Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Έλληνας "ΓΚΟΥΡΟΥ" του Κινηματογράφουalt


Η Βδομάδα πλησίαζε προς το τέλος της......πίσω εκεί μακριά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν πλέον το Ελληνικό κοινό, εκείνη την εποχή, στα Τηλεοπτικά δρώμενα, "διψούσε" για κλασικό Κινηματογράφο....


Ήταν αργά Παρσκευή βράδυ.......τότε μετά τις 10, εκεί στην ΕΡΤ, οι Κινηματογραφόφιλοι τακτοποιούσαν τις ...καρέκλες στο σπίτι, έβαζαν ένα ποτό, χαλάρωναν στην πολυθρόνα και το βλέμμα αλλά και όλες οι αισθήσεις προσέγγιζαν την Οθόνη της Ελληνικής τηλεόρασης, που ζούσε, στιγμές τέχνης μεγάλες...


Ήταν η στιγμή για την 


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ


και για τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ


alt


Η Απίστευτη αυτή cult μορφή που έβαινε στις Οθόνες μας με την έντονα ιδιαίτερη και γεμάτη χρώμα φωνή, έκανε την ΕΙΣΑΓΩΓΗ στην ταινία που θα ακολουθούσε...


Μια φωνή συγκλονιστική, μια περιγραφή που έμελλε να γράψει τη δική της ιστορία...


Σε μια Κινηματογραφική εκπομπή που εξελίχτηκε στην ιστορική 


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ


alt


Ήταν η "ιερή" για τους ΣΙΝΕΦΙΛ ώρα του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ


Ενός ανθρώπου που θεωρείται και είναι ο "ΓΚΟΥΡΟΥ" του Κινηματογράφου.

Ενός ανθρώπου που διακριτικά, σεμνά, αθόρυβα, χωρίς φτιασιδωμένο φως ή λάμψη, μας άνοιγε την πόρτα σε Κινηματογραφικές ταινίες και στιγμές που έμειναν "ΙΕΡΕΣ" στην Ιστορία της Φιλμογραφίας.


Για να σταθούμε λοιπόν λίγο "ιχνογραφικά" και εμείς στον Μεγάλο και Σπουδαίο αυτόν Έλληνα, που εξακολουθεί να ΤΙΜΑ την Κινηματογραφική Τέχνη με την δική του υποστήριξη


alt


Ας σταθούμε λίγο στη ζωή του αλλά και στο πως ο ίδιος έδινε κομμάτια της ζωής και διαδρομής του σε συνέντευξη στο

"ΒΗΜΑΜΕΝ" τέυχος 56, τον Νοέμβρη 2010


Γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ το 1934

Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο και έκανε stage Κινηματογράφου στο ΠΑΡΙΣΙ, με τον ιδρυτή της ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ Ανρί Λανγκλουά.

Είχε την ευλογία να ζήσει τις μεγάλες μέρες της ΓΑΛΛΙΚΗΣ NOUVELLE VAGUE από κοντά και με το ονομαστό περιοδικό "CAHIERS DU CINEMA".

Παρακολούθησε Θεατρική τέχνη Ιονέσκο, Μπέκετ, Ζενέ, Φουκώ, Λακάν και Ντεριντά δίπλα στη Γαλλική σκέψη τέχνης.


Κινηματογράφισε και συμμετείχε σε πολλά ντοκυμανταίρ.


Ήταν μέλος της Κινηματογραφικής λέσχης του "ΑΣΤΥ" που ιδρύθηκε το 1950.


Στη συνέχεια εργάστηκε σαν δημοσιογράφος και ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ σε πολλά περιοδικά, στην "Καθημερινή", στο ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ και στην ΕΡΤ όπου ξεκίνησε τη μεγάλη σειρά των δύο εκπομπών που αναφέραμε.


Στα 1993-2004 διετέλεσε ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στο Υπουργείο Πολιτισμού.


Σαν ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα, μελέτες σε βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες.


altΜεγάλωσα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Θεμιστοκλέους, ανάμεσα στην πλατεία Κάνιγγος και στα Εξάρχεια. Ο πατέρας μου ήταν οδοντίατρος και η κατοικία μας, σε πολυκατοικία, συστεγαζόταν με το ιατρείο του. Ηταν τρυφερός άνθρωπος και καλλιτέχνης στην ψυχή - είχε μάλιστα σπουδάσει ηθοποιός μαζί με τον Ροντήρη! Η μητέρα μου, που προερχόταν από παλιό κοτζαμπάσικο σόι, ήταν αντίθετα ισχυρός χαρακτήρας με αμετακίνητες απόψεις. Και οι δύο είχαν ήθος και μπέσα, που πιστεύω πως μου μετέδωσαν. Τέχνη και ορθολογισμός συνδυάστηκαν στην προσωπικότητά μου. 

Η γενιά μου έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια. Πόλεμος, Κατοχή, πείνα του '41, αδελφοκτόνο κίνημα του Δεκέμβρη του '44. Την παιδική μου ηλικία συνοδεύουν εικόνες τρομερές και άγρια βιώματα. Θυμάμαι τη μητέρα μου να με τραβάει για να μη δω κάποιον που, πρησμένος από την πείνα, ψυχορραγούσε στη Σταδίου, τους νεκρούς στοιβαγμένους στο χειραμάξιο του δήμου, τον άγγλο στρατιώτη με χυμένα μυαλά να αργοσαλεύουν, ακριβώς κάτω από το παράθυρό μας. Οπως βλέπουμε στο σινεμά, τα παιδιά τότε ζούσαμε «φυσιολογικά», ανάμεσα σε ασύλληπτους κινδύνους. 

Θυμάμαι όταν ήμουν τεσσάρων ετών με είχαν πάρει τα μεγαλύτερα ξαδέλφια μου,κρυφά, σε θερινό σινεμά στην Αιδηψό, ενώ έπρεπε να κοιμάμαι. Η ταινία που προβαλλόταν ήταν «Οι λογχοφόροι της Βεγγάλης», του Χάθαγουεϊ, με τον Γκάρι Κούπερ - εξωτική περιπέτεια στις Ινδίες, Χόλιγουντ. Ο μύθος είναι ένας από τους μαστούς του σινεμά. Οι άλλοι, ο ερωτισμός ως σχεδόν απτή πραγματικότητα και ως άπιαστο όνειρο μαζί, η κατάδυση στον εαυτό μας, η υπαρξιακή αυτογνωσία, η συνείδηση του άλλου, του κόσμου, της Ιστορίας. 

Στο Παρίσι δεν σπούδασα κυριολεκτικά. Διατρέχοντας τυπικά τη Νομική,βυθίστηκα στο σύμπαν του κινηματογράφου και πήγα «προπονημένος» στο Παρίσι. Οπως είπε η Λότε Αϊσνερ στον Ανρί Λανγκλουά: «Αυτός ο νεαρός έχει μελετήσει τα πάντα χωρίς να έχει δει τις ταινίες». Η πρακτική που έκανα δίπλα σε αυτό το «ιερό τέρας» με βύθισε μέσα στον ωκεανό των προβολών και των εξημμένων συζητήσεων. Το Παρίσι τότε έσφυζε από πνευματική ζωή. Κινηματογραφικές λέσχες παντού και πλήθος από μικρές αίθουσες ρεπερτορίου διαμόρφωναν ένα νέο κοινό σινεφίλ, που απαιτούσε έναν κινηματογράφο πιο ελεύθερο και αντικομφορμιστικό, τόσο κοινωνικά όσο και αισθητικά. Η νουβέλ βαγκ συνυπήρχε με το περιοδικό «Cahiers du Cinema». Και γύρω λειτουργούσε εναυσματικά η λογοτεχνία, στο θέατρο θριάμβευαν ο Ζενέ, ο Μπέκετ, ο Ιονέσκο και η σκέψη πραγματοποιούσε τα άλματα που μας τρέφουν ακόμη: Μπαρτ, Φουκό, Λακάν, Ντεριντά. 

Ο παράγοντας τύχη σίγουρα υπάρχει, αλλά δεν μπόρεσα ποτέ να διακρίνω τις «καλές» ή «κακές» επιλογές της, και έτσι δεν στηρίχτηκα ποτέ πάνω της. Δεν ξέρω να παίζω χαρτιά, ρουλέτα ή Προ-Πο, δεν αγοράζω λαχεία. 

Το καλό φιλμ είναι ζωντανό, σαν ένας άνθρωπος. Ας μην ξεχνάμε πως είναι φτιαγμένο από όνειρο και πραγματικότητα. Και - τι παράξενο - από πραγματικότητα που μοιάζει με όνειρο και από όνειρο που μοιάζει απόλυτα πραγματικό. 

Ημουν πάντα κινητικός και παρορμητικός, συχνά αψίκορος. Εχω ασκηθεί και εξαντληθεί σε λεκτικές κοκορομαχίες - πνευματικές, πολιτικές, ερωτικές. Με το πέρασμα των χρόνων όμως κάποια ωρίμανση αλλά και η έκπτωση της ηλικίας με οδήγησαν σε πιο συγκρατημένη και μακροσκοπική θεώρηση των πραγμάτων. 

Αυτό που εκτιμώ περισσότερο στους ανθρώπους είναι ίσως η αριστοτέλεια «μεσότητα», το μέτρο ανάμεσα στις ακραίες αντιθέσεις, ορμές και εντάσεις, που χαρακτηρίζουν το αντιφατικό πλάσμα άνθρωπος. 

Οι ρόλοι που υιοθετούμε στη ζωή - του πατέρα, του παππού, του εραστή ή του συζύγου - δεν μαθαίνονται ποτέ όσο απαιτείται. Ολα αλλάζουν συνεχώς και ο συντονισμός είναι πολύ δύσκολος. Μόνη γραμμή πλεύσης η συνεχής προσπάθεια κατανόησης, με οδηγό την αγάπη. 

Εκτός από το σινεμά, μεγάλη αγάπη μου υπήρξε το ταξίδι, με όλες τις συνισταμένες του: η διαδρομή, η ανακάλυψη, το φυσικό και το οικιστικό περιβάλλον, οι άνθρωποι, «τα μνημεία» της τέχνης. 

Μέσα στο υπέροχο και τρομερό ρεύμα του ποταμού της ζωής παλεύουμε συνεχώςνα κρατήσουμε αβύθιστο το φτωχό μας πλοιάριο. Καταφεύγουμε σε λύσεις εκ των ενόντων, πραγματοποιούμε κινήσεις με ελπίδα ή απελπισία, εύστοχες στο όριο του αστόχου. `Η, αλλιώς, ανοίγουμε διαδοχικά παράθυρα, αναπνέουμε το δροσερό αεράκι της εξοχής και το φως και πάλι βρισκόμαστε έγκλειστοι στον κύβο-δωμάτιο και ούτω καθεξής. Μας διασώζουν η απροσδιοριστία και η τρέλα της γλώσσας, των εικόνων - και του σινεμά - της τελικά αινιγματικής ύπαρξής μας. 

Η ζωή μου είναι ήδη μακρά και ποικίλη και τη διέτρεξα υγιής. Εμαθα να μην αγωνιώ για την ευμάρεια και το χρήμα - έχω περάσει ημέρες πενίας, χωρίς δυστυχία. Μότο μου υπήρξε πάντα: «Τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν». Κατά κάποιον τρόπο, αισθάνομαι «γεμάτος» από τη ζωή. Ο άνθρωπος όμως είναι ατελής και απόλυτος. Αθελά του τα ζητάει όλα. 

(Πηγή:  www.tovima.gr)

alt


alt


altΤο 2013 ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ έδωσε το παρών στις ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ του 19ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ της ΑΘΗΝΑΣ

Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν τότε από τις εποχές της "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ" και "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ" αλλά ο μαιτρ του Κινηματογράφου, αυτός ο χαρισματικός άνθρωπος ήταν εκεί.....! Προσαρμοσμένος στην νέα εποχή χωρίς καθόλου να χάσει από το ύφος και την ατμόσφαιρα της δικής του αυθεντικότητας.....

Στην Μαρίνα Αγγελάκη, το 2011, στα παρασκήνια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΔΡΑΜΑΣ δήλωνε με τα λόγια του: 

"Ο Άνθρωπος γερνά μόνο όταν πάψει να ξαφνιάζεται και να θαυμάζει...."

Τι σημαίνει για σας το ΣΙΝΕΜΑ ;

"Το σινεμά είναι μια σύνθεση των τεχνών, μια τέχνη η οποία εμπεριέχει μέσα την παράδοση, τη μορφολογία και τη δυναμική όλων των τεχνών κι αυτό είναι και η μεγάλη του αρετή. Αγαπώ πολύ τη μουσική, αγαπώ τη λογοτεχνία, αλλά πιο πολύ αγαπώ το σινεμά για αυτό ακριβώς το λόγο. Είναι μια τέχνη η οποία έχει συλλαμβάνει πολυσυλλεκτικά όλες τις τέχνες και τους δίνει μια καινούρια σφραγίδα. Μ' αυτόν το τρόπο νομίζω ότι εκφράζει και την εποχή μας σήμερα..."

Πηγή: camerastyloonline.wordpress.com/2011/09/25/synentefxi-yianni-bakogiannopoulou-sti-marina-aggelaki-festival-dramas-2011

alt


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρεται στο ότι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έρχονται ταινίες από όλες τις χώρες, οι οποίες τελευταία έχουν τεράστια ιστορία και δημιουργία. ΚΟΡΕΑ, HONG KONG, ΚΙΝΑ κλπ με αποτέλεσμα η διανομή να προβάλλει πάντα συγκεκριμένα πρότυπα και "αισθητική"

Αυτός φίλες και φίλοι είναι ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μια προσιτή, σπουδαία μορφή που ξεχειλίζει από Ελλάδα, από Τέχνη, από ύφος "ιερωμένου" του Κινηματογράφου. Ένας άνθρωπος, που η δουλειά και οι εισαγωγικές πάντα παρατηρήσεις του στις ταινίες, έμπαιναν μέσα από τις τηλεοράσεις του θησαυρού που λεγόταν τότε ΕΡΤ, στα σπίτια μας και ακόμα ηχούν στα αυτιά μας τα γαλήνια και πειστικά του λόγια...

Πάμε να θυμηθούμε και εμείς μερικές του στιγμές:Νυχτερινό Οδοιπορικό...alt


Λένε ότι σαν ο άνθρωπος κινά να λογάται τα περασμένα γερνάει.......

λένε ότι σαν ο άνθρωπος μετράει καρέ-καρέ εικόνες από τη περασμένη του ζωή και πιότερο μάλιστα αυτήν στα νιάτα του, τότε δεν στέκει καλά.......συναισθηματικά τον τρώει το σαράκι της νοσταλγίας...


Και ποια νάταν άραγες η προτροπή για κείνο το νυχτερινό οδοιπορικό.....

ποια δύναμη σε συνεπήρε, βήμα το βήμα έχοντας για συντροφιά το κουτάβι που πάλευε τραβώντας το λουρί του να μυρίσει και κείνο τα δικά του βήματα ή που και που να πηδάει επάνω σου για να εκδηλώσει τη χαρά του, την έκφρασή του.....


alt
Τούτο εδώ λοιπόν φίλε αναγνώστη δεν είναι παρουσίαση ταινίας ή θέματος...

Είναι ένα νυχτερινό οδοιπορικό, λεύτερο, αυθόρμητο, έτσι.......χωρίς σχεδιασμό, χωρίς σκοπό.

Ένα άφημα στα βήματα, που λες και κείνο το βράδυ είχαν τη δική τους δύναμη να σε πάνε εκεί.....


Σε στράτες και μονοπάτια της παλιάς γειτονιάς.......

Ερημιά......! μήτε φωνές, μήτε ανοιχτές πόρτες και φυσικά άφαντες οι αγκαλιές αλλά και οι παρουσίες στις αυλές......

Μονάχα σφαλιστά σπίτια, σκοτεινά, απόμακρα, παγωμένα, εχθρικά........


alt


Μα να.........δες.....το παγκάκι.......δίπλα στην Εκκλησία.....αυτό δεν είναι ; εκεί δεν μαζευόσασταν τα βράδια ; κάθε βράδυ ; ειδικά τα καλοκαίρια ; εκεί στο παγάκι εκείνο δεν στέκατε με γέλια, πειράγματα και περιπάτους.......

Εκεί δεν γνωρίστηκες με Εκείνη ; εκεί δεν έκανες τα πρώτα βήματα ;   μα .......ναι......

πάμε τώρα πιο κάτω......έτσι....εδώ στο μικρό περίπτερο απέναντι απ την Εκκλησιά. Εκεί δεν ζούφωνες μωρέ μικρός, νεαρός με τη Μαμά και το Μπαμπά για να φυλαχτείς από τα ....αστραπόβροντα το βράδυ της Ανάστασης....; ω ναι.....εδώ.....


Για πάμε πιο κάτω.......στο δρόμο......να.....! η Παιδική Χαρά....! ωωω....τόπος συνάντησης και αυτός με τα παιδιά......! εκεί πήγαινες στις κούνιες.......μα πριν.....έκανες εκείνη τη διαδρομή κάθε καλοκαίρι......με τούτο το τραγούδι καρφωμένο από αυτή την ταινία που το είδες.....


Κάθε ταινία και ένα τραγούδι να σε συνοδεύει σε κάθε παγωμένη στιγμή.....

Ο Φίλος που κάνατε τη διαδρομή κάθε απόγευμα χάθηκε.....! έφυγε στα 35 του.....ένας από αυτούς που μεγαλώσατε ανάσα-ανάσα στις αλάνες των σπιτιών....


Τώρα η Πόρτα στη παιδική χαρά....δεν βλέπεις ; είναι κλειδωμένη με αλυσίδα και μέσα......ψηλά αγριωπά χόρτα έχουνε γεμίσει τα παρτέρια.....Ίσα που φαίνεται το "γύρω-γύρω' εκεί πιο μέσα, εκεί που πηδάγατε επάνω του την ώρα που κείνο γύριζε σαν τρελό-δαιμονισμένο....


Ανεβαίνεις το δρόμο ίσα πάνω....στα μικρά στενά του.....είχε πολλά στενά η γειτονιά.....και ολόγυρα ήτανε παρκαρισμένα και κάποια αυτοκίνητα εκείνης της εποχής, αυτοκίνητα φτωχικά μα γεμάτα τέχνη, μέταλλο και πουθενά πλαστικό......


Οι αλάνες δεν υπάρχουν πια......Κακόγουστοι τσιμεντένιοι κύβοι στεγάζουν τώρα "πολυτελή διαμερίσματα" γεμάτα από άδειες ψυχές.....παγωμένα και προσποιητά χαμόγελα κονσέρβας.


Το τρελοκούταβο σε παρασέρνει στο διάβα του......να κοίτα το σπίτι του Κώστα.....όμορφο...καλοχτισμένο.....ψάχνεις τη σοβαρή παιδική του φιγούρα από τότε στην εξώπορτα σαν έβγαινε να βρεθείτε στην αλάνα δίπλα.....


Ένας ξερός πυροβολισμός μια παγωμένη νύχτα από το ίδιο του το χέρι στα 30 κάτι του τερμάτισε πρόωρα τη ζωή του μην μπορώντας να διαχειριστεί το χωρισμό του......


Ένας κόμπος σε διαπερνά.......ο φωτισμός στην ταινία τώρα γίνηκε βαρύς......οι σκιές κυριαρχούν και το σκοτάδι... έντονο..


alt


Φτάνεις στο πατρικό σου σπιτικό.....!!!!!! νάτο στέκει εκεί......! πληγωμένο βαριά μα αγέρωχο.....

Τυλιγμένο στην απόλυτη σιωπή του, στην ερημιά, σε ένα μοναδικό καρέ σκιών που κάνουν τα μεγάλα δέντρα στην αυλή....


Κοιτάς αδυσώπητα μέσα στην αυλή να .....σε δεις.....! να δεις τη φιγούρα σου παιδί, να πεταρίζει μέσα στην αυλή ανάμεσα στις τριανταφυλλιές, στα γιασεμιά, στα όμορφα κάγκελα, να ξεπηδάς τρέχοντας την ξύλινη αυλόπορτα και να ξεχύνεσαι στην διπλανή μεγάλη αλάνα, εκεί που χτύπαγε η καρδιά των παιδιών της γειτονιάς.........μπάλα......παιχνίδια ομαδικά στο χώμα, κουβέντες στα πιο εφηβικά, αμόλυμα αητού.......


Εκεί γυρίζεις μονοκάμερο ένα γρήγορο flash back στη ζωή σου χρόνια πολλά, από τα παιδικά σου ως τα αντρικά σου πια........ώριμος έτοιμος να χτίσεις το δικό σου σπιτικό....


Εκεί γυρεύεις τη παλιά μαντρούλα μα ....του κάκου.....!
Δεν βλέπεις Χριστιανέ μου ;; μα είσαι στην παγωμένη τσιμεντωμένη πλατφόρμα του JUMBO.....!

Σύνελθε.....! τι γυρεύεις ;;; τη μάντρα ; μα να.......! εκεί απέναντι στο σπιτάκι του κυρ-Παντελή .....να ένα μικρό κομμάτι της απ ότι απέμεινε.....!! δίπλα στη Συκιά.....!


Ένα μικρό κομμάτι μάντρας.....από τσιμεντόλιθο...! θυμάσαι που φοβόσουν παιδί να ανέβεις να περπατήσεις επάνω της ; πωπωπωπω τι λες τώρα κ. Σκηνοθέτα.....τι εικόνα γυρίζεις.....! στόχος ....ζωής να σταθείς επάνω στη μάντρα χωρίς να φοβάσαι και να περπατάς, κατάκτηση.....σαν να πάτησες στη κορφή του βουνού......


alt


τα άλλα της κομμάτια τα φαντάζεσαι.......έτσι ; 


και το οδοιπορικό συνεχίζεται μαζί με το γύρισμα της ταινίας......

μα τι σε έπιασε απόψε μου λες ; τι διάολο έπαθες ;

τι σε σπρώχνει σε τούτο ;;


Δίπλα στο δικό σου πατρικό, το σπίτι του αδελφικού σου φίλου.... Δυό οικογένειες, μια αγκαλιά.....!

τότες που τον έβλεπες μέσα απ΄ την μπαλκονόπορτα να έρχεται να σου χτυπήσει τη πόρτα για να κάνετε παρέα είτε παιδιά είτε έφηβοι είτε άντρες, να δείτε μπάλα, μια ταινία, έναν καφέ, να ακούσετε έναν δίσκο στο πικάπ......


alt


και λίγο πιο πάνω τα δυο μικρά χαμόσπιτα δύο οικογενειών.......που έσερναν τους δικούς τους Σταυρούς......η αυλίτσα, τοσοδούλα της Κυρά-Αφροδίτης με το χαρακωμένο πρόσωπο, τα ροζιασμένα από τη σκάφη χέρια και τη βρύση έξω στο τοιχάκι της αυλής.... Κείνη την εποχή δεν υπήρχαν πλυντήρια για το λαό και οι στεναγμοί της σκάφης έδιναν το δικό τους ρυθμό....Ο Κούταβος σε τραβάει δυνατά.......βιάζεται να γυρίσει τη δική του ταινία....σε βραδινά καρέ...


Το σπίτι του Άκη παραπάνω.......ωωωωω.....πόσα και πόσα επιτραπέζια κι αν έχετε παίξει εκεί μέσα.....πόσα χρόνια κύλησαν σε δάφτη την αυλή μέχρι τότε που τον ξεπρόβαλλες γαμπρό να φύγει να ξενητευτεί για να χαθείτε σχεδόν οριστικά......Φιγούρες φίλων.....που μαζευόσαστε τότε με τα αυτοκίνητα της εποχής για καμιά βόλτα στο Βουνό ή κάπου κοντύτερα.


alt


Γέμισες εικόνες ε ; μα πρέπει να βάλουμε τις εικόνες σε μια σειρά....! Χμμμμμ δεν θέλω μοντάζ ...λογικής.......! το θέλω άναρχο, ελεύθερο, με την κάμερα να ακολουθεί.....σε τούτο το οδοιπορικό της μνήμης...


Έσυρες μετά τα βήματα της επιστροφής......από τα ίδια γνωστά μέρη.......

Είναι μερικές φορές που η ΣΙΩΠΗ έχει τέτοιο ήχο που σε τσακίζει, είναι εκκωφαντικός, βροντώδης....


Να....πιο κάτω τα στενά στα σπίτια των κοριτσιών που ο φίλος σου την μία, την Κάτια ήθελε να την βλέπει......γυρίζατε λοιπόν ολόγυρα το σπίτι της, σαν τους Ινδιάνους στα western που πολιορκούσαν την άμαξα.......ο φίλος σου την γύρευε......με κάθε τρόπο......εφηβικοί έρωτες βλέπεις....οι πρώτοι....οι δυνατοί......είναι εκείνος που ταξίδεψε μακριά απ την αρρώστια.....δεν ντύθηκε γαμπρός......! τον αποχαιρετίσαμε ντυμένο στ άσπρα....σαν τα όνειρά του.....


Θυμάσαι τον Κώστα ; τότε που δεν ήθελες να παίξετε και του πέταξες ένα μικρό κομμάτι κεραμίδι που τον βρήκε το δόλιο πάνω απ το φρύδι.........κοκκίνησε το πρόσωπό του και εσύ ήθελες να ανοίξει η Γη να σε καταπιεί....


Κείνο το σημάδι του, χρόνια μετά, το ψηλάφισες με το χέρι σου, σαν τον αποχαιρετούσες για τελευταία φορά στην νεκρική του κλίνη.....ήταν κείνος που δεν άντεξε το χωρισμό.....!

Ο Σκληρός ντε της παρέας........ο απρόσιτος......που κανείς δεν ήξερε για τα σκοτάδια που τύλιξαν ένα βράδυ το μυαλό του και όπλισαν το χέρι του.


Νιώθεις να πνίγεσαι ε ; νιώθεις φόρτιση ; ναι.....! όλα εκεί......καρέ-καρέ, η περασμένη σου ζωή σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, γεμάτη εικόνες σε κάθε γωνιά, σε κάθε τοίχο......


Άξαφνα όλες οι τωρινές πόρτες και τα κτίρια γίνηκαν σκόνη και αέρας, προβάλλοντας στη θέση τους, η τότε εικόνα της Γειτονιάς....


Ωωωωωω πως το κατάφερες το μοντάζ αυτό ; όμορφο ε ; έτσι λέω.....


alt


Πάμε να φύγουμε ντε......! 

-Ωωωωωω τι τραβάς και εσύ μωρέ τρελοκούταβέ μου......! κάτσε ήσυχος......να εδώ στο παγκάκι.........ξανακάτσε μετά από τόσα χρόνια........αυτή τη φορά με άλλη συντροφιά αναζητώντας για λίγες στιγμές τις μορφές εκείνων.....


όχι δεν είναι εκεί......! τα μάτια του Σκύλου σε κοιτάνε μονάχα εκφραστικά, 

και εσύ θέλεις να φωνάξεις, να μιλήσεις, να κραυγάσεις, να αφήσεις τα δάκρυα να ενωθούν με την υγρασία της Γης, μα δεν ξέρεις αν σε εκείνο το Οδοιπορικό το κάνεις φωνάζοντας ή σαν να μου περνάει μια ....απίστευτη υποψία ότι το κάνεις γαβγίζοντας με τη γλώσσα του σκύλου.....

Υ.Γ. 1: Ακούστηκαν τα Μουσικά θέματα: 

"Ymezi's theme" by Shigeru Umebayashi από την ταινία "IN THE MOOD FOR LOVE" by Wong Kar Wai

"Ερωτική Συμφωνία" του Γιάννη Σπανού από την Ομώνυμη ταινία του Κώστα Καζάκου

"Μη μου μιλάς γι' αγάπη" του Γιάννη Σπανού με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη από την ταινία "ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΕΡΕΣ" του Κώστα Ασημακόπουλου

"Κράτησέ με Αγάπη μου" του Μίμη Πλέσσα με τη φωνή της Πόπης Αστεριάδη από την ταινία "ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑ" του Νίκου Φώσκολου

"Τις Νύχτες μου μετρώ" του Μίμη Πλέσσα με τη φωνή της Τζένης Βάνου από την ταινία "ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΙΑ ΔΥΟ" του Γιάννη Δαλιανίδη

"Μελαγχολικό Μοτίβο" του Κώστα Καπνίση από την ταινία "ΤΖΕΝΗ-ΤΖΕΝΗ" του Ντίνου Δημόπουλου

"Πολύ αργά για δάκρυα" του Κώστα Καπνίση από την ταινία "ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ" του Πάνου Γλυκοφρύδη

"Αγάπη μου άνοιξε να μπω" του Κώστα Καπνίση με τη φωνή της Κλειώς Δενάρδου από την ταινία "ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ" του Ντίνου Δημόπουλου


Υ.Γ. 2 Ας μου επιτραπεί και μένα ένα ....προσωπικό γύρισμα απρόσμενων και καταιγιστικών συναισθημάτων που συντρόφευσαν κάποια βήμα σε ένα απλό νυχτερινό οδοιπορικό που μερικές φορές αποκτά χαρακτήρα "καθόδου στο κελλάρι των αναμνήσεων"ΕΡΡΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ: "Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ" , Το Απόλυτο Ελληνικό Ψυχολογικό Θρίλερ

Προχωρημένη Νύχτα.....αργά.......

Αντίκρυ στο βάθος τα φώτα από τις μεγάλες φωτισμένες διαφημιστικές Πινακίδες της Αθήνας του 1961 φτιάχνουν ένα puzzle γεμάτο φως......

Η κάμερα ταξιδεύει ψηλά σε κάποιο αντικρυστό διαμέρισμα, μπαίνει στο εσωτερικό του, πίσω από τη διάφανη κουρτίνα του μεγάλου παραθύρου της κρεβατοκάμαρας.....

Ένα αχνό πέρασμα από έναν στρογγυλό σκαλιστό vintage καθρέφτη τοίχου, στον οποίο αντανακλάται φευγαλέα η φιγούρα μιας νεαρής όμορφης γυναίκας που κοιμάται γεμάτη έκδηλη αγωνία....

Το ημίφως από τις εξωτερικές διαφημιστικές πινακίδες φωτίζει το γεμάτο αγωνία, άγχος ίσως και φόβο πρόσωπο της Άννας Μαργκό που "κάτι" της ταράζει τον ύπνο...

Η Κάμερα ζουμάρει αργά στο πρόσωπό της.....ένα όμορφο νεανικό πρόσωπο στο οποίο κορυφώνεται έντονα η αγωνία.....

Το κουδούνισμα του τηλεφώνου, εκείνη την ώρα σπάει με τρόπο μαρτυρικό τη σιωπή της νύχτας....

Η Άννα προσπαθεί να ακούσει σηκώνοντας το τηλέφωνο.....μάταια.......στη δεύτερη κλήση....το γεμάτο αγωνία πρόσωπό της σχηματίζεται μέσα στο μεγάλο καθρέφτη...

Στη γραμμή ακούγεται απειλητική, απόκοσμη η φωνή μιας γυναίκας, της Εύης Λινάρδου, μιας φίλης από το μακρινό παρελθόν.

Μια φωνή αποκρουστική, απειλητική, εκβιαστική...

Η Εύη Λινάρδου καλεί την Άννα Μαργκό να κοιτάξει στον καθρέφτη.......στο πρόσωπό της.....alt


Κυρίες και Κύριοι


"καλώς ήλθατε" στον 


"ΕΦΙΑΛΤΗ"Τοκαλύτερο  ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ NOIR ΤΡΟΜΟΥ μακράν του Ελληνικού Κινηματογράφου....

Μια παραγωγή, συγγραφική έμπνευση του "πατέρα" του Ελληνικού αστυνομικού-ψυχολογικού μυθιστορήματος


ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ


μια παραγωγή, που θεωρείται από τα κορυφαία ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΘΡΙΛΕΡ ΤΡΟΜΟΥ στον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.


Ο Εξαίρετος δημιουργός μας ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ γράφει το ΣΕΝΑΡΙΟ και στήνει μια 

απίστευτα συγκλονιστική ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ


Με την μοναδική ανεπανάληπτη "εφιαλτική" μαύρη νυχτερινή φωτογραφία και μοντάζ του μεγάλου δάσκαλου


ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΡΥΔΗ-ΦΟΥΞ


Μια επιβλητική ανάλογη ΜΟΥΣΙΚΗ υπόκρουση σε καθαρά JAZZ ατμόσφαιρα από τον μεγάλο


ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ


Ντεκόρ τρόμου, κλασικά το μεγάλο σπίτι, οι κλειστοφοβικοί χώροι, τα σκοτάδια, το βαρύ vintage ντεκόρ από τον ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ


ΤΑΣΟ ΖΩΓΡΑΦΟ


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


ΒΟΥΛΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ στο ρόλο της ΑΝΝΑΣ ΜΑΡΓΚΟ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ στο ρόλο του Δικηγόρου ΤΩΝΗ ΚΑΡΖΗ


ΘΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ στο ρόλο του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΓΚΟ


ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ στο ρόλο της ΛΙΛΑΣ ΜΑΡΓΚΟ


ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ στο ρόλο του ζωγράφου ΜΠΑΜΠΗ ΦΩΚΑ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ στο ρόλο του ΟΘΩΝΑ ΠΑΡΗ 


ΖΑΝΙΝΟ στο ρόλο του ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ


ΑΛΙΚΗ ΑΝΔΡΕΟΥ στο ρόλο της ΛΙΖΑΣ ΓΑΛΑΝΗ


ΝΤΕΠΗ ΜΑΡΤΙΝΗ στο ρόλο της ΕΥΗΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ στο ρόλο της ΥΠΗΡΕΤΡΙΑΣ


altΤΟ ΘΕΜΑ


Μετά το θάνατο του πατέρα της η ΑΝΝΑ ΜΑΡΓΚΟ, έχει να αντιμετωπίσει την οργή της εγκαταλειμμένης μητέρας της ΛΙΛΑΣ ΜΑΡΓΚΟ και τον αδελφό της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΜΑΡΓΚΟ καθώς και οι τρεις τους έρχονται αντιμέτωποι στο θέμα της κληρονομιάς.


Μετά τα απειλητικά τηλεφωνήματα η ΑΝΝΑ ζητά τη βοήθεια του φίλου της Δικηγόρου ΤΩΝΗ ΚΑΡΖΗ για να εντοπίσουν την ΕΥΗ ΛΙΝΑΡΔΟΥ, η οποία και απειλεί ευθέως την ΑΝΝΑ.


Το αγωνιώδες μονοπάτι αναζήτησης φτάνει στο καμαρίνι του ζωγράφου ΜΠΑΜΠΗ ΦΩΚΑ και του φωτογράφου ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ στους οποίους είχε ποζάρει τολμηρά.


Από εκεί και πέρα ξεκινάει ένα γαϊτανάκι ΣΚΛΗΡΩΝ ΦΟΝΩΝ με ένα ΨΑΛΙΔΙ-ΣΥΜΒΟΛΟ


alt


ΤΑ ΝΟΗΜΑΤΑ


Καθρέφτης και Ψαλίδι δύο απόλυτα ψυχολογικά σύμβολα


Το πρώτο η αντανάκλαση του εαυτού μας......! Το "ΕΓΩ" και το "ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ"

Οι δύο κόσμοι κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, η σχέση τους, η αρμονία τους, οι συγκρούσεις τους.

Μέσα από τον ΚΑΘΡΕΦΤΗ, που στην ταινία είναι ΣΥΜΒΟΛΟ σύγκρουσης των δύο κόσμων μας, χρησιμοποιείται πάρα πολύ και φυσικά όχι τυχαία.


Το ΨΑΛΙΔΙ: Σαν ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΦΟΝΟΥ, ΦΑΛΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ από μια ΓΥΝΑΙΚΑ απόλυτα ΣΤΕΡΗΜΕΝΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ. Και εδώ έχουμε σαφέστατη αναφορά στο υποσυνείδητο της γυναίκας.


Ο Νεαρός γοητευτικός Δικηγόρος ΤΩΝΗΣ ΚΑΡΖΗΣ, ο "ΗΡΩΑΣ" που ΑΝΑΖΗΤΑ την μαρτυρική αλήθεια, διαβαίνοντας κόσμους εφιαλτικούς, σκοτεινούς, απροσδόκητους μέχρι να φτάσει το ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΦΙΝΑΛΕ.


Στην ταινία υπάρχουν πολύ ΤΟΛΜΗΡΕΣ για την εποχή (1961) αναφορές για Ομοφυλοφιλικές επαφές του αδελφού της Άννας με τον φωτογράφο Βαλεντίνο, που παίζον σημαντικό ρόλο στις αποκαλύψεις....


alt


ΟΙ ΠΑΡΑΜΠΟΜΠΕΣ


Ο "ΕΦΙΑΛΤΗΣ" είναι ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ.

Κινηματογραφικά είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΑΠΑΝΤΗΣΗ" στην "ΨΥΧΩ" του ΧΙΤΣΚΟΚ....!


Και όσο και αν μερικοί το θεωρούν αυτό "ατόπημα αλαζονείας", όλοι οι κριτικοί και η προσωπική μου γνώμη θεωρούν την άποψη αυτή ότι δεν έχει το παραμικρό ίχνος υπερβολής....!


"Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ" έχει τα πάντα για να σταθεί ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ απέναντι στην "ΨΥΧΩ" εκτός από την τεχνική υποστήριξη και τα χρήματα. Τα άλλα όλα είναι παρόντα.....!

Το ΘΕΜΑ, το ΒΑΘΟΣ, το ΝΤΕΚΟΡ, την ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, τη ΜΟΥΣΙΚΗ, τις συγκλονιστικές ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ. το ΚΤΙΡΙΟ.


alt


Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ


Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ, στα 23 του χρόνια τότε, ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ την ΠΡΩΤΗ του ταινία.....!!!!

Τι να πει κανείς αν η παρθενική δημιουργία ενός ταλαντούχου και σπουδαίου Σκηνοθέτει είναι  "Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ".....


Φόρμα Σκηνοθεσίας καθαρή noir ατμόσφαιρα τρόμου, όπου τα πάντα είναι χυλός.....μια εφιαλτική κινούμενη άμμος που δεν δείχνει προσανατολισμό


Το παιχνίδι των ίσκιων στην Σκηνοθεσία, η εναλλαγή σκιάς-φωτός είναι εκπληκτική. Οι λήψεις μοναδικές, ο ρυθμός στην ταινία σε πνίγει στο άγχος μέχρι να σε οδηγήσει στην

ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ....


Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ δείχνει τα "δόντια" του σκηνοθετικά και δημιουργικά.


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Η ΒΟΥΛΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ στο ρόλο της ΑΝΝΑΣ ΜΑΡΓΚΟ


Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ρόλος για την 29 χρονη τότε Εξαίρετη Ηθοποιό μας


Η ΒΟΥΛΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ στον "ΕΦΙΑΛΤΗ" παίζει μακράν το ΡΟΛΟ της ΖΩΗΣ της......!

Μια από τις καλύτερες ερμηνείες στον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.


Όμορφη, λιτή, γλυκιά και συνάμα απρόσιτη και μακρινή. Η Απόκοσμη ομιλία της σε κάνουν να ανατριχιάζεις για το "κάτι"στη σκέψη της. Τα συγκλονιστικά της μάτια μαγνητίζουν τον θεατή σε βαθμό εθισμού.

Προσωπικά συγκλονισμένος από μια ΕΡΜΗΝΕΙΑ που τιμάει το ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ FILM NOIR

Οι τρόποι αντίδρασης του θυμικού της στις εξωτερικές σημαντικές ειδήσεις σε προκαλεί αίσθηση ρίψης παγωμένου νερού.

Ρεσιτάλ........!


Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ στο ρόλο του Δικηγόρου ΤΩΝΗ ΚΑΡΖΗ 


Τι να πεις για τον μεγάλο αυτό Ηθοποιό μας και ζεν-πρεμιέ εκείνης της εποχής...!

Ηθοποιός που συγκλονίζει σε μια ερμηνεία εδώ με την οποία αγωνίζεται με κάθε τρόπο να φτάσει στην αλήθεια. 


ΘΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ στο ρόλο του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΓΚΟ


Στο ρόλο του αδελφού της ΑΝΝΑΣ, και τέως συζύγου της ΕΥΗΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ, ο ΘΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ για μια ακόμα φορά "φωνάζει" ότι αυτού του είδους οι δεύτεροι υποστηρικτικοί ρόλοι στα Ελληνικά film noir ήταν η ΛΑΤΡΕΙΑ του, το ...σήμα κατατεθέν 


Η ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ στο ρόλο της Μητέρας, όπως πάντα, ένας δεύτερος ρόλος, αρκετά σημαντικός εδώ, καταλύτης ανάμεσα στη κόρη και στο γιο.

Πάντα σοβαρή και μετρημένη η Εξαίρετη Ηθοποιός μας


ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ, ΖΑΝΙΝΟ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ σε ρόλους ανθρώπων στις παρυφές του "περιθωρίου", ρόλοι όμως κλειδιά στην όλη δομή του φιλμ.

Ερμηνείες πιστές γεμάτες αμεσότητα


alt


Η ΜΟΥΣΙΚΗ


Ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ δηλώνει το δικό του μεγάλο "παρών" στην ταινία που μιλάμε


Καθαρά JAZZ αναφορές δίνουν ανάγλυφα μια ατμόσφαιρα του Αμερικάνικου FIlm noir σε όλο του το μεγαλείο.ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ


Η Φωνή της Ηθοποιού ΚΙΑΣ ΜΠΟΖΟΥ, όπου ερμηνεύει την "φωνή"της ΕΥΗΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ,

είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ.....!!!


Η "Σατανική" χροιά της, το απίστευτο σαρκαστικό της γέλιο δονούν τους εφιάλτες της νύχτας....


Και η σκηνή του ΦΟΝΟΥ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΓΚΟ (ΘΑΝΟΥ ΜΥΛΩΝΑ)

η Μοναδική, ΕΝΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ, σκηνή δολοφονίας στην ταινία, με όλα τα στοιχεία του τρόμου και της αγωνίας.


Επίσης αυτές οι ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ της νύχτας με το αστραπόβροντο που αυλακώνει συνεχώς τα σκοτεινά σημεία του μεγάλου επιβλητικού σπιτιού είναι μοναδικές.


altΗ Σκηνή της δολοφονίας εντός κάδρου, δεν έχει όμοιό της στον Ελληνικό Κινηματογράφο για το ύψος της NOIR αισθητικής της, σταθμός στα κινηματογραφικά δρώμενα.


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η ΒΟΥΛΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ κερδίζει ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1961 απολύτως επάξια, ενώ άνετα θα μπορούσε να σταθεί σε οποιοδήποτε από τα μεγάλα Κινηματογραφικά φεστιβάλς της Ευρώπης.


Επίσης το 1961, στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΝΕΟΥ ΔΕΛΧΙ, η ταινία παίρνει ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ.


alt


altΑυτός, φίλες και φίλοι είναι "Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ".......


Μια ταινία στολίδι στο είδος αυτό του Ελληνικού αλλά και Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Μια ταινία που δεν είναι απλώς τα 92' της διάρκειάς της αλλά θεωρείται ένα ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ...


Ένα θρίλερ που κρατάει τον θεατή μαγνητισμένο και συγκλονισμένο λεπτό το λεπτό μέχρι το εφιαλτικό της τέλος, τη κορυφαία εκείνη στιγμή όπου ο

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ θα ......γίνει ΧΙΛΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ και τότε......τότε ναι.......οι δύο κόσμοι θα συναντηθούν.......το "ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ" με το "ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ" θα φτάσουν στην κάθαρση με ότι αυτό συνεπάγεται.....εκεί.........στο μισοφωτισμένο δωμάτιο του ξενοδοχείου, με τις σκιές να παιχνιδίζουν στα πρόσωπα χαρακώνοντάς τας σκληρά, γεωμετρικά, τεμαχίζοντάς τα, την ώρα που οι αντανακλάσεις από τα φώτα των μεγάλων διαφημιστικών πινακίδων στέλνουν πάντα το αντιφέγγισμά τους εκεί.......τη μοναδική στιγμή που η Μουσική του Μίμη Πλέσσα, τη μεγάλη εκείνη στιγμή γίνεται γεμάτη μελωδία και ζεστασιά ανθρώπινων συναισθημάτων.....


alt


Μπορείτε να την δείτε εδώ:Σημ: καθαρά για λόγους στατιστικής, "Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ" έκοψε 26526 εισητήρια σε Α' ΠΡΟΒΟΛΗ και εμπορικά ήταν στην 25η από 68 ταινίες της χρονιάς..... (Οι σκέψεις δικές σας)
Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗ (Η Σκυτάλη σε ένα Blog-game)

alt

Σήμερα πάμε με κάτι διαφορετικό.....

Αφήνουμε κάτω τις πένες για τις Κινηματογραφικές αναλύσεις και παρουσιάσεις.

Πάμε στις μνήμες......! ανοίγουμε την ξύλινη παλιά πόρτα στις αναμνήσεις της πρώτης δημιουργίας για να φέρουμε στο νου μας, την πρώτη σπίθα και γένεση του blog μας....


Όπως καταλαβαίνετε, παίρνω τη σκυτάλη σε ένα ακόμα όμορφο αλλά αυτή τη φορά και έντονα νοσταλγικό blogo-παίχνιδο που γεννήθηκε σε μια ΙΔΕΑ του καλού μας φίλου του

Θέμη, εδώ στο ιστολόγιό του:που αναρτήθηκε στο όμορφο ιστολόγιό του:Επρόκειτο για το ....ταξίδι μιας μικρής καλής ιδέας που ξεκίνησε το γύρο της και τις περιπλανήσεις της ώσπου έφτασε στην ...ειδική....! που αλλού ; μα στη ....Μάνια...!

Που την έκανε ...εγγραφή-ανάρτηση εδώ:Και όπως ......αντιλαμβάνεστε γεννήθηκε ένα νέο blogo-παίχνιδο....! ναι.....!


Με τι θέμα ; μα αυτή τη φορά κάτι απλό αλλά συνάμα νοσταλγικό και όμορφο, που δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να κάνουμε ένα γλυκό ταξίδι πίσω στο χρόνο για να βρούμε την πηγή και γένεση της δημιουργίας του δικτυακού μας σπιτιού...


ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:


 • ΠΩΣ, ΠΟΥ, ΠΟΤΕ και ΓΙΑΤΙ σας έκατσε η ιδέα να ξεκινήσετε το μπλογκ σας.
 • Πρώτη Εγγραφή και Συναισθήματα

Μετά λοιπόν από όλους τους φίλους-φίλες που ξεκίνησαν πάω και εγώ να πάρω ....σειρά συνεχίζοντας το όμορφο ετούτο γαϊτανάκι


ΠΩΣ, ΠΟΥ, ΠΟΤΕ και ΓΙΑΤΙ σας έκατσε η ιδέα να ξεκινήσετε το μπλογκ σας:


alt


Η Ενασχόλησή μου με το διαδίκτυο ξεκινάει την Άνοιξη του 2004, ναι...... με τον πρώτο σπιτικό Η/Υ που αγοράσαμε και την πρώτη πρόταση ενός καλού φίλου να δικτυωθούμε στα κοινωνικά δίκτυα εκείνης της εποχής στον φιλόξενο χώρο του PATHFINDER.GR που αποτέλεσε και αποτελεί το πρώτο ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ του δικτυακού μας σπιτιού.


Εκείνη την εποχή, τα blogs δεν ήταν ακόμα στο σημερινό τους ύψος. Εκείνη την εποχή στον Pathfinder η καρδιά χτύπαγε στις δικτυακές Κοινότητες ή αλλιώς CLUBS.


Κοινότητα, φανταστείτε την σαν ένα σημερινό blog το οποίο όμως είχε ΜΕΛΗ, τα οποία έγραφαν ποστ και φυσικά σχολίαζαν.

Πανέμορφες ομαδικές δημιουργίες, μικρά έργα δικτυακής τέχνης με μοτίβα που τα περισσότερα τα φτιάχναμε οι ίδιοι αναγκαζόμενοι να μάθουμε βασικές αρχές γλώσσας προγραμματισμού HTML.


Έτσι γεννήθηκε το "ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ" την Άνοιξη του 2004


ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΙΚΤΥΟ


Χώρος με ερεθίσματα κύρια πολιτικά, που σύντομα όμως επεκτάθηκε στη ΜΕΓΑΛΗ μου ΑΓΑΠΗ, στον ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ μου ΠΟΘΟ, που ακούει στο όνομα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ.

Εκεί δημιουργήθηκε ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, με ΘΕΜΑ τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και ξεκίνησα να κάνω τις πρώτες μου παρουσιάσεις σε ταινίες


alt


alt


Εδώ έγινε και η πρώτη παρουσίαση ενός Κινηματογραφικού έργου σταθμό στο Κλασικό Σινεμά όπως ξέρετε......με την παρότρυνση των φίλων και τη βοήθειά τους.


Τα χρόνια πέρασαν, πάρα πολλά πράματα κύλησαν μέσα στα clubs, όμορφα και λυπημένα μαζί όπως η ίδια η ζωή, και ήρθανε στη ζωή μας τα BLOGS.


Συγκροτημένοι χώροι, με αυστηρή ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.


Ο Έρωτάς μου για τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, η αγιάτρευτη αυτή ΛΑΤΡΕΙΑ να "ζω" και να "ταξιδεύω" στα Κινηματογραφικά δρώμενα, να αναπνέω κάθε ανάσα αυτής της υπέροχης τέχνης, να προβάλλω μέσα από εκεί προσωπικά μου βιώματα, αναμνήσεις, "θέλω" και "γίγνεσθαι" με οδήγησε στη ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ να ξεκινήσω ένα ΘΕΜΑΤΙΚΟ BLOG για τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.


Έτσι φτάσαμε στις 14 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010 όπου και ....ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ το

CINEFIL


alt


Με μεγάλο βάρος ευθύνης για την προσέγγιση ενός θέματος και μιας τέχνης που δεν "συγχωρεί" εύκολα τυχόν αστοχίες και αλλοιώσεις...


Όμως έγινε, ξεκίνησε, προχώρησε......


alt


alt


ΠΡΩΤΗ ΕΓΓΡΑΦΗ και ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ


Στις 15 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010 ανέβηκε στο CINEFIL η ΠΡΩΤΗ ΕΓΓΡΑΦΗ εδώ:
Είναι η φράση με την οποία ο Ζ. ΣΑΝΤΟΥΛ ξεκινάει την ΙΣΤΟΡΙΑ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.


1895, η Ημερομηνία γένεσης του Κινηματογράφου και η παρουσίασή της....


Μια μικρή ανάρτηση εκείνης της ΠΡΩΤΗΣ ΦΟΡΑΣ, με έκδηλη συγκίνηση, με πάρα πολύ τρακ, με δισταγμό για τη συνέχεια και την εξέλιξη....


Οι φίλοι και οι φίλες αγκάλιασαν την πρώτη αυτή ανάρτηση που έχει το δικό της "μουσειακό χαρακτήρα" όπως έχουν όλες οι πρώτες αναρτήσεις από τα blogs όλων μας......!


Η Πρώτη εκείνη εγγραφή λοιπόν, την έχουν διαβάσει  105 άνθρωποι, έχει 5 σχόλια και είναι όμορφα κρυμμένη στο κελάρι των αναμνήσεων του CINEFIL.


Στις 28/1/2012 το CINEFIL συνδέθηκε δικτυακά και με το χώρο του BLOGGER και ξεκίνησε 

να λειτουργεί παράλληλα και εκεί με την ίδια επωνυμία εδώ:απευθυνόμενο και σε ένα μεγάλο κοινό που φιλοξενεί τις όμορφες δημιουργίες του εκεί.


Αυτή, φίλες και φίλοι, είναι η ΙΣΤΟΡΙΑ αυτού εδώ του ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ καθώς και της ΑΝΑΓΚΗΣ που τον γέννησε και τον δημιούργησε όπως επίσης ζει και αναπνέει με τη ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΓΑΠΗ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΣΤΗΡΙΞΗ, ΚΡΙΤΙΚΗ


Θέλω τούτο το blogo-παίχνιδο των αναμνήσεων να ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ γιατί το νιώθω πολύ όμορφο, τρυφερό και πιστέψτε με, σε γαληνεύει.......


Συνεχίζω λοιπόν δίνοντας τη σκυτάλη:


 1. Στον καλό μας Φίλο Jombieman και στο Ιστολόγιό του:  The Critical Hit
 2. Στην Αννούλα μας εδώ στο Ιστολόγιό της:   Ο ΚΗΠΟΣ ΜΟΥ
 3. Την μικρή μας Μαρία-Νικίτα εδώ στο χώρο της:  Ζαχαρούλα
 4. και το Δημήτρη εδώ στο:  VERTIGO
και εννοείται σε όποιον άλλο φίλο/φίλη το επιθυμείGENE TIERNEY: Στη μαγεία μιας μορφής Noir

GENE ELISA TIERNEY


19 Νοέμβρη 1920-6 Νοέμβρη 1991  


(Έφυγε στα 71 της χρόνια)


alt


altΟι δεκαετίες 1940-1950 πήραν το φως των ματιών της......

για 24 χρόνια, από το 1940 ως το 1964 η παρουσία της έδινε την απαράμιλλη γοητεία της στο χώρο του Κινηματογράφου.


Το πρόσωπό της ζωγραφιά, τα μάτια της, αχ αυτά τα όμορφα εκφραστικά μάτια, με έναν τόνο αθωότητας, με ένα καρέ τρυφερότητας ανέδυαν μια μοναδική ζεστασιά...


Η Παγκόσμια μοναδική "LAURA" του Κινηματογράφου έγινε υπαρξιακό σύμβολο έρωτα ίσως μέσα από ένα κάδρο, μαγνήτισε, γοήτευσε, σκόρπισε ρίγη έρωτα και πόθου.


Αυτή η εξαίρετη Μορφή του FILM NOIR σκιαγράφησε κάθε καρέ από μεγάλες και ιστορικές στιγμές αυτού του μοναδικού είδους στον κόσμο του Αμερικάνικου κλασικού Κινηματογράφου


alt


Αυτά τα μάτια λες και είναι βγαλμένα μέσα από καμβά ζωγραφικής και όχι ανθρώπινης φύσης πλάσμα....


Αυτό το κοίταγμα και την παρουσία για 41 Κινηματογραφικές ταινίες έμπαιναν μέσα στη ψυχή σου, ταξίδευαν στα όνειρά σου, δένονταν με τις φαντασιώσεις σου και τις απωθήσεις σου....


Πάμε να δούμε ένα πέρασμα στην Μεγάλη αυτή Αμερικανίδα Ηθοποιό που έβαλε τη στάμπα της στο Μονάκριβο FILM NOIR.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Η GENE TIERNEY γεννήθηκε στις 19/11/1920 στο BROOKLYN, NEW YORK. 

Κόρη του HOWARD SHERWOOD και της BELLE LAVINA TAYLOR.

Πήρε το όνομά της από τον πρόωρα χαμένο πολυαγαπημένο της θείο.

Είχε ακόμα έναν αδελφό και μια νεώτερη αδελφή.


Πήγε σχολείο στο St. Margaret's school , Waterbury, Connecticut και στο Unquowa School, Fairfield.


Τι συμπτωματικό πρώτο μεγάλο βήμα. Έγραφε ΠΟΙΗΣΗ και το πρώτο της ποίημα που εκδόθηκε είχε τον τίτλο "ΝΥΧΤΑ". Ναι.....! εκείνη που αργότερα υπηρέτησε το Φιλμ της ...Νύχτας με τρόπο μοναδικό.....!


Έζησε 2 χρόνια στην ΛΩΖΑΝΝΗ στην ΕΛΒΕΤΙΑ και έμαθε Γαλλικά. Στις ΗΠΑ επέστρεψε το 1938, στα 18 της και συνέχισε τις σπουδές της. Κάποια στιγμή σε ένα ταξίδι στην ΔΥΤΙΚΗ ΑΚΤΗ, επισκέφτηκε τα studio της WARNER BROS.


O Μεγάλος Σκηνοθέτης ANATOLE LITVAK, βλέποντας τη λάμψη των 18 της χρόνων, θαμπωμένος και γοητευμένος της είπε ότι ο χώρος της Ηθοποιίας είναι ανοιχτός για κείνη. Μάλιστα η WARNER BROS ήταν διατεθειμένη να της κάνει συμβόλαιο αλλά το χαμηλό του ύψος συνάντησε την άρνηση των γονιών της που ήθελαν για εκείνη κάτι καλύτερο και ο πατέρας της προτιμούσε το χώρο του ΘΕΑΤΡΟΥ παρά του Κινηματογράφου.


Και έτσι έγινε.....! Σπούδασε υποκριτική στο GREENWICH VILLAGE και τελικά έγινε προστατευόμενη στο BROADWAY του μεγάλου Σκηνοθέτη και παραγωγού GEORGE ABBOTT.
alt


ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ


Έτσι ξεκίνησε η καριέρα της στο χώρο του θεάτρου και συγκεκριμένα στο BROADWAY χώρος ιδιαίτερα προνομιακός για ποιοτική τέχνη.

Στα 1938 η πρώτη της εμφάνιση, στα 18 της, στο "WHAT A LIFE" μάλιστα κουβαλούσε τότε σαν σερβιτόρα νερό. Οι κριτικοί στάθηκαν στην εκθαμβωτική φυσική της ομορφιά γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο για τη συνέχεια.


Κάθε χρόνο ανέβαινε τα σκαλιά της ποιότητας αλλά και φήμης έτσι ώστε στο 1939 οι κριτικοί δήλωναν, στην NEW YORK HERALD TRIBUNE ότι "δεν υπάρχει κανείς λόγος που θα εμπόδιζε την GENE TIERNEY να κάνει μια μεγάλη καριέρα στο Θέατρο εκτός αν την ...απαγάγει ο Κινηματογράφος". Σκέψεις που η ιστορία κατέγραψε ως ...προφητικές.


Το 1939, στα 19 της, η COLUMBIA PICTURES, της έκλεισε ένα 6μηνο συμβόλαιο, εκεί γνώρισε τον HOWARD HUGHES ο οποίος την πλησίασε σεξουαλικά χωρίς επιτυχία, παρ'όλα αυτά παρέμειναν φίλοι για μια ολάκερη ζωή....!


Δυστυχώς το συμβόλαιο που υπέγραψε δεν οδήγησε σε κάποια παραγωγή και η TIERNEY επέστρεψε στο BROADWAY, το 1940 με μια πολύ μεγάλη επιτυχία στο "THE MALE ANIMAL"


Σε κάποιο dance bar ο γνωστός διάσημος παραγωγός DARRYL ZANUCK, τον είχαμε συναντήσει και με την KATHARINE HEPBURN, την είδε να στο dance floor και έμεινε μαγνητισμένος από την παρουσία της καλώντας τους συνεργάτες του να της κλείσουν μια επαγγελματική συνάντηση.


altalt


Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


Έτσι φτάσαμε στην υπογραφή συμβολαίου με την 20th CENTURY FOX που οδήγησε στην ΠΡΕΜΙΕΡΑ της, στην ΠΡΩΤΗ της ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο western του μεγάλου FRITZ LANG

"THE RETURN OF FRANK JAMES" με τον HENRY FONDA

Το 1941, στα 21 της χρόνια, έχει τον πρώτο της ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ στην ιστορική περιπέτεια του IRVING PICHEL 

"HUDSON'S BAY"


δίπλα στον PAUL MUNI


alt


Το 1941 την παρακολουθούμε να παίζει ακόμα σε 4 ταινίες:


"TOBACCO ROAD" δραματική comedy του JOHN FORD


alt


alt"BELLE STARR" το western του IRVING CUMMINGS με τον DANA ANDREWS με τον οποίο θα αποτελέσουν υπέροχο δίδυμο στο μέλλον


alt


alt
"SUNDOWN" το πολεμικό δράμα του HENRY HATHAWAY 


altalt


alt
"THE SHANGHAI GESTURE" το πρώτο της αστυνομικό film noir του JOSEPH VON STERNBERG 


alt


alt


altalt


ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ της ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΜΗΣ


Η Δεκαετία του 1940 ανοίγει την αγκαλιά της σταδιακά με τον πιο όμορφο τρόπο στην νεαρή και πανέμορφη GENE TIERNEY.

To 1942 ένα ακόμα μεγάλο σκαλοπάτι στην καριέρα της, η οποία πλέον έχει αρχίσει να λάμπει.


 • Στο ρόλο της EVE στην δραματική ρομαντική περιπέτεια του JOHN CROMWELL  "SON OF FURY: THE STORY OF BENJAMIN BLAKE" με τους TYRONE POWER & GEORGE SANDERS
 • Σε διπλό ρόλο ως SUSAN MILLER & LINDA WORTHINGTON στην έξοχη ρομαντική comedy του ROUBEN MAMOULIAN  "RINGS OF HER FINGERS"
 • Σαν KEY SAUNDERS στο Πολεμικό δράμα του WILLIAM WELLMAN  "THUNDER BIRDS" με τους PRESTON FOSTER & JOHN SUTTON
 • Επίσης ως HAOLI YOUNG στο δράμα του HENRY HATHAWAY  "CHINA GIRL" με τους GEORGE MONTGOMERY & LYNN BARI
 • Το δραματικό film noir μυστηρίου του "δικού μας" JULES DASSIN  "NIGHT AND THE CITY"  δίπλα στον RICHARD WIDMARK & GOOGIE WITHERS
 • Πάλι με τον μεγάλο OTTO PREMINGER στο συγκλονιστικό δραματικό film noir  "WHERE THE SIDEWALKS END"  (ΚΙΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ) πάλι με τον DANA ANDREWS & GARRY MERRILL
 • Στη δραματική ρομαντική περιπέτεια του DELMER DAVES γυρισμένο στην Αγγλία  "NEVER LET ME GO" δίπλα στον εξαίρετο CLARK GABLE και την BERNARD MILES
 • Eπίσης γυρισμένο στην Αγγλία με την UNITED ARTISTS, το ρομαντικό αστυνομικό εξαίρετο δράμα του ATHONY PELISSIER  "PERSONAL AFFAIR" 


alt


alt


alt


alt


alt


Αισίως φτάνουμε στα 1943, στην επόμενη χρονιά όπου η GENE TIERNEY έχει μια ακόμα επιτυχία στην δραματική comedy φαντασίας του ERNST LUBITSCH   "HEAVEN CAN WAIT". Μια ταινία η οποία συνέβαλε πολύ σημαντικά στην καταξίωση της Ηθοποιού στο ευρύ κοινό ήταν μάλιστα υποψήφια για 3 oscar


alt


alt


Το 1944 είναι μια χρονιά ΣΤΑΘΜΟΣ για την καριέρα της Μεγάλης Ηθοποιού.

Είναι η ώρα για την πρώτη ταινία θρύλο την οποία σημάδεψε με την κορυφαία της ερμηνεία.


Ο OTTO PREMINGER σκηνοθετεί ένα από τα 10 κορυφαία παγκόσμια film noir στην Ιστορία του Κινηματογράφου, την θρυλική "LAURA"


Η GENE TIERNEY ερμηνεύει την ψυχολογικά "μυθική" LAURA HUNT στο πλάι των:

DANA ANDREWS, VINCENT PRICE, JUDITH ANDERSON

Ταινία που την εκτόξευσε στα ύψη ως κορυφαία Ηθοποιό


altaltalt


Εδώ βλέπουμε το "μυθικό" πλέον πορτραίτο της "LAURA", την GENE TIERNEY, πορτραίτο που έμεινε πλέον ιστορικό στην Κινηματογραφική ιστορία


Πλέον κάθε χρόνος που περνάει η Ηθοποιός είναι σε οργασμό παραγωγής ρόλων και χαρακτήρων κάτω από την καθοδήγηση και δημιουργία μεγάλων σκηνοθετών


Του HENRY KING το πολεμικό δράμα "A BELL FOR ADANO" το 1945


alt
του JOHN STAHL το δραματικό αστυνομικό film noir "LEAVE HER TO HEAVEN' την ίδια χρονιά, μια εκπληκτική πραγματικά ταινία


altalt


alt
Για αυτήν την τελευταία συγκλονιστική της ερμηνεία η GENE TIERNEY φτάνει στο ύψιστο σκαλοπάτι του OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ.

To φιλμ αυτό ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία για την 20th Century Fox σε όλη τη δεκαετία του 1940.

O Μεγάλος σκηνοθέτης MARTIN SCORSESE θεωρεί το φιλμ αυτό ένα από τα πλέον αγαπημένα του καθώς επίσης και έλεγε ότι η GENE TIERNEY ήταν η πιο ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ της χρυσής εποχής του Κινηματογράφου.


Το 1946 την βρίσκει να πρωταγωνιστεί στο υπέροχο δραματικό film noir μυστηρίου στο Ντεμπούτο του μεγάλου σκηνοθέτη JOSEPH MANKIEWICZ   "DRAGONWYCK" 

με τους VINCENT PRICE & WALTER HUSTON


alt


alt


alt


Την ίδια χρονιά, πρωταγωνιστεί με τους TYRONE POWER, JOHN PAYNE, ANNE BAXTER σε ένα ακόμα υπέροχο film noir του σκηνοθέτη EDMUND GOULDING

"ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ"


altalt


altΤην επόμενη χρονιά, το 1947, πρωταγωνιστεί σε ένα ακόμα εξαιρετικό δράμα μυστηρίου του JOSEPH MANKIEWICZ δίπλα στον REX HARRISON & GEORGE SANDERS


"THE GHOST AND MRS. MUIR"


altaltalt


Οι επιτυχίες συνεχίζονταν για την Μεγάλη ηθοποιό και έτσι φτάσαμε στα 1949, όπου συναντήθηκε εκ νέου με τον Σκηνοθέτη OTTO PREMINGER σε ένα κλασικό αριστούργημα δραματικό film noir


"Ο ΓΚΡΕΜΟΣ"  (WHIRLPOOL) 


με τους RICHARD CONTE & JOSE FERRER


altalt


altΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ του 1950


Αισίως φτάνουμε στην δεκαετία του 1950 όπου πλέον η GENE TIERNEY μπαίνει στα 30 της χρόνια, έχοντας ένα μεγάλο υπόβαθρο εμπειρίας και καλλιτεχνικής ωριμότητας.


Με δύο υπέροχες ταινίες ξεκινάει το 1950


 • Το δραματικό film noir μυστηρίου του "δικού μας" JULES DASSIN  "NIGHT AND THE CITY"  δίπλα στον RICHARD WIDMARK & GOOGIE WITHERS
 • Πάλι με τον μεγάλο OTTO PREMINGER στο συγκλονιστικό δραματικό film noir  "WHERE THE SIDEWALKS END"  (ΚΙΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ) πάλι με τον DANA ANDREWS & GARRY MERRILL


alt


alt


alt


alt


1951


Τη χρονιά αυτή η TIERNEY υπογράφει συμβόλαιο με την PARAMOUNT PICTURES με την οποία η συνεργασία τους ξεκινάει με μια εκπληκτική Κωμωδία. 

Σε σκηνοθεσία του MITCHELL LEISEN  "THE MATING SEASON" με τους JOHN LUND, THELMA RITTER, MIRIAM HOPKINS.


alt


alt


alt


Εδώ την βλέπουμε σε ένα διάλλειμμα από τα γυρίσματα με τον Σκηνοθέτη MITCHELL LEISEN


Την ίδια χρονιά πέρασε πάλι στην WARNER BROS και εκεί έδωσε μια εκπληκτική ερμηνεία στο δράμα του WILLIAM KEIGHLEY  "CLOSE TO MY HEART" με τον RAY MILLAND

Ερμήνευσε εκπληκτικά την Midge Sheridan με τον άντρα της, μια οικογένεια και τον αγώνα της να υιοθετήσουν ένα παιδί.


alt


alt


Εδώ την βλέπουμε με τον σκηνοθέτη σε μια ξεκούραστη και τρυφερή στιγμή πάνω στο θέμα του έργου


Στο μεταξύ το 1951 έχει και ένα εξαιρετικό western του MICHAEL GORDON  "THE SECRET OF CONVICT LAKE" στο πλάι των GLENN FORD, ETHEL BARRYMORE


alt


alt


Το 1952 κλείνει και το συμβόλαιό της με την 20th Century Fox με μια εξαίρετη συμμετοχή στην ρομαντική περιπέτεια δράσης του JACQUES TOURNER   "WAY OF GAUCHO"

με τους RORY CALHOUN, RICHARD BOONE


alt


alt


Σειρά έχει η MGM και η συνεργασία της με τον SPENCER TRACY στην ιστορική δραματική περιπέτεια του CLARENCE BROWN   "PLYMOUTH ADVENTURE" έχοντας και ένα μικρό ειδύλλιο με τον συμπρωταγωνιστή της. 


alt


alt


Το 1953 είναι επίσης εξαίρετο και δημιουργικό για την ίδια καθώς την συναντάμε σε δύο Κινηματογραφικές ταινίες

 • Στη δραματική ρομαντική περιπέτεια του DELMER DAVES γυρισμένο στην Αγγλία  "NEVER LET ME GO" δίπλα στον εξαίρετο CLARK GABLE και την BERNARD MILES
 • Eπίσης γυρισμένο στην Αγγλία με την UNITED ARTISTS, το ρομαντικό αστυνομικό εξαίρετο δράμα του ATHONY PELISSIER  "PERSONAL AFFAIR" alt


alt


alt


alt


Στην παραμονή της στην Ευρώπη είχε ένα ρομάντζο με τον Πρίγκηπα ALY KHAN αλλά τα όποια σχέδιά τους για γάμο συνάντησαν την οργίλη αντίδραση του πατέρα του AGA KHAN.

Έτσι το 1953 η TIERNEY επέστρεψε στις ΗΠΑ και το 1954 συμπρωταγωνιστεί με τις GINGER ROGERS και VAN HEFLIN στο film noir μυστηρίου, μια έξοχη ταινία του NUNNALLY JOHNSON  "BLACK WIDOW"


alt


alt


alt


Μετά από πολλά γεγονότα στην προσωπική της ζωή η TIERNEY άρχισε να έχει επεισόδια κατάθλιψης. Στα 1953, μόλις στα 33 της χρόνια παρουσίασε προβλήματα αυτοσυγκέντρωσης που την εμπόδισαν να δουλέψει όπως ήθελε.

Έχασε ρόλους, αρρώστησε εν μέσω γυρισμάτων.

Στα 1955 πρωταγωνίστησε με τον HUMPHREY BOGART στο δράμα του EDWARD DMYTRYK

"THE LEFT HAND OF GOD"


alt


alt


Στα γυρίσματα της ταινίας η TIERNEY κατέπεσε, αλλά ο BOGART, έχοντας προσωπική εμπιρία με την αδελφή του κατάφερε να την υποστηρίξει και να την βοηθήσει να συνέλθει.


alt


Τα προβλήματά της αυτά συνεχίστηκαν και εντάθηκαν δημιουργώντας της σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινή της ζωή. 


Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η GENE TIERNEY να επιστρέψει στην Μεγάλη Οθόνη 7 χρόνια μετά.

Το 1962, στα 42 της πλέον, συμμετέχει στο εκπληκτικό θρίλλερ του OTTO PREMINGER

"ADVISE & CONSENT"

με τους HENRY FONDA, FRANCHOT TONE, LEW AYRES


alt


alt


Το 1963 είναι επίσης μια πολύ καλή χρονιά με δύο ταινίες:


Στο δράμα του GEORGE ROY HILL  "TOYS IN THE ATTIC PLAYS WITH FIRE" όπου συμπρωταγωνιστεί με τους:  DEAN MARTIN, GERALDINE PAGE, YVETTE MIMIEUX


alt


Και στη διεθνή παραγωγή, στο θρίλλερ τρόμου και μυστηρίου του SOBEY MARTIN

"LAS CUATRO NOCHES DE LA LUNA LLENA"  (FOUR NIGHTS OF THE FULL MOON)

με τους DAN DAILEY, ANALIA GADE


Το 1964 έχει μια ακόμα μεγάλη επιτυχία στην ρομαντική μουσική comedy του JEAN NEGULESCU  "THE PLEASURE SEEKERS"


alt


alt


Αυτή ήταν και η τελευταία Κινηματογραφική παρουσία της μεγάλης αυτής Ηθοποιού, πρόωρα εντελώς θα έλεγε κανείς, στα 44 της χρόνια.

Την συναντάμε επίσης σε τηλεοπτικές παραγωγές εκ των οποίων η ύστερή της εμφάνιση ήταν πολλά χρόνια αργότερα, το 1980, στα 60 της χρόνια στην σειρά "SCRUPLES"


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ


H GENE TIERNEY παντρεύτηκε τον OLEG CASSINI, στις 1/9/1941, στα 21 της χρόνια παρά την αντίθεση των γονιών της. Ο Σύζυγός της ήταν Ρωσο-Ιταλικής οικογένειας γεννημένος στην Ευρώπη.

Απέκτησαν δύο κόρες, την ANTOINETTE DARIA 1943 & CHRISTINA 1948 που γεννήθηκε ενώ είχαν χωρίσει.

Τον Ιούνη 1943, ενώ ήταν έγγυος στην DARIA, η TIERNEY προσεβλήθη από Ερυθρά και η DARIA γεννήθηκε πρόωρα με σοβαρά προβλήματα. Η Μικρή ήταν χωρίς ακοή, μερικά τυφλή με καταρράκτη και πολλά άλλα ζητήματα έχοντας μια ζωή μεγάλα προβλήματα.


Ο Φίλος της TIERNEY, HOWARD HUGHES πλήρωσε για τις ιατρικές δαπάνες της DARIA δίνοντας το καλύτερο δυνατό για την υγεία της, γεγονός που η TIERNEY το ένωσε με τη ζωή της.


Το ζευγάρι χώρισε στις 20/10/1946 και ήρθε σε συμβιβασμό στις 19/8/1948


Στο διάστημα αυτό η GENE γνώρισε τον JOHN KENNEDY, έναν νεαρό βετεράνο του πολέμου τότε, τον μετέπειτα ΠΡΟΕΔΡΟ των ΗΠΑ,  με τον οποίο ξεκίνησαν μια σχέση η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ σε γάμο λόγω των πολιτικών φιλοδοξιών του JOHN.

H TIERNEY ήταν εκείνη που το 1960 έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου.


Με τον CASSINI παντρεύτηκαν ξανά αλλά χωρισαν πάλι στις 28/2/1952. Παρέμειναν όμως φίλοι μέχρι τον θάνατό της.


Στις 11/7/1960 παντρεύτηκε τον "βαρώνο" του πετρελαίου W. HOWARD LEE και έζησαν ήσυχα μαζί στο HOUSTON, FLORIDA μέχρι τον θάνατό του το 1981


Στα 1962. η 20th Century Fox της ανακοίνωσε ότι θα πρωταγωνιστήσει στην περιβόητη σειρά "RETURN TO PEYTON PLACE" αλλά η συμμετοχή της σταμάτησε καθώς έμεινε έγκυος όπου όμως δυστυχώς αργότερα απέβαλε.


ΤΟ ΤΕΛΟΣ


Η Μεγάλη Ηθοποιός έφυγε από τη ζωή το 1991, σε ηλικία 71 ετών, σχετικά πρόωρα, από Εμφύσημα στο HOUSTON στο οποίο και ετάφη. Ζούσε με τις δύο κόρες της, εκ των οποίων η DARIA πέθανε στις 11/9/2010 στα 66 της χρόνια και ετάφη δίπλα στην Μητέρα της.


alt


alt


Η Μεγάλη ηθοποιός τιμήθηκε με Άστρο στο περιβόητο WALK OF FAME του HOLLYWOOD

για την προσφορά της στον Κινηματογράφο.


Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την παρουσία της, την υποκριτική της, το υπόβαθρό της.

Η Μορφή της, τα μαγικά απόκοσμα μάτια της έγιναν σύμβολο στον Αμερικάνικο Noir Κινηματογράφο και όχι μόνο.

Θεωρείται εξαιρετικά υποτιμημένη Ηθοποιός για την δύναμη της ποιότητάς της και το γεγονός της "περιορισμένης" αναγνωρισιμότητάς της οφείλεται εν μέρει και στην σεμνότητα της στάσης ζωής της.


alt


altaltΜε τη μαγική φωνή του FRANK SINATRA.......Αυτή ήταν λοιπόν η μαγική μελαχρινή Θεά που παρέλασε για τόσα χρόνια από τις Οθόνες αλλά και φώλιασε στις καρδιές μας.....

Μια μεγάλη μορφή, μισοκρυμμένη μέσα στο σύθαμπο των noir καρέ των ρόλων της, όπως ήταν πάντα, σε εκείνες τις ταινίες, όπως ήταν σε εκείνο το πορτραίτο, που πήρε ζωή........που έδωσε έρωτα...που ζωντάνεψε ξανά.......στη ΛΑΟΥΡΑ....ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ

Φίλες και Φίλοι 

σήμερα θα πορευτούμε στη στράτα των Μεγάλων μορφών Τέχνης του Κλασικού

Ελληνικού Κινηματογράφου.


Θα συνεχίσουμε τη σκυτάλη μας σε Μεγάλους Ηθοποιούς που αποτέλεσαν τη χρυσή κληρονομιά του Ελληνικού Κινηματογράφου της Κλασικής του εποχής.


Σήμερα λοιπόν σειρά έχει να σταθούμε στο καμαρίνι μιας Μεγάλης Κυρίας του Ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου


ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗalt


altΜια επιβλητική Γυναικεία παρουσία στο χώρο της Έβδομης Τέχνης, που όσες φορές κλήθηκε να ερμηνεύσει ρόλους στη μεγάλη Οθόνη, διατήρησε την εξαίρετη και ευγενική θεατρική της παρουσία αυτούσια.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΕΛΕΝΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΔΟΥ

(το πραγματικό της Όνομα)


9/11/1923-30/11/2004  (Έφυγε στα 81 της χρόνια)


Γεννήθηκε στις 9 Νοέμβρη 1923 στη Χαλκίδα με οικογενειακή καταγωγή από την Κωνστανινούπολη.

Σπούδασε ΘΕΑΤΡΟ στη μεγάλη σχολή του Καρόλου Κουν και το 1942, στα 19 της χρόνια, 

γνώρισε τον βασικό χορηγό του Θεάτρου Τέχνης Δημοσθένη Χατζηαργύρη, με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο, τον Δημοσθένη.

Μαζί έμειναν για 4 μόλις χρόνια μέχρι το 1946 όπου και χώρισαν.

Στη συνέχεια συνδέθηκε επαγγελματικά και στο θέατρο και στον Κινηματογράφο με τον Μεγάλο μας Ηθοποίο ΝΙΚΟ ΤΖΟΓΙΑ.

Στα 43 της χρόνια, το 1966 παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Νίκο Λίβα, ο οποίος πέθανε το 1982

Η Μεγάλη μας Ηθοποιός έφυγε στις 30 Νοέμβρη 2004 από Καρκίνο και κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο.


alt


Η Λαμπρή της καριέρα στο ΘΕΑΤΡΟ


Η ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ το μεγάλο βάρος της προσφοράς της ομολογουμένως το έδωσε

στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στο οποίο και διέπρεψε.

Θα σταθούμε επιγραμματικά στο πέρασμά της από εκεί,

Ξεκίνησε τον Νοέμβρη 1942 στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ. πέρασε από αρκετούς θιάσους και έφτασε στην ύψιστη θέση στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ το 1950.

Το 1962 πλέον έγινε μόνιμο μέλος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ και έμεινε εκεί μέχρι το 1981.

Μια θητεία 19 ετών όπου διέπρεψε στην κυριολεξία και καθιερώθηκε μια από τις ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ Ηθοποιούς.

Επίσης πολύ νωρίς στα 20 της χρόνια, στα 1945 έπαιξε στο Κ.Θ.Β.Ε. 

Συνεργάστηκε με τεράστια και κορυφαία ονόματα του Ελληνικού Θεάτρου:


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΒΑΣΩ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ, ΡΙΤΑ ΜΟΥΣΟΥΡΗ, ΑΙΜΙΛΙΟ ΒΕΑΚΗ, ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ, ΑΛΕΞΗ ΜΙΝΩΤΗ, ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ.


Επίσης δοκίμασε το μεγάλο της ταλέντο και σε άλλα θεατρικά είδη με: ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ, ΑΣΗΜΑΚΗ ΓΙΑΛΑΜΑ, ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ, ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΗ και ΣΤΕΦ. ΦΩΤΙΑΔΗ.


Περιττό να τονίσουμε ότι έδωσε και το παρόν στο ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ με μεγάλες ερμηνείες.


alt


Η ΚΑΡΙΕΡΑ της στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Η παρουσία της στον Κινηματογράφο ξεκινάει το 1946 και τερματίζεται νωρίς στα 1962

16 χρόνια εμφάνισης σε διακεκριμένες δραματικές ταινίες δίνοντας χαρακτηριστικούς πρωταγωνιστικούς ή υποστηρικτικούς ρόλους στους οποίους ήταν εκπληκτική με την επιβλητική της οντότητα.


Συμμετείχε σε 24 Κινηματογραφικές ταινίες κύρια της ΠΡΟ-ΚΛΑΣΙΚΗΣ περιόδου του Ελληνικού Κινηματογράφου πριν αυτός κάνει τη μεγάλη του έκρηξη καταξίωσης 


Η Πρώτη της εμφάνιση ήταν το 1946, σε ηλικία 23 ετών, δίπλα στον ΛΑΜΠΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ, στο πολεμικό δράμα του Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ  "ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"


Μαζί τους ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ και η ΖΙΝΕΤ ΛΑΚΑΖ


Το 1950 πρωταγωνιστεί στο δράμα του ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

"ΑΜΑΡΤΗΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ"

με τον ΘΟΔΩΡΟ ΜΟΡΙΔΗ


altΤο 1952 συνθέτει ένα εξαίρετο δίδυμο με τον μεγάλο ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ στην ΚΩΜΩΔΙΑ του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

"Ο ΑΛΛΟΣ"


όπου έπαιξαν και οι ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ και ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ


Το 1952 έρχεται μια πολύ μεγάλη της επιτυχία σε μια συγκλονιστική ερμηνεία στο κοινωνικό δράμα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ


"Η ΑΓΝΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ"


Η ερμηνεία της ως ΑΓΝΗ, μιας πόρνης της Τρούμπας, εγκαταλειμμένης από τον Πατέρα της, και η πορεία της να τον εκδικηθεί μέσα στη διαπλοκή της ζωής έμεινε χαρακτηριστική από τις μεγαλύτερες ερμηνείες στην καριέρα της


altalt


Μαζί της οι:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΛΗΝΟΣ, ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ


alt


alt


alt


alt


Το 1955 περνάει σε ένα άλλο γνώριμο είδος στον Ελληνικό Κινηματογράφο

Αυτό του ΒΟΥΚΟΛΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ.

Παίζει στο δράμα του ΝΤΙΜΗ ΔΑΔΗΡΑ


"Ο ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ"


στο πλάι των:  ΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ, ΘΑΝΟΥ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ ΖΗΣΙΜΑΤΟΥ


alt


Συνεχίζοντας τα κλασικά δραματικά μελό του κλεισίματος της δεκαετίας του 1950, πρωταγωνιστεί το 1955 στο δράμα του ΦΙΛΙΠΠΑ ΦΥΛΑΧΤΟΥ

"ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ"


με τον ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ, ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ, ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΒΑΔΙΑ


Το 1956 σειρά έχει ένας ακόμα σπουδαίος σκηνοθέτης να δουλέψει μαζί της, ο ΤΖΑΝΗΣ ΑΛΙΦΕΡΗΣ σε μια συνεργασία που θα έχει μέλλον, στο δράμα του

"Η ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ"


Η ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ πρωταγωνιστεί με τη ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ, ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ, ΘΟΔΩΡΟ ΜΟΡΙΔΗ, ΘΑΝΟΣ ΤΖΕΝΕΡΑΛΗΣ


alt


Το 1957 πάλι με τον ΑΛΕΚΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟ πρωταγωνιστεί στο 

"ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ"

με τους: ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ, ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ, ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ, ΝΙΚΟ ΡΙΖΟ


alt


Το 1958 ο ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ ΝΟΒΑΚ, ένας σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό σκηνοθτεί το δικαστικό δράμα

"ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗΣ"

Η ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ πρωταγωνιστεί με τους ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΥΡΑΤ, ΝΙΚΟ ΤΖΟΓΙΑ και ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥaltΤο τέλος της δεκαετίας του 1950 σημαδεύει τη στροφή της μεγάλης μας πρωταγωνίστριας, με τρόπο επιβλητικά noir στο Ελληνικό Αστυνομικό film noir της εποχής που πραγματικά έγραψε τη δική του ιστορία


Η Αρχή γίνεται το 1959 με το συγκλονιστικό αστυνομικό film noir του ΤΖΑΝΗ ΑΛΙΦΕΡΗ

"ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ"


alt


Η ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ στο πλάι των ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗ, ΓΚΕΛΛΥΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ερμηνεύει έναν Υποστηρικτικό ρόλο, αυτόν της ΖΟΥΛΙΕΤ, με τρόπο που πραγματικά στρέφει τα φώτα της υποδομής της ταινίας επάνω της.


altΚαι αμέσως μετά το 1960, πάλι σε έναν εξαίρετο αστυνομικό ψυχολογικό film noir του ΙΩΝΑ ΝΤΑΪΦΑ

"Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ"

πρωταγωνιστεί ως ΝΤΟΡΑ ΦΛΕΡ μαζί με τους ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΥΡΑΤ, ΒΥΡΩΝΑ ΠΑΛΛΗ, ΝΑΝΤΙΑ ΧΩΡΑΦΑ σε μία ακόμα εξαίρετη ερμηνεία για το συγκεκριμένο είδος


altalt


Την ίδια χρονιά είναι σειρά του ΟΡΕΣΤΗ ΛΑΣΚΟΥ να δημιουργήσει πάνω στην Ελένη Χατζηαργύρη με το δράμα του


"ΑΝΤΙΟ ΖΩΗ"


κοντά στον ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΝΤΑ, ΛΑΜΠΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ, ΜΠΕΑΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ σε παραγωγή FINOS FILM


alt


alt


alt


alt


alt


alt


altalt


Η Δεκαετία του 1960 ξεκινάει με φθίνοντα ρυθμό για την μεγάλη μας πρωταγωνίστρια και οι ταινίες στις οποίες θα συμμετάσχει από το 1961 και μετά θα είναι μόνο έξι (6).

Από αυτές το 1961 ο ΚΩΣΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ σκηνοθετεί το δράμα


"ΗΡΘΕΣ ΑΡΓΑ"


στο οποίο η ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ πρωταγωνιστεί με μεγάλα ονόματα:  ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ, ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ


altalt


alt


Το 1962 ο ΝΕΣΤΩΡΑΣ ΜΑΤΣΑΣ θα σκηνοθετήσει την Κωμωδία


"Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ"


στην οποία και πρωταγωνιστεί με τους:  ΒΑΣΙΛΗ ΑΥΛΩΝΙΤΗ, ΚΑΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΗ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΒΟΥΡΝΑ


alt

 

Η Φιλμογραφία λοιπόν της ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ σταματάει στα 1962, σε ηλικία μόλις 39 ετών.

Η Μεγάλη Ηθοποιός ρίχνει το βάρος της στο Θέατρο και στα ύστερα χρόνια της έχουμε τη μεγάλη χαρά να την απολαύσουμε κυριολεκτικά στην υπέροχη τηλεοπτική σειρά της ΡΕΪΝΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ πάνω στο σενάριο της ΚΑΚΙΑΣ ΙΓΕΡΙΝΟΥ


"ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ και ΥΔΑΤΩΝ"


alt


όπου έλαμψε και εκεί στο πλάι εξαίρετων Ηθοποιών όπως η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ, ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ, ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, η ΓΩΓΩ ΜΠΡΕΜΠΟΥ, ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΟΦΑΛΛΟΥ κ.α.


Εύλογα θα έβαζε κανείς το ερώτημα λοιπόν:


Γιατί μια "Ιέρεια" της δραματικής σκηνής δεν έριξε το βάρος της στον Κινηματογράφο, από τον οποίο πέρασε ιδιαίτερα διακριτικά και σε ταινίες όχι με μεγάλη αναγνωρισιμότητα ;

Η Απάντηση βρίσκεται, κύρια, στην ΘΕΑΤΡΙΚΗ "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ" της ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ όσο και άλλων μεγάλων Ηθοποιών μας, π.χ. η ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ, ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ, η ΚΥΒΕΛΗ, ονόματα τεράστια για το δραματολόγιο, τα οποία όμως προτίμησαν απόλυτα το ΘΕΑΤΡΟ καθώς "υποτίμησαν" τον Κινηματογράφο εκείνη την εποχή.

Δυστυχώς εκείνη την εποχή κράταγε ακόμα η εσφαλμένη εντύπωση που είχαν πολλοί μεγάλοι θεατρικοί Ηθοποιοί να θεωρούν τον Κινηματογράφο "ΜΗ ΤΕΧΝΗ" και να τον υποτιμούν, στάση που ενίσχυε η αδυναμία παραγωγής στην περίοδο 1945-1955.΄


Αμέσως μετά το 1962 η μεγάλη μας Ηθοποιός ρίχνει το όλο βάρος και ψυχή της στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, στο οποίο ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ, με εμφανίσεις που γράφουν ιστορία.


Η ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ ήταν, για 40 ολάκερα χρόνια ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ σε ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.


ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, το 2001, ΤΙΜΗΣΕ τη μεγάλη μας ηθοποίο για την προσφορά της.

Στις 17/5/2003 η ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ, σε ειδική τελετή ανακηρύχθηκε Επίτιμη ΔΙΔΑΚΤΩΡ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ την τίμησε στις 19/7/2003 σε ειδική τελετή και έκθεση φωτογραφίας για την προσφορά της στο Ελληνικό Θέατρο και Κινηματογράφο. 


 Αυτή λοιπόν ήταν μια ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ της Ελληνικής Ηθοποιίας, την οποία δυστυχώς ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ στερήθηκε πάρα πολύ στο βαθμό που την είχε απόλυτα ανάγκη.

Η Παρουσία της, η υποκριτική της δύναμη, η επιβλητική της προσωπικότητα, η υπέροχη μοναδική φωνή της, παρά τη μικρή για το ύψος της, φιλμογραφία, μας μένουν πάντα αξέχαστες στο διάβα του χρόνου.

OTTO PREMINGER: Ένας Σκηνοθετικός Θρύλος


OTTO PREMINGERalt


Ένας Αυστριακός Σκηνοθέτης στον κόσμο του HOLLYWOOD


"Ο ΤΡΕΛΟΣ ΒΙΕΝΝΕΖΟΣ"  κατά το ...παρατσούκλι του
OTTO LUDWIG PREMINGER


5 Δεκέμβρη 1905-23 Απρίλη 1986


Μια θρυλική μορφή στο χώρο του ΘΕΑΤΡΟΥ και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


Ξεκίνησε τη δημιουργία του στο χώρο του θεάτρου, έφυγε στο HOLLYWOOD όπου και σκηνοθέτησε πάνω από 35 ταινίες σε μια τεράστια καριέρα 50 περίπου χρόνων.


Ένας ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ που θεωρείται από τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ στο χώρο του

FILM NOIR καθώς συγκεκριμένες του δημιουργίες θεωρούνται Αριστουργήματα του είδους.


Ιδανικός στην ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ μέσα σε ακραίες καταστάσεις:


 • ΝΕΚΡΟΦΙΛΙΑ στην ταινία "ΛΑΟΥΡΑ"
 • ΠΡΟΙΚΟΘΗΡΙΑ στην ταινία "ΑΓΓΕΛΟΙ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ"
 • ΥΠΝΩΣΗ στην ταινία "Ο ΓΚΡΕΜΟΣ"
 • ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ στην ταινία "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΧΕΡΙ"
 • ΒΙΑΣΜΟΣ στην ταινία "ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ"
 • ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ στην ταινία "ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ"


alt


ΒΑΣΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Ο OTTO PREMINGER γεννήθηκε στο WIZNITZ, μια μικρή Πόλη βόρεια της BUKOVINA στην σημερινή ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Τότε περιοχή της ΑΥΣΤΡΟ-ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ.

Οι γονείς του ήταν Εβραϊκής καταγωγής. Ο Πατέρας του MARKUS ήταν Εισαγγελέας με μεγάλη επιρροή στην αυτοκρατορική αυλή τότε της ΑυστροΟυγγαρίας.


Ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος βρήκε την Οικογένεια του Markus Preminger να φεύγει στην Αυστρία σε έναν πιο ασφαλή τόπο. 


Έμειναν ένα χρόνο στο GRAZ και στη συνέχεια μετακόμισαν στην ΒΙΕΝΝΗ την οποία και ο OTTO πλέον θεωρούσε ως γενέτειρά του.


O OTTO PREMINGER στο ΘΕΑΤΡΟ


Η Πρώτη επαφή του μεγάλου δημιουργού με την Τέχνη ήταν να γίνει ΗΘΟΠΟΙΟΣ.

Στα νεανικά του χρόνια ρίχτηκε με τα μούτρα αποστιθίζοντας τεράστιους μονόλογους του κλασικού θεατρικού ρεπερτορίου και ουδέποτε ντράπηκε να ζητήσει ακροατήριο.

Η καλύτερη εκτέλεση ήταν στον "ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙΣΑΡΑ" του MARK ANTHNY.

Όμως η ένταση και η έκταση του Πολέμου ανάγκασε πάλι την οικογένειά του να μετακινηθεί το 1916


alt


Ο Πόλεμος τελείωσε, ο Πατέρας του ολοκλήρωνε τη Νομική και την ασκούμενη δικηγορία στην Βιέννη και έτσι ο ΟΤΤΟ μπόρεσε σοβαρά να στήσει μια καριέρα στο ΘΕΑΤΡΟ.


Στα 17 του χρόνια, ο μέντοράς του MAX REIHNHARDT ανέλαβε να στήσει μια Θεατρική εταιρεία στην Βιέννη σε ένα ιστορικό θέατρο 135 ετών.

Ο ΟΤΤΟ ζητούσε επίμονα ακρόαση για μήνες με αποτέλεσμα να απογοητευθεί παρά τα γράμματά του και τις προσωπικές του επισκέψεις.


Ο ΟΤΤΟ ήταν "μανιακός" με το θέατρο στο βαθμό να αφήνει και να χάνει μαθήματα από το σχολείο του φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον REINHARDT. 

Στο τέλος τελείωσε το σχολείο, ολοκλήρωσε τις σπουδές του Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.


Στις 1/4/1924, το θέατρο άνοιξε και έτσι ο ΟΤΤΟ εμφανίστηκε στην κωμωδία του CARLO GOLDONI  "ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ" . Η Επόμενη του εμφάνιση ήταν στον "ΕΜΠΟΡΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ", όπου γνωρίστηκε με τον WILLIAM DIETERLE με τον οποίο συναντήθηκαν αργότερα στο HOLLYWOOD.

O REINHARDT μολονότι έβλεπε τις ερμηνευτικές δυνατότητες του PREMINGER, ήταν ο άνθρωπος που είδε και τις ικανότητές του στην δημιουργία αλλά και στη διοίκηση όπου συνεργάστηκαν μαζί σε ένα θέατρο στο SCHONBRUNN.

Έτσι ξεκίνησαν και οι πρώτες του σκηνοθετικές παρεμβάσεις. Του ήταν ευχάριστο να ανακαλύπτει νέα ταλέντα.

Στα 1930 ένας μεγάλος Βιομήχανος από το ΓΚΡΑΤΣ τον πλησίασε και του έκανε προσφορά για να σκηνοθετήσει το φιλμ "THE GREAT LOVE". O PREMINGER δεν είχε φυσικά το ίδιο πάθος για τον Κινηματογράφο όπως το θέατρο αλλά δέχτηκε.

Το φιλμ γυρίστηκε και έκανε πρεμιέρα στο Αυτοκρατορικό θέατρο της Βιέννης στις 21/12/1931 με πολύ καλά αποτελέσματα.

Από το 1931-35 σκηνοθέτησε 26 shows με τη συμμετοχή εξεχουσών ηθοποιών:  LILI DARVAS, LILIA SKALA, HARRY HORNER, OSKAR KARLWEIS, ALBERT BASSERMANN, LUISE RAINER

Το 1931 γνωρίστηκε με την Ουγγαρέζα MARION MILL με την οποία παντρεύτηκε το 1932 ελάχιστες ώρες μετά το διαζύγιό της με τον πρώτο της σύζυγο.


alt


στο HOLLYWOOD


Τον ΑΠΡΙΛΗ 1935 ο Αμερικάνος παραγωγός Κινηματογράφου JOSEPH SCHENCK του ζήτησε ένα ραντεβού με τον DARRYL ZANUCK, συνεργάτη της TWENTIETH CENTURY FOX με σκοπό την αναζήτηση ενός νέου σκηνοθετικού ταλέντου. Έτσι συμφωνήθηκε μια πρόσκληση στο LOS ANGELES για εργασία με την εταιρεία.


Από την ΒΙΕΝΝΗ έφτασε στο ΠΑΡΙΣΙ με τραίνο, με άλλο τραίνο στη ΧΑΒΡΗ και από εκεί επιβιβάστηκε στο πλοίο "ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ" με προορισμό την ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ όπου έφτασαν στις 21/10/1935

Η Πρώτη του δουλειά ήταν να σκηνοθετήσει ένα φιλμ που όντως πήγε πολύ καλά και στο χρόνο και οικονομικά με αποτέλεσμα ο ZANUCK να του δώσει προαγωγή σε Σκηνοθέτη Α-list, δίνοντάς του την ταινία "NANCY STEELE IS MISSING" με την σταρ WALLACE BEER.

Η τελευταία όμως τον απαξίωσε, αρνήθηκε να δουλέψει με έναν σκηνοθέτη ...άγνωστο που δεν μπορούσε να ....προφέρει το όνομά του και έτσι ο ZANUCK του έδωσε την Κωμωδία

"DANGER-LOVE AT WORK" με την ANN SOTHERN

Η Ταινία είχε πρεμιέρα τον 9/1937 και πήγε εξαιρετικά καλά.


alt


alt


Τον Νοέμβρη 1937, ο μόνιμος απεσταλμένος του ZANUCK, GREGORY RATOFF, ενημέρωσε τον ΟΤΤΟ ότι θα αναλάβει την σκηνοθεσία του "KIDNAPPED", του πιο δαπανηρού έργου στην εταιρεία πάνω σε ένα σενάριο της Νουβέλας του ROBERT LOUIS STEVENSON.

Οι έντονες όμως διαφωνίες του με τον παραγωγό στο θέμα του σεναρίου, που είχε αναλάβει ο ίδιος ο ZANUCK, τους οδήγησαν σε έντονη ρήξη, με αποτέλεσμα τον διωγμό του και την διακοπή της συνεργασίας τους με τον ΟΤΤΟ να διεκδικεί επίμονα τα δεδουλευμένα του.


alt


Ο PREMINGER έψαξε για δουλειά στα άλλα studios αλλά για 2 ολάκερα χρόνια ήταν παντελώς εκτός παραγωγής....!

Εστίασε στη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ και αυτό το έκανε με ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Στο BROADWAY βρήκε μακροχρόνιες συνεργασίες με την LAURETTE TAYLOR και τον μεγάλο VINCENT PRICE στο "OUTWARD BOUND" και στο "MY DEAR CHILDREN" με τους JOHN & ELAINE BARRYMORE. Επίσης έπαιξε και στο φίλμ "MARGIN" υποκρινόμενος μάλιστα έναν ....ΝΑΖΙ.


Επίσης του προσφέρθηκε θέση έδρας στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του YALE όπου άρχισε να διδάσκει σκηνοθεσία και υποκριτική.

Μια σειρά από γεγονότα, που έχουν να κάνουν με την επιτυχία του "MARGIN" και συγκυρίες που αφορούσαν την απουσία προσώπων με τα οποία ο PREMINGER είχε συγκρουστεί στην FOX τον έφεραν ξανά σε συνεργασία με τον WILLIAM GOETZ, τον άνθρωπο που έτρεχε τώρα την FOX, να εντυπωσιαστεί από τη δουλειά του και να υπογράψει ένα 7ετές νέο συμβόλαιο με την παλιά του εταιρεία.


1943 λοιπόν με την επιτυχία "MARGIN FOR ERROR" σε σκηνοθεσία OTTO PREMINGER με τους JOAN BENNETT, MILTON BERLE και τον ίδιο.


alt


altalt


Το 1944 γυρίζεται με ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗ ΤΡΟΠΟ η δραματική πολεμική comedy

"IN THE MEANTIME DARLING"

επίσης με σκηνοθέτη τον ίδιο και αρχικό καστ τους:  JEANNE CRAIN, FRANK LATIMORE και τον EUGENE PALLETTE.

Αρχικός τίτλος για την ταινία ήταν το "ARMY WIVES" και είχε θέμα τις θυσίες των συζύγων των μαχητών του πολέμου στον Β' Παγκ. πόλεμο.

Ο PREMINGER ήρθε σε άμεση σύγκρουση με τον Φιλο-Ναζί PALLETTE που δρούσε σαν φασίστας, ζήτησε το διώξιμο του από την παραγωγή πράγμα που έγινε και η ταινία άλλαξε τίτλο με μεγάλη επιτυχία.


alt


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ


Το 1944, είναι η Μεγάλη στιγμή για τον OTTO PREMINGER

Είναι η στιγμή της σκηνοθεσίας ενός φιλμ που καθιερώνεται ανάμεσα στα κλασικά αριστουργήματα του παγκόσμιου FILM NOIR Κινηματογράφου.


Είναι η στιγμή για την "LAURA"


Πάμε λίγο στο παρασκήνιο της δημιουργίας της ταινίας.

Ο ZANUCK επέστρεψε από το στρατό με δεδομένο το μίσος του απέναντι στον ΟΤΤΟ.

Ο Τελευταίος δεν ήταν για να σκηνοθετήσει το έργο αλλά μόνο για να φτιάξει τη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.

Την σκηνοθεσία ήταν να αναλάβει ο ROUBEN MAMOULIAN, ο οποίος άρχισε να αγνοεί τον παραγωγό του ξεκινώντας να γράψει εκ νέου στο σκριπτ.

Ο PREMINGER δεν είχε αντιρρήσεις για την άγνωστη GENE TIERNEY και τον DANA ANDREWS, σταμάτησε μπροστά στο εμπόδια της επιλογής του ρόλου του WALDO, LAIRD CREGAR. Η Πρόταση του PREMINGER για τον συγκεκριμένο ρόλο ήταν ο CLIFTON WEBB. Παρά τις αντιρρήσεις του παραγωγού ο οποίος αντιπαθούσε τον Ομοφυλόφιλο WEBB, ο PREMINGER έπεισε τον ZANUCK να προχωρήσουν σε ακρόαση, η οποία όχι μονάχα ήταν επιτυχής αλλά ο WEBB υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας την ίδια στιγμή που ο επίδοξος σκηνοθέτης MAMOULIAN απολύονταν λόγω σοβαρών διαφωνιών στην δημιουργία της ταινίας.


Η "LAURA", ένα ρομαντικό film noir μυστηρίου, ξεκίνησε να γυρίζεται στις 27/4/1944 με project 849.000 $ και ο PREMINGER ανέλαβε πανηγυρικά την σκηνοθεσία.


Το φιλμ βασίστηκε στην Νουβέλα της VERA CASPARY, σε σενάριο του JAY DRATLER και αποτέλεσε ένα έργο σταθμό, ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, που εκτόξευσε τη φήμη και την αξία του PREMINGER στα ύψη.


Το φιλμ τιμήθηκε με τρία (3) ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR, Σκηνοθεσίας, Κινηματογράφισης, και παρακαλώ και Καλύτερου υποστηρικτικού ρόλου για τον CLIFTON WEBB


Επίσης στην ταινία αναδείχτηκε και το κεντρικό ερμηνευτικό δίδυμο των GENE TIERNEY & DANA ANDREWS.


altalt


alt


alt


alt


Η ΠΟΡΕΙΑ της ΚΑΤΑΞΙΩΣΗΣ


Το 1945 ακολουθεί η Ιστορική δραματική comedy

"A ROYAL SCANDAL"


με τους TALLULAH BANKHEAD, CHARLES COBURN, ANNE BAXTER


alt


Το 1945 είναι η σειρά για τον μεγάλο δημιουργό για ένα ακόμα μνημειώδες film noir


"FALLEN ANGEL"


Ένα συγκλονιστικό αστυνομικό film noir με ένα μεγάλο τρίο ερμηνευτών:


DANA ANDREWS, ALICE FAYE,  LINDA DARNELL


alt


altalt


Εδώ ο OTTO PREMINGER παίρνει το θέμα της ΠΡΟΙΚΟΘΗΡΙΑΣ και το δουλεύει με μοναδικό και μαεστρικό μυστηριακό τρόπο καθώς ένας πονηρός άντρας πάμφτωχος ερωτεύεται μια όμορφη και λεύτερη σερβιτόρα αλλά παντρεύεται μια πλούσια γυναίκα για να καρπωθεί τα χρήματά της.

Μια εντυπωσιακή καυτή τριγωνική σχέση δοσμένη με μοναδικό μυστήριο και ύφος καθώς η νεαρή σερβιτόρα βρίσκεται δολοφονημένη και φυσικά οι ενδείξεις ενοχής πέφτουν στη σύζυγο.


Το 1946 γυρίζει το πρώτο ΕΓΧΡΩΜΟ φιλμ, που ξεφεύγει από το γνωστό κλίμα, ένα ιστορικό musical

"CENTENNIAL SUMMER"


με τους JEANNE CRAIN, LINDA DARNELL, CORNEL WILDE


Δύο Γυναίκες, δύο εργάτριες, παλεύουν για έναν άντρα...


alt


Το 1947 έχουμε την Ιστορική δραματική περιπέτεια

"FOREVER AMBER"

βασισμένο στην Νουβέλα της KATHLEEN WINSOR

με τους LINDA DARNELL, CORNEL WILDE, RICHARD GREENE


alt


altΤην ίδια χρονιά γυρίζει και το ρομαντικό δράμα


"DAISY KENYON"


με τους:  JOAN CRAWFORD, DANA ANDREWS, HENRY FONDA


alt


ένα φιλμ με επίσης πολύ μεγάλη επιτυχία


alt


Πολλές από τις ταινίες εκείνης πλέον της εποχής για τον OTTO αρχίζουν να σπάνε διάφορα taboo για το Hollywood προκαλώντας άμεσα τόσο την MOTION PICTURE ASSOCIATION of AMERICA'S PRODUCTION CODE όσο και τη μαύρη λίστα του HOLLYWOOD.


Το 1949 ένα ακόμα εξαίρετο film noir δίνεται στη σκηνή


"WHIRLPOOL"  (Ο ΓΚΡΕΜΟΣ)


με τους:  GENE TIERNEY, RICHARD CONTE, JOSE FERRER


alt


altalt


Η Δεκαετία του 1950 ξεκινάει με ένα ακόμα εξαίρετο film noir αστυνομικό


"WHERE THE SIDEWALK ENDS"  (ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ)


πάντα με το υπέροχο αχώριστο δίδυμό του DANA ANDREWS, GENE TIERNEY και τον GARRY MERRILL


altalt


alt


alt


Ακολουθούν τα:


1951  "THE 13TH LETTER" επίσης μυστηριακό film noir με την LINDA DARNELL, CHARLES BOYER, MICHAEL RENNIE


1952  "ANGEL FACE" επίσης ένα ακόμα αριστουργηματικό film noir με τους ROBERT MITCHUM, JEAN SIMMONS, MONNA FREEMAN


alt


altalt


alt


Το 1953 αλλάζει η θεματολογία αυτή τη φορά με μια όμορφη ρομαντική comedy


"THE MOON IS BLUE"


WILLIAM HOLDEN, DAVID NIVEN, MAGGIE MCNAMARA


βασισμένο στην μεταφορά του αντίστοιχου θεατρικού που είχε ανέβει στο BROADWAY


alt


alt


alt


Το 1955 ο OTTO PREMINGER περνάει σε ένα ακόμα αριστούργημα, που έμελλε, με τη σειρά του να θίξει ωμά και σοκαριστικά για την εποχή, το θέμα της ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ από την ΗΡΩΙΝΗ.

Στην Νουβέλα του NELSON ALGREN σκηνοθετεί το


"THE MAN WITH THE GOLDEN ARM"


με τους FRANK SINATRA, KIM NOVAK, ELEANOR PARKER


Μια συγκλονιστική ταινία που συγκίνησε και είχε πολύ μεγάλη απήχηση


alt


alt


Μια συγκλονιστική κοινωνική noir νυχτερινή περιπέτεια για τον άνθρωπο, που προσπαθεί αδύναμος να αντιμετωπίσει τα πάθη του, τις εξαρτήσεις του, να χτίσει τα όνειρά του για να ξεφύγει από το αδιέξοδο. Ο FRANK SINATRA ίσως στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του.


alt


alt


Στο μεταξύ το 1954 είχε περάσει και σε ένα ακόμα άγνωστο είδος για αυτόν,

το κλασικό WESTERN


"RIVER OF NO RETURN"


Μια εξαίρετη δημιουργία σε άγνωστα μονοπάτια για τον PREMINGER


MARYLIN MONROE, ROBERT MITCHUM, RORY CALHOUN


alt


alt


alt


Ακολουθούν:


1957 Το ιστορικό βιογραφικό δράμα "JEANNE D' ARC" με τους: RICHARD WIDMARK RICHARD TODD, ANTON WALBROOK


1958 Το συγκλονιστικό δράμα "BONJOUR TRISTESSE" με ένα τρίο θρυλικών ονομάτων στις ερμηνείες:  JEAN SEBERG, DAVID NIVEN, DEBORRAH KERR


alt


alt


alt


Το 1959 έρχεται μια ακόμα τεράστια θρυλική επιτυχία με ένα ακόμα μεγάλο φιλμ.


Είναι σειρά του Preminger να πιάσει το θέμα του Σεξουαλικού βιασμού σε ένα συγκλονιστικό θρίλερ noir αστυνομικού μυστηρίου


"ANATOMIA ENOΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ"


JAMES STEWART, LEE REMICK, BEN GAZZARA


Μια ταινία υποψήφια για ...7 OSCAR, ταινία, που μία ακόμα φορά σοκάρισε το κοινό με την αλήθεια και ωμότητά της, πολυβραβευμένη στην παγκόσμια κινηματογραφική σκηνή


alt


alt


Η Ταινία είναι ένα κλασικό δικαστικό δράμα με τις απρόβλεπτες βυθίσεις στους εσωτερικούς κόσμους των ηρώων.


Η Δεκαετία του 1960 ξεκινάει με ένα Ιστορικό δράμα Περιπέτειας


"EXODUS"


βασισμένο στο best seller του LEON URIS


Εδώ ο PREMINGER έχει τη δύναμη να χτυπήσει ωμά την λεγόμενη "μαύρη λίστα" του HOLLYWOOD όπου δίνει στον αποκλεισμένο DALTON TRUMBO να γράψει το σενάριο 

Με τους:  PAUL NEWMAN, EVA MARY SAINT, RALPH RICHARDSON


alt


alt


Ακολουθούν δύο ταινίες:


1962  Το δραματικό θρίλλερ "ADVISE AND CONSENT" ένα πολιτικό δράμα από το best seller του ALLEN DRURY με τους FRANCHOT TONE, LEW AYRES, HENRY FONDA


1963 Το ιστορικό πολεμικό δράμα "THE CARDINAL" με τους TOM TRYON, JOHN HUSTON, ROMY SCHNEIDER ταινία που ήταν υποψήφια για 6 βραβεία OSCAR


alt


alt


alt


alt


Η ΥΣΤΕΡΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ


Κλείνοντας η δεκαετία του 1960 μπαίνουμε και στην ύστερη φάση της μεγάλης δημιουργίας του OTTO PREMINGER

Στα χρόνια αυτά θα συναντήσουμε κάποιες μεγάλες κινηματογραφικές δημιουργίες με πολύ μεγάλα ονόματα του Κινηματογράφου


Το 1965 γυρίζει το θρίλερ μυστηρίου


"BUNNY LAKE IS MISSING"

(Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ)


Το φιλμ γυρίστηκε στην Αγγλία με τον μεγάλο LAURENCE OLIVIER, την CAROL LYNLEY και τον KEIRR DULEA


alt


alt


Πάρα πολλά και έντονα εδώ τα στοιχεία του ψυχολογικού θρίλερ όμοια με αυτά στην "ΨΥΧΩ"


Το 1967 γύρισε το δράμα 

"HURRY SUNDOWN"

με τους MICHAEL KANE, JANE FONDA, JOHN PHILIPP LAW


alt


alt


Το 1968 επανέρχεται στην comedy με το


"SKIDOO"


στο οποίο υπάρχει μια προσπάθεια στην επαναφορά του χίππυ κωμικού στοιχείου δεκαετίας 1960


alt


Οι δύο του τελευταίες ταινίες ήταν:


1975 η δραματική περιπέτεια δράσης  "ROSEBUD" 

με τους PETER O' TOOLE, RICHARD ATTENBOROUGH, CLIFF GORMAN

Η ταινία δεν πήγε καλά και μάλλον έκανε κακό στην ύστερη φήμη του PREMINGER


και το 1979 σκηνοθετεί τη Νουβέλα του GRAHAM GREENE


"THE HUMAN FACTOR"


Ένα καλό δραματικό θρίλερ με τους RICHARD ATTENBOROUGH, DEREK JAKOBI. NICOL WILLIAMSON

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ


Ο OTTO PREMINGER ήταν παντρεμένος με την MARION αλλά ήταν ευρέως γνωστό στους κύκλους ότι η συμβίωσή τους, ήταν καθαρά τυπική και όχι ουσιαστική.

Δεν προχώρησαν σε διαζύγιο. Ήταν ελεύθερος να έχει τις προσωπικές του σχέσεις, ζούσε σαν εργένης και γνωρίστηκε με την GYPSY ROSE LEE με την οποία ξεκίνησε μια σχέση.

Προσπάθησε να την ωθήσει στο κόσμο του Κινηματογράφου αλλά εκείνη προτίμησε να είναι μια stripper.

Μαζί έκαναν ένα αγόρι, τον ERIK. Η LEE δεν ήθελε καν να αποκαλυφθεί η πατρότητα του παιδιού μήτε καν στο ίδιο. Στο αγόρι η μητέρα του έδωσε το όνομα ERIK KIRKLAND από το επώνυμου του τέως συζύγου της.

Έφτασε ο PREMINGER στα 60 του χρόνια και ο γιος του στα 22 κατάφεραν πλέον να συναντηθούν σαν ΠΑΤΕΡΑΣ και ΓΙΟΣ...


Στα 1946 η MARION του ζήτησε παράδοξα διαζύγιο. 


O PREMINGER θεωρείται και όντως είχε ιδιαίτερα έντονη ζωή στις ερωτικές του σχέσεις.

Σε ένα ταξίδι στο Μεξικό συναντήθηκε με την Σουηδέζα AXEL WENNER GREN.

Στη συνέχεια έκανε σχέση με την NATALIE DRAPER ανηψιά της πρώην συζύγου του.

Γύρω στα 1954 ξεκίνησε να έχει σχέση με την Ηθοποιό DOROTHY DANDRIDGE


ΤΟ ΤΕΛΟΣ


Ο OTTO PREMINGER έφυγε από τη ζωή στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ το 1986 σε ηλικία 80 ετών, πλήρης ημερών από Καρκίνο ενώ είχε προσβληθεί και από την νόσο του Αλτσχάιμερ.


alt


ΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Η Δημιουργία του OTTO PREMINGER περιλαμβάνει:


 • 12 ταινίες σαν Ηθοποιός
 • 31 ταινίες σαν Παραγωγός
 • 42 ταινίες σαν Σκηνοθέτης


ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η Αναγνωρισιμότητα του OTTO PREMINGER είναι δεδομένη στον κόσμο του παγκόσμιου Κινηματογράφου


Έχει τιμηθεί με 7 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 14 Υποψηφιότητες


3 φορές Υποψήφιος για OSCAR καλύτερης σκηνοθεσίας, 2 φορές για υποψήφιες ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΗΠΑ και 1 βραβείο BAFTA

Tιμήθηκε με ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ το 1955 και το 1960 μπήκε με αστέρι στο WALK  OF FAME 


alt


alt


Αυτός λοιπόν ήταν ο μεγάλος αυτός δραματουργός του FILM NOIR

Ένας άνθρωπος που τίμησε τον Κινηματογράφο με τον ύψιστο τρόπο που ταιριάζει σε αυτόν.


Ένας από τους λίγους μέντορες του Κινηματογράφου, που προσέγγισε την ανθρώπινη ψυχή, τα βάθη της, τα πάθη της, που δούλεψε στο σκοτεινό και σκιερό κόσμο των FILM NOIR

μιας τέχνης που θεωρείται από τις ελάχιστες εκείνες τέχνες και κινηματογραφικές σχολές γεμάτες γοητεία, μυστήριο, αγωνία, στους ατέλειωτους κατήφορους του ασυνείδητου και του συνειδητού.
"ΕΓΚΛΗΜΑ στο ΚΟΛΩΝΑΚΙ" του ΤΖΑΝΗ ΑΛΙΦΕΡΗ, το ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΦΙΛΜ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Φίλες και Φίλοι του CINEFIL

έχουμε κάνει αρκετή κουβέντα τελευταία σχετικά με το Ελληνικό Αστυνομικό Film Noir.

Ένα παγκόσμιας αναγνώρισης Κινηματογραφικό Είδος, το οποίο ξεκίνησε και την πατρίδα μας

στα τέλη της δεκαετίας του 1960, τότε που δειλά-δειλά ξεκινούσε η "χρυσή" εποχή του κλασικού Ελληνικού Κινηματογράφου, πραγματικά για λόγους ανεξήγητους δεν έδωσε συνέχεια και τα φιλμ τα οποία θα μπορούσε να δώσει.

Αν αναρωτηθεί κανείς για "Υλικό" τότε μια άμεση ματιά να ρίξει στο τεράστιο συγγραφικό έργο του "Πατέρα" του Αστυνομικού Μυθιστορήματος στην πατρίδα μας, τον μεγάλο ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ, τότε θα αντιληφθεί ότι, το υλικό είναι τεράστιο.Αν ρωτήσει κανείς για δημιουργούς ; Αρκετοί και Υπέροχοι δημιουργοί και συντελεστές.

Ηθοποιοί ; ειδικά εκείνη την εποχή μιλάμε για τα "ιερά" τέρατα του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Άρα ; Χρηματοδότες ; χμ....... εδώ ίσως υπάρχει ένα ζήτημα.


Η FINOS FILMS στην ουσία δεν μπήκε ποτέ στο Ελληνικό Αστυνομικό Φιλμ....!

Οι λόγοι άγνωστοι......

ίσως θα έλεγε κανείς η ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ; τα εισητήρια ; το Ελληνικό Κοινό ;

αυτοί όντως είναι παράμετροι για κουβέντα.


Πάμε τώρα να κάνουμε μια ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ FILM NOIR κάνοντας ένα όμορφο FLASH BACK στο χρόνο.


alt


Το 1959 λοιπόν ο Ελληνικός Κινηματογράφος ανοίγει την αυλαία του Αστυνομικού Film Noir.


Ο Διακεκριμένος αλλά "άγνωστος" στο ευρύ Κοινό, Σκηνοθέτης


ΤΖΑΝΗΣ ΑΛΙΦΕΡΗΣ


έχοντας ήδη πίσω του 13 Κινηματογραφικές ταινίες (1949 "ΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ", 1950 "ΟΙ ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ", 1952 "ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ", 1952 "ΜΑΥΡΗ ΓΗ", 1954 "ΓΚΟΛ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ", 1959 "Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ")


αυτή τη φορά παίρνει το Αριστούργημα του


ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ


"ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ"


altκαι δημιουργεί μια υπέροχη αστυνομική flim noir ταινία, στην ουσία ξεκινώντας το είδος αυτό στον Κινηματογράφο μας.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  ΤΖΑΛ ΦΙΛΜ του ίδιου του Σκηνοθέτη


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ-ΦΟΥΞ και ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, από τα μεγαλύτερα ονόματα εκείνης της εποχής


ΜΑΚΙΓΙΑΖ:  ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ


ΜΟΥΣΙΚΗ:  ο μεγάλος ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΣΗΣ


ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ:  ΜΗΝΑΣ ΓΙΩΤΗΣ


ΝΤΕΚΟΡ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΡΕΑΣ


Το "ΕΓΚΛΗΜΑ στο ΚΟΛΩΝΑΚΙ" είναι ένα από τα συγγραφικά αριστουργήματα του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ με εξαίρετη ατμόσφαιρα, μυστήριο γεμάτο σκοτάδια, διαπλοκή με τα απόνερα της Κατοχής όπως πάντα στα μυθιστορήματα του Μαρή.


Ένα φιλμ λουσμένο στο Μυστήριο, στον διάχυτο ερωτικό πόθο, αλλά και τις κλασικές ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ που καθιστούσαν τα διηγήματά του συναγωνίσιμα με την Ιέρεια του Αστυνομικού διηγήματος ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ.


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ στο ρόλο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΛΩΡΑ


ΓΚΕΛΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ στο ρόλο της ΜΥΡΤΩΣ ΚΑΨΗ


ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ στο ρόλο του ΚΩΣΤΑ ΦΛΩΡΑ


ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ στο ρόλο της ΖΑΝΕΤ ΦΛΩΡΑ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ στο ρόλο του Ζωγράφου ΝΑΣΟΥ ΚΑΡΝΕΖΗ


ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ στο ρόλο της ΖΟΥΛΙΕΤ


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ στο ρόλο του ΤΖΩΝΗ ΠΑΥΛΙΔΗ


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του πολιτευτή ΔΕΛΛΙΟΥ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΡΤΟΣ στο ρόλο του ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΜΠΕΚΑ


ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ


ΝΑΣΟΣ ΚΕΔΡΑΚΑΣ στο ρόλο του ΣΩΤΗΡΗ


ΕΒΗ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΥ στο ρόλο της ΖΙΖΗ


alt


Δεν χρειάζονται συστάσεις για το ΚΑΣΤ των ΗΘΟΠΟΙΩΝ που συγκροτούν την ταινία.


Ονόματα που προκαλούν ΔΕΟΣ πραγματικά για τη δύναμη και την ποιότητα της υποκριτικής τους "επιστρατεύτηκαν" για να δώσουν τη λάμψη της εξαίρετης αυτής ταινίας


ΤΟ ΘΕΜΑ


Ο Διακεκριμένος και συνάμα γοητευτικός ζωγράφος ΝΑΣΟΣ ΚΑΡΝΕΖΗΣ δολοφονείται μέσα στη νύχτα στο ίδιο του το σπίτι.

Οι ενδείξεις είναι συντριπτικές για την ενοχοποίηση του ΚΩΣΤΑ ΦΛΩΡΑ σαν έγκλημα ζηλοτυπίας, έχοντας πληροφορηθεί από την αισθησιακή Γυναίκα του ΖΑΝΕΤ ΦΛΩΡΑ ότι ο ζωγράφος ήταν Εραστής της.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΛΩΡΑΣ συλλαμβάνεται ως ένοχος του στυγερού και άγριου εκγλήματος.

Ο Νεαρός γιος του, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΩΡΑΣ, φτάνει από το Παρίσι, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ΑΘΩΟΤΗΤΑ του Πατέρα του και ξεκινάει έναν Τιτάνιο αγώνα για να αποκαλύψει το σκοτάδι του ΦΟΝΟΥ.

Στη συνδρομή του σπεύδει η νεαρή ΜΥΡΤΩ ΚΑΨΗ, έχοντας κάθε λόγο να σκοτώσει και η ίδια τον ζωγράφο για το παρελθόν του.

Η Αστυνομία, ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΜΠΕΚΑΣ, με τη συνδρομή του μυστηριώδη αλλά και οξυδερκή πολιτευτή ΔΕΛΛΙΟΥ και τον αρχισυντάκτη μιας Εφημερίδας μπαίνουν στη δίνη της αναζήτησης των στοιχείων του Φόνου.

Το κουβάρι ξετυλίγεται βήμα το βήμα όπως ο μαιτρ του είδους ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ γνωρίζει φτάνοντας σε μια ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ....


alt


Η Ιστορική αφίσα της εποχής, όπως βλέπετε καλεί τους έχοντας δει την ταινία να μην αποκαλύψουν το μεγάλο μυστικό διατηρώντας έτσι το Φιλμ τη μαγεία του.


Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ


Με το "καλημέρα" της ταινίας, ο θεατής εισάγεται από τον Σκηνοθέτη ΤΖΑΝΗ ΑΛΙΦΕΡΗ στον υπέροχο, σκοτεινό, νυχτερινό κόσμο του FILM NOIR.

H εκπληκτική φωτογραφία των ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΡΥΔΗ-ΦΟΥΞ και ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

πραγματικά παραδίδουν μαθήματα ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟΥ ΧΟΡΟΥ ΣΚΙΑΣΕΩΝ και ΦΩΤΟΣ σε μια μίξη μαγική που εκστασιάζει τον θεατή με το μυστήριο και την αγωνία της προσμονής.


Τα ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ στην ταινία είναι πάρα πολλά και τέτοια που πάντα δίνουν ρυθμό, αγωνία και άγχος για τη συνέχεια. Οι εξωτερικές νυχτερινές σκηνές αναζήτησης των πιθανών ενόχων, μέσα στα ερημικά τότε στενά και σκοτάδια των συνοικιών του Πειραιά κάνουν γύρω μας ένα φόντο με παρόντα τα στοιχεία του ΘΡΙΛΕΡ.


Καθοριστικές στην ατμόσφαιρα του φιλμ δύο ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ.

Η ΖΑΝΕΤ ΦΛΩΡΑ (Μάρω Κοντού), μια πανέμορφη γυναίκα γεμάτη έκλυτο ΕΡΩΤΙΣΜΟ και ΑΙΣΘΗΣΙΑΣΜΟ δίνει το ερωτικό στοιχείο του noir στην ταινία με ένα άριστο άρωμα ενοχής και πόθου.


Η ΖΟΥΛΙΕΤ (Ελένη Χατζηαργύρη) στο ρόλο της μυστηριώδους Γαλλίδας Οικονόμου του Ζωγράφου, παρουσία άκρως επιβλητική, στα μαύρα της ρούχα, φιγούρα που προκαλεί πραγματικά δέος.


Η Παρουσία των Αστυνομικών, κλασικές φιγούρες της εποχής 1950-60, με τις καμπαρτίνες, τους σηκωμένους γιακάδες και τα κλασικά καπέλα, μεταφέρουν μπροστά μας το Αμερικάνικο Film Noir της καταδίωξης και του μυστηρίου, μην έχοντας να ζηλέψει παρά τα τεχνικά μέσα.

Μην ξεχνάτε ότι παρακολουθείτε μια ταινία στα 1959, στην Ελληνική Κινηματογραφική παραγωγή που γίνεται με το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕΡΑΚΙ των δημιουργών της, με ελάχιστα χρήματα και τεχνικά μέσα.


altΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Τόνισα και στην αρχή ότι η "επιστράτευση" όλων αυτών των μεγάλων Ηθοποιών στην ταινία ΕΓΓΥΑΤΑΙ την τεράστια ποιότητά της.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ και ΓΚΕΛΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

είναι αντίστοιχα οι δύο ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ πρώτοι ρόλοι.


alt


Εξαίρετες ερμηνείες και για τους δύο Ηθοποιούς μας.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ, αναζητά με πάθος την αλήθεια προσπαθώντας να σώσει τον Πατέρα του πιστεύοντας ακράδαντα στην αθωότητά του παρά τις συντριπτικές ενδείξεις ενοχής του.

Δεν έχει μεγάλες εξάρσεις στην ερμηνεία του, άλλωστε αυτός καθ' εαυτός ο ρόλος δεν αναδεικνύει μεγάλη ένταση για τον νεαρό ΦΛΩΡΑ.


Η ΓΚΕΛΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ευχάριστη έκπληξη, στην αρχή μυστηριακή, στη συνέχεια απλή, καθημερινή, όμορφη, με ήρεμη ερμηνεία επίσης σε ρόλο ναι μεν πρωταγωνιστικό αλλά όχι καθοριστικό.


alt


Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ στο ρόλο του ζωγράφου ΝΑΣΟΥ ΚΑΡΝΕΖΗ.

Τι να πει κανείς για τον τεράστιο αυτό ηθοποιό μας.

Ο Σωστός άνθρωπος στο σωστό ρόλο. Γοητευτικός, καλλιτέχνης, ερωτικός, δημιουργικός.


alt


Η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ στο ρόλο της αισθησιακής ΖΑΝΕΤ ΦΛΩΡΑ, στην κυριολεξία ζωγραφίζει και αρωματίζει το ...ροζ στην ταινία. Πανέμορφη, ερωτική, προκλητικά αισθησιακή, ενισχύει απόλυτα το ερωτικό στοιχείο στην ταινία. Άνετα η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ δίνει τον αέρα της FEMME FATALE, που εκμεταλλεύεται τον πλούσιο ώριμο ηλικιακά σύζυγό της ζώντας παράλληλα την έντονη ερωτικής της ζωή που καθίσταται μοιραία για τους γύρω της.


alt


Η ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ, προσωπικά πιστεύω είναι μακράν το ΒΡΑΒΕΙΟ, το ΔΥΝΑΤΟ ΧΑΡΤΙ, στον ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΡΟΛΟ στην ταινία.

Άνετα θα την πρότεινα για ΒΡΑΒΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ, σε μια ερμηνεία συγκλονιστική παρά το ότι χρονιά η παρουσία της δεν είναι και μεγάλη.

Επιβλητική, αργή, μυστηριακή, στην ουσία μοιάζει σαν "ακίνητη" τη στιγμή που μέσα της πάλλεται ο ψυχικός της κόσμος στον αέρα κυριολεκτικά.

Η Μεγάλη μας ηθοποιός σε όλο της το ΜΕΓΑΛΕΙΟ.


alt


Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, στο ρόλο του αντιστασιακού και συμμαχητή φίλου του ΚΩΣΤΑ ΦΛΩΡΑ, με έντονα χαρακτηριστικά εξωγενή, το μακιγιάζ εδώ εκπληκτικό, έχει μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερα κρίσιμη παρουσία στο ερμηνευτικό καστ. Τότε άλλωστε ο μεγάλος μας Ηθοποιός δεν είχε περάσει στον κόσμο της κωμωδίας όπως τον ζήσαμε μετά αλλά και τότε μεγαλουργούσε.


alt


Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, στο ρόλο του ενοχοποιημένου ΚΩΣΤΑ ΦΛΩΡΑ, σε αυτές τις ταινίες γράφει σχολή......! Η Παρουσία του μεγάλου μας ηθοποιού σε κλασικά Αστυνομικά φιλμ ήταν ....must για εκείνη την εποχή αναδεικνύοντας το ερμηνευτικό του υπόβαθρο, τον εσωτερικό του κόσμο και την ποιότητά του.


alt


Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ πάντα συνήθως σε κόντρα ρόλους, εδώ κλασικά στο ρόλο του "κακού" Τζώνη Παυλίδη, ενός ανθρώπου του υποκόσμου, ο οποίος κινείται και αυτός στο χώρο των υπόπτων. Πάντα άμεσος και εξαιρετικός στο είδος αυτό ο μεγάλος μας Ηθοποιός.


Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, εκείνη την εποχή "σάρωνε" με την παρουσία του δεύτερους και τρίτους ρόλους στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Ειδικά και εδώ είναι χαρακτηριστικός στο ρόλο του Αρχισυντάκτη σε εφημερίδα που ασχολείται με την διελεύκανση της υπόθεσης.


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΡΤΟΣ στο ρόλο του Επιθεωρητή ΜΠΕΚΑ, ακριβώς όπως ο ίδιος ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ τον θέλει και αναδεικνύει.


alt


Εξαιρετικός, απλός, μεθοδικός και σαφής.


Για τη Μουσική του ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΝΙΣΗ, του ανθρώπου που ταύτισε τη δημιουργία του με τον Ελληνικό Κινηματογράφο τι να πούμε και εδώ.

Μουσική ανάλογη του ύφους της ταινίας, με μοναδικό τρόπο για να ντύσει μουσικά το όλο κλίμα αγωνίας και κορύφωσης.


Κλείνουμε εδώ φίλες και φίλοι την παρουσίαση, στην ουσία, αυτής της πρώτης

Αστυνομικής κλασικής ταινίας του Ελληνικού Κινηματογράφου, που ακόμα και σήμερα 56 ολάκερα χρόνια μετά, όχι απλά συγκινεί, όχι απλά καθηλώνει και κρατά σε αγωνία, αλλά εξακολουθεί να σκορπά το ασπρόμαυρο άρωμά της στο πιστό και αγαπημένο Κοινό της...

ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ: Η "Μοιραία" Γυναίκα στο Ελληνικό Αστυνομικό Φιλμ

alt


Για την ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ δεν χρειάζονται πάρα πολλά λόγια και συστάσεις όσον αφορά τη θητεία, την προσφορά της, το πέρασμά της από τον Ελληνικό Κινηματογράφο.


59 ολάκερα χρόνια η Εξαίρετη Ελληνίδα Ηθοποιός ακούραστα υπηρετεί με το πληθωρικό της ταλέντο το Οικοδόμημα του Ελληνικού Κινηματογράφου σε όλο του το φάσμα.


Το σημερινό μας θέμα δεν έχει σκοπό να κάνει Γενική αναφορά στο πέρασμα της πανέμορφης Ηθοποιού μας στον Κινηματογράφο μας.


Έχει σκοπό να μιλήσει για κάτι ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ.


Ανάμεσα στα άλλα, η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ, διέπρεψε σε ένα συγκεκριμένο εξαίρετο είδος του Κινηματογράφου μας. Και μάλιστα στο ξεκίνημα της μεγάλης καριέρας της.


Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΦΙΛΜ ή γενικότερα το ΕΛΛΗΝΙΚΟ FILM NOIR κύρια αυτό της περιόδου 1960 όπου άνθησε αυτό το εξαίρετο είδος κάτω από εμπνευσμένες Σκηνοθεσίες αλλά και Σενάρια με βασικό δημιουργό τον μεγάλο Συγγραφέα μας Αστυνομικών Μυθιστορημάτων, τον 

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ


Το πέρασμα της ΜΑΡΩΣ ΚΟΝΤΟΥ στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΦΙΛΜ είναι όχι απλά σημαντικό.

Είναι ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ.....!


alt


Οι ερμηνείες της Ελληνίδας Ηθοποιού στο είδος αυτό πραγματικά ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ σε σημείο να έχει γράψει κάτι σαν "ΣΧΟΛΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ" πάνω στις ταινίες αυτές.

Η Ερμηνεία της χαρακτηρίζονταν από έντονη αισθησιακή και ερωτική παρουσία. Ποτέ δεν μια "συνηθισμένη" Γυναίκα. Είχε πολλές φορές το χαρακτήρα της Femme Fatale. Άλλες φορές είχε έναν κρυμμένο "κυνισμό", κάποια πανέμορφα και γοητευτικά "σκοτάδια" στον εσωτερικό της κόσμο που σε τράβαγαν κοντά της ασφυκτικά.

Σε αυτές τις ταινίες η Μάρω Κοντού δεν ήταν αυτό που λέμε "καλό κορίτσι" αλλά μια Γυναίκα με έντονο και σκοτεινό παρελθόν, με ψυχικό κόσμο αναστατωμένο και γκρίζο.

Έδωσε αυτούς τους ρόλους με τρομερή άνεση, με την χαρκτηριστική ερωτική της φωνή και την επιβλητική σωματική της παρουσία.


Θα κάνουμε λοιπόν μια αναφορά από τους ρόλους και τις ερμηνείες της πάνω στις ταινίες αυτές.


Το "χρυσό" αυτό διάστημα αφορά την περίοδο 1959 έως 1966 όπου η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ

Πρωταγωνιστεί σε έξι (6) σημαντικές και εξαίρετες Αστυνομικές ταινίες με έντονο το χαρακτηριστικό του Noir στην υφή τους.


Έτσι η Ηθοποιός μας εκείνην την περίοδο απέκτησε μια εξαιρετική "ταυτότητα" ρόλου και την απολαύσαμε τόσο στα πανέμορφα αισθησιακά, σωματικά της προσόντα όσο και στην δυνατή και εσωτερική της ερμηνεία.


Πάμε λοιπόν:


1959  "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ"


Ο ΤΖΑΝΗΣ ΑΛΙΦΕΡΗΣ σκηνοθετεί το συγκλονιστικό διήγημα του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ, σε σενάριο δικό του.

Ένα εξαίρετο Αστυνομικό φιλμ με έντονα τα χαρακτηριστικά του film noir


Πρωταγωνιστούσαν οι:  ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ, ΓΚΕΛΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ


alt


Η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ, στα 25 της χρόνια είναι εντυπωσιακή, ερωτική, γεμάτη μυστήριο, με εξαίρετη ερμηνεία, σε ρόλο κλειδί αυτόν της ΖΑΝΕΤ ΦΛΩΡΑ, την μυστηριώδη σύζυγο του Κώστα Φλωρά και ερωμένη του δολοφονημένου ζωγράφου Νάσου Καρνέζη


alt1960  "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"


Ένα χρόνο μετά από το προηγούμενο φιλμ, ο ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ σκηνοθετεί ένα ακόμα αστυνομικό αριστούργημα και αυτό βασισμένο στο διήγημα του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ, σε σενάριο μάλιστα του ιδίου.


Η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ ερμηνεύει την αινιγματικά σκοτεινή Ηθοποιό ΕΛΕΝΑ ΠΑΥΛΙΔΗ, δίπλα στους


ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ, ΤΙΤΟ ΒΑΝΔΗ, ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ, ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΑΓΑΝΕΑ, ΔΗΜΟ ΣΤΑΡΕΝΙΟ, ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ, ΓΚΙΚΑ ΜΠΙΝΙΑΡΗ, ΘΑΝΟ ΜΥΛΩΝΑ


alt


altalt1963  "ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ"


Σειρά έχει ένας άλλος σπουδαίος Σκηνοθέτης μας, που "ειδικεύτηκε" στο Noir αστυνομικό και ψυχολογικό φιλμ.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ, σε σενάριο του μεγάλου ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ σκηνοθετεί μια εξαίρετη ταινία με πολλά μοτίβα.

Δράμα ερωτικό με σαφέστατα Κοινωνικά Ταξικά χαρακτηριστικά δοσμένα με Μυστήριο και Noir ατμόσφαιρα


Η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ Δεσπόζει με την  της παρουσία, στο ρόλο της ΜΑΓΔΑΣ μιας πόρνης του λιμανιού, που προσπαθεί να γράψει κάτι καινούργιο στη ζωή της αλλά τα σκοτάδια του παρελθόντος και οι αστυνομικές ανατροπές καραδοκούν.

Στο πλάι της ο συγκλονιστικός ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, με τον οποίο θα συναντηθούν φτιάχνοντας ένα εξαίρετο δίδυμο και στις επόμενες ταινίες του είδους αυτού.


Επίσης έπαιξαν οι:  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΧΙΡΙΔΗΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΛΙΑΡΟΣ


altaltalt1964  "Ο ΚΡΑΧΤΗΣ"


Και πάλι ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ σε σενάριο ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ δημιουργεί ένα ακόμα Δράμα με πολλά χαρακτηριστικά στη πλοκή του:

Ερωτικά, Κοινωνικά, Ταξικά, Εργατικά, αρκετό μυστήριο και έντονη γκρίζα ατμόσφαιρα.


Η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ λάμπει με την επιβλητική αισθησιακή της παρουσία στο ρόλο της Γιούλας Μπογκοσιάν, ιδιοκτήτριας της Βιομηχανίας Μεταλλουργίας με την οποία είναι δεμένοι ένα σωρό εργατικές οικογένειες στις ταξικές γειτονιές του Πειραιά.


Πάλι στο πλάι του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΟΥΝΤΑ ο οποίος και κρατάει τον βασικό ρόλο στο έργο, ως το πρότυπο που σταδιακά καταρρέει και εκπίπτει και επίσης με τους:

ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥΤΣΙΟ, ΤΑΚΗ ΕΜΑΝΝΟΥΗΛ, ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ, ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΛΗ.


Το μυστήριο εμπλέκεται στο τι κρύβει ακριβώς η παράξενα γοητευτική ΓΙΟΥΛΑ και σε ποια σκοτάδια είναι τυλιγμένη παρασύροντας στο διάβα της μοιραία τον άνθρωπο που συνδέεται μαζί της


alt1966  "ΟΙ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ"


Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ συνεχίζει ακάθεκτα τον εξαίρετο δρόμο του στο Ελληνικό Αστυνομικό, και πάλι αυτή τη φορά σε σενάριο του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ


Η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ είναι πάλι εκεί, για τρίτη φορά δίπλα στον ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΝΤΑ, στο ίδιο μοτίβο επιτυχίας, στο ρόλο της Έφης, μιας νεαρής κοπέλας που προσπαθώντας να βγει από το αδιέξοδο του κόσμου της και να κάνει ευτυχισμένο τον πατέρα της κλείνει μια συμφωνία με έναν άντρα να παραστήσει τον σύζυγό της.


Πρωταγωνίστησαν οι : ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΧΙΡΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ


altalt1966  "ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ"


Το τελευταίο αλλά μακράν το καλύτερο από αυτού του είδους τις ταινίες στις οποίες διακρίθηκε η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ


Φέρει την Υπογραφή της Σκηνοθεσίας του μεγάλου μας ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Φυσικά βασισμένο στο βιβλίο και στο σενάριο του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ


Ένα δικαστικό αστυνομικό φιλμ από τα καλύτερα του είδους στον Ελληνικό Κινηματογράφο.


Δίπλα στην ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ πρωταγωνιστούν οι:  ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ, ΒΑΣΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΙΑΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ και ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ


alt


altΗ ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ στο ρόλο της κατηγορουμένης ΕΛΕΟΝΩΡΑΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ, η οποία κατηγορείται για το φόνο του πολύ μεγαλύτερου σε ηλικία συζύγου της.

Όλες οι ενδείξεις είναι συντριπτικά ενάντιά της αλλά ο ανηψιός της και στο βάθος ερωτευμένος μαζί της Ανδρέας (Λευτέρης Βουρνάς) πιστεύουν στην αθωότητά της παλεύοντας με αντίξοες συνθήκες για να το αποδείξουν με τον συνήγορό της Καλαντζή (Βάσος Ανδρονίδης)


Οι ανατροπές στην ταινία είναι συγκλονιστικές φέροντας την υπογραφή του μαιτρ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ


Η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ είναι εκπληκτική στο ρόλο της μια ακόμα φορά.


altΔώσαμε, φίλες και φίλοι, ανάγλυφα πιστεύουμε το στίγμα της ΜΑΡΩΣ ΚΟΝΤΟΥ στο Ελληνικό Αστυνομικό φιλμ της δεκαετίας του 1960


Διαμόρφωσε την εικόνα μιας Γυναίκας "εκτός ορίων", μιας Γυναίκας έξω από τα "χρηστά ήθη" και την κοινά αποδεκτή συστημική "ηθικοπλαστική" εικόνα.


Μια Femme Fatale ίσως ; μοιραία ; παραβατική ; πέρα από όλα όμως αυτά απίστευτα ερωτική, αισθησιακή, γεμάτη όμως από ανθρώπινα αισθήματα και έναν κρυφό κόσμο που αν και ζούσε στα σκοτάδια έκρυβε πάντα ένα άσβηστο Φως.....KATHARINE HEPBURN: Ο θρύλος της αντικονφορμίστριας του Hollywood

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL

έχουμε συνηθίσει, θα έλεγε κανείς, όταν αναφερόμαστε σε σημαντικές μορφές

Γυναικών Ηθοποιών που διέπρεψαν στο στερέωμα του κινηματογράφου, να έχουμε

κατά νου μια εικόνα πρότυπο Γυναίκας όπως απαιτεί το γνωστό stary system.


Είτε της Femme fatale, είτε αυτό της Γυναίκας "γατούλας", είτε αυτό της Γυναίκας σύμβολου του σεξ, πρότυπα που κλασικά αναπαράγονται στον χώρο του HOLLYWOOD.


Σήμερα όμως θα μιλήσουμε για μια μεγάλη μορφή, για ένα ΘΡΥΛΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

της μεγάλης Αμερικανίδας ΗθοποιούKATHARINE HEPBURNalt


"Η Αγάπη δεν έχει σε τίποτα να κάνει με όλα αυτά που προσδοκάς να πάρεις, παρά μονάχα με όλα αυτά που πρόκειται να δώσεις και αυτό είναι το παν....."


Τα λόγια της μεγάλης και θρυλικής αυτής μορφής που συγκλόνισε για δεκαετίες ολάκερες το οικοδόμημα της Έβδομης Τέχνης.


12 ΜΑΗ 1907-29 ΙΟΥΝΗ 2003


Γεννήθηκε στο HARTFORD του CONNECTICUT USA και έφυγε πλήρης ημερών στα 96 της χρόνια στο OLD SAYBROOK, CONNECTICUT USA


Ο Χρόνος στάθηκε φιλικός και δοτικός μαζί της δίνοντας δεκαετίες ολάκερες μιας ζωής γεμάτης, μιας ζωής που δεν χτίστηκε μέσα στο ψεύτικο, στο πλασματικό και στο γιαλιστερό, μιας ζωής που ήρθε κόντρα αντιμέτωπη με ολάκερο το γκρίζο και μαύρο κοινωνικο-πολιτικό σύμπλεγμα του Hollywood και του Μακαρθισμού


alt


alt


Μια μορφή που θεωρείται η κατ' εξοχήν ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΡ του Κινηματογράφου, μια ανεξάρτητη Γυναίκα κόντρα στα επικρατούντα πρότυπα του American style of life.

Μια Γυναίκα Ηθοποιός που ήταν στα μαύρα κατάστιχα του Φασίστα Μακάρθυ και τις περιβόητης επιτροπής του.


Η Αντικομμουνιστική Υστερία της δεκαετίας του 1940-1950 αμέσως δηλαδή μετά τη λήξη του μεγάλου Πολέμου, την ώθησε ευθέως στην προοδευτική πολιτική δραστηριότητα.

Τον Μάη του 1947 έβγαλε ένα φλογερό λόγο ενάντια στην ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, ο οποίος μάλιστα σοκάρισε την Κοινή γνώμη.

Ευθέως στοχοποιήθηκε από τους Δεξιούς πολιτικούς κύκλους στις ΗΠΑ με την κατηγορία της ....ΦιλοΚομμονιστικής προπαγάνδας και φυσικά μπήκε στην περιβόητη λίστα της Επιτροπής Μακάρθυ.

Απτόητη συνέχισε να εκφράζει λεύτερα τις ριζοσπαστικές της ιδέες και σε συνδυασμό με την απαράμιλλη αξίας της ως Ηθοποιού πέταξε στα σκουπίδια όλες αυτές τις συμπεριφορές.


alt

1938  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


  Η μητέρα της ήταν μια γνωστή Φεμινίστρια της εποχής, η CATHERINE-MARTHA HOUGHTON, κληρονόμος της εταιρείας γυαλιού CORNING και συνιδρύτρια της Οργάνωσης για θέματα Υγείας στην αναπαραγωγή (PLANNED PARENTHOOD).


  Πατέρας της ο Dr. THOMAS NORVAL HEPBURN Βρεταννικής καταγωγής. Είχε ακόμα πέντε αδέλφια.

  Ο Πατέρας της ήταν από τους ανθρώπους, που ήθελε τα παιδιά του, αγόρια και κορίτσια, ειδικά τα τελευταία να έχουν πλήρη ελεύθερα δικαιώματα στη ζωή έτσι τα στήριξε σε πολλές αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

  Μάλιστα η KATHARINE είχε σπουδαίο ταλέντο στο Καλλιτεχνικό πατινάζ και έφτασε στα ημιτελικά του πρωταθλήματος Golf νεανίδων του CONNECTICUT.

  H KATHARINE λάτρευε τη θάλασσα και το κολύμπι, γεγονός που το κράτησε σε όλη της ζωή καθώς κολυμπούσε με πάθος μέχρι τα 80 της χρόνια.


  alt


  Στις 3/4/1921, στα 14 της χρόνια, βίωσε μια μεγάλη Οικογενειακή και Προσωπική τραγωδία καθώς βρήκε τον μεγαλύτερο αδελφό της TOM, αγαπημένο της αδελφό, να έχει κρεμαστεί με το πλάγιο καδρονάκι της σοφίτας από ένα σχοινί. Η Οικογένεια απέδωσε το γεγονός σε ατύχημα καθώς δεν υπήρχαν κίνητρα για αυτοκτονία ενός νεαρού παιδιού στα 16 του χρόνια. 

  Το σοκ για την KATHΕRINE ήταν μεγάλο και έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιεί έκτοτε τα γεννέθλιά του σαν δικά της.


  Η Πραγματική της ημερομηνία γέννησης, αποκαλύφτηκε στην Αυτοβιογραφία της 


  alt  alt


  Σπούδασε στο OXFORD SCHOOL, CONNECTICUT και αργότερα στο BRYN MAWR COLLEGE.

  Εκεί μάλιστα αποβλήθηκε γιατί την έπιασαν να ....καπνίζει κάτι απαγορευμένο για Γυναίκα της εποχής.

  Πήρε Πτυχίο ΙΣΤΟΡΙΑΣ και ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ το 1928 και τότε έκανε και το ξεκίνημά της στο BROADWAY με ένα μικρό ρόλο στην "ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΙΝΑ"


  Το 1928, εξαίσια χρονιά για κείνη, παντρεύτηκε με τον κοσμικό επιχειρηματία LADLOW OGDEN SMITH. Ένας γάμος όμως ρευστός καθώς η KEPBURN συνέχιζε τη θεατρική της καριέρα και συνέχιζε να ταξιδεύει. Έτσι χώρισαν στο Μεξικό στα 1934. Η Σχέση τους εξακολουθούσε να είναι άριστη και φιλική τόσο με την ίδια όσο και οικογενειακά.


  Στις 21/9/1938, στα 31 της χρόνια, γλύτωσε από το θάνατο, καθώς το σπίτι της παρασύρθηκε από τυφώνα στο OLD SAYBROOK και καταστράφηκε. Σε εκείνη την καταστροφή έχασε σχεδόν τα πάντα από τα υπάρχοντά της.


  alt  alt


  Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΗΣ


  Η Πρώτη δράση της KATHERINE HEPBURN μετά την αποφοίτηση από το Κολλέγιο ήταν το ΘΕΑΤΡΟ.

  Εκεί ξεκίνησε και θεμελίωσε τη λαμπερή της καριέρα, έχοντας συμμετοχή σε ένα θίασο στη Βαλτιμόρη.

  Ακολούθησε η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ και το BROADWAY όχι όμως πάντα με επιτυχία καθώς είχε πολλές αναποδιές και δεν τα κατάφερνε.

  Επέμενε, το πάλαιψε και η επιτυχία άρχισε να εμφανίζεται το 1932, στα 25 της χρόνια, στο ρόλο της ΑΝΤΙΟΠΗΣ των Αμαζόνων στο έργο "THE WARRIOR'S HUSBAND" και έτσι έστρεψε τα βλέμματα του HOLLYWOOD επάνω της.


  Έτσι ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα στον Κινηματογράφο, όπου η καριέρα της απογειώθηκε δίπλα στον μεγάλο Ηθοποιό JOHN BARRYMORE


  alt


  Επίσης μεγάλη συμβολή στην ανάδειξή της έχει και ο μεγάλος Σκηνοθέτης

  GEORGE CUKOR


  alt


  Σωματικά η KATHARINE HEPBURN είχε ύψος 1,71 μ. και εθεωρείτο από τις ψηλότερες Γυναίκες πρωταγωνίστριες εκείνης της εποχής.

  Μάλιστα τα κοινωνικά "σχόλια" εκείνης της περιόδου έφεραν τον έμπειρο Ηθοποιό JOHN BARRYMORE να την .....χουφτώνει επί σκηνής στα γυρίσματα συναντώντας έντονα τη δική της αντίδραση.


  Η HEPBURN υπογράφει συμβόλαιο με την εταιρεία RKO αλλά η μόνιμη Αντικονφοσμιστική και Αντι-Hollywood συμπεριφορά της εκτός οθόνης, κάνει την εταιρεία να είναι σε "αναμμένα κάρβουνα" καθώς δεν μπορούν να την αναδείξουν όπως αυτοί θέλουν.


  Η Ίδια όμως τους διαψεύδει πανηγυρικά και θριαμβευτικά το 1933 όπου στο έργο:


  "ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ" (MORNING GLORY) του LOWELL SHERMAN με τον DOUGLAS FAIRBANKS JR. & ADOLF MENJOU η KATHERINE HEPBURN κερδίζει το OSCAR A' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ θριαμβευτικά.


  Μάλιστα η ίδια απείχε από την απονομή αλλά ενθουσιάστηκε.


  alt  alt  Την ίδια χρονιά έχει μια ακόμα τεράστια Εμπορική επιτυχία στο ρομαντικό οικογενειακό δράμα του GEORGE CUKOR  "LITTLE WOMEN"


  σπάζοντας κάθε εισπρακτικό ρεκόρ.


  alt


  alt


  alt


  Το 1935 έρχεται μια ακόμα πολύ μεγάλη επιτυχία. Πρωταγωνιστεί στη ρομαντική δραματική comedy του GEORGE STEVENS 

  "ALICE ADAMS"


  με τον FRED MAC MURREY


  Εκεί έχει την 2η Υποψηφιότητά της για OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ αλλά το βραβείο το κερδίζει η BETTY DAVIS


  alt  alt


  alt


  Το 1937 πρωταγωνιστεί σε μια εξαιρετική δραματική comedy του GREGORY LACAVA "STAGE DOOR" με την GINGER ROGERS & ADOLPHE MENJOU


  alt


  alt  Στα 1938 συνεχίζει η καριέρα της να ανεβαίνει με την ρομαντική comedy του HOWARD HAWKS

  "BRINGING UP BABY"


  πλάι στον CARY GRANT & CHARLES RUGGLES


  alt


  alt  alt


  Σε πάρα πολλές δημόσιες εμφανίσεις της, την εποχή εκείνη προπολεμικά, συνήθιζε να εμφανίζεται με αντρικά κοστούμια, θεωρώντας τα άνετα όπως η ίδια έλεγε.

  Έτσι, με τον τρόπο της, δημιούργησε μια "μόδα" με τις γυναίκες να προτιμούν παντελόνια κάτι πολύ τολμηρό εκείνη την εποχή.


  Ο ΑΝΤΙΚΟΝΦΟΡΜΙΣΜΟΣ της HEPBURN


  Η Μεγάλη πρωταγωνίστρια συνέχιζε ευθέως το διαφορετικό και πολλές φορές επιθετικό της ύφος απέναντι στο κατεστημένο look που απαιτούσε το Hollywood από τις Γυναίκες "σεξοβόμβες" της εποχής.


  Ελευθερόστομη, πνευματική, με καυστική γλώσσα, παράταιρο ενδυματολογικό στυλ, ενάντια στα στερεότυπα της "ξανθιάς σεξοβόμβας", προτιμώντας ταγιέρ με παντελόνι, με ελάχιστο σχεδόν ανύπαρκτο μακιγιάζ, ποια θα τα τολμούσε όλα αυτά στη δημόσια τότε εικόνα της ;


  Η Σχέση της με τον τύπο δεν ήταν υποτακτική. Απέρριπτε πολλές συνεντεύξεις ή οι απαντήσεις της έδειχναν "κακές". Μερικές φορές όμως έφτανε στο αρνητικό να εκφράζεται αρνητικά για συναδέλφους της σε σημείο προσβολής γεγονός που προκαλούσε προβλήματα στη δημόσια εικόνα της.


  Δεν γνωρίζουμε και το λόγο που άρχισε να είναι δύσκολη και δυσπρόσιτη στο κοινό της ειδικά στο θέμα του αυτόγραφου, γεγονός που οδήγησε τα πράγματα να της προσάψουν το παρατσούκλι:  "Katharine of Arrogance"  (Αικατερίνη της Αλαζονείας) με αποτέλεσμα το κοινό να απομακρύνεται και από τις ταινίες της.


  Έτσι φτάσαμε στα 1938 να έχει κάθετη πτώση στην θεαματικότητα των ταινιών της και να ψηφιστεί ως το "ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ" σε ψηφοφορία από ιδιοκτήτες αιθουσών.


  Ήταν υποψήφια για το ρόλο της SCARLET O' HARA στο επικό "ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ" αλλά ο παραγωγός DAVID SELZNICK την απόρριψε θεωρώντας ότι "δεν είχε σεξουαλικότητα".


  Έτσι στα 1938. η ίδια αποζημίωσε την εταιρεία RKO με το ποσόν των 75000 $ για να απαλλαγεί από το συμβόλαιό της καθώς δεν συμφώνησε με τους ρόλους που της έδιναν.


  Το 1938 επανέρχεται δριμύτερη με το ρομαντικό δράμα του GEORGE CUKOR

  "HOLIDAY"

  πλάι στον CARY GRANT

  Η Ταινία ήταν εξαιρετική αλλά δεν πήγε καλά εμπορικά.


  alt
  alt  alt  Το 1940 όμως έρχεται η νέα της απογείωση........!


  Πάλι με τον GEORGE CUKOR πρωταγωνιστεί υπέροχα στην ρομαντική comedy

  "THE PHILADELPHIA STORY"

  πάλι με τον CARY GRANT & JAMES STEWART


  H HEPBURN ήταν εκ νέου ΥΠΟΨΗΦΙΑ για OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ


  Το έργο έχει πολύ μεγάλη επιτυχία για ολάκερο το 1940


  alt


  alt  alt


  alt  Η ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ του HOLLYWOOD


  Στο μεταξύ η αρχή της δεκαετίας του 1940, αμέσως μετά τον Ρουσβελτ, βρίσκει τις ΗΠΑ στη σκιά της Αντικομμουνιστικής υστερίας που ήταν το σκαλοπάτι που προετοίμασε το φασισμό του ΜΑΚΑΡΘΥ.


  Ο ΜΑΪΡΟΝ ΦΑΓΚΑΝ, δεξιός συγγραφέας, παραγωγός και σκηνοθέτης, επίκεντρο της αντικομμουνιστικής υστερίας στο χώρο της τέχνης στις ΗΠΑ, κατήγγειλε την HEPBURN επειδή η ίδια συμμετείχε για λογαριασμό συντρόφων της ηθοποιών και καλλιτεχνών στον αγώνα ενάντια στις ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ της δεκαετίας του 1940.


  Οι κατηγορίες που τις απηύθυναν πήραν το χαρακτήρα υστερίας κατηγορώντας την ότι συμπαθεί ευθέως τον Γ.Γ. του Κ.Κ.Σ.Ε. Ιωσήφ Στάλιν


  O SPENCER TRACY στη ΖΩΗ της


  alt


  Ο μεγάλος Ηθοποιός SPENCER TRACY ήταν από τα πρόσωπα που έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή της KATHARINE HEPBURN.

  Συναντήθηκαν στον Κινηματογράφο σαν συμπρωταγωνιστές και εκεί ξεκίνησε η συνεργασία και η σχέση τους


  Το 1942 πρωταγωνιστούν μαζί στην ρομαντική comedy του GEORGE STEVENS


  "WOMAN OF THE YEAR"


  alt


  alt


  alt  Στα παρασκήνια αυτής της ταινίας το ζευγάρι ερωτεύτηκε και έτσι ξεκίνησε μια σχέση από τις πλέον διάσημες στο HOLLYWOOD παρά το ότι ο TRACY ήταν παντρεμένος.


  Οι δυό τους έγιναν από τα πλέον αναγνωρίσιμα ζευγάρια τόσο επί σκηνής όσο και έξω από αυτήν


  Χαρακτήρες που συμπλήρωναν άμεσα ο ένας τον άλλο η HEPBURN και ο TRACY στις ταινίες τους τόνιζαν τις εντάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να βρεί μια αρμονική ισορροπία δύναμης μέσα στο σπίτι.

  Εκεί διεκδικούνται και λύνονται όλα με μια αμοιβαία συμφωνία σεβασμού και ερωτισμού συνάμα.


  Μαζί εμφανίστηκαν συνολικά σε Εννέα (9) ταινίες:


  • 1942  "KEEPER OF THE FLAME" το δράμα μυστηρίου του GEORGE CUKOR
  • 1949  "ADAM'S RIB" δραματική ρομαντική comedy του GEORGE CUKOR
  • 1952  "PAT AND MIKE"  ρομαντική comedy επίσης του GEORGE CUKOR
  • 1957  "DESK SET" μια ακόμα comedy του WALTER LANG
  • 1967  "ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑΡΘΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ"  (GUESS WHO'S COMING TO DINNER) το υπέροχο δράμα του STANLEY CRAMER. Μαζί τους και ο εκπληκτικός SIDNEY POITIER. Στην υπέροχη αυτή ταινία η KATHERINE HEPBURN κερδίζει το δεύτερο ΒΡΑΒΕΙΟ OSCAR A' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ


  alt


  alt


  alt  alt


  alt  alt


  alt


  alt


  alt


  alt


  Η HEPBURN με τον TRACY έκρυψαν πολύ διακριτικά το δεσμό τους, χωρίς να δώσουν δικαιώματα και χωρίς να δημοσιοποιήσουν κάτι από τη σχέση τους. Ήταν ζευγάρι για δεκαετίες, φυσικά δεν ζούσαν μόνιμα μαζί, όμως έμειναν μαζί μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του TRACY όντας για αυτήν η μεγάλη της αγάπη.


  Είχε φυσικά πριν από αυτόν ερωτικές σχέσεις με τον ατζέντη της LELAND HAYWORD, με τον JOHN FORD και τον HOWARD HUGHES.


  Το 1962 έχουμε ένα ακόμα αριστούργημα με το δράμα του SIDNEY LUMET

  "LONG DAY'S JOURNEY INTO THE NIGHT"


  με τους RALPH RICHARDSON, JASON ROBARDS


  alt


  alt


  H KATHARINE HEPBURN για μια ακόμα φορά είναι Υποψήφια για OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ με την υπέροχη ερμηνεία της. Δεν τον κερδίζει εκεί το βραβείο αλλά τιμάται με ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ.


  Μετά το 1962, η HEPBURN αποσυρεται για 5 χρόνια απ τη σκηνή για να φροντίσει την εξασθενημένη υγεία του SPENCER TRACY. O Mεγάλος αγαπημένος της έφυγε από τη ζωή και η ίδια, παρά το σοκ της, δεν παρευρέθηκε στην Κηδεία του ανθρώπου που λάτρεψε, για να μην δημιουργήσει προβλήματα στην οικογένειά του.

  Μετά από αυτό ή ίδια δήλωσε ότι τη τελευταία της ταινία, δεν μπορούσε να την ξαναδεί καθώς οι αναμνήσεις από τη σχέση τους ήταν καταλυτικές.


  Στο μεταξύ, στα 1961, πέραν των έργων με τον TRACY, είχε μια ακόμα πολύ μεγάλη επιτυχία.

  Ήταν το ρομαντικό πολεμικό δράμα του JOHN HUSTON

  "THE AFRICAN QUEEN"

  στο οποίο πρωταγωνιστεί με τον μεγάλο HUMPHREY BOGART,

  Η Εξαίρετη ερμηνεία της, της δίνει την 5η Υποψηφιότητα για OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ, το οποίο και έχασε από την VIVIEN LEIGH στην ταινία της "ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ"


  alt


  alt


  alt


  Η Ταινία γυρίστηκε στην Αφρική, όπου όλοι οι Ηθοποιοί υπέφεραν από Ελονοσία και Δυσεντερία εκτός από τον ....σκηνοθέτη και τον Bogart καθώς κανείς τους σχεδόν δεν έπινε ντόπιο νερό.

  Η HEPBURN παρά το ότι ήταν κόρη Ουρολόγου, έπινε άφθονο νερό, και ταλαιπωρήθηκε πολύ άσχημα στην υγεία της.


  Στη συνέχεια έχουμε δύο ακόμα πολύ σημαντικές της ταινίες:


  1955 το ρομαντικό δράμα του DAVID LEAN  "SUMMERTIME" για το οποίο επίσης ήταν Υποψήφια μία ακόμα φορά για OSCAR A' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ, και το

  1956  στο ρομαντικό western του JOSEPH ANTHONY  "RAINMAKER" με τον μεγάλο BURT LANCASTER επίσης για το οποίο είχε νέα υποψηφιότητα για OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ


  alt


  alt


  alt


  Συνεχίζει με δύο ακόμα υπέροχες μεταφορές στην Μεγάλη Οθόνη δύο θρυλικών θεατρικών έργων.


  1959 "ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ" η μεταφορά του έργου του TENNESSEE WILLIAMS από τον JOSEPH MANKIEWICZ με τους ELIZABETH TAYLOR & MONTGOMERY CLIFT και με τις δύο μεγάλες Ηθοποιούς να είναι Υποψήφιες για OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΡΟΛΩΝ


  1962 "ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ" η μεταφορά του θεατρικού του ΕΥΓΕΝΙΟΥ Ο' ΝΗΛ από τον SIDNEY LUMET


  alt


  alt


  alt  Το 1968 είναι μια ακόμα θριαμβευτική χρονιά για εκείνη καθώς κερδίζει το 3ο OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ στο ιστορικό δράμα του ANTHONY HARVEY


  "THE LION IN WINTER"


  με τους PETER O' TOOLE & ANTHONY HOPKINS


  Εκεί γνωρίζονται με τον PETER O' TOOLE ο οποίος μένει γοητευμένος μαζί της έχοντας μεγάλη και άριστη συνεργασία παραμένοντας έκτοτε φίλοι μέχρι τέλους.


  alt


  alt


  alt


  Η HEPBURN συνεχίζει παραδοσιακά να Κινηματογραφεί θεατρικά μεγάλα κλασικά αριστουργήματα συνεχίζοντας το 1969 με "Η ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΣΑΓΙΩ" του ΖΑΝ ΖΙΡΟΝΤΟΥ σε Σκηνοθεσία BRYAN FORBES (THE MADWOMAN OF CHAILLOT)

  το 1971 με τις "ΤΡΩΑΔΕΣ" του ΕΥΡΥΠΙΔΗ σε σκηνοθεσία του δικού μας ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ με τις VANESSA REDGRAVE, GENEVIEVE BUJOLD, ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ σε μια συγκλονιστική πραγματικά ακόμα ερμηνεία.


  alt  alt


  alt  Η ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ της ΚΑΡΙΕΡΑΣ της


  Η Δεκαετία του 1970 την βρίσκει στην ύστερη φάση της μεγάλης καριέρας της έχοντας πλέον την ωριμότητά της ως καλά κρυμμένο θησαυρό.

  Στην ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ  "LOVE AMONG THE RUINS" του GEORGE CUKOR κερδίζει ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΜΜΥ μαζί με τον LAURENCE OLIVIER.


  To 1975 εμφανίζεται σε έναν από τους μέγιστους ρόλους της καριέρας της στο western του

  STUART MILLAR   "Ο ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΣ" στο πλάι του JOHN WAYNE 


  alt


  alt  Το 1981, ένας ακόμα μεγάλος θρίαμβος και το 4ο αυτή τη φορά OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ στο δράμα του MARK RYDELL  "ON GOLDEN POND"  (ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΛΙΜΝΗ) με τους HENRY FONDA & JANE FONDA


  alt


  alt


  alt


  Και φτάνουμε στα 1994, όπου πλέον σε ηλικία πλέον 87 ετών η μεγάλη αυτή πρέσβειρα του Κινηματογράφου δίνει την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ της ΕΡΜΗΝΕΙΑ στην δραματική ρομαντική comedy του GLENN GORDON CARON   "LOVE AFFAIR" με τους WARREN BEATTY & ANNETE BENING


  alt


  alt


  alt


  ΤΟ ΤΕΛΟΣ


  Το τέλος για την KATHARINE HEPBURN έρχεται με φυσικά αίτια καθώς στις 19 Ιούνη 2003, στα 96 της χρόνια, η Αυλαία μιας τεράστιας ζωής, κλείνει για την μεγάλη αυτή μορφή της Τέχνης.


  Προς τιμήν της μνήμης της, και για την μεγάλη θεατρική της προσφορά, τα ΦΩΤΑ του BROADWAY χαμήλωσαν για μια ώρα.


  13 μέρες μετά το θάνατό της δημοσιεύτηκε και το βραβευμένο της Βιβλίο "KATE REMEMBERED"


  alt


  ΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


  52 Κινηματογραφικές ταινίες έφεραν την προσωπική της συμμετοχή σε ένα διάστημα από το 1932 ως το 1994, για 62 ολάκερα χρόνια, παρουσία ίλιγγος για τα δρώμενα του Κινηματογράφου


  ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


  Συνολικά να αναφέρουμε ότι η KATHARINE HEPBURN έχει τιμηθεί με:


  27 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και 31 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ


  Ανάμεσά τους κυριαρχούν τα 4 OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ, από τις πλέον βραβευμένες ηθοποιούς στην ιστορία του Hollywood.

  2 ΒΡΑΒΕΙΑ BAFTA, 1 ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ, 1 ΒΡΑΒΕΙΟ FESTIVAL DAVID DI DONATELLO, 1 MONTREAL FESTIVAL AWARD, 1 ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, 1 ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ, και ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ στη διάσημη ΟΔΟ του HOLLYWOOD.


  Αυτή ήταν η μεγάλη KATHARINE HEPBURN


  Μια εμβληματική μορφή στο χώρο του θεάτρου και κινηματογράφου, που

  για δεκαετίες ολάκερες δέσποζε στο χώρο της έβδομης τέχνης και των θεατρικών πλατώ.


  Μια καλλιτέχνιδα, που τόλμησε, με την ισχυρότατη προσωπικότητά της, να συνθλίψει την κλασσική light εικόνα της γυναίκας του Hollywood, που πήγε παντελώς κόντρα στις επιταγές των εταιρειών, που συγκρούστηκε κατά μέτωπο με το υστερικό πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ.