Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FRANC CAPRA: **ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ** Χριστουγεννιάτικο μήνυμα ζωής και αισιοδοξίας

Φίλες και Φίλοι

πάντα αυτές τις γιορτινές, τουλάχιστον στις καρδιές μας, μέρες, παρά το γκρίζο περιτύλιγμα στο οποίο οι άρχοντες μας τις κλείνουν, έχουμε την ανάγκη να καταφύγουμε σε κάποιο, ανάμεσα στα άλλα, εικαστικό καλλιτεχνικό ΜΗΝΥΜΑ διαφυγής.

Πάντα, κάθε Χριστούγεννα, για λόγους πολλούς, ο άνθρωπος "ξεφεύγει", πεταρίζει συναισθηματικά, απλώνεται ονειρικά, δημιουργεί με τις αισθήσεις του και προσπαθεί να βιώσει πράγματα.

Μια ολάκερη "ορχήστρα συναισθημάτων" μπαίνει σε κίνηση, συνθέτει, εκτελεί και το αποτέλεσμα λειτουργεί επάνω μας καθαρτικά και με θετική ενέργεια..

Κάθε Χριστούγεννα, διαλέγω κάποιες επιλεγμένες Κινηματογραφικές δημιουργίες, που το πέρασμά τους, άφησε τη δική τους ανεξίτηλη σφραγίδα στον ψυχισμό εκείνων που είχαν την τύχη να τις δούν.

Και τις προκρίνω, απόλυτα, για εκείνους που δεν τις είδαν.

alt

Ξεκινάω λοιπόν σήμερα με μια ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ μιας ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, που θα μας ταξιδέψει πάρα πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές που οι περισσότεροι από εμας δεν έχουμε ζήσει...

Κάπου λοιπόν στο τέλος του 1946 και συγκεκριμένα στις 7 Γενάρη 1947, ανεβαίνει στους Κινηματογράφους μια ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ που 66 χρόνια αργότερα, σήμερα, εξακολουθεί να θεωρείται ίσως η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ πάνω στα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, στην ατμόσφαιρα που αυτά αναδύουν, στα αισθήματα που προάγουν.

Ένας ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ο ΙΤΑΛΟΣ FRANC CAPRA φέρνει στο φως την ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ:

"ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ"

("IT'S A WONDERFUL LIFE")

alt

Ένα ΑΣΠΡΟΜΑΥΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ που ακόμα και σήμερα δεν είναι απλά μια Κινηματογραφική καλή ταινία αλλά ένα ΥΨΙΣΤΟ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ, ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.

Πάμε λοιπόν σιγά σιγά να ξεφυλλίσουμε την Ταινία και το Μύθο της....


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Το έργο βασίζεται στο ΔΙΗΓΗΜΑ του PHILIP VAN DOREN STERN   "ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ"  (THE GREATEST GIFT).

Πάνω στο ΣΕΝΑΡΙΟ χρειάστηκε να γίνει πολύ μεγάλη δουλειά με την βασική ΕΥΘΥΝΗ από τους:

ALBERT HACKETT & FRANCES GOODRICH

Επίσης δούλεψε για αυτό και ο DALTON TRUMBO o οποίος μετά πέρασε στη μαύρη λίστα των ΦΑΣΙΣΤΩΝ του ΜΑΚΑΡΘΥ

κάτω από την επίβλεψη του FRANK CAPRA.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  FRANK CAPRA

alt

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  JOSEPH BIROC, JOSEPH WALKER, VICTOR MILNER

ΜΟΥΣΙΚΗ:  ROY WEBB, DIMITRI TIOMKIN, LEITH STEVENS, ALFRED NEWMAN

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:  EDWARD STEVENSON

ΜΑΚΙΓΙΑΖ:   GORDON BAU

ΜΟΝΤΑΖ:  WILLIAM HORNBECK


alt

Στους Βασικούς ΡΟΛΟΥΣ οι:


JAMES STEWART στο ρόλο του GEORGE BAILEY

DONNA REED στο ρόλο της MARY HATCH

LIONEL BARRYMORE στο ρόλο του Κυρίου POTTER

HENRY TRAVERS στο ρόλο του CLARENCE

THOMAS MITCHELL στο ρόλο του Θείου BILLY

BEULAH BONDI στο ρόλο της Κυρίας BAILEY

FRANK FAYLEN στο ρόλο του ERNIE

GLORIA GRAHAME στο ρόλο τηςVIOLET

WARD BOND στο ρόλο του BERT


alt


alt


ΤΟ ΘΕΜΑ-ΥΠΟΘΕΣΗ


Ο Κεντρικός ήρωας στο έργο είναι ένας ΑΠΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ένας απλός καθημερινός άνθρωπος όπως όλοι μας. Χωρίς τίποτα "μεγαλόπρεπο" επάνω του, χωρίς κάτι ξέχωρο. Ο GEORGE BAILEYπου τον υποδύεται ένας ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ο JAMES STEWART (Έχουμε ήδη αφιέρωμα για αυτόν...), έχει αφιερώσει ολάκερη τη ζωή του και μαζί τα όνειρά του για μια ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ που ζει και αναπνέει ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ολάκερη η Πόλη είναι η ζωή του.....! το BEDFORD HALLS. Πάντα ποθούσε να ταξιδεύει αλλά ποτέ δεν είχε αυτή την ευκαιρία καθώς έπρεπε να εμποδίσει τον πλούσιο φιλάργυρο MR. POTTER από το να αποκτήσει τον έλεγχο ολάκερης της Πόλης.Όλα τούτα τον εμποδίζουν να λειτουργήσει μια επιχείρηση που την κληρονόμησε από τον γενναιόδωρο πατέρα του. Μια ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ο Θείος του BILLY, χάνει 8.000 $ που τα είχε για να τα καταθέσει στην τράπεζα. Ο POTTER βρίσκει τα χρήματα και τα κρατάει κρυφά από τον BILLY.  Καθώς η τράπεζα ερευνεί την απώλεια, ο GEORGE διαπιστώνει με τρόμο ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνος και θα σταλεί στη φυλακή με αποτέλεσμα να καταστραφεί η μικρή του επιχείρηση και τον άμεσο κίνδυνο ο POTTER να κάνει πράξη την επιθυμία του για την κυριαρχία της Πόλης. Τ πράγματα λοιπόν πάνε τραγικά άσχημα για τον ίδιο. Σκεφτόμενος τη γυναίκα του και τα μικρά παιδιά του αλλά και ότι θάταν καλύτερο για κείνους που τον αγαπούν να φύγει απ τη ζωή, αυτό τον οδηγεί στην ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ και στην ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ.

Εκεί, όμως, ένας ΑΓΓΕΛΟΣ, με το όνομα CLARENCE, μέσα στο  απόλυτο αυτό  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ εμφανίζεται στη ζωή του, έρχεται στη Γη για να τον βοηθήσει, τον ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ και του ΔΕΙΧΝΕΙ πως θα ήταν η ΠΟΛΗ και οι κάτοικοί της εαν αυτός ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΕΝΝΗΘΕΙ....

   

alt

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ


Η Ταινία θεωρείται και είναι ένα ΔΙΑΡΚΕΣ ΟΛΟΦΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΖΩΗΣ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ....!

Ίσως και όχι άδικα θεωρείται η ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΘΕΤΙΚΑ ΤΑΙΝΙΑ στον Κινηματογράφο

ο Ήρωας είναι ένας από εμάς....! ένας ΕΥΑΛΩΤΟΣ άνθρωπος, που παίζει και ακροβατεί, όπως όλοι μας ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, που πολλές φορές, όπως και εμείς, υποβιβάζει τα μικρά και ασήμαντα της ζωής, γεγονός που τον οδηγεί στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Ο GEORGE BAILEY δεν μένει στην "ιστορία" σαν ο ...μέγιστος ήρωας αλλά ο άνθρωπος που ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΓΥΡΩ του, με το χαμόγελό του, την παρουσία του, στους δικούς του ανθρώπους και στους γείτονές του.

ΤΑΙΝΙΑ ΥΨΙΣΤΗ για το ΜΗΝΥΜΑ της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, σε πόλεις συνανθρώπων και όχι ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ.

Σε γειτονιές αλληλέγγυων και ΟΧΙ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ. Ένα ύψιστο ΦΩΣ σε αυτό ακριβώς που βιώνουμε σήμερα στην πατρίδα μας.

Ένα ΧΑΣΤΟΥΚΙ στην ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ.

Ο GEORGE BAILEY, με την καταλυτική βοήθεια του ΑΓΓΕΛΟΥ, απελπισμένος όντας, κατορθώνει να ΔΕΙ, τί ακριβώς είναι για τους ΔΙΠΛΑΝΟΥΣ ΤΟΥ.....αντιλαμβάνεται με τρόπο σεμνό την ΑΞΙΑ του, την ΟΝΤΟΤΗΤΑ του, επαναξιολογεί την ΠΡΟΣΦΟΡΑ του και ΞΑΝΑΖΕΙ....!

Παλεύει τη ζωή του με ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΧΑΜΟΓΕΛΟ.....ένα μήνυμα ζωής για μας

Απλά, ταπεινά, ύψιστο, μεγαλειώδες και ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ....

alt

alt


alt


alt


ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΦΟΝΤΟ του FRANC CAPRA


O Μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης δίνει εδώ δύο βασικές του επιλογές που αναδεικνύουν την ταινία:

Μια εξαίρετη δυνατότητα ΑΦΗΓΗΣΗΣ και του τρόπου που την παρουσιάζει αφενός και αφετέρου την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΣΤΟΧΙΑ του στην ΕΠΙΛΟΓΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ.

"Κυνηγάει" το θέμα του με μοναδική ακρίβεια σε ένα εξαίρετο συναισθηματικά συνέχεια φορτισμένο φόντο.

Μια Πόλη χιονισμένη, γεμάτη φωτάκια, γεμάτη ανθρώπους, γεμάτη παρουσίες και έντονα αισθήματα.

"ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ"

Αυτό είναι το μότο που υπηρετεί και αναζητεί βιωματικά ο CAPRA, ερώτηση που ΟΛΟΙ έχουμε κάνει στον εαυτό μας όσον αφορά το μικρόκοσμο γύρω μας έτσι δεν είναι ;

Ο ΔΡΟΜΟΣ που επιλέγει ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ για να φτάσει στην ΚΑΘΑΡΣΗ μόνο εύκολος δεν είναι.....!

Από την ταινία ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ κάθε είδους "λαμπερή" και ψεύτικα δοσμένη "ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΑ" ...Χριστουγέννων....! Μήτε το κιτς περιβάλλον, μήτε γκλαμουριά, μήτε επιφανειακή και ψεύτικη προσέγγιση του ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, μήτε κρύα αστεία και χασκόγελα.

Η Κάθαρση και η ΛΥΤΡΩΣΗ του ήρωα στην ταινία γίνεται μέσα από μια γνωστική μαρτυρική πορεία ΠΟΝΟΥ, ΑΡΝΗΣΗΣ, ΣΤΕΡΗΣΗΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ και αυτολύπησης που πιθανά να οδηγήσει στην ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Εκτός αν......

εκτός αν δράσουμε καταλυτικά.....και όπως και στην πραγματικότητα η ζωή δεν είναι εύκολη έτσι και στην ταινία αυτό δεν γίνεται με τρόπο εύκολο και εύπεπτο.


alt


alt


alt


alt


alt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Όπως είπαμε παραπάνω, το δεύτερο ατού-σημείο κλειδί της μεγάλης επιτυχίας του σκηνοθέτη ήταν το ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ CAST.

Πριν αναλάβει ο CAPRA την ευθύνη της ταινίας υποψήφιος πρωταγωνιστής ήταν ο CARY GRANT. O CAPRA όμως άλλαξε την επιλογή και στη θέση του μεγάλου ηθοποιού επέλεξε μια άλλη τεράστια μορφή αυτή του

JAMES STEWART

alt

Απολυτα πειστικός ο μεγάλος Αμερικανός Ηθοποιός, γνωστός για την υποκριτική του δεινότητα, κατορθώνει να μετουσιώσει στην Οθόνη αυτό ακριβώς που είναι ο GEORGE BAILEY. Ένας απλός καθημερινός ευάλωτος άνθρωπος, γεμάτος αδυναμίες και "μαύρες τρύπες", με μεγάλες μεταλλάξεις μαύρου και φωτεινού στη σκέψη του.

O JAMES STEWART είναι απλά ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ και φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι είναι ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ τριών γιγάντων της σκηνοθεσίας: ALFRED CHICHCOCK, OTTO PREMINGER, FRANC CAPRA.

DONNA REED


alt


 

alt


Η Εκλεκτή Αμερικανίδα Ηθοποιός, στα 25 της ερμηνεύει με εξαίρετη γλυκύτητα και τρυφερότητα το ρόλο της ΣΥΖΥΓΟΥ του GEORGE.

Τρυφερή, εκφραστική, γεμάτη συναισθήματα που ξεχειλίζουν με τρόπο αρμονικό στο κοινό της.

LIONEL BARRYMORE στο ρόλο του MR. HENRY POTTER.

Εμβληματική μορφή στα 68 του χρόνια ο μεγάλος αυτός επίσης Αμερικανός ηθοποιός είναι εξαίρετος σαν παρουσία, μορφή, ερμηνεία σε ρόλο σημαντικό και "κόντρα" για την ταινία και το θέμα


alt


alt


Από κοντά και το υπόλοιπο cast των ΗΘΟΠΟΙΩΝ που κυριαρχούν οι THΟMAS MITCHELL, BEULAH BONDI, HENRY TRAVERS, FRANK FAYLEN, WARD BOND μαζί με πολλούς άλλους εξαίρετους ηθοποιούς σε μικρότερη εμφάνιση στην ταινία, η οποία χαρακτηρίζεται σαν ταινία με ΠΛΗΘΩΡΑ Δεύτερων ερμηνειών και παρουσιών στην πλοκή της και μάλιστα με ρόλο σημαντικό για την εξέλιξή της.


alt


alt


alt


alt

alt


alt


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η ΤΑΙΝΙΑ, όπως ήταν φυσικό, απόσπασε ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ εκείνη την εποχή από τους φορείς των ΔΙΕΘΝΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ.

 • ΥΠΟΨΗΦΙΑ για 5 OSCAR (ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, Α' ΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΣΕΝΑΡΙΟ)
 • ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 • 1949 ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΣΠΑΝΙΑΣ CINEMA WRITERS CIRCLE
 • ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ ΗΠΑ NATIONAL BOARD OF REVIEW 1947 & NATIONAL FILM PRESERVATION 1990

Το ότι η ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΗ ΤΑΙΝΙΑ δεν πήρε καμία από τις υποψηφιότητες στα OSCAR έγγειται στην ΑΤΥΧΙΑ της να πέσει εκείνη τη χρονιά στο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ του WILLIAM WYLER  "THE BEST YEARS OF OUR LIVES" που σάρωσε τα πάντα στο διάβα του.


altalt

Το "ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ" είναι ταινία που στην διαχρονικότητα και στην αξία της προσέθεσε διαρκώς φίλους και θαυμαστές, που ανάγκασε τους δημιουργούς και μετέπειτα διαχειριστές της να την επεξεργαστούν τεχνικά για να βελτιωθεί στους σύγχρονους καιρούς η προβλητικότητά της, ώστε να την απολαμάνουμε εμείς σήμερα.


alt


τι άλλο από εικόνα "ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ" μπορεί να ανδύει αυτή ακριβώς εικόνα ; τι μηνύματα μπορεί να περνάει παρά από τον ανθρωπινο θρίαμβο της ζωής και της συλλογικότητας, του πόσοΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ όταν λειτουργούμε δεμένα μέσα σε μια συγκροτημένη κοινωνία αξιών, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

alt


alt


alt


Έρχονται ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.........

Ίσως πάλι οι οθόνες των τηλεοράσεων γεμίσουν κλασικές "λαμπερές" Αμερικανιές που φαντάζουν απόλυτα ΚΕΝΕΣ και ΑΔΕΙΕΣ από αξίες και αισθήματα...

Για μένα το "ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ" είναι η ΠΡΩΤΗ μας ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ για τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

Μια ταινία ψυχογράφημα που την ΑΞΙΖΟΥΜΕ στον εαυτό μας, που τη χρωστάμε στη σκέψη μας, που την έχουμε ανάγκη, ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ, στην εποχή των γκρίζων λύκων που εφορμούν στις ζωές μας με αιμοδιψή διάθεση.

Για να μείνουμε ΟΡΘΙΟΙ, δίπλα στα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΩΤΑ των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, δίπλα σε εκείνη την ατμόσφαιρα που αναδεικνύει την ΑΞΙΑ τους, τον ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ, ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΑ.

ΔΕΙΤΕ την ΤΑΙΝΙΑ οπωσδήποτε αγαπημένες Φίλες και Φίλοι......!

αναζητείστε την με κάθε τρόπο..........

ΨΙΘΥΡΕΙΣΤΕ:  "Ναι.......Απόψε θα μιλήσουμε για μια ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ......"  με ανοιχτές αγκαλιές και χαμόγελα...

alt
ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ: Στον παροξυσμό Τέχνης και Έρωτα...

alt


ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ


Αγαπητοί Συνοδοιπόροι του CINEFIL

σήμερα έχουμε την ύψιστη Τιμή να "φιλεξονούμε" στο χώρο μας ένα ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΔΥΜΟ που πραγματικά αποτελεί ένα από τα κορυφαία στον Κόσμο της Τέχνης του Θεάτρου και του Κινηματογράφου.

Δύο τεράστιες Μορφές που δέθηκαν μαζί σε μια μοιραία διαδρομή που την τύλιξε ο γαλάζιος ουρανός μα και τα γκρίζα σύννεφα της Υποκριτικής.

Δύο Ηθοποιοί που, τι ειρωνία, στο θεατρικό σανίδι και στο Κινηματογραφικό Κάδρο ασκούσαν Υποκριτική και Ερμηνεία, όμως στην ίδια την Προσωπική τους ζωή δέθηκαν με έναν ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟ ΕΡΩΤΑ που αποτέλεσε θα έλεγε κανείς "δρώμενο" στα παρασκήνια που ζούσαν και μεγαλουργούσαν.

Ειλικρινά πρέπει να είναι πραγματικά "μαγικό" να ερωτεύεσαι μέσα στη Σκηνή.....! είναι γεμάτο γοητεία και αισθησιασμό να παίζεις "κρυφτό" την ώρα της ερμηνείας...


alt

Τούτο το μικρό αφιέρωμα δεν έχει φυσικά σκοπό να περιγράψει ή να εξιστορήσει αναλυτικά την ΕΡΩΤΙΚΗ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ του θρυλικού αυτού ζευγαριού της Τέχνης μας.

Όχι ότι αυτή η εξιστόρηση δεν έχει χαρακτηριστικά "μυθικά" ή "μυθιστορηματικά" η ότι δεν αγγίζει με κανέναν τρόπο την ίδια την Ερμηνευτική τους καριέρα.

Απλά ο ΕΡΩΤΑΣ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΧΟΡΝ είναι ένα Ξέχωρο Μεγάλο Κεφάλαιο, ΑΠΟΛΥΤΑ και ΣΕΒΑΣΤΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.....!

Ανήκει στην Ιστορία τους, στη ζωή τους, στα ΘΕΤΙΚΑ και ΑΡΝΗΤΙΚΑ των βιωμάτων τους.

Σε μας μένει το απαύγασμα αυτού του Ερωτικού Πάθους, όπως το ζήσαμε σαν Κοινό και κόσμος των παρασκηνίων, σαν ένα λαμπερό και εκτυφλωτικό φως, που λάμπει κάποτε ζεστά, τρυφερά κάποτε καυτά και εξουθενωτικά..

Σε μας μένει η ΤΕΧΝΗ τους.....! μια ΤΕΧΝΗ που είναι ποτισμένη στο ΕΡΩΤΙΚΟ τους ΠΑΘΟΣ.....!

Κάτι που φαίνεται, που δίνεται, που εισπράττεται από όλους μας....

alt


Σκοπός τούτου του ταπεινού αφιερώματος δεν είναι επίσης η Βιογραφία και η αναλυτική παρουσίαση της καλλιτεχνικής δουλειά των δύο αυτών μεγάλων Καλλιτεχνών, που άνετα θα λέγαμε ότι σημάδεψαν και παρηές του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Σκοπός μας είναι να δούμε την ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ τους ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ επί σκηνής με κάποιες άδολες ματιές σε εκείνη την παράλληλη μεγάλη φωτιά που αντάριαζε στη ζωή τους.

Να σταθούμε στις ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ που έκαναν μαζί και όπως αυτές έμειναν στην Ιστορία του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

alt

Για να πιάσουμε το κουβάρι λοιπόν λίγο στην αρχή του.......

Η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ σημάδεψαν τα Ελληνικά και όχι μόνο ΘΕΑΤΡΙΚΑ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, ως ΔΙΔΥΜΟ, στην αρχή της δεκαετίας του 1950 ως περίπου στο τέλος της.

Σαν ΔΙΔΥΜΟ επί σκηνής "οργίασαν" από το 1949 και έκλεισαν το 1959 στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΟ.

Η Αρχή γίνεται με τον ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΘΙΑΣΟ που συγκροτουν οι δυό τους με τον ΜΕΓΑΛΟ ΗΘΟΠΟΙΟ μας και πρόωρα χαμένο ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ το 1952.

Πρωτύτερα είχαν συναντηθεί οι δυό τους στην ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  "ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ" του ΓΡΗΓΟΡΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ το 1949

 alt

Εκεί θα γνωριστούν καλλιτεχνικά και κάπου εκεί θα δεθούν μαζί στην ΤΕΧΝΗ.

Στην προσωπική τους ζωή η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ είναι ήδη παντρεμένη με τον ΜΑΡΙΟ ΠΛΩΡΙΤΗ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ ελεύθερος.

Η Καταγωγή τους, ταξικά, είναι εντελώς διαφορετική, με τον ΧΟΡΝ να έχει πλούσια Αστική αριστοκρατική καταγωγή σε αντίθεση με την ΕΛΛΗ που οι ρίζες της είναι "Επαρχιακές", γεγονός που έπαιξε και σοβαρό ρόλο στις κρίσιμες μεταξύ τους στιγμές στη συνέχεια.

Η Επόμενη καλλιτεχνική τους συνεργασία και συνεύρεση είναι πάλι στο ΘΕΑΤΡΟ στην Παραταση "ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ η ΕΥΤΥΧΙΑ" όπου και εκεί στα 1952 θα ξεκινήσουν τα ΠΡΩΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ ΣΚΙΡΤΗΜΑΤΑ μεταξύ τους γεμάτα ρομαντισμό και τρυφερότητα, ακόμα και επάνω στη σκηνή με χαρακτηριστικά μηνύματα..

Για τη συνέχεια η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τους είναι ΘΕΑΤΡΙΚΗ σε μεγάλες και επιτυχημένες ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

"ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ" του ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ, "ΑΓΑΠΟΥΛΑ" το 1953 όπου πλέον ο Έρωτας δηλώνει παρών....!

alt

Και κάπου εδώ ξεκινάει το ταξίδι τους, το μαγικό και λαμπερό στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, που έδωσε Μνημειώδεις συμμετοχές σε Ταινίες που άφησαν τη σφραγίδα του θρύλου στον Κινηματογράφο.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ είναι εκείνος ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ που παίρνει το δίδυμο ΛΑΜΠΕΤΗ-ΧΟΡΝ από το "χέρι", τους τραβάει από το θεατρικό σανίδι και τους ανοίγει την διάπλατη "λεωφόρο" της Μεγάλης Οθόνης, γεγονός που θα τους οδηγήσει στην ύψιστη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ στα Μεγάλα ΦΕΣΤΙΒΑΛΣ και ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.


1954  "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΞΥΠΝΗΜΑ"


Είναι η πρώτη Κινηματογραφική ταινία που συνυπάρχει το μεγάλο μας δίδυμο.

Σε ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ πρωταγωνιστούν στην γεμάτη φρεσκάδα και τρυφερότητα αυτή ταινία, μαζί με τους ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ και ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.


alt


alt


alt


alt


alt


Τα γυρίσματα της ταινίας γίνονται στο ΚΑΪΡΟ και η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ "νιώθοντας" ότι κάτι αλλάζει έντονα στον ερωτικό της κόσμο ζητάει από το σύζυγό της, ΜΑΡΙΟ ΠΛΩΡΙΤΗ, να την ακολουθήσει εκεί κάτι που ο ίδιος δεν κάνει.

Στα γυρίσματα της ταινίας το ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ των ΔΥΟ πρωταγωνιστών αφήνει "εποχή" και φτάνει σε σημείο να ..."προβληματίσει" ακόμα και τον κοινό τους φίλο ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ κάθε πρωί στα γυρίσματα συναντούσε τους δύο πρωταγωνιστές "εξουθενωμένους" στην κυριολεξία από το ασίγαστο ΕΡΩΤΙΚΟ τους πάθος, γεγονός που τον αναγκάζει να παρέμβει δραστικά σε σημέιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ με το να ...κοιμάται ο ίδιος στο δωμάτιο της ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ (!!!).

Πανέμορφο και ...χαρακτηριστικό ότι κάποιο βράδυ ο ...έρμος ο ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, εξουθενωμένος από την κούραση των γυρισμάτων αποκοιμάται και τον ξυπνούν οι .....ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ των δύο ΕΡΑΣΤΩΝ: ΧΟΡΝ-ΛΑΜΠΕΤΗΣ από το δπλανό ....δωμάτιο.

Η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ γυρίζοντας στην ΑΘΗΝΑ ανακοινώνει πλέον ότι δεν είναι μαζί με τον ΜΑΡΙΟ ΠΛΩΡΙΤΗ.


alt


Το 1955 είναι η σειρά του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ σε ΠΑΡΑΓΩΓΗ της ΑΝΖΕΡΒΟΣ, να δώσει ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ με την

"ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ"

σε ΣΕΝΑΡΙΟ δικό του βασισμένο σε τέσσερις σπονδυλωτές διαφορετικες ιστορίες μαζί με τους:

ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ, ΙΛΥΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ, ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ, ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ, ΖΩΡΑ ΤΣΑΠΕΛΗ

Οι ΛΑΜΠΕΤΗ και ΧΟΡΝ "οργιάζουν" μεγαλουργώντας στο τελευταίο θέμα της ταινίας με τη σχέση ΖΩΓΡΑΦΟΥ και ΜΟΝΤΕΛΟΥ που έμεινε στην ιστορία και με το "Σ' ΑΓΑΠΩ" της ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ που έμελλε να συγκλονίσει με την μοναδική του έκφραση θεατές, κριτικούς, κινηματογραφιστές.

alt


alt


alt


alt


Ο ΕΡΩΤΑΣ των δύο πρωταγωνιστών πλέον, είναι φανερός, έντονος, δεν έχει να κρυφτεί από τις ...αδιάκριτες ματιές των οπερατέρ.

Η φλογερή τους Αγάπη εκφράζεται και ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ με τρόπο που ξεχειλίζει τρυφερότητα στην ΤΑΙΝΙΑ γεγονός που της δίνει χαρακτήρα συναισθηματικού ...ντοκυμανταίρ.

Αν σε όλα τούτα προσθέσεις τη μαγική ΜΟΥΣΙΚΗ του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ συγκροτείς μια από τις 20 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


alt


To 1956 έρχεται η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ στην οποία θα τους απολαύσουμε να δημιουργούν αλλά και να μεγαλουργούν ταυτόχρονα

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ πάλι γράφει και ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ το θρυλικό:

"ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ"

ταινία που τιμήθηκε με ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ και ήταν ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ την ίδια χρονιά.

Γυρισμένη στην ΥΔΡΑ η ταινία, με την ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ να είναι περισσότερο ΕΚΤΥΦΛΩΤΙΚΗ όσο ποτέ, ΕΞΑΝΑΓΚΆΖΟΝΤΑΣ τον ...Οπερατέρ να φιθυρίζει βλέποντάς την "Oh my God......!!!" και το ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ εκφραστικό, ερωτευμένο, μαγεμένο από εκείνη την μοναδική ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ και ΘΛΙΨΗ που έβγαζε η μορφή της ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ.


alt


alt


alt


Μαζί τους οι: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ, ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ, ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ

Στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ο μεγάλος WALTER LASSALY ενώ τη μουσικη γράφει ο μεγάλος ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ.


altalt

Η Ταινία αυτή δίνει στην Οθόνη μια τραγικότητα τόσο εμφανή που πραγματικά δύσκολα συναντάς και σπάνια στην Κινηματογραφική σκηνή.
Μια "παγερή" σιωπή είναι στιγμές που σε καθηλώνει, τα βλέμματα των ΧΟΡΝ-ΛΑΜΠΕΤΗ και η αργή, βασανιστική τους ανταπόκριση είναι τέτοια που σε κρατάνε καθηλωμένο προσμένοντας το επόμενο καθαρτικό βήμα που έρχεται κορυφώνοντας το δράμα.

ΜΕΓΑΛΕΣ πραγματικά ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ από το ΜΕΓΑΛΟ αυτό δίδυμό μας.....!

Αυτή θα είναι και η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ τους ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ στην οποία συναντιώνται.....
Το 1956 θα φύγει ΠΡΟΩΡΑ από τη ζωή ο κοινός τους κρίκος ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ και έχουν ήδη αρχίσει τα πρώτα ΣΥΝΝΕΦΑ και στην προσωπική τους σχέση, που βήμα το βήμα θα εξελιχθούν σε εμπόδια και σταδιακές ρήξεις που θα οδηγήσουν κάπου στα 1958 στον οριστικό χωρισμό μέσα από πολλά κύματα και παράλληλες εκρήξεις.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ βέβαια μετά το "ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ" συναντήθηκαν και άλλες φορές, όμως όλες στο ΘΕΑΤΡΟ με σημαντικές και μεγάλες δουλειές κάτω από τη σκιά της ΘΥΕΛΛΩΔΟΥΣ ΣΧΕΣΗΣ τους που αργόσβησε με την αναχώρηση της ΕΛΛΗΣ στην Αμερική...

alt


Στόχος μας ή και δικαίωμά μας εδώ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ να σταθούμε και να κρίνουμε εμείς τη σχέση τους.....με τίποτα άλλωστε.....!
 Είναι κομμάτι της ζωής τους.......που έκλεισε μαζί με τη  δική τους φυσική αναχώρηση από κοντά μας...

Εμείς ρουφάμε την ευωδία αυτής της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ που μετουσίωσε ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ που είναι πραγματικά ΚΡΙΜΑ που έδωσε μόνο ΤΡΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ στον Ελληνικό Κινηματογράφο αλλά περισσότερες ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ.

Εμείς θα ζούμε με την ΑΝΑΜΝΗΣΗ της ΜΟΡΦΗΣ τους, με το ΒΛΕΜΜΑ τους, με το πόσο ΖΩΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μπορεί να αναδείξει ένας ΕΡΩΤΑΣ στην ΤΕΧΝΗ....

Δύο "αταίριαστοι" κοινωνικά άνθρωποι, που κάποια στιγμή και χρόνια, ο έρωτας, απάλυνε τις διαφορετικές τους αφετηρίες και σκέψεις ζωής, που η Φύση τους στέρησε ίσως ένα φυσικό συνδετικό κρίκο που θα άλλαζε την πορεία τους (Ένα παιδί.......)."ΝΙΚΗΤΕΣ" από αυτήν την ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ είναι η ΤΕΧΝΗ.....! Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ.....!
Εμείς όλοι, το Κοινό, οι συντελεστές του Θεάτρου και Κινηματογράφου, οι απλοί άνθρωποι και θεατές των σκηνικών στιγμών τους...

ΕΜΕΙΣ θα μείνουμε στο αλησμόνητο   "Σ' ΑΓΑΠΩ" που σφράγισε για πάντα την καρδιά μας....

IRENE JACOB: Ένα πρόσωπο γεμάτο τρυφερότητα

alt


IRENE JACOB


Σήμερα φίλες και φίλοι, θα κάνουμε ένα αφιέρωμα σε μια ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΗΘΟΠΟΙΟ που αποτελεί ένα εκφραστικό κόσμημα στον

Σύγχρονο Κινηματογράφο.

Μια Ηθοποιό που η υποκριτική της δεινότητα έχει γράψει το δικό της προσωπικό πέρασμα σε δύσκολες εμφανίσεις και ταινίες απαιτήσεων.

Η Μούσα του Μεγάλου KRZYSTOF KIESLOWSKI είναι ένα πέρασμα που είναι γεμάτο ευαισθησία και απλό ρεαλισμό που σε αφοπλίζει.

alt

Η IRENE JACOB γεννήθηκε στις 15 Ιούλη 1966 στο SURENSES, HAUTS DE SEINE στη ΓΑΛΛΙΑ, ένα δυτικό προάστειο του ΠΑΡΙΣΙΟΥ.

Η Μικρότερη από τα τρία αδέλφια της οικογένειας μεγάλωσε σε υψηλά μορφωμένη οικογένεια και σε περιβάλλον ανάλογο. Ο Πατέρας της Φυσικός και η μητέρα της ψυχολόγος, ο ένας αδελφός της Μουσικός και τα άλλα δύο της επιστήμονες.

Στα 1969, η οικογένεια μετακόμισε στην ΓΕΝΕΥΗ, ΕΛΒΕΤΙΑΣ όπου πλέον και έζησε με την νεαρή JACOB να ξεκινάει το ενδιαφέρον της για τις Τέχνες.

"H Οικογένειά μου ήταν πολύ ντροπαλή με τα αισθήματα και ποτέ δεν μιλήσαμε για αυτά, αλλά στο τέλος καταλήξαμε να αναμιχθούμε λιγουλάκι. Αυτό έγινε κατά ένα λόγο καθώς η έλξη που ένιωσα για το θέατρο ήταν γιατί ήθελα να είμαι κοντύτερα σε ιστορίες που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν στη σχέση μου με την οικογένειά μου"

Η Πρώτη της Αγάπη στην υποκριτική ήταν ο θρυλικός CHARLIE CHAPLIN. Την μάγεψαν οι ταινίες του. Την γέμισαν συγκίνηση και γέλιο καθώς έλεγε η ίδια. Και αυτό ακριβώς εστίασε σε ένα φιλμ. Το ξύπνημα των αισθημάτων.

Το 1977, στην ηλικία μόλις των 11 έκανε μαθήματα στο ΩΔΕΙΟ ΓΕΝΕΥΗΣ  στη ΜΟΥΣΙΚΗ και κέρδισε βραβείο ξένων γλωσσών καθώς μιλούσε ΓΑΛΛΙΚΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ. Στη συνέχεια σπούδασε στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΛΟΝΔΙΝΟΥ. Το 1984 μετακινήθηκε στο ΠΑΡΙΣΙ όπου σπούδασε Υποκριτική στην ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ.


alt


Βλέπουμε λοιπόν ότι η Ηθοποιός με το γλυκύτατο και αφοπλιστικά αθώο χαμόγελο, ένα από τα πιο απλά, καθημερινά, αληθινά φωτεινά πρόσωπα του Κινηματογράφου με μια απαράμιλλη γοητεία, έχει πολύ μεγάλη υποδομή σπουδών και καλλιέργειας.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Συνολικά η Γαλλίδα Ηθοποιός έχει μέχρι σήμερα στο ενεργητικό της:

53 Κινηματογραφικές ταινίες, από το 1987 μέχρι το 2013

Το ντεμπούτο της ήτανε το 1987, σε ηλικά 21 ετών στην ταινία του LOUIS MALLE  "AU REVOIR, LES ENFANTS" παίζοντας μια δασκάλα του πιάνου. Σε τεσσερα χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους σε έξι Γαλλικές ταινίες.

Το 1991, είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ της και μια συνάντηση που θα σημαδέψει την ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ της ΚΑΡΙΕΡΑ.

Ο Μεγάλος Πολωνός σκηνοθέτης KRZYSTOF KIESLOWSKI την επιλέγει στο απόλυτο πρόσωπο στα μεγάλα του έργα:

"H ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΝΙΚΑ " Το δραματικό αριστουργηματικό ψυχογράφημα  μιας αλληγορικής ιστορίας δύο νεαρών γυναικών στην ΠΟΛΩΝΙΑ και ΓΑΛΛΙΑ τις οποίες υποδύθηκε η ίδια η IRENE JACOB.

H Εκπληκτική της ερμηνεία της έδωσε Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ και υποψήφια για Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ CEJAR


alt


alt


alt


alt


alt


alt

Η Φήμη της απογειώνεται και στο διατημα 1992-1993 δέχεται συνεχείς προτάσεις από το HOLYWOOD

Το 1994 μια ακόμα τεράστια ταινία ΤΡΙΛΟΓΙΑ  του KIESLOWSKI  "ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ"  (THREE COLORS) έρχεται να συνεχίσει τις μεγάλες εμφανίσεις της.

Στο "ΚΟΚΚΙΝΟ" πρωταγωνιστεί με τον μεγάλο JEAN LOUIS TRINTIGNANT, τον FREDERIQUE FEDER στο ρομαντικό αυτό δράμα μυστηρίου, που θριαμβεύει στα παγκόσμια φεστιβάλς.

Η IRENE κερδίζει ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ BAFTA & CESAR


alt


alt


alt


alt


altΑπό μια εσωστρέφεια της φύσης, η JACOB είχε την αξιοθαύμαστη ικανότητα να εκφράσει την συναισθηματική αναταραχή των χαρακτήρων με πολύ λίγα λόγια. Αυτό κορυφώθηκε στην ταινία αυτή του KIESLOWSKI και η JACOB περιγράφει την εμπειρία της με τον Πολωνό δημιουργό:

"Η Κάμερα του KIESLOWSKI μοιάζει σαν μικροσκόπιο.... o KRZYSTOF ήταν πάντα πολύ κοντά και πολύ ακριβής στις κατευθύνσεις του. Ήταν κάτι που δεν μπορούσε να το πεί πριν γίνει. Το έβλεπες, το ένιωθες να γίνεται στο γύρισμα. tτου άρεσε να το επαναλμβάνει λίγο πριν το κάνει..."

Ο Θρίαμβός της στο "ΚΟΚΚΙΝΟ" της έδωσε τερατια παγκόσμια αναγνώριση. Οι προσφορές από μεγάλες Αμερικάνικες εταιρείες παραγωγής έπεφταν βροχή. Η Ίδια όμως αποφάσισε να ξεκουραστεί και το έκανε 9 μήνες με ξεκούραση διαβάζοντας: ΤΟΛΣΤΟΪ, ΜΠΑΛΖΑΚ, ΣΙΝΓΚΕΡ και πολλές αυτοβιογραφίες.

Από το 1995 ως το 1999 εμφανίζεται και παίζει σε μια σειρά ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ταινιών με διαφορετικούς βαθμούς αποδοχής και κριτικής επιτυχίας.

Το 1995 είναι για εκείνη μια ΓΕΜΑΤΗ ΧΡΟΝΙΑ με ...έξι ταινίες (!!!)

"VICTORY" το ρομαντικό δράμα του MARK PEPLOE με τους WILLEM DAFOE, SAM NEILL

"BEYOND THE CLOUDS" ένα εξαίρετο ρομαντικό δράμα του μεγάλου MICHELANGELO ANTONIONI με τους FANNY ARDANT, CHIARA CASELLI

"OTHELLO" στη μεγάλη μεταφορά του έργου του ΣΑΙΞΠΗΡ από τον OLIVER PARKER ερμηνεύοντας την ΔΥΣΔΑΙΜΟΝΑ μαζί με τον LAURENCE FISHBURNE, KENETH BRANAGH


alt

alt

alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


Από το 1997 ώς το 2000 έκανε αρκετές ταινίες από τις οποίες ξεχωρίζουν οι:

 

 • 1997 "INCOGNITO" Αστυνομικό θρίλλερ του JOHN BADHAM με τους JASON PATRIC, THOMAS LOCKYER
 • 1998  "U.S. MARSHALS" Αστυνομικό θρίλλερ περιπέτειας του STUART BAIRD με τους TOMMY LEE JONES, WESLEY SNIPES, ROBERT DOWNEY JR.
 • 1999 "THE BIG BRASS RING" το δράμα του GEORGE HICKENLOOPER με τους WILLIAM HURT
 • 1999  "HISTORY IS MADE AT NIGHT" μια ρομαντική comedy του LIKKA JARVI LATURI με τους BILL PULMAN & BRUNO KIRBY
alt


alt

alt

alt

alt

alt

alt

Η Αρχή του 2000 βρίσκει την IRENE JACOB να αφήνει σταδιακά τον Κινηματογράφο καθώς δεν έχει κάποια μεγάλη επιτυχία, εμφανίζεται σε κάποιες ανεξάρτητες Ευρωπαϊκές παραγωγές και ξαναζωντανεύει τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΡΑ της.

alt

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η IRENE JACOB έχει στο δικό της παλμαρέ ΤΡΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ και ΤΡΕΙΣ ακόμα ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ.

Ήδη αναφέραμε τα σημαντικά από αυτά με τα οποία τιμήθηκε σε ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.

Θεωρείται σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ με ένα ΚΟΡΥΦΑΙΟ πέρασμα ύψιστης ποιότητας στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ και κύρια ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Τον τελευταίο καιρό έχει "σιγήσει" και δεν την έχουμε θαυμάσει σε κάποια εμφάνισή της στη μεγάλη Οθόνη.

Η Παρουσία της, η απίστευτη απλότητα και ειλικρίνεια με την οποία ερμηνεύει τους ρόλους της, η εξαιρετική ομορφιά και λάμψη της, που μπορεί να μην την χαρακτηρίζει ως FEMME FATALE αλλά ως μια ΓΥΝΑΙΚΑ όμορφη, απόλυτα αισθησιακή, καθημερινή και συνάμα χαρακτηριστικά ΤΡΥΦΕΡΗ και ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ.

Μακάρι σύντομα να απολαύσουμε επόμενες εμφανίσεις της.

alt


alt


alt

JULES DASSIN: Ένας Σκηνοθέτης γεμάτος Ελλάδα....

Φίλες και φίλοι του CINEFIL

σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έναν ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

γεμάτο από ΕΛΛΑΔΑ.

Έναν άνθρωπο της Τέχνης και του Πνεύματος, γεμάτο καθάριο Ελληνικό Ουρανό, γεμάτο με το φως του Ελληνικού Λαού, έναν ΑΓΩΝΙΣΤΗ και ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ μαέστρο της Έβδομης Τέχνης.

Έναν ...ξένο που μοιάζει τόσο "δικός μας" σε όλα του. Στην εκρητικότητά του, στην αισθητική του, στην αγωνιστικότητα, στο πείσμα του. Έναν άνθρωπο που στάθηκε δίπλα στον Ελληνικό Λαό στις ώρες της Τυραννίας του και δεν δίστασε να πάρει θέση στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.

Κυρίες και Κύριοι, απόψε μιλάμε για τον


JULES DASSIN


alt

18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1911-31 ΜΑΡΤΗ 2008 (Έζησε γεμάτα 97 χρόνια)

ο JULES DASSIN γεννήθηκε στο MIDDLETOWN, CONNECTICUT, USA, Αμερικανός στην καταγωγή, έζησε πολλά χρόνια στη ΓΑΛΛΙΑ αλλά και στην ΕΛΛΑΔΑ που τον συνόδευσε και στην τελευταία του έξοδο.

Η Οικογένειά του ήταν ΡωσοΕβραϊκής καταγωγής μεταναστών στις ΗΠΑ με 8 παιδιά. Σε μικρή ηλικία έζησε στο HARLEM NEW YORK. Σχολείο έκανε στο BRONX αλλά με τα τόσα οικονομικά προβλήματα της πάμφτωχης οικογένειάς του δεν κατάφερε να το τελειώσει (!!!).

Ο Κόσμος της ΤΕΧΝΗΣ και του ΘΕΑΤΡΟΥ τον συνεπήρε από νεαρό και ήδη το 1936, σε ηλικία 25 ετών, ερμήνευε μικρούς ρόλους σε θεατρικές παραστάσεις καθώς και να γράφει ΣΕΝΑΡΙΑ σε ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ έργα.

Το 1940, στα 29 του χρόνια μετακόμισε στο HOLYWOOD όπου και ξεκίνησε τον μεγάλο του αγώνα στην ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ.

alt


ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ


Στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ κάνει σχεδόν τα ....πάντα:

 • 11 Ταινίες γράφει το ΘΕΜΑ και το ΣΕΝΑΡΙΟ
 • 6 Ταινίες κάνει την ΠΑΡΑΓΩΓΗ
 • 6 Ταινίες πάιζει σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ
 • 25 Ταινίες κάνει την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
alt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Τα πρώτα του βήματα τα κάνει στην ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ δίπλα στον θρυλικό ALFRED HICHCOCK σαν ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ στην ταινία "ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΩ ΠΙΑ"  (MR AND MRS SMITH-1942) και η συνέχεια τον βρίσκει επίσης Βοηθό με τον MARC HELINGER με τον οποίο δημιουργεί δύο ταινίες

Η Καριέρα του στις ΗΠΑ

Το 1942 έρχεται η ΠΡΩΤΗ του ΤΑΙΝΙΑ:   "ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ" με τους:  CONRAD VEIDT, ANNA AYARS, FRANK REICHER

alt

alt

Από τότε και εξ αιτίας της ποιότητας του έργου του η πορεία είναι ΑΝΟΔΙΚΗ στην ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ.
Η Συνεργασία του με τις μεγάλες εταιρείες:  METRO GOLDWIN MAYERS & UNIVERSAL ανοίγει το δρόμο σε ΕΞΑΙΡΕΤΑ FILMS NOIR.
Μεγάλες ταινίες που ξεχωρίζουν όπως οι:
 • "REUNION IN FRANCE" 1942 Πολεμικό δράμα με τους JOAN CROWFORD, JOHN WAYNE, PHILIP DORN
 • "THE CANTERVILLE CHOST" 1944 Εξαίρετη Κωμωδία φαντασίας με τους:  CHARLES LAUGHTON, ROBERT YOUNG, MARGARET O' BRIEN
 • "BRUTE FORCE" 1947 Ένα αριστουργηματικό αστυνομικό film noir με τους BURT LANCASTER, HUME CRONYN, CHARLES BICKFORD
 • "NAKED CITY" 1948 Ένα εξαίρετο επίσης αστυνομικό film noir με τους BARRY FITZERALD, HOWARD DUFF, DOROTHY HART
 • "NIGHT AND THE CITY" Το 1950 έρχεται η κορύφωση με αυτό το αριστούργημα που τον καθιερώνει στο είδος των films noir με τους:  RICHARD WIDMARK, GIENE TIERNEY, GOOGIE WITHERS
Ο DASSIN μπάινει στο μάτι για τα καλά των "χαφιέδων" του HOLYWOOD και ο ΕΛΙΑΣ ΚΑΖΑΝ τον κατηγορεί ευθέως για ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ με αποτέλεσμα να μπει στις "ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ" του συστημικού HOLYWOOD και η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ Εποχή του ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ στις ΗΠΑ τον οδηγεί στο να βρει ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ στη ΓΑΛΛΙΑ και αργότερα στην ΕΛΛΑΔΑ.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt
Το 1952, η ΜΠΕΤΤΥ ΝΤΕΪΒΙΣ προσλαμβάνει τον ΝΤΑΣΣΕΝ για κάνει την σκηνοθεσία στο musical "TWO'S COMPANY" στο BROADWAY παρά το έντονο παρασκήνιο εναντίον του σαν Αριστερού. Το θεατρικό δεν πήγε καλά μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ΝΤΕΪΒΙΣ αρρώστησε και οι παραστάσεις αναβλήθηκαν. Έτσι, άνεργος και κυνηγημένος ο DASSIN αναγκάζεται πλέον να διαφύγει στην ΕΥΡΩΠΗ μαζί με την οικογένειά του
alt

Ο JULES DASSIN στην ΕΥΡΩΠΗ

στην Ευρώπη, ο μεγάλος δημιουργός θα ξεκινήσει μια ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ που θα τον οδηγήσει στα ύψιστα επίπεδα αναγνώρισης και καταξίωσης στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Το 1955 έρχεται το δραματικό αστυνομικό "RIFIFI", το οποίο κερδίζει ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ και άλλα ακόμα 4 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ με τους:  JEAN SERVAIS, CARL MOHNER, ROBERT MANUEL

alt

alt

alt

Στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, στις 18 ΜΑΗ, γνωρίζεται με την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, η οποία αντιπροσώπευε στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ μαζί με τον ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ τη συμμετοχή της ταινίας "ΣΤΕΛΛΑ".
Ο ΕΡΩΤΑΣ είναι κεραυνοβόλος μεταξύ τους, μέσα σε μια σχέση που ξεκίνησε γεμάτη πάθος και έρωτα και συνέχισε έτσι κατά θαυμαστό τρόπο μέχρι το τέλος, κάτι σπάνιο για τον καλλιτεχνικό αλλά και ανθρώπινο χώρο.

Από εδώ και πέρα ο JULES DASSIN δένεται πέρα από το ανθρώπινο και με το καλλιτεχνικό με την ΜΕΛΙΝΑ με την οποία ξεκινούν το μεγάλο τους δρόμο σε ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

Έτσι το 1957, ο DASSIN μετακομίζει πλέον στην Ελλάδα και γυρίζει την ταινία "HE WHO MUST DIE"  (CELUI QUI DOIT MOURIR) που αποτελεί μια συγκλονιστική μεταφορά στον Κινηματογράφο του μεγάλου έργου του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ  "Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ" με τους:  JEAN SERVAIS, CARL MOHNER, GREGOIRE ASLAN, ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

alt


alt


Το 1959 γυρίζει την ταινία  "LA LEGGE" (ΘΗΛΥΚΟΣ ΔΑΙΜΩΝ), ένα εξαίρετο δράμα με τεράστια ονόματα του Κινηματογράφου:

GINA LolLOBRIGIDA, MARCELLO MASTROIANNI, PIERRE BRACEUR

alt

alt


alt

Μάλιστα αυτήν την ταινία ο DASSIN αργότερα θα την θεωρήσει εξαιρετικά ...δύσκολη καθώς η ....ζήλεια της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ για την LolO ήταν παροιμιώδης.......

Η Συνέχεια είναι εξ ίσου πλέον μεγαλειώδης για τον δημιουργό.

Το 1960 γίνεται το μεγάλο "μπαμ" με την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ  "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ".

Η Λάμψη της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ πλάι σε ένα σύνολο τεράστιων ηθοποιών στο Λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ απογειώνει την ταινία σε παγκόσμια πρωτοφανή επιτυχία με ένα OSCAR Καλύτερης Μουσικής για τον μεγάλο ΜΑΝΟ, τρεις υποψηφιότητες OSCAR για ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ και μια ακόμα ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ ΒΡΑΒΕΙΟ.

Στο πλάι της ΜΕΛΙΝΑΣ ποιον να πρωτοθυμηθείς:  ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ, ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΜΗΤΣΟΣ ΛΥΓΙΖΟΣ, όλακερο σχεδον το Ελληνικό Σινεμά της εποχής.

alt

alt

alt

alt

alt

Το 1962 έρχεται η συγκλονιστική "ΦΑΙΔΡΑ", η μεταφορά στην μεγάλη Οθόνη της κλασικής τραγωδίας του ΕΥΡΥΠΙΔΗ "ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ" από την  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ.

Ταινία που συγκλόνισε με μεγάλους ηθοποιούς:  ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ANTHONY PERKINS, RAF VALLONE, ELIZABETH ERCY, ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ

Μοναδική η μουσική του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ αυτή τη φορά.

Ταινία υποψήφια για OSCAR, ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ, BAFTA

alt

alt

alt

Ακολουθούν δύο ακόμα μεγάλες ταινίες του:

 • 1963  "ΤΟΠ ΚΑΠΙ" η μεγάλη Αστυνομική comedy περιπέτειας με τους:  PETER USTINOV, ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, MAXIMILLIAN SCHELL, OSCAR Καλύτερου υποστηρικτικού ρόλου για τον PETER USTINOV, DAVID DI DONATELLO ΒΡΑΒΕΙΟ για την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ και 4 υποψηφιότητες ακόμα
 • 1966 "10:30 ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΒΡΑΔΥ"  Ένα εξαίρετο δράμα με τους ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ROMY SCHNEIDER, PETER FINCH
alt

alt

alt

alt

Το 1967, ο JULES DASSIN, παίρνει τη γλυκιά του "εκδίκηση" στις ΗΠΑ, επιστρέφοντας με την ΜΕΛΙΝΑ στο BROADWAY, NEW YORK ανεβάζοντας μια θεατρική μεταφορά του "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ"  "ILIA DARLING", με ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

JULES DASSIN και η ΧΟΥΝΤΑ του 1967

Η 21 Απρίλη 1967 βρίσκει το ζευγάρι στις ΗΠΑ. Έντονα πολιτικοποιημένοι και οι δύο μένουν στο ΠΑΡΙΣΙ μέχρι το 1974 και από εκεί οργανώνουν την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ της διασποράς.
Πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, σε θεατρικές παραστάσεις και το 1974 γυρίζει τη "ΔΟΚΙΜΗ" ένα συγκλονιστικό documentair με τους ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ-ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΟΥΚΑΚΗ και τον μεγάλο LAURENCE OLIVIER.

alt

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δυό μέρες μετά τη πτώση της ΧΟΥΝΤΑΣ, ο JULES DASSIN με την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ επιστρέφουν στην ΑΘΗΝΑ και ξεκινάνε πάλι το μεγάλο καλλιτεχνικό τους δρόμο.

Εδώ θα σκηνοθετήσει σημαντικές και ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

"ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ",  "ΓΛΥΚΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ",  "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΣΠΑΡΑΓΜΩΝ",  "Ο ΓΛΑΡΟΣ",  "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ"

Στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ο DASSIN επιστρέφει το 1978 με το δράμα του:   "ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" με την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ELLEN BURSTYN, ΑΝΔΡΕΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ

alt

alt

Η Ταινία ήταν υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ και ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΩΝ καλύτερης σκηνοθεσίας.

Tελευταία του ταινία το 1980 με το ερωτικό δράμα "CIRCLE OF TWO" με μεγάλους ηθοποιούς, RICHARD BURTON, TATUM O' NEAL, NORMA DELL' AGNESE

alt

alt

alt

Ο JULES DASSIN στην προσωπική του ζωή είχε ένα πρώτο γάμο με την Βιολονίστα BEATRICE LAUNER και έκαναν τρία παιδιά, τον διάσημο τραγουδιστή JOE DASSIN που χάθηκε πρόωρα, την ηθοποιό JULIE DASSIN και τη μουσικοσυνθέτρια RICKIE DASSIN έχοντας και τρία εγγόνια.


ο JULES DASSIN έμεινε μαζί με τη λατρεμένη του ΜΕΛΙΝΑ ως το τέλος............

μια υπέροχη φλογερή σχέση που τους ένωσε μέχρι το θάνατο. Πλήρης ημερών ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ έφυγε από τη ζωή στις 31 Μάρτη 2008 στα 97 του χρόνια και τάφηκε αγκαλιά με τη ΜΕΛΙΝΑ που λάτρεψε στο Κοινό τους έσχατο Σπίτι..

Αγάπησε και λάτρεψε την Ελλάδα, την ιστορία της, το ΛΑΟ της.
Πάλαιψε για αυτόν, αγωνίστηκε για αυτόν, ανάδειξε τις αρετές του, τα πάθη του, τον έρωτά του, τα όνειρά του, ενθάρρυνε τις ελπίδες του και τα βάσανά του.
Δεν σταματούσε στιγμή να διαλαλεί στα Διεθνή Φόρουμς για την ΑΞΙΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ και του ΛΑΪΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ένας πιονέρος της ΤΕΧΝΗΣ και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ένας άνθρωπος που σε πιάνει ΔΕΟΣ αν αναλογιστείς με ποιες ΜΟΡΦΕΣ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ συνεργάστηκε βήμα το βήμα και σε ποιους δρόμους βάδισε..

Ήταν ο JULES DASSIN που τον νιώθαμε έντονα δίπλα μας, ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟ και ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ Συνοδοιπόρο.

Ένας ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ γεμάτος από το Φως και το χρώμα του Ελληνικού Ουρανού και των αιώνιων λαϊκών Πόθων...

 
alt

alt

alt

alt

alt

 

JULES DASSIN: **ΦΑΙΔΡΑ** Στα Ανίερα Μονοπάτια του Έρωτα....

**ΕΡΩΤΑΣ**


Ένα ποτάμι λάβας που δεν πορεύεται στα ποτάμια της λογικής και τις νόρμες των ανθρώπων....

μια δύναμη ζωής που δεν λογάται φυλακισμένη σε νόμους, σε διατάξεις, σε "πρέπει" και "διότι"

ΕΡΩΤΑΣ.......Άναρχος......βαθύς......ανατρεπτικός.....επαναστάτης.....

μα συνάμαι και ΑΝΙΕΡΟΣ όταν αντιμάχεται τα οικοδομήματα των ανθρώπων και τα "νομικά" τους φτιασίδια..

Φίλες και Φίλοι

το CINEFIL έχει την Τιμή αλλά και το ρίγος με δέος μαζί να σας παρουσιάσει μία από τις πιο

ΕΡΩΤΙΚΕΣ και ΑΙΣΘΑΝΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


JULES DASSIN"ΦΑΙΔΡΑ"


Ένα Βίαιο Δράμα μιας Ανίερης Αγάπης.......


alt

Το θέμα:


Ένας Μεγαλοεφοπλιστής παντρεύεται την πανέμορφη και εκρηκτική ΦΑΙΔΡΑ. Μια γυναίκα γεμάτη φωτιά και ερωτισμό ηλιακά πολύ νεώτερή του. Ο Γιός του, ΑΛΕΞΗΣ, συναντά τη ΦΑΙΔΡΑ και τότε......η ΑΝΑΒΙΩΣΗ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ του ΕΥΡΥΠΙΔΗ ξανακυλάει βήμα το βήμα.....

Ο ΑΛΕΞΗΣ και η ΦΑΙΔΡΑ ερωτεύονται παράφορα και με πάθος......Ο Δρόμος στην "ΑΝΙΕΡΗ" κατά τις νόρμες των ανθρώπων σχέση ανοίγει διάπλατα μαζί με τους ασκούς του Αιόλου και τις πύλες της Κόλασης....

Βλέπεις......ο Έρωτας δεν χωράει πρωθύστερες σχέσεις και νομικές πράξεις, τις σαρώνει στο διάβα του. Όμως.......η δύναμη της επιβολής και του κοινωνικού status οδηγεί τους δύο Εραστές στον κατήφορο του Άδη μοιραία για όλους....


alt

alt

Το συγγραφικό βάθρο της Ταινίας


Ο Μεγάλος κλασικός δραματουργός και τραγωδός ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ γράφει τον δεύτερο "ΙΠΠΟΛΥΤΟ"

Εκεί η δεύτερη γυναίκα του ΘΗΣΕΑ, η ΦΑΙΔΡΑ, ερωτεύεται το ΓΙΟ του ΙΠΠΟΛΥΤΟ από τον πρώτο του γάμο με την Αμαζόνα ΑΝΤΙΟΠΗ.

Ο ΙΙΠΟΛΥΤΟΣ αποκρούει τον έρωτά της διαισθανόμενος το αδιέξοδο γεγονός που οδηγεί τη ΦΑΙΔΡΑ στην ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ.

Το γράμμα που αφήνει πίσω της η ΦΑΔΙΡΑ αναφέροντας του λόγους της αυτοκτονίας της γίνεται ΘΗΛΙΑ στο λαιμό του ΙΠΠΟΛΥΤΟΥ καθώς ο ΘΗΣΕΑΣ τον θεωρεί συνυπεύθυνο για το θάνατό της και τον καταράζεται. Ο ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ στην τραγική του φυγή πέφτει από το άρμα του και ακολουθεί τη ΦΑΙΔΡΑ στον άλλο κόσμο..........

Η Κορύφωση και η Κάθαρση της Ευρυπίδιας τραγωδίας....

Η Σημαντική διαφορά της ταινίας από την τραγωδία του Ευριπίδη είναι μονάχα ότι εδώ ο έρωτας του νεαρού προς τη ΦΑΙΔΡΑ είναι ΑΜΟΙΒΑΙΟΣ και όχι μονομερής.

alt

alt

O ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ JULES DASSIN παίρνει κυριολεκτικά από το χέρι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ, τους δίνει ζωή, τους εμφυσά το ΑΝΙΕΡΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ, βουτάει απόλυτα στις βαθύτατες εμπνεύσεις τους δημιουργικά και καλλιτεχνικά και σε μια ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ δίνει ένα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ που συγκίνησε το παγκόσμιο στερέωμα της έβδομης Τέχνης.

Η Ταινία κάνει ΠΡΕΜΙΕΡΑ τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ του 1962 καθώς έχει γυριστεί σε:

CHELSEA, LONDON. ALFA STUDIOS ATHENS, ΥΔΡΑ, ΠΑΡΙΣΙ, ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΠΕΙΡΑΙΑ, STUDIO DE BOULOGNE

alt

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΣΕΝΑΡΙΟ:  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ


alt


alt


Η Εξαίρετη αυτή Συγγραφέας, έχοντας στο ενεργητικό της και το σενάριο της "ΜΑΓΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ" του Κούνδουρου, το εξαίρετο Μυθιστόρημά της "ΤΑ ΨΑΘΙΝΑ ΚΑΠΕΛΑ" (1946), "ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ", "Ο ΑΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" κλπ μεταφέρει στην Οθόνη την ΤΡΑΓΩΔΙΑ του ΕΥΡΥΠΙΔΗ δίνοντάς της σάρκα και ψυχή σε μια παράλληλη σύγχρονη ιστορία.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:  MARGOT CAPELIER

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  JULES DASSIN

ΜΟΝΤΑΖ:  ROGER DWAYER

ΜΟΥΣΙΚΗ:  ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ: JOHAN SEBASTIAN BACH

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  JACQUES NATTEAU

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  ΘΕΩΝΗ ALDREDGE


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ στο ρόλο της ΦΑΙΔΡΑΣ

ANTHONY PERKINS στο ρόλο του ΑΛΕΞΗ

RAF VALLONE στο ρόλο του Εφοπλιστή ΘΑΝΟΥ ΚΥΡΙΛΗ

ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ στο ρόλο του ΚΑΡΟΥΣΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ στο ρόλο του Εφοπλιστή Ανδρέα

ELIZABETH ERCY στο ρόλο της ΕΡΣΗΣ

ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ στο ρόλο της ΑΝΝΑΣ

ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ στο ρόλο της ΑΡΙΑΔΝΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΙΑΣ στο ρόλο του FELERE

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΚΟΒΙΤΣ στο ρόλο του ΣΤΑΥΡΟΥ

alt

alt


ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ και ΥΠΟΒΑΘΡΟ της ΤΑΙΝΙΑΣ


Ελλάδα 1963: Η Αστική τάξη, βασισμένη πάνω στην υπερκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού καθώς και το τεράστιο κύμα της Ξενητειάς, αναδεικνύει το ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ της ΚΕΦΑΛΑΙΟ αδηφάγο, επεκτατικό και αδίστακτο.

Ο Πειραιάς γίνεται κέντρο ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που οδηγεί σε ίλλιγγο προκλητικής ζωής, ασυδοσίας και ματαιοδοξίας των μεγάλων πρωταγωνιστών της.

Η Γνωστή παράλληλη ρήξη των Οικογενειών ΩΝΑΣΗ και ΝΙΑΡΧΟΥ εκείνη την εποχή είναι παροιμιώδης στο ποιος θα γίνει πιο ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ. Τα ΣΚΑΝΔΑΛΑ στην προσωπική τους ζωή καθίστανται για τους κύκλους αυτούς ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ και ΑΞΙΑΣ.

Στην ταινία αυτό είναι ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΟ παντού.....! Στον τρόπο με τον οποίο συγγενείς εφοπλιστές δεν διστάζουν να συγκρουστούν ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ παρά το ότι συνδέονται οικογενειακά. Προκαλούν με τον πλούτο τους την Κοινωνία, κάτι που φαίνεται στα ΕΓΚΑΙΝΙΑ του S/S FAIDRA και σε ότι ακολουθεί.

Μέσα σε αυτό το περίγραμμα, μια ΓΥΝΑΙΚΑ, βιώνει τον ΤΡΟΜΟ του "σκεύους πολυτελείας" από τον ΠΑΜΠΛΟΥΤΟ ΣΥΖΥΓΟ της, που την ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΚΤΗΤΙΚΑ, αλλά δεν διστάζει να την έχει μόνιμα σε "δεύτερο πλάνο" μετά από τις BUSINESS που για αυτόν είναι όρος ύπαρξης.

Η ΚΤΗΤΙΚΟΤΗΤΑ έχει περάσει στην ΦΑΙΔΡΑ σαν ΓΥΝΑΙΚΑ, που όταν ΕΡΩΤΕΥΘΕΙ πραγματικά, όταν το πάθος του έρωτα την κατακτήσει, ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ μπροστά σε ΤΙΠΟΤΑ.....! Βήμα το βήμα παίρνει χαρακτηριστικά "ΜΑΙΝΑΔΑΣ" και "ΜΗΔΕΙΑΣ" σκορπώντας γύρω της την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και τον ΟΛΕΘΡΟ.


ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ


Η Ερμηνευτική παρουσία της μεγάλης ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ προκαλεί ίλιγγο πάθους και δέους στην κυριολεξία...

Το απύθμενο εκφραστικό της πάθος, που με μοναδικό τρόπο αυτή η ερμηνευτική Ιέρεια του Έρωτα έβγαζε στην Οθόνη δίνει στην ταινία ένα χρώμα που σαρώνει κάθε αίσθημα και φραγμό λογικής.

Τα απαστράπτοντα μάτια της, το ερωτικό της πάθος, η κίνησή της, η φωνή της, το όλο της "είναι" και "φαίνεσθαι" είναι ένας ΥΜΝΟΣ στον ΕΡΩΤΑ πραγματικά.

Με τον τρόπο που ΕΚΕΙΝΗ μοναδικά ΓΝΩΡΙΖΕΙ να δίνει και να βιώνει, μας μεταδίδει μια ΦΑΙΔΡΑ που δεν διστάζει να αφεθεί στην ΕΡΩΤΙΚΗ ΔΙΝΗ, στο ΠΑΘΟΣ, στην ΗΔΟΝΗ και στην ΚΑΘΑΡΤΙΚΗ ΤΡΑΓΙΚΗ ΦΥΓΗ.

Η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ έχει μια απαράμιλλη υποκριτική δυνατότητα να αλλάζει μορφές στην ερωτική πορεία σαν ΓΥΝΑΙΚΑ: Επιβλητική, γοητευτική, παιχνιδιάρα, απίστευτα Αισθησιακή την ώρα της κορύφωσης, Οργισμένη όταν χάνει το αντικείμενο του έρωτά της, Παραλογισμένη, Επικίνδυνη και συνάμα καταστροφική, ερμηνευτικά δεν έχει σε τίποτα απολύτως να μειωθεί μπροστά στις Θρυλικές Γυναίκες του Κινηματογράφου.

Τι να πει κανείς για αυτή τη θρυλική ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΘΕΑ της ΤΕΧΝΗΣ.

alt


alt

alt

Ο ANTHONY PERKINS πραγματικός "ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ" σαν ΑΛΕΞΗΣ.....!

ΚΑΘΑΡΗ ΑΝΤΡΙΚΗ ΦΙΓΟΥΡΑ βγαλμένη μέσα από τα βάθια της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ....

Υποκριτικά ασύλληπτος, ερωτικά μοναδικός ο μεγάλος αυτός Ηθοποιός ξέρει να δηλώνει "ΠΑΡΩΝ"  όποτε οι μεγάλες Κινηματογραφικές δημιουργίες τον καλούσαν. Μοναδικό γαλήνιο βλέμμα, με μια απέριττη θλίψη, με μια ανδροπεπέστατη ομορφιά σαν αρχαίος μικρός Θεός.

alt

alt

RAF VALLONE, τι να πει κανείς για ένα φτασμένο σταρ του Κινηματογράφου. Εδώ απλά στο ρόλο του ΘΑΝΟΥ για μια ακόμα φορά πιστοποιεί αυτό που πραγματικά ήταν. Ένας ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ.

Στο ρόλο του ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΚΥΡΙΛΗ, ο VALLONE πραγματικά είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ.....! ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ.....! Κυριευμένος απόλυτα από το μένος του πλούτου, της Κοινωνικής πρόκλησης, του πλουτισμού που αδίστακτα πορεύεται ισοπεδωτικά και διαλυτικά, κρατάει βαθιά μέσα του τη λειτουργία του σαν ΑΝΤΡΑΣ, σαν ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ άντρας που δεν αντιλαμβάνεται όμως τη ΧΡΥΣΗ ΦΥΛΑΚΗ στην οποία τυλίγει πνιγηρά τη ΦΑΙΔΡΑ.

Η Απίστευτη έκρηξή του στο τέλος, απέναντι μάλιστα στο ίδιο το ΠΑΙΔΙ του, παίρνει πλέον χαρακτηριστικά ΟΙΔΙΠΟΔΑ ή ΚΡΕΟΝΤΑ, αρχαίου τραγικού τιμωρού, που ο πληγωμένος εγωισμός του και η κατάρρευση του συναισθηματικού status πάνω στο οποίο στεκόνταν τον οδηγεί στα ΑΚΡΑ.


ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ


Στον εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της ΑΝΝΑΣ, της ΓΥΝΑΙΚΑΣ που είναι απόλυτα δίπλα στην ΦΑΙΔΡΑ παντού....!

Η Μεγάλη αυτή Ηθοποιός και συνάμα ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΕΑΜ ΘΕΑΤΡΟΥ), έχει εδώ στη "ΦΑΙΔΡΑ" ένα ρόλο ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ εντελώς ομιχλώδους, που κινείται σε πολλά ερωτηματικά. Τι είναι για την ΦΑΙΔΡΑ ; Φίλη ; Ο Άνθρωπος που τη συνοδεύει παντού ; ακόμα και στο τέλος ; η μήπως ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ; κάτι πιο προχωρημένο ; Ο ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ το αφήνει να αιωρείται καθώς δύο σκηνές με την ΦΑΙΔΡΑ οι δυό τους έχουν απόλυτα ερωτικά υπονοούμενα...

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ είναι απίστευτη ερμηνευτικά και σημαδεύει την ταινία σαν ένα ΠΡΟΣΩΠΟ εντελώς ΕΞΩ από το σάπιο αυτό μεγαλοαστικό περιβάλλον

alt

alt


Η ELIZABETH ERCY στο ρόλο της νεαρής, ελκυστικής και απαστράπτουσας ΕΡΣΗΣ καθίστανται η "περόνη" της χειροβομβίδας που θα πυροδοτήσει την τελική έκρηξη και την τραγική κάθαρση στην ταινία.

alt


alt


Η Πανέμορφη Γερμανίδα Ηθοποιός, στη ΦΑΙΔΡΑ κάνει το υποκριτικό της ντεμπούτο και πραγματικά δηλώνει εξ αρχής την μετέπειτα σημαντική της πορεία. Ερμηνευτικά, η νεαρή Γυναίκα, που διψάει για έρωτα, για ζωή, που θέλει να ζήσει, καλομαθημένη παντελώς ως κόρη εφοπλιστών, μπαίνει ανάμεσα στην ΦΑΙΔΡΑ και στον ΑΛΕΞΗ, με τρόπο τόσο ορμητικό που δεν αντιλαμβάνεται τη φωτιά που πυροδοτεί.


ΑΠΑΝΤΕΣ οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ, σημαντικοί και καταξιωμένοι, ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ, ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΚΟΒΙΤΣ, ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΙΑΣ, παρά το ότι η ταινία είναι ΑΓΓΛΟΦΩΝΗ στέκονται απόλυτα φυσικά στην απόδοση και ερμηνεία. Κύρια οι τρεις πρώτοι, έχοντας ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ στην ταινία, ιδίως οι ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ και ΖΩΡ ΣΑΡΡΗ είναι αυτό που πάντα ήταν....ΜΕΓΑΛΟΙ Ερμηνευτές πραγματικά


Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ σε μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ γράφει μια ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΣΥΛΛΗΠΤΗΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ

Το "Αστέρι μου φεγγάρι μου" γίνεται ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ που μένει άσβηστος φάρος ερωτικού πάθους ως τώρα...

Η Μουσική ντύνει και συνοδεύει την τραγικότητα του έργου σε κάθε του βήμα μαζί με το κλασικό υπόβαθρο του BACH στο οποίο αρέσκεται ο ΑΛΕΞΗΣ στην τελευταία σκηνή της "Εξόδου" του.Η ΘΕΩΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ ALDREDGE

alt

alt

κάνει μια αξεπέραστη ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ γεγονός που αναγνωρίζεται στα Διεθνή φόρουμ του Κινηματογράφου όπως θα δούμε στη συνέχεια κερδίζοντας ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ OSCAR...!


alt

alt

alt


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η Ταινία μπαίνει στα ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ με πολύ μεγάλη αναγνωρισιμότητα και καταξιώνεται σύντομα σε πολύ ψηλό επίπεδο

 

 • 1963 Υποψήφια για OSCAR ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ για την ΘΕΩΝΗ ALDREDGE
 • 1963 Υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ Καλύτερης ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ για την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
 • 1963 Υποψήφια για BAFTA ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 • 1963 Υποψήφια για BAFTA ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ για την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
 • 1962 ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΡΥΣΗ ΧΑΡΥΒΔΙΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ TAORMINA για τον JULES DASSIN
alt


alt


alt


alt


Στιγμές της ταινίας......


 

 • Κάπου στο μέσο η αλησμόνητη ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ανάμεσα στους δύο πλέον "ανίερους" εραστές ίσως σε μια από τις ΠΛΕΟΝ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Το Αναμμένο τζάκι, οι Βυζαντικές εικόνες, η καταρρακτώδης βροχή έξω, τα παράθυρα που χτυπούν, και η απαράμιλλου ερωτισμού μουσική του μεγάλου ΜΙΚΗ 

 

 • Η ερωτευμένη γυναίκα επαναστατεί. Σε μια τελική σκηνή, όπου οι μαυροφορεμένες γυναίκες και μητέρες ενός βυθισμένου πλοίου με το όνομα s/s phaedra παραταγμένες στο διάδρομο έξω από το γραφείο του Θάνου, μετατρέπονται στα χέρια του Dassin και της Λυμπεράκη σε αρχαίο χορό, η Φαίδρα ομολογεί τα πάντα στον άνδρα της.

 • Το τέλος:   
Το παιχνίδι έχει τελειώσει. Ο Αλέξης συνομολογεί με τη σειρά του την αλήθεια. Το πατρικό χέρι του συνθλίβει το πρόσωπο, και η Φαίδρα τη ψυχή.

Και οι δύο πρωταγωνιστές οδηγούνται σε έναν τραγικό θάνατο με ομοιότητες από την ζωή των μεγαλύτερων εφοπλιστικών οικογενειών της Ελλάδας. Ο Ιππόλυτος-Αλέξης βουτάει στο κενό, το άρμα-Aston Martin συνθλίβεται στα βράχια κάποιου απόκρημνου δρόμου, ενώ η Φαίδρα επιλέγει την αυτοκτονία.

Απίστευτη η τελευταία σκηνή, ύψιστη έμπνευση του DASSIN και της ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Κλειδώνει τα πορτάκια σε μια βυζαντική εικόνα ώστε να μην αντικρύσουν οι Θεοί την ύβρι της και σφαλίζει με μια μαύρη ταινία ύπνου τα μεγάλα της μάτια έχοντας πρώτα φιλίσει στο στόμα την μοναδική ως το τέλος δική της Γυναίκα, την ΑΝΝΑ.....

Στην τελευταία σκηνή, ο εκπρόσωπος της εταιρείας του Θάνου εμφανίζεται για να αναγγείλει στον χορό τους νεκρούς του s/s phaedra. Με υπόκρουση την φωνή του εφιαλτικού αγγέλου-γραμματέα κάποιοι μεταφέρουν το φέρετρο με το σώμα του Αλέξη προς το σπίτι του πατέρα του.

Ειλικρινά, στον σύγχρονο Κινηματογράφο σπάνια έχουμε ζήσει ανάλογη τραγική ένταση και σημειολογία όπως εδώ στη "ΦΑΙΔΡΑ" 

Αστέρι μου, φεγγάρι μου, της άνοιξης κλωνάρι μου
κοντά σου θά `ρθω πάλι, κοντά σου θά `ρθω μιαν αυγή
για να σου πάρω ένα φιλί και να με πάρεις πάλι.

Αγάπη μου, αγάπη μου, η νύχτα θα μας πάρει, 
τ' άστρα κι ο ουρανός, το κρύο το φεγγάρι.

Θα σ' αγαπώ, θα ζω μες στο τραγούδι
θα μ' αγαπάς, θα ζεις με τα πουλιά
θα σ' αγαπώ, θα γίνουμε τραγούδι
θα μ' αγαπάς, θα γίνουμε πουλιά.

Ο ποταμός είναι ρηχός
κι ο ωκεανός είναι μικρός
να πάρουν τον καημό μου.

Να διώξουνε τα μάτια σου
να πνίξουνε τους όρκους σου
από το λογισμό μου.


Η Μοναδική ερωτική σκηνή στον απόηχο της μουσικής του ΜΙΚΗ.....

Τρανή απόδειξη του πόσο ερωτική μπορεί να είναι μια σκηνή χωρίς ίχνος γυμνού......
Το παιχνίδι της φωτιάς, της βροχής και του αγέρα μαζί μετα κορμιά στη δίνη του έρωτα, ο JULES DASSIN στην κυριολεξία ζωγραφίζει σκηνοθετικά και καλλιτεχνικά.

alt

Η "ΦΑΙΔΡΑ" είναι μια Κινηματογραφική ταινία ΥΜΝΟΣ στο ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ....

Μια ταινία που φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει εύκολα αποδεκτή στο κλασικό Holywood κοινό συνηθισμένο στο εύπεπτο και "ομαλό".

Η "ΦΑΙΔΡΑ" είναι μια ταινία δύσκολη, βαθύτατη, τραγική, ίσως αφήνει το θεατή με την ψυχολογία της "ήττας" καθώς ο Έρωτας δείχνει να συνθλίβεται στον ανθρώπινο αστικό καθωσπρεπισμό.

Το "ΠΡΕΠΕΙ" στο φινάλε ισοπεδώνει το "ΘΕΛΩ", η "ΑΝΙΕΡΗ" Ερωτική παραβατικότητα "τιμωρείται" από τους ΝΟΜΟΥΣ των ΑΝΘΡΩΠΩΝ, δεν παύει όμως να αναδεικνύει την  αθάνατη αιώνια άναρχη δύναμη και φλόγα του ΕΡΩΤΑ που, ως ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ δεν μπορεί να ...μην είναι ένα ΠΑΙΧΝΙΔΙ με τη ΦΩΤΙΑ, μια ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ του ΤΡΟΜΟΥ, ένα ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ με άπειρες και απρόβλεπτες εκφάνσεις..... 
Από τις ταινίες που πραγματικά ΚΟΣΜΟΥΝ τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και είναι ΑΚΡΩΣ ΤΙΜΗΤΙΚΟ που στους συντελεστές της κυριαρχούν ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ και ΗΘΟΠΟΙΟΙ.

Μια ταινία που κραυγάζει ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ.....

Δείτε την εδώ.............
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1963

alt


Συνεχίζουμε αγαπητές Φίλες και Φίλοι, το ταξίδι και την περιήγησή μας πίσω στις μεγάλες διοργανώσεις

του Κινηματογραφικού ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.


Σήμερα θα κάνουμε τον 4ο μας σταθμό, στα 1963.


Το φεστιβάλ της χρονιάς αυτής διοργανώθηκε στις 16-22 Σεπτέμβρη 1963, στον Κινηματογράφο "ΟΛΥΜΠΙΟΝ"


ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ


ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ:  Ακαδημαϊκός

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πρόεδρος της ΔΕΘ

ΛΟΥΛΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΚΟΥ: Σκηνοθέτης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ: Σκηνοθέτης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΝΟΥΤΟΣ:  Διευθυντής Γραμμάτων Θεάτρου και Κινηματογράφου Υπουργείου Παιδείας

ΣΟΛΩΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Διευθυντής Ωδείου Θεσσαλονίκης

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κριτικός Κινηματογράφου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ:  Κριτικός Κινηματογράφου

ΣΠΥΡΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ: Κινηματογραφικός επιχειρηματίας

ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εκπρόσωπος Υπουργείου Βιομηχανίας

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΝΕΣΗΣ:  Κυβερνητικός επίτροπος

Βλέπουμε και πάλι το βάθος της ποιότητας της Κριτικής επιτροπής του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και την βαρύτητα που έδινε η διοργάνωση.


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ


Η Ταινία που σαρώνει τα βραβεία στο 4ο αυτό φεστιβάλ είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ


"ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΡΟΔΙΤΕΣ"


Σε σενάριο: ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ-ΚΩΣΤΑ ΣΦΗΚΑ

Κινηματογράφιση:  GIOVANNI VARRIANO

Μοντάζ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΟΥΛΗΣ

Μουσική:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Με τους:

ΤΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΕΛΕΝΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΡΩΤΑ, ΑΝΕΣΤΗ ΒΛΑΧΟ, ΖΑΝΝΙΝΟ

Ένα από τα ΕΡΩΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


ΕΞΙ (6) ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ από τη μεγάλη αυτή ταινία:

 

 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
 • ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ
alt


alt


alt


alt


alt


Η Ταινία ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ και στον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΩΡΟ με ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΚΤΟ σε ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ καθώς και ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ αναδεικνύοντας τη δύναμη και την αξία της. Μια πολύ μεγάλη στιγμή για τον Ελληνικό Ερωτικό Κινηματογράφο

Ιδιαίτερεα εντυπωσιακό και ερωτικό το τολμηρό γυμνό της ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΡΩΤΑ καθώς και η έξοχη ερμηνεία των ΕΛΕΝΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ και ΤΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.

Στα γυρίσματα σημειοτέον συνεργάστηκε ο μεγάλος ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣΗ Επόμενη Ταινία που διακρίθηκε στην διοργάνωση του 1963 ήταν η ΕΡΩΤΙΚΗ COMEDY του ΜΑΝΩΛΗ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ σε ΣΕΝΑΡΙΟ του ίδιου:

"ΕΝΑΣ ΝΤΕΛΙΚΑΝΗΣ"


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: ΔΗΜΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΟΝΤΑΖ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΟΥΛΗΣ

Η Ταίνια αποσπά:  ΠΕΝΤΕ ΒΡΑΒΕΙΑ (5):

 

 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ στην ΙΛΥΑ ΛΙΒΥΚΟΥ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
 • ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

altalt


alt


alt


Έπαιξαν οι:

ΑΛΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ, ΙΛΥΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, ΚΛΕΩ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

ΑΛΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΕΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

με πραγματικά εξαίρετες ερμηνείες


alt


alt


alt

Η Τρίτη ταινία που διέπρεψε στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ εκείνης της χρονιάς ήταν το Εξαίρετο Δράμα του
ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
σε ΣΕΝΑΡΙΟ δικό του και του JOHN NORMAN

"ΑΔΕΛΦΟΣ ΑΝΝΑ"

Μια δύσκολη και εξαίρετη ταινία, που πραγματικά ξεχώρισε με το θέμα της, τις ερμηνείες της και το φόντο της

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΣΟΥΝ συγκεντρώνει ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ:

 • Α΄ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ Α΄ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΑΝΑΛΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
ΜΟΝΤΑΖ:  ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Στο πλάι του ΠΕΤΡΟΥ ΦΥΣΣΟΥΝ έλαμψαν με τις ερμηνείες τους οι:

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ,  ΒΥΡΩΝ ΠΑΛΛΗΣ, ΜΗΤΣΟΣ ΛΥΓΙΖΟΣ,  ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΚΑΡΟΛΟΥ

alt

alt


alt

alt

alt

alt

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Στις ταινίες μικρού μήκους είχαμε τις εξής διακρίσεις:

"Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ"    ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
"ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ"  ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Στη διοργάνωση ήταν ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ για βράβευση οι παρακάτω τανίες:

 • "ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ Η ΝΥΧΤΑ" το δράμα του ΣΤΕΛΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ σε ΣΕΝΑΡΙΟ:  ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ με τους:
ΠΕΤΡΟ ΦΥΣΣΟΥΝ, ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ, ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ, ΑΝΔΡΕΑ ΝΤΟΥΖΟ, ΕΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
 • Η Υπέροχη ΚΩΜΩΔΙΑ του ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ"ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ" σε σενάριο δικό του με τον ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟ να γράφει ιστορία, μαζί με τους ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΚΑ, ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ, ΝΙΚΟ ΡΙΖΟ, ΘΑΝΟ ΜΥΛΩΝΑ, ΝΤΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΗ.
 • Το εξαίρετο δράμα του ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ σε σενάριο ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ    "ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ" με συγκλονιστικές ερμηνείες από τους ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΝΤΑ, ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ
alt

alt

alt


alt

alt

alt

alt

alt

ΞΕΝΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ του 1963 προβλήθηκαν εκτός συναγωνισμού και δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στις παρακάτω ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ:

 • "IL SORPASSO"  DINO RISI  (Ο ΦΑΝΦΑΡΟΝΟΣ) με τους:  VITTORIO GASSMAN, CATHERINE SPAAK, JEAN LOUIS TRINTIGNANT
 • "ΔΥΟ ΗΜΙΧΡΟΝΑ ΣΤΗ ΚΟΛΑΣΗ" του ZOLTAN FABRI  (ΟΥΓΓΑΡΙΑ)
alt

alt

alt

alt

alt


alt

alt

Το κοινό συμμετοχής στις προβολές δέχτηκε με ΘΕΡΜΗ ΜΕΓΑΛΗ και ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΕ τις "ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΡΟΔΙΤΕΣ" καθώς και τον "ΑΔΕΛΦΟ ΑΝΝΑ"
ενώ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΕ "ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ"

ΙΟΡΔΑΝΗ και ΖΑΧΑΡΙΑ ΑΝΑΝΙΑΔΗ: *12410 και 1 Τριαντάφυλλα*

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2013-17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973


40 ΧΡΟΝΙΑ........ΜΝΗΜΗΣ.....ΑΞΙΑΣ....ΑΓΩΝΑ.....ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΣ....

alt


alt


altΤο CINEFIL σαν ελάχιστο Φόρο Τιμής στην Μεγάλη Επέτειο της Λαϊκής Εξέγερσης του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

παραθέτει μια ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION που πραγματικά συγκλονίζει:

Οφείλω να πω ότι την ΠΗΓΗ της ΤΑΙΝΙΑΣ αυτής την οφείλω στο Ιστολόγιο:

http://womaninblogs2.blogspot.gr/

καθώς ήταν ΕΜΠΝΕΥΣΗ και ΕΡΕΘΙΣΜΑ της δημιουργού του, και την οποία νιώθω την ανάγκη να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ για το ότι μας έφερε "κοντά" σε αυτή τη δημιουργία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ:  ΙΟΡΔΑΝΗΣ και ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΟΛΓΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

ANIMATION:  ΙΟΡΔΑΝΗΣ και ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΜΒΟΥΖΕΛΗΣ

ΦΩΝΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΤΖΟΣ...........η ΓΑΤΑ
ΘΑΝΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ.............ο ΝΕΑΡΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:   ΕΡΤ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ:   2010

Ιορδάνης Ανανιάδης

Ο Ιορδάνης Ανανιάδης γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική, διακόσμηση και διαφήμιση. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το κινούμενο σχέδιο.

 Το 1966 δημιουργεί τα πρώτα διαφημιστικά φιλμάκια κινούμενων σχεδίων.

 Το 1971 εμφανίζεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την, δεκάλεπτης διάρκειας, ταινία του «Πανδαισία». Βραβεύεται πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων

alt


alt


Έχει γυρίσει τις ταινίες: «Ζάχος ο Μαζόχας», «Κύκλος», «Τρύπα», «Αδάμ», «Εμείς οι Έλληνες», «Overground», «Μην πετάξεις τίποτα», «12410 και ένα τριαντάφυλλα» καθώς και 150 διαφημιστικά φιλμ. Το όνομά του αναφέρεται στο βιβλίο της παγκόσμιας ιστορίας κινούμενου σχεδίου «Cartoons» (εκδ. «Libbey»).


alt

Πραγματικά το Ελληνικό Animation σε μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, γεμάτη ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, γεμάτη ΕΚΦΡΑΣΗ και πάνω από όλα ΕΜΠΝΕΥΣΗ...

Πραγματικά όταν θέλουμε το Μπορούμε....!!!

Όταν ο Κινηματογράφος συνάντησε την AGATHA CHRISTIE

alt


η


AGATHA CHRISTIE


στον  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Γυναίκα-Θρύλο της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας που η λάμψη του έργου της φωτίζει αέναα το διάβα του χρόνου....

Τι να πρωτοδεις, να διαβάσεις, να ξεκινήσεις ένα κουβάρι για τη μορφή και τη δημιουργία της χωρίς να σε πιάσει ...κρίση πανικού για το μέγεθος αυτής της οντότητας....

Τι να πρωτοθαυμάσεις από μια Γυναίκα που οι Ήρωές της απέκτησαν τέτοια δύναμη ύπαρξης που "ζουν" ακόμα και σήμερα ανάμεσά μας, γεμίζουν τις σκέψεις μας, υπάρχουν δίπλα μας, είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι και δεν κατάφερε μήτε να τους αγγίξει το πέρασμα του χρόνου....


alt


Η Παρούσα ανάρτηση δεν έχει το νόημα ενός αφιερώματος στην AGATHA CHRISTIE.

Άλλωστε κάτι τέτοιο κινείται στο χώρο ενός Λογοτεχνικού Ιστολογίου και επίσης θα ήταν ένα εγχείρημα που περιέχει τεράστιο βαθμό δυσκολίας τη στιγμή που η προσωπικότητας της μεγάλης συγγραφέως δεν μπορεί να κλειστεί εύκολα σε έναν μικρό χώρο.

Το νόημα εδώ της συγκεκριμένης παρουσίασης είναι να μιλήσουμε για την ΜΕΤΑΦΟΡΑ του έργου της AGATHA στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Να δούμε δηλαδή τις προσπάθειες που έγιναν από ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ για να προσπαθήσουν να μεταφέρουν στη Μεγάλη Οθόνη κάποια από τα χαρακτηριστικά της έργα.

Θα κάνουμε λοιπόν μια ΧΡΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ στο χρόνο προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε αυτές τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ κατά τις οποίες ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ "συνάντησε" το έργο της AGATHA CHRISTIE.

alt


Παρά το ότι η Μεγάλη συγγραφεας, έζησε και κορύφωσε το έργο της μέσα σε μια συντηρητική Βρεττανική κοινωνία και ιδεολογικά και ταξικά, το όλο έργο της κάνει πολύ σοβαρές ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ πάνω στο θέμα αυτό.

Οι "ΕΝΟΧΕΣ" και το "ΚΑΚΟ" στο έργο της AGATHA ουδέποτε ταυτίστηκαν ταξικά με τη φτώχια, την ένδεια και το κοινωνικό περιθώριο.

Η Πηγή του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ και η γενεσιουργός του αιτία ουδέποτε περιορίστηκαν σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα τα οποία στιγματίστηκαν ή περιθωριοποιήθηκαν όπως το συναντάμε ενίοτε σε άπειρες ανάλογες προσεγγίσεις.

"ΤΟ ΚΑΚΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ"

ήταν ένα από τα πλέον συγκλονιστικά της ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, ισοπεδώνοντας κάθε υποψία ρατσιμού στην απόδοση ενοχών.

Οι ΕΝΟΧΟΙ στα ΠΕΡΙΠΛΟΚΑ και πολλές φορές ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ της AGATHA CHRISTIE ανήκαν κύρα ΤΑΞΙΚΑ στην ΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ και μάλιστα σε ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΙΚΟΥΣ Κοινωνικούς χώρους.

Εκεί δηλαδή που τα κίνητρα αναμιγνύονταν με τη Νομή της εξουσίας και  των συμφερόντων

Σίγουρα ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝ είναι και το ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ, αναμφίβολα. Ένα πάθος που η δράση του παρασύρει και εκτρέπεται σε επιθετικές και αρρωστημένες μορφές κτητικότητας αλλά και εκεί πάλι δεν "δεσμεύει" την ενοχή με τη φτώχια.

Στα παραπάνω πλαίσια λοιπόν πάμε σιγά-σιγά να δούμε πως ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ προσέγγισε το έργο της μεγάλης Λογοτέχνιδος.

********************************************************************************

Το έργο που προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ήταν το θρυλικό έργο της

"AND THEN THERE WERE NONE"

("ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ")

Γραμμένο το Μάη του 1939

alt


1945  "AND THEN THERE WERE NONE"    RENE CLAIR


Ο μεγάλος Γάλλος δημιουργός είναι ο πρώτος που κάνει το ΤΟΛΜΗΜΑ να μεταφέρει το θρυλικό έργο της AGATHA στον Κινηματογράφο.

Σε μια ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΗ συγκλονιστική ταινία 97' προσπαθεί να δώσει το όλο τόλμημα του έργου στον Κινηματογράφο.

alt


Συντελεστές:

ΣΕΝΑΡΙΟ: DUDLEY NICHOLS

ΜΟΥΣΙΚΗ:  MARIO CASTENUOVO TEDESCO

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: LUCIEN ANDRIOT

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  RENET HUBERT

Στις ερμηνείες ήταν ένα συγκλονιστικό καστ Ηθοποιών μεγάλων μορφών της εποχής όπως:

BARRY FITZGERALD στο ρόλο του ΔΙΚΑΣΤΗ FRANCIS QUINNCANNON

WALTER HUSTON στο ρόλο του DR. EDWARD ARMSTRONG

LOUIS HAYWARD στο ρόλο του PHILIP LOMBARD

ROLAND YOUNG στο ρόλο του DETECTIVE WILLIAM HENRY BLORE

JUNE DUPREZ στο ρόλο της VERA

MISHA AUER στο ρόλο του PRINCE NIKITA

C.AUBREY SMITH στο ρόλο του ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ SIR JOHN MANDRAKE

JUDITH ANDERSON στο ρόλο της EMILY BRENT

RICHARD HAYDN στο ρόλο του THOMAS ROGERS

QUEENIE LEONARD στο ρόλο της ETHEL ROGERS

HARRY THURSTON στο ρόλο του FRED NARRACOT

Η Ταινία ήταν καθαρά παραγωγή HOLYWOOD σε εσωτερικό χώρο studio και δυστυχώς το φινάλε του έργου έχει ΑΛΛΑΧΘΕΙ ΡΙΖΙΚΑ σε σχέση με το τρομακτικό φινάλε του Βιβλίου για λόγους παρεξηγημένης εμπορικής "αισθητικής"


alt


alt


alt1965  "AND THERE WERE NONE"  GEORGE POLLOCK


Η Δεύτερη μεταφορά στην μεγάλη Οθόνη του κλασικού συγκεκριμένου αριστουργήματος της AGATHA ήταν απο τον Άγγλο σκηνοθέτη αρκετά χρόνια μετά.

Παρά τη σημαντική του προσπάθεια δεν κατάφερε να σταθεί στο μεγάλο ύψος των απαιτήσεων της μεταφοράς αυτής αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του συγκεκριμένου έργου.

Συντελεστές

HUGH O' BRIAN στο ρόλο του HUGH LOMARD

LEO GENN στο ρόλο του SIR JOHN MANDRAKE

STANLEY HOLLOWAY στο ρόλο του DETECTIVE

WILFRID HYDE WHITE στο ρόλο του ΔΙΚΑΣΤΗ

DENNIS PRICE στο ρόλο του DR EDWARD ARMSTRONG

SHIRLEY EATON στο ρόλο της ANN CLYDE

DALIAH LAVI στο ρόλο της ILONA BERGEN

alt


alt


1974  "TEN LITTLE INDIANS"  PETER COLLINSON

Η τρίτη και τελευταία μεταφορά στη Μεγάλη Οθόνη του Μυθιστορήματος από τον Άγγλο σκηνοθέτη

Σε μια απόπειρα που δεν έφτασε σε μεγάλα επίπεδα δημιουργίας παρ' όλα αυτά αριθμείται και αυτή στον Κινηματογράφο

Έπαιξαν οι:

CHARLES AZNAVOUR σε εμφάνιση έκπληξη στο ρόλο του MICHEL RAVEN
MARIA ROHM στο ρόλο της ELSA MARTINO
ADOLFO CELI στο ρόλο του στρατηγού ANDRE SALVE
STEPHAN AUDRAN στο ρόλο της ILONA MORGAN
RICHARD ATTENBOROUGH στο ρόλο του ΔΙΚΑΣΤΗ CANNON
HERBERT LOM στο ρόλο του DR. ARMSTRONG
ELKE SOMMER στο ρόλο της VERA CLYDE
OLIVER REED στο ρόλο του HUGH LOMBARD

Εδώ όπως βλέπουμε έχει γίνει σημαντική επέμβαση στο σενάριο με αλλαγή ορισμένων από τα ονόματα των χαρακτήρων του έργου.

alt

alt

alt

alt


Το επόμενο έργο που συναντάμε σε δύο ανεβάσματα στον Κινηματογράφο είναι το αριστούργημα  "ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ"


1957  "ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ"   του μεγάλου BILLY WILDER

("WITNESS FOR THE PROSECUTION")

Θεωρείται και είναι ένα από τα ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ αντάξιο να σταθεί δίπλα στο βιβλίο της AGATHA CHRISTIE γεγονός σπάνιο για τον Κινηματογράφο.

Μαυρόασπρη ταινία 116' που κόστισε τότε 3 εκατομ $ συγκέντρωσε ένα ΘΡΥΛΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ για να το ερμηνεύσουν

Στο σενάριο ήταν ο ίδιος ο BILLY WILDER

ΜΟΥΣΙΚΗ:  MATTY MALNECK
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  RUSSELL HARLAN
Κρατείστε τις ....ανάσες σας για το κάστ των Ηθοποιών

TYRONE POWER στο ρόλο του LEONARD VOLE
MARLENE DIETRICH στο ρόλο της CHRISTINE HELM

CHARLES LAUGHTON στο ρόλο του SIR WILFRID ROBARTS
ELSA LANCHASTER στο ρόλο της MISS PLIMSOLL
JOHN WILLIAMS στο ρόλο του BROGAN MOORE
HENRY DANIELL στο όλο του MAYHEW

Η Ταινία συγκλόνισε, ήταν ΥΠΟΨΗΦΙΑ για 6 ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR, πήρε ΒΡΑΒΕΙΑ: ΧΡΥΣΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ, DAVID DONATELLO FESTIVAL και θεωρείται μια από τις καλύτερες αναδείξεις των έργων της AGATHA CHRISTIE στον Κινηματογράφο

Οι ερμηνείες των δύο κορυφαίων ρόλων θεωρούνταιρ ρεσιτάλ ηθοποιίας από δυο θρυλικές μορφές της Ιστορίας του Κινηματογράφου TYRON POWER-MARLENE DIETRICH

alt

alt

altalt

alt

alt


Το 1982 έρχεται η δεύτερη εκδοχή του συγκεκριμένου έργου

1982  "WITNESS FOR THE PROSECUTION" του ALAN GIBSON

Μια νεώτερη προσέγγιση του μεγάλου έργου, φυσικά δεν θα μπορούσε καν να αγγίξει τη δύναμη της πρώτης εκδοχής αλλά και αυτό το έργο έχει τη δική του γοητεία, δύναμη και ποιότητα έκφρασης.

Έκπληξη η εμφάνιση της μεγάλης DEBORRAH KERR στο ρόλο της Νοσοκόμας PLIMSOLL
Επίσης του μεγάλου RALPH RICHARDSON στο ρόλο του SIR WILFRED ROBARTS

Στους ρόλους των δύο πρωταγωνιστών οι:

BEAU BRIDGES σαν LEONARD VOLE
DIANA RIGG σαν CHRISTINE VOLE

DONALD PLEASENCE στο ρόλο του MR. MYERS
WENDY HILLER στο ρόλο της JANET MACKENZIE

alt
alt

alt

Μια εξαίρετη και αυτή δημιουργία, με άριστες ερμηνείες, ταινία που στάθηκε και αυτή απόλυτα επάξια στο πνεύμα και στο φόντο του έργου.


1961  "MURDER SHE SAID"   GEORGE POLLOCK

Εδώ για πρώτη φορά στην Οθόνη περνάει η Ηρωίδα της συγγραφέως, η κλασική ώριμη MISS MARPLE, μια χαρακτηριστική Βρεταννική φιγούρα της πανέμορφης επαρχίας, σε δράση.
Μια μορφή που κυριαρχούσε στο έργο της AGATHA.

Η Ταινία είναι εξαίρετη και από τότε διαμορφώνει συγκεκριμένο team Ηθοποιών και συντελεστών.

O DAVID OSBORN έχει γράψει ένα εξαίρετο σενάριο

η MARGARET RUTHERFORD ξεκινάει να υποδύεται πλέον την MISS MARPLE

Έπαιξαν ακόμα οι εξαίρετοι και μεγάλοι Ηθοποιοί:

ARTHUR KENNEDY στο ρόλο του DR. QUIMPER
MURIEL PAVLOW στο ρόλο της EMMA
JAMES ROBERTSON JUSTICE στο ρόλο του ACKENTHORPE

alt

alt

alt

alt
1963  "MURDER AT THE GALLOP"    GEORGE POLLOCK


Ο Άγγλος Σκηνοθέτης δημιουργεί στη συνέχεια ένα εξαίρετο έργο πάνω στο βιβλίο της AGATHA CHRISTIE  "AFTER THE FUNERAL" με την κλασική και αυτή τη φορά ηρωίδα την MISS MARPLE

Το ΣΕΝΑΡΙΟ ήταν του JAMES CAVANAGH ο οποίος έκανε μια εξαίρετη δουλειά με απόλυτο σεβασμό πάνω στο έργο και μάλιστα τιμήθηκε με Υποψηφιότητα ΒΡΑΒΕΙΟΥ EDGAR ALLAN POE

Έπαιξαν οι:

MARGARET RUTHERFORD στο ρόλο της MISS MARPLE
STINGER DAVIS στο ρόλο του MR. STINGER
ROBERT MORLEY στο ρόλο του HECTOR ENDERBYalt

alt

η Κλασική ηρωίδα της AGATHA CHRISTIE MISS MARPLE για πρώτη φορά ενσαρκώνεται στην Οθόνη με εξαιρετική επιτυχία και απόδοση από την MARGARET RUTHERFORD

alt

alt


1964  "MURDER MOST FOUL"    GEORGE POLLOCK

Η Τρίτη ταινία του Σκηνοθέτη αυτή τη φορά σε διασκευή του DAVID PURSHALL & JACK SEDDON πάνω στη νουβέλα της AGATHA CHRISTIE  "MRS. MCGINTY'S DEAD" συνεχίζοντας πάνω στην MISS MARPLE με την ίδια μεγάλη επιτυχία

Η MARGARET RUTHERFORD συνεχίζει απτόητη

Στο πλάι της όπως και στις προηγούμενες ταινίες στο ρόλο του ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ CRADDOCK Ο Εξαίρετος ηθοποιός CHARLES "BUD" TINGWELL

alt

alt

alt1974  "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣΣ"  SIDNEY LUMET

(MURDER ON THE ORIENT EXPRESS)

Ο Διάσημος Αμερικάνος σκηνοθέτης, σε ένα εξαίσιο σενάριο του PAUL DEHN δίνει στον Κινηματογράφο μια Αριστουργηματική ταινία, σημαίνοντας στην κυριολεξία "ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ" σε ολάκερο το ...HOLLYWOOD.

Αποδίδοντας με θαυμάσιο και πιστό τρόπο το κλασικό αυτό αριστούργημα της AGATHA CHRISTIE δίνει στον Κινηματογράφο μια δημιουργία που παρέμεινε έκτοτε ΚΛΑΣΙΚΗ και ανεπανάληπτη.

Η Ταινία ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ στα διεθνή φεστιβάλς, κερδίζοντας 3 ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR, Καλύτερου υποστηρικτικού ρόλου για την INGRID BERGMAN, A' ANTΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ στον ALBERT FINNEY (POIROT), Καλύτερο σενάριο στον PAUL DEHN.

6 ΒΡΑΒΕΙΑ BAFTA:  ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ (JOHN GIELGUD), KAΛΥΤΕΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡ. ΡΟΛΟΣ (INGRID BERGMAN), Α' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ALBERT FINNEY, ART DIRECTION ΒΡΑΒΕΙΟ TONY WALTON, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ GEOFFREY UNSWORTH

Για να δούμε τον μακρύ κατάλογο των Ηθοποιών που έπαιξαν στο έργο για να μας προκληθεί ένας απίστευτος ίλιγγος από το μέγεθος των ονομάτων που πλαισίωσαν την ταινία:

ALBERT FINNEY:  HERCULE POIROT

LAUREN BACALL:  MRS. HUBBARD
MARTIN BALSAM:  BIANCHI
INGRID BERGMAN:  GRETA
JACQUELLINE BISSET:  COUNTESS ANDRENYI
JEANE PIERRE CASELL:  PIERRE
SEAN CONNERY:  COLONEL ARBUTHNOT
JOHN GIELGUD:  BEDDOES
WENDY HILLER:  PRINCESS DRAGOMIROFF
ANTHONY PERKINS:  MCQUEEN
VANESSA REDGRAVE:  MARY DEBENHAM
RACHEL ROBERTS:  HILDEGARDE
RICHARD WIDMARK:  RACHETT
MICHAEL YORK:  COUNT ANDRENYI
COLIN BLAKELY:  HARDMAN

Σπάνια σε ΚΙνηματογραφική δημιουργία παρατηρείται τέτοια συνύπαρξη ανάλογης εμβέλειας ερμηνευτών.

Η Ταινία είναι 128'

alt


alt

alt


alt


alt

alt
1978  "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΝΕΙΛΟ"   JOHN GUILLERMIN


Είναι η σειρά, μετά τον επιβλητικό ALBERT FINNEY, ένας άλλος ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΘΡΥΛΟΣ του 20ου αιώνα, να αρχίζει να υποδύεται τον κλασικό HERCULE POIROT, τον μοναδικό ήρωα της AGATHA CHRISTIE
O PETER USTINOV θα είναι ο επόμενος POIROT που θα μαγέψει τη μεγάλη οθόνη με δύο ΕΞΑΙΡΕΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ.

Το κλασικό ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΝΕΙΛΟ είναι μια ταινία πραγματικά κόσμημα της Κινηματογραφίας και εξαίρετης απόδοσης στην Οθόνη της ατμόσφαιρας της AGATHA CHRISTIE

Το εξαιρετικό ΠΑΡΑΔΟΞΟ είναι ότι ο PETER USTINOV, κατά δήλωσή του, μέχρι τότε, ουδέποτε είχε διαβάσει μυθιστόρημα της μεγάλης δημιουργού....!!! αλλά ο Άγγλος σκηνοθέτης κατάφερε και τον ενέταξε στο κλίμα του ήρωα της συγγραφέως. Όχι βέβαια στο βαθμό που ο μεγάλος ALBERT FINNEY κατάφερε αλλά ο USTINOV ήταν περισσότερο "αποδεκτός" και με περισσότερο χιούμορ.

Η Ταινία τιμήθηκε το 1979 με OSCAR καλύτερης ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ του ANTHONY POWELL καθώς επίσης και με πολλές υποψηφιότητες για BAFTA και ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ.

Το ΣΕΝΑΡΙΟ ήταν του ANTHONY SHAFFER με εξαίρετο σεβασμό στο έργο

Η ΜΟΥΣΙΚΗ του μεγάλου NINO ROTA
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  JACK CARDIFF

Ένα υπέροχο καστ Ηθοποιών πλαισίωσαν το έργο με άριστη παρουσία και ερμηνείες

PETER UNSTINOV:   HERCULE POIROT

JANE BIRKIN στο ρόλο της LOUISE BOURGET
BETTE DAVIS στο ρόλο της MRS. VAN SCHUYLER
MIA FARROW στο ρόλο της JACQUELINNE DE BELEFORT
JON FINCH στο ρόλο του MR.FERGUSON
OLIVIA HUSSEY στο ρόλο της ROSALIE OTTERBORNE
GEORGE KENNEDY στο ρόλο του ANDREW PENNINGTON
ANGELA LANSBURY στο ρόλο της MRS. SALOME OTTERBORNE
SIMON MAC CORKINDALE στο ρόλο του SIMON DOYLE
DAVID NIVEN στο ρόλο του COLONEL RACE
MAGGIE SMITH στο ρόλο της MISS BOWERS

alt


alt


alt

alt

alt


alt


alt


1980  "MIRROR CRACK'D"   GUY HAMILTON

(ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΕΙΔΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ)  Η Δεκαετία του 1980 θα δώσει πολλές σπουδαίες και μεγάλες Κινηματογραφικές παραγωγές πάνω στο έργο της AGATHA CHRISTIE

Ο Γάλλος σκηνοθέτης διαλέγει ένα εξαίρετο δράμα να ανεβάσει στη μεγάλη οθόνη, με εξαίρετη επιτυχία και σεβασμό στη δομή του έργου.

Οι δημιουργίες επανέρχονται στην θρυλική MISS MARPLE την οποία πλέον υποδύεται η ANGELA LANSBURY

Στο ΣΕΝΑΡΙΟ του JONATHAN HALES ανεβαίνει η σχετική ταινία με εκπληκτικές ερμηνείες και υπέροχο φόντο 

ΜΟΥΣΙΚΗ:  JOHN CAMERON
KΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  CHRISTOPHER CHALLIS
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:  PHILISS DALTON

Ερμήνευσαν οι:

ANGELA LANSBURY as MISS MARPLE

GERADLINE CHAPLIN as ELLA ZIELINSKY
TONY CURTIS as MARTIN FENN
EDWARD FOX as INSPECTOR CRADDOCK
ROCK HUDSON as JASON RUDD
KIM NOVAK as LolA BREWSTER
ELIZABETH TAYLOR as MARINA RUDD

Αναφερόμαστε δηλαδή σε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ που έδωσαν το δικό τους στίγμα σε μια εξαίρετη παραγωγή

alt


alt


alt


alt


alt1982  "ΔΥΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ"   GUY HAMILTON

(EVIL UNDER THE SUN)

ο HAMILTON συνεχίζει τις δημιουργίες του πάνω στην AGATHA CHRISTIE και το 1982 δίνει μια Αριστουργηματική ταινία, που πραγματικά και αυτή αποδίδει τα πρέποντα στο εξαίρετο αυτό μυθιστόρημα της μεγάλης δημιουργού.

Αυτή τη φορά κεντρικός ήρωας είναι ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΩ και ο PETER USTINOV παίρνει πάλι τη σκυτάλη πρωταγωνιστώντας στην ταινία πλαισιομένους από ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ που πραγματικά λάμπουν.

Φόντο οι ακτές της Δαλματίας στις οποίες και εκτιλίσσεται η ταινία.

Το σενάριο είναι και εδώ του ANTHONY SHAFFER
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  CHRISTOPHER CHALLIS
ΜΟΥΣΙΚΗ:  JOHN DALBY
COSTUME DESIGN:  ROSEMARY BURROWS

Έπαιξαν οι:

PETER USTINOV as HERCULE POIROT

COLIN BLAKELY as SIR HORACE BLATT
JANE BIRKIN as CHRISTINE REDFERN
NICHOLAS CLAY as PATRICK REDFERN
MAGGIE SMITH as DAPHNE CASTLE
RODDY MCDOWALL as REX BREWSTER
SYLVIA MILES as MYRA GARDENER
JAMES MASON as ODELL GARDENER
DIANA RIGG as ARENA MARSHALL
DENNIS QUILLEY as KENNETH MARSHALL

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Η Ταινία ήταν το 1983 ΥΠΟΨΗΦΙΑ για ΒΡΑΒΕΙΟ EDGAR ALLAN POE Καλύτερου σεναρίου1984  "ΑΘΩΟΣ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ"    DESMOND DAVIS

"ORDEAL BY INNOCENCE"

Ένας ακόμα Άγγλος σκηνοθέτης, αναλαμβάνει να δώσει ένα ακόμα έργο της AGATHA στον Κινηματογράφο πάνω σε ΣΕΝΑΡΙΟ του ALEXANDER STUART

Η ΜΟΥΣΙΚΗ είναι έκπληξη του μεγάλου DAVE BRUBECK

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  BILLY WILLIAMS
COSTUME DESIGN:  ZWENDA EVANS

Επιτυχημένη εκδοχή με επιβλητική την παρουσία ενός μεγάλου ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΔΥΜΟΥ

DONALD SUTHERLAND & FAYE DUNAWAY

στους δύο βασικούς ρόλους του ζεύγους ARTHUR & RACHEL ARGYLE σε μια εξαίρετη απόδοση καθώς η εμπειρία και η ιστορία τους εγγυήθηκε.
Μαζί τους οι:  CHRISTOPHER PLUMMER στο ρόλο του LEO ARGYLE
SARAH MILES as MARY DURANT
IAN MCSHANE as PHILP DURANT
DIANA QUICK as GWENDA VAUGHAN
ANNETTE CROSBIE as KIRSTEN LINDSTROM

alt

alt

alt


alt1985   "THIRTEEN AT DINNER"   LOU ANTONIO

Μια ακόμα επιβλητική εμφάνιση του PETER USTINOV ως ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΩ στο εξαίρετο αυτό Φιλμ του Αμερικάνου σκηνοθέτη σε ΣΕΝΑΡΙΟ:  ROD BROWNING

Η Ταινία κύρια γυρίστηκε για την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και ήταν μια πολύ καλή μεταφορά του σχετικού μυθιστορήματος της AGATHA στη μεγάλη Οθόνη

Στο έργο εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Εξαίρετος Ηθοποιός  DAVID SUCHET στο ρόλο του ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ JAPP, ο οποίος αργότερα ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ως ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟΣ "ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΩ" σε μια τεράστια ΠΑΡΑΓΩΓΗ που θα ξεκινήσει το BBC.

ΜΟΥΣΙΚΗ:  JOHN ADDISON
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  CURTIS CLARK
COSTUME DESIGN:  JANE ROBINSON

Στις ερμηνείες είναι οι:

FAYE DUNAWAY, η μεγάλη αυτή Ηθοποιός εδώ σε διπλό ρόλο ως JANE WILINSON & CARLOTTA ADAMS

JONATHAN CECIL as CAPTAIN HUSTINGS κλασική και αυτή μορφή στα μυθιστορήματα της AGATHA CHRISTIE
BILL NIGHY as RONALD MUSH

alt

alt


alt


alt1988   "APPOINTMENT WITH DEATH"    MICHAEL WINNER

Ένας ακόμα Άγγλος σκηνοθέτης εδώ αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει το τελευταίο έργο της AGATHA CHRISTIE, που κατά σύμπτωση, θα είναι και η τελευταία Κινηματογραφική ταινία βασισμένη σε έργο της.

Με σχετική απειρία ο WINNER δεν καταφέρνει να δώσει το κάτι παραπάνω στην ταινία αυτή ενώ εμφανίζονται πλέον και αρκετά "κουρασμένοι" έως κορεσμένοι και οι πρωταγωνιστές.

Η Ταινία είναι γυρισμένη στην ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ σε ΣΕΝΑΡΙΟ:  ANTHONY SHAFFER
ΜΟΥΣΙΚΗ:  PINO DONAGGIO
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  DAVID GURFINKEL

Το βασικό ερμηνευτικό δίδυμο είναι με τους PETER USTINOV στην τελευταία του εμφάνιση σαν ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΩ και την LAUREN BACALL στο ρόλο της LADY WESTHOLM

CARRIE FISHER as NADYNE BOINTON
JOHN GIELGUD as COLONEL CARBURY
PIPER LAURIE as EMILY BOINTON
JENNY SEAGROVE as DR. SARAH KING
DAVID SOUL as JEFFERSON COPE
NICHOLAS GUEST as LENNOX BOINTON

alt

alt

alt

altΤο έργο της  AGATHA CHRISTIE
συνεχίστηκε με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ κάτω από αρκετές σημαντικές και ποιοτικές παραγωγές.
Η Πλέον χαρακτηριστική είναι αυτή του BBC που σε μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ απέδωσε σχεδόν ΟΛΑ τα βιβλία της μεγάλης συγγραφέως στην ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ σε έργα που πραγματικά θα ζήλευε κάθε ποιοτικός δημιουργός.

Σε αυτήν την κολλοσιαία παραγωγή επίκεντρο ερμηνείας είναι ο εξαίρετος Άγγλος Ηθοποιός DAVID SUCHET γεννημένος το 1946, που με μοναδικό τρόπο ενσαρκώνει πλέον το θρυλικό ήρωα HERCULE POIROT καθώς και άλλοι εκλεκτοί ηθοποιοί που συμπληρώνουν το καστ των μόνιμων χαρακτήρων της AGATHA.

alt

alt

alt

alt

alt

Αυτό, αγαπητές Φίλες και Φίλοι είναι το αποτέλεσμα της "συναντησης" του Κινηματογράφου με το έργο της
AGATHA CHRISTIE.

Μια "συνάντηση", που δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει, καθώς απαιτεί ΣΕΝΑΡΙΟ και ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ απόλυτα ταυτισμένο με το πνεύμα και τη γραφή της συγγραφέως, ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ που να έχουν μελετήσει σε βάθος και κατανοήσει του χαρακτήρες και τις μορφές των ηρώων της.

Πολλές από αυτές τις "συναντήσεις" ήταν το τέλειο ταίριασμα. Ταίριαξαν άριστα στο βιβλίο που μετέφεραν και το αποτέλεσμα ήταν να αφήσουν εποχή και ιστορία. Κάποιες άλλες ήταν αρκετά καλές που και αυτές έχουν τη δική τους σημαντικότητα. Μερικές, ευτυχώς ελάχιστες είτε δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων είτε, το χειρότερο πιστεύω, διαστρέβλωσαν σημαντικά σημεία του έργου και του βιβλίου για λόγους καθαρά εμπορικούς, γεγονός που συνιστά προσβολή του έργου για το οποίο μόχθησαν.

Σε κάθε περίπτωση, το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ της AGATHA CHRISTE είναι για πάντα εδώ, κοντά μας, δίπλα μας, αθάνατο, ζωντανό, ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης για κάθε υποψήφιο δημιουργό και άνθρωπο της Τέχνης, λειτουργώντας ως ευγενές κάλεσμα συνάντησης....

alt

ΣΙΝΕ **ΑΛΚΥΟΝΙΣ** ΚΥΨΕΛΗ ΤΕΧΝΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

altΣινέ "ΑΛΚΥΟΝΙΣ"Ένας Κινηματογραφικός και Πολιτιστικός Χώρος που σημάδεψε τα Καλλιτεχνικά, Πολιτιστικά και Πολιτικά Δρώμενα του τόπου μας....

Ο Κινηματογραφικός Χώρος που σημάδεψε τη Λαϊκή πνευματική και Πολιτική Αντίσταση του Λαού μας στη Χούντα, μετά από χρόνια, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ στην Πόλη που μεγάλωσε και μεγαλούργησε...

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ "ΑΛΚΥΟΝΙΣ", χώρος μακριά και ΑΠΕΝΑΝΤΙ από τα ΕΜΠΟΡΙΚΑ και ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΑ πρύποτα και ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ στερεότυπα μπαίνει σε φάση να λειτουργήσει ξανά.

alt


Η φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία ανήκει στη NEWSTAR, που υπερασπίζεται εδώ και χρόνια ένα διαφορετικό και ανεξάρτητο σινεμά, γεγονός που ταιριάζει απόλυτα με το αρχικό όραμα της Αλκυονίδας και το ρόλο που επιτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια και πρόκειται να ξαναδιαδραματίσει: μια εναλλακτική πρόταση διανομής, όπου η αίθουσα τίθεται στην υπηρεσία των δημιουργών.

 Για να επαναφέρει δείγματα υψηλής αισθητικής στο κοινό και ελεύθερης γραφής στους δημιουργούς. Για να επιστρέψει στην πόλη αυτό που της λείπει: την ελευθερία μιας διαφορετικής έκφρασης και ενός χώρου που θα την προβάλλει.


alt


Με βάση λοιπόν αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, νομίζω είναι ΚΑΘΗΚΟΝ μας να μιλήσουμε για την ΙΣΤΟΡΙΑ της

ΑΛΚΥΟΝΙΔΟΣ, της αίθουσας αυτής που αποτελεί ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΡΥΛΟ στα ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ μας πράγματα.

Για να ξετυλίξουμε λοιπόν πίσω το κουβάρι της ιστορίας......

alt


Η "ΑΛΚΥΟΝΙΣ" άνοιξε το ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ του 1968, εν μέσω ΧΟΥΝΤΑΣ σε ένα κεντρικό σημαντικό σημείο του κέντρου στην ΑΘΗΝΑ, στην Οδό ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42, κοντά στη ΒΙΚΤΩΡΙΑ.


Η ΣΗΜΑΣΙΑ του ΧΩΡΟΥ


Η Περιοχή είναι στη γειτονιά της ΑΣΟΕΕ, δίπλα στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ και στη ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ "ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ".

Αυτό σημαίνει ότι ζει και αναπνέει μέσα στην ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ με δεκάδες Φοιτητικά καφέ δίπλα της. Αυτό σημαίνει ότι είναι στην καρδιά του προβληματισμού, των διαλογισμών και στο επίκεντρο των ριζοσπαστικών εξελίξεων στη Πόλη. Ακριβώς εκεί δηλαδή που χτυπάει η "καρδιά της αμφισβήτησης"


ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ


Η Ίδρυση και το τεχνικό της μέρος οφείλεται στον Πολιτικό Μηχανικό ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΙΔΕΡΗ και η Διεύθυνση στο φίλο του, Οικονομολόγο ΜΙΜΗ ΜΑΝΩΛΑΚΟ.

Υπεύθυνος επιλογής ταινιών ήταν ο Δημοσιογράφος και Κριτικός Κινηματογράφου της εφημερίδας "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ", ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.


alt


Η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" με την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της και η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της τράβηξε σαν μαγνήτης ένα ΝΕΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ που ρουφούσε σαν σφουγγάρι τις μεγάλες επιλογές της:


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΠΙΛΟΓΕΣ


Τα δύο πρώτα χρόνια προβλήθηκαν στην αίθουσα:

ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ, ΦΕΛΛΙΝΙ, ΓΚΟΝΤΑΡ, ΤΡΥΦΟ, ΡΟΖΙ, ΠΑΖΟΛΙΝΙ, ΝΤΡΑΓΕΡ, ΒΙΣΚΟΝΤΙ

Ολάκερη η αφρόκρεμα της τρομερής εκείνης ριζοσπαστικής και προοδευτικής εποχής Σκηνοθετών του Ευρωπαϊκού Κινηματογραφικού γίγνεσθαι.

Η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" έριξε όλο της το βάρος στις ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ, με βάρος στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ σφραγίζοντας διεργασίες μιας ολάκερης περιόδου.

Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ και ΑΠΟΨΗ σε μια ολάκερη γενιά θεατών.

Ο Κινηματογράφος, προχωράει στη συνέχεια σε ΕΙΣΑΓΩΓΗ άμεσα ταινιών που είναι αποκλεισμένες από τα ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ και ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ και τις προβάλλει ΚΑΤ' ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ στην Ελλάδα, κάτι που συνετέλεσε στην εκτόξευσή της στα ύψη της δημοτικότητας.


alt


Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ Κινηματογραφικό Κοινό έρχεται σε επαφή με δημιουργίες όπως:

 • "ΙΒΑΝ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ" και "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΕΦΣΚΙ" του ΣΕΡΓΚΕΪ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ
 • "ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ" και "Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ" του ΜΙΚΛΟΣ ΓΙΑΝΤΣΟ
 • "ΤΕΛΕΤΗ" του ΝΑΓΚΙΣΑ ΟΣΙΜΑ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ στην "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ"


Η Δεκαετία του 1960-70 βρίσκει τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ σε πλήρη και χρυσή ακμή με την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ του και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ του πλευρά να κάνει άλματα.

Έτσι από την "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" περνούν ταινίες που σημαδεύουν την εποχή:

 • "ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ" του ΡΟΒ. ΜΑΝΘΟΥΛΗ
 • "ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ" του ΑΛΕΞΗ ΔΑΜΙΑΝΟΥ
 • "ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ" του ΠΕΤΡΟΥ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ
 • "ΕΚΔΡΟΜΗ" του ΤΑΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
 • "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ
πέντε ταινίες σταθμός που φυσικά βρήκαν "στέγη" στην "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" με μεγάλη αποδοχή.

Η ΧΟΥΝΤΑ έχει σταματήσει αυτή την εξέλιξη αλλά η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" σαν ένα μικρό "Κούγκι" συνεχίζει να προβάλλει ανάλογα θέματα.

Το 1970 ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ γυρίζει την "ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ", ταινία σταθμός την εποχή αυτή και το 1971 για ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ κατ' ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ στην "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" με τεράστια επιτυχία

alt


altΗ "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" στη ΧΟΥΝΤΑ 1970-1974


Την περίοδο αυτή η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" ζει μέρες μεγάλες και στιγμές ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ

Προβάλλονται κατά συρροή ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΕΣ και ΞΕΝΕΣ που συνιστούν "ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ" με ανοιχτές πλέον πολιτικές πράξεις ενάντια στη τυραννία.

 • "ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ" του Κ. ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
 • "ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 36" του ΘΩΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
 • "ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ" του Θ.ΡΕΝΤΖΗ-Ν.ΖΕΡΒΟΥalt

Επίσης προβλήθηκε η ταινία του ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ  "Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ", κομμένη δύο φορές από τη λογοκρισία καθώς είχε ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ μονάχα για την "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ"

ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΜΑ της ταινίας ήταν το θρυλικό "ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ" του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ με τη στεντόρεια φωνή του ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ. Το τραγούδι πέρασε στα χείλη εκατοντάδων θεατών που δονούσαν την αίθουσα σε κλίμα πλέον ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ.


ΟΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ της "ΑΛΚΥΟΝΙΔΟΣ"


Οι Κυριακάτικες προβολές τα πρωινά στον Ιστορικό Κινηματογράφο ήταν μια ΠΑΡΑΔΟΣΗ που άφησε εποχή και όνομα σε ολάκερη την Ευρώπη.

Προβάλλονταν ΣΠΑΝΙΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ που δεν μπορούσες εύκολα να συναντήσεις με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα μεγαλύτερος πόλος έλξης και από το εξωτερικό.

Συνοδία τις Κυριακές αυτές σαν σχολιαστής και αναλυτής ήταν η μεγάλη φιγούρα του "ΔΑΣΚΑΛΟΥ"  ΒΑΣΙΛΗ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ.

Ακόμα μεγάλη ήταν και η παρουσία της επίσης μεγάλης μορφής του Κινηματογραφόυ, του ΝΙΚΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

alt


Η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" στην ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο Ιστορικός Κινηματογράφος επέκτεινε τη ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της, με την πτώση της Χούντας, στον ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ, ΜΠΟΥΝΤΟΒΚΙΝ, ΝΤΟΒΖΕΝΚΟ

Η Προβολή της ταινίας του τελευταίου "Η ΓΗ" μόλις την πρώτη βδομάδα έκοψε 15.000 εισητήρια (!!!), όπως αντιλαμβάνεστε αριθμός σοκ για την εποχή.

alt

Ακόμα έγιναν αφιερώματα στους: ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ αλλά και στους Σοβιετικούς νεώτερης γενιάς: ΝΤΟΝΣΚΟΪ, ΚΟΖΝΙΤΣΕΦ, ΡΟΜ

Παράλληλα συνεχίζονταν οι προβολές κλασικών και πρωτοποριακών ταινιών από όλο το κόσμο.

Μάλιστα έγιναν ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ σε: WESTERN, ΕΛΙΑ ΚΑΖΑΝ καθώς και στο FILM NOIR.

H "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" ξεκίνησε συνεργασία με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΠΕΚΚ) , δούλεψε τότε με τον Κριτικό Κινηματογράφου ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΛΕΒΕΝΤΑΚΟ και στις αρχές του 1980 ανέλαβε τις επιλογές ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, απόφοιτο τότε της ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ.


ΤΑ ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΑ ΔΡΩΜΕΝΑ του 1980


Στις ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ του χώρου ήταν στην δεκαετία του 1980, η καθιέρωση μιας ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΑΣ σειράς ΠΡΟΒΟΛΩΝ ταινιών με κύριο θέμα τον ΕΡΩΤΙΣΜΟ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και όχι μόνο. Η Ιδέα ήταν του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΛΔΑΤΟΥ, αγκαλιάστηκε με τρομερή αποδοχή από τον κόσμο, 100άδες θεατές συνωστίζονταν στα στενά εκεί γύρω για να προλάβει τις προβολές, αλλά σταμάτησε κάπως επεισοδιακά με την παρέμβαση της ....Αστυνομίας και τη διακοπή της.

alt


Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ του 1990: ο ΜΑΡΑΣΜΟΣ


Το 1990 βρίσκει τον Κινηματογράφο πλέον για τα καλά σε φάση μαρασμού και παρακμής καθώς το ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ και η Ευτέλεια της επερχόμενης LIFE STYLE αλλάζουν άρδην συνειδήσεις και συνήθειες του κοινού.

Το κέντρο της Οδού Πατησίων παίρνει την κατιούσα, η αγορά κλονίζεται εκεί, το Φοιτητικό Κίνημα επίσης κατηφορίζει.
Στα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ παρατηρείται έντονη ΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗΣ, απόλυτος έλεγχος του ΘΕΑΜΑΤΟΣ από μονοπώλια που προωθούν την ΠΑΡΑΚΜΗ και την Αμερικανιά.

Οι ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ παραδοσιακές Αθηναϊκές άιθουσες δέχονται απανωτά πλήγματα καθώς όλα προετοιμάζουν την ΕΙΣΒΟΛΗ των χώρων MULTIPLEX, VILLAGE CINEMAS και όλων εκείνων των Υπο-προϊόντων που κατέκλυσαν την αγορά θεάματος.

Οι Κινηματογράφοι έκλεισαν, στη θέση τους ξεπήδησαν ...super market και εμπορικά κέντρα.

Κάπου εκεί η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" κλείνει.......! αναστέλλει τη λειτουργία της σαν Κινηματογράφος σφραγίζοντας πίσω της μια ολάκερη εποχή .

alt


Η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" ΣΗΜΕΡΑ


Η NEW STAR με διευθυντή τον ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟ ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ αναλαμβάνει σήμερα το δύσκολο εγχείρημα να ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ΞΑΝΑ την "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" στα παλιά της βήματα όσο φυσικά αυτό είναι δυνατόν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, στον "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" (3/11/2013), σχεδιάζει να γίνει ο χώρος:

"ΒΗΜΑ" για ΕΘΝΙΚΕΣ Κινηματογραφίες, με έμφαση σε Έλληνες δημιουργούς, σε μικρού μήκους ταινίες, σε ντοκυμανταίρ, σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος. Αφιερώσεις σε ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.

Σχεδιάζεται ΠΡΟΣΒΑΣΗ με ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ για ΑΝΕΡΓΟΥΣ, πολύ φτηνά καθώς και το ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ.

Η Προσπάθεια αυτή με σημείο αναφοράς την "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" γίνεται σε συνεργασία με τις αίθουσες:

"ΤΡΙΑΝΟΝ",  "ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ι-ΙΙ"

*************************************************
Αυτή ήταν η ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κινηματογράφου "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ"

Μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ και ΠΡΟΣΦΟΡΑ στα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ της κοινωνίας μας
Ένας ζωντανός χώρος γεμάτος ΦΩΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Ένα ζωντανό μελίσσι παραγωγής πολιτισμού

Τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές γκριζάρισαν, ο φετινός χειμώνας θα είναι πιότερο βαρύς και καταθλιπτικός. Γεγονός που καθιστά αναγκαία την παρουσία ενός ΦΑΡΟΥ για να γίνει πάλι το ξεκίνημα της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΗΣ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

Μακάρι να πετύχει το εγχείρημα, στο οποίο ευχόμαστε ολόψυχα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" μακάρι να φέρει το ΦΩΣ και τη ΖΕΣΤΑΣΙΑ του ονόματός της και της παράδοσής της...

ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Στον απόηχο μιας Μεγάλης Αναχώρησης

ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ


alt

26 Νοέμβρη 1927-30 Οκτώβρη 2013

Η Μεγάλη αυλαία στη σκηνή της ζωής του Νίκου Φώσκολου έκλεισε στα 88 του χρόνια.

Μια σκηνή που κρατήθηκε ορθάνοιχτη για τρεις ολάκερες δεκαετίες, ήρθε δυστυχώς η φυσική της ώρα να κλείσει οριστικά αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο έργο και προσφορά για το οποίο θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες και μέρες ολάκερες.

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ ήταν από τους δημιουργούς που είχε, όπως όλοι φυσικά οι δημόσια δρώντες καλλιτέχνες, τα "συν" και τα "πλήν" του. Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ του, η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του και κύρια η ενασχόλησή του με την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και μάλιστα την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ τα τελευταία χρόνια, είναι στο αντικείμενο έντονης κριτικής και αντίθεσης.

Φυσικά είναι προσωπικές του επιλογές δικαιωματικές. Αυτό επίσης είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ την ΜΕΓΑΛΗ του ΠΡΟΣΦΟΡΑ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, προσφορά που έχει να κάνει τόσο με τη ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, δηλαδή το ΣΕΝΑΡΙΟ, όσο και με τηΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ λειτούργησε καλλιτεχνικά σε μια ΔΥΣΚΟΛΗ και ΣΚΟΤΕΙΝΗ εποχή κύρια. Στην εποχή της ΧΟΥΝΤΑΣ.

Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που διάλεξε να δουλέψει μέσα στο δοσμένο καλλιτεχνικό πλαίσιο, όφειλε να "ακροβατήσει" ανάμεσα σε δρόμους ώστε να δώσει με ακρίβεια το μήνυμα το οποίο πάντα ήθελε να περάσει.

alt

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Μεγάλωσε σε μια πολύ φτωχή οικογένεια. Το σπίτι τους ήταν όλο κι όλο ένα δωμάτιο χτισμένο με πλίνθους. Η μάνα του η κυρία Εριφύλη ήταν πολίτισσα. Ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας.
Όταν ήταν μικρός ο πατέρας του τον έστελνε στους παππούδες να ζητήσει λεφτά για να πάρουν ψωμί. Ντρεπόταν πολύ. Αυτό τον σημάδεψε και όπως συνήθιζε ο ίδιος να λέει του δημιούργησε ανασφάλεια, δεν το ξεπέρασε ποτέ.
Στα έντεκα του χρόνια έπιασε δουλειά σε ένα ξυλουργείο και με τα λεφτά που έβγαζε αγόραζε βιβλία. Το πρώτο που διάβασε ήταν ''Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα'' του Ευγένιου Ο Νηλ. Τον γοήτευε και τον τρόμαξε ταυτόχρονα. Μετά διάβασε και άλλους θεατρικούς συγγραφείς και έτσι απέκτησε μόρφωση και μια βαθειά θεατρική παιδεία.Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ σπούδασε ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ αλλά το μεγάλο του μεράκι ήταν το ΓΡΑΨΙΜΟ και μάλιστα στην ηλικία των 17 ετών ήδη έγραφε με επιτυχία έργα δραματικά και ιστορικά με ραδιοφωνικό περιεχόμενο.

Η Αγάπη του ήταν στο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ με το οποίο και ξεκίνησε γράφοντας τις "ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" που για ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ αποτέλεσε ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ με καθολική τότε αποδοχή.

Επίσης στα νεανικά του χρόνια δούλεψε και σαν ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ πάνω σε θέματα ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στις εφημερίδες "ΕΜΠΡΟΣ", "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ".

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ στο ΘΕΑΤΡΟ

Η Πρώτες του δημιουργίες ξεκινάνε στις αρχές του 1960 πρώτα με το ΘΕΑΤΡΟ.

ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ το 1960 το ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ", το οποίο στα 1961 μετατρέπεται από τον ΕΡΡΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ σε ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ FILM NOIR ίσως από τα καλύτερα του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Συνεχίζει να γράφει σημαντικά ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα:

"ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ", "ΜΑΡΚΗΣΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ",  "ΣΚΕΨΟΥ ΠΡΙΝ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ",  "ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙ",  "ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ" βάζοντας στη συνέχεια τις βάσεις για να γράψει το ΣΕΝΑΡΙΟ σε ορισμένες από τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, οι οποίες μάλιστα ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΔΙΕΘΝΩΣ.

alt

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ στο ΣΕΝΑΡΙΟ

Ο Μεγάλος δημιουργός διακρίθηκε σε ύψιστο επίπεδο για τη συγγραφή κάποιων από τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ του κλασικού Ελληνικού Κινηματογράφου.

Τα ΣΕΝΑΡΙΑ των ταινιών αυτών, που πραγματικά αποτελούν στολίδια στην Κινηματογραφική μας ιστορία, φέρουν τη δική του ΓΡΑΦΙΔΑ και ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Γράφει το ΣΕΝΑΡΙΟ στις ταινίες:

"ΟΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ" του ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

"ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ" του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

"ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ" του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Ταινίες που αποσπούν ΕΞΙ ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ οι δύο πρώτες ενώ η δεύτερη ΤΡΙΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ.

Το 1966 γράφει το ΣΕΝΑΡΙΟ στη  θρυλική ταινία του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ "ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ" ταινία που ήταν υποψήφια για ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ OSCAR.

alt

Eπίσης γράφει το ΣΕΝΑΡΙΟ σε ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ από τις οποίες σταχυολογούμε μερικές που πραγματικά ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ:

 • 1962  "ΟΡΓΗ" του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
 • 1963  "ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ" του ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ
 • 1964  "Ο ΚΡΑΧΤΗΣ"  του ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ
 • 1965  "ΒΡΩΜΙΚΗ ΠΟΛΗ" του ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ
 • 1966  "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ" του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
 • 1966  "ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ" του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
 • 1966  "ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ" του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ
 • 1968  "ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ"  του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ
alt


Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ στην ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ


Εδώ κάπου στα 1967 ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ συναντά την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ.

Έχοντας πλέον δώσει στον Κινηματογράφο το Σενάριο πολλών μικρών αριστουργημάτων, νιώθει έτοιμος να περάσει στην ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ.

Και έτσι ξεκινάει το μεγάλο και λαμπερό καλλιτεχνικό αυτό γαϊτανάκι, αυτή η αλυσίδα δημιουργίας πλέον ΤΑΙΝΙΩΝ στις οποίες, πολλές από αυτές έχει γράψει και το ΣΕΝΑΡΙΟ και φυσικά ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ.

Η Αρχή γίνεται το 1967 με το δράμα "ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ" με τους ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ, ΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΜΕΜΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

alt

Το 1968 έρχεται το δικαστικό δράμα "Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ" με τους ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ, ΝΙΚΟ ΓΑΛΑΝΟ, ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

alt

Είναι πλέον προφανές ότι ο μεγάλος δημιουργός έχει ανοίξει για τα καλά τα "φτερά" του απελευθερώνοντας αστείρευτες πηγές έμπνευσης και δύναμης δημιουργίας.

Η Συνεργασία του με την αφρόκρεμα των Ηθοποιών της εποχής εκείνης του δίνει τη δυνατότητα, μαζί με το παραγωγικό δυναμικό της FINOS FILMS, να στήσει και δημιουργήσει πάμπολλα αθάνατα αριστουργήματα.

 • 1968  "ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΙΜΑ"  Δράμα εποχής τσιφλικιών με τους ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ, ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ, ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΛΑΚΗ ΚΟΜΝΗΝΟ, ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΗ
 • 1969  "ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑ" ένα λυρικότατο ανθρώπινο δράμα στις παρυφές του Λιμανιού της φτώχειας, των παθών και της προσδοκίας με τους ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΝΙΚΟ ΓΑΛΑΝΟ, ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ, ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΓΣΗ, ΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

alt

alt

Το 1970 μπαίνει για αυτόν με "ΧΡΥΣΟ ΤΡΟΠΟ" καθώς οι ταινίες που γράφει και σκηνοθετεί μετατρέπονται σε "λαϊκά προσκηνύματα" από χιλιάδες θεατές στους Κινηματογράφους της εποχής εδραιώνοντας την αποδοχή του στο απλό Ελληνικό Κοινό.

 • 1970  "ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΝΑΤΑΣΣΑ" η πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών, καλά δομημένη και δοσμένη με τους ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ, ΚΑΚΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ και αμέτρητο επιτελείο ηθοποιών
 • 1970  "ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ", Ναυτικό Κοινωνικό δράμα που άφησε εποχή με τους ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ, ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΝΙΚΟ ΓΑΛΑΝΟ
 • 1970 "ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ". Ένα συγκλονιστικό δικαστικό δράμα με τους ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ, ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ


alt

alt

alt

alt

alt

Η Χρυσή αλυσίδα της επιτυχίας συνεχίζεται για το 1971 όπου ξεχωρίζουν οι:

 • "ΚΑΤΑΧΡΗΣΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ" κοινωνικό ανθρώπινο δράμα με τους ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ, ΜΠΕΤΤΥ ΛΙΒΑΝΟΥ, ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ
 • "ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥΣ" με τους ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ, ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΚΑΡΟΛΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ, ΖΩΡΑ ΤΣΑΠΕΛΗ
alt

alt

alt

Το 1972 σκηνοθετεί το Κοινωνικό εξαίρετο δράμα "ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ" με σαφείς αντιπολεμικές αλλά και αποκαλυπτικές αιχμές για το ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ με τους ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ, ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ, ΝΙΚΟ ΔΑΔΙΝΟΠΟΥΛΟ και δεκάδες άλλους ηθοποιούς.

Ενώ το 1973 γράφει το ΣΕΝΑΡΙΟ στο πολύ καλό Πολεμικό δράμα "ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ" που σκηνοθέτησε ο ΤΑΚΗΣ ΒΟΥΓΚΟΥΚΛΑΚΗΣ

alt

alt

Εκεί κάπου σταματάει η μεγάλη ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ της δημιουργίας του ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ μαζί με τον οργασμό που διέκρινε τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ της εποχής.

Η Δεκαετία του 1980 βρίσκει τον Κινηματογράφο μπροστά σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, παρακμής και μαρασμού, αλλά παρ' όλα αυτά ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ εξακολουθεί να δηλώνει ΠΑΡΩΝ με μερικές πολύ αξιόλογες ταινίες του.

Το 1980 σκηνοθετεί την Αστυνομική ταινία "ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ" με τους ΟΛΓΑ ΚΑΡΛΑΤΟΥ, ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ, ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΝΤΑ, ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΕΣΚΕΝΑΖΥ, το 1981 δίνει το Πολεμικό μουσικοχορευτικό "ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΝΕΛΛΥ" με τους ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ, ΔΑΝΗ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗ, ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ, ΚΑΙΤΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΤΙΝΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ

ενώ το 1981 ταρακουνάει εκ νέου τα νερά του εμπορικού Κινηματογράφου με το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ  "17 ΣΦΑΙΡΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΓΓΕΛΟ" στη μνήμη της Ηρωίδας της ΕΠΟΝ  ΗΡΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ με τους:  ΜΑΙΡΗ ΒΙΔΑΛΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΝΤΑ, ΝΙΚΟ ΑΠΕΡΓΗ, ΕΡΡΙΚΑ ΜΠΡΟΓΙΕΡ, ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ


alt

alt

alt

alt

alt

alt


Ακολουθούν τρεις ακόμα ταινίες του για να κλείσει ο μεγάλος του κύκλος στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ο οποίος πλέον αδυνατούσε να είναι ο χώρος μαζικής έκφρασης και αναγνωρισιμότητας με αυτόν του παρελθόντος.

 • 1982  "ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΡΑΙΝΟ"  Σενάριο σε σκηνοθεσία του ΤΑΚΗ ΣΙΜΟΝΕΤΑΤΟΥ
 • 1982  "ΑΓΡΙΑ ΝΙΑΤΑ"
 • 1983  "ΘΥΡΑ 7: Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ" πατώντας πάνω στην τραγωδία της ΘΥΡΑΣ 7 που όμως ήταν ΑΤΥΧΕΣΤΑΤΗ και προκάλεσε την ΟΡΓΗ και τη Δικαστική αντίδραση των οικογενειών των θυμάτων

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ, όπως προκύπτει από το χρονικό μας πέρασμα στο χώρο του Κινηματογράφου μας, συνεργάστηκε και ανέδειξε την Υποκριτική δύναμη ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ.
Δούλεψε με δεκάδες μεγάλες μορφές του Κινηματογράφου μας, μερικές από τις οποίες ήταν στο μόνιμο κάστ των επιλογών του:

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ, ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΖΩΡΑΣ ΤΣΑΠΕΛΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, κατά κύριο λόγο και ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ, ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ κατά δεύτερο.


alt

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο δημιουργός των χρυσών επιτυχιών έστρεψε νωρίς την προσοχή του στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, από νωρίς το 1971, διακρίνοντας τη δύναμη της διεισδυτικότητάς της.
Παρά τις επιφυλάξεις των αρχών και της ιδεολογίας και του καλύμματος που προσέφερε στο καθεστώς της ΧΟΥΝΤΑΣ, ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ προκαλεί ΣΟΚ στο τηλεοπτικό κοινό με τον "ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ", ο οποίος κατά τις προβολές του "νεκρώνει" τις γειτονιές σε ολάκερη την Ελλάδα και συνεχίζει με καλά ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ όπως:

"ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ",  "ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ",  "ΡΩΜΑΝΟΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ" κεντρίζοντας την προσοχή και την Τιμή της ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ μας με σχετική βράβευση.

Η Δεκαετία του 1990 τον βρίσκει να σαρώνει κάθε εμπορικότητα στην ιδιωτική τηλεόραση με τα σήριαλ που έτυχαν μεγάλης τηλεθέασης όπως:  "ΛΑΜΨΗ",  "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΖΩΗ".

ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ του ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ
και η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ θεωρείται ο σκηνοθέτης που έγραψε σταθερή "σχολή" πάνω στους ανθρώπινους χαρακτήρες που υποδύονταν οι πρωταγωνιστές του στις ταινίες του και τα έργα του

Το περίγραμμα της θεματολογίας του ήταν η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ, οι ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ και ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΘΕΣΜΟΙ, αλλά και ο ΕΝΑΣ που ξεχωρίζει, που δίνει αδέκαστος τη ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΧΗ, με άνισους όρους μέχρι τη λάμψη της αλήθειας.

Το μοτίβο αυτό το συναντάμε σε ΟΛΕΣ τις ΜΕΓΑΛΕΣ του ΤΑΙΝΙΕΣ

Αυτό όμως το ΘΕΜΑ, που έχει ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ και background το αφήνω για να το εξετάσουμε σε επόμενη ανάρτησή μας για τον ΝΙΚΟ ΦΩΣΚΟΛΟ


alt


Είχε πει με σαφήνεια και προφητική διορατικότητα:«Η κοινωνία μας σ' ένα μεγάλο μέρος της έχει βυθιστεί σε ένα "καθετοποιημένο" ενυδρείο διαφθοράς» είχε πει σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ το 1999, ερωτώμενος κατά πόσο η πολιτική πραγματικότητα ξεπερνά και τα δικά του ακόμη σενάρια...

«Το 1965 στην ταινία μου "Κοινωνία ώρα μηδέν", την οποία γνωρίζει όλη η Ελλάδα, έβαλα έναν σκάρτο πολιτικό την ώρα ακριβώς που τράβαγε στον λαό τις μεγάλες κορόνες για "ηθική" και "δικαιοσύνη", να λέει στον Κούρκουλο, που ήταν γαμπρός του και ανυποχώρητα έντιμος, να πάρει τα εκατομμύρια που του έδιναν κάποιοι "διαπλεκόμενοι" της εποχής για να θάψει ένα έγκλημα εις βάρος του λαού. "Αυτή είναι η πραγματικότητα" του είπε. "Τη συνείδησή μας, για τη ζωή μας. Πάρτα!". Φαίνεται πως ως ένα σημείο ήταν μια εφιαλτική ενόραση. Το μέλλον ήταν γραφτό να την επαληθεύσει.»
Αυτός ήταν, με ελάχιστα λόγια, και τεράστιο έργο, ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ.....

Ένας άνθρωπος της Τέχνης που είχε τα κότσια και τη δύναμη να σπάσει τη φτώχια και τη μιζέρια της παιδικής του ηλικίας, να αγαπήσει το Βιβλίο, το πνεύμα, να αναδείξει την εσωτερική του δύναμη και έμπνευση στο γράψιμο και στην έκφραση, να σπουδάσει.

   Από τους τυχερούς πραγματικά εκείνος ανθρώπους αλλά και ικανούς συνάμα, που κατάφεραν και έκαναν το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ του ΟΝΕΙΡΟ ΠΡΑΞΗ.....!  με πάθος, συνέπεια, δύναμη.     Σίγουρα οι συγκυρίες και το παραγωγικό δυναμικό της εποχής του τον στήριξαν και τον βοήθησαν τα μέγιστα στο να τα καταφέρει καθώς συνάντησε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ στη χρυσή του εποχή, το παραγωγικό δυναμικό της FINOS FILMS στα πόδια του, την πρώτη εποχή "παρθένα" της Ελληνικής τηλεόρασης. 

    Σε όλα τούτα προσέθεσε τη δική του ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΙΝΕΛΛΙΑ με τρόπο γεμάτο ΣΕΒΑΣΜΟ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.

Έχουμε πολλά να πούμε και στη συνέχεια για το ΝΙΚΟ ΦΩΣΚΟΛΟ αλλά προς το παρόν ΑΠΟΤΙΟΥΜΕ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ στη ΜΝΗΜΗ του.

Καλό ταξίδι στο μεγάλο δημιουργό......


alt

Η Μεγάλη Βελούδινη ΑΥΛΑΙΑ έπεσε στη ζωή του............

Χειροκροτούμε τη σεμνή και διακριτική του αποχώρηση............

ΩΡΑ ΚΑΛΗ......

alt