Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΝΕΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι συνοδοιπόροι του CINEFIL

Σήμερα θα έχουμε ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Και μάλιστα ιστορία και αναφορά πάνω σε μια ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ που

σημάδεψε την Έβδομη Τέχνη μεταπολεμικά.


Μιλάμε για τη Σχολή του:  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΝΕΟΡΕΑΛΙΣΜΟΥ


Το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου, στα 1945, με τη μεγάλη Νίκη των Λαών απέναντι στο Φασισμό και το Ναζισμό, βρίσκει τα μεγάλα Αστικά κέντρα ερημωμένα, τους λαούς εξαθλιωμένους, τις οικονομίες τσακισμένες, την ανεργία να χάσκει εφιαλτικά αλλά στον αντίποδα το ΟΝΕΙΡΟ και η ΕΛΠΙΔΑ για την ΤΑΞΙΚΗ ανασυγκρότηση και την Ανάσταση των Λαών όχι μονάχα είναι υπαρκτό αλλά σφυρηλατείται σε δεσμούς αγώνων και πίστης.


Στο πλαίσιο αυτό γεννιέται, όπως ήδη έχουμε πει εδώ:Το μεγάλο αυτό ρεύμα που απλώθηκε στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο και φυσικά δεν μπορούσε να αφήσει "ασυγκίνητο" και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ γίγνεσθαι.


Σήμερα λοιπόν θα σταθούμε αναφορικά στο πως ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ επηρέασε και τι δημιούργησε στην πατρίδα μας.


Εδώ θα φανούμε αρκετά ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ καθώς ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ πολύ πίσω στην ΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ του περίοδο ήταν ΑΥΤΟΣ που έδωσε ένα πρώτο μεγαλείο δημιουργίας πάνω στο είδος αυτό με μια συγκλονιστική δημιουργία που τάραξε τα "νερά" τόσο της Κινηματογραφικής φόρμας εκείνης της εποχής αλλά τρόμαξε την Αστική Τάξη και το πολιτικό της σύστημα όπως επίσης το έκαναν και οι λοιπές δημιουργίες.


Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ Σύστημα ΚΥΝΗΓΗΣΕ τις περισσότερες από αυτές τις ταινίες με ΑΣΧΗΜΟ ΤΡΟΠΟ και στο πιο ανώδυνο "στραβοκοίταξε" καχύποπτα τις υπόλοιπες.


Πάμε λοιπόν στον περίπατό μας:


1932  "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΠΙΛΑ" του ΣΤΕΛΙΟΥ ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ


alt


Ο Πολύ μεγάλος αυτός δημιουργός μας είναι εκείνος που θα ταράξει τα ταραγμένα εκείνα χρόνια της "βασιλείας" του Βενιζελικού Ιδιώνυμου και έρχεται να δώσει μια ΒΟΥΒΗ ΤΑΙΝΙΑ σπάνιας ποιότητας που γράφει ιστορία.


Η "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΠΙΛΑ" είναι η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΙΝΊΑ του Ελληνικού Κινηματογράφου, από τις καλύτερες στο είδος της Ευρωπαϊκά.


alt


Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΣΤΕΛΙΟΥ ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Κινηματογράφιση-Φωτογραφία:  ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΑΖΙΑΔΗΣ

Σκηνογραφία:  ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΤΑΚΗΣ


Στις ερμηνείες οι:  


ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ,  ΔΑΝΑΗ ΓΡΙΖΟΥ (Ντίνος Βρησθένης και Νίκη)

ΤΑΣΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ,  ΚΑΙΤΗ ΝΤΙΡΙΝΤΑΟΥΑ, ΤΖΟΛΥ ΓΑΡΜΠΗ,  ΚΙΜΩΝ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ


alt


Ένας φτωχός φοιτητής του Πανεπιστήμιου, ο Ντίνος Βησθένης παρατά τις σπουδές του για να ζήσει δουλεύοντας σαν ηθοποιός σε ένα περιφερόμενο Θίασο.

Εκεί θα γνωριστεί και θα ερωτευθεί την πρωταγωνίστρια Νίκη, η οποία όμως παραδίδει τη ζωή της σε ένα βιομήχανο για το λαμπερό της μέλλον.

Ο Ντίνος, φυγάς από το θέατρο, οδηγείται στο προλεταριάτο σαν Καπνεργάτης και βιώνει τον τρόμο, την καταπίεση, τα προβλήματα και τους αγώνες των Καπνεργατών.

Η Ζωή του μετατρέπεται σε κόλαση κυνηγιού και διώξεων ενώ εκείνος συνεχίζει αταλάντευτος να πολεμά την Κοινωνική σαπίλα που είναι ολόγυρά του μόνιμη γκρίζα παρουσία.


alt


alt


Το φιλμ προκάλεσε σοκ στην Βενιζελική τρομοκρατία και κυνηγήθηκε άγρια από αίθουσα σε αίθουσα. 

H Πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο Σινεμά "ΣΠΛΕΝΤΙΤ" αλλά ματαιώθηκε από την Χωροφυλακή. Στη συνέχεια επετράπη με την σωματική έρευνα των ...θεατών από την Χωροφυλακή.

Είχε προφανώς πολύ μεγάλη επιτυχία και απλώθηκε σε πολλές πόλεις. 


Το ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ της ΤΑΙΝΙΑΣ κάηκε στην κατοχή από τους ΧΙΤΕΣ (!!!), παρ' όλα αυτά σώθηκαν αντίγραφα και έτσι η ταινία έφτασε στις μέρες μας.


alt


Αυτή λοιπόν ήταν η θρυλική ταινία που άνοιξε το "χορό" του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, αρκετά χρόνια πριν τους VITTORIO DE SICA & ROBERTO ROSSELLINI στα 1945 στη ΡΩΜΗ.


******************************************************


1952  "ΜΑΥΡΗ ΓΗ" του ΣΤΕΛΙΟΥ ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ


alt


Ο Μεγάλος μας σκηνοθέτης δίνει αρκετά χρόνια μετά το επόμενό του ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ πάνω στον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟ


Μια ακόμα συγκλονιστική δημιουργία που ξεπέρασε τα όρια της Ελληνικής επικράτειας με μεγάλες διακρίσεις


Σενάριο:  ΝΙΚΟΣ ΣΦΥΡΟΕΡΑΣ,  ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Σκηνοθεσία:  ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Κινηματογράφιση-Φωτογραφία:  ΤΖΑΝΗΣ ΑΛΙΦΕΡΗΣ (Ο Μετέπειτα σκηνοθέτης)


Σκηνογραφία-Ζωγραφική:  ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ (Ο Γνωστός επίσης μεγάλος μας Ηθοποιός)


Μουσική:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΣΟΓΛΟΥ


Δ/ντής Παραγωγής:  ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ


alt


alt


Στις ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ οι:


ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ στο ρόλο του Δημήτρη


ΣΟΦΙ ΛΙΛΑ στο ρόλο της Μαρίνας


ΦΡΟΣΩ ΚΟΚΚΟΛΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΚΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΥΡΙΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΟΥ


Η Ταινία είχε πολλούς ερασιτέχνες Ηθοποιούς, γυρισμένη στον ΑΠΕΙΡΑΝΘΟ ΝΑΞΟΥ και με ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ του θέματος που ιστορούσε.

Είχε λοιπόν και χαρακτηριστικά ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ.

Γυρίστηκε σε 4000 μέτρα όλα κι όλα λόγω έλλειψης χρημάτων και έχει σαν θέμα τις ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ στα Σμυριδωρυχεία της ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΥ ΝΑΞΟΥ.


Οι κάτοικοι και εργάτες του ορυχείου "έπαιξαν" στην κυριολεξία τη μαύρη τους ζωή τη στιγμή που τα αφεντικά τους πλούτιζαν από την υπεραξία του μόχθου τους σε συνθήκες δουλειάς βαμμένες στο αίμα.


alt


Η Ταινία πήρε Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ το 1973, μέσα στη "μύτη" της Χούντας και ΤΙΜΗΘΗΚΕ στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ της ΕΣΣΔ.


Το θέμα της ταινίας περιπλέκεται γύρω από την αγάπη ενός εργάτη των ορυχείων, του Δημήτρη με την Μαρίνα, μια αγάπη που δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί δεν υπάρχει η οικονομική υποδομή για να στηθεί η οικογένεια....


alt**************************************************************


1951  "ΠΙΚΡΟ ΨΩΜΙ"  του ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ


alt


Ένας από του μεγάλους μας σκηνοθέτες, ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ σκηνοθετεί μια ακόμα

μεγάλη ιστορική ταινία στα πλαίσια του Κοινωνικού νεο-ρεαλισμού.

Ο Ίδιος βέβαια ο δημιουργός της μάλλον τοποθετούσε την ταινία στην ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του JEAN RENOIR του  μεσοπολέμου της ρομαντικής εποχής αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία.


Σενάριο:  ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, ΙΝΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑΚΗ


Μουσική: ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ


Βοηθός Σκηνοθέτη:  ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ


Κινηματογράφιση-Φωτογραφία:  JOSEPH HEEP,  ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΗΣ


alt


Στις ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ:


ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ,  ΣΤΡΑΤΗΣ ΦΛΩΡΟΣ,  ΙΝΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑΚΗ,  ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ,  ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ,  ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ


Το θέμα της ταινίας πραγματεύεται την ιστορία της οικογένειας ενός οικοδόμου με τρία παιδιά με σοβαρά προβλήματα. Ο Πατέρας σκοτώνεται στην οικοδομή και ο δεύτερος γιος παίρνει το δρόμο της δουλειάς στο γιαπί. Ο Πρώτος γιος αυτοκτονεί, η Μάνα αρχίζει να λυγίζει και ο τρίτος γιος πιέζεται πλέον να εγκαταλείψει τις σπουδές του...


alt


Ταινία που πραγματικά "σκάβει" όλο το δράμα των λαϊκών οικογενειών εκείνης της δύσκολης εποχής, δράμα ζωής που σκορπάει τα όνειρα αλλά δυναμώνει τον αγώνα.


Φυσικά και αυτή η ταινία πολεμήθηκε από την πολιτεία με λογοκρισία. Τα φιλειρηνικά μηνύματα του Γρηγορίου κόπηκαν αλλά η 2βάθμια επιτροπή απέδωσε την ταινία ελεύθερη.

Το ΦΙΛΜ ζητήθηκε στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στην ΕΣΣΔ, ακολούθησαν νέες λογοκρισίες και τελικά το φιλμ έμεινε στα Ελληνικά όρια.


**********************************************************


1956  "Ο ΔΡΑΚΟΣ" του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ


Την ταινία, αναλυτικά την έχουμε παρουσιάσει εδώ σε ειδικό αφιέρωμα:


Ο ΔΡΑΚΟΣ


Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, μια ακόμα εμβληματική μορφή στον Ελληνικό Κινηματογράφο, δημιουργεί μια ταινία ΘΡΥΛΟ για τα Κινηματογραφικά μας δρώμενα.


"Ο ΔΡΑΚΟΣ" συγκαταλέγεται μέσα στις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού ΣΙΝΕΜΑ όλων των εποχών και συνδυάζει με τρόπο αριστουργηματικό:


Τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΝΕΟΡΕΑΛΙΣΜΟ, τον ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΞΠΡΕΣΣΙΟΝΙΣΜΟ και το Αμερικάνικο FILM NOIR.


altaltΣενάριο:  ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ


Μουσική:  ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ


Κινηματογράφιση-Φωτογραφία:  ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ


Στις ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Ο μεγάλος ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του Θωμά ("Δράκου")


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ,  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Ρούλα), ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΛΕΚΑΚΗ και πολλοί άλλοι


alt


Ένας ασήμαντος τραπεζικός Υπάλληλος αντιλαμβάνεται ότι μοιάζει εκπληκτικά με τον περιβόητο "ΔΡΑΚΟ", έναν κακοποιό της εποχής.

Καταδιώκεται και βρίσκει καταφύγιο σε ένα καμπαρέ του υποκόσμου περιθωριακών ανθρώπων όπου η χορεύτρια του καμπαρέ τον συμπαθεί και η συμμορία τον αποδέχεται ως "Δράκο".

Η Προσπάθειά του να ξεφύγει από τη μιζέρια της αφάνειας οδηγεί τον Θωμά να ταυτιστεί μοιραία στον νέο του "ρόλο". Όμως η αλήθεια καραδοκεί και το τέλος είναι τραγικό.


alt


alt


Η Ταινία βραβεύτηκε ως καλύτερη ταινία στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1960, καθώς και με ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΝΕΙΑΣ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ


alt


Μια ταινία σταθμός, γεμάτη ποίηση, ατμόσφαιρα και Κοινωνικά μηνύματα που δημιουργούν ...σχολή.


************************************************************


1961  "ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ"  του ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ


Ο Μεγάλος μας Ηθοποιός τολμά για πρώτη φορά στην τεράστια καρριέρα του να ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΕΙ μια ταινία, που χαρακτηρίζεται "ορισμός" του Κοινωνικού ΝΕΟΡΕΑΛΙΣΜΟΥ στον Κινηματογράφο.


altΚαι η ταινία αυτή μπαίνει με φούρια στο χρυσό παλμαρέ του Ελληνικού Κινηματογράφου σαν ένα κλασικό αριστούργημα, το οποίο περνάει μέσα από την εικόνα μιας Ελληνικής κοινωνίας λίγα μέτρα πίσω από τη λάμψη της Ακρόπολης, στην παραγκούπολη των Πετραλώνων, ζει και αναπνέει ένας ολάκερος λαός. Ένας λαός που βιώνει τη διαδρομή κόλαση-παράδεισο εδώ στη Γη, στον αγώνα του, στη πίστη του για τη ζωή, στην ανθρώπινη αλληλεγγύη.


Σενάριο:  ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ,  ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΖΙΑΣ


Σκηνοθεσία:  ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ


Μουσική:  ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ


Κινηματογράφιση-Φωτογραφία:  ΔΗΜΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ


Δ/νση Παραγωγής:  ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ


alt


Στις ερμηνείες οι:


ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ στο ρόλο του Ρίκου

ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ στο ρόλο της Στεφανίας

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ στο ρόλο του Νεκροφόρου


ΑΛΕΚΑ ΠΑΪΖΗ, ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ, ΘΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ,  ΒΑΣΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΔΗΣ


alt


Φυσικά και αυτή η ταινία δεν ήταν δυνατόν επί εποχής Κυβέρνησης Καραμανλή να ....μην αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα.


Η Εικόνα της αθλιότητας μιας ολάκερης γειτονιάς στις παρίες της Αθηναϊκής αριστοκρατίας δεν ήταν εικόνες που ...άρμοζαν στον ...Εθνάρχη της εποχής και στην ...ανοικοδόμηση.

Έτσι και τα γυρίσματα εμποδίστηκαν, και ο ίδιος ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ συνάντησε κυνηγητό από τις αρχές και στην αρχή απαγορεύτηκε η προβολή της αλλά κάτω από την κατακραυγή του πνευματικού κόσμου επιτράπηκε με λογοκρισία και μονάχα στις ...Πόλεις.

Ο Δημιουργός της ο Αλεξανδράκης αντιμετώπισε σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και αναγκάστηκε να την πουλήσει στους ΑΦΟΥΣ ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΗ.


altΗ Ταινία πήρε 2 βραβεία Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Φωτογραφία και Β' Αντρικός ρόλος)


*************************************************************


1966  "Η ΕΒΔΟΜΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ"   του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ


Μια ακόμα εξαίρετη ταινία που σφύζει στην κυριολεξία από μια ματιά στα όνειρα, στα σχέδια, στην καθημερινότητα των απλών λαϊκών ανθρώπων του μόχθου μέσα σε μια ζωή που η δομή της βάζει φραγμούς και γεννάει δράματα.


altΒασισμένη στο συγκλονιστικό θεατρικό του ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ σε δικό του σενάριο


Σκηνοθεσία:  ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


Μουσική:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ


Κινηματογράφιση-Φωτογραφία:  ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ,  ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ-ΦΟΥΞ,  ΣΥΡΑΚΟΣ ΔΑΝΑΛΗΣ


altΣτις ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ οι:


ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ στο ρόλο του Αλέκου Σταθάκη


ΕΛΛΗ ΦΩΤΙΟΥ στο ρόλο της Χριστίνας Σταθάκη


ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ στο ρόλο του Πατέρα Γιάννη Σταθάκη


ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΑΣ στο ρόλο του κ. Θεοφάνους


ΜΠΕΤΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ στο ρόλο της Ελένης


ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΞΑΡΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΔΡΑΜΗΣ, ΡΙΑ ΔΕΛΟΥΤΣΗ,  ΒΑΣΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΔΗΣ


Δύο νέοι άνθρωποι,  ο Αλέκος και η Χριστίνα, επιστήμονας εκείνος, άνεργος, αποκλεισμένος, υπάλληλος εκείνη. Ο Έρωτας ενώνει τις ζωές τους αλλά η ανεργία και η οικονομική ένδεια υψώνει τείχος μαρτυρικό για να διαβούν ως το τελικό δράμα.....alt


Σημειώστε τούτα τα λόγια της στερνής περισυλλογής ενός φίλου, στιγμή συγκλονιστικής πολιτικής κατάθεσης από τον μεγάλο ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ


".....Εφημερίς της Κυβερνήσεως......Δίκαιον......Ρωμαϊκόν δίκαιον.....Οικογενειακόν δίκαιον....δίκαιον...δίκαιον.....το τούλειπε για να προκόψει ; μήτε βλάκας ήτανε μήτε άσχετος....κι όμως του λείπανε όλα.....! γιατί το παν είναι οι βοήθειες στο όνειρο του καθενός μας.....! εκείνο το απλό ...είσαι άξιος τι θες να γίνεις.....αυτό....! πέρασε νέε μου και μη φοβάσαι....εδώ είμαστε εμείς.....8 εκατομμύρια Έλληνες....αλλά που....! ερημιά.....κανείς για κανέναν....καμία έφεση.....μόνο μικροεπαγγελματίες....όλοι μικροεπαγγελματίες.....μικροϊδιοκτήτες....βρωμερό μικρομάγαζο.......μια ζωή πρεσαρισμένοι στη μειοδοσία......"


Σιωπή............και το ταξίδι ανάμεσα στη ζωή, στο θάνατο και μετά πάλι στη ζωή και στην ελπίδα......


************************************************


Φίλες και Φίλοι.....


κάναμε μια μεγάλη αναφορά σε σημαντικές και ιστορικές ταινίες βασισμένες πάνω στον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΝΕΟΡΕΑΛΙΣΜΟ που σημάδεψαν τον Ελληνικό Κινηματογράφο πάνω στο μεγάλο αυτό είδος του Κοινωνικο-πολιτικού Κινηματογράφου στην πατρίδα μας.....


Ταινίες που περιέγραψαν με σαφή χρώματα τους κόπους, τα μαρτύρια, το μόχθο ενός λαού, την κάθοδό του στον Άδη της εξαθλίωσης αλλά και παράλληλα την άσβηστη πίστη στο όνειρο, στην ελπίδα και στον αγώνα για τη ζωή....

Κινηματογραφικά Φεστιβάλ:ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Φίλες και φίλοι

συνεχίζουμε τις αναρτήσεις μας, σήμερα, επανερχόμενοι στον όμορφο και λαμπερό χώρο

των Κινηματογραφικών Festivals.


Σήμερα θα σταθούμε "κοντά μας", εδώ στην ΙΤΑΛΙΑ, σε μια χώρα, που έχει τιμήσει τον Κινηματογράφο όσο ελάχιστες Κοινωνίες.


Θα αναδείξουμε κάνοντας αναφορά σε ένα σπουδαίο Festival που έχει τη δική του βαρύτητα στον παγκόσμιο χάρτη των διοργανώσεων.


Μιλάμε για ένα Festival από "τα κάτω", από τους ανθρώπους δηλαδή της ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΡΙΤΙΚΗΣ που άμεσο αντικείμενό τους είναι ο χώρος.


Θα μιλήσουμε λοιπόν για το:


FESTIVAL του ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ


(ΚΡΙΤΙΚΩΝ) ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


alt


Η Βαρύτητα του Κινηματογράφου και ο σχολιασμός των δρώμενων μέσα σε αυτόν, αποτέλεσε για τα Ιταλικά έντυπα κατ' αρχήν μέσα, ιδιαίτερα προνομιακός χώρος, καθώς το Ιταλικό ΣΙΝΕΜΑ κράτησε ψηλά τη "σημαία" της Έβδομης Τέχνης τόσο σε δημιουργούς και συντελεστές, όσο και σε σχολές, απόψεις, θεωρίες.


Ένας, δηλαδή, ολάκερος πολιτισμός. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι στην Ιταλία ανθούν πολλά festivals Κινηματογράφου με ύψιστη αναγνωρισιμότητα (ΒΕΝΕΤΙΑΣ, DAVID DI DONATELLO κ.α.)


alt


Αμέσως μετά τον Πόλεμο λοιπόν, στα 1946, τότε που ο Ιταλικός Κινηματογράφος έλαμπε στην κυριολεξία με την συγκλονιστική σχολή του ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΝΕΟΡΕΑΛΙΣΜΟΥ, οι άνθρωποι του τύπου και του χώρου στην Ιταλία ξεκίνησαν το συγκεκριμένο FESTIVAL


Η Δική τους ετήσια παρατήρηση, συμμετοχή, γνώμη, άποψη ήταν εκείνη που έδινε τελικά και τις ΕΤΗΣΙΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ στις ΙΤΑΛΙΚΕΣ δημιουργίες.


Θεωρείται και είναι από τα παλαιότερα Κινηματογραφικά φεστιβαλικά δρώμενα στον κόσμο.

Ηγετικά μέλη του υπήρξαν τόσο δημοσιογράφοι επιφανείς στον Κινηματογράφο, όπως ο ANTON JIULIO MANJANO αλλά και συγγραφείς όπως ο ANTONIO PIETRANGELI & MICHELANGELO ANTONIONI


alt


Το ΒΑΣΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ που απονέμει το FESTIVAL είναι η:


ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ ή στην επίσημη γλώσσα


NASTRO D' ARGENTO


όπως είναι διεθνώς αναγνωρισμένο


Από το 2000 και εντεύθεν η Απονομή των Βραβείων γίνεται στην Πόλη TAORMINA της ΣΙΚΕΛΙΑΣ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις του εκεί μεγάλου και ιστορικού festival, το οποίο έχουμε ήδη παρουσιάσει.


Οι νικητές όπως προαναφέραμε προκύπτουν από το αποτέλεσμα ψηφοφορίας στην οποία συμμετέχον ΟΛΑ τα μέλη της ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.


alt


Φυσικά στην διοργάνωση γίνεται ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ "ΑΣΗΜΕΝΙΑΣ ΚΟΡΔΕΛΛΑΣ" για πάρα πολλές κατηγορίες, που καλύπτουν όλο το φάσμα της Κινηματογραφικής παραγωγής:


Έχουμε λοιπόν τα NASTRI D' ARGENTO (ΑΣΗΜΕΝΙΕΣ ΚΟΡΔΕΛΛΕΣ) για τις εξής κατηγορίες:


 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ (Από το 2009)

 • ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ (Από το 1972)

 • ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

 • ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ

 • ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ (Από το 194Cool

 • Α' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

 • Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

 • ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ (ΑΝΤΡΙΚΟΣ-ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ)

 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 • ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ (Από το 1953)

 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (Από το 1947)

 • ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ( Από το 1999)

 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΝΤΑΖ

 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΙΝΙΑ (2007-2012)

 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΑΙΝΙΑ (2007-2012)

 • ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ 3D (2010)

 • ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΣΗΜΕΝΙΑΣ ΚΟΡΔΕΛΛΑΣ

 • ΒΡΑΒΕΙΟ GUGLIELMO BIRAGHI ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΕΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Από το 2001)

 

alt

 

 

alt

 


Αν σταθούμε ρίχνοντας μια ματιά στα Ονόματα που παρέλασαν συμμετέχοντες και βραβευόμενοι στο συγκεκριμένο FESTIVAL αντιλαμβάνεστε ότι θα μας πιάσει ΔΕΟΣ καθώς δημιουργοί με ύψιστη θέση στην Κινηματογραφική ιστορία διάβηκαν αυτή την πόρτα


ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:


VITTORIO DE SICA, ROBERTO ROSSELLINI, GIUSEPPE DE SANTIS, FEDERICO FELLINI, MICHELANGELO ANTONIONI, PIETRO GERMI, LUCHINO VISCONTI, PIER PAOLO PASOLINI, FRANCO ZEFFIRELLI, BERNARDO BERTOLUCCI,  PAOLO E VITTORIO TAVIANI, GIUSEPPE TORNATORE,  ROBERTO BENIGNI,  GIANNI AMELIO,  PAOLO SORRENTINO


Είπατε τίποτα ;


alt


ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ:  TOTO, VITTORIO DE SICA, MARCELLO MASTROIANNI, ALBERTO SORDI,  VITTORIO GASSMAN,  UGO TOGNAZZI,  GIAN MARIA VOLONTE,  GIANCARLO GIANNINI,  NINO MANFREDI,  ROBERTO BENIGNI,  TONI SERVILLO


ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:  ALIDA VALLI, ANNA MAGNANI,  GINA LolLOBRIGIDA,  SILVANA MANGANO, SOPHIA LOREN,  MONICA VITTI,  LEA MASSARI,  MARIANGELA MELATO,  AGOSTINA BELLI,  ORNELLA MUTI,  CLAUDIA CARDINALE,  STEFANIA SANDRELLI,  SABRINA FERILLI


Παρελαύνει δηλαδή όλο το "βαρύ πυροβολικό" του Ιταλικού Κινηματογράφου...


alt

Φαντάζομαι φίλες και φίλοι, να ρίξαμε όσο φως μπορούμε, στο ελάχιστο πάνω σε ένα FESTIVAL που είναι λουσμένα στο Φως της Κινηματογραφικής Τέχνης για να πλουτίσουμε τη γνώση μας

και τον περίπατό μας στα καρέ των διακρίσεων και της ανάδειξης της Τέχνης...


alt
MONTY PYTHONS' "ΕΝΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ μα τι ΠΡΟΦΗΤΗΣ"

Φίλες και Φίλοι

Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη.....


Πέρασαν όμορφα ελπίζω για όλους σας οι ημέρες της Μεγάλης Βδομάδας και του Πάσχα...

Εύχομαι σε όλους σας το καλύτερο και μια πραγματική Ανάσταση σε όλα τα βιώματα της ζωής σας.


Περνάμε λοιπόν εδώ στο CINEFIL από την περισυλλογή και το Δράμα της Μεγάλης Βδομάδας,

όπως αυτό το "δώσαμε" εδώ Κινηματογραφικά και θαρρώ είναι ώρα για Γέλιο....!!!

Για ανατρεπτικό, ξεκαρδιστικό, "αναρχικό", σατυρικό γέλιο και χιούμορ, που τόσο μα τόσο έχουμε ανάγκη.


Και μιας και βρισκόμαστε σε τροχιά Πάσχα, θα σας παρουσιάσω και θα θυμίσω στους παλιότερους, μια ταινία, που έχει κάνει ΠΑΤΑΓΟ στο πέρασμά της.


Χρονολογείται από το 1979, έχει δηλαδή ιστορία 36 ετών (!!!), αλλά παρ΄όλα αυτά η παρουσία της είναι τόσο φρέσκια και τα μηνύματά της τόσο διαχρονικά μην πω και επίκαιρα που διατηρεί την καλλιτεχνική της ζωντάνια.


Φίλες και φίλοι, πάμε να "δούμε" και θυμηθούμε την παραγωγή μιας Θρυλικής καλλιτεχνικής Ομάδας, της οποίας το χιούμορ, η σάτιρα, το γέλιο γαλούχησαν μια ολάκερη γενιά κινηματογραφική.


MONTY PYTHONS


και......


"ΕΝΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ μα τι ...ΠΡΟΦΗΤΗΣ"


Πρωτότυπος τίτλος:  "LIFE OF BRIAN"


alt


Πρεμιέρα:  8 ΝΟΕΜΒΡΗ 1979 στην Μεγάλη Βρεταννία


Το Βρεταννικό χιούμορ είναι παγκόσμια γνωστό όχι μονάχα για τη φλεγματικότητά του αλλά ποσώς για την ανατρεπτικότητα, την "αναρχία" στην έκφραση, την απόλυτη τόλμη στη σάτιρα και την ευστοχία στα ζητήματα που θα περιβάλλει με χιούμορ


Οι MONTY PYTHONS, το Βρεταννικό αυτό ιστορικό γκρούπ, τολμά να αγγίξει το θέμα των 

Ημερών των Παθών του Ιησού για να αποθέσει την "εξοντωτική" του σατιρική ματιά πάνω 

στις ΣΥΝΘΗΚΕΣ που χαρακτήριζαν τον Κοινωνικό ιστό εκείνης της εποχής στην Ιουδαία.


alt


Και στην κυριολεξία "δεν αφήνουν τίποτα όρθιο....."


Η Υστερική θρησκοληψία των Ιουδαίων της εποχής, η διαρκής "Προφητολογία", που αποτυπώνεται πάνω στη σκηνή με το δρόμο στον οποίο κήρυτταν ...προφήτες, το διαρκές κυνήγι "βλάσφημων" αμαρτωλών, οι λιθοβολισμοί δίκην ....Ιεράς Εξέτασης, οι Ρωμαίοι με όλη τη συγκρότησή τους, το κλασικό Εβραϊκό παζάρι σε όλο του το μεγαλείο, οι Ζηλωτές της εποχής αλλά ακόμα και η γάγγραινα των πολυδιασπάσεων της Αριστεράς όπως αυτή ανάγλυφα σατιρίζεται με τα διάφορα "Λαϊκά μέτωπα απελευθέρωσης της Ιουδαίας", και την αλληλεξόντωσή τους μπροστά στα άναυδα μάτια των ....Ρωμαίων....!!!


alt


Λιθοβολείστε τον ...βλάσφημο...! να μην πιάνει στο στόμα του το όνομα του Γιεχώβα....αλλά....με τι πέτρα ; μητερή ; στρογγυλεμένη ; πλατιά ; με σάκους από χαλίκι ; ιδού το δίλημμα.....

"Αγάπα τον πλησίον σου..." ναι....τι εννοείς ακριβώς ; ποιος είναι πλησίον ; 

Μαθήματα ....Λατινικών από τη ....Ρωμαϊκή περίπολο στον έντρομο Brian που ...συνελήφθη να γράφει ΑντιΡωμαϊκά συνθήματα στον τοίχο της Ιερουσαλήμ....

Να συντάξουμε κείμενο και λόγο για να φύγουν οι Ρωμαίοι...Ναι... αλλά...... έκαναν δρόμους, έκαναν υδραγωγεία, οργάνωσαν τη ζωή, έβαλαν τάξη και ασφάλεια....χμ.....συνεπώς......όλα αυτά μήπως πρέπει να τα αναφέρουμε στην ...επαναστατική μας διακήρυξη ;;;

Οι Κοινωνικές διαφορές Ιουδαίων και Σαμαρειτών, οι ταξικές διαφορές της εποχής 2000 χρόνια πίσω..... πως να αντέξει στον .....σταυρό δίπλα-δίπλα ένας Ιουδαίος και ένας ...Σαμαρείτης βρε παιδιά ; εεεε ;

Και αυτοί οι ...τρείς Μάγοι στην αρχή.....πφφφφφφφ...... μα να μπουν σε ...λάθος φάτνη ;; απαπαπαπαπα..... άντε μετά να μαζέψεις τη σύγχυση.....!

Και οι Εβραίοι διωκόμενοι να ....κρύβονται πίσω από το ...δάχτυλό τους ; (τυχαίο ;Wink ή βάζοντας το κεφάλι τους σε ...κάνιστρα ; απαπαπαπαπαπα


Και αυτή η ένοπλη Ομάδα ...Αυτοκτονίας που σκορπά τον τρόμο σε Ρωμαίους και Φαρισαίους στον Γολγοθά αντίς βρε παιδί μου να ελευθερώσει τους σταυρωμένους.....να .....αυτοκτονεί ;;;; απαπαπαπαπα


Και ο τυφλός, που ο .....δυστυχής Brian, δεν είμαι προφήτης ρε παιδιά να κραυγάζει, "θεράπευσε", να ....πέφτει μέσα στο λάκο ;;; απαπαπαπαπα


alt


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΣΕΝΑΡΙΟ: TERRY JONES (MONTY PYTHONS)


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  MONTY PYTHONS  


ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  CHARLES KNODE,  HAZEL PETHIG


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  PETER BIZIOU


ΜΟΥΣΙΚΗ:  GEOFFREY BURGON


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Στις βασικές ερμηνείες εναλάσσονται τα μέλη του συγκροτήματος των MONTY PYTHONS σε πολλαπλές ερμηνείες


GRAHAM CHAPMAN στο ρόλο του BRIAN


JOHN CLEESE στους ρόλους των REG, Ρωμαίου Εκατόνταρχου, Deadly Dirk, Arthur


TERRY GILLIAM στους ρόλους του Δεσμοφύλακα, του Αιματοδιψή προφήτη, του FRANK, του Επαναστάτη


ERIC IDLE στους ρόλους των Mr. Cheeky και άλλων χαρακτήρων


TERRY JONES στους ρόλους των MANDY COHEN κλπ


MICHAEL PALIN στους ρόλους του Πιλάτου κλπ


TERENCE BAYLER στο ρόλο του GREGORY


alt


alt


alt


ΤΟ ΘΕΜΑ


Παλαιστίνη, Ιουδαία στην ταραγμένη εποχή των χρόνων του Ιησού.....


Οι τρεις Μάγοι μπαίνουν σε ....λάθος φάτνη όπου μια "τρελαμένη" γυναίκα γεννά τον ....BRIAN...

'Μετά την ....επίλυση της παρεξήγησης οι Μάγοι ...τρελαμένοι αποχωρούν και έτσι γεννιέται ο νεαρός ...BRIAN που μεγαλώνει "παράλληλα" με τον Ιησού...

Ένας απλός νεαρός που θέλει να οργανωθεί σε μία από τις .....πολλές και αλληλοσπαρασόμενες ...επαναστατικές οργανώσεις της Ιουδαίας για να αγωνιστεί ενάντια στους Ρωμαίους ....Ιμπεραλιστές...


Στην αναγραφή κάποιων συνθημάτων γίνεται τη ....σωστή δεύτερη φορά αντιληπτός και οι Ρωμαίοι τον κυνηγούν ανελέητα μέχρι που εκείνος για να γλυτώσει αναγκάζεται να περάσει από διάφορα στάδια χαρακτήρων της εποχής, μέχρι και αυτό του ...Προφήτη...


Έτσι ...χιλιάδες φανατικών τον ακολουθούν κάνοντάς του τη ζωή .....κόλαση....!

και όταν ο ...δύσμοιρος χάνει κάπου στο κυνήγι το σανδάλι, όλοι του οι ......πιστοί πορεύονται και εκείνοι ....μονοσάνδαλοι........εκλαβόντες το ως ....σημείο των καιρών....!


Η Τελική του κατάληξη εν μέσω σπαρταριστικών και ανατρεπτικών στιγμών είναι, που αλλού ;, η ...Σταύρωση μαζί με 10άδες άλλους συναγωνιστές του......κρεμάμενος στην έσχατη ελπίδα της αποκατάστασης της παρεξήγησης και της σωτηρίας από τους συντρόφους του Ζηλωτές είτε από την αγαπημένη του......


Εις μάτην όμως....... η υστερία όλων που συνομωτούν εναντίον του τον οδηγούν ε ........όχι στο ...θάνατο αλλά .....κρεμάμενο επί Σταυρού


με το ΤΡΑΓΟΥΔΙ  


"ALWAYS LOOK ON THE ...BRIGHT SIDE OF LIFE....."


alt


alt


altΤΟ ΦΟΝΤΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ-ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ


Όπως είπαμε το Βρετανικό χιούμορ έχει κάτι το παραπάνω να μπορεί να ξεχωρίσει και να καυτηριάσει την υστερία των καταστάσεων που βασίλευαν στην κατεχόμενη τότε Ιουδαία και στο status της εποχής.


Ως γνήσιοι παγκόσμιοι αποικιοκράτες, ξέρουν από πρώτο χέρι να απομυθοποιούν τόσο το κύρος του κατακτητή όσο και την υστερία του αγωνιζόμενου


Άλλωστε οι Monty Pythons είναι παιδιά της μεγάλης επανάστασης της αμφισβήτησης του 1960 και εντεύθεν στα ..πάντα. Στην πολιτική σάτιρα, στην απομυθοποίηση της θρησκοληψίας, στο "τρελό και άναρχο" χιούμορ προϊόν της γενιάς των Hippies και των λουλουδιών...


Οι MONTY PYTHONS μπορεί να πάτησαν πάνω στις μέρες των Παθών του Ιησού αλλά όποιος φωνάξει για "ασέβεια" και "εκπεσμό αξιών" στην ταινία προφανώς είναι εκτός τόπου και χρόνου και αδυνατεί να αντιληφθεί τι ακριβώς σατιρίζεται εκεί μέσα....!


Η Θρησκοληψία που ταλανίζει ακόμα και σήμερα κοινωνίες, η γελοιοποίηση του Πιλάτου, κριτική στην αναξιοκρατία και το ρουσφέτι, η υστερική πολυδιάσπαση της αριστεράς (φευ ακόμα και σήμερα......) που δεν βλέπουν τα ωφέλη των Ρωμαίων  όπως δεν είδε κανείς τι έγινε μετά στην Ινδία από τον Γκάντι, τα μαθήματα συντακτικού ως επιβολή της άρχουσας ιδεολογίας πάνω στον πολιτισμό και όχι στα όπλα, οι γυρολόγοι, οπαδολόγοι κάθε "προφήτη" που είναι κάμποσοι και στις μέρες μας, οι Γυναίκες που είναι ΟΛΕΣ μεταμφιεσμένες σε ....άντρες καθώς λιθοβολούν, δείγμα ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο Πατριαρχίας-Μητριαρχίας......και τόσα μα τόσα άλλα


altalt


alt


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ


Η ταινία δεν βραβεύτηκε σε κάποιο μεγάλο Κινηματογραφικό φεστιβάλ.........(πως να το σχολιάσει κανείς....).


Κόστισε γύρω στα 4 εκατομμύρια δολλάρια αλλά σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία.


Το κοινό τη λάτρεψε, γενιές γελούν απίστευτα, σκέφτονται και συλλογίζονται και έχει καταταχτεί στις πρώτες 75 θέσεις από τις 250 πιο αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών στο IMDB


Φυσικά η υστερία της εξουσίας κυνήγησε την ταινία σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα και στην Σκανδιναβία (...), εκτός από την Αγγλία φυσικά, όπου διοργανώνονταν ....εκδρομές για να παρακολουθήσουν την ταινία στις προβολές της.


altalt


altΜην ξεχνάμε φίλες και φίλοι, σε ποια εποχή συμβαίνουν όλα αυτά...

Ο Απόηχος της Ελληνιστικής εποχής στην Παλαιστίνη, η Ρωμαϊκή πρώτη περίοδος κατοχής, ο μεσσιανισμός των Ιουδαίων, η Προφητο-λαγνεία αλλά και βλασφημολογία.

Ο Συγκρητισμός και το στήσιμο "ιδεοληψιών" και φιλοσοφικών "σχολών" στο ποδάρι με διάφορους γυρολόγους, τσαρλατάνους, ηγεμονίσκους, διανοούμενους, σχιζοφρενείς να παίρνουν "τσάτρα-πάτρα" κομμάτια από τις μεγάλες φιλοσοφίες της εποχής και να στήνουν δήθεν ένα ...νέο ρεύμα εποχής.....


alt


alt


Αφείστε τους εαυτούς σας λεύτερους να χαρούν αυτήν την υπέροχη ταινία φίλες και φίλοι....


σταθείτε κριτικά πάνω στην απόλυτη σάτιρα και αναλογιστείτε πόση ...δόση αληθοφάνειας χαρακτηρίζει και τη σημερινή μας εποχή....


Για να θυμηθούμε τώρα τη ...θρυλική απίστευτη σκηνή του ....λιθοβολισμού, δυστυχώς χωρίς υπότιτλους.....
Και πάνω απ όλα σταθείτε στο μέγιστο μήνυμα της τελευταίας σκηνής, στο θρυλικό τραγούδι...."Always Look at the bright side of life......" όπως τραγουδά εδώ ο ERIC IDLEMEL GIBSON: "ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ"

Φίλες και φίλοι του CINEFIL

είμαστε ήδη στη Μεγάλη Βδομάδα και πως θα μπορούσε να λείψει, παραδοσιακά,

από το πέρασμά μας στην Αναπαράσταση του Θείου Δράματος στον κόσμο του

Κινηματογράφου...


Όπως σχεδόν κάθε χρόνο, το φετινό μας αφιέρωμα στην Κινηματογραφική αυτή θεματολογία

έχει να κάνει με μία συγκλονιστική πραγματικά ταινία, μια δημιουργία ζωής θα την έλεγα

για έναν άνθρωπο του Σινεμά, που δεν δίστασε να ανοίξει την ψυχή του και να δοθεί απόλυτα

σε μια "άλλη" ματιά στα Πάθη του Χριστού.


alt


Είμαστε στον Κήπο της Γεσθημανή, λουσμένο το πλάνο σε γαλάζιο νυχτερινό φως. Η Κάμερα μπαίνει στον Κήπο και παρακολουθεί ως άγρυπνος οφθαλμός της Ιστορίας και των μεγάλων στιγμών τη μορφή ενός Άντρα να προσεύχεται και να κλαίει εκεί, μόνος....


Ο Ιησούς, ήδη γνωρίζει τη μοίρα του..... αλλά το δισυπόστατο της φύσης του ταλαντεύεται ανάμεσα στο Θείο και στο Ανθρώπινο..


Σε μια ατμόσφαιρα που ξεχειλίζει από συναισθήματα, ανθρώπινη περισυλλογή αλλά συνάμα και απόλυτο έντονο μυστήριο, η αγωνία, η αναμονή γίνονται κυρίαρχα στο θυμικό μας.


Μια μαγευτική μουσική γεμίζει το πλάνο την ίδια ακριβώς στιγμή που δίπλα στον Ιησού, μια απόκοσμη παράταιρη μορφή, ο Διάβολος, με μια μορφή χλωμή, κερωμένη, (Οι κριτικοί κάνουν αναφορά στη μορφή του Θανάτου στην "'Εβδομη σφραγίδα" του Bergman), προκαλεί τον Ιησού, για μια ακόμα φορά, ως πειρασμός, να τα παρατήσει μην μπορώντας να αντέξει το επερχόμενο μαρτύριο.


Και εκεί αρχίζουν όλα.......


Φίλες και Φίλοι


αναφερόμαστε στην Μεγάλη δημιουργία του


MEL GIBSON"ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ"(THE PASSION OF THE CHRIST)


alt


O MEL GIBSON τολμά......!!!!

κρατάει την ανάσα του και ξεκινά....!!!


όπως το έκανε πολλές φορές με μεγάλες άλλες επικές δημιουργίες του (BRAVEHEART, THE PATRIOT) έτσι και τώρα παίρνει τη μεγάλη απόφαση να σηκώσει τον "Σταυρό" της Έβδομης Τέχνης γυρίζοντας μια Ταινία, που θα σοκάρει, θα προκαλέσει και αισθητικά και θεματολογικά και σημειολογικά.


alt


O MEL GIBSON, άνθρωπος βαθιά θρησκευόμενος, είχε από χρόνια δηλώσει ότι αποτελούσε για αυτόν σκοπό ζωής στο διάβα του στην Τέχνη να δώσει μια δημιουργία για τα Πάθη του Χριστού,

για τη μορφή Εκείνου που τον λύτρωσε και αποτελεί για τον ίδιο καθοδηγητής και φως ζωής.


alt


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ της ΤΑΙΝΙΑΣ


Πρεμιέρα: 27 ΦΛΕΒΑΡΗ 2004


ΣΕΝΑΡΙΟ:  MEL GIBSON & BENEDICT FITZGERALD


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  MELI GIBSON


ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  MAURIZIO MILLENOTTI


DECORATION DESIGN:  CARLO GERVASI


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:  FRANCESCO FRIGERI


CASTING:  SHAILA RUBIN


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  CALEB DESHANEL


ΜΟΥΣΙΚΗ:  JOHN DEBNEY


altΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


JIM CAVIEZEL στο ρόλο του Ιησού  (ΗΠΑ)


MAIA MORGENSTEN στο ρόλο της Μαρίας μητέρας του Ιησού (Ρουμανία)


CHRISTO JIVKOV στο ρόλο του Ιωάννη  (Βουλγαρία)


FRANCESCO DE VITO στο ρόλο του Πέτρου  (Ιταλία)


MONICA BELLUCCI στο ρόλο της Μαγδαληνής  (Ιταλία)


MATTIA SBRAGIA στο ρόλο του Καϊάφα  (Ιταλία)


TONI BERTORELLI στο ρόλο του Άννα  (Ιταλία)


LUCA LIONELLO στο ρόλο του Ιούδα (Ιταλία)


HRISTO SHOPOV στο ρόλο του Πιλάτου (Βουλγαρία)


CLAUDIA GERINI στο ρόλο της Claudia Procles συζύγου του Πιλάτου  (Ιταλία)


ROSALINDA CELENTANTO στο ρόλο του Διαβόλου


Και ένα ακόμα τεράστιο πλήθος ηθοποιών και ερμηνευτών όπως ακριβώς το απαιτεί το θέμα του έργου.


Και το χαρακτηριστικό της ταινίας η Ευρωπαϊκή της ερμηνευτική νότα και μάλιστα διαχρονικά.


alt


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ για την ΤΑΙΝΙΑ


Η Ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ιταλία και μάλιστα στους χώρους που γυρίστηκε και μια ακόμα ιστορική ταινία για τα Πάθη, το "ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ" του PIER PAOLO PAZOLINI.


O GIBSON είχε την "ευλογία" να έχει δίπλα του όχι Αμερικάνικο τεχνικό επιτελείο αλλά ένα μεγάλο και σπουδαίο επιτελείο από την CINECITTA.


Εικαστικά στην ταινία κυριάρχησαν οι Πίνακες του Ζωγράφου της Αναγέννησης CARAVAGGIO τους οποίους απέδωσε με ένα συγκλονιστικό τρόπο ο Διευθυντής φωτογραφίας CALEB DESHANEL


Ο GIBSON επέλεξε η γλώσσα της ταινίας να είναι στην γηγενή Αραμαϊκή και στα Λατινικά, επίσημη γλώσσα της εποχής, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε Κινηματογραφική ανάλογη ταινία.

Μάλιστα, ο ίδιος επέλεξε να μην υπάρξουν καθόλου υπότιτλοι στην ταινία υπό την έννοια ότι ο Θεατής αντιλαμβάνεται τα γενόμενα με το βίωμα των εικόνων.


Το κόστος της ταινίας υπολογίστηκε περίπου στα 30 εκατομμύρια δολλάρια.


alt


ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ


Η Μεγάλη αυτή δημιουργία συνάντησε έντονη κριτική από που αλλού ; μα ..........

από το Σιωνιστικό HOLLYWOOD φυσικά.....!


Ο Λόγος απλός και σαφής:  Η Ταινία αποδίδοντας φυσικά την απόλυτη ιστορική αλήθεια, προβάλλει με τρόπο εμφανή ίσως "ωμό" θα έλεγε κανείς ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε από το Εβραϊκό Ιερατείο της εποχής, το οποίο και τον μεταχειρίστηκε με τρόπο χυδαίο και απάνθρωπο.


Αντίθετα η Ρωμαϊκή ενοχή όσον αφορά την τελική απόφαση δεν είναι για τον Πιλάτο και η δική τους ενοχή αναδεικνύεται στην εκτρωματική και κλασικά συνήθη για τους Ρωμαίους βίαιη κτηνωδία απέναντι σε κάθε ανθρώπινη κρατούμενη ζωή με τα φριχτά βασανιστήρια στο Χριστό.


Η Γνωστή μάλιστα DREAMWORKS εταιρία παραγωγής έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι δεν ξαναδώσει μήτε cent σε δημιουργίες του GIBSON στο επόμενο διάστημα. Φευ για αυτούς, οι παραγωγές εταιρείες ICON & NEWMARKET έβγαλαν το κόστος παραγωγής μόλις μετά από την ...πρώτη βδομάδα της προβολής της ταινίας....!


Επίσης κουβέντα μεγάλη σήκωσε η ταινία, ακόμα και στο Βατικανό και στην Ορθόδοξη εκκλησία εδώ στην Ελλάδα, στο ότι στέκεται πάρα πολύ στα Βασανιστήρια του Ιησού σε βαθμό που να 

προκαλεί συναισθηματικό σοκ.


Τα βασανιστήρια του Ιησού είναι βουτηγμένα στο αίμα, όπως ακριβώς όμως τονίζει και το Ευαγγέλιο άσχετα αν η λοιπή Κινηματογραφική θεματογραφία δεν είχε σχεδόν προβάλλει παρά μονάχα κατά τρόπο επιφανειακό.


alt


Η ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ και η ΟΠΤΙΚΗ της ΤΑΙΝΙΑΣ


Ο GIBSON στέκεται στις τελευταίες 12 ώρες της "ζωής" του Ιησού, στις 14 λειτουργικά στάσεις θέλοντας να αναδείξει την Ανθρώπινη υπόσταση του Ιησού, το συναίσθημα, το βάρος της Αποστολής, το μαρτύριο, τον εξευτελισμό, την συνεχή πάλη με τον πειρασμό ο οποίος ακολουθεί τον Ιησού σε κάθε του βήμα. Μια διαρκής πάλη ζωής και θανάτου, σκότους και φωτός, που κορυφώνεται μέχρι τη μέγιστη στιγμή του Θανάτου στο Σταυρό.


Ένα συνεχές όμορφο γεμάτο από απέριττα ανθρώπινα συναισθήματα FLASH BACK μας δίνει "παράθυρα" της ζωής του Ιησού ακόμα και σαν μικρό παιδί αναδεικνύοντας με τρόπο συγκλονιστικό την αιώνια σχέση ΜΑΝΑΣ-ΠΑΙΔΙΟΥ για να την ξαναδούμε πλέον την μαρτυρική ώρα της ανόδου στο ΓΟΛΓΟΘΑ.


Το συγκλονιστικό back up που αντιπαραβάλει την αντιμετώπιση του Χριστού από το πλήθος τη στιγμή της ανόδου στο Γολγοθά ακριβώς με την αντιμετώπιση που είχε στην υποδοχή του με τα Βάγια είναι ενδεικτική στο που μπορεί να οδηγήσει η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ και η ΑΓΝΟΙΑ ενός πλήθους που λειτουργεί δίκην ΟΧΛΟΥ.


Η Ταινία δεν στέκεται τόσο πολύ στην ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ του ΙΗΣΟΥ όπως έκανε το άλλο αριστούργημα του Τζεφιρέλλι "ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΑΡΕΤ".


"ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ" θέλουν να εστιάσουν στην ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΒΙΑ απέναντι σε έναν ΑΘΩΟ.


Από το ΙΕΡΑΤΕΙΟ της απόλυτης ΕΞΟΥΣΙΑΣ, που έρχεται να συντρίψει τον "αντι-εξουσιαστή" και "αμφισβητία" των προνομίων τους και της επίκτητης "αγνότητάς" τους.


Μια ΜΑΖΑ ΑΛΛΟΦΡΟΝΩΝ θηρίων, εν πλήρη συγχύσει, μπροστά στον ΣΩΤΗΡΑ, στον ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟ, στον ΑΤΑΞΙΚΟ φορέα της ΑΓΑΠΗΣ.alt


Ο MEL GIBSON όπως το έκανε και στις δύο άλλες επιλογές του σκηνοθετικά, δεν κρύβεται σε "γλυκανάλατη" παρουσίαση των ΘΕΙΩΝ ΠΑΘΩΝ όπως κάποιες άλλες Hollywood ιανές παραγωγές.


Η ΛΥΤΡΩΣΗ έρχεται μέσα από τον ΒΑΘΥΤΑΤΟ ΠΟΝΟ και η ΚΑΘΑΡΣΗ μέσα από τον ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟ της ΘΥΣΙΑΣ


Ο GIBSON σοκάρει με τη ΒΙΑ αλλά και τον ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ που υφίσταται ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ο ΙΗΣΟΥΣ.


Το ΜΕΓΑΛΕΙΟ αν θέλετε του ΘΕΙΟΥ που έρχεται να αγκαλιάσει τον θάνατο για να λυτρώσει την ανθρωπότητα.


Αναγκαία επιλογή για να νιώσει ο ΘΕΑΤΗΣ την τεράστια φόρτιση της ταινίας, μια φόρτιση που δεν στρέφεται σε μίσος ή εκδίκηση κατά απίστων αλλά είναι φόρτιση συναισθημάτων και ανθρώπινου βιώματος.


alt


ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Δύο είναι τα χρώματα που κυριαρχούν στα "ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ" 


Το χρώμα της Γης στις αποχρώσεις του Καφέ και του Μπεζ και

το χρώμα του Αίματος, στο απόλυτο Κόκκινο...


και τα δύο απόλυτα λογικά και σημειολογικά καθώς θα τονιστεί η Γήινη υπόσταση, η βάση της ζωής, η Φύση, ο άνθρωπος και το αίμα, η Θυσία, η Βία, το μαρτύριο..


alt


Ο ΙΗΣΟΥΣ του MEL GIBSON


Ο ΙΗΣΟΥΣ στα "ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ" του GIBSON είναι μια εντελώς διαφορετική εικόνα και "προσωπικότητα" από τα άλλα καλλιτεχνικά πρότυπα που έχουμε δει στις σχετικές ταινίες


Εδώ δεν θα δούμε έντονα την κυρηγματική εκείνη πλευρά του Ιησού, δεν θα ακούσουμε τους φλογερούς Του λόγους, δεν θα δούμε την δυνατή, μα συνάμα γεμάτη τρυφερότητα, έκφρασή Του στα θαύματα και στις παραβολές Του, δεν θα μείνουμε καθηλωμένοι από την επανάστασή του απέναντι στο Ιερατείο, στο θρυλικό "ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ και ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ"


Ο Ιησούς του GIBSON είναι ο Ιησούς της περισυλλογής, της προσευχής, της δικής Του εσωτερικής μεγάλης σύγκρουσης στις δύο υποστάσεις Του, θα δούμε την απόλυτη γαλήνη Του και την ιαματική Του ζεστασιά που προσφέρει και αναδύει στις μαζώξεις με τους Μαθητές Του, θα δούμε την θεϊκή Του εσωτερική δύναμη να υπερβαίνει τις δεδομένες ανθρώπινες βιολογικές αντοχές στις σοκαριστικές σκηνές του βασανισμού Του.


alt


OI ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Ο JIM CAVIEZEL, στα 33 του χρόνια την εποχή που γυρίζεται η ταινία, (σημειολογικό.....), είναι το 

ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ στα "ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ"


Ο νεαρός Αμερικάνος Ηθοποιός, έχοντας ήδη πίσω του, μια ακόμα συγκλονιστική πολεμική ταινία, το "ΛΕΠΤΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" του TERENCE MALLICK, εδώ γίνεται ο τελευταίος μέχρι αυτή τη στιγμή "ΙΗΣΟΥΣ" του Κινηματογράφου.


Η Ερμηνεία του περιττό να τονίσουμε ότι είναι ένα μέγιστο ΒΙΩΜΑ ΖΩΗΣ.


Πέραν από την προφανή συναισθηματική φόρτιση, πέρα από τους συμβολισμούς και στο "ΠΟΙΟΝ" και "ΤΙ" ακριβώς υποδύεται, αυτό άντε να το υπερβείς υποκριτικά και να το υπηρετήσεις, υπέστη και μια πρωτοφανή για Ηθοποιό σωματική "βία" καθώς έβαλε άμεσα τον εαυτό του στη δοκιμασία απίστευτα σκληρών σκηνών τις οποίες δεν δέχτηκε να ντουμπλάρει με stunt men.


Ώρες ατέλειωτες για το μακιγιάζ, ώρες ατέλειωτες στον σταυρό, υποθερμία στα γυρίσματα από τις καιρικές συνθήκες και την έκθεση σε αυτές. Παρά λίγο τραγωδία με ηλεκτροπληξία λόγω κεραυνού που έπεσε στον "Γολγοθά" τη στιγμή της σταύρωσης. Εξαρθρωση ώμου υπό το βάρος του σταυρού στη σκηνή της ανάβασης στο Γολγοθά καθώς και ένα άσχημο χτύπημα εκ λάθους στις σκηνές του μαστιγώματος.


alt


alt


alt


Οφείλουμε να πούμε ότι όλα τα άλλα ερμηνευτικά πρόσωπα στα "ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ" 

είναι στη σκιά του ΙΗΣΟΥ με ότι αυτό συνεπάγεται στο υποκριτικό τους προφιλ.Η MAIA MORGENSTERN


Η Έξη χρόνια γεννημένη νεώτερα από τον CAVIEZEL Ρουμάνα Ηθοποιός, στο ρόλο της ΠΑΝΑΓΙΑΣ είναι ανθρώπινα σπαρακτική.


alt


alt


Η Ρουμάνα ηθοποιός ήταν εκπληκτική σε μια υπερβατική ερμηνεία της Παναγίας, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη μορφή της ΜΑΝΑΣ.....! 

Ο Βουβός της πόνος και σπαραγμός είναι έκδηλος και συγκλονιστικός πραγματικά


Οι λοιποί Ηθοποιοί όπως ο CHRISTO JIVKOV και ο FRANSESCO DE VITO στους ρόλους των Ιωάννη και Πέτρου με σημαντικό πέρασμα στην ταινία.


Τόσο ο πρώτος ως Ιωάννης, είναι εξαίρετος στον ιστορικό του ρόλο, στις ανθρώπινες στιγμές του, δίπλα στη Μαρία....


Ο Δεύτερος πραγματικά μένει αξέχαστος στην περιβόητη σκηνή του "Σ' ΑΠΑΡΝΗΘΗΚΑ ΤΡΙΣ" εν μέσω σύλληψης του Ιησού και δημόσιας διαπόμπευσής του.


altΗ MONICA BELLUCCI στο ρόλο της ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ είναι μια ακόμα αποκάλυψη στην ταινία.


Και στο "ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΖΑΡΕΤ" του Τζεφιρέλλι, με την CLAUDIA CARDINALE, μια Ηθοποιό με έντονο το θηλυκό στοιχείο και στόμφο, έτσι και εδώ μια Ηθοποιός ταυτισμένη με τον αισθησιασμό και τον ερωτισμό, η MONICA BELLUCCI, υποδύεται την Γυναίκα εκείνη, την Πόρνη, που δέθηκε η μοίρα της και η ζωή της με αυτή του Ιησού και του κηρύγματός Του.


Και ήταν ΥΠΕΡΟΧΗ.....! Συγκλονιστική....! με τη σιωπή της και το χαραγμένο της πρόσωπο  να αποτυπώνουν την ένταση των συναισθημάτων.


alt


alt


altΣημαντική αναφορά θα κάνουμε στον HRISTO SHOPOV, στον Βούλγαρο Ηθοποιό που υποδύεται τον Πιλάτο.

Η Ταινία δίνει ιδιαίτερο στίγμα σημασίας στη μορφή του Πιλάτου, στον οποίο ο GIBSON δίνει ένα πρόσωπο χαμηλού προφίλ, με έντονες συναισθηματικές αναφορές και τύψεις απέναντι σε εκείνο που πάει να κάνει, τύψεις και ενοχές όμως που δεν μπορούν να υπερβούν τη φοβία της θέσης του απέναντι στα πολιτικά δρώμενα.


Χαρακτηριστική και έντονα σημειολογική η ερμηνεία στην ταινία της 

ROSALINDA CELENTANO στο ρόλο του Διαβόλου.

Μορφή έντονα "άφυλη" απόλυτα παραμορφωμένη, με αδιάκοπη παρουσία και αντιπαραβολή απέναντι από τον Ιησού μέχρι το τέλος όπου με το θάνατό Του στο Σταυρό "την" οδηγεί σε έκρηξη αποκάλυψης..alt


alt


ΣΚΗΝΕΣ που ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ


Κάθε καρέ της μεγάλης αυτής ταινίας των 127' είναι και μια ξεχωριστή στιγμή. Κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του τόνο.


Προσωπικά όμως εντελώς έχω ξεχωρίσει κάποιες στιγμές που είναι συγκλονιστικές


Η Σκηνή της τριπλής ΑΡΝΗΣΗΣ του ΧΡΙΣΤΟΥ από τον ΠΕΤΡΟ


alt


alt


Όλα γύρω καταρρέουν για τον Πέτρο........ο Δάσκαλός του φέρεται αλυσοδεμένος να χτυπιέται και να προπηλακίζεται από τον όχλο και το Ιερατείο, εκείνος πλημμυρίζει από ανθρώπινη απόγνωση, φόβο, πανικό και απαρνείται τρις τον Δασκαλό του την ίδια ακριβώς στιγμή που τα βλέματά τους διασταυρώνονται κάτι που οδηγεί τον Πέτρο στον σπαραγμό.

Σκηνή συγκλονιστική εν μέσω μιας μουσικής πραγματικά μοναδικής


Η ΣΚΗΝΗ που η ΜΑΡΙΑ τρέχει στον ΙΗΣΟΥ την ώρα που Εκείνος καταρρέει με το σταυρό.....

Η Κάμερα κάνει flash back με μια σκηνή που η Μαρία τρέχει στο μικρό Ιησού να τον σηκώσει όταν έχει σκοντάψει σαν παιδί....

Ο Χριστός την κοιτά  "Μητέρα......βλέπεις.......όλα τα κάνω καινούργια....."

Συγκλονιστική σκηνή πραγματικά


alt


H ΣΚΗΝΗ του ΘΑΝΑΤΟΥ του ΙΗΣΟΥ πάνω στο ΣΤΑΥΡΟ


Ο Επιθανάτιος ρόγχος...........το γκρο πλαν στο ματωμένο βλέμμα.......το ματωμένο κεφάλι που γέρνει στο Σταυρό και .....ΣΙΩΠΗ.......μια μοναδική απέραντη σιωπή λες και παγώνει ο χρόνος.....

Γωνία λήψης από τον ουρανό σε τεχνική "Το μάτι του πουλιού", και η πρώτη σταγόνα της επερχόμενης καταιγίδας που πέφτει αργά επιταχυνόμενη στη Γη.....


Μοναδική σκηνοθετική έμπνευση από τον MEL GIBSON και τεχνική υποστήριξη από την Ομάδα των οπτικών εφφέ της ταινίας.


alt


Η ΜΟΥΣΙΚΗ της ΤΑΙΝΙΑΣ


Κατά την ταπεινή μου προσωπική άποψη ο Αμερικάνος μουσικοσυνθέτης 

JOHN DEBNEY

εμπνέεται και δημιουργεί ένα λυρικό ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΠΟΣ......

Ο Συνθέτης ήταν γνωστός για τις παιδικές του μουσικές δημιουργίες και εξ αρχής το στοίχημα για εκείνον ήταν πραγματικά ζωής.....!


Έπρεπε να σταθεί στο τι θα εμπνευστεί μουσικά και με τι όργανα θα το υποστηρίξει.

Σαν μάλιστα διανοηθεί κανείς ότι γράφεις μουσική για τα Θεία Πάθη αντιλαμβανόμαστε όλοι τι βάρος έχουμε να κληθούμε να διαχειριστούμε

Ο DEBNEY χρησιμοποιεί πολλά σπάνια όργανα στην ορχήστρα: DUDUK, DOUBLE VIOLIN, ERHU, OUD, BAMBOO FLUTE 

Οι φωνές παίζουν το δικό τους καθοριστικό ρόλο όπως και η μεγαλοπρεπέστατη χορωδία .

Τα φωνητικά είναι της TANYA TSAROUSKA


Κάποιες σκηνές από το έργο όπως ήδη ανάφερα, είναι ντυμένες με συγκλονιστική μουσική όπου τα βιολιά προετοιμάζουν την συναισθηματική έκρηξη να εκδηλωθεί.


Επίσης η Σκηνή της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, σημείο αναφοράς στην ταινία, μια Ανάσταση που είναι ένα ΚΛΙΚ στην ελπίδα, μεταξύ σκότους και φωτός, έρχεται μουσικά με τα κρουστά που ετοιμάζουν την έκρηξη αποφόρτισης με τη χορωδία.


Για την ορχήστρα δούλεψαν συνολικά 150 άτομα, μουσικοί και ερμηνευτές και το αποτέλεσμα μένει πλέον στη Μουσική ιστορία και γράφει Ιστορία ως μια από τις καλύτερες μουσικές συνθέσεις για την Ιστορία του Κινηματογράφου.


Δεν έχω λόγια να το εκφράσω.....


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Το παγκόσμιο Κινηματογραφικό κοινό υποδέχτηκε θα έλεγε κανείς "Μεσσιανικά" την ταινία.

Φυσικά με διπλής ανάγνωσης κριτικές και απόψεις, θετικές και αρνητικές.

Η Ταινία έκανε μεγάλους εχθρούς αλλά συνάμα μαγνήτισε, καθήλωσε, συγκίνησε και συγκινεί για πάντα εκατομμύρια απλούς ανθρώπους γιατί μπόρεσε να μεταλαμπαδεύσει τα ΘΕΙΑ ΠΑΘΗ σε στιγμές προσεγγίσιμες από την ψυχολογία του Ανθρώπου.


23 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 17 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ  στα διεθνή φεστιβάλς ανέδειξαν την αποδοχή της ταινίας.


Προτάθηκε για 3 OSCAR (Κινηματογράφιση, Μουσική, Make-Up)

Το HOLYWOOD FILM FESTIVAL δίνει 2 βραβεία στην ταινία:

Κινηματογράφισης, Παραγωγή της χρονιάς

Οι Ιταλοί κριτικοί Κινηματογράφου του δίνουν 2 βραβεία, ενδυματολογίας και σκηνογραφίας


alt


alt


alt"ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ"

είναι για μένα το πιο έντονο βίωμα που προκάλεσαν ποτέ τα Θεία Πάθη σε εικαστική μορφή Τέχνης....

Είναι ένα έργο σταθμός, που παρά τα αρκετά ίσως αρνητικά του, τις αντίθετες προσεγγίσεις, συνθετικά δίνει όχι απλά τη θέαση μιας ταινίας για το Θείο Δράμα, αλλά δίνει ένα

απόλυτο ΒΙΩΜΑ σε όλα τα επίπεδα: Συναισθηματικά, συνειδησιακά, μουσικά, εικαστικά....


Ένα δύσκολο αιματοβαμμένο πέρασμα από το σκοτάδι στο φως.....
alt


alt


alt


altΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε όλες και όλους.....


ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ, ΣΚΕΨΗΣ, ΟΝΕΙΡΩΝ, ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, ΕΛΠΙΔΑΣ......Ελληνικό Film Noir: "Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ" του ΙΩΝΑ ΝΤΑΪΦΑ

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

συνεχίζουμε, αυτήν την εποχή, τη βόλτα μας στο αγαπημένο μας θέμα του

Film Noir, συνηγορεί βλέπετε σε αυτό και η συνεχιζόμενη ...βροχερή ύστερη Άνοιξη.

Και το συνεχίζουμε στο χώρο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στην πρώτη κλασική περίοδό του.


Παραμένουμε λοιπόν στην απαρχή της μεγάλης δεκαετίας του 1960 και θα παρουσιάσουμε την τρίτη ταινία μας, που είναι:"Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ"alt


σε ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:


ΙΩΝΑ ΝΤΑΪΦΑ


altΟ ΙΩΝΑΣ ΝΤΑΪΦΑΣ δεν είναι ευρέως γνωστός σκηνοθέτης στο λεγόμενο εμπορικό σινεμά.


Έχοντας ξεκινήσει σε δύσκολες εποχές, το 1947, με το εξαίρετο δράμα του

"ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ" (Λαμπέτη, Αποστολίδης, Φιλιππίδης), συνεχίζοντας με το "ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ" το 1956, ένα πολύ καλό φιλμ του ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ, με τους: ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΡΑΤ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ έρχεται τέσσερα χρόνια μετά, το 1960, να στραφεί στο ακαταμάχητο είδος του FILM NOIR, μην ξεχνάμε άκμαζε τότε στον Ελληνικό Κινηματογράφο και να δημιουργήσει την εξαίρετη αυτή ταινία


ΣΕΝΑΡΙΟ:  ΙΩΝΑΣ ΝΤΑΪΦΑΣ και ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ


Αντιλαμβάνεστε την ...πινελιά του Φώσκολου και το suspence που δίνει στην ταινία.

Μια ταινία που θεματικά αλλά και σεναριακά θυμίζει απόλυτα Γιάννη Μαρή.


alt


Όλα τα στοιχεία συνυπάρχουν στην υπέροχη αυτή ταινία, για την οποία θα λάβετε υπόψη ότι δεν είχε πίσω της την μεγάλη και πλούσια παραγωγή, καθώς ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΙΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας δίνοντας ότι καλύτερο είχε και παρά τα λίγα μέσα κατόρθωσε να ξεπεράσει κάθε αντικειμενική δυσκολία


Στην ταινία λοιπόν συνυπάρχουν η ατμόσφαιρα των καλλιτεχνικών παρασκηνίων, τα έντονα ερωτικά πάθη, ο κόσμος της ίντριγκας και της σκοπιμότητας των δημοσιογραφικών παρασκηνίων, οι σκοτεινές μέρες και δράσεις της Κατοχής, το έντονο noir στοιχείο, η αλυσίδα των σκοτεινών φόνων και η τελική κάθαρση με μια εκπληκτική ανατροπή και αποκάλυψη..


Δυστυχώς, για τις ταινίες αυτές, το ενυπάρχον φωτογραφικό υλικό που έχουμε στα χέρια μας, είναι ελάχιστο και υποτιμά τις ταινίες αυτές.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Κινηματογράφιση-Φωτογραφία-Μοντάζ :  ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ


Μουσική:  ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΡΑΜΠΑΣ


Μουσική Σύνθεση:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ


Μακιγιάζ:  ΚΙΜΩΝ ΣΠΑΘΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΡΑΤ στο ρόλο του γιατρού ΑΛΕΞΗ ΚΑΡΑΤΟΥ


ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ στο ρόλο της ΝΤΟΡΑΣ ΦΛΕΡ


ΒΥΡΩΝ ΠΑΛΛΗΣ στο ρόλο του ηθοποιού ΠΕΤΡΟΥ ΖΑΒΕΡΔΗ


ΝΑΝΤΙΑ ΧΩΡΑΦΑ στο ρόλο της ΑΛΙΚΗΣ ΛΟΪΖΟΥ


ΓΚΙΚΑΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ στο ρόλο του ΑΣΤΥΝΟΜΟΥ


ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ στο ρόλο του ΠΑΝΟΥ


ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ στο ρόλο του Αστυνομικού ΚΩΣΤΑ ΧΡΗΣΤΟΥ


ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ στο ρόλο του Εκδότη ΑΝΤΡΕΑ ΣΠΑΝΙΔΗ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ στο ρόλο του ΠΩΛ


ΖΑΝΙΝΟ στο ρόλο του μυστικού Αστυνομικού


ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ στο ρόλο της ΑΡΙΑΔΝΗΣ


ΘΟΔΩΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ στο ρόλο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΟΓΛΟΥalt
ΤΟ ΘΕΜΑ
Ο διακεκριμένος γιατρός Αλέξης Καράτος είναι ο προστάτης της νεαρής Αλίκης Λοΐζου. Αυτή είναι ερωτευμένη με τον ηθοποιό Πέτρο Ζαβέρδη που προφυλακίζεται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Μάρκου. Η Αλίκη πιστεύει ότι ο αγαπημένος της είναι αθώος και ζητάει από τον Καράτο, που στη διάρκεια της Κατοχής διηύθυνε μια αντιστασιακή ομάδα - μέλη της οποίας ήταν ο Ζαβέρδης και ο Μάρκου-, να τη βοηθήσει να αποδείξει την αθωότητά του. 

 Η απόδραση του Ζαβέρδη από τη φυλακή και η βοήθεια που του προσφέρει η τραγουδίστρια Ντόρα Φλερ, θα οδηγήσουν την αστυνομία στον αληθινό ένοχο ο οποίος στο μεταξύ, για να καλύψει τα ίχνη του, έχει διαπράξει άλλες δύο δολοφονίες.


altalt


Ένα πρώτο Θύμα και Τέσσερις άμεσοι Πιθανοί Δολοφόνοι...


Το θύμα: Ο Δημοσιογράφος, κριτικός Κινηματογράφου ΜΑΡΚΟΥ


Ο κύκλος των πιθανών ενόχων: 

 • Ο Δημοσιογράφος του"ΠΡΩΙΝΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ" Ανδρέας Σπανίδης (ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ), επαγγελματικά σε άμεση και μετωπική ρήξη με το θύμα
 • Η Τραγουδίστρια Ντόρα Φλερ (ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ), παλιά ερωμένη του θύματος, βαθιά πληγωμένη από τη συμπεριφορά και την απιστία του
 • Ο Ηθοποιός Πέτρος Ζαβέρδης (ΒΥΡΩΝ ΠΑΛΛΗΣ), στόχος συνεχών και υποτιμητικών κριτικών του θύματος, με αποτέλεσμα το χάλασμα της καριέρας του
 • Ο Επιχειρηματίας Δημήτρης Κάνογλου (ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ), παλιός γνώριμος του θύματος.


Ο Συνδετικός Κρίκος: Μια αντιστασιακή οργάνωση της Κατοχής, στην οποία ήταν μέλη, ο ΜΑΡΚΟΥ, το θύμα, ο Γιατρός Καράτος, και ο Δημοσιογράφος Ανδρέας Σπανίδης.


Μέσα σε αυτό το σκοτεινό κύκλο πλέκεται το πυκνό μυστήριο του εξαιρετικού θέματος της ταινίας, που η πλοκή και οι ανατροπές δεν έχουν σε τίποτα να διαφέρουν από τα υπέροχα αστυνομικά του Γιάννη Μαρή.


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Οι ηθοποιοί που απαρτίζουν το καστ της συγκεκριμένης ταινίας φέρουν ένας προς έναν βαριά τα ονόματα της ασύγκριτης ποιότητας που τους συνοδεύουν.


Η Μορφή του μεγάλου ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΥΡΑΤ κυριαρχεί με την επιβλητική της παρουσία στο φίλμ.

Σε ρόλο που δεν έχουμε συναντήσει ξανά για τον μεγάλο μας ηθοποιό είναι πραγματικά συγκλονιστικός.

Ο Μυράτ μπορεί να εκφράσει εδώ με μοναδική πιστότητα το βαθύτερο κόσμο του γιατρού Καράτου. Από τους πλέον σπάνιους ρόλους για τον μεγάλο μας καλλιτέχνη.


Για την ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ ότι και να πούμε είναι λίγο. Μια επίσης μεγάλη ερμηνεία σε ένα ρόλο που εκείνη την εποχή την είχε καθιερώσει με μοναδική ταυτότητα.

Εξαίρετη, μυστηριώδης, γυναίκα πληγωμένη, πραγματικά σχολείο ερμηνείας και απόδοσης.


Ο ΒΥΡΩΝ ΠΑΛΛΗΣ  από τους πολύ ιδιαίτερους Ηθοποιούς μας σε καιρούς δύσκολους για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, ξεχώριζε με το ύφος του, τον ψυχικό του κόσμο, την ένταση που έβγαζε, την παρουσία του.


Η ΝΑΝΤΙΑ ΧΩΡΑΦΑ, από τις εξαίρετες Ηθοποιούς μας στην πρώιμη εκείνη εποχή του Ελληνικού Κινηματογράφου εδώ είναι πολύ καλή στο ρόλο της Αλίκης Λοίζου.


Ο ΓΚΙΚΑΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ εκείνη την εποχή ήταν στις δόξες του. Φιγούρα "κομμένη και ραμένη" για ρόλους noir, δέσποζε τότε με την παρουσία του σε υποστηρικτικούς ρόλους "κακών" στα Ελληνικά αστυνομικά εκείνης της εποχής. Εδώ είναι στην όχθη του ...Νόμου. Υπέροχη και πειστική ερμηνεία στο ρόλο του κεντρικού Ανακριτή στην προσπάθεια εξιχνίασης του φόνου του Μάρκου και εκείνων που ακολουθούν. 


Και οι υπόλοιποι Ηθοποιοί πάρα πολύ καλοί: Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ, κλασική φιγούρα στο ρόλο του Αστυνόμου Χρήστου, ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ως δημοσιογράφος σε μικρή σχετικά συμμετοχή, και ο μεγάλος ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ στο ρόλο του απόμαχου του νόμου.alt

"Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ" τη χρονιά της προβολής του, το 1960, σε Α' ΠΡΟΒΟΛΗ συγκέντρωσε 17.572 εισιτήρια, ερχόμενο στην 38η θέση ανάμεσα σε 52 ταινίες της χρονιάς.

Δεν είχε την αντίστοιχη προβολή και προώθηση όπως άλλες ταινίες αλλά παρ' όλα αυτά διατηρούσε την σπανιότητά του και το ξέχωρο ύφος της.


Αυτή λοιπόν, φίλες και φίλοι, ήταν η εξαίρετη ατμοσφαιρική ταινία του ΙΩΝΑ ΝΤΑΪΦΑ

"Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ"

Μπαίνει και αυτή στο συλλεκτικό άλμπουμ των Ελληνικών αστυνομικών film noir που τίμησαν με ιδιαίτερη βαρύτητα και ποιότητα το συγκεκριμένο είδος.


Ας δούμε εδώ το trailer της ταινίας από την ΕΤ3 που είναι πάρα πολύ όμορφοΝα ευχαριστήσω την καλή μου φίλη Μαργαρίτα που πρώτη εκείνη και στο ιστολόγιό της και στο κανάλι της μας έδωσε ολάκερη την ταινία για να την απολαύσουμεΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Έλληνας "ΓΚΟΥΡΟΥ" του Κινηματογράφουalt


Η Βδομάδα πλησίαζε προς το τέλος της......πίσω εκεί μακριά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν πλέον το Ελληνικό κοινό, εκείνη την εποχή, στα Τηλεοπτικά δρώμενα, "διψούσε" για κλασικό Κινηματογράφο....


Ήταν αργά Παρσκευή βράδυ.......τότε μετά τις 10, εκεί στην ΕΡΤ, οι Κινηματογραφόφιλοι τακτοποιούσαν τις ...καρέκλες στο σπίτι, έβαζαν ένα ποτό, χαλάρωναν στην πολυθρόνα και το βλέμμα αλλά και όλες οι αισθήσεις προσέγγιζαν την Οθόνη της Ελληνικής τηλεόρασης, που ζούσε, στιγμές τέχνης μεγάλες...


Ήταν η στιγμή για την 


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ


και για τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ


alt


Η Απίστευτη αυτή cult μορφή που έβαινε στις Οθόνες μας με την έντονα ιδιαίτερη και γεμάτη χρώμα φωνή, έκανε την ΕΙΣΑΓΩΓΗ στην ταινία που θα ακολουθούσε...


Μια φωνή συγκλονιστική, μια περιγραφή που έμελλε να γράψει τη δική της ιστορία...


Σε μια Κινηματογραφική εκπομπή που εξελίχτηκε στην ιστορική 


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ


alt


Ήταν η "ιερή" για τους ΣΙΝΕΦΙΛ ώρα του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ


Ενός ανθρώπου που θεωρείται και είναι ο "ΓΚΟΥΡΟΥ" του Κινηματογράφου.

Ενός ανθρώπου που διακριτικά, σεμνά, αθόρυβα, χωρίς φτιασιδωμένο φως ή λάμψη, μας άνοιγε την πόρτα σε Κινηματογραφικές ταινίες και στιγμές που έμειναν "ΙΕΡΕΣ" στην Ιστορία της Φιλμογραφίας.


Για να σταθούμε λοιπόν λίγο "ιχνογραφικά" και εμείς στον Μεγάλο και Σπουδαίο αυτόν Έλληνα, που εξακολουθεί να ΤΙΜΑ την Κινηματογραφική Τέχνη με την δική του υποστήριξη


alt


Ας σταθούμε λίγο στη ζωή του αλλά και στο πως ο ίδιος έδινε κομμάτια της ζωής και διαδρομής του σε συνέντευξη στο

"ΒΗΜΑΜΕΝ" τέυχος 56, τον Νοέμβρη 2010


Γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ το 1934

Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο και έκανε stage Κινηματογράφου στο ΠΑΡΙΣΙ, με τον ιδρυτή της ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ Ανρί Λανγκλουά.

Είχε την ευλογία να ζήσει τις μεγάλες μέρες της ΓΑΛΛΙΚΗΣ NOUVELLE VAGUE από κοντά και με το ονομαστό περιοδικό "CAHIERS DU CINEMA".

Παρακολούθησε Θεατρική τέχνη Ιονέσκο, Μπέκετ, Ζενέ, Φουκώ, Λακάν και Ντεριντά δίπλα στη Γαλλική σκέψη τέχνης.


Κινηματογράφισε και συμμετείχε σε πολλά ντοκυμανταίρ.


Ήταν μέλος της Κινηματογραφικής λέσχης του "ΑΣΤΥ" που ιδρύθηκε το 1950.


Στη συνέχεια εργάστηκε σαν δημοσιογράφος και ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ σε πολλά περιοδικά, στην "Καθημερινή", στο ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ και στην ΕΡΤ όπου ξεκίνησε τη μεγάλη σειρά των δύο εκπομπών που αναφέραμε.


Στα 1993-2004 διετέλεσε ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στο Υπουργείο Πολιτισμού.


Σαν ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα, μελέτες σε βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες.


altΜεγάλωσα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Θεμιστοκλέους, ανάμεσα στην πλατεία Κάνιγγος και στα Εξάρχεια. Ο πατέρας μου ήταν οδοντίατρος και η κατοικία μας, σε πολυκατοικία, συστεγαζόταν με το ιατρείο του. Ηταν τρυφερός άνθρωπος και καλλιτέχνης στην ψυχή - είχε μάλιστα σπουδάσει ηθοποιός μαζί με τον Ροντήρη! Η μητέρα μου, που προερχόταν από παλιό κοτζαμπάσικο σόι, ήταν αντίθετα ισχυρός χαρακτήρας με αμετακίνητες απόψεις. Και οι δύο είχαν ήθος και μπέσα, που πιστεύω πως μου μετέδωσαν. Τέχνη και ορθολογισμός συνδυάστηκαν στην προσωπικότητά μου. 

Η γενιά μου έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια. Πόλεμος, Κατοχή, πείνα του '41, αδελφοκτόνο κίνημα του Δεκέμβρη του '44. Την παιδική μου ηλικία συνοδεύουν εικόνες τρομερές και άγρια βιώματα. Θυμάμαι τη μητέρα μου να με τραβάει για να μη δω κάποιον που, πρησμένος από την πείνα, ψυχορραγούσε στη Σταδίου, τους νεκρούς στοιβαγμένους στο χειραμάξιο του δήμου, τον άγγλο στρατιώτη με χυμένα μυαλά να αργοσαλεύουν, ακριβώς κάτω από το παράθυρό μας. Οπως βλέπουμε στο σινεμά, τα παιδιά τότε ζούσαμε «φυσιολογικά», ανάμεσα σε ασύλληπτους κινδύνους. 

Θυμάμαι όταν ήμουν τεσσάρων ετών με είχαν πάρει τα μεγαλύτερα ξαδέλφια μου,κρυφά, σε θερινό σινεμά στην Αιδηψό, ενώ έπρεπε να κοιμάμαι. Η ταινία που προβαλλόταν ήταν «Οι λογχοφόροι της Βεγγάλης», του Χάθαγουεϊ, με τον Γκάρι Κούπερ - εξωτική περιπέτεια στις Ινδίες, Χόλιγουντ. Ο μύθος είναι ένας από τους μαστούς του σινεμά. Οι άλλοι, ο ερωτισμός ως σχεδόν απτή πραγματικότητα και ως άπιαστο όνειρο μαζί, η κατάδυση στον εαυτό μας, η υπαρξιακή αυτογνωσία, η συνείδηση του άλλου, του κόσμου, της Ιστορίας. 

Στο Παρίσι δεν σπούδασα κυριολεκτικά. Διατρέχοντας τυπικά τη Νομική,βυθίστηκα στο σύμπαν του κινηματογράφου και πήγα «προπονημένος» στο Παρίσι. Οπως είπε η Λότε Αϊσνερ στον Ανρί Λανγκλουά: «Αυτός ο νεαρός έχει μελετήσει τα πάντα χωρίς να έχει δει τις ταινίες». Η πρακτική που έκανα δίπλα σε αυτό το «ιερό τέρας» με βύθισε μέσα στον ωκεανό των προβολών και των εξημμένων συζητήσεων. Το Παρίσι τότε έσφυζε από πνευματική ζωή. Κινηματογραφικές λέσχες παντού και πλήθος από μικρές αίθουσες ρεπερτορίου διαμόρφωναν ένα νέο κοινό σινεφίλ, που απαιτούσε έναν κινηματογράφο πιο ελεύθερο και αντικομφορμιστικό, τόσο κοινωνικά όσο και αισθητικά. Η νουβέλ βαγκ συνυπήρχε με το περιοδικό «Cahiers du Cinema». Και γύρω λειτουργούσε εναυσματικά η λογοτεχνία, στο θέατρο θριάμβευαν ο Ζενέ, ο Μπέκετ, ο Ιονέσκο και η σκέψη πραγματοποιούσε τα άλματα που μας τρέφουν ακόμη: Μπαρτ, Φουκό, Λακάν, Ντεριντά. 

Ο παράγοντας τύχη σίγουρα υπάρχει, αλλά δεν μπόρεσα ποτέ να διακρίνω τις «καλές» ή «κακές» επιλογές της, και έτσι δεν στηρίχτηκα ποτέ πάνω της. Δεν ξέρω να παίζω χαρτιά, ρουλέτα ή Προ-Πο, δεν αγοράζω λαχεία. 

Το καλό φιλμ είναι ζωντανό, σαν ένας άνθρωπος. Ας μην ξεχνάμε πως είναι φτιαγμένο από όνειρο και πραγματικότητα. Και - τι παράξενο - από πραγματικότητα που μοιάζει με όνειρο και από όνειρο που μοιάζει απόλυτα πραγματικό. 

Ημουν πάντα κινητικός και παρορμητικός, συχνά αψίκορος. Εχω ασκηθεί και εξαντληθεί σε λεκτικές κοκορομαχίες - πνευματικές, πολιτικές, ερωτικές. Με το πέρασμα των χρόνων όμως κάποια ωρίμανση αλλά και η έκπτωση της ηλικίας με οδήγησαν σε πιο συγκρατημένη και μακροσκοπική θεώρηση των πραγμάτων. 

Αυτό που εκτιμώ περισσότερο στους ανθρώπους είναι ίσως η αριστοτέλεια «μεσότητα», το μέτρο ανάμεσα στις ακραίες αντιθέσεις, ορμές και εντάσεις, που χαρακτηρίζουν το αντιφατικό πλάσμα άνθρωπος. 

Οι ρόλοι που υιοθετούμε στη ζωή - του πατέρα, του παππού, του εραστή ή του συζύγου - δεν μαθαίνονται ποτέ όσο απαιτείται. Ολα αλλάζουν συνεχώς και ο συντονισμός είναι πολύ δύσκολος. Μόνη γραμμή πλεύσης η συνεχής προσπάθεια κατανόησης, με οδηγό την αγάπη. 

Εκτός από το σινεμά, μεγάλη αγάπη μου υπήρξε το ταξίδι, με όλες τις συνισταμένες του: η διαδρομή, η ανακάλυψη, το φυσικό και το οικιστικό περιβάλλον, οι άνθρωποι, «τα μνημεία» της τέχνης. 

Μέσα στο υπέροχο και τρομερό ρεύμα του ποταμού της ζωής παλεύουμε συνεχώςνα κρατήσουμε αβύθιστο το φτωχό μας πλοιάριο. Καταφεύγουμε σε λύσεις εκ των ενόντων, πραγματοποιούμε κινήσεις με ελπίδα ή απελπισία, εύστοχες στο όριο του αστόχου. `Η, αλλιώς, ανοίγουμε διαδοχικά παράθυρα, αναπνέουμε το δροσερό αεράκι της εξοχής και το φως και πάλι βρισκόμαστε έγκλειστοι στον κύβο-δωμάτιο και ούτω καθεξής. Μας διασώζουν η απροσδιοριστία και η τρέλα της γλώσσας, των εικόνων - και του σινεμά - της τελικά αινιγματικής ύπαρξής μας. 

Η ζωή μου είναι ήδη μακρά και ποικίλη και τη διέτρεξα υγιής. Εμαθα να μην αγωνιώ για την ευμάρεια και το χρήμα - έχω περάσει ημέρες πενίας, χωρίς δυστυχία. Μότο μου υπήρξε πάντα: «Τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν». Κατά κάποιον τρόπο, αισθάνομαι «γεμάτος» από τη ζωή. Ο άνθρωπος όμως είναι ατελής και απόλυτος. Αθελά του τα ζητάει όλα. 

(Πηγή:  www.tovima.gr)

alt


alt


altΤο 2013 ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ έδωσε το παρών στις ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ του 19ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ της ΑΘΗΝΑΣ

Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν τότε από τις εποχές της "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ" και "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ" αλλά ο μαιτρ του Κινηματογράφου, αυτός ο χαρισματικός άνθρωπος ήταν εκεί.....! Προσαρμοσμένος στην νέα εποχή χωρίς καθόλου να χάσει από το ύφος και την ατμόσφαιρα της δικής του αυθεντικότητας.....

Στην Μαρίνα Αγγελάκη, το 2011, στα παρασκήνια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΔΡΑΜΑΣ δήλωνε με τα λόγια του: 

"Ο Άνθρωπος γερνά μόνο όταν πάψει να ξαφνιάζεται και να θαυμάζει...."

Τι σημαίνει για σας το ΣΙΝΕΜΑ ;

"Το σινεμά είναι μια σύνθεση των τεχνών, μια τέχνη η οποία εμπεριέχει μέσα την παράδοση, τη μορφολογία και τη δυναμική όλων των τεχνών κι αυτό είναι και η μεγάλη του αρετή. Αγαπώ πολύ τη μουσική, αγαπώ τη λογοτεχνία, αλλά πιο πολύ αγαπώ το σινεμά για αυτό ακριβώς το λόγο. Είναι μια τέχνη η οποία έχει συλλαμβάνει πολυσυλλεκτικά όλες τις τέχνες και τους δίνει μια καινούρια σφραγίδα. Μ' αυτόν το τρόπο νομίζω ότι εκφράζει και την εποχή μας σήμερα..."

Πηγή: camerastyloonline.wordpress.com/2011/09/25/synentefxi-yianni-bakogiannopoulou-sti-marina-aggelaki-festival-dramas-2011

alt


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στο ότι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έρχονται ταινίες από όλες τις χώρες, οι οποίες τελευταία έχουν τεράστια ιστορία και δημιουργία. ΚΟΡΕΑ, HONG KONG, ΚΙΝΑ κλπ με αποτέλεσμα η διανομή να προβάλλει πάντα συγκεκριμένα πρότυπα και "αισθητική"

Αυτός φίλες και φίλοι είναι ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μια προσιτή, σπουδαία μορφή που ξεχειλίζει από Ελλάδα, από Τέχνη, από ύφος "ιερωμένου" του Κινηματογράφου. Ένας άνθρωπος, που η δουλειά και οι εισαγωγικές πάντα παρατηρήσεις του στις ταινίες, έμπαιναν μέσα από τις τηλεοράσεις του θησαυρού που λεγόταν τότε ΕΡΤ, στα σπίτια μας και ακόμα ηχούν στα αυτιά μας τα γαλήνια και πειστικά του λόγια...

Πάμε να θυμηθούμε και εμείς μερικές του στιγμές:Νυχτερινό Οδοιπορικό...alt


Λένε ότι σαν ο άνθρωπος κινά να λογάται τα περασμένα γερνάει.......

λένε ότι σαν ο άνθρωπος μετράει καρέ-καρέ εικόνες από τη περασμένη του ζωή και πιότερο μάλιστα αυτήν στα νιάτα του, τότε δεν στέκει καλά.......συναισθηματικά τον τρώει το σαράκι της νοσταλγίας...


Και ποια νάταν άραγες η προτροπή για κείνο το νυχτερινό οδοιπορικό.....

ποια δύναμη σε συνεπήρε, βήμα το βήμα έχοντας για συντροφιά το κουτάβι που πάλευε τραβώντας το λουρί του να μυρίσει και κείνο τα δικά του βήματα ή που και που να πηδάει επάνω σου για να εκδηλώσει τη χαρά του, την έκφρασή του.....


alt
Τούτο εδώ λοιπόν φίλε αναγνώστη δεν είναι παρουσίαση ταινίας ή θέματος...

Είναι ένα νυχτερινό οδοιπορικό, λεύτερο, αυθόρμητο, έτσι.......χωρίς σχεδιασμό, χωρίς σκοπό.

Ένα άφημα στα βήματα, που λες και κείνο το βράδυ είχαν τη δική τους δύναμη να σε πάνε εκεί.....


Σε στράτες και μονοπάτια της παλιάς γειτονιάς.......

Ερημιά......! μήτε φωνές, μήτε ανοιχτές πόρτες και φυσικά άφαντες οι αγκαλιές αλλά και οι παρουσίες στις αυλές......

Μονάχα σφαλιστά σπίτια, σκοτεινά, απόμακρα, παγωμένα, εχθρικά........


alt


Μα να.........δες.....το παγκάκι.......δίπλα στην Εκκλησία.....αυτό δεν είναι ; εκεί δεν μαζευόσασταν τα βράδια ; κάθε βράδυ ; ειδικά τα καλοκαίρια ; εκεί στο παγάκι εκείνο δεν στέκατε με γέλια, πειράγματα και περιπάτους.......

Εκεί δεν γνωρίστηκες με Εκείνη ; εκεί δεν έκανες τα πρώτα βήματα ;   μα .......ναι......

πάμε τώρα πιο κάτω......έτσι....εδώ στο μικρό περίπτερο απέναντι απ την Εκκλησιά. Εκεί δεν ζούφωνες μωρέ μικρός, νεαρός με τη Μαμά και το Μπαμπά για να φυλαχτείς από τα ....αστραπόβροντα το βράδυ της Ανάστασης....; ω ναι.....εδώ.....


Για πάμε πιο κάτω.......στο δρόμο......να.....! η Παιδική Χαρά....! ωωω....τόπος συνάντησης και αυτός με τα παιδιά......! εκεί πήγαινες στις κούνιες.......μα πριν.....έκανες εκείνη τη διαδρομή κάθε καλοκαίρι......με τούτο το τραγούδι καρφωμένο από αυτή την ταινία που το είδες.....


Κάθε ταινία και ένα τραγούδι να σε συνοδεύει σε κάθε παγωμένη στιγμή.....

Ο Φίλος που κάνατε τη διαδρομή κάθε απόγευμα χάθηκε.....! έφυγε στα 35 του.....ένας από αυτούς που μεγαλώσατε ανάσα-ανάσα στις αλάνες των σπιτιών....


Τώρα η Πόρτα στη παιδική χαρά....δεν βλέπεις ; είναι κλειδωμένη με αλυσίδα και μέσα......ψηλά αγριωπά χόρτα έχουνε γεμίσει τα παρτέρια.....Ίσα που φαίνεται το "γύρω-γύρω' εκεί πιο μέσα, εκεί που πηδάγατε επάνω του την ώρα που κείνο γύριζε σαν τρελό-δαιμονισμένο....


Ανεβαίνεις το δρόμο ίσα πάνω....στα μικρά στενά του.....είχε πολλά στενά η γειτονιά.....και ολόγυρα ήτανε παρκαρισμένα και κάποια αυτοκίνητα εκείνης της εποχής, αυτοκίνητα φτωχικά μα γεμάτα τέχνη, μέταλλο και πουθενά πλαστικό......


Οι αλάνες δεν υπάρχουν πια......Κακόγουστοι τσιμεντένιοι κύβοι στεγάζουν τώρα "πολυτελή διαμερίσματα" γεμάτα από άδειες ψυχές.....παγωμένα και προσποιητά χαμόγελα κονσέρβας.


Το τρελοκούταβο σε παρασέρνει στο διάβα του......να κοίτα το σπίτι του Κώστα.....όμορφο...καλοχτισμένο.....ψάχνεις τη σοβαρή παιδική του φιγούρα από τότε στην εξώπορτα σαν έβγαινε να βρεθείτε στην αλάνα δίπλα.....


Ένας ξερός πυροβολισμός μια παγωμένη νύχτα από το ίδιο του το χέρι στα 30 κάτι του τερμάτισε πρόωρα τη ζωή του μην μπορώντας να διαχειριστεί το χωρισμό του......


Ένας κόμπος σε διαπερνά.......ο φωτισμός στην ταινία τώρα γίνηκε βαρύς......οι σκιές κυριαρχούν και το σκοτάδι... έντονο..


alt


Φτάνεις στο πατρικό σου σπιτικό.....!!!!!! νάτο στέκει εκεί......! πληγωμένο βαριά μα αγέρωχο.....

Τυλιγμένο στην απόλυτη σιωπή του, στην ερημιά, σε ένα μοναδικό καρέ σκιών που κάνουν τα μεγάλα δέντρα στην αυλή....


Κοιτάς αδυσώπητα μέσα στην αυλή να .....σε δεις.....! να δεις τη φιγούρα σου παιδί, να πεταρίζει μέσα στην αυλή ανάμεσα στις τριανταφυλλιές, στα γιασεμιά, στα όμορφα κάγκελα, να ξεπηδάς τρέχοντας την ξύλινη αυλόπορτα και να ξεχύνεσαι στην διπλανή μεγάλη αλάνα, εκεί που χτύπαγε η καρδιά των παιδιών της γειτονιάς.........μπάλα......παιχνίδια ομαδικά στο χώμα, κουβέντες στα πιο εφηβικά, αμόλυμα αητού.......


Εκεί γυρίζεις μονοκάμερο ένα γρήγορο flash back στη ζωή σου χρόνια πολλά, από τα παιδικά σου ως τα αντρικά σου πια........ώριμος έτοιμος να χτίσεις το δικό σου σπιτικό....


Εκεί γυρεύεις τη παλιά μαντρούλα μα ....του κάκου.....!
Δεν βλέπεις Χριστιανέ μου ;; μα είσαι στην παγωμένη τσιμεντωμένη πλατφόρμα του JUMBO.....!

Σύνελθε.....! τι γυρεύεις ;;; τη μάντρα ; μα να.......! εκεί απέναντι στο σπιτάκι του κυρ-Παντελή .....να ένα μικρό κομμάτι της απ ότι απέμεινε.....!! δίπλα στη Συκιά.....!


Ένα μικρό κομμάτι μάντρας.....από τσιμεντόλιθο...! θυμάσαι που φοβόσουν παιδί να ανέβεις να περπατήσεις επάνω της ; πωπωπωπω τι λες τώρα κ. Σκηνοθέτα.....τι εικόνα γυρίζεις.....! στόχος ....ζωής να σταθείς επάνω στη μάντρα χωρίς να φοβάσαι και να περπατάς, κατάκτηση.....σαν να πάτησες στη κορφή του βουνού......


alt


τα άλλα της κομμάτια τα φαντάζεσαι.......έτσι ; 


και το οδοιπορικό συνεχίζεται μαζί με το γύρισμα της ταινίας......

μα τι σε έπιασε απόψε μου λες ; τι διάολο έπαθες ;

τι σε σπρώχνει σε τούτο ;;


Δίπλα στο δικό σου πατρικό, το σπίτι του αδελφικού σου φίλου.... Δυό οικογένειες, μια αγκαλιά.....!

τότες που τον έβλεπες μέσα απ΄ την μπαλκονόπορτα να έρχεται να σου χτυπήσει τη πόρτα για να κάνετε παρέα είτε παιδιά είτε έφηβοι είτε άντρες, να δείτε μπάλα, μια ταινία, έναν καφέ, να ακούσετε έναν δίσκο στο πικάπ......


alt


και λίγο πιο πάνω τα δυο μικρά χαμόσπιτα δύο οικογενειών.......που έσερναν τους δικούς τους Σταυρούς......η αυλίτσα, τοσοδούλα της Κυρά-Αφροδίτης με το χαρακωμένο πρόσωπο, τα ροζιασμένα από τη σκάφη χέρια και τη βρύση έξω στο τοιχάκι της αυλής.... Κείνη την εποχή δεν υπήρχαν πλυντήρια για το λαό και οι στεναγμοί της σκάφης έδιναν το δικό τους ρυθμό....Ο Κούταβος σε τραβάει δυνατά.......βιάζεται να γυρίσει τη δική του ταινία....σε βραδινά καρέ...


Το σπίτι του Άκη παραπάνω.......ωωωωω.....πόσα και πόσα επιτραπέζια κι αν έχετε παίξει εκεί μέσα.....πόσα χρόνια κύλησαν σε δάφτη την αυλή μέχρι τότε που τον ξεπρόβαλλες γαμπρό να φύγει να ξενητευτεί για να χαθείτε σχεδόν οριστικά......Φιγούρες φίλων.....που μαζευόσαστε τότε με τα αυτοκίνητα της εποχής για καμιά βόλτα στο Βουνό ή κάπου κοντύτερα.


alt


Γέμισες εικόνες ε ; μα πρέπει να βάλουμε τις εικόνες σε μια σειρά....! Χμμμμμ δεν θέλω μοντάζ ...λογικής.......! το θέλω άναρχο, ελεύθερο, με την κάμερα να ακολουθεί.....σε τούτο το οδοιπορικό της μνήμης...


Έσυρες μετά τα βήματα της επιστροφής......από τα ίδια γνωστά μέρη.......

Είναι μερικές φορές που η ΣΙΩΠΗ έχει τέτοιο ήχο που σε τσακίζει, είναι εκκωφαντικός, βροντώδης....


Να....πιο κάτω τα στενά στα σπίτια των κοριτσιών που ο φίλος σου την μία, την Κάτια ήθελε να την βλέπει......γυρίζατε λοιπόν ολόγυρα το σπίτι της, σαν τους Ινδιάνους στα western που πολιορκούσαν την άμαξα.......ο φίλος σου την γύρευε......με κάθε τρόπο......εφηβικοί έρωτες βλέπεις....οι πρώτοι....οι δυνατοί......είναι εκείνος που ταξίδεψε μακριά απ την αρρώστια.....δεν ντύθηκε γαμπρός......! τον αποχαιρετίσαμε ντυμένο στ άσπρα....σαν τα όνειρά του.....


Θυμάσαι τον Κώστα ; τότε που δεν ήθελες να παίξετε και του πέταξες ένα μικρό κομμάτι κεραμίδι που τον βρήκε το δόλιο πάνω απ το φρύδι.........κοκκίνησε το πρόσωπό του και εσύ ήθελες να ανοίξει η Γη να σε καταπιεί....


Κείνο το σημάδι του, χρόνια μετά, το ψηλάφισες με το χέρι σου, σαν τον αποχαιρετούσες για τελευταία φορά στην νεκρική του κλίνη.....ήταν κείνος που δεν άντεξε το χωρισμό.....!

Ο Σκληρός ντε της παρέας........ο απρόσιτος......που κανείς δεν ήξερε για τα σκοτάδια που τύλιξαν ένα βράδυ το μυαλό του και όπλισαν το χέρι του.


Νιώθεις να πνίγεσαι ε ; νιώθεις φόρτιση ; ναι.....! όλα εκεί......καρέ-καρέ, η περασμένη σου ζωή σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, γεμάτη εικόνες σε κάθε γωνιά, σε κάθε τοίχο......


Άξαφνα όλες οι τωρινές πόρτες και τα κτίρια γίνηκαν σκόνη και αέρας, προβάλλοντας στη θέση τους, η τότε εικόνα της Γειτονιάς....


Ωωωωωω πως το κατάφερες το μοντάζ αυτό ; όμορφο ε ; έτσι λέω.....


alt


Πάμε να φύγουμε ντε......! 

-Ωωωωωω τι τραβάς και εσύ μωρέ τρελοκούταβέ μου......! κάτσε ήσυχος......να εδώ στο παγκάκι.........ξανακάτσε μετά από τόσα χρόνια........αυτή τη φορά με άλλη συντροφιά αναζητώντας για λίγες στιγμές τις μορφές εκείνων.....


όχι δεν είναι εκεί......! τα μάτια του Σκύλου σε κοιτάνε μονάχα εκφραστικά, 

και εσύ θέλεις να φωνάξεις, να μιλήσεις, να κραυγάσεις, να αφήσεις τα δάκρυα να ενωθούν με την υγρασία της Γης, μα δεν ξέρεις αν σε εκείνο το Οδοιπορικό το κάνεις φωνάζοντας ή σαν να μου περνάει μια ....απίστευτη υποψία ότι το κάνεις γαβγίζοντας με τη γλώσσα του σκύλου.....

Υ.Γ. 1: Ακούστηκαν τα Μουσικά θέματα: 

"Ymezi's theme" by Shigeru Umebayashi από την ταινία "IN THE MOOD FOR LOVE" by Wong Kar Wai

"Ερωτική Συμφωνία" του Γιάννη Σπανού από την Ομώνυμη ταινία του Κώστα Καζάκου

"Μη μου μιλάς γι' αγάπη" του Γιάννη Σπανού με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη από την ταινία "ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΕΡΕΣ" του Κώστα Ασημακόπουλου

"Κράτησέ με Αγάπη μου" του Μίμη Πλέσσα με τη φωνή της Πόπης Αστεριάδη από την ταινία "ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑ" του Νίκου Φώσκολου

"Τις Νύχτες μου μετρώ" του Μίμη Πλέσσα με τη φωνή της Τζένης Βάνου από την ταινία "ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΙΑ ΔΥΟ" του Γιάννη Δαλιανίδη

"Μελαγχολικό Μοτίβο" του Κώστα Καπνίση από την ταινία "ΤΖΕΝΗ-ΤΖΕΝΗ" του Ντίνου Δημόπουλου

"Πολύ αργά για δάκρυα" του Κώστα Καπνίση από την ταινία "ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ" του Πάνου Γλυκοφρύδη

"Αγάπη μου άνοιξε να μπω" του Κώστα Καπνίση με τη φωνή της Κλειώς Δενάρδου από την ταινία "ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ" του Ντίνου Δημόπουλου


Υ.Γ. 2 Ας μου επιτραπεί και μένα ένα ....προσωπικό γύρισμα απρόσμενων και καταιγιστικών συναισθημάτων που συντρόφευσαν κάποια βήμα σε ένα απλό νυχτερινό οδοιπορικό που μερικές φορές αποκτά χαρακτήρα "καθόδου στο κελλάρι των αναμνήσεων"ΕΡΡΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ: "Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ" , Το Απόλυτο Ελληνικό Ψυχολογικό Θρίλερ

Προχωρημένη Νύχτα.....αργά.......

Αντίκρυ στο βάθος τα φώτα από τις μεγάλες φωτισμένες διαφημιστικές Πινακίδες της Αθήνας του 1961 φτιάχνουν ένα puzzle γεμάτο φως......

Η κάμερα ταξιδεύει ψηλά σε κάποιο αντικρυστό διαμέρισμα, μπαίνει στο εσωτερικό του, πίσω από τη διάφανη κουρτίνα του μεγάλου παραθύρου της κρεβατοκάμαρας.....

Ένα αχνό πέρασμα από έναν στρογγυλό σκαλιστό vintage καθρέφτη τοίχου, στον οποίο αντανακλάται φευγαλέα η φιγούρα μιας νεαρής όμορφης γυναίκας που κοιμάται γεμάτη έκδηλη αγωνία....

Το ημίφως από τις εξωτερικές διαφημιστικές πινακίδες φωτίζει το γεμάτο αγωνία, άγχος ίσως και φόβο πρόσωπο της Άννας Μαργκό που "κάτι" της ταράζει τον ύπνο...

Η Κάμερα ζουμάρει αργά στο πρόσωπό της.....ένα όμορφο νεανικό πρόσωπο στο οποίο κορυφώνεται έντονα η αγωνία.....

Το κουδούνισμα του τηλεφώνου, εκείνη την ώρα σπάει με τρόπο μαρτυρικό τη σιωπή της νύχτας....

Η Άννα προσπαθεί να ακούσει σηκώνοντας το τηλέφωνο.....μάταια.......στη δεύτερη κλήση....το γεμάτο αγωνία πρόσωπό της σχηματίζεται μέσα στο μεγάλο καθρέφτη...

Στη γραμμή ακούγεται απειλητική, απόκοσμη η φωνή μιας γυναίκας, της Εύης Λινάρδου, μιας φίλης από το μακρινό παρελθόν.

Μια φωνή αποκρουστική, απειλητική, εκβιαστική...

Η Εύη Λινάρδου καλεί την Άννα Μαργκό να κοιτάξει στον καθρέφτη.......στο πρόσωπό της.....alt


Κυρίες και Κύριοι


"καλώς ήλθατε" στον 


"ΕΦΙΑΛΤΗ"Τοκαλύτερο  ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ NOIR ΤΡΟΜΟΥ μακράν του Ελληνικού Κινηματογράφου....

Μια παραγωγή, συγγραφική έμπνευση του "πατέρα" του Ελληνικού αστυνομικού-ψυχολογικού μυθιστορήματος


ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ


μια παραγωγή, που θεωρείται από τα κορυφαία ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΘΡΙΛΕΡ ΤΡΟΜΟΥ στον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.


Ο Εξαίρετος δημιουργός μας ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ γράφει το ΣΕΝΑΡΙΟ και στήνει μια 

απίστευτα συγκλονιστική ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ


Με την μοναδική ανεπανάληπτη "εφιαλτική" μαύρη νυχτερινή φωτογραφία και μοντάζ του μεγάλου δάσκαλου


ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΡΥΔΗ-ΦΟΥΞ


Μια επιβλητική ανάλογη ΜΟΥΣΙΚΗ υπόκρουση σε καθαρά JAZZ ατμόσφαιρα από τον μεγάλο


ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ


Ντεκόρ τρόμου, κλασικά το μεγάλο σπίτι, οι κλειστοφοβικοί χώροι, τα σκοτάδια, το βαρύ vintage ντεκόρ από τον ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ


ΤΑΣΟ ΖΩΓΡΑΦΟ


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


ΒΟΥΛΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ στο ρόλο της ΑΝΝΑΣ ΜΑΡΓΚΟ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ στο ρόλο του Δικηγόρου ΤΩΝΗ ΚΑΡΖΗ


ΘΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ στο ρόλο του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΓΚΟ


ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ στο ρόλο της ΛΙΛΑΣ ΜΑΡΓΚΟ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ στο ρόλο του ζωγράφου ΜΠΑΜΠΗ ΦΩΚΑ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ στο ρόλο του ΟΘΩΝΑ ΠΑΡΗ 


ΖΑΝΙΝΟ στο ρόλο του ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ


ΑΛΙΚΗ ΑΝΔΡΕΟΥ στο ρόλο της ΛΙΖΑΣ ΓΑΛΑΝΗ


ΝΤΕΠΗ ΜΑΡΤΙΝΗ στο ρόλο της ΕΥΗΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ στο ρόλο της ΥΠΗΡΕΤΡΙΑΣ


altΤΟ ΘΕΜΑ


Μετά το θάνατο του πατέρα της η ΑΝΝΑ ΜΑΡΓΚΟ, έχει να αντιμετωπίσει την οργή της εγκαταλειμμένης μητέρας της ΛΙΛΑΣ ΜΑΡΓΚΟ και τον αδελφό της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΜΑΡΓΚΟ καθώς και οι τρεις τους έρχονται αντιμέτωποι στο θέμα της κληρονομιάς.


Μετά τα απειλητικά τηλεφωνήματα η ΑΝΝΑ ζητά τη βοήθεια του φίλου της Δικηγόρου ΤΩΝΗ ΚΑΡΖΗ για να εντοπίσουν την ΕΥΗ ΛΙΝΑΡΔΟΥ, η οποία και απειλεί ευθέως την ΑΝΝΑ.


Το αγωνιώδες μονοπάτι αναζήτησης φτάνει στο καμαρίνι του ζωγράφου ΜΠΑΜΠΗ ΦΩΚΑ και του φωτογράφου ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ στους οποίους είχε ποζάρει τολμηρά.


Από εκεί και πέρα ξεκινάει ένα γαϊτανάκι ΣΚΛΗΡΩΝ ΦΟΝΩΝ με ένα ΨΑΛΙΔΙ-ΣΥΜΒΟΛΟ


alt


ΤΑ ΝΟΗΜΑΤΑ


Καθρέφτης και Ψαλίδι δύο απόλυτα ψυχολογικά σύμβολα


Το πρώτο η αντανάκλαση του εαυτού μας......! Το "ΕΓΩ" και το "ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ"

Οι δύο κόσμοι κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, η σχέση τους, η αρμονία τους, οι συγκρούσεις τους.

Μέσα από τον ΚΑΘΡΕΦΤΗ, που στην ταινία είναι ΣΥΜΒΟΛΟ σύγκρουσης των δύο κόσμων μας, χρησιμοποιείται πάρα πολύ και φυσικά όχι τυχαία.


Το ΨΑΛΙΔΙ: Σαν ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΦΟΝΟΥ, ΦΑΛΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ από μια ΓΥΝΑΙΚΑ απόλυτα ΣΤΕΡΗΜΕΝΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ. Και εδώ έχουμε σαφέστατη αναφορά στο υποσυνείδητο της γυναίκας.


Ο Νεαρός γοητευτικός Δικηγόρος ΤΩΝΗΣ ΚΑΡΖΗΣ, ο "ΗΡΩΑΣ" που ΑΝΑΖΗΤΑ την μαρτυρική αλήθεια, διαβαίνοντας κόσμους εφιαλτικούς, σκοτεινούς, απροσδόκητους μέχρι να φτάσει το ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΦΙΝΑΛΕ.


Στην ταινία υπάρχουν πολύ ΤΟΛΜΗΡΕΣ για την εποχή (1961) αναφορές για Ομοφυλοφιλικές επαφές του αδελφού της Άννας με τον φωτογράφο Βαλεντίνο, που παίζον σημαντικό ρόλο στις αποκαλύψεις....


alt


ΟΙ ΠΑΡΑΜΠΟΜΠΕΣ


Ο "ΕΦΙΑΛΤΗΣ" είναι ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ.

Κινηματογραφικά είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΑΠΑΝΤΗΣΗ" στην "ΨΥΧΩ" του ΧΙΤΣΚΟΚ....!


Και όσο και αν μερικοί το θεωρούν αυτό "ατόπημα αλαζονείας", όλοι οι κριτικοί και η προσωπική μου γνώμη θεωρούν την άποψη αυτή ότι δεν έχει το παραμικρό ίχνος υπερβολής....!


"Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ" έχει τα πάντα για να σταθεί ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ απέναντι στην "ΨΥΧΩ" εκτός από την τεχνική υποστήριξη και τα χρήματα. Τα άλλα όλα είναι παρόντα.....!

Το ΘΕΜΑ, το ΒΑΘΟΣ, το ΝΤΕΚΟΡ, την ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, τη ΜΟΥΣΙΚΗ, τις συγκλονιστικές ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ. το ΚΤΙΡΙΟ.


alt


Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ


Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ, στα 23 του χρόνια τότε, ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ την ΠΡΩΤΗ του ταινία.....!!!!

Τι να πει κανείς αν η παρθενική δημιουργία ενός ταλαντούχου και σπουδαίου Σκηνοθέτει είναι  "Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ".....


Φόρμα Σκηνοθεσίας καθαρή noir ατμόσφαιρα τρόμου, όπου τα πάντα είναι χυλός.....μια εφιαλτική κινούμενη άμμος που δεν δείχνει προσανατολισμό


Το παιχνίδι των ίσκιων στην Σκηνοθεσία, η εναλλαγή σκιάς-φωτός είναι εκπληκτική. Οι λήψεις μοναδικές, ο ρυθμός στην ταινία σε πνίγει στο άγχος μέχρι να σε οδηγήσει στην

ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ....


Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ δείχνει τα "δόντια" του σκηνοθετικά και δημιουργικά.


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Η ΒΟΥΛΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ στο ρόλο της ΑΝΝΑΣ ΜΑΡΓΚΟ


Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ρόλος για την 29 χρονη τότε Εξαίρετη Ηθοποιό μας


Η ΒΟΥΛΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ στον "ΕΦΙΑΛΤΗ" παίζει μακράν το ΡΟΛΟ της ΖΩΗΣ της......!

Μια από τις καλύτερες ερμηνείες στον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.


Όμορφη, λιτή, γλυκιά και συνάμα απρόσιτη και μακρινή. Η Απόκοσμη ομιλία της σε κάνουν να ανατριχιάζεις για το "κάτι"στη σκέψη της. Τα συγκλονιστικά της μάτια μαγνητίζουν τον θεατή σε βαθμό εθισμού.

Προσωπικά συγκλονισμένος από μια ΕΡΜΗΝΕΙΑ που τιμάει το ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ FILM NOIR

Οι τρόποι αντίδρασης του θυμικού της στις εξωτερικές σημαντικές ειδήσεις σε προκαλεί αίσθηση ρίψης παγωμένου νερού.

Ρεσιτάλ........!


Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ στο ρόλο του Δικηγόρου ΤΩΝΗ ΚΑΡΖΗ 


Τι να πεις για τον μεγάλο αυτό Ηθοποιό μας και ζεν-πρεμιέ εκείνης της εποχής...!

Ηθοποιός που συγκλονίζει σε μια ερμηνεία εδώ με την οποία αγωνίζεται με κάθε τρόπο να φτάσει στην αλήθεια. 


ΘΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ στο ρόλο του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΓΚΟ


Στο ρόλο του αδελφού της ΑΝΝΑΣ, και τέως συζύγου της ΕΥΗΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ, ο ΘΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ για μια ακόμα φορά "φωνάζει" ότι αυτού του είδους οι δεύτεροι υποστηρικτικοί ρόλοι στα Ελληνικά film noir ήταν η ΛΑΤΡΕΙΑ του, το ...σήμα κατατεθέν 


Η ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ στο ρόλο της Μητέρας, όπως πάντα, ένας δεύτερος ρόλος, αρκετά σημαντικός εδώ, καταλύτης ανάμεσα στη κόρη και στο γιο.

Πάντα σοβαρή και μετρημένη η Εξαίρετη Ηθοποιός μας


ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ, ΖΑΝΙΝΟ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ σε ρόλους ανθρώπων στις παρυφές του "περιθωρίου", ρόλοι όμως κλειδιά στην όλη δομή του φιλμ.

Ερμηνείες πιστές γεμάτες αμεσότητα


alt


Η ΜΟΥΣΙΚΗ


Ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ δηλώνει το δικό του μεγάλο "παρών" στην ταινία που μιλάμε


Καθαρά JAZZ αναφορές δίνουν ανάγλυφα μια ατμόσφαιρα του Αμερικάνικου FIlm noir σε όλο του το μεγαλείο.ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ


Η Φωνή της Ηθοποιού ΚΙΑΣ ΜΠΟΖΟΥ, όπου ερμηνεύει την "φωνή"της ΕΥΗΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ,

είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ.....!!!


Η "Σατανική" χροιά της, το απίστευτο σαρκαστικό της γέλιο δονούν τους εφιάλτες της νύχτας....


Και η σκηνή του ΦΟΝΟΥ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΓΚΟ (ΘΑΝΟΥ ΜΥΛΩΝΑ)

η Μοναδική, ΕΝΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ, σκηνή δολοφονίας στην ταινία, με όλα τα στοιχεία του τρόμου και της αγωνίας.


Επίσης αυτές οι ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ της νύχτας με το αστραπόβροντο που αυλακώνει συνεχώς τα σκοτεινά σημεία του μεγάλου επιβλητικού σπιτιού είναι μοναδικές.


altΗ Σκηνή της δολοφονίας εντός κάδρου, δεν έχει όμοιό της στον Ελληνικό Κινηματογράφο για το ύψος της NOIR αισθητικής της, σταθμός στα κινηματογραφικά δρώμενα.


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η ΒΟΥΛΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ κερδίζει ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1961 απολύτως επάξια, ενώ άνετα θα μπορούσε να σταθεί σε οποιοδήποτε από τα μεγάλα Κινηματογραφικά φεστιβάλς της Ευρώπης.


Επίσης το 1961, στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΝΕΟΥ ΔΕΛΧΙ, η ταινία παίρνει ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ.


alt


altΑυτός, φίλες και φίλοι είναι "Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ".......


Μια ταινία στολίδι στο είδος αυτό του Ελληνικού αλλά και Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Μια ταινία που δεν είναι απλώς τα 92' της διάρκειάς της αλλά θεωρείται ένα ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ...


Ένα θρίλερ που κρατάει τον θεατή μαγνητισμένο και συγκλονισμένο λεπτό το λεπτό μέχρι το εφιαλτικό της τέλος, τη κορυφαία εκείνη στιγμή όπου ο

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ θα ......γίνει ΧΙΛΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ και τότε......τότε ναι.......οι δύο κόσμοι θα συναντηθούν.......το "ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ" με το "ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ" θα φτάσουν στην κάθαρση με ότι αυτό συνεπάγεται.....εκεί.........στο μισοφωτισμένο δωμάτιο του ξενοδοχείου, με τις σκιές να παιχνιδίζουν στα πρόσωπα χαρακώνοντάς τας σκληρά, γεωμετρικά, τεμαχίζοντάς τα, την ώρα που οι αντανακλάσεις από τα φώτα των μεγάλων διαφημιστικών πινακίδων στέλνουν πάντα το αντιφέγγισμά τους εκεί.......τη μοναδική στιγμή που η Μουσική του Μίμη Πλέσσα, τη μεγάλη εκείνη στιγμή γίνεται γεμάτη μελωδία και ζεστασιά ανθρώπινων συναισθημάτων.....


alt


Μπορείτε να την δείτε εδώ:Σημ: καθαρά για λόγους στατιστικής, "Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ" έκοψε 26526 εισητήρια σε Α' ΠΡΟΒΟΛΗ και εμπορικά ήταν στην 25η από 68 ταινίες της χρονιάς..... (Οι σκέψεις δικές σας)
Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗ (Η Σκυτάλη σε ένα Blog-game)

alt

Σήμερα πάμε με κάτι διαφορετικό.....

Αφήνουμε κάτω τις πένες για τις Κινηματογραφικές αναλύσεις και παρουσιάσεις.

Πάμε στις μνήμες......! ανοίγουμε την ξύλινη παλιά πόρτα στις αναμνήσεις της πρώτης δημιουργίας για να φέρουμε στο νου μας, την πρώτη σπίθα και γένεση του blog μας....


Όπως καταλαβαίνετε, παίρνω τη σκυτάλη σε ένα ακόμα όμορφο αλλά αυτή τη φορά και έντονα νοσταλγικό blogo-παίχνιδο που γεννήθηκε σε μια ΙΔΕΑ του καλού μας φίλου του

Θέμη, εδώ στο ιστολόγιό του:που αναρτήθηκε στο όμορφο ιστολόγιό του:Επρόκειτο για το ....ταξίδι μιας μικρής καλής ιδέας που ξεκίνησε το γύρο της και τις περιπλανήσεις της ώσπου έφτασε στην ...ειδική....! που αλλού ; μα στη ....Μάνια...!

Που την έκανε ...εγγραφή-ανάρτηση εδώ:Και όπως ......αντιλαμβάνεστε γεννήθηκε ένα νέο blogo-παίχνιδο....! ναι.....!


Με τι θέμα ; μα αυτή τη φορά κάτι απλό αλλά συνάμα νοσταλγικό και όμορφο, που δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να κάνουμε ένα γλυκό ταξίδι πίσω στο χρόνο για να βρούμε την πηγή και γένεση της δημιουργίας του δικτυακού μας σπιτιού...


ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:


 • ΠΩΣ, ΠΟΥ, ΠΟΤΕ και ΓΙΑΤΙ σας έκατσε η ιδέα να ξεκινήσετε το μπλογκ σας.
 • Πρώτη Εγγραφή και Συναισθήματα

Μετά λοιπόν από όλους τους φίλους-φίλες που ξεκίνησαν πάω και εγώ να πάρω ....σειρά συνεχίζοντας το όμορφο ετούτο γαϊτανάκι


ΠΩΣ, ΠΟΥ, ΠΟΤΕ και ΓΙΑΤΙ σας έκατσε η ιδέα να ξεκινήσετε το μπλογκ σας:


alt


Η Ενασχόλησή μου με το διαδίκτυο ξεκινάει την Άνοιξη του 2004, ναι...... με τον πρώτο σπιτικό Η/Υ που αγοράσαμε και την πρώτη πρόταση ενός καλού φίλου να δικτυωθούμε στα κοινωνικά δίκτυα εκείνης της εποχής στον φιλόξενο χώρο του PATHFINDER.GR που αποτέλεσε και αποτελεί το πρώτο ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ του δικτυακού μας σπιτιού.


Εκείνη την εποχή, τα blogs δεν ήταν ακόμα στο σημερινό τους ύψος. Εκείνη την εποχή στον Pathfinder η καρδιά χτύπαγε στις δικτυακές Κοινότητες ή αλλιώς CLUBS.


Κοινότητα, φανταστείτε την σαν ένα σημερινό blog το οποίο όμως είχε ΜΕΛΗ, τα οποία έγραφαν ποστ και φυσικά σχολίαζαν.

Πανέμορφες ομαδικές δημιουργίες, μικρά έργα δικτυακής τέχνης με μοτίβα που τα περισσότερα τα φτιάχναμε οι ίδιοι αναγκαζόμενοι να μάθουμε βασικές αρχές γλώσσας προγραμματισμού HTML.


Έτσι γεννήθηκε το "ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ" την Άνοιξη του 2004


ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ


Χώρος με ερεθίσματα κύρια πολιτικά, που σύντομα όμως επεκτάθηκε στη ΜΕΓΑΛΗ μου ΑΓΑΠΗ, στον ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ μου ΠΟΘΟ, που ακούει στο όνομα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ.

Εκεί δημιουργήθηκε ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, με ΘΕΜΑ τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και ξεκίνησα να κάνω τις πρώτες μου παρουσιάσεις σε ταινίες


alt


alt


Εδώ έγινε και η πρώτη παρουσίαση ενός Κινηματογραφικού έργου σταθμό στο Κλασικό Σινεμά όπως ξέρετε......με την παρότρυνση των φίλων και τη βοήθειά τους.


Τα χρόνια πέρασαν, πάρα πολλά πράματα κύλησαν μέσα στα clubs, όμορφα και λυπημένα μαζί όπως η ίδια η ζωή, και ήρθανε στη ζωή μας τα BLOGS.


Συγκροτημένοι χώροι, με αυστηρή ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.


Ο Έρωτάς μου για τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, η αγιάτρευτη αυτή ΛΑΤΡΕΙΑ να "ζω" και να "ταξιδεύω" στα Κινηματογραφικά δρώμενα, να αναπνέω κάθε ανάσα αυτής της υπέροχης τέχνης, να προβάλλω μέσα από εκεί προσωπικά μου βιώματα, αναμνήσεις, "θέλω" και "γίγνεσθαι" με οδήγησε στη ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ να ξεκινήσω ένα ΘΕΜΑΤΙΚΟ BLOG για τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.


Έτσι φτάσαμε στις 14 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010 όπου και ....ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ το

CINEFIL


alt


Με μεγάλο βάρος ευθύνης για την προσέγγιση ενός θέματος και μιας τέχνης που δεν "συγχωρεί" εύκολα τυχόν αστοχίες και αλλοιώσεις...


Όμως έγινε, ξεκίνησε, προχώρησε......


alt


alt


ΠΡΩΤΗ ΕΓΓΡΑΦΗ και ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ


Στις 15 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010 ανέβηκε στο CINEFIL η ΠΡΩΤΗ ΕΓΓΡΑΦΗ εδώ:
Είναι η φράση με την οποία ο Ζ. ΣΑΝΤΟΥΛ ξεκινάει την ΙΣΤΟΡΙΑ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.


1895, η Ημερομηνία γένεσης του Κινηματογράφου και η παρουσίασή της....


Μια μικρή ανάρτηση εκείνης της ΠΡΩΤΗΣ ΦΟΡΑΣ, με έκδηλη συγκίνηση, με πάρα πολύ τρακ, με δισταγμό για τη συνέχεια και την εξέλιξη....


Οι φίλοι και οι φίλες αγκάλιασαν την πρώτη αυτή ανάρτηση που έχει το δικό της "μουσειακό χαρακτήρα" όπως έχουν όλες οι πρώτες αναρτήσεις από τα blogs όλων μας......!


Η Πρώτη εκείνη εγγραφή λοιπόν, την έχουν διαβάσει  105 άνθρωποι, έχει 5 σχόλια και είναι όμορφα κρυμμένη στο κελάρι των αναμνήσεων του CINEFIL.


Στις 28/1/2012 το CINEFIL συνδέθηκε δικτυακά και με το χώρο του BLOGGER και ξεκίνησε 

να λειτουργεί παράλληλα και εκεί με την ίδια επωνυμία εδώ:απευθυνόμενο και σε ένα μεγάλο κοινό που φιλοξενεί τις όμορφες δημιουργίες του εκεί.


Αυτή, φίλες και φίλοι, είναι η ΙΣΤΟΡΙΑ αυτού εδώ του ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ καθώς και της ΑΝΑΓΚΗΣ που τον γέννησε και τον δημιούργησε όπως επίσης ζει και αναπνέει με τη ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΓΑΠΗ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΣΤΗΡΙΞΗ, ΚΡΙΤΙΚΗ


Θέλω τούτο το blogo-παίχνιδο των αναμνήσεων να ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ γιατί το νιώθω πολύ όμορφο, τρυφερό και πιστέψτε με, σε γαληνεύει.......


Συνεχίζω λοιπόν δίνοντας τη σκυτάλη:


 1. Στον καλό μας Φίλο Jombieman και στο Ιστολόγιό του:  The Critical Hit
 2. Στην Αννούλα μας εδώ στο Ιστολόγιό της:   Ο ΚΗΠΟΣ ΜΟΥ
 3. Την μικρή μας Μαρία-Νικίτα εδώ στο χώρο της:  Ζαχαρούλα
 4. και το Δημήτρη εδώ στο:  VERTIGO
και εννοείται σε όποιον άλλο φίλο/φίλη το επιθυμείGENE TIERNEY: Στη μαγεία μιας μορφής Noir

GENE ELISA TIERNEY


19 Νοέμβρη 1920-6 Νοέμβρη 1991  


(Έφυγε στα 71 της χρόνια)


alt


altΟι δεκαετίες 1940-1950 πήραν το φως των ματιών της......

για 24 χρόνια, από το 1940 ως το 1964 η παρουσία της έδινε την απαράμιλλη γοητεία της στο χώρο του Κινηματογράφου.


Το πρόσωπό της ζωγραφιά, τα μάτια της, αχ αυτά τα όμορφα εκφραστικά μάτια, με έναν τόνο αθωότητας, με ένα καρέ τρυφερότητας ανέδυαν μια μοναδική ζεστασιά...


Η Παγκόσμια μοναδική "LAURA" του Κινηματογράφου έγινε υπαρξιακό σύμβολο έρωτα ίσως μέσα από ένα κάδρο, μαγνήτισε, γοήτευσε, σκόρπισε ρίγη έρωτα και πόθου.


Αυτή η εξαίρετη Μορφή του FILM NOIR σκιαγράφησε κάθε καρέ από μεγάλες και ιστορικές στιγμές αυτού του μοναδικού είδους στον κόσμο του Αμερικάνικου κλασικού Κινηματογράφου


alt


Αυτά τα μάτια λες και είναι βγαλμένα μέσα από καμβά ζωγραφικής και όχι ανθρώπινης φύσης πλάσμα....


Αυτό το κοίταγμα και την παρουσία για 41 Κινηματογραφικές ταινίες έμπαιναν μέσα στη ψυχή σου, ταξίδευαν στα όνειρά σου, δένονταν με τις φαντασιώσεις σου και τις απωθήσεις σου....


Πάμε να δούμε ένα πέρασμα στην Μεγάλη αυτή Αμερικανίδα Ηθοποιό που έβαλε τη στάμπα της στο Μονάκριβο FILM NOIR.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Η GENE TIERNEY γεννήθηκε στις 19/11/1920 στο BROOKLYN, NEW YORK. 

Κόρη του HOWARD SHERWOOD και της BELLE LAVINA TAYLOR.

Πήρε το όνομά της από τον πρόωρα χαμένο πολυαγαπημένο της θείο.

Είχε ακόμα έναν αδελφό και μια νεώτερη αδελφή.


Πήγε σχολείο στο St. Margaret's school , Waterbury, Connecticut και στο Unquowa School, Fairfield.


Τι συμπτωματικό πρώτο μεγάλο βήμα. Έγραφε ΠΟΙΗΣΗ και το πρώτο της ποίημα που εκδόθηκε είχε τον τίτλο "ΝΥΧΤΑ". Ναι.....! εκείνη που αργότερα υπηρέτησε το Φιλμ της ...Νύχτας με τρόπο μοναδικό.....!


Έζησε 2 χρόνια στην ΛΩΖΑΝΝΗ στην ΕΛΒΕΤΙΑ και έμαθε Γαλλικά. Στις ΗΠΑ επέστρεψε το 1938, στα 18 της και συνέχισε τις σπουδές της. Κάποια στιγμή σε ένα ταξίδι στην ΔΥΤΙΚΗ ΑΚΤΗ, επισκέφτηκε τα studio της WARNER BROS.


O Μεγάλος Σκηνοθέτης ANATOLE LITVAK, βλέποντας τη λάμψη των 18 της χρόνων, θαμπωμένος και γοητευμένος της είπε ότι ο χώρος της Ηθοποιίας είναι ανοιχτός για κείνη. Μάλιστα η WARNER BROS ήταν διατεθειμένη να της κάνει συμβόλαιο αλλά το χαμηλό του ύψος συνάντησε την άρνηση των γονιών της που ήθελαν για εκείνη κάτι καλύτερο και ο πατέρας της προτιμούσε το χώρο του ΘΕΑΤΡΟΥ παρά του Κινηματογράφου.


Και έτσι έγινε.....! Σπούδασε υποκριτική στο GREENWICH VILLAGE και τελικά έγινε προστατευόμενη στο BROADWAY του μεγάλου Σκηνοθέτη και παραγωγού GEORGE ABBOTT.
alt


ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ


Έτσι ξεκίνησε η καριέρα της στο χώρο του θεάτρου και συγκεκριμένα στο BROADWAY χώρος ιδιαίτερα προνομιακός για ποιοτική τέχνη.

Στα 1938 η πρώτη της εμφάνιση, στα 18 της, στο "WHAT A LIFE" μάλιστα κουβαλούσε τότε σαν σερβιτόρα νερό. Οι κριτικοί στάθηκαν στην εκθαμβωτική φυσική της ομορφιά γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο για τη συνέχεια.


Κάθε χρόνο ανέβαινε τα σκαλιά της ποιότητας αλλά και φήμης έτσι ώστε στο 1939 οι κριτικοί δήλωναν, στην NEW YORK HERALD TRIBUNE ότι "δεν υπάρχει κανείς λόγος που θα εμπόδιζε την GENE TIERNEY να κάνει μια μεγάλη καριέρα στο Θέατρο εκτός αν την ...απαγάγει ο Κινηματογράφος". Σκέψεις που η ιστορία κατέγραψε ως ...προφητικές.


Το 1939, στα 19 της, η COLUMBIA PICTURES, της έκλεισε ένα 6μηνο συμβόλαιο, εκεί γνώρισε τον HOWARD HUGHES ο οποίος την πλησίασε σεξουαλικά χωρίς επιτυχία, παρ'όλα αυτά παρέμειναν φίλοι για μια ολάκερη ζωή....!


Δυστυχώς το συμβόλαιο που υπέγραψε δεν οδήγησε σε κάποια παραγωγή και η TIERNEY επέστρεψε στο BROADWAY, το 1940 με μια πολύ μεγάλη επιτυχία στο "THE MALE ANIMAL"


Σε κάποιο dance bar ο γνωστός διάσημος παραγωγός DARRYL ZANUCK, τον είχαμε συναντήσει και με την KATHARINE HEPBURN, την είδε να στο dance floor και έμεινε μαγνητισμένος από την παρουσία της καλώντας τους συνεργάτες του να της κλείσουν μια επαγγελματική συνάντηση.


altalt


Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


Έτσι φτάσαμε στην υπογραφή συμβολαίου με την 20th CENTURY FOX που οδήγησε στην ΠΡΕΜΙΕΡΑ της, στην ΠΡΩΤΗ της ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο western του μεγάλου FRITZ LANG

"THE RETURN OF FRANK JAMES" με τον HENRY FONDA

Το 1941, στα 21 της χρόνια, έχει τον πρώτο της ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ στην ιστορική περιπέτεια του IRVING PICHEL 

"HUDSON'S BAY"


δίπλα στον PAUL MUNI


alt


Το 1941 την παρακολουθούμε να παίζει ακόμα σε 4 ταινίες:


"TOBACCO ROAD" δραματική comedy του JOHN FORD


alt


alt"BELLE STARR" το western του IRVING CUMMINGS με τον DANA ANDREWS με τον οποίο θα αποτελέσουν υπέροχο δίδυμο στο μέλλον


alt


alt
"SUNDOWN" το πολεμικό δράμα του HENRY HATHAWAY 


altalt


alt
"THE SHANGHAI GESTURE" το πρώτο της αστυνομικό film noir του JOSEPH VON STERNBERG 


alt


alt


altalt


ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ της ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΜΗΣ


Η Δεκαετία του 1940 ανοίγει την αγκαλιά της σταδιακά με τον πιο όμορφο τρόπο στην νεαρή και πανέμορφη GENE TIERNEY.

To 1942 ένα ακόμα μεγάλο σκαλοπάτι στην καριέρα της, η οποία πλέον έχει αρχίσει να λάμπει.


 • Στο ρόλο της EVE στην δραματική ρομαντική περιπέτεια του JOHN CROMWELL  "SON OF FURY: THE STORY OF BENJAMIN BLAKE" με τους TYRONE POWER & GEORGE SANDERS
 • Σε διπλό ρόλο ως SUSAN MILLER & LINDA WORTHINGTON στην έξοχη ρομαντική comedy του ROUBEN MAMOULIAN  "RINGS OF HER FINGERS"
 • Σαν KEY SAUNDERS στο Πολεμικό δράμα του WILLIAM WELLMAN  "THUNDER BIRDS" με τους PRESTON FOSTER & JOHN SUTTON
 • Επίσης ως HAOLI YOUNG στο δράμα του HENRY HATHAWAY  "CHINA GIRL" με τους GEORGE MONTGOMERY & LYNN BARI
 • Το δραματικό film noir μυστηρίου του "δικού μας" JULES DASSIN  "NIGHT AND THE CITY"  δίπλα στον RICHARD WIDMARK & GOOGIE WITHERS
 • Πάλι με τον μεγάλο OTTO PREMINGER στο συγκλονιστικό δραματικό film noir  "WHERE THE SIDEWALKS END"  (ΚΙΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ) πάλι με τον DANA ANDREWS & GARRY MERRILL
 • Στη δραματική ρομαντική περιπέτεια του DELMER DAVES γυρισμένο στην Αγγλία  "NEVER LET ME GO" δίπλα στον εξαίρετο CLARK GABLE και την BERNARD MILES
 • Eπίσης γυρισμένο στην Αγγλία με την UNITED ARTISTS, το ρομαντικό αστυνομικό εξαίρετο δράμα του ATHONY PELISSIER  "PERSONAL AFFAIR" 


alt


alt


alt


alt


alt


Αισίως φτάνουμε στα 1943, στην επόμενη χρονιά όπου η GENE TIERNEY έχει μια ακόμα επιτυχία στην δραματική comedy φαντασίας του ERNST LUBITSCH   "HEAVEN CAN WAIT". Μια ταινία η οποία συνέβαλε πολύ σημαντικά στην καταξίωση της Ηθοποιού στο ευρύ κοινό ήταν μάλιστα υποψήφια για 3 oscar


alt


alt


Το 1944 είναι μια χρονιά ΣΤΑΘΜΟΣ για την καριέρα της Μεγάλης Ηθοποιού.

Είναι η ώρα για την πρώτη ταινία θρύλο την οποία σημάδεψε με την κορυφαία της ερμηνεία.


Ο OTTO PREMINGER σκηνοθετεί ένα από τα 10 κορυφαία παγκόσμια film noir στην Ιστορία του Κινηματογράφου, την θρυλική "LAURA"


Η GENE TIERNEY ερμηνεύει την ψυχολογικά "μυθική" LAURA HUNT στο πλάι των:

DANA ANDREWS, VINCENT PRICE, JUDITH ANDERSON

Ταινία που την εκτόξευσε στα ύψη ως κορυφαία Ηθοποιό


altaltalt


Εδώ βλέπουμε το "μυθικό" πλέον πορτραίτο της "LAURA", την GENE TIERNEY, πορτραίτο που έμεινε πλέον ιστορικό στην Κινηματογραφική ιστορία


Πλέον κάθε χρόνος που περνάει η Ηθοποιός είναι σε οργασμό παραγωγής ρόλων και χαρακτήρων κάτω από την καθοδήγηση και δημιουργία μεγάλων σκηνοθετών


Του HENRY KING το πολεμικό δράμα "A BELL FOR ADANO" το 1945


alt
του JOHN STAHL το δραματικό αστυνομικό film noir "LEAVE HER TO HEAVEN' την ίδια χρονιά, μια εκπληκτική πραγματικά ταινία


altalt


alt
Για αυτήν την τελευταία συγκλονιστική της ερμηνεία η GENE TIERNEY φτάνει στο ύψιστο σκαλοπάτι του OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ.

To φιλμ αυτό ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία για την 20th Century Fox σε όλη τη δεκαετία του 1940.

O Μεγάλος σκηνοθέτης MARTIN SCORSESE θεωρεί το φιλμ αυτό ένα από τα πλέον αγαπημένα του καθώς επίσης και έλεγε ότι η GENE TIERNEY ήταν η πιο ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ της χρυσής εποχής του Κινηματογράφου.


Το 1946 την βρίσκει να πρωταγωνιστεί στο υπέροχο δραματικό film noir μυστηρίου στο Ντεμπούτο του μεγάλου σκηνοθέτη JOSEPH MANKIEWICZ   "DRAGONWYCK" 

με τους VINCENT PRICE & WALTER HUSTON


alt


alt


alt


Την ίδια χρονιά, πρωταγωνιστεί με τους TYRONE POWER, JOHN PAYNE, ANNE BAXTER σε ένα ακόμα υπέροχο film noir του σκηνοθέτη EDMUND GOULDING

"ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ"


altalt


altΤην επόμενη χρονιά, το 1947, πρωταγωνιστεί σε ένα ακόμα εξαιρετικό δράμα μυστηρίου του JOSEPH MANKIEWICZ δίπλα στον REX HARRISON & GEORGE SANDERS


"THE GHOST AND MRS. MUIR"


altaltalt


Οι επιτυχίες συνεχίζονταν για την Μεγάλη ηθοποιό και έτσι φτάσαμε στα 1949, όπου συναντήθηκε εκ νέου με τον Σκηνοθέτη OTTO PREMINGER σε ένα κλασικό αριστούργημα δραματικό film noir


"Ο ΓΚΡΕΜΟΣ"  (WHIRLPOOL) 


με τους RICHARD CONTE & JOSE FERRER


altalt


altΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ του 1950


Αισίως φτάνουμε στην δεκαετία του 1950 όπου πλέον η GENE TIERNEY μπαίνει στα 30 της χρόνια, έχοντας ένα μεγάλο υπόβαθρο εμπειρίας και καλλιτεχνικής ωριμότητας.


Με δύο υπέροχες ταινίες ξεκινάει το 1950


 • Το δραματικό film noir μυστηρίου του "δικού μας" JULES DASSIN  "NIGHT AND THE CITY"  δίπλα στον RICHARD WIDMARK & GOOGIE WITHERS
 • Πάλι με τον μεγάλο OTTO PREMINGER στο συγκλονιστικό δραματικό film noir  "WHERE THE SIDEWALKS END"  (ΚΙΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ) πάλι με τον DANA ANDREWS & GARRY MERRILL


alt


alt


alt


alt


1951


Τη χρονιά αυτή η TIERNEY υπογράφει συμβόλαιο με την PARAMOUNT PICTURES με την οποία η συνεργασία τους ξεκινάει με μια εκπληκτική Κωμωδία. 

Σε σκηνοθεσία του MITCHELL LEISEN  "THE MATING SEASON" με τους JOHN LUND, THELMA RITTER, MIRIAM HOPKINS.


alt


alt


alt


Εδώ την βλέπουμε σε ένα διάλλειμμα από τα γυρίσματα με τον Σκηνοθέτη MITCHELL LEISEN


Την ίδια χρονιά πέρασε πάλι στην WARNER BROS και εκεί έδωσε μια εκπληκτική ερμηνεία στο δράμα του WILLIAM KEIGHLEY  "CLOSE TO MY HEART" με τον RAY MILLAND

Ερμήνευσε εκπληκτικά την Midge Sheridan με τον άντρα της, μια οικογένεια και τον αγώνα της να υιοθετήσουν ένα παιδί.


alt


alt


Εδώ την βλέπουμε με τον σκηνοθέτη σε μια ξεκούραστη και τρυφερή στιγμή πάνω στο θέμα του έργου


Στο μεταξύ το 1951 έχει και ένα εξαιρετικό western του MICHAEL GORDON  "THE SECRET OF CONVICT LAKE" στο πλάι των GLENN FORD, ETHEL BARRYMORE


alt


alt


Το 1952 κλείνει και το συμβόλαιό της με την 20th Century Fox με μια εξαίρετη συμμετοχή στην ρομαντική περιπέτεια δράσης του JACQUES TOURNER   "WAY OF GAUCHO"

με τους RORY CALHOUN, RICHARD BOONE


alt


alt


Σειρά έχει η MGM και η συνεργασία της με τον SPENCER TRACY στην ιστορική δραματική περιπέτεια του CLARENCE BROWN   "PLYMOUTH ADVENTURE" έχοντας και ένα μικρό ειδύλλιο με τον συμπρωταγωνιστή της. 


alt


alt


Το 1953 είναι επίσης εξαίρετο και δημιουργικό για την ίδια καθώς την συναντάμε σε δύο Κινηματογραφικές ταινίες

 • Στη δραματική ρομαντική περιπέτεια του DELMER DAVES γυρισμένο στην Αγγλία  "NEVER LET ME GO" δίπλα στον εξαίρετο CLARK GABLE και την BERNARD MILES
 • Eπίσης γυρισμένο στην Αγγλία με την UNITED ARTISTS, το ρομαντικό αστυνομικό εξαίρετο δράμα του ATHONY PELISSIER  "PERSONAL AFFAIR" alt


alt


alt


alt


Στην παραμονή της στην Ευρώπη είχε ένα ρομάντζο με τον Πρίγκηπα ALY KHAN αλλά τα όποια σχέδιά τους για γάμο συνάντησαν την οργίλη αντίδραση του πατέρα του AGA KHAN.

Έτσι το 1953 η TIERNEY επέστρεψε στις ΗΠΑ και το 1954 συμπρωταγωνιστεί με τις GINGER ROGERS και VAN HEFLIN στο film noir μυστηρίου, μια έξοχη ταινία του NUNNALLY JOHNSON  "BLACK WIDOW"


alt


alt


alt


Μετά από πολλά γεγονότα στην προσωπική της ζωή η TIERNEY άρχισε να έχει επεισόδια κατάθλιψης. Στα 1953, μόλις στα 33 της χρόνια παρουσίασε προβλήματα αυτοσυγκέντρωσης που την εμπόδισαν να δουλέψει όπως ήθελε.

Έχασε ρόλους, αρρώστησε εν μέσω γυρισμάτων.

Στα 1955 πρωταγωνίστησε με τον HUMPHREY BOGART στο δράμα του EDWARD DMYTRYK

"THE LEFT HAND OF GOD"


alt


alt


Στα γυρίσματα της ταινίας η TIERNEY κατέπεσε, αλλά ο BOGART, έχοντας προσωπική εμπιρία με την αδελφή του κατάφερε να την υποστηρίξει και να την βοηθήσει να συνέλθει.


alt


Τα προβλήματά της αυτά συνεχίστηκαν και εντάθηκαν δημιουργώντας της σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινή της ζωή. 


Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η GENE TIERNEY να επιστρέψει στην Μεγάλη Οθόνη 7 χρόνια μετά.

Το 1962, στα 42 της πλέον, συμμετέχει στο εκπληκτικό θρίλλερ του OTTO PREMINGER

"ADVISE & CONSENT"

με τους HENRY FONDA, FRANCHOT TONE, LEW AYRES


alt


alt


Το 1963 είναι επίσης μια πολύ καλή χρονιά με δύο ταινίες:


Στο δράμα του GEORGE ROY HILL  "TOYS IN THE ATTIC PLAYS WITH FIRE" όπου συμπρωταγωνιστεί με τους:  DEAN MARTIN, GERALDINE PAGE, YVETTE MIMIEUX


alt


Και στη διεθνή παραγωγή, στο θρίλλερ τρόμου και μυστηρίου του SOBEY MARTIN

"LAS CUATRO NOCHES DE LA LUNA LLENA"  (FOUR NIGHTS OF THE FULL MOON)

με τους DAN DAILEY, ANALIA GADE


Το 1964 έχει μια ακόμα μεγάλη επιτυχία στην ρομαντική μουσική comedy του JEAN NEGULESCU  "THE PLEASURE SEEKERS"


alt


alt


Αυτή ήταν και η τελευταία Κινηματογραφική παρουσία της μεγάλης αυτής Ηθοποιού, πρόωρα εντελώς θα έλεγε κανείς, στα 44 της χρόνια.

Την συναντάμε επίσης σε τηλεοπτικές παραγωγές εκ των οποίων η ύστερή της εμφάνιση ήταν πολλά χρόνια αργότερα, το 1980, στα 60 της χρόνια στην σειρά "SCRUPLES"


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ


H GENE TIERNEY παντρεύτηκε τον OLEG CASSINI, στις 1/9/1941, στα 21 της χρόνια παρά την αντίθεση των γονιών της. Ο Σύζυγός της ήταν Ρωσο-Ιταλικής οικογένειας γεννημένος στην Ευρώπη.

Απέκτησαν δύο κόρες, την ANTOINETTE DARIA 1943 & CHRISTINA 1948 που γεννήθηκε ενώ είχαν χωρίσει.

Τον Ιούνη 1943, ενώ ήταν έγγυος στην DARIA, η TIERNEY προσεβλήθη από Ερυθρά και η DARIA γεννήθηκε πρόωρα με σοβαρά προβλήματα. Η Μικρή ήταν χωρίς ακοή, μερικά τυφλή με καταρράκτη και πολλά άλλα ζητήματα έχοντας μια ζωή μεγάλα προβλήματα.


Ο Φίλος της TIERNEY, HOWARD HUGHES πλήρωσε για τις ιατρικές δαπάνες της DARIA δίνοντας το καλύτερο δυνατό για την υγεία της, γεγονός που η TIERNEY το ένωσε με τη ζωή της.


Το ζευγάρι χώρισε στις 20/10/1946 και ήρθε σε συμβιβασμό στις 19/8/1948


Στο διάστημα αυτό η GENE γνώρισε τον JOHN KENNEDY, έναν νεαρό βετεράνο του πολέμου τότε, τον μετέπειτα ΠΡΟΕΔΡΟ των ΗΠΑ,  με τον οποίο ξεκίνησαν μια σχέση η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ σε γάμο λόγω των πολιτικών φιλοδοξιών του JOHN.

H TIERNEY ήταν εκείνη που το 1960 έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου.


Με τον CASSINI παντρεύτηκαν ξανά αλλά χωρισαν πάλι στις 28/2/1952. Παρέμειναν όμως φίλοι μέχρι τον θάνατό της.


Στις 11/7/1960 παντρεύτηκε τον "βαρώνο" του πετρελαίου W. HOWARD LEE και έζησαν ήσυχα μαζί στο HOUSTON, FLORIDA μέχρι τον θάνατό του το 1981


Στα 1962. η 20th Century Fox της ανακοίνωσε ότι θα πρωταγωνιστήσει στην περιβόητη σειρά "RETURN TO PEYTON PLACE" αλλά η συμμετοχή της σταμάτησε καθώς έμεινε έγκυος όπου όμως δυστυχώς αργότερα απέβαλε.


ΤΟ ΤΕΛΟΣ


Η Μεγάλη Ηθοποιός έφυγε από τη ζωή το 1991, σε ηλικία 71 ετών, σχετικά πρόωρα, από Εμφύσημα στο HOUSTON στο οποίο και ετάφη. Ζούσε με τις δύο κόρες της, εκ των οποίων η DARIA πέθανε στις 11/9/2010 στα 66 της χρόνια και ετάφη δίπλα στην Μητέρα της.


alt


alt


Η Μεγάλη ηθοποιός τιμήθηκε με Άστρο στο περιβόητο WALK OF FAME του HOLLYWOOD

για την προσφορά της στον Κινηματογράφο.


Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την παρουσία της, την υποκριτική της, το υπόβαθρό της.

Η Μορφή της, τα μαγικά απόκοσμα μάτια της έγιναν σύμβολο στον Αμερικάνικο Noir Κινηματογράφο και όχι μόνο.

Θεωρείται εξαιρετικά υποτιμημένη Ηθοποιός για την δύναμη της ποιότητάς της και το γεγονός της "περιορισμένης" αναγνωρισιμότητάς της οφείλεται εν μέρει και στην σεμνότητα της στάσης ζωής της.


alt


altaltΜε τη μαγική φωνή του FRANK SINATRA.......Αυτή ήταν λοιπόν η μαγική μελαχρινή Θεά που παρέλασε για τόσα χρόνια από τις Οθόνες αλλά και φώλιασε στις καρδιές μας.....

Μια μεγάλη μορφή, μισοκρυμμένη μέσα στο σύθαμπο των noir καρέ των ρόλων της, όπως ήταν πάντα, σε εκείνες τις ταινίες, όπως ήταν σε εκείνο το πορτραίτο, που πήρε ζωή........που έδωσε έρωτα...που ζωντάνεψε ξανά.......στη ΛΑΟΥΡΑ....