Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ: DAVID LYNCH: **MULHOLLAND DRIVE**

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι
ήρθε η ώρα σήμερα, στα πλαίσια του Φιλμ της Εβδομάδας, να παρουσιάσουμε μια ΤΑΙΝΙΑ-ΣΤΑΘΜΟ στην σύγχρονη Ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου.

Μια ταινία που με την προβολή της ξεκίνησε μια ολάκερη ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΚΕΨΗΣ-ΑΝΑΛΥΣΗΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ που κράτησε ολάκερους μήνες, απασχόλησε ιστοσελίδες, αναλυτές, έχτισε γύρω της forums συζήτησης και αναζήτησης ερμηνείας των καθολικών συμβολισμών της.

Η Ταινία είναι δημιούργημα του Μεγάλου Αναρχικού Σκηνοθέτη 

DAVID LYNCH

alt

ο οποίος είναι γνωστός θιασώτης του ΑΦΗΡΗΜΕΝΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
φημισμένος για τις συγκλονιστικές του δημιουργίες που κανείς θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηρίσει
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ πάνω στην τέχνη του Κινηματογράφου

Κυρίες και Κύριοι
σήμερα "βλέπουμε" το "Μυθικό"


"MULHOLLAND DRIVE"alt

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας-Σκηνοθεσία:
DAVID LYNCH

ΜΟΥΣΙΚΗ:  ANGELO BANDALAMENTI
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  LUCINDA CAMPBELL
VISUAL EFFECTS: MINKY BILLUPS
PRODUCTION MANAGER:  JULIE ANDERSON
COSTUME:  AMY STOFSKY
CASTING:  JOHANNA REY
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  PETER DEMING


ΗΘΟΠΟΙΟΙ

NAOMI WATTS  στο ρόλο της BETTY ELMS/ DIANE SELWYN

alt

LAURA HARRING στο ρόλο της RITA

alt


JUSTIN THEROUX στο ρόλο του ADAM KESHER

ANN MILLER στο ρόλο της CATHERINE LENOIX

DAN HEDAYA στο ρόλο του VINCENZO CASTIGLIANE

CATHARINE TOWNE στο ρόλο της CYNTHIA JENSEN


alt

Ξέρουμε καλά ότι οι ταινίες του DAVID LYNCH δεν ακολουθούν τις κλασικές σταθερές ενός "κλασικού" Κινηματογραφικού έργου.
Στις ταινίες του μεγάλου δημιουργού κυριαρχούν οι:

 • Άναρχοι χρόνοι
 • Σωρεία σημαντικών συμβολισμών
 • Αλληγορικά σύμβολα και παραλληλισμοί
 • Βαριά και μυστηριακή ατμόσφαιρα
 • Ξαφνικές εκρήξεις και εναλλαγές ρυθμού
Οι ταινίες του DAVID LYNCH δεν είναι κάτι το "εύπεπτο" για να περάσουμε 2 ώρες Κινηματογραφικής χαλάρωσης.
Οι ταινίες του είναι ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΚΕΨΗΣ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ, ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει εδώ στο MULHOLLAND DRIVE

Έτσι λοιπόν για να μπορέσει ο ΘΕΑΤΗΣ να αντιληφθεί το νόημα του έργου και να μπορέσει εισαγωγικά να μπει στα ΑΔΥΤΑ της ταινίας οφείλει να χρησιμοποιήσει τον παρακάτω ΚΑΤΑΛΟΓΟ με τις ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ "ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ" για το τι ακριβώς πρέπει να προσέξει:


alt

ΤΑ ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ πριν δείτε την ταινία

σύμφωνα με τις οδηγίες του ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

1. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην έναρξη της ταινίας. Τουλάχιστον δύο στοιχεία αποκαλύπτονται πριν από τα credits.

2. Σημείωσε τις εμφανίσεις του Κόκκινου Αμπαζούρ.

3. Μπορείς να ακούσεις τον τίτλο της ταινίας που ο σκηνοθέτης ADAMKESHERδοκιμάζει ακροάσεις ηθοποιών ; αναφέρεται ο τίτλος αυτός ξανά ; ("SILVIANORTHSTORY" είναι ο τίτλος)

4. Ένα ατύχημα είναι ένα τρομερό γεγονός. Σημείωσετηντοποθεσίατουατυχήματος.

5. Ποιος δίνει ένα κλειδί και γιατί ;

6. Σημείωσε τη Ρόμπα, το τασάκι και το φλυτζάνι του καφέ.

7. Τι είναι αισθητό, αντιληπτό και συγκεντρωμένο στο CLUB"SILENCIO".

8. Την CAMILAτην βοήθησε μονάχα το ταλέντο ;

9. Σημείωσε τα συμβάντα γύρω από τον άντρα πίσω από του Winkie's

10. Που είναι η Θεία Ruth?

 alt


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η Απήχηση της ταινίας ήταν καθολική και τεράστια.
40 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και 33 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
Ανάμεσά τους: 
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ Καλύτερης Σκηνοθεσίας
 • ΒΡΑΒΕΙΟ CESAR ΓΑΛΛΙΑΣ Καλύτερης Σκηνοθεσίας
 • ΒΡΑΒΕΙΟ EDGAR ALAN POE Καλύτερης Σκηνοθεσίας
 • BAFTA ΒΡΑΒΕΙΟ


OI ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Πραγματικά στις ταινίες του DAVID LYNCH δεν έχουμε πάντα ερμηνείες των καλουμένων "γνωστών ηθοποιών πρώτης γραμμής".

Επίσης όπως έχουμε ήδη πει, σε άλλο άρθρο για τον Μεγάλο Σκηνοθέτη, πάντα στις ταινίες του είναι παρούσες κάποιες ΣΗΜΑΙΝΟΥΣΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΟΛΟΙ.

Εδώ λοιπόν το όλο έργο συγκρατεί το δίδυμο της NAOMI WATTS & LAURA HARRING

alt


Οι ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ τους, παρά το ότι δεν ανήκουν στη σειρά των λεγόμενων "αστέρων πρώτης γραμμής" είναι

επιεικώς ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ.....!!!

Ρόλοι βγαλμένοι από τα βαθύτερα άδυτα της συνείδησής μας απαιτούν επιστράτευση κατά 100% όλων των αισθήσεων αλλά και της αφοσίωσης στο συγκεκριμένο έργο.

Ιδιαίερα η NAOMI WATTS ξεπερνάει τα όρια του συγκλονιστικού με ρόλο που την "σπάει στα δύο" όπως επίσης και την LAURA HARRING αναδεικνύοντας δυο διαφορετικούς κόσμους, δύο διαφορετικές ηθικές και αξιακές καταστάσεις.

Και να σκεφτεί κανείς πως η εταιρεία ABC είχε αντιρρήσεις για την επιλογή τους καθώς τις θεωρούσε αρκετά μεγάλες ηλικιακά για να παραστήσουν τους συγκεκριμένους ρόλους των star....

Πραγματικά ερμηνείες για ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΧΝΗΣ και ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ.

alt


Επίσης ο JUSTIN THEROUX εκπληκτικός στο σύνολό του, σαν τη βασική Αντρική παρουσία στο Φιλμ.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ της ΤΑΙΝΙΑΣ του ANGELO BADALAMENTI, βαθύτατα "σκοτεινή" και βαθιά αποδίδει αυτό που πρέπει ακριβώς για να μας βάλλει στο κόσμο του MULHOLLAND DRIVE

Για τον σκηνοθετικό και φωτογραφικό κόσμο της ταινίας δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι:

Η Απόλυτη καταβύθιση σε χρώματα, πάθη, έκφραση, υποβολή.

Το ΦΙΛΜ αφιερώθηκε στην JENNFER SYME (1972-2001): μιας νεαρής Ηθοποιού, της οποίας η ζωή "κούμπωσε" πάνω σε αυτή της ηρωίδας της BETTY και η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή με τραγικό τρόποΗ ΑΝΑΛΥΣΗ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Το κείμενο που ακολουθεί είναι εξαιρετικά ΜΕΓΑΛΟ.
Κάναμε πολλές προσπάθειες να το συντομεύσουμε και να κρατήσουμε τα περισσότερο περιεκτικά, που θα σας βοηθήσουν να μπείτε για τα καλά στα .....βαθιά νερά της σκέψης του DAVID LYNCH και του έργου του "MULHOLLAND DRIVE"

Το κείμενο που ακολουθεί θαρρώ είναι το πιο ΠΕΙΣΤΙΚΟ για την εξήγηση της ταινίας.
Ανήκει στον ALLEN B.RUCH
Έχει δημοσιευθεί εδώ:   http://www.themodernword.com/mulholland_drive.html

Η Απόδοση στα Ελληνικά έχει γίνει από την:

ΕΥΑ ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗ

alt

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ


Το MulhollandDriveείναι ένα puzzle μιας ταινίας,που παρουσιάζει παραισθήσεις και πραγματικότητα σαν ίσους και δυσδιάκριτους συνεργάτες. 


Γυρίζεται στο Λος Άντζελες, ενωμένο με ερωτικά χρώματα και σκοτάδι.


H ταινία γυρίζεται μέσα σε ένα ονειρικό τοπίο όπου το υπερπραγματικό είναι σε αντίδραση με το φανταστικό. Οι ταυτότητες μετακινούνται, συνδυάζονται, ψεύτικα ίχνη προβάλουν και εγκαταλείπονται και η αντίληψη των θεατών είναι πάντα όμηρος στις ψευδαισθήσεις των πρωταγωνιστών.


Όπως ακριβώς τα περιεχόμενα του αινιγματικού, μπλε κουτιού στο μέσο της ταινίας, ο Lynchεπιτρέπει τον λογικό πυρήνα του MulhollandDriveνα παραμείνει κλειδωμένος μακριά, πίσω από την μεταβαλόμενη πρόσοψη της ομαλής, δροσερής επιφάνειας. Φοβισμένος κάτω από την συναισθηματική πραγματικότητα των χαρακτήρων, αντιλαμβανόμαστε ένα είδος συνεκτικής αίσθησης. Αλλά η λογική μόνη της δεν είναι αρκετή για να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει.


altΗ ταινία είναι ένα όνειρο, μια ψευδαίσθηση, αλλά όχι στο συνηθισμένο, φτηνό αίσθημα του χρόνου- είναι μια λωρίδα του Mobius, ένας πίνακας του Escher, μια σελίδα από το FinnegansWake. Αντιστέκεται στην λογική και παρόλα αυτά, εμφανίζεται απίστευτα ολοκληρωμένη και μάταιη.Οι ταυτότητες μετακινούνται και συνδυάζονται και η «ιστορία» αποκαλύπτεται σε επιτυχημένα σπιράλ ψευδαίσθησης και άπιαστης στρωμάτωσης. 


Επίσης, όπως στο FinnegansWake, τα στρώματα και οι συνελίξεις κάνουν το MulhollandDriveλίγο δύσκολο να εξηγηθεί.


Για να φωτίσει την ταινία, ένας κριτικός θα πρέπει πρώτα να την ξεμπερδέψει σε ξεχωριστά κομμάτια. Ευτυχώς, ο αναγνώστης θα ακολουθήσει τον καθένα μέχρι το τέλος, όπου ένα διαισθητικό «πήδημα» μπορεί να χρειαστεί για να τα ξανασυνδυάσουμε απ' την αρχή.


Για να βοηθήσω, έχω χωρίσει αυτή την αναφορά σε πέντε σημεία. Πρώτα, αναλύω την βασική ιστορία που σερβίρεται σαν πηγή για την επιτυχή επανάληψη της ταινίας. Ενώ αυτή η «πλοκή» αποκαλύπτεται στο τελευταίο τέταρτο της ταινίας, δεν καθορίζεται ποτέ μπροστά σε μία γραμμική μόδα κι έτσι θα ξεκινήσω με το μπερδεμένο χρονοδιάγραμμα του. Αυτό ακολουθείται από την «ψευδαισθητική» αφήγηση της Μπέτυ/Ρίτα, η οποία μπορεί να φαίνεται σαν μια φανταστική επεξεργασία της βασικής ιστορίας. Μετά έρχεται η «αληθινή» αφήγηση της Diane/Camilla, στην οποία η βασική ιστορία θα επαναληφθεί στη μη-γραμμική μορφή, όπως παρουσιάζεται από τον Lynch. Μετά από αυτό, περικλύω ένα κομμάτι, όπου αναλύω κάποια από τα κεντρικά μυστήρια της ταινίας, όπως για παράδειγμα το μπλε κουτί και το κλαμπ Silencio. Και τελικά, σαν υστερόγραφο κάνω μια λίστα με τα σημεία της ταινίας που ακόμα και τώρα με κρατάνε μπερδεμένο. 

Η ΒΑΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


Η DianeSelwyn  (NAOMI WATTS) είναι ένα μπερδεμένο κάπως, αλλά φαινομενικά όμορφο κορίτσι από το DeepRivers, Ontario, η οποία μπορεί πιθανότατα να έχει κάποια σοβαρά, ψυχολογικά προβλήματα. Αφού κέρδισε σε έναν διαγωνισμό jitterbug, άρχισε να ενδιαφέρεται για την υποκριτική. Ο θάνατος της θείας της, της Ruth, της αφήνει αρκετά χρήματα για να ταξιδέψει στο Λος Άντζελες, όπου μένει σε μια κατοικία, σε ένα δίπατο μπάνγκαλόου, στη SierraBonita.alt


altΠερνάει ακρόαση για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο "TheSilviaNorthStory", που σκηνοθετείται από τον BobBrooker. Δυστυχώς χάνει τον ρόλο από μια γυναίκα, ονόματι CamillaRhodes.


Παρόλο που είναι γεμάτη με ζήλεια, νιώθει μία έλξη για την Camillaκαι οι δυο τους ξεκινούν μία Ερωτική λεσβιακή σχέση. Όσο το αστέρι της Camillaσυνεχίζει να λάμπει, εξασφαλίζει περιστασιακούς, μικρούς ρόλους στην Dianeστις ταινίες της. Μέχρι τώρα, η Dianeέχει ερωτευτεί παράφορα την Camilla, παρόλο που τα αισθήματά της είναι μπερδεμένα μαζί με θυμό και ίσως κάποια πιο σκοτεινά αισθήματα-υπάρχει ένα σημείο που η Dianeθέλει να καταναλώσει το αντικείμενο του πόθου της. Η Camillaδεν είναι άγγελος βέβαια και η Dianeδεν είναι η μοναδική της ερωμένη που προσπαθεί να αναδείξει σε «αστέρι». Είναι φανερό ότι χρησιμοποιεί το σεξαπίλ της για να προχωρήσει.Τα γεγονότα παίρνουν μια δραματική εκδοχή, όταν η Camillaερωτεύεται έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα σκηνοθέτη, ονόματι AdamKesher, ο οποίος φτιάχνει μια ταινία που παίζουν και η Camillaκαι η Diane.


alt


altΗ Camillaκάνει μια προσπάθεια να χωρίσει με την Diane, η οποία την διώχνει από το διαμέρισμα χωρίς δεύτερη σκέψη. Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο η αλλαγή στις αγάπες. Για ένα πράγμα, η σχέση του Adamκαι της Camillaδεν περιορίζεται μόνο στην «άγρια» πλευρά της, και φαίνεται να απολαμβάνουν να χλευάζουν την Diane. Ενώ προσπαθούν να την δελεάσουν σε ένα ερωτικό τρίο, η Dianeπαραμένει με την εμμονή της για την Camilla, η οποία ακόμα διατηρεί κάποια αγάπη και τρυφερότητα για την παλιά ερωμένη της.


Επιστρέφοντας στην SierraBonita, προσπαθεί να εξηγήσει στην Dianeτην συμπεριφορά της, αλλά αυτή την απορρίπτει και η Dianeεμφανίζεται απεγνωσμένη, καθώς το δωμάτιο αρχίζει να σκοτεινιάζει. Ακόμα και τότε, η Camillaπροσπαθεί να επικοινωνήσει και παρακαλάει την Dianeνα έρθει σε ένα λουσάτο πάρτι στο σπίτι του Adam. Τότε εκπλήσσει την Dianeεμποδίζοντας την λιμουζίνα της στο MulhollandDrive, οδηγώντας την στο πάρτι μέσα από μια μικρή, ρομαντική διαδρομή στο δάσος. Εδώ, η Dianeαντιμετωπίζει μερικούς ραδιούργους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου κι έναν Ιταλό(που τον παίζει ο AngeloBadalamenti), έναν άντρα που φοράει συνέχεια ένα καουμπόικο καπέλο και μία ξανθιά σταρλέτα, η οποία προφανώς έχει κι αυτή κάποια αισθήματα για την Camilla. Γνωρίζει, ωστόσο, και την μητέρα του Adam, την Coco, η οποία αμέσως πιάνει την συναισθηματική κατάσταση της Dianeκαι νιώθει μια μικρή λύπηση γι' αυτήν.


Αφού η Dianeνευρικά εξηγεί τις εμπειρίες της στο Hollywoodκαι την «επαγγελματική» της σχέση με την Camilla, οι λέξεις της Coco«Καταλαβαίνω» και τα νεύματα της είναι καταστροφικά. Είναι φανερό ότι την Dianeτην αποδέχονται σαν τον κανένα, μία αξιολύπητη χαμένη που υποφέρει από έναν απλήρωτο έρωτα και της αξίζει μόνο οίκτος. Όταν ο Adamκαι η Camillaγελώντας ανακοινώνουν τον αρραβώνα τους, η γελοιοποίηση της Dianeολοκληρώνεται.Γεμάτη από οργή και ζήλεια, η αυξανόμενα ασταθής Dianeαποφασίζει να σκοτώσει την Camilla. Γνωρίζει τον Joe, έναν ατημέλητο άντρα στο Winkie'sDiner, όπου μία σερβιτόρα ονόματι Betty της σερβίρει τον καφέ κι ένας περίεργος, νέος άντρας την κοιτάζει συνέχεια απ' το ταμείο. Καθισμένη στο σκληρό φωτισμό, κάτω απ' το παράθυρο, η Dianeσφραγίζει την συμφωνία και διατάζει την εκτέλεση της ερωμένης της, δείχνοντας στον εκτελεστή την φωτογραφία της Camilla(«Αυτό είναι το κορίτσι», λέει, σε μία φράση που επαναλαμβάνεται συνέχεια στην ταινία) και του δίνει έναν σωρό από κατοστάρικα. Την πληροφορεί ότι θα της αφήσει ένα σημάδι όταν ολοκληρώσει τον στόχο του- ένα μπλε κλειδί. Αφελέστατα τον ρωτάει τι ανοίγει αυτό το κλειδί, και δέχεται μόνο σκληρό, κοροϊδευτικό γέλιο για αντάλλαγμα.


alt


alt


alt


Σύντομα, η εκτέλεση λαμβάνει μέρος και το μπλε κλειδί αφήνεται πάνω στο τραπεζάκι της Diane.


Μπλεγμένη μέσα σε ένα σπιράλ από ενοχή και φόβο, η Diane πέφτει περισσότερο σε κατάθλιψη και μαθαίνει από μια γειτόνισσα πως ένα ζευγάρι ντετέκτιβ την ψάχνουν για ανάκριση. Καθώς υποφέρει από παραισθήσεις με την δολοφονημένη ερωμένη της, κάθεται στον καναπέ και κοιτάζει το μπλε κλειδί, με κόκκινα μάτια και τρέμοντας.


Ξαφνικά, ένα χτύπημα στην πόρτα προκαλεί τις κατασταλμένες ενοχές και απελπισία και παθαίνει έναν νευρικό κλονισμό.


Νικημένη από ένα όραμα των γονιών της ή των παππούδων της, με διαπεραστικό γέλιο και χέρια με μεγάλα νύχια, τρέχει ουρλιάζοντας στο μπάνιο. Πέφτοντας στο κρεβάτι, τραβάει ένα όπλο από ένα συρτάρι και αυτοπυρπολείται στο στόμα.


alt


alt


 

Η «ΦΑΝΤΑΣΙΑ»- Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ BETTY/RITAΗ παραπάνω βασική ιστορία διαμορφώνει το παλίμψηστο σε μία ολόκληρη, δευτερεύουσα αφήγηση, μία εναλλακτική μορφή της πραγματικότητας που δημιουργείται από την Dianeκατά την διάρκεια των τελευταίων, απελπισμένων ημερών της.


Αυτός ο εγωκεντρικός κόσμος της παρέχει μία διαφυγή στην εκπλήρωση της ευχής, στην οποία όλοι οι πόθοι της είναι συνειδητοποιημένοι και τα γεγονότα είναι πιο πάνω από τον «ξυπνητό» έλεγχό της, δίνονται εξηγήσεις.


Παρόλο που παρουσιάζεται από τον Lynchσαν μία ρευστή και συνεπή αφήγηση, δεν πιστεύω πως λαμβάνει μέρος σε μία οποιαδήποτε στιγμή στην ζωή της Diane, όπως θα ήταν ένα απλό όνειρο ή φαντασία.


Είναι μάλλον ή συσσώρευση πόθων και προβολών, ένας παράλληλος εσωτερικός κόσμος γεμάτο από την πιθανή σχιζοφρένια της Dianeκαι προχωρημένο κατά την διάρκεια των στιγμών όπου «αποσυνδεόταν» από τον πραγματικό κόσμο.


Ούτε ο Lynchτο παρουσιάζει σαν ένα παραδοσιακό, συνεχόμενο όνειρο. Υπάρχει σαν οντότητα στον εαυτό του και χωρίς ραφή διαπερνά την πραγματική αφήγηση της Dianeσε διάφορες συνδέσεις, που λειτουργούν σε ένα συναισθηματικό επίπεδο έξω απ' τη λογική, συγχωνεύοντας τις δύο μεριές της λωρίδας του Mobiusσε ένα.


Λέγοντας όλα αυτά, για χάρη της απλότητας θα συνεχίσω να ονομάζω την αφήγηση της Betty/Ritaμία «φαντασία», η οποία ανιχνεύει κάτι καλύτερο από «πιθανή σχιζοφρένια που βρίσκεται σε εσωτερικό κόσμο».Παρόλο που χρειάζεται πολύ από την έμπνευση των ταινιών του Hollywood σε όρους τόνων και πλοκής-δομών, η αφήγηση της Betty/Rita τραβάει πολύ από το ακατέργαστο υλικό της πραγματικής ζωής της Diane. Σημαντικοί άνθρωποι επενδύουν με ενισχυμένη σημασία, καθημερινές φιγούρες εμφανίζονται σαν σκιώδεις χειριστές, τοποθεσίες αντηχούν σε υψηλής ενέργειας επίπεδα και στηρίγματα όπως ποτήρια του εσπρέσσο, βιβλία διευθύνσεων και φωτογραφίες επανεμφανίζονται σε διάφορα επίπεδα.  


Ίσως ο καλύτερος σινεματικός πρόδρομος σ' αυτό είναι ο «Μάγος του Οζ», όπου η Dorothy γεμίζει τον Οζ με ανθρώπους και αντικείμενα, που προέρχονται από την καθημερινή ζωή και τις εμπειρίες. Αλλά η Diane δεν είναι η Dorothy. Παρόλη τη γενική αυτοβράβευτη φύση της φαντασίας της, δεν μπορεί ποτέ να δραπετεύσει τους δίδυμους εφιάλτες της από όλα αυτά που έχει κάνει και αυτά που έχει χάσει.


Αυτή η αίσθηση της αποφευγμένης πραγματικότητας κρύβεται στην γωνία της παράνοιάς της, ασκώντας την σκούρα βαρύτητα σαν μία δύναμη αποσύνθεσης, πάντα σπρώχνει την ψευδαίσθηση στο μέρος της αποκαλυπτικότητας. Σε δύο σημεία που μοιάζουν αυτή η δύναμη χρειάζεται φυσική εκδήλωση-το κλαμπ Silencio και το μυστήριο μπλε κουτί. Και οι δύο μορφές φθορίζουν με πολλαπλά στρώματα σημασίας και θα συζητηθεί αργότερα, με περισσότερες λεπτομέρειες.


Η ταινία αρχίζει με ένα σουρεαλιστικό διαγωνισμό jitterbug στον οποίο βλέπουμε μία λαμπερή, νέα Diane πλαισιωμένη από ένα χαμογελαστό γέρικο ζευγάρι, πιθανώς οι παππούδες της. Είναι σίγουρα ένα μοντέλο έφηβου και προφανώς πολύ αγαπητή. Μετά από ένα αργό γύρισμα της κάμερας που αργότερα θα αποκαλυφθεί σαν το κρεβάτι θανάτου της Diane, βουλιάζουμε στο μαξιλάρι της(ίσως συμβολικά της αρχής του ονείρου) και η ταινία αρχίζει όπως πρέπει.Μπαίνουμε στην φαντασία της μέσα σε ένα σύννεφο επωάζουσας μουσικής, που γλιστράει απ' το MulhollandDrive-την τοποθεσία που η Camillaσυνάντησε κρυφά την Diane πριν της διαλύσει για πάντα τις ελπίδες της.


Εκεί μία μαύρη λιμουζίνα σταματάει σε ένα στοπ και δύο δολοφόνοι είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν τον επιβάτη της, μία όμορφη μελαχρινή σε ένα μαύρο, γυαλιστερό φόρεμα. (Αυτή η γυναίκα είναι η Camilla που κρύβεται από μας μέχρι που αργότερα στην ταινία, την βλέπουμε όταν μπαίνουμε στον «πραγματικό» κόσμο.)


altΠαρόλο που τώρα βρισκόμαστε στην φανταστική αφήγηση, δεν έχουμε κανένα τρόπο για να το μάθουμε- ο Lynch δεν προσφέρει κανένα απ' τα στάνταρ σινεματικά κόλπα για να υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε σε μία φαντασία.


Οι αντιλήψεις μας είναι όμηροι των προσταγών της φαντασίας και αρχικά συγκεντρωμένοι στην Camilla/Rita αντί για την Diane/Betty, ο Lynch μας κάνει να πιστέψουμε λανθασμένα ότι η μελαχρινή έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, μία από τις έξυπνες τεχνικές της ταινίας μας κάνει να αλλάζουμε την προσοχή μας.


Και φυσικά, το γεγονός ότι ο Lynch ξεκινάει την ταινία με την φαντασία της Diane μας αποπροσανατολίζει. Μέχρι το σημείο που το μπλε κουτί ανοίγει στα μισά της ταινίας, μπορούμε απλά να υποθέσουμε πως αυτό που βλέπουμε είναι αληθινό. Οι προσδοκίες μας χρησιμοποιούνται εναντίον μας και πέφτουμε στις παγίδες των αντιλήψεων και των λογικών σκέψεων. Είναι ένα μάθημα που θα πάρουμε αργότερα στο κλαμπ Silencio.Για να ξεκινήσουμε την φαντασία της, η Diane πρέπει να σώσει την Camilla από τη μοίρα που η ίδια η Diane της έχει φτιάξει. Παρόλο που ποτέ δεν μαθαίνουμε πραγματικά πού (ή αν) το ατύχημα λαμβάνει μέρος, αν υποθέσουμε ότι η Diane έπεσε όπως η ζωή της τελείωσε την βραδιά του πάρτι, είναι κατανοητό ότι θα μετατρέψει την λιμουζίνα σε όχημα θανάτου. Άλλωστε, δεν την μετέφερε στην ίδια της την «μοίρα»; Αλλά η Camilla επιτρέπεται να ξεφύγει απ' την καταστροφή της μέσα από την επέμβαση των χαρούμενων εφήβων, που τρακάρουν στην λιμουζίνα, σκοτώνοντας έτσι τους εκτελεστές της ταινίας. Η Camillaξεφεύγει ζαλισμένη, αλλά ζωντανή.Αυτή η καταστροφή, όμως, εξυπηρετεί κι έναν άλλον σκοπό. Ενώ το αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο WildatHeart ήταν μόνο μια παρεκτροπή, σχεδιασμένη να αποπροσανατολίσει την Sherilyn Fenn για χάρη της στοιχειωμένης εικόνας, εδώ το ατύχημα κουβαλάει την σέξι επιβάτη της αποπροσανατολισμένη και σε ολική αμνησία.


Στο όνειρο της Diane, θα πάρει την Camilla που θέλει: μία μαύρη εικόνα πάνω στην οποία μπορεί να φτιάξει τις φαντασίες της. Φοβισμένη και μουδιασμένη, η τωρινή κοπέλα χωρίς όνομα περιπλανιέται σε όλο το δρόμο πίσω στην λεωφόρο Sunset. Βρίσκοντας ένα μπάνγκαλοου, μπαίνει κρυφά εκεί μέσα και πέφτει κατευθείαν για ύπνο.Μετά απ' αυτό, ο Lynchμ περδεύει τα πράγματα πολύ περισσότερο, προσθέτοντας επιπλέον αφηγήσεις πριν επιστρέψουμε στην μελαχρινή μας.


alt


Η πρώτη είναι περισσότερο προβληματική και περιέχει έναν νέο άντρα, ο οποίος έχει «στοιχειωθεί» από ένα όνειρο. Η τοποθεσία είναι το Winkie'sDiner, το οποίο αυτός που την βλέπει πρώτη φορά δεν γνωρίζει ακόμα ότι είναι η τοποθεσία που η Diane κανονίζει τον θάνατο της Camilla.


Εδώ βλέπουμε ένα νέο άντρα με μεγάλα μάτια, που μιλάει αγχωμένα με έναν μεγαλύτερο άντρα, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο ψυχίατρός του. Το πρόβλημα του είναι ένας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης, στον οποίο φεύγει απ' το Diner και πάει σε μία διπλανή αλέα και βλέπει ένα τέρας με απαίσια όψη. Μετά από προτροπή του ψυχιάτρου του, ο άντρας περπατάει ως την γωνία και, σε μία παγωμένη σκηνή, βλέπει το πλάσμα αυτό και λιποθυμάει.


alt


alt


altΠρώτα από όλα, τι είναι αυτό το τέρας; Και δεύτερον, γιατί μας προβληματίζει αυτή η απειλή;Παρόλο που το τέρας θα συζητηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω, προς το παρόν αρκεί να πω ότι αντιπροσωπεύει μία δύναμη του κακού και μίας εντροπίας που προκαλείται όταν η Diane δίνει την διαταγή για την δολοφονία της ερωμένης της.


Ενώ η παρουσία του τέρατος μπορεί επί τόπου να μας οδηγεί στην Diane, η ίδια η σκηνή δείχνει ένα βαθύτερο ερώτημα, επειδή περιέχει μία ασαφή αφήγηση που επιτρέπει δύο αναγνώσεις- θα μπορούσε να ιδωθεί σαν μέρος της φαντασίας της Diane, ή μπορεί να σταθεί μόνη της σαν ανεξάρτητη, αλλά σχετική αφήγηση.


Ξέρουμε πως ο θορυβημένος άνθρωπος ήταν παρών στο Winkie's την ημέρα που η Diane διέταξε την επίθεση. Τον ενσωματώνει σχεδόν στο όνειρό της σαν πιθανό «οδηγό», που πρέπει να την οδηγήσει στο τέρας της ίδιας της της δημιουργίας;


Ή μήπως αυτή η συνέχεια υπάρχει πραγματικά στον «αληθινό» κόσμο; Θα μπορούσε αυτός ο άντρας να είναι ένα μέντιουμ που ένιωσε την ρήξη στην σκληρή πραγματικότητα της Diane εκείνη την μέρα και έχει στο μεταξύ στοιχειωθεί από την εμφάνιση αυτού του όντος;


Εγώ από μόνος μου προτιμώ αυτήν την εξήγηση. Όχι μόνο προσθέτει μία επιπλέον κάθετη οδό στην ιστορία, αλλά φτιάχνει και μία «Λυντσιακή» αίσθηση και αντηχεί στον κόσμο του TwinPeaks.


Στο σύμπαν του Lynch, πράξεις του κακού μπορούν να φανερώνονται σαν πνεύματα στον υλικό κόσμο, τα οποία σαν αντάλλαγμα μπορούν να αλληλεπιδρούν σε όσους είναι αρκετά ευαίσθητοι για να τα δεχτούν.


Αμέσως μετά από αυτά τα περιστατικά, η ίδια η Diane επιτέλους μπαίνει στην φανταστική αφήγηση με την μορφή της Betty, ένα όνομα που δανείστηκε από την σερβιτόρα της στο Winkie's. Η Betty είναι η ιδανική μορφή της Diane και εμφανίζεται ως μία απίστευτα ζωηρή, ξανθιά, γεμάτη με αίσθηση ευγένειας και μία σκληρή συμπεριφορά.


Οι σκηνές της άφιξής της έχουν σκόπιμα μια αναγκαστική πτυχή- τα πάντα είναι υπερβολικά. Η Betty είναι πολύ ζωηρή, το Λος Άντζελες είναι πολύ φωτεινό, ο ταξιτζής είναι πολύ ευγενικός και τα λοιπά. Αυτή η υπερ-πραγματικότητα αναδείχνουν όχι μόνο τις πρώτες εντυπώσεις της Diane για το Λος Άντζελες, αλλά λειτουργεί και ως ένα προστατευτικό καπλαμά που καλύπτει την οικτρή πραγματικότητα, στην οποία αργότερα ενδίδει.


Πριν φύγει απ' το αεροδρόμιο, βλέπουμε την Betty να αποχαιρετάει ένα γέρικο ζευγάρι που γνώρισε στο αεροπλάνο. Ένας έξυπνος παρατηρητής θα προσέξει ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που εμφανίζεται στην ταινία- είναι οι παππούδες των παιδιών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.


Παρόλο που εμφανίζονται ξανά σαν ένα ανώνυμο, αλλά ευγενικό ζευγάρι στην φανταστική αφήγηση, γίνονται πολύ γρήγορα πιο επενδυμένα με δυνάμεις πάνω στην Diane και θα επιστρέψουν στο τέλος, όταν θα την οδηγήσουν στην αυτοκτονία.


Ένα στοιχείο γι' αυτό τον πιο σκοτεινό στόχο μπορεί να ιδωθεί όταν φεύγουν απ' το αεροδρόμιο και απομακρύνονται από την Betty. Καθισμένοι μαζί στην πίσω θέση ενός ταξί, κάνουν τρελά νεύματα μεταξύ τους, τα πρόσωπά τους παίρνουν περίεργες μορφές σαν κούκλες, που ετοιμάζονται να συντριβούν κάτω από μεγάλη πίεση. Είναι μία άβολη σκηνή, σαν να προσπαθεί ο Lynch να μας δώσει ένα κρυφό στοιχείο πίσω απ' την κουρτίνα, όπου βλέπουμε τους χαρακτήρες σαν να είναι σκλαβωμένοι, αυτόματοι, απαλλαγμένοι από την ελευθερία, και θα απαλλαγούν απ' τον ρόλο τους στην σκηνή της Diane.Πριν συναντηθούν η Camilla και η Betty, ο Lynch παρουσιάζει το τελευταίο σημαντικό νήμα αυτής της μπερδεμένης φαντασίας-την ιστορία του σκηνοθέτη Adam Kesher.


alt


Αντίθετα από τον στοιχειωμένο απ' το τέρας άντρα στο Winkie's, αυτό το νήμα μπορεί να γίνει κατανοητό σαν δημιουργία της Diane και αντιπροσωπεύει την πιο ελεύθερη μορφή από όλες τις μπαρόκ εφευρέσεις της. Ουσιαστικά, ο Adam είναι ένας αντικαταστάτης όλων των σκηνοθετών και είναι εμποτισμένος με ένα σχεδόν παρωδιακό αίσθημα εγωισμού και μεγαλοφυΐας.


Ο σκοπός του στην φανταστική αφήγηση είναι απλός- να γίνει θύμα μιας σκευωρίας που κρατάει την Diane/Bettyμακριά απ' το να έχει μεγάλους ρόλους.


Ανίκανη να αποδεχτεί το γεγονός ότι έχασε τον πρωταγωνιστικό ρόλο εξαιτίας της Camilla, η φαντασία της Dianeτην μονώνει από την αποτυχία, κατασκευάζοντας μία Βυζαντινή συνομωσία. Ενώ φυσικά η Betty Elmsθα ήταν μία φυσιολογική για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας του Adam, αυτός είναι εξαναγκασμένος από αυτές τις σχεδόν εξωπραγματικές δυνάμεις να κάνει πρωταγωνίστρια μία άγνωστη ηθοποιό, ονόματι Camilla Rhodes.


Αυτή η φανταστική βερσιόν της Camilla, όμως, είναι ξανθιά. Και «παίζεται» από μια ξανθιά σταρλέτα, που η Diane συνάντησε στο πάρτι του Adam, μία ηθοποιός που έδωσε στην Camilla ένα παραπάνω από φιλικό φιλί.


alt


Αυτή η έξυπνη αντικατάσταση επιτρέπει στην Diane να δαιμονοποιήσει την εχθρό της, ενώ διατηρεί την αγνότητα της ιδανικής Camilla. Λέει, επίσης, πως η φανταστική συνομωσία της Diane είναι ευθυγραμμισμένη για την Camilla, κι όχι εναντίον της Betty. Αυτό συντηρεί την αξιαγάπητη Betty, ενώ ταυτόχρονα υπονοεί πως η Camilla δεν έχει το ταλέντο που χρειάζεται για να κερδίσει τον ρόλο από μόνη της.


Δεν μας κάνει έκπληξη το ότι η Diane ενσωματώνει πολλούς περισσότερους από τους καλεσμένους του πάρτι στην συνομωσία της, ξαναφέρνοντας τους βοηθούς του Adam σαν επιζήμιες δυνάμεις που εμποδίζουν την επιτυχία της. Αυτό το φανταστικό επανακάστινγκ δίνει στον Lynch την άδεια να συνδυάσει όλες τις περιέργιές του.


Ο καουμπόι μετατρέπεται σε κρυφή δύναμη με την βαρύτητα που έχει ένας έκπτωτος άγγελος. Ο αυστηρός Ιταλός είναι τώρα ένας μαφιόζος, που απαιτεί ένα αδύνατα τέλειο ποτήρι εσπρέσο. Κι ακόμα και ο Michael Andersonκάνει μια εμφάνιση σαν «κύριος Roque», έναν εγκέφαλο, «δεμένο» σε μία αναπηρική καρέκλα και κλειδωμένος σε έναν υπόγειο θάλαμο, από γυαλί και κόκκινο βελούδο.


alt


alt


Οι εμφανίσεις αυτών των συνωμοτών χτυπούν μία ενοχλητική ισορροπία ανάμεσα στο απαίσιο και την κωμωδία, σπρώχνοντας την φαντασία στην άκρη του σουρεαλισμού, καθώς ασκούν την πίεση τους στον σκηνοθέτη.


Το μόνο φυσιολογικό γεγονός στην μέρα του Adam το λαμβάνουμε από ένα σχόλιο που κρυφάκουσε η Diane, και λέει πως αυτός έπιασε την γυναίκα του να κοιμάται με τον καθαριστή της πισίνας. Αλλά ακόμα και το γεγονός ότι ο εραστής της κυρίας Kesher παίζεται από τον Billy Ray Cyrus προσθέτει ένα στοιχείο προσωρινού σφετερισμού, σαν η Diane να πρόσθετε μία εικόνα ενός μπλε κολάρου, που «μαδήθηκε» από την μουσική της Αμερικάνικης κουλτούρας.Παρά τους εντυπωσιακούς χαρακτήρες που περιβάλλουν τον Adam, η αληθινή ιστορία περιπλέκεται γύρω απ' τις δύο γυναίκες. Η Betty φτάνει στο σπίτι της «θείας» της, στη SierraBonita. Εκεί γνωρίζει την Κόκο, την μητέρα του Adam, που τώρα παίζει τον ρόλο της ευγενικής, αλλά αδιάκριτης διαχειρίστριας. Με το που μπαίνει στο διαμέρισμα, η Betty τρομάζει όταν ανακαλύπτει την μελαχρινή, με αμνησία στο μπάνιο.


alt


Βλέποντας μία παλιά αφίσα της Rita Heyworthστην Gilda, διαλέγει το όνομα "Rita".


Οι μεταμορφώσεις είναι τώρα ολοκληρωμένες- η Camilla έχει γίνει η μυστηριώδης, αλλά όμορφα εξαρτημένη Ρίτα, η Diane έχει γίνει η ιδανική Betty και ο Adam πρέπει να προσλάβει μια άλλη Camilla Rhodesγια να ευχαριστήσει μια σκιερή σκευωρία.


Είναι αχρείαστο να πούμε ότι η Ρίτα και η Betty τα βρήκαν πολύ εύκολα. Αλλά ακόμα κι αυτή η δυνατή ένωση περιέχει τους καρπούς της ίδιας της της διάλυσης και η απόφασή τους να ανακαλύψουν την πραγματική ταυτότητα της Ρίτα μπορεί να οδηγήσει μόνο σε μία κατεύθυνση.


Σχεδόν αμέσως, στοιχεία της πραγματικότητας εισέρχονται μέσα στο όνειρο, μετατρεπόμενα σε συμβολικές ή φανταστικές φιγούρες.


Καθώς ανοίγει το υψηλά ραμμένο πορτοφόλι της, η Ρίτα, ανακαλύπτουν 50000 δολλάρια σε σωρούς- τα μετρητά που η Diane έδωσε στον εκτελεστή, τώρα ενισχυμένα σε μία άλλη ταινία, σαν να βρήκαν μία μυστήρια κυρία στο διαμέρισμα κάποιου. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό, το μπλε κλειδί έκανε επίσης μία μετάβαση, που προκύπτει από τα βάθη του μαύρου πορτοφολιού και με μία λάμψη που μοιάζει με τις ίντριγκες της Σφίγγας.


Όχι πια ένα φτηνό κενό, είναι τώρα ένα στυλιστικό, τριγωνικό ραβδί από οράματα του μέλλοντος. Άλλη μία σημαντική εισβολή συμβαίνει στο Winkie's Diner, όπου σε μία αντανάκλαση καθρέφτη δράσης και αντίδρασης, οι δύο γυναίκες σερβίρονται πρωινό από μία σερβιτόρα, ονόματι Diane.


Όπως ακριβώς και η αφίσα, είναι άλλη μία ηχώ από τον πραγματικό κόσμο, σαν το μυαλό της Diane να προσπαθεί να ελευθερωθεί απ' τις αυταπάτες. Στην πραγματικότητα, το όνομα είναι το πρώτο αληθινό στοιχείο για να λύσουν το μυστήριο- η Ρίτα ξαφνικά θυμάται το όνομα "Diane Selwyn". Θα μπορούσε να είναι το πραγματικό όνομα της Ρίτα; Συμβουλευόμενες τον τηλεφωνικό κατάλογο, ετοιμάζουν σχέδια για να ερευνήσουν. Αυτό ξεκινάει την μία από τις σημαντικότερες αναδρομικές εξετάσεις της ταινίας. Τα κορίτσια τηλεφωνούν στην Diane Selwyn. Αλλά είναι η Betty, και όχι η Ρίτα, που παρατηρεί «Είναι περίεργο να καλείς τον εαυτό σου». Η Ρίτα απαντάει «Ίσως να μην είμαι εγώ». Αλλά το μόνο που παίρνουν είναι μία φωνή στον τηλεφωνητή, μία φωνή την οποία η Ρίτα «γνωρίζει».


alt


alt


Ένα ακόμα πιο δυνατό στοιχείο που δεν είναι όπως φαίνεται έρχεται αργότερα το βράδυ, όταν η Louise Bonner, ένα τρομακτικό μέντιουμ επισκέπτεται την Betty, στην πόρτα της, σαν μία βερσιόν του τέρατος που μιλάει.


Ενημερωμένη από τις πνευματικές της πηγές που λένε πως κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι της Ruth, προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο της μέσα, όπου φαίνεται να διαισθάνεται πως η Ρίτα είναι κρυμμένη. Όταν η ανιψιά της Ruth λέει στην Louise πως το όνομά της είναι «Betty», η γριά κουνάει το κεφάλι και αναστενάζει. «Όχι, δεν είναι ...»


Όπως ο αναγνώστης στο Jacob'sLadder(«Είσαι ήδη νεκρός!»), το μήνυμά της διαπερνάει την φαντασία με μία απαίσια ανάμνηση της αλήθειας, αλλά η Κόκο οδηγεί αυτή την Κασσάνδρα μακριά, προτού οι προειδοποιήσεις της αποκρυπτογραφηθούν.


Πέρα από την αναζήτηση της ταυτότητας της Ρίτα και την ιστορία του Adam, η φανταστική αφήγηση γίνεται στρόβιλος. Όλα αυτά ενσωματώνουν υλικά από την πραγματική αφήγηση της Diane και, όπως σε ένα όνειρο, οι ταυτότητες αλλάζουν, τα γεγονότα συγχωνεύονται και κάποια στοιχεία δεν οδηγούν πουθενά.


Μία σκηνή νωρίτερα μας δείχνει ένα ζευγάρι από ντετέκτιβ της τηλεόρασης. Αλλά η Diane φαντάζεται πως κυνηγάνε την Ρίτα, ενώ στον πραγματικό κόσμο είναι αυτή που βρίσκεται υπό έρευνα. Μία βίαιη συνεχόμενη σκηνή, αποδεικνύει τον Joe σαν τον εκτελεστή, που επισκέπτεται έναν συνεργό ονόματι Ed στο μουντό γραφείο του. Βρίσκουμε τον Ed στο τέλος της αφήγησης μιας ιστορίας του, σχετικά με ένα «απίστευτο» τρακάρισμα και παρόλο που δεν έχει εξηγηθεί, κι οι δύο γελάνε σαν να είχε γίνει κάτι τρομερά έξυπνο.


Και σε μία απ' τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές της ταινίας, η Betty αποδεικνύεται να είναι καταπληκτική ηθοποιός- η οποία υποθέτω, μας εκπλήσσει μόνο, επειδή δεν είναι η Diane!


Μία σκηνή που ακολουθεί επιτρέπει στην Betty και τον Adamνα ανταλλάξουν κάποιες περίεργες ματιές, ίσως αποκαλύπτοντας ότι η ζήλεια της Diane είναι περισσότερο περιπλεκόμενη και θα φανεί αργότερα. Δεν μιλάνε ποτέ, όμως, καθότι η ξαφνική εμφάνιση της Camilla Rhodesκάνει την Betty να φύγει απροσδόκητα, γρήγορα στο σπίτι της. Ο Adam βλέπει την οντισιόν της Camilla και διατάζει τους συνεργάτες της συνομωσίας: «Αυτό είναι το κορίτσι».


Σύντομα, η Ρίτα και η Betty αποφασίζουν να επισκεφτούν την οικία της Diane Selwyn, η οποία αποδεικνύεται πως είναι ένα διαμέρισμα στην SierraBonita. Μία γειτόνισσα τις βεβαιώνει την υποψία πως η Ρίτα δεν είναι η Diane και τις δείχνει το σωστό σπίτι. Είναι, φυσικά, το πραγματικό σπίτι της Diane Selwyn. Κι έτσι τα δύο κορίτσια ανοίγουν την πόρτα από το όνειρο σε μία μερική πραγματικότητα. Μέσα, βρίσκουν το πτώμα μίας «άγνωστης» ξανθιάς γυναίκας να αποσυντίθεται στο κρεβάτι. Τρομαγμένη, η Ρίτα τρέχει φωνάζοντας έξω απ' το σπίτι.


altΕνώ το πτώμα είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι της Diane, αφού είχε αυτοκτονήσει, μπορούμε να παρατηρήσουμε ακόμα ένα σημάδι που η πραγματικότητα του ονείρου ξεφεύγει από την ξύπνια λογική:


πώς θα μπορούσε η Diane να έχει την παραίσθηση του ίδιου του πτώματός της, στην ακριβή θέση που θα βρεθεί αργότερα;


Και πώς θα μπορούσε ο ίδιος της ο θάνατος να είναι ένα μέρος της φανταστικής αφήγησης;


Και συνεχίζεται έτσι. Πάλι, η λουρίδα του Mobius ξεφεύγει από τον έλεγχο μας, αλλά θα το συνειδητοποιήσουμε αυτό μόνο στο τέλος της ταινίας, όταν η ταυτότητα του πτώματος αποκαλύπτεται επιτέλους. Και παρόλα αυτά, ακόμα κι αυτό τίθεται υπό αμφιβολία. Παρόλο που βλέπουμε την Diane να αυτοκτονεί στο κρεβάτι, στον φανταστικό κόσμο, το πτώμα είναι ντυμένο διαφορετικά- έχει τα μαλλιά της Diane, αλλά το μαύρο φόρεμα της Camilla!


Ακόμα, η λουρίδα του Mobiusγ λιστράει, είναι δύο-σε-ένα και υπονοεί την ένωση της Betty/Rita, και τα δύο πλάσματα της ψευδαίσθησης της Diane.


Αυτό θα εξηγούσε επίσης τον λόγο που η Ρίτα έπαθε πανικό βλέποντας το πτώμα: αν το πτώμα είναι ένας συνδυασμός και των δύο πραγματικών θανάτων, οι αισθήσεις της Diane σαν Ρίτα νιώθουν το παρελθόν της Camilla και το μέλλον της Diane.


Συνειδητοποιώντας ότι μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, η Ρίτα επιτρέπει στην Betty να κόψει τα μαλλιά της και να τα αντικαταστήσει με μία ξανθιά περούκα. Αυτό θολώνει τις ταυτότητες τους ακόμα περισσότερο, ενισχύοντας την ζήλεια της Diane για την Camilla, στην οποία η βαμπιρική ενοχή της διατάζει να ενωθούν οι δύο σε ένα.


Παρόλα αυτά η μία αισθάνεται έναν βαθύτερο λόγο από την αδρανή επανένωση- γιατί τώρα η Ρίτα επιθυμεί να μοιάζει με το πτώμα; Και γιατί η Μπέτυ βοηθάει σ' αυτό; Θα μπορούσε να είναι αυτό το μυαλό της Diane που προσπαθεί να εξορκίσει την ίδια της την έλλειψη του ξανθού, προσπαθώντας να μετακινήσει τον θάνατό της πάνω στην Ρίτα/Camilla; Δεν θα ήταν αξιαγάπητο αν η Camilla έδινε την ζωή της για την Diane;


Δεν έχει σημασία τι υπόγειοι λόγοι κρύβονται πίσω από την αλλαγή, αλλά η Betty και η Ρίτα τώρα μοιάζουν περισσότερο. Σχεδόν προς έκπληξή μας, η τραυματική μέρα φέρνει τις δύο γυναίκες πιο κοντά κι εκείνο το βράδυ κάνουν έρωτα. Είναι αρκετά τρυφερή στιγμή κι όταν η Bettyρωτάει την Ρίτα αν το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, η ερωμένη της απαντάει: «δεν ξέρω». Η Bettyομολογεί ότι είναι ερωτευμένη μαζί της και οι δυο τους ολοκληρώνουν τον έρωτά τους.


alt


altΚάτι παραπάνω από μία φοβερά ερωτική σκηνή, είναι το γύρισμα της φανταστικής αφήγησης.


Η Betty έχει ακριβώς αυτό που η ίδια-ή η Diane- θέλει: μία Camillaε λεύθερη από τις εμπειρίες του παρελθόντος, δεκτική στην αγάπη της κι έτοιμη να θυσιαστεί και να απορροφηθεί. Και μάλιστα, το γεγονός ότι αυτή η αφήγηση είναι μία ψευδαίσθηση αμφισβητεί ακόμα κι αυτό, γιατί και η Ρίτα και η Betty είναι «φανταστικές», συμπληρωματικές προβολές του χωρισμένου εαυτού της Diane.


Η ολοκλήρωσή τους δεν είναι απλά ανώμαλη, είναι και αυνανιστική, παραισθητική. Είναι πολύ πιθανόν πως ο οργασμός τους συνυπάρχει μαζί με την αυνανιστική απελευθέρωση που έφτασε η Diane στον πραγματικό κόσμο- μετά από αυτό τον κορυφούμενο «μικρό θάνατο», τα πάντα ξεκινούν να γκρεμίζονται στις ραφές και των δύο κόσμων και το όνειρο διαλύεται από το ισχυρό χέρι της πραγματικότητας.


Λίγο αργότερα που σταμάτησαν να κάνουν έρωτα, η Ρίτα αργά ξυπνάει απ' τον ύπνο της και η λέξη "Silencio" έρχεται στα χείλη της, σαν ραδιοφωνική μετάδοση που ακούγεται από μίλια μακριά. Κι άλλες ισπανικές λέξεις ακολουθούν: «Nohaybanda», δεν υπάρχει μπάντα. (Η Ρίτα μιλάει ισπανικά, γιατί και η Camilla μιλούσε, ένα γεγονός που καθιερώνεται αργότερα στην σκηνή του πάρτι). Ξυπνώντας, η Ρίτα επιμένει να την πάει η Betty κάπου, σε ένα μέρος που φαίνεται να θυμήθηκε στον ύπνο της: στο κλαμπ Silencio.


Παρόλο που οι θεωρίες για το κλαμπ Silencio θα συζητηθούν αργότερα, προς το παρόν λίγα λόγια για τον ρόλο του στην ταινία είναι απαραίτητα.


Το κλαμπ Silencio είναι ένα σουρεαλιστικό καμπαρέ, τοποθετημένο στο βάθος μιας μακριάς αλέας και διαφημίζεται από μια μπλε επιγραφή. Καθισμένες στο θέατρο, η Bettyκαι η Ρίτα παρακολουθούν μια ανησυχητική παράσταση στην οποία ο θάνατος και η μοναξιά είναι βασικές αρχές, η παραίσθηση είναι κράχτης έναντι της πραγματικότητας και το κοινό συνεχώς ξεγελιέται πιστεύοντας πως το ψεύτικο είναι αυθεντικό.


Μετά από μία κίνηση του Μάγου, που κάνει την Betty να αρχίζει να τρέμει ανεξέλεγκτα, η σκηνή πλημμυρίζει από ένα τρεμάμενο, μπλε φως. Το φως χλομιάζει και μία τραγουδίστρια τραγουδάει την ερωτική βερσιόν του τραγουδιού «Crying» του Roy Orbisonστα ισπανικά (Llorando).


alt


alt


altΌμως, πριν τελειώσει το τραγούδι, η τραγουδίστρια λιποθυμάει στην σκηνή και καταλαβαίνουμε πως τόση ώρα τραγουδούσε από Playback. Αργά, αλλά εσκεμμένα, η Betty πιάνει την τσάντα της. Εκεί, λες και κατακρημνίστηκε από το μπλε φως, βρίσκεται ένα νέο αντικείμενο: ένα μαλακό, μπλε κουτί με τριγωνική κλειδαριά.


Οι δύο γυναίκες, γυρίζουν βιαστικά στο σπίτι, αλλά όπως η Ρίτα ανακτά το κλειδί της από την ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας, ανακαλύπτει πως η Betty έχει εξαφανιστεί. Μόνη της, η Ρίτα βάζει το μπλε κλειδί στην κλειδαριά και το κουτί ανοίγει, αποκαλύπτοντας μόνο ένα μαύρο και άδειο εσωτερικό. Η κάμερα τρέχει προς τα μέσα και περνάει δίπλα, αλλά η Ρίτα έχει εξαφανιστεί. Το κουτί πέφτει στο πάτωμα, πέφτοντας στο σημείο που στεκόταν εκείνη πριν. Το δωμάτιο είναι άδειο.Κι άλλα περίεργα πράγματα συμβαίνουν καθώς η φαντασία αποσυντίθεται κι έρχεται η πραγματική αφήγηση. Πρώτα, βλέπουμε την θεία Ruth, η οποία υποτίθεται πως είναι νεκρή στον κόσμο της Diane, να επισκέπτεται τον Καναδά σ' αυτόν της Betty. Μπαίνει στο δωμάτιο και φαίνεται προβληματισμένη- και βλέπουμε πως δεν υπάρχει πουθενά το κουτί.


Τότε βλέπουμε όσο μετατρέπεται το δωμάτιο σ' αυτό που έμενε η Diane στην Sierra Bonita, ενώ μετά διστάζει: οι παραισθήσεις τελειώνουν σιγά-σιγά. Αυτό ξανασυμβαίνει, και βλέπουμε μία υγιή Diane να κοιμάται στο κρεβάτι της, ακριβώς στην ίδια θέση όπως το πτώμα της. Ο Καουμπόι ανοίγει την πόρτα και λέει «ομορφούλα, ώρα να ξυπνήσεις». Κοιτάμε ξανά- το σώμα της τώρα έχει πάρει τη μορφή πτώματος και ο καουμπόι φεύγει. Παρατηρούμε το πτώμα της Diane να αλλάζει σε σώμα που κοιμάται και ξυπνάει διστακτικά για να ανοίξει την πόρτα που χτυπάει. Είναι η γειτόνισσά της, που ήρθε να ζητήσει πίσω κάποια πράγματά της. Βρισκόμαστε τώρα στην πραγματική αφήγηση, στο πρωινό που η Diane αυτοκτονεί.


 

Η «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»- Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ DIANE/CAMILLA


Το υπόλοιπο της ταινίας έχει να κάνει με τον πραγματικό κόσμο, ουσιαστικά ακολουθώντας την πλοκή που περιγράφεται πιο πάνω στην «Βασική Ιστορία».


Δεν μπορούμε να πούμε πως η ταινία ακολουθεί μόνο την Diane και πως μένει βασισμένη στην αντικειμενική πραγματικότητα. Σε μερικά σημεία ο Lynch επιτρέπει στο όνειρο να εισβάλει, υπενθυμίζοντας μας πως είμαστε ακόμα συνδεδεμένοι με το ασταθές σύμπαν της Diane.


Ακόμα κι αν η Dianeδεν μπορεί να δει το μπλε κουτί και το τέρας, εμείς, σαν παρατηρητές, είμαστε βραβευμένοι με μια πιο προνομιούχα θέα. Ο Lynch αφηγείται αυτό το κομμάτι της ιστορίας χρησιμοποιώντας αρκετά φλασμπακ, που έχουν εισέλθει μέσα στην βασική συνέχεια του ξυπνήματος της Diane και της επιστροφής του τασακιού στην γειτόνισσά της, βλέποντας ένα όραμα της Camilla να φτιάχνει καφέ, να κοιτάει το κλειδί και να αυτοπυρπολείται.


Αυτές οι σκηνές μας μπερδεύουν συχνά, καθώς ο Lynch κάνει μια πονηρή χρήση επαναλαμβανόμενων στοιχείων για να υπονοήσει μία ψεύτικη αίσθηση συνέχειας: τηλέφωνα που χτυπάνε, ποτά στα χέρια και περαστικοί απ' το ένα δωμάτιο στο άλλο, όλοι να φαίνονται να «συνδέουν» μη-παρακείμενες σκηνές.


Ο καλύτερος τρόπος για να ακολουθήσουμε αυτό είναι παρατηρώντας τι φοράει η Diane σε κάθε σκηνή(στο παρόν φοράει πάντα μία βρώμικη ρόμπα) και ρίχνοντας μια ματιά σε σπάνια αντικείμενα στο δωμάτιο της.


Το τελευταίο τέταρτο της ταινίας ξεκινάει με την Diane να ξυπνάει για να χαιρετήσει τον γείτονα της. Βλέπουμε το μπλε κλειδί του εκτελεστή στο τραπέζι της-η Camilla είναι νεκρή. Κουρασμένη και αλλόφρων, η Diane βλέπει ένα ξαφνικό όραμα της Ρίτα/Camillaνα στέκεται στο διαμέρισμά της.


Ξεσπώντας σε δάκρυα, φωνάζει: «Camilla, επέστρεψες». Σταματάει προς στιγμήν, καταλαβαίνοντας πως μόλις τώρα είχε παραίσθηση της ερωμένης της.


(Αυτό είναι πολύ μπερδεμένο γι' αυτούς που βλέπουν την ταινία πρώτη φορά. Όχι μόνο δεν γνωρίζουμε πως η Diane και η Betty είναι το ίδιο πρόσωπο, αλλά έχουμε οδηγηθεί στο να πιστέψουμε πως η Ρίτα και η Camilla Rhodesείναι εντελώς δύο διαφορετικές γυναίκες! Τότε λοιπόν, γιατί αυτή η Diane φωνάζει την Ρίτα μας όπως εκείνη την ξανθιά που έκλεψε τον ρόλο της Betty; Και η Diane είναι πραγματικά η ίδια ηθοποιός που έπαιξε την Betty; Και τι συμβαίνει μ' αυτό το μπλε κλειδί; Ωχ όχι, ο Lynchετοιμάζει κάτι ...)


Αφού ανακτά τις αισθήσεις της, η Dianeξεκινάει να φτιάχνει ένα φλιτζάνι καφέ. Αλλά ένα ξαφνικό φλασμπακ πιάνει απροετοίμαστο τον θεατή και τώρα βρισκόμαστε στο παρελθόν, το φλιτζάνι του καφέ μετατρέπεται σε ποτήρι ουίσκι. Η Camilla είναι ξαπλωμένη γυμνή στον καναπέ της Diane και αφήνει το ποτήρι της δίπλα στο τασάκι της γειτόνισσας. Η Diane ξεκινάει τα ερωτικά παιχνίδια. Παρόλο που η Camilla φαίνεται να το απολαμβάνει, μετά από μερικά δευτερόλεπτα σπρώχνει πίσω την ερωμένη της. Παρόλη την δυσαρέσκεια της Diane, η Camilla επιμένει πως «δεν πρέπει να το συνεχίσουν άλλο αυτό».

altΕτοιμαζόμαστε να μάθουμε γιατί η Camilla άλλαξε τα συναισθήματα της προς εκείνη. Μετά την σκηνή του καναπέ, βρισκόμαστε στο στούντιο της ταινίας του Adam, όπου πρωταγωνιστεί η Camilla και η Diane έχει ένα μικρό ρόλο. Διώχνοντας τους πάντες απ' την σκηνή, καλούν την Diane να δει την Camilla και τον Adam να κάνουν πρόβα μια σκηνή, που φιλιούνται.


Δεν χρειάζεται να πούμε πως ταπεινώνεται. Μετά, η Camilla πάει στο σπίτι της Diane για να εξηγήσει, όμως εκείνη την διώχνει και επιστρέφει στον καναπέ της, όπου αυνανίζεται λυπημένη. Σταματάει όταν χτυπάει το τηλέφωνο.


altΜετά από αυτό ακολουθεί ακόμα ένα φλασμπακ, συνδεόμενο ρευστά με την προηγούμενη σκηνή, ενός τηλεφώνου που χτυπά. (πρέπει να σημειώσουμε πάλι πως η Diane είναι ντυμένη διαφορετικά)


Τώρα βρισκόμαστε στην σκηνή μετά τον αυνανισμό. Ίσως την ίδια μέρα, αλλά πιθανότατα βδομάδες αργότερα. Αυτό είναι το κρίσιμο φλασμπακ, το κλειδί όλης της ταινίας: το ταξίδι με την λιμουζίνα της Diane στο MulhollandDrive και η επόμενη ταπείνωση της στο πάρτι του Adam.


Σ' αυτό το κρίσιμο σημείο, μαθαίνουμε την αληθινή ιστορία της Diane, συναντάμε τους περισσότερους ανθρώπους που χρησιμοποιεί στην φαντασία της και γινόμαστε μάρτυρες της συναισθηματικής καταστροφής της, που έχει σαν αποτέλεσμα την απόφασή της να σκοτώσει την Camilla.


Αφού βλέπουμε την Diane να καταρρέει στο πάρτι, φεύγουμε γρήγορα για το Winkie'sDiner, όπου η Diane προσλαμβάνει τον εκτελεστή, γνωρίζει μία σερβιτόρα που την λένε Bettyκαι ανταλλάσει ματιές με αυτό το μέντιουμ.


Εδώ είναι το σημείο που η Diane παίρνει αποφάσεις που θα την αναγκάσουν να καταστέλλει συντριπτικά αισθήματα ενοχής και απώλειας. Εδώ είναι που η Diane δημιουργεί το τέρας, το μπλε κουτί και τις δικές της βασανιστικές ενοχές.


Για να υπογραμμίσω αυτό, ο Lynch φεύγει από την πραγματική αφήγηση σ' αυτό το σημείο για να μας πάει έξω από το Winkie'sDiner. Βλέπουμε το τέρας, τώρα απογυμνωμένο από την γκλαμουριά του ονείρου και να μοιάζει βρώμικο. Βάζει το μπλε κουτί μέσα σε μία τσάντα. Τότε βλέπουμε τους παππούδες της Diane, μανιακούς, να ξεκινούν την αποστολή τους.Τελικά, επιστρέφουμε στο παρόν. Τυλιγμένη στην ρόμπα της, η Diane κάθεται και βλέπει το μπλε κλειδί, τρεμάμενη λίγο, όπως έτρεμε στο Κλαμπ Silencio κατά τη διάρκεια του χειροκροτήματος.  


Τρομαγμένη από ένα άγριο σφυροκόπημα στην πόρτα, η Diane παρακολουθεί τρομαγμένη την σκηνή που οι παππούδες της γλιστράνε κάτω απ' την πόρτα σαν μινιατούρες και επεκτείνονται σε μέγεθος, ένα ζευγάρι από τρομακτικά τέρατα, που την κυνηγάνε ως την κρεβατοκάμαρα.


Πέφτει πάνω στο κρεβάτι, ανοίγει το συρτάρι της, από όπου βγάζει ένα όπλο και αυτοπυροβολείται στο στόμα. Όμως, βλέπουμε επίσης μία αναλαμπή από κάτι που βρίσκεται μέσα στο συρτάρι-το μπλε κουτί;


Τώρα πια γνωρίζουμε την θέση του πτώματός της και το βλέπουμε, καθώς το δωμάτιο πλημμυρίζει από καπνό και μπλε φως. Εν συντομία βλέπουμε το αινιγματικό πρόσωπο του τέρατος, μετά μία εικόνα της ευτυχισμένης Dianeκαι της Camillaνα στροβιλίζονται σε μια ονειρικό έκδοση του Λος Άντζελες. Η σκηνή μετατρέπεται στην τρεμουλιασμένη σκηνή στο Κλαμπ Silencio, όπου μία άσχημη, γριά γυναίκα με εφιαλτικά μπλε μαλλιά ψιθυρίζει «Silencio». 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΠΛΕ ΚΟΣΜΟ: ΤΟ ΚΟΥΤΙ, ΤΟ ΤΕΡΑΣ, ΤΟ ΓΕΡΙΚΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΑΜΠ

SILENCIO


Φυσικά, το μπλε κουτί είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα μυστήρια της ταινίας και υπάρχουν πολλές θεωρίες που αφορούν την φύση του.


Πρώτα από όλα, νομίζω πως το κουτί έχει πολλές, συνδεδεμένες σημασίες και δεν είναι απαραίτητο να το περιορίσουμε σε μία.


Πιστεύω επίσης πως το κουτί, το τέρας, οι συρρικνωμένοι παππούδες της Dianeκαι το Κλαμπ Silencioσχετίζονται όλα μαζί και φτιάχνουν ένα σύστημα, όπως το σύστημα του Id(Αυτό)-superego(Υπερεγώ)-ego(Εγώ) και τα συλλογικά ασυναίσθητα αντίστοιχα.Ένα απ' τα πιο βασικά του στοιχεία, είναι το ότι το μπλε κουτί αντιπροσωπεύει τις αναμνήσεις που έχουν κατασταλεί και την συνειδητοποίηση της πραγματικότητας πως η Dianeπρέπει να τα διώξει μακριά για να κατασκευάσει τον φανταστικό κόσμο της.


«Εγγεγραμμένη» με τον θάνατο της Camilla, έχει καλέσει στην ύπαρξη όταν η Diane δίνει τη διαταγή για το χτύπημα, μία απάντηση στην δική της ερώτηση, «τι ανοίγει το κουτί;». Ενσαρκωμένοι επίσης σ' αυτό το σημείο είναι και το τέρας με τους παππούδες της. Το τέρας αντιπροσωπεύει τον παραμορφωμένο εαυτό της (το διαλυμένο εγώ της) και φαίνεται να αλλάζει εμφάνιση κάθε φορά που το βλέπουμε. Όπως στην εικόνα του DorianGray, όταν η Dianeγίνεται πιο αγνή και όμορφη όπως η Bettyστην φανταστική αφήγηση, το τέρας γίνεται από έναν δυστυχισμένο άστεγο, σε μία απαίσια γριά.


Το τέρας όμως δεν είναι αποκλειστικά μία φιγούρα του κακού. Λειτουργεί και ως μία διαβρωτική δύναμη δικαιοσύνης στην οποία η ίδια η Dianeπροσπαθεί να διαλύσει την φαντασία της και να συνειδητοποιήσει την αλήθεια. Είναι το τέρας που πακετάρει το μπλε κουτί σε μια καφέ, χάρτινη σακούλα και μετά στην λεία, μαύρη τσάντα. Από αυτήν την τσάντα προκύπτουν επίσης οι παππούδες-βασανιστές, που μεταμορφώνονται από γενναιόδωρους προστάτες της αθωότητας, σε μανιακούς, εξοπλισμένους με τα νύχια της ενοχής. Μικροσκοπικοί και κακόκεφοι αρχικά, θα μεγαλώσουν σε ανάστημα όπως η φωνή της συνείδησης, τελικά συντρίβοντας την Dianeκαι οδηγώντας την στην αυτοκτονία.Σε ένα μυθικό επίπεδο, το μπλε κουτί φυσικά μας θυμίζει το κουτί της Πανδώρας, με τους κινδύνους που κρύβονται αν ανοιχτεί, περιορισμένους στην καταστροφή του προσωπικού «σύμπαντος» της Diane. Και φυσικά, μία σεξουαλική ένωση βρίσκεται επίσης μέσα στο κουτί-άλλωστε, μία απ' τις πηγές του θυμού της Dianeείναι η ερωτική και η ρομαντική μη πληρότητα και μέρος της φαντασίας της μπορεί να απελευθερωθεί κατά την διάρκεια του αυνανισμού.Έτσι λοιπόν, γιατί το κουτί εμφανίζεται μέσα στην τσάντα, στο Κλαμπ Silencio;Για να απαντήσουμε σ' αυτή την ερώτηση, κάποιος πρέπει να καταλάβει την φύση του Κλαμπ Silencioκαι, όπως το κουτί, περιέχει κι αυτό πολλές μεταφορικές έννοιες.


Αρχικά, η ίδια του η ύπαρξη σαν νυχτερινό καμπαρέ επικαλείται έναν «οικοδεσπότη» εγκόσμιας ένωσης: είναι θέατρο, μέρος που γίνονται παραστάσεις, κάπως δυσάρεστος δεσμός πόθου και παραίσθησης. Κανείς εκεί δεν φαίνεται απόλυτα χαρούμενος:


το Silencioείναι ένα σπίτι για ραγισμένες καρδιές, άυπνους «ναυαγούς» και πρόσφυγες της ηρεμίας του ύπνου. Το Κλαμπ Silencioδεν χρειάζεται διαφήμιση- οι προστάτες του ξυπνούν στην μέση της νύχτας και ξέρουν πού θα πάνε. Αλλά ενώ ένα κανονικό καμπαρέ αναπτύσσεται με διαπραγματεύσιμες ψευδαισθήσεις, το Κλαμπ Silencioεπιθυμεί να φωτίσει το μπέρδεμα μεταξύ της πραγματικότητας και της αντίληψης και να εκθέσει την θεατρική υποκρισία.


Σε ένα σημείο, ο Μάγος του ανακοινώνει «Είναι ... αυταπάτη, ψευδαίσθηση. Ακούστε!» και ξεκινάει το χειροκρότημα. Η Dianeαρχίζει να τρέμει ανεξέλεγκτα, λες και οι ψευδαισθήσεις της ανετράπησαν από τις λέξεις του δημιουργού. Ο Μάγος εξαφανίζεται και η σκηνή «καίγεται» από ένα υγρό, μπλε φως, το τετραγωνικό σχήμα της προσφέρει μία ομοιότητα με ένα γυαλιστερό, μπλε κουτί. Πράγματι, σ' αυτό το σημείο το κουτί πιθανότατα φανερώνεται στην τσάντα της Diane, αλλά δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα το εξής: βρέθηκε εκτεθειμένη, το παιχνίδι ξεκίνησε κι από αυτό το σημείο, δεν μπορεί πια να βρει καταφύγιο στην παραίσθηση.


Η RebekahDelRioέρχεται στη σκηνή, η Bettyκρατιέται απ' τη Ρίτα για μία τελευταία φορά, σαν να αφήνονται ελεύθερες στο συγκινητικό τραγούδι (Crying), με τους κατάλληλους και πονεμένους στίχους, ντυμένους στα ισπανικά. Μα, φυσικά, ακόμα κι αυτό είναι ένα ψέμα.


Όταν η τραγουδίστρια καταρρέει και ο δίσκος συνεχίζει να παίζει, η Bettyξέρει τι πρέπει να κάνει και πιάνει την τσάντα της. Εκεί, στο μαύρο, μητρικό βάθος της βρίσκει το μπλε κουτί, που θα είναι η ανατροπή της. Τώρα που έχει επιτύχει τον πόθο της για την ένωση με την Ρίτα/ Camilla, η φαντασία της δεν μπορεί να την στηρίξει άλλο και η ουσιαστική κοιλότητα της είναι εκτεθειμένη πια: nohaybanda(δεν υπάρχει ορχήστρα). Πηγαίνοντάς το σπίτι, η Dianeεπιτρέπει στην «Ρίτα» να βάλει το κλειδί και αρνείται την ύπαρξή της-άλλωστε, το κλειδί πάντα περιείχε μέσα τον θάνατο της Camilla. Η φαντασία τελείωσε και ό,τι έχει απομείνει είναι η συνειδητοποίηση του τρόμου και η χλευαστική αναζήτηση των μανιών.alt


Με κάποιο τρόπο, το Silencioμπορεί να ιδωθεί σαν το μπλε κουτί, πιο μεγάλο. Εκεί που το μπλε κουτί αντιπροσωπεύει τις εύθραυστες ψευδαισθήσεις της Diane, το Κλαμπ καλύπτει ολόκληρο τον κόσμο- ή στο τέλος μόνο, την ίδια την ταινία.


Ο Lynch, ο καλλιτέχνης που παίζει με το κοινό του, μας υπενθυμίζει πως ακόμα κι αυτό που βλέπουμε είναι ένας αντικατοπτρισμός ήχου και εικόνας.


Ακόμα και αν ο Μάγος μας πληροφόρησε ότι η ορχήστρα δεν υπάρχει και ό,τι ακούμε είναι από δίσκο, σαν την Bettyκαι τη Ρίτα, παραπλανηθήκαμε από το πάθος και την ένταση της τραγουδίστριας, ξεχνώντας πολύ εύκολα πως είναι μόνο playback.


Όταν πέφτει στην σκηνή, είμαστε κι εμείς τρομαγμένοι, όπως το κοινό της- τρομαγμένοι, και για βλακώδες λόγο, επειδή επιτρέψαμε στους εαυτούς μας να εξαπατηθούν, ήμασταν πρόθυμοι συμμετέχοντες στην ίδια μας την εξαπάτηση.


Επίσης μας φέρνει και την βαθύτερη εξαπάτηση της ταινίας: nohaybanda. Κι έτσι ο Lynchδιαλέγει αυτό τον επίλογο, αυτή τη ρήξη στην αναστολή της δυσπιστίας και την κάμπτει στην τέχνη του: βλέπουμε την Bettyνα παίρνει στην κατοχή της το κουτί με την γνώση μας να έχει αλλάξει και το δέρμα μας να έχει παγώσει.


Το Κλαμπ Silencioέχει ακόμα ένα αίνιγμα να θέσει-την γυναίκα με τα μπλε μαλλιά. Σε απόσταση από το «κουτί» της στην σκηνή, κάθεται ήσυχα, αλλά αυταρχικά, βαμμένη εκτυφλωτικά και «στεφανωμένη» από ένα περίεργο κεφάλι και έντονα, μπλε μαλλιά.


Ενώ ούτε η παρουσία της ούτε ο στόχος της δεν εξηγούνται ποτέ, ο μικρός διάλογος που έχει φέρνει την ταινία σε ένα σημείο. Μπορεί να είναι η ερωμένη του Κλαμπ, μπορεί να είναι μία ευνοημένη προστάτιδα του, ή μπορεί να είναι μία ιδανική μορφή του τέρατος- ειδικά αν δούμε το τέρας σαν υπουργό μυστικών, που λειτουργεί σαν ανελέητο πράκτορα της πραγματικότητας.


Αν το Κλαμπ είναι η παγκόσμια εικόνα του προσωπικού κουτιού της Diane, η κυρία με το μπλε μαλλί θα μπορούσε να είναι η Βασίλισσα των Τεράτων. Εξάλλου, και η γυναίκα και το τέρας ξαναεμφανίζονται στα τελευταία λεπτά της ταινίας.


Πρώτα βλέπουμε το τέρας, το πρόσωπό του να αιωρείται πάνω απ' το αχνιστό κρεβάτι της Diane. Ο όρθιος στύλος του κρεβατιού είναι ορατός στην αστραφτερή μπλε ομίχλη δίνει στην όλη σκηνή μία ομοιότητα με την σκηνή του Κλαμπ Silencio, όπου το κάθετο μικρόφωνο φαινόταν στο λαμπερό, μπλε φως. Ενώ αυτή η ομοιότητα ενισχύεται από την εμφάνιση της πραγματικής σκηνής, βλέπουμε ξανά την Γυναίκα με τα μπλε μαλλιά, να στέκεται πάνω απ' την εικόνα και να ψιθυρίζει το μοναδικό ξόρκι της: «Silencio».Μία προκλητική λέξη για να τελειώσω, όπως το κοινό του MulhollandDriveθα κλίσει σε οτιδήποτε άλλο εκτός από ησυχία όπως φεύγουν απ' το σινεμά!


Ίσως, όπως πρότειναν κάποιοι θεατές, δεν είναι περάτωση, αλλά μία αρχή, μία διαταγή: ησυχία- η κουρτίνα ετοιμάζεται να πέσει στο πραγματικό έργο. Αλλά ακόμα κι έτσι, είναι η τελευταία λέξη που εμείς, οι θεατές, ακούμε.


Και είναι επιπλέον περίπλοκα συνδεδεμένη μ' αυτό που συνέβαινε πριν. Όπως ακριβώς πολλοί «δύσκολοι» καλλιτέχνες, ο Lynchείναι πολύ διστακτικός για να συζητήσει την δουλειά του.


Ίσως το «Silencio» να μην είναι μόνο ένα καλλιτεχνικό σχόλιο, αλλά και μία εισαγωγή, που αντηχεί τις πολλές μυστικές πεποιθήσεις, που έχουν σχέση με την ησυχία με σοφία και κατανόηση.


Ο Lynchμπορεί να υπονοεί πως το MulhollandDriveθα πρέπει να πρώτα να επιτραπεί να εγκατασταθεί στον υποσυνείδητο κόσμο των ονείρων, όπου το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας ανήκει και που βρίσκει ένα θαυμάσιο είδος αρμονίας.


Άλλωστε, ακόμα κι αν ο πυρήνας της ταινίας αντιστέκεται στην λογική διείσδυση, μπορεί ακόμα να έχει νόημα. Το αίνιγμά της κρατάει μία αόριστη αλήθεια στον λογικό νου και παρόλα αυτά, έχει νόημα μέσα στην σφαίρα της συναισθηματικής και πνευματικής εμπειρίας. Για να επιστρέψουμε σε παλιά παραδείγματα, σκεφτείτε το ρίγος που μας έδωσε η εμπειρία της λωρίδας του Mobius, την κατάπληξη που ήμασταν απορροφημένοι στο χαρτί του Escher, ή την χαρά που νιώσαμε διαβάζοντας δυνατά το FinnegansWake.


Ενώ οι συνεχείς προβολές και οι προσεκτικές αναλύσεις αποκαλύπτουν ένα εκπληκτικό ποσοστό δομής και συνεκτικότητας, σημεία του παραμένουν παράδοξα και είμαι ικανοποιημένος που τα αφήνω να παραμείνουν έτσι. Σαν μία άλλη διάσημα αόριστα δουλειά που ολοκληρώθηκε, «Τα υπόλοιπα είναι σιωπή».

 


**Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τη μεγάλη μου κόρη ΕΥΑ για τις μεταφράσεις-απόδοση στα Ελληνικά του κειμένου Ανάλυσης της ταινίας συμβάλλοντας αποφασιστικά για το στήσιμο αυτής εδώ της παρουσίασης**

Ένα εκπληκτικό βίντεο με τίτλο:  DIANA & CAMILLA'S THEMEΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ της ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

σειρά έχει σήμερα να συνεχίσουμε τον περίπατό μας στο μαγικό κόσμο των

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

Θα ταξιδέψουμε σήμερα πέρα στην Άπω Ανατολή, σε δύο μεγάλα και σημαντικά Κινηματογραφικά Φεστιβαλικά δρώμενα, με μεγάλη σημασία στο χώρο του Διεθνούς Κινηματογράφου.


HONG KONG INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

TAIPEI GOLDEN HORSE FILM FESTIVAL and AWARDS

Δύο πολύ σημαντικές διοργανώσεις, που διοργανώνονται σε δύο διαφορετικούς κρατικούς κόσμους οντότητες,

στην Λ.Δ. της ΚΙΝΑΣ και στην TAIWAN

Δύο κρατικές οντότητες που τις χωρίζει άβυσσος σε Ιστορία και αντιπαλότητα αλλά της ενώνει η Τέχνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το Κινηματογραφικό μας Ταξίδι στην ΑΣΙΑ και αναλυτικά στα δύο αυτά ΦΕΣΤΙΒΑΛ.
alt
HONG KONG INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Η Μεγάλη αυτή διοργάνωση αποτελεί, πέραν των άλλων και μια πλατφόρμα για σκηνοθέτες, δημιουργούς, αλλά και όλους τους συντελεστές του Κινηματογράφου.
Σκοπος της είναι να προωθήσει αυτό το είδος της δουλειάς.
Διοργανώνονται ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ καθώς φυσικά και ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ.
Η Διοργάνωση στοχεύει στην ανάδειξη νέων ταλέντων στο χώρο της 7ης Τέχνης και φυσικά έχει σημείο και τόπο αναφοράς την ΚΙΝΑ και το χώρο της ΑΣΙΑΣ.

alt

Η ΙΣΤΟΡΙΑ της ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ξεκίνησε στην πρώτη του μορφή από το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΗΣ του HONG KONG στα 1977 και μέχρι το 2001 την διοργάνωση την είχε το LEISURE AND CULTURAL SERVICES DEPARTEMENT.
Από το 2002 έως και το 2004 είχαμε το HONG KONG ARTS DEVELEPOMENT COUNCIL που ανέλαβε τη διοργάνωση.

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ παίρνουν κάθε χρόνο μέρος γύρω στις 300 ταινίες κατά Μ.Ο. από 50 χώρες του κόσμου.
Η Διοργάνωση με τις προβολές γίνεται σε 11 ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ στο HONG KONG.
Ένα πλήθος γύρω στα 580.000 άτομα, τα τελευταία χρόνια παρακολουθούν τις εκδηλώσεις, τις οποίες στηρίζουν γύρω στους 4.500 επαγγελματίες.

Οι νέες παραγωγές θεωρούντα GALA ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ με την παρουσίαση των συντελεστών.
Η Διοργανώτρια αρχή έχει 300 περίπου διαπιστεύσεις δημοσιογράφων απεσταλμένων και το ΦΕΣΤΙΒΑΛ έχει ήδη κλείσει ένα κύκλο 33 ετών ζωής.

alt


ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ των ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ


Υπάρχουν Πέντε μεγάλες κατηγορίες στη διοργάνωση:

 1. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΙΑΣ
 2. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ DOCUMENTARIES
 3. FIPRESCI AWARDS
 4. SIGNIS AWARDS
 5. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΜΙΚΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΩΝ
alt

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Διοργανώτρια αρχή του Φεστιβάλ είναι η
HONG KONG INTERNATIONAL FILM FESTIVAL SOCIETY  (HKIFFS)
μια χαρισματική, μη κερδοσκοπική, μη Κυβερνητική οργάνωση φορέας, με σκοπό την ανακάλυψη και την προώθηση της δημιουργικότητας της τέχνης του Κινηματογράφου.
Επίσης στοχεύει στην διαχρονική προβολή του ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και να δώσει στο κόσμο αξιόλογες ταινίες από όλο το κόσμο, εμπλουτίζοντας έτσι και την Καλλιτεχνική ζωή στο HONG KONG

 Για αυτό το λόγο διοργανώνονται ετήσια, 3 εκδηλώσεις το ΜΑΡΤΗ και τον ΑΠΡΙΛΗ.

 • THE HONG KONG INTERNATIONAL FILM FESTIVAL (HKIFF)
 • THE HONG KONG ASIA FILM FINANCING FORUM (HAF)
 • ASIAN FILM AWARDS (AFA)

alt

alt

altGOLDEN HORSE FILM FESTIVAL AND AWARDS

alt

Η Διοργάνωση αυτή στην "άλλη" Κίνα, στο αποκομμένο μέρος της, την TAIWAN, ξεκίνησε το 1962, από το Γραφείο πληροφοριών της Κυβέρνησης.
Η Διοργάνωση είναι ετήσια και γίνεται στην TAIPEI τον ΝΟΕΜΒΡΗ και ΔΕΚΕΜΒΡΗ.

Και το ΦΕΣΤΙΒΑΛ αυτό έχει μεγάλη φήμη, σημαντικότητα, αναγνωρισιμότητα στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο και κύρια στην ανάδειξη προώθηση του ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.


alt

Το ΒΡΑΒΕΙΟ της ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ είναι το
ΧΡΥΣΟ ΑΛΟΓΟ
το οποίο απονέμεται στο τέλος μιας ΜΗΝΙΑΙΑΣ διαδικασίας εκδηλώσεων, προβολών πάνω στα υποψήφια φιλμς.
Η Πλειοψηφία των βραβευθέντων δημιουργών και παραγωγών, στα πλαίσια της λογικής στήριξης της τοπικής κουλτούρας είναι παραγωγές Ασιατικές. Η Περίοδος υποβολής των έργων κλείνει κάθε ΑΥΓΟΥΣΤΟ, ανακοινώνονται οι ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ τον ΟΚΤΩΒΡΗ και η διαδικασία της απονομής γίνεται ΝΟΕΜΒΡΗ-ΔΕΚΕΜΒΡΗ κάθε έτους.

Το ξεκίνημα έγινε τον ΜΑΗ 1962 με την πρώτη διοργάνωση στο όνομα:
"MANDARIN FILM AWARD REGULATION OF 1962 YEAR"
Το όνομα "ΧΡΥΣΟ ΑΛΟΓΟ" προήλθε από τα Νησιά KINMEN & MATSU

Από το 1996, στα πλαίσια της σύσφιξης των σχέσεων της TAIWAN με την ΚΙΝΑ επετράπη να μετέχουν στη διοργάνωση υποψηφιότητες και δημιουργίες από την ΚΙΝΑ.


alt


Κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 εκδηλώσεων του Φεστιβαλ δεν υπήρχαν καλεσμένοι στην διοργάνωση.

Από την 15η όμως επέτειο, οι Πύλες άρχισαν να ανοίγουν στον υπόλοιπο Κινηματογραφικό κόσμο. Έτσι είχαμε και τις πρώτες αφίξεις ανθρώπων του Κινηματογράφου.


Στις ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ των ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ


υπάρχουν ΟΛΑ τα είδη της Κινηματογραφικής τέχνης χωρίς καμία εξαίρεση:

Εκτός των κλασικών βραβείων υπάρχει το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ καθώς και ειδική αναφορά στο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ


alt


alt

Αυτά λοιπόν είναι ΔΥΟ σημαντικά και ΜΕΓΑΛΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

της ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ με τη δική τους αξία και συμβολή στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και τις διοργανώσεις του, ειδικά σε μια Ήπειρο, την ΑΣΙΑ, με μεγάλη συμβολή στη δική της Κινηματογραφική Τέχνη.
ADRIAN LYNE: *ΕΝΝΙΑΜΙΣΗ ΒΔΟΜΑΔΕΣ* Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Από την ....σκληρότητα του QUENTIN TARANTINO φίλες και φίλοι

θαρρώ είναι όμορφο να περάσουμε σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Στα πλαίσια της παρουσίασής μας στο ΦΙΛμ της ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

θα περάσουμε σε κάτι ΕΡΩΤΙΚΟ, ΕΝΤΟΝΑ ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΟ και συνάμα ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ.


Σας παρουσιάζουμε σήμερα το ΕΡΩΤΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ του


ADRIAN LYNE


"ΕΝΝΙΑΜΙΣΗ ΒΔΟΜΑΔΕΣ"


9 1/2 WEEKS


alt

ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1986  (ΗΠΑ)

Ο ADRIAN LYNE στήνει μια έντονη αισθησιακή και ερωτική Ιστορία μεταξύ μιας Γυναίκας, που δουλεύει σε μια Gallery Τέχνης και ενός εντυπωσιακού Άντρα.
Δεν γνωρίζει πολλά για τον άνθρωπο που μοιράζεται απίστευτα έντονες ερωτικές στιγμές, που την απελευθερώνει ερωτικά σαν άνθρωπο και σαν Γυναίκα με επίκεντρο τον έρωτα αλλά όταν τα πράγματα αρχίζουν να αναζητούν περισσότερα για τη ζωή του τότε η σχέση τους αρχίζει και περιπλέκεται.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σεναριο:  ZALMAN KING (Άγρια ορχιδέα), SARAH KERNOCHAN

Σκηνοθεσία:  ADRIAN LYNE

alt

Κόστος παραγωγής:  17 εκατομ. δολλάρια

ΜΟΥΣΙΚΗ:  TOM CARLIN, JACK NITZSCHE
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:  BOBBIE READ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  PETER BIZIOU

alt

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΡΟΛΟΙ

KIM BASINGER στο ρόλο της ELIZABETH

MICKEY ROURKE στο ρόλο του JOHN

MARGARET WHITTON στο ρόλο της MOLLY

DAVID MARGULIES στο ρόλο του HARVEY

CHRISTINE BARANKSI στο ρόλο της THEA

KAREN YOUNG στο ρόλο της SUE


Η συγγραφέας ELIZABETH MCNEILL μεταφέρει στο ομώνυμο Βιβλίο της τη «σπουδή» της Ηρωίδας της (φέρει το ίδιο όνομα με το δικό της ...) πάνω στον Έρωτα όπως τον βιώνει σε μια Παράξενη, Ισοπεδωτική, Μυστηριώδη Ερωτική συνύπαρξη με τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας.

 


Ο Σκηνοθέτης της Ταινίας, ο Βρετανός ADRIAN LYNE, δίνει στις «9 1/2 Βδομάδες», τη 2η κατά σειρά ταινία του. Η πρώτη του δημιουργία ήταν το Αισθαντικό και γλυκύτατο "FLASHDANCE" (1983) με την αξέχαστη μουσική του GIORGIO MORODER.

Ο σκηνοθέτης συνέχισε το σπουδαίο του έργο, πάντα στο κλίμα του Ερωτικού και Αισθησιακού Κινηματογράφου, δίνοντας τα:

«ΟΛΕΘΡΙΑ ΣΧΕΣΗ» (198Cool

«ΞΥΠΝΗΜΑ στον ΕΦΙΑΛΤΗ» (1990)

«ΛΟΛΙΤΑ» (1997) και τέλος την

«ΑΠΙΣΤΗ» (2002)

alt


ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: ΑΝΑΛΥΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η προβολή του σχετικού θέματος, μια δηλαδή ερωτική σχέση ενός ζευγαριού, βασισμένη απόλυτα και ολοκληρωτικά στην «αποθέωση» της Σεξουαλικής Εμπειρίας και την Αναζήτηση της απόλυτης Ηδονής, προκάλεσε  όταν πρωτοπροβλήθηκε τόσο για το θέμα όσο και για τις ιδιαίτερα τολμηρές ερωτικές σκηνές, οι οποίες έβαζαν την αποθέωση της Ερωτικής Ηδονής στο Επίκεντρο του θέματος. Μεγάλο μέρος από το Υλικό της ταινίας, αναγκαστικά οδηγήθηκε σε ΠΕΡΙΚΟΠΗ καθώς οι σκηνές ξεπερνούσαν το «κοινά αποδεκτό» για την εποχή Σεξουαλικό θέμα. Exclamation mark

 

Μια πανέμορφη και γοητευτική Υπάλληλος μιας Γκαλερί, έχοντας βγει από ένα σύντομο Γάμο, η ELIZABETH (την υποδύεται η πανέμορφη και εκρηκτική Αμερικανίδα, KIM BASINGER, στα 33 της τότε χρόνια ...), συναντά περιστασιακά έναν Γοητευτικό νεαρό μικρό επιχειρηματία, τον JOHN (τον υποδύεται ο Αμερικάνος τότε star MICKEY ROURKE, στα 30 του τότε χρόνια ...).

 

Η έλξη τους οδηγεί σε μια σχέση θυελλώδη, απίστευτα αισθησιακή, έντονη και απόλυτη χωρίς κανένα συμβιβασμό και όριο.

 
Στο πρώτο μέρος της ταινίας, το ζευγάρι, με την καθοδήγηση του John, βιώνει την αναζήτηση της απόλυτης Ηδονής, στα πλαίσια μιας λαμπερής Ερωτικής συνύπαρξης, όπου τα δύο κορμιά «χορεύουν» στην κυριολεξία έναν εκφραστικότατο «χορό» αισθήσεων, απόλαυσης, ηδονών και έντασης. (Έχει αφήσει «εποχή» στον Κινηματογράφο η χαρακτηριστική σκηνή του αισθησιακού στριπ-τηζ της KimBasinger υπό τον ήχο της μουσικής του JoeCocker ...!!!)

 

Η ELIZABETH δεν γνωρίζει το παραμικρό για τον φλογερό εραστή της, παρά μόνο το όνομά του καθώς εκείνος αρνείται πεισματικά να της δώσει στοιχεία για το πρόσωπό του, τονίζοντας τη σημασία Μονάχα της ερωτικής τους συνύπαρξης. Δεν υπάρχει κανένα «ρομάντζο», δεν υπάρχει εξ αρχής «πνευματική επαφή» παρά μονάχα ερωτικό ένστικτο. Δεν την δεσμεύει στην προσωπική της ζωή, δεν τις υπαγορεύει όρους ή περιορισμούς. Δεν ζητά τίποτα από εκείνη παρά μόνο το κορμί της για να την «ταξιδέψει» σε ανεξερεύνητα ηδονικά «μονοπάτια» ...

 

Και εκεί ο χαρακτήρας του Ερωτικού αυτού Φιλμ, σπουδής πάνω στην Ερωτική συνύπαρξη, ντύνεται στα χαρακτηριστικά του ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΘΡΙΛΕΡ. Το «άγνωστο», το «παράξενο», το «ανώνυμο» και «κρυφό» του γοητευτικού εραστή έρχεται να ΤΑΡΑΞΕΙ τον εσωτερικό κόσμο της Γυναίκας, της ELIZABETH, η οποία ξεκινάει να αντιλαμβάνεται δύο πράγματα:

1)      την βαθμιαία μεγαλύτερη εξάρτησή της από αυτόν τον άντρα, και

2)    τη ζωή της στο περιβάλλον της να γίνεται προβληματική, καθώς ο τ. σύζυγός της πλέον βρίσκεται ερωτικά με τις φίλες της και ο κόσμος της καταρρέει.

 

Το 2ο μέρος του έργου πραγματεύεται την εξέλιξη αυτής της θυελλώδους συνύπαρξης και ένα ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ σπουδή στις ανθρώπινες σχέσεις.

Υπάρχει ο έρωτας Μονάχα με την Σεξουαλική του και Ηδονική του διάσταση ; Ισορροπεί μια σχέση μονάχα στην ηδονή και στη γλώσσα του κορμιού ; ή απαιτείται και η παρουσία της ΑΓΑΠΗΣ, δηλαδή και της Πνευματικής σχέσης ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αγγίξουμε την τελειότητα ; είναι ο ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ του κάθε ΑΝΘΡΩΠΟΥ ;

 

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ εδώ, κάνει το ΜΕΓΑΛΟ του ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ και την ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ του. Ενώ το θέμα του «γκρεμίζει» τα συντηρητικά και θεσμικά ερωτικά πρότυπα, κάτω από το βάρος της έξωθεν πίεσης και ενός Κοινού παραδοσιακού και συντηρητικού αναγκάζεται να κάνει τη μεγάλη υποχώρηση, γεγονός που φαίνεται στα πρόσωπα των Ηρώων του έργου.

Η ELIZABETH φτάνει στο σημείο να ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ τον JOHN για να νιώσει τον Εγκεφαλικό Έρωτα, εκείνος κάνει τη μεγάλη στροφή, απαρνούμενος τις ιδέες του, για να ομολογήσει τελικά στο Κλείσιμο του έργου ότι είναι πλέον Ερωτευμένος μ'  αυτήν.

 

Το φαινόμενο της αναδίπλωσης ιδεών στον ADRIAN LYNE δεν συναντάται μονάχα στις «9 1/2 Βδομάδες». Κατ'  εξοχήν το βλέπουμε και στο μετέπειτα έργο του όπου ο Σκηνοθέτης αδυνατεί να υπερβεί αυτό που ξεκινάει στη θεματολογία του. Στο έργο του η «ΑΠΙΣΤΗ» («UNFAITHFULL»), στο φινάλε καθαιρεί την παθιασμένη ερωτικά «άπιστη» Σύζυγο, η οποία επανέρχεται «νικημένη» πίσω στην «νόμιμη» συζυγική αγκάλη.

 

Ο ADRIAN LYNN ,για την εποχή του, δημιουργεί ένα Ερωτικό φιλμ που θα μπορούσε να καταγραφεί και ως Ιδεολογικό ράπισμα στα πρότυπα των ερωτικών σχέσεων, ζωγραφίζει ανάγλυφα και αναδεικνύει την απαράμιλλη δύναμη του Ερωτισμού και της Ηδονής αλλά αδυνατεί στο φινάλε να κάνει την Υπέρβαση που ξεκίνησε.

alt

alt

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Το «άστρο» της KIM BASINGER, λάμπει στην κυριολεξία στις «9½ Βδομάδες», καθώς η πανέμορφη Ηθοποιός απαντά απόλυτα στις προκλήσεις του τολμηρότατου ρόλου της, δημιουργώντας μια ερμηνεία πρότυπο για ανάλογα φίλμς.  

Σεμνή, προσιτή, απλή, απίστευτα Ερωτική και εκφραστική βαδίζει βήμα-βήμα το δύσκολο πρότυπο Γυναίκας που συναντά τον Ερωτικό παροξυσμό αναδεικνύοντας κρυμμένες πτυχές του εσωτερικού της κόσμου.

Ο MICKEY ROURKE, θετικός, αλλά ενώ όλοι περίμεναν να πάρει τις ερμηνευτικές πρωτοβουλίες, δεν κατόρθωσε σε καμία περίπτωση να ανταποκριθεί σε αυτές, μένοντας στη σκιά της αύρας της Συμπρωταγωνίστριάς του.

 

alt

altΟι «9  ½ Βδομάδες» άφησαν τη δική τους «σφραγίδα» στον Ερωτικό Κινηματογράφο και, χωρίς να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν, εξακολουθούν να κοσμούν την Κινηματογραφική Ταινιοθήκη ως εκφραστικό και αισθαντικό δημιούργημα τέχνης.     


alt

altΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ του ΜΗΝΑ: QUENTIN TARANTINO

Σήμερα Φίλες και Φίλοι

θα πάμε παρέα και συντροφιά με έναν Μεγάλο πραγματικά ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ του Αμερικάνικου Κινηματογράφου, που

τα τελευταία χρόνια από τη δεκαετία του 1990, μας δίνει ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Μιλάμε για τον εξαίρετο:


QUENTIN TARANTINO


alt


Ένας Κινηματογραφικός δημιουργός με "σκληρή" θεματολογία, ένα σκηνοθέτης που δεν διστάζει να βουτήξει μέσα στη ΒΙΑ, που πολλές φορές θα μπλέξει σε ένα ατέρμονα Κύκλο εικαστικού αίματος, ένας άνθρωπος του Κινηματογράφου, που δεν ξεκίνησε τη διαδρομή του στην 7η Τέχνη σαν σκηνοθέτης εξ αρχής αλλά δούλεψε πάρα πολλούς χώρους:

Υπήρξε:  ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ


alt


Οι ταινίες του έχουν πάντα κάτι ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ να "πουν", να εκφράσουν, έχουν ένα ιλιγγιώδη ρυθμό, έντονες συγκρούσεις, Βίαιο και αιματηρό κόσμο, δεμένες με εκπληκτική μουσική, πάντα συγκινούν.

Πολλές φορές, κινούνται στο μαγικό κόσμο της Κινηματογραφικής υπερβολής, με σωστά όρια, που να μην γελοιποιούν το θέμα, αγγίζουν το κόσμο των COMICS, δεν διστάζουν μερικές φορές να σοκάρουν....

alt


ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

O QUENTIN JEROME TARANTINO, γεννήθηκε στις 27 Μάρτη 1963 στο ΝΟΞΒΙΛΛ του ΤΕΝΕΣΣΗ στις ΗΠΑ.

Η Κινηματογραφική του "αντίληψη", σε προέκταση όσων είπαμε, κινείται στην ανατροπή του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ της δεκαετίας του 1990

Οι ιστορίες του δεν είναι γραμμικές, δεν ακολουθούν πάντα τη "λογική" ροή των γεγονότων, πολλές φορές είναι άναρχες μεταξύ τους χρονολογικά. Στηρίζεται πάρα πολύ στο διάλογο, στον αξιομνημόνευτο διάλογο.

Οι γνώσεις του δεν περιορίστηκαν μονάχα στο ΠΛΑΤΩ και στη σκηνή αλλά είναι εγκυκλοπαιδικά καταρτισμένος με κλασικές γνώσεις και στη μεγάλη του αγάπη για τον ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Σε αρκετές του ταινίες εμφανίζεται με μικρούς και σύντομους ρόλους.


alt


ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ στην ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ και στους

ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΤΟΥ


 • Στις ταινίες του χρησιμοποιεί συχνά τουλάχιστον ένα χαρακτήρα ανθρώπου που είνα βαθιά θρησκευόμενος και προσπαθεί να ανακυκλώσει τη πίστη του με τις δράσει του.
 • Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ είναι ένα πολύ κοινό χαρακτηριστικό στη θεματολογία των έργων του.
 • Συνήθης σκηνή στις ταινίες του, στα καρέ του είναι διάλογοι γύρω από κάποιον που προετοιμάζει φαγητό, ετοιμασία που κόβεται με συνήθεις κοντινές λήψεις των χεριών του αλλά και των τροφίμων που επεξεργάζεται.
 • Οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές του είναι ηθικά Βίαιοι, οι οποίο προκαλούν στα όρια τους ανταγωνιστές με τους οποίους συγκρούονται.
 • Επίσης ιδαίτερη αδυναμία δείχνει για άμεσες λήψεις σε Γυναικεία πόδια με αισθησιακή ενδυματολογία.
 • Πολλές φορές η έκρηξη Βίας στα θέματά του μετατρέπεται σε καθαρά περιεχόμενο COMIC.
 • Ποτέ δεν αναφέρει το όνομά του στο άνοιγμα των τίτλων στις ταινίες του.alt

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ-ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Μετρείστε έργο και δραστηριότητα για να αντιληφθείτε το μέγεθος και την ένταση της δουλειάς του:

 • ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: 17 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • ΗΘΟΠΟΙΟΣ: 31 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ: 21 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: 20 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • SOUNDTRACK: 3 ΤΑΙΝΙΕΣ
Εμείς εδώ θα σταθούμε ιδιαίτερα στην ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του


Η Πρώτη του ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ξεκινάει το 1983, με μια Δραματική comedy   "LOVE BIRDS IN BONDAGE", το οποίο μάλιστα έμελλε να παραμείνει ημιτελές.

Ακολουθεί το 1987 η ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ Κωμωδία "MY BEST FRIEND'S BIRTHDAY"

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ έρχεται το 1992 στο Αστυνομικό θρίλλερ   "RESERVOIR DOGS" με τους
HARVEY KEITEL, RIM ROTH, MICHAEL MADSEN

alt
alt

Το 1994 έρχεται η ....απογείωση με το Αστυνομικό δράμα που τον καθιστά ΔΙΑΣΗΜΟ.
Είναι το εκπληκτικό   "PULP FICTION"

με τους:  JOHN TRAVOLTA, SAMUEL JACKSON, TIM ROTH, AMANDA PLUMMER,UMA THURMAN, BRUCE WILLIS
με το οποίο ο TARANTINO κερδίζει OSCAR ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ και ΣΕΝΑΡΙΟΥ μαζί με 51 ακόμα διεθνείς βραβεύσεις....!!!

alt

alt

Το 1997 είναι η σειρά για ένα ακόμα Αστυνομικό θρίλλερ, αυτή τη φορά η

"JACKIE BROWN"

με τους :  PAM GRIER, SAMUEL JACKSON, ROBERT DE NIRO, BRIDGET FONDA, MICHAEL KEATON

alt

alt

Το 2003 και 2004 είναι δυο χρυσές χρονιές δημιουργίας, στις οποίες κυριαρχεί, σαρώνει θα έλεγε κανείς η ΔΙΛΟΓΙΑ:

"KILL BILL I & II"

Δύο πραγματικά εμπνευσμένες συγκλονιστικές ταινίες, βγαλμένες από τα κατάβαθα της δημιουργίας του TARANTINO με μια πλειάδα ηθοποιών ανάμεσα στους οποίους λάμπει η UMA THURMAN
με τους:  DAVID CARRADINE, LUCY LIU, DARYL HANNAH, MICHAEL MADSEN, JULIE DREYFOUS, SONNY CHIBA και τόσους άλλους.

Ταινίες με πολλές διακρίσεις, ανάμεσά τους με υποψηφιότητες για 3 χρυσές σφαίρες και πολλά άλλα μεγάλα βραβεία.

alt

alt

alt

Το 2007 σειρά έχει η ταινία Τρόμου, δράσης 

"GRINDHOUSE"

ROSE MCGOWAN, DANNY TREJO, CHEECH MARIN, FREDDY RODRIGUEZ

alt

Την ίδια χρονιά έχουμε το Θρίλλερ δράσης

"DEATH PROOF"

με τους:  KURT RUSSELL, ZOE BELL, ROSARIO DAWSON, VANESSA FERLITO

alt

alt

Tο 2009 είναι χρονιία για τον TARANTINO με μια ακόμα μεγάλη επιτυχία, αυτή τη φορά με ένα
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΡΑΜΑ, το:

"ΑΔΟΞΟΙ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΙ"

με τους:  BRAD PITT, MELANIE LAURENT, CHRISTOPH WALTZ, ELI ROTH

Υποψήφια για OSCAR Σκηνοθεσίας η ταινία, κερδίζει τελικά το OSCAR ο CHRISTOPH WALTZ για καλύτερο ρόλο υποστήριξης.

alt

alt

alt

Το 2012 κλείνει με μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ και επιτυχμένη δημιουργία του:

Το εγκληματικό δράμα περιπέτειας

"DJANGO Ο ΤΙΜΩΡΟΣ"

με τους:  JAMIE FOXX, CHRISTOPH WALTZ, LEONARDO DI CAPRIO, KERRY WASHINGTON, SAMUEL JACKSON

Ο TARANTINO κερδίζει ξανά OSCAR ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ με OSCAR επίσης στον CHRISTOPH WALTZ

alt

alt

alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Όπως είπαμε ήδη, ο QUENTIN TARANTINO είναι ένας σκηνοθέτης με μεγάλη απήχηση στον Παγκόσμιο σύγχρονο Κινηματογράφο.
Η Δουλειά του έχει αναγνωρισθεί και έχει τιμηθεί ανάλογα στα διάφορα φεστιβάλς.

Μέχρι τώρα η συγκομιδή του είναι:

83 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα άλλες 73 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
ανάμεσά τους φιγουράρουν διακρίσεις από πολλά μεγάλα Κινηματογραφικά φεστιβάλ

Ένας άξιος δημιουργός με τεράστιο ταλέντο και δύναμη έκφρασης, που έχει ακόμα να δώσει πάρα πολλά πράγματα στον παγκόσμιο Κινηματογράφο.

alt

alt

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ του ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι
για μας τους θεατές, ο Κόσμος του Κινηματογράφου, είναι η "τελική" του εικόνα, αυτό που βλέπουμε στη Μεγάλη Οθόνη.
Για να δημιουργηθεί όμως όλη αυτή η κινούμενη αισθητική "τελετουργία" που αρμονικά εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, πρέπει να ΓΕΝΝΗΘΕΙ και να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ το Φιλμ που πρόκεται να παρακολουθήσουμε.
Ο Κόσμος του Κινηματογράφου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνον οι Ηθοποιοί του ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΥ.
Είναι και οι λειτουργικές εκείνες μορφές που θα στήσουν ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΣ το ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ που θα μας δοθεί έτοιμο.
Εστιάζοντας στο χώρο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, είμαστε, ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ αλλά και έχοντας σωστές τις περί ΔΙΚΑΙΟΥ αξίες, πέραν των ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ της ΠΡΩΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ αλλά και της ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ όπως είναι οι:
 • ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ, ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΜΟΥΣΙΚΟΙ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Οι δημιουργοί της "ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ"
να δούμε και τί γίνετε όμως πίσω από την πρώτη γραμμή ; πως φτάνουμε στο επιθυμητό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ;
Μια σειρά ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ των ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΩΝ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ άφησαν το δικό τους ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΙΓΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό που λατρεύουμε, στο κληροδότημα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

alt


Μια σειρά ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ είναι σήμερα ο κόσμος που θα μας απασχολήσει στο χώρο των:

 • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ, ΜΟΝΤΑΖ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Είναι εκείνες οι μεγάλες "αόρατες" δεύτερες τεχνικές μορφές που έδωσαν το δικό τους στίγμα στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Ας προσεγγίσουμε τους πιο γνωστούς από αυτούς

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ-ΦΟΥΚΣ  (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ)

Μια από τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ στο χώρο του Ελληνικού Κινηματογράφου στο χώρο της ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ και της ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. 
Μορφή, χαρισματική, που τον συναντάς σε μεγάλες στιγμές του Ελληνικού Κινηματογράφου

Γεννήθηκε στη ΔΡΕΣΔΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ το 1928 και πέθανε στην ΑΘΗΝΑ το 1998, σε Ηλικία, 76 ετών

Σπούδασε ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ στην ΒΙΕΝΝΗ στο DEUTSCHES PHOTO-KINO INSTITUT.
Στην Ελλάδα επιστρέφοντας εργάστηκε στην FINOS FILMS, στην αρχή σαν ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΩΝ, στη συνέχεια ΒΟΗΘΟΣ ΟΠΕΡΑΤΕΡ και στη συνέχεια από το 1951 και μετά ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ.

Το 1947 ξεκινάει την ΠΡΩΤΗ του δουλειά, σαν ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗΣ στην ταινία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΥΔΗ  "ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ"

Η Τελευταία του δουλειά στην ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ είναι στην ταινία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ  "ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΣΟΥ ΕΚΟΨΑ" το 1993.

Στην "βιβλιοθήκη" του έχει ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ με 86 Κινηματογραφικές ταινίες, που ανάμεσά τους παρελαύνουν πολύ μεγάλες, για τον Ελληνικό Κινηματογράφο ταινίες.

Θα προσπαθήσουμε να σταχυολογήσουμε τις πιο σημαντικές του δουλειές αν και αυτό εξ ορισμού είναι δύσκολο:

 • 1953  "ΤΟ ΣΩΦΕΡΑΚΙ"  ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
 • 1954 "ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ"  ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
 • 1954  "Η ΩΡΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ"  ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ
 • 1955  "ΛΑΤΕΡΝΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ"  ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
 • 1958  "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ"  ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
 • 1959  "Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ"  ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
 • 1959  "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ"  ΤΖΑΝΗ ΑΛΙΦΕΡΗ
 • 1960  "ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΑΣ"  ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ
 • 1960  "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"  ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ
 • 1961  "ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑΔΕΣ"  ΟΡΕΣΤΗ ΛΑΣΚΟΥ
 • 1961  "ΕΦΙΑΛΤΗΣ"  ΕΡΡΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ
 • 1962  "ΤΑΞΙΔΙ"  ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
 • 1963  "ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ"  ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
 • 1964  "Η ΣΩΦΕΡΙΝΑ"  ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
 • 1964  "ΔΙΩΓΜΟΣ"  ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
 • 1966  "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ"  ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ
 • 1966  "Η ΕΒΔΟΜΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ"  ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
 • 1971  "ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ"  ΕΡΡΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ
 • 1976  "HAPPY DAY"  ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
 • 1984  "ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ"  ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΕΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
alt

alt

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 

Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ-ΦΟΥΚΣ έχει στην Κινηματογραφική του πορεία και διαδρομή:

1960 ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΝΑΜΑ για την ταινία "ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ"
ΒΡΑΒΕΙΟ Εφημερίδας "ΕΜΠΡΟΣ" για την ταινία "ΝΕΚΡΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ"

Επίσης ασχολήθηκε και με την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ.
Η Ταινία "Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ"  1968 είναι δική του.


 Η ικανότητά του στο μοντάζ φάνηκε στην ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου "Προσοχή, κίνδυνος" (1983). Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε με την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου και συνεργάστηκε με το Θεατρικό Μουσείο.ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ:  Η Μορφή στην παραγωγή και στο ΜΟΝΤΑΖ στον Ελληνικό Κινηματογράφο

Όποια ταινία σχεδόν του Ελληνικού Κινηματογράφου, σε μια διαδρομή από το 1949 μέχρι το 1993, είναι πραγματικά ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ, διαδρομή 44 ετών, θα βρεις από κάτω τη δουλειά του ΜΑΡΚΟΥ ΖΕΡΒΑ.

Ο Μάρκος Ζέρβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920

Από το 1939 συνεργάστηκε με τον Φιλοποίμενα Φίνο στην νεοσύστατη τότε κινηματογραφική εταιρεία Ε.Κ.Σ., που αποτέλεσε πρόδορομο της Φίνος Φιλμ. Εργάστηκε αρχικά ως τεχνικός και ηχολήπτης και από το 1952 ως σκηνογράφος στις περισσότερες παραγωγές της εταιρείας, στις οποίες συγκαταλέγονται τα φαντασμαγορικά μιούζικαλ των δεκαετιών '60 και '70.

 Από το 1958 ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη γενική διεύθυνση παραγωγής της Φίνος Φιλμ ως το κλείσιμο της εταιρείας το 1977, με τον θάνατο του Φ. Φίνου.

 Στη συνέχεια εργάστηκε ανεξάρτητα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Έχει συμμετάσχει στην παραγωγή τουλάχιστον 200 ταινιών. Από αυτές περίπου 180 ήταν παραγωγές της Φίνος Φιλμ, αποτελώντας το σύνολο της παραγωγής της εταιρείας.

Ασχολήθηκε επίσης με τη ζωγραφική και το κολάζ και τα έργα του παρουσιάστηκαν σε δύο συγκεντρωτικές εκθέσεις στην Αθήνα (Ένσταση, 1989) και στην Ερμούπολη Σύρου (Πινακοθήκη Κυκλάδων, 2001).

alt

Το 1949 ήταν η πρώτη του δουλειά στην ταινία του ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ   "Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ"  σαν ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΗΧΟΥ και η τελευταία του ήταν το 1993 στην ταινία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ  "ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΣΟΥ ΕΔΩΣΑ" έχοντας την ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ και τα ΝΤΕΚΟΡ.

Το να αριθμήσεις τα έργα στα οποία ο ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ δημιούργησε την Τέχνη του θα ήταν άκαιρο καθώς θα έπρεπε να συμπληρώσεις κάτι σαν ....Εγκυκλοπαίδεια.....

Πραγματικά ήταν παντού.....!!!

Έφυγε από κοντά μας σε Ηλικία 83 ετών, το 2003 έχοντας πίσω του μια ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.

Αγαπημένη του ταινία ήταν το ιστορικό δράμα του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ  "ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ"ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ:  Η Ψυχή του ΜΟΝΤΑΖ αλλά και ένας καλός Σκηνοθέτης

Άλλη μια μεγάλη φυσιογνωμία του "παρασκηνίου" του Ελληνικού Κινηματογράφου.

 Ο Πέτρος Λύκας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου.

 Από το 1960 ήταν ο βασικός μοντέρ και προϊστάμενος του τμήματος μοντάζ της Φίνος Φιλμς. 

Σκηνοθέτησε δυο ταινίες μεγάλου μήκους και εργάστηκε επί χρόνια στην δημόσια ελληνική τηλεόραση όπου, μεταξύ άλλων, σκηνοθέτησε την τηλεοπτική μεταφορά του παιδικού μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη "Το καπλάνι της βιτρίνας".

 Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

alt


Η Μεγάλη του καριέρα ξεκινάει το 1955 έχοντας το ΜΟΝΤΑΖ στην ταινία του ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ  "ΓΛΕΝΤΙ ΛΕΦΤΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗ".

Έχει το ΜΟΝΤΑΖ σε 74 ταινίες
την ΒΟΗΘΕΙΑ στην ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ σε 4 ταινίες
την ΠΑΡΑΓΩΓΗ σε 1 ταινία
το ΣΕΝΑΡΙΟ σε 1 ταινία
την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ σε 2 ταινίες

πραγματικά ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ που καθίσταται αδύνατο να το απαριθμήσεις ή να σταθείς...ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ:  Η ΜΟΡΦΗ της ΤΕΧΝΗΣ της ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Ο Νίκος Γαρδέλης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς διευθυντές φωτογραφίας στον ελληνικό κινηματογράφο. Έχει συνεργαστεί σε περισσότερες από 100 ταινίες ανάμεσά τους και μερικές πολύ γνωστές, όπως "Κόκκινα φανάρια", "Φόβος", "Προδοσία", "Ραντεβού με μια άγνωστή", "Γάμος αλά ελληνικά", "Η γυνή να φοβήται τον άνδρα", "Ποπολάρος", "Ο εχθρός του λαού" κλπ.
Ο σημαντικός αυτός άνθρωπος του κινηματογράφου μας ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα στο 12ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών της Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου, όπου του απονεμήθηκε ο Χρυσός Ίππος για το σύνολο του έργου του.

Η Δουλειά του ξεκινάει το 1956 στην ταινία "ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ" του ΤΩΝΗ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ και η τελευταία, λες και είναι σημαδιακό επίσης όπως και των υπόλοιπων στην ταινία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ το 1993  "ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΣΟΥ ΕΚΟΨΑ"

92 Κινηματογραφικές ταινίες έχουν τη δική του έμπνευση στην ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ....

alt


Ο Νίκος Γαρδέλης γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας. Ξεκίνησε σπουδάζοντας ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών και συνέχισε με σπουδές κινηματογράφου στη σχολή Σταυράκου κατά τη δεκαετία του '50. 

Από το 1956 εργάζεται στον κινηματογράφο. Το 1966 με τη μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε, "Ξεχασμένοι ήρωες" (Γιάννης Βόγλης, Βιβέτα Τσιούνη, Βαγγέλης Καζάν, Γιάννης Κάσδαγλης), κέρδισε το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. 

Με βραβείο φωτογραφίας τιμήθηκε το 1964, με την "Προδοσία" στο ίδιο φεστιβάλ. Έχει, επίσης δουλέψει σε περίπου 180 ντοκιμαντέρ, ενώ έχει συμβάλλει με τη φωτογραφία του και σε μερικά επιτυχημένα σίριαλ όπως "Το τρίτο στεφάνι", "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά", "Κίτρινος φάκελος" κ.ά.ΠΑΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ στο ΜΟΝΤΑΖ και στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

Μια ακόμα μεγάλη πράγματι μορφή στο Ελληνικό Μοντάζ και στην Κινηματογράφιση ο ΠΑΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ άφησε και εκείνος ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Αριθμείστε:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  10 ΤΑΙΝΙΕΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: 2 ΤΑΙΝΙΕΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:  4 ΤΑΙΝΙΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  42 ΤΑΙΝΙΕΣ
ΜΟΝΤΑΖ:  60 ΤΑΙΝΙΕΣ
ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΗΣ: 7 ΤΑΙΝΙΕΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 1 ΤΑΙΝΙΑ

Τι άλλο πραγματικά να προσθέσεις στον κατάλογο αυτό ;

Πρώτη του δουλειά το 1958 στην ταινία "Ο ΜΙΜΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΙΡΗ" έχοντας το ΜΟΝΤΑΖ και
η τελευταία του το 1976 στην ταινία "17 στα 18" του ΜΙΜΗ ΚΟΥΓΙΟΥΤΖΗ έχοντας την ΗΧΟΛΗΨΙΑ.


ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ: Ο ...ΜΑΚΙΓΙΕΡ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Περνάμε στο χώρο του ΜΑΚΙΓΙΑΖ.
Μια μεγάλη μορφή κυριαρχεί εδώ και είναι αυτή του ΝΙΚΟΥ ΒΑΡΒΕΡΗ, του Πειραιώτη αυτού καλλιτέχνη που "στόλισε" με την τέχνη και τις εμπνεύσεις του δεκάδες Ελληνικές ταινίες.

Από το 1948 στην ταινία "ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΙΡΕΣ" του ΑΛΕΚΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ μέχρι το 1976 στο "ΑΓΚΙΣΤΡΙ" του ΕΡΡΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ.

alt

ΠΑΡΩΝ με τη δημιουργία του σε ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ όπως:

"Ο ΔΡΑΚΟΣ",  "ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΟΣ",  "ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ",  "ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ",  "Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΠΟΘΩΝ",  "ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ",  "ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ",  "ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ",  "ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ",  "ΣΤΕΛΛΑ"

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: 41 ΤΑΙΝΙΕΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 4 ΤΑΙΝΙΕΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 1 ΤΑΙΝΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 8 ΤΑΙΝΙΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: 1 ΤΑΙΝΙΑ

altΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Η μορφή της ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ, της ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ και της ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Επιβλητική μορφή στο χώρο της ΤΕΧΝΗΣ και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης μας.

alt

alt

Μορφή τεράστια θα έλεγε κανείς όχι μόνο στα Ελληνικά δρώμενα αλλά και στην παγκόσμια τέχνη.

Έχει αφήσει την προσωπική του σφραγίδα σε παραστάσεις-σταθμούς, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η προσφορά του στον κινηματογράφο και την όπερα. Το 1967 σχεδίασε τα πρώτα του σκηνικά για την ταινία «Οιδίπους Τύραννος» του Oswald Depke. Έκτοτε έχει φιλοτεχνήσει σκηνικά και κοστούμια για περισσότερες από 400 παραστάσεις και περίπου 40 ταινίες.

Στις συνεργασίες του συγκαταλέγονται σημαντικά ονόματα όπως οι :

Μωρίς Μπεζάρ, Πίτερ Φλάισμαν, Πέτερ Στάιν, Μιχάλης Κακογιάννης, Κάρολος Κουν, Νίκος Κούνδουρος, Αλέξης Σολωμός, Ζυλ Ντασέν, Αλέξης Μινωτής, Μίνως Βολανάκης, Τάκης Μιχαηλίδης, Σπύρος Ευαγγελάτος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Τάκης Μουζενίδης, Γιάννης Χουβαρδάς, Διαγόρας Χρονόπουλος κ.α.

1968 η πρώτη του Κινηματογραφική δουλειά στην ταινία  "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΜΙΑΝ ΑΓΝΩΣΤΗ" του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ και τελευταία το 2012 στους "ΔΕΣΜΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΣ" του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

alt


Μεγάλες στιγμές του στις ταινίες:

"ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ", "Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ",  "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ",  "ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ",  "ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ"


ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:

 • ΒΡΑΒΕΙΟ ABBIATI Ιταλία για τις διασημότερες Όπερες στην ενδυματολογία
 • ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
 • ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για τον "ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟ" του ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
 • ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΙΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


ΤΑΣΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ:  Ο Μεγάλος μας ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ

Μια ακόμα εμβληματική μορφή στο χώρο της ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ο Βοιωτός καλλιτέχνης

«Η ζωή είναι ένα απέραντο σκηνικό. Κάποιοι το βιώνουν σαν ταινία και κάποιοι άλλοι, οι πιομελοδραματικοί, σαν θέατρο. O Θεός κάνει πάντα το τελικό μοντάζ» 

είχε πει κάποτε ο 83χρονος σήμερα σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος. 

Από τη γενέτειρά του, τη Λιβαδειά, ως την Αθήνα των νεοκλασικών και της αντιπαροχής, από τις ασπρόμαυρες ταινίες ως το τεχνικολόρ, από τις θεατρικές αίθουσες που δεν υπάρχουν πια ως τα ΔΗΠΕΘΕ, από τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική ως τις διεθνείς πινακοθήκες, ο δημιουργός που έζησε από απόσταση αναπνοής τις παραξενιές της Βουγιουκλάκη, την καλοσύνη του Βέγγου,το σουξέ του Μπάρκουλη και τα φωτογενή «χούγια» πολλών ακόμη αστέρων του σινεμά και του θεάτρου μας.

Από τον «Δράκο» του Νίκου Κούνδουρου και για πολλά χρόνια ο Ζωγράφος επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια για τουλάχιστον 200 ταινίες και 150 θεατρικά έργα. 

Στο θέατρο ξεκίνησε την περιπέτειά του πολύ νωρίτερα, στη δεκαετία του 1940, ως βοηθός τουΓιάννη Τσαρούχη, ενώ συνέχισε να το υπηρετεί πιστά και μετά την αλλαγή του αιώνα.

alt

Στις 4 Απρίλη 2011 , έφυγε από κοντά μας, σε ηλικία μεστή, στα 85 του χρόνια αφήνοντας πίσω του τεράστιο έργο.

Ο Τάσος Ζωγράφος δεν ήταν μόνο ένας σπουδαίος καλλιτέχνης. Ηταν και στρατευμένος καλλιτέχνης. Από την ΕΠΟΝ και τη Μακρόνησο, από την απόλυσή του από το Εθνικό Θέατρο, λόγω «κοινωνικών φρονημάτων», μέχρι τις γοργόνες στον καμβά, το δημιουργικό «κουβάρι» αυτού του εκπληκτικού, γεμάτου νιότη - μέχρι και το τέλος του -, ευαισθησίες, καλοσύνη και γνήσια λαϊκότητα ανθρώπου έμοιαζε σα να ξανάρχιζε, συνεχώς, να ξετυλίγεται απ' την αρχή.

Γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1926. Την περίοδο της Κατοχής εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Πριν το τέλος της δεκαετίας του 1940 ξεκίνησε τη δημιουργική διαδρομή του στο χώρο της τέχνης, μέσα από τη γόνιμη μαθητεία του πλάι στον Γ. Τσαρούχη. Στα χρόνια της εξορίας του στη Μακρόνησο έκανε σκηνογραφίες για θεατρικά έργα που ανέβαζαν οι εξόριστοι.

Μετά την απελευθέρωσή του, το 1950, γύρισε στην Αθήνα και δούλεψε ως απλός ζωγράφος- εκτελεστής σκηνικών για διάφορους ιδιωτικούς θιάσους, καθώς το νομικό πλαίσιο του Εθνικού Θεάτρου τον απέκλειε λόγω των «κοινωνικών» του φρονημάτων. Το 1953 άρχισε να φιλοτεχνεί ο ίδιος σκηνικά για μικρούς θιάσους. Ως σκηνογράφος καθιερώθηκε το 1955 με τη δουλειά του στην ταινία του συγκρατουμένου του στη Μακρόνησο Ν. Κούνδουρου «Ο Δράκος».

"Ο alt


"Ο ΔΡΑΚΟΣ", "ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ",  "ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΩΝΑΚΙ", "ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ",  "Η ΜΟΥΣΙΤΣΑ",  "ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ",  "ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ",  "Ο ΚΡΑΧΤΗΣ", "ΑΔΕΛΦΟΣ ΑΝΝΑ", "Ο ΔΙΩΓΜΟΣ",  "ΔΙΧΑΣΜΟΣ",  άπειρες ταινίες του Θανάση Βέγγου.....και τόσες μα τόσες άλλες....


Ξέρω ότι και αυτός ο κατάλογος είναι ΜΕΓΑΛΟΣ και δεν κλείνει εύκολα....

Σιγουρα από εδώ λείπουν αρκετοί μεγάλοι ακόμα δημιουργοί..


Πιστεύω ότι ανέφερα τους κορυφαίους και πιο χαρακτηριστικούς σε ένα ΠΡΩΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ στις ΜΟΡΦΕΣ των "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΩΝ" του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.


Μορφών ΤΕΧΝΗΣ και ΕΚΦΡΑΣΗΣ....
MONICA BELLUCCI: Αστέρια που λάμπουν

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

ο κόσμος του Κινηματογράφου είναι λάμψη, είναι άστραμα, είναι διάχυση φωτός...

είναι αυτό που λέμε, εκτός των άλλων, Αστέρια τέχνης που λάμπουν..

Στον πανέμορφο αυτό κόσμο, ξέχωρη θέση, έχει ένα μεγάλο λαμπερό και εκφραστικό άστρο της Έβδομης Τέχνης, που φυσικά και δεν μπορεί να μείνει μακριά από το βλέμμα μας και την προσοχή μας.

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL

πάμε σήμερα τη βόλτα μας με την λαμπερή και εκφραστική


MONICA BELLUCCI


alt

Η MONICA είναι ένα κλασικό απαύγασμα Ομορφιάς και Τέχνης....

είναι μια παρουσία, που σημαδεύει τους σύγχρονους καιρούς του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

γεμάτη με αυτό που καλούμε: ΚΛΑΣΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ, ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΛΟΣ,

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ που μπορεί να σε κάνει στιγμές αρκετές να κοντοστέκεσαι στα γλυκά και εκφραστικά της μάτια.


alt


Γεννήθηκε στις 30 Σεπτέμβρη 1964 στην CITTA di CASTELLO της ΙΤΑΛΙΑΣ

Σήμερα είναι μια απίστευτη και εκφραστική 50άρα περίπου, έχοντας διατηρήσει την περισσή ομορφιά που της δώρισε η Φύση.

Είναι κόρτη της MARIA GUSTINELLI, Ζωγράφου και του LUIGI BELLUCCI, ιδιοκτήτη εταιρείας μεταφορών.

Η Λαμπερή MONICA ξεκίνησε την καριέρα της σαν Μοντέλο, στα 16 της και φοιτούσε στο σχολείο του LICEO CLASSICO.

Ξεκίνησε να σπουδάζει Νομικά στο Πανεπιστήμιο της PERRUGGIA αλλά σύντομα το modeling την τράβηξε από τις σπουδές της.

Σπούδασε αρκετές ξένες γλώσσες: Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Ισπανικά.

Παντρεύτηκε τον Φωτογράφο CLAUDIO CARLOS BASSΟ το 1994 σε 1ο γάμο.

Ο 2ος γάμος της ήταν με τον Ηθοποιό ΒΕΝΣΑΝ ΚΑΣΕΛ, με τον οποίο και έχουν εμφανιστεί μαζί.

Έχει δύο κόρες, την DEVA (2004) και την LEONIE (2010)

 alt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Στην μέχρι τώρα καριέρα της η MONICA BELLUCCI έχει εμφανιστεί συνολικά σε 59 Κινηματογραφικές ταινίες

Η ΠΡΩΤΗ της εμφάνιση σαν Ηθοποιός ήταν το 1990, σε ηλικία 26 ετών, στην ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ:

"VITA COI FIGLI"

Στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ντεμπουτάρει το 1991, στο ΔΡΑΜΑ του FRANCESCO LAUDADIO  "LA RIFFA"

alt

Το 1992 εμφανίζεται στη θρυλική ταινία του FRANCIS FORD COPOLLA  "DRACULA" ερμηνεύοντας το ρόλο της Νύφης του Δράκουλα.

Το 1995 την βρίσκουμε στη μεγάλη ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ του ROGER YOUNG  "Η ΒΙΒΛΟΣ-ΙΩΣΗΦ" ερμηνεύοντας τη σύζυγο του ΦΑΡΑΩ.

Το 1996 έχει μια μεγάλη επιτυχία στο Ρομαντικό Δράμα Μυστηρίου του GILLES MIMOUNI   "L' APPARTEMENT"

alt

Το 1998 πρωταγωνιστεί στη Ρομαντική comedy του MARCO RISI   "L' ULTIMO CAPODANNO"


alt


alt


Το 1999 έρχεται το Δράμα του PHILIPPE BERENGER  "MEDITERRANEES"

στο οποίο και πρωταγωνιστεί.

alt


Το 2000 είναι μια από τις ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ χρονιές της.

Πρωταγωνιστεί στο Ρομαντικό Δράμα του GIUSEPPE TORNATORE

"MALENA"

alt


alt


alt

Το 2002 είναι σειρά να πρωταγωνιστήσει σε μια Ιστορική ...Κωμωδία comics, αυτήν του

ALAIN CHABAT  "ASTERIX & OBELIX: MISSION CLEOPATRE"

ερμηνεύοντας το ρόλο της ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ.

Το 2003 παίζει στη Δράση Επιστημονικής Φαντασίας "THE MATRIX RELOADED" των αδελφών WACHOWSKI στο ρόλο της ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ.

alt

alt


Το 2004 ο MEL GIBSON της δίνει ρόλο σαν ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ στην ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ του  "ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ", ταινία που συγκλόνισε. Πραγματικά μπορεί η εμφάνισή της να ήταν σχετικά "βουβή", όμως η ενσάρκωση του ρόλου ήταν εκπληκτική.

altalt


alt


Το 2005 εμφανίζεται στην ταινία του TERRY GILLIAM  "THE BROTHERS GRIMM", στην μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του κλασικού μύθου των γνωστών παραμυθάδων

Το 2010 πρωταγωνιστεί στο Βιογραφικό Δραματικό θρίλλερ της LARYCA KONDRACKI

"ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΙΩΠΗ"

Το 2011 στο Ρομαντικό δράμα του GIOVANNI VERONESI  "ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ" με τον μεγάλο ROBERT DE NIRO

alt


alt


Το 2011 στο ερωτικό δράμα του PHILIPPE GARREL  "A BURNING HOT SUMMER"

με τον LUIS GARREL

alt


alt


Το 2012 πρωταγωνιστεί σε μια ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ Κουρδο-Ιρανικού θέματος του σκηνοθέτη ΒΑΗΜΑΝ GHOBADI  "FASLE KARGADAN", ένα δράμα για τον Ιρανο Ποιητή SAHEL, ταινία με σοβαρότατες διακρίσεις που ξεχώρισε, σε ένα πολύ δύσκολο ρόλο

Το 2013 ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της στην ρομαντική COMEDY της DANIELE THOMPSON  "DES GENS QHI S' EMBRASSENT"


alt


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η MONICCA BELLUCCI έχει βραβευθεί με 3 Διεθνή βραβεία και ακόμα 9 Υποψηφιότητες στην Κινηματογραφική της καρριέρα

2005 ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΙΤΑΛΙΑΣ


alt

alt


alt


Αυτή είναι λοιπόν η λαμπερή και απαστράπτουσα μα συνάμα και γλυκύτατη MONICA BELLUCCI, που λάμπει στο κόσμο του Κινηματογράφου, όχι με τρόπο προκλητικό και ματαιόδοξο θα έλεγε κανείς αλλά με την αρμονία που ταιριάζει σε μια Πανέμορφη Γυναίκα και Ηθοποιό.

alt


alt


alt

 


Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: ROBERT STEVENSON **MARY POPPINS**

Φίλες και Φίλοι
Σήμερα διάλεξα να σας παρουσιάσω μια παλιά ταινία, που στην κυριολεξία άφησε εποχή, όχι μόνο σαν Κινηματογραφικό έργο, αλλά μετουσίωσε  στην Μεγάλη Οθόνη, ένα συγκλονιστικό Βιβλίο, που μέσα απ τον κόσμο των παραμυθιών και των ονείρων, μας φώτισε δρόμους και σκέψεις εξαιρετικά πολύτιμους και σοβαρούς....

Ένα έργο Κινηματογραφικό που αποτέλεσε το Κύκνειο αγαπημένο άσμα ενός μεγάλου παραγωγού, του WALT DISNEY, έργο που λάτρεψε όσο τίποτα άλλο...
Ένα έργο που μας συντροφεύει μικρούς και μεγάλους σε κόσμους που ανατρέπουν το βαρύ και παγωμένο κατεστημένο, σε κόσμους γεμάτους ανθρωπιά, σε κόσμους γεμάτους όνειρα, ζωγραφιές, τραγούδια, χορούς. Σε κόσμους αδελφοσύνης, αλληλεγγύης και όχι ανταγωνισμού και κτηνωδίας...

Πολλοί ίσως αναρωτηθείτε για την ...σκοπιμότητα αυτής της επιλογής, που πιστέψτε με ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΑ...!
Σε εποχές που κυριαρχεί η ΚΤΗΝΩΔΙΑ της ιδεολογίας του ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, των ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ και ενός παρασιτικού ΧΡΗΜΑΤΟΣ νομίζω η ταινία αυτή έρχεται να σκορπίσει ΑΠΛΟΧΕΡΑ τα ΕΝΤΟΝΑ και ΣΟΒΑΡΑ της μηνύματα.

Δεχτείτε λοιπόν  τη μαγία της ταινίας του 

ROBERT STEVENSON"MARY POPPINS"


Βασισμένο στο βιβλίο της P.L. TRAVERS

alt

alt


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: WALT DISNEY

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ROBERT SEVENSON

ΣΕΝΑΡΙΟ: BILL WALSH & DON DAGRADI

ΜΟΥΣΙΚΗ: ROBERT & RICHARD SHERMAN

ΜΟΝΤΑΖ: COTTON WARBURTON

ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ:

JULIE ANDREWS στο ρόλο της MARY POPPINS

DICK VAN DYKE στο ρόλο του BERT

DAVID TOMLINSON στο ρόλο του Mr. BANKS
GLYNIS JOHNS στο ρόλο της Mrs. Winifred BANKS

KAREN DOTRICE στο ρόλο της μικρής JANE BANKS
MATTHEW GARBER στο ρόλο του μικρού MICHAEL BANKS

REGINALD OWEN στο ρόλο του Ναυάρχου BOOM
ED WYNN στο ρόλο του ΘΕΙΟΥ ALBERT

ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  23 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1964

alt

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ, ΤΟΠΟΣ που ΕΚΤΥΛΙΣΣΕΤΑΙ η ΙΣΤΟΡΙΑ, 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Η Μαίρη Πόππινς ειναι μια άψογη σε όλα της γκουβερνάντα, που την φέρνει ο άνεμος στο σπίτι των Μπανκς, για να αναλάβει την φύλαξη και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών της οικογένειας. Η οικογένεια - μια τυπικη ΜΕΣΟΑΣΤΙΚΗ Αγγλική οικογένεια του 1910: αποτελείται απο έναν αυταρχικό και αδιάφορο πατέρα, μια γλυκιά και χωρίς θέληση ΜΗΤΕΡΑ που προσπαθεί να ανακτήσει την χαμένη της αυτοπεποίθηση μέσα απο την εμπλοκή της με τις 
περίφημες ΣΟΥΦΡΑΖΕΤΕΣ της εποχής και δύο παιδιά τον Michael και την Jane διψασμένα για στοργη και κυρίως για ενδιαφέρον.

 Η Μαίρη Πόππινς συστήνει στα παιδιά κόσμους μαγικούς και τα οδηγεί σε ανακαλύψεις συγκλονιστικές που θα διαμορφώσουν τον τρόπο σκέψης τους καθοριστικά με αξίες ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ.
Παράλληλα το Κοινωνικό μοτίβο έξω στην Αγγλία είναι ο κλασικός βαρύς Αποικιοκρατικός Καπιταλισμός του 19ου αιώνα, τα πρώτα Κινήματα με το Γυναικείο κίνημα να αναπτύσσεται, τους εργάτες του Λονδίνου, τον βαρύ και αμείλικτο κόσμο των Τραπεζιτών και των μεγαλοαστών της πόλης, το CITY του Λονδίνου να έχει ήδη κάνει την πρώτη του συγκρότηση σαν πόλη και σαν ΤΑΞΙΚΟ μόρφωμα.

alt


...Supercaligragilisticexpialidocious ! ...

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε, δυστυχώς, προ πολλού αφήσει την εκπληκτική εκείνη ηλικία κατά της διάρκεια της οποίας η μαγική αυτή λέξη μας ήταν απολύτως κατανοητή. Τώρα λειτουργεί απλώς ως υπενθύμιση των πραγμάτων που είναι ουσιαστικά στην ζωή και του χιούμορ που είναι απαραίτητο για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της. 
Και η ταινία είναι πάντα παρούσα και έτοιμη να τα επαναπροσδιορίζει. 
Λατρεμένο MUSICAL και όχι μόνο, πολυβραβευμένη και λαμπρή στιγμή του πιο μυθικού στούντιο στην ιστορία του κινηματογράφου: του στούντιο της Walt Disney

Σημάδεψε ανεξίτηλα τις καριέρες όλων των συντελεστών της που με το σύνολο του ταλέντου τους έδωσαν πνοή στις παιδικές φαντασιώσεις και όραμα στους μεγαλύτερους.Η ταινία αποτελεί την κινηματογραφική εκδοχή, και για να είμαστε ακριβείς την musical εκδοχή, του διάσημου διεθνώς παιδικού(Wink μυθιστορήματος της P.L. Travers, που συνέλαβε την φυσιογνωμία της πολυαγαπημένης -και απολύτως σοφιστικέ- γκουβερνάντας, το 1934

30 χρόνια αργότερα ο Walt Disney οραματίζεται την κινηματογραφική διασκευή του έργου, του οποίου τα δικαιώματα κρατούσε στα χέρια του. Το εγχείρημα είναι προκλητικό καθώς το studio ετοιμάζεται για μία υπερπαραγωγή μεγάλης διάρκειας της οποίας οι απαιτήσεις ξεπερνούν κατά αυτές των 70-80λεπτων ταινιών που κατά κύριο λόγο γυρίζονταν μέχρι τότε. Η σκηνοθεσία του έργου ανατίθεται στον Robert Stevenson (η καριέρα του κυρίως χαρακτηρίστηκε από φιλμ - παραμύθια που ποτέ δεν την απογείωσαν, μία άλλη γνωστή ταινία του είναι το Bedknobs and Broomsticks, μεταφορά του βιβλίου της Mary Norton) ο οποίος με ένα όχι απλώς εκλεκτό αλλά κυρίως ταιριαστό επιτελείο συνεργατών έφερε το γνωστό αποτέλεσμα. 

alt

 Σύντροφος τους σ' αυτό το ταξίδι των βασικών αναφερθέντων Ηρώων, που μοιάζει με μία πρωτόλεια αναζήτηση στοιχείων αυτοσυνειδητοποίησης και αυτογνωσίας, ο Bert, ένας καλοκάγαθος πολυτεχνίτης του οποίου η πολύπλοκη σχέση με την Mary εμπεριέχει τον θαυμασμό, την στοργή, την συντροφικότητα αλλά και στοιχεία έρωτα. Η απαρχή της σχέσης τους δεν διευκρινίζεται ποτέ ούτε φυσικά και προδιαγράφεται το τέλος της. 

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ των ΗΘΟΠΟΙΩΝ-Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ


Για τον ρόλο της θρυλικής γκουβερνάντας ο STEVENSON επιστρατεύει την Julie Andrews, νεαρό αστέρι του Broadway με μέλλον στο μουσικό θέατρο -και  κινηματογράφο όπως έμελλε να αποδειχθεί- που τελούσε υπό το κράτος τρομερής απογοήτευσης και εκνευρισμού καθώς είχε μόλις χάσει τον ρόλο της Elisa Doolittle στο My Fair Lady. Η Audrey Hepburn κέρδισε στο φώτο φίνις έναν ρόλο που ίσως δικαιωματικά ανήκε στην η Julie, η οποία τον ερμήνευε και στην σκηνή του Broadway. Η Andrews φανερά απογοητευμένη που μία ηθοποιός χωρίς τις δικές της φωνητικές ικανότητες, της πήρε τον αβαντοδόρικο ρόλο της ωραίας κυρίας, αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας τον ρόλο της Mary Poppins με χαρά. 

Λαμπρή παρουσία, αστείρευτη εκφραστικότητα καθαρή σαν κρύσταλλο φωνή ερμηνεύει έναν  ρόλο και δικαιώνεται. Για την ακρίβεια αποζημιώνεται με ένα ΒΡΑΒΕΙΟ OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ για την ερμηνεία της.

alt

Ο Dick Van Dyke, ένας όχι κατεξοχήν κινηματογραφικός ηθοποιός, δράττεται της ευκαιρίας να συνδέσει την μοναδική κωμική του περσόνα με ένα από τα all time classic musicals. Το δίδυμο είναι, αν μη τι άλλο, απολύτως αποδοτικό. Η αξιοπρεπής και συγκρατημένη φιγούρα της Mary Poppins δένει εξαίρετα με την σαφώς επηρεασμένη από τον Stan Laurel (Λιγνό) κινητική προσέγγιση του Bert από τον Van Dyke. Ο Dick Van Dyke ένας από τους καθαρόαιμους εκπροσώπους της αμερικανικής κωμικής σχολής, δίνει πνοή στον Bert και ταυτόχρονα δημιουργεί μία εκλεκτή καρικατούρα σε ΔΕΥΤΕΡΟ ΡΟΛΟ, αυτόν του γηραιού διευθυντή της Τράπεζας. 

alt


Ο David Tomlinson ενσαρκώνει τον αυστηρό αλλά και ευαίσθητο πατέρα των παιδιών που ανακαλύπτει σταδιακά το ψεύτικο και σαθρό οικοδόμημα του κόσμου και των αξιών πάνω στις οποίες πατούσε και βλέπει ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές του. 
Ο Tomlinson, προσωπικός φίλος του Disney έδεσε την καριέρα του με το studio και αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς ηθοποιούς χαρακτήρων. Η Mary Poppins ήταν αναμφισβήτητα η καλύτερή του στιγμή. 

alt

Η Glynis Johns

alt

 ερμηνεύει με χάρη τον ρόλο της σουφραζέτας μητέρας Banks. Η ηθοποιός με την χαρακτηριστική φωνή έμελλε να γίνει γνωστή από αυτόν τον ρόλο που όμως δεν κατόρθωσε να αναδείξει τις αρετές της. Πιθανώς η ίδια να προτιμούσε να όφειλε την υστεροφημία της στην ταινία του Zinnemann που της χάρισε και μία υποψηφιότητα για καλύτερη ερμηνεία, το Sundowners. 

alt

ED WYNN στο ρόλο του ΘΕΙΟΥ ALBERT

alt

alt

Εκπληκτική ερμηνεία από τον Αμερικάνο αυτό εξαίρετο Ηθοποιό, ο οποίος δεν ζει πια από το 1966, δύο δλδ χρόνια μετά την ταινία.

Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Το φιλμ επενδύθηκε μουσικά από τους αδελφούς Sherman (Richard & Robert) μόνιμων συνεργατών του στούντιο. Έγραψαν και τα δεκατέσσερα εκπληκτικά τραγούδια του φιλμ και αποκόμισαν για αυτό τους το πόνημα 2 ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ και ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ (Chim -Chim - Cheree)
Φήμες θέλουν την Pamela Lyndon Travers να δίνει την ολοκληρωτική της συγκατάθεση για την κινηματογραφική απόδοση του βιβλίου της όταν άκουσε την υπέροχη μουσική των δύο αδελφών. Πέραν τούτου οι Sherman έγραψαν ένα τραγούδι που έμελλε να στοιχειώσει την ζωή του Disney για τα δύο επόμενα και τελευταία χρόνια της ζωής του, το Feed the birds. Αυτός ο ύμνος στην ανθρωπιά άγγιξε τον επικεφαλής του στούντιο - οι Ερινύες πάντοτε έχουν την τελευταία λέξη- και λέγεται ότι το άκουγε κάθε μέρα μέχρι το τέλος της ζωής του που δεν ήταν και μακριά. 

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ


Οι Marc Breaux και Dee Dee Wood θα εμπνευστούν από την μουσική τις ιδιαίτερες χορογραφίες του φιλμ, στις οποίες αποτυπώνεται πλήρως η κωμική διάσταση των ηρώων. Οι δύο χορογράφοι θα ξανασυνεργαστούν με την Andrews στην Μελωδία της Ευτυχίας με εξίσου λαμπρά αποτελέσματα.

alt

alt

alt


 Η Mary Poppins είναι ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Μόνο ; όχι δεν θα τόλεγα...!!!! Είναι και ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ντοκουμέντο μαρτυρίας.....

Πέραν του διασκεδαστικού περιτυλίγματος, διαθέτει μηνύματα που η ανάγνωσή τους απαιτεί μία δεύτερη λίγο πιο διεισδυτική ματιά. 
Το φιλμ έχει την εξής ιδιομορφία. Ενώ μοιάζει να παρουσιάζει την εγγλέζικη κοινωνία του 1910, όταν η αυτοκρατορία ήταν ακόμη δυνατή και οι άνδρες καλά κρατούσαν τα σκήπτρα της εξουσίας τους εντός και εκτός σπιτιού, στην πραγματικότητα οι πολιτικές και κοινωνικές του προεκτάσεις αναφέρονται στην αμερικανική κοινωνία του 1960 που βιώνει μία επανάσταση σαρωτική σε ότι αφορά τις σχέσεις των ανθρώπων, είτε πρόκειται για γονείς και παιδιά είτε πρόκειται για ερωτικές σχέσεις. 

Το κατεστημένο θεωρεί επικίνδυνους τέτοιους κλυδωνισμούς και η ταινία αποτελεί μία απεγνωσμένη προσπάθεια να ενισχυθεί ο θεσμός της οικογένειας που αμφισβητείται τα μάλα κατά την δεκαετία του 60. Ο θεσμός της οικογένειας οφείλει να παραμείνει αλώβητος και να σταθεί στο ύψος του, ει δυνατόν και χωρίς δεκανίκια! 

Τελικά, ανεξάρτητα από το πόσο αθώα και απολιτικά μπορεί να μοιάζουν τα φιλμ του Disney δεν παύουν να καταφεύγουν σε συγκεκριμένη ιδεολογική προπαγάνδα, κλίνουσας κυρίως προς το καπιταλιστικό μοντέλο κοινωνίας το περίφημο american dream. Παράλληλα όμως με αυτήν την προπαγάνδα παραμένουν ορατά και στοιχεία επανάστασης που στόχο έχουν να αφυπνίσουν τους θεματοφύλακες της αμερικανικής κοινωνίας. Θίγονται με λεπτότητα ζητήματα ισότητας των δύο φύλων ( προσέξτε ότι η Mary Poppins διατηρεί μία άτυπη κόντρα με τον πατέρα των παιδιών που τα παραμελεί εστιάζοντας το ενδιαφέρον στα πράγματα που συντηρούν την εξουσία του όχι όμως και με την μητέρα τους που τα παραμελεί για να διεκδικήσει τα δικαιώματά της), ζητήματα σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών, ζητήματα που αφορούν τα τρωτά της καπιταλιστικής κοινωνίας και του τραπεζικού συστήματος, ζητήματα ανθρωπιάς

Η ταινία κρούει κώδωνες κινδύνου....!
Μνημειώδης είναι η στιμή που ο Κύριος BANKS πηγαίνει νύχτα, έρημος, μόνος, ισοπεδωμένος, στα κεντρικά γραφεία της ΤΡΑΠΕΖΑΣ, για να απολογηθεί στα αφεντικά του, τα οποία του τσαλακώνουν και του διαλύουν τα περιβόητα Βρετανικά κοινωνικά σύμβολα του status του. Μόνος και έρημος, μέσα στο έρημο, υγρό και ομιχλώδες Λονδίνο με το τεράστιο επιβλητικό μπαρόκ κτίριο να τον τσακίζει ψυχολογικά.


Επίσης ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ και ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗ ΣΤΙΓΜΗ είναι αυτή με την γυναίκα με τα περιστέρια, έξω από τον Ναό του Αγίου Παύλου. Μια μαγική πραγματικά σκηνή με το θρυλικό τραγούδι "FEED THE BIRDS", που συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους, παραδίδει μαθήματα ανθρώπινης καρδιάς, αλληλεγγύης και σκέψης....

alt

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Όπως ήδη αναφέραμε η ΤΑΙΝΙΑ έτυχε μεγάλης, θριαμβευτικής θα έλεγε κανείς, αναγνώρισης από τα φόρουμ του Παγκόσμιου Κινηματογράφου.
13 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ (5 OSCAR, BAFTA, GOLDEN GLOBES....) και ακόμα 12 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ στόλισαν τη δημιουργία αυτή, παντελώς δίκαια.

Θα κάνουμε τώρα μια αναδρομή σε κάποιες χαρακτηριστικές ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ της μεγάλης αυτής ταινίας, που άφησαν εποχή:

"CHIM CHIM CHEREE"Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ που ο Mr. BANKS, μόνος, βαδίζει σαν σε εκτέλεση, στο σκοτεινό, υγρό Λονδίνο, ανεβαίνοντας τα σκαλιά της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΕΡΑΤΟΣ, που τον ισοπεδώνει. ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΝΕΙΡΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ σε μια σκηνή ΘΡΥΛΟ.

Η Χαρακτηριστική σκηνή των παιδιών με τον Υπέργηρο αδηφάγο ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ (Ο Διπλός ρόλος του DICK VAN DYKE) TU' PPENCE Το γλυκύτατο "Α SPOON FULL OF SUGAR"Το ...λυτρωτικό LET'S GO FLY A KITE με τον DAVID TOMLINSON 

και τέλος το .....ΘΡΥΛΙΚΟ  FEED THE BIRDS με την JULIE ANDREWS, τραγούδι που συγκλόνισε μαζί με το θέμα του....Αυτή, αγαπημένες μου Φίλες και Φίλοι, είναι η θρυλική MARY POPPINS......

Μια ταινία σταθμός στις καρδιές, στα όνειρα, στις σκέψεις, τα συναισθήματα, στα ακούσματα, στο ρυμό, στις εικόνες και στα χρώματα. Σβείστε στη σκέψεις σας τις εικόνες με το συγκλονιστικό FEED THE BIRDS......

Μια από τις πιο μεγάλες ιστορικά ταινίες του σύγχρονου Κινηματογράφου.....Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821 και ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

25η ΜΑΡΤΗ αδέλφια......
ο ΛΑΟΣ μας, σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, τιμάει την επέτειο του Μεγάλου μακρόχρονου αγώνα
του Λαού μας για την Εθνική Ανεξαρτησία και τη Λαϊκή του Κυριαρχία.

Η Μεγάλη Επανάσταση του Λαού μας, σε πείσμα κάποιων ντόπιων αφεντάδων και μεγάλων Ιεραρχών, που την έβλεπαν σαν καθαρά "τυχοδιωκτική" και επικίνδυνη ενέργεια, μάλιστα έφτασαν στο σημείο να την ...αφορίσουν, σε πείσμα της λυσσώδους αντίδρασης των ΙΣΧΥΡΩΝ της εποχής, που την χαρακτήρισαν "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ"  (Βλέπε Ιερά Συμμαχία εποχής), μάζεψε τα κουρέλα του Ελληνικού Λαού αλλά και των σκλαβωμένων Λαών της Βαλκανικής και έσυραν τον αγώνα τους κατά της Οθωμανικής τυραννίας.

Ειδικότερα σήμερα, που ο Ελληνικός και Κυπριακός Λαός αλλά και οι Λαοί του Ευρωπαϊκού Νότου, βιώνουν μια ΝΕΑ ΣΚΛΑΒΙΑ και ΤΥΡΑΝΝΙΑ, αυτήν της Ε.Ε. και του €, ας σταθούμε εμείς σε μια άλλη θεώρηση της περιόδου εκείνης.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, όπως όλες οι Μορφές της Τέχνης, τίμησαν με τη δική τους συμμετοχή την Επανάσταση του 1821, αυτή καθ' εαυτή αλλά και πολλά προεπαναστατικά γεγονότα.

Η Ελληνική Κινηματογραφική παραγωγή, έδωσε αρκετά σημαντικά Κινηματογραφικά έργα, που στον έναν ή στον άλλο βαθμό, προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν πτυχές εκείνης της μεγάλης περιόδου

Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι, εξ' αιτίας του γενικότερου συντηρητικού έως και αντιδραστικού πολιτικού περιγράμματος, δεν μπορεσε να εμφανιστεί μια Κινηματογραφική δημιουργία που να θίγει "καυτές" για το Σύστημα πτυχές της Επανάστασης του 1821, και οι όποιες ταινίες είτε κινήθηκαν σε κλίμα "καθεστωτικής" αντίληψης είτε προσπάθησαν να περάσουν όσο μπορούσαν κάποια ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ για την περίοδο εκείνη.


Ας δούμε λοιπόν με ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ τις ΤΑΙΝΙΕΣ που είχαν σημείο αναφορά τις μεγάλες εκείνες μέρες του ΛΑΟΥ μας και της ΙΣΤΟΡΙΑΣ του.

 
1959  "ΖΑΛΟΓΓΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ"

Σκηνοθεσία: ΣΤΕΛΙΟΥ ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Σενάριο: ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΕΜΠΟΥ
Φωτογραφία: ΝΙΚΟΥ ΓΑΡΔΕΛΗ
Μουσική: ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Έπαιξαν οι: ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ, ΒΥΡΩΝ ΠΑΛΛΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΝΙΝΑ ΣΓΟΥΡΙΔΟΥ

alt
Ήταν η ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ που είχε θέμα αναφοράς τα Προεπαναστατικά γεγονότα και τη μεγάλη ιστορική στιγμή του αγώνα των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ απέναντι στην τυραννία του ΑΛΗ ΠΑΣΑ με σημείο αναφοράς το ΖΑΛΟΓΓΟ.
Εξαιρετική σκηνοθεσία, εκπληκτική φωτογραφία του Μεγάλου ΝΙΚΟΥ ΓΑΡΔΕΛΗ, Μουσική ψηλών προδιαγραφών του Μάνου και εξαιρετικές ερμηνείες.1959  "Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ"

Ο Μεγάλος μας Σκηνοθέτης ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ σκηνοθετεί και γράφει μια Μεγάλη ταινία, με άξονα αναφοράς όχι τόσο επαναστατικά γεγονότα, όσο στο να επικεντρωθεί στη μεγάλη ιστορία του ΑΛΗ ΠΑΣΑ και της ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗΣ

Φωτογραφία: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ FUCHS
Mουσική: ΤΑΚΗΣ ΜΩΡΑΚΗΣ

Έπαιξαν οι:
Ο Μεγάλος ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ στο ρόλο του ΑΛΗ ΠΑΣΑ
η Μεγάλη ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ στο ρόλο της ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗΣ
ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ στο ρόλο του ΜΟΥΧΤΑΡ ΠΑΣΑ
ΘΕΑΝΩ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΒΟΥΣΙΑΝΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΔΑΤΟΥ

alt

alt

Από τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ πραγματικά, σε ένα σύνολο συντελεστών, που ο ένας τραβούσε τον άλλο σε εμφάνιση και δημιοργία υποδειγματική


1959  "ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ"

Την ίδια χρονιά ο εξαίρετος Σκηνοθέτης μας ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ, σε ΣΕΝΑΡΙΟ: ΝΕΣΤΩΡΑ ΜΑΤΣΑ και ΚΩΣΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ δημιουργεί ένα ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΡΑΜΑ.
Αυτό της μεγάλης μορφής της ΛΑΣΚΑΡΙΝΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ

Φωτογραφία: GIOVANNI VARRIANO
Μουσική: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΣΗΣ

Έπαιξαν οι:
ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ στο ρόλο της ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ στο ρόλο του ΔΗΜΗΤΡΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΖΑ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΖΕΡ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, ΓΚΙΚΑΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ, ΚΟΥΛΗΣ ΣΤΟΛΙΓΚΑΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΦΙΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ, ΜΙΡΑΝΤΑ ΜΥΡΑΤ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ


alt

alt

alt

Μια ακόμα Μεγάλη ταινία πραγματικά, πιστή στα γεγονότα που σημάδεψαν το πέρασμα αυτής της μεγάλης Μορφής της Επανάστασης, με συγκλονιστική την ερμηνεία-παρουσία της ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΠΑ και δίπλα της μεγάλες μορφές του Κινηματογράφου μας.
Φωτογραφία και Μουσική δεν χρειάζεται να σταθούμε, τα ονόματα των δημιουργών τα λένε όλα1965   "Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ"

Εδώ έχουμε μια επίσης ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ με άξονα αναφοράς ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, αυτό της ΕΞΟΔΟΥ.

Σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ
Σενάριο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
Μουσική: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΚΑΝΗΣ
Φωτογραφία: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ

Έπαιξαν μια πλειάδα ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ του Ελληνικού Κινηματογράφου με συγκλονιστικές ερμηνείες:

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ,
ΦΟΙΒΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, ΔΑΦΝΗ ΣΚΟΥΡΑ, ΙΛΥΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, ΑΝΝΑ ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ
ΜΑΛΑΙΝΑ ΑΝΟΥΣΑΚΗ, ΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΖΗΚΑΣ

alt1971  "ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ"

Σειρά παίρνει ο Σκηνοθέτης μας ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
σε ΣΕΝΑΡΙΟΝΙΚΟΥ ΚΑΜΠΑΝΗ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
να δημιουργήσει μια ταινία συνόλου και χαρακτήρων με σημείο αναφοράς τη μεγάλη Ιστορική Μορφή της
ΜΑΝΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ και της προσφοράς της στην Επανάσταση του 1821

Μουσική: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΣΗΣ
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

'Επαιξαν οι:
Η μεγάλη ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ στο ρόλο της ΜΑΝΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΣΟΥΝ στο ρόλο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ
ΑΛΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ, ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΕΡΗΜΟΥ,
ΚΑΚΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΣΛΑΝΗΣ, ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ


alt

alt

alt

Είναι η ΠΡΩΤΗ ΣΟΒΑΡΗ απόπειρα δημιουργίας ταινίας με χαρακτήρα "ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗΣ" από τον Ελληνικό Κινηματογράφο, πάνω στο αντικείμενο της επαναστασης του 1821.

Η Ταινία κάνει ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΤΟΜΕΣ στην παρουσίαση του ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΡΟΛΟΥ εξαρτημένων πολιτικών παραγόντων ενάντια στη δομή της Επανάστασης και του χτυπήματος της δράσης της.

Οι ερμηνείες είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ σε ολα τα επίπεδα και παραμένει ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΤΟ το λεχθέν της ΤΖΕΝΗΣ ΚΑΡΕΖΗ ως ΜΑΝΤΟΥΣ στην ερώτηση του υπαλλήλου στην αίτησή της για να λάβει σύνταξη

"Τι έχετε προσφέρει εσείς στην Επανάσταση ;"

" Τι έχω προσφέρει στην Επανάσταση εγώ......."1971   "ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ"

Εδώ ο Ελληνικός Κινηματογράφος καλείται σε γενική .....επιστράτευση ίσως της ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ στην ιστορία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Ο JAMES PARIS, στην παραγωγή κάτω από το μεγάλο χέρι του Σκηνοθέτη μας

ΕΡΡΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ
σε Σενάριο: ΠΑΝΟΥ ΚΟΝΤΕΛΛΗ
Μουσική του ανυπέρβλητου ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΝΙΣΗ
Φωτογραφία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗ
Σκηνογραφία του θρυλικού: ΔΙΟΝΥΣΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Μοντάζ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΡΥΔΗ FUCHS

με επίκενετρο τη μεγάλη μορφή του ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ, κάνουν ένα ιστορικό ΣΑΡΩΜΑ της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1821.
Σε πολιτικό περιβαλλον ΧΟΥΝΤΑΣ η ταινία είχε τα κότσια να  "πετάξει" ΦΩΤΙΕΣ πάνω στο ρόλο πολλών παραγόντων στο παρασκήνιο που δρούσαν ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ στην ΕΞΕΓΕΡΣΗ, στην μετέπειτα δράση τους ΕΝΑΝΤΙΑ στους ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, και τον ηγετικό ρόλο μεγάλων λαϊκών πολεμικών μορφών της Επανάστασης.

Έπαιξαν οι:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ στο ρόλο του ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ

σε μια ερμηνεία θαρρώ που τον σημαδεύει στα ερμηνευτικά του δρώμενα

ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ στο ρόλο της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ στο ρόλο του ΚΑΝΕΛΛΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

ΔΗΜΗΤΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ στο ρόλο του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ σε μια συγκλονιστική παρουσία

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΟΡΙΔΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ στο ρόλο του ΙΜΠΡΑΗΜ εξαιρετικός
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΣΟ στο ρόλο του ΔΡΑΜΑΛΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΣΛΑΝΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΦΙΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΟΣ, ΜΑΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΑΣ

alt

alt

alt

alt

alt

alt1972   "ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ"

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ παίρνει τη σκυτάλη από τον Ερρίκο Ανδρέου και δημιουργεί την επόμενη χρονιά τους
"ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ" μια επίσης ταινία "ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ" με σημείο αναφοράς τους αγώνες των Σουλιωτών.

Σενάριο: ΠΑΝΟΣ ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ
Μουσική: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΣΗΣ
Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ
Μοντάζ:  ΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Έπαιξαν οι:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ στους ΠΡΩΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ στο ρόλο του ΓΚΙΟΛΕΚΑ
ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ σε μια συγκλονιστική ερμηνεία στο ρόλο του Καλόγερου ΣΑΜΟΥΗΛ
ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ σαν ΜΟΣΧΩ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
ΜΑΛΑΙΝΑ ΑΝΟΥΣΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΣΟ σαν ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΟΣ σαν ΦΩΤΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ


alt

alt

alt1974  "Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ"

Ο ΠΑΝΟΣ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗΣ δημιουργεί την τελευταία Μεγάλη ταινία του Κινηματογράφου μας για την περίοδο της Επανάστασης του 1821
Αυτή τη φορά έχουμε ένα ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

Σε Σενάριο: ΠΑΝΟΥ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ
Μουσική: ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΟΝΤΗ
Φωτογραφία: ΑΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥ
Μοντάζ: ΠΕΤΡΟΥ ΛΥΚΑ

Η Ταινία έχει σημείο αναφοράς τη μεγάλη Υπόθεση της ΔΙΚΗΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ και της εξέλιξής της σε δίκή των δικαστών
ΤΕΡΤΣΕΤΗ-ΠΟΛΥΖΩΙΔΗ από το καθεστώς της εποχής εκείνης

Έπαιξαν οι:

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ στο ρόλο του ΔΙΚΑΣΤΗ ΠΟΛΥΖΩΪΔΗ

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ στο ρόλο του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΡΑΤ στο ρόλο του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΝΑΝΕΡΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΟΣ,
ΖΩΡΑΣ ΤΣΑΠΕΛΗΣ, ΙΑΚΩΒΟΣ ΨΑΡΡΑΣ, ΜΑΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ

Ταινία εξαιρετικά βαρειά, σοβαρότατη προσέγγιση των γεγονότων που σημάδεψαν τις δίκες αυτές, ανάγλυφη περιγραφή του ρόλου του παρασκηνίου και των μηχανισμών.

alt

alt

altΑυτές τις Ταινίες αναδεικνύει Φίλες και Φίλοι ο Ελληνικός Κινηματογράφος σε όλα του τα χρόνια πάνω στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821

ΤΑΙΝΙΕΣ που προσπάθησαν να ιχνογραφήσουν τη μεγάλη εκείνη περίοδο, με τα πενιχρά μέσα της Ελληνικής παραγωγής αλλά με τις μεγάλες και τεράστιες μορφές των συντελεστών της.

Το αποτέλεσμα κρίνεται ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ και σε κάποιες στιγμές ΜΕΓΑΛΟ.

Ας δούμε τώρα κάποια συγκεκριμένα βίντεο από τις ταινίες αυτές"ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ" "Τι έχω προσφέρει στον αγώνα εγώ ;............"
Συγκλονιστική αναφορά στο κλείσιμο της μεγάλης ταινίας με την μοναδική μουσική του Μεγάλου ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΝΙΣΗ"ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ"   Η μεγάλη σκηνή με την Ομιλία ξεσηκωμό του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ στους πανικόβλητους κατοίκους από τον ερχομό του Ιμπραήμ......μεγάλη στιγμή του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ"ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ"   Η Μαγική ΜΟΥΣΙΚΗ από τον μεγάλο μουσουργό μας ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΝΙΣΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΡΟΛΟΙ σε ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ (Μέρος 10ο)

Διατηρώντας "ζεστό" το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι φίλοι του CINEFIL

για Μεγάλες και σημαντικές μορφές Ελλήνων Ηθοποιών που έχουν διαπρέψει σε ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ στον κινηματογράφο μας, συνεχίζουμε αγαπητές Φίλες και Φίλοι, ...ασταμάτητοι, στο 10ο Μέρος του σχετικού αφιερώματός μας.


Σήμερα θα κάνουμε αναφορά σε Μεγάλους Ηθοποιούς μακρινών χρόνων, που πραγματικά άφησαν μεγάλη ιστορία με εμφανίσεις τους σε Ελληνικές ταινίες.


Πάμε λοιπόν για το ταξίδι μας:


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΦΙΑΣ

Σήμερα θα ξεκινήσουμε το 10ο μέρος του αφιερώματός μας με αναφορά στον ΜΕΓΑΛΟ αυτό ΗΘΟΠΟΙΟ, που απολαύσαμε σε Δεύτερους και τρίτους ρόλους, έχοντας πίσω του μια τεράστια ποιοτική υποδομή και κληρονομιά.

alt

Θεωρείται μια από τις σημαντικές μορφές του Ελληνικού ΘΕΑΤΡΟΥ και παράλληλα επεξέτεινε και τη δράση του και στον Κινηματογράφο.
Γεννήθηκε στις 30 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1918 στην ΑΡΤΑ. Πέθανε στις 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007, σε ηλικία 89 ετών πλήρης ημερών.

Στην διάρκεια της ΚΑΤΟΧΗΣ έλαβε ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΡΟΣ στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ μέσα από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με έντονη αγωνιστική δράση.
Σπούδασε ΦΥΣΙΚΗ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και στη συνέχεια στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, το οποίο και υπηρέτησε συνειδητά με ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ για 15 ολάκερα χρόνια
Το 1960, με τη ΓΥΝΑΙΚΑ του ΛΙΝΑ ΚΡΑΣΣΑ, ίδρυσαν τη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ στο όνομά του, η οποία λειτουργησε μέχρι το 1977, από την οποία αποφοίτησαν πολλοί ηθοποιοί.

alt

Στο ΘΕΑΤΡΟ συνεργάστηκε με πάρα πολλούς μεγάλους ΘΙΑΣΟΥΣ, ο τελευταίος εξ αυτών ήταν ο θρυλικός ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ το 1986, με τον οποίο έζησε και την τελευταία του Θεατρική παράσταση, τον "ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ"

alt

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, ξεκινάει το 1959, στην ταινία του ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ  "ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ", σε ένα πολύ μεγάλο Ιστορικό δράμα, και τελειώνει, το 1994, 35 χρόνια μετά, στην ταινία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΑΝΙΤΗ  "ΑΝΤΙΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ"
Εμφανίζεται συνολικά σε 32 Κινηματογραφικές ταινίες, σε διάφορα είδη, Ιστορικά δράματα, κοινωνικές ταινίες, αστυνομικά, έχοντας πάντα έναν μοναδικό εκφραστικό τόνο χαμηλού αλλά σοβαρού προφίλ στην ερμηνεία του, γεγονός που τον έκανε μοναδικό στο είδος του.

alt


ΛΙΛΙΑΝ ΜΗΝΙΑΤΗ:  Ένα φωτεινό χαμόγελο στον Ελληνικό Κινηματογράφο

alt

Φωτεινή, απαστράπουσαμ χαμογελαστή, με εκφραστικά μάτια γεμάτα λάμψη, χάρη και καλωσύνη, η αγαπητή ΛΙΛΙΑΝ, μια ακόμα ΗΘΟΠΟΙΟΣ που τράβηξε πολλές εμφανίσεις στον Κινηματογράφο και άφησε τη δική της κληρονομιά στις ταινίες μας.

Δεν έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά βιογραφικά στοιχεία για το πρόσωπο που φώτισε αρκετά τον Κινηματογράφο μας

alt

Το 1964 ξεκινάει η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
με την ταινία του ΚΩΣΤΑ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗ  "ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΣΩΦΕΡΙΝΕΣ" δίπλα στον ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ και τον ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗ σαν Α' Γυναικείο ρόλο.
Τελευταία εμφάνισή της το 1967 στην ταινία του ΕΡΡΙΚΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ  "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ" στο πλάι πολλών ηθοποιών.
Συνολικά έχει εμφανιστεί σε 12 Ταινίες με πιο εμφαντικές τις:
"ΥΙΕ ΜΟΥ ΥΙΕ ΜΟΥ" και "ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ η ΝΑ ΜΗ ΖΕΙ"

altΤΑΚΗΣ ΜΗΛΙΑΔΗΣ:  Ο ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ Έλληνας ΚΩΜΙΚΟΣ

alt

Μια μεγάλη ερμηνευτική μορφή, ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, τον οποίο τίμησε έργω και λόγω με την χρόνια δουλειά του και συνεπή του παρουσία.
Χαρακτηριστική μορφή, την οποία και δεν άλλαξε ποτέ εξωτερικά, καθώς με αυτήν τον θυμόμαστε πάντοτε.

alt

Γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ στις 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1922 και Πέθανε στις 17 ΑΠΡΙΛΗ 1985, σε ηλικία μόλις 63 ετών
Η Οικογένεια του ήταν επίσης ΗΘΟΠΟΙΟΙ.
Ασχολήθηκε και δούλεψε όλα τα είδη του ΘΕΑΤΡΟΥ με εξαίρεση το ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ.
Κάποτε τον χαρακτήρισαν ΜΟΡΙΣ ΣΕΒΑΛΙΕ της Ελλάδας καθώς το 1952 πήγε με τις αδελφές ΚΑΛΟΥΤΑ σε ένα κονσέρτο τους στο ΠΑΡΙΣΙ όπου στο ακροατήριο ήταν και ο ίδιος ο ΣΕΒΑΛΙΕ.
Σπούδασε ΘΕΑΤΡΟ από τους ΚΩΣΤΗ ΜΠΑΣΤΙΑ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΝΤΗΡΗ, ονόματα που προκαλούν ίλιγγο, κατά τη διάρκεια της ΚΑΤΟΧΗΣ.
Έκανε 2 γάμους με τΙς ΜΠΕΤΥ ΜΟΣΧΟΝΑ και ΣΑΣΑ ΚΑΖΕΛΗ όπως και την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΛΛΙΑ με την οποία απέκτησαν τον ΜΑΡΙΟ ΜΗΛΙΑΔΗ.

alt

Σπούδασε ΙΑΤΡΙΚΗ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ αλλά τον κέρδισε το ΘΕΑΤΡΟ.
Λάτρεψε την ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ στο ΘΕΑΤΡΟ και την τίμησε με πολλές συμμετοχές. Ήταν παρών σε όλα τα μεγάλα Αθηναϊκά θέατρα: ΑΚΡΟΠΟΛ, ΒΕΜΠΟ, ΜΠΟΥΡΝΕΛΛΗ, ΣΑΜΑΡΤΖΗ, ΚΑΛΟΥΤΑ, ΠΕΡΟΚΕ κ.λ.π.
Επισης έκανε μεγάλες περιοδίες στην περιφέρεια αλλά και στο εξωτερικό.

Η Θητεία του στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ήταν τεράστια. Συνήθως ενσάρκωνε ρόλους "θηλυπρεπείς" χωρίς όμως να μείνει εκεί. Εντυπωσιακός στην εμφάνισή του, όταν ήθελε γινόταν επιβλητικός με πια παράξενη γοητεία.
Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του ξεκίνησε το 1947 στην ταινία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΥΔΗ  "ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ" και τερματίζεται απότομο το 1981 στην ταινία του ΟΜΗΡΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗ  "Η ΝΟΝΑ"

Συμμετέχει σε 68 Ταινίες, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος μέσα σε 34 χρόνια, δείγμα της μεγάλης του δραστηριότητας.
Το να ξεχωρίσεις τώρα κάποιες ταινίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς όπου συμμετείσχε ήταν άψογος και εκπληκτικός.

"Ο ΨΕΥΤΟΘΟΔΩΡΟΣ",  "ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗΣ",  "ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ",  "ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΒΕΓΓΟΣ",  "ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΝΑ ΜΗ ΖΕΙ",  "ΗΣΑΪΑ ΧΟΡΕΥΕ",  "ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ",  "ΒΟΗΘΕΙΑ Ο ΒΕΓΓΟΣ ΦΑΝΕΡΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ 000",  "ΠΟΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ",  "ΞΥΠΝΑ ΚΟΡΟΪΔΟ",  "ΘΒ ΦΑΛΑΚΡΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ",  "ΕΝΑ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ", είναι κάποιες από τις πλέον χαρακτηριστικές του.


ΕΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

alt

Μια ακόμα γλυκύτατη και τρυφερή παρουσία δεύτερων ρόλων στον Ελληνικό Κινηματογράφο

Γεννημένη στον ΠΕΙΡΑΙΑ το 1938, σύζυγος του Ηθοποιού Χάρη Παναγιώτου.
Την έχουμε δει σε Διάφορους ρόλους, είτε της γλυκύτατης δεσποινίδας ή σε κόντρα ρόλους "κακιάς" παρουσίας.

alt

Παρά το ότι δεν υπήρξε "εμπορική" ηθοποιός η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της είναι ΑΚΡΩΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ.

Ξεκινάει το 1959 στο ΒΟΥΚΟΛΙΚΟ ΔΡΑΜΑ Εποχής του ΑΝΔΡΕΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ  "ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΜΑ" και φτάνει στα 1984, 25 χρόνια μετά, στην ταινία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ  "ΝΕΙΤΑ ΣΤΗ ΛΑΣΠΗ".

Έχει συμμετάσχει σε 76 Ταινίες, αριθμός ιδιαίτερα εντυπωσιακός.

Την έχουμε ξεχωρίσει σε ρόλους και εμφανίσεις στις ταινίες:

"ΗΔΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ", σε πολλά ΒΟΥΚΟΛΙΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ, "ΤΥΦΛΑ ΝΑΧΕΙ Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ",  "ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ",  "ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ Η ΝΥΧΤΑ",  "ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ",  "Ο ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ",  "Η ΑΧΑΡΙΣΤΗ"

alt

altΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ:  Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

alt

Ο Μεγάλος ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ υπήρξε από τις μορφές εκείνες στον Ελληνικό Κινηματογράφο και Τέχνη που σφράγισαν το πέρασμά τους, με σεμνότητα, ήθος, ποιότητα τέχνης, αγώνα ζωής και ιδεών.

Γεννήθηκε στις 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1904 και Πέθανε στις 3 ΓΕΝΑΡΗ 1969 σε Ηλικία 65 μόλις ετών

Γεννήθηκε στη ΛΕΥΚΑΔΑ και εμφανίστηκε στο ΘΕΑΤΡΟ με τον Θίασο ΒΕΑΚΗ-ΝΕΖΕΡ. Έκανε θεατρικές σπουδές στη ΓΑΛΛΙΑ και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.
Έπαιξε στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στη χρυσή εποχή του ΦΩΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ και στη συνέχεια συγκρότησε δικό του θίασο. Συμμετείχε στις παραστάσεις του Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου με τον ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ.
Υπήρξε μεγάλος διάδοχος του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΒΕΑΚΗ στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

alt

Ο ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ, ήταν Κομμουνιστής και εξ αιτίας των φρονημάτων του και των αγώνων του, στην κυριολεξία ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΕ από το καθεστώς ιδιαίτερα της ΧΟΥΝΤΑΣ.
Έπαιξε ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ στο ΘΕΑΤΡΟ, με τον "ΕΜΠΟΡΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ" του ΣΑΙΞΠΗΡ, στο ρόλο του ΣΑΪΛΟΚ να τον σημαδεύει.
Εκεί τον βρήκε η ΧΟΥΝΤΑ, και αμέσως τον ΕΞΟΡΙΣΕ στη ΓΥΑΡΟ. Αρρώστησε από τα ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ και σχεδόν σε ανίατη κατάσταση απολύθηκε και εξορίστηκε στη ΓΑΛΛΙΑ.
Πέθανε στο ΠΑΡΙΣΙ στην αγκαλιά των ΑΝΤΙΧΟΥΝΤΙΚΩΝ του φίλων και μετά πολλά χρόνια τα οστά του μεταφέρθηκαν στη ΛΕΥΚΑΔΑ.
Στο διάστημα εκεί πρόλαβε να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΛΕΙ τη ΧΟΥΝΤΑ και τα ...έργα της σε όλα τα φόρουμ της τέχνης.

alt

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ξεκινάει το 1933 στην ταινία του ΠΕΛΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ  "ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ" και τελειώνει το 1967 στην ταινία του ΣΤΕΛΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ  "ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΔΙΑΓΩΓΗ ΜΗΔΕΝ"

Έχει συμμετάσχει σε 31 ταινίες.

τον έχουμε ξεχωρίσει στις:

1959  "Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ" του ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ στη συγκλονιστική του ερμηνεία σαν ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ με την ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ.
1959 "ΖΑΛΟΓΓΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ" του ΣΤΕΛΙΟΥ ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, στο ρόλο του ΦΩΤΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
1961  "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του μεγάλου ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ στο ρόλο του ΤΕΙΡΕΣΙΑ πλάι στον ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ και ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ
1966 "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ στο ρόλο του ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΣΠΑΡΑΤΟΥ μαζί με τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΛΙΛΙΑΝ ΜΗΝΙΑΤΗ
1967 "ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΔΙΑΓΩΓΗ ΜΗΔΕΝ" του ΣΤΕΛΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ στο ρόλο του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΤΣΟΜΗΤΡΟΥ.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ο ...Σεναριογράφος και Ηθοποιός του Ελληνικού Κινηματογράφου

alt

Τον θυμόμαστε στις αρκετά παλιές ταινίες στον Ελληνικό Κινηματογράφο, στα τέλη του 1950 αρχές του 1960, σε ρόλους ώριμων χαρακτήρων, είτε του Πατέρα, είτε του ...Θείου.
Σοβαρός, κλασικός, εκφραστικός και μετρημένος Ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1892 και πέθανε το 1967, σε ηλικία 75 ετών, σχετικά γρήγορα

Διακρίθηκε στο ΘΕΑΤΡΟ και ειδικότερα στη ΠΡΟΖΑ. Στενός φίλους του ΤΙΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ.
Έγραψε πολλά σενάρια σε ταινίες του Κινηματογράφου μας.

alt

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του δεν είναι πλούσια αλλά χαρακτηριστική της εξαίρετης παρουσίας του όπου εμφανίστηκε.

Ξεκίνησε το 1938 στην ταινία του ALEVISE ORFANELLI  "ΑΡΡΑΒΩΝ ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ"

Τελευταία του εμφάνιση το 1959 στην ταινία του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ "ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΩΝΑΚΙ"

Έπαιξε σε 10 συνολικά ταινίες, οι οποίες ήταν εκτός αυτών που αναφέραμε:

1948 "100.000 ΛΙΡΕΣ", 1950 "ΕΛΑ ΣΤΟ ΘΕΙΟ" σε μια εμφάνιση κυριολεκτικά εκπληκτική, 1953 "ΤΟ ΣΩΦΕΡΑΚΙ" επίσης στο ρόλο του ...στριφνού ιδιοκτήτη Νέστωρα, 1954 "ΟΙ ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ", 1955 "Η ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ", 1956 "ΟΙ ΤΡΑΚΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ", 1957 "Ο ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΙ ΤΟΥ", 1958 "ΚΟΜΗΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ"


alt


ΝΙΚΗ ΛΙΝΑΡΔΟΥ

alt

Ποιος δεν θυμάται το εξαίσιο και όμορφο αυτό κορίτσι, που χρόνια στόλισε τον Ελληνικό Κινηματογράφο σε διάφορους ρόλους και εμφανίσεις. Το χαμόγελό της, η γλυκιά τσαχπινιά της, ο θετικός της αέρας, μας έκανε συντροφιά σε πολλές όμορφες στιγμές.

Γεννήθηκε το 1935 (κατ' άλλους το 1939) και πέθανε εντελώς πρόσφατα στις 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2012, σε ηλικία 73 ετών, σχετικά γρήγορα.

"Μπέμπα Κούλα" ήταν το καλλιτεχνικό της πρώτο ψευδώνυμο με το οποίο ξεκίνησε.

alt

Υπήρξε 2η σύζυγος του μεγάλου ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ και επίσης ήταν σύζυγος αργότερα του τηλεσκηνοθέτη ΘΑΝΑΣΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ.
Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της ξεκινά το 1956 στην κλασική ταινία του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ "Η ΚΑΦΕΤΖΟΥ" και κλείνει το 1968 στην ταινία του ιδίου  "Ο ΡΩΜΗΟΣ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ"
Συμμετείχε συνολικά σε 26 ταινίες στις οποίες πραγματικά ξεχώρισε με τις πολύ όμορφες και μεστές της εμφανισεις.
Σταχυολογούμε μερικές:

1960 "ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ", 1961 "ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ", 1962 "ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Η ΓΑΤΑ", 1963 "ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ", 1964 "Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ", 1964 "ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ" σε μια εκπληκτική συμμετοχή ερμηνεία, 1965 "ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ", 1967 "ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ"

alt

alt

alt
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΡΟΛΟΙ σε ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ (Μέρος 9ο)

Φίλες και Φίλοι

συνείζουμε τον "περίπατό" μας στον Ελληνικό Κινηματογράφο, αναζητώντας τους Ηθοποιούς εκείνους, Άντρες και Γυναίκες που διέπρεψαν με τις εμφανίσεις τους μέσα από ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ αλλά άφησαν τη δική τους προσωπική σφραγίδα στο Οικοδόμημα του Κινηματογράφου μας.

Ο Κατάλογος των ΜΕΓΑΛΩΝ αυτών ΗΘΟΠΟΙΩΝ δείχνει ανεξάντλητος και σήμερα αισίως φτάνουμε στο 9ο Μέρος του σχετικού Αφιερώματός μας

Προχωράμε λοιπόν με ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΑΞΕΧΑΣΤΟΥΣ και ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ


ΖΩΡΑΣ ΤΣΑΠΕΛΗΣ:  Ένας επιβλητικός Ηθοποιός

alt


Κατά τη γνώμη μου ο ΖΩΡΑΣ ΤΣΑΠΕΛΗΣ ήταν μια από τις πλέον ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΕΣ και ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Δεν υπήρξε Κινηματογραφική ταινία, που να μην ΞΕΧΩΡΙΣΕ με την ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ, μετρημένη, σοβαρή παρουσία του.

Το κανονικό του όνομα είναι ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΣΑΠΕΛΗΣ. Γεννήθηκε το 1921 στη ΣΑΛΑΜΙΝΑ και πέθανε στις 11 ΓΕΝΑΡΗ 2002 στην Αθήνα, σε ηλικία 81 ετών.

Σπούδασε Υποκριτική στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ και φυσικά είναι καταξιωμένος και στο ΘΕΑΤΡΟ.

Χαρακτηριστική η φωνή του, το λυγερόκορμο της εμφάνισής του και το επίσης χαρακτηριστικό του πρόσωπο.

Από το 1945 ξεκίνησε τις θεατρικές του εμφανίσεις και στην αρχή της δεκαετίας του 1950 συμμετέχει σε μεγάλους θιάσους.

(ΛΑΜΠΕΤΗ-ΧΡΟΝ, ΜΟΥΣΟΥΡΗ, ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ)

Από το 1966 προσλαμβάνεται στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στο οποίο και παραμένει μόνιμα


alt

Στον Κινηματογράφο έχει συνολικά 36 εμφανίσεις σε Κινηματογραφικές ταινίες.

Οι ρόλοι του ήταν συγκεκριμένοι σε ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ, ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πρώτη του εμφάνιση το 1946 στην Ταινία του ΒΙΩΝΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗ  "ΑΔΟΥΛΩΤΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ"

Τελευταία του συμμετοχή το 1985, στην άτυχη εποχή παρακμής του Κινηματογράφου μας στην ταινία του ΟΜΗΡΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗ   "ΑΓΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑ".


alt

Τον έχουμε απολαύσει σε ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ σε σημαντικές και μεγάλες ταινίες που άφησαν εποχή:

Σταχυολογούμε μερικές από αυτές, καθώς δούλεψε με ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ αλλά δίπλα σε ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ.

"Η ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ" στο πλάι της ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ, "ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ" του Πάνου Γλυκοφρύδη το 1966, "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ" του Ντίνου Δημόπουλου στο πλαί του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ, ΜΑΙΡΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, "ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ" του Ντίνου Δημόπουλου το 1967, "ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ" του Γιάννη Δαλιανίδη το 1968, "ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ" του Γιάννη Δαλιανίδη το 1969, "ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ" του Νίκου Φώσκολου το 1970, "ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ" του Νίκου Φώσκολου το 1970 σε έναν συγκλονιστικό ρόλο του Ψυχίατρου, "ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ"  του Πάνου Γλυκοφρύδη το 1970, "ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ" του Πέτρου Λύκα το 1973 και τέλος το 1974 στο δικαστικό ιστορικό δράμα του Πάνου Γλυκοφρύδη  "Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ.

alt


ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΦΟΣ:  Μια αυθεντική λαϊκή παραδοσιακή μορφή στον Κινηματογράφο μας

alt

Υπήρξε και αυτός ένας Ηθοποιός κόσμημα σε κυρίως Κωμικές ταινίες. Πάντα με την λαϊκή του χαρακτηριστική φυσιογνωμία, τον αυθεντικό τρόπο υποκριτικής του απέδωσε με τρόπο ασυναγώνιστο διάφορες λαϊκές φυσιογνωμίες σε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΑΙΝΙΩΝ στις οποίες συμμετείχε.

Γεννήθηκε το 1918 και Πέθανε στις 27 ΜΑΗ 1986, σε Ηλικία μόλις 68 ετών.

Ήταν γιός επίσης του Ηθοποιού ΣΠΥΡΟΥ ΤΖΙΦΟΥ.

alt

alt

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του είναι ΑΚΡΩΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ για Ηθοποιό. Ξεκινάει το 1948, στην ταινία  "ΟΧΥΡΟ 27" του ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ ΝΟΒΑΚ και τελειώνει το 1986, 38 ολάκερα χρόνια στην πρώτη γραμμή, με την ταινία του ΠΑΥΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ "ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ".

Έχει συμμετάσχει σε:  81 Κινηματογραφικές ταινίες (!!!) , αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός για τη μεγάλη του προσφορά.

alt

Τον θυμόμαστε σε κάποιες χαρακτηριστικές εμφανίσεις όπως αυτές στο "ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ" στον Βαγγέλη τον μεταφορέα, στο "ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ και ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ" στο ρόλο του δύστροπου ταβερνιάρη, στο "ΤΡΕΛΟΣ ΠΑΛΑΒΟΣ ΚΑΙ ΒΕΓΓΟΣ" στο ρόλο του Ξενοδόχου και σε τόσες άλλες παρουσίες.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΒΟΥΣΙΑΝΟΣ:  Ο Αγαθός Γίγαντας του Ελληνικού Κινηματογράφου

alt

Αχώριστος σύντροφός μας σε δεκάδες Ελληνικές ταινίες, σημάδεψε με την απίστευτα χαρακτηριστική του επιβλητική μορφή όλη τη χρυσή εποχή του Ελληνικού Κινηματογράφου.

"Τεράστιο" κορμί, φωνή επιβλητική και βροντώδη αλλά ΨΥΧΟΥΛΑ πραγματική. Μια από τις μορφές που ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ ποτέ όσα χρόνια και αν περάσουν.


alt


Γεννήθηκε το 1908 και δεν υπάρχει επίσημη αναφορά στην ημερομηνία του Θανάτου του.

Αποτελεί και ΙΣΤΟΡΙΚΗ μορφή στο χώρο των ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ Ηθοποιών καθώς, πολέμησε στον ΕλληνοΙταλικό πόλεμο και έγινε αμέσως μέλος του ΕΛΑΣ.

Ήταν απόφοιτος της ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ και η καρριέρα του ξεκίνησε στην ΠΡΟΖΑ. Συνεργάστηκε με μεγάλους θιάσους όπως αυτούς του ΕΘΝΙΚΟΥ και της ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ.

Μετά τον πόλεμο πέρασε στο ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, στη ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ.

alt

Η Καριέρα του στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ξεκινάει το 1953 στην ταινία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ  "ΤΟ ΣΩΦΕΡΑΚΙ" και κλείνει το 1969 στην ταινία του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΖΙΑΣ".

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του περιλαμβάνει 16 Κινηματογραφικές ταινίες, σε κάποιες δε από τις οποίες είναι ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ με όλη τη σημασία της λέξης, οπως στις:

"ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ", ΤΥΦΛΑ ΝΑΧΕΙ Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ", "ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ", "ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ", "ΕΞΩ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ",  "Ο ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΤ'", "ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ"

alt


ΡΑΛΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ:  Μια ακόμα λαϊκή χαρακτηριστική αντρική φυσιογνωμία στον Ελληνικό Κινηματογράφο

alt

Το έιχαν τότε το χάρισμα οι "εύσωμες" παρουσίες στο χώρο της Υποκριτικής να είναι ντυμένες με τόση αυθεντικότητα, με τόσο ταλέντο, με τόση λαϊκή έκφραση, η οποία δυστυχώς σήμερα δεν συναντάται στους "χτισμένους" και "φτιασιδωμένους" ηθοποιούς.
Ο ΡΑΛΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ήταν και εκείνος μετη σειρά του μια τέτοια χαρακτηριστική μορφή, που ΞΕΧΩΡΙΣΕ στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

alt

Ο ΡΑΛΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1902 στη ΟΔΗΣΣΟ της ΡΩΣΙΑΣ. Επίσης ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ κύρια σε ΚΩΜΙΚΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ. ΑπΌ ΤΟ 1920 ξεχώρισε με τη συμμετοχή του σε πολλούς θιάσους σε ΟΠΕΡΕΤΕΣ και ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ.
Το 1940 κατοίκησε μόνιμα στην ΑΘΗΝΑ και το 1944 συνεργάστηκε μόνιμα στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ.

Το σπίτι του ήταν στην ΚΗΦΙΣΙΑ και είχε φιλικές σχέσεις με την ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ και την ΡΕΝΑ ΝΤΟΡ. Δεν έκανε οικογένεια, απλά είχε την ανηψιά του και μια αδελφή.
Το 1972 αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με το ΖΑΧΑΡΟ και έμεινε παντελώς αναπηρος στα πόδια του. Το 1973 πούλησε το σπίτι του στην Κηφισιά και έμεινε στην αδελφή του στη ΠΑΤΜΟ. Το 1974 το καλοκαίρι, σε ηλικία μόλις 72 ετών έφυγε από τη ζωή και τάφηκε στην ΠΑΤΜΟ.

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του ξεκινάει το 1939 στην ταινία του ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ  "ΝΥΧΤΑ ΧΩΡΙΣ ΞΗΜΕΡΩΜΑ" και τελειώνει το 1966 στην ταινία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΛΑΤΗ  "ΠΛΗΓΩΣΕΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ".

Έχει συμμετάσχει συνολικά σε 59 Κινηματογραφικές ταινίες, αριθμός πολύ εντυπωσιακός για τα χρόνια του.

Τον έχουμε απολαύσει σε άπειρες κωμικές ταινίες σε διάφορους ρόλους και χαρακτήρες όπως:

"ΕΞΩ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ", "ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΣΩΦΕΡΙΝΕΣ", "ΚΟΡΟΪΔΟ ΓΑΜΠΡΕ" στο ρόλο του μάγειρα, "ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΠΟΥΛΙ", "Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ" στο ρόλο ενός απίθανου γιατρού, "ΟΙ ΔΟΣΑΤΖΗΔΕΣ", "ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ", "ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ" και πάρα πολλές άλλες.ΜΙΡΚΑ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ:  Ένα γλυκό "σπουργίτι" στον Ελληνικό Κινηματογράφο

alt

Κανείς μα κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτό το γλυκύτατο "BABY FACE" που το χαρήκαμε σε πάρα πολλές εμφανίσεις τη χρυσή εποχή του Κινηματογράφου μας.
Τρυφερή, γλυκύτατη, όμορφο χαμόγελο, εκφραστικά μάτια, γενικά μια παρουσία σαν μικρό στολίδι στη σκηνή

alt

Έχει γεννηθεί στην ΑΘΗΝΑ το 1945 ή άλλες πηγές το 1947
Ξεκίνησε μαθήματα ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ στα μικρά της χρόνια και σπούδασε Υποκριτική στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΑΦΙΑ.
Αδελφός είναι ο επίσης ηθοποιός ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ με τον οποίο δούλεψαν πολύ στο ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
Στα μέσα του 1950 ξεκινάει τις εμφανίσεις της στο ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και το 1955 αρχίζει η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ της.

Το 1967 παντρεύτηκε τον Γερμανό-Αμερικανό επιχειρηματία Καρλ Έπσερ και λίγο αργότερα μετέβη στις ΗΠΑ όπου ξεκίνησε καριέρα στη τηλεόραση συμμετέχοντας σε διάφορες εκπομπές. Παράλληλα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής στη Σχολή της Columbia, καθώς και μαθήματα Business Administration στο πανεπιστήμιο UCLA.
Το 1978 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να παίρνει μέρος σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.

alt

Το 1956 ξεκινάει η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της στην ταινία του ΤΩΝΗ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ  "ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ" και τελειώνει μέχρι σήμερα το 1995 στη μεγάλη δημιουργία του ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ "ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ"
Έχει συμμετάσχει σε 40 ταινίες από τις οποιες σταχυολογούμε τις:

"ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ", "ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ" σε μια συγκλονιστική της εμφάνιση, "ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΧΙΤΛΕΡ" στο ρόλο της γλυκιάς ΔΑΝΑΗΣ, "ΟΡΓΗ" στο ρόλο της ΡΙΤΑΣ, "Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ" σε ένα γλυκύτατο ρόλο της νεαρής κόρης, "ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ" στο ρόλο της ΤΖΕΝΗΣ, "ΚΟΡΟΪΔΟ ΓΑΜΠΡΕ" στο ρόλο της τρυφερής ΦΑΝΗΣ, "Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ" στο ρόλο της μιας κόρης, "ΛΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ" σε ένα δύσκολο και τολμηρό ρόλο, "ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ" στο ρόλο της ....πέτρας του σκανδάλου, "ΗΣΥΧΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ" στο ρόλο της ΒΑΣΩΣ.


alt


ΝΤΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΗ:  Μια ακόμα τρυφερή γλυκιά "δεσποινίς" στον Ελληνικό Κινηματογράφο

alt

Και εδώ η γλυκύτατη ΝΤΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΗ ενσάρκωνε στον Ελληνικό Κινηματογράφο την ομορφιά ψυχής και σώματος με το πανέμορφο πρόσωπό της, την απέριττη χάρη της, τη σεμνότητά της και την ευγένεια στο φέρσιμό της.
Μας έκανε συντροφιά σε δεκάδες ταινίες που την γνωρίσαμε σαν μια γλυκύτατη ευγενική "δεσποινίδα" που ξεκινάει τα πρώτα βήματα της ζωής της.

alt

Γεννήθηκε το 1940 και σήμερα ζει διακριτικά και σεμνά όπως ήταν πάντα. Στο πρόσφατο παρελθόν την είδαμε μονάχα σε μια τηλεοπτική σειρά. Παντρεύτηκε με τους ΑΙΑΝΤΑ ΤΡΙΑΝΤΗ και ΛΑΚΗ ΚΟΜΝΗΝΟ. Έχει 5 συνολικά παιδιά, 3 με τον πρώτο συζυγό της και 2 με τον δεύτερο. Κάποτε ήταν για ένα διάστημα μαζί με τον ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟ.

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της ξεκινάει το 1957 στην ταινία του ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ "ΤΑ ΜΑΝΑΒΑΚΙΑ" και κλείνει το 1971 στην ταινία "ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ" του ΓΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ.
Έχει συμμετάσχει συνολικά σε 61 Κινηματογραφικές ταινίες, αριθμός εντυπωσιακός για την ηλικία της.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μερικές όπως:

"ΤΥΦΛΑ ΝΑΧΕΙ Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ",  "Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ",  "ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ", "ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΣΩΦΕΡΙΝΕΣ", "Ο ΧΑΖΟΜΠΑΜΠΑΣ", "Ο ΜΟΔΙΣΤΡΟΣ"


ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΝΤΗΣ:  Όταν η δυστροπία της εμφάνισης γίνεται ταλέντο υποκριτικής και ψυχής

alt

Ο Αξέχαστος πραγματικά κωμικός μας ηθοποιός, το "ασχημόπαπο" του Ελληνικού Κινηματογράφου, ο χαρακτηριστικός "μύωπας" με τα παραμορφωτικά γυαλιά, που έγινε καρικατούρα αυθεντική σε άπειρες Ελληνικές ταινίες.
Συμπαθέστατος, εκφραστικός και το κυριότερο αγαπητός και σεμνός

Γεννήθηκε στην ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ το 1913 και πέθανε στις 27 ΝΟΕΜΒΡΗ 1983, σε ηλικία μόλις 70 ετών. Είναι μάλιστα ΘΕΙΟΣ της γνωστής ηθοποιούς ΝΕΝΑΣ ΜΕΝΤΗ και του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΑΛΑΒΑΝΙΔΗ.

alt

Υπήρξε ...περιζήτητος στον Κινηματογράφο σε δεύτερους ρόλους και έτσι η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ.
Ξεκίνησε το 1951 στην ταινία των ΝΤΙΝΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ  "ΠΡΟ ΠΑΝΤΟΣ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ" και τελειώνει το 1976 στην ταινία "Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΣΦΑΛΙΑΡΑΣ" του ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ.
Έπαιξε συνολικά σε 60 ταινίες

Που να τον ξεχωρίσεις και που να τον αναφέρεις. Υπήρξε σχεδόν ΠΑΝΤΟΥ....! σε άπειρες κωμικές ταινίες κυρίως.

"Η ΚΑΦΕΤΖΟΥ", "ΤΟ ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΟ", "ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ", "ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ", "Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ", "ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ", "Ο ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ", "ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ", "ΗΣΑΪΑ ΧΟΡΕΥΕ", και τόσες τόσες άλλες......