Αρχείο από 1 Νοεμβρίου 2012

*DREAMVILLE* Ψυχολογικό Θεατρικό Θρίλλερ

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

σήμερα επιλέξαμε κάτι διαφορετικό εδώ στο CINEFILΚάτι Μη Κινηματογραφικό, κάτι απόλυτα ΘΕΑΤΡΙΚΟ

Ο Λόγος είναι ουσιαστικός γι' αυτή τη μικρή μας εξαίρεση

Σε μια εποχή Κρίσης, υποτέλειας και ισοπέδωσης κάθε μορφής λεύτερης σκέψης και έκφρασης, το Μικρό-Νεανικό ΘΕΑΤΡΟ παραμένει μια πραγματική ΟΑΣΗ δημιουργίας και Τέχνης.

Είναι πραγματικά Εξαιρετικό να βλέπεις Νέα παιδιά ηλικίας 20-30 ετών, να δίνουν και την Καρδιά τους στο να υπηρετήσουν αυτό που αγαπούν με Συνέπεια, Άδολα, με ελάχιστη υποδομή στα χέρια τους.

Μια τέτοια δημιουργία είναι και το Θεατρικό έργο που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε και να σας παρουσιάσουμε

DREAMVILLE


Ψυχολογικό Thriller βασισμένο σε μια αληθινή Ιστορία

alt

Σε ένα μέρος όπου τίποτα δεν φαίνεται αληθινό , όπου όλοι οι άνθρωποι λένε την αλήθεια και μόνο αυτό που σκέφτονται . Τι γίνεται όταν στην ζωή τους εισβάλλει μια λέξη , μια συνήθεια πρωτόγνωρη. Πως θα την αντιμετωπίσουν; Πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς το ψέμα; Η φιλία , ο έρωτας, το μίσος, η ηθική ,η θρησκεία θα υπήρχαν; Στο Dreamville , τίποτα δεν βγαίνει εκτός προγράμματος. Οι καθημερινές συνήθειες δεν αλλάζουν , οι άνθρωποι ζουν την κάθε μέρα σαν να είναι μοναδική. Ο Χρόνος παίζει καθοριστικό ρόλο .Τι συμβαίνει όμως όταν χάνουμε την ισορροπία μας και περνάμε στην άλλη πλευρά; Όταν οι ενοχές και ο φόβος δημιουργούν το Dreamville.ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ για το ΘΕΜΑ

Το DREAMVILLE είναι ένα πολύ δύσκολο, σκοτεινό, noir, ψυχολογικό θρίλλερ, που πραγματικά δεν προσφέρεται σε έυπεπτο ακροατήριο και θεατές.

Θέμα που πατάει στα σκοτεινά Βάθη του ψυχισμού των Ηρώων του, που ανασυρει απ τα γκρίζα υποσυνείδητα θαμμένες εικόνες, βιώματα, ανακατεύει όνειρα, ελπίδες, μπλέκει το όνειρο με την πραγματικότητα, τον εφιάλτη με το όραμα.

Το ντεκόρ και τα σκηνικά σε ένα μικρό θεατρικό χώρο είναι απόλυτα λιτά και εντελώς Δωρικά. Δεν θα μπορούσε να γίνει άλλωστε και αλλιώς σε μια "φτωχή" από οικομικό προϋπολογισμό παράσταση, που αναγκαστικά καλείται να καλύψει αυτή την έλλειψη με άλλα μέσα και κύρια με τις ερμηνείες των Ηθοποιών, που βγαίνουν απ τη Ψυχή τους.

Πολύ καλός ο φωτισμός σε ένα δύσκολο επιβλητικό ντεκόρ, απόλυτα συμβατή η μουσική με την ατμόσφαιρα του έργου, ιδιαίτερα εξαιρετική.

alt


Το αποκαλυπτικό Φινάλε του έργου, μαρτυρά την αλήθεια, μια σοκαριστική αλήθεια, δοσμένη με υπέροχο Κινηματογραφικό τρόπο σε ένα κλείσιμο που συναισθηματικά συγκλονίζει......


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ΕΦΗ ΜΕΡΑΒΟΓΛΟΥ

alt

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΧΑΙΡΑ

alt

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΧΑ

alt

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ-ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

alt

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

alt

Για να δούμε τους Ηθοποιούς που στελεχώνουν την παράσταση:

ΕΦΗ ΜΕΡΑΒΟΓΛΟΥ στο κεντρικό ρόλο της MANDY

alt

Πραγματικά σε στιγμές που συγκλονίζει με την ένταση που βγάζει μέσα απ την καρδιά της. Ερμηνεία δύσκολη βγαλμένη μέσα απο τις ηρωίδες των κλασικών του Αμερικάνικου θεάτρου. Η Έφη Μεράβογλου πραγματικά δίνει το σκοτεινό ρόλο της MANDY με τρόπο που στιγμές σε κάνει να ανατριχιάζεις. Ένα γλυκύτατο πρόσωπο, χαμένο στις αναζητήσεις της παράνοιάς της, φόβος και απόγνωση σε ένα συνδυασμό μοναδικό. Πραγματικά συγκλονιστική


ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΡΟΚΟΥ στο ρόλο της FRANCIS

alt

Στο ρόλο της σκληρής και αποκρουστικής FRANCIS η ΚΡΟΚΟΥ ανταποκρίνεται με τρόπο μοναδικά γνήσιο και εκφραστικό.

Αν την γνωρίσει κανείς σε μια χαλαρή στιγμή της τίποτα δεν σου λέει ότι αυτή η γεμάτη χαμόγελο Κοπέλλα μεταλάσσεται σε μια οιωνεί "Μέγαιρα" ερμηνεύοντας πιστά το ρόλο της στο Θέμα. Ερμηνεία, φωνή, κίνηση που πραγματικά η δύναμη που βγάζει από μέσα της σε καθηλώνει.

ΤΑΣΟΣ ΤΖΙΒΙΣΚΟΣ στο ρόλο του CARLO

alt

O "NONOΣ" της παράστασης.... ο Υποτιθέμενος "σκληρός" του χώρου.

Εμφανισιακά άψογος, σκηνικά πιστός, ερμηνευτικά σαφής και παραστατικός σε αυτό που κλήθηκε να ερμηνεύσει. Εντυπωσιακή η σοβαροτητα και το βαρύ στυλ του.

ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ στο ρόλο της BILLY

alt

Εξαιρετική η 25χρονη Ηθοποιός στο ρόλο της τρυφερής BILLY που αναζητά εμπειρίες στη ζωή της στο DRREAMVILLE.

Τρυφερή, εκφραστική, με δύναμη τα λαμπερά και εκφραστικά της Μάτια, έβγαλε με πιστό τρόπο από την ψυχή της αυτό που ποθούσε και αναζητούσε να βρεί σε μια διαρκή προσπάθεια αναζήτησης νέων δρόμων στο χώρο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΧΑΝΑΣ στο ρόλο του BEN

alt

Μορφή πραγματικά στην παράσταση ο νεαρός ΛΑΧΑΝΑΣ....! Μια μορφή κυριολεκτικά ευρηματική, σε ένα ρόλο που ανακατεύει σοκαριστικά και ανατρεπτικά τη ροή της παράστασης με την παρουσία του.

Θυμίζει με τρόπο καταπληκτικό μορφή ΠΑΙΔΙΚΟΥ CARTOON κύρια με την Κίνηση που έχει μέσα στο DREAMVILLE. Μια παρουσία που εξ ορισμού ξεχωρίζει μέσα στην παράσταση καθώς είναι η παρουσία που "σπάει" εντελώς το γενικό κλίμα. Φωνή και πρόσωπο που έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες.

ΕΛΕΝΑ ΣΙΟΡΕΝΤΑ στο ρόλο της MARY

alt

Γλυκύτατο βλέμμα, ρόλος και ερμηνεία γεμάτος γυναικεία αντανακλαστικά κλασικά και πάντα αναγνωρίσιμα.

Τρυφερότητα, η ανάγκη της μητρότητας, η διάθεση για οικογένεια, τα όνειρα, ο ερωτισμός της καθημερινότητας δοσμένα με απόλυτα γνήσιο και αληθινό τρόπο από την νεαρή Ηθοποιό απ την Πρέβεζα.


ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΕΜΠΛΙΔΑΚΗΣ στο ρόλο του MARK


alt

O Νεαρός Κρητικός Ηθοποιός υποδύεται αρχικά το ταίρι της MARY σε ένα ζευγάρι που ζει το δικό του κόσμο, χτίζοντας τα δικά του όνειρα, προσδοκίες και σχέδια που στην πορεία όχι απλά ανατρέπονται αλλά μεταλασσόνται με αποκρουστικό τρόπο σε συγκρουσιακές καταστάσεις.

Η ..Τρυφερή MARY μεταβάλλεται σε επιθετική Ύαινα και τα καρδιά της στον τ. αγαπημένο της είναι δολοφονικά....

Ο Νεαρός Ηθοποιός είναι το αντίστοιχο αντρικό που ονειρεύεται, κάνει σχέδια, αγαπάει, απελπίζεται, παίρνει το δρόμο της φυγής. Πολύ καλή ερμηνεία πραγματικά.


ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΜΑΝΗ στο ρόλο της SUZY

alt

Εξαιρετική η Σοφία Ντουμάνη στην ερμηνεία της Κομμώτριας του DREAMVILLE.

Με πολλές μεταμορφώσεις, μεγάλες δυνατότητες έκφρασης προσώπου και κίνησης. Εκπληκτική η ερμηνεία της στη στιγμή που την προσεγγίζει ερωτικά ο MARK και εκείνη ακροβατεί ανάμεσα στο "θέλω", στο "φόβο", στον "πόθο".

Εντυπωσιακή στις εκρήξεις ποθου που φανέρωσε στην παράσταση.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΟΥΖΑΝΗ στο ρόλο της JESSICA


alt

H "Παρανοϊκή" νοσοκόμα του DREAMVILLE. Ένα βλέμμα που "σκοτώνει" ανακατεμένο με έναν ασυγκράτητο και παραμορφωτικό ερωτισμό, μια femme fatale στα όρια της Παράνοιας και των αδιεξόδων. Δύσκολος ρόλος που απαιτεί ανάλογη υποδομή αλλά και αποθέματα ψυχής για να εκφραστεί. Η καταιγίδα των συναισθημάτων από τα άκρα θετικά στα αρνητικά σε προϊδεάζουν για μια γυναίκα "αράχνη" και ερμηνεία ενός κλασικού noir ρόλου από την Αρτινή ηθοποιό.


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του DENNIS


alt

O "BENIAMIN" της παράστασης, ο 20 χρονος νεαρός κάνει τα πρώτα του ελπιδοφόρα βήματα στο χώρο της Τέχνης και του θεάτρου.

Χωρίς τρακ, σε ένα ρόλο του Ζωγράφου, που ζεί στο δικό του κόσμο, λίγο έξω από τη λοιπή παράνοια του DREAMVILLE, διατηρώντας την αγνότητά του και τα συναισθήματά του. Λιτός, απλός.

Εντυπωσιακός στη στιγμή που κορυφώνεται η κρίση στην Κοινότητα με τη δήλωσή του να Φύγει. Ο τρόπος της έκφρασής του και το βλέμμα του υπόσχονται πολλά για ένα μέλλον που είναι δικό του.

Την Παράσταση μπορείτε να τη δείτε κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ στον ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ  ΑΣΩΜΑΤΩΝ στο ΘΗΣΕΙΟ.                               

Το DREAMVILLE είναι μια δύσκολη δουλειά από ένα Μπουκέτο νεών Ηθοποιών, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, σε αυτό που ερμηνεύουν, αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολο.

Ένα μπουκέτο Ηθοποιών και συντελεστών που ξεχωρίζουν αν μη τι άλλο από τα καθεστωτικά σκουπίδια που μας κατακλύζουν στο χώρο του θεάματος και ακροάματος τα τελευταία χρόνια.

Οι προσπάθειες αυτές ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να τις ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ με κάθε τρόπο και μέσο καθως η Πολιτεία αναιδέστατα αδιαφορεί απέναντι σε κάθε μορφής Εμβρυακή Τέχνη.

Δείχνουν τα παιδιά αυτά ότι αποτελούν το ΜΕΛΛΟΝ και το ΑΥΡΙΟ της ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ χωρίς κανένα ίχνος εμπορευματοποίησης ή προσωπικής προβολής.

ΑΞΙΖΟΥΝ της ΠΡΟΣΟΧΗΣ μας και της ΣΤΗΡΙΞΗΣ....


[Το φωτογραφικό υλικό ανήκει στο Ιστολόγιο: http://dreamvilleplay.blogspot.gr/]
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ CINEFIL....

Νοέμβρης 2010-Νοέμβρης 2012


2 Χρόνια CINEFIL


alt

Φίλες και Φίλοι

πορευόμαστε τώρα δύο χρόνια μαζί σε τούτο το Ιστολόγιο μέσα στον όμορφο και μαγικό Κόσμο του Κινηματογράφου.

Ήταν Νοέμβρης πριν δύο ακριβώς χρόνια που ξεκίνησε να χτυπά δικτυακά η λειτουργία τούτου του χώρου με θέματα για τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, την Ιστορία του, την Αισθητική του, τα Ρεύματά του, τη Φιλοσοφία του, την Κοινωνική του επίδραση.

Με αναλύσεις και παρουσιάσεις ταινιών, με παρουσίαση συντελεστών, μεγάλων δημιουργών και της τεχνικής του.


alt


Στα δύο αυτά χρόνια αναδείξαμε 100άδες θέματα και παρουσιάσεις, γυρίσαμε πίσω στο χρόνο, από τη στιγμή της Γένεσης της λαμπερής Έβδομης Τέχνης μέχρι τις μέρες μας.

Σταθήκαμε σε θρυλικές μορφές δημιουργών και συντελεστών, σε θέματα και πρόσωπα που σημάδεψαν με το πέρασμά τους την Ιστορία του Κινηματογράφου.

Στα δύο αυτά χρόνια οφείλω να ομολογήσω ότι ο 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ και τα θέματά του είχαν ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΘΕΣΗ στα ενδιαφέροντά σας καθώς όπως φαίνεται και από τις δύο ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ στο CINEFIL ανάμεσα στα 10 πιο δημοφιλή θέματα, πάρα πολλά είναι αυτά που αφορούν τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

alt

Στα δυο πιο δημοφιλή θέματα που αναδείξαμε μακράν συγκαταλέγονται δύο αναρτήσεις που αφορούν 

τον ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ-ΦΙΛΜ NOIR ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1960.

Και τα δύο αυτά θέματα συγκεντρώνουν την αγάπη σας με 3655  και 2793 αναγνώσεις συνολικά

alt


Το θρυλικό και πάντα ΕΠΙΚΑΙΡΟ και ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ αριστούργημα του JAMES MCTEIGUE 

"V FOR VENDETTA"

φιγουράρει στην 3η θέση των αναγνώσεων με 2293 αναγνώσεις.

alt


Παρά την Ελληνική γλώσσα του ιστολογίου, έχουμε επισκέψεις από άπειρα πολλά μέρη του κόσμου και αυτό είναι αποτέλεσμα της εικονικής παρουσίασης πολλών θεμάτων.


Εκείνο που εγώ, αγαπητές φίλες και φίλοι, θέλω είναι:


Να σας ευχαριστήσω μέσα απ την καρδιά μου, όλους σας, για τη στήριξή σας, τη συμπόρευσή σας όλον αυτό το καιρό παρέα στις Κινηματογραφικές μας αναζητήσεις.

Θα συνεχίσουμε το μεράκι μας στο CINEFIL κοινό, με έναν Κινηματογράφο που να υπηρετεί την Τέχνη, τον Άνθρωπο και τις αξίες της ζωής.


alt


Το CINEFIL θα είναι πάντα κοντά σας στις Κινηματογραφικές σας αναζητήσεις προσπαθώντας να καλύψει όλα τα είδη της μεγάλης αυτής ΤΕΧΝΗΣ, να την φέρει ακόμα πιο κοντά σε όλους μας, πιο κατανοητή, πιο αληθινή, πιο αισθητική και εκφραστική.

Φυσικά είναι ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ και ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ η ΚΡΙΤΙΚΗ σας, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ σας, η δική σας ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ που μπορεί να είναι είτε μέσα από σχόλια είτε και με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις για θέματα που αγαπάτε και θέλετε να αναδείξουμε

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ....


altFRIEDRICH MURNAU: Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ του ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΞΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΥ

Σήμερα Φίλες και Φίλοι καλούμαστε να κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι πολλά χρόνια πίσω.

Στα χρόνια εκείνα, που η Τέχνη του Κινηματογράφου ζούσε τις δικές της στιγμές του "BING BANG"


Στις εποχές που αντίστοιχα πάλλονταν και η Κοινωνία απ τις φωτιές και τα εγκλήματα των Πολέμων, απ' την καταστροφή των ανθρωπινων πόρων κάτω από τα αδιέξοδα της πρώτης φάσης του Καπιταλισμού.


Εθνικισμοί, επεκτατισμοί, μεγαλοιδεατισμοί, οδήγησαν ολάκερη την Κοινωνία να ζήσει για δεκαετίες τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τα όσα συσσώρευσε και κληροδότησε με τον Μεσοπόλεμο.


Η Τέχνη ακολούθησε ερευνητική πάντα σε όλη αυτή τη διαδικασία, διεισδυτική, αναζητούσε έκφραση, διέξοδο, έβαζε ζητήματα, ανέτρεπε αισθητικές, έντυνε τα δικά της χρώματα με τα χρώματα του γκρίζου και του μαύρου.


Φίλες και Φίλοι, γυρίζουμε πίσω στις δεκαετίες 1920-1930 όπου ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕ μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Μια μορφή, που θεωρείται βασικός ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ του ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΞΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΥ.


FRIEDRICH WILHELM MURNAU


alt

28 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1888-11 ΜΑΡΤΗ 1931
Έζησε 43 μόλις χρόνια...

Το κανονικό του όνομα ήταν: FRIEDRICH WILHELM PLUMPE

O MURNAU θεωρείται και είναι ο πλέον εμπνευσμένος Γερμανός Σκηνοθέτης της εποχής του ΣΙΩΠΗΛΟΥ (ΒΩΒΟΥ) ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. Επίσης είναι και η πιο χαρακτηριστική μορφή της ΕΞΠΡΕΣΙΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ στον ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ αλλά και στη Τέχνη γενικότερα στην εποχή του 1920-30

Γεννήθηκε στο BIELEFELD, MURNAU και διάβασε όπως και γαλουχήθηκε με τα έργα και τις ιδέες των:

ΣΟΠΕΝΑΟΥΕΡ, ΝΙΤΣΕ, ΣΑΙΞΠΗΡ, ΙΨΕΝ

Στην ηλικία μόλις των 12 ετών τον είδε ο μεγάλος σκηνοθέτης MAX REINHARDT εντοπίζοντας στοιχεία του ταλέντου του.
 

alt

Ο MURNAU μεγάλωσε στο KASSEL όπου και μετακόμισαν από την ηλικία των 7 ετών. Η Μητέρα του ήταν η OTILIE VOLBRACHT δεύτερη σύζυγος του πατέρα του HEINRICH PLUMPE, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου Υφαντουργίας στην Ν.Δ. Γερμανία.
Είχε λοιπόν αστική καταγωγή και περιβάλλον.
Εκεί πήρε και το καλλιτεχνικό του επώνυμο από την Πόλη MURNAU AM STAFFEISEE.
Eντυπωσιακός στην εμφάνιση με το πανύψηλο και επιβλητικό του ανάστημα των 2.10 μ (!!!) και τις ιδιαίτερες ερωτικές του προτιμήσεις, σαν Ομοφυλόφιλος, τις οποίες εκδήλωσε μάλιστα σε ευρεία κλίμακα.

 Οι ΣΠΟΥΔΕΣ του ήταν εντυπωσιακές:

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ΙΣΤΟΡΙΑ της ΤΕΧΝΗΣ στην ΧΑϊΔΕΛΒΕΡΓΗ όπου εκεί τον πρωτοσυνάντησε ο MAX REINDARDT σε εκδήλωση των σπουδαστών και αποφάσισε να τον καλέσει στη Σχολή του και εκεί ξεκίνησε και τις πρώτες του Καλλιτεχνικές γνωριμίες.

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε το ξεπέταγμά του καθώς υπηρέτησε σαν διοικητής Λόχου στο Ανατολικό μέτωπο και στην συνέχεια στην Γερμανική Αεροπορία στη Βόρεια Γαλλία όπου 2 χρόνια μετά είχε 8 ατυχήματα χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.


alt


Η ΚΑΡΙΕΡΑ του στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Μετά το 1918 του τέλους του Πολέμου, ο MURNAU επιστρέφει στην πληγωμένη Γερμανία και ιδρύει το δικό του STUDIO με τον Ηθοποιό CONRAD VEIDT.

Το 1919 έρχεται η ΠΡΩΤΗ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, με το Δράμα:

"DER KNABE IN BLAU"  (ΤΟ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ) στο οποίο προσεγγίζει το χάσμα της Προσωπικότητας του ανθρώπου στα πρότυπα του ROBERT LOUIS STEVENSON'S  "DR. JEKYLL AND MR. HYDE"

alt

Ο Τίτλος του έργου εμπνεύστηκε από τον διάσημο παραπάνω Πίνακα του THOMAS GAINSBOROUGH

alt


Η Συνέχεια είναι εντυπωσιακή για τον Μεγάλο δημιουργό,

Στο διάστημα 1919-1922 δημιουργεί 9 Κινηματογραφικές ταινίες, όλες στην ίδια τεχνοτροπία του Εξπρεσιονιστικού και του σκοτεινού:

"SATANAS",  "DER BUCKLIGE UND DIE TANZERIN",  "DER JANUSKOPF",  "ABEND NACHT MORGEN",  "DER GANG IN DIE NACHT",  "SENSUCHT",  "SCHLOB VOGELOED" και άλλες...

alt

alt

alt

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ των ΤΑΙΝΙΩΝ του MURNAU

Για να κατανοήσουμε το στυλ των δημιουργιών του μεγάλου δημιουργού θα πρέπει να θυμήσουμε ότι το περιβάλλον γύρω του στη Γερμανία του μεσοπολέμου ήταν ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ.

Ο Πόλεμος άφησε πίσω του καταστροφή, ρημαγμένη Κοινωνία, και ταξικές συγκρούσεις μεγάλες.

Λογικό, φιλολογικά, η Κοινωνία αυτή να στραφεί στην παραμόρφωση, και στην ανάδειξη του ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΥ, του ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟΥ, του ΑΠΟΚΟΣΜΟΥ γύρω της.

Ο Ναζισμός αρχίζει να ρίχνει δειλά-δειλά τις πρώτες του ρίζες στην Κοινωνία και αυτό έχει αντανάκλαση στο έργο του MURNAU.

Το 1922 έρχεται η ΘΡΥΛΙΚΗ του ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ που έμεινε ανεξίτηλη μέχρι σήμερα

Είναι το "NOSFERATU: ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ"

Το κλασικό αριστούργημα του DRACULA από τον BRAM STOKER με την υπόθεση να παίρνει μια άσχημη τροπή καθώς η Χήρα του STOKER διεκδικεί νομικά Κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων και η υπόθεση μέχρι να επιλυθεί περνάει από δικαστικές αίθουσες.

alt

Στο ρόλο του DRACULA πρωταγωνιστεί ο MAX SCHRECK, ο οποίος μετατρέπεται, όχι τυχαία, απ τον MURNAU σε τέρας με κεφάλι Ποντικιού καθώς το ζώο αυτό ήταν ο φορέας της ΠΑΝΟΥΚΛΑΣ στα χρόνια που αναφέρεται το έργο.

alt

Το 1924 συνεχίζεται η απογείωση της μεγάλης καρριέρας του με το έργο του "

"DER LETZTE MANN"  (Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ), γραμμένο από τον CARL MEYER, ένα Δράμα στο οποίο πρωταγωνιστεί ο EMIL JANNINGS.

alt

Το Φιλμ αυτό θεωρείται ότι έχει εξέχουσα θέση υποδείγματος στην Εξπρεσιονιστική σχολή με το όνομα: KAMMERSPIELFIM MOVEMENT. Στην τεχνοτροπία αυτή η κάμερα "βλέπει" με τα μάτια του χαρακτήρα που περιγράφει.

Το 1926 έρχεται το επόμενο ΚΛΑΣΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ του MURNAU

"FAUST: EINE DEUTSCHE VOLKSSAGE"

Το κλασικό θρυλικό δράμα του ΓΚΑΙΤΕ δοσμένο με ένα μοναδικό λυρικό τρόπο από τον μεγάλο δραματουργό της Οθόνης.

Στο ρόλο του FAUST ο GOSTA EKMAN και στο ρόλο του MEPHISTO πάλι ο EMIL JANNINGS.

Το έργο είναι στην κυριολεξία μεταφορά στην Οθόνη της κλασικής έκδοσης του ΓΚΑΙΤΕ.

Χαρακτηριστική φιγούρα η Γιγάντια μορφή του ΜΕΦΙΣΤΟ που κρέμεται πάνω απ την πόλη.

alt

alt

alt


O MURNAU στο HOLLYWOOD


Το 1926 ο Σκηνοθέτης, μεταναστεύει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στην αναπτυσσόμενη τότε Κινηματογραφική Υποδομή του HOLLYWOOD.

Kλείνει συνεργασία με την FOX STUDIO και το 1927 έρχεται ένα έργο ΣΤΑΘΜΟΣ που μεγαλώνει τον κατάλογο των θρυλικών του δημιουργιών.

"SUNRISE" A SONG OF TWO HUMANS"

Το έργο είναι ένα ρομαντικό δράμα υψηλής αισθητικής που κατατάσσεται στις κορυφαίες ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου, με τους:  GEORGE O' BRIEN  &  JANET GAYNOR

η ΤΑΙΝΙΑ μένει στην ΙΣΤΟΡΙΑ σαν η ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ που κερδίζει 3 OSCAR στην ΠΑΡΘΕΝΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ των ΒΡΑΒΕΙΩΝ.

alt

alt

Τα δύο επόμενα Φιλμς του MURNAU άνοιξαν ένα ΝΕΟ ΔΡΟΜΟ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ καθώς μπάινουμε στην εποχή του ΟΜΙΛΟΥΝΤΟΣ με ΗΧΟ.

1928  "FOUR DEVILS"  Δράμα με την JANET GAYNOR

1930  "GIRL" Ρομαντικό δράμα με τον CHARLES FARELL

alt


alt


alt

Το 1931, ο MURNAU, μαζί με τον εξερευνητή ντοκυμανταίρ ROBERT FLAHERTY, ταξιδεύουν στα νησία BORA-BORA. Εκεί γυρίζεται ένα εξαιρετικό ρομαντικό δράμα περιπέτειας, το "TABU: A STORY OF THE SOUTH SEAS"

Μια πολύ τρυφερή και ρομαντική ταινία δύο νεαρών σε ένα εξωτικό Νησί. Την ταινία την ολοκλήρωσε μόνος του ο MURNAU καθώς ο FLAHERTY αποχώρησε.

alt

alt


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ


Μια βδομάδα πριν από την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας "TABU", o MURNAU μετακινούνταν στην παραλιακή λεωφόρο LOS ANGELES μια ενοικιασμένη ROLLS ROYCE, την οποία οδηγούσε ο παντελώς άπειρος 14χρονος Φιλιπιννέζος της Υπηρεσίας. Το αυτοκίνητο ξέφυγε απ το δρόμο και χτύπησε σε ηλεκτρικό στύλο. Ο MURNAU τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι και πέθανε λίγες ώρες αργότερα στο Νοσοκομείο στην SANTA BARBARA και έτσι δεν κατάφερε να δει την πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας.

Η Σωρός του τάφηκε στο Ν.Δ. Κοιμητήριο του STAHNSDORF στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ με 11 μόνο παρόντες στην νεκρώσιμη τελετή. Ανάμεσά τους ο ROBERT FLAHERTY, EMIL JANNINGS, GRETA GARBO & o FRITZ LANG που είπε και δυο λόγια αποχαιρετισμού.

Μάλιστα η GRETA GARBO έφερε και μια νεκρώσιμη μάσκα του MURNAU την οποία και κράτησε στο κωμοδίνο της καθ' όλη τη θητεία της στο HOLLYWOOD.

alt

alt

Το 1928 έλεγε:

"Νομίζω οι ταινίες στο μέλλον θα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες από αυτές τις γωνίες λήψης, τις οποίες εγώ συνηθίζω να λέω -δραματικές γωνίες-. Βοηθούν πάρα πολύ τις φωτογραφικές εμπνεύσεις."

Το όριο στις ταινίες του MURNAU μεταξύ του ονείρου και της πραγματικότητας είναι πάντα ασαφέστατο κάτι που δυναμώνει τον υποβλητικό χαρακτήρα των δημιουργιών του.

Το 2003, το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, απέδωσε προς Τιμήν του ειδική πλακέτα.

Ο Μεγάλος αυτός Σκηνοθέτης ίσως και Φιλόλογος έχει ψηφιστεί στην 33η θέση των Μεγαλύτερων Σκηνοθετών της Ιστορίας του Κινηματογράφου.


Στεκόμαστε με Σεβασμό απέναντι στο έργο του, στην ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ του, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στους "ΠΑΤΕΡΕΣ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ".

Αποχαιρετισμός για τον ΜΑΚΗ ΡΕΥΜΑΤΑ

Έχουμε κουραστεί ψυχολογικά στην κυριολεξία, τον τελευταίο καιρό να αποχαιρετούμε μεγάλες και σημαντικές Μορφές από τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Ένα συνεχές Ξόδι μορφών και Ηθοποιών που σημάδεψαν την ιστορία του στις κλασικές μεγάλες του μέρες δείχνει να μην έχει τελειωμό.

Σαν να έχει ξεκινήσει φέτος ένας ατέλειωτος μακάβριος χορός φυγής πολλών από τους Ηθοποιούς που έβαλαν πλάτη για να απολαμβάνουμε σήμερα εμείς τις Ελληνικές εκείνες ταινίες που μας είναι αξέχαστες.

Χθες, ένας ακόμα Μεγάλος Ηθοποιός, γνωστός για πολύ σημαντικούς Δεύτερους και Υποστηρικτικούς Ρόλους, ένας Ηθοποιός που στο πρόσωπό του, στα μάτια του ήταν πάντα ζωγραφισμένη η ΚΑΛΩΣΥΝΗ, το ΧΑΜΟΓΕΛΟ, η ΕΥΓΕΝΕΙΑ.


alt


ΜΑΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΑΣ


Ο Ηθοποιός με την χαρακτηριστική γλυκύτατη ΦΩΝΗ με την οποία πραγματικά άφησε εποχή θα έλεγε κανείς, έφυγε πρόωρα, στα 77 του χρόνια μετά από μεγάλη μάχη με το Λέμφωμα που τον ταλαιπωρούσε καιρό.

«Ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ και πέρασα μεγάλη αγωνία, γιατί τρεις ολόκληρους μήνες ήμουν σε νοσοκομείο των βορείων προαστίων και δεν έβρισκαν τι έχω. Ήμουν ο πιο γερός ασθενής... Έκανα τόσες εξετάσεις, που δεν έχει κάνει άλλος και όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Ένα θετικό, να ξέρω τι έχω, τίποτα... Ώσπου πρήστηκε ένας αδένας πίσω από το αφτί... Απευθύνθηκα σε έναν καταπληκτικό αιματολόγο, τον πανεπιστημιακό Παναγιώτη Παναγιωτίδη, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ο οποίος βρήκε ότι έχω λέμφωμα. Απλώς ήταν μπελαλίδικο, γιατί έπρεπε να κάνω οκτώ χημειοθεραπείες. Και επειδή φορτώνεται ο οργανισμός με κορτιζόνη αισθάνεσαι κάποια μικροζάλη. Όταν οι λεμφαδένες παρουσιάζουν ένα είδος διόγκωσης εξωτερικό και εσωτερικό, ο θεράπων γιατρός σου πρέπει να έχει μια εμπειρία σαν του κ. Παναγιωτίδη, για να ανακαλύψει αμέσως με μια απλή εξέταση τι έχεις και να σου δώσει την κατάλληλη χημειοθεραπεία», είχε πει ο Μάκης Ρευματάς για την ασθένειά του.


alt


Γεννήθηκε στα 1935 και οι Θεατρικές και Κινηματογραφικές του σπουδές γρήγορα τον καταξίωσαν σε ένα από τα καλύτερα ταλέντα και μορφές στην Ελληνική Έβδομη τέχνη αλλά και στο θέατρο.

Και που δεν διακρίθηκε ο ΜΑΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΑΣ.....!

ΘΕΑΤΡΟ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Πάντα υπηρέτησε την Τέχνη του με τρόπο μοναδικό.

Δεν ήταν από τους Ηθοποιούς που τον χαρακτήριζε δύναμη, εξωστρέφεια και ένταση.

Οι ερμηνείες του ήταν με τρόπο συμπεριφοράς, λεπτό, ευγενικό, με χαμόγελο, με μια καταπληκτική αρμονία στην έκφραση και στις αισθήσεις.

alt

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Στον Κινηματογράφο έχει συμμετάσχει σε 34 ταινίες

Πρώτη του συμμετοχή το 1969 στην ταινία "ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ" και τελευταία του το 1985 στο "ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ".

Στον Κινηματογράφο τον έχουμε απολαύσει σε κάποιες ερμηνείες που έμειναν αξέχαστες όπως το 1964, στο θρίλλερ noir "ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ" του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ σε Σκηνοθεσία ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, κάνοντας τον βοηθό του Αστυνόμου ΜΠΕΚΑ.

το 1974 στη "ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ" του Πάνου Γλυκοφρύδη, ως ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗΣ

το 1971 στον "ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ" του ΕΡΡΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ως ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

"OTAN H ΠΟΛΙΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ"  1968, "ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ" 1967, "Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ" 1969, "ΑΠΑΓΩΓΗ", "ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ" 1973, "Ο ΔΙΩΓΜΟΣ"  1964 και τοσες ακόμα ταινίες στις οποίες κέρδισε την εκτίμηση και το σεβασμό του Κοινού.

ΘΕΑΤΡΟ

Στο ΘΕΑΤΡΟ έχει 27 συμμετοχές, όλες σε Τηλεοπτική παραγωγή στην τότε Ελληνική τηλεοραση μεταξύ 1973 και 1979 σε πολύ μεγάλες πραγματικά παραστάσεις.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεκάδες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές μεταξύ 1972 και 2004

alt


ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΚΗ ΡΕΥΜΑΤΑ.......

Ευχαριστούμε για όλες εκείνες τις όμορφες στιγμές που τόσο πιστά, σεμνά, όμορφα και τρυφερά μας χάρισες....

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΘΡΥΛΟΙ του 20ου Αιώνα: GREGORY PECK

Φίλες και Φίλοι

συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις μεγάλες Κινηματογραφικές μορφές που σημάδεψαν με την διαδρομή τους τα Κινηματογραφική δρώμενα του Παγκόσμιου Κινηματογράφου στον 20ο αιώνα.

Το "βιβλίο" μας θα πάει σήμερα στην πέρα όχθη του Ατλαντικού, στον Αμερικάνικο Κινηματογράφο και θα μας θυμίσει μια Μεγάλη μορφή του, που χαρακτήρισε την εποχή 1940-1960.

Κυρίες και Κύριοι, μιλάμε για τον


GREGORY PECK


alt

Μια Κινηματογραφική Μορφή πραγματικά που απέδιδε στη σκηνή αυτό που ονομάζουμε "ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΑΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ".

Ο Σωματότυπος, (1.91 m. ύψος), κλασική αρρενωπή ομορφιά,  η εμφάνιση, η υποδομή, τη Υποκριτική δυνατότητα και το προσωπικό Στυλ έδωσαν στον GREGORY PECK μια ξεχωριστή θέση στους Μεγάλους Ηθοποιούς του 20ου αιώνα.


alt


5 ΑΠΡΙΛΗ 1916-12 ΙΟΥΝΗ 2003

Έζησε 87 χρόνια

Ο ELDRED GREGORY PECK, όπως ήταν το πλήρες του όνομα, γεννήθηκε στην Πόλη LA JOLLA, CALIFORNIA.

Οι γονέις του μετανάστες, ο πατέρας του, χημικός από την Ιρλανδία και η Μητέρα του από την Σκωτία.

Οι γονείς του χώρισαν όταν εκείνος ήταν μόλις 6 ετών και έτι την ανατροφή του ανέλαβε η Γιαγιά του.

Στα 10 του χρόνια στάλθηκε σε ένα Καθολικό στρατιωτικό σχολείο στο LOS ANGELES, το St. John's Military Academy.

Μετά το θάνατο της Γιαγιάς του τον ανέλαβε εκ νέου ο Πατέρας του και στα 14του πήγε στο San Diego High Scholl όπου ζούσε μαζί με τον πατέρα του.

 Στη συνέχεια σπούδασε στο University of California, Berkeley.

Για λίγο χρονικό διάστημα δούλεψε σαν οδηγός σε μια εταιρεία πετρελαίου και το 1936, στα 20 του, έγινε φοιτητής προ-Ιατρικής στο Berkeley.

Το κολλέγιο εκεί είδε το υποκριτικό ταλέντο του PECK και αποφάσισε να τον προωθήσει για θεατρικές εμφανίσεις.

 Ο GREGORY PECK για τα χρόνια του στο BERKELEY συνήθισε πάντα να λέει:

"Ήταν για μένα μια ιδιαίτερη εμπειρία και τρία από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Με έκαναν να νιώσω τη σημασία της ανθρώπινης ύπαρξης"

Μάλιστα στα 1997 ο ίδιος έκανε μια ΧΟΡΗΓΙΑ στο ίδρυμα αξίας $ 25.000


alt


Από το BERKELEY αποφοίτησε με τον βαθμό BA και τότε "έκοψε" το ELDRED από το όνομά του πηγαίνοντας στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ να σπουδάσει στο NEIGHBORHOOD PLAYHOUSE με δάσκαλο τον θρυλικό SANFORD MEISNER.

Δούλεψε σκληρά, υπέφερε πολύ και πολλές φορές κοιμήθηκε στο CENTRAL PARK. Στα 1939 δούλεψε σαν τουριστικός οδηγός στο WORLD'S FAIR καθώς και στο NBC TELEVISION.

Στα 1940 άρχισε να μαθαίνει περισσότερα πράγματα για την Ηθοποιία δουλεύοντας στο BARTER THEATRE, ABINGDON, VA κάνοντας εκεί 5 ρόλους.

Η Καριέρα του ξεκινάει το 1941 όπου παίζει τον γραμματέα στο διάσημο έργο "THE DOCTOR'S DILEMMA" του GEORGE BERNHARD SHAW σε παραγωγή της KATHARINE CORNELL.

Δυστυχώς για την ιστορία, η σπουδαία αυτή παράσταση έκανε ΠΡΕΜΙΕΡΑ, στο SAN FRANSICO, μια μόλις μέρα πριν την Επίθεση των Ιαπώνων στο PEARL HARBOR και την έναρξη του Πολέμου.

Το 1942, κάνει την ΠΡΕΜΙΕΡΑ του, στο BROADWAY στο έργο του EMLYN WILLIAMS  "THE MORNING STAR".

H 2η εμφάνισή του στο BROADWAY ήταν στο "THE WILLOW AND I" μαζί με τον EDWARD PAWLEY.

Οι ερμηνευτικές ικανότητες του GREGORY PECK έφτασαν σε μεγάλα ύψη και ζήτηση κατά τη διάρκεια του Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ όπου βγήκε εκτός στρατιωτικής υπηρεσίας εξ αιτίας ενός βαρέως τραύματος στην πλάτη όταν έπαιρνε μαθήματα χορού και Κίνησης από την MARTHA GRAHAM

Στα 1949 ο GREGORY PECK ξανασυνδέθηκε με το THE LA JOLLA PLAYHOUSE στην γεννέτειρά του με τους MEL FERRER & DOROTHY MCGUIRE.


alt


 ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Σαν Ηθοποιός ο GREGORY PECK έχει συμμετοχή σε 57 Κινηματογραφικές ταινίες

Η Πρώτη του ταινία είναι το 1944, στο έργο του JACQUES TOURNER  "DAYS OF GLORY" στο οποίο έργο είναι Υποψήφιος για OSCAR καλύτερης αντρικής ερμηνείας, την οποία ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ επίσης κατακτά και στις επόμενες εμφανίσεις του στις ταινίες:

"THE KEYS OF THE KINGDOM"  JOHN STAHL 1944

"THE YEARLING"  1946

"GENTLEMEN'S AGREEMENT"   ELIA KAZAN 1947

"TWELVE O'CLOCK HIGH"   HENRY KING  1949

To 1946 έρχεται η ταινία "DUEL IN THE SUN" KING VIDOR στην οποία αναδεικνύει και την μεγάλη του ικανότητα σε ΚΟΝΤΡΑ ΡΟΛΟΥΣ.

Όλες οι παραπάνω ταινίες ανέδειξαν την μεγάλυ Ποιότητα και την Υποκριτική δύναμη του GREGORY PECK.

Στη συνέχεια ξεχωρίζουν οι ταινίες:


"SPELLBOUND"  1945 & "THE PARADINE CASE"  1947 κλασικά μεγάλα φίλμς του δάσκαλου ALFRED HITCHCOCK

"THE GUNFIGHTER"  1950 HENRY KING σε ένα κλασικό WESTERN

"MODY DICK"  1956 κλασικό αριστούργημα του JOHN HUSTON

"ON THE BEACH"  1959  STANLEY KRAMER ένα υπέροχο δράμα με την AVA GARDNER

"ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΟΝΕ"  1961 κλασική πολεμική αριστουργηματική ταινία του J.LEE THOMPSON

"ROMAN HOLIDAY"  1953 Δραματική κομεντί του μεγάλου WILLIAM WYLER πλάι στην AUDREY HEPBURN

"THE BIG COUNTRY"  1958 Ένα ακόμα θρυλικό WESTERN του WILLIAM WYLER πλάι στην JEAN SIMMONS

"KILL THE MOCKINGBIRD"  1962 ένα συγκλονιστικό εγκληματικό αστυνομικό δράμα του ROBERT MULLIGAN στο οποίο ο GREGORY PECK ερμηνεύοντας τον ATTICUS FINCH κερδίζει το OSCAR Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ στην 5η υποψηφιότητά του σε ένα φίλμ που θεωρείται πολύ ψηλά στα 100 καλύτερα φιλμς του Αμερικάνικου Κινηματογράφου.

"Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ"  1976  RICHARD DONNER ένα κλασικό μεταφυσικό θρίλλερ που έκανε θόρυβο όταν προβλήθηκε


 
alt

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Ο GREGORY PECK υπηρέτησε τον Κινηματογράφο σαν:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ACADEMY OF MOTION PICTURE ARTS AND SCIENCES 1967
ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ του AMERICAN FILM INSTITURE 1967-1969
ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ 1971
ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 1966
ΜΕΛΟΣ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΕΧΝΩΝ 1964-1966

alt

Η ΥΣΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ του

Στα 1980 ο GREGORY PECK έπαιξε για την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ σε κάποιες μικρές σειρές.

Στην σειρά "THE BLUE AND THE GRAY" όπου ερμήνευσε τον AΒΡΑΑΜ ΛΙΚΝΟΛΝ, στη σειρά:  "THE SCARLET AND THE BLACK" μαζί με τους CHRISTPHER PLUMMER, JOHN GIELGUD, BARBARA BOUCHET.

Το 1991 στο remake του MARTIN SCORSESE   "CAPE FEAR" με τους ROBERT MITCHUM & MARTIN BALSAM.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ εμφάνιση ήρθε το 1991 στην ΚΩΜΩΔΙΑ του NORMAN JEWISON  "OTHER PEOPLE'S MONEY" δίπλα στον DANNY DE VITO.

Έκτοτε ο μεγάλος GREGORY PECK, σε ηλικία πλέον 75 ετών αποσύρθηκε από την ενεργό σκηνή σαν τον CARY GRANT.

Πέρσε τα τελευταία του χρόνια γυρίζοντας το κόσμο σε εκδηλώσεις για τον Κινηματογράφο, για τις ταινίες του σε ανοιχτές επαφές με το Κοινό που τόσο μα τόσο τον αγάπησε.

Το 2005 του προσφέρθηκε τιμητικά ό ρόλος του GRANPA JOE στην ταινία "Ο ΤΣΑΡΛΥ και το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ" αλλά δυστυχώς τον πρόλαβε ο Θάνατος. Ο Ρόλος δόθηκε στον DAVID KELLY.


alt

alt


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ του ΔΡΑΣΗ


Ο GREGORY PECK ήταν από τους ηθοποιούς μορφές του ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ που στιγματίστηκε από το ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ και τους εκφραστές του.

Το 1947 με άλλους ηθοποιούς μπήκε στη ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ σαν Ηθοποιός με Φιλο-Κομμουνιστικές και αριστερές επιρροές.

Επίσης αργότερα ο RICHARD NIXON τον είχε στην επίσημη λίστα των εχθρών του σαν ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟ.

Τόσο ο ίδιος ο GREGORY PECK όσο και ο γιος του CAREY PECK ήταν πάντα στο πλευρό των ριζοσπαστών δημοκρατικών στις ΗΠΑ.
O GREGORY PECK παρά το ότι υπήρξε Καθολικός δεν δίστασε άπειρες φορές να έρθει σε κόντρα με την επίσημη θέση της ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ για πολλές από τις θέσεις της κύρια σε ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ.

Το 1943 απ το γάμο του με την Φιλανδή GRETA KUKKONEN έκαναν τρεις γιούς: JONATHAN, STEPHEN, CAREY. Χώρισαν το 1955 αλλά πάντα με πολύ στενές σχέσεις μεταξύ τους.

Το 1955 παντρεύτηκε την Γαλλίδα VERONIQUE PASSANI με την οποία είχαν δύο παιδιά: ANTHONY & CECILIA, με την οποία έζησε μέχρι τον θάνατό του.

Ο Μεγάλος αυτός Ηθοποιός πέθανε στον ύπνο του από Βρογχοπνευμονία με την σύζυγό του στο πλάι του.

Τάφηκε στο ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ του LOS ANGELES με τις ευλογίες του BROCK PETERS


alt

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Οι ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ του μεγάλου GREGORY PECK αγγίζουν τον μεγάλο αριθμό των

37 ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ και ακόμα
17 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

Όπως ήδη είπαμε 5 φορές υποψήφιος για OSCAR Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ, το κατέκτησε ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

Επίσης ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 1989
ΧΡΥΣΗ ΑΡΚΟΥΔΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 1993
ΒΡΑΒΕΙΑ CESAR 1995
DAVID DONATELLO AWARD 2003
ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ 1999
CECIL DE MILLE AWARD 1969

Όλες οι μεγάλες Κινηματογραφικές διοργανώσεις τίμησαν με ξεχωριστό τρόπο τον μεγάλο GREGORY PECK

alt

alt

alt

alt

alt

altΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΡΟΛΟΙ σε ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ (Μέρος 6ο)

Νάμαστε λοιπόν πάλι εδώ αγαπητές Φίλες και Φίλοι με την συνεχή περιήγησή μας στους

ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ που σημάδεψαν την πορεία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.


Έχουμε επαναλάβει στα προηγούμενα Πέντε (5) αφιερώματά μας στο θέμα, ότι ο κατάλογος των ΗΘΟΠΟΙΩΝ που υποστήριξαν με ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ είναι πάρα πολύ ΜΑΚΡΥΣ.


Υπάρχουν ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΑΝΔΡΕΣ και ΓΥΝΑΙΚΕΣ που έλαμψαν με την παρουσία τους δίπλα στους ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.


Πάμε λοιπόν σήμερα στο Έκτο (6ο) ΜΕΡΟΣ της αφιέρωσής μας


ΤΖΟΛΥ ΓΑΡΜΠΗ: Μια γλυκειά ώριμη παρουσία στον Ελληνικό

Κινηματογράφο

alt

Την έχουμε δεί και την έχουμε απολαύσει σε πάρα πολλές κλασικές γνωστές Ελληνικές ταινίες.

Χαρακτηριστική παρουσία Ώριμης Κυρίας που υποστηρίζει διάφορους ρόλους, τους περισσότερους από αυτούς στο ρόλο μιας Θετής συνήθως Μητέρας που στέκεται με ευλάβεια, τρυφερότητα και αγάπη πλάι στα Ψυχοπαίδια της.

1913-2002 'Εφυγε στα 89 της χρόνια πλήρης ημερών

Γεννήθηκε στο ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ της ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ, από Κεφαλλονίτες γονέις, που ζούσαν μετανάστες στη χώρα της Αφρικής.

Όπως με όλους τους καλλιτέχνες της εποχής εκείνης, και την ΤΖΟΛΥ ΓΑΡΜΠΗ την χαρακτήριζε πέρα από το άπλετο ταλέντο της, η σεμνότητα και η γνησιότητα του χαρακτήρα της.

Παντρεύτηκε τον επίσης ΕΞΟΧΟ ΗΘΟΠΟΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΜΟΡΙΔΗ, με τον οποίο έζησαν μαζί 20 χρόνια, και δυστυχώς και οι δύο πέθαναν φτωχοί και εντελώς ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ σε ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ.

alt

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ.

Το έργο της ξεκινάει το 1932, σε ηλικία 19 ετών, στην ταινία του ΣΤΕΛΙΟΥ ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ  "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΠΙΛΑ" και τελειώνει, 50 ολάκερα χρόνια μετά, το 1982 στην ταινία "ΑΛΑΛΟΥΜ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ.

Συνολικά εμφανίζεται σε:  53 Κινηματογραφικές ταινίες.

alt

Ποιος δεν τη θυμάται σαν κλασική "ΨΥΧΟΜΑΝΑ" του Ελληνικού Κινηματογράφου, στο

"ΚΛΩΤΣΟΣΚΟΥΦΙ", στους "ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑΙΟΥΣ και ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΔΕΣ" το 1960 σαν την γραφική "ΘΕΙΑ", σαν ΚΑΤΕΡΙΝΑ στην "ΛΙΖΑ και η ΑΛΛΗ", σαν την κλασική σύζυγο ΑΡΕΤΗ ΚΑΡΟΥΖΟΥ στον "ΑΤΣΙΔΑ", σαν την ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ στο "ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ", σαν ΤΑΣΙΑ στα θρυλικα "ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ", σαν την ....ανεπανάληπτη Χήρα Γυμνασιάρχου Ευτέρπη Καραβαγγέλη στην θρυλική "ΣΩΦΕΡΙΝΑ", σαν Ανδρονίκη στο "Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ", σαν Ψυχομάνα Δέσποινα στο "Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ"


Ρόλοι πραγματικά ανθρώπινοι, ρόλοι που υπηρέτησε με αμεσότητα, συνέπεια, μεγάλη αληθοφάνεια, σαν ή ίδια, ψυχή και σώμα να ζούσε αυτό που στη σκηνή με τόσο όμορφο τρόπο ερμήνευε.


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΟΡΙΔΗΣΜια επιβλητική Μορφή στον Ελληνικό

Κινηματογράφο

alt


Αντίθετα φυσικά απ την τρυφερή και γλυκειά Τζόλυ Γαρμπή, εδώ τώρα περνάμε σε έναν ΑΝΤΡΙΚΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΡΟΛΟ με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ο ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΣ, ΣΤΟΜΦΩΔΗΣ, ΚΡΑΤΑΙΟΣ, Χαρακτήρας που διαχρονικά ερμήνευε ο Εξαιρετικός τούτος Ηθοποιός μας.

1905-2003   Έζησε 98 πλήρη έτη

Γεννήθηκε στην ΚΥΠΡΟ και έσβησε σε βαθύτατα γεράματα το 2003, ένα ακριβώς χρόνο μετά το θάνατο της αγαπημένης του συζύγου ΤΖΟΛΥΣ ΓΑΡΜΠΗ, με την οποία, όπως ήδη αναφέραμε, έζησαν μαζί 20 χρόνια.

Και εκείνος έφυγε παντελώς ξεχασμένος, σε Γηροκομείο όπου βρισκόταν τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο άνθρωπος που οι ρόλοι που ερμήνευσε έσφυζαν από δύναμη, επιβλητικότητα και καρδιά.


alt

Το μεγάλο πεδίο του στο οποίο διακρίθηκε ήταν το ΘΕΑΤΡΟ, στο οποίο ξεκίνησε το 1924, σε ηλικά 19 ετών, με τον θίασο των θρύλων: ΒΕΑΚΗ-ΝΕΖΕΡ.

Έπαιξε ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ σε πολλές μεγάλες εμφανίσεις: "ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ", "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ" και στην συνέχεια είχε μια ΛΑΜΠΕΡΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ σε ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΘΙΑΣΟΥΣ μαζί με τους:

ΚΥΒΕΛΗ, ΒΑΣΙΛΗ ΡΩΤΑ, ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ, ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΒΑΣΩ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ, ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ, ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ.

Μιλάμε δηλαδή, ότι παρέλασε ανάμεσα σε ολάκερη τη ζωντανή Ιστορία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, ερμηνεύοντας επίσης και σχεδόν όλο το κλασικό δραματολόγιο του παγκόσμιου θεάτρου.

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΟΡΙΔΗΣ αποφασίζει να ασχοληθεί και με τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και το 1948, σε ηλικία 39 πλέον ετών ξεκινάει τις πρώτες του εμφανίσεις.

Το 1948 πρώτη του εμφάνιση στους "ΧΑΜΕΝΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ" του ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ και τελευταία το 1989, 39 χρόνια μετά, στην ταινία "Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕ ΟΝΕΙΡΑ" του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του αποτελείται από:  93 Κινηματογραφικές ταινίες (!!!)

Υπηρέτησε όλα τα είδη του Ελληνικού Κινηματογράφου με μεγάλη επιτυχία:

ΜΕΛΟ, ΒΟΥΚΟΛΙΚΑ, ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΡΓΑ, ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΗΘΩΝ, ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ.

Ποιος δεν τον θυμάται σε ρόλους αυστηρού Πατέρα, συνήθως πλούσιου και άκαρδου, σοβαρού και συντηρητικού καθηγητή, Επιβλητικού Ιερέα ιστορικού προσώπου, ρόλους που πάντα είχε το δικό του χαρακτηριστικό να προσθέσει.

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΟΡΙΔΗΣ υπήρξε ΜΕΓΑΛΟΣ Ηθοποιός που η αναλογία της προσφοράς του βαραίνει κύρια το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στο οποίο χάρισε τεράστιες ερμηνείες, χωρίς να αφήσει "παραπονεμένο" και τον Κινηματογράφο στον οποίο η συμμετοχή του υπήρξε καταιγιστική.

Παρ΄όλα αυτά το τέλος του υπήρξε εκτρωματικά δυσανάλογο της μεγάλης του προσφοράς στην Τέχνη.ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ:  Μια ΔΙΕΘΝΗΣ Μορφή στον Κινηματογράφο μας


alt

Μια από τις ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΚΥΡΙΕΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ανάμεσά τους φυσικά και ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ.

Η ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ, είναι χαρακτηριστική μορφή Ηθοποιού που αν και ερμηνεύει ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ, λάμπουν στην κυριολεξία σε ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ, επαληθεύοντας στο Ακέραιο την επικεφαλίδα τίτλο του θέματός μας.

13/7/1916-18/2/2004

'Εζησε 88 πλήρη χρόνια

alt

Η Μεγάλη μας ηθοποιός είναι γέννημα θρέμμα ΠΕΙΡΑΙΑ όπου γεννήθηκε σε ένα κλασικό σπίτι του ΤΣΙΛΕΡ με Δωρικές κολώνες.

Η Καταγωγή των γονέων της είναι απ τη ΡΩΣΙΑ. Δεν φοίτησε σε Ελληνικό σχολείο και η παιδεία της έχει βάση τη ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.

Είναι απόφοιτος της ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ και το 1942 έχει την πρώτη της εμφάνιση στο ΧΟΡΟ της ΜΗΔΕΙΑΣ.

Φυσικά και η καλλιτεχνική της παιδεία είναι το ΘΕΑΤΡΟ το οποίο υπηρετεί με μεγάλες εμφανίσεις και συμμετοχές σε λαμπερούς θιάσους και ρόλους.

Απόφοιτος και του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ γίνεται μόνιμο μέλος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ από το 1946-1950 και από το 1954-1963.

Εμφανίζεται σε σημαντικούς θιάσους της εποχής όπως: ΜΟΥΣΟΥΡΗ, ΑΝΔΡΕΑΔΗ, ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ, ΑΡΩΝΗ, ΧΟΡΝ

alt

Το 1947 εμφανίζεται για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη στην ταινία ¨Τα παιδιά της Αθήνας¨, αλλά ο δρόμος για την διεθνή κινηματογραφική της καριέρα θα ξεκινήσει στη δεκαετία του ΄60.

Στις HΠA ταξιδεύει το 1967 και παραμένει μέχρι το τέλος της χούντας, το 1974, εκφράζοντας την αντίθεση της στο καθεστώς.

H διαμονή της στο εξωτερικό συνοδεύτηκε από νέα δημιουργική εξέλιξη στην σταδιοδρομία της.

Με την αχώριστη φίλη της Μελίνα Μερκούρη πρωταγωνιστούν στο έργο του Zύλ Nτασέν «Iλια Nτάρλινγκ», στο θέατρο Mάρκ Xέλλιντζερ στο Mπροντγουεϊ της Nέας Υόρκης.

Πρόκειται για την θεατρική διασκευή της ταινίας ¨Ποτέ την Κυριακή¨ που αποτελεί σταθμό στην καριέρα της Δέσπως Διαμαντίδου.

Σταθμός στην θεατρική της πορεία θεωρείται ο ρόλος της στο ¨Καμπαρέ¨ όταν, αντικαθιστώντας την Λότε Λένια, μεταμορφώνεται σε Φράου Φραίντερ.

Την ίδια περίοδο γίνεται η κινηματογραφική μητέρα του Γούντι Άλεν, στον ¨Eιρηνοποιό¨.

Στα ¨Μαύρα Τριαντάφυλλα για τη νύφη¨ η Δέσπω Διαμαντίδου, με σκηνοθέτη τον Xάλ Πρινς, ξεχωρίζει σ΄ έναν ακόμα ρόλο, όπως και στο ¨Υπόσχεση την αυγή¨ με φόντο το Παρίσι και σκηνοθέτη τον Zιλ Nτασέν. Επίσης συμμετέχει στους ¨Καβαλάρηδες¨ του Φράνκεχαϊμερ που γυρίζεται στην Ισπανία.


alt

Το 1991 παίρνει το κρατικό βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ταινία του Θ. Σκρουμπέλου ¨O Tζώνης Kέλν κυρία μου¨. H Δέσπω Διαμαντίδου διακρίθηκε και για το πλούσιο μεταφραστικό της έργο.

Σύζυγος της υπήρξε ο εκλεκτός ηθοποιός Ανδρέας Φιλιππίδης, με το όνομα του οποίου είναι καταχωρημένη στο παλιό μητρώο του ΣEH, με ημερομηνία εγγραφής 2.6.1942.


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Η Φιλμογραφία της ΔΕΣΠΩΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ έχει ένα κατάλογο από 56 Ταινίες.

Από το 1947 έως το 2003 στο "SKIPPER STRAAD".

Τι να ξεχωρίσει και που να σταθεί κανείς σε όλες αυτές τις συμμετοχές που μια προς μια παραμένουν ιστορικά συγκλονιστικές:

"ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ",  "ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΕΜΜΑ",  "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ"  Ρόλος σταθμός,  "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ" το 1961 σε ένα συγκλονιστικό θρίλλερ,  "ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ" σε μια ακόμα συγκλονιστική παρουσία,  "ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ",  "Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ",  "TOP KAPI",  "ΣΤΕΦΑΝΙΑ",  "ΟΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ" το 1965 στο ρόλο της ΡΟΖΑΣ,  "ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" 1978.

alt

Μια πραγματικά ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, ΘΕΑΤΡΟ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Μια ΕΛΛΗΝΙΔΑ που ΤΙΜΗΣΕ το ΛΑΟ της και την πατρίδα της ΔΙΕΘΝΩΣ στο στερέωμα αυτού που υπηρέτησε.ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ


alt


Μια ακόμα επιβλητική μορφή του Θεάτρου και του Κινηματογράφου μας, που και ο ίδιος με την παρουσία του συμπλήρωσε το πολύ μεγάλο puzzle λαμπερών ηθοποιών που διέπρεψαν σε ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ.

1919-1989

Έζησε 70 χρόνια

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ καθώς επίσης και στην ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Εργάστηκε στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, στο Κ.Θ.Β.Ε. καθώς επίσης και στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ερμήνευσε στο θέατρο όλο σχεδόν το κλασικό δραματολόγιο του ξένου θεάτρου καθώς επίσης και διατέλεσε ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ για 20 ολάκερα χρόνια.

Στην προσωπική του ζωή έκανε δύο γάμους με τις:

ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ και ΛΙΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Έχει παίξει σε 44 Κινηματογραφικές ταινίες

Ξεκίνησε το 1947 στην κλασική ταινία του ΤΑΚΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ" και ολοκληρώνει την παρουσία του το 1984 στην ταινία "ΘΗΛΥΚΟ ΘΗΡΙΟΤΡΟΦΕΙΟ" του ΝΙΚΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

Διακρίθηκε σε μια σειρά ρόλους σε αρκετά είδη ταινιών

Πιο βασικές του εμφανίσεις στις ταινίες:

"ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ",  "ΦΑΙΔΡΑ",  "ΑΠΑΓΩΓΗ",  "ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ", "ΛΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ",  "Η ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ",  "ΚΑΤΑΧΡΗΣΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ",  "ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΓΑΜΠΡΟΣ",  "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΠΟΠΟΛΑΡΟΣ",  "ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ",  "Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ",  "ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ",  "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ",  "ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑ", "ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ"ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ


alt


Άλλη μια κλασική παραδοσιακή Γυναικεία μορφή στο χώρο του Ελληνικού Κινηματογράφου, διέπρεψε με την παρουσία της, το γλυκό της χαμόγελο, τα εκφραστικά της μάτια και την απλοϊκή της καλωσύνη.

Γεννήθηκε στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ το 1906 και πέθανε στην ΑΘΗΝΑ στις 18/7/1989 σε Ηλικία 83 ετών.

Κόρη του Κων/νου Νέζερ και της Μίμου Ηθοποιού Κλεοπάτρας Νέζερ

Εγγονή του Χριστόφορου Νέζερ, που ήταν Φρούραρχος Αθηνών και Υπασπιστής του Όθωνα.

"Υψηλή" καταγωγή λοιπόν για την ιστορική μας Ηθοποιό.

alt

Από 13 ετών στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ η ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ με την αδελφή της ΚΑΤΙΝΑ, μάλιστα τις φώναζαν "ΤΑ ΝΕΖΕΡΑΚΙΑ".

Δούλεψε πολύ στο ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΑΚΟ ΕΙΔΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ και στην ΟΠΕΡΕΤΤΑ.

Κλασική ΚΑΡΑΤΕΡΙΣΤΑ ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Η Λαμπερή της ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ξεκινάει το 1948 στην θρυλική της εμφάνιση στην ταινία "ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ" του ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ στην οποία και ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ με τρόπο μοναδικό.

Τελευταία της συμμετοχή το 1982, στο "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΥΠΙΔΗ.


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Εμφανίζεται σε 39 Κινηματογραφικές ταινίες με πιο χαρακτηριστικές τις:

"ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ",  "ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ",  "ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ" ρόλος που την απογειώνει ως την θρυλική "ΚΥΡΑ-ΔΕΣΠΟΙΝΑ" πλάι στο ...ΖΗΚΟ,  "ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ",  "ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ",  "Ο ΤΖΑΝΑΜΠΕΤΗΣ",  "ΕΝΑΣ ΑΦΡΑΓΚΟΣ ΩΝΑΣΗΣ"ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΖΕΡ


Κλασική και αυτή και συγκλονιστικά εκφραστική μορφή του Ελληνικού Κινηματογράφου ο μεγάλος μας Ηθοποιός.

alt

Αδελφός της ΜΑΡΙΚΑΣ ΝΕΖΕΡ, γόνος και αυτός της μεγάλης αυτής καλλιτεχνικής Οικογένειας.

Γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ το 1887 και πέθανε επίσης στην ΑΘΗΝΑ στις 19 Φλεβάρη 1970 σε Ηλικία 83 ετών

Το όνομά τους και η καταγωγή τους η Οικογένεια ΝΕΖΕΡ το έφερε από την ΒΑΥΑΡΙΑ μαζί με την έλευση του ΟΘΩΝΑ στην Ελλάδα.

Είναι ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ και μάλιστα θεωρείται και από τους ΙΔΡΥΤΕΣ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.

alt

Μορφή συγκλονιστική ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΖΕΡ, παρών σε πάρα πολλούς δεύτερους υποστηρικτικούς δραματικούς ρόλους ξεκίνησε την Κινηματογραφική του διαδρομή στα ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, το 1943, στην ταινία του ΤΑΚΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  "Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΕΡΑΣΕ" και έκλεισε την τεράστια συμμετοχή του, το 1969, στην ταινία "ΘΕΛΩ ΠΙΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ" του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΡΗ.


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Παρών σε 56 Κινηματογραφικές ταινίες ο μεγάλος μας Ηθοποιός, κάποιες από αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ όπως:

"ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ" 1956,  "Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΠΟΘΩΝ" 1958,  "ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ" 1959,  "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ" 1960,  "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ" 1960,  "ΟΡΓΗ" 1962,  "ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ" 1964, "Η ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ" 1966

alt

Η ΤΑΙΝΙΑ της ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: STUART HAGMANN **ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ**

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

η Εβδομάδα που τρέχουμε είναι εβδομάδα σημαντικών Πολιτικών και Κοινωνικών Εξελίξεων

Για να μιλήσουμε με όρους Κινηματογράφου, το sequel του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ που εδώ και 2,5 χρόνια καταστρέφει τον Ελληνικό Λαό έχει πάλι την τιμητική του.


Την Τετάρτη θα ξέρουμε αν το ΜΝΗΜΟΝΙΟ Νο. 6 θα έχει "κοινοβουλευτική νομιμοποίηση".

Και το τονίζουμε τον όρο καθώς την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ την έχει ήδη ΑΠΩΛΕΣΕΙ με τον πιο ΚΡΑΥΓΑΛΕΟ και ΘΟΡΥΒΩΔΗ ΤΡΟΠΟ.


Η Βδομάδα που ζούμε βρίσκει την ΚΟΙΝΩΝΙΑ στο ΠΟΔΙ.....!

Το ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι πάλι στα ..κάγκελα, στο δρόμο, στις διαδηλώσεις, στις πορείες, στις πλατείες, εκεί που χτυπάει η καρδιά του.


Δικαιωματικά λοιπόν εδώ στο CINEFIL κρίνουμε ότι μια ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ θα μπορούσε να συνοδέψει καλλιτεχνικά και ιστορικά τις κρίσιμες αυτές ώρες.


Διαλέξαμε λοιπόν τη θρυλική ταινία του STUART HAGMANN


"ΦΡΑΟΥΛΕΣ και ΑΙΜΑ"


(THE STRAWBERRY STATEMENT)

alt

"Πολλοί ρωτούν ποιοι είμαστε και μερικοί νομίζουν κιόλας πως το ξέρουν. Είμαστε, λέει, ένα μάτσο μυξιάρικα που δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Είναι δύσκολο να πω τι ακριβώς είμαστε. Αλλά δεν έχουμε μύξες. Εκείνο που έχουμε είναι φόβος κι ελπίδα. ή μεταπτώσεις, καθώς λένε..."

JAMES KUNEN: 19χρονος Αμερικάνος Φοιτητής που έγραψε το Βιβλίο "ΦΡΑΟΥΛΕΣ και ΑΙΜΑ" ακριβώς πάνω στο οποίο βασίστηκε η δημιουργία του STUART HAGMANN

ΕΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ:  24 ΙΟΥΝΗ 1970

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ και ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ της ΤΑΙΝΙΑΣ:

Τα '60s ήταν μια ταραχώδης περίοδος που έβγαλε μεγάλο μέρος της νεολαίας από την αθωώτητά του, οδηγώντας σε διαμαρτυρίες και συγκρούσεις.
Ανεξίτηλες παραμένουν οι εικόνες αστυνομικών σκύλων να επιτίθενται σε μαύρους στο Βορρά και αστυνομικών να χτυπούν βίαια νέους λευκούς Αμερικάνους κατά τη διάρκεια του Δημοκρατικού Συνεδρίου, το 1968. Η δεκαετία που προανήγγειλε τους αγώνες για τα Πολιτικά Δικαιώματα, το κίνημα για την ελευθερία του λόγου και το αντιπολεμικό κίνημα, βρήκε πρόσφορα πεδία δράσης σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη την εθνική περιφέρεια.

Τη στιγμή που το κίνημα για την ελευθερία του λόγου γεννιόταν στην πανεπιστημιούπολη του Berkeley, εντοπίζεται η πρώτη μεγάλη στιγμή του αντιπολεμικού κινήματος, τον Απρίλιο του 1968, στο πανεπιστήμιο Columbia, με μία φοιτητική εξέγερση με επικεφαλής τον ριζοσπαστικό Mark Rudd και το SDS (φοιτητές για μια δημοκρατική κοινωνία), που το FBI τους θεωρούσε ένα μάτσο παλαβών της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών.

Ήταν μόλις το Μάρτη του 1967 όταν ο Bob Feldman, ακτιβιστής φοιτητής και ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας φοιτητών του Columbia για μια Δημοκρατική Κοινωνία, ανακάλυψε τη σύνδεση ενός μεγάλου αριθμού πανεπιστημιακών μελετών με τις εφαρμογές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της χώρας, που με τη σειρά τους ασφαλώς σχετίζονταν με την πρακτική του στρατού στην άλλη πλευρά της υδρογείου.

Δεδομένης της ιστορικής συγκυρίας (ο πόλεμος στο Βιετνάμ είχε μπει στο σαλόνι κάθε αμερικάνικης οικογένειας) και δοσμένης μιας ειρωνικής σύμπτωσης (η πρώτη πορεία διαμαρτυρίας συνέπεσε σχεδόν με τη δολοφονία του Martin Luther King), η φοιτητική εξέγερση στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '60, αποτέλεσε τον κύριο πυρήνα της έκφρασης της εναντίωσης στην αμερικάνικη εξωτερική πολιτική της εποχής. 

 
Η Ταινία αποτελεί πιστά μια ιστορική καταγραφή των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο εξέχον πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Columbia, την περίοδο 1966-68.

Έμφαση δίνεται στα γεγονότα του Απριλίου 1968 όταν διαμαρτυρόμενοι φοιτητές κατέλαβαν το γραφείο του πρύτανη του πανεπιστημίου εκφράζοντας την ολοκληρωτική απόρριψη του ιμπεριαλισμού των HΠA μαζί με την εναντίωσή τους για όλα τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα που καθόρισαν τη δεκαετία του '60.

alt

"Οι πατεράδες μας ζουν διαρκώς με την οργή που φέρνει σε ορισμένους ανθρώπους η θέα των μακριών μαλλιών.

Εμείς πάλι ζούμε με την οργή που φέρνει σε ορισμένους άλλους η θέα ενός ανθρώπου που κορδώνεται πλάι σε μια αστραφτερή Μερσεντές, απ' αυτές που μοιάζουν να περιμένουν από ένα σοφέρ με λιβρέα να σταθεί επάνω σε κάθε φτερό της.

Όσο για τις οδυνηρές εντυπώσεις που προκαλούν τα μαλλιά μας, αισθανόμαστε υπέροχα. Μας αρέσει να βλέπουμε το ύφος που παίρνουν οι αστυφύλακες, την αγανάκτηση των ηλικιωμένων κυριών, την ανησυχία στα πρόσωπα των εμπόρων. Θέλουμε να μας βλέπουν όλοι και να λένε: «Να οι εχθροί του κατεστημένου». Σ' αυτό έχουμε φτάσει, καθώς λέμε και στη γλώσσα της επανάστασης..."

James Kunen (The Strawberry Statement)

alt

Η ταινία ακολουθεί την εξιστόρηση της εξέγερσης των φοιτητών, οι οποίοι παλεύουν μεταξύ άλλων ενάντια στα κέντρα κατάταξης για το στρατό που λειτουργούν στο εσωτερικό του πανεπιστημίου και στις φυλετικές διακρίσεις, ενώ κεντρικό σημείο της δράσης τους γίνεται ο αγώνας ενάντια στο σύστημα και η αμφισβήτηση του ρόλου της εκπαίδευσης, όπως αυτή εφαρμόζεται. H αναταραχή θα διαρκέσει δύο μήνες πριν διαλυθεί βίαια από την αστυνομία και την εθνοφυλακή.

Ο τίτλος της ταινίας και του βιβλίου προέρχεται από την απαξιωτική δήλωση ενός εκ των ακαδημαϊκών του Columbia, του καθηγητή πολιτικής φιλοσοφίας Χέρμπερτ Ντιν (Herbert L. Deane), σχετικά με τις απόψεις των φοιτητών για τη γενικότερη πολιτική του πανεπιστημίου: «Δε με ενδιαφέρουν περισσότερο από το αν τους αρέσουν ή όχι οι φράουλες!», ανακοίνωσε σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:  JAMES KUNEN

ΣΕΝΑΡΙΟ:  ISRAEL HOROVITZ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: STUART HAGMANN

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  RALPH WOOLSEY

ΜΟΥΣΙΚΗ: IAN FREEBAIRN SMITH

Ο Αμερικάνος Σκηνοθέτης STUART HAGMANN, γνωστός και στη συνέχεια από το οικολογικό του θρίλλερ "TARANTULAS THE DEADLY CARGO-1977" σκηνοθετεί εδώ με μοναδικό ύφος documentair μια ταινία δύσκολη εξ ορισμού, κόντρα σε ένα ολάκερο κατεστημένο και μπλοκ εξουσίας.

Ρυθμός εξαιρετικός, εναλλαγή σύγκρουσης και συναισθημάτων και ανάδειξη με ένα εξαίρετο λυρικό τρόπο της ανθρώπινης οντότητας μέσα στη δίνη της Κοινωνικής σύγκρουσης του Κινήματος με την εξουσία.

Χωρίς να ισοπεδώνει πρόσωπα και αισθήματα ο HAGMANN κατορθώνει να παρουσιάσει έξοχα και το ατομικό αλλά και το συλλογικό στοιχείο μέσα στην ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ.

Η Κορύφωση της ταινίας είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ και οι σκηνές που παρουσιάζονται έχουν χαράξει πραγματικά την ιστορία του Πολιτικού Κινηματογράφου της δεκαετίας του 1970.

alt

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
BRUCE DAVISON :  SIMON
KIM DARBY:  LINDA
BUD CORT:  ELLIOT COXSWAIN

Κάτι που ειδικά ξεχώρισε και έμεινε αξέχαστο μέσα στην ταινία είναι η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ του ΜΟΥΣΙΚΗ
Ανάμεσα στα μουσικά μοτίβα ακούγονται κομμάτια από καλλιτέχνες που συνέδεσαν τη ζωή τους με το ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ της δεκαετίας 1970 στις ΗΠΑ
JOHN LENNON, CROSBY STILL NASH AND YOUNG, BUFFY SAINTE MARIE, THUNDERCLAP NEWMAN,
alt
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Η ταινία έτυχε ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ στα ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ παρά την έντονα αντισυστημική της χροιά.
Έτσι, το 1970 στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ ο Σκηνοθέτης STUART HAGMANN κατακτά το ΒΡΑΒΕΙΟ JURY PRIZE
Επίσης είναι ΥΠΟΨΗΦΙΟ για ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ την ίδια χρονιά
Επίσης το 1971 στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ LAUREL Ο νεαρός Ηθοποιός BRUCE DAVISON είναι ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ για βραβείο ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ.
alt
Οι ΕΙΚΟΝΕΣ από την ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ των ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ μέσα στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ σε ατμόσφαιρα γεμάτη ΧΗΜΙΚΑ και ΚΤΗΝΩΔΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ (Τι μας θυμίζει άραγε........), εν μέσω ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΗΣ θεωρούνται ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ και έχουν παραμείνει χαρακτηριστικές

Για να θυμηθούμε εδώ ξανά τον θρυλικό NEIL YOUNG στο DOWN BY THE RIVER από την ταινίαΕδώ ακούγεται το "SOMETHING IN THE AIR" THUNDERCLAP NEWMANΚαι τελειώνουμε με το ΘΡΥΛΙΚΟ
"GIVE PEACE A CHANCE" του JOHN LENNON
που ακούγεται στην ταινία , σήμα κατατεθέν, τη στιγμή της εισβολής της Αστυνομίας στο ΠανεπιστήμιοΠάντα λοιπόν επίκαιρη η Ταινία αυτή, συνοδός και έμπνευση στα ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ κάτι που θα χρειαζόμαστε συνεχώς και διαχρονικά....ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ GOYA

Αγαπητές και Αγαπητοί φίλοι του CINEFIL

Συνεχίζουμε στον λαμπερό και καλλιτεχνικό Κόσμο των Διεθνών Κινηματογραφικών Φεστιβάλς.

Στο μέχρι τώρα ταξίδι μας δεν έχουμε επισκεφθεί μια χώρα με το Δικό της Κινηματογράφο, τη δική της Μεσογειακή Κουλτούρα, που έχει χαρίσει στο κόσμο Ταινίες που σημάδεψαν την Ιστορία της Έβδομης Τέχνης.

Την ΙΣΠΑΝΙΑ


ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ

GOYA


alt


Για την ποιότητα και την Αξία του Ισπανικού Κινηματογράφου δεν υφίσταται η παραμικρή αμφισβήτηση.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείψει ΦΕΣΤΙΒΑΛ στην ΙΣΠΑΝΙΑ με παγκόσμια αναγνώριση.

Τα ΒΡΑΒΕΙΑ GOYA λοιπόν, στο όνομα του μεγάλου Ρομαντικού ζωγράφου FRANCISCO GOYA εκπροσωπούν τον Ισπανικό Κινηματογράφο αλλά και αντίστοιχα τον Ευρωπαϊκό.

Η Εναλλακτική τους ονομασία είναι:

PREMIOS ANUALES DE LA ACADEMIA


alt

Στον διεθνή κόσμο του Κινηματογράφου μάλιστα τα ΒΡΑΒΕΙΑ GOYA θεωρούνται ισάξια της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Τα ΒΡΑΒΕΙΑ δημιουργήθηκαν το 1987, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της

ACADEMIA DE LAS ARTES Y LAS CIENCIAS CINEMATOGRAFICAS DE ESPANA

(Ισπανική Ακαδημία Κινηματογραφικής Τέχνης και Επιστήμης)

Η Πρωτη πανυγηρική τελετή απονομής των βραβείων έγινε στις 16 ΜΑΡΤΗ 1987 στην ΜΑΔΡΙΤΗ, στο

TEATRO LOPE DE VEGA

alt

alt


H Τελετή της Απονομής των βραβείων γίνεται κάθε χρόνο γύρω στο τέλος του ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ και τα βραβεία δίνονται στους παραγωγούς των ταινιών της προηγούμενης φυσικά σαιζόν.

Το ΒΡΑΒΕΙΟ αυτό καθ΄εαυτό είναι ένα Μικρό Μπρoύτζινο Αγαλματίδιο της προτομής του FRANCISCO GOYA το οποίο έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη JOSI LUIS FERNANDEZ


ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ των ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Τα ΒΡΑΒΕΙΑ GOYA, καλύπτουν όλο το φάσμα της Κινηματογραφικής παραγωγής, και έτσι απονέμονται 29 κατηγορίες αναλυτικών βραβείων.

Στην ιστορία μέχρι τώρα για να δούμε τα Κινηματογραφικά έργα με τα περισσότερα ΒΡΑΒΕΙΑ GOYA θα σταθούμε στα:

4 ΒΡΑΒΕΙΑ GOYA (Σενάριο, Σκηνοθεσία, Α' Αντρικό και Α' Γυναικείο Ρόλο)


1990 "AY CARMELA" του CARLOS SAURA


alt


2003  "TAKE MY EYES" της ICIAR BOLLAIN με τους LUIS TOSAR & LAIA MARULI


alt


2004   "THE SEA INSIDE"  του  ALEJANDRO AMENABAR  με τους JAVIER BARDEM & LolA DUENAS

alt

Αυτός είναι ο μαγικός κόσμος του Ισπανικού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των ΒΡΑΒΕΙΩΝ GOYA.

Βασικός σταθμός στα παγκόσμια Κινηματογραφικά δρώμενα.

Τέλος για να αντιληφθούμε την αξία και την ποιότητα του ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ για να ρίξουμε μια ματιά σε μια "πρόχειρη" λίστα ΙΣΠΑΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ που αφήνουν τη δική τους σφραγίδα στην ύψιστη Κινηματογραφική τέχνη:

  • CARLOS SAURA
  • ICIAR BOLLAIN
  • FERNANDO TRUEBA
  • VICENTE ARANDA
  • IMANOL URIBE
  • GUILLERMO DEL TORO
  • και φυσικά τον PEDRO ALMODOVAR