Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

YVES MONTAND: ΕΝΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΘΡΥΛΟΣ


alt


Ήταν η 9η του Νοέμβρη του 1991 στη Γαλλία.....

Ο Μεγάλος Γάλλος Σκηνοθέτης JEAN JACQUES BEINEIX περιγράφει χαρακτηριστικά με κομένη την ανάσα:

"Είχαμε τα γυρίσματα της ταινίας THE ISLAND OF PACHYDERMS.....την έσχατη μέρα......έπειτα από ένα τελευταίο γύρισμα... Ήταν η έσχατη Νύχτα και καναμε κάποιες διορθώσεις στα γυρίσματα. Ολοκλήρωσε όπως πάντα με μοναδικό τρόπο ότι έκανε και ύστερα ...έφυγε...πέθανε....! Και, ως τι ειρωνία.....το φιλμ μιλάει για την ιστορία ενός ηλικιωμένου άντρα που πεθαίνει από καρδιακή προσβολή.....ακριβώς δηλαδή ότι έγινε και σε εκείνον...!!!..."

Ο Μεγάλος Ηθοποιός, ερμηνευτής, άνθρωπος της Τέχνης, ο απαράμιλλος αγωνιστής των αδυνάτων και των κατατρεγμένων,

μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΟΡΦΗ ΘΡΥΛΟΣ στο χώρο του Παγκόσμιου Κινηματογράφου για τον 20ο αιώνα,

ο παντοτινός πεισματάρης Αριστερός Διανοούμενος, έφυγε μόλις στα 70 του χρόνια στο "πεδίο της σκηνής", που πάντα την τίμησε με το ήθος και την παρουσία του.


YVES MONTAND


13 Οκτώβρη 1921-9 Νοέμβρη 1991

Η Γη του Παρισιού, στο Κοιμητήριο του PERE LACHAISE αγκάλιασε το σώμα του μεγάλου Ηθοποιού δίπλα ακριβώς στην ίδια αγκαλιά της πρώτης του συζύγου, της επίσης θρυλικής SIMONE SIGNORET

alt

Ακολουθούμε τα λόγια του μεγάλου ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ στην αναδρομή του για κείνη την άξαφνη αναχώρηση:

«Η Γαλλία πένθησε τον Ιβ Μοντάν σχεδόν σαν έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι είχε κάποτε ψιθυριστεί πως ο ίδιος είχε τέτοιες βλέψεις -που ο ίδιος, πάλι, τις είχε διαψεύσει κατηγορηματικά- είναι άσχετο, νομίζω, με την έκταση που πήρε στα mass media ο θάνατός του. 

Πρώτα πρώτα ήταν ξαφνικός: καμιά αρρώστια, κανένας ψίθυρος δεν τον είχε προετοιμάσει. Κι αυτό σοκάρισε, γι' αυτό βρέθηκαν όλοι ανέτοιμοι μπροστά στην ξαφνική αποχώρησή του από τη σκηνή.  Ο Μοντάν έπεσε πάνω στο "γύρισμα" της ταινίας του Beineix, σχεδόν στο τέλος της ταινίας. Βούτηξε σε παγωμένες λίμνες, στο πεδίο της μάχης..."


alt

Ξεκινήσαμε "ανάποδα" για να κάνουμε την σεπτή μας αναφορά στον μεγάλο αλλά συνάμα και απίστευτα Γοητευτικό YVES MONTAND, στον άνθρωπο που συνδέθηκε με τον σύγχρονο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ δεμένος και παρών με όλες τις αριστερές και προοδευτικές δημιουργίες.

Ένας ηθοποιός δεμένος και με την πατρίδα μας, στα δύσβατα σκοτεινά χρόνια της Αμερικανοκίνητης ΧΟΥΝΤΑΣ, όπου με την συνεργασία του με τον ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟ αλλά μετά και τον ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ έδωσε αριστουργήματα.


alt


Το να προσπαθήσει κάποιος να δώσει μια πλήρη εικόνα του YVES MONTAND σε ένα και μοναδικό αφιέρωμα θαρρώ είναι αδύνατο.

Ο Όγκος και η διάρκεια του έργου του δεν ...προσφέρεται για περιλήψεις.

Συνεπώς θα προσπαθήσω να σταθώ περιγραμματικά και αυστηρά στις πιο σημαντικές του στιγμές για να κάνω ένα στοιχειώδες αφιέρωμα στην πορεία του μεγάλου καλλιτέχνη.


alt

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο IVO LIVI, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είναι ΙΤΑΛΟΣ και γεννήθηκε στο MONSUMMANO TERME της ΤΟΣΚΑΝΗΣ.

Οι γονείς του GIOVANNI & GIUESEPPINA. Ο πατέρας του κατασκευαστής ...σκουπών Κομμουνιστής στις πολιτικές απόψεις ενώ η μητέρα του καθολική. Η Οικογένεια LIVI αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γη τους το 1923 και να αναζητήσει δεύτερη πατρίδα στη ΓΑΛΛΙΑ το 1923 μετά από άγριο κυνήγι των Ιταλών φασιστών.

Ο Νεαρός MONTAND μεγάλωσε στη ΜΑΣΑΛΛΙΑ, δούλεψε στο μπαρμπέρικο της αδελφής του και αργότερα σαν Λιμενεργάτης.


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ


Η πρώτη του επαφή με την τέχνη ξεκίνησε το 1944 στη Λεύτερη Γαλλία, σαν ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ καθώς είχ έξοχη φωνή. Είχε την τύχη να τον ανακαλύψει η μεγάλη EDITH PIAF στο ΠΑΡΙΣΙ και στη συνέχεια έγινε μέρος της δικής της ομάδας.


alt

 Ο YVES MONTAND γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση με δύο βασικές ιδιότητες, άρρηκτα συνυφασμένες με τον Κινηματογράφο:

Τραγουδιστής και Ηθοποιός. Η Φιλμογραφία του αποτελείται από 61 Κινηματογραφικές ταινίες, πολλές από τις οποίες αποτελούν σημεία σταθμό στον παγκόσμιο Κινηματογράφο. Επίσης έχει γράψει τη ΜΟΥΣΙΚΗ σε 20 Κινηματογραφικά έργα γεγονός που αναδεικνύει και τη μουσική του πλευρά.

Τα τραγούδια του για την πόλη του ΠΑΡΙΣΙΟΥ έγιναν στο διάβα του χρόνου κλασικά....! Στο περίφημο BRUNO COQUATRIX PARIS OLYMPIA MUSIC HALL γνώρισε τεράστιες στιγμές φήμης και αναγνώρισης με ζωντανές συναυλίες και ερμηνείες.

alt

Το 1951 παντρεύτηκε με την διάσημη Ηθοποιό και άνθρωπο της Τέχνης SIMONE SIGNORET με την οποία συμπρωταγωνίστησε σε πάρα πολλές ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Ο Γάμος τους ήταν από εκείνος που χαρακτηρίζονται δημιουργικούς, ήρεμους και αρμονικούς μέχρι το θάνατο της SIMONE το 1985.

Παρ' όλα αυτά ο έντονα γοητευτικός YVES MONTAND είχε τις "παράλληλες" ερωτικές του σχέσεις, τις οποίες δεν έκρυψε:

Αξιοσημείωτη ήταν η σχέση του με την MARILYN MONROE με την οποία επαιξε σε ένα από τα τελευταία της φιλμ, το "LET'S MAKE LOVE".


alt

alt


alt

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο MONTAND έπαιξε σε μια σειρά Αμερικάνικων ταινιών καθ' όσο καιρό βρίσκονταν στο BROADWAY.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Ο YVES MONTAND, έχει και ένα....ρεκόρ προσωπικής ζωής... Ευτύχησε να γίνει ΠΑΤΕΡΑΣ του μοναδικού του παιδιού, του VALENTIN, το 1988, στα ...67 του χρόνια παρακαλώ (!!!), τρία μόλις χρόνια δυστυχώς πριν πεθάνει, από την δεύτερη Γυναίκα του, την CAROLE AMIEL.


alt


alt

Πέρα από αυτό, ένα ακόμα συγκλονιστικό γεγονός ήρθε να ταράξει τη Γαλλική κοινωνία καθώς μια Γυναίκα υποστήριξε και κατηγόρησε ότι έχει παιδί, μια κόρη, με τον διάσημο Ηθοποιό. Η Υπόθεση τράβηξε στα δικαστήρια ζητώντας δείγμα DNA από τον ίδιο, ο οποίος και το αρνήθηκε. Η Γυναίκα επέμενε μετά το θάνατό του και σε διεθνές επίπεδο κέρδισε το δικαίωμα να ζητήσει την ΕΚΤΑΦΗ του θανόντος MONTAND για εξέταση δείγματος. Το αποτέλεσμα όμως ήταν ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ για την ίδια καθώς η κόρη της δεν είχε βιολογική σχέση με τον ηθοποιό.

Ο MONTAND και η SIGNORET είχαν ένα σπίτι στο AUTHEUIL-AUTHOUILLET στην ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ, προς τιμήν του οποίου, δόθηκε και το όνομα της κεντρικής οδού του χωριού.


alt

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Σαν μουσικός και τραγουδιστής ο διάσημος ηθοποιός είχε ένα τεράστιο έργο:

27 Μουσικά έργα κοσμούν το πέρασμά του, από το 1952 μέχρι το 2011 όπου εκδόθηκε σε δισκογραφία τελευταία του έργα

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Φιλμογραφία του ξεκινάει το 1946, με το δράμα μυστηρίου και φαντασίας του MARCEL CERNE:  "LES PORTES DE LA NUIT", στο οποίο και πρωταγωνιστεί με τους:  PIERRE BRASSEUR, SERGE REGGIANI

alt

alt

Το 1953 πρωταγωνιστεί στο εξαίρετο βραβευμένο θρίλλερ του HENRI-GEORGES CLOUZOT  "LE SALAIR DE LA PEUR"  (THE WAGES OF FEAR) με τους CHARLES VANEL & PETER VAN EYCK


alt


alt

Το 1957 στο πλάι της μεγάλης SYLVANA MANGANO πρωταγωνιστεί στο δράμα των GIUSEPPE DE SANTIS & LEOPOLDO SAVONA "UOMINI E LUPI"  (ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ)

alt

alt

Το 1961 πρωταγωνιστεί δίπλα στην επίσης διάσημη GINA GINA LolLOBRIGIDA στο δράμα του

"δικού μας" JULES DASSIN   "LA LEGGE" ακόμα με τον PIERRE BRASSUER & MARCELLO MASTROIANNI


alt

Η Δεκαετία του 1960 τον βρίσκει να ανεβάζει επίπεδα συνεχώς σε μια ανερχόμενη καριέρα και έργο

Το 1961 πρωταγωνιστεί μαζί με την θρυλική INGRID BERGMAN στο ρομαντικό δράμα του ANATOLE LITVAK  "GOODBYE AGAIN"

μαζί και με τον μεγάλο ANTHONY PERKINS, ο οποίος και διακρίθηκε για την συγκλονιστική του ερμηνεία.

alt

alt

Το 1965 έχει την πρώτη του μεγάλη δημιουργία με τον ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ. Πρωταγωνιστεί στο θρίλλερ μυστηρίου

"COMPARTIMENT TUEURS" το οποίο και κερδίζει ΒΡΑΒΕΙΟ EDGAR ALAN POE για την σκηνοθεσία του. Μαζί του η SIMONE SIGNORET, CATHERINE ALLEGRET, JACQUES PERRIN.

alt


alt

Το 1966 στο πολεμικό δράμα του Υποψήφιου για OSCAR JORGE SEMPRUN  "LA GUERRE EST FINIE" μαζί με τους:

INGRID THULIN, GENEVIEVE BUJOLD


alt


alt


alt

Μετά από συνεχόμενες εξαίρετες ταινίες σταματάμε στο 1968, όπου σειρά έχει ένας άλλος μεγάλος Σκηνοθέτης, ο ANDRE DELVAUX και το δράμα μυστηρίου  "UN SOIR, UN TRAIN" όπου ο μεγάλος Ηθοποιός πρωταγωνιστή με μία ακόμα μεγάλη ηθοποιό, την ANOUK AIMEE


alt


alt

Η Δεκαετία του 1960, κλείνει το 1969 με το διεθνές αριστούργημα του ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ

"Ζ" πάνω στο βιβλίο του ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ, ταινία πάνω στην υπόθεση της δολοφονίας ΛΑΜΠΡΑΚΗ.

Στο ρόλο του μεγάλου αγωνιστή ο YVES MONTAND με τους JEAN LOUIS TRINTIGNANT & ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ, ταινία που έγινε θρύλος στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο με πάρα πολλές διεθνείς βραβεύσεις


alt


alt


alt

Η Δεκαετία του 1970 ξεκινάει με τον καλύτερο τρόπο, πάλι με τον ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ, στο δραματικό θρίλλερ

"L' AVEU"

με τους SIMONE SIGNORET & GABRIELLE FERZETTI


alt


alt


Οι μεγάλες εμφανίσεις συνεχίζονται και στο αστυνομικό θρίλλερ του JEAN PIERRE MELVILLE  "LE CERCLE ROUGE"  με μια πλειάδα μεγάλω ηθοποιοών, των: ALAIN DELON, BOURVIL, GIAN MARIA VOLONTE


altalt

Το 1972 κερδίζει στο DAVID DI DONATELLO FESTIVAL το βραβείο του καλύτερου ξένου ηθοποιού στο ρομαντικό δράμα του CLAUDE SAUTET  "CESAR ET ROSALIE" με την ROMY SCHNEIDER & SAMI FREY


alt


alt

Το 1972 έρχεται ένας ακόμα θρίαμβος, στο πολιτικό θρίλλερ του ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ

"ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ"

Πολυβραβευμένη ταινία με τους RENATO SALVATORI & O.E. HASSE


alt


alt


Το 1974 έρχεται μια ακόμα μεγάλη ταινία, πάλι του CLAUDE SATEUT, το δράμα  "VINCENT, FRANCOIS, PAUL ET LES AUTRES"

με τους MICHELLE PICCOLI, JERARD DEPARTIERE & SERGE REGGIANI


alt


alt


Το 1975 έρχεται η σειρά μια ακόμα μεγάλης ηθοποιού να σταθεί στο πλάι του MONTAND. Στη δραματική comedy του JEAN PAUL RAPPENEAU  "LE SAUVAGE" πρωταγωνιστεί με την μεγάλη CATHERINE DENEUVE


alt


alt

Το 1979 ένα ακόμα εξαίρετο δράμα του ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ του προσφέρει μια εξαίρετη ερμηνεία μαζί με την λαμπερή ROMY SCHNEIDER & RAMOLLO VALLI, στην ταινία  "CLAIR DE FEMME"


alt


alt

Η Δεκαετία του 1980 ξεκινάει το 1981 με το αστυνομικό δράμα του ALAIN CORNEAU  "LE CHOIX DES ARMES"

Ένα εκπληκτικό τρίο με τους GERARD DEPARDIEU & CATHERINE DENEUVE

alt


alt

Το 1986, σειρά έχει ένα πολυβραβευμένο αριστούργημα του CLAUDE BERRI, το δράμα

"JEAN DE FLORRETE"

GERARD DEPARDIEU & DANIEL AUTEUIL

πολλά βραβεία το έργο αυτό, για τον MONTAND και τους άλλους συντελεστές.


alt


alt

Την ίδια χρονιά, ο ίδιος σκηνοθέτης, δίνει ένα ακόμα εξαίρετο αριστουργηματικό φιλμ,

το "MANON DE SOURCES"

O MONTAND πρωταγωνιστεί με την EMANNUELLE BEART και τον DANIEL AUTEUIL


alt


alt

Το 1992 ήταν η τελευταία του ταινία, όπως ήδη αναφέραμε, στα τελειώματα της οποίας και πέθανε.

Ήταν το δράμα του JEAN JACQUES BEINEIX  "L'ILE AUX PACHYDERMES"

με τους OLIVIER MARTINEZ & SEKKOU SALL

alt


Εδώ κλείνει το μεγάλο, τεράστιο Κινηματογραφικό ταξίδι του YVES MONTAND

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ

Έξι (6) ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και 4 υποψηφιότητες κοσμούν προσωπικά το παλμαρέ του.

Ανάμεσά τους: Ένα ΒΡΑΒΕΙΟ GRAMMY το 1962 για τη Μουσική του στη σειρά YVES MONTAND ON BROADWAY, ΒΡΑΒΕΙΟ BAMBI, ΒΡΑΒΕΙΟ DAVID DI DONATELLO, TAORMINA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL


alt

Διαβάζουμε για τον μεγάλο Καλλιτέχνη

Διά χειρός Βασίλη Βασιλικού:

Κείμενο "ΓΙΑ ΤΟΝ YVES MONTAND"  (Eφημερίδα της Καβάλας "ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ")

Πηγή: Δημήτρης Γκιώνης, εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"


"Με τους κατατρεγμένους

Ο υψηλός επαγγελματισμός του στάθηκε ίσως και η αφορμή του θανάτου του. 

Τον θυμάμαι, λίγο πριν από το γύρισμα του "Ζ", να με ρωτά με επιμονή λεπτομέρειες για το physique του Γρηγόρη Λαμπράκη, για τον τρόπο που περπατούσε, ακόμα και για το αν συνήθιζε να φορά πουκάμισα με ψηλό ή χαμηλό κολάρο. Ο άνθρωπος ήταν περφεξιονιστής.

 Ο Μοντάν με τη σύζυγό του, τη Σιμόν Σινιορέ, αποτελούσε για το χώρο του θεάματος ό,τι ήταν για το χώρο της λογοτεχνίας το ζεύγος Σιμόν ντε Μποβουάρ - Σαρτρ. Οι απανταχού κατατρεγμένοι έβρισκαν σ' αυτούς τους δύο (Σινιορέ - Μοντάν) έναν πιο πολύ από πρόθυμο, θα έλεγα, υποστηρικτή τους.

 Περιστοιχισμένοι από ανθρώπους σαν τον Regis Debray, τον Jorge Semprun, τον Chris Marker, τον Frederik Rossif (τον σκηνοθέτη του "Mourir a Madrid"), οι δυο τους, ο Ιβ και η Σιμόν, διαδήλωναν έμπρακτα και θεωρητικά την αντίθεσή τους σε κάθε λογής καταπίεση, είτε ήταν στην Ελλάδα των συνταγματαρχών, είτε στην Τσεχοσλοβακία των σοβιετικών τανκς, είτε στη Χιλή, είτε στο Βιετνάμ, είτε πάλι στο Βιετνάμ, όταν το ίδιο, απελευθερωμένο πια από την αμερικανική πανούκλα, καταπίεζε τους αντιφρονούντες του. 

Στο σπίτι τους, στην πλατεία Dauphine, κατοίκησαν κατά καιρούς Ελληνες, Ανατολικοί, τριτοκοσμικοί και boat-people, εξόριστοι. Η Σιμόνη ήταν ο εγκέφαλος, ο Ιβ, σαν άνδρας, το πρακτικό σκέλος. Αλλά δύσκολα τους ξεχώριζες, στην πολιτική τους σύμφυση, πού σταματούσε ο ένας και πού άρχιζε ο άλλος.

Η Σιμόνη πέθανε στην αρχή της περεστρόικα, το 1985, ο Ιβ στο τέλος της, το 1991. Ετσι, το τέλος μιας εποχής, που αρχίζει με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και φτάνει ώς την ουσιαστική άλωση του Λένινγκραντ (με τη μετονομασία του σε Αγία Πετρούπολη), είναι πραγματικό γεγονός. Ο Μοντάν καλύπτει, με τα τραγούδια του και με τις ταινίες του, ένα μεγάλο μέρος αυτής της πεντηκονταετίας».

alt


alt


alt


alt

Ας τον απολαύσουμε τώρα σε κάποιες μεγάλες Μουσικές του στιγμές.

Εδώ τον ακούμε μαγεμένοι στο ΘΕΑΤΡΟ OLYMPIA PARIS σε μια μοναδική ζωντανή ερμηνεία στο

"LES FEUILLES MORTES"και εδώ σε πρώτη εκτέλεση μέσα στα πρώτα του Νιάτα, το 1951Εδώ τον ακούμε και βλέπουμε στο ιστορικό τραγούδι "BELLA CIAO"Και εδώ στο ατμοσφαιρικό:  "LE CABARET DE LA DERNIERE CHANCE"
Αυτό ήταν φίλες και φίλοι το βαρύ πέρασμα του μεγάλου YVES MONTAND από το χώρο της ΜΟΥΣΙΚΗΣ, του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
αλλά και των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

Μια μορφή που πάντα ενέπνευσε και τίμησε το χώρο της Τέχνης και της Υποκριτικής με το ήθος και την παρουσία του.
alt

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι
Καλημέρα και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.....

***ΜΑΗΣ***

Μεγάλη μέρα παγκόσμιου συμβόλου σήμερα

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

alt

Μέρα, που της Γης οι κολασμένοι, οι άνθρωποι του μόχθου και της παραγωγής, έχοντας πάει η ζωή τους, δεκαετίες πίσω σε κείνα τα πρωτογενή συνθήματα της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ του ΣΙΚΑΓΟ που το 8ΩΡΟ έμπαινε σαν ΒΑΣΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ζωής για την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ.

Σύνθημα που ΣΗΜΕΡΑ γίνεται όχι απλά ΕΠΙΚΑΙΡΟ αλλά ΖΩΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ για να υπάρξουμε σαν άνθρωποι, με το δικαίωμα στη δημιουργία και τον ελεύθερο χρόνο μας.alt

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, αναπόσπαστος χώρος της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ Ανθρώπινης έκφρασης ΤΕΧΝΗΣ

δεν θα μπορούσε να μείνει έξω και πάνω από την ιστορική Μνήμη των ΑΓΩΝΩΝ της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.

Βέβαια πάνω ακριβώς στο ιστορικό θέμα της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ, δηλαδή στα γεγονότα του ΣΙΚΑΓΟ, δεν έχει γυρισθεί κάποια ταινία.

Όμως, έχουμε στο Κινηματογραφικό στερέωμα, μια τεράστια σειρά ταινιών πάνω στους αγώνες των εργατών παλιές και νέες.

Θα κάνουμε ένα ιστορικό ταξίδι για να σταθούμε σε κάποιες ΜΕΓΑΛΕΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ που στάθηκαν πάνω κύρια στα ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ όχι τόσο με σημείο αναφορά την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ αλλά γενικότερα τον αγώνα της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.

Η Επιλογή των ταινιών ανήκει στον ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ μέσα από την Ιστοσελίδα:

www.cinemainfo.gr


Πάμε λοιπόν με τη βοήθεια των επιλογών του ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ να σταθούμε στις αναφορές αυτές

1925  "ΑΠΕΡΓΙΑ"  (STACHKA)  του ΣΕΡΚΕΪ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ

Ο Μεγάλος θρύλος του Παγκόσμιου Κινηματογράφου, ο Σοβιετικός δημιουργός είναι από τους πρώτους που δίνει στην Ανθρωπότητα και στην Τέχνη, παράλληλα με τα άλλα του αριστουργήματα, και ένα έργο πάνω στην ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η "ΑΠΕΡΓΙΑ" θεωρείται Κινηματογραφικό "Ευαγγέλιο" για κάθε άνθρωπο ΣΙΝΕΦΙΛ που θέλει να κατοχυρώσει κάποιες "βάσεις" πάνω στις Κινηματογραφικές του αναφορές


alt


alt


alt


Μαυρόασπρο πρωτογενές κινηματογραφικό αριστούργημα του ΒΩΒΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ όπως και όλες οι δημιουργίες της εποχής εκείνης.

Διαβάζουμε από την κριτική της ΤΖΙΑΣ ΓΙΟΒΑΝΗ στον "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" (21/11/2013)

..Η Οχτωβριανή Επανάσταση λειτούργησε σαν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους Σοβιετικούς κινηματογραφιστές που στα μέσα της δεκαετίας του '20 δημιούργησαν τη μοναδική, σημαντικότατη, στιλιστική κατεύθυνση στην ιστορία του κινηματογράφου, που δομείται πάνω σε ρητές προπαγανδιστικές προθέσεις!

Η «ΑΠΕΡΓΙΑ» -πρώτη, μεγάλου μήκους, βωβή, ταινία του πιονιέρου του σύγχρονου κινηματογράφου Σεργκέι Αϊζενστάιν- άφησε παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα μια χούφτα ταινίες που στο διηνεκές, θα κατατάσσονται μεταξύ των ύψιστων αισθητικών επιτευγμάτων του σινεμά - συνιστά ένα διακριτό πολιτικό φιλμ, από πλευράς Ιστορίας, Αισθητικής και Θεωρίας. Στόχος -θεωρητικός και πρακτικός- ο έλεγχος των ψυχικών και πνευματικών διαδικασιών στο θεατή, με τρόπο που η επίδραση της ταινίας να ταυτίζεται με το στόχο που ο σκηνοθέτης προκαθόρισε, στόχος που με τη σειρά του, ταυτίζεται με την αναγκαιότητα της επανάστασης και την εδραίωσή της στις συνειδήσεις των εργατικών, φτωχών λαϊκών στρωμάτων της αχανούς χώρας των μπολσεβίκων.."


Στην «ΑΠΕΡΓΙΑ» η αφήγηση είναι συλλογική, ο σκηνοθέτης προτάσσει το θέμα της συλλογικότητας, οι απεργοί της φάμπρικας πρέπει να ιδωθούν σαν ένα σώμα. Η ταινία μας καλεί να ακούσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις διακηρύξεις του δημιουργού της για τον κινηματογράφο σα σύνθεση τέχνης και επιστήμης.

Η «ΑΠΕΡΓΙΑ» δεν αποτελεί απλό πείραμα στην προσέγγιση αυτής της σύνθεσης αλλά, ολόκληρο πειραματικό εργαστήρι, γράφει ο Αμερικανός ιστορικός του κινηματογράφου και σκηνοθέτης Jay Leyda το 1960.

Παίζουν: Ηθοποιοί του θεατρικού εργαστηρίου της ΠΡΟΛΕΤΚΟΥΛΤ


alt


alt


Οι φωτογραφίες είναι από το ιστολόγιο "ΜΠΟΤΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ"


Εκτός του μεγάλου EISENSTEIN την ταινία έγραψαν και οι:  GRIGORI ALEKSANDROV, ILYA KRAVCHUNOVSKY, VALERIAN PLETNEV1948  "Η ΓΗ ΤΡΕΜΕΙ"  LUCHINO VISCONTI  (LA TERRA TREMA)

Αρκετά χρόνια μετά, ένα άλλο μοναδικό αριστούργημα έρχεται να δονήσει για τα καλά τις εργατικές συνειδήσεις και τους αγώνες τους μέσα από το χώρο της Τέχνης.

Ο Μεγάλος Ιταλός δημιουργός δίνει μια ταινία σταθμό στην ιστορία του Κινηματογράφου

Μας λέει ο Γιάννης Φραγκούλης πάνω στο θέμα:

"Μετά από 23 χρόνια, το 1948, ο Λουκίνο Βισκόντι (Luchino Visconti) παίρνει την ανάθεση να κάνει μια ταινία για τις εργατικές τάξεις της Νότιας Ιταλίας.
 Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας που του έδωσε αυτή την εντολή σίγουρα δεν είχε σκεφτεί ένα έργο σαν τη «Γη τρέμει», που έκανε ο μετρ του ιταλικού κινηματογράφου.

 Ο Βισκόντι έχοντας κάνει την πρώτη νεορεαλιστική ταινία, το «Ossessione», το 1943, θα κάνει, 5 χρόνια αργότερα, την ταινία με την οποία θα περάσουμε στον ποιητικό ρεαλισμό.

Κινηματογραφεί απόλυτα ρεαλιστικά μια οικογένεια ψαράδων που πλουτίζουν, ζουν την ουτοπία του πλουτοκράτη, μέχρι να ξεπέσουν οικονομικά και κοινωνικά. Με πολύ απλά πλάνα, σε μια ταινία γεμάτη σύμβολα που παραπέμπουν στο φασισμό που, πριν λίγα χρόνια, είχε περάσει από την Ιταλία και το σημάδι του ήταν ακόμη νωπό στις συνειδήσεις των ανθρώπων, μας οδηγεί σε παραλληλισμούς για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα, καταλήγοντας, ουσιαστικά, στο «Κεφάλαιο», του Μαρξ

Αυτή η ταινία αποκρυσταλλώνει την ουσία της μαρξιστικής ιδεολογίας, χρησιμοποιώντας τις αντιθέσεις έτσι όπως, φιλοσοφικά, τις είχε ορίσει ο Μαρξ και ο Χέγκελ. Το αριστούργημα αυτό ακόμη και σήμερα καθηλώνει το θεατή. Χωρίς να ηθικολογεί ούτε μια στιγμή, χωρίς να καθοδηγεί το πνεύμα του θεατή, τον αναγκάζει να σκεφτεί τον εαυτό του, τη δική του κοινωνική θέση και το που τοποθετεί ο ίδιος τον εαυτό του μέσα στον ταξικό αγώνα. Δεν έχουμε βίαιες συγκρούσεις, όμως αυτή η κατάπτωση είναι μια πολύ πιο έντονη βουβή βία."

alt


alt
alt

Η Ταινία κερδίζει το ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 1948

Έπαιξαν ανάμεσα σε πάρα πολλούς ηθοποιούς οι:

LUCHINO VISCONTI, ANTONIO PIETRANGELI, ANTONIO ARCIDIACONO

Η Μουσική ήταν του WILLY FERRERO
Η Κινηματογράφιση του G.R ALDO

altalt
1954  "ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ"  HERBERT BIBERMAN

Μέσα στη φασίζουσα τρομοκρατία του ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ στις ΗΠΑ ο μεγάλος αυτός ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ δεν διστάζει να δώσει στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ μια ακόμα ΤΑΙΝΙΑ ΘΡΥΛΟ για τα ιστορικά δρώμενα του Κινηματογράφου

Μας λέει ο Γιάννης Φραγκούλης:

"Για μια απεργία μιλά η ταινία του Χέμπερτ Μπίμπερμαν (Herbert J. Biberman), το «Αλάτι της γης», το 1954. 

Είναι η εποχή του Μακαρθρισμού και ο Μπίμπερμαν, μαζί με άλλους, έχει πέσει σε δυσμένεια γιατί είχε αρνηθεί να υπογράψει και να συμπλεύσει με τον Μακάρθρουρ, είχε κατηγορηθεί ότι ήταν κομμουνιστής. 

Έχει φτιαχτεί η ομάδα των «Δέκα του Χόλιγουντ», από πίσω της κρύβονταν και άλλοι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι που είχαν, για τους ίδιους λόγους, αποκλειστεί από τα κινηματογραφικά στούντιο. Παράγουν αυτή την ταινία, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μπίμπερμαν, με σεναριογράφους τον Μίκαελ Μπίμπερμαν (Michael Biberman) και τον Μίκαελ Ουίλσον (Michael Wilson). 

Είμαστε σε ένα ορυχείο ψευδαργύρου, στο Νέο Μεξικό. Οι Μεξικάνοι και Αμερικάνοι εργάτες δουλεύουν σκληρά βιώνοντας την καταπίεση κάθε μέρα και περισσότερο. Οι γυναίκες τους θα τους πείσουν να κάνουν απεργία, ενώ αυτοί έχουν αντίθετη γνώμη.

 Εδώ ο Μπίμπερμαν αποδίδει φόρο τιμής στο φεμινισμό.

 Με καταπληκτικές σκηνές αποδίδεται η απεργία, παθητικά, αργά, έτσι που να βιώσουμε αυτό το βάρος της καταπίεσης. Η νίκη των εργατών θα έρθει σα σωτηρία, τόσο για αυτούς όσο και για εμάς, τους θεατές. 

Πολύ όμορφα σκηνοθετημένη ταινία, κρατά κάποια σημεία από το Χόλιγουντ, ειδικά τις θεαματικές σκηνές, που, μέσα στο όλο ιδεολογικό πλαίσιο της, παίρνουν μια εντελώς διαφορετική σημασία, η ομορφιά τους τονίζει τον απάνθρωπο χαρακτήρα της σύγχρονης δουλείας των αφεντικών τους.

Η ταινία υποστηρίχθηκε, σαν παραγωγή, από τη Διεθνή Ένωση των Εργατών στα Ορυχεία και αυτός ήταν ένας επιπρόσθετος λόγος για να απαγορευτεί στις ΗΠΑ. Πάντως, τόσο η σκηνοθεσία όσο και το σενάριο μας φέρνουν πίσω στο νεορεαλισμό, έτσι μπορούμε να συσχετίσουμε αυτή την ταινία με την «Γη τρέμει» και ότι προηγήθηκε αυτής.

alt

alt


alt


alt


Έπαιξαν οι:  JUAN CHACON, ROSAURA REVUELTAS, WILL GEER, DAVID WOLFE, MERVIN WILLIAMS, DAVID SARVIS

Η Μουσική ήταν του μεγάλου SOL KAPLAN , η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ των STANLEY MEREDITH & LEONARD STARK

Ένα κλασικό μαυρόασπρο αριστούργημα που πραγματικά κοσμεί την ΙΣΤΟΡΙΑ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ2001 "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ"  ("L' EMPLOI DU TEMPS") του LAURENT CANTET

Ο Γιάννης Φραγκούλης γράφει για την επιλογή του αυτή:

"Πολλά χρόνια μετά, θα έλεγε κανείς ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει. Αν θέλαμε να είμαστε πιο ακριβείς, θα λέγαμε ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα οπισθοχώρησης.

 Η απεργία είναι κάτι κακό και από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα δεν υπολογίζονται στην υποστήριξή τους.

 Στην ταινία «Ελεύθερος ωραρίου», του Λοράν Καντέτ (Laurent Cantet), το 2001, βλέπουμε ένα στέλεχος μιας επιχείρησης που χάνει τη δουλειά του. Δεν έχει το κουράγιο να το πει ούτε στην οικογένειά του, στους γονείς και στη γυναίκα του. Κάθε μέρα πηγαίνει στα γραφεία του ΟΗΕ, όπου παριστάνει τον εργαζόμενο. Δεν ελπίζει πουθενά, δεν μπορεί και δε θέλει να βρει βοήθεια από κανένα. Όταν γίνεται γνωστή η ιστορία του, τότε η οικογένειά του θα αντιδράσει και αυτός, αναζητώντας την αξιοπρέπειά του, θα φύγει κυνηγημένος.

 Η απελπισία που ο Καντέτ θέλει να μας δώσει είναι πολύ μεγάλη. Δεν άφησε ασυγκίνητες τις Κριτικές Επιτροπές στο Φεστιβάλ της Βενετίας, το 2001, και της Διεθνής Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου, την ίδια χρονιά.

Όμως η αλήθεια είναι πιο σκληρή από ότι αυτή στην ταινία του Καντέτ. Κάθε μέρα βλέπουμε οι αντιθέσεις να οξύνονται. Οι αντιδράσεις είναι όλο και λιγότερες. Αφήνεται το πεδίο ελεύθερο για όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Αν βέβαια προσθέσουμε σε αυτό και τους οικονομικούς μετανάστες, τότε έχουμε μια τρομαχτική, ρεαλιστική εικόνα.
Δε θα ήταν υπερβολή αν θα λέγαμε ότι οδεύουμε προς ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα, ο οποίος μπορεί να φέρει αυτό το μεσαίωνα στην ίδια την κοινωνία, στην οικογένεια, σαν κοινωνική συνισταμένη πλέον.
Συνθήκες που η «φαντασία» ενός σεναριογράφου δεν μπορεί να περιγράψει ξετυλίγονται κάθε μέρα μπροστά στα μάτια μας. Εξαθλιωμένοι συνάνθρωποί μας που δεν ελπίζουν σε κανένα Γιάννη Αγιάννη είναι σε χειρότερη μοίρα από αυτούς του Ουγκό, σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε να πούμε ότι αυτή η ταινία του Καντέτ ωραιοποιεί τις κοινωνικές καταστάσεις, ότι το «Αλάτι της γης» μας μιλά για ένα στόχο που πρέπει να κατακτήσουμε, ότι η «Γη τρέμει» περιγράφει ακριβώς την πραγματικότητα που ζούμε, το 2008" 

   (Σκεφτείτε το άρθρο του γράφτηκε το 2008, τι έχει γίνει ΣΗΜΕΡΑ στα 2014...!!!)

alt

alt

alt


Η Ταινία ήταν μια ΓΑΛΛΙΚΗ παραγωγή του Γάλλου σκηνοθέτη και δημιουργού LAURENT CANTET

Το ΣΕΝΑΡΙΟ ήταν του ROBIN CAMPILLO και του ίδιου του CANTET

Έπαιξαν οι :  AURELIEN RECOING, KARIN VIARD στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

Η Ταινία τιμήθηκε με 6 διεθνή βραβεία και ακόμα 2 υποψηφιότητεςΦίλες και Φίλοι,
θαρρώ ήταν μια αντιπροσωπευτική αναφορά-πέρασμα πάνω σε κάποιες ταινίες που σημαδεύουν τους ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ μέσα στη διαδρομή του παγκόσμιου Κινηματογράφου.

Ενός θέματος που ΣΗΜΕΡΑ παραμένει ΕΠΙΚΑΙΡΟ, ΑΝΑΓΚΑΙΟ, ΖΩΝΤΑΝΟ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ όσο ποτέ άλλωστε τα τελευταία χρόνια..

Σας ευχαριστώ για τη διαδρομή:

alt

alt


alt

ΑΝΑΣΕΣ ΓΕΛΙΟΥ: ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ: "ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ"

Καιρός για γέλιο Φίλες και Φίλοι.....
καιρός για πολλά και αβίαστα χαμόγελα. 

Καιρός να κάνουμε μια ....στάση σε μια από τις .....all time classic υπέροχες Κινηματογραφικές δημιουργίες ενός μεγάλου μας δημιουργού.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ.

Ήταν η αυγή της χρυσής δεκαετίας του Ελληνικού Κινηματογράφου, ήταν το τέλος του 1962 και η αρχή του 1963 όπου ο μεγάλος μας δημιουργός ξεκινάει τον τεράστιο Κινηματογραφικό του "Μαραθώνιο" με το ΠΡΩΤΟ από τα ΔΕΚΑΤΡΙΑ (13) συνολικά MUSICALS με τα οποία πλούτισε με μια τεράστια κληρονομιά τον ΚΙνηματογράφο μας.

Πάμε λοιπόν να γελάσουμε:

ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ"ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ"alt

alt

Το πρώτο λοιπόν της μεγάλης σειράς των κλασικών musicals του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ

Μια πανέμορφη ταινία γεμάτη από τη φρεσκάδα, το ατελείωτο και ευρηματικό χιούμορ όλων των συντελεστών του, τις περίφημες ατάκες του, που κλασικά έμειναν αθάνατες στο πέρασμα των χρόνων, την όμορφη μουσική της, το φως και το χρώμα της.

Μια ταινία που, με τον τρόπο της, σε γεμίζει με μια αίσθηση γλυκύτητας, σε πλυμμηρίζει χαμόγελο, σε κάνει να αλλάζεις ψυχολογία προς το άμεσα καλύτερο..

Στο δίνει αυτό ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ στους διαλόγους και στο ρυθμό της ταινίας, στο δίνει χωρίς σταματημό.

Και φυσικά χωρίς τους ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ που πλαισιώνουν την ταινία κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον.


alt

alt

ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  10 ΓΕΝΑΡΗ 1963

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΠΑΥΛΟΣ ΤΑΣΣΙΟΣ
ΜΟΝΤΑΖ: ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
Δ/ΝΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του ΛΑΚΗ ΑΓΓΕΛΟΥ
ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ στο ρόλο της ΕΥΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ
ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ στο ρόλο της ΡΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ
ΧΛΟΗ ΛΙΑΣΚΟΥ στο ρόλο της ΕΥΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ στο ρόλο του ΚΛΕΟΠΑ
ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ στο ρόλο της ΛΕΛΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ στο ρόλο του ΘΟΔΩΡΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΚΑΣ στο ρόλο του κ. ΑΓΓΕΛΟΥ
ΤΖΟΛΥ ΓΑΡΜΠΗ στο ρόλο της κ. ΑΓΓΕΛΟΥ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ στο ρόλο του ΓΙΩΡΓΟΥ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ στο ρόλο του ΦΑΙΔΩΝΑ

ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ, ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΛΑΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ

alt

alt

alt

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Λάκης ταλαιπωρεί την αρραβωνιαστικιά του, γιατί οι αρχές του δεν του επιτρέπουν να την παντρευτεί προτού αποκαταστήσει τις τρεις αδελφές του. Οι δύο μικρότερες αδελφές θα γνωρίσουν δύο νεαρούς και θα τους ερωτευτούν. Η μεγαλύτερη όμως, αγαπά κάποιον κρυφά απο τον αδερφό της, και απορρίπτει κάθε μνηστήρα που της παρουσιάζουν. Ο Λάκης πιέζεται αφόρητα από τους τέσσερις αδελφούς της αγαπημένης του, και, έτσι, ξετυλίγεται μια σειρά από ξεκαρδιστικά συμβάντα.....
Τα συμβάντα είναι απανωτά, το γέλιο ξέφρενο, και η ταλαιπωρία του ΝΤΙΝΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ να .....παντρέψει την αδελφή του ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ οδηγεί σε καταστάσεις πραγματικά ξεκαρδιστικές, με διάφορες ατάκες που έχουν μείνει στην ιστορία....

alt


alt


Η ταινία είχε πολύ μεγάλη Εμπορική επιτυχία καθώς ήρθε ΠΡΩΤΗ εισπρακτικά, ανάμεσα σε 82 ελληνικές ταινίες της χρονιάς εκείνης.

Το "ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ" αποτέλεσε την Πρώτη συνεργασία της Ρένας Βλαχοπούλου με τον Γιάννη Δαλιανίδη και την Finos Film. Αρχικά ο Φίνος ήταν διστακτικός στο να δοθεί ο ρόλος στην Ρένα Βλαχοπούλου, αλλά χάρη στην επιμονή του Δαλιανίδη δέχτηκε και στην πορεία μαγεύτηκε και ο ίδιος από το ταλέντο της. Επισης το συγκεκριμένο cast της ταινίας εξακολούθησε σαν σκελετό να παραμένει το ίδιο και σε επόμενες δημιουργίες του Σκηνοθέτη μας.

Γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ στο Βιβλίο του "Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πρόσωπα και εγώ"

"Από νεαρός θαύμαζα τη Βλαχοπούλου, να λοιπόν που ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσω το μεγάλο μου όνειρο: Μια μουσική ταινία με τη Ρένα. Τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη βασίλισσα της Τζαζ. Δύο ταινίες που είχε κάνει ως τότε δεν είχαν επιτυχία και εκεί πάνω πάτησε ο Φίνος.
-Αποκλείεται....!
-Μα γιατί βρε Φίφη μου (τότε τον αποκαλούσα έτσι....) ;
-Γιατί είναι αντιεμπορική......!
-Μα εγώ δεν θα την αφήσω μόνη. Θα είναι μαζί της ο Ηλιόπουλος θα είναι και καινούργια αστέρια. Η Ζωίτσα, ο Βουτσάς, Ο Βουλγαρίδης και η Μάρθα Καραγιάννη. Υπάρχει πιο δυνατός θίασος ;; Α.....ξέχασα....! και η Χλόη Λιάσκου...!
-Τέλος πάντων.......
Τέλος πάντων.....έτσι γυρίστηκε το "ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ"Ο τίτλος της ταινίας αποτελεί παράφραση της γνωστής Αμερικάνικης κωμωδίας του Billy Wilder με πρωταγωνιστές τους Marilyn Monroe, Tony Curtis και Jack Lemmon "
Μερικοί το Προτιμούν Καυτό".

alt

alt

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Τι να πει, από που να ξεκινήσει, που να επικεντρώσει κανείς στις εκπληκτικές ερμηνείες των Ηθοποιών της ταινίας.
Θα ήταν εντελώς άδικο να περιοριστείς σε κάποιες από αυτές καθώς όλοι οι ερμηνευτές, πρωταγωνιστές, δευτεραγωνιστές και περιφερειακοί ρόλοι ήταν απίστευτοι....

Ο ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ένας πραγματικά απίστευτος ηθοποιός, που το ταλέντο και η υποκριτική του ξεχωρίζει. Είναι ικανός να γεμίσει μια ταινία μόνος του....Οι σκηνές με τα αδέλφια της ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, τους γιατρούς, όταν τον εξετάζουν είναι ......ισοπεδωτικές σε γέλιο...

Η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ είναι ένας ερμηνευτικός "χείμαρρος".......!!! ο ααυθορμητισμός της είναι τέτοιος που δίνει στην ταινία στιγμές έναν ρυθμό που σε απογειώνει...

Οι δυό τους συγκροτούν ένα ερμηνευτικό δίδυμο που δίνει υπέροχο χρώμα στην ταινία.

Οι άλλοι ρόλοι, τα νεαρά παιδιά:  
ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΧΛΟΗ ΛΙΑΣΚΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ
δίνουν το δικό τους εξαίρετο, ανάλαφρο χρώμα στην ταινία.Μια ανάσα φρεσκάδας που συμπληρώνει όλο το φιλμ  συνολικά.

altalt

alt


alt

Για να πάμε να θυμηθούμε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της ταινίας........
είναι καιρός να χαμογελάσουμε και εμείς......παρέα με την υπέροχη συντροφιά του

"ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ"Στη μαγική ρομαντική μουσική του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, ακούγεται το υπέροχο τραγούδι "Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΝΥΤΑ" με τη φωνή εδώ του ΠΑΛΙΔΗ που ντουμπλάρει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ...Οι ....χορευτικές ονειροπολήσεις των ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ-ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗ, ο αισθησιακός αποκαλυπτικός χορός της πανέμορφης ΖΩΙΤΣΑΣ....

Και εδώ.......μια από τις κορυφαίες ατάκες του Ελληνικού ΚΙνηματογράφου...
Η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ...σοκάρει τον Υποψήφιο Γαμπρό με τις .......επιδόσεις της στους άντρες......
Απίστευτη .....αριθμητική.....!!!!
ΤΟ "ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ" άγαπήθηκε όπως είπαμε πάρα πολύ από το 
Ελληνικό Κοινό.
Η Ταινία έκοψε στην πρώτη της προβολή 212.247 εισητήρια, αριθμός πολύ μεγάλος για όλη εκείνη τη χρυσή σειρά των ετών.

Ήταν το πρώτο MUSICAL στον Ελληνικό ΚΙνηματογράφο, στα HOLLYWOOD-ιανά πρότυπα μεταφερόμενα στην πατρίδα μας από έναν 
ευφυέστατο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ και ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟ που, εκτός των άλλων, ανέδειξε και μια σειρά νέους Ηθοποιούς.

Ας την απολαύσουμε λοιπόν όπως και όπου μπορούμε.....

ABDELLATIF KECHICHE: "Η ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE" ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΚΑΝΝΩΝ 2013

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και πάλι.
Το ΠΑΣΧΑ πλέον πέρασε, εύχομαι σε όλες και όλους τις καλύτερες ευχές.
Η Άνοιξη φουντώνει και το άρωμα της Φύσης γεμίζει τις ανάσες μας.
Η Επιστροφή στα δικτυακά Κινηματογραφικά μας δρώμενα μας βρίσκει μπροστά σε ένα ΜΕΓΑΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Κατ΄εμέ το ΚΟΡΥΦΑΙΟ στον Κόσμο του Κινηματογράφου


alt

14 έως 24 ΜΑΗ 2014

έχουμε το 67ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ των ΚΑΝΝΩΝ που θα σημαδέψει και τα φετινά Κινηματογραφικά μας δρώμενα

alt

Ο Κόσμος του Κινηματογράφου έχει στραμένο το βλέμα του στην λαμπερή διοργάνωση που πλέον έχει μπεί στο τελικό της στάδιο.

Εμείς εδώ, θα κάνουμε ένα flash back στην περυσινή ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ και στην ΤΑΙΝΙΑ

που κέρδισε επάξια τον ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2013

Φίλες και Φίλοι σας παρουσιάζουμε την Ταινία του

ABDELLATIF KECHICHE


"Η ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE"


("BLUE IS THE WARMEST COLOR")


alt

Ο Γνωστός ΤΥΝΗΣΙΟΣ 54χρονος Σκηνοθέτης ABDELLATIF KECHICHE, γνωστός για τα προηγούμενα έργα του:

 • 2007 "THE SECRET OF THE GRAIN"
 • 2010 "ΜΑΥΡΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ"
έρχεται να δώσει πέρυσι μια ΤΑΙΝΙΑ που, όπως και να το κάνεις, ήταν ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ για το θέμα της και τη σημειολογία της.

Όπως και στις προηγούμενες ταινίες του, το ΣΕΝΑΡΙΟ το έχει ΓΡΑΨΕΙ η

GHALIA LACROIX

καταθέτοντας μια πολύ μεγάλη και δύσκολη "βουτιά" στον ερωτικό κόσμο μιας Νεαρής κοπέλας, μη διστάζοντας να φέρει στην επιφάνεια ορέξεις και φαντασιώσεις καλά κρυμένες, κατεστημένα "παραβατικές" και έντονα διαφορετικές.

alt

Τόσο η συγγραφέας αλλά κύρια ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ αναβιώνοντας πλήρως τη σχολή της

NOUVELLE VAGUE κατορθώνει να διαβάσει με τρόπο έντονο και να εκφράσει επίσης ανάγλυφα

τον οργασμικό κόσμο αναζήτησης του ΕΡΩΤΑ μέσα από τη Μύηση δύο νεαρών κοριτσιών.

Σίγουρα οι "καθεστωτικοί" του έρωτα θα νιώσουν "άβολα" καθώς οι δημιουργοί της ταινίας "ξέρουν", όπως και πολύς κόσμος,  ότι πολλά από τα πρώτα εφηβικά-νεανικά ερωτικά σκιρτήματα πατούσαν πάνω στην "ασφάλεια" και στη "σιγουριά" που έδινη μια Ομφυλοφιλική σχέση.

Επίσης οι δημιουργοί της ταινίας, είναι έντονα και απόλυτα ερωτικοί και δεν διστάζουν να το εκφράσουν σκηνικά αυτό. 

Στη "ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE" δήθεν "ψευτοηθικές" αναστολές δεν έχουν θέση.... Ο Θεατής που θεωρεί την απόλυτη ερωτική σκηνή, το τόλμημα, την υπέρβαση, τον ύμνο και την παραδοχή στη ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ ως "παράβαση", ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ.....!

Όταν ο Έφηβος αναζητά να προσεγγίσει τον ερωτισμό, δεν ξέρει από κανόνες.. Σίγουρα κρέμονται πάνω στο κεφάλι του τα "ΟΧΙ", τα "ΜΗ" και οι "ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ" της ....ηθικής κοινωνίας των ...μεγαλυτέρων αλλά η ΚΙΝΗΣΗ του ΕΡΩΤΙΚΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΔΕΝ ΧΑΛΙΝΑΓΩΓΕΙΤΑΙ με τέτοιες αξίες και όσοι τις μετέρχονται το μόνο που δημιουργούν είναι ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ και ΝΕΥΡΩΣΕΙΣ.


Ο ΔΡΟΜΟΣ στην ΕΡΩΤΙΚΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ και στην ΑΡΜΟΝΙΑ περνάει μέσα από πολλά κύματα....από ανατροπές, από διαφορετικά βιώματα μέχρι να μπουνατσάρει ο ερωτικός καιρός μέσα μας και να αρμενίσουμε ώριμα και συνειδητά στο πέλαγος της ζωής...alt

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Νεαρή ADELE, μαθήτρια στην Εφηβική αναστάτωση των 15 της χρόνων, έχει τη συνάντησή της με τον κόσμο των πρώτων ερωτικών ανησυχιών. Τα πρώτα της ερωτικά βήματα είναι με έναν Νεαρό αλλά η πορεία της αλλάζει όταν συναντιέται με μια όμορφη εξωσχολική γοητευτική κοπέλλα την ΕΜΜΑ με χαρακτηριστικό γνώρισμα τα μπλε μαλλιά της.

Η ADELE θα νιώσει με την ΕΜΜΑ τα πρώτα βήματα στον κόσμο των Ερωτικών Ηδονών και εκεί θα νιώσει με τρόπο έντονο τον πρώτο Οργασμό στη ζωή της. Η Σχέση τους περνάει από το είδος εκείνο της σχέσης της "ΠΡΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ", με όλα τα γνωρίσματα της ανωριμότητας, με πορεία στη Φθορά και στην Ρήξη όπου εκεί πλέον θα δώσει τη θέση της στην επερχόμενη Ωριμότητα.

alt


alt


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Για το ΣΕΝΑΡΙΟ και την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ήδη μιλήσαμε πάνω στην ταινία

ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  31 ΟΚΤΩΒΡΗ 2013

JULIE MAROH ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  SOFIAN EL FANI

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  SYLVIE LETELLIER

MAKE UP:  PIERRE OLIVIER PERSIN

ΜΟΥΣΙΚΗ:  JEAN PAUL HURIER & ELISE LOGUERN


altalt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


LEA SEYROUX στο ρόλο της ΕΜΜΑ

ADELE EXARCHOPOULOS στο ρόλο της ADELE

SALIM KECHIOUCHE στο ρόλο του SAMIR

AVRELIEN RECOING στο ρόλο του ΠΑΤΕΡΑ της ADELE

CATHERINE SALEE στο ρόλο της ΜΗΤΕΡΑΣ της ADELE


alt

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

O ABDELLATIF KECHICHE πατάει έντονα πάνω στις δύο τεχνικές τόσο του μεγάλου INGMAR BERGMAN εστιάζοντας πολύ στα πρόσωπα των δύο κύριων πρωταγωνιστών. Το ΓΚΡΟ ΠΛΑΝ είναι έντονο και φυσιολογικά εξηγήσιμο για να αποδώσει τις αυστηρές προσωπικές στιγμές που δίνει στα πρόσωπα των δύο κοριτσιών ο κόσμος της Ηδονής και του έρωτά τους.

Τα δύο κορίτσια εμφανίζονται "καθαρά" στα πλάνα, χωρίς παρεμβάσεις βαψίματος και μαγκιγιάζ, όπως ακριβώς είναι και στην πραγματική τους ζωή. Οι σκηνές είναι τόσο αληθοφανείς που ο Σκηνοθέτης δεν διστάζει να εμφανίσει στη σκηνή και την έκκριση των υγρών της μήτης της ADELE τονίζοντάς μας την αληθοφάνεια και αγνότητα της πρώτης Νιότης.

Ο ΦΑΚΟΣ την παρακολουθεί πολύ στενά, στην κυριολεξία την "πολιορκεί" σε κάθε προσωπική της στιγμή.

Επίσης ο ABDELLATIF KECHICHE αναβιώνει έντονα στην ταινία το κλίμα και την αντίληψη της NOUVELLE VAGUE.

Οι ερωτικές σκηνές του οργασμού που έχουν τα δύο κορίτσια είναι παρατεταμένες και με πολύ δυνατά εκφραστικά στοιχεία για να είναι όπως και είναι αληθοφανείς.

Ο Εστιασμός εκεί δεν γίνεται τυχαία για να αναπαρασταθεί η κορύφωση αυτού που "προσμένει" η ADELE και ο ερχομός του στην επαφή τους.


altalt


Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η Ταινία είναι εξαρετικά τολμηρή ως προς το θέμα και ως προς τον ΕΡΩΤΙΣΜΟ.

Επίσης δεν διστάζει να βυθιστεί μέσα στον ΝΕΑΝΙΚΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ των εφήβων των πρώτων φαντασιώσεων και των πρώτων επαφών.

Οι ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, όπω αναφέραμε, είναι πολύ αληθοφανείς, έντονες και απόλυα ρεαλιστικές, αναδύουν ένα άρωμα ερωτισμού και παρά τη τόλμη τους σε καμία περίπτωση δεν κρίνονται "πορνογραφικές".

Ο Φακός του KECHICHE ακολουθεί την ADELE, σχεδόν τρεις ολάκερες ώρες, στις αναζητήσεις της, στον κόσμο της, στην επώδυνη διαπίστωση ότι μυείται στον Οργασμό μέσα από μια Ομοφυλόφιλη επαφή, καθώς η Φύση δεν κάνει διακρίσεις πάνω στο "σωστό" και "παραβατικό" παρά έχει μονάχα να δώσει και να προσφέρει απλόχερα.

Ο Θεατής δένεται ένα με τις δύο πρωταγωνίστριες, βιώνει τα βήματά τους, αντιλαμβάνεται την ηδονή που νιώθουν.

Το πιθανό μήνυμα που θέλει να δώσει το θέμα της ταινίας είναι ότι η ΕΡΩΤΙΚΗ ΦΥΣΗ δεν μπαίνει στην "νομικίστικη" αντιπαράθεση straight & homoerotic επαφής αλλά αφήνεται στην ίδια την ερωτική Φύση να προσφέρει ηδονές.


altalt

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Η ADELE EXARCHOPOULOS, η νεαρή ΓΑΛΛΙΔΑ ηθοποιός με Ελληνικές ρίζες, μόλις στα 19 της χρόνια (!!!),  είναι συγκλονιστικά αφοπλιστική στην ερμηνεία της πάνω στην ADELE.

Aπίστευτα φυσική, ειλικρινής, αυθόρμητη, συγκινητική στις εκφράσεις και τα συναισθήματά της, δεν σου δίνει την εικόνα μιας επαγγελματία Ηθοποιού που υποδύεται έναν δύσκολο ρόλο αλλά πράγματι ένα νεαρό κορίτσι που ζει την ίδια την πραγματικότητα της ζωής της.

Και φυσικά να παραδεχτούμε ότι ο εν δυνάμει ερωτισμός της ξεχειλίζει πραγματικά από κάθε ικμάδα της.


alt


alt

Η LEA SEYDOUX στο ρόλο της πιο "μυημένης" ΕΜΜΑΣ

η 29 χρονη Γαλλίδα πανέμορφη Ηθοποιός είναι σαφώς πιο έμπειρη πάνω στην Υποκριτική και έχει τη δυνατότητα να αποδώσει ένα δύσκολο και τολμηρό ρόλο της Ομοφυλόφιλης Γυναίκας που θα "τραβήξει" με τη γοητεία της την νεαρή ADELE.


alt


alt

alt

Eκφραστικά δυνατή, τρυφερή, πραγματικά μια ερμηνεία συγκλονιστική και αφοπλιστική που δένει διαλεκτικά όμορφα με την συμπρωταγωνίστριά της στην ταινία.
Αξίζει πραγματικά ειδική αναφορά στην ερμηνεία της καθώς κερδίζει τον κάθε θεατή από τη στιγμή που εμφανίζεται σαν να τον μαγνητίζει και αυτόν.ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

"Η ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE" ήταν ταινία που μαγνήτισε τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο με όλες τις παραμέτρους της.

Συνολικά έχει τιμηθεί ήδη στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα της "ζωής" της με:

45 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 35 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Όπως αντιλαμβάνεστε αποδοχή καθολική και απόλυτη από το χώρο του Κινηματογράφου

Στις βραβεύσεις της ξεχωρίζουν:

όπως ήδη αναφέραμε ο ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2013 και συνολικά ΤΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ
Καλύτερης σκηνοθεσίας στον ABDELLATIF KECHICHE και για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ η καλύτερη ερμηνεία απονέμεται σε ΔΥΟ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ:  ADELE EXARCHOPOULOS & LEA SEYDOUX

Επισης στη συνέχεια ξεχωρίζουν δεκάδες ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ σε όλο το κόσμο ΕΥΡΩΠΗ και ΑΜΕΡΙΚΗ.

alt


alt


alt

Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μουσική της ταινίας δοσμένη από τους δύο δημιουργούς της είναι προσασμοσμένη στα νεανικά "θέλω" των πρωταγωνιστών της και αυτό είναι λογικό.

Κλείνοντας την αναφορά μας στην "ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE" θα λέγαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο και έντονο ΔΡΑΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ, με έντονα τα στοιχεία της ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ, ένα θέμα απλοΪκό, μια ρεαλιστική προσέγγιση της καθημερινότητας των νέων ανθρώπων αλλά και μια ΟΜΟΡΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ.

Η Ροή των συναισθημάτων θετικών και αρνητικών είναι έντονη και αφήνει τη δική της σφραγίδα σε ολάκερη τη δημιουργία.Αν πιστεύετε ότι ο Έρωτας δεν γνωρίζει από νόρμες και προκατ κανόνες η "ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE" είναι ενα μικρό αισθητικό και αισθησιακό δοκίμιο πάνω σε αυτό το θέμα, αν νιώθετε συγκίνηση πάνω στα πρώτα νεανικά εφηβικά ερωτικά σκιρτήματα και είστε ριζοσπαστικοί και απόλυτα δεκτικοί στη φύση τους και στο άπλαστο και άναρχο της ερωτικής διάθεσης τότε η ταινία είναι πραγματικά μια σημαντική προσφορά πάνω σε αυτό.ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ και ΟΝΕΙΡΩΝ : ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Μεγάλη Βδομάδα αδέλφια........

Πάθη........Άγια Πάθη.......

μαζί με αυτά και τα μικρά και μεγάλα Ανθρώπινα Πάθη....

Ο Γολγοθάς των απλών εκείνων ανθρώπων του μόχθου και του κάματου της ζωής......

Η Σταύρωση των ονείρων, της ζωής, το πνίξιμο της ανάσας,

η Ύβρις πάνω στη δημιουργία και στην Αγάπη....


alt


Μια σειρά ατέλειωτη και μαρτυρική με ΣΤΑΥΡΟΥΣ από ανθρώπους, ελπίδες, όνειρα, ζωή....


alt

Και Ω.......ναι......οι ΣΤΑΥΡΩΤΗΔΕΣ πάντα οι ίδιοι......!!!!

Οι ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ και οι ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ Υποκριτές και Εξουσιάζοντες......

οι Χρυσοποίκιλτοι ΠΡΟΥΧΟΝΤΕΣ......που διψάνε για αίμα κάθε φορά...

alt


ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ

Οι πόνοι της Παναγίας

Πού να σε κρύψω, γιόκα μου, να μη σε φτάνουν οι κακοί;

Σε ποιο νησί του Ωκεανού, σε ποια κορφήν ερημική;

Δε θα σε μάθω να μιλάς και τ' άδικο φωνάξεις.

Ξαίρω πως θάχεις την καρδιά τόσο καλή, τόσο γλυκή,

που με τα βρόχια της οργής ταχιά θενά σπαράξεις.

Συ θάχεις μάτια γαλανά, θάχεις κορμάκι τρυφερό,

θα σε φυλάω από ματιά κακή κι' από κακόν καιρό,

από το πρώτο ξάφνισμα της ξυπνημένης νιότης.

Δεν είσαι συ για μαχητές, δεν είσαι συ για το σταυρό.

Εσύ νοικοκερόπουλο, όχι σκλάβος ή προδότης.

Τη νύχτα θα σηκώνομαι κι' αγάλια θα νυχοπατώ,

να σκύβω, την ανάσα σου ν' ακώ, πουλάκι μου ζεστό,

να σου τοιμάζω στη φωτιά γάλα και χαμομήλι

κ' ύστερ' απ' το παράθυρο με καρδιοχτύπι θα κοιτώ,

που θα πηγαίνεις στο σκολειό με πλάκα και κοντύλι. . .

Κι' αν κάποτε τα φρένα σου μ' αλήθεια, φως της αστραπής,

χτυπήσει ο Κύρης τ' ουρανού, παιδάκι μου, να μη την πης.

Θεριά οι άνθρωποι, δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν.

Δεν είν' αλήθεια πιο χρυσή σαν την αλήθεια της σιωπής.

Χίλιες φορές, να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν.


 
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

το CINEFIL σήμερα στο κλίμα των ημερών

σας παρουσίαζει επιλεγμένα μέρη από τη ΜΟΥΣΙΚΗ της Συγκλονιστικής ταινίας του

MEL GIBSON

"ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ"


alt


Ο Μεγάλος Μουσουργός JOHN DEBNEY

καταθέτει κάθε ικμάδα της μεγάλης του Μουσικής έμπνευσης και έκφρασης πάνω στο Θείο Δράμα δίνοντας

διαχρονικά ίσως την πλέον ανυπέρβλητη μουσική δημιουργία στον κινηματογράφο πάνω στο θέμα

Φίλες και Φίλοι

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ......

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΤΗ

στις Ελπίδες, στα Όνειρα, στο Πάθος, στη ΖΩΗ.
e-Magazine Έκδοση του CINEFIL: Το 3ο ΤΕΥΧΟΣ

Φίλες και Φίλοι

Ανέβηκε στα Δικτυακά ....."μανταλάκια" το 3ο ΤΕΥΧΟΣ

του Ηλεκτρονικού μας e-magazine


"CINEFIL"


alt


Υπάρχει, εκτός των άλλων, αφιέρωμα στην λατρεμένη Ηθοποιό και αγωνίστρια 

JEAN SEBERG, "μαύρο πρόβατο" της πιο μαύρης εποχής της Αμερικάνικης φασίζουσας πολιτείας, Μακάρθυ, FBI και ....CIA.alt


Μεγάλο αφιέρωμα στο πως είδε ο Κινηματογράφος το ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ και με ποιες ταινίες προσπάθησε να το αποδώσει.


alt


Υπάρχει αφιέρωμα στην Κινηματογραφική σχολή του

FREE CINEMA


Στον μεγάλο μας ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΓΙΩΡΓΟ ΤΖΑΒΕΛΛΑ και την τεράστια σφραγίδα του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.


Όπως και αρκετές ακόμα ...παρουσιάσεις από τον κόσμο των BLOG με άρθρα και παρουσιάσεις


Στη διάθεσή σας για να το δείτε αναρτημένο εδώ:ISABELLA ROSSELLINI: Μια μορφή γεμάτη Φως

Φίλες και Φίλοι, αγαπητοί σινε-επιβάτες του CINEFIL

σήμερα ο περίπατός μας στον Κόσμο του Κινηματογράφου θα σταθεί σε μια ΛΑΜΠΕΡΗ ΜΟΡΦΗ που παραμένει ανεξίτηλη και αυτή ανάμεσα στις τόσες, στην Ιστορία της Κινηματογραφικής Τέχνης.

Μιλάμε για μια ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ της ΤΕΧΝΗΣ όχι μόνο του Κινηματογράφου αλλά και του Πνεύματος και της Κοινωνικής δράσης.

Μιλάμε για μια ΓΥΝΑΙΚΑ που είχε την τύχη να το πούμε έτσι ή την ευλογία να γεννηθεί μέσα στο στροβιλισμό "αστεριών" και φυσικά να μείνει και εκείνη λαμπερή στον ίδιο δρόμο.

Σας παρουσιάζουμε την:


ISABELLA ROSSELLINI


alt

Γεννημένη στις 18 ΙΟΥΝΗ 1952 στο Ιστορικό LAZIO της ΡΩΜΗΣ

Η Isabella Fiorella Elettra Giovanna Rossellini

όπως είναι το πλήρες όνομά της

Τι να πει κανείς για το πέρασμά της στο χώρο της Τέχνης του Θεάματος ;

Μοντέλο, Ηθοποιός, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Παραγωγός....

είπατε τίποτα ;;;

Μιλάμε για μια ΓΥΝΑΙΚΑ που άρπαξε στην κυριολεξία το "άρμα" της Τέχνης από τα γκέμια, το δάμασε, το γέμισε με τρυφερότητα, το φώτισε με κάθε ικμάδα από την ανυπέρβλητη ομορφιά και έκφρασή της και έχει να ..λέει και εκείνη και εμείς για την προσφορά της.

alt

alt

Ίσως ένα από τα πλέον "αναγνωρίσιμα" πρόσωπα στο χώρο των εικαστικών τεχνών η ISABELLA ROSSELLINI νωρίς-νωρίς "προειδοποιεί" δημιουργούς, κοινό και ειδήμονες για την μεγάλη της πορεία.

ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η ISSABELLA ROSSELLINI είναι ΚΟΡΗ της μεγάλης μορφής του Κινηματογράφου, της Σουηδέζας INGRID BERGMAN και του μεγάλου ΙΤΑΛΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ROBERTO ROSSELLINI.
Αδέλφια της είναι, η δίδυμη αδελφή της ISOTTA INGRID ROSSELLINI, που έγινε Καθηγήτρια της Ιταλικής Τέχνης, ο αδελφός της ROBERTINO INGMAR ROSSELLINI και η ετεροθαλής αδελφή της PIA LINDSTROM από τον πρώτο γάμο της μητέρας της με τον PETTER LINDSTROM. Επίσης έχει τέσσερα ακόμα ετεροθαλή αδέλφια από τον πρώτο γάμο του Πατέρα της. (ROMANO, RENZO, GIL, RAFFAELLA).

alt

Γεννήθηκε στη ΡΩΜΗ και μεγάλωσε εκεί, όπως επίσης στη συνέχεια στην SANTA MARINELLA και στο ΠΑΡΙΣΙ.
Έχει υποφέρει στα παιδικά της χρόνια από πολλές περιπέτειες υγείας, όπως ακόμα και επεμβάσεις σκολίωσης με αποτέλεσμα να την συνοδεύουν μόνιμα τα σημάδια στο σώμα της.

Στα 19 της χρόνια πηγαίνει στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ όπου φοιτά στο ΦΙΛΑΝΔΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ και εργάζεται ως μεταφράστρια καθώς και ρεπόρτερ στην R.A.I.
Εκεί ξεκινάει το πρώτο της φλέρτ με την κάμερα και οι πρώτες της επαφές με την τηλεόραση.
Δεν μένει μόνιμα στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ μέχρι το ΓΑΜΟ της με τον ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ MARTIN SCORSESE στην περιόδο 1979-1982.

ΣΤΟ ΧΩΡΟ του MODELING

Η ISABELLA ROSSELLINI μπήκε στον κόσμο του modeling στα 28 της χρόνια. Η πρώτη της είσοδος ήταν όταν την φωτογράφισε ο BRUCE WEBER για το Βρεταννικό VOGUE και ο BILL KING για την Αμερικάνικη έκδοση.
Η Καριέρα της στο χώρο ήταν λαμπερή και με μεγάλη αναγνωρισιμότητα.
Η Ομορφιά της και το απίστευτα λαμπερό, γεμάτο φως, πρόσωπό της, αποτέλεσε για το χώρο πραγματικά μια ΖΩΓΡΑΦΙΑ.

Δούλεψε με πολλούς γνωστούς φωτογράφους: RICHARD AVEDON, STEVEN MEISEL, HELMUT NEWTON, PETER LINDBERGH, NORMAN PARKINSON, EVE ARNOLD και πολλούς άλλους.

Το πρόσωπό της έδωσε χρώμα και λάμψη σε όλα τα παγκόσμια γνωστά περιοδικά: VOGUE, MARIE CLAIRE, HARPER'S BAZAAR, VANITY FAIR, ELLE.

alt


alt

alt


alt

alt

alt

Τον ΜΑΡΤΗ 1988 έγινε μια έκθεση αφιερωμένη στις προσωπικές της φωτογραφίσεις, εκεί αποκαλέστηκε

"ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ" και τηρείται στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ στο ΠΑΡΙΣΙ.

Έγινε και το επίσημο πρόσωπο της εταιρείας καλλυντικών LANCOME μέχρι τα 40 της χρόνια όπου πλέον και αποσύρθηκε από το χώρο.

Η Καριέρα της στο χώρο απλώθηκε και στο χώρο της Μουσικής και των video clips.
To 1992 εμφανίστηκε στο μουσικό βίντεο της MADONNA για την μεγάλη της επιτυχία "EROTICA".
Επίσης οι δραστηριότητες στο χώρο των καλλυντικών διευρύνθηκαν με δική της εταιρεία γύρω στα 1995 και επίσης εκπροσώπησε και την Ιταλική εταιρεία SILVERSEA CRUISES.


alt


Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ

Αν ρίξει κανείς μια συνολική ματιά στην ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της ISABELLA ROSSELLINI στον Κινηματογράφο πραγματικά θα βρεθεί σε ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΠΟΣΟΤΙΚΑ αλλά και ΠΟΙΟΤΙΚΑ μεγάλο έργο

Ανακεφαλαιώνοντας την βρίσκουμε στις εξής παρουσίες:

 • Σαν ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  3 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • Σαν ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ:  7 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • Σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ:  78 ΤΑΙΝΙΕΣ (!!!)
Το ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ της ROSSELLINI πραγματοποιείται το 1976, στα 24 χρόνια της, στο ρομαντικό δράμα φαντασίας του VINCENTE MINNELLI  "A MATTER OF TIME" στο οποίο πρωταγωνιστούσαν η μητέρα της INGRID BERGMAN, η μεγάλη LISA MINNELLI και ο CHARLES BOYER.

Καθώς είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να σταθούμε αναλυτικά σε κάθε συμμετοχή της σε ταινίες θα σταθούμε στις πλέον σημαντικές για την καρριέρα της

Το 1985 παίζει στο δράμα του TAYLOR HACKFORD  "ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ" στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο μεγάλος MIKHAIL BARYSHNIKOV και η HELEN MIRREN.

Αμέσως μετά η ISABELLA ROSSELLINI συναντά στο δρόμο της τον Μεγάλο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ DAVID LYNCH
Στα 1985 η συνάντηση αυτή δίνει στην μεγάλη ηθοποιό μια τεράστια ταινία που σημαδεύει την καριέρα της:

"BLUE VELVET"  (ΜΠΛΕ ΒΕΛΟΥΔΟ)

Το Αστυνομικό θρίλλερ μυστηρίου που σοκάρισε το κοινό, ενός δημιουργού που έκανε τη δική του σχολή και χρώμα.
Για την ερμηνεία της τιμήθηκε προσωπικά το 1987 από το INTERNATIONAL SPIRIT AWARD για καλύτερη ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

alt

alt

alt

alt

Στην συνέχεια την βλέπουμε πλέον ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ σε μια σειρά ταινίες αξιόλογες:

 • "OCIE CIORNIE"  NIKITA MKHALKOV
 • "SIESTA"  MARY LAMBERT
 • "ZELLY AND ME"  TINA RATHBORNE
 • "COUSINS"  JOEL SCHUMACHER
 • "RED RIDING HOOD"  ADAM BROOKS

alt

alt

Το 1990 φτάνουμε στην 2η συμμετοχή της σε ταινία του DAVID LYNCH, αυτή τη φορά στην αστυνομική δραματική comedy

"WILD AT HEART"

με τους NICOLAS CAGE & LAURA DERN

alt

H Επόμενη άνοδός της στην κορυφή έρχεται το 1992 στην κωμωδία φαντασίας του
ROBERT ZEMECKIS

"DEATH BECOMES HER"

με την MERYL STREEP,τον BRUCE WILLIS και την GOLDIE HAWN

Κερδίζει το ΒΡΑΒΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ SATURN FESTIVAL AWARD

alt

alt

alt


alt

alt
 
Το 1993 έρχεται μια ακόμα σπουδαία ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί με το ιερό "τέρας" του Κινηματογράφου
ANTHONY HOPKINS στο δράμα του JOHN SCHLESINGER   "THE INNOCENT"

alt

alt


μια πραγματικά εξαίρετη και ώριμη παρουσία

Στα 1993 πρωταγωνιστεί με τον JEFF BRIGDES και την ROSIE PEREZ στο δράμα του PETER WEIR

"FEARLESS"Το 1994 για την μεγάλη Ηθοποιό έχουμε μια ακόμα μεγάλη παρουσία.

Στο ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΡΑΜΑ του BERNARD ROSE

"IMMORTAL BELOVED"

αφιερωμένο στη ζωή του μεγάλου μουσουργού ΜΠΕΤΟΒΕΝ, η ISABELLA ROSSELLINI μαζι με τους GARY OLDMAN, JEROEN KRABBEalt


alt

alt

Στα 1996 έχει μια μεγάλη ακόμα συμμετοχή στο Εγκληματικό δράμα του ABEL FERRARA

"THE FUNERAL"

στο πλάι των:  CHRISTOPHER WALKEN, CHRIS PENN, ANABBELLA SCIORRA

alt

1998 "LEFT LUGGAGE"  είναι η ώρα ενός ακόμα δράματος του JERROEN KRABBEμε τους LAURA FRASER, ADAM MONTY με την ISABELLA ROSSELLINI να παίρνει στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ "ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ" για την εξαίρετη ερμηνεία της.alt


alt


Το 2000 μετράμε μια εξαίρετη ακόμα ταινία με την μεγάλη Ηθοποιό

Το ρομαντικό μουσικό δράμα των ANDREA & ANTONIO FRAZZI

"IL CIELO CADE"

στο οποίο και πρωταγωνιστεί με τους JEROEN KRABBE & BARBARA ENRICHI

H ROSSELLINI παίρνει Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ στο DAVID DI DONATELLO FESTIVAL

εξαίρετη ταινία με υψηλά βραβεία στα φεστιβάλ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ και ΙΤΑΛΙΑΣ

alt
Η Νέα χιλιετία την βρίσκει σε πολλές ταινίες στον Κινηματογράφο και παρουσίες σε μεγάλες και σπουδαίες τηλεοπτικές σειρές

Το 2003 πρωταγωνιστεί σε μια ιδιαίτερα βραβευμένη ταινία του GUY MADDIN

"THE SADDEST MUSIC IN THE WORLD"

Ένα εξαίρετο musical στο οποίο και ήταν υποψήφια για CHLOTRUDIS AWARDS

alt

alt

Το 2005 πρωταγωνιστεί στο δράμα του LUIS LLOSA

"LA FIESTA DEL CHIVO"

με τους TOMAS MILIAN, PAUL FREEMAN

alt


alt

Το 2008 σειρά έχει μια πολύ σπουδαία ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ στην οποία η μεγάλη πρωταγωνίστρια στα 56 της χρόνια είναι πιο ώριμη, εκφραστική αλλά και τολμηρή όσο ποτέ

"GREEN PORNO" του JEAN CLAUDE CARRIERE


Μια ιστορία πάνω σε οκτώ μικρά φιλμς που ζουν και περιγράφουν την ερωτική ζωή και τον τρόπο επαφής οκτώ σπιτικών πλασμάτων της φύσης:  Μέλισσα, μύγα, αράχνη, σαλιγκάρι, σκουλίκι, dragonfly.

Kάποια ζωά αναπαράγονται με τα αρσενικά και τα θηλυκά. Κάποια αλλάζουν φύλο. Ξεκινούν θηλυκά και στο τέλος γίνονται αρσενικά ή εναλάσσονται. Κάποια ζώα είναι ερμαφρόδιτα και δεν χρειάζονται ταίρι, έχουν και τα δύο όργανα αναπαραγωγής. Κάποια δεν έχουν ανάγκη για σεξ και αναπαράγουν τον εαυτό τους.

alt

alt

alt


alt


alt

alt

Εδώ η ISABELLA ROSSELLINI ανακαλύπτει τα "πατήματα" της Ομοφυλοφιλίας.
"Νομίζω η κοινωνία μας έχει κάνει ένα λάθος βλέποντας την τέχνη του να κάνεις έρωτα ή του ταιριάσματος σαν διαδικασία αναπαραγωγής και μόνο, τη στιγμή που αυτή ζρησιμοποιείται για τόσα πράγματα. Τα ζώα κάνουν έρωτα και για κοινωνικές συναντήσεις, για δέσιμο, για να λύνουν τη σύγχυση και τόσα άλλα. Αν δεις τη φύση κάθε πλάσμα κάνει αυτό που του εκφράζει το περιβάλλον και η μεγαλύτερη διαφορετικότητα είναι ακριβώς εκεί."

alt

Από τις τελευταίες αξιόλογες δημιουργίες της είναι το δράμα του το 2011

JULIES GAVRAS    "LATE BLOOMERS"

με τον WILLIAM HURT, DOREEN MANTLE

alt


alt


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 


Δεν θα μπορούσε να αφήσει "αδιάφορα" τα διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ η παρουσία και η ερμηνεία της ISABELLA ROSSELLINI στην διαχρονική της πορεία.

Έχει τιμηθεί με 7 Κινηματογραφικά Βραβεία και ακόμα 6 Διεθνείς Υποψηφιότητες

Μπορούμε να ξεχωρίσουμε δύο ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, ένα Βραβείο GOLDEN CAMERA στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ένα Βραβείο στα INDEPEDENT SPIRIT AWARDS, Ένα Βραβείο των Ιταλών δημοσιογράφων κριτικών Κινηματογράφου, Δύο υποψηφιότητες για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ, μια Υποψηφιότητα για ΒΡΑΒΕΙΟ DAVID DONATELLO
Δείγματα της Κινηματογραφικής της αναγνώρισης.

alt


Σαν ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ δούλεψε σε ΤΡΕΙΣ Τηλεοπτικές σειρές:

Είχε την παραγωγή 10 επεισοδίων από το διάσημο "GREEN PORNO", όπως επίσης και τα τηλεοπτικά:  "SEDUCE ME" & "BURT'S BAZZ"

Σαν ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ είχε πέντε δουλειές:

Έγραψε 8 επεισόδια από το "GREEN PORNO", καθώς και τα τηλεοπτικά:  "ANIMALS DISTRACT ME", "MAMMAS", "SEDUCE ME", "MY DAD IS 100 YEARS OLD"

Σαν ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑ είχε στη δημιουργία της:  Επτά έργα, τηλεπτικές σειρές όπως:

"GREEN PORNO" 9 Επεισόδια, "MAMMAS", "ANIMALS DISTRACT ME", "BON APPETIT", "SEDUCE ME".

Συμπληρώνοντας το μεγάλο κύκλο της δημιουργίας της

alt

alt


Η Αναγνώριση της τέχνης της και της προσφοράς της ήρθε επίσης μια ακόμα φορά καθώς το 2011 ήταν  ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ.

Έχει γράψει τρία Βιβλία, μια περίπου αυτοβιογραφία με τίτλο "SOME OF ME" (1997), "LOOKIND AT ME" (2002) με φωτογραφίες και εικόνες  καθώς και το "REMEMBER ROBERTO ROSSELLINI" (2006), ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Πατέρα της που φάνηκς και στην ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ:  "MY DAD IS 100 YEARS OLD"

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ και ΔΡΑΣΗ

 Η ISABELLA ROSSELLINI δεν είναι από τα "ήσυχα" παιδιά της Τέχνης....μήτε τα πρόσωπα που περιορίζονται στον αποκλειστικό χώρο της δράσης τους.

Η Μεγάλη Ηθοποιός έχει ενεργό μέρος σε μια Ακτιβίστικες οργανώσεις κύρια πάνω στα Ζώα και τη σχέση τους με τον άνθρωπο αλλά και σε διάφορες άλλες Φιλανθρωπικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

Όσον αφορά αμιγώς την προσωπική της ζωή:

Παντρεύτηκε τον MARTIN SCORSESE από το 1979 έως το 1982. Ο 2ος γάμος της ήταν με τον JON WIEDEMANN μόλις για τρία χρόνια 1983-1986, ένα μοντέλο τότε από το ΤΕΞΑΣ.

Ποτέ δεν έκρυψε τις ερωτικές σχέσεις της με τον μεγάλο μέντορά της DAVID LYNCH αλλά και τους GARY OLDMAN & GREGORY MOSHER.

Με τον WIEDEMANN έχουν μια κόρη γεννημένη το 1983, την ELETTRA και ένα γιο το 1993, τον ROBERTO.

alt

Αυτά φίλες και φίλοι είναι τα διάφορα "πρόσωπα" μιας λαμπερής και εξαίρετης Ηθοποιού που χαρακτήρισε με τη διαδρομή της τα σύγχρονα Κινηματογραφικά δρώμενα.

Μιας μορφής Τέχνης γεμάτης φως και ένα απέριττο χαμόγελο που λάμπει διαχρονικά με την προσφορά και την έκφρασή της...alt


ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ: Η "Ιέρεια" του Ελληνικού Κινηματογράφου

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

θαρρώ όλοι ξέρουμε ότι είναι κάποιες Μορφές που έχουν περάσει από τον Κινηματογράφο μας, που έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο διάβα τους.

Είναι από τους Ηθοποιούς που συγκίνησαν, διακρίθηκαν, διέπρεψαν στη θητεία τους τόσο στην πατρίδα μας αλλά πολλοί εξ αυτών καταξιώθηκαν και στον ΕυρωπαΪκό και Παγκόσμιο Κινηματογράφο.

Στα πλαίσια αυτά, θα μιλήσουμε σήμερα και θα παρουσιάσουμε μια "Θρυλική" Γυναικεία μορφή του Ελληνικού Κινηματογράφου, που έλαμψε με την παρουσία της, την Τέχνη της και σύνδεσε το όνομά της με ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ.

Μιλάμε για την "ΙΕΡΕΙΑ" του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑalt


Γέννηση:  3 Σεπτέμβρη 1926 στο ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Πραγματικό Όνομα:  ΕΙΡΗΝΗ ΛΕΛΕΚΟΥ

Η Μεγάλη μας ερμηνεύτρια αλλά και Πρέσβειρα θα έλεγε κανείς του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Παγκόσμιο στερέωμα

δεν είναι η Ηθοποιός που έχει απασχολήσει τα media για την προσωπική της ζωή.

Είναι μάλιστα αξιοπερίεργο και αξιοσημείωτο ότι στοιχεία της προσωπικής της ζωής είναι δύσκολο να βρεις σε διάφορες πηγές.


alt

Ένα ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, μια Μορφή που στο πέρασμά της συγκλονίζει, μια παρουσία που δεν αρέσκεται στο ρόλο ή στο κλασικό Γυναικείο πρόσωπο μιας αισθησιακής απλής θηλυκότητας.

Η Ειρήνη Παππά ενσαρκώνει μαζί μια ύψιστη αισθητική μορφή που κρύβει έναν κρυφό αισθησιασμό που προκαλεί δέος, ενσαρκώνει ένα σύμβολο, σύμβολο προσωπικότητας, δραματικότητας. Μιας γυναίκας που ξεχειλίζει από πάθος, από αποφασιστικότητα.

Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ δεν είναι η Femme Fatale, μήτε η Γυναίκα "γατούλα", μήτε το Κλασικό Γυναικείο ερωτικό σύμβολο.

Η Θηλυκότητα που αναδύει έχει ένα άρωμα "υπεροχής", έχει αυτό που θα ονομάζαμε "Αύρα ισότητας", που δεν μπορεί μήτε στιγμή να μετατραπεί σε φερόμενο αντικείμενο του πόθου.


alt

Δεν θα σταθούμε σε πράματα της προσωπικής της ζωής αλλά θα μπούμε άμεσα στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ μεγάλη προσφορά της:


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Η "Ανακάλυψη" του τεράστιου διεθνούς Κινηματογραφικού ταλέντου της ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΠΑ πιστώνεται στον μεγάλο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ELIAS KAZAN

H Συνολική της ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ αγγίζει συμμετοχή σε 85 δημιουργίες είτε στον Κινηματογράφο είτε σε μεγάλες Τηλεοπτικές σειρές.

Στον Κινηματογράφο καθαρά έχει παίξει σε 25 ταινίες.

Οι ρόλοι της ξεχωρίζουν στις μεγάλες στιγμές της μεταφοράς του ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ με ερμηνείες που άφησαν ανεπανάληπτη εποχή.

Ο Μεγάλος FEDERICO FELLINI ήταν ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ της δουλειάς της και της παρουσίας της.

Η Μεγάλη Ηθοποιός KATHARINE HEPBURN, συμπρωταγωνίστριά της στην τεράστια ταινία "ΤΡΩΑΔΕΣ" έλεγε ότι "Είναι μια από τις μεγαλύτερες Γυναίκες Ηθοποιούς στην Ιστορία του Κινηματογράφου"


alt


alt

Το 1948 ξεκινάει η ΠΡΕΜΙΕΡΑ της μεγάλης μας Ηθοποιού στον Κινηματογράφο.

Στο Δράμα του ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ "ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ" κάνει το ντεμπούτο της με τους ΝΙΚΟ ΤΣΑΓΑΝΕΑ και ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ


alt


Το 1952 έρχεται η επόμενη ΜΕΓΑΛΗ της ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ του

ΦΡΙΞΟΥ ΗΛΙΑΔΗ   "ΝΕΚΡΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ".

Μια έντονα κριτική ερωτική δραματική ταινία, η οποία προβάλλεται επίσημα στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ όπου και πρωταγωνιστεί με τον ΝΙΚΟ ΤΖΟΓΙΑ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΥ ΑΡΓΥΡΗ


Ακολουθούν αρκετές ταινίες Ιταλικής παραγωγής και κάποιες τηλεοπτικές παραγωγές ώσπου η επόμενη Μεγάλη της παρουσία είναι το 1959.

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ σκηνοθετεί την συγκλονιστική Ιστορική δραματική ταινία:

"Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ" πάνω στην Ιστορία της Κυρά-Φροσύνης και του Αλή Πασά.

Μια συγκλονιστική της ερμηνεία στο πλάι του μεγάλου μας θρύλου ΤΖΑΒΑΛΑ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ως Αλή Πασά, και των ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗ, ΘΕΑΝΩ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑ, ΑΝΔΡΕΑ ΖΗΣΙΜΑΤΟ


alt


alt


Μια από τις πιο δραματικές ατμοσφαιρικές ταινίες του μεγάλου ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ πάνω σε μεγάλες ιστορικές μορφές.

Η Άνοδος συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο, την ίδια χρονιά,  με την Εκπληκτική Ιστορική δραματική ταινία του ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

"ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ"

Όπου η μεγάλη μας Ηθοποιός ενσαρκώνει ένα ακόμα ιστορικό πρόσωπο, αυτό της μεγάλης μας ηρωίδας.

Με τους ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗ, ΓΚΙΚΑ ΜΠΙΝΙΑΡΗ, ΚΟΥΛΑ ΑΓΑΓΙΩΤΟΥ, ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ, ΑΡΤΕΜΗ ΜΑΤΣΑ

alt


alt


alt


Η Αυγή της δεκαετίας του 1960 βρίσκει την ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ να ξεκινάει τη μεγάλη της διαδρομή έξω από τα Ελληνικά σύνορα στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ.

Το 1961 ξεκινάει το μεγάλο της "φτερούγισμα" στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΥΡΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Συμμετέχει ως δευτεραγωνίστρια στην ΘΡΥΛΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ του J. LEE THOMPSON

"ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΟΝΕ"

Σε ένα πάνελ με τεράστια ονόματα όπως:  GREGORY PECK, DAVID NIVEN, ANTHONY QUINN και τόσους άλλους, η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ είναι η Κύρια ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ στην ταινία.


alt


Στη συνέχεια την ίδια χρονιά είναι η μεγάλη ώρα του ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ.

Το 1961 ο μεγάλος μας ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ σκηνοθετεί την

"ΑΝΤΙΓΟΝΗ"

Το αρχαίο κλασικό δράμα του ΣΟΦΟΚΛΗ μεταφέρεται στον Κινηματογράφο σε μια ταινία ύμνο στην Έβδομη Τέχνη.

Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ ερμηνεύει τη μεγάλη ηρωίδα. Πλάι της η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ ως ΙΣΜΗΝΗ, Ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ ως ΚΡΕΩΝ, Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΗΣ ως ΑΙΜΜΩΝ, ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ, ΒΥΡΩΝ ΠΑΛΛΗΣ

Η ταινία προκαλεί ΔΕΟΣ στον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ παίρνει το ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, και η ταινία είναι Υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ.


alt


alt


alt

Το 1961 πάλι ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ δημιουργεί την Κινηματογραφική

"ΗΛΕΚΤΡΑ"

Μια ταινία που όχι μονάχα συνεχίζει το θρύλο της Κινηματογραφικής "Αντιγόνης" αλλά δημιουργεί ένα ακόμα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ

Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ ως ΗΛΕΚΤΡΑ, τι άλλο άλλωστε σαν ρόλος ;

Πλάι της μετρείστε:  ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ, ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΦΟΙΒΟΣ ΡΑΖΗΣ, ΘΕΑΝΩ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

alt


alt


alt


alt


alt


Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ για την ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για μια ακόμα χρονιά, η ταινία ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ στα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛΣ, τιμάται με ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ και ειναι Υποψήφια για OSCAR καλύτερης ξένης ταινίας.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ εξακολουθεί να μεγαλουργεί και το 1964 είναι η σειρά του

"ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ"

Και εκεί δηλώνει παρούσα η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ πρωταγωνιστώντας στο ρόλο της Χήρας στο πλάι του μεγάλου ANTHONY QUINN

& του ALAN BATES

Η παγκόσμια διάκριση της ταινίας είναι γνωστή σε όλους.


alt


alt


Το 1966 ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ στο ρομαντικό δράμα του LEONARD HIRSCFIELD

"ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ"

στο πλάι των UMBERTO ORSINI, ΣΠΥΡΟΥ ΦΩΚΑ, ΤΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Το 1968 ερμηνεύει την ΠΗΝΕΛΟΠΗ στην πρώτη μεγάλη ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ από τον BEKIM FEHMIU

Μια κλασική Ιταλο-Γαλλο-Γερμανική συμπαραγωγή

Το 1968 μια ακόμα Διεθνής δημιουργία του BRUNO GABURRO, το δράμα επιστημονικής φαντασίας

"ECCE HOMO"

πρωταγωνιστώντας με τον PHILIPPE LEROY


alt


alt


Ίσως η πιο ερωτική-αισθησιακή Κινηματογραφική παρουσία της ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΠΑ εκδηλώνοντας και εκεί την μεγάλη της τέχνη.

Το 1969 σειρά έχει μια ακόμα μεγάλη της παρουσία.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ σκηνοθετεί το ΘΡΥΛΙΚΟ

"Ζ"

Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ ερμηνευει την ΕΛΕΝΗ, τη σύζυγο του ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ στο πλάι του μεγάλου YVES MONTAND

Συμμετοχή με περιορισμένη μεν έκταση αλλά συγκλονιστική, όπως πάντα σαν παρουσία.


alt


alt


Το 1969 κλείνει στο να την βρίσκει ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ σε δύο ακόμα μεγάλες ΞΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ:

 

 • "Α DREAM OF KINGS" το δράμα του DANIEL MANN μαζί πάλι με τον ΑΝΤΗΟΝΥ QUINN
 • "ANN OF THE THOUSAND DAYS" το ιστορικό δράμα του CHARLES JARROTT στο πλάι των γιγάντων RICHARD BURTON, GENEVIEVE BUJOLD
H Δεκαετία του 1970 ξεκινάει με ένα ακόμα αριστούργημα διεθνές του

ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

"ΤΡΩΑΔΕΣ"

Μια ακόμα τραγωδία για την μεγάλη μας δραματουργό, ερμηνεύοντας την ΕΛΕΝΗ στην κλασική τραγωδία του ΕΥΡΥΠΙΔΗ μεταφερμένη ως Κινηματογραφικό αριστούργημα.

Με τις: KATHARINE HEPBURN, VANESSA REGDRAVE, GENEVIEVE BUJOLD

Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ για την ερμηνεία της τιμάται με ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ από το NATIONAL BOARD OF REVIEW USA FESTIVAL


alt


alt


Φτάνουμε στο 1977 όπου ο μεγάλος μας Σκηνοθέτης ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ σηματοδοτεί τον Κινηματογράφο με μια ακόμα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ δημιουργία πάνω στο Ελληνικό αρχαίο δράμα

"ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ"

Ίσως μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές του Ελληνικού Κινηματογράφου, ένα ακόμα αρχαίο δράμα, από το οποίο αλοίμονο αν έλειπε η ...Ιέρειά του.

Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ είναι ΩΡΙΜΗ και ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ όσο ποτέ......!!!!

Στο ρόλο της ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑΣ, μια επιβλητική παρουσία, χαράζει στο πέρασμά της τα πάντα στην ταινία.

Δίπλα στους:

ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΑΠΑΜΟΣΧΟΥ, ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΑΓΚΑ, ΠΑΝΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ, η μεγάλη μας ηθοποιός ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ....!


alt


alt


alt


Μια ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ που πραγματικά περικλείει σε αυτή την ερμηνεία τα πάντα....! Γοητεία, προσωπικότητα, ανθρώπινο πόνο, μητρότητα, οργή.....ίσως η πιο μεστή μεγάλη της δημιουργία

Ταινία υποψήφια για OSCAR ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Το 1979 λάμπει ξανά σε μια ταινία από τους θρύλους του ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το ιστορικό πολεμικό δράμα του FRANCESCO ROSI

"Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΕΜΠΟΛΙ"

Με τους GIAN MARIA VOLONTE, PAOLO BONACELLI, LEA MASSARI

alt

alt


Ακολουθούν πάρα πολλές συμμετοχές σε ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ στις οποίες όπως πάντα η παρουσία της είναι καθοριστική


Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ


Το 1993 είναι σειρά σε μια ΚΩΜΩΔΙΑ του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ να δώσει και το δικό της κωμικό χρώμα, κάτι γεμάτο φρεσκάδα στην οποία δεν την είχαμε μέχρι τώρα απολαύσει

"ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΩΣ"

με τους ΣΤΡΑΤΟ ΤΖΩΡΤΖΟΓΛΟΥ, ΠΑΝΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ, ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΖΟ


alt


alt


alt

Το 1997 είναι η δεύτερή της φορά να συμμετάσχει σε μια ακόμα μεγάλη ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ μεταφορά της

"ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ" στη μεγάλη σειρά του ANDREY KONCHALOVSKIY

Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ ερμηνεύει την ΑΝΤΙΚΛΕΙΑ στο πλάι των

ARMAND ASSANTE, GRETA SCACCHI, ISABELLA ROSELLINI, BERNADETTE PETERS και δεκάδων μεγάλων ηθοποιών

Το 2001 την βρίσκει να συμμετέσχει στην μεγάλη παραγωγή του JOHN MADDEN

"ΤΟ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΟΡΕΛΛΙ"

ερμηνεύοντας την ΔΡΟΣΟΥΛΑ πλάι σε μεγάλους ηθοποιούς σε μια εξαίρετη εμπορική επιτυχία

PENELOPE CRUZ, JOHN HURT, NICOLAS CAGE

alt


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η Μεγάλη ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ έχει πλέον διαβεί την Ιστορία της παγκόσμιας αναγνώρισης στο Κινηματογραφικό στερέωμα.

6 ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ και 1 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

Ανάμεσά τους: 3 ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ TAORMINA, NATIONAL BOARD OF REVIEW USA ΒΡΑΒΕΙΟ

alt

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ οτι ;

 

 • O ANTHONY QUINN είναι ο ηθοποιός με τον οποίο η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ έχει τις περισσότερες συνεργασίες, σε 7 ταινίες.
 • Το 2002 πήρε τον τίτλο "ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ" για την προσφορά της στον Πολιτισμό και την ανάδειξη διεθνώς της Ελληνικής γλώσσας
 • Έχει ηχογραφήσει ένα μουσικό έργο με 15 παραδοσιακά τραγούδια με την επωνυμία "ΩΔΕΣ" με τον μεγάλο ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ύμνοι κύρια από τη Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική.
 • Η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ είναι ΘΕΙΑ του σκηνοθέτη ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ και του ΑΙΑ ΜΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
alt

alt


Αυτή είναι η μεγάλη μας ΙΕΡΕΙΑ της Κινηματογραφικής Τέχνης,

η μεγάλη ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ

Μια ηθοποιός που το "ειδικό της βάρος" έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα "υψηλά" δεδομένα στην ιστορική της διαδρομή.

Μια Ηθοποιός που πάνω απ όλα τιμάει την Τέχνη, αλλά και την Ιστορία και παράδοση του Λαού μας.


alt


alt


Κλείνοντας να πούμε ότι η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑΣ τίμησε την ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ

για τη μεγάλη της προσφορά στο χώρο του ΚΙνηματογράφου δια χειρός του σκηνοθέτη

MAURIZIO SCAPPARO

alt


alt
Το "φυτιλι" και το έναυσμα για το ανέβασμα του θέματος είναι από την Σοφία, τη Γυναίκα μου, στην οποία και οφείλω την έμπνευση....

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ στις ΚΑΝΝΕΣ

Φίλες και Φίλοι
Έχουμε τονίσει ξανά ότι ο Ελληνικός Κινηματογράφος, ιδιαίτερα ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ δεν είναι το "αμελητέο" εκείνο μέγεθος που πέρασε αφήνοντας ασυγκίνητο τον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.
Αφού λοιπόν είδαμε το πέρασμα του Κινηματογράφου μας στα δρώμενα των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ OSCAR, σας είχα υποσχεθεί να δούμε τη διαδρομή του στα ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ.

Ξεκινάω λοιπόν κάνοντας αναφορά στο πέρασμα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στο 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ που θεωρείται ίσως το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

alt


Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ στις ΚΑΝΝΕΣ, σε όλα τα επίπεδα δημιουργίας, έχει μιαΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ.

Παρουσία που ξεκινάει από το 1944 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η Κύρια λεγόμενη "ΧΡΥΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ" είναι αυτή της περιόδου 1960-65

Για να σταθούμε λοιπόν στις παρουσίες αυτές:

1944: Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ "ΗΡΩΪΚΗ ΚΡΗΤΗ" του ΗΛΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ σε παραγωγή του ΗΛΙΑ ΠΕΡΓΑΝΤΗ συγκινεί το ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

Θέμα του το μαρτυρικό νησί τη ΚΡΗΤΗΣ αμέσως μετά τον Πόλεμο και την κατοχή βουτηγμένο στα ερείπια και στο δράμα που άφησε πίσω του το Φασιστικό και Ναζιστικό πέρασμα.


1951 Εδώ, στην ουσία, ξεκινάει και το καθαρό Κινηματογραφικό μας ταξίδι στις ΚΑΝΝΕΣ

"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ" σε Σενάριο-Σκηνοθεσία του ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ

Το πολεμικό αισθηματικό αυτό δράμα πήρε μέρος στο ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ του φεστιβάλ

Στις ερμηνείες ήταν οι:  ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ

Στην Κινηματογράφιση ήταν ο JOSEPH HEPP και στη Μουσική ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ


alt


alt


1952  Στο ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ του ΦΕΣΤΙΒΑΛ έχουμε την ΠΡΟΒΟΛΗ του δράματος


"ΝΕΚΡΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ"

του ΦΡΙΞΟΥ ΗΛΙΑΔΗ σε δικό του σενάριο, με βοηθό τον μετέπειτα μεγάλο ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, Κινηματογραφιστή τον JOSEPH HEPP και τον μεγάλο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΡΥΔΗ-FUCHS

EIΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ, ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΙΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ

Μουσική του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Ένα εξαίρετο δράμα πάνω στην ερωτική βεντέτα με έντονα φιλολογικά και μελοδραματικά στοιχεία και την έξοχη ερμηνεία της ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΠΑ αφετηρία για τον μετέπειτα θρίαμβό της.


alt


alt


alt


«Όταν αποφάσισα να πάρω για θέμα της ταινίας την βεντέτα, το σκληρό αυτό έθιμο που ενδημεί στις περιοχές της Κρήτης και της Μάνης, δεν σκέφτηκα καθόλου την κοινωνική του πλευρά. Κοίταξα αποκλειστικά την ανθρώπινη...Θέλοντας να παρακολουθήσω τις αντιδράσεις των ανθρώπων μου, τους απομόνωσα. Τέλεια απουσία του «πλήθους», του «χορού»...Η πλοκή δε μ' απασχόλησε. Φρόντισα να «στηθούν» οι χαρακτήρες, κι από κει και πέρα τους άφησα να ενεργήσουν μόνοι τους...»

ΦΡΙΞΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ1954  Ξεκινάει εδώ ο μεγάλος "μύθος" του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ με δημιουργίες και περάσματα από τις ΚΑΝΝΕΣ που αφήνουν τη δική του μεγάλη σφραγίδα

"ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΞΥΠΝΗΜΑ"

πήρε Μέρος στο ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ του φεστιβάλ.

Μια γλυκύτατη comedy με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επτυχία. Σενάριο δικό του, Κινηματογράφιση:  ALEVISE ORFANELLI, Μουσική:  ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Εξαίρετες ερμηνείες από τους:  ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ, ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ

alt


alt


alt


Το ΜΕΓΑΛΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΧΟΡΝ αρχίζει και λάμπει και στο διεθνές Κινηματογραφικό στερέωμα ενώ η παρουσία της θρυλικής μορφής του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΑ δίνει μια ακόμα λάμψη στις ερμηνείες.

alt

Εξαιρετική η ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ καθώς και η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ1955 Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ανεβαίνει επίπεδο Κινηματογραφικής δημιουργίας

"ΣΤΕΛΛΑ"

Μια ταινία-θρύλος του Ελληνικού Κινηματογράφου, σε Σενάριο δικό του και ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ με τη μουσική του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ και την ταινία να έχει κερδίσει και την αποδοχή της Αμερικανικής ακαδημίας Κινηματογράφου.

Κινηματογράφιση του ΚΩΣΤΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

alt


alt


alt


ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ και ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
σε ερμηνείες συγκλονιστικές πραγματικά
δίπλα τους με τρόπο υπέροχο οι:  ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ, ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΑΔΙΑ, ΒΟΥΛΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ, ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΚΑΒΑΣ.

Ένα ανεξέλεγκτο πάθος που τύλιξε σε μια θανάσιμη αγκαλιά το ζευγάρι των πρωταγωνιστών

Από τις μεγαλύτερες στιγμές του Ελληνικού Κινηματογράφου1956  Τρίτη συνεχόμενη εμφάνιση του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Θριαμβευτικός ο μεγάλος μας σκηνοθέτης με το κοινωνικό του δράμα

"ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ"

Σενάριο-Σκηνοθεσία δικά του, Κινηματογράφιση ο εκθαμβωτικός WALTER LASALLY
Μουσική ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ

Θέμα πάνω στην καταπίεση της ΓΥΝΑΙΚΑΣ σε ένα επαρχιακό συντηρητικό καταπνικτικό περιβάλλον

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ-ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ 
πραγματικά παραδίδουν μαθήματα υποκριτικής και μεγαλείου σε ερμηνείες ζωής

ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΜΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
ακολουθούν σε ένα μεγαλειώδες ρεσιτάλ ερμηνειών.

alt

alt

alt

alt


alt

Μια ταινία που πραγματικά σημαδεύει στο πέρασμά της τον Κινηματογράφο μας.

"ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ" τιμήθηκε με ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και ΑΡΓΥΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΣΧΑΣ (!!!) γεγονός ανεξίτηλο.1958   ΤΕΤΑΡΤΗ (!!!) συμμετοχή του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ με ένα ακόμα εξαίρετο δράμα του

"ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΕΜΜΑ"

Εδώ ο μεγάλος μας δημιουργός αφήνει τα λαϊκά στρώματα και εστιάζει στην κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων της Αστικής τάξης κάνοντας μια καυστική τομή στη σάρωση της συμπεριφοράς τους.

Σενάριο δικό του, Κινηματογράφιση του WALTER LASSALLY και εδώ, Μουσική του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Συγκλονιστική η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ αναγκάζει τους κριτικούς των ΚΑΝΝΩΝ να την ονομάσουν "Η ΝΕΑ ΓΚΡΕΤΑ ΓΚΑΡΜΠΟ" του Κινηματογράφου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ συγκροτούν ένα συγκλονιστικό αντρικό δίδυμο πραγματικά

Από κοντά τους οι:  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ, ΜΗΝΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ, ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ

alt

alt

alt

alt


alt


alt


«...η ταινία παίρνει θέση ανάμεσα στα μεγάλα έργα του κινηματογράφου και καθιερώνει τον σκηνοθέτη της ως ένα από τους εκλεκτότερους καλλιτέχνες που υπάρχουν σήμερα» 

Financial Times1959  Εδώ έχουμε αλλαγή του τοπίου αυτή τη φορά και ο Ελληνικός Κινηματογράφος έχειΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο φεστιβάλ
με την ταινία ενός σκηνοθέτη που αγάπησε τον Κινηματογράφο με προσωπικό ΠΑΘΟΣ και ΛΑΤΡΕΙΑ σε σημείο μάλιστα "αυτοκαταστροφικό".

"ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΜΑ"

σε ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του ΑΝΔΡΕΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ

Ένα κλασικό Ελληνικό βουκολικό "western" με πανέμορφα στοιχεία ξεχωρίζει

Κινηματογραφιστής ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, Μουσική:  ο συγκλονιστικός ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΣΗΣ

Στις ερμηνείες οι: ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, ΕΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΚΑΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΗ συγκροτούν ένα πρωταγωνιστικό τρίο γεμάτο λυρισμό

Μαζί τους οι:  ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ

alt

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ήταν άνθρωπος που δεν παζάρεψε ποτέ του τις δημιουργίες του και δεν ακολουθούσε κλισέ της εποχής.
Στα πλαίσια αυτά το happy end που ...επιβάλλονταν στην ταινία δεν ήρθε ποτέ και το τέλος, όντας τραγικό, επιβράβευσε τον τίτλο της ταινίας.

«Ο Ανδρέας Λαμπρινός ήταν μια ιδιάζουσα φυσιογνωμία στον κινηματογράφο μας. Αυθόρμητος, σχεδόν πρωτόγονος, φανατικός, κυνηγούσε 'τα όλα ή τίποτα'. Στο τέλος του έμεινε το 'τίποτα'...ήταν ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο. Όταν μου διάβασε το σενάριό του 'ο Πάνας', έμεινα κατάπληκτος από τη δύναμη, το λυρισμό και την αψεγάδιαστη ισορροπία λόγου και εικόνας. Μου έμεινε καημός που δεν κατάφερα να το γυρίσω. Το γύρισε αργότερα μόνος του βαφτίζοντάς το σε 'Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα' και το κατέστρεψε. Δεν μπορούσε να εικονογραφήσει την οργιώδη φαντασία του» 

Γρηγόρης Γρηγορίου, από το βιβλίο «Αναμνήσεις σε άσπρο και σε μαύρο»Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ του 1960

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος επανέρχεται δριμύτερος στην δεκαετία του 1960
Πολλές Ελληνικές ταινίες παίρνουν ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ με μεγάλες και σημαντικές διακρίσεις
προσμένοντας την κορύφωση της διάκρισης που είναι και η κατάκτηση ενός ΒΡΑΒΕΙΟΥ

1960  Δυναμική επανεμφάνιση στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ με τον μεγάλο σκηνοθέτη JULES DASSIN και την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ του:

"ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ"

Μια ταινία που αποτελεί "χρυσή προβολή" εμπορικότητας για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, ίσως με την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα διεθνώς στην ιστορία.

Σε σενάριο δικό του ο JULES DASSIN ημιουργεί μια ταινία που είναι γεμάτη ΦΩΣ, ΚΑΗΜΟΥΣ, ΧΟΡΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΕΡΩΤΑ, ΧΙΟΥΜΟΡ, μια ταινία γεμάτη ΕΛΛΑΔΑ, μια ταινία γεμάτη ΛΙΜΑΝΙ και φυσικά ΠΕΙΡΑΙΑ

Η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ανεβαίνει τα σκαλιά της δημοσιότητας σαν αστέρι

πλάι της ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ με τον ίδιο τον JULES DASSIN

Κοντά τους ένα μεγάλο ερμηνευτικό επιτελείο σαρώνει ερμηνευτικά:

ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ, ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ, ΜΗΤΣΟΣ ΛΥΓΙΖΟΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΑΡΤΕΡΜΗΣ ΜΑΤΣΑΣ και δεκάδες μεγάλοι άλλοι ηθοποιοί 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  JACQUES NATTEUAU

MOYΣΙΚΗ Ο μεγάλος ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

alt

alt


alt

Στην ενδυματολογία η μεγάλη ΘΕΩΝΗ ALDREDGE

alt

alt


alt

H θρυλική αυτή comedy του JULES DASSIN ανεβάζει ακόμα επίπεδο για τον Ελληνικό Κινηματογράφο και σε άλλα φεστιβάλς.

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ κερδίζει OSCAR ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ για την ταινία και τα ....."ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ" ταξιδεύουν θριαμβικά ανά την Υφήλιο.1961  Επίσημη συμμετοχή για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ σε έναν άλλο ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ του Κινηματογράφου μας.

Ο ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ παίρνει τη σκυτάλη της επίσημης συμμετοχής στις ΚΑΝΝΕΣ με την εξαίρετη και κλασική ταινία του

"ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ"

Μια ηθογραφία χαρακτήρων σε ένα Ελληνικό Νησί, με ανάμικτα αισθήματα δράματος και κωμωδίας με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο.

Σε ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ, Κινηματογράφιση:  WALTER LASSALLY, Μουσική:  ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Ερμηνευτικό δίδυμο που λάμπει στην κυριολεξία:

ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Κοντά τους ο συγκλονιστικός ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ και οι ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΟΡΙΔΗΣ, ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ, ΘΑΝΟΣ ΤΖΕΝΕΡΑΛΗΣ, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΑΣΙΩΤΗΣ

alt

alt

alt

alt

alt


alt

Η ΤΑΙΝΙΑ πριν έχει σαρώσει στο 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με πολλά βραβεία.
Η Μουσική του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ καθώς και η ερμηνεία της ΑΛΙΚΗΣ ξεχωρίζουν για την λεπτότητα και το ρομαντισμό τους.

Το ....ευτράπελο στην ιστορία της συμμετοχής της ταινίας στις ΚΑΝΝΕΣ ήταν το ότι η ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ ....ΑΠΑΓΟΡΕΨΕ στην ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ να παραστεί στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ από το φόβο .....αρπαγής της από ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ....!!!

«Δεν είναι βέβαια έργο Τέχνης, αλλά ταινία εμπορική που δείχνει όμως τι μπορεί να επιτευχθεί και σ' αυτόν τον τομέα όταν οι δημιουργοί της σέβονται το κοινό και μοχθούν πραγματικά για ν' ανεβάσουν τη στάθμη του ελληνικού κινηματογράφου» 

Μάριος Πλωρίτης 1962  Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ

Επί τέλους η ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ του ΒΡΑΒΕΙΟΥ.....!

Η Μεγάλη ώρα για τον ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ και την ....ΠΕΜΠΤΗ του συμμετοχή στο φεστιβάλ έρχεται.
Οι ΚΑΝΝΕΣ υποκλίνονται σε μια ΘΡΥΛΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μεταφοράς ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

"ΗΛΕΚΤΡΑ"

ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ:  Μεγάλο βραβείο τεχνικής δημιουργίας Κινηματογράφου και Μεγάλο Βραβείο μεταφοράς στον Κινηματογράφο.

Το τραγικό αρχαίο δράμα του ΕΥΡΥΠΙΔΗ δίνεται στη μεγάλη οθόνη όχι ως μια απλή θεατρική μεταφορά στον Κινηματογράφο αλλά σαν  ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ και ως τέτοια παρέμεινε ΜΟΝΑΔΙΚΗ στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Συμπαραγωγή του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ και της FINOS FILMS

Σενάριο: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, Κινηματογράφιση:  WALTER LASSALLY
Μουσική: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Η Μεγάλη Ιέρεια του Ελληνικού Κινηματογράφου στο παγκόσμιο στερέωμα

ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ στο ρόλο της ΗΛΕΚΤΡΑΣ

ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΘΕΑΝΩ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΕΦ, ΦΟΙΒΟΣ ΡΑΖΗΣ

alt


alt

alt


alt


alt

alt


alt


Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, εκτός των άλλων, πέτυχε έναν άθλο:  Μια αρχαία τραγωδία, ένα απόμακρο δράμα, να το μετατρέψει σε ένα φιλικό έργο τέχνης σε κάθε άνθρωπο, δένοντάς το με τα μέτρα και σταθμά της σύγχρονης σκέψης.

Για τις δημιουργίες καλύτερα να σιωπήσουμε μπροστά στο ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ της υποκριτικής και συναισθηματικής τους τέχνης.

Μια ταινία που εκτόξευσε τον Ελληνικό Κινηματογράφο στα ύψιστα παγκόσμια επίπεδα.Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος "σίγησε" στις δεκαετίες 1980-1990
η Εγχώρια παραγωγή δεν κατάφερε να βγει εκτός συνόρων.

Παρ' όλα αυτά στο χρονικό αυτό διάστημα, μέχρι σήμερα  το όνομα του Έλληνα δημιουργού που ταυτίζεται με το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ
είναι αυτό του 

ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Μεγάλος δημιουργός ανεβάζει έργα του όχι μόνο με επίσημες συμμετοχές στο φεστιβάλ αλλά και με το φτάσιμό του στην "χρυσή" αποδοχή γράφοντας χρυσές σελίδες τιμητικών διακρίσεων

1975  "Ο ΘΙΑΣΟΣ"

Η Μεγάλη αυτή κλασική αριστουργηματική ταινία, των πρώτων χρόνων εποχής του ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, είναι ΥΠΟΨΗΦΙΑ για τον ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ και επίσης κερδίζει και το ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI του ίδιου φεστιβάλ

Μια μεγάλη Δημιουργία πάνω στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας σε χαλεπούς καιρούς

Μουσική: ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ, Κινηματογράφιση του μεγάλου ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
 και ένας επίσης μεγάλος θιάσος εξαίρετων ηθοποιών και ερμηνειών

ΕΥΑ ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ, ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΖΑΝ

alt

alt

alt1977  "ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ"

Μια ακόμα μεγάλη δημιουργία του μεγάλου μας Σκηνοθέτη στο ίδιο κλίμα με την πρώτη του ταινία.

Η Ταινία γίνεται ΥΠΟΨΗΦΙΑ για ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ στο φεστιβάλ

με Σενάριο του ΣΤΡΑΤΗ ΚΑΡΡΑ, Μουσική του ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ, Κινηματογράφιση τουΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Στην ταινία πάιζουν με εξαίρετο τρόπο οι:

ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ, ΕΥΑ ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΖΑΝ, ΜΠΕΤΤΥ ΒΑΛΑΣΗ

Πρωτοχρονιά του 1976 και μια ομάδα πλούσιων Αστών σε ένα πάρτυ για το νέο έτος ανακαλύπτει μέσα στα χιόνια το πτώμα ενός Αντάρτη από τον Εμφύλιο πόλεμο. Από εκεί ξεκινά το δίλημμα και οι εκδοχές για τις περαιτέρω αποφάσεις τους....
Ταινία με μεγάλες αλληγορίες και συμβολισμούς πάνω στην Μετεμφυλιακή κοινωνία των νικητών στην Ελλάδα.

alt


alt


alt1984  "ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ"

Στην τρίτη του συμμετοχή στις ΚΑΝΝΕΣ ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ με μια ακόμα συγκλονιστική ταινία ανεβάζει τον πήχυ για τον Ελληνικό Κινηματογράφο

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ για τον ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΛΤΙΝΟ (το μοιράζεται με τον TONINO GUERRA)
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ για ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ είναι συγλονιστικός στην Κινηματογράφιση, η ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥσυνθέτη μια μουσική αριστουργηματική

Ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ είναι επιβλητικός και μοναδικά ποιητικός

Δίπλα του οι:  ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΟΡΑ ΒΟΛΑΝΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΕΖΟΣ, GULIO BROGI

alt


alt


alt


alt

1991  "ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ"

Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ συνεχίζει την παράδοση με τις συμμετοχές των έργων του στο κορυφαίο φεστιβάλ
Αυτή τη φορά με μια ταινία που ακουμπάει το θέμα της Μετανάστευσης με έντονους όπως πάντα συμβολισμούς και αλληγορίες

Η Ταινία είναι ΥΠΟΨΗΦΙΑ για ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ στο φεστιβάλ

Ο Αλέξανδρος, ένας νεαρός ρεπόρτερ σε μια συνοριακή κωμόπολη παρακολουθεί τη ροή των προσφύγων μεταναστών όπου ανάμεσά τους βρίσκεται ένας ηλικιωμένος σημαντικός Έλληνας πολιτικός εξαφανισμένος εδώ και χρόνια....
Μια ταινία με αργό καθαρό διαλογισμό πάνω στην απανθρωπιά των συνόρων και των χωρισμών

Η Μουσική είναι πάλι της ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΑΪΝΔΟΥ, η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ και ΑΝΔΡΕΑ ΣΙΝΑΝΟΥ

Διακρίνονται ερμηνευτικά οι:

MARCELLO MASTROIANNI, JEANNE MOREAU Συγκλονιστικό ερμηνευτικό δίδυμο κορυφαίων παγκόσμιων ηθοποιών

και οι:  ΗΛΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑΡΕΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ, ΔΩΡΑ ΧΡΥΣΙΚΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ

alt


alt


alt1995  "ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ"

Μια ακόμα δημιουργία του ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΥΠΟΨΗΦΙΑ για ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI
 • Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Oι ίδιοι συντελεστές στη δημιουργία, Μουσική ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ, Κινηματογράφιση:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΝΑΝΟΣ

Λάμπουν με τη συμμετοχή τους οι HARVEY KEITEL, ERLAND JOSEPHSON, MAIA MORGENSTERN, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ένας παλιός Ελληνο-Αμερικάνος σκηνοθέτης επιστρέφει από τις ΗΠΑ στην ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ να παρακολουθήσει το γύρισμα μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης ταινίας  με φόντο τα ταραγμένα ολόγυρα ΒΑΛΚΑΝΙΑ.
Δεν είναι μονάχα να ανακαλύπτεις ένα φιλμ αλλά κύρια το κόσμο.....

altalt


alt

alt
1998 Φτάνουμε στην ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ της πορείας του ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ

"ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ"

Στην 6η του συμμετοχή στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ ο σκηνοθέτης μας πλέον τιμάται με

ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ, 
 • ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ καλύτερης ταινίας
 • Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σε μια ταινία με ΑΚΡΑΙΦΝΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ εκτός των βασικών ηθοποιών δηλαδή 
Μουσική ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ, Κινηματογράφιση ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΝΑΝΟΣ, FILM EDITING ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ

Πρωταγωνίστησαν με υπέροχες ερμηνείες οι:

BRUNO GANZ, ISABELLE RENAUD, FABRIZIO BENTIVOGLIO

και οι:  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΑΔΙΚΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΚΕΥΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ

Ένας διάσημος συγγραφέας σοβαρά άρρωστος στις τελευταίες του φάσεις βρίσκει στο δρόμο ένα νεαρό παιδί πρόσφυγα από την Αλβανία ξεκινώντας ένα ταξίδι επιστροφής μαζί του....

alt

alt

altalt


Αυτό, φίλες και φίλοι, είναι το ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ των ΚΑΝΝΩΝ
στο κορυφαίο Κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου

ΚΛΑΣΙΚΟΣ και ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ έχει καταθέσει τα δικά του διαπιστευτήρια ΤΙΜΗΣ και ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ σε ένα χώρο, ναό της τέχνης και των διακρίσεων, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ είναι ΠΑΡΟΥΣΑ, ΔΡΩΣΑ και ΖΩΝΤΑΝΗ να εμπνεύσει, να μαγέψει, να αναγεννήσει..

Μαζί με τις αναφερόμενες ταινίες υπήρξαν και υπάρχουν αρκετές άλλου είδους δημιουργίες όπως DOCUMENTAIR βραβευμένα και ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ.

Ευχόμαστε πάντα ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ να είναι ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΩΝ στο μεγάλο αυτό Κινηματογραφικό δρώμενο, πάντα έχοντας κάτι να δώσει.

alt


alt


alt


alt


alt

Πηγές:  www.cine.gr           www.imdb.com 

THOMAS VINTERBERG: "ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ" Συγκλονιστική Ταινία στην Ανθρώπινη Ψυχολογία

Καλησπέρα σας Φίλες και Φίλοι

κατ΄ευθείαν στο σοκ σήμερα στο θέμα μας:

Τι θα νιώθατε, λέγατε, πως θα αισθανόσασταν αν πέρνατε μια ειδοποίηση από τον Παιδικό Σταθμό που στέλνετε το παιδί σας ότι αυτό έπεσε θύμα ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ;

Αλήθεια και πως θα αντιμετωπίζατε το ζήτημα αν μαθαίνατε εμβρόντητοι ότι ο φερόμενος ως δράστης ήταν ΑΔΕΛΦΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ σας ΦΙΛΟΣ ;


Κυρίες και Κύριοι.....

το CINEFIL σήμερα παρουσιάζει μια ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ ενός ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ.

Ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ που ήταν σαρώνοντας στο πέρασμά του στις ΚΑΝΝΕΣ, ήταν και  ΥΠΟΨΗΦΙΟ για ΒΡΑΒΕΙΟ OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ φέτος το 2014

Ένα έργο βγαλμένο μέσα απ τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, ένα έργο που δεν διστάζει να κάνει κατάβαση σε ένα σοκαριστικό θέμα, ΣΑΡΩΝΟΝΤΑΣ τον ΤΡΟΠΟ με τον οποίο η λεγόμενηΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ αντιμετωπίζει ανάλογα περιστατικά ΚΡΙΣΗΣ.


THOMAS VINTERBERG


"ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ"


("THE HUNT"-----"JAGTEN")


alt

THOMAS VINTERBERG φίλες και φίλοι .....ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΕΤΑΙ.....!

Ο 45χρονος ΔΑΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ και δημιουργός, ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ της περίφημης ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

"ΔΟΓΜΑ 95" μαζί με τον άλλο "τιτάνα" της σχολής, τον LARS VON TRIER

(Ενημέρωση και παραπομπή στο ΔΟΓΜΑ 95 μπορείτε να δείτε εδώ: ΤΟ ΔΟΓΜΑ 95 )

στην κυριολεξία "βουτάει" σε ένα θέμα, απόλυτα ρεαλιστικό και απόλυτα καθημερινό, στα βάθη της ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗΣ ΔΑΝΙΚΗΣ Οικογένειας και Κοινωνικής δομής, όχι για να σταθεί κύρια στο θέμα της ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑΣ όπως θα εκλάβει κάποιος από πρώτη θεώρηση.

Ο ΣΤΟΧΟΣ του είναι άλλος:

Το θέμα του είναι η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, σε καταστάσειςμετατροπής του σε ΟΧΛΟ, σε ΑΜΟΡΦΗ ΜΑΖΑ, που αναπαράγει χωρίς άποψη και επιχειρήματα γεγονότα και καταστάσεις στα οποία βουλιάζει γιατί έτσι θέλει να ερμηνεύσει και να αντιμετωπίσει.

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ και οι ΤΡΟΠΟΙ αυτης ακριβώς της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ μπαίνει στο ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ του και, πιστέψτε με, είναι ΕΞΟΧΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ, ΑΛΗΘΙΝΗ, ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ.


alt

Και βέβαια μέσα σε όλα αυτά η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ....! Γιατί στο θέμα της ταινίας, δεν μας κρύβει τίποτα στο ότι ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ένας άνθρωπος που αφιερώνει ολάκερο το χρόνο και τη ζωή του με ΑΓΑΠΗ και μεράκι στα ΠΑΙΔΙΑ, ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ότι ΒΥΣΣΟΔΟΜΕΙ απέναντί τους.......

Ο ΤΙΤΛΟΣ, "ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ", φυσικά και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟΣ στην ταινία......!!!

Ο Κλασικός τρόπος ζωής των Σκανδιναβών της περιφέρειας, όντας το ΚΥΝΗΓΙ ΕΛΑΦΙΩΝ, ένας τρόπος ζωής και παράδοσης για αυτούς, τους μετατρέπει σε ΚΥΝΗΓΟΥΣ απέναντι σε απροστάτευτα ΘΗΡΑΜΑΤΑ.

Τι γίνεται όμως όταν ο ΡΟΛΟΣ θα ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΕΙ ; Τι γίνεται όταν το "ΑΔΥΝΑΤΟ" μετατρέπεται σε ΚΥΝΗΓΟ και ο "ΔΥΝΑΤΟΣ" σε ΘΗΡΑΜΑ ; ΠΩΣ νιώθει σαν καρτερά πάνω του η ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΓΩΝΙΑ της απόλυτης καταστροφής ;


alt


alt

alt

Ας περάσουμε να δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά της ταινίας και των δημιουργών της:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Πρεμιέρα:  8 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012 στην Ελλάδα

ΣΕΝΑΡΙΟ:  THOMAS VINTERBERG & TOBIAS LINDHOLM

ΜΟΥΣΙΚΗ:  NIKOLAJ EGELUND

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  CAHRLOTTE BRUUS CHRISTENSEN

FILM EDITING:  JANUS BILLESKOV JANSEN & ANNE OSTERUD

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:  TORBEN STIG NIELSEN

DECORATION:  RASMUS BALSLEV OLESEN

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  ΜΑΝΟΝ RASMUSSEN


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


MADS MIKKELSEN στο ρόλο του Δασκάλου LUCAS

THOMAS BO LARSEN στο ρόλο του φίλου του ΤΗΕΟ, πατέρα της KLARA

ANNIKA WEDDERKOPP στο ρόλο της μικρής KLARA

ANNE LUISE HASSING στο ρόλο της μητέρας της KLARA, AGNES

LASSE FOGELSTROM στο ρόλο MARCUS, γιού του LUCAS

ALEXANDRA RAPAPORT στο ρόλο της NADJA αγαπημένης του LUCAS

SUSSE WOLD στο ρόλο της δ/ντριας του παιδικού σταθμού GRETHE


alt


alt


Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ και ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ του ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Δανία, σύγχρονη σημερινή εποχή σε κάποια μικρή Κωμόπολη δίπλα στη φύση που οργιάζει με την ομορφιά της και την παρθένα έκφρασή της.

Νοέμβρης μήνας: Μια μικρή Κοινωνία ανθρώπων που ζουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, που μοιράζονται καθημερινές στιγμές, που η κοινωνική συνοχή έχει μεγάλο βαθμό συνένωσης.

Επίκεντρο, το ΣΧΟΛΕΙΟ με τον ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ, τα ΠΑΙΔΙΑ, οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ, οι ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ.

Μια κοινωνία κλειστή, δεμένη μεταξύ της, αλληλέγγυα, που δείχνει να στηρίζεται σε όμορφες αξίες και εκφράσεις.

Πως όμως θα αντιδράσει όταν το "ΜΙΑΣΜΑ" της φερόμενης είδησης ως γεγονός πραγματικό μπει στη ζωή τους ;

πως θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο ; ποιες ανθρώπινες αξίες θα βγουν στην επιφάνεια ;

Είναι η ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ αυτό που πιστεύουμε, η σκεπτόμενη ; η ριζοσπαστική ; ή και αυτή θα λειτουργήσει με τα αντανακλαστικά της άναρχης "ΖΟΥΓΚΛΑΣ" ; με τις συμπεριφορές της ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ της "ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ" όπου αν είναι "ένοχος" ο δάσκαλος είναι ένοχο και ΚΑΘΕ ΤΙ που τον περιβάλλει ;

Αναζητεί τη θεσμική απόδοση ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ; η λειτουργεί με χαρακτηριστικά ΛΥΝΤΣΑΡΙΣΜΑΤΟΣ και ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ;


alt


ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο LUCAS, ένας ώριμος 45άρης Δάσκαλος, αγαπητός σε όλη την κοινωνία του χωριού, σε διάσταση με την σύζυγό του.

Ο MARCUS, ο γιος του, που περιμένει να επιστρέψει στον πατέρα, προσπαθώντας να σπάσει τις απαγορεύσεις της Μητέρας του.

Ο THEO με την σύζυγό του AGNES, οικογενειακοί αδελφικοί του φίλοι με τα δυο τους παιδιά

η Μικρή KLARA που καθίσταται η θρυαλλίδα, που θα αποσφραγίσει την περόνη της χειροβομβίδας των εξελίξεων

Η GRETHE η κλασική δ/ντρια του παιδικού σταθμού

Η NADJA, μια γλυκύτατατη γοητευτική νεαρή παιδαγωγός, συνάδελφος του LUCAS και ερωτευμένη μαζί του.

Αυτά είναι τα, κατά βάση, πρόσωπα, που θα μπλεχτούν στην καταιγίδα που θα πλήξει συθέμελα την μικρή Κοινωνία.


alt


alt

ΤΟ ΘΕΜΑ

Όλα κινούντα ήρεμα και απλά, ανθρώπινα ζεστά στη ζωή των γειτόνων της μικρής Κωμόπολης ώσπου μια μέρα η μικρή KLARA, ένα κοριτσάκι που ζει κάτω από την παιδαγωγική καθοδήγηση και ζεστασία του δάσκαλού της και οικογενειακού τους φίλου LUCAS, κάποια μέρα αποφασίζει να του χαρίσει μια μικρή καρδιά και να τον φιλήσει στο ...στόμα προσπαθώντας να μοιράσει την αγάπη της ή να δείξει την ανώριμη ηλιακή της μεγαλοσύνη παρασυρμένη από τις εικόνες των πορνοπεριοδικών που είναι στα χέρια του αδελφού της και των φίλων του.

Ο Δάσκαλος εξηγεί όμορφα στην KLARA ότι στο στόμα φιλάμε μονάχα τη Μαμά και το Μπαμπά και εκεί η μικρή, αποφασίζει με τον ανώριμο θυμό της και την πλήρη άγνοια φυσικά των συνεπειών, να πει στην δ/ντρια του σχολείου ότι "είδε" το ...πέος του δασκάλου της....!

Η Καταιγίδα ξεσπά με τρόπο τρομακτικό στη μικρή κοινωνία, σαρώνοντας στο διάβα της το Δάσκαλο και ότι βρίσκεται κοντά του και παρά την ομολογία της ίδιας της μικρής ότι επρόκειτο περί "αστείου" οι εξελίξεις απλώνονται με μορφή πολλαπλής αναπαραγωγής μιας υστερικής αντιμετώπισης του θέματος.

Στον δάσκαλο απομένουν μοναδικοί υπερασπιστές του, ο Γιος του, η νεαρή συνάδελφός του και ο Κουμπάρος του με την οικογένειά του....


alt


alt


Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ


Ο Μεγάλος ΔΑΝΟΣ Δημιουργός, THOMAS VINTERBERG, δίνει μια εκπληκτική σκηνοθεσία και δημιουργία με ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΠΛΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, απόλυτα ρεαλιστικά. Οι ΗΘΟΠΟΙΟΙ του και τα ΠΡΟΤΥΠΑ του δεν είναι τύποι "γκλαμουράτοι" και αισθητικά άψογοι, καλοφτιαγμένοι ή αψεγάδιαστοι.

Κάθε άλλο....! Το ΔΟΓΜΑ 95, η μεγάλη αυτή Κοινωνική σχολή κοινωνικού κινηματογραφικού ρεαλισμού, επιτάσσει με θρησκευτική ευλάβεια το στυλ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ στην Κινηματογραφική λήψη.

Οι ΔΑΝΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ που παίζουν στο έργο είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΠΛΟΙ και ΑΛΗΘΙΝΟΙ και κάτω από τη μαεστρία του VINTERBERG και της συγκλονιστικής φωτογραφίας που απεικονίζει τον ΒΑΡΥ ΧΕΙΜΩΝΑ σε μια ΔΑΝΙΚΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ, δίνουν ένα συγκλονιστικό Φιλμ σε σημείο να μην ξέρεις αν είναι πραγματικότητα, αν το ζεις ή αν το βλέπεις...


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


MADS MIKKELSEN

Ο 49χρονος ΔΑΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, δεν είναι καθόλου "τυχαίο" πρόσωπο στο χώρο του Παγκόσμιου Κινηματογράφου.

Ηθοποιός με 17 διεθνή βραβεία (!!!) θεωρείται σοβαρό "μέγεθος" στον Κινηματογράφο.

Η Ερμηνεία του εδώ είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ πραγματικά. Δεν είναι ο MIKKELSEN o ηθοποιός της "κραυγής" και της έκρηξης....! ζει τη μικρή καθημερινότητά του σαν μικρό παιδί και βιώνει το προσωπικό του δράμα με τρόπο εσωστρεφή, με τρόπο που αναδεικνύει τον εσωτερικό του πόνο και σπαραγμό φτάνοντας στη δική του έκρηξη και οργή απέναντι σε αυτό που του συμβαίνει.

Μοναδική ερμηνεία πραγματικά.....!


THOMAS BO LARSEN & ANNE LOUISE HASSING


alt


alt

alt


στο ρόλο των φίλων του THEO & AGNES. Οι γονείς της μικρής KLARA, αντιμέτωποι με τον εφιαλτη της φερόμενης κακοποίησης της μικρής τους κορης από τον άμεσο φίλο τους, σοκαρισμένοι, με αντιδράσεις που κυμαίνονται σε άκρα οργής, επιθετικότητας αλλά πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους με την "υπόνοια" ότι η "ύβρις" δεν έχει γίνει, ότι έχουν λαθέψει.

Μια υποκριτική ερμηνεία που σε βάζει ΕΣΕΝΑ στη θέση τους απόλυτα ως θεατή.....ως συμμέτοχο.


ANNIKA WEDERRKOPP


alt

alt

Τι να πει κανείς όταν βλέπει ένα νεαρότατο μικρό κορίτσι να κρατάει ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ σε μια τέτοιου ειδικού βάρους ταινία.....! Χάρμα ιδέσθαι πραγματικά, με έναν θα έλεγε κανείς άψογο επαγγελματισμό, με την μικρή σαν να νιώθει ακριβώς αυτό που συμβαίνει γύρω της με συναισθήματα που συγκλονίζουν.


ALEXANDRA RAPAPORT


Γεννημένη το 1971, η ΣΟΥΗΔΕΖΑ ηθοποιός είναι ΕΞΑΙΡΕΤΗ στο ρόλο της τρυφερής συναδέλφου του LUCAS και μιας εκ των ανθρώπων που μένει πιστή στην αθωότητά του εξ αρχής.


alt


LASSE FOGELSTTROM

στο ρόλο του MARCUS του νεαρού γιού του LUCAS το παληκάρι είναι εκπληκτικό.

Ένα πρόσωπο γεμάτο φως....! γεμάτο συναισθήματα και πίστη για τον πατέρα του, δίνει το πάθος του ρόλου του με τρόπο εξαιρετικό.

alt

SUSSE WOLD

Πασίγνωστη στο Σκανδιναβικό Κινηματογραφικό stage η μεγάλη αυτή Ηθοποιός, εδώ αποδίδει με τρόπο καθηλωτικό την δ/ντρια εκπαιδευτικό που άξαφνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τραγική κατάσταση που προσπαθεί να την διαχειριστεί χωρίς να ξέρει ακριβώς με ποια μέτρα και σταθμά να λειτουργήσει.


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Μια τέτοια Κινηματογραφική δημιουργία, θα ήταν αδύνατον να μην συγκινήσει τα παγκόσμια Κινηματογραφικά δρώμενα.

Έτσι στην σύντομη μόλις διετή της παρουσία "ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ" έχει στρέψει επάνω του τα βλέμματα των διεθνών φεστιβάλ.

29 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 37 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

είναι ένας αριθμός που "φωνάζει" για το ύψος της αποδοχής της μεγάλης αυτής δημιουργίας

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ανάμεσα στα βραβεία συναντάμε:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΤΡΙΑ (3) ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ: Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ, ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ και ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΔΥΟ (2) ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΙΛΜ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ VANCOUVER, ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ και φυσικά ανάμεσα στα πέντε καλύτερα ΞΕΝΑ ΦΙΛΜΣ για τα φετινά βραβεία OSCAR.


alt


alt


alt


Αυτό, φίλες και φίλοι, είναι "ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ"

Μια συγκλονιστική ελεγεία πάνω στην μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς όταν καθίσταται υπό απειλή δικών του αγαπημένων προσώπων, στο πως συμπεριφέρεται απέναντι στην εύκολη ενοχοποίηση, στην αναζήτηση της εκδίκησης.

Ο Σκηνοθέτης είναι εξαιρετικά σκληρός καθώς σκληρή και ακραία είναι και η συμπεριφορά μας, κακά τα ψέμματα, όλων απέναντι σε τέτοια βιώματα.

Ο VINTERBERG, λογικό είναι, κατορθώνει να μας καθηλώσει, με κομμένη την ανάσα μέχρι το τέλος.....! να δούμε ως που μπορούμε ΟΛΟΙ να φτάσουμε όταν διαβούμε τον Ρουβίκωνα των ενστίκτων μας, των αντιδράσεων μίσους και περάσουμε ακόμα και στην ενοχοποίηση και στη συλλογική ευθύνη.

Άλλωστε μήπως και εμείς έτσι σκληρά δεν θα αντιδρούσαμε απέναντι στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης για τα παιδιά μας ; πόσο μάλλον αν αυτή η είδηση προέρχονταν από "επίσημα" εκπαιδευτικά χείλη....

Μην το ψάχνετε.....! οι παιδαγωγικές ευθύνες που αναλαμβάνουν όσοι διαχειρίζονται μικρά παιδιά και τις σχέσεις τους με ενήλικες είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ.....! Οφείλουν να ψάχνουν ΔΕΚΑ και να συμπεραίνουν ΜΙΑ.....! Οφείλουν να αναζητούν την αλήθεια πάνω και έξω από τα δικά τους μέτρα και σταθμά γιατί η καταστροφή παραμονεύει και το μίασμα της ΑΔΙΚΙΑΣ είναι εξ ίσου ΔΟΛΕΡΟ όσο με αυτό της ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ.

Ένα αθώο παιδικό παιχνίδι συναισθημάτων, ένα αστείο, μια κακόγουστη πλάκα μπορεί να οδηγήσει μια Κοινωνία στην υστερια και κάποιους ανθρώπους στο "σταυρό".

Και εξακουθώ να λέω ότι ο VINTERBERG δεν θέλει στο "ΚΥΝΗΓΙ" να σταθεί πάνω στην "ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ" σε καμία περίπτωση.

Την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ περνάει από ακτινογραφία, σε συνθήκες πίεσης, την ώρα που οι ανθρώπινες αξίες διαλύονται, οι αντιστάσεις καταρρέουν, και μονάχα οι αμφιβολίες αιωρούνται δίκην Ερινυών πάνω από όσους ακόμα έχουν το φως να εξακολουθούν να αναρωτιώνται "αν έπραξαν καλά και δεν αδίκησαν...."

Οι ανατροπές στην ΤΑΙΝΙΑ είναι άριστες. Οι εξελίξεις ραγδαίες, η ατμόσφαιρα βαραίνει και φορτίζεται με ρυθμό καταιγίδας, το απρόσμενο εμφανίζεται να καραδοκεί μέχρι που πλέον δεν ξέρεις ως που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη σκληρότητα...


alt


Λυση ; κάθαρση ; υπάρχει ;; φυσικά και υπάρχει.....! πως άλλωστε θα μπορούσε να μην υπάρχει σε έναν σκηνοθέτη που ήταν ο ιδεολόγος του κοινωνικού ντοκυμανταίρ στο ΔΟΓΜΑ 95.

Μα η κάθαρση έρχεται και αυτή με έναν χαρακτήρα θα τον έλεγες παγερό, σιωπηρό, αργό, αφήνοντας τη παγωνιά ενός σφιγμένου χαμόγελου, μιας αδιόρατης θλίψης στο πρόσωπο.

Οι άνθρωποι δείχνουν να θάβουν το παρελθόν, να εξοβελίζουν την υστερία...

Εδώ η ταινία θυμίζει έντονα το φινάλε στο "ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" του επίσης Σκανδιναβού ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ...

"ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ" του THOMAS VINTERBERG είναι μια ταινία που ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ σε κάθε φίλο του Κινηματογράφου

ως έργο τέχνης και ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.

Δεμένο με μια συγκλονιστική ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ της CHARLOTTE BRUUS CHRISTENSEN

και μια εξίσου συγκλονιστική Μουσική μυσταγωγία του NIKOLAJ EGELUND


alt