Φίλες και Φίλοι του Κινηματογράφου

συνεχίζοντας το ταξίδι μας στον πανέμορφο Μουσικό κόσμο του Κινηματογράφου και δη του Ελληνικού, σήμερα έχουμε τη μεγάλη Τιμή να παρουσιάσουμε μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ στο χώρο αυτό.

Κυρίες και Κύριοι, ο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ


alt

Μετά τους: ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΝΙΣΗ, ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, ΣΤΑΥΡΟ ΞΑΡΧΑΚΟ, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ κατέχει και εκείνος ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ανάμεσα στους ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΥΣ που ΤΙΜΗΣΑΝ με τη δουλειά, την έμπνευση και τη δημιουργία τους τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και για χρόνια ολάκερα έντυσαν μουσικά σημαντικές ΤΑΙΝΙΕΣ.

Το ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΟΤΙΒΟ του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟΥ

Ο Γιάννης Σπανός, μουσικά, διακρίνεται για τον έξοχο λεπτό ΜΟΥΣΙΚΟ ΛΥΡΙΣΜΟ του που συντροφεύει όλα τα είδη της Μουσικής του.

Θεωρούμενος ώς ο κατ΄εξοχήν μουσουργός των Νεώτερων Ελλήνων Ποιητών, έχοντας αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο Ελληνικό Μουσικό ΝΕΟ ΚΥΜΑ, δεν μπόρεσε να μην τον συγκινήσει και ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ.

Όπου κλήθηκε να ντύσει μουσικά κάποια ταινία η σφραγίδα πίσω του έμεινε ανεξίτηλη.

ΤΡΥΦΕΡΟΣ, ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ, ΛΕΠΤΟΣ, ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΣ, ΜΕΛΩΔΙΚΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΙΚΟΣ ανάλογα τη στιγμή, απέδωσε με μοναδικό τρόπο σημαντικές Κινηματογραφικές στιγμές τις οποίες θεωρούμε και είναι αξέχαστες

alt

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Για το ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟΥ, που γεννήθηκε το 1943, στο ΚΙΑΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά.

Το έργο του είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ.

Εδώ θα σταθούμε στη ΜΟΥΣΙΚΗ του για τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Η Φιλμογραφία του ξεκινάει το 1966 με την ταινία του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ "ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ" στην οποία γράφει και τη μουσική.

Ακολουθούν 11 χρόνια Μουσικής δουλειά για τον Κινηματογράφο που τελειώνει το 1977 στην Ταινία του ΕΡΜΗ ΒΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ  "ΚΛΕΙΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ".

alt

Ανάμεσα στο διάστημα αυτό ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ γράφει τη ΜΟΥΣΙΚΗ για ακόμα

15 ΤΑΙΝΙΕΣ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Μερικές από αυτές η Μουσική τους ήταν συγκλονιστική και έμεινε στο χρόνο

Αναφέρουμε κάποιες από τις πιο σημαντικές δουλειές του

1967   "ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ" του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

1970   "ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΕΡΕΣ" του ΚΩΣΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μια εκπληκτικά τρυφερή, μελαγχολική αλλά συνάμα και ρομαντική ηθογραφία σε ένα Ελληνικό Νησί, στην οποία ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ γράφει μια ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.

Ακολουθεί το 1971 ίσως η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΓΗ μουσική του δημιουργία για τον Κινηματογράφο, στην εκθαμβωτική ταινία "ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ" του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ. Η Μουσική του αφήνει εποχή και μέχρι σήμερα τραγουδιέται και ακούγεται νοσταλγικά και γεμάτη ρομαντισμό

Το 1972 γράφει τη ΜΟΥΣΙΚΗ για την πανέμορφη ψαγμένη ταινία του ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟΥ και της ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ   "ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ". Μια πανέμορφη μουσική με καθαρά στοιχεία συμφωνικού χαρακτήρα που μαγεύει στην κυριολεξία.

Το 1972 έρχεται η ΜΟΥΣΙΚΗ για την ταινία του ΕΡΡΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ  "ΑΝΑΖΗΤΗΣΙΣ", στην χρυσή εποχή τότε του ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗ, μια ακόμα όμορφη μουσική επένδυση.

Το 1973 έχει μια ακόμα σημαντική δουλειά στην ταινία του ΦΙΛΙΠΠΑ ΦΥΛΑΧΤΟΥ  "ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ" με μια εξαίσια μουσική ιστορικού χαρακτήρα.

alt

Αυτή είναι η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ, ΜΕΓΑΛΗ δουλειά του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟΥ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Θα ταξιδέψουμε με τις μουσικές του για να ταξιδέψουμε στον πανέμορφο κόσμο της έμπνευσής του.Το μαγικό "ΣΑΝ ΜΕ ΚΟΙΤΑΣ" από την ταινία "ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ""ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ"  από την ομώνυμη ΤΑΙΝΙΑ."Σ' ΑΝΑΖΗΤΩ" γλυκύτατο τρυφερό τραγούδι από την ταινία:  "ΑΝΑΖΗΤΗΣΙΣ"
Από την ταινία "ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ" χαρακτηριστικό μουσικό απόσπασμα
"ΜΗΝ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ"  Το εκπληκτικό τραγούδι που σημάδεψε την ταινία "ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΕΡΕΣ"Το εκπληκτικό μουσικό θέμα στην "ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ"Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ τιμήθηκε με Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για την ταινία "ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ" όχι μόνο δικαιωματικά θα έλεγα αλλά και ελειμματικά σε σχέση με την υπέροχη μουσική με την οποία χρόνια πολλά έντυσε τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Μουσική που αναδεικνύει την ανθρώπινη τρυφερότητα, τον ρομαντισμό, το λυρισμό και μια απίστευτη γλυκιά μελαγχολία, σήμα κατατεθέν του Μεγάλου δημιουργού.