Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η ΤΑΙΝΙΑ της ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: ZALMAN KING *ΑΓΡΙΑ ΟΡΧΙΔΕΑ*

Αρκετά η ζωή μας έχει γκριζάρει επικίνδυνα και η κατάθλιψη σέρνεται ανάμεσά μας σαν ομίχλη που σκεπάζει τα πάντα.

Αρκετά με τον στυγνό και εκχυδαίζοντα τεχνοκρατικό ορθολογισμό των γιάπηδων και των τεχνοκρατών του κοινωνικού status.

Aγαπητές Φίλες και Φίλοι, νομίζω ότι αξίζουμε μια μικρή οδό διαφυγής σε μια ταινία που είναι πλημμυρισμένη

από έναν ανυπέρβλητο ΑΙΣΘΗΣΙΑΣΜΟ και ΕΡΩΤΙΣΜΟ.

Από μια ταινία που δεν κεφαλαιοποιεί ένα τυχόν δύσκολο και απρόσιτο σενάριο η νοηματική σκηνοθεσία.

Από μια ταινία που θεωρείται ένα αισθητικό ερωτικό ποίημα ντυμένο με την μαγεία της ΛατινοΑμερικάνικης γοητείας, μουσικής, ρυθμού και ως εκ τούτου ερωτισμού.

Φίλες και Φίλοι, σήμερα, στο αφιέρωμά μας στην ΤΑΙΝΙΑ της ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ, θα ανατρέξουμε πίσω στο 1989, στην ταινία του


ZALMAN KING


"ΑΓΡΙΑ ΟΡΧΙΔΕΑ"   


(WILD ORCHID)

alt

Ο πρόσφατα χαμένος Αμερικάνος σκηνοθέτης, μαιτρ θα έλεγε κανείς, στον ΕΡΩΤΙΚΟ και ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, έχοντας δώσει το 1986 τις "ΕΝΝΙΑΜΙΣΗ ΒΔΟΜΑΔΕΣ" με τις οποίες τάραξε τότε τα νερά στο χώρο, επανέρχεται το 1990, με ένα ακόμα ανάλογου είδους, Φιλμ που δεν έχει σκοπό να αναδείξει υψηλά νοήματα, θέσεις η Κινηματογραφικές τεχνικές, αλλά τονίζει και παρουσιάζει με μοναδική μαγεία αυτό που θέλει να εκφράσει.

Την αγριωπή μα συνάμα υψηλά αισθησιακή δύναμη και έκφραση των ανθρώπινων σωμάτων, που αφήνονται με θυελλώδη τρόπο στις ερωτικές τους ορμές και αναζητήσεις.

alt

Το φόντο και το μοτίβο μέσα στο οποίο είναι γυρισμένη η ταινία ακολουθεί και αυτό την ερωτική έκφραση καθώς η Πόλη του ΡΙΟ στη ΒΡΑΖΙΛΙΑ, το περιβάλλον της, το Καρναβάλι, τα τοπία, ο ρυθμός και η ντόπια μουσική απογειώνουν τον ερωτισμό και μια δόση μαγείας θα το έλεγε κανείς στα ύψη.

Η Πρεμιέρα της ταινίας δόθηκε στις: 27 Απρίλη 1990 στις ΗΠΑ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  ZALMAN KING

ΣΥΓΓΡΑΦΗ:  PATRICIA LOUISIANNA KNOP,  ZALMAN KING

ΜΟΥΣΙΚΗ:  SIMON GOLDENBERG,  GEOFF MACCORMACK

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  GALE TATTERSALL

CASTING:  CAREN REA

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:  ILEANE MELTZER & MARLENE STEWART

Τα κοστούμια της ταινίας ιδιαίτερα εντυπωσιακά όπως επίσης και η Μουσική εκπληκτική τόσο στα χορευτικά της σημεία όσο και στα γενικότερα


Εδώ παρακολουθούμε το εκστασιακό και αισθησιακό CARNIVAL SONG

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

MICKEY ROURKE στο ρόλο του εκατομμυριούχου JAMES WHEELER

CARRE OTIS στο ρόλο της εκθαμβωτικής EMILY REED

JAQUELINE BISSET στο ρόλο της CLAUDIA DENNIS

ASSUMPTA SERNA στο ρόλο της HANNA MUNCH

BRUCE GREENWOOD στο ρόλο του JEROME MCFARLAND

OLEG VIDOV στο ρόλο του OTTO MUNCH

alt


alt

alt

alt

ΥΠΟΘΕΣΗ-ΘΕΜΑ


Η EMILY, μια πανέμορφη νεαρή δικηγόρος, ταξιδεύει στο Ρίο Ντε Τζανέιρο για να βοηθήσει την CLAUDIA, που είναι μεσάζοντας, να κλείσουν μια συμφωνία εκατομμυρίων δολαρίων.
Εκεί η EMILY γνωρίζει τον JAMES WHEELER, πρώην εραστή της Κλώντια, έναν εκατομμυριούχο με περίεργους τρόπους και στάση ζωής.
Αθώα και ευάλωτη, θα αφεθεί σιγά σιγά στο αισθησιακό περιβάλλον, σε έναν κόσμο γεμάτο από ερωτικές φαντασιώσεις και θα οδηγηθεί σε σκοτεινά μονοπάτια που απελευθερώνουν και τις πιο κρυφές τις επιθυμίες.

alt
alt


alt


alt

alt

alt

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Σίγουρα στην ταινία δεν περιμένει να συναντήσει κανείς ερμηνείες υψηλής υποκριτικής και ρόλων.
Στην ταινία οι ερμηνευτες, δίνουν με τρόπο ειλικρινέστατο, το όλο πάθος τους και την έκφρασή τους στο να δώσουν αυτό που είναι.

Οι δύο πρωταγωνιστές είναι άκρως εντυπωσιακοί:  Ο MICKEY ROURKE, ίνδαλμα εκείνης της εποχής, έχει αυτό το παράξενο και γοητευτικό στα μάτια του για αυτό και η κάμερα τολμάει να εστιάζει σε έντονο ζουμ στο πρόσωπό του.

Η CARRE OTIS, είναι μαγική πραγματικά. Μερικές φορές δείχνει σαν εξωπραγματική οπτασία παρά σαν ρεαλιστικό πρότυπο μιας επιτυχημένης Δικηγόρου, γεγονός που ο ZALMAN KING μπορεί να μας δώσει με τρόπο εντυπωσιακό ότι κάτω από το εξωτερικό ενός μέσου ανθρώπου μπορεί να κρύβεται ένα αισθησιακό ηφαίστειο.

Τα μάτια της κρύβουν μια υπέροχη μελαγχολία, ενα συνεχές "γιατί", το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε έναν ασυγκράτητο εκρηκτικό ερωτισμό καθώς οι φαντασιώσεις δίνουν τη θέση τους στην πραγματικότητα.

Η JAQUELINE BISSET δεν θέλει ...συστάσεις για το επίπεδό της.
Η Ταινία έχει εξαιρετική Εξωτική φωτογραφία με ιδιαίτερη έμφαση σε ανεξερεύνητους χαρακτήρες. Πραγματικά Ξεχάστε οτι βλέπετε ταινία και φανταστείτε το σαν ένα ερωτικό όνειρο, την εκπλήρωση μιας έντονης φαντασίωσης  μέσα στον πυρετό του καρναβαλιού και την κάψα του Βραζιλιάνικου καλοκαιριου...

alt

alt

alt

alt

alt

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ FESTIVALS: HAVANA FILM FESTIVAL

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Κινηματογράφου
θα συνεχίσουμε σήμερα την περιήγησή μας στο λαμπερό κόσμο των Διεθνών Κινηματογραφικών Festivals φτάνοντας στην ποιητική και εκφραστική ΑΒΑΝΑ στην ΚΟΥΒΑ.
Θα σταθούμε σε ένα Φεστιβάλ με ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΡΟΣ και ΕΠΙΡΡΟΗ που είναι τοHAVANA FILM FESTIVAL

alt

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ της ΑΒΑΝΑΣ είναι ένα ΦΕΣΤΙΒΑΛ στην ΚΟΥΒΑ το οποιο εστιάζει κύρια στην προώθηση και ανάδειξη του ΛΑΤΙΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Είναι επίσης γνωστό με την ονομασία:

FESTIVAL INTERNACIONAL DEL NUEVO CINE LATINOAMERICANO DE LA HABANA

(FESTIVAL OF NEW LATIN AMERICAN CINEMA OF LA AVANA)


alt

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ διοργανώνεται κάθε χρόνο φυσικά κατά τη διάρκεια του ΔΕΚΕΜΒΡΗ στην Πόλη της ΑΒΑΝΑΣ.

Πρωτοξεκίνησε στις 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1979 και ο πρώτος άνθρωπος που το ξεκίνησε σαν Πρόεδρος ήταν ο ALFREDO GUEVARA μαζί με περισσότερους από 600 σκηνοθέτες στη ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ανταποκρινόμενοι έτσι στο πρώτο κάλεσμα του ΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ και ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  (ICAIC)

alt


ΤΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΜ της ΑΒΑΝΑΣ έχει τα εξής θεσμοθετημένα βραβεία:

 • ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
 • ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ
 • FILMS ANIMATION
 • ΠΡΩΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
 • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
 • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ
 • ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ


alt


ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Το ύψιστο βραβείο στο Φεστιβαλ της ΑΒΑΝΑΣ είναι το GRAND GORAL

Στην ιστορική διαδρομή του ΦΕΣΤΙΒΑΛ έχουν αναδειχθεί και έχουν τιμηθεί δεκάδες μεγάλες Κινηματογραφικές δημιουργίες από τις χώρες του ΛΑΤΙΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Οι σκηνοθέτες που έχουν αναδειχθεί στο συγκεκριμένο ΦΕΣΤΙΒΑΛ είναι στο επίπεδο του πρώτου βραβείου όλοι από την Λατινική Αμερική.

alt


Το κύρος και η αξία του ΦΕΣΤΙΒΑΛ είναι τέτοιο που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων και φτασμένων ονομάτων του παγκόσμιου Κινηματογράφου όπως οι:

STEVEN SPIELBERG, PEDRO ALMODOVAR, FRANCIS FORD COPPOLA, CARLOS SAURA, OLIVER STONE, ROBERT REDFORD, JACK NICHOLSON, ROBERT DE NIRO, JACK LEMMON, GREGORY PECK, DANNY GLOVER και πολλών άλλων κατά καιρούς.

ΤΑΞΙΔΙ στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ MUSICAL (Μέρος 2ο)

Σήμερα αγαπημένες Φίλες και Φίλοι

θα προχωρήσουμε στο 2ο και τελευταίο μέρος του αφιερώματός μας στο Ελληνικό Κινηματογραφικό MUSICAL.

Στην προηγούμενη αναφορά μας, στο 1ο μέρος, μιλήσαμε για το είδος, για τους δημιουργούς του και όλους τους συντελεστές και ξεκινήσαμε να κάνουμε τις πρώτες αναφορές σε έργα και δημιουργίες.

Στο 2ο μέρος λοιπόν θα ξεκινήσουμε από το 1969 όπου συνεχίζει τις παραγωγές και τη δημιουργία ένας Σκηνοθέτης που θεωρείται ο ΠΑΤΕΡΑΣ του Ελληνικού MUSICAL.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ

Μαζί με το σύνολο που άφησε εποχή δηλαδή την ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ, τον ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ στην ανυπέρβλητη μουσική δημιουργία και ένα μεγάλο όμιλο συντελεστών και φυσικά ΗΘΟΠΟΙΩΝ.

Τη σκυτάλη λοιπόν σήμερα την παίρνουμε το 1969

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ ξεκινάει μια ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΟΦΗ στο ύφος και το θέμα του MUSICAL.

Αυτή τη φορά δεν έχουμε τις ανάλαφρες, ροζ, τρυφερές, ρομαντικές παραγωγές στα πρότυπα του Αμερικάνικου musical και "γρανίτας από λεμόνι"

Αυτή τη φορά περνάμε στο πιο Ελληνικό, στο Ελληνικό δραματολόγιο, στην καθημερινότητα της ζωής των απλών ανθρώπων στο τόπο μας, με έμφαση στη λαϊκή μουσική, στους πόθους και τα όνειρα.

Το 1968 ξεκινάει μια νέα σειρά από τις δημιουργίες του μεγάλου Σκηνοθέτη με πρώτο το:

"ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ"

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ: ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, ΜΟΝΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ερμηνευτικά είναι η σειρά της μεγάλης ΜΑΙΡΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ να λάμψει πλάι στους: ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ, ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ, ΧΡΟΝΗ ΕΞΑΡΧΑΚΟ

Η Εκπληκτική παρουσία και φωνή του ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ δίνει το δικό της στίγμα στην ταινία με τραγούδια που τραγουδιώνται ακόμα

alt

Την ίδια χρονιά, το 1968, έχουμε ένα ακόμα εξαίρετο, musical, το:

"ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ"

Σενάριο: ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ Μοντάζ: ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ, Κινηματογράφιση: ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, στις μαγικές χορογραφίες του μεγάλου ΓΙΑΝΝΗ ΦΛΕΡΥ, με τη Μουσική του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ

Λάμπουν οι: ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΦΑΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ, ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΦΩΚΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ, ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΞΑΡΑΣ

Ακόμα σιγοτραγουδάμε τα τραγούδια της ΜΑΡΙΝΕΛΛΑΣ στην ταινία

alt

Η Ταινία γυρισμένη εξωτερικά στην πανέμορφη ΥΔΡΑ

Στα 1969 συνεχίζεται το ΛΑΪΚΟ MUSICAL με την "ΠΑΡΙΖΙΑΝΑ"

Σενάριο του Δαλιανίδη ξανά, Μοντάζ: ΠΑΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, Κινηματογράφιση: ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ, Μουσική: ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ,Χορογραφίες: ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ

Έπαιζαν οι: ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΡΡΙΚΑ ΜΠΡΟΓΙΕΡ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ, ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

"ΣΟΥΖΥ ΕΦΑΓΕΣ"............. Αθάνατη ατάκα από τη θρυλική ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ στην ταινία....!!!!

 το 1969 έχουμε μια ΣΤΡΟΦΗ στη θεματολογία, γυρίζεται το:

"ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ" σε Σκηνοθεσία ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Μεγάλος μας σκηνοθέτης προσπαθεί κάτι δύσκολο, ένα λαϊκό musical πάνω στο μεγάλο έργο του ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ  "Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ", με καθαρά νεορεαλιστικούς και εξπρεσσιονιστικούς τόνους, σε δικό του ΣΕΝΑΡΙΟ.

Με τη ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ αυτή τη φορά του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ και τις ερμηνείες ενός μεγάλου ερμηνευτικού διδύμου:

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ, ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ

μαζί με τους:  ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΕΙΛΗΝΟ, ΣΟΦΙΑ ΡΟΥΜΠΟΥ, ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΧΡΟΝΗ ΕΞΑΡΧΑΚΟ, ΜΑΡΙΑ ΦΩΚΑ, ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗ.

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ των ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΚΟΥ ΖΕΡΒΑ σε έντονα χρώματα

altΕδώ , ίσως ένα από τα πλέον ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΑ στην Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, το "ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ του ΘΑΝΑΤΟΥ" δοσμένο σε μαγικές νότες του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ σε ένα χορό που ματώνει στην κυριολεξία από τον μεγάλο ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ.

Στη συνέχεια περνάμε στα 1971, όπου ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ στρέφεται σε μια άλλη μεγάλη Ομάδα Ηθοποιών και με θέματα που άπτονται της Κοινωνικής επικαιρότητας.
Τότε ανεβαίνει το Εξαιρετικό MUSICAL

"ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΣΤΟΠ"

σε ΣΕΝΑΡΙΟ πάλι δικό του. Η Μουσική είναι πάλι πλέον του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ, στο ΜΟΝΤΑΖ ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ, στις ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΕΙΛΗΝΟΥ

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ οι: ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ, ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΦΑΣΗΣ, ΜΙΡΑΝΤΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΕΡΕΜΕΤΗ

Ακούγονται ανεπανάληπτα τραγούδια από τον ΤΟΛΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟ στις χρυσές εποχές του.

alt"Γλυκά πονούσε το μαχαίρι" με τη μαγική τότε φωνή του ΤΟΛΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το 1972 ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ συναντιέται με τον μεγάλο
ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΡΑΒΑ

Μαζί του και φυσικά και με ένα μεγάλο ώριμο υπέροχων Ηθοποιών θα γυριστούν τα δύο τελευταία MUSICALS του κλασικού Ελληνικού Κινηματογράφου.

"ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΣΑΣ"

Σενάριο πάλι δικό του όπως πάντα, Μοντάζ: ΠΑΥΛΟΣ ΑΛΕΠΗΣ, Κινηματογράφιση: ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ, Μουσική: ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

Παίζουν οι: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ, ΜΠΕΤΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΟΥΛΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ Τραγουδάει και χορεύει με μοναδικά αυθεντικό τρόπο ένα κλασικό πονεμένο ζεϊμπέκικο στη μεγάλη μουσική του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑΕδώ η ΜΠΕΤΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ με τον ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΡΑΒΑ σε μια "θεατρική" ερμηνεία ενός τραγουδιού της ταινίας

"Ο ΜΑΓΚΑΣ με το ΤΡΙΚΥΚΛΟ"

Μοντάζ: ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ Κινηματογράφιση: ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ Μουσική: ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ, Χορογραφίες: ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ

Έπαιξαν οι: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ, ΤΟΝΙΑ ΚΑΖΙΑΝΗ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΤΣΑ ΜΑΡΟΥΔΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ, ΓΙΟΥΛΥ ΣΤΑΜΟΥΛΑΚΗ

Αξέχαστος ο ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ στα τραγούδια της ταινίας
Αξέχαστο το τραγούδι "Όταν πονέσει η καρδιά"Ο Σταύρος Παράβας σε μια ακόμα ερμηνευτική του παρουσία στην ταινία......


Αυτός ήταν γενικά ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ MUSICAL στον κλασικό Ελληνικό Κινηματογράφο.
Συναισθήματα, εικόνες, πάθη, χαμόγελα, απίθανο χιούμορ, ατμόσφαιρα, μουσική πανέμορφη γεμάτη λυρισμό, ρυθμό και δύναμη, χορευτικά, φως, τραγούδια, φωνές.....

Ένας πανέμορφος μικρός Κινηματογραφικός κόσμος που έμεινε για πάντα ασφαλισμένος στις ονειρικές και σινε-παραστάσεις μας......Καλό σας Ταξίδι................

ΤΑΞΙΔΙ στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ MUSICAL (Μέρος 1ο)

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

σήμερα θα κάνουμε ένα ταξίδι σε ένα Κινηματογραφικό Είδος που αγαπήσαμε, σε ένα είδος που μας προσέφερε αρκετή ξεγνοιασιά, αναπόληση, μια φυγή κάπου ανάμεσα σε ...ροζ σύννεφα και πολλά μα πάρα πολλά χαμόγελα.


Μιλάμε για το MUSICΑL, το είδος αυτό του Κινηματογράφου, που έλαμψε στο Αμερικάνικο κύρια Κινηματογραφικό στερέωμα στην περίοδο 1930-1960. Αλλά εμείς δεν θα μιλήσουμε για το Αμερικάνικο musical αλλά για το Ελληνικό.

alt

Αν πάρει κανείς το κουβάρι του Ελληνικού Κινηματογράφου, από το 1960 και κάτω στη δεκαετία αυτή, τότε θα ξετυλίξει πάρα πολλές Κινηματογραφικές δημιουργίες που μας χάρισαν λαμπερό χρώμα, καθάριο χιούμορ, χαμόγελα, ευρηματικά κωμικά στοιχεία, πανέμορφη μουσική, αξιοσημείωτα χορευτικά.

Ένα μίγμα των χαρακτηριστικών του Λαού μας, των απλών ανθρώπων της διπλανής πόρτας δοσμένα με τρόπο Κινηματογραφικά μουσικό.


Είναι το ....πάντα ΚΛΑΣΙΚΟ και ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ


ΕΛΛΗΝΙΚΟ MUSICAL


alt

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Μιλώντας στην Ελλάδα για MUSICAL στον Κινηματογράφο, όλα σχεδόν περικλείνονται σε ένα όνομα:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ

alt

Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό το παραπάνω, δεν είναι. Από τις 14 βασικές κλασικές ΤΑΙΝΙΕΣ MUSICAL του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στο διάστημα: 1960-1972, οι 12 είναι δημιουργίες του Δαλιανίδη.

Ο Μεγάλος μας δημιουργός είχε πάθος με το είδος αυτό του Κινηματογράφου και δεν δίστασε, παρά τα πενιχρά έως ανύπαρκτα μέσα παραγωγής, να δώσει ολάκερο τον εαυτό του και στο είδος αυτό.

Οι άλλοι δύο Σκηνοθέτες που ανέδειξαν musicals ήταν ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ με τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΚΑΛΕΝΑΚΗ.

alt

alt

Καθένας τους σκηνοθέτησαν από Μία ταινία πάνω στο είδος αυτό.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Το Α και το Ω σε μια Κινηματογραφική δημιουργία δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από την ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, στην συντριπτική του πλειοψηφία είχε την ΤΥΧΗ να έχει αρωγό του και χρηματοδότη του τον μεγάλο ΦΙΛΟΠΟΙΜΕΝΑ ΦΙΝΟ και την μεγάλη

ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ

alt

alt

"Πατέρας" του Ελληνικού Κινηματογράφου και κατ΄αντανάκλαση ο άνθρωπος που στήριξε Οικονομικά και τεχνικά με τα μέσα της εποχής το Ελληνικό MUSICAL

Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Εξ ορισμού σε ένα MUSICAL τεράστιο ρόλο στην επιτυχία του αλλά και στη διαχρονική του αξία, παίζει η ΜΟΥΣΙΚΗ και φυσικά τα ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ MUSICAL εκτός από την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, τον όμιλο των ΗΘΟΠΟΙΩΝ που έπαιξαν, χρωστάει τις μεγάλες του επιτυχίες στην ΜΟΥΣΙΚΗ του και στα τραγούδια του.

Στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ MUSICAL μεσουρανεί μια ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ: Ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

Πανταχού παρών ο μεγάλος ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΣ είναι αυτός που κατά πλειοψηφία συντριπτική ντύνει με την απαράμιλλη μουσική του και τις μελωδίες του όπως και τους ρυθμούς του τις ταινίες αυτές, γεγονός που συντελεί στο να μείνουν μέχρι σήμερα ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ μην πω και ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΕΣ.

alt

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

1962   "ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ"   ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ

με τους ΝΤΙΝΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ, ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ,  ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Είναι το πρώτο musical που γυρίζει για τον Κινηματογράφο ο ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ με μια πλειάδα μεγάλων ηθοποιών που πλέον στο περίπου αρχίζουν και αποτελούν την κλασική Ομάδα ερμηνευτών πάνω στην οποία θα κινηθει και στη συνέχεια.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ φυσικά του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ και οι ερμηνείες απολαυστικές.1963  "ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ"  ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Ο Μεγάλος μας δημιουργός εδώ έρχεται να δώσει το 2ο στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου και Μοναδικό δικό του MUSICAL.
Σε παραγωγή: ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΑΦΟΙ ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΙ, ΚΩΣΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΑΡΡΗ
πάνω στο έργο του ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ και σε ΣΕΝΑΡΙΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ του μεγάλου ΝΙΚΟΥ ΓΑΡΔΕΛΗ και μια εκπληκτική ΜΟΥΣΙΚΗ του ΚΩΣΤΑ ΚΛΑΒΒΑ, ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ φτιάχνει ίσως το πιο NOIR Αμερικάνικο MUSICAL στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Οι ερμηνείες των: ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΖΑ, ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ, ΑΝΝΑΣ ΦΟΝΣΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΕΙΛΗΝΟΥ, ΤΖΟΛΥΣ ΓΑΡΜΠΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΒΙΒΕΤΑΣ ΤΣΙΟΥΝΗ είναι απαράμιλλες......!

Ντεκόρ, τραγούδια, ατμόσφαιρα, ύφος δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από το κλασικό NOIR MUSICAL.alt

1964   "ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ"    ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ

Σε ΣΕΝΑΡΙΟ δικό του προχωράει ο δημιουργός μας στο 2ο musical που δίνει στον Κινηματογράφο μας.
Με την υπέροχη μουσική του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, τη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ δίνει ένα πανέμορφο, γλυκύτατο φιλμ με τον γνωστό όμιλό ηθοποιών του της πρώτης του δημιουργίας

ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΕΛΕΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛ, ΧΛΟΗ ΛΙΑΣΚΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΕΓΚΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ

Το "ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ" είναι και η ΠΡΩΤΗ ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ ΤΑΙΝΙΑ στην Ελληνική παραγωγή


1965   "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ"   ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ

Πάλι σε σενάριο δικό του ο Δαλιανίδης προχωράει στην 3η του ανάλογη ταινία πάνω σχεδόν στο ίδιο θεματικό και αισθητικό μοτίβο.
Με τον ΠΑΥΛΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ και φυσικά το ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ στην τρυφερή μουσική έχουμε τον γνωστό όμιλο των προηγούμενων ηθοποιών αυτή τη φορά με αρκετές αλλαγές

Λάμπουν με την παρουσία τους οι:  ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ, ΧΟΛΗ ΛΙΑΣΚΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Τα τραγούδια της ταινίας:  "ΕΧΩ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗ ΚΑΡΔΙΑ" και "ΕΝΑΣ ΟΥΡΑΝΟΣ Μ΄ΑΣΤΕΡΙΑ" με τις φωνές των ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, αφήνουν εποχή στον Ελληνικό Κινηματογράφο και όχι μόνο μέχρι σήμερα.

1965   "ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ"    ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ

"Έχω και ....Κότερο πάμε μια βόλτα ;"      Ποιος δεν θυμάται την κλασική ατάκα της ταινίας ;;;

Ακάθεκτος ο Δαλιανίδης στην ίδια χρονιά προχωρεί στην επόμενη ταινία που πραγματικά δεν αφήνει τους αγαπημένους του φίλους και το κοινό του χωρίς την επόμενη επιτυχία.

Και αυτή τη φορά το ΣΕΝΑΡΙΟ δικό του, φυσικά η ΠΑΡΑΓΩΓΗ στην ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ όπως σε όλες τις ταινίες του, με ΜΟΥΣΙΚΗ ποιου άλλου του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, με ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ των ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ και ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ πάει σε μια έξοχη δημιουργία γεμάτη λαμπερό χρώμα, πανέμορφη αισθητικά και γεμάτη χαμόγελα και γέλιο αλλά την εκπληκτική μουσική του μεγάλου ΠΛΕΣΣΑ.

Στον γνωστό τελευταίο όμιλο Ηθοποιών προστίθεται η ακτινοβολούσα ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ μαζί με τους:
ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ, ΑΝΔΡΕΑ ΝΤΟΥΖΟ, ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, ΧΛΟΗ ΛΙΑΣΚΟΥ, ΑΛΕΚΟ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟ, ΓΙΩΡΓΟ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ

Εκπληκτική η ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ στις ερμηνείες τραγουδιώνΤο "ΗΡΘΕΣ ΕΣΥ κι ΗΡΘΕ η ΑΝΟΙΞΗ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ" με τη γλυκύτατη φωνή του ΑΝΔΡΕΑ ΝΤΟΥΖΟΥ ακόμα το σιγοτραγουδάμε τρυφερά και ρομαντικά....."Γίστες ....στω...." άλλο ένα τραγούδι σήμα κατατεθέν του Ελληνικού Κινηματογράφου από αυτή την ταινία


1966  "ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ"    ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΛΕΝΑΚΗ

Με την ταινία αυτή θα κλείσουμε το 1ο μέρος του αφιερώματός μας στο Ελληνικό MUSICAL.

O γνωστός μας σκηνοθέτης δίνει εδώ το μοναδικό του και αυτός musical σε εντελώς διαφορετικό μοτίβο, χρώμα και κλίμα φιλμ από τα προηγούμενα του Γιάννη Δαλιανίδη.

Σε ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ των ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΝΙΚΟΥ ΓΑΡΔΕΛΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ, ο ΣΚΑΛΕΝΑΚΗΣ κάνει ένα ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΟ ΦΙΛΜ που βασίζεται στο αναδυόμενο ΔΙΔΥΜΟ της εποχής

ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ-ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ που μαζί με τους:
ΒΑΣΙΛΗ ΑΥΛΩΝΙΤΗ, ΡΙΚΑ ΔΙΑΛΥΝΑ, ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ, ΝΙΚΗΤΑ ΠΛΑΤΗ στήνουν μια καθαρή λαϊκοχορευτική ταινία που πλυμμηρίζει απο συρτάκι και τα χορευτικά του ΦΩΤΗ ΜΕΤΑΞΟΠΟΥΛΟΥ.
Η ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ Τραγουδάει το "ΛΕΥΤΕΡΗ-ΛΕΥΤΕΡΗ" που άφησε εποχή στο χορευτικό λαϊκό τραγούδι.

Τα "ΜΑΤΙΑ ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΑ" με τη στεντόρεια καθάρια φωνή του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ αφήνει τη δική του εποχή στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΘΡΥΛΟΙ του 20ου Αιώνα: VIVIEN LEIGH

Φίλες και Φίλοι

σήμερα θα σταθούμε σε ένα μεγάλο αστέρι του Κινηματογράφου, που η λάμψη και το αντιφέγγισμά του δεν έσβησε ποτέ έστω αν έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τη Φυγή της από τη ζωή.

Μια μορφή εμβληματική στο χώρο της Έβδομης Τέχνης που σημάδεψε τα κλασικά χρόνια του Κινηματογραφικού 20ου αιώνα.

Είναι μερικές φορές που στέκεσαι σε ένα πρόσωπο και λες: η Φύση έδωσε απλόχερα την παλέττα με την ομορφιά της για να σμιλευθεί ένα εκφραστικό πρόσωπο και δύο απέριττα και πανέμορφα μάτια.

Κυρίες και Κύριοι, σήμερα είναι ξανά "κοντά" μας η:

VIVIEN MARY HARTLEY, ή το γνωστότερο ανα το κόσμο όνομά της, η Μεγάλη


VIVIEN LEIGH

alt

Αυτά τα εκπληκτικά μάτια μάγευαν για πολλά χρόνια εκατομμύρια θεατές σε Κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και άπειρους άλλους δεκαετίες μετά μέσα από διαφορετικά οπτικά μέσα.

Δύο OSCAR Α' ΓΥΝΑΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ:  1939  "ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ"  VICTOR FLEMING στο ρόλο της SCARLET O' HARA και το 1951 στο θρυλικό "ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ" του ΗΛΙΑ ΚΑΖΑΝ στο ρόλο της BLANCHE DUBOIS.

Επτά (7) ακόμα ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 1951, WALK OF FAME 1959, 1960, SAN JORDI AWARDS 1957) και Μία ακόμα υποψηφιότητα.

Είναι το χρυσό παλμαρέ της μεγάλης αυτής Ηθοποιού, η οποία θεωρείται στην Κινηματογραφική τέχνη σαν κατ' εξοχήν

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ.

alt

Επι σειρά ετών δίπλα στον μεγάλο θρύλο του Κινηματογράφου SIR LAURENCE OLIVIER, δεύτερος συζυγός της, ο οποίος την σκηνοθετούσε για περίπου 20 ολάκερα χρόνια.

Στο Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει την 14η θέση ανάμεσα στις 25 μεγαλύτερες Ηθοποιούς του Παγκόσμιου κινηματογράφου.

30 ολάκερα χρόνια μετράει η προσφορά της στην Κινηματογραφική αλλά παράλληλα και θεατρική Τέχνη.

Στα χρόνια αυτά, ανάμεσα στα άλλα, υποδύθηκε σημαντικούς ρόλους σε θεατρικές δημιουργές των:

ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ ΣΩ, ΝΟΕΛ ΚΑΟΥΑΡΝΤ, ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ

alt

ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γεννήθηκε στις 5 ΝΟΕΜΒΡΗ 1913 στο DARJEELING στις ΙΝΔΙΕΣ στη Δυτική Βεγγάλη και Πέθανε στις 7 ΙΟΥΛΗ 1967, σε Ηλικία μόλις 54 ετών στο Λονδίνο.

Αγγλίδα στην Εθνικότητα

Έκανε δύο γάμους: με τον ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΧΟΛΜΑΝ (1932-1940) με τον οποίο είχαν 1 παιδί, την ΣΟΥΖΑΝ ΦΑΡΙΝΓΚΤΟΝ  και τον LAURENCE OLIVIER (1940-1960), στην συνέχεια συζούσε μέχρι το θάνατό της με τον ΤΖΩΝ ΜΕΡΙΒΕΪΛ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ της στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ κράτησε από το 1933 έως το 1967

alt

ΤΑ ΝΕΑΝΙΚΑ της ΧΡΟΝΙΑ

Στη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας, η VIVIEN έζησε μέχρι τα 6 της χρόνια. Ο Πατέρας της ήταν ο Στρατιωτικός ΕΡΝΕΣΤ ΧΑΡΤΛΕΫ και η Μητέρα της η ΓΚΕΡΤΡΟΥΝΤ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ ΓΙΑΚΤΖΙ.

Από τη μητέρα της πήρε μεγάλη σπουδή και επιρροή στην Λογοτεχνία και κύρια σε κλασικές επιρροές όπως: ΑΝΤΕΡΣΕΝ, ΚΙΠΛΙΝΓΚ, ΛΟΥΙΣ ΚΑΡΟΛ και ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ. Όταν επέστρεψαν στην Αγγλία την έστειλαν σε ένα συντηρητικό σχολείο με διοίκηση από Καλόγριες. Ο Πατέρας της, λόγω του επαγγέλματός του, εκινείτο συνεχώς και έτσι και η νεαρή VIVIEN γνώρισε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Το 1931 επέστρεψαν οριστικά στην Αγγλία και τότε η VIVIEN σε ηλικία 18 ετών ανακοίνωσε στους δικούς της την πρόθεσή της να γίνει ΗΘΟΠΟΙΟΣ.

Ο Πατέρας της, την έγραψε στη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ του ΛΟΝΔΙΝΟΥ.

Την ίδια χρονιά παντρεύεται τον κατά 13 χρόνια μεγαλύτερό της ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΛΙ ΧΟΛΜΑΝ, ο οποιός την οδήγησε να διακόψει και τις καλλιτεχνικές της σπουδές. Με τον ΧΟΛΜΑΝ έκαναν και το μοναδικό της παιδί τη ΣΟΥΖΑΝ, το 1933.

alt

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ της ΚΑΡΙΕΡΑΣ της

Η VIVIEN LEIGH δεν ήταν ικανοποιημένη από την απαγόρευση του συζύγου της και πάντα έψαχνε το πρώτο της καλλιτεχνικό σκίρτημα. Το βρήκε σε έναν μικρό ρόλο στην ταινία "THINGS ARE LOOKING UP". Τότε ήταν που προσέλαβε και έναν manager, τον ΤΖΟΝ ΓΚΛΙΝΤΟΝ, ο οποίος και της πρότεινε να αλλάξει το επώνυμό της πράγμα που έκανε μετά από σειρά σκέψεων και προτάσεων.

Το 1935 στην θεατρική παράσταση "MASC OF VIRTUE" κερδίζει τις εντυπώσεις και γίνεται αντικείμενο συζήτησης. Εκείνο που ξεχώρισε ήταν η ΤΑΧΥΤΗΤΑ στην ΑΛΛΑΓΗ ΕΚΦΡΑΣΗΣ στο ΠΡΟΣΩΠΟ της κάτι που στο μέλλον θα ήταν το μεγάλο της σημείο ανάδειξης.

Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΚΟΡΝΤΑ, την κάλεσε να υπογράψει συμβόλαιο με την ανεξάρτητη εταιρεία του. Οι θεατρικές παραστάσεις συνεχίστηκαν σε μεγαλύτερο χώρο αλλά χωρίς επιτυχία με αποτέλεσμα οι παραστάσεις να διακοπούν. Μάλιστα για εκείνη την εμπειρία, το 1960 έλεγε η ίδια:

    "Μερικοί κριτικοί είχαν την ανοησία να πουν ότι ήμουν μεγάλη ηθοποιός. Τότε σκέφτηκα ότι ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαν να μου κάνουν, καθώς έριξαν πάνω μου τέτοιο βάρος και τέτοια ευθύνη, που δεν ήμουν σε θέση να αντέξω. Μου χρειάστηκε καιρός για να μάθω να μην εντυπωσιάζομαι από εκείνες τις πρώτες εντυπώσεις των κριτικών. Το βρίσκω τόσο ηλίθιο. Θυμάμαι ακόμα πολύ καλά εκείνον τον κριτικό που το έκανε και δεν τον έχω συγχωρήσει"

Το 1937 είναι μια χρονιά ΣΤΑΘΜΟΣ στη ζωή της, καθώς γνωρίζεται με τον μεγάλο LAURENCE OLIVIER, ο οποίος σκηνοθετεί την παράσταση "ΑΜΛΕΤ" του ΣΑΙΞΠΗΡ, όπου η ίδια, παρά την απειρία της, παίρνει το ρόλο της ΟΦΗΛΙΑΣ. Είναι η αρχή της μεγάλης γνωριμίας της με τον OLIVIER η οποία θα καταλήξει και σε συμβίωση καθώς δεν έπαιρναν διαζύγιο. Εκεί ο OLIVIER μάλιστα έγινε μάρτυρας ενός επεισοδίου με την ψυχολογική ισορροπία της VIVIEN το οποίο ήταν ένδειξη για την εξέλιξή του αργότερα.

Tην επόμενη χρονιά εμφανίζεται στην ταινία "A YANK AT OXFORD"  (ΕΡΩΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ) μαζί με τους: ROBERT TAYLOR, LIONEL BARRYMORE, MAUREEN O' SULLIVAN, συμμετοχή με μεγάλη σχετική επιτυχία.
Στη συνέχεια έρχεται η ταινία του TIM WHELAN   "ST. MARTIN'S LANE" μαζί με τον CHARLES LAUGHTON.

alt

"GONE WITH THE WIND"   ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ της ΚΑΡΙΕΡΑΣ της με το

"ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ"

Το 1939 είναι η ΧΡΥΣΗ ΧΡΟΝΙΑ για την VIVIEN LEIGH σε μια σημαντική και μεγάλη στιγμή για τον κλασικό Κινηματογράφο.
Είναι η στιγμή της επιλογής και γυρίσματος της παραγωγής του DAVID O. SELZNICK με ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του VICTOR FLEMING  "ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ".
Η Αναζήτηση του Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ για την ερμηνεία της SCARLET O' HARA

Η VIVIEN LEIGH κερδίζει το ρόλο μετά από διαδικασία μηνών στις επιλογές.

Μετά από εξαιρετικά δύσκολα γυρίσματα, φτάνει στο τέλος μαζί με τους άλλους συντελεστές και το αποτέλεσμα είναι εκκωφαντικό για τον Κινηματογράφο. Η Ερμηνεία της είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ, απελευθερώνει όλο το ταλέντο της, δίνει ολάκερο τον εαυτό της σε βαθμό παροξυσμού που εκδηλώθηκε στα γυρίσματα και τελικά αποθεώνεται.

Το "Όσα παίρνει ο άνεμος" έκανε παγκόσμια επιτυχία και έλαβε δεκατρείς υποψηφιότητες για Όσκαρ. Η LEIGH ήταν υποψήφια για όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, έχοντας ως αντιπάλους της τη Μπέτι Ντέιβις για την ταινία Το λυκόφως μιας ζωής (Dark Victory) και την Γκρέτα Γκάρμπο για το Νινότσκα (Ninotchka). Τελικά επικράτησε και των δύο και αναδείχτηκε νικήτρια τη νύχτα της απονομής στις 29 Φεβρουαρίου 1940. Το Όσα παίρνει ο άνεμος κέρδισε συνολικά δέκα βραβεία Όσκαρ, ενώ η Λι εκφώνησε ομιλία 30 δευτερολέπτων παραλαμβάνοντας το βραβείο της, για να ευχαριστήσει τον παραγωγό Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ.


alt

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΗΣ 1940-1951

Το 1940 έρχεται η επόμενη ταινία της στο δράμα του BASIL DEAN  "21 DAYS" στο οποίο συμπρωταγωνιστεί με τον LESLIE BANKS και τον LAURENCE OLIVIER.

alt

Το 1940 η μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται με το Πολεμικό δράμα του MERVYN LEROY   "Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ"  με τον ROBERT TAYLOR

alt


1941  "THAT HAMILTON WOMAN"  Ιστορικό δράμα του ALEXANDER KORDA Πάλι μαζί με τον αγαπημένο της LAURENCE OLIVIER Μια επίσης μεγάλη ταινία και συμμετοχή.


alt

Το 1945 συνεχίζει η μεγάλη της διαδρομή στα κλασικά ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ, αυτή τη φορά στην ταινία "ΚΑΙΣΑΡ και ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ" μια επιβλητική παραγωγή του GABRIEL PASCAL στην οποία είναι δίπλα στο CLAUDE RAINS.

alt

Ακριβώς έτσι, το 1948 είναι σειρά για την ερμηνεία της στην ταινία "ΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ" του JULIEN DUVIVIER όπου έπαιξε με τον RALPH RICHARDSON.

alt

Eν τω μεταξύ, στα 1949, γυρίζεται το μεγάλο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ του ΤΕΝΕΣΣΥ ΟΥΙΛΛΙΑΜΣ  "ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ" από τον ELIAS KAZAN στην οποία παράσταση η VIVIEN LEIGH, παρά τις αντιδράσεις και το παρασκήνιο, κερδίζει τεράστιες εντυπώσεις με την ερμηνεία της στο ρόλο της "ΛΕΥΚΗΣ του ΔΑΣΟΥΣ" μαζί με ένα άλλο μεγάλο θρύλο της τέχνης τον ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ.

Η Ερμηνεία της στο ρόλο της BLANCHE της άφησε έντονα ψυχολογικά σημάδια τα οποία της έφεραν σημαντικές αλλαγές στην ψυχολογική της ισορροπία.

alt

Ταινία που απέσπασε 4 OSCAR αφήνοντας μεγάλη σφραγίδα στο πέρασμά της και στην ίδια την VIVIEN ακόμα ένα μεγάλο εύσημο-πέρασμα.

Επόμενη εμφάνισή της είναι το 1955 στο Ρομαντικό δράμα του ANATOL LITVAK   "THE DEEP BLUE SEA" όπου παίζει μαζί με τον KENNETH MORE. Ταινία που απέσπασε 2 βραβεία BAFTA.

alt

Το 1961 πρωταγωνιστεί στο ρομαντικό δράμα του ΤΕΝΝΕΣΣΥ ΟΥΙΛΛΙΜΑΣ δοσμένο σε σκηνοθεσία του JOSE QUINTERO   "THE ROMAN SPRING OF MRS. STONE" μαζί με τον WARREN BEATTY

alt

Μια VIVIEN LEIGH πλέον εντελώς διαφορετική από την εικόνα της δεκαετίας του 1930-40, ώριμη, εκστατική με ακτινοβολία ωριμότητας που συγκλονίζει και συνεπαίρνει.

alt

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ της συμμετοχή στον Κινηματογράφο, το 1965, στο πολεμικό δράμα του STANLEY KRAMER   "SHIP OF FOOLS" όππου πρωταγωνιστεί με τους LEE MARVIN, SIMONE SIGNORET, JOSE FERRER.

alt

Η Μεγάλη ερμηνεύρια της Τέχνης είχε αποκτήσει έντονα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ από χρόνια που στην πορεία εξελίχτηκαν περισσότερο σοβαρά. Ο Πρώτος της σύζυγος, ο ΧΟΛΜΑΝ την στήριξε ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Το ΜΑΗ του 1967 παθαίνει υποτροπή σε ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ στη διάρκεια πρόβας για την θεατρική παράσταση "ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ" του ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΑΛΜΠΥ. Μετά από βδομάδες ξεκούρασης έδειξε να συνέρχεται. Την νύχτα της 7/7/1967 ο ΜΕΡΙΒΕΪΛ την άφησε για την θεατρική της παράσταση και γύρισε σπίτι όπου την βρήκε να κοιμάται. Μετά από 30' γύρισε και την βρήκε κάτω στο πάτωμα. Είχε σηκωθεί να περπατήσει και κατέρρευσε καθώς οι πνεύμονές της ήταν γεμάτοι υγρό.

Ο ΜΕΡΙΒΕΪΛ ενημέρωσε τον ΟΛΙΒΙΕ που ήταν σε κοντινό νοσοκομείο στη θεραπεία του για καρκίνο του προστάτη που υπέφερε και συναντήθηκαν για τα περαιτέρω.

Έτσι έφυγε στα 54 μόλις χρόνια της πρόωρα η VIVIEN LEIGH.

Το σώμα της αποτεφρώθηκε στο κρεματόριο GOLDERS GREEN και η τέφρα της σκορπίστηκε στη Λίμνη δίπλα στο σπίτι της στο ΤΙΝΚΕΡΕΙΤΖ ΜΙΛΛ στο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΑΣΕΞ στην ΑΓΓΛΙΑ.


alt


Η VIVIEN LEIGH θεωρούταν μια από τις ομορφότερες ηθοποιούς όλων των εποχών πράγμα που επισκίασε το μεγάλο της ταλέντο, τόσο ο σύζυγός της LAURENCE OLIVIER, όσο ο σκηνοθέτης Τζορτζ Κιούκορ και ο σεναριογράφος Γκάρσον Κέινιν σχολίασαν το γεγονός αυτό, εκθιάζοντας το ταλέντο της και τονίζοντας ότι οι ωραίες γυναίκες σπάνια θεωρούνται καλές ηθοποιοί καθώς δεν απαιτείται από εκείνες κάτι τέτοιο. Η LEIGH όμως αποτελούσε εξαίρεση στον κανόνα καθώς ήταν φιλόδοξη και προσπαθούσε να ξεπερνά τον εαυτό της σε κάθε της εμφάνιση.

Υποδύθηκε πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, αρχικά σε δραματικά έργα και έπειτα πρόσθεσε και την κωμωδία στο ρεπερτόριό της ερμηνεύοντας θεατρικά έργα του Νόελ Κάουαρντ και συμμετέχοντας σε μιούζικαλ. Η ίδια υποστήριξε ότι:

    "Είναι πιο εύκολο να κάνεις το κοινό να κλάψει από το να γελάσει" 

αναδεικνύοντας πολύ σωστά το δυσκολότερο της κωμωδίας από το δράμα    

Έλαβε αναγνωρισιμότητα αμέσως μετά τις πρώτες της θεατρικές εμφανίσεις στην Αγγλία και έγινε γνωστή και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τη συμμετοχή της στο "Όσα Παίρνει ο Άνεμος" για την οποία οι New York Times έγραψαν ότι:

    "Η επιλογή της ως Σκάρλετ Ο'Χάρα δικαίωσε το παράλογο κυνήγι ταλέντων από το οποίο αναδείχτηκε νικήτρια. Είναι τόσο κατάλληλη για το ρόλο όσον αφορά ταλέντο και εμφάνιση που οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν ασύλληπτη"    

Ο κριτικός κινηματογράφου Λίοναρντ Μέιτλιν χαρακτήρισε το "Όσα Παίρνει ο Άνεμος" ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, τονίζοντας το γεγονός ότι η LEIGH υποδύθηκε το ρόλο της Σκάρλετ αγγίζοντας την τελειότητα, ενώ η κριτικός Πολίν Κάελ, σχολιάζοντας το "Λεωφορείον ο Πόθος", έγραψε ότι η VIVIEN LEIGH και ο MARLON BRANDO έδωσαν δυο από τις καλύτερες ερμηνείες όλων των εποχών.

Όσον αφορά τις θεατρικές της εμφανίσεις η Λι έλαβε τόσο την εύνοια, όσο και την απόρριψη ορισμένων κριτικών που την έβλεπαν απλά ως τη σύζυγο του Λόρενς Ολίβιε. Κύριος πολέμιός της υπήρξε ο Κένεθ Τάιναν, ο οποίος σχολίασε αρνητικά τόσο την εμφάνισή της στο Τίτος Ανδρόνικος, ως Λαβίνια, όσο και την εμφάνισή της στο Μάκβεθ, ως Λαίδη Μάκβεθ.alt

Αυτή ήταν η VIVIEN LEIGH......

Ένα πέρασμα μαγικό της Φύσης και της Τέχνης......μια ζωγραφιά τέχνης με φόντο το Υπέροχο πρόσωπό της και τα ανυπέρβλητα μάτια της....

Μια Γυναίκα που δεν έμεινε υποκριτικά στην σκηνική της παρουσία και στο φυσικό της κάλος αλλά μπήκε δαιμονισμένα θα έλεγε κανείς στα βάθη της ερμηνείας και της υποκριτικής με τόσο πάθος που η κούραση και η αφοσίωση έσκαψε ανεπανόρθωτα την υγεία της.....

Θα την θυμόμαστε πάντα στα κάδρα της, στα Κινηματογραφικά καρέ της, στις εναλλαγές των εκφράσεών της...

δεν θα τολμάμε να ακουμπήσουμε το χέρι μας πάνω σε εκείνο το μαγικό πρόσωπό της......που τόσα μα τόσα χρόνια σαγήνεψε το Θέατρο και τον Κινηματογράφο......


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Συνεχίζοντας αγαπητές Φίλες και Φίλοι το ταξίδι μας στους Έλληνες ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΕΣ

 που έντυσαν με τη Μουσική τους τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ,

σήμερα θα σταθούμε σε μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ


alt

Τον μεγάλο αυτό Έλληνα Μουσικοσυνθέτη της Παράδοσης αλλά και του λαϊκού λυρισμού που ανάδειξε η Λαογραφία του τόπου μας, τον γνωρίζουμε καλά.

Γεννημένος το 1939 στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ο Γιάννης Μαρκόπουλος, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στα ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ της ΠΑΤΡΙΔΑΣ μας.

Με μουσικές σπουδές στη Μεγαλόνησο, αναμφισβήτητα δέχεται τις λυρικές και παραδοσιακές επιρροές της Κρητικής λαϊκής μουσικής, οι οποίες και τον συνοδεύουν σε κάθε έκφραση της δημιουργίας του.

Η Εξέλιξή του στη ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ στον Ελλαδικό χώρο είναι εντυπωσιακή καθώς εξελίσσει τις γνώσεις και δημιουργίες του σε κεντρικό επίπεδο και με κλασικές σπουδές. 

Το 1967, με τη ΧΟΥΝΤΑ, αναγκάζεται να φύγει στην Αγγλία, στην οποία και πλούτισε περαιτέρω τις μουσικές του σπουδές και μελέτες και γυρίζοντας το 1969 προσπαθεί να δέσει τη Μουσική του δημιουργία με την ταύτιση του ανθρώπου στο φυσικό του περιβάλλον, την αρμονία του με τη Φύση αλλά και την Ανθρώπινη απελευθέρωση.

alt


Εμείς εδώ, θα προσπαθήσουμε να σταθούμε στο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, το οποίο είναι εξ ίσου ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και ΠΛΟΥΣΙΟ στη συμβολή του στην Ακμή της Έβδομης Τέχνης στην πατρίδα μας.

Η ΠΡΩΤΗ του ενασχολήση με τον Κινηματογράφο ήταν το 1961, στην ταινία του ΝΤΙΜΗ ΔΑΔΗΡΑ  "ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ".

Εκεί ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ γράφει την πρώτη του Μουσική για τον Κινηματογράφο.

Ακολουθούν τρείς ταινίες στις οποίες γράφει τη Μουσική:

"Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ"  1961, "ΤΟ ΠΥΘΑΡΙ"  1962,  "Ο ΛΟΥΣΤΡΑΚΟΣ"  1962 και φτάνουμε στο 1963 όπου εδώ έχουμε και την Συγκλονιστική του μουσική δημιουργία στην ταινία του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ   "ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΡΟΔΙΤΕΣ".

Για τη μουσική αυτή δημιουργία τιμάται με το Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1963Η Συνέχεια είναι ΜΕΓΑΛΗ.
Ακολουθεί δημιουργία για τη ΜΟΥΣΙΚΗ σε 35 ΤΑΙΝΙΕΣ μέχρι τα 1992 στην "ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ: Η ΜΠΑΛΛΑΝΤΑ ΕΝΟΣ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΥ"

Η Κινηματογραφική μουσική υφή του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ κυριαρχείται από την Ελληνική λαϊκή παράδοση όπως είπαμε στο ξεκίνημά της. Υφή που την αναδεικνύει και στην υπέροχη ταινία  "Ο ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΟΣ" του ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΡΙΟΛΗ το 1966

Όμως ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ δεν περιορίζεται μονάχα στο παραδοσιακό μουσικό χρώμα.
Ντύνει με εκπληκτική μουσική σε κλασικά Κινηματογραφικά μοτίβα ταινίες Κοινωνικές ή Noir όπως οι:

 • 1965   "ΟΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ"   του ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ
 • 1965  "Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ" του ΕΡΡΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ
 • 1966  "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ" του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
 • 1966  "Η ΕΒΔΟΜΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ" του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
 • 1967  "ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ" του ΕΡΡΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ
 • 1978  "ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" του JULES DASSIN
δείχνοντας το τεράστιο βάθος της δύναμης της μουσικής του έκφρασης και δημιουργίας.

alt


Με λίγα λόγια η προσφορά του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ και στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
είναι σημαντική και φέρει και τη δική του σφραγίδα τόσο σε επίπεδο μουσικής όσο και σε επίπεδο τραγουδιών.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μορφές Τέχνης που πρόσφερε με τρόπο μοναδικό σε αυτό που σμίλεψε και δημιούργησε τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

alt

Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: TIM BURTON **Ο ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ**

Φίλες και Φίλοι....

είμαστε πλέον στην πρώτη βδομάδα του 2013 και όλα παίρνουν πλέον το γνώριμό τους δρόμο...

Ξαναγυρίζουμε εδώ στην Κινηματογραφική δικτυακή μας γωνιά για να συνεχίσουμε τις περιπλανήσεις μας στο μεράκι που αγαπάμε και μας συγκινεί, στον Κινηματογράφο.

Σήμερα λέω να ξεκινήσουμε τη νέα χρονία με μία Παλιά ταινία. Μια ταινία ενός μεγάλου Σκηνοθέτη, που μας έχει χαρίσει άπειρα Κινηματογραφικά παραμύθια, ντυμένα με ένα ιδιαίτερο ανθρώπινο, συναισθηματικό και τρυφερό χρώμα.

Πάμε λοιπόν πίσω στα 1990, να συναντήσουμε τον μεγάλο σκηνοθέτη, τον


TIM BURTON


στην εξαιρετικά τρυφερή του ταινία:"Ο ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ"


(EDWARD SCISSORHANDS)


alt

Όταν ο «μαέστρος» του είδους TIM BURTON, δημιουργεί ένα σύγχρονο ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ, με απίστευτη ΓΟΗΤΕΙΑ, ΛΥΡΙΣΜΟ και ΑΓΑΠΗ, συνδυάζοντας την..ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΟΗΤΕΙΑ του ΣΚΟΤΑΔΙΟΥ με το ...ΣΚΟΤΑΔΙ της ΓΟΗΤΕΙΑΣ ...


Η ταινία πραγματικά συγκίνησε με την προβολή της και ανέδειξε για μια ακόμα φορά σε μεγάλο βαθμό την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ενός μεγάλου ηθοποιού που πραγματικά λες και τόχει στο αίμα του την ερμηνεία του "παράταιρου" και του "εξωπραγματικού".

Του μεγάλου JOHNNY DEPP.


                                                                alt

14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1990 Η Επίσημη πρώτη της ταινίας στις ΗΠΑ


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η Ταινία βασίζεται στην συγγραφική δημιουργία των:

TIM BURTON & CAROLINE THOMPSON

σε ΣΕΝΑΡΙΟ:  CAROLINE THOMPSON

και ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ φυσικά του:  TIM BURTON

H Tαινία έχει ένα τεράστιο σε σύνολο επιτελείο που δούλεψε για τα ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, το προχωρημένο ΜΑΚΙΓΙΑΖ, φυσικά τα εντυπωσιακά για την εποχή EFFECTS, το πανέμορφο και εντυπωσιακό ART DECOR.

COSTUME DESIGN: Επικεφαλής η COLEEN ATWOOD

Στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ο εξαιρετικός:  STEFAN CZAPSKY

στην πανέμορφη ΜΟΥΣΙΚΗ όπως πάντα στις ταινίες του BURTON ο:  DANY ELFMAN 


alt

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Στο ρόλο του συγκλονιστικου ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ ο

JOHNNY DEPP

WINONA RIDER στο ρόλο της KIM

DIANNE WIEST στο ρόλο της PEG

ANTHONY MICHAEL HALL στο ρόλο του JIM

KATHY BAKER στο ρόλο της JOYCE

Στο ρόλο του δημιουργού του "ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ" ο θρυλικός VINCENT PRICE

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ του TIM BURTON για τον

«ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ»

Έχοντάς μας μυήσει στον Κόσμο του «ΠΕΡΙΕΡΓΟΥ» και του «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ» ο TIM BURTON, από τον «ΑΚΕΦΑΛΟ ΚΑΒΑΛΑΡΗ», στον «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ» περνάει και μέσα από τον «ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ».

Οι ΗΡΩΕΣ του κατοικούν σε έναν ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΟΣΜΟ πάντα ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΙ από κάποιο αλλόκοτο μυστικό ή θρύλο ...

Η ΨΥΧΗ τους όμως, όπως αυτή του "ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ", είναι ΑΓΝΗ αλλά το περιβάλλον ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να «ανεχθεί» ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ την παρουσία του και την συνύπαρξη μαζί του.

Εδώ ο Σκηνοθέτης βάζει το ΑΙΩΝΙΟ ΖΗΤΗΜΑ της ΣΧΕΣΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ, που το συναντάμε, ως ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΓΩΝΙΑ, σε μια σειρά ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ («ΦΡΑΝΚΕΣΤΑΪΝ», «ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ» ...). Δηλαδή η αμφίδρομη σχέση «ΟΜΟΡΦΟΥ» και «ΚΑΛΟΥ» ή «ΑΣΧΗΜΟΥ» και «ΚΑΚΟΥ».


alt

ΤΟ ΘΕΜΑ του ΕΡΓΟΥ-ΑΝΑΛΥΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Ο «ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ» EDWARD λοιπόν ...!!! (JOHNNY DEPP)


Το «δημιούργημα» ενός εκκεντρικού επιστήμονα (VINCENT PRICE), ο οποίος για ...πρακτικούς λόγους δίνει ...ψαλίδια αντί για χέρια στο γλυκύτατο συναισθηματικά αλλά παράταιρο και διαφορετικό εμφανισιακά πλάσμα του ...

Ο ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ μας καλεί αμέσως στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ ...!!! Στον σκοτεινό, απομακρυσμένο Πύργο του, με τα απίστευτης ομορφιάς τεχνουργήματά του από γυαλί, πάγο, φυτά και λουλούδια. Και εμείς ...ΤΡΕΧΟΥΜΕ να τον βρούμε.

Ο EDWARD ο ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ εγκαταλείπει τον μοναχικό του Πύργο και έρχεται ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ, ως «μέλος» της Οικογένειας των BOGGS, να ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙ έντονα την ψεύτικη ΗΡΕΜΙΑ μιας επαρχιακής κωμόπολης με τις κλασικές ανθρώπινες συμπεριφορές της Μικροπρέπειας, της ζήλιας, της αγάπης, του μίσους κ.λ.π.

Εκεί, θα γνωρίσει τον ΕΡΩΤΑ, τη μαγική δύναμη της ΑΓΑΠΗΣ, στα μάτια της KIM BOGGS (WINONA RYDER), το συναίσθημα της οποίας προσπαθεί να βιώσει με τρόπους που δεν έχει μάθει ποτέ ...

Ο EDWARD Ο ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ, είναι ένα ΓΛΥΚΥΤΑΤΟ ΠΛΑΣΜΑ, μια ΤΡΑΓΙΚΗ ΦΙΓΟΥΡΑ με όλη τη σημασία της λέξης. Δημιουργεί με τα θαυματουργά ψαλιδοχέρια του ΥΠΕΡΟΧΑ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ με τα οποία δίνει χαρά, ομορφιά και σπάει τη ρουτίνα της κλασικής κωμόπολης, αλλά ότι αγγίζει με τα χέρια του ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ...

Ο ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ δεν μπορεί να ξεπεράσει το ΣΟΚ της ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ του ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και τον θεωρεί «ΤΕΡΑΣ» ...!!!

Όταν μάλιστα αρχίζει να ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ την ΑΓΑΠΗ του, τον ΕΡΩΤΑ του, την ΥΠΑΡΞΗ του, τότε η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ αρχίζει και γίνεται ΜΟΙΡΑΙΑ με «πόλο» σύγκρουσης τον ΝΕΑΡΟ «ΑΝΤΕΡΑΣΤΗ» του, με τον οποίο έρχεται σε ΘΑΝΑΣΙΜΗ και ΜΟΙΡΑΙΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ στο φινάλε της ιστορίας, οδηγώντας τον ΠΑΛΙ στην ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ του στον ΜΑΓΙΚΟ του ΚΟΣΜΟ, χωρίς την ΑΓΑΠΗ του, χωρίς τη ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ του, ΜΟΝΑΧΟ και ΕΡΗΜΟ με το να ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ το ΔΩΡΟ του ΧΙΟΝΙΟΥ στην Κωμόπολη που τον πίκρανε και να ζει ΕΡΗΜΟΣ και ΜΟΝΟΣ πλάθοντας εκείνα τα ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ του ...

Η ΜΟΥΣΙΚΗ της ΤΑΙΝΙΑΣ, από τον DANNY ELFMAN είναι ΥΠΕΡΟΧΗ ...!!! Δένει τέλεια με την αντιφατική εικόνα του ΓΟΤΘΙΚΟΥ ΜΥΘΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του Edward και αυτής της πολύχρωμης κωμόπολης.


alt

alt

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Στο ΔΥΣΚΟΛΟ εκφραστικά και φιλοσοφικά ρόλο του ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ ειλικρινά δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε άλλον από τον ΜΕΓΑΛΟ JOHNNYDEPP ...!!!

Ο Μεγάλος αυτός ερμηνευτής του Κινηματογράφου, λες και είναι φτιαγμένος για ανάλογους ρόλους, λες και "δεν μπορεί" να ερμηνεύσει το "νορμαλ" και το στατικό.

ΛΙΓΟΜΙΛΗΤΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ, ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ, ΓΛΥΚΟΣ, ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΣ, ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ, ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΣ, ΜΟΝΟΣ ....στο μέτρο του ΑΡΙΣΤΟΥ ...!!!

Η Παρουσία του JOHNNY DEPP στον Κινηματογράφο σε ρόλους ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ, ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ, ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΥΣ και ΠΑΡΑΤΑΙΡΟΥΣ, ανεβάζει συνέχεια τον «πήχυ» της τέχνης του.

Ακόμα και με έντονα παραμορφωμένο ΠΡΟΣΩΠΟ η γλυκύτητά του φαίνεται πεντακάθαρα στην Οθόνη με τα ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΑ ΚΑΣΤΑΝΑ του ΜΑΤΙΑ να ΦΥΛΑΚΙΖΟΥΝ τις αισθήσεις.

Έργο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΜΕΓΑΛΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ παραδίδει μαθήματα τέχνης.

Στον ΠΡΩΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ρόλο της KIM BOGGS η λαμπερή και εκφραστικότατη WINONA RYDER στις πρώτες εμφανίσεις μιας μεγάλης πορείας στον Κινηματογράφο ...!!!

Πανέμορφη, με μια ΑΘΩΑ γλυκύτητα, εκφραστική, ρομαντική και ανθρώπινη την χαιρόμαστε σε ένα κλίμα σαν την «Καλή Νεράιδα των Παραμυθιών» ...!!!


 Η DIANNE WIEST στο ρόλο της Μητέρας PEG BOGGS είναι εξαιρετική ...!!!


Ερμηνεύει με πραότητα και στωικότητα όλο το συναισθηματικό βάρος της αφήγησης των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω της έχοντας η ίδια την πρώτη επαφή με το παράξενο αυτό πλάσμα.


Ο ANTHONY MICHAEL HALL στο ρόλο του «αντιπαθητικού» JIM, του έτερου δέους, με το οποίο συγκρούεται ο Ψαλιδοχέρης είναι πειστικότατος στη ερμηνεία του.

Να ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΣΟΥΜΕ και όλο το υπόλοιπο CAST, το οποίο είναι αυθεντικό στην ερμηνεία του και στην ανταπόκριση του ρόλους τους ως κατοίκων μιας κλασικής Αμερικανικής επαρχιακής κωμόπολης ...!!!

 

alt

alt

ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Ο «ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ» είναι ένα ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ που έχει τη ΔΥΝΑΜΗ και την ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ να μας ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙ.

Η Πλοκή και η δράση της ΤΑΙΝΙΑΣ θα μας κάνει ΠΑΝΤΑ να την ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ και να θέλουμε να την ΞΑΝΑΒΛΕΠΟΥΜΕ για τις γλυκές γκάφες του ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ, το δύσβατο δρόμο της ένταξής του στην ανθρώπινη κοινωνία και να ΚΛΑΙΜΕ σαν παιδιά με το ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ.

ΖΩΗΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΑΡΑΞΕΝΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ που σίγουρα οι ΑΔΕΛΦΟΙ ΓΚΡΙΜ θα το είχαν εμπνευστεί αν μπορούσαν να βρίσκονται ανάμεσα στην εποχή μας.

Ο JOHHNY DEPP με τον ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ θα παραμείνει για ΠΑΝΤΑ ο ήρωας των άγουρων νιάτων μας όσο και αν τα κινηματογραφικά του βήματα τον έχουν ανεβάσει και στρέψει σε σκοτεινότερες επιλογές.

Ο ΤΡΟΠΟΣ με τον οποίο ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ με το ρόλο του καλοκάγαθου «τέρατος» είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ...!!!   Ενώ και η WINONA RYDER στο ρόλο του Μοιραίου Κοριτσιού (Κλασική γυναικεία μορφή στα έργα του TIM BURTON) είναι το ΣΩΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ στην «ΑΣΧΗΜΙΑ» του πρωταγωνιστή ...!!!

Ο TIM BURTON ήταν, είναι και ελπίζουμε θα είναι για πάντα ένα «ΠΑΙΔΙ» και με τον «ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ» θυμίζει τις πλέον γοητευτικές και γλυκές στιγμές της ζωής μας.Και επειδή ο κόσμος των ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ παραμένει πιο φωτεινός και ζωντανός από τον εφιαλτικό κόσμο του ρεαλισμού και επειδή τα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ όσο και αν παριστάνουμε τους ...σοβαροφανείς ΕΙΔΙΚΑ δε αν έχουν και ΘΛΙΜΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ, τότε για ΟΛΑ τα παραπάνω θεωρούμε τον «ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ» μια ΕΠΙΛΟΓΗ που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ΧΑΣΕΤΕ ...!!!


Πιστέψτε με ...!!!   Θα αφήσετε τον εαυτό σας τόσο αυθόρμητα να ΣΚΕΦΤΕΙ, να ΔΕΙ, και στο ΤΕΛΟΣ όταν τα ΔΑΚΡΥΑ υγράνουν το πρόσωπό σας θα νιώσετε και εσείς τη ΔΡΟΣΙΑ της άχνας των πάγων που κυλάει από τα ψαλιδοχέρια του EDWARD καθώς σμιλεύει με την ΑΓΑΠΗ της ΨΥΧΗΣ του τα ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΕΡΩΤΙΚΑ του ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ...Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ μοναδικά εκφραστική σκηνή του αποχαιρετηστίριου χορού στον Πάγο......
όλα είναι ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.......2013: @@@***ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ***@@@

alt


Αγαπητές Φίλες και Φίλοι του CINEFIL

Εύχομαι ολόψυχα στον καθένα  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Μια Χρονιά Καλλιτεχνική, Ανατρεπτική, Εκφραστική, Δόκιμη σε ανθρώπινες αξίες αλληλεγγύης.

Μια νέα χρονιά που θα σπάσει τα δεσμά του γκρίζου και του παγερού στο οποίο τύλιξαν τις ζωές μας.

Να χαίρεστε την κάθε σας στιγμή, δίπλα σε εκείνους που αγαπάτε, εκφραστικά, τρυφερά, χωρίς προκάτ ρόλους και σκέψεις.


Και το 2013 θα είμαστε ΜΑΖΙ στον όμορφο και μαγικό μας περίπατο στον κόσμου του Κινηματογράφου.

Σας ευχαριστώ μέσα απ την καρδιά μου για τη συμμετοχή σας, την αγάπη σας και την κριτική σας συμπόρευση σε τούτο εδώ το Ιστολόγιο.


Καλή Χρονιά.ΗΘΟΠΟΙΟΣ του ΜΗΝΑ: RICARDO DARIN

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL

Καλησπέρα και Χρόνια σας Πολλά.

Δεύτερη μέρα των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ σήμερα, BOXING DAY κατά την Αγγλοσαξωνική παράδοση, και εμείς εδώ πιστοί στο Κινηματογραφικό μας ραντεβού.

Σήμερα θα σταθούμε σε μια ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Στον εκπληκτικό ΑΡΓΕΝΤΙΝΟ Ηθοποιό, Σκηνοθέτη και ΣεναριογράφοRICARDO DARIN


alt


Το κινηματογραφικό μας ταξίδι σήμερα, όπως βλέπετε, είναι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, κάτω στη ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ και ειδικότερα στην ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, σε μια χώρα με ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, γεμάτη συναισθήματα, κουλτούρα, ατμόσφαιρα και χαρακτήρες.


Ο RICARDO DARIN θεωρείται μια ιδιαίτερα ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ στο χώρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.


alt


RICARDO ALBERTO DARIN


Γεννημένος στις 16 Γεναρη του 1957 στο BUENOS AIRES, ARGENTINA

Τα παιδικά του χρόνια ήταν εξαιρετικά σκληρά καθώς δούλευε έξω από μικρό αγόρι.

Από νεαρός όμως, τα χαρισματικά του εξωτερικά προσόντα, το υπέροχο βλέμμα του, η έκφρασή του αλλά και το σπάνιο υποκριτικό του ταλέντο, τον έφεραν κοντά στο κόσμο του ΘΕΑΜΑΤΟΣ.

Σαν παιδί δούλεψε σε πολλές "σαπουνόπερες" και κωμωδίες στην τηλεόραση. 

Στα 10 του μόλις έκανε και το σχετικό του ντεμπούτο σε κάποιο έργο με τους γονείς του, τον Ηθοποιό RICARDO DARIN SR. και τη μητέρα του επίσης ηθοποιό RENEE ROXANA.

Για πολλά χρόνια συμμετείχε σε Τηλε-κωμωδίες όπως η ALTA COMEDIA & ESTACION RETIRO στις οποίες καταξιώθηκε στο κοινό σαν νεανική φιγούρα.

Στα 1990 είχε μια μεγάλη ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην τηλεοπτική κωμωδία "ΜΙ CUNADO" στην οποία και συμπρωταγωνιστούσε με τον LUIS BRANDONI.

Στο μεταξύ άνοιξε την καρριέρα του και στο ΘΕΑΤΡΟ, το οποίο ουδέποτε άφησε, έχοντας ρόλους στις παραστάσεις:

"SUGAR",  "EXTRANA PAREJA",  "TAXI",  "ALGO EN COMUN"  "ART"


alt

Εκείνο τον καιρό, σκηνοθέτησε έργα και ταινίες όπως:

"HE NACIDO EN LA RIBERA"

"LA RABONA Y LOS EXITOS DEL AMOR"

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που η Κινηματογραφική κριτική έστρεψε για τα καλά το βλέμμα της επάνω του ήταν στην ταινία:

"PERDIDO POR PERDIDO"  1993 του ROBERTO LECCHI 


alt

στην ταινία αυτή κάνει και το ντεμπούτο του ο σκηνοθέτης ROBERTO LECCHI.

Στη συνέχεια εμφανίζεται στην ταινία δράμα :  "EL FARO" του EDUARDO MIGNOGNA το 1998

alt


Το 1999 έρχεται τη comedy του μεγάλου Σκηνοθέτη JUAN JOSE CAMBANELLA  "EL MISMO AMOR LA MISMA LLUVIA"

με την SOLEDAD VILLAMIL, με τους οποίους και τους δύο θα έχει στη συνέχεια εκπληκτική συνεργασία.

alt


alt


H επιτυχίες του πολλαπλασιάζονται το 2000 με την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ του FABIAN BELINSKY   "NUEVE REINAS"   (ΕΝΝΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ) 


alt

alt


Το 2001, τον βρίσκει σε συνεργασία πάλι με τον EDUARDO MIGNONA στο δραματικό θρίλλερ  "LA FUGA"


alt


Φτάνουμε στο 2001 όπως υποδύεται τον RAFAEL BELVEDERE  στην δραματική comedy του JUAN JOSE CAMPANELLA ξανά "EL HIJO DE LA NOVIA"  ("Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ") ταινία με μεγάλη επιτυχία καθώς ήταν Υποψήφια για OSCAR καλύτερης ξένης ταινίας το 2002 απογειώνοντας την καριέρα του και στο εξωτερικό.


alt


Ότι δεν κατορθώθηκε το 2002, έγινε επτά χρόνια αργότερα, το 2009, όπου πάλι με  σκηνοθέτη τον CAMPANELLA αλλά και δίπλα του την εκπληκτική SOLEDAD VILLAMIL όπου πρωταγωνιστεί στην ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ:   "EL SECRETO DE SUS OCHOS"  (ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ), μια δραματική αστυνομική ψυχολογική ταινία, η οποία φτάνει στην κορυφή κατακτώντας το OSCAR καλύτερης ξένης ταινίας.


alt


alt

alt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Συνολική φιλμογραφία του RICARDO DARIN αναδεικνύει συμμετοχή σε 60 ταινίες σαν Ηθοποιός.

Με αρχή το 1960 και τελευταία το 2012 ("SEPTIMO") 

Σαν σκηνοθέτης έχει 1 ταινία δική του:  "LA SENAL"


Στην προσωπική του ζωή είναι παντρεμένος με την FLORENCIA BAS και έχουν δύο παιδιά, τον RICARDO JR. & CLARA.


  ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Ο RICARDO DARIN στην καριέρρα του έχει μέχρι τώρα μεγάλη κριτική αποδοχή, η οποία έχει μεταφραστεί σε:

16 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ

και 17 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Οι βραβεύσεις του έγιναν από την ΑΡΓΕΝΤΙΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, την ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ, ΒΡΑΒΕΙΑ GOYA, ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΒΑΝΑΣ ΚΟΥΒΑΣ, ΒΡΑΒΕΙΑ SAN JORDI, VALLADOLID INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 

alt


Αυτός ειναι ο μεγάλος RICARDO DARIN

Ένας πραγματικά μεγάλος Ηθοποιός, που το διεθνές εμπορικό στάτους του Κινηματογράφου, τον εμπόδιζε, να αναδείξει τα τεράστια υποκριτικά προσόντα του, όπως και όλων εκείνων των δημιουργών που συγκροτούν τον μεγάλο ΛΑΤΙΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, που έχουμε την ευλογιά πραγματικά να απολαμβάνουμε σε όλο του το μεγαλείο.


THE MUPPETS CHRISTMAS CAROL: Για Μικρά και ...Μεγάλα Παιδιά....

alt

Φίλες και Φίλοι....

μπήκαμε πια στην τελική ευθεία για τα φετινά μας Χριστούγεννα....

Σε φόντο εντελώς διαφορετικό από τα πέρυσι σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο και γκρίζο για το Λαό και την πατρίδα μας.

Παρ' όλα αυτά η Ελπίδα και το χαμόγελο ψυχής παραμένει ζεστό μέσα μας.

Το CINEFIL ανοίγει την καρδιά του στις Γιορτινές μέρες που έρχονται.

Το φετινό μας αφιέρωμα των Χριστουγέννων θα είναι μια ταινία εξαίρετη, πάνω σε ένα διαχρονικό, κλασικό και αριστουργηματικό, για τους ΜΙΚΡΟΥΣ μας ΦΙΛΟΥΣ.


Για τα ΠΑΙΔΙΑ....!!!


Αλλά χωρίς καμία αμφισβήτηση ταιριάζει και είναι απόλυτα ....συμβατό και για τα ....Μεγάλα Παιδιά..

Χαρείτε λοιπόν φέτος το


THE MUPPETS CHRISTMAS CAROL

alt

Η Ταινία δημιουργήθηκε το 1992 βασισμένη πάνω στο κλασικό αριστούργημα του

ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΙΚΕΝΣ


"ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ"   (CHRISTMAS CAROL)

Η Σκηνοθεσία έγινε από τον Αμερικάνο σκηνοθέτη:

BRIAN HENSON

πάνω στο ΣΕΝΑΡΙΟ του: JERRY JUHL

alt

Το συγκλονιστικό λοιπόν μυθιστόρημα του ΝΤΙΚΕΝΣ δίνεται με μοναδικά γλαφυρό τρόπο περασμένο για τις ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ με τρόπο ικανό για να συνδέσει το "βαρύ" με το "ελαφρύ" για να περάσει απόλυτα το μήνυμα και το πνεύμα στις καρδιές όλων μας.


Στο βασικό ρόλο του EBENEZER SCROOGE

o μεγάλος  MICHAEL CAINE

alt

alt

Η Ταινια αυτή είναι η ΠΡΩΤΗ με τους MUPPETS χαρακτήρες μετά το ΘΑΝΑΤΟ του μεγάλου δημιοργού τους JIM HENSON και του επίσης φίλου του Κουκλο-παίχτη: RICHARD HUNT

Η Ταινία αυτή είναι αφιερωμένη στη Μνήμη τους καθώς δεν πρόλαβαν να την δουν να ανεβαίνει στις Οθόνες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στις βασικές αναπαραστάσεις φωνών οι:

DAVE GOELZ με τον χαρακτήρα του GREAT GONZO στο ρόλο του ΚΑΡΛ ΝΤΙΚΕΝΣ

STEVE WHITMIRE με το χαρακτήρα του ΚΕΡΜΙΤ στο ρόλο του ΜΠΟ ΚΡΑΤΣΙΤ και ΜΠΕΛΙΝΤΑ ΚΡΑΤΣΙΤ

JERRY NELSON με διάφορους χαρακτήρες υποδύεται τους: TINY TIM, JACOB MARLEY, GHOST OF CHRISTMAS PRESENT

FRANK OZ με τους χαρακτήρες: MISS PIGY as EMILY CRACHIT, FOZZIE BEAR as FOZZIEWIEG

DAVID RUDMAN σαν PETER CRACHIT, OLD JOE, SWEDISH CHEF

DON AUSTEN στο ρόλο του GHOST OF CHRISTMAS YET TO COME

JESSICA FOX στο ρόλο του GHOST OF CHRISTMAS PAST

alt

Η Ταινία έχει εξαίρετη ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ εικαστική, μουσική, ερμηνευτική και τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από το Κοινό.

Το 1993 στο FANTAFESTIVAL κερδίζει το ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ καλύτερης σκηνοθεσίας 

Το τραγούδι στην ταινία:  "WHEN LOVE IS GONE" κόπηε από το θεατρίκο γιατί η παραγωγή του DISNEY θεώρησε ότι είναι πολύ λυπητερό και μελαγχολικό για τα ΠΑΙΔΙΑ.

Το τραγούδι ενυπάρχει μόνο στις εκδόσεις DVD και δεν παίχτηκε στην τηλεόραση. 

Ο STEVE WHITMIRE αντικατέστησε τον μεγάλο JIM HENSOΝ στον κύριο χαρακτήρα, τον ΚΕΡΜΙΤ το βάτραχο.

Την προηγούμενη νύχτα του γυρίσματος ήταν απίστευτα νευρικός. Μάλιστα ανέφερε ότι ονειρεύτηκε τον ίδιο τον HENSON σε ένα ξενοδοχείο και ο ίδιος του ανέφερε ότι έννιωθε εξαιρετικά ανασφαλής. Ο Ίδιος ο HENSON τον καθησύχασε και τον ηρέμησε με αποτέλεσμα ο WHITMIRE να προχωρήσει στο γύρισμα με μεγάλη επιτυχία.

alt

Τη ΜΟΥΣΙΚΗ για την ταινία έγραψε ο MILES GOODMAN και τα τραγούδια έγραψε ο PAUL WILLIAMS.

Εμπορικά η ταινία πήγε πολύ καλά αν και είχε να ανταγωνιστεί δύο όμοιες και μεγάλες ανταγωνιστικές παραγωγές:

Το "ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Νο. 2" και επίσης του DISNEY  "ALADDIN"

alt

alt

Για τον MICHAEL KAINE τι να πει κανείς ;;

για το μεγάλο αυτό ερμηνευτή του Κινηματογράφου, για μια ακόμα φορά, καταθέτει γνήσια την ερμηνευτική του δεινότητα σε ένα έργο δύσκολο που συνδυάζει τη δική του οντότητα με την αρμονική του συνύπαρξη σε ένα κόσμο από κούκλες με τις οποίες έδωσαν ένα αρμονικό σύνολο ερμηνείας.