Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗ: **ΑΝ**

"...Όλοι μας δεν έχουμε αναρωτηθεί πως θα ήταν η ζωή μας αν συναντούσαμε το μεγάλο έρωτα ;
όλοι δεν έχουμε σκεφτεί άραγε πόσο τυχαία συμβαίνουν όλα ;
το κάθε λεπτό λοιπόν, η κάθε στιγμή, η κάθε μικρή απόφαση μπορεί να αλλάξει το παν στη ζωή μας.

-Εγώ δεν πιστεύω στη μοίρα....

-Αχ.... , μια ερωτική ιστορία σε όλες τις εποχές, σε όλες τις ηλικίες, τι πιο απλο....!
-Η Αλήθεια είναι ότι το πιο απλό.....είναι και το πιο δύσκολο......"Πόσες φορές στη ζωή μας έχουμε σταθεί σε αυτό το "ΑΝ"........
Το έχετε αναρωτηθεί ;; το έχετε σκεφτεί ;
πόσες φορές αυτό το κρίσιμο "ΑΝ" έχει σκοντάψει στο λογισμό μας, στην απορία μας, στην έντασή μας.....
πόσες φορές έχουμε ξετυλίξει το κουβάρι μιας ρότας ζωής με βάση Υποθέσεις, σκέψεις, με βάσει κάποιο "ΑΝ"

Φίλες και Φίλοι, στα πλαίσια του ταξιδιού μας στον ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, θα σταθούμε σήμερα σε μια 
πολύ πρόσφατη ταινία, που αποτελεί ένα μικρό "δοκίμιο" πάνω σε αυτό το "ΑΝ' που τρέχει και διαπερνά συνέχεια τη ζωή μας.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗ"ΑΝ"


alt

Πρεμιέρα:  29 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ κάνει εδώ την Πρώτη του Κινηματογραφική Σκηνοθετική, Σεναριακή και Υποκριτική παρουσία σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο.
Πολλοί έχουν κατά νού τον ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ δημιουργό και ερμηνευτή, με τα γνωστά του σταθερά σημεία αναφοράς, που σίγουρα έχουν προκαλέσει εκ διαμέτρου κριτικές παρεμβάσεις και θεωρήσεις της δουλειάς του.

Το "ΑΝ"  ("WHAT IF") εδώ είναι κάτι εντελώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, κάτι που ο κάθε θεατής αξίζει να το δει χωρίς να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τον "τηλεοπτικό" Παπακαλιάτη και τη θεματογραφία του.

alt

Η Ταινία, δείγμα ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΣ και ΣΟΒΑΡΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου των ημερών μας, στέκεται πάνω στο ΘΕΜΕΛΙΑΚΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που αναφέραμε, στο υπαρξιακό "Τι θα γινόταν .....Αν"

Βασίζεται σε ένα ανάλογο θέμα της Εξαίρετης ταινίας του PETER HOWITT  "ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ"  ("SLIDING DOOR"), το 1998, με το υπέροχο ζευγάρι τότε:  GWYNETH PALTROW-JOHN HANNAH

alt

OI ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο-Σκηνοθεσία:  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ

Βοηθός σκηνοθέτη: ΑΡΣΕΝΗΣ ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ:  ΣΤΕΛΛΑ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ
Ενδυματολογία:  ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟΔΗΜΑ
Μουσική:  ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
Κινηματογράφιση:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΘΑΝΑΣΗΣ
Ερμηνείες

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ στο ρόλο του Δημήτρη
ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ στο ρόλο της Χριστίνας

ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ στο ρόλο της Ελενίτσας
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στο ρόλο του Αντωνάκη

ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ στο ρόλο της Μαρίας
ΦΑΝΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ στο ρόλο του Γιώργου

ΘΕΜΙΣ ΜΠΑΖΑΚΑ στο ρόλο της Μητέρας του Δημήτρη

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του Βασίλη
ΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ στο ρόλο του Μπαρμαν
ΑΚΥΛΑΣ ΚΑΡΑΖΗΣΗΣ στο ρόλο του Παραγωγού
ΤΑΣΟΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ στο ρόλο του Γιάννη

alt

ΤΟ ΘΕΜΑ

"Αν σε γνώριζα όλα θα ήταν αλλιώς....
Αν με άντεχα θα ήταν καλύτερα..."

είναι μια δεύτερη οπτική του Υπότιτλου της ταινίας.

Μια θεώρηση της ανθρώπινης ερωτικής σχέσης δοσμένης με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο "διπλό"τρόπο.
Μια "παράλληλη" πορεία μιας ερωτικής σχέσης σε δύο διαφορετικές εκδοχές στο "ΑΝ" της ζωής που αναφέραμε.

Ο Δημήτρης και η Χριστίνα είναι δύο νέα παιδιά, βουτηγμένα στη σημερινή κοινωνία της κρίσης και των προβλημάτων. Η Ζωή τους συναντιέται με τρόπο διπλό ένα βράδυ κάτω από μια συγκυρία και εκεί ξεκινάει η σχέση τους. Παράλληλα όμως πως θα ήταν η ζωή τους ΑΝ η εξέλιξη των γεγονότων εκείνης της βραδιάς που γέννησε τη σχέση τους ήταν εντελώς διαφορετική ; 
Εντελώς δραματικά διαφορετική εξέλιξη, μια αποκλίνουσα πορεία, που κάποια στιγμή έρχεται με πραγματικά εξαίρετο και υπέροχο τρόπο σεναριακά και σκηνοθετικά να "συναντηθεί" και στο τέλος να ενοποιηθεί.

ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

Ο ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ, εφυέστατα, βάζει στην ταινία ΑΦΗΓΗΤΕΣ και συνάμα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ένα "γνωστό" και απόλυτα οικείο ΖΕΥΓΑΡΙ από το ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

Από τη θρυλική ταινία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ   "Η ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ" , 45 ολάκερα χρόνια μετά, ξεπηδά το ζευγάρι του ΑΝΤΩΝΑΚΗ και της ΕΛΕΝΙΤΣΑΣ, με τους ίδιους ερμηνευτές, να λειτουργούν σαν "ΓΕΦΥΡΑ" ανάμεσα στις δύο γενιές ερωτικών συντρόφων και ανθρώπων. Δίνουν τη δική τους σκυτάλη στην τρέχουσα γενιά με έναν τρόπο ΜΟΝΑΔΙΚΟ ομολογουμένως, καίριο και καταλυτικό.

Και το πιο εφυέστατο, από τον ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗ που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, το σεναριακό του "δαιμόνιο", η σημερινή εποχή ξαναγυρνά οικονομικά στα προβλήματα της εποχής του 1960 πισωγυρίζοντας ανθρώπους και ψυχές.

alt

ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΦΟΝΤΟ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Ο ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ και οι δημιουργοί της ταινίας κάνουν, όχι τυχαία, μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, για το ΧΩΡΟ του δράματος:

Η ΠΛΑΚΑ.....!!!  Τι πιο ποιητικό, ερωτικό, καλλιτεχνικό μέρος, με κάθε της στενό γεμάτο αναμνήσεις. Με χώρους και σπίτια, λες και μοιάζουν βγαλμένα από Πίνακες ζωγραφικής και ακουαρέλλες των καλλιτεχνών του δρόμου.
Στον περίγυρο έχουν γίνει από την παραγωγή εξαίρετες παρεμβάσεις χώρου που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονιή προσωπικότητα του χώρου δράματος.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΣΚΑΛΟΘΑΝΑΣΗ είναι εξαιρετική πραγματικά.....!

Η Σκηνοθεσία είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ. Δεν κουράζει, έχει την ταχύτητα και τη δράση που απαιτείται να ανεβάσει "στροφές" όταν πρέπει, έχει τη τέχνη, ίσως μερικές φορές να έχει την life style υπερβολή, κύρια στις ιδιαίτερες ερωτικές σκηνές, που ναι μεν είναι εξαίρετα αισθησιακές αλλά φανερώνουν μια κάποια "στημένη" προσπάθεια έκφρασης.
Ο ρυθμός πολλές φορές είναι τόσο αναπάντεχος με το στοιχείο του "ΑΝ" γινόταν αυτό η το άλλο να σοκάρει το θεατή υπαρξιακά.

Οι αντιθέσεις μέσα στους χώρους, στην πλοκή της ιστορίας, δοσμένες με υπέροχο τρόπο, κύρια στον πλούσιο χώρο του Ξενοδοχείου, με τους "γυαλινους" ψυχικά ανθρώπους να προσπαθούν να ανασάνουν τη δική τους "ψευτιά", να βιώσουν το δικό τους "κενό". alt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ σε ένα ρόλο "διπλό" του Δημήτρη στις διαφορετικές εκδοχές της εξέλιξης της ζωής του.
Γνωστός και δοκιμασμένος ο νεαρός ταλαντούχος Ηθοποιός αλλά και συνάμα δημιουργός είναι πολύ καλός στην ερμηνεία του εδώ.
Πολλές φορές βέβαια παρασύρεται στα γνωστά του "τηλεοπτικά" δρώμενα με την αδόκιμη ταχύτητα λόγου και έκφρασης κύρια σε σημεία έντασης, που δεν βοηθούν υποκριτικά. Στην αντίθετη περίπτωση της ηρεμίας, της γαλήνης και της σκέψης είναι εξαίρετος και ιδιαίτερα εκφραστικός.

alt


alt

ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

Εκπληκτική η νεαρή Ηθοποιός.....! σε δύο εντελώς διαφορετικές εκδοχές. Οι εναλλαγές των συναισθημάτων της δίνονται με εξαιρετικό τρόπο.
Γλυκιά, τρυφερή, ερωτική, αισθησιακή, κορίτσι, γυναίκα, μητέρα, οργισμένη, απελπισμένη, αινιγματική...
Γυναικείος πρώτος ρόλος που υπόσχεται πολλά και εκπλήσσει θετικά για τις παρακαταθήκες του μέλλοντος
Η Νεαρή μας Ηθοποιός "φωνάζει" αναμφισβήτητα ότι έχει πάρα πολλά πράγματα να δώσει ερμηνευτικά και σκηνικά και μακάρι να υπάρχει και συνέχεια παραγωγής στη δουλειά της.

alt


alt


alt

ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν χρειάζεται νομίζω συστάσεις η σκηνική παρουσία δύο εκ των κλασικών εμβληματικών μορφών του Ελληνικού Κινηματογράφου. Η Παρουσία τους στην ταινία είναι σημείο κλειδί και αναφοράς. Είναι η σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν. Η γέφυρα των γενεών με τα προβλήματα και τις ενοράσεις τους. Το "πάντρεμα" του Αντωνάκη και της Ελενίτσας που έρχονται από τα παλιά στα καινούργια είναι εξαιρετική σεναριακή έμπνευση πραγματικά και ερμηνεία φυσικά άψογη.

alt

alt

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ των άλλων ΗΘΟΠΟΙΩΝ πραγματικά ΕΞΑΙΡΕΤΟ.....!!!

Από που να ξεκινήσει κανείς ;
Από το συγκλονιστικά "χαμένο" ζευγάρι 

ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ-ΦΑΝΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Σκηνοθετική και στυλίστικη εμφάνιση και των δύο εκπληκτικά ατμοσφαιρική, αναδεικνύουν απλά και ρεαλιστικά με εμφαντικό και γεμάτο συναίσθημα τρόπο το επιφανειακά "λαμπερό" αλλά μαζί και απελπιστικά "μοναχικό κενό" της σχέσης τους αλλά και των συμπεριφορών τους ως τρόπος ζωής τους. 

alt


alt


alt


altalt

Η ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ απίστευτα γοητευτική και αινιγματική στην ταινία δίνει στην κυριολεξίαΡΕΣΙΤΑΛ ΓΟΗΤΕΙΑΣ.....!  Επιβλητική, "σιωπηρή" με βλέμμα και έκφραση που σκοτώνει αλλά και οΦΑΝΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ στο πέρασμά του συγκλονιστικός....! 

Ο Δίαλογος που ακολυθεί μετάξυ του και του Δημήτρη (Παπακαλιάτης) στην συνάντησή τους πραγματικά ταράζει με τις τρομακτικές αλήθειες που βγάζει πάνω στις σχέσεις και τα βιώματα των ανθρώπων.

-Καλή χρονιά
-Καλή χρονιά
-Είναι λίγο αργά ε ;
-πολύ.....!
-Είσαι ο Δημήτρης ;
-Ναι....γνωριζόμαστε ; συγγνώμη έχω πιει λίγο και δεν......
-Ξέρεις ότι μου έχεις διαλύσει τη ζωή ; ............με τη Μαρία είμαστε από εκείνα τα ζευγάρια που όταν τα δει κανείς λεει «Α.....ωραίο ζευγάρι...!»,  έχουμε το σπίτι μας, τα παιδιά μας, τις δουλείες μας......τα αυτοκίνητά μας....είμαστε επιτυχημένοι....μας ζηλεύουν όλοι....! .......................15 χρόνια....! ξέρεις τι είναι 15 χρόνια ;; 
-Όχι....
-Σε γουστάρει πολύ....! 
-Δεν θα πρέπει τότε να σε χωρίσει
-Με τη Μαρία είμαστε συνένοχοι.......
-και τότε γιατί να σούχω χαλάσει τη ζωή ;
-Γιατί εξ αιτίας σου....έπρεπε να σκέφτομαι πόσο ψεύτης και δειλός είμαι για να ανέχομαι όλη αυτή την κατάσταση.....μόνο και μόνο επειδή δεν έχω τα αρχίδια να μείνω μόνος μου....ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να ζεις μ' αυτή την ιδέα κάθε μέρα ;     σε παρακαλώ ασχολήσου με κάτι άλλο.....κι άφησέ με εμένα στη συνήθειά μου....
-Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή αυτή, Τρίτη Πέμπτη Σάββατο εσύ, ........έτσι τη γνώρισα, ......τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν θα ξαναφύγει..
-το θέμα δεν είναι αν φεύγει κανείς....αλλά να γυρίζει..

Είναι ένας διάλογος, τον οποίο ο ΦΑΝΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ αποδίδει με απόδοση και έκφρασης ψυχής πραγματικά, συγκλονιστικός μέσα στην ερημιά και απόγνωσή του.

Η ΘΕΜΙΣ ΜΠΑΖΑΚΑ στο ρόλο της "χαμένης" Μητέρας του Δημήτρη βάζει τη δική της ποιοτική υπογραφή στην παρουσία της στην ταινία ενώ ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ και αυτός γλυκύτατος, απλός, αληθινός και πραγματικός στο δικό του πέρασμα.

alt

Ο ΑΚΥΛΑΣ ΚΑΡΑΖΗΣΗΣ, ηθοποιός μεγάλου "βεληνεκούς" και εμπειρίας είναι επίσης σαφής, απόλυτος, συγκεκριμένος και αυτό ακριβώς που πρέπει να είναι στο ρόλο του Παραγωγού ταινιών.

alt


altalt

Η ΜΟΥΣΙΚΗ 

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ συνθέτει μια πολύ καλή αισθητικά και συναισθηματικά μουσική, που κορυφώνεται με το όμορφο ομώνυμο τραγούδι που θα συνοδεύει την ταινία χαρακτηριστικά.

Η γενικότερη Μουσική επιμέλεια είναι πολύ καλή, πάντα προσεγμένες οι γενικότερες δουλειές του Παπακαλιάτη στο θέμα αυτό, εδώ συνεχίζονται και βελτιώνονται.
alt

ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.....

Χαρακτηριστική παρουσία στο φόντο της ταινίας, το πέρασμα του Λατερνατζή.....με τις όποιες του χρονικές μεταλλάξεις, μένει εκεί να δώσει το δικό του στίγμα στην εξελιξη της ταινίας.

Οι σκηνές των δύο συντρόφων στον έρημο δρόμο της Αθήνας, δείγμα της ερήμωσης, του κενού, της κρίσης...

Η Σκηνή με τη διμοιρία των ΜΑΤ που τρέχουν έξω στο διάβα του Δημήτρη, έρχεται σαν ένα σημάδι του τι συμβαίνει στο χωρόχρονο έξω από το δικό του μικρόκοσμο.

Αν....κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ταινίας έχετε κατά νου τον τηλεοπτικό Παπακαλιάτη, προσπαθείστε να τον αφήσετε έξω.....! Ουδεμία σχέση έχει η δημιουργία αυτής της ταινίας με τα τηλεοπτικά δρώμενα και θαρρώ αξίζει να πάρει τα δίκαια "εύσημά" μας.

alt

Πολλές φορές φίλες και φίλοι, έχουμε όλοι αναρωτηθεί αν όλα αυτά που ζούμε και βιώνουμε είναι καθορισμένα εξ αρχής, είναι δηλαδή αυτό που λέμε "μοιραία" να συμβούν ή τελικά αν όλα μα όλα έχουν να κάνουν με τις ΔΙΚΕΣ μας επιλογές στις αποφάσεις της ζωής μας.
Δύσκολο το ερώτημα και εξ ίσου δύσκολη και η απάντηση. Κανείς δεν γνωρίζει, δεν το μπορεί άλλωστε να ξέρει πως θάταν η ζωή του ΑΝ είχε κάποιες διαφορετικές επιλογές

Το Κινηματογραφικό "ΑΝ" είναι μια εξαίρετη δουλειά πάνω σε αυτό το βασανιστικό ερώτημα. Και σαν δοκίμιο σκέψης και σαν Κινηματογραφική αισθητική δημιουργία και σαν μελέτη των ανθρώπινων ερωτικών σχέσεων μέσα στην "νεκρή" εποχή που ζούμε.

alt

[Η Εικόνα είναι δημιούργημα της ΝΤΕΜΗΣ ΚΑΪΑ  www.athensvoice.gr]

Πάμε Θέατρο ; Στέφανου Κακαβούλη "Ο ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ"

Φίλες και Φίλοι

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

alt

Ελπίζω και εύχομαι το 2014 να είναι για μας συλλογικά, το Λαό και την πατρίδα μας, έτος ανάτασης, συνείδησης και γιατί όχι Λευτεριάς...

Το CINEFIL ξεκινάει την καινούργια χρονιά, στα γνωστά του μονοπάτια στην Έβδομη Τέχνη και τον κόσμο της...

Στράτες που περπατάμε τώρα χρόνια τέσσερα με τη δική σας στήριξη, αγάπη και συμμετοχή...

Φέτος λέω να ξεκινήσουμε τα θέματα της χρονιάς με κάτι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ....!

Τι λέτε ; Πάμε ΘΕΑΤΡΟ ; 

Ναι..........ΘΕΑΤΡΟ.....! είμαι σίγουρος ότι θα σας αρέσει.....! άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το ΘΕΑΤΡΟ είναι η πρωτογενής μήτρα της Υποκριτικής, εκεί που ξεκινάνε όλα και γεννιούντα όλα.....!

Ναι....ναι....πάμε λοιπόν......χμμμμμμ....'Όοοοοοχι δεν θα πάμε σε κάποια "λαμπερή" και μεγάλη Θεατρική άιθουσα....

Ίσως και να μην την ξέρετε....χμμμ...δεν θα σας παραστήσω τον ειδικό, μήτε εγώ την ήξερα, απλά ακουστά είχα το όνομά της στον κατάλογο των θεάτρων της Αθήνας.

Είναι μια από τις ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ που δεν "φημίζεται" για το μέγεθος και τα μέσα της... Είναι μια από τις ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ που όπως λέμε, μέσα την "Δωρική" της αυστηρή λιτότητα λειτουργούν ως τα ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ μέσα στα οποία γεννιούνται πράγματα:  ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΘΕΜΑΤΑ, ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. Ξεκινάνε το δρόμο τους ΝΕΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ, "διδάσκουν" κάποιοι ήδη φτασμένοι, έμπειροι, καταξιωμένοι και λειτουργούν ως ένα είδος "ΜΕΝΤΟΡΑ" της θεατρικής τέχνης και υποκριτικής ολόγυρά τους.

Εν ολίγοις Φίλες και Φίλοι, ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΕΧΝΗΣ...

Θα πάμε λοιπόν στο:  ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ


alt


alt


Εκεί λοιπόν, με την ευτυχή συγκυρία κάποιων φίλων, βρέθηκα σε μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΥ και ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Μην τα πολυλογώ.......πάμε....φύγαμε......Θα "δούμε" την παράσταση του


ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗ


alt"Ο ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ"


alt

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα και Σκηνοθέτη του έργου:

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗΣ είναι γεννημένος στις 12/6/1977 στο Σίδνεϋ Αυστραλίας.

Στις σπουδές του εντάσσονται η Σκηνοθεσία και η Δραματική Σχολή Αρμένη.

Στο χώρο της Τέχνης δεν είναι "χθεσινός". Στις δουλειές του ανήκουν αρκετά πράγματα, ανάμεσα στα οποία είναι:

8 Θεατρικές παραστάσεις σαν Ηθοποιός

3 Κινηματογραφικές εμφανίσεις (2002-2004)

6 Σκηνοθεσίες στον Κινηματογράφο σε διάφορες παραγωγές

4 Θεατρικές σκηνοθεσίεςΑΚΑΛΕΣΤΟΣ λοιπόν..........

Ένας απρόσκλητος Επισκέπτης που εισβάλλει από το απροσδόκητο, από το πουθενά. Μια εν δυνάμει σκεπτικιστική "βόμβα" στην ψυχολογία ενός φτασμένου και καταξιωμένου ώριμου Ποιητή, που εξακολουθεί ακόμα να παλεύει με τα σκοτάδια του, τις αναμνήσεις και τα βιώματά του...

Ένας ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ λοιπόν, στα μάτια ενός νεαρού, γεμάτου φωτιά, πάθος για δημιουργία, ονειρευτή της ποίησης, πυροδοτεί μια ΑΝΕΛΕΗΤΗ αυτοκριτική στον κρυμμένο ελιτισμό του κόσμου των πνευματικών ανθρώπων, τους οδηγεί σε ερωτήματα, σε ανασύνθεση, σε απολογισμό της πορείας τους και σε τελική ανασύνταξη απόψεων.

alt


alt


alt


ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο "ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ", δημιούργημα σκέψης και έκφρασης του Νεαρού συγγραφέα ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗ, δεν είναι από τις παραστάσεις που θα αποκαλούσαμε "εύπεπτες" και "βατές".

Είναι ένα θέμα και μια παράσταση που βάζει ΖΗΤΗΜΑΤΑ. Και τα ζητήματα που βάζει είναι ΜΕΓΑΛΑ και ΚΑΥΤΑ ειδικά στην εποχή των ρήξεων και της κοινωνικής φωτιάς.

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗΣ τολμάει.....! και τολμάει αυτό που λέμε "χοντρά"....! Σε μια εποχή που ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ του τόπου είναι .....προς ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ από μια νιρβάνα απουσίας στα κοινωνικά δρώμενα της αντίστσσης και της Κοινωνικής παρέμβασης 

Είναι άκρως σημαντικό το ότι ένας νεαρός, ηλικιακά, συγγραφέας, με μοναδικό τρόπο, μπαίνει με τρομερή διεισδυτικότητα στο ζήτημα, λες και τρέχει στο χρόνο μπροστά, στον ενήλικο κόσμο ενός Ποιητή πρότυπου για τη νέα γενιά. Και το δίνει αυτό το βίωμα με τρόπο άκρως πειστικό και συγκροτημένο.


alt


alt


Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΔΟΜΗ του ΕΡΓΟΥ


Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗΣ δίνει σκηνοθετικά μια φόρμα που είναι εξαιρετικά πρωτότυπη, δύσκολη νοηματικά και απαιτεί ιδιαίτερη συγκέντρωση προσοχής για να "μπεις στο βίωμά" της.

Το έργο εξελίσσεται στο περισσότερο χρόνο του σε "ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ".

Το παρελθόν και το παρόν

Δύο αδέλφια, άντρας και γυναίκα, σε μια σχέση τριβής, ρήξεων, έντασης και χωρισμού. ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ στη σχέση τους, η "φυγή" της ΜΑΝΑΣ. Ο Θάνατος της είναι η θρυαλλίδα που "ανατινάζει" τη σχέση των δύο αδελφών. Ο Ένας, "κολλημένος" δεμένος στο άρμα και στη μνήμη της μένει ΕΚΕΙ....! Παγώνει συναισθηματικά το χρόνο ταμένος να την "υπηρετεί" στη Μνήμη της, στα "ΘΕΛΩ" της.

Η Αδελφή, θέλει και δικαιούται να ζήσει....! να φτερουγίσει απ τη μιζέρια, το σκοτάδι, τον εγκλεισμό. Να ερωτευθεί, να αγαπήσει, να γίνει ΜΗΤΕΡΑ, να απλώσει τα φτερά της.

ΡΗΞΗ.....! ΧΩΡΙΣΜΟΣ......Ο Αδελφός της βρίσκει στην ΠΟΙΗΣΗ το δικό του "ΛΙΜΑΝΙ" απ το οποίο ξεκινάει το δικό του κόσμο, Γράφει, γράφει, γράφει.........μανιακά και υστερικά ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της αναγνώρισης και της συγγραφής....

Εκεί το ΠΑΡΕΛΘΟΝ συναντά στην παράσταση διαλεκτικά το ΠΑΡΟΝ....

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ, ώριμος πλέον φτασμένος ποιητής, θα κάνει τα MΑΡΤΥΡΙΚΑ FLASH BACK της μνήμης του εξ αιτίας του ΑΚΑΛΕΣΤΟΥ..

Η ΔΙΚΗ του παρουσία, αγωνία υπαρξιακή να γίνει ποιητής θα οδηγήσουν τον φτασμένο Ποιητή να "επαναστατήσει", να δει αρνητικά και απωθητικά στην αρχή το ξεκίνημα του νεαρού, να τον προειδοποιήσει για τους κινδύνους, να ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΕΙ τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΥΣΙΕΣ από τα Κοινωνικά δρώμενα και να καταδείξει με ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ την ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ μιας Κοινωνικά "ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΗΣ" ΠΟΙΗΣΗΣ που ομφαλοσκοπεί στα μίζερα τεκταινόμενα και προσωπικά αδιέξοδα του "ΕΓΩ" προσπερνώντας με τρόπο απαθή το "ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ" ολόγυρα.

Ειλικρινά πιο σαφή ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΑ και ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΑ καλλιτεχνική προσέγγιση του θέματος του ρόλου της Τέχνης και των πνευματικών ανθρώπων θα τολμούσα να πω, δεν θα περίμενα να δω.

alt


alt

Ενδεικτικό της έντασης της Αυτοκριτικής που βιώνει ο Ποιητής είναι οι στιγμές που αναρωτιέται για τη δική του στάση, την προσωπική, την ώρα που η Κοινωνική φωτιά αντάριαζε τις εξελίξεις, ένιωθε την ενοχή της δικής του αποξένωσης από όλα τούτα που σημάδεψαν τη ζωή του συνόλου γύρω του...


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ της ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΓΔΑΝΗΣ

ΦΩΤΙΣΜΟΣ:  ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΤΣΗΣ

ΣΚΗΝΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:   ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΟΛΙΔΗ


ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΛΕΠΛΗΣ στο ρόλο του φτασμένου Ποιητή

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΙΟΣΟΓΛΟΥ στο ρόλο του νεαρού Ποιητή

ΔΑΝΑΗ ΚΑΛΑΧΩΡΑ στο ρόλο της νεαρής Αδελφής 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του "ΑΚΑΛΕΣΤΟΥ" νεαρού


alt


alt


alt


alt


alt

Η Φωτογραφία αυτή αντανακλά μία από τις πλέον συγκλονιστικές στιγμές του έργου, εκεί που οι δύο "ΧΡΟΝΟΙ" συναντιούνται.

Εκεί που το ΠΑΡΟΝ "βρίσκει" το ΠΑΡΕΛΘΟΝ σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι κόσμοι και τα μελλούμενα, πραγματικά συγκλονιστική και εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή στην παράσταση.


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΛΕΠΛΗΣ

Τι να πει κανείς για έναν εξαίρετο ηθοποιό που στην παράσταση λειτουργεί ως ο μέντορας των γύρω του. Συστάσεις για τον Γιώργο Χαλεπλή είναι απολύτως περιττές. Ηθοποιός χρόνια με περάσματα σημαντικά στο "βαρύ" θέατρο αλλά και στην Τηλεόραση (4 νομίζω τηλεοπτικές σειρές), με μεγάλη προσφορά στη τέχνη.

Ερμηνεία ζωής στο έργο.....! οι εκρήξεις των συναισθημάτων του πραγματικά προκαλούν δέος και συγκίνηση. Τα ξεσπάσματά του, οι επιστροφές στο παρελθόν, οι αναμνήσεις, το κληροδότημα της δικής του σκέψης πάνω στην Ποίηση, η αγωνία του για κάθε εκκολαπτόμενο νέο Ποιητή και λογοτέχνη, οι παρακαταθήκες που θέλει να του αφήσει, τους κινδύνους που του επισημαίνει, όλα τούτα ερμηνεύονται με τρόπο πραγματικά καθηλωτικό για το θεατή. Ο Τρόπος που ασκεί και εκφράζει την αυτοκριτική του απέναντι στον ελιτισμό της τέχνης εκρηκτικός και αφοπλιστικός.....!

Υπάρχουν στιγμές που πραγματικά απολαμβάνεις.


alt

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΙΟΣΟΓΛΟΥ στο ρόλο του νεαρού αδελφού

Πολύ δυνατή και εκφραστική η ερμηνεία και η παρουσία του νεαρού Ηθοποιού, που και αυτός τον τελευταίο καιρό έχει σημαντική και σταθερή παρουσία στο Θέατρο.

Δύσκολος ο ρόλος ενός αδελφού, με ψυχολογικές νευρώσεις, υστερίες πολλές φορές, συναισθηματικές αγκυλώσεις και προσκολήσεις στο άρρωστο παρελθόν. ¶νθρωπος δεμένος με τη Μητέρα του, στην προσπάθεια της αδελφής του να στήσει το δικό της δρόμο ζωής, επαναστατεί, απογοητεύεται, ηττάται και ο κόσμος της Ποίησης είναι εκείνος που πλέον τον τραβά κοντά του για πάντα.

Τα ξεσπάσματα του Κιοσόγλου και η δύναμη της υποκριτικής του με μεγάλο βάθος. Δοκιμασμένος πλέον ο Κιοσόγλου στο θεατρικό σανίδι εγγυάται τη δύναμη της έκφρασής του.

ΔΑΝΑΗ ΚΑΛΑΧΩΡΑ

Πολύπλευρο και ανερχόμενο ταλέντο στο χώρο του Θεάτρου, καθώς λένε τα δρώμενά της για την εξαιρετικής Μεσογειακής ομορφιάς παρουσία της. Ηθοποιός που έχει τολμήσει εμφανίσεις σε ρόλους που έχουν τα δικά τους "άβατα". ("ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΦΟΝ ΚΑΝΤ")

Απόφοιτος της Σχολής Κιμούλη, με σπουδές στο χορό και στο τραγούδι, από το χώρο της Φιλοσοφικής παρακαλώ, η νεαρή Ηθοποιός είναι στιγμές που σου φέρνει κόμπο στο λαιμό στην παράσταση. Προσωπικά στη σκηνή του εναγκαλισμού της με τον ώριμο ηλικιακά πλέον αδελφό της (Γ. Χαλεπλής), ένιωσα κάποια δάκρυα να προσπαθούν να δραπετεύσουν συναισθηματικά από μέσα μου.

Εκφράζει με απόλυτη αληθοφάνεια και συγκινητική έκφραση τη θέλησή της να ζήσει, να δραπετεύσει από ένα αρρωστημένο και σκοτεινό δωμάτιο ζωής που την τραβάει ο αδελφός της.Πραγματικά εξαίρετη.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ 

Στον καταλυτικό ρόλο του νεαρού "ακάλεστου", ο νεαρός Ηθοποιός, δεύτερη φορά εγώ που έχω τη χαρά να  τον βλέπω, (DREAMVILLE η πρώτη του συμμετοχή), διαπιστώνεις χωρίς δεύτερη σκέψη ότι ο νεαρός έχει κάνει υποκριτικά και εκφραστικά αλματα.

Ορμητικός, ασυγκράτητος, αποφασισμένος, εκφράζει με απόλυτη αληθοφάνεια τη δύναμη και τον αυθορμητισμό της ηλικίας του.

Τα όνειρά του και η αγάπη του για την ποίηση, βγαίνουν από μέσα του με πάθος. Το βλέπεις, στο δίνει να το αντιληφθείς. Αναδύει μια έντονη "αγνότητα" και στις στιγμές που γίνεται εκστατικός αντιλαμβάνεσαι ότι ο "μικρός" τολμάει......! με υποκριτικό "θράσος" που υπόσχεται πολλά και που ευχόμαστε να τα δώσει στη συνέχεια.

alt


alt


Ο "ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ" φίλες και φίλοι είναι ένα μικρό δοκίμιο πάνω στο ρόλο της Τέχνης, συγκεκριμένα της ποίησης πάνω στις Κοινωνικές σχέσεις, στο τρόπο που αλληλεπιδρά πάνω στους ανθρώπους, στον τρόπο που ακολουθεί τα βήματα της κοινωνικής εξέλιξης.

Σε ένα χώρο, όπως είπα, "ταπεινό", απλό και λιτό, που φαίνεται σαν καθαρό θεατρικό εργαστήρι, αντιλαμβάνεσαι απόλυτα αυτό που ζουν και εκφράζουν οι συντελεστές της παράστασης.

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κάτι, όντας λάτρης της σημασίας του μουσικού χαλιού στην παράσταση, θα ήθελα πιο έντονη την μουσική παρουσία, που μάλιστα σε στιγμές κρίσιμες, οΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΓΔΑΝΗΣ της "ανεβάζει συναισθηματικά επίπεδα" αναδεικνύοντας τη δύναμή της.

Ο Φωτισμός θεατρικός, απόλυτα επιβλητικός και "στοχευμένος" στην επισήμανση του κόσμου των πρωταγωνιστών.

Τα σκηνικά, όπως είπαμε, αυστηρά λιτά, προσαρμοσμένα στη συνολική εικόνα του θεάτρου με τα ανάλογα μέσα. Σκηνικό δηλαδή που δυσκολεύει πιο πολύ τον Ηθοποιό καθώς τα μάτια του θεατή στοχεύουν απόλυτα επάνω του μην έχοντας το βαρύ και εντυπωσιακό σκηνικό να "παίξουν" οπτικά.

altΝομίζω λοιπόν ότι ο "ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ" είναι μια ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ που αξίζει να την δει κανείς ξέροντας καλά ότι το τέλος της θα ξεκινήσει μέσα του μια έντονη διεργασία και σκέψη για το ρόλο των πνευματικών ανθρώπων μέσα στην Κοινωνία, για τους δικούς τους δρόμους και αναζητήσεις.
Στην εποχή μας, μια παράσταση, ένα έργο Τέχνης που βάζει τη σκέψη και τις αισθήσεις σε κίνηση, ανησυχία, αναζήτηση, προσμονή και συνάμα συγκίνηση.

[Οι φωτογραφίες των ΘΟΔΩΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΟΥΤΣΗ είναι δανεισμένες από την προσωπική σελίδα στο facebook της Φίλης Νίκης Γεωργίου, την οποία και ευχαριστώ θερμά] 


CINEFIL: @@@***2014 ΕΥΧΕΣ για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ***@@@

alt


Πρωτοχρονιάτικη ....ΡΕΒΕΓΙΟΝ στο CINEFIL....

Φίλες και Φίλοι
Ένας ολάκρος χρόνος κλείνει πίσω μας.....
μια δύσκολη και επώδυνη χρονιά, το 2013, μπαίνει σταδιακά στην ιστορία κουβαλώντας πάνω του τα βάρη, τις υποχρεώσεις, τις χαρές και τυς λύπες, τις ελπίδες και τα όνειρα, τις απογοητεύσεις και τα ξεπουλήματα μιας ολάκερης περιόδου.

Συνεχίζοντας εδώ την περπατησιά μας, κλεισαμε ένα ακόμα χρόνο, στην ύπαρξη τουCINEFIL....

To "μαυρόασπρο" είναι το χρώμα που χαρακτηρίζει το Noir στον Κινηματογράφο.....
μια μέρα σαν αυτή, ένα γεγονός σαν τούτο, του αποχαιρετισμού του παλιού χρόνου και του ερχομού του καινούργιου, καλό θα ήταν να προσθέταμε λίγο ΧΡΩΜΑ στη σκέψη μας και στην Υποδοχή του....

Ξέρω.......τα βήματα είναι δύσκολα και ο ανήφορος μεγάλος αλλά αξίζει έστω και για λίγο, σε τούτη την αλλαγή, να σκεφτούμε λίγο φωτεινά και χαρούμενα...

alt

Πάμε λοιπόν να στήσουμε εδώ το ΔΙΚΟ ΜΑΣ "ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ" στο CINEFIL

Με παραπομπές σε ταινίες εποχής, σε ταινίες που μας κάνουν να νιώθουμε Παιδιά, σε στιγμές όμορφες, με εικόνες, βίντεο και τραγούδια.

Πάμε λοιπόν σε μια Μαγική ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ που μάγεψε μικρούς και μεγάλους με το θέμα και την εικόνα της.

ROBERT ZEMECKIS   "THE POLAR EXPRESS"  (ΤΟ ΠΟΛΙΚΟ ΕΞΠΡΕΣΣ)  2004
Μια ταινία, με ιδιαίτερα προχωρημένη και πρωτότυπη τεχνολογία με την animation μετατροπή των Ηθοποιών και συγκεκριμένα με τον TOM HANKS στον κεντρικό ρόλο.

Θέμα γλυκύτατο, εικόνα απίστευτα μαγική, γεμάτη χρώματα, θετική αύρα και εξαίρετη μουσική....


alt


Ας Αφεθούμε γλυκά στο πανέμορφο τραγούδι της ταινίας, το "BELIEVE" τραγουδισμένο με τη φωνή του JOSH GROBAN.


Πάμε τώρα αρκετά πιο πίσω στα χρόνια και συγκεκριμένα στο 1985 όπου εκεί θα συναντήσουμε έναν
άλλο .......ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗ στην όμορφη και γλυκιά ταινία του JEANNOT SZWARC

"SANTA CLAUS" με τον DUDLEY MOORE

alt

alt

alt

Μια γλυκύτατη ταινία, με θέμα έναν κατασκευαστή παιχνιδιών, που ξαφνικά με τρόπο όμορφο και μαγικό ταξιδεύοντας στον Βόρειο Πόλο γνωρίζει έναν διαφορετικό κόσμο, το κόσμο των ξωτικών και εκεί γίνεται ο ίδιος .....ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ...

Ακόμα πιο πίσω στα 1970, ένα ακόμα γλυκύτατο και κλασικό ANIMATION FILM κάνει τη δική του παρουσία.
Δημιούργημα των σκηνοθετών:
JULES BASS & ARTHUR RANKIN JR.

"SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN"

alt

alt

alt

Στην ταινία "παίζουν" με τις φωνές τους οι:   FRED ASTAIRE, MICKEY ROONEY, KEENAN WYNN 

Για να ακούσουμε τη φωνή του μεγάλου FRED ASTAIRE σε γλυκό απόσπασμα της ταινίας....

Χοχοχοχοχοχοχοχοχο.......το ταξίδι μας συνεχίζεται πίσω στο χρόνο στην Αναζήτηση του ...Κινηματογραφικού Αη-Βασίλη..

Φτάνουμε, που αλλού ; μα στον κόσμο του θρυλικού WALT DISNEY......

1932 λοιπόν.....! ναι και ο θρυλικός MICKEY με την παρέα του αναδεικνύει το:

"SANTA'S WORKSHOP"  του WILFRED JACKSONalt

alt

alt

Ιστορική πραγματικά ταινία, που μας θυμίζει με τρόπο αθεράπευτα ρομαντικό τα ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ της εποχής.....


"A MUPPETS CHRISTMAS LETTER TO SANTA"

Το 2008 τώρα, η ....ασυναγώνιστη κομπανία των MUPPETS σε ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του KIRK THATCHERδίνει ένα γλυκύτατο Φιλμ γεμάτο από τις αγαπημένες κούκλες, μουσική και πολύ ....αγωνία.
Ο Γκόνζο ετοιμάζει τρία γράμματα στον ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗ. Όμως συζητά με τον ΚΕΡΜΙΤ και τους φίλους τους να παραδώσουν τα γράμματα ιδιοχείρως στο ....Βόρειο Πόλο.
Και έτσι ξεκινάει το ...μαγικό ταξίδι και η ...περιπέτεια...!

alt

alt

alt


Σειρά για Μουσική τώρα και μάλιστα ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ...

Με τη φωνή της MARIAH CAREY ένα γλυκύτατο και τρυφερό video animation....Δείτε τώρα αγαπητοί Φίλοι ένα μικρό γλυκύτατο Φιλμάκι animation του Aaron James Erimez
με θέμα τον ¶η-Βασίλη και τις ....περιπέτειές του....κάτω από ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Φίλες και Φίλοι
θέλω από εδώ να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την εκφρασμένη αγάπη σας σε τούτο εδώ το χώρο.

Το CINEFIL θα συνεχίσει να κάνει μαζί σας τον περίπατό του στον όμορφο, λαμπερό και συναισθηματικό κόσμο του Κινηματογράφου με όσο το δυνατόν πιο πλατιές επιλογές.

Θέλω, από καρδιάς, να σας ΕΥΧΗΘΩ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ για το 2014

Και όπως έχει δηλώσει μια καλή Φίλη εδώ, μια ΧΡΟΝΙΑ με περισσότερες και ποιοτικότερεςΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ για να πορευτούμε στις προκλήσεις και μάχες που έχουμε μπροστά μας.


ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣalt

ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗ: **ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ**

-Γύρισα κ. Υπολοχαγέ....!
-Γιατί γύρισες ;
-γιατί ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΣ.....ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ....ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ....!
-Ερωτεύτηκες ποτέ Λαζάρου ;
-Μια φορά
-ήταν αληθινή αγάπη ;
-Νομίζω ναι....!
-Ξεφτιλίστικες ποτέ Λαζάρου ; αυτό ζητάει ο γαμημένος ο Έρωτας, την ξεφτίλα...!  δεν χόρεψες τανγκό
-Αν ο έρωτας που ζείτε είναι αληθινός τότε ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΕΨΕΤΕ...!
............................................
................................................
-Θα χορέψετε κ. Υπολοχαγέ....! δεν έχουμε άλλο χρόνο, αύριο είναι η γιορτή. Είστε έτοιμος......χορεύετε.....!
-ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΕΝΑ ΤΑΝΓΚΟ ΛΑΖΑΡΟΥ ; ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ;
-Κάπου εκεί.....
-όλα αυτά για το τίποτα.....! 
-ΜΗΝ ΤΟ ΛΕΤΕ ΑΥΤΟ....! έστω και για δυό λεπτά θα μπορείτε να έχετε ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ....!

*************************************************

Φίλες και φίλοι, πάρα πολλές φορές στη ζωή μας, μέσα στην μικρότητα της καθημερινότητας, φερόμαστε με τρόπο πρόστυχο απέναντι στη ΣΤΙΓΜΗ.....!
Απέναντι σε μια ΣΤΙΓΜΗ που μέσα στον ελάχιστο χρόνο της ΚΡΥΒΕΙ τα ΠΑΝΤΑ.....!
Ο ¶νθρωπος φέρεται αλλαζονικά απέναντι στην μικρότητα του χρόνου.....κάτι που ΠΛΗΡΩΝΕΙ με τρόπο οδυνηρό στη ζωή του.

Τα ΜΕΓΑΛΑ και ΤΡΑΝΑ πράγματα, η αναζήτηση της ποθητής ΕΥΤΥΧΙΑΣ περνάνε μέσα από την ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ της ΣΤΙΓΜΗΣ..
Μιας ΣΤΙΓΜΗΣ που για αυτήν μπορεί να ονειρευόμαστε χρόνια, μπορεί να κάνουμε σχέδια χρόνια, μπορεί να την φαντασιωνόμαστε χρόνια...

Κυρίες και Κύριοι, το CINEFIL έχει την Τιμή να δίνει σε εσας μια ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ του ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ με τεράστια μηνύματα πάνω σε όλα τούτα.

alt

Σε ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του εξαίρετου ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗ

βασισμένο στο υπέροχο μυθιστόρημα του ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ

alt


"ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ"

Σε ΣΕΝΑΡΙΟ:  ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΑΣΣΗ

"........Το να ΧΟΡΕΨΕΙ κανείς δεν είναι τόσο στο να ξέρει αλλά στο να το θελήσει πραγματικά....."
Φίλες και Φίλοι, ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, στην περίπτωση αυτή κραυγάζει τι πραγματικά μπορεί να κάνει, να μεγαλουργήσει, αν συναντηθούν άνθρωποι και συντελεστές δημιουργίας που το θέλουν, το αγαπούν, εμπνευσμένα, με διάθεση, με ποιότητα.

Το ΚΟΙΝΟ αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη και ανταποκρίθηκε με 10άδες χιλιάδες εισητήρια από την πρώτη στιγμή της προβολής του

Μια δημιουργία στην οποία οι συντελεστές, άπαντες, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους πραγματικά για να φτάσει σε μας μια πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ στον σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο.


alt


Πρεμιέρα της ταινίας:  1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2011

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μιλήσαμε ήδη για το Βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία καθώς και για το Σενάριο και την Σκηνοθεσία

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΡΑΚΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ:  ΓΙΑΝΝΟΣ ΑΙΟΛΟΥ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ:  ΙΩΑΝΝΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ
ΜΟΝΤΑΖ: ΛΑΜΠΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΔΙΑΝΟΜΗ  ΡΟΛΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΖΟΣ στο ρόλο του Αντισυνταγματάρχη ΜΑΝΩΛΗ ΛΟΓΓΟΥ
ΒΙΚΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ στο ρόλο της ΖΩΗΣ ΛΟΓΓΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ στο ρόλο του Υπολοχαγού ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗ
ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ στο ρόλο του Στρατιώτη ΛΑΖΑΡΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ στο ρόλο της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΙΣΒΟΣ στο ρόλο του Ταγματάρχη ΝΟΤΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ στο ρόλο του στρατιώτη ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΦΟΙΒΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ στο ρόλο του στρατιώτη ΜΠΑΛΑΣΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στο ρόλο του ΓΙΑΤΡΟΥ

alt

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ-ΧΩΡΟΣ-ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΝΤΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΕΒΡΟΣ 1970

Στρατόπεδο παραμεθόριας ζώνης
Βροχή.............ατέλειωτη βροχή.......αυτή η άρρωστη βροχή που δείχνει ασταμάτητη πάνω ψηλά στον Έβρο....
Ένα μικρό χωριό κοντά στο στρατόπεδο, εκεί ολόγυρα που ζει και αναπνέει η Οικογένεια του Διοικητή του Τάγματος.
ΧΟΥΝΤΑ: Καρδιά της χούντας, με το κοινωνικό-πολιτικό σκηνικό υστερικά συντηρητικό. Στρατός: ενταγμένος στις λογικές και στους παραλογισμούς της Χούντας, ισοπέδωση της προσωπικότητας, εμμονές που μετατρέπονται σε γραφικές.
Κοινωνικός συντηρητισμός σε όλο του το μεγαλείο: Η Φούστα να μετριέται....οι γυναικείοι ώμοι να μην είναι σε καμία περίπτωση γυμνοί. Η Γυναίκα, σύζυγος στρατιωτικού αξιωματικού, πειθήνιο όργανο στις επιλογές του, στον τρόπο ζωής του, στα "πρέπει" και "θέλω" του Στρατού.
Μέσα σε αυτό το αυστηρά ψευτο-ηθικό περίγραμμα συντηρητισμού καλείται να επιβιώσει μια όμορφη νεαρή ΓΥΝΑΙΚΑ-ΣΥΖΥΓΟΣ και ΜΗΤΕΡΑ στο πλάι του ΔΙΟΙΚΗΤΗ του ΤΑΓΜΑΤΟΣ, μέσα σε μια Κοινωνία που κινείται γύρω από τα δρώμενα του στρατοπέδου και της μικρής Λέσχης Αξιωματικών με το φαρμάκι των "σχολίων" να κρέμεται επί κεφαλής κάθε ίχνους ονείρου και προσωπικής ζωής.ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ του ΕΡΓΟΥ

ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Αντισυνταγματάρχης ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΟΓΓΟΣ

Κλασικός στρατιωτικός καριέρας. Ενταγμένος πλήρως στη λογική του στρατού και του χουντικού πνεύματος της εποχής. Ακολουθεί με τη θέλησή του τις επαγγελματικές και κοινωνικές επιταγές του συγκεκριμένου τρόπου ζωής, αγαπά την οικογένειά του με το δικό του τρόπο, πάντα με τη λογική της "ιδιοκτησίας", και των δικών του όρων ζωής.
Η Σχέση του με τη Γυναίκα του στην κυριολεξία "νεκρή", επιφανειακή, χωρίς τρυφερότητα, χωρίς κάτι ξέχωρο, χωρίς τη γοητεία της σημασίας της ζωής.

Η Γυναίκα του ΖΩΗ ΛΟΓΓΟΥ

Μια πανέμορφη Γυναίκα, αρκετά νεώτερή του, στην κυριολεξία μια "ευνουχισμένη" γυναίκα, υπομένοντας με μεγάλο κόστος ζωής τη δύσκολη ζωή ενός στρατιωτικού στην παραμεθόριο αλλά βουτηγμένη και η ίδια στον στρατοκρατικό συντηρητισμό του περιβάλλοντός της. Πνίγεται, υποφέρει, μοναδικό της στήριγμα η μικρή της κόρη

Ο Υπολοχαγός ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

Ένας όμορφος γοητευτικός άντρας σε Δύο όψεις: Αψύς, σκληρός, αδέκαστος, κλασικός "καραβανάς", σκληρός με τους στρατιώτες του, μόνος. Απ την άλλη παράξενα τρυφερός, με έναν "πρωτόγονο" ερωτισμό μέσα του, μοναδικός του φίλος το πιστό σκυλί του με το οποίο έχει μια πολύ κλειστή σχέση. Μέσα στο ψυχικό του κόσμο είναι φυλακισμένη μια τεράστια τρυφερότητα, ένας ανθρωπισμός που γυρεύει τρόπο να εκφραστεί. Ένας τρόπος που τον απελευθερώνει ο κρυφός και απίστευτος ΕΡΩΤΑΣ που νιώθει για την σύζυγο του Διοικητή του. Μια φαντασίωση που εκφράζεται στα απύθμενα βάθη της καρδιάς του και γυρεύει διέξοδο να εκφραστεί έστω και για ....μια στιγμή.

Ο Στρατιώτης ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

Το τρίτο αντρικό πρόσωπο κλειδί στη βασική ιστορία. Ένα παιδί νεαρό με όλα τα προβλήματα μιας ετοιμοθάνατης μητέρας απ την οποία ζει μακριά της. Μορφωμένος, πολιτικός επιστήμονας με σπουδές φιλοσοφίας. Ένα, στην ουσία, "ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ" για τον κόσμο του ΧΟΥΝΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ και την στρατοκρατική νοοτροπία.
Γοητευτικός, εκφραστικός, καλλιτέχνης, γνώστης του χορού και της μουσικής ζει μέσα στην απίστευτη μοναξιά, και στον ΤΡΟΜΟ να μην ΕΚΦΡΑΣΕΙ ή να ΜΗΝ ΧΑΡΕΙ ΠΟΤΕ αυτό το "ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟ" και "ΒΡΩΜΙΚΟ" για την εποχή ΕΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, το οποίο βλέπει με τρόμο να έρχεται, να θεριεύει και να κορυφώνεται ΕΚΕΙ ακριβώς στη ζωή του.

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η Αχώριστη σκιά και μόνιμη συγκάτοικος της Οικογένειας ΛΟΓΓΟΥ. Γυναίκα μεσήλικας, "κόβει" το μάτι της για τα τεκταινόμενα ολόγυρά της και κύρια μέσα στον εσωτερικό κόσμο της Κυρίας της, της ΖΩΗΣ.

alt


alt

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

"Αλήθειες που κρύβονται σε απύθμενα βάθη και ΕΡΩΤΕΣ που θα φανερωθούν σε έναν μόνο Χορό"

αυτό όπως σωστά διαβάζουμε είναι το θέμα πάνω στο οποίο εξελίσσεται το δράμα της ταινίας.

Έρχονται ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στο ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΒΑΤΗ στον ΕΒΡΟ και η διοίκηση ετοιμάζεται να δώσει την καθιερωμένη ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ μέσα στα αυστηρά στρατοκρατικά αλλά και χουντικά πλαίσια της εποχής.
Ο Υπολοχαγός Καραμανίδης όμως ζει και αναπνέει μονάχα για ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ. Το αγρίμι που κρύβει η ψυχή του θέλει μονάχα ένα πράμα:  Να χορέψει με τον κρυφό του έρωτα, τη μέρα της γιορτής, την ΖΩΗ, τη σύζυγο του Διοικητή του.

Όμως ο χορός είναι κάτι παντελώς ξένο με τις αξίες και τη ζωή του. Εκεί ζητάει τη βοήθεια του Στρατιώτη ΛΑΖΑΡΟΥ, που η συγκρότησή του ξεχωρίζει στο στρατόπεδο εμφαντικά.

Η Γνωριγμία τους και το ξεκίνημα της "διδασκαλίας", μέσα στο περίγραμμα των γεγονότων που τρέχουν στη ζωή τους και στο στρατόπεδο θα ΚΟΡΥΦΩΘΕΙ με ένα ΤΑΝΓΚΟ... Το ΤΑΝΓΚΟ των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Τη μέρα που στην κυριολεξία θα γίνει αφορμή καταλύτης για να ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΖΩΗ και των ΤΡΙΩΝ τους για ΠΑΝΤΑ...

alt

ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΜΟΤΙΒΟ

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗΣ δεν είναι "χθεσινός" στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Έχοντας πίσω του μια τεράστια θητεία στα χρυσά χρόνια της κλασικής εποχής, ως ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ σε πολύ μεγάλες ταινίες όπως οι:  "Ο ΣΠΑΓΓΟΡΑΜΕΝΟΣ", "ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ", "ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ", "Η ΚΟΜΜΗΣΑ ΤΗΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ", "ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ", "ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 36", έρχεται το 2011 να δώσει τον καλύτερο εαυτό του σκηνοθετικά και δημιουργικά μαζί με τον άριστο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΚΟΥΛΑΡΑΚΟ και τους άλλους συντελεστές.
Ατμόσφαιρα γεμάτη βαρύ μελαγχολικό φόντο, το περιβάλλον της βροχής, τα χρώματα, η άριστη μουσική που συνοδεύει την ταινία διακριτικά με την πρέπουσα κορύφωση.
Διάλογοι άψογοι, ελεύθεροι, χαλαροί και ρεαλιστικοί χωρίς ίχνος υπερβολής δίνουν το σκηνοθετικό και δημιουργικό περίγραμμα της ταινίας.
Η Δομη της ταινίας στέκεται σε ένα κλασικό χρονικό FLASH BACK που καταλήγει στο σκηνοθετικό ξεδίπλωμα του φιλμ με την επαναφορά σε πραγματικό χρόνο, όπου εκεί μας περιμένουν μεγάλες ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ και ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΦΟΡΤΙΣΕΙΣ.

Στο φινάλε της ταινίας ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, φαντάζομαι και ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, δεν έχω διαβάσει το βιβλίο του Ξανθούλη, αφήνει πράγματα σε "ΑΙΧΜΕΣ" και ερωτήματα για την τυχόν ύπαρξη ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ που αφήνονται παντελώς να ΑΙΩΡΟΥΝΤΑΙ στην κρίση του θεατή, γεγονός που οξύνει την συναισθηματική ομίχλη και φόρτιση.
Η Κορύφωση της ταινίας είναι σκηνοθετικά άψογη, το τανγκό εξελισσεται σαν συναισθηματική καταιγίδα, το travelling στην κάμερα είναι υπέροχο με την αίσθηση ότι θεατές και χορευτές "πετούν" στην κυριολεξία στον εκφραστικό τους κόσμο.

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΖΟΣΗ Μεγάλη εμπειρία, στόφα και δυνατότητα του εξαίρετου Ηθοποιού μας φαίνεται στην ταινία.
Έχοντας ο ίδιος μια μοναδική ικανότητα προσαρμογής σε ρόλους παντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας ο καθένας δίνει εδώ με τρόπο απόλυτα ρεαλιστικό τον κλασικό στρατιωτικό διοικητή καριέρας με την ανάλογη νοοτροπία και τρόπο.

"Ο ρόλος μου είναι κλασσικό παράδειγμα ενός συντηρητικού αξιωματικού, σε μια άλλη εποχή, πολύ μακριά από την δική μας. Σαν αίσθημα βέβαια, δεν είναι τόσο μακριά. Αυτοί οι άνθρωποι υποδύονται πολλές φορές τους αυστηρούς, στην πλευρά της δουλειάς τους. Στο σπίτι τους, όμως, έχουν μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Αυτό έχει και ο δικός μου χαρακτήρας", θα πει ο ίδιος για τη συμμετοχή του.

alt


ΒΙΚΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 

Πανέμορφη ερμηνεία από μια εξ ίσου πανέμορφη νεαρή Γυναίκα και πολλά υποσχόμενη νεαρή Ηθοποιό μας.
Τα ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ και ΛΑΜΨΗΣ, ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ της ΜΑΤΙΑ, ο τρόπος που εκφράζει τα συναισθήματά της μέσα από αυτά είναι μοναδικός και πραγματικά μπορεί να είναι αφετηρία μεγάλων ερμηνειών στο μέλλον.

alt

Το βλέμμα της τη στιγμή που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Υπολοχαγού για χορό είναι ίσως από τα ΠΙΟ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ χωρίς ίχνος υπερβολής, βγάζει από μέσα της τη "δίψα" της έκφρασης για ζωή και τρυφερότητα σαν να ζει τη στιγμή του ονείρου."Η Ζωή είναι μια μελαγχολική φιγούρα μέσα στην ταινία. Έχει παντρευτεί σε νεαρή ηλικία, έχει ένα παιδί, της έχει περάσει ο έρωτας, έχει αρχίσει και κουράζεται, δεν βρίσκει κανένα ενδιαφέρον στη ζωή της ... περιμένει αυτή την πολυπόθητη μετάθεση. Μέχρι που της έρχεται ένας δίσκος τανγκό.

Τα γυρίσματα ήταν μια πολύ κουραστική διαδικασία, αλλά παράλληλα και μια φοβερή εμπειρία. Εκεί, σε αυτές τις καταστάσεις, ανακαλύπτεις τις δυνάμεις σου" αναφέρει η ίδια.


alt


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ

Ερμηνεία σταθμός θα την χαρακτήριζα για τον νέο Ηθοποιό μας που στην ταινία αναδεικνύει μια απίστευτη δύναμη υποκριτικής και συναισθημάτων.

Εξωτερικά τα πανέμορφα μάτια και βλέμμα του, το "αγρίμι" που κρύβεται μέσα του, ο "πρωτόγονος" μα τόσο δυνατός ερωτισμός και συναισθήματά του αναδεικνύονται με τρόπο που φωνάζει για ποιότητα.
"Τόσο το βιβλίο, όσο και το σενάριο του Βαγγέλη Νάση έχει ολοκληρωμένους χαρακτήρες.Το Τανγκό των Χριστουγέννων είναι μια ταινία που έχει σενάριο, έχει φωτογραφία, έχει μουσική, έχει δυνατά πράγματα. Πιστεύω πως η ιστορία της ταινίας θα μιλήσει στον κόσμο. Είναι μια ταινία που μιλάει για τον έρωτα" λέει ο ίδιος.


altalt


ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ


Εδώ έχουμε την έκπληξη.....! την ευχάριστη έκπληξη ενός νεαρού Ηθοποιού που ταράζει με την ερμηνεία του τα "λιμνάζοντα νερά" σε κόσμους βαλτώδεις στην τέχνη μας. Ερμηνευτικά εξαίρετος φτάνει σε σημεία να υπερβαίνει τον εαυτό του κατά πολύ. Δυνατή ερμηνεία, πάθος, δοσμένα με απόλυτα ισορροπημένο τρόπο, έκφραση που υπόσχεται πάρα πολλά πράγματα.

Ο Τρόπος με τον οποίο εκφράζει τα μύχια συναισθήματά του, που κινούνται σε θανάσιμα όρια της τότε άρχουσας ηθικής είναι σε στιγμές πραγματικά συγκλονιστικά.
Ο Ίδιος λέει:    "Ο Λάζαρος Λαζάρου είναι ένας φαντάρος στον Έβρο τελείως έξω από τα νερά του. Μια καλλιτεχνική φύση που προσπαθεί να βρει διεξόδους μέσα σε αυτό το τόσο αυστηρό κλίμα για να μπορέσει να επιβιώσει.

Τα γυρίσματα της ταινίας ήταν τα πιο δύσκολα γυρίσματα που έχω κάνει. Το ότι έπρεπε να είμαι στον Έβρο, να βρέχει καταρρακτωδώς και να υποκρίνομαι πως όλα είναι εντάξει και φυσιολογικά, ήταν δύσκολο.

Όσο για την ταινία, τι να πρωτοπώ. Το αποτέλεσμα είναι πάνω από τις προσδοκίες μας. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που είμαι μέρος αυτής της τόσο σημαντικής κινηματογραφικής δουλειάς"


altalt


ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ


Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ και ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΙΣΒΑΣ είναι πραγματικά πολύ καλοί.....! αυθεντικοί, σε παράπλευρες ερμηνείες πολύ σημαντικές για τα δρώμενα της ταινίας, συμμετέχουν με τη δική τους αποφασιστικότητα και υποκριτική στο γενικό σύνολο των ερμηνειών.


Τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ του ΧΟΡΟΥ....


Στο τανγκό ο βηματισμός αποτελεί θεμέλιο για κάθε βήμα. Τα βασικά βήματα είναι 5 και γίνονται σε 8 χτύπους της μουσικής. Ο ρυθμός είναι αργός - αργός - γρήγορος - γρήγορος - αργός. Τα αργά βήματα γίνονται σε 2 χτύπους της μουσικής ενώ τα γρήγορα σε έναν.

Το τανγκό χορεύεται με τα δύο σώματα να βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Το αριστερό χέρι του άντρα κρατάει το δεξί χέρι της γυναίκας. Το δεξί χέρι του άντρα ακουμπά στην πλάτη της γυναίκας, στη βάση της σπονδυλικής της στήλης. Το αριστερό χέρι της γυναίκας ακουμπά στον ώμο του άντρα.Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Η Μουσική της ταινίας είναι από τον Μουσικοσυνθέτη ΓΙΑΝΝΟ ΑΙΟΛΟΥ. Ένας εξαίρετος μουσικοσυνθέτης από τη Λάρισα είναι η 5η του ταινία με την οποία ντύνει μουσικά.


Η Μουσική ακολουθεί το μελαγχολικό μοτίβο της ταινίας και εκτελείται παρακαλώ από την ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ της ΣΟΦΙΑΣ με 44 μουσικούς.


Το τανγκό, για το οποίο γίνεται η μείζονα αναφορά είναι το θρυλικό TANGO NOTTURNO


Το τραγούδι των τίτλων τέλους είναι εξαίσιο πραγματικά σαν μουσική εκφραστική κορύφωση στο όλο θέμα.

Σε στίχους της γλυκύτατης ΕΛΕΝΗΣ ΖΙΩΓΑ ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ με την εκφραστική του δεινότητα τραγουδά το "ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ"
Τ


Όλα τα χρόνια που σ΄αγαπούσα........

η γεμάτη συναισθήματα και μια απέραντη μελαγχολία μουσική του ΓΙΑΝΝΟΥ ΑΙΟΛΟΥ, δίνει στην ταινία πραγματικά το άρωμα εκείνο του ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΥ, του ΑΤΕΛΟΥΣ, της ΣΧΕΣΗΣ που ξεκινησε, που έζησε τη στιγμή, όχι φυσικά για όλους, αλλά έμεινε στη μέση, έμεινε στη στιγμή, στη στιγμή για την οποία δυο άνθρωποι πόνεσαν, δοκιμάστηκαν, δούλεψαν, υπέφεραν, ίσως εξεφτιλίστηκαν για να ζήσουν εκείνα τα 2 μαγικά ατελέσφορα λεπτά......

Για τον Υπολοχαγό Στέφανο Καραμανίδη η στιγμή κατακτιέται......! για κείνον είναι ο δικός του θρίαμβος....! η λύτρωσή του, η λευτεριά του, η στιγμή που η φαντασίωση γίνεται πράξη, που το ανεκπλήρωτο γίνεται γεγονός.
Συνηθισμένος στα ελάχιστα, ολιγαρκής, αγνός, άφθορος, του αρκεί εκείνη η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ....

Για τη ΖΩΗ, η γκρίζα και μελαγχολική σαν τον καιρό και τη φύση του Έβρου ζωή της, για μια στιγμή γεμίζει άρωμα, γεμίζει ανάσα, γεμίζει δάκρυα. Ζει, ξανανιώθει ερωτεύσιμη, ξαναζεί σαν ΑΝΘΡΩΠΟΣ, σαν ΓΥΝΑΙΚΑ...

Για τον Στρατιώτη ΛΑΖΑΡΟΥ τα κρυφά και "παραβατικά" του αισθήματα τον καίνει στην κυριολεξία. Το κόστος να ζήσει τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΗ είναι για κείνον ΤΕΡΑΣΤΙΟ.....το πληρώνει, το διαλέγει να το πληρώσει στο ακέραιο για να ζήσει τη δική του στιγμή, μια στιγμή απόλυτα ρομαντική, απόλυτα ίσως "Πλατωνική".

Τρεις άνθρωποι......δυό άντρες και μια Γυναίκα.......
στην αποθέωση της σημασίας ΜΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ στη ζωή τους......ΜΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ που τους άλλαξε για πάντα...


alt


Φίλες και Φίλοι............
η σημασία των στιγμών στη ζωή μας είναι τεράστια. Πολύ πιο σημαντική από αυτό που πιστεύουμε.
Τις ξεπερνάμε με την ψευδαίσθηση της υπεροχής, με την αίσθηση της πολυτέλειας του χρόνου που υπάρχει και των ευκαιριών που θα δοθούν στη συνέχεια....

Κανείς όμως να μην είναι σίγουρος σε αυτή την ματαιόδοξη επανάπαυση....
¶πειροι άνθρωποι έδωσαν τα πάντα για μια στιγμή.....
για μια στιγμή που θα κρατούσε για πάντα....HENRY SELICK: **NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS** (Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης)

Ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα......!

βαδίζει ο Χρόνος προς την "¶για Νύχτα", την Παραμονή Χριστουγέννων, την ...Christmas Eve, που λένε και στη Δύση.

Οι ανθρώπινες αγκαλίες διψάνε για ζεστασιά, οι καρδιές ριγούν, τα όνειρα φουντώνουν, τα στολίδια στα δέντρα αλλά κύρια στις καρδιές μας λάμπουν, κόσμοι παράξενοι, εικονικοί και πραγματικοί αναδεύονται μέσα μας σε ένα χορό Αναμνήσεων και συναισθημάτων...

Χριστούγεννα φίλες και φίλοι.........

και το CINEFIL δεν μπορεί να μείνει "έξω" από αυτή την συναισθηματική και βιωματική πανδαισία που συμβαίνει μέσα και τριγύρω μας....

alt

Πάμε λοιπόν μικροί και μεγάλοι.........άντρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια.......

χαμηλώστε τα φώτα, ανάψτε τα κεράκια ολόγυρά σας, ανοίξτε τις αγκαλιές σας ολόγυρα, σφίξτε στις παλάμες σας μικρά και μεγάλα χεράκια και ......φύγαμεεεεεε στο Χριστουγεννιάτικο Κινηματογραφικό μας ΑΦΙΕΡΩΜΑ:

alt

Τι έχουμε σήμερα ;;; χμμμμμμ........έχουμε Μουσική, μουσική υπέροχη, λυρική, συμφωνική, μουσική ψυχής και συναισθημάτων, έχουμε χρώματα, έχουμε animation, σχέδια, έχουμε χορό, έχουμε δύο κόσμους.....! ναι.....! δύο κόσμους εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, που όμως συγκλίνουν στην ίδια αγωνία, στην ίδια πηγή έμπνευσης....!

Δύο κόσμους: αυτόν του σκοταδιού, των παραδοσιακών Halloween, του εικονικού "τρόμου", των αστείων του "φόβου", του κόσμου του "παράταιρου"και του "μακάβριου" απ' τη μιά και του κόσμου των παιχνιδιών, των στολιδιών, των Χριστουγέννων, του ¶η-Βασίλη....

Από που έρχονται οι ....γιορτές ;;;; ποια συναισθήματα συγκλίνουν μέσα τους, το παράταιρο, το τρομακτικό, τα halloween του τρόμου μπορεί να γίνουν γεμάτα στολίδια ; μπορούν άραγε να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα ;;

Υπάρχει "κάτι" που θα τους δώσει έμπνευση στη μοναξιά τους ; υπάρχει κάτι που θα ζεστάνει την καρδιά τους ; και το κυριότερο ; υπάρχει αυτό το "κάτι" που θα τα κάνει, όλα τούτα τα παράταιρα πλασματάκια του "τρόμου" αποδεκτά ;

Όλα τούτα θα "ΚΡΙΘΟΥΝ" μια ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ.....!!!!

Ένας ...."ΕΦΙΑΛΤΗΣ" ακριβώς πριν τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.....

Φίλες και Φίλοι...........

εξαιρετικά αφιερωμένη σε όλους σας μια από τις 10 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ για τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ από καταβολής Κινηματογράφου...


"NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS"


"ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ"


alt

Όταν στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ Συναντιούνται δημιουργικά οι:

Ο Μεγαλύτερος Καρτουνίστας Κινηματογραφικός δημιουργός, ο TIM BURTON, ένας ανυπέρβλητος Μουσικός, ο DANY ELFMANN, ένας εξαίρετος εμπνευσμένος Σκηνοθέτης, ο HENRY SELICK, μια γλυκύτατη Παραγωγός όπως η DENISE DE NOVI, ε........τότε δεν μπορεί παρά να δημιουργηθεί από τα βάθρα του ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ANIMATION που δεν είναι άλλο από το έργο που συγκίνησε και συγκινεί εκατομμύρια θεατές, και που έχει αφήσει το δικό του ανεξίτηλο στίγμα στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

alt

Πως γίνεται αλήθεια να "παντρευτούν" και να σμίξουν δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι μέσα στο "δάσος" της ζωής ;;;

Ο Κόσμος των "σκιών" και των "τερατόμορφων νεκρών πλασμάτων" με τον κόσμο των Χριστουγεννιάτικων πλασμάτων και του ¶η-Βασίλη.....

Κι όμως..........πάμε να το δούμε.......

Πρεμιέρα:  25 ΝΟΕΜΒΡΗ 1994


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ


Συγγραφή-Σενάριο: ΤΙΜ ΒURTON & MALCOLM MCDOWELL

SCREENPLAY: CAROLINE THOMPSON

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  HENRY SELICK

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  TIM BURTON, DENISE DI NOVI, DANY ELFMAN, CATHELINE GAVIN

ΜΟΥΣΙΚΗ: DANY ELFMAN

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: PETE KOZACHIK

SPECIAL EFFECTS: MYLES MURPHY, LORETTA WEEKS

Για την παραγωγή δούλεψε και εργάστηκε μια τεράστια ομάδα ANIMATEURS

alt

ΕΠΑΙΞΑΝ οι:

CHRIS SARANDON στη φωνή του JACK SKELLINGTON

CATHERINE O' HARA στη φωνή της SALLY SOCK

WILLIAM HICKEY στη φωνή του DR. FRINKLESTEIN

GLENN SHADIX στη φωνή του ΔΗΜΑΡΧΟΥ

PAUL REUBENS στη φωνή του LOCK

KEN PAGE στη φωνή του OOGIE BOOGIE

DANY ELFMAN στο τραγούδι

GREG PROOPS στη φωνή του ΑΡΛΕΚΙΝΟΥ

EDWARD IVORY στη φωνή του ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ

alt

Ο "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ" είναι η ιστορία ενός ανθρώπου, εν προκειμένω, ευάλωτου, άσχημου, καταδικασμένου στον κόσμο του τρόμου και του σκοταδιού, που αγωνίζεται να υπερβεί τα όρια της μοναξιάς, που γυρεύει την πραγματική του θέση μέσα στη ζωή.

Είναι ο αγώνας και η υπαρξιακή αγωνία της ανθρώπινης οντότητας να αναζητήσει την ΕΥΤΥΧΙΑ σε ένα κόσμο ΣΚΛΗΡΟ, ΓΚΡΙΖΟ,τον οποίο εύστοχα αναπαριστά ο κόσμος των HALLOWEEN,.

Το μέσο του ταξιδιού προς την αυτογνωσία ; μα να είναι κανείς ο ΕΑΥΤΟΣ του....! απλά, ήρεμα, γαλήνια, χωρίς συμβιασμούς.

Τι λέτε ;;; πως το βλέπετε για ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ;;

alt

ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Η Ταινία γυρίστηκε από τον δεξιοτέχνη HENRY SELICK σε ένα πρωτοποριακό ANIMATION που βασίζεται στην τεχνική STOP MOTION. Δηλαδή είναι κάτι σαν πραγματικό κουκλοθέατρο, με τους χαρακτήρες να είναι σχεδιασμένοι και στην πραγματική τους διάσταση. Δεν μιλάμε για χάρτινους χαρακτήρες σχεδίων αλλά για πραγματικά "αγαλματάκια", που κινούνται σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ με φόντο, ντεκόρ και φωτισμό, κάτι πραγματικά υπέροχο βγάζοντας και την τελευταία λεπτομέρεια πάνω στην Οθόνη.

ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Οι χαρακτήρες του κόσμου των HALLOWEEN είναι μεν "τρομακτικοί" αλλά μέσα ακριβώς στο δικό τους παράταιρο και σκιερό αναδύουν μια μοναδική γοητεία, γλυκύτητα και αγάπη.

Ο Ανάπηρος τρελο-επιστήμονας DR. FRINKLESTEIN (Καρικατούρα του FRANKESTEIN) είναι ο ...δημιουργός των χαρακτήρων, που από το ...ανοιχτό του κρανίο αναδύονται και ξεπηδούν ιδέες και ...μορφές.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ στο έργο ο JACK SKELLINGTON, μια απίθανη, λεπτή παράξενη φιγούρα, ο Βασιλιάς των Κολοκυθών, ο ρομαντικός και ευαίσθητος JACK που το κοκκαλιάρικο και σκελετωμένο κορμί του προσομοιάζει άνετα στο στυλ και στη χάρη του FRED ASTAIRE.

Μοναχικός, ρομαντικός, κάποια στιγμή, βαριέται απελπιστικά και πνίγεται στη μοναξιά του κόσμου του αναζητώντας μια άλλη διέξοδο στο δάσος του χωριού του.

Μια διέξοδο που του δίνει ο "ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" στον οποίο περνά μέσα από έναν Κορμό δέντρου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μας έβαλε στο δικό του κόσμο.

SALLY είναι το .....έτερον ήμισυ....! η Γυναικεία παρουσία στο δίδυμο της φύσης "αρσενικό-θηλυκό".


Η SALLY λοιπόν, παίρνει "ζωή" και ύπαρξη με τη γλυκύτατη φωνή της MARY O'HARA, (μην εκπλήσσεστε....! έπαιζε τη Μητέρα του παιδιού θαύματος στην θρυλική ταινία "ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"....)

Ερωτεύεται, ζει στην αγωνία και στη σκιά ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, που δεν τολμά να εκφράσει, να διεκδικήσει, που ποτίζεται στη πίκρα του ανεκπλήρωτου και του "μακάρι να συμβεί" και που στο τέλος φτάνει στην κορύφωση με το σμίξιμο με τον αγαπημένο της....

alt

Αντιλαμβάνομαι ότι για τον συγγραφέα, παραγωγό, δημιουργό TIM BURTON δεν χρειάζεστε ....συστάσεις.....!

ΜΟΡΦΗ Μοναδική στον Κινηματογράφο του "παράταιρου", του gothic, του συναισθηματισμού με έναν νατουραλιστικό και μοναδικό τρόπο έκφρασης, στην κυριολεξία δάσκαλο του cartoon.

"ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ", "SLEEPY HOLLOW", "BATMAN", "ΝΕΚΡΗ ΝΥΦΗ", "SWEENY TODD"....πόσα ακόμα θέλετε να μνημονεύσουμε, το έχουμε ήδη κάνει σε ξέχωρο αφιέρωμα.

alt


alt


alt

TIM BURTON με τις εξαίσιες κούκλες του φιλμ.... 


ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ


Ένα από τα μεγαλύτερα "επιτεύγματα" της ταινίας είναι η καθιέρωση και η αναγνωρισιμότητά της μέσα από την υπέροχη Μουσική του μεγάλου DANY ELFMAN, που εδώ όχι μόνο περιορίζεται στα εξέχοντα μουσικά και συνθετικά του καθήκοντα αλλά τραγουδάει σημαντικά κομμάτια και στιγμές του έργου αναδεικνύοντας μια ακόμα μεγάλη πτυχή του ταλέντου του.

Όλη η ΜΟΥΣΙΚΗ του "NIGHTMARE BEFORE CHTISTMAS" γίνεται ένα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ BEST SELLER.

Συγκεκριμένα τραγούδια από αυτό όπως το τρυφερό και μοναδικό "SALLY'S SONG" αλλά και το"JACK'S LAMENT" θεωρούνται κορυφαία στο συγκεκριμένο είδος του gothic παραμυθιού.

Τα τραγούδια και η μουσική της ταινίας όπως και τα χορευτικά της, γίνονται  τραγούδια που τραγοδιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και μεγάλους rock καλλιτέχνες όπως είναι η AMY LEE από τους EVANENCES.

Οι στίχοι των τραγουδιών απλά ανθρώπινοι, γεμάτοι συναισθήματα που εναλάσσονται στο απόγειο και στο βύθισμα κάθε έκφρασης.

alt

Μια "βολτα" στο story της Ταινίας......


Ο Βασιλιάς της Κολοκύθας, στον κόσμου του HALLOWEENTOWN, του τρόμου και του φόβου, αναζητά ένα διαφορετικό όνειρο, έναν καλύτερο κόσμο για να εκφράσει τον ίδιο και το χωριό του....

Ζώντας τον Κόσμο του CHRISTMASTOWN, ονειρικά ο JACK αντιλαμβάνεται το φως και τη διαφορετικότητά του και το μεγάλο του στοίχημα είναι να φτιάξουν και οι ίδιοι τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

Και όχι μόνο αυτό αλλά ο ίδιος ο JACK θέλει να δώσει χαρά, θέλει να γίνει ο ίδιος "ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ"που θα κινήσει στον ουρανό για να μοιράσει δώρα και χαρά στα παιδιά....

alt

Όμως τα παιχνίδια και τα δώρα που ξέρουν να φτιάχνουν εκεί στην HALLOWEENTOWN είναιγεμάτα τρόμο και φόβο και παρά τις καλές τους προθέσεις μονάχα ανάλογα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν.

Ο Μεγάλος μύθος εδώ του FRANKESTEIN ζωντανεύει ξανά και τα ΜΕΓΙΣΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ της ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ζωντανεύουν μπροστά μας.

Το "ΑΣΧΗΜΟ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ.......Δυστυχώς είναι πάντα "παντρεμένο" στην φιλοσοφική αισθητική των ανθρώπων με το "ΚΑΚΟ".

Έτσι ο δύσμοιρος JACK το μόνο που προκαλεί στον απλό κόσμο και στα παιδιά του CHRISTMASTOWN είναι ένας ανείπωτος ΤΡΟΜΟΣ, ΦΟΒΟΣ, ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ......!

Το αποτέλεσμα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ για τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στα οποία καλείται να δώσει τη λύτρωση ο ίδιος ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ αφού βέβαια λευτερώνεται από τον JACK και τη SALLY...


Το φινάλε της ταινίας το χρωστά στο κοινό του αλλά και στην κοινή, περί δικαίου αίσθηση, οφείλει να είναι ΛΥΤΡΩΤΙΚΟ και ΚΑΘΑΡΤΙΚΟ.

Ο JACK επιστρέφει στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟ, εκεί........στα τρομερά και φρικιαστικά HALLOWEEN, όπου ξαναβρίσκει τη δύναμη και την έμπνευση να σχεδιάσει ήδη την επόμενη "δική τους" γιορτή, του δικού τους κόσμου, που όμως ο ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ, αλλά πετώντας με το έλκυθρό του αφήνει τη δική του ΕΥΧΗ σε ένα κόσμο που τελικά ΑΞΙΖΕΙ....

Ο JACK βρίσκει και συναντά τη μορφή που ΠΑΝΤΑ τον ΑΓΑΠΟΥΣΕ......

Η SALLY είναι εκεί........στο ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟ αλλά ΛΑΜΠΕΡΟ ΦΩΣ του ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ, δική του, ερωτευμένη, ψυχούλα γλυκιά με την "αποκρουστικότητά" της να ξεχειλίζει από έρωτα κάτι που με μοναδικό τρόπο οι συντελεστές της ταινίας δίνουν.

alt


alt


ΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ-ΤΟ ΝΤΕΚΟΡ

Η Ταινία με τους δημιουργούς της σε καλλιτεχνική έξαψη, δίνουν απαράμιλλης αισθητικής χρώμα και ντεκόρ.

Στον κόσμο του HALLOWEEN και γενικά στην ταινία κυριαρχεί το σκούρο χρώμα με την αρμονική συνύπαρξη γαλάζιου-μαύρου.

Οι λεπτομέρειες απίστευτες, κάθε χαρακτήρας και "μορφή" που εμφανίζεται στην ταινία έχει τη δική του οντότητα και είναι φτιαγμένος με τρομερό μεράκι και έμπνευση. Ο TIM BURTON σε όλο του το δημιουργικό κρεσέντο δίνει τον καλύτερο "ειδικό" εαυτό του.


alt


alt

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η Ταινία έχει Πέντε (5) διεθνή Κινηματογραφικά βραβεία και Έξι (6) ακόμα υποψηφιότητες.

Υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ Καλύτερης μουσικής, OSCAR Καλύτερων οπτικών effects,

Καλύτερη ταινίας Φαντασίας για το 1994 από την Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA

Δύο βραβεία ANNIE καλύτερης σκηνοθεσίας, Βραβείο καλύτερης παιδικής ταινίας ΗΠΑ


alt


Έτσι λοιπόν μέσα σε όλο αυτόν τον ...παραλογισμό αλλά και την αντιφατική συνύπαρξη δύο κόσμων που τόσα παράταιρα προβλήματα δημιουργεί ο ένας στον άλλον, κάπου εκεί ανάμεσα, δεν μπορεί να απουσιάζει ο ΕΡΩΤΑΣ.....

Η Τρυφερή, άδολη, μοναδική ΑΓΑΠΗ, όπως αυτή ζεί στην καρδιά της γλυκύτατης SALLY που πάντα είναι η σιωπηρή, διακριτική σκιά του αγαπημένου της, του JACK....

Ενός αγαπημένου, που μοιράζεται στωικά μαζί του, υποφέροντας, αγωνίες, τρόμο, φόβο, αποτυχία την ΑΓΑΠΗ της για αυτόν...

Μια ΑΓΑΠΗ που πλημμυρίζει ομορφιά και λυρισμό δοσμένα στο

ΘΡΥΛΙΚΟ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΣΑΛΛΥ

"Νιώθω κάτι στον αέρα......σαν να πλησιάζει τραγωδία

αν και θέλω να είμαι στο πλαί του

δεν μπορώ να διώξω μακριά το προαίσθημα που έχω.

Το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμα.

Μήπως θα προσέξει καν τα αισθήματά μου για αυτόν ;

θα δει τι σημαίνει για μένα ;

Νομίζω ότι δεν πρόκειται....!

Τι θα απογίνει ο αγαπημένος μου φίλος ;

που θα μας οδηγήσουν οι πράξεις του ;

αν και θάθελα να συμμετέχω στον ενθουσιασμό του πλήθους,

όσο κι αν προσπαθώ δεν διαρκεί

θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε μαζί ;

Όχι δεν το νομίζω....! ποτέ δεν θα συμβεί.....!

γιατί δεν είμαι αυτή που θέλει.....

***********************


Ναι.....Σάλλυ.......έτσι λες, έτσι στενοχωριέσαι.....!

έτσι δακρύζεις......όμως......όμως δες......! δες το φινάλε κορίτσι μου, δες το....! εκεί ψηλά.....! κάτω από το λαμπερό φως του φεγγαριού,

μια ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ με εκείνον κοντά σου.......να ψιθυρίζετε:


"Αγαπημένη μου Φίλη αν δεν έχεις αντίρρηση...

θέλω να καθήσω δίπλα σου, μαζί σου....

να ατενίζουμε τα αστέρια.....!

και να καθόμαστε μαζί.....

τώρα και για πάντα.....!

γιατί.....είναι απλούστατο, το βλέπει καθένας

Γεννηθήκαμε για νάμαστε μαζί......!


....and sit together now and forever

for it is plain as anyone can see

we' re simply meant to be.....


alt

Ας ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ λοιπόν..........

τη γλυκιά SALLY στο μελαγχολικό της τραγούδι


Το επίσης θρυλικό 

JACK'S LAMENTΤο γλυκό τραγούδι πλέον του JACK & SALLY'STον έκπληκτο JACK να τραγουδάει με τη φωνή του υπέροχου DANY ELFMAN το θρυλικό

"WHAT'S THIS"Και εδώ το χαρακτηριστικό μουσικό υπέροχο κλείσιμο της ταινίας....
Αφεθήκαμε λοιπόν στη μαγεία, την αντιφατικότητα και την έκφραση του

"ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ"

Αφεθήκαμε σε δύο διαφορετικούς κόσμους, στην προσπάθεια των "ριγμένων", των "άσχημων", των "τρομακτικών" να έχουν το δικαίωμα των ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ κάτι σαν τους απόκληρους της ζωής.....

Είδαμε την "αποτυχία" της αποδοχής τους από τον κόσμο των ισορροπιών........είδαμε όμως συνάμα και τη δύναμη των συναισθημάτων τους, και πάνω απ όλα μια ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ τον ΘΡΙΑΜΒΟ, τι άλλο

της ....ΑΓΑΠΗΣ.....


Αγαπημένες Φίλες και Φίλοι μου......
το CINEFIL σας εύχεται με την μοναδική αυτή ταινία


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑΑΣΤΕΡΙΑ του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Μέρος 4ο)

Φίλες και Φίλοι
σήμερα θα συναντήσουμε πάλι το θέμα μας με τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, συνεχίζοντας το μεγάλο μας αφιέρωμα στον κύκλο αυτό νέων και παλιότερων Ηθοποιών που "κρατάνε" ακόμα ζωντανό τον Κινηματογράφο μας στις όποιες φυσικά δημιουργίες του.

Πάμε λοιπόν σήμερα στο 4ο μέρος του σχετικού μας αφιερώματος με κυρίως πλέον ΝΕΟΥΣ σχετικά ηθοποιούς που έχουν τη δική τους παρουσία και έργο στις Μεγάλες Οθόνες.

ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ

alt


Ο ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ είναι ένας ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, που τα τελευταία χρόνια δουλεύει και προσφέρει στον Ελληνικό Κινηματογράφο μέσα από την πληθωρική και πολύ αξιόλογη παρουσία του.

Γεννημένος στις 6 Οκτώβρη 1974 στη ΛΑΡΙΣΑ τον τράβηξε αμέσως στα νεαρά του χρόνια ο χώρος του θεάτρου και του Κινηματογράφου.

alt


ΣΠΟΥΔΑΣΕ Υποκριτική στο θεατρικό εργαστήρι "ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ", στην ΑΝΩΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΑΛΕΞΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ "ΙΑΣΜΟΣ" και επίσης στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΑΓΩΝ.

Έχει κάνει επίσης ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ καθώς και σπουδές ΚΙΘΑΡΑΣ στο ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Είναι ακόμα τελειόφοιτος του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.

Με το χώρο της Τέχνης αποφάσισε να ασχοληθεί στα 22 του χρόνια, στο τέλος των σπουδών του στο Πολυτεχνείο και έκτοτε ο χώρος τον κέρδισε οριστικά.

alt


alt


Η Καριέρα του ξεκινάει το 1997 όπου με την Ομάδα χορού "ΑΙΡΕΣΙΣ" συμμετέχει στην θεατρική παράσταση "ΚΑΡΜΕΝ" καθώς και στην "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" του Γ. ΜΠΑΓΟΥΡΔΗ.

Οι εμφανίσεις του αγγίζου όλο το χώρο της Υποκριτικής: ΘΕΑΤΡΟ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, από την οποία όπως είναι φυσικό καταξιώνεται και στο ευρύτερο κοινό.

Το 2003 στο ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ παίζει στην παράσταση του ΣΤΑΜΑΤΗ ΦΑΣΟΥΛΗ "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΕΥΓΕΙ" και συνεργάζεται και με το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ, με την εξαίρετη αρρενωπή και γλυκύτατη έκφραση ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ σε 8 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

 

 • 1999 "ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ" του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ είναι η πρώτη του ταινία
alt

 

 • 2002 "ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΩ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΥΣ ΣΟΥ" Αστυνομική ταινία τουΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ 
alt


alt


 

 • 2002  "Η ΦΟΥΣΚΑ"  του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ με τη ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ και ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
alt


alt


 

 • 2002  "ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ"  Εξαίρετη Ερωτική ταινία της ΛΑΓΙΑΣ ΓΟΥΡΓΙΟΥ με την ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
alt


alt


 

 • 2003  "ΟΞΥΓΟΝΟ" του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ σε σενάριο ΜΙΧΑΛΗ ΡΕΠΠΑ 
alt

 

 • 2005  "ΛΙΟΥΜΠΗ" της ΛΑΓΙΑΣ ΓΙΟΥΡΓΟΥ ξανά
 • 2009 "ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ" ευχάριστη comedy του DONALD PETRIE
 • 2012 "ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ" του NICK AGIASHVILI

alt


alt


altΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ


alt


Η Πανέμορφη γλυκύτατη ΗΘΟΠΟΙΟΣ μας, έχει δώσει και εκείνη με τη σειρά της το στίγμα της στον σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο.

Γεννημένη στις 1 Οκτώβρη 1974 στην ΑΘΗΝΑ, σπόυδασε ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ στο Αμερικάνικο Κολλέγιο. Δούλεψε σαν αεροσυνοδός για λίγο και στη συνέχεια σπούδασε στην ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ "ΙΑΣΜΟΣ" του ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.


alt


alt


Έχει πλούσια συμμετοχή στο ΘΕΑΤΡΟ με 13 παραστάσεις, εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή στην Τηλεόραση όπως είναι φυσικό σε πάρα πολλές σειρές από το 1999 έως και σήμερα

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Έχει συμμετοχή σε 10 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ. Με πρώτη της συμμετοχή το 2000 στην "ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΕΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

alt


alt


Ακολουθούν οι ταινίες της:

2001 "ΑΙΩΝΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ" του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ με τον ΑΙΜΙΛΙΟ ΧΕΙΛΑΚΗ

2002 "Η ΦΟΥΣΚΑ" του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ με τον ΑΛΕΞΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ

2003 "Η ΛΙΖΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ" του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ

alt


Ακολουθούν τα:

2005 "Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ" του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΥ όπου παίζει με τον ίδιο και τη ΦΑΙΗ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

2006 "ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΑΚΟΜΑ" του ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ με τους ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΟΠΟΥΛΟ, ΦΑΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ

2006 "ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ" του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ με τους ΣΠΥΡΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, ΜΑΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΟΥ

2009 "ΠΕΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ" του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ με τους ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΦΑΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ

alt


alt


alt


alt


Και η φιλμογραφία της κλείνει με τα:

2010 "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑ"  του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΡΑΒΑ

2012 "ΑΝ" του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗ

alt


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


alt


Ένας εξαίρετος και σημαντικός ΗΘΟΠΟΙΟΣ της νεώτερης γενιάς του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, με πολύ σημαντικές και ποιοτικές παρουσίες.

Γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ και το 1983 αποφοίτησε από τη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ με άριστα.

Οι ΣΠΟΥΔΕΣ του περιλαμβάνουν ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΦΙΑΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ στο ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ και ΜΑΘΗΜΑΤΑ JAZZ ΧΟΡΟΤ με την CATE HOLDEN.

Έχει σεμινάρια ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ με τον J. WALTER, Καθηγητή στο ACTOR'S STUDIO και τέλος ο ίδιος, από το 1996, ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΞΗ στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ "ΙΑΣΜΟΣ" του ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟΥ, στις "ΡΟΕΣ", στη ΣΧΟΛΗ ΤΡΑΓΚΑ και στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΑΓΩΝ.

alt


Μιλάμε δηλαδή για έναν ΗΘΟΠΟΙΟ με ΤΕΡΑΣΤΙΑ για τα χρόνια του ΥΠΟΔΟΜΗ και ΠΟΙΟΤΗΤΑ. 

Οι ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ του και μόνο εμφανίσεις είναι πάρα πολλές, και εκεί έχει ρίξει το μεγάλο του βάρος.

Έχει ερμηνεύσει και ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ και επίσης όλο το φάσμα του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

alt


Επίσης είναι ευρύτερα γνωστός και στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ με την συμμετοχή του σε 6 τηλεοπτικές σειρές.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Συμμετοχή του στον Κινηματογράφο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλούσια.

Έχει συμμετάσχει σε 4 ταινίες

1986 "ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ" του ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

1994 "ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ" Υπέροχη ταινία της ΛΟΥΚΙΑΣ ΡΙΚΑΚΗ με τη ΘΕΜΗ ΜΠΑΖΑΚΑ και ΓΙΩΡΓΟ ΧΩΡΑΦΑ

1999 "ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ" της ΛΟΥΚΙΑΣ ΡΙΚΑΚΗ με την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΠΗΡΙΔΟΥ

2003 "ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΣ ΑΝΑΒΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ" της ΙΣΑΒΕΛΛΑΣ ΜΑΥΡΑΚΗ με τις ΘΑΛΕΙΑ ΜΑΤΙΚΑ και ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ

alt


alt


alt


alt


alt


ΒΙΚΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

alt


Μια γλυκύτατη και πανέμορφη αλλά συνάμα και εξαιρετική νεαρή ΗΘΟΠΟΙΟΣ που έχει ξεκινήσει και εκείνη με τη σειρά της τα πρώτα της βήματα στον σύγχρονο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Γεννήθηκε στις 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1982 και έγινε γνωστή, που αλλού, στην τηλεόραση με την τηλεοπτική σειρά "ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΜΟΝΟ" του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗ αναδεικνύοντας το ταλέντο της.

Έχει πάρα πολλές και σημαντικές παρουσίες στην Τηλεόραση, σε ποιοτικές δουλείες "1ΟΗ ΕΝΤΟΛΗ", "ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ"

altalt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Φιλμογραφία της σημαδεύει 4 Κινηματογραφικές ταινίες.

2006 "ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ" του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

2008 "ΜΙΚΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ" Αστυνομική ταινία του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

2001 Η Μεγάλη της επιτυχία με την εξαίρετη ταινία του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗ "ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ" πλάι στους ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΖΟ, ΑΝΤΙΝΟΟ ΑΛΜΠΑΝΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ. Ταινία που ανέδειξε και την καλύτερη μέχρι τώρα συμμετοχή της.

2014 "ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ" του ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt
ΑΛΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

alt


Εδώ, ένας από τους πλέον ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ "ΩΡΙΜΟΥΣ" ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ μας του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου με πολύ μεγάλη και σημαντική διαδρομή.

alt


Τα προσωπικά του βιογραφικά στοιχεία δεν είναι ....ευρέως γνωστά στο πλατύ κοινό αλλά ο εξαίρετος Ηθοποιός μας από τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είναι καλύτερο που έχει μιλήσει και προσφέρει μέσα από τη σκηνική του παρουσία.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Πολύ μεγάλη φιλμογραφία με συνολικά 22 Κινηματογραφικές ταινίες, ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός, από το 1978 στην ταινία του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ "1922" και κλείνει, μέχρι σήμερα,  το 2013 στην ταινία του ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΙΑΝΟΥ "ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ".

Ιδιαίτερα ΜΕΓΑΛΕΣ οι εμφανίσεις του στις ταινίες:

2010 "ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ" του ΝΙΚΟΥ ΤΖΗΜΑ

2004 "ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

1999 "ΘΗΛΥΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ

1993 "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ" του ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΕΡΒΟΥ

1987 "ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ" του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ

1987 "120 ΝΤΕΣΙΜΠΕΛΛ" του ΝΙΚΟΥ ΒΑΦΕΑ

1983 "ΓΛΥΚΕΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ" του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

1979 "ΤΑ ΚΟΥΡΕΛΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΑΚΟΜΑ" του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

1978 "ΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ" του ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ


alt


alt


alt


alt


alt


alt


Βλέπουμε δηλαδή ότι ο ΑΛΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ έχει σημαδέψει στην κυριολεξία με το πέρασμά του, όλη τη διαδρομή του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου, από το τέλος του 1970 μέχρι σήμερα, προσφορά ασύγκριτης σημαντικότητας για τα καλλιτεχνικά μας δρώμενα.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ


alt


Μία ακόμα μεστή, ποιοτική και γλυκύτατη παρουσία στο χώρο του Κινηματογράφου μας.

Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ, γεννήθηκε στις 28 ΜΑΡΤΗ 1973 στην ΑΘΗΝΑ. 

Σπούδασε Υποκριτική στην ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ και ήρθε σε κόντρα επιλογής με την οικογένειά της για να επιλέξει το δρόμο της τέχνης.


alt


Η Καριέρα της ξεκίνησε στο ΘΕΑΤΡΟ και συγκεκριμένα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ στο οποίο και έλαβε μέρος με πολλές σημαντικές θεατρικές παραστάσεις.

Έγινε ευρέως γνωστή στην Τηλεόραση με τη συμμετοχή της σε πολλές αξιόλογες σειρές


alt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Έχει συμμετοχή στον Κινηματογράφο σε 5 ταινίες

2005 "ΜΕΤΑΞΥ ΦΙΛΩΝ" του ΝΙΚΟΥ ΖΑΠΑΤΙΝΑ

2006 "ΣΤΑ ΟΡΙΑ" του ΣΑΒΒΑ ΚΑΡΥΔΑ με τον ΤΑΣΟ ΝΟΥΣΣΙΑ και ΓΙΩΡΓΟ ΚΕΝΤΡΟ

2006 "ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΑΚΟΜΑ" του ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ με τον ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟ

2010 "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ" του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΡΑΒΒΑ

2010 "180 ΜΟΙΡΕΣ" του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


alt


alt


altaltaltalt


alt


alt


GEORGE CLOONEY: Λάμψη, Γοητεία και Τέχνη

alt


Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι

σήμερα στο CINEFIL, στα πλαίσια του συνήθους αφιερώματός μας στον Ηθοποιό του Μήνα, θα σταθούμε σε έναν ΜΕΓΑΛΟ ΗΘΟΠΟΙΟ, σε μια σημαντική Μορφή του σύγχρονου Κινηματογράφου, γεμάτη ΤΕΧΝΗ, ΓΟΗΤΕΙΑ αλλά και μια έντονη ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.

Θα κάνουμε μια παρουσίαση σε έναν Ηθοποιό που το πέρασμά του, με την επιτρεπόμενη ...λογοτεχνική άδεια της υπερβολής, αφήνει ...ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΟΥΣ ΓΟΗΤΕΙΑΣ και ΑΙΣΘΗΣΙΑΣΜΟΥ στον ....Γυναικείο Πληθυσμό.....

Πάμε λοιπόν άμεσα στον εξαίρετο:


GEORGE CLOONEY


alt


O GEORGE TIMOTHY CLOONEY γεννήθηκε στις 6 ΜΑΗ 1961 στο LEXINGTON, KENTUCKY, USA

Οι γονείς του, η NINA BRUCE, Μητέρα του, πρώην λαμπερή παρουσία στο χώρο της ομορφιάς και ο NICK CLOONEY, πρώην άνθρωπος της τηλεόρασης, παρουσιαστής και διοργανωτής σε game show.

O Νεαρός CLOONEY πέρασε τα περισσότερα χρόνια της νιότης του στο OHIO & KENTUCKY και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο AUGUSTA HIGH SCHOOL.

¶νθρωπος ενεργός της άθλησης ο ίδιος, στο basket & baseball έπαιξε στους CINCINATTI REDS αλλά δεν προχώρησε σε επαγγελματική καρριέρα.

Η Ξαδέλφη του τον πήρε σε ένα μικρό ρόλο σε ένα φιλμ και έτσι ο CLOONEY ξεκίνησε να φλερτάρει με την Υποκριτική.

alt


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ


Στην περίοδο 1984-85, ξεκινούν οι πρώτες του εμφανίσεις στην ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ "E/R".

Η Πληθωρική του παρουσία, και το εξαίρετο υποκριτικό του ταλέντο, κέντρισαν αμέσως την προσοχή και έτσι ξεκίνησε την συνεχόμενη τηλεοπτική του εμφάνιση. 

Η Πρώτη του μικρή Κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1987, σε ένα το πολύ μέτριο θρίλλερ τρόμου του ANDRE SZOTS  "GRIZZLY II".

Η Κύρια τότε δουλειά του ήταν στη σειρά "E/R" Παρ' όλα αυτά ξεκίνησε τις πρώτες σημαντικές του Κινηματογραφικές εμφανίσεις:

Το 1996 έρχεται η ΠΡΩΤΗ του ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ στην οποία και πρωταγωνιστεί. Είναι το Αστυνομικό φιλμ δράσης του ROBERT RODRIGUEZ  "ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ ΩΣ ΤΗΝ ΑΥΓΗ" 

Πρωταγωνιστεί μαζί με τους QUENTIN TARANTINO (Τον διάσημο Σκηνοθέτη....), HARVEY KEITEL, JULIETTE LEWIS, SALMA HAYEK

alt


alt


Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, μια ακόμα σπουδαία ταινία, η Ρομαντική Αισθηματική COMEDY του MICHAEL HOFFFMAN  

"ONE FINE DAY"

με την μεγάλη MICHELLE PFEIFFER

alt


alt


altalt

 


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Από εκεί πλέον ο GEORGE CLOONEY αρχίζει να ξεχωρίζει και οι ταινίες και οι εμφανίσεις του είναι εντυπωσιακές όπως εξ ίσου και σημαντικές.

Μια σειρά ταινιών αναδεικνύουν την Υποκριτική και την Προσωπικότητά του.

Το 1992 πρωταγωνιστεί σε ένα μέτριο φιλμ του JOEL SCHUMACHER  "BATMAN & ROBIN" με τους UMA THERMAN, ARNOLD SCHWATGENEGGER, CHRIS O'DONNEL


Αλλά η μέτρια αυτή παρένθεση δίνει τη θέση της σε ΘΡΙΑΜΒΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ σε τρεις κατά σειρά Μεγάλες ταινίες:

 • 1998 "OUT OF SIGHT" Το ρομαντικό αστυνομικό συναισθηματικό δράμα του STEVEN SODERBERGH με τους JENNIFER LOPEZ, VING RHAMES.
 • 1998 Το συγκλονιστικό ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΡΑΜΑ του TERENCE MALLICK  "ΛΕΠΤΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" στο πλάι πολλών ηθοποιών όπως οι NICK NOLTE, JIM CAVIEZEL, SEAN PINN, BEN CHAPLIN, JOHN CUSACK.
 • 1999 Η COMEDY περιπέτειας και δράσης του DAVID RUSSELL "ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΗΡΩΕΣ" με τους MARK WAHLBERG, ICE CUBE.

alt

alt

alt

alt

alt

Η αρχή της νέας χιλιετίας, του 2000, τον βρίσκει πλέον να συνεχίζει τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις σε μια σειρά από ταινίες, με πιο σπουδαίες τις:

 • 2000  "Ω ΑΔΕΛΦΕ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ" Την εξαίρετη αστυνομική comedy των ΑΔΕΛΦΩΝ COEN με τους JOHN TURTURRO, TIM BLAKE NELSON
 • 2000 "Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ", τη δραματική περιπέτεια του WOLFANG PETERSEN με τους MARK WAHLBERG, DIANE LANE
 • 2001  "Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΤΕΚΑ"  το εγκληματικό αστυνομικό θρίλλερ του STEVEN SODERBERGH με τους BRAD PITT, JULIA ROBERTS. Μια ταινία με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ που οδήγησε τους δημιουργούς της να την συνεχίσουν με τις ταινίες:
 • 2004  "Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ" 
 • 2007 "Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑΤΡΙΩΝ"  με τους ίδιους ερμηνευτές εκτός από την JULIA ROBERTS που δεν ήταν στην τελευταια ταινία στην οποία προστέθηκε ο MATT DAMON
alt

alt


alt
 

alt


alt
altalt

alt
alt


alt


Το 2002 ο GEORGE CLOONEY κάνει το ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ του σαν ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Σκηνοθετεί την ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ με στοιχεία κωμωδίας του τηλεοπτικού παραγωγού CUCK BARRIS στην ταινία:

"ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ"


alt


Αυτή είναι η ΑΡΧΗ στην εταιρεία:  SECTION EIGHT PRODUCTIONS που ίδρυσε με τον σκηνοθέτη STEVEN SODERBERGH.

Η Εταιρεία αυτή έδωσε και άλλα αξιόλογα φιλμς όπως:

το 2005 το δραματικό θρίλλερ του STEPHEN GAGHAN  "SYRIANA" με τους MATT DAMON, AMANDA PEET, μια πραγματικά υπέροχη ταινία που δίνει στον μεγάλο ηθοποιό το 2006 OSCAR Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ και ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ επίσης για Α΄ΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ.

Το 2005 ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ  "ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ", μια πραγματικά συγκλονιστική ταινία πάνω στο Μαύρο φασιστικό πέπλο του ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ στις ΗΠΑ, όπου υποδύεται τον Δημοσιογράφο EDWARD MURROW που αγωνίζεται να ξεσκεπάσει τις μηχανορραφίες του σκοτεινού Φασίστα Γερουσιαστή MCCARTHY

Η Ταινία του ήταν υποψήφια για 6 βραβεία OSCAR με τον ίδιο πλέον να έχει κορυφώσει και τον σκεπτικιστικό του ρόλο μέσα στα παρασκήνια του HOLLYWOOD.

alt


alt


alt


alt


alt


alt


Στο "FRED FRIENDLY" πραγματικά ο GEORGE CLOONEY είναι απλά συγκλονιστικός ίσως στο ύψιστο επίπεδο καλλιτεχνικής του ωριμότητας και δημιουργίας.

Το 2006 η "SECTION EIGHT" κλείνει, ο SODERBERGH μπορεί απερίσπαστα να συνεχίζει να σκηνοθετεί και ο CLOONEY ιδρύδει μια νέα ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ "SMOKEHOUSE PRODUCTIONS" με τον φίλο και επαγγελματικό του συνεργάτη GRANT HESLOV.

H Συνεργασία αυτή έδωσε ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ στις οποίες ο μεγάλος ηθοποιός πραγματικά έλαμψε:


 • 2007  "MICHAEL CLAYTON"  Αστυνομικό δράμα μυστηρίου του TONY GILROY με την TILDA SWINTON που κερδίζει OSCAR ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ.
 • 2008  "ΚΑΥΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ" μια Αστυνομική κωμωδία των ΑΔΕΛΦΩΝ COEN με τους BRAD PITT, FRANCES MCDORMAND
 • 2009  "ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΚΟΙΤΟΥΝ ΕΠΙΜΟΝΑ ΚΑΤΣΙΚΕΣ" πολεμική κωμωδία του GRANT HESLOV με τους EWAN MCGREGOR, KEVIN SPACEY
 • 2009  "FANTASTIC MR.FOX"  ένα πανέμορφο animation περιπέτειας του WES ANDERSON
 • 2009  "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ" ένα υπέροχο δράμα του JASON REITMAN με την VERA FARMIGA, ANNA KENDRICK, ταινία που είναι υποψήφια για Επτά συνολικά Βραβεία.
 • 2011 η Τελευταία του μεγάλη ταινία στο ρομαντικό δράμα του ALEXANDER PAYNE  "ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ"

alt

alt


alt


alt


alt
alt


alt


alt


alt


alt


O GEORGE CLOONEY σαν ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ


Ο Μεγάλος ηθοποιός και άνθρωπος της τέχνης δεν είναι απλά ένας μεγάλος star που περιορίζεται σε αυτό το ρόλο.

Ο GEORGE CLOONEY είναι ένας άνθρωπος με έντονη ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.

Δεν είναι από εκείνους που "κάθονται" επάνω στη φήμη και στις δάφνες που του προσφέρει η καριέρα του αλλά παρεμβαίνει, μιλάει, λειτουργεί, "εκτίθεται". Παίρνει μέρος το 2008 σαν αντιπρόσωπος της ΕΙΡΗΝΗΣ του ΟΗΕ, οργανώνει τον τηλεμαραθώνιο για την ΑΪΤΗ για την καταστροφή του 2010 και τον Μάρτη 2012 συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από την πρεσβεία του ΣΟΥΔΑΝ στην Ουάσινγκτων.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Παντρεύτηκε το 1989 την Ηθοποιό TALIA BALSAM από το 1989 ως το 1993. Μετά το διαζύγιό τους, ο ίδιος ...ορκίστηκε να μην παντρευτεί ξανά. Οι καλές του φίλες MICHELLE PFEIFFER & NICOLE KIDMAN στοιχημάτισαν μαζί του 10.000 $ ότι θα μπορούσε να κάνει παιδί μετά τα ...40 του και του έστειλαν το ...τσεκ μετά τα γεννέθλιά του. Εκείνος επέστρεψε τα χρήματα και στοιχημάτισε το ...διπλάσιο για την ηλικία των 50 ότι θα παρέμενε εργένης. Και έτσι πραγματικά τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, έναν πιστό ...Εργένη, που όμως "καίει" πραγματικά καρδιές με την απαράμμιλη ΓΟΗΤΕΙΑ του.....

alt


alt


alt


alt


alt


alt


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

 • ΣΑΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: 5 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • ΣΑΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: 6 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • ΣΑΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: 29 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • ΣΑΝ ΗΘΟΠΟΙΟΣ: 72 ΤΑΙΝΙΕΣ
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ του GEORGE CLOONEY είναι πολύ υψηλή και μέχρι τώρα στην πορεία του όπως είπαμε έχει συνολικά τιμηθεί με:
73 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, αριθμός τεράστιος και εκτυφλωτικός πραγματικά, όπου ανάμεσά τους έχουν κορυφαία θέση ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛΣ (OSCAR, GOLDEN GLOBES, EMMY, BAFTA...)
και ακόμα 122 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ πάντα σε ύψιστο επίπεδο, γεγονός που αναδεικνύει την ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ του στο χώρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

alt

Ένας Ηθοποιός και όχι μόνο.......!
που δεν δίστασε ποτέ του να μας χαρίσει το άπλετο και ασυναγώνιστο χαμόγελό του αντάμα με την επιβλητική του εμφάνιση και σκηνική οντότητα....

alt

alt

alt

alt

altFRANC CAPRA: **ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ** Χριστουγεννιάτικο μήνυμα ζωής και αισιοδοξίας

Φίλες και Φίλοι

πάντα αυτές τις γιορτινές, τουλάχιστον στις καρδιές μας, μέρες, παρά το γκρίζο περιτύλιγμα στο οποίο οι άρχοντες μας τις κλείνουν, έχουμε την ανάγκη να καταφύγουμε σε κάποιο, ανάμεσα στα άλλα, εικαστικό καλλιτεχνικό ΜΗΝΥΜΑ διαφυγής.

Πάντα, κάθε Χριστούγεννα, για λόγους πολλούς, ο άνθρωπος "ξεφεύγει", πεταρίζει συναισθηματικά, απλώνεται ονειρικά, δημιουργεί με τις αισθήσεις του και προσπαθεί να βιώσει πράγματα.

Μια ολάκερη "ορχήστρα συναισθημάτων" μπαίνει σε κίνηση, συνθέτει, εκτελεί και το αποτέλεσμα λειτουργεί επάνω μας καθαρτικά και με θετική ενέργεια..

Κάθε Χριστούγεννα, διαλέγω κάποιες επιλεγμένες Κινηματογραφικές δημιουργίες, που το πέρασμά τους, άφησε τη δική τους ανεξίτηλη σφραγίδα στον ψυχισμό εκείνων που είχαν την τύχη να τις δούν.

Και τις προκρίνω, απόλυτα, για εκείνους που δεν τις είδαν.

alt

Ξεκινάω λοιπόν σήμερα με μια ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ μιας ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, που θα μας ταξιδέψει πάρα πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές που οι περισσότεροι από εμας δεν έχουμε ζήσει...

Κάπου λοιπόν στο τέλος του 1946 και συγκεκριμένα στις 7 Γενάρη 1947, ανεβαίνει στους Κινηματογράφους μια ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ που 66 χρόνια αργότερα, σήμερα, εξακολουθεί να θεωρείται ίσως η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ πάνω στα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, στην ατμόσφαιρα που αυτά αναδύουν, στα αισθήματα που προάγουν.

Ένας ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ο ΙΤΑΛΟΣ FRANC CAPRA φέρνει στο φως την ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ:

"ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ"

("IT'S A WONDERFUL LIFE")

alt

Ένα ΑΣΠΡΟΜΑΥΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ που ακόμα και σήμερα δεν είναι απλά μια Κινηματογραφική καλή ταινία αλλά ένα ΥΨΙΣΤΟ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ, ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.

Πάμε λοιπόν σιγά σιγά να ξεφυλλίσουμε την Ταινία και το Μύθο της....


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Το έργο βασίζεται στο ΔΙΗΓΗΜΑ του PHILIP VAN DOREN STERN   "ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ"  (THE GREATEST GIFT).

Πάνω στο ΣΕΝΑΡΙΟ χρειάστηκε να γίνει πολύ μεγάλη δουλειά με την βασική ΕΥΘΥΝΗ από τους:

ALBERT HACKETT & FRANCES GOODRICH

Επίσης δούλεψε για αυτό και ο DALTON TRUMBO o οποίος μετά πέρασε στη μαύρη λίστα των ΦΑΣΙΣΤΩΝ του ΜΑΚΑΡΘΥ

κάτω από την επίβλεψη του FRANK CAPRA.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  FRANK CAPRA

alt

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  JOSEPH BIROC, JOSEPH WALKER, VICTOR MILNER

ΜΟΥΣΙΚΗ:  ROY WEBB, DIMITRI TIOMKIN, LEITH STEVENS, ALFRED NEWMAN

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:  EDWARD STEVENSON

ΜΑΚΙΓΙΑΖ:   GORDON BAU

ΜΟΝΤΑΖ:  WILLIAM HORNBECK


alt

Στους Βασικούς ΡΟΛΟΥΣ οι:


JAMES STEWART στο ρόλο του GEORGE BAILEY

DONNA REED στο ρόλο της MARY HATCH

LIONEL BARRYMORE στο ρόλο του Κυρίου POTTER

HENRY TRAVERS στο ρόλο του CLARENCE

THOMAS MITCHELL στο ρόλο του Θείου BILLY

BEULAH BONDI στο ρόλο της Κυρίας BAILEY

FRANK FAYLEN στο ρόλο του ERNIE

GLORIA GRAHAME στο ρόλο τηςVIOLET

WARD BOND στο ρόλο του BERT


alt


alt


ΤΟ ΘΕΜΑ-ΥΠΟΘΕΣΗ


Ο Κεντρικός ήρωας στο έργο είναι ένας ΑΠΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ένας απλός καθημερινός άνθρωπος όπως όλοι μας. Χωρίς τίποτα "μεγαλόπρεπο" επάνω του, χωρίς κάτι ξέχωρο. Ο GEORGE BAILEYπου τον υποδύεται ένας ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ο JAMES STEWART (Έχουμε ήδη αφιέρωμα για αυτόν...), έχει αφιερώσει ολάκερη τη ζωή του και μαζί τα όνειρά του για μια ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ που ζει και αναπνέει ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ολάκερη η Πόλη είναι η ζωή του.....! το BEDFORD HALLS. Πάντα ποθούσε να ταξιδεύει αλλά ποτέ δεν είχε αυτή την ευκαιρία καθώς έπρεπε να εμποδίσει τον πλούσιο φιλάργυρο MR. POTTER από το να αποκτήσει τον έλεγχο ολάκερης της Πόλης.Όλα τούτα τον εμποδίζουν να λειτουργήσει μια επιχείρηση που την κληρονόμησε από τον γενναιόδωρο πατέρα του. Μια ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ο Θείος του BILLY, χάνει 8.000 $ που τα είχε για να τα καταθέσει στην τράπεζα. Ο POTTER βρίσκει τα χρήματα και τα κρατάει κρυφά από τον BILLY.  Καθώς η τράπεζα ερευνεί την απώλεια, ο GEORGE διαπιστώνει με τρόμο ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνος και θα σταλεί στη φυλακή με αποτέλεσμα να καταστραφεί η μικρή του επιχείρηση και τον άμεσο κίνδυνο ο POTTER να κάνει πράξη την επιθυμία του για την κυριαρχία της Πόλης. Τ πράγματα λοιπόν πάνε τραγικά άσχημα για τον ίδιο. Σκεφτόμενος τη γυναίκα του και τα μικρά παιδιά του αλλά και ότι θάταν καλύτερο για κείνους που τον αγαπούν να φύγει απ τη ζωή, αυτό τον οδηγεί στην ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ και στην ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ.

Εκεί, όμως, ένας ΑΓΓΕΛΟΣ, με το όνομα CLARENCE, μέσα στο  απόλυτο αυτό  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ εμφανίζεται στη ζωή του, έρχεται στη Γη για να τον βοηθήσει, τον ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ και του ΔΕΙΧΝΕΙ πως θα ήταν η ΠΟΛΗ και οι κάτοικοί της εαν αυτός ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΕΝΝΗΘΕΙ....

   

alt

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ


Η Ταινία θεωρείται και είναι ένα ΔΙΑΡΚΕΣ ΟΛΟΦΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΖΩΗΣ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ....!

Ίσως και όχι άδικα θεωρείται η ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΘΕΤΙΚΑ ΤΑΙΝΙΑ στον Κινηματογράφο

ο Ήρωας είναι ένας από εμάς....! ένας ΕΥΑΛΩΤΟΣ άνθρωπος, που παίζει και ακροβατεί, όπως όλοι μας ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, που πολλές φορές, όπως και εμείς, υποβιβάζει τα μικρά και ασήμαντα της ζωής, γεγονός που τον οδηγεί στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Ο GEORGE BAILEY δεν μένει στην "ιστορία" σαν ο ...μέγιστος ήρωας αλλά ο άνθρωπος που ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΓΥΡΩ του, με το χαμόγελό του, την παρουσία του, στους δικούς του ανθρώπους και στους γείτονές του.

ΤΑΙΝΙΑ ΥΨΙΣΤΗ για το ΜΗΝΥΜΑ της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, σε πόλεις συνανθρώπων και όχι ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ.

Σε γειτονιές αλληλέγγυων και ΟΧΙ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ. Ένα ύψιστο ΦΩΣ σε αυτό ακριβώς που βιώνουμε σήμερα στην πατρίδα μας.

Ένα ΧΑΣΤΟΥΚΙ στην ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ.

Ο GEORGE BAILEY, με την καταλυτική βοήθεια του ΑΓΓΕΛΟΥ, απελπισμένος όντας, κατορθώνει να ΔΕΙ, τί ακριβώς είναι για τους ΔΙΠΛΑΝΟΥΣ ΤΟΥ.....αντιλαμβάνεται με τρόπο σεμνό την ΑΞΙΑ του, την ΟΝΤΟΤΗΤΑ του, επαναξιολογεί την ΠΡΟΣΦΟΡΑ του και ΞΑΝΑΖΕΙ....!

Παλεύει τη ζωή του με ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΧΑΜΟΓΕΛΟ.....ένα μήνυμα ζωής για μας

Απλά, ταπεινά, ύψιστο, μεγαλειώδες και ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ....

alt

alt


alt


alt


ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΦΟΝΤΟ του FRANC CAPRA


O Μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης δίνει εδώ δύο βασικές του επιλογές που αναδεικνύουν την ταινία:

Μια εξαίρετη δυνατότητα ΑΦΗΓΗΣΗΣ και του τρόπου που την παρουσιάζει αφενός και αφετέρου την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΣΤΟΧΙΑ του στην ΕΠΙΛΟΓΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ.

"Κυνηγάει" το θέμα του με μοναδική ακρίβεια σε ένα εξαίρετο συναισθηματικά συνέχεια φορτισμένο φόντο.

Μια Πόλη χιονισμένη, γεμάτη φωτάκια, γεμάτη ανθρώπους, γεμάτη παρουσίες και έντονα αισθήματα.

"ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ"

Αυτό είναι το μότο που υπηρετεί και αναζητεί βιωματικά ο CAPRA, ερώτηση που ΟΛΟΙ έχουμε κάνει στον εαυτό μας όσον αφορά το μικρόκοσμο γύρω μας έτσι δεν είναι ;

Ο ΔΡΟΜΟΣ που επιλέγει ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ για να φτάσει στην ΚΑΘΑΡΣΗ μόνο εύκολος δεν είναι.....!

Από την ταινία ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ κάθε είδους "λαμπερή" και ψεύτικα δοσμένη "ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΑ" ...Χριστουγέννων....! Μήτε το κιτς περιβάλλον, μήτε γκλαμουριά, μήτε επιφανειακή και ψεύτικη προσέγγιση του ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, μήτε κρύα αστεία και χασκόγελα.

Η Κάθαρση και η ΛΥΤΡΩΣΗ του ήρωα στην ταινία γίνεται μέσα από μια γνωστική μαρτυρική πορεία ΠΟΝΟΥ, ΑΡΝΗΣΗΣ, ΣΤΕΡΗΣΗΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ και αυτολύπησης που πιθανά να οδηγήσει στην ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Εκτός αν......

εκτός αν δράσουμε καταλυτικά.....και όπως και στην πραγματικότητα η ζωή δεν είναι εύκολη έτσι και στην ταινία αυτό δεν γίνεται με τρόπο εύκολο και εύπεπτο.


alt


alt


alt


alt


alt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Όπως είπαμε παραπάνω, το δεύτερο ατού-σημείο κλειδί της μεγάλης επιτυχίας του σκηνοθέτη ήταν το ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ CAST.

Πριν αναλάβει ο CAPRA την ευθύνη της ταινίας υποψήφιος πρωταγωνιστής ήταν ο CARY GRANT. O CAPRA όμως άλλαξε την επιλογή και στη θέση του μεγάλου ηθοποιού επέλεξε μια άλλη τεράστια μορφή αυτή του

JAMES STEWART

alt

Απολυτα πειστικός ο μεγάλος Αμερικανός Ηθοποιός, γνωστός για την υποκριτική του δεινότητα, κατορθώνει να μετουσιώσει στην Οθόνη αυτό ακριβώς που είναι ο GEORGE BAILEY. Ένας απλός καθημερινός ευάλωτος άνθρωπος, γεμάτος αδυναμίες και "μαύρες τρύπες", με μεγάλες μεταλλάξεις μαύρου και φωτεινού στη σκέψη του.

O JAMES STEWART είναι απλά ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ και φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι είναι ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ τριών γιγάντων της σκηνοθεσίας: ALFRED CHICHCOCK, OTTO PREMINGER, FRANC CAPRA.

DONNA REED


alt


 

alt


Η Εκλεκτή Αμερικανίδα Ηθοποιός, στα 25 της ερμηνεύει με εξαίρετη γλυκύτητα και τρυφερότητα το ρόλο της ΣΥΖΥΓΟΥ του GEORGE.

Τρυφερή, εκφραστική, γεμάτη συναισθήματα που ξεχειλίζουν με τρόπο αρμονικό στο κοινό της.

LIONEL BARRYMORE στο ρόλο του MR. HENRY POTTER.

Εμβληματική μορφή στα 68 του χρόνια ο μεγάλος αυτός επίσης Αμερικανός ηθοποιός είναι εξαίρετος σαν παρουσία, μορφή, ερμηνεία σε ρόλο σημαντικό και "κόντρα" για την ταινία και το θέμα


alt


alt


Από κοντά και το υπόλοιπο cast των ΗΘΟΠΟΙΩΝ που κυριαρχούν οι THΟMAS MITCHELL, BEULAH BONDI, HENRY TRAVERS, FRANK FAYLEN, WARD BOND μαζί με πολλούς άλλους εξαίρετους ηθοποιούς σε μικρότερη εμφάνιση στην ταινία, η οποία χαρακτηρίζεται σαν ταινία με ΠΛΗΘΩΡΑ Δεύτερων ερμηνειών και παρουσιών στην πλοκή της και μάλιστα με ρόλο σημαντικό για την εξέλιξή της.


alt


alt


alt


alt

alt


alt


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η ΤΑΙΝΙΑ, όπως ήταν φυσικό, απόσπασε ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ εκείνη την εποχή από τους φορείς των ΔΙΕΘΝΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ.

 • ΥΠΟΨΗΦΙΑ για 5 OSCAR (ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, Α' ΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΣΕΝΑΡΙΟ)
 • ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 • 1949 ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΣΠΑΝΙΑΣ CINEMA WRITERS CIRCLE
 • ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ ΗΠΑ NATIONAL BOARD OF REVIEW 1947 & NATIONAL FILM PRESERVATION 1990

Το ότι η ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΗ ΤΑΙΝΙΑ δεν πήρε καμία από τις υποψηφιότητες στα OSCAR έγγειται στην ΑΤΥΧΙΑ της να πέσει εκείνη τη χρονιά στο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ του WILLIAM WYLER  "THE BEST YEARS OF OUR LIVES" που σάρωσε τα πάντα στο διάβα του.


altalt

Το "ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ" είναι ταινία που στην διαχρονικότητα και στην αξία της προσέθεσε διαρκώς φίλους και θαυμαστές, που ανάγκασε τους δημιουργούς και μετέπειτα διαχειριστές της να την επεξεργαστούν τεχνικά για να βελτιωθεί στους σύγχρονους καιρούς η προβλητικότητά της, ώστε να την απολαμάνουμε εμείς σήμερα.


alt


τι άλλο από εικόνα "ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ" μπορεί να ανδύει αυτή ακριβώς εικόνα ; τι μηνύματα μπορεί να περνάει παρά από τον ανθρωπινο θρίαμβο της ζωής και της συλλογικότητας, του πόσοΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ όταν λειτουργούμε δεμένα μέσα σε μια συγκροτημένη κοινωνία αξιών, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

alt


alt


alt


Έρχονται ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.........

Ίσως πάλι οι οθόνες των τηλεοράσεων γεμίσουν κλασικές "λαμπερές" Αμερικανιές που φαντάζουν απόλυτα ΚΕΝΕΣ και ΑΔΕΙΕΣ από αξίες και αισθήματα...

Για μένα το "ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ" είναι η ΠΡΩΤΗ μας ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ για τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

Μια ταινία ψυχογράφημα που την ΑΞΙΖΟΥΜΕ στον εαυτό μας, που τη χρωστάμε στη σκέψη μας, που την έχουμε ανάγκη, ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ, στην εποχή των γκρίζων λύκων που εφορμούν στις ζωές μας με αιμοδιψή διάθεση.

Για να μείνουμε ΟΡΘΙΟΙ, δίπλα στα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΩΤΑ των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, δίπλα σε εκείνη την ατμόσφαιρα που αναδεικνύει την ΑΞΙΑ τους, τον ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ, ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΑ.

ΔΕΙΤΕ την ΤΑΙΝΙΑ οπωσδήποτε αγαπημένες Φίλες και Φίλοι......!

αναζητείστε την με κάθε τρόπο..........

ΨΙΘΥΡΕΙΣΤΕ:  "Ναι.......Απόψε θα μιλήσουμε για μια ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ......"  με ανοιχτές αγκαλιές και χαμόγελα...

alt
ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ: Στον παροξυσμό Τέχνης και Έρωτα...

alt


ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ


Αγαπητοί Συνοδοιπόροι του CINEFIL

σήμερα έχουμε την ύψιστη Τιμή να "φιλεξονούμε" στο χώρο μας ένα ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΔΥΜΟ που πραγματικά αποτελεί ένα από τα κορυφαία στον Κόσμο της Τέχνης του Θεάτρου και του Κινηματογράφου.

Δύο τεράστιες Μορφές που δέθηκαν μαζί σε μια μοιραία διαδρομή που την τύλιξε ο γαλάζιος ουρανός μα και τα γκρίζα σύννεφα της Υποκριτικής.

Δύο Ηθοποιοί που, τι ειρωνία, στο θεατρικό σανίδι και στο Κινηματογραφικό Κάδρο ασκούσαν Υποκριτική και Ερμηνεία, όμως στην ίδια την Προσωπική τους ζωή δέθηκαν με έναν ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟ ΕΡΩΤΑ που αποτέλεσε θα έλεγε κανείς "δρώμενο" στα παρασκήνια που ζούσαν και μεγαλουργούσαν.

Ειλικρινά πρέπει να είναι πραγματικά "μαγικό" να ερωτεύεσαι μέσα στη Σκηνή.....! είναι γεμάτο γοητεία και αισθησιασμό να παίζεις "κρυφτό" την ώρα της ερμηνείας...


alt

Τούτο το μικρό αφιέρωμα δεν έχει φυσικά σκοπό να περιγράψει ή να εξιστορήσει αναλυτικά την ΕΡΩΤΙΚΗ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ του θρυλικού αυτού ζευγαριού της Τέχνης μας.

Όχι ότι αυτή η εξιστόρηση δεν έχει χαρακτηριστικά "μυθικά" ή "μυθιστορηματικά" η ότι δεν αγγίζει με κανέναν τρόπο την ίδια την Ερμηνευτική τους καριέρα.

Απλά ο ΕΡΩΤΑΣ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΧΟΡΝ είναι ένα Ξέχωρο Μεγάλο Κεφάλαιο, ΑΠΟΛΥΤΑ και ΣΕΒΑΣΤΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.....!

Ανήκει στην Ιστορία τους, στη ζωή τους, στα ΘΕΤΙΚΑ και ΑΡΝΗΤΙΚΑ των βιωμάτων τους.

Σε μας μένει το απαύγασμα αυτού του Ερωτικού Πάθους, όπως το ζήσαμε σαν Κοινό και κόσμος των παρασκηνίων, σαν ένα λαμπερό και εκτυφλωτικό φως, που λάμπει κάποτε ζεστά, τρυφερά κάποτε καυτά και εξουθενωτικά..

Σε μας μένει η ΤΕΧΝΗ τους.....! μια ΤΕΧΝΗ που είναι ποτισμένη στο ΕΡΩΤΙΚΟ τους ΠΑΘΟΣ.....!

Κάτι που φαίνεται, που δίνεται, που εισπράττεται από όλους μας....

alt


Σκοπός τούτου του ταπεινού αφιερώματος δεν είναι επίσης η Βιογραφία και η αναλυτική παρουσίαση της καλλιτεχνικής δουλειά των δύο αυτών μεγάλων Καλλιτεχνών, που άνετα θα λέγαμε ότι σημάδεψαν και παρηές του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Σκοπός μας είναι να δούμε την ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ τους ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ επί σκηνής με κάποιες άδολες ματιές σε εκείνη την παράλληλη μεγάλη φωτιά που αντάριαζε στη ζωή τους.

Να σταθούμε στις ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ που έκαναν μαζί και όπως αυτές έμειναν στην Ιστορία του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

alt

Για να πιάσουμε το κουβάρι λοιπόν λίγο στην αρχή του.......

Η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ σημάδεψαν τα Ελληνικά και όχι μόνο ΘΕΑΤΡΙΚΑ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, ως ΔΙΔΥΜΟ, στην αρχή της δεκαετίας του 1950 ως περίπου στο τέλος της.

Σαν ΔΙΔΥΜΟ επί σκηνής "οργίασαν" από το 1949 και έκλεισαν το 1959 στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΟ.

Η Αρχή γίνεται με τον ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΘΙΑΣΟ που συγκροτουν οι δυό τους με τον ΜΕΓΑΛΟ ΗΘΟΠΟΙΟ μας και πρόωρα χαμένο ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ το 1952.

Πρωτύτερα είχαν συναντηθεί οι δυό τους στην ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  "ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ" του ΓΡΗΓΟΡΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ το 1949

 alt

Εκεί θα γνωριστούν καλλιτεχνικά και κάπου εκεί θα δεθούν μαζί στην ΤΕΧΝΗ.

Στην προσωπική τους ζωή η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ είναι ήδη παντρεμένη με τον ΜΑΡΙΟ ΠΛΩΡΙΤΗ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ ελεύθερος.

Η Καταγωγή τους, ταξικά, είναι εντελώς διαφορετική, με τον ΧΟΡΝ να έχει πλούσια Αστική αριστοκρατική καταγωγή σε αντίθεση με την ΕΛΛΗ που οι ρίζες της είναι "Επαρχιακές", γεγονός που έπαιξε και σοβαρό ρόλο στις κρίσιμες μεταξύ τους στιγμές στη συνέχεια.

Η Επόμενη καλλιτεχνική τους συνεργασία και συνεύρεση είναι πάλι στο ΘΕΑΤΡΟ στην Παραταση "ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ η ΕΥΤΥΧΙΑ" όπου και εκεί στα 1952 θα ξεκινήσουν τα ΠΡΩΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ ΣΚΙΡΤΗΜΑΤΑ μεταξύ τους γεμάτα ρομαντισμό και τρυφερότητα, ακόμα και επάνω στη σκηνή με χαρακτηριστικά μηνύματα..

Για τη συνέχεια η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τους είναι ΘΕΑΤΡΙΚΗ σε μεγάλες και επιτυχημένες ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

"ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ" του ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ, "ΑΓΑΠΟΥΛΑ" το 1953 όπου πλέον ο Έρωτας δηλώνει παρών....!

alt

Και κάπου εδώ ξεκινάει το ταξίδι τους, το μαγικό και λαμπερό στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, που έδωσε Μνημειώδεις συμμετοχές σε Ταινίες που άφησαν τη σφραγίδα του θρύλου στον Κινηματογράφο.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ είναι εκείνος ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ που παίρνει το δίδυμο ΛΑΜΠΕΤΗ-ΧΟΡΝ από το "χέρι", τους τραβάει από το θεατρικό σανίδι και τους ανοίγει την διάπλατη "λεωφόρο" της Μεγάλης Οθόνης, γεγονός που θα τους οδηγήσει στην ύψιστη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ στα Μεγάλα ΦΕΣΤΙΒΑΛΣ και ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.


1954  "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΞΥΠΝΗΜΑ"


Είναι η πρώτη Κινηματογραφική ταινία που συνυπάρχει το μεγάλο μας δίδυμο.

Σε ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ πρωταγωνιστούν στην γεμάτη φρεσκάδα και τρυφερότητα αυτή ταινία, μαζί με τους ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ και ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.


alt


alt


alt


alt


alt


Τα γυρίσματα της ταινίας γίνονται στο ΚΑΪΡΟ και η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ "νιώθοντας" ότι κάτι αλλάζει έντονα στον ερωτικό της κόσμο ζητάει από το σύζυγό της, ΜΑΡΙΟ ΠΛΩΡΙΤΗ, να την ακολουθήσει εκεί κάτι που ο ίδιος δεν κάνει.

Στα γυρίσματα της ταινίας το ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ των ΔΥΟ πρωταγωνιστών αφήνει "εποχή" και φτάνει σε σημείο να ..."προβληματίσει" ακόμα και τον κοινό τους φίλο ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ κάθε πρωί στα γυρίσματα συναντούσε τους δύο πρωταγωνιστές "εξουθενωμένους" στην κυριολεξία από το ασίγαστο ΕΡΩΤΙΚΟ τους πάθος, γεγονός που τον αναγκάζει να παρέμβει δραστικά σε σημέιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ με το να ...κοιμάται ο ίδιος στο δωμάτιο της ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ (!!!).

Πανέμορφο και ...χαρακτηριστικό ότι κάποιο βράδυ ο ...έρμος ο ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, εξουθενωμένος από την κούραση των γυρισμάτων αποκοιμάται και τον ξυπνούν οι .....ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ των δύο ΕΡΑΣΤΩΝ: ΧΟΡΝ-ΛΑΜΠΕΤΗΣ από το δπλανό ....δωμάτιο.

Η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ γυρίζοντας στην ΑΘΗΝΑ ανακοινώνει πλέον ότι δεν είναι μαζί με τον ΜΑΡΙΟ ΠΛΩΡΙΤΗ.


alt


Το 1955 είναι η σειρά του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ σε ΠΑΡΑΓΩΓΗ της ΑΝΖΕΡΒΟΣ, να δώσει ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ με την

"ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ"

σε ΣΕΝΑΡΙΟ δικό του βασισμένο σε τέσσερις σπονδυλωτές διαφορετικες ιστορίες μαζί με τους:

ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ, ΙΛΥΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ, ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ, ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ, ΖΩΡΑ ΤΣΑΠΕΛΗ

Οι ΛΑΜΠΕΤΗ και ΧΟΡΝ "οργιάζουν" μεγαλουργώντας στο τελευταίο θέμα της ταινίας με τη σχέση ΖΩΓΡΑΦΟΥ και ΜΟΝΤΕΛΟΥ που έμεινε στην ιστορία και με το "Σ' ΑΓΑΠΩ" της ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ που έμελλε να συγκλονίσει με την μοναδική του έκφραση θεατές, κριτικούς, κινηματογραφιστές.

alt


alt


alt


alt


Ο ΕΡΩΤΑΣ των δύο πρωταγωνιστών πλέον, είναι φανερός, έντονος, δεν έχει να κρυφτεί από τις ...αδιάκριτες ματιές των οπερατέρ.

Η φλογερή τους Αγάπη εκφράζεται και ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ με τρόπο που ξεχειλίζει τρυφερότητα στην ΤΑΙΝΙΑ γεγονός που της δίνει χαρακτήρα συναισθηματικού ...ντοκυμανταίρ.

Αν σε όλα τούτα προσθέσεις τη μαγική ΜΟΥΣΙΚΗ του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ συγκροτείς μια από τις 20 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


alt


To 1956 έρχεται η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ στην οποία θα τους απολαύσουμε να δημιουργούν αλλά και να μεγαλουργούν ταυτόχρονα

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ πάλι γράφει και ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ το θρυλικό:

"ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ"

ταινία που τιμήθηκε με ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ και ήταν ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ την ίδια χρονιά.

Γυρισμένη στην ΥΔΡΑ η ταινία, με την ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ να είναι περισσότερο ΕΚΤΥΦΛΩΤΙΚΗ όσο ποτέ, ΕΞΑΝΑΓΚ¶ΖΟΝΤΑΣ τον ...Οπερατέρ να φιθυρίζει βλέποντάς την "Oh my God......!!!" και το ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ εκφραστικό, ερωτευμένο, μαγεμένο από εκείνη την μοναδική ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ και ΘΛΙΨΗ που έβγαζε η μορφή της ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ.


alt


alt


alt


Μαζί τους οι: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ, ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ, ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ

Στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ο μεγάλος WALTER LASSALY ενώ τη μουσικη γράφει ο μεγάλος ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ.


altalt

Η Ταινία αυτή δίνει στην Οθόνη μια τραγικότητα τόσο εμφανή που πραγματικά δύσκολα συναντάς και σπάνια στην Κινηματογραφική σκηνή.
Μια "παγερή" σιωπή είναι στιγμές που σε καθηλώνει, τα βλέμματα των ΧΟΡΝ-ΛΑΜΠΕΤΗ και η αργή, βασανιστική τους ανταπόκριση είναι τέτοια που σε κρατάνε καθηλωμένο προσμένοντας το επόμενο καθαρτικό βήμα που έρχεται κορυφώνοντας το δράμα.

ΜΕΓΑΛΕΣ πραγματικά ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ από το ΜΕΓΑΛΟ αυτό δίδυμό μας.....!

Αυτή θα είναι και η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ τους ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ στην οποία συναντιώνται.....
Το 1956 θα φύγει ΠΡΟΩΡΑ από τη ζωή ο κοινός τους κρίκος ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ και έχουν ήδη αρχίσει τα πρώτα ΣΥΝΝΕΦΑ και στην προσωπική τους σχέση, που βήμα το βήμα θα εξελιχθούν σε εμπόδια και σταδιακές ρήξεις που θα οδηγήσουν κάπου στα 1958 στον οριστικό χωρισμό μέσα από πολλά κύματα και παράλληλες εκρήξεις.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ βέβαια μετά το "ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ" συναντήθηκαν και άλλες φορές, όμως όλες στο ΘΕΑΤΡΟ με σημαντικές και μεγάλες δουλειές κάτω από τη σκιά της ΘΥΕΛΛΩΔΟΥΣ ΣΧΕΣΗΣ τους που αργόσβησε με την αναχώρηση της ΕΛΛΗΣ στην Αμερική...

alt


Στόχος μας ή και δικαίωμά μας εδώ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ να σταθούμε και να κρίνουμε εμείς τη σχέση τους.....με τίποτα άλλωστε.....!
 Είναι κομμάτι της ζωής τους.......που έκλεισε μαζί με τη  δική τους φυσική αναχώρηση από κοντά μας...

Εμείς ρουφάμε την ευωδία αυτής της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ που μετουσίωσε ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ που είναι πραγματικά ΚΡΙΜΑ που έδωσε μόνο ΤΡΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ στον Ελληνικό Κινηματογράφο αλλά περισσότερες ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ.

Εμείς θα ζούμε με την ΑΝΑΜΝΗΣΗ της ΜΟΡΦΗΣ τους, με το ΒΛΕΜΜΑ τους, με το πόσο ΖΩΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μπορεί να αναδείξει ένας ΕΡΩΤΑΣ στην ΤΕΧΝΗ....

Δύο "αταίριαστοι" κοινωνικά άνθρωποι, που κάποια στιγμή και χρόνια, ο έρωτας, απάλυνε τις διαφορετικές τους αφετηρίες και σκέψεις ζωής, που η Φύση τους στέρησε ίσως ένα φυσικό συνδετικό κρίκο που θα άλλαζε την πορεία τους (Ένα παιδί.......)."ΝΙΚΗΤΕΣ" από αυτήν την ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ είναι η ΤΕΧΝΗ.....! Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ.....!
Εμείς όλοι, το Κοινό, οι συντελεστές του Θεάτρου και Κινηματογράφου, οι απλοί άνθρωποι και θεατές των σκηνικών στιγμών τους...

ΕΜΕΙΣ θα μείνουμε στο αλησμόνητο   "Σ' ΑΓΑΠΩ" που σφράγισε για πάντα την καρδιά μας....

IRENE JACOB: Ένα πρόσωπο γεμάτο τρυφερότητα

alt


IRENE JACOB


Σήμερα φίλες και φίλοι, θα κάνουμε ένα αφιέρωμα σε μια ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΗΘΟΠΟΙΟ που αποτελεί ένα εκφραστικό κόσμημα στον

Σύγχρονο Κινηματογράφο.

Μια Ηθοποιό που η υποκριτική της δεινότητα έχει γράψει το δικό της προσωπικό πέρασμα σε δύσκολες εμφανίσεις και ταινίες απαιτήσεων.

Η Μούσα του Μεγάλου KRZYSTOF KIESLOWSKI είναι ένα πέρασμα που είναι γεμάτο ευαισθησία και απλό ρεαλισμό που σε αφοπλίζει.

alt

Η IRENE JACOB γεννήθηκε στις 15 Ιούλη 1966 στο SURENSES, HAUTS DE SEINE στη ΓΑΛΛΙΑ, ένα δυτικό προάστειο του ΠΑΡΙΣΙΟΥ.

Η Μικρότερη από τα τρία αδέλφια της οικογένειας μεγάλωσε σε υψηλά μορφωμένη οικογένεια και σε περιβάλλον ανάλογο. Ο Πατέρας της Φυσικός και η μητέρα της ψυχολόγος, ο ένας αδελφός της Μουσικός και τα άλλα δύο της επιστήμονες.

Στα 1969, η οικογένεια μετακόμισε στην ΓΕΝΕΥΗ, ΕΛΒΕΤΙΑΣ όπου πλέον και έζησε με την νεαρή JACOB να ξεκινάει το ενδιαφέρον της για τις Τέχνες.

"H Οικογένειά μου ήταν πολύ ντροπαλή με τα αισθήματα και ποτέ δεν μιλήσαμε για αυτά, αλλά στο τέλος καταλήξαμε να αναμιχθούμε λιγουλάκι. Αυτό έγινε κατά ένα λόγο καθώς η έλξη που ένιωσα για το θέατρο ήταν γιατί ήθελα να είμαι κοντύτερα σε ιστορίες που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν στη σχέση μου με την οικογένειά μου"

Η Πρώτη της Αγάπη στην υποκριτική ήταν ο θρυλικός CHARLIE CHAPLIN. Την μάγεψαν οι ταινίες του. Την γέμισαν συγκίνηση και γέλιο καθώς έλεγε η ίδια. Και αυτό ακριβώς εστίασε σε ένα φιλμ. Το ξύπνημα των αισθημάτων.

Το 1977, στην ηλικία μόλις των 11 έκανε μαθήματα στο ΩΔΕΙΟ ΓΕΝΕΥΗΣ  στη ΜΟΥΣΙΚΗ και κέρδισε βραβείο ξένων γλωσσών καθώς μιλούσε ΓΑΛΛΙΚΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ. Στη συνέχεια σπούδασε στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΛΟΝΔΙΝΟΥ. Το 1984 μετακινήθηκε στο ΠΑΡΙΣΙ όπου σπούδασε Υποκριτική στην ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ.


alt


Βλέπουμε λοιπόν ότι η Ηθοποιός με το γλυκύτατο και αφοπλιστικά αθώο χαμόγελο, ένα από τα πιο απλά, καθημερινά, αληθινά φωτεινά πρόσωπα του Κινηματογράφου με μια απαράμιλλη γοητεία, έχει πολύ μεγάλη υποδομή σπουδών και καλλιέργειας.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Συνολικά η Γαλλίδα Ηθοποιός έχει μέχρι σήμερα στο ενεργητικό της:

53 Κινηματογραφικές ταινίες, από το 1987 μέχρι το 2013

Το ντεμπούτο της ήτανε το 1987, σε ηλικά 21 ετών στην ταινία του LOUIS MALLE  "AU REVOIR, LES ENFANTS" παίζοντας μια δασκάλα του πιάνου. Σε τεσσερα χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους σε έξι Γαλλικές ταινίες.

Το 1991, είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ της και μια συνάντηση που θα σημαδέψει την ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ της ΚΑΡΙΕΡΑ.

Ο Μεγάλος Πολωνός σκηνοθέτης KRZYSTOF KIESLOWSKI την επιλέγει στο απόλυτο πρόσωπο στα μεγάλα του έργα:

"H ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΝΙΚΑ " Το δραματικό αριστουργηματικό ψυχογράφημα  μιας αλληγορικής ιστορίας δύο νεαρών γυναικών στην ΠΟΛΩΝΙΑ και ΓΑΛΛΙΑ τις οποίες υποδύθηκε η ίδια η IRENE JACOB.

H Εκπληκτική της ερμηνεία της έδωσε Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ και υποψήφια για Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ CEJAR


alt


alt


alt


alt


alt


alt

Η Φήμη της απογειώνεται και στο διατημα 1992-1993 δέχεται συνεχείς προτάσεις από το HOLYWOOD

Το 1994 μια ακόμα τεράστια ταινία ΤΡΙΛΟΓΙΑ  του KIESLOWSKI  "ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ"  (THREE COLORS) έρχεται να συνεχίσει τις μεγάλες εμφανίσεις της.

Στο "ΚΟΚΚΙΝΟ" πρωταγωνιστεί με τον μεγάλο JEAN LOUIS TRINTIGNANT, τον FREDERIQUE FEDER στο ρομαντικό αυτό δράμα μυστηρίου, που θριαμβεύει στα παγκόσμια φεστιβάλς.

Η IRENE κερδίζει ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ BAFTA & CESAR


alt


alt


alt


alt


altΑπό μια εσωστρέφεια της φύσης, η JACOB είχε την αξιοθαύμαστη ικανότητα να εκφράσει την συναισθηματική αναταραχή των χαρακτήρων με πολύ λίγα λόγια. Αυτό κορυφώθηκε στην ταινία αυτή του KIESLOWSKI και η JACOB περιγράφει την εμπειρία της με τον Πολωνό δημιουργό:

"Η Κάμερα του KIESLOWSKI μοιάζει σαν μικροσκόπιο.... o KRZYSTOF ήταν πάντα πολύ κοντά και πολύ ακριβής στις κατευθύνσεις του. Ήταν κάτι που δεν μπορούσε να το πεί πριν γίνει. Το έβλεπες, το ένιωθες να γίνεται στο γύρισμα. tτου άρεσε να το επαναλμβάνει λίγο πριν το κάνει..."

Ο Θρίαμβός της στο "ΚΟΚΚΙΝΟ" της έδωσε τερατια παγκόσμια αναγνώριση. Οι προσφορές από μεγάλες Αμερικάνικες εταιρείες παραγωγής έπεφταν βροχή. Η Ίδια όμως αποφάσισε να ξεκουραστεί και το έκανε 9 μήνες με ξεκούραση διαβάζοντας: ΤΟΛΣΤΟΪ, ΜΠΑΛΖΑΚ, ΣΙΝΓΚΕΡ και πολλές αυτοβιογραφίες.

Από το 1995 ως το 1999 εμφανίζεται και παίζει σε μια σειρά ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ταινιών με διαφορετικούς βαθμούς αποδοχής και κριτικής επιτυχίας.

Το 1995 είναι για εκείνη μια ΓΕΜΑΤΗ ΧΡΟΝΙΑ με ...έξι ταινίες (!!!)

"VICTORY" το ρομαντικό δράμα του MARK PEPLOE με τους WILLEM DAFOE, SAM NEILL

"BEYOND THE CLOUDS" ένα εξαίρετο ρομαντικό δράμα του μεγάλου MICHELANGELO ANTONIONI με τους FANNY ARDANT, CHIARA CASELLI

"OTHELLO" στη μεγάλη μεταφορά του έργου του ΣΑΙΞΠΗΡ από τον OLIVER PARKER ερμηνεύοντας την ΔΥΣΔΑΙΜΟΝΑ μαζί με τον LAURENCE FISHBURNE, KENETH BRANAGH


alt

alt

alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


Από το 1997 ώς το 2000 έκανε αρκετές ταινίες από τις οποίες ξεχωρίζουν οι:

 

 • 1997 "INCOGNITO" Αστυνομικό θρίλλερ του JOHN BADHAM με τους JASON PATRIC, THOMAS LOCKYER
 • 1998  "U.S. MARSHALS" Αστυνομικό θρίλλερ περιπέτειας του STUART BAIRD με τους TOMMY LEE JONES, WESLEY SNIPES, ROBERT DOWNEY JR.
 • 1999 "THE BIG BRASS RING" το δράμα του GEORGE HICKENLOOPER με τους WILLIAM HURT
 • 1999  "HISTORY IS MADE AT NIGHT" μια ρομαντική comedy του LIKKA JARVI LATURI με τους BILL PULMAN & BRUNO KIRBY
alt


alt

alt

alt

alt

alt

alt

Η Αρχή του 2000 βρίσκει την IRENE JACOB να αφήνει σταδιακά τον Κινηματογράφο καθώς δεν έχει κάποια μεγάλη επιτυχία, εμφανίζεται σε κάποιες ανεξάρτητες Ευρωπαϊκές παραγωγές και ξαναζωντανεύει τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΡΑ της.

alt

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η IRENE JACOB έχει στο δικό της παλμαρέ ΤΡΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ και ΤΡΕΙΣ ακόμα ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ.

Ήδη αναφέραμε τα σημαντικά από αυτά με τα οποία τιμήθηκε σε ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.

Θεωρείται σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ με ένα ΚΟΡΥΦΑΙΟ πέρασμα ύψιστης ποιότητας στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ και κύρια ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Τον τελευταίο καιρό έχει "σιγήσει" και δεν την έχουμε θαυμάσει σε κάποια εμφάνισή της στη μεγάλη Οθόνη.

Η Παρουσία της, η απίστευτη απλότητα και ειλικρίνεια με την οποία ερμηνεύει τους ρόλους της, η εξαιρετική ομορφιά και λάμψη της, που μπορεί να μην την χαρακτηρίζει ως FEMME FATALE αλλά ως μια ΓΥΝΑΙΚΑ όμορφη, απόλυτα αισθησιακή, καθημερινή και συνάμα χαρακτηριστικά ΤΡΥΦΕΡΗ και ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ.

Μακάρι σύντομα να απολαύσουμε επόμενες εμφανίσεις της.

alt


alt


alt