Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ-ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ: Μαζί στη ζωή και στο Φως της Τέχνης

Στο Ελληνικό Θέατρο και Κινηματογράφο

μέσα στη λαμπερή διαδρομή της κλασικής ακμής του

μεγάλωσαν, έζησαν, δημιούργησαν και προσέφεραν μαζί τόσο στη ζωή όσο και σαν καλλιτεχνικά δίδυμα πολλοί καλλιτέχνες.


Ανάμεσά τους ξέχωρη θέση έχει ένα μεγάλο Καλλιτεχνικό δίδυμο, που τίμησαν με την ίδια τους τη ψυχή το Ελληνικό Θέατρο και Κινηματογράφο.


Ο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ και η


ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ


alt


Δύο σημαντικές και μεγάλες μορφές που σημάδεψαν την Ελληνική υποκριτική τέχνη με την παρουσία τους.

Ένα μεγάλο πραγματικά πέρασμα ποιότητας και ακτινοβολίας που διακόπηκε πρόωρα με τον Θάνατο του μεγάλου Βασίλη Λογοθετίδη.

Όμως, μέσα στα χρόνια αυτά που έλαμψαν και δημιούργσαν μαζί, έβαλαν τη δική τους ερμηνευτική σφραγίδα και τίμησαν με το παραπάνω την Τέχνη του Ηθοποιού στην πατρίδα και για το Λαό μας.

alt

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ ήταν από τις μορφές εκείνες της Τέχνης που δεν επιζητούσε τη δημοσιότητα και την πρόκληση.

Ήταν ένας σεμνός αγωνιστής του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και αυτές του τις αρχές τις υπηρέτησε με ΠΑΘΟΣ και ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.

Ο Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ κάπου αναφέρει ότι:  

"Ο ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ υπήρξε ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ του ΛΑΟΥ, που ένιωσε το Λαό και που έπαιξε για το ΛΑΟ..."

Ναι....αυτό ήταν ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ, γεννημένος το 1898 στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης μέχρι τις 22 Φλεβάρη 1960 όπου έφυγε πρόωρα απ τη ζωή, στα 62 του χρόνια, στην Αθήνα, στο ΜΕΤΕΡΙΖΙ της ΣΚΗΝΗΣ που τόσο υπηρέτησε.

alt

Η Πανέμορφη ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στα 1919 και έφυγε από κοντά μας στις 6 Σεπτέμβρη 2002, σε ηλικία 83 ετών, πλήρης ημερών.

Αθλήτρια στην αρχή, ακοντίστρια, Νομικός στη συνέχεια και τέλος Ηθοποιός από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Στα 22 του χρόνια ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ τρυπώνει πίσω απ τα καμαρίνια του ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ ζώντας το δικό του όνειρο.

Διαλαλεί με σαφήνεια και πάθος ζωής ότι "θέλει να γίνει δραματικός Ηθοποιός" αναγκάζοντας πλέον με το πείσμα και πάθος του, στα 1919, τη μεγάλη ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ να του πει   "Ναι Βασίλη, είσαι γεννημένος Κωμικός....!" κάτι για το οποίο δικαιώθηκε στο άμεσο μέλλον.


Από τα πρώτα κιόλας έργα, ο νεαρός Λογοθετίδης ξεχωρίζει. Είναι η φυσικότητά του, το ταπεραμέντο του, οι κινήσεις του, που ενθουσιάζουν το κοινό. Oλα αυτά, σε συνδυασμό με μια φωνή που θαρρείς και γεννήθηκε για να ξεστομίζει ξεκαρδιστικές ατάκες, δημιουργούν έναν ηλεκτρισμό γύρω από τη φιγούρα του και το αποτέλεσμα δεν μένει παρά να δικαιώσει την Κοτοπούλη στα χρόνια που έρχονται: η συνεργασία τους θα κρατήσει πάνω από τρεις δεκαετίες και θα γεννήσει μεγάλες επιτυχίες.

alt

Η ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, στα πλαίσια της Ηθικοπλασίας της εποχής εκείνης παντρεύεται πολύ νωρίς το Δικηγόρο Κοζύρη με τον οποίο έχουν μαζί δύο παιδιά.

Στα 1948 ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ είναι πλέον ΘΙΑΣΑΡΧΗΣ και εκεί κάπου θα συναντήσει στη ζωή του την ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ.

Το παράταιρο και σωματικά αταίριαστο της σωματικής τους διάπλασης δεν στέκεται εμπόδιο για το ξεκίνημα μιας σχέσης που πέρα από την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ και ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αποτέλεσε και έναν ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΑ με θυελλώδη χαρακτηριστικά.

Οι δύο μεγάλοι Ηθοποιοί σμίγουν καλλιτεχνικά και στη ζωή τους σε μια ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ για την ΥΓΕΙΑ του ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ.

Στα 1948 έχει το πέρασμά του στο κόσμο της ασθένειας, που την πάλαιψε με περίσσιο θάρρος, πολιτισμό, κόσμημα ζωής μέχρι που τον κατέβαλε εντελώς στα 1960.

alt

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ και ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ

μαζί στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Από το 1948 οι δύο μεγάλοι Ηθοποιοι στέκονται πλάι-πλάι και δημιουργούν

9 Κινηματογραφικές Ταινιές, "χρυσάφια" για την εποχή εκείνη, διαχρονικα κοσμήματα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

1948   "ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ"  η θρυλική ταινία του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ στην Κινηματογραφική της μεταφορά που έκανε πάταγο.

1952  "ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ" του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ επίσης, υποδύονται ένα παράταιρο συγκυριακό ζευγάρι που η μοίρα τους φέρνει μαζί σε μια έξοδο που αλλάζει τη ζωή του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΥΝΤΡΗ από την θυελλώδη ερωτικά ξαδέλφη του ΕΒΕΛΥΝ.

1953 "ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΕΤΩΝ 39"  Ένα γλυκύτατο έργο, μια ανθρώπινη μελαγχολική comedy με τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ ως ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΚΑΡΑΝΤΑΡΗ να προσπαθεί να παντρέψει την όψιμη αδελφή του και την ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ ως την υποψήφια δική του Νύφη ΦΩΦΩ, την οποία και χάνει τελικά στο μάταιο αυτό κυνήγι αποκατάστασης της αδελφής του.

1953 "ΣΑΝΤΑ ΤΣΙΚΙΤΑ" επίσης του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ με τον μεγάλο ηθοποιό στο ρόλο του ΦΩΤΗ ΦΑΓΚΡΗ που ...ζαλίζεται στην κυριολεξία από τα εξωτερικά κάλλη της ΙΛΙΑΣ ΛΙΒΥΚΟΥ ως ΤΣΙΚΙΤΑ ΛΟΠΕΖ

1954  "ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ" του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ με το ζευγάρι να δίνει ρεσιτάλ απίστευτης ερμηνείας σε μια κωμωδία ηθών που άφησε θρυλική σφραγίδα σε θέατρο και Κινηματογράφο. ΛΑΛΑΚΗΣ ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑΣ και ΚΥΡΙΑ ...ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑ σε ένα δίδυμο που δεν μπορεί να επαναληφθεί.

1955  "ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, ταινία ΘΡΥΛΟΣ, που σε ένα από τα σπονδυλωτά της επεισόδια, συναντιούνται ο ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ ως ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΛΟΥΜΠΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ και η ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ ως ΦΙΦΗ.

1956  "Ο ΖΗΛΙΑΡΟΓΑΤΟΣ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ πάλι σε μια κωμωδία εκπληκτική, πάνω στη ζήλεια και στις ανθρώπινες εμμονές, οι δυό τους ως ΠΟΤΗΣ και ΛΕΛΑ γράφουν απίστευτα καρέ ερμηνείας.

1957  "ΔΕΛΗΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΥΙΟΣ" του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ με τον βιομήχανο ΔΕΛΗΣΤΑΥΡΟΥ να προσπαθεί ....εναγωνίως να βρεί ....Γυναίκα που δεν την έχει ο ....γιος του. Η ΙΛΙΑ υποδύεται την ΡΕΝΑ ΧΑΤΖΗΛΟΥΚΑ που ολο ....πλησιάζει χωρίς όμως τελικά να φτάνει στην ....πηγή.

1958  "ΕΝΑΣ ΗΡΩΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ" του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ με τον απόστρατο στρατηγό ΔΕΚΑΒΑΛΑ να προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα κόσμο σάπιο και ψεύτικο και στο πλάι της κόρης του ΠΟΠΗΣ που και εκείνη πέφτει θύμα ενός απαταεωνίσκου εραστή.

alt


alt

alt

alt


alt

alt


alt


alt

Η ΜΕΓΑΛΗ τους ΔΙΑΔΡΟΜΕΙ σταματά πρόωρα και τραγικά στα 1960.

Πάνω στις ετοιμασίες για την ταινία "Ο ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΤ" αλλά και σε μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, η ΥΓΕΙΑ πλέον του ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ από καρκίνο, έχει επιδεινωθεί χωρίς γυρισμό.

Ο Περήφανος αγώνας του, που στο πλάι του τον έζησε πιστά και με τεράστια καρτερία και η ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, πλέον γέρνει στο γέρμα του.
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ δείχνει πλέον μελαγχολικός και μοναχικός.

Αλλά έτσι πορεύεται πλέον: από την ώρα της μοναξιάς στην ώρα του γέλιου και αντίστροφα. Κάπου ανάμεσα, παραμονεύει το ξυράφι του θανάτου. Και αυτό το ξυράφι το νιώθει να διαπερνά το υποσυνείδητό του σε τέτοιο βαθμό, που έχει αρχίσει να εκμυστηρεύεται σε κάποιους φίλους και στην ΙΛΙΑ πού θα ήθελε να πεθάνει.
«Θα ήθελα να πεθάνω στο θέατρο», τους λέει. Γιατί το θέατρο είναι το σπίτι του.

Στο θέατρο, λοιπόν. Εκεί να πέσει η ΑΥΛΑΙΑ....Όπως ΑΡΜΟΖΕΙ σε έναν μεγάλο άνθρωπο της ΤΕΧΝΗΣ.

20 ΦΛΕΒΑΡΗ 1960. Στη ΣΚΗΝΗ.......Ο Αγέρας λυσσομανάει έξω στην ΑΘΗΝΑ σε έναν από τους πιο παγερούς της χειμώνες.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ αφήνει την τελευταία του ΠΝΟΗ στο ΚΑΜΑΡΙΝΙ του...

Η Πλατεία στο ΘΕΑΤΡΟ περιμένει το ....ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ, ένα ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ που ΔΕΝ ΘΑ ΡΘΕΙ ΠΟΤΕ....!!!

Στην ΚΗΔΕΙΑ του Ο ΛΑΟΣ της ΑΘΗΝΑΣ κάνει κάτι σαν ΠΑΝΔΗΜΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ....ΤΙΜΗΣ και ΥΠΟΚΛΙΣΗΣ..

Η ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ ΣΠΑΡΑΖΕΙ........

Η ζωή συνεχίζεται για εκείνη, πιστά και ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΙΜΩΝΤΑΣ το μεγάλο της ΜΕΝΤΟΡΑ στη ζωή και στην ΤΕΧΝΗ....

Παίζει σε θιάσους, ταινίες με εξαίρετη επιτυχία.

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΝΑΝΕ, το γήρας, τα χτυπήματα της μοίρας....

Η ΙΛΙΑ θα χάσει τη Κόρη της από ...καρκίνο και αυτή και το πλήγμα θα είναι τεράστιο.....

Φεύγει ΜΟΝΑΧΗ στις 8 το πρωί στις 22/9/2002 όπου και αναπαύεται πλάι στη Κόρη της...


alt


alt

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ και η ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ είναι από τα ζευγάρια εκείνα που
ΤΙΜΗΣΑΝ και ΣΦΡΑΓΙΣΑΝ με την παρουσία τους την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
υπηρετώντας την με καθαρή ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ, ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ
και πάνω απ όλα μια άφθαστη ΠΟΙΟΤΗΤΑ ζωής και έκφρασης....

ΑΘΑΝΑΤΟΙ........ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: JONATHAN RHYS MEYERS

Φίλες και Φίλοι

το CINEFIL δεν θα ήταν δυνατόν να μην αφήσει χώρο για νέους σχετικά Ηθοποιούς που παίζουν αξιόλογο ρόλο στα

Σύγχρονα Κινηματογραφικά δρώμενα.

Διαλέγουμε λοιπόν σήμερα να σας παρουσιάσουμε έναν Νέο Ηθοποιό που παρά το νεαρό της Ηλικίας του έχει κάνει σπουδαίες εμφανίσεις στο χώρο του Κινηματογράφου.
JONATHAN RHYS MEYERSalt


Ο JONATHAN MICHAEL FRANCIS O' KEEFFE
όπως είναι το πραγματικό πολιτογραφημένο του όνομα
γεννήθηκε στις 27 Ιούλη 1977 στο ΔΟΥΒΛΙΝΟ της ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ
και σήμερα είναι στα 36 του χρόνια.

Τα παιδικά του χρόνια δεν θα τα έλεγε κανείς ομαλά καθώς στην ηλικία μόλις των 3 ετών, ο Πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένειά του αφήνοντας μονάχη στη Μητέρα του 4 νεαρά παιδιά μόνα....!

Τα πρώτα παιδικά του χρόνια τα μεγάλωσε στην ουσία στην "ορφάνεια" από Πατέρα συναντώντας δύσκολες καταστάσεις ζωής μέχρι τα 16 του χρόνια όπου περνούσε τις ώρες του σε μια Πισίνα. Εκεί τον συνάντησε μια Ομάδα αναζήτησης ταλέντων.


alt

Η Αναζήτηση αφορούσε casting για την παραγωγή του DAVID PUTTNAM  "WAR OF THE BUTTONS"  (1994) και έτσι ζήτησαν από τον JONATHAN να πάρει μέρος στη σχετική ΑΚΡΟΑΣΗ.

Παρά τις τρεις ακροάσεις δεν κατάφερε να πάρει το ρόλο και έτσι άδοξα απογοητεύτηκε και εγκατέλειψε τις Υποκριτικές του αναζητήσεις.

Στη συνέχεια κέντρισε το ενδιαφέρον, με την παρουσία του και την εξωτερική ομορφιά του, μεγάλων εταιρειών διαφήμισης και modeling στις οποίες και πήρε κάποιο μέρος. Έτσι μέσα του ξανάζησε το ενδιαφέρον για το ερμηνευτικό του όνειρο.

Έτσι το 1994, σε Ηλικία 22 ετών κάνει την ΠΡΩΤΗ του παρουσία σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ με έναν μικρό ρόλο στο Φιλμ
"A MAN OF NO IMPORTANCE"

alt

H ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ στην οποία ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕ ήταν το ΣΟΥΗΔΙΚΟ Δράμα Μυστηρίου του SUE CLAYTON   "THE DISAPPEARANCE OF FINBAR" (1996)

alt

alt

Το 1996 ανεβάζοντας ερμηνευτικές στροφές στην καταξίωσή του έρχεται ένα Βιογραφικό δραματικό Θρίλλερ του NEIL JORDAN    "MICHAEL COLLINS: Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ"

Πλάι σε πολύ μεγάλους ηθοποιούς όπως ο IAN HURT & JULIA ROBERTS

alt

 
Στην ταινία πρωταγωνίστησε ερμηνεύοντας έναν κόντρα ρόλο, αυτόν του δολοφόνου του Επαναστάτη MICHAEL COLLINS.
Μάλιστα πολλοί τον παρομοίασαν ερμηνευτικά και παρουσιαστικά με τον TOM CRUISE.

alt

Η Συνέχεια του φιλμογραφικά είναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ

Ακολουθεί το 1997 το Εγκληματικό αστυνομικό δράμα του TIM HUNTER   "THE MAKER" με τους MATHEW MODINE & MARY LOUISE PARKER

1997  "TELLING LIES IN AMERICA"  το Μουσικό δράμα του GUY FERLAND

1998  "THE TRIBE" Ένα εξαίρετο δράμα του STEPHEN POLIAKOFF 


alt

alt

Η Φιλμογραφία του συνεχίζεται με αρκετές ταινίες στα τέλη της δεκαετίας του 1990:

"THE GOVERNESS""B. MONKEY", 

στην μεγάλη ταινία της JULIE TAYMOR "TITUS" πλάι σε γιγάντια ονόματα όπως των ANTHONY HOPKINS, JESSICA LANGE

  "RIDE WITH THE DEVIL"  με περισσότερο αξιόλογη την παρουσία του στην ταινία
"VELVET GOLDMINE"  (199Cool και στην μικρή σειρά "GORMEGHAST" καθώς και στην "BEND IT LIKE BECKHAM"

alt

alt

O RHYS MEYERS επίσης είναι ένας ταλαντούχος τραγουδιστής και μουσικός, έχοντας εκτελέσει ο ίδιος προσωπικά τα φωνητικά στο "VELVET GOLDMINE".alt

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του, πλούσια μέχρι στιγμής, ανέρχεται σε 42 ταινίες, αριθμός σημαντικός για το νεαρό της ηλικίας του:

Το 2003 έχει μια πολύ σημαντική στιγμή, πρωταγωνιστώντας στη Δραματική περιπέτεια φαντασίας του JULIEN VREBOS     "THE EMPEROR'S WIFE"  με τους MAX BEESLEY, ROSANA PASTOR & LETICIA DOLERA

alt

alt

Το 2005 μια ακόμα σπουδαία του εμφάνιση στο Δραματικό εγκληματικό θρίλλερ του WOODY ALLEN

"MATCH POINT"

με τους:  ALEXANDER ARMSTRONG, PAUL KAYE, MATTHEW GOODE, BRIAN COX,  PENELOPE WILTON,  EMILOY MORTIMER

alt

alt

2004:  Στο ρόλο του στρατηγού ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ στη μεγάλη επική ταινία του OLIVER STONE "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ"

2005:  Υποδυόμενος με εξαίρετη επιτυχία τον θρυλικό ELVIS στην τηλεοπτική δημιουργία του JAMES STEVEN SADWITH  "ELVIS"

2006:  Στην κλασική περιπέτεια του J.J. ABRAMS   "MISSION IMPOSSIBLE III"

2007:  Στο μουσικό δράμα του KIRSTEN SHERIDAN  "AUGUST RUSH"

2008: Στο πολεμικό δράμα του ROGER SPOTTISWOODE   "THE CHILDREN OF HUANG SHI"

2010: Στην ταινία δράσης και περιπέτειας του PIERRE MOREL  "FROM PARIS WITH LOVE"

και τέλος στον ΘΡΙΑΜΒΟ του Ρομαντικού ιστορικού δράματος, της τηλεοπτικής σειράς του MICHAEL HIRST

"THE TUDORS"

η οποία και είναι υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ του
JONATHAN RHYS MEYERS

alt

"VELVET GOLDMINE" (199Cool

alt

"THE GOVERNESS"  (199Cool

alt

"B MONKEY"  (199Cool

alt

"THE LOSS OF SEXUAL INNOCENCE"  (1999)

alt

"RIDE WITH THE DEVIL"  (1999)

alt

"TITUS"  (1999)

alt

"GORMENGHAST"  (2000)

alt

"TANGLED"  (2001)

alt

"THE MAGNIFICENTS AMBERSONS"  (2002)

alt

"BEND IT LIKE BECKHAM"  (2002)

alt

"I' LL SLEEP WHEN I 'M DEAD"  (2003)

alt

"OCTANE"  (2003)

alt

"THE LION IN WINTER"  (2003)

alt

"VANITY FAIR"  (2004)

alt

"ALEXANDER THE GREAT"  (2004)

alt

"ELVIS"  (2005)

alt

"MATCH POINT"  (2005)

alt

"MISSION IMPOSSIBLE III"  (2006)

alt

"THE TUDORS"  (2007)

alt

"SIX SOULS"  (2010)

alt

"FROM PARIS WITH LOVE"  (2010)

alt

"ALBERT NOBBS"  (2011)

(ΠΗΓΗ:  LISTAL.COM)


ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

4 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 10 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ για τον νεαρό Ηθοποιό δεν είναι λίγα

Ανάμεσά τους η ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ το 2005 για την ερμηνεία του ως ELVISalt

alt


alt

alt

NATALIE PORTMAN: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

alt


NATALIE PORTMAN


Όταν το 1994, στη συγκλονιστική ταινία του μεγάλου LUC BESSON  "LEON" ένα νεαρό μόλις 13χρονο όμορφο κορίτσι στην κυριολεξία αντάξιο δίπλα σε έναν μεγάλο Ηθοποιό σαν τον JEAN RENO, πρωταγωνίστησε με τρόπο εντυπωσιακό, κανείς δεν ήξερε για την νεαρή NATALIE που έκανε το ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ της με τη μία στα Κινηματογραφικά "βάθη" ενός δύσκολου σκηνοθέτη, μιας πολύ έντονης και σκληρής σε συναισθήματα και βιώματα ταινίας, ενός ρόλου με υψηλότατες απαιτήσεις, έντονο στρεςς, μεγάλη δύναμη υποκριτικής και συναισθημάτων.


Αμέσως μετά η νεαρή NATALIE άνοιξε διάπλατα τους δρόμους μιας μεγάλης και λαμπερής πορείας στο κόσμο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ με πάρα πολύ ψηλά stanards, με παρουσία και ερμηνείες που άφησαν πολύ μεγάλη σφραγίδα, θετικά υπερβαίνοντας τις μέχρι τώρα εμπειρίες της.


alt


Από τη στιγμή εκείνη δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίο ότι μέσα σε 19 χρόνια έχει ήδη στην ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της:

42 Κινηματογραφικές εμφανίσεις ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΦΙΛΜΣ που ξεχώρισαν, αγαπήθηκαν και φυσικά τιμήθηκαν με υπέρτατες διακρίσεις όπως επίσης και η ίδια.

alt


ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Γεννήθηκε στις 9 Ιούνη 1981 με το πρώτο της όνομα Natalie Hershlag στην ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Ο Πατέρας της ΑΒΝΕΡ ΧΕΡΣΛΑΓΚ, Γιατρός από το Ισραήλ και η Μητέρα της ΣΕΛΛΕΫ ΧΕΡΣΛΑΓΚ, Αμερικανίδα από το CINCINNATI, η οποία λειτουργεί και σαν αντιπρόσωπός της.

Η καταγωγή της είναι από Εβραίους, ο Παππούς της και οι γονείς του που δολοφονήθηκα στο ΑΟΥΣΒΙΤΣ από τους ΝΑΖΙ.

Στα 1984, σε ηλικά 3 ετών η Οικογένειά της μετακόμισε στις ΗΠΑ πρώτα στην ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ και μετά στο ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ με τελική πλέον εγκατάσταση στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.

Η NATALIE PORTMAN έχει διπλή Υπηκοότητα: ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ και ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ. Είναι μοναχοκόρη και έχει, ως εκ τούτου, μοναδική σχέση με τους γονείς της.alt


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ

Η PORTMAN  παρακολούθησε μαθήματα χορού στην ηλικία των τεσσάρων και στην ηλικία των δέκα, ένας ατζέντης της Revlon της ζήτησε να γίνει μοντέλο αλλά η ίδια αρνήθηκε γιατί ήθελε να επικεντρωθεί στην υποκριτική.

Το 1994 έκανε δοκιμαστικό για το ρόλο ενός παιδιού που αναπτύσσει φιλική σχέση με έναν μεσήλικα δολοφόνο στην κλασική ταινία "Λέον" (Leon) σε σκηνοθεσία LUC BESSON.

Αφού κέρδισε το ρόλο, άλλαξε αμέσως το όνομά της σε NATALIE PORTMAN. "PORTMAN" ήταν το πατρικό επίθετο της γιαγιάς της. 


alt


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ


Μετά την εμφάνισή της στο βίντεο κλιπ για το τραγούδι του "Carmensita", η Πόρτμαν είχε σχέση με τον τραγουδιστή Ντεβίντρα Μπάνχαρτ με τον οποίο χώρισε το Σεπτέμβριο του 2008.

Στα γυρίσματα της ταινίας "ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ" γνώρισε το χορευτή μπαλέτου Μπέντζαμιν Μίλιπεντ. Μέχρι το νέο έτος ήταν ήδη ζευγάρι. Στις 27 Δεκεμβρίου 2010, εκπρόσωπος της Πόρτμαν ανακοίνωσε ότι αρραβωνιάστηκε τον Μίλιπεντ και ότι η Πόρτμαν έμεινε έγκυος.


alt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Το 1994, στα 13, όπως ήδη είπαμε, πρωταγωνιστεί με τον μεγάλο JEAN RENO στην αριστουργηματική ταινία του LUC BESSON  "LEON" στο ρόλο της νεαρής MATHILDA, ενός σωματικά και ψυχικά κακοποιημένου παιδιού που βουτάει στην κυριολεξία στον εκτρωματικό βίαιο κόσμο των "μεγάλων" ζώντας τη δική της κάθαρση μέσα από το δρόμο της Κόλασης...

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ πραγματικά άφησε άφωνους κριτικούς, δημιουργούς και κοινό που την αγάπησαν με τη μία.

altalt

alt

alt

Τα απίστευτα ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΘΛΙΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ της έκαναν εκατομύρια ανθρώπους να κάψουν μαζί της...
Μια υποκριτική δύναμη ψυχής στην κυριολεξία από ένα ...13χρονο παιδί που ΜΠΟΡΕΣΕ να ΕΚΦΡΑΣΕΙ κάτι το απίστευτα ΓΚΡΙΖΟ και ΒΑΘΥ.
Την ΑΠΟΓΝΩΣΗ, την ΠΛΗΓΗ, τον ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΑ...


Στα 1995 εμφανίζεται με ΜΙΚΡΟ ΡΟΛΟ στην ταινία δράσης του
MICHAEL MANN   "HEAT"  (ΕΝΤΑΣΗ) και το

1996 στη Δραματική comedy του TEDE DEMME   "BEAUTIFUL GIRLS" επίσης με μικρό ρόλο

Ακολουθούν ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ σε ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ όπως:

 • 1996 "ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ Σ'ΑΓΑΠΩ" του WOODY ALLEN
 • 1996  "MARS ATTACK" του μεγάλου TIM BURTON


Το 1999 έρχεται εκ νέου "αναβάθμισή" της στην κλασική ταινία του GEORGE LUCAS

"Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Ι: Η ΑΟΡΑΤΗ ΑΠΕΙΛΗ"

στην οποία και πρωταγωνιστεί με τους:  LIAM NEESON, EWAN MCGREGOR,  JAKE LLOYD

Ταινία με ΜΕΓΑΛΗ και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

alt

Το 1999 πρωταγωνιστεί μαζι με την SUSAN SARANDON στην δραματική comedy του WAYNE WANG

"ANYWHERE BUT HERE"

alt

alt

alt

Το 2000 έρχεται μια ακόμα επιτυχία στη δραματική ρομαντική comedy του MATT WILLIAMS

"ΑΓΓΙΓΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ"

όπου πρωταγωνιστεί με τις :  ASHLEY JUDD, STOCKARD CHANNING

alt

alt

Το 2002 έχουμε το ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΙΙ του "ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ" του GEORGE LUCAS

alt

alt

Στα 2003 παίζει στο Πολεμικό ρομαντικό δράμα του ANTHONY MINGHELLA

"ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ COLD MOUNTAIN"

όπου πρωταγωνίστησαν οι: JUDE LAW,  NICOLE KIDMAN, RENEE ZELLWEGER

Το 2004 σειρά έχει να πρωταγωνιστίσει σε μια ακόμα πολύ καλή ταινία. Το ρομαντικό δράμα του MIKE NICHOLS

"ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ"

με τη μεγάλη JULIA ROBERTS, JUDE LAW

altΣε μια έξοχη και έντονη Αισθησιακή εμφάνιση....

alt


alt


alt

altΤο 2005 έχουμε το ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΙΙΙ του ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ του GEORGE LUCAS
πάλι δίπλα στον EWAN MCGREGOR στο τελευταίο μέρος της μεγάλης αυτής ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ.

alt

Το 2005 έρχεται μια από τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ της NATALIE PORTMAN.

Πρωταγωνιστεί στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΔΡΑΜΑ του JAMES MCTEIGUE

"V FOR VENDETTA"

στο ρόλο της ΗΒΗΣ.......Μια ταινία που έμελε να γίνει ΘΡΥΛΟΣ, ΣΥΜΒΟΛΟ, ΣΤΑΘΜΟΣ, ΕΜΠΝΕΥΣΗ των ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Μια PORTMAN συγκλονιστική, σε άλλους κόσμους, εκφραστική όπως εκείνη με μοναδικό τρόπο γνωρίζει.

Δίπλα στον HUGO WEAVING τον θρυλικό V η ερμηνεία της, της δίνει το μεγάλο βραβείο SATURN ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ.

alt


alt

alt


alt


alt


alt


Το 2010 Κινηματογραφικά έρχεται η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ίσως στιγμή της NATALIE PORTMAN.

O DARREN ARONOFSKY σκηνοθετεί και δημιουργεί το σκοτεινό ψυχολογικό του ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ

"Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ"

Η NATALIE PORTMAN ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ μαζί με τους:  MILA KUNIS, VINCENT CASSELL, BARBARA HERSHEY, WINONA RYDER

ΒΡΑΒΕΙΟ OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ και SATURN ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

alt


alt


alt

alt


alt


Ακολουθεί η ανάλαφρη ρομαντική comedy του IVAN REITMAN   "ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΕΞ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ" το 2011
στο οποίο πρωταγωνιστεί με τον ASHTON KUTCHER

alt


alt


Τέλος το 2011 πρωταγωνιστεί στο Φαναστικό δράμα του μεγάλου KENNETH BRANAGH

"THOR"

με τον CHRIS HEMSWORTH

alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Στα λίγα αυτά χρόνια της ηχηρής παρουσίας της, η NATALIE PORTMAN έχει να επιδείξει μια αξιοζήλευτη συλλογή από ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ που δεν κατακτιώνται εύκολα στην Τέχνη

32 ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 56 υποψηφιότητες

Ανάμεσά τους φιγουράρουν μεγάλες διακρίσεις όπως:

OSCAR, SATURN ΒΡΑΒΕΙΑ, BAFTA ΒΡΑΒΕΙΑ, ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ, ΒΡΑΒΕΙΑ MTV

Μια πραγματικά μεγάλη συλλογή για κείνη....


Κάναμε μια "βόλτα" στο πλάι μιας λαμπερής αλλά συνάμα και ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ του σύγχρονου Κινηματογράφου.

Μιας Ηθοποιού που εισέβαλλε απότομα στο Κινηματογραφικό παρασκήνιο για να ταράξει τα νερά ευχάριστα δίνοντας τη μεγάλη της ποιότητα στην Υποκριτική τέχνη και ερμηνεία ψυχης που το μπορεί και το έχει.

H NATALIE PORTMAN είναι πάντα κοντά μας έτοιμη να δώσει τον καλύτερο εαυτό της στην 7η Τέχνη για την ίδια τη ζωή της και τη δική μας ευχαρίστηση.


alt


alt


altDARREN ARONOFSKY: Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ της ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ της ΣΚΕΨΗΣ

Κυρίες και Κύριοι

αγαπητές Φίλες και Φίλοι του CINEFIL

Στα πλαίσια του σταθερού βήματος για τον "ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ του ΜΗΝΑ" σήμερα έχουμε την Τιμή να ψηλαφούμε

και να παρουσιάζουμε έναν ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ.

Έναν ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ του σύγχρονου Κινηματογράφου, της ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ της ΣΚΕΨΗΣ και του ΤΑΞΙΔΕΜΑΤΟΣ του ΜΥΑΛΟΥ.

Φίλες και φίλοι, ο


DARREN ARONOFSKYalt

Αμερικανός στην καταγωγή, γεννημένος στις 12 Φλεβάρη 1969 στο BROOKLYN NEW YORK

ο DARREN είναι απο τους σύγχρονους Κινηματογραφικούς δημιουργούς φιλοσοφικών και εγκεφαλικών προσεγγίσεων, που αναζητάει με τρόπο δύσκολο, επώδυνο, σκοτεινό αρκετές φορές, τα βάθη της ανθρώπινης σκέψης, τα νοητική και υποσυνείδητα "ταξίδια" του Νου.

Δεν θεωρείται ο Σκηνοθέτης και δημιουργός του λεγόμενου "εύπεπτου" και αμιγώς εμπορικού φίλμ, της κλασικής δηλαδή ...Αμερικανιάς, αλλά το έργο και οι προσεγγίσεις του άπτονται περαιτέρω ζητημάτων.

alt

Οι γονείς του: ΑΒΡΑΑΜ και ΣΑΡΛΟΤ

Πήγαιναν συχνά σε παραστάσεις του BROADWAY και από τα παιδικά του χρόνια το ενδιαφέρον για την ΤΕΧΝΗ ήταν μεγάλη και ο πόθος άσβηστος.

Το 1987 σπούδασε ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΡΑΦΟ και ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του ΧΑΡΒΑΡΝΤ με συγκεκριμένη ειδίκευση στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Αποφοίτησε το 1991.

Από τις σπουδές του ακόμα τον τράβηξε ο Κινηματογράφος και κύρια τα ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ.

Μέσα απ τον Κινηματογράφο θεώρησε ότι μπορούσε να εκφράσει τις σκέψεις και απόψεις του.


Η Δραστηριότητά του στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ είναι πολυσύνθετη έχοντας στην δημιουργία του τα εξής:

 • Σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ σε 2 έργα
 • Σαν ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ σε 7 έργα
 • Σαν ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ σε 6 έργα
 • ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ σε 10 έργα

alt

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ

Η Μεγάλη καριέρρα του DARREN ARONOFSKY ξεκινάει στα 1998 με το μεγάλο Δράμα, θρίλλερ επιστημονικής φαντασίας

"PI"

Με τους: SEAN GULLETTE, MARK MARGOLIS, BEN SHENKMAN

Η ταινία στην κυριολεξία στήθηκε με ελάχιστα χρήματα απο δωρεές φίλων και δική του συμμετοχή και κατάφερε να ΣΑΡΩΣΕΙ στην κυριολεξία τον αμέσως επόμενο καιρό εμπορικά με την αποδοχή της κερδίζοντας 9 βραβεία και ακόμα 7 υποψηφιότητες


alt

alt

ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΤΑΙΝΙΑ που αποδίδει στην έννοια της "επιστημονικής φαντασίας" αυτό που σοβαρά είναι και όχι τις κλασικές εμπορικές γελοιότητες.
Ταινία αγχωτική, διεισδυτική, ιδιαίτερα θετική στη σκέψη, θα την έλεγε κανείς "ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ", εξαίρετη για τους λάτρεις του ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


Το 2000 έρχεται η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΘΕΩΣΗ:

"REQUIEM FOR A DREAM"

Βασισμένο στην Νουβέλλα του HUBERT SHELBY JR δούλεψε 3 ολάκερα χρόνια για τη δημιουργία της με την ίδια ομάδα παραγωγής.
Η Ταινία είναι ένα ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΡΑΜΑ που έμεινε ΣΤΑΘΜΟΣ στον ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Η Αποδοχή της ;; απίστευτη....!!! 7,3 εκατομ. $ οι πρώτες εισπράξεις.

27 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και 36 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ, αριθμοί που προκαλούν ίλιγγο....!!!

Με τους: ELLEN BURSTYN, JARED LETO, JENNIFER CONNELLY, MARLON WAYANS, CHRISTOPHER MCDONALD, LOUISSE LASER

Μια ταινία που αποτυπώνει τον ΑΓΩΝΑ ΖΩΗΣ του ARONOFSKY ενάντια στα ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ και γενικά στην ΕΚΠΟΡΝΕΥΣΗ που προκαλεί στην προσωπική μας ζωή η ΚΡΥΦΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΜΕΡΑ.

Ερμηνείες ζωής με ένα ΤΕΛΟΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ, όπως επίσης και η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑΘΜΟΣ του CLINT MANSELL

Οι ήρωες της ταινίας ασήμαντα ανθρωπάκια που τους πνίγει η αστική κοινωνία. ΧΑΠΙΑ-ΠΡΕΖΑ-ΣΕΞ και ΜΟΝΑΞΙΑ-ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ-ΦΘΟΡΑ-ΠΟΝΟΣ.

ΤΑΙΝΙΑ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ, ορισμός της άρνησης και της παραίτησης με ΡΕΣΙΤΑΛ ΗΘΟΠΟΙΙΑΣ.

alt

alt

alt

alt

alt

altΤο 2006 έρχεται η συνέχεια με την δημιουργία της επίσης μεγάλης ταινίας

"THE FOUNTAIN" ("Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ")

Ένα ρομαντικό δράμα επίσης επιστημονικής φαντασίας, που για να ολοκληρωθεί πέρασε από ...40 κύματα καθώς άλλαξε στο μεσοδιάστημα το γκρουπ των πρωταγωνιστών από την ΚΕΗΤ ΜΠΛΑΝΣΕΤ & ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ.

Τελικοί ερμηνευτές: HUGH JACKMAN, RACHEL WEISZ, ELLEN BURSTYN, MARK MARGOLIS, STEPHEN MCHATTIE

Η Ταινία περιγράφει τρία διαστήματα: παρελθον, παρόν, μέλλο. Αντικείμενο της ταινίας, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ, η αληθινή φύση του ΘΑΝΑΤΟΥ, σαν ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ. Ατμόσφαιρα έργου σκοτεινή, με σημαντικά φοβικά στοιχεία και στο τέλος έρχεται η κάθαρση της σκέψης.

ΘΕΜΑ: Ένας άντρας, μέσα σε ένα χρονικό εύρος χιλίων ακριβώς ετών, αναζητά το στοιχείο εκείνο που θα τον κάνει ευτυχισμένο. Είτε αποδίδοντας φόρο τιμής στην μία και μοναδική βασίλισσα του, είτε ανακαλύπτοντας την γιατρειά για την άρρωστη γυναίκα του, είτε εντοπίζοντας το ελιξίριο της ζωής.

Ταινία υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ, τιμήθηκε με 6 βραβεία και ακόμα 15 υποψηφιότητες.

alt

alt


alt


Το 2008 έχουμε την ταινία:

"Ο ΠΑΛΑΙΣΤΗΣ" ("THE WRESTLER")

Ένα μεγάλο ρομαντικό δράμα με αντικείμενο το σκληρό κόσμο ενός επαγγελματία Παλαιστή.

Όλη η ταινία είναι γυρισμένη επάνω στο κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας που το υποδύεται ο Mickey Rourke. Έναν δοξασμένο παλαιστή που πλέον βρίσκεται στο μεταίχμιο της καριέρας του και προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην από τους αραιούς αγώνες που δίνει. Η ταινίαδιαθέτει αρκετά ντοκουμενταρίστικη διάθεση καθώς χρησιμοποιεί μονοκάμερο στο χέρι ακολουθώντας τον πρωταγωνιστή σε όλη τη καθημερινότητα του ελλείψει μουσικής επένδυσης.

Έπαιξαν οι: MICKEY ROURKE, MARISA TOMEI, EVAN RACHEL WOOD, MARK MARGOLIS, TODD BARRY, WASS STEVENS

O ARONOFSKY κατάφερε και σε αυτή την ηλικιακή περίοδο τιθάσευσε τον MICKEY ROURKE να λειτουργήσει πάνω στα σκηνοθετικά και ανθρώπινα μέτρα του, αποδίδοντας συγκλονιστική ερμηνεία την οποία δεν μας είχε συνηθίσει να δίνει.

Πραγματικά ο "ΠΑΛΑΙΣΤΗΣ" στέκεται πάνω στους ...ώμους του πρωταγωνιστή της.
Στην ταινία εδώ ο ARONOFSKY δεν ακολουθεί τα προηγούμενα μέτρα του ξεφεύγοντας αρκετά από τις σκηνοθετικές και φιλοσοφικές του φόρμες.

Η Ταινία έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ με 41 διεθνή βραβεία (!!!) και ακόμα 35 υποψηφιότητες, αριθμός πραγματικά ιλλιγγιώδης.

alt

alt


alt

altΤο 2010, ο μεγάλος Σκηνοθέτης επιστρέφει πανυγηρικά στις κλασικές φιλοσοφικές του νόρμες με μια συγκλονιστική ταινία, η οποία και αυτή του άνοιξε την πόρτα του "παραδείσου"

"THE BLACK SWAN" ("Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ")

Η Ταινία είναι ένα "μαύρο" ψυχολογικό δράμα θρίλλερ, αφιερωμένο στην ανθρώπινη υστερία για τελειομανία και επαγγελματική ανάδειξη.

Οι δύο τελευταίες ταινίες του Darren Aronofsky αποτελούν σπουδή στις τραγικές θυσίες που απαιτεί ο στόχος της τελειότητας στο φιλόδοξο ανταγωνιστικό κόσμο του θεάματος. Πορτραίτα του, αρχικά ο ο παλαιστής και τώρα, μια τρυφερή μπαλαρίνα, που η προσωπικότητά της είναι υποσιτισμένη και ανεπαρκής για τον μεγάλο ρόλο της καριέρας της. Οι διαφορές των δύο πορτραίτων φυσικά είναι ακραίες, μια και στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με κόσμο υποβαθμισμένου περιθωρίου και στην περίπτωση του Μαύρου Κύκνου απολαμβάνουμε την υψηλότερη ευγενική τέχνη του κλασικού μπαλέτου. Το πεδίο εστίασης του Aronofsky φυσικά είναι οι ομοιότητές των δύο αυτών πορτραίτων: Η εξαντλητική παραποίηση, σε βαθμό κακοποίησης, του φυσικού σώματος, από την εμμονή του τέλειου επαγγελματισμού που, θα αποθεωθεί από το κοινό και ο αμείλικτος ψυχολογικός τραυματισμός, που ρέπει από την παράνοια στην καταστροφή. Στον Μαύρο Κύκνο η προσέγγιση δεν είναι συγκινησιακή, αλλά εξελίσσεται σε έναν ψυχολογικό εφιάλτη.

Παίζουν οι: NATALIE PORTMAN σε μια συγκλονιστική ερμηνεία ψυχής και ζωής, που της δίνει πανυγηρικά OSCAR ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ το 2011, μαζί με βραβείο BAFTA

MILA KUNIS, VINCENT CASSEL, BARBARA HERSHEY, WINONA RYDER, BENJAMIN MILLEPIED

Η Ταινία στην κυριολεξία ανατρέπει κάθε πρηγούμενη τιμητική αναγνώριση των ταινιών του ARONOFSKY και τιμάται με 57 διεθνή βραβεία (!!!) και ακόμα 124 υποψηφιότητες...!!!


alt


alt


alt


alt


alt

Στην ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ του ζωή ο DARREN ARONOFSKY είχε σχέση με την ΡΕΙΤΣΕΛ ΒΑΪΣ από το 2001 και αρραβωνιάστηκαν το 2005.
Απέκτησαν μαζί έναν γιό, τον ΧΕΝΡΥ ΤΣΑΝΣ, στα 2006. Το 2010 ανακοίνωσαν το χωρισμό τους αλλά εξακολουθούν να παραμένουν αγαπημένοι και πολύ φίλοι.


Αυτός φίλες και φίλοι, είναι ο μεγάλος DARREN ARONOFSKY.
Μια προσωπικότητα του Κινηματογράφου που δεν μένει στα στενά Κινηματογραφικά όρια αλλά επεκτείνεται σε στράτες φιλοσοφικές και κοινωνικές για να μας δώσει σκέψεις και προβληματισμούς στα δύσβατα μέρη του ανθρώπινου νου και της ψυχής.

Του ευχόμαστε πάντα να δημιουργεί και να εμπνέεται έχοντας κάτι νέο να μας δώσει...


alt


alt
alt


alt


alt


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ....ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ....ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΛΑΣΙΚΑ MUSICAL

alt

Καλό ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ Φίλες και Φίλι του CINEFIL...

Καρδιά πλέον του καλοκαιριού......μίνι ή μάξι καύσωνες ανεβάζουν την θερμοκρασία ολόγυρά μας.....

Τα μεγάλα Αστικά κέντρα αδειάζουν, βέβαια αυτό στις ...Μνημονιακές μας μέρες καθίσταται όνειρο ....θερινής νύχτας,

ο κόσμος κάθε ηλικίας γυρεύει μια μικρή φυγή, μια όμορφη διασκέδαση, με έντονο το στοιχείο του ρομαντισμού..

alt

Ο ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ στις Πόλεις γίνεται το καλοκαίρι και κύρια τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ ονειρικός τρόπος μιας όμορφης βραδιάς, ενός δύωρου, που μπορούμε να αφεθούμε, σε μια μικρή όμορφη δροσερή γωνιά, μέσα σε ένα πάρκο, ανάμεσα σε λουλούδια, δέντρα, έναστρο ουρανό και μια μεγάλη-μεγάλη Οθόνη στην οποία μπορούμε να ζήσουμε ξανά βιώματα Κινηματογραφικά των νεανικών μας χρόνων, κυρίως ....ημών των 60's..


ΠΑΜΕ λοιπόν ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ.....!!!!

Μόνοι, με παρέα μεγάλη η μικρή, με παρέα ερωτική η φιλική, πάμε να αφήσουμε τα όνειρά μας να τρέξουν πάλι πίσω σε κάποια

ΚΛΑΣΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ MUSICALS που παραμένουν ....all time classic που λένε και ...διεθνώς..


ΑΦΕΘΕΙΤΕ λοιπόν και ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ.....

alt

Διαλέγω λοιπόν για σας κάποια ιδιαίτερα κλασικά αριστουργηματικά ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ MUSICALS της χρυσής μας εποχής, ανάμεσα σε δεκάδες ανάλογες ταινίες για να μην αδικήσω καμία, που κατ΄εμέ θα ΠΡΕΠΕΙ να δείτε κάτω απ το ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙ σε ένα ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑΔΑΚΙ......


1963  "ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ" του ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ......

Ο Μεγάλος μας σκηνοθέτης σε ΣΕΝΑΡΙΟ του μεγάλου θεατράνθρωπου και Κινηματογραφάνθρωπου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ γυρίζει ένα αριστουργηματικό ατμοσφαιρικό musical με έντονα τα στοιχεία του FILM NOIR.

Απόπειρα πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά Κινηματογραφικά δρώμενα.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΑΒΒΑΣ ντύνει έξοχα ΜΟΥΣΙΚΑ το έργο, ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ χορογραφεί στον ...αέρα,

ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΟΥΡΑΛΗΣ έχει ένα απίστευτο ΝΤΕΚΟΡ πλάι στην υπέροχη ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ του μεγάλου δάσκαλου ΝΙΚΟΥ ΓΑΡΔΕΛΗ.

Οι: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ, ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ, ΒΙΒΕΤΤΑ ΤΣΙΟΥΝΗ, ΤΖΟΛΥ ΓΑΡΜΠΗ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Συνθέτουν ένα απίστευτο Υποκριτικό μωσαϊκό ανεπανάληπτης αυθεντικότητας, χρώματος, έκφρασης με όλα τα αισθήματα δοσμένα με εξαίρετο τρόπο

alt

alt

alt

Ταινία δοσμένη πάνω στα αισθητικά Κινηματογραφικά πρότυπα του "WEST SIDE STORY"

Απολαύστε κάποιες πανέμορφες μουσικοχορευτικές του στιγμές.....


Δείτε τον απίστευτο μοναδικό αισθητικό τρόπο που ο φακός "ανακαλύπτει" απόκρυφες στιγμές γεμάτες αισθησιασμό σε ένα παιχνίδι σκιών και φωτός....

1962  Ένα χρόνο πριν, ο μεγάλος ΔΑΣΚΑΛΟΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ MUSICAL ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ, γυρίζει το:

"ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ"

πάνω σε ένα δικό του ΣΕΝΑΡΙΟ.

Μοναδική η ΜΟΥΣΙΚΗ του μεγάλου ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ο ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, εξαιρετικός στο ΜΟΝΤΑΖ ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ και ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΒΒΟΥΛΙΔΗΣ στο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ οι ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ των:

ΝΤΙΝΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΡΕΝΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΖΩΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ, ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΚΑ, ΤΖΟΛΥΣ ΓΑΡΜΠΗ, ΧΛΟΗΣ ΛΙΑΣΚΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗ, ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ, ΑΛΕΚΟΥ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ


alt

alt

alt

Θυμηθείτε το μοναδικό "Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΝΥΧΤΑ" από το ντουέτο:  ΛΑΣΚΑΡΗ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗ εδώ ντουμπλαρισμένο στη φωνή από τον ΛΑΚΗ ΠΑΛΙΔΗ


Και εδώ το κλασικό "ΣΑΝ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΥΡΙΑΚΗ" με τη φωνή της αξέχαστης ΡΕΝΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ"ΕΧΩ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗ ΚΑΡΔΙΑ" ......μοναδική κινηματογραφική απεικόνιση έμπνευση και φυσικά ερμηνεία.....
Και η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΤΑΚΑ της ΡΕΝΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ στην ταινία για να ....αποφύγει έναν ενοχλητικό υποψήφιο γαμπρό....1965  Φυσικά, ποιός άλλος, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ γράφει και σκηνοθετεί ένα ακόμα κλασικό MUSICAL της εποχής που αφήνει ιστορία

"ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ"

Πάλι με τη ΜΟΥΣΙΚΗ σφραγίδα του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, το ΜΟΝΤΑΖ του μεγάλου ΜΑΡΚΟΥ ΖΕΡΒΑ, την εξαίρετη ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ του μεγάλου δάσκαλου ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΣΤΡΙΝΟΥ, το ΜΟΝΤΑΖ του ΠΕΤΡΟΥ ΛΥΚΑ έχουμε μια γλυκύτατη ανάλαφρη ταινία που γεμίζει χρόνια τώρα τα όμορφα καλοκαίρια και τους έναστρους ρομαντικούς ουρανούς....

Οι:  ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΧΛΟΗ ΛΙΑΣΚΟΥ, ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ
ένα εξαίρετο μπουκέτο των ΜΕΓΑΛΩΝ μας ηθοποιών....

alt


alt

"ΗΡΘΕΣ ΕΣΥ και ήρθε η ΑΝΟΙΞΗ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ......" τραγουδάει ο αλησμόνητος ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ στην καλή του ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ σε ένα εξαίρετο ρομαντικό ντεκόρ στην Αρχαία Πόλη της ΡΟΔΟΥ

ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ απαστράπτουσα στην ταινία.........


1964  Τέλος ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ Γράφει και ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ένα ακόμα ρομαντικό κλασικό Ελληνικό MUSICAL
βασισμένο πάνω στην εξαίρετη "ΤΡΕΛΟΠΑΡΕΑ" τότε μερικών γλυκών "αγριμιών" της ερωτικής εποχής

"ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ"

Σε ΜΟΥΣΙΚΗ: ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ:  ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΣΤΡΙΝΟΥ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:  ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΒΒΟΥΛΙΔΗ
ΜΟΝΤΑΖ: ΠΕΤΡΟΥ ΛΥΚΑ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

....Οργιάζουν στη Σκηνή ο Θίασος του κλασικού "Φσσσσσσσσσσσσστ   Μπόινγκκκκκ"

ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΧΛΟΗ ΛΙΑΣΚΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΕΓΚΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ, ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ


alt


alt


alt


Το .....ΘΡΥΛΙΚΟ TWIST της ΤΑΙΝΙΑΣ.....!!!!!!   "Fssssssssssssssst.....Boinggggg"
Φίλες και Φίλοι....

ελπίζω να περάσετε ένα όμορφο μικρό ταξίδι σε κάποια ρομαντικά ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ με τον ερχομό του ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ....

Σας κάναμε παρέα, σας δώσαμε μνήμες από κάποια χαρακτηριστικά ΕΛΛΗΝΙΚΑ "ΧΡΥΣΑ" ρομαντικά MUSICALS που παραμένουν δροσιά ζωής και έκφρασης μέσα στη κάψα του καλοκαιριού.....

Εύχομαι ολόψυχα ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ σε όλες και όλους.....

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ, ΕΡΩΤΙΚΑ ΚΑΥΤΟ

Μείνετε αθεράπευτα ρομαντικοί, επαναστάτες στη ζωή, συνειδητά ανατρεπτικοί στον έρωτα...ΕΡΩΤΙΚΑ και ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΑ ΚΑΔΡΑ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ...(Μέρος 2ο)

ΙΟΥΛΗΣ........

Καρδιά του καλοκαιριού, έξω το θερμόμετρο χτυπάει ...κόκκινο.....!!!! ο κόσμος προσπαθεί να βρεί μια ανακουφιστική σκιά να δροσιστεί μέσα στα τεράστια προβλήματα που τον δέρνουν....

Οι δρόμοι αδειάζουν και η άσφαλτος καίει, οι παραλίες γεμίζουν κόσμο άλλοτε δημιουργικό που ξέρει να ζήσει και να απολαύσει τη φύση και τις χαρές της και άλλοτε να επιδειχθεί σε μια ψεύτικη παρακμιακή κατάντια κιτς beach bar....


Εμείς θα μείνουμε με εκείνους και εκείνες που ζουν ένα καυτό καλοκαίρι με ...καυτές πραγματικές αισθήσεις και όχι ψεύτικες..

Θα συνεχίσουμε λοιπόν σήμερα ένα 2ο μέρος του περιπάτου μας σε διάφορα ερωτικά και αισθησιακά κάδρα στον Κινηματογράφο που δόθηκαν μέσα από Ταινίες.....Το 1960 ο GEORGE CUKOR σκηνοθετεί μια ...καυτή από όλες τις απόψεις ρομαντική comedy


"LET'S MAKE LOVE"

Λάμπει, ποια άλλη ; η μεγάλη απαστράπτουσα  MARILYN MONROE

Στο πλάι της ο θρυλικός YVES MONTAND

alt


alt


alt


Παρά το ότι δεν υπάρχουν, τότε λίγο δύσκολο, ανοιχτές ερωτικές σκηνές στην ταινία, η MARYLIN MONROE ανάβει φωτιές στον ....πληθυσμό με τις εμφανίσεις της...


1975: ο JUST JAECKIN σκηνοθετεί και δημιουργεί ένα ερωτικό δράμα, με έντονο αισθησιασμό, που άφησε εποχή:


"HISTOIRE D' O"


Οι CORINE CLERY και ο UDO KIER αποδίδουν ένα εξαίρετο ζευγάρι με φωτιά, πάθος και έκφραση

alt


alt


alt


alt

alt


alt

alt

Ένα πραγματικά αισθησιακό και ερωτικό Κινηματογραφικό τόλμημα που έβγαλε προς τα έξω σκοτεινές και απωθημένες στιγμές των ανθρώπινων ενστίκτων. Ταινία που θεωρείται ανάμεσα στις ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ...Το 1995 ο μεγάλος σκηνοθέτης της "ΑΓΡΙΑΣ ΟΡΧΙΔΕΑΣ", ο ZALMAN KING δημιουργεί ένα ακόμα αισθησιακό ερωτικό δράμα,


"DELTA OF VENUS"


Μια θυελλώδης ερωτική σχέση στο ΠΑΡΙΣΙ του 1940 στις φωτιές του πολέμου και στις φωτιές των ερωτικών παθών.

AUDIE ENGLAND & COSTAS MANDYLOR

ένα ακόμα εκρηκτικό δίδυμο

alt


alt


alt
Στα 1989 ο μεγάλος σκηνοθέτης MILOS FORMAN σκηνοθετεί το ερωτικό ρομαντικό δράμα:


"VALMONT"


Ερωτική ΜΠΑΡΟΚ ατμόσφαιρα σε μια εξαίρετη ερμηνεία των:  COLIN FIRTH & ANNETTE BENING


alt


alt


alt
Στα 1993 ο JOHN DUIGAN σκηνοθετεί το δραματικό ρομαντικό θρίλλερ

"WISE SARGASSO SEA"

(Ανοιχτά της Θάλασσας των Σαργασσών)

KARINA LOMBARD, NATHANIEL PARKER, RACHEL WARD, MICHAEL YORK

alt


alt


alt


altΤο 1996 έχουμε μια ακόμα έντονη αισθησιακή ταινία υπόκλισης τα ερωτικά αισθησιακά πάθη του ανθρώπου.

Η Διάσημη ΙΝΔΗ Σκηνοθέτρια MIRA NAIR δημιουργεί ένα αστυνομικό ερωτικό δράμα


"KAMA SUTRA A TALE OF LOVE"


INDIRA VARMA, SARITA CHOUDHURY, RAMON TIKARAM

Η ταινία θεωρήθηκε και είναι εξαιρετικά ερωτικά προχωρημένη και μάλιστα απαγορεύτηκε στην ΙΝΔΙΑ με τον συγκεκριμένο τίτλο.

alt


alt

alt


alt


alt


alt


altΠίσω στα 1992 όπου ο μεγάλος σκηνοθέτης JEAN JACQUES ANNAUD

δημιουργεί και σκηνοθετεί το βιογραφικό ρομαντικό δράμα

"L' AMANT"

με φόντο τον άκρατο ερωτισμό της ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ η JANE MARCH και ο TONY LEUNG συνθέτουν ένα εξαίρετο δίδυμο που αναδύει, πέραν όλων των άλλων, ένα εξαίρετο ερωτισμό

alt


alt


alt


alt


alt
Το 1983 ο TINTO BRASS σκηνοθετεί ένα ερωτικό αισθησιακό δράμα

Μια ερωτική αναμέτρηση παθών ανάμεσα σε δυο συζύγους που παραδίνουν τα προσωπικά τους ημερολόγια

σε έναν ζωγράφο και κάπου εκεί ξεκινάει ο χορός του δράματος....

Έντονος ερωτισμός και ανθρώπινα πάθη


"LA CHIAVE"  (ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ)


H STEFANIA SANTRELLI λάμπει στην κυριολεξία ερμηνευτικά και ερωτικά


alt


alt


alt


altΤο 2007 ο ΜΕΞΙΚΑΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ JULIAN HERNANDEZ δημιουργεί μια εξόχως τολμηρή ερωτική ταινία με πρωταγωνιστές δύο άντρες σε μια ερωτική σχέση

Πάιζουν οι SERGIO ALMAZAN & CHRISTHIAN RODRIGUEZ

στην ταινία:

"BRAMADERO"

alt


alt


alt


altΚλείνουμε το σημερινό 2ο ......καυτό μέρος του Κινηματογραφικού μας καλοκαιριού με μια αναφορά το 2003 σε μια ακόμα ερωτική δημιουργία του TINTO BRASS

"FALLO"

Ένα ρομαντικό ερωτικό δράμα με SARA COSMI & MASSIMILIANO CAROLETTI


alt


alt


alt


alt


alt

JEAN RENO: Ο ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

altJEAN RENOΣήμερα αγαπητές Φίλες και Φίλοι, στα πλαίσια της παρουσίασης του Ηθοποιού του Μήνα, θα μιλήσουμε για έναν Μεγάλο Ηθοποιό του σύγχρονου Δυτικού Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που χαρακτηρίζεται από μια διττή προσωπικότητα.

Από τη μια πλευρά ακτινοβολεί μια χαρακτηριστική ηρεμία τόσο εσωτερικού κόσμου όσο και σωματικής έκφρασης, μια εσωστρέφεια, μια εμφανέστατη ευαίσθητη πλευρά και από την άλλη κραυγάζει έναν γνήσιο δυναμισμό, μια αυτοπεποίθηση, μια σιγουριά αποφασιστικότητας.

Ο JEAN RENO είναι ο Ηθοποιός εκείνος που, τα τελευταία χρόνια ανέβηκε πολύ ψηλά  τα σκαλιά του Κινηματογράφου και έχει το χάρισμα να αγαπιέται από τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ για την ευαίσθητη αυτή και ελαφρά μελαγχολική πλευρά του και από τους ΑΝΤΡΕΣ για τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά του.


alt

JUAN MORENO ERRERE Y RIMENES

το πλήρες εντυπωσιακό όνομά του

Γεννήθηκε στις 30 ΙΟΥΛΗ 1948 στην CASABLANCA του ΜΑΡΟΚΟ από ΙΣΠΑΝΟΥΣ γονείς, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Βόρειο Αφρική για να γλυτώσουν από τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ του ΦΡΑΝΚΟ στη χώρα τους.

Πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια σχετικά ανέμελα στις πανέμορφες παραλίες του τόπου με πέντε φίλους ώσπου ο ΠΟΛΕΜΟΣ στο ΜΑΡΟΚΟ ανάγκασε την Οικογένεια να επιστρέψει στη ΓΑΛΛΙΑ το 1965 και να γίνουν ΓΑΛΛΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ.

Έκανε τη στρατιωτική του θητεία στο Γαλλικό στρατό αναγκαστικά για να αποκτήσει Υπηκοότητα και εκεί διέγνωσαν στοιχειωδώς το καλλιτεχνικό του ταλέντο αναθέτοντάς του ερασιτεχνικά καθήκοντα διασκεδαστή.

Στο μεταξύ είχε ήδη πάρει τις πρώτες καλλιτεχνικές σπουδές στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ της CASABLANCA.

alt

H Δεκαετία 1970 ήταν για αυτόν σκληρή εργασιακά για να μπορέσει να ζει με λίγους ρόλους στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στο ΘΕΑΤΡΟ.

Το δυναμικό του ταμπεραμέντο, ο εξαιρετικός και επιβλητικός του σωματότυπος, του έδωσαν στην αρχή ρόλους ΒΙΑΟΥΣ και ΣΚΛΗΡΟΥΣ κάτι που στον ίδιο δεν άρεσε και προσπάθησε συνειδητά να το αλλάξει.

Χάρη στο ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΝ ΤΑΛΕΝΤΟ του και την ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ του ΕΚΦΡΑΣΗ άλλαξε αυτό το στερεότυπο και μπόρεσε άνετα να ερμηνεύσει μεγάλης ποικιλίας ρόλους από σκληρούς, βίαιους, κωμικούς, τρυφερούς, ανθρώπινους.

alt

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Πορεία της ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑΣ του είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή τόσο για την εξέλιξή του από μικρό σε Πολύ μεγάλο Ηθοποιό όσο και για την Ποσότητα της δουλειάς του.

Έχει πάιξει σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ σε 85 Κινηματογραφικές ταινίες μέχρι σήμερα.

Αρχής γενομένης το 1979 στην ουσία με την ΤΑΙΝΙΑ του ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ, ναι ενός Έλληνα,  "CLAIRE DE FEMME", ένα εξαίρετο δράμα με πολύ μεγάλους τότε Ηθοποιούς όπως ο YVES MONTAND, ROMY SCHNEIDER, ROBERTO BEGNINI.

Στη συνέχεια ξεκινάει ΠΕΡΙΟΔΙΕΣ στην ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ με το: DIDIER FLAMAND THATRE COMPANY έχοντας σημαντικές εμφανίσεις.

Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980 είναι εκείνη που ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ πλέον το ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΛΕΝΤΟ του και τον καθιερώνει σαν ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟ ΔΙΕΘΝΗ ΗΘΟΠΟΙΟ με φτασμένο επίπεδο και ΦΗΜΗ.

Το 1984 εμφανίζεται στο ΔΡΑΜΑ του BERTRAND BLIER  "NOTRE HISTOIRE" στην σκιά του μεγάλου ALAIN DELON και της NAHTALIE BAYE.


alt

Ο Άνθρωπος όμως που στην ουσία ΑΝΕΔΕΙΞΕ το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΑΛΕΝΤΟ του JEAN RENO και τον "απογείωσε" σε επιτυχία και διεθνή αναγνώριση είναι ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ  LUC BESSON.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ στις παρακάτω μεγάλες και σημαντικές ταινίες του:


 • 1984  "L' AVANT DERNIER" 
 • 1984  "LA DERNIER COMBAT"
 • 1985  "SUBWAY"

alt

alt

alt

Το 1988 έρχεται μια ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ για τον ιδιο όχι μονάχα καλλιτεχνικά αλλά και προσωπικά:


"LE GRAND BLEU"  (ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ) σε σκηνοθεσία του LUC BESSON, ένα εκθαμβωτικό δράμα με τον JEAN MARC BARRE και την JOANNE ARQUETTE

H συγκλονιστική αυτή πραγματικά ταινία, την έχουμε ήδη παρουσιάσει σε ξέχωρη αναφορά, εκτόξευσε τη Φήμη και την επιτυχία του JEAN RENO δυστυχώς όμως "τρελαίνοντας" και τον ίδιο.

alt

alt

alt

alt

Άσχημα παρασυρμένος από την επιτυχία, εγκαταλείπει την οικογένεια του, την NATALIE DYSKIEWICZ και τα δύο του παιδιά για να μεταβληθεί σε ....play boy, πορεία καταστροφής που μέσα σε ένα χρόνο αντιλαμβάνεται και πισωγυρίζει στην ώριμη πλευρά του.

Ο LUC BESSON γίνεται πλέον ο πνευματικός και καλλιτεχνικός του μέντορας.

Ακολουθούν δύο ακόμα ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ:

 • 1990 "NIKITA" μια δραματική περιπέτεια με την ANNE PARILLAUD
 • 1994  "LEON" μια δυναμική βίαιη σκληρή αλλά και συνάμα εξαιρετικά τρυφερή και ανθρώπινη αστυνομική περιπέτεια με τους GARY OLDMAN, NATALIE PORTMAN
alt


alt

alt

alt

Από το 1994 και μετά ο JEAN RENO με τις τεράστιες αυτές επιτυχίες, όπως ήταν αναμενόμενο, ανοίγει τις πόρτες του HOLYWOOD και αυξάνει τις συμμετοχές του σε ταινίες που φτάνουν τις τρεις το χρόνο.

 • 1995 Ένα μικρό ρόλο στην ταινία του LAWRENCE KASDAN "FRENCH KISS"
 • 1996 Συμμετοχή στο θρίλλερ του BRIAN DE PALMA  "MISSION IMPOSSIBLE"
 • 1996  Στην ΓΑΛΛΙΚΗ Περιπέτεια του FRANCIS VEBER  "LE JAGUAR"
 • 1997 Στην Περιπέτεια κωμωδίας του RENE MANZOR  "UN AMOUR DE SORCIERE"
alt

alt

Το 1998 ερχόμαστε να τον απολαύσουμε και πάλι σε ένα φιλμ περιπέτειας του RONALD EMERICH, τον γνωστό
"ΓΚΟΤΖΙΛΛΑ" ενώ επίσης την ίδια χρονιά τον απολαμβάνουμε πλάι στον μεγάλο ROBERT DE NIRO, στο αξιόλογο Αστυνομικό δράμα του JOHN FRANKENHEIMER   "RONIN"

alt

alt

Δεν ξέρει να λησμονά το Γαλλικό Κινηματογραφικό κοινό και το 2004 εμφανίζεται στο δυνατό θρίλλερ του OLIVIER DAHAN  "LES RIVIERES POURPRES" με τους BENOIT MAGIMEL & CRHISTOPHER LEE.

alt

alt

Το 2006 έχει δύο ακόμα μεγάλες επιτυχίες με τις ταινιες:

 • "ΡΟΖ ΠΑΝΘΗΡΑΣ" του SHAWN LEVY με τους STEVE MARTIN, KEVIN KLINE
 • και τη ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ του RON HOWARD που προκάλεσε πάταγο:   "ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΤΑ ΒΙΤΣΙ"
alt

alt


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Ο JEAN RENO έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει 4 παιδιά, δύο από κάθε γάμο του. Η Πρώτη του σύζυγος η GENEVIEVE, είχε την SANDRA και τον MICKAEL. H Δεύτερη σύζυγός του είναι η Πολωνή NATHALIE DYSKIEWICZ σε μια ταραχώδη, όπως είπαμε, σχέση με την οποία έχουν τον TOM και την SERENA.
Ο JEAN RENO ζει μόνιμα στη ΓΑΛΛΙΑ, στο ΠΑΡΙΣΙ αλλά διατηρεί σπίτια στο LOS ANGELES και τη ΜΑΛΑΙΣΙΑ.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Στην καριέρα του μέχρι τώρα έχει ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ και ακόμα 4 υποψηφιότητες


alt

Εδώ λοιπόν κλείνουμε το αφιέρωμά μας σε αυτόν τον μεγάλο και αγαπημένο Ηθοποιό που θα έλεγε κανείς με όχι φανφαρόνικο τρόπο κρατά την ποιότητά του και την αναγνωρισιμότητά του σε μεγάλα και διεθνή επίπεδα, έχοντάς τον θαυμάσει και απολαύσει σε πολλές μικρές αλλά και μεγάλες εμφανίσεις.

Το γλυκό του πρόσωπο, άλλοτε θλιμμένο, άλλοτε τρυφερό, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με οργή και ένταση, πάντα μένει ανάμεσα στις αγαπημένες μας επιλογές ανάμεσα στις σύγχρονες μορφές της Κινηματογραφικής τέχνης.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1962

alt


Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και θαρρώ είναι όμορφο και ρομαντικό θα έλεγα να συνεχίσουμε την

καλλιτεχνική μας αναδρομή στις χρυσές μέρες των ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Σήμερα θα πάμε στην διοργάνωση του


1962


17-23 Σεπτέμβρη 1962


Βρισκόμαστε στην 3η μόλις διοργάνωση του Μεγάλου αυτού Εθνικού μας φεστιβάλ και ήδη έχει αυτό καταξιωθεί καλλιτεχνικά στα κινηματογραφικά δρώμενα της Ευρώπης.


ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 1962


Τα μέλη της κριτικής επιτροπής της διοργάνωσης του 1962 ήταν τα εξής:

 • ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΑΣ: Ακαδημαϊκός
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πρόεδρος Δ.Ε.Θ.
 • ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΡΑΝΘΗΣ:  Λογοτέχνης
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΝΟΥΤΟΣ:  Δ/ντής Υπουργείου Παιδείας
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΨΑΡΡΑΣ:  Παραγωγός
 • ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ:  Ηθοποιός
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ:  Σκηνοθέτης
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗΣ:  Μουσικοκριτικός
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Πρόεδρος Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων
 • ΑΓΛΑΪΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ:  Κριτικός Κινηματογράφου
 • ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ: Τεχνοκριτικός καθηγητής ΕΜΠ
 • ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΦΑΚΗΣ:  Ζωγράφος
 • ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ:  Ποιητής κριτικός
 • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

Μια σύντομη ματιά στη σύνθεση της επιτροπής σε κάνει πραγματικά να νιώσεις αμέσως τη βαρύτητα της διοργάνωσης και του ποιοτικού της βάθους.


Ο Χώρος του Κινηματογράφου εκπροσωπείται με "χρυσά" ονόματα, όπως τον μεγάλο θριαμβευτή του προηγούμενου φεστιβάλ, σκηνοθέτη ΓΙΩΡΓΟ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, τον μεγάλο μας Ηθοποιό ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ανθρώπους της λογοτεχνίας και τέχνης όπως ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΑΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΡΑΝΘΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ και όλοι επίσης οι λοιποί συντελεστές.


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ


Η ΤΑΙΝΙΑ που σημαδεύει το 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ είναι η μεταφορά στην μεγάλη οθόνη του κλασικού αρχαίου δράματος του ΕΥΡΥΠΙΔΗ

"ΗΛΕΚΤΡΑ"


Σε ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ  ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


alt


ΕΝΝΕΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (9) ΦΕΣΤΙΒΑΛ στην κυριολεξία σαρώνει η μεγάλη και συγκλονιστική αυτή δημιουργία, αριθμός ασύλληπτος για τα Κινηματογραφικά δρώμενα

 • ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΠΑ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ Β' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ για τον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

alt

alt

alt

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ της ΤΑΙΝΙΑΣ:

ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ
ΜΟΝΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  WALTER LASSALY

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΑ:  ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ
ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ:  ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ:  ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ
ΣΥΖΥΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ:  ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ
ΑΙΓΙΣΘΟΣ:  ΦΟΙΒΟΣ ΡΑΖΗΣ
ΠΥΛΑΔΗΣ:  ΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΧΟΡΟΥ:  ΘΕΑΝΩ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ:  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΕΦ
ΧΩΡΙΚΟΣ:  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
ΠΑΙΔΙΑ: ΕΡΣΗ ΠΙΤΤΑ, ΠΕΤΡΟΣ ΑΜΠΕΛΑΣ

alt

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ για την ΤΑΙΝΙΑ:

 • 2 βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών 1962 (κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης).
 • Αργυρή Δάφνη στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου 1963.
 • Ειδικό Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ακαπούλκο 1962.
 • Δίπλωμα Αξίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Εδιμβούργου 1962.
 • Βραβείο Femina στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βελγίου 1963.
 • Υποψήφια για όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 1963.
 • Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ της Διεθνούς Ένωσης Νέων Γαλλίας.
 • 2 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμβέρσας 1964 (κριτικής επιτροπής και κινηματογραφικού τύπου).
 • Βραβείο καλύτερης ταινίας από τους αντιπροσώπους διεθνούς τύπου στο Φεστιβάλ Βαλκανικού Κινηματογράφου 1964.
Μιλάμε πραγματικά για μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ που ανέδειξε τη δύναμη και τη λάμψη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΤΑΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ    "ΟΥΡΑΝΟΣ"

ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ στη μεγάλη αυτή ταινία γεμάτη ποίηση και συναίσθημα

 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Μια λυρική αντιπολεμική σκοτεινή ταινία, ίσως η καλύτερη του ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, που χειροκροτήθηκε πολύ μαζί με την "ΗΛΕΚΤΡΑ" , με τους:  ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΙΤΤΑ, ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΜΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ.

Εκπληκτική η Κινηματογράφιση των: ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΑΝΑΛΗ, ΠΕΤΡΟΥ ΠΕΤΤΑΛΑ, GIOVANNI VARRIANO δίκαια πήρε τα αντίστοιχα βραβεία στη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.

Συγκλονιστική η ΜΟΥΣΙΚΗ του ΑΡΓΥΡΗ ΚΟΥΝΑΔΗ

altalt

alt

Η ΤΑΙΝΙΑ απογειώθηκε και εκτός Ελλάδας:

 • Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών.
 • Βραβείο Φωτογραφία από ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κιν/φου) 1964
 • Αργυρή Σειρήνα στο Φεστιβάλ Νάπολης (1963).
 • Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Νέας Υόρκης.

 • Η εφημερίδα «Ομπσέρβερ» τοποθετεί την ταινία ανάμεσα στις 10 καλύτερες του 1963.
 • Ο Federico Fellini που βλέπει την ταινία, δηλώνει πως είναι εξαιρετική.
 • Οι κριτικοί και οι θεωρητικοί του κινηματογράφου τοποθετούν τον "Ουρανό" ανάμεσα στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες σε παγκόσμιο επίπεδο.


ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ   "ΘΡΙΑΜΒΟΣ"

Μια προσωπική μεγάλη επιτυχία του μεγάλου μας Ηθοποιού σε δική του Σκηνοθεσία μαζί με τον ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΡΥΔΗ ΦΟΥΚΣ σε ΣΕΝΑΡΙΟ:  ΚΩΣΤΑ ΚΟΤΖΙΑ, ΤΑΣΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ

Η Ταινία χαρίζει στον ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ   Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
σε μια εξοχη ερμηνεία μαζί με την ΚΑΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΗ
και τους:  ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ, ΣΤΑΥΡΟ ΞΕΝΙΔΗ, ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ, ΛΑΜΠΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ, ΝΑΣΟ ΚΕΔΡΑΚΑ, ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

alt

altBERNARD AUBERT CLAUDE    "ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ"

Ένα σημαντικό πολύ καλό ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΡΑΜΑ σε ΣΕΝΑΡΙΟ του ίδιου σκηνοθέτη, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ του ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΣΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΗ: ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΟΥΡΑΜΠΑ
Χαρίζει στον ΤΙΤΟ ΒΑΝΔΗ   Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Μαζί του οι:  ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΡΑΚΟΥ, ΑΛΕΚΑ ΠΑΪΖΗ, ΑΝΝΑ ΠΑΪΤΑΖΗ, ΜΑΛΑΙΝΑ ΑΝΟΥΣΑΚΗ, ΚΟΥΛΑ ΑΓΑΓΙΩΡΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣJOHN CONTES    "ΤΑ ΧΕΡΙΑ"

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ του μεγάλου ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΝΙΣΗ στην ταινία αυτή με τους:  ΚΑΚΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΑΛΕΚΟ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ, ΣΤΕΛΙΟ ΒΟΚΟΒΙΤΣ του έδωσε

Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Είχαμε:
 • Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ:   "ΑΘΗΝΑ Χ.Ψ.Ξ."
 • Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ:  "Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ"

ΞΕΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 • "LA BELLE AMERICAINE"     ROBERT DHERY
 • "ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΑΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ"  PIETRO GERMI
με Α' ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

και

 • "EL CID"  ANTHONY MANN  Β' ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
 • "ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ΕΚΛΑΠΗ"  ION POPESCU-GOPO  Γ' ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

alt

alt

alt


Κλείνοντας την περιήγησή μας στον κόσμο του 3ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1962
τονίζουμε την ΤΡΟΜΕΡΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ εκείνη τη "χρυσή" εποχή και την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ που γνώρισε στα παγκόσμια φόρουμ και φεστιβάλς με τις δημιουργίες του.
Είναι πραγματικά γεγονός να σε πιάνει ίλιγγος αν αναλογισθείς το βαθμό της αναγνωρισιμότητας των ταινιών αυτών....

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ: ΕΡΡΙΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL

συνεχίζοντας το ταξίδι μας στους Έλληνες Σκηνοθέτες που τίμησαν τον Ελληνικό Κινηματογράφο, σήμερα θα σταθούμε

στον ....δεύτερο ΕΡΡΙΚΟ από το χώρο μετά τον ΕΡΡΙΚΟ ΑΝΔΡΕΟΥ.

Θα σταθούμε σε μια σημαντική μορφή που δεν ήταν μόνο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ αλλά είχε τη ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ μέσα στην καρδιά του, ως ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ και μπόλιασε με την προσωπική του ποίηση το κόσμο της τέχνης.


ΕΡΡΙΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

alt

Υπάρχουν πολλές φορές περιπτώσεις, που σημαντικοί άνθρωποι φεύγουν από κοντά μας χωρίς να έχουν τύχει της αναγνώρισης που τους αναλογεί.

Χωρίς να έχει εκτιμηθεί η αξία του έργου και της προσφοράς τους. Χωρίς εν τέλει να έχει επισημανθεί η προσωπικότητά τους και η αξία της παρουσίας τους στη ζωή.

Μια τέτοια περίπτωση υπήρξε ένας Ηρακλειώτης άνθρωπος της τέχνης.

Ο Ερρίκος Θαλασσινός. Γένημα-θρέμμα του Ηρακλείου.

Ένας ευπατρίδης Ηρακλειώτης που αγάπησε το Ηράκλειο και την Κρήτη και μέσα από την πέννα του μας έδωσε όλη εκείνη την ευαισθησία με την οποία η Κρήτη μπολιάζει τους ανθρώπους της.

Ο Ερρίκος Θαλασσινός διακρίθηκε ως σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και έτσι έγινε γνωστός.

Όμως υπηρέτησε θαυμάσια και την ποίηση. Κάτι που δεν είναι γνωστό παρά μόνο στους κοντινούς του και στους πολλούς φίλους του επειδή την ποίησή του δεν την εξέδιδε. Ήταν κάτι που κρατούσε για τον εαυτό του.


[ΣΙΜΟΣ ΧΟΥΠΑΣ]

alt

Η Σεμνότητα και ο τρόπος ζωής του ΕΡΡΙΚΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ δεν τον άφησε να "εκτεθεί" αφειδώς στο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΑΚΟ.

Οι προσωπικές του φωτογραφίες στο Κοινό είναι ελάχιστες και θεωρούνται σπάνιες, δείγμα ανθρώπου που η εσωτερική του δύναμη και ποιότητα ήταν πάνω από τη δημοσιότητα και την λαμπερή παρουσία.

Άλλωστε υπηρέτησε την ΤΕΧΝΗ σε καιρούς ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ και ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ γιατί την πίστευε και την αγαπούσε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γεννήθηκε στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ το 1927 και έφυγε από κοντά μας στις 30 ΙΟΥΛΗ 2000 σε Ηλικία: 73 ετών, σχετικά νωρίς


Ήταν ο δεύτερος από τους τρεις γιους της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν γνωστός δικηγόρος του Ηρακλείου. Η μητέρα του ήταν μια πολύ καλλιεργημένη γυναίκα, την οποία ο Ερρίκος υπεραγαπούσε. Τα παιδικά του χρόνια πέρασαν ανέμελα στο Ηράκλειο. Γρήγορα όμως ήρθαν τα δύσκολα. Στα εφηβικά του γνωρίζει τη βαρβαρότητα του πολέμου, την Κατοχή και λίγο αργότερα τον Εμφύλιο.

Στην Αθήνα σπουδάζει Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα εργάζεται. Ακολουθώντας τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες γράφεται στη σχολή Σταυράκου. Εκεί έρχεται σε επαφή με τον Ιάκ. Καμπανέλη, τον Μ. Βολανάκη, τον Γρ. Γρηγορίου, τον Κουν, τον Τσαρούχη, τον Μ. Θεοδωράκη και άλλους καλλιτέχνες.


Ξεκίνησε την καριέρα του ως σκηνοθέτης το 1957, ως βοηθός του Ζυλ Ντασέν στα γυρίσματα της ταινίας "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" στην Κρήτη.

Το 1958-1959 εργάστηκε ως βοηθός του σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη στην ταινία "Καραγκιόζης, ο αδικημένος της Ζωής" την οποία ολοκλήρωσε μόνος του, μετά την παραίτηση του Γεωργιάδη, κάτι που του έδωσε την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές του καθώς η ταινία γυρίστηκε με επιτυχία.

Το 1962 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ταινία «Η Εκδίκηση του Καβαλάρη».

Όπως λέει λοιπόν ο ίδιος οι ταινίες τότε γυρίζονταν για "να πάνε στον κόσμο, να τον ψυχαγωγήσουν".

Αναφέρεται στη δεκαετία του 50 και 60. Ήταν η εποχή που η ελληνική κοινωνία έβγαινε τραυματισμένη από τη βαρβαρότητα της Κατοχής και του Εμφυλίου με όλα τα συνακόλουθα.

Ο κόσμος όντως είχε ανάγκη να χαρεί, να διασκεδάσει, να γελάσει. Ήταν η εποχή του λεγόμενου εμπορικού κινηματογράφου. Τότε που γυρίστηκαν κοινωνικές ταινίες και κωμωδίες με τους θαυμάσιους κωμικούς της εποχής εκείνης, τις οποίες και σήμερα με ευχαρίστηση παρακολουθούμε.

alt

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Φιλμογραφία του ξεκινάει όπως είπαμε το 1959 και τελειώνει το 1986.

Στα 27 αυτά χρόνια ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ:  44 ΤΑΙΝΙΕΣ και γράφει το ΣΕΝΑΡΙΟ σε 17 από αυτές.

Στη δεκαετία της παρακμής του 1980 παράγει 5 ακόμα Βιντεοταινίες κωμωδίες.

Αντικείμενο της ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑΣ του και των δημιουργιών του είναι ο ΑΠΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, στη καθημερινή του λαϊκή και απλή έκφραση.

ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ απλές, με ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν αλλά και δραματικές δημιουργίες με τον ανθρώπινο κοινωνικό πόνο.

Πάμε να ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ κάποιες από τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ του:

1961  "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ"

Ίσως το καλύτερο και επιβλητικότερο FILM NOIR του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, συγκλονιστική πραγματικά ταινία που έχει μείνει αξεπέραστη μέχρι σήμερα.

Με τους: ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ, ΘΑΝΟ ΜΥΛΩΝΙΑ, ΜΕΛΠΩ ΖΑΡΟΚΩΣΤΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, ΝΕΛΛΥ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

alt

1965  "Η ΕΥΑ ΔΕΝ ΑΜΑΡΤΗΣΕ" σε σενάριο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

με τους ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΩΝΑΚΗ, ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ, ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ, ΤΑΚΗ ΜΗΛΙΑΔΗ

Μια δροσερή κωμωδία

alt

 1966  "Ο ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ" σε ΣΕΝΑΡΙΟ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

με τον ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ

alt

Μια εκπληκτική ΚΩΜΩΔΙΑ στην οποία αναδεικνύεται ο αγώνας ενός μεροκαματιάρη ανθρώπου να ...παντρέψει τις αδελφές του, χαρακτηριστικός "ΓΟΛΓΟΘΑΣ" σε μια τότε φτωχή οικογένεια.


Το 1967 επαναλαμβάνει με τον ίδιο σεναριογράφο μια ακόμα μεγάλη επιτυχία, το

"ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ" με τους ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ, ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ, ΤΑΚΗ ΜΗΛΙΑΔΗ και τα κλασικά ....Ελληνικά προβλήματα με μια ...κακή Πεθερά

alt

1967  "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ" Κωμωδία σε σενάριο ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

με τους ΝΤΙΝΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ, ΛΙΛΙΑΝ ΜΗΝΙΑΤΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟ, ΣΩΤΗΡΗ ΜΟΥΣΤΑΚΑ, ΑΛΕΚΟ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟ

alt

Το 1972 γυρίζει μια δροσερή ΚΩΜΩΔΙΑ πάλι σε σενάριο ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ     "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΡΟΛΟΪ" με τον ΝΙΚΟ ΣΤΑΥΡΙΔΗ να έχει τον κεντρικό ρόλο

alt

1973   "ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ" μια παραλλαγή της ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗΣ με  διασκευή ΘΟΔΩΡΟΥ ΚΑΤΣΑΔΡΑΜΗ

με πολλούς σημαντικούς Ηθοποιούς: ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΗΣ, ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΔΡΑΜΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΜΙΩΤΑΚΗ

alt

Το 1974 είναι η δεύτερη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ του

Σε σενάριο ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΡΣΕΛΑ σκηνοθετεί το Κοινωνικό ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ

"ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ"

ΟΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ πλάι στους ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ, ΝΟΡΑ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΛΟΥΙΖΑ ΠΟΔΗΜΑΤΑ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΖΑΝ, ΓΙΩΡΓΟ ΚΥΡΙΤΣΗ, ΡΙΤΑ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ κ.α. στη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του σε μια ταινία πραγματικά συγκλονιστική

alt

alt

Για τη μουσική των έργων του συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες αρχίζοντας από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γ. Μαρκόπουλο, τον Τσιτσάνη, το Χατζηνάσιο, κ.ά.

Κάτι σημαντικό που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο Ερρίκος με όλους αυτούς δεν είχε τη συνήθη απλή επαγγελματική σχέση. Συνδεόταν μαζί τους και με φιλία που σε πολλές περιπτώσεις δενόταν και με κουμπαριά. Είχε κερδίσει την αγάπη και εκτίμησή τους με την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, την εντιμότητά του, τη συνέπεια και τη σοβαρότητα στη δουλειά του.

Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ σαν ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ

Στις ταινίες του ο Ε. Θαλασσινός έγραφε τους στίχους των τραγουδιών. Συνηθιζόταν τότε στις ταινίες να λανσάρονται και καινούργια τραγούδια. Έτσι πολλά τραγούδια του που μελλοποιήθηκαν από Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο, Χατζηνάσιο κ.λ.π. έγιναν σημαντικές επιτυχίες.

Όμως ο Θαλασσινός δεν έγραφε απλά στίχους. Ήταν ένας θαυμάσιος ποιητής. Η ποίηση είναι μια άλλη πλευρά της καλλιτεχνικής του φύσης. Γι αυτή θα αναφερθούμε στη συνέχεια.


Εκτός από τον κινηματογράφο δούλεψε και στην τηλεόραση γράφοντας και γυρίζοντας σήριαλ και γιορταστικά προγράμματα για την ΕΡΤ, τηνπερίοδο που ακόμα δεν υπήρχαν τα ιδιωτικά κανάλια. Σε ενα από αυτά τα γιορταστικά - Χριστούγεννα 1976 - χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τραγουδιστή, τον αγαπημένο του φίλο Νίκο Ξυλούρη, να ψάλει το απολυτίκιο της γέννησης. Ήταν κάτι το συγκλονιστικό.

Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ σαν ΠΟΙΗΤΗΣ

Δεν είναι γνωστό ότι ο Ε. Θαλασσινός ήταν ένας θαυμάσιος ποιητής. Όσοι φίλοι του, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, έτυχε να γνωρίσουν την ποίησή του αναγνώρισαν την αξία του ποιητή Θαλασσινού. Όμως η ποίησή του έμεινε άγνωστη επειδή ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν ποτέ να την εκδώσει, να τη γνωστοποιήσει. Δεν επεδίωκε ποτέ την προβολή. Αντίθετα την απέφευγε. Αντιπαθούσε υπερβολικά αυτό που κυριαρχεί στο χώρο του. Τις δημόσιες σχέσεις, την επιδίωξη της προβολής, την αναγνωρισιμότητα. Η σεμνότητα, η διακριτικότητα και η ευαισθησία του ήσαν τα βασικά χαρακτηριστικά του. Έγραφε ποίηση γιατί έτσι ένοιωθε. Το είχε ανάγκη. Ήταν κάτι που τον στήριζε στη ζωή του και τον κρατούσε πάντα φρέσκο.


ΠΗΓΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ:
 • WIKIPEDIA
 • www.patris.gr- ΣΙΜΟΣ ΧΟΥΠΑΣ

Αυτός φίλες και φίλοι ήταν ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

Άνθρωπος της ΤΕΧΝΗΣ.......όπως αυτή πραγματικά είναι.....!!!

Ένας ευπατρίδης, ένας ρομαντικός εκφραστής της δημιουργίας.....!!!

Ένα όνομα στο οποίο δεν αποδώθηκαν οι ΤΙΜΕΣ που ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ

Κλείνουμε το αφιέρωμα στον ΜΕΓΑΛΟ αυτό στην ουσία ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ-ΣΤΙΧΟΥΡΓΟ-ΠΟΙΗΤΗ-ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟ
με ένα ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ που έχει μελοποιήσει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣΚαι φυσικά το ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ    "ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ" επίσης ΔΙΚΟ ΤΟΥ.......

Στο κόσμο των Ουρανών και της Μνήμης ΕΡΡΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΕ να ξέρεις ζεις μέσα στις καρδιές μας, στο γέλιο που χαρίζεις, στη νοσταλγία των στίχων σου, στην έκφραση των ποιημάτων σου.....

Σε ευχαριστούμε ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΕ......

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΘΡΥΛΟΙ του 20ου Αιώνα: ANITA EKBERG

alt

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL

από το φετινό μας Καλοκαιρινό Κινηματογραφικό περίπατο και τις νοσταλγικές αναπολήσεις σε Μεγάλες Κινηματογραφικές μορφές που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, δεν θα μπορούσε να λείψει ένα μεγάλο ΑΣΤΕΡΙ.

Ένα αστέρι πραγματικής ομορφιάς μα και ένα αστέρι Υποκριτικής.

Μια νεράιδα του Κινηματογράφου που μέγεψε τις δεκαετίες 1950-1960

Κυρίες και Κύριοι....

υποδεχτείτε την ΕΚΘΑΜΒΩΤΙΚΗ:


ΑΝITA EKBERG

alt

Μια Ηθοποιό που δίκαια θεωρείται ανάμεσα στις ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΕΣ και πιο ΕΚΘΑΜΒΩΤΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ του 20ου αιώνα που στόλισαν τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Η KERSTIN ANITA MARIANNE EKBERG, όπως είναι το πραγματικό και πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1931 στο MALMO ΣΟΥΗΔΙΑΣ.

Αναδείχτηκε μέσα από την καριέρα της σαν Μοντέλο, σε μια εξαίρετη Ηθοποιό και στο τέλος σαν ένα λατρεμένο ΣΥΜΒΟΛΟ του ΣΕΞ στις χρυσές δεκαετίες 1960-70.

Η Απογείωσή της στον κινηματογράφο ήρθε με τον περιβόητο ρόλο της ως SYLVIA στο ΘΡΥΛΙΚΟ ΦΙΛΜ του FEDERICO FELLINI

"LA DOLCE VITA".

H τρυφερή ερωτική σκηνή με τον MARCELLO MASTROIANNI στην ΦΟΝΤΑΝΑ ΝΤΙ ΤΡΕΒΙ έμελε να αποτελέσει ΣΚΗΝΗ ΣΥΜΒΟΛΟ στον σύγχρονο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.


alt

Η ANITA EKBERG ήταν το 6ο παιδί της ....8μελούς οικογένειάς της. Στα νιάτα της δούλεψε σαν μοντέλο μόδας. Το 1950 παίρνει μέρος σε διαγωνισμό ομορφιάς στο ΜΑΛΜΟ και στη συνέχεια εκλέγεται ΜΙΣΣ ΣΟΥΗΔΙΑ. Στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ συμμετέχοντας στον διαγωνισμό ΜΙΣΣ ΚΟΣΜΟΣ αν και δεν μίλαγε καθόλου Αγγλικά.

Στον διαγωνισμό αυτό ήταν ανάμεσα στους 6 φιναλίστ και αυτό της απέφερε ένα αρχικό συμβόλαιο με την UNIVERSAL STUDIOS.

Εκεί γνωστίστηκε με τον HOWARD HUGHES, παραγωγό ταινιών, ο οποίος της πρότεινε να κάνει αλλαγές τόσο στο σώμα της όσο και στο όνομά της. Η EKBERG Αρνήθηκε να αλλάξει το όνομά της τονίζοντας ότι αν ήταν να γίνει διάσημη θα ήθελε να γίνει για αυτό που πραγματικά ήταν, γεγονός που την ΔΙΚΑΙΩΣΕ πανηγυρικά.

Εκεί στην UNIVERSAL STUDIOS σπούδασε ΔΡΑΜΑ, ΧΟΡΟ, ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ, ΙΠΠΑΣΙΑ και όλες εκείνες τις υποδομές των Ηθοποιών της εποχής.

Το 1953 κάνει τις πρώτες της ΜΙΚΡΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ στις ταινίες:

"ABBOT AND COSTELLO GO TO MARS""THE GOLDEN BLADE"

Η Ίδια τότε έδωσε σκληρή προσπαθεια στη δραματική, στα μαθήματά της, αλλά και στην Ιπασσία με μανιώδη τρόπο πάνω στους λόφους του HOLLYWOOD.


alt

Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΗΣ

Ο Συνδυασμός μιας προσωπικής ζωής γεμάτης χρώμα και το φυσικό της ταμπεραμέντο την ανέδειξε σε πρόσωπο-μορφή της εποχής εκείνης σε πολλά gossip περιοδικά όπως το "CONFIDENTIAL" ενός σημαντικού αντρικού περιοδικού της εποχής του 1950.

Κάπου στα μέσα του 1950 μετά από πολλές και σημαντικές δουλειές στο χώρο του modeling η λαμπερή και ώριμη πλέον ANITA EKBERG κάνει τη στροφή της στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Εμφανίζεται σαν guest στην τηλεοπτική σειρά "CASABLANCA" και επίσης στη σειρά "PRIVATE SECRETARY"

Το 1955 έχει ένα μικρό ρόλο στην ταινία "BLOOD ALLEY" του WILLIAM WELLMAN μαζί με τους JOHN WAYNE & LAUREN BACALL.

Επίσης το 1955 εμφανίζεται δίπλα στον DEAN MARTIN & JERRY LEWIS στις ΚΩΜΩΔΙΕΣ του FRANK TUSHLIN  "ARTISTS AND MODELS" και το 1956 στο "HOLLYWOOD OR BUST" και οι δύο της PARAMOUNT PICTURES.

Οι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ της κάνουν το κοινό και τους κριτικούς να της δώσουν τον άτυπο τίτλο:
"Η MAIRYLIN MONROE της PARAMOUNT PICTURES".


alt

alt

Το 1956 έρχεται μια πρώτη μεγάλη αναγνώριση με τη συμμετοχή της στην μεγάλη ταινία της PARAMOUNT  "ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ" του KING VIDOR, όπου είχε σημαντικό ρόλο μαζί με ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ:

MEL FERRER, AUDREY HEPBURN, HENRY FONDA, VITTORIO GASSMAN

Έτσι πλέον στα 1957 γίνεται ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ στο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ του JOHN FARROW  "BACK FROM ETERNITY" στο πλάι του ROBERT RYAN & ROD STEIGER.

alt

alt

Επίσης την ίδια χρονιά παίζει στο εγκληματικό δράμα του ANDREW MCLAGLEN  "MAN IN THE VAULT"

με τους WILLIAM CAMPBELL & KAREN SHARPE

 • 1956 H ρομαντική περιπέτεια του TERENCE YOUNG "ZARAK KHAN" με τον VICTOR MATURE
 • 1957 στο δραματικό αστυνομικό θρίλλερ του JOHN GILLING  "INTERPOL" στο πλάι των VICTOR MATURE & TREVOR HOWARD

alt

alt

alt

Η Συνέχεια είναι άκρως εντυπωσιακή με τις μεγάλες της εμφανίσεις στις ταινίες:

 • 1958 στην ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΟΜΕΝΤΥ του GERD OSWALD  "PARIS HOLIDAY" με τον BOB HOPE
 • 1958 Επίσης του ίδιου δημιουργού Δραματικό θρίλλερ noir "SCREAMING MIMI" στο πλαί του PHILP CAREY
 • 1959  H δραματική ρομαντική περιπέτεια του GUIDO BRIGNONE "NEL SEGNO DI ROMA"

 alt

alt

alt

alt

alt

To 1960 έρχεται μια ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ για την ANITA EKBERG ίσως στον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΡΟΛΟ της καριέρρας της:

ο Μεγάλος FEDERICO FELLINI σκηνοθετεί τη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ COMEDY   "LA DOLCE VITA"

H Σουηδέζα στάρ υποδύεται μια ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, την SYLVIA, στο πλάι του μεγάλου MARCELLO MASTROIANNI

Η ταινία είχε απίστευτη επιτυχία, μεταγλωττίστηκς στα ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Η Λαμπερή αυτή επιτυχία την οδηγεί το 1962 στην μεγάλη συμπαραγωγή των FEDERICO FELLINI & VITTORIO DE SICA  "BOCCACCIO '70" στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με την SOPHIA LOREN & ROMY SCHNEIDER.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Για τη συνέχεια η ANITA EKBERG είχε επιλεχθεί να παίξει την περιβόητη ΞΑΝΘΙΑ στην ταινία DR. NO αλλά ο ρόλος τελικά πήγε στην URSULA ANDRESS.

Μαζί της όπως επίσης και με τους FRANK SINATRA, DEAN MARTIN πρωταγωνίστησε το 1963 στην κωμωδία του ROBERT ALDRICH  "FOUR FOR TEXAS"

alt

Με τον FEDERICO FELLINI συναντήθηκε ξανά αργότερα σε δύο ταινιές του:

1972  "I CLOWNS"  &  1987  "INTERVISTA" όπου έπαιξε η ίδια μαζί με τον MASTROIANNI ξανά.

alt

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ

Η ANITA EKBERG παντρεύτηκε τον Βρετανό ηθοποιό ANTHONY STEEL από το 1956 ώς το 1959

Το 1963 μέχρι τα 1975 παντρεύτηκε επίσης τον ηθοποιό RIK VAN NUTTER.

Σε κάποια από τις συνεντεύξεις της παραδέχτηκε ότι ήθελε να είχε ένα παιδί αλλά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να ζήσει αυτή της την επιθυμία.

Οι σχέσεις της και οι έρωτές της ήταν έντονοι και ξακουστοί με τους TYRON POWER, MARCELLO MASTROIANNI, ERROL FLYNN, YUL BRYNNER, FRANK SINATRA, GARY COOPER.

Επίσης είχε μια 3ετή σχέση με τον Πρόεδρο της FIAT GIANNI AGNELLI.

Στην περιβοητη αυτοβιογραφία του ο ηθοποιός ROBERT WAGNER δηλώνει το απωθημένο του να είχε μια καυτή ερωτική νύχτα με την ANITA EKBERG

Η ANITA EKBERG παρά την ΣΟΥΗΔΙΚΗ καταγωγή της από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έχει εγκαταλείψει την πατρίδα της και σπάνια την επισκέπτεται. Παρ' όλα αυτά είναι αγαπητή στους ΣΟΥΗΔΟΥΣ δημοσιογράφους και έχει αρκετές συναντήσεις μαζί τους.

Τονίζει όμως πάντα ότι επιθυμία της είναι τα τελευταία χρόνια της ζωής της να κλείσουν στη ΣΟΥΗΔΙΑ και να ταφεί εκεί.

Στις 19/7/2009 νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο SAN GIOVANNI της ΡΩΜΗΣ μετά από μια επώδυνη πτώση στο σπίτι της στο GENZANO.

Ζεί στην  ΙΤΑΛΙΑ για πολύ καιρό. Το 2011, πλέον στα 80 της χρόνια είχε ένα ακόμα ατύχημα πτώσης στο Ρίμινι με κάταγμα που την έφερε σε δύσκολη θέση. Σήμερα είναι κάτω από την Οικονομική υποστήριξη του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ FELLINI καθώς τα οικονομικά της είναι δύσκολα.alt

alt

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ περιλαμβάνει συμμετοχή σε 64 ταινίες.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ της:

ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ 1956 Καλύτερα υποσχόμενης νεάς ηθοποιού
2003 ΒΡΑΒΕΙΟ CAPRI LEGEND AWARD για την προσφορά της στον Κινηματογράφο

alt


alt

alt

O Πανδαμάτωρ χρόνος δείχνει έτσι το πέρασμά του πάνω στη μορφή της σημερινής ANITA EKBERG

alt

Παρ όλα αυτά, υποκλινόμενοι στη μεγάλη αυτή πραγματική star του Κινηματογράφου, την κρατάμε μέσα μας
πάντα λαμπερή, σαν την ψυχούλα της, σαν τα απίστευτα μάτια της, σαν τη λάμψη και την επιβλητικότητά της...

alt

alt

alt

Δείτε την περιβόητη σκηνή στην FONTANA DI TREVI  "DOLCE VITA"Και κλείνουμε το αφιέρωμά μας στη μεγάλη αυτή Ηθοποιό με ένα αφιέρωμα στο πέρασμά της, κάτω από το άκουσμά του τραγουδιού της "DOLCE VITA"  FELLINI με τη φωνή της KATYNA RANIERI