Φίλες και Φίλοι

Συνεχίζουμε το ΑΦΙΕΡΩΜΑ μας σε ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

που διακρίθηκαν για τους ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ στην όλη διαδρομή της Ιστορίας του.

Σήμερα λοιπόν θα συνεχίσουμε με το 3ο ΜΕΡΟΣ του ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ μας σε Ηθοποιούς, άντρες και γυναίκες που άφησαν τη δική τους συμβολή στο Οικοδόμημα του Κινηματογράφου στην πατρίδα μας από τη θέση του λεγόμενου

"ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΡΟΛΟΥ"

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣΟ "Ευπατρίδης" του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

alt

Πραγματικά ένας συγκλονιστικός Ηθοποιός στο οποίο ολάκερος ο Ελληνικός Κινηματογράφος οφείλει να αποδώσει τη δέουσα Τιμή και Σεβασμό για το Ύφος, την Ποιότητα και την Καλλιτεχνική του Υποδομή.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ γεννήθηκε στις 2/7/1906 στη ΒΡΑΪΛΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ και πέθανε, πραγματικά εντυπωσιακά συμβολικό, στα 70 ακριβώς γεννέθλιά του, στις 2/7/1976

Ο Πατέρας του τον έστειλε στην Αθήνα για σπουδές αλλά ο ίδιος, εραστής του Θεάτρου, ΔΕΝ δίστασε να έρθει σε κόντρα με την πατρική επιθυμία και να ξεκινήσει σπουδές στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ όπου και διέπρεψε.

Πέρασε εξαιρετικά δύσκολα χρόνια και ήταν από τους ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ μαζί με την σύντροφό του ΝΙΤΣΑ ΤΣΑΓΑΝΕΑ.

alt

Από την Υποκριτική του Δεινότητα πέρασαν σχεδόν ΟΛΑ τα ΕΙΔΗ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ:

ΚΩΜΩΔΙΑ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ FILM NOIR, ΜΕΛΟ

Ήταν πραγματικά απίστευτη η υποκριτική του δεινότητα να μεταλάσσει τις δυνατότητές του στα είδη αυτά που ήταν εντελώς αντίθετα μεταξύ τους.

Η Τεράστια καριέρα του ξεκίνησε το 1939 στην ταινία του ALEVISE ORFANELLI  "ΑΓΝΟΥΛΑ". Πρώτη του σημαντική εμφάνιση  στο αλησμόνητο έργο του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ "ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ" στο ρόλο του τρελού.

Η Καριέρα του τελειώνει το 1971 στην ταινία του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ "ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ"

Έχει εμφανιστεί σε 67 Ελληνικές ταινίες ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν ταινίες αλησμόνητες και μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας με ρόλους που σημάδεψαν τον 2ο και Υποστηρικτικό γενικά ΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς ;

τον αδίστακτο Τραπεζίτη στο "ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ", τον μοναδικό Γυμνασιάρχη "ΒΕΒΑΙΩΣ-ΒΕΒΑΙΩΣ" στο "ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ", τον επιβλητικό επιχειρηματία θύμα Άγγελο Φλωρά στο "ΕΓΚΛΗΜΑ στο ΚΟΛΩΝΑΚΙ", τον μυστηριώδη Παύλο Στεφάνου στο "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ", εκπληκτικές ερμηνείες film noir, τον εκπληκτικό τρελό ....Λεωνίδα Ντεκρίση-Ταβερνιέ στο "ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑΔΕΣ", το γιατρό στην εκπληκτική noir ταινία "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ", τον ....Παντελή στο "Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΝΟ", τον ....διαπλεκόμενο Θεοφάνη Ντελάκη στο "Η ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ", το γιατρό στο "Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΛΕΥΤΕΡΑΚΗΣ", τον ραδιούργο Φωκίωνα Καρυάδη στο "ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΥΧΗ", τον ....κακό πατέρα Γεράσιμο Καρρα στο "ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ-ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ", τον συμπαθητικό συνταξιούχο Κρίτωνα Στεφανή στο "Ο ΡΩΜΗΟΣ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ" και πόσους ακόμα ρόλους που τόσο πιστά υπηρέτησε ο μεγάλος μας Ηθοποιός.

alt

Μια σπάνια πραγματική μεγάλη σύμπτωση μετά το τέλος του: Κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών και την επομένη μέρα της εκταφής του μετά από χρόνια ο ίδιος ακριβώς χώρος δέχτηκε τη σωρό του μεγάλου ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ....
ΝΙΤΣΑ ΤΣΑΓΑΝΕΑ: Μια συμπαθητική γλυκειά Κυρία του Ελληνικού Κινηματογράφου

alt

Ποιος δεν θυμάται την γλυκύτατη Κυρία του Ελληνικού Κινηματογράφου, την εξαιρετική ΝΙΤΣΑ ΤΣΑΓΑΝΕΑ.
Μια παρουσία σεμνή, διακριτική, πότε με τον συνήθη ρόλο της στην γλυκύτητα και πραότητα της Μητέρας, πότε σε κάποιους ρόλους σαν ...κακιά πεθερά, πάντα στόλιζε Δεύτερους ρόλους στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1898, η ζωή της έκανε τη χάρη να ζήσει πάρα πολλά χρόνια, καθώς έφυγε στις 30/4/2002 σε ηλικία 104 ετών (!!!) έχοντας διαβεί από πάνω της ολάκερη σχεδόν η σύγχρονη Ελληνική Ιστορία.

alt

Έκανε δύο γάμους, με τον Γιώργο Βιτσώρη και με τον αξέχαστο ΝΙΚΟ ΤΣΑΓΑΝΕΑ με τον οποίο έζησαν και πορεύτηκαν μαζί δεκάδες χρόνια και στη ζωή, και στους ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ αλλά και στην τέχνη που υπηρέτησαν.
Η Ζωή της ήταν πάντα ΣΕΜΝΗ και ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ και κατέληξε στα ύστερά της χρόνια πάρα πολύ ΦΤΩΧΗ καθώς το ΝΟΙΚΙ της το πλήρωνε ο μεγάλος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ, δείγμα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ που κυριαρχούσε τότε ανάμεσα στους ανθρώπους του ίδιου χώρου.

alt

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της ξεκινάει μαζί με τον ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΑΓΑΝΕΑ το 1938 στην "ΑΓΝΟΥΛΑ" και τελειώνει το 1982 στο "ΑΛΑΛΟΥΜ"

Έχει συμμετοχή σε 60 ταινίες με χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους.

Ανάμεσά τους στις ταινίες:

"ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ", "ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ", "ΜΙΑ ΛΑΤΕΡΝΑ ΜΙΑ ΖΩΗ", "Η ΚΥΡΑ ΜΑΣ Η ΜΑΜΜΗ", "ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΩΝΑΚΙ", "ΦΤΩΔΑΧΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑΔΕΣ", "Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΝΝΟ", "ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ", "ΕΝΑΣ ΑΠΕΝΤΑΡΟΣ ΛΕΦΤΑΣ", "ΒΟΗΘΕΙΑ ΦΑΛΑΚΡΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ", ¨ΔΟΚΤΩΡ ΖΙΒΕΓΓΟΣ"ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥΟ Σκληρός με την ψυχή αγγέλου

alt

Είναι άραγε δυνατόν ένας κατ' εξοχήν "ΣΚΛΗΡΟΣ" ίσως και μερικές φορές "ΚΑΚΟΣ" στο ρόλο κλασικός Δευτερορολίστας να είναι μια κλασική ΨΥΧΟΥΛΑ "αγγέλου" στην προσωπική του ζωή ;
Στην περίπτωση του μεγάλου μας Ηθοποιού του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ η απάντηση είναι απερίφραστα: ΝΑΙ

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ καθιερώθηκε στον Ελληνικό Κινηματογράφο σε ρόλους σκληρούς, κόντρα χαρακτήρες, πολλές φορές επιθετικός και γενικά "άξεστος", ενώ την ίδια στιγμή στην προσωπική του ζωή έγραφε μέχρι και στίχους που τους χάριζε στην αγαπημένη του σύζυγο ζωής την ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΜΙΩΤΑΚΗ.

alt

Γεννήθηκε στην Κυψέλη στην Αθήνα στις 3/11/1922 και πέθανε στις 27/9/2009 σε ηλικία 87 ετών πλήρης ημερών.
Από το 1952 και μετά γνωρίστηκε με την ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΜΙΩΤΑΚΗ με την οποία παντρεύτηκαν και έκαναν ένα γιο.

Στην πορεία του διάβηκε ολάκερη την σύγχρονη Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου με τεράστια επιτυχία και αποδοχή, από τα κλασικά ΒΟΥΚΟΛΙΚΑ, σε ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ, σε ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ, σε ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΕΡΓΑ, ακόμα και σε πολλές ΚΩΜΩΔΙΕΣ.

Στην αρχή ασχολήθηκε με το θέατρο ερασιτεχνικά μέχρι που τον παρότρυναν να πάει στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ από την οποία και αποφοίτησε.

Το 1960 εντάχτηκε στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ του ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ και εκεί ξεκινάει και η καρριέρα του στο ΘΕΑΤΡΟ και μετέπειτα στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

alt

Συνεργάστηκε με ολάκερο το φάσμα των μεγάλων Ελλήνων Σκηνοθετών στο πλάι εξ ίσου σημαντικών και μεγάλων Ηθοποιών.

Η Καριέρα του ξεκινάει το 1955 στην ταινία " Ο ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ" του ΝΤΙΜΗ ΔΑΔΗΡΑ και τελειώνει το 2003 σε μια τελευταία τιμητική συμμετοχή στην ταινία "Η ΛΙΖΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ" του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΑΚΗ.

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του είναι τεράστια, εμφανίζεται σε 65 Κινηματογραφικές ταινίες, σε κάποιες από αυτές ο ρόλος και η παρουσία του μένουν ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ:

Ποιος θα ξεχάσει το θρυλικό "ΜΑΥΡΟ" στην ταινία του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ "ΛΟΛΑ" και τη θρυλική ατάκα "ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ"

Ποιος θα τον ξεχάσει το "ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΧΙΤΛΕΡ", στην εξαίρετη "ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ" σαν ΛΑΜΠΗ, στους "ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΥΣ", στον ΑΡΜΑΓΟ της "ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ", στο "ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ", στον απίστευτο Τσίπουρα στο "ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ", στις "ΣΦΑΙΡΕΣ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ", στο "ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΙΜΑ", στο "ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑ", σαν ΣΤΡΑΤΗ στο "ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ", στον κωμικό ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ στο "Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ", στον "ΥΠΟΛΟΧΑΓΟ ΝΑΤΑΣΣΑ", στο "Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ", στη "ΜΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ", στον "ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟ", στο "ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ", στο "ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ", στον "ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ".........ποιος...ποιος...ποιος....

alt

Μια πραγματικά μεγάλη Μορφή στο χώρο του Ελληνικού Κινηματογράφου με ανεκτίμητη προσφορά.ΠΟΠΗ ΛΑΖΟΥΟ γλυκός "Γερμάς" του Ελληνικού Κινηματογράφου

alt

Έτσι χαρακτήριζε στην θρυλική ταινία "ΤΡΙΤΗ και ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ" ο μεγάλος ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ την χυμώδη τότε ΠΟΠΗ ΛΑΖΟΥ.

Την νεαρή ηθοποιό που στόλισε γλυκά με την παρουσία της αρκετές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, στην δεκαετία κύρια του 1960.

Γεννήθηκε το 1937 στα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ.

Ξεκίνησε την καριέρα της στο ΘΕΑΤΡΟ ως συνήθως εκείνη την εποχή.

Η Καριέρα της στον Κινηματογράφο ξεκινάει το 1959 στην ταινία "ΝΤΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ" του ΣΤΕΛΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ και τελειώνει το 1977 στην ταινία "1-1-4" του ΣΠΥΡΟΥ ΖΙΑΓΚΟΥ

alt

Από το 1960 η ΠΟΠΗ ΛΑΖΟΥ με πρωτοβουλία του ΦΙΛΟΠΟΙΜΕΝΑ ΦΙΝΟΥ εντάσσεται στην ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ και παίρνει μέρος σε πάρα πολλές ταινίες κύρια ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΗΘΩΝ μεγάλης αποδοχής και επιτυχίας.

Καθιερώνεται σαν μια γλυκιά χυμώδης ελκυστική Γυναίκα,  πλάι σε πολύ μεγάλους ηθοποιούς "ιερά τέρατα" της Οθόνης όπως ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

alt

Το 2006 ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ την τίμησε, μαζί με αρκετούς άλλους Ηθοποιούς για την προσφορά της στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της είναι πλούσια σε 24 ταινίες.

Ανάμεσά τους κάποιες πολύ μεγάλες επιτυχίες όπως:

"ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ", "ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ", "Ο ΚΛΕΑΡΧΟΣ Η ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΝΤΟΣ", "ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ", "Η ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ", "ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ", "ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ", "ΕΦΤΑ ΜΕΡΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ"

alt