Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

e-Magazine Έκδοση του CINEFIL: Το 2ο ΤΕΥΧΟΣ

Φίλες και Φίλοι

συνεχίζω την προσπάθεις της έκδοσης του Ηλεκτρονικού e-Magazine περιοδικού του CINEFIL

έχω σήμερα τη χαρά να σας ενημερώσω ότι το 2ο τεύχος του ΜΑΡΤΗ 2014 είναι στα

.....ηλεκτρονικά μανταλάκια Smile


Συνεχίζοντας την προσπάθεια του 1ου τεύχους, η "έκδοση" είναι ένα ατελές ερασιτεχνικό προσωπικό εγχείρημα πάνω σε θέματα Κινηματογράφου που αγαπάμε και μοιραζόμαστε με τη μορφή περιοδικού.


alt


Που και πως μπορείτε να το βρείτε:
Πατώντας εδώ το σύνδεσμο μεταφέρεστε στον ιστοχώρο www.issuu.com ο οποίος και φιλοξενεί την έκδοση.


Εκεί μπορείτε πατώντας τα βελάκια δεξιά ή αριστερά να γυρίσετε τις σελίδες.

Και φυσικά πατώντας με κλίκ πάνω σε αυτές ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ τη σελίδα για να την διαβάσετε εύκολα.

Τέλος, κάτω δεξιά σε ένα μαύρο φόντο, σας δίνετε η δυνατότητα να κάνετε διάφορες τεχνικές επιλογές στο ξεφύλλισμα, δοκιμάστε....


alt

  

Το 2ο τεύχος έχει κάμποσα .....καλούδια για περιεχόμενο.....που μπορείτε να τα δείτε, να περιηγηθείτε και φυσικά να καταθέσετε την κρίση σας, ελεύθερα και ανοιχτά.


alt


Για μια ακόμα φορά να τονίσω σε όλους τους φίλους και φίλες, ότι θεωρώ ΑΝΟΙΧΤΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΗ τη συμμετοχή σας με δική σας ΑΝΑΡΤΗΣΗ-ΘΕΜΑ σε κάθε επόμενη έκδοση, καλά να είμαστε και σίδερο στη ....μέση μας, με μια απλή συνενόηση μαζί μου μέσω e-mail.


Και πάλι ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ όλες και όλους για την ΑΓΑΠΗ σας τόσο καιρό.


***ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ***


ΒΑΣΙΛΗ ΝΤΟΥΡΟΥ: "ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΣΒΗΝΕΙ" Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος

Καλησπέρα Φίλες και Φίλοι...
πριν λίγες μέρες το μάτι και η ανάγνωσή μου έπεσε σε μια εξαίρετη ανάρτηση της Φίλης Μαργαρίτας στο Ιστολόγιό της εδώ:

http://elegantgypsy1.blogspot.gr/2014/02/blog-post_23.html

Ήταν μια αναφορά σε μια Ελληνική Κινηματογραφική ταινία, την οποία και είδα και πραγματικά όχι μονάχα με συγκίνησε, όχι μόνο γέμισε με ομορφιά χρωμάτων, εικόνων, ερμηνειών τη θέασή μου αλλά με γέμισε με ανθρωπιά.

Σε δεύτερη λοιπόν παρουσίαση, νιώθω την ανάγκη να σταθώ παραπάνω και εγώ στην δημιουργία αυτή γιατί πραγματικά το αξίζει

ΒΑΣΙΛΗ ΝΤΟΥΡΟΥ


"ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΣΒΗΝΕΙ"


alt

Ο Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος αγαπητές φίλες και φίλοι, πραγματικά τα τελευταία χρόνια ψηλώνει.....!

Πολλοί πλέον Κινηματογραφιστές έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την παντελώς λαθεμένη αντίληψη "να φτιάξουμε ταινία για να ικανοποιήσουμε το δικό μας εκκεντρικό θέλω" και έχουν περάσει σε υψηλά επίπεδα δημιουργίας που είναι ΤΕΧΝΗ....!

Τέχνη Κινηματογραφική, τέχνη εικαστική, εκφραστική και πάνω απ όλα ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ....!

Στοχασμός πάνω σε μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του και στο ανηφορικό διάβα της ζωής του.

Το καλό είναι ότι έχουν βρεθεί και γόνιμοι ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ που με την αναγκαία δική τους οικονομική συμβολή αποκτά "σάρκα και οστά" αυτή η δημιουργία.

Στα πλαίσια αυτά ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΟΥΡΟΣ

alt

με εξοχη δουλειά σαν ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ στα:  "ΚΑΡΑΒΑΝ ΣΑΡΑΪ", "MADE IN GREECE" αλλά και τη Σκηνοθεσία του σε επεισοδια της "ΔΕΚΑΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ" στην τηλεόραση, παίρνει το εξαίρετο ΣΕΝΑΡΙΟ της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΤΟΜΑΖΑΝΗ


alt


γνωστής σαν ερμηνείας στο συγκλονιστικό "ΓΛΥΚΕΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ", στο "ΑΛΔΕΒΑΡΑΝ"

και δίνουν ένα ΜΙΚΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ αλλά θα τολμήσω να πω

ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ

alt

ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2000


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΣΕΝΑΡΙΟ:  ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΟΜΑΖΑΝΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΡΑΚΟΣ

ΜΟΝΤΑΖ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΡΣΕΝΗ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ


alt


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ στο ρόλο του Φαροφύλακα ΝΙΚΟΛΑ ΣΟΥΡΣΟΥΜΗ

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΓΟΛΟΣΙΝΣΚΙ στο ρόλο του μικρού ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΥΡΙΣΙΩΤΗ

ΒΙΚΥ ΒΟΛΙΩΤΗ στο ρόλο της Δασκάλας ΜΑΡΙΑΣ

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΝΑΖΛΙΔΟΥ στο ρόλο της Μητέρας ΕΛΕΝΗΣ ΜΥΡΙΣΙΩΤΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του ΦΩΝΤΑ

ΜΠΑΜΠΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ στο ρόλο του δασκάλου

ΔΗΜΗΤΡΑ ΖΕΖΑ

ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ, ΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ Φιλική συμμετοχή


alt

Ο ΧΩΡΟΣ

Ένα μαγικό Ελληνικό νησί..... η ΧΑΛΚΗ...μέσα στο απέραντο εκφραστικό γαλάζιο του ΑΙΓΑΙΟΥ...

Παραδομένη στην ύψιστη γαλήνη της φύσης, της μαγευτικής ομορφιάς της, στις απέραντες παλέττες της ζωγραφικής που πλάθει κάθε γωνιά και κάθε ξαπόσταγμα στα μέρη του νησιού..

Οι άνθρωποί του....! η ζωή τους....! τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, τα όνειρα και τα βιώματά τους, το σχολειό, τα παιδιά,...

Και εκεί.....κάπου σφραγίδα και καταλύτης, ο ΦΑΡΟΣ.....!

Ένας κλασικός ΦΑΡΟΣ, όχι μονάχα για τα καράβια που διψάνε για το αδιάκοπο φως του αλλά και για τις ψυχούλες εκείνες που στον ηλιοψημμένο και θαλασσοδαρμένο Φαροφύλακά του, βρίσκουν το φως της καρδιάς τους, το δικό τους λιμάνι καταφυγής, τη δική τους γλώσσα κατανόησης και επικοινωνίας...


alt


alt

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΥΡΙΣΙΩΤΗΣ είναι ένα γλυκύτατο νεαρό παιδί που ζεί στο Νησί του με τη Μητέρα του, η οποία δουλεύει σκληρά για να ζήσουν, με τον πατέρα τους να τους έχει εγκαταλείψει προ πολλού. Το τραύμα αυτής της φυγής έχει αλλοιώσει την κρίση της Μητέρας, η οποία παρά το ότι προσπαθεί να ξαναστήσει τη ζωή της με τον Φώντα, δείχνει να έχει μεγάλο θέμα στην κατανόηση του παράξενου και μοναχικού γιού της που ζει με το Βιολί του, και τη λατρεία του για τη Μουσική.

Ο Νεαρός ΧΡΗΣΤΟΣ αδιαφορεί για το σχολείο όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν μπορεί.... Η Όρασή του βαθμιαία χάνεται από σοβαρή ασθένεια και το καταφύγιό του είναι το Βιολί και ο κόσμος του. Λατρεύει τη Μουσική, παίζει εκπληκτικό βιολί, είναι για κείνον η ζωή του.

Μοναδικός του δικός του άνθρωπος σε αυτό το ταίριασμα είναι ο Φαροφύλακας ο Νικόλας Σουσούμης, καταλύτης για τα πάντα στη ζωή του...εκείνος του μαθαίνει βιολί, μαζί παίζουν, μιλάνε, συζητούν.

Την αλλαγή στο σκηνικό θα φέρει ο ερχομός στο σχολείο η νεαρή δασκάλα, η ΜΑΡΙΑ, που θα σταθεί δίπλα στο παιδί, αναλαμβάνοντας πλέον με όλη της την καρδιά ένα μεγάλο, δύσκολο, επίμονο αγώνα να δώσει στον ΧΡΗΣΤΟ αλλά και στους δικούς του, το ΦΩΣ της καρδιάς και της σκέψης σε αντιδιαστολή με το φυσικό ΦΩΣ που ολοένα και ...σβήνει..


alt


alt


alt


Ο Σκηνοθέτης της ταινίας αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ο λόγος που με συγκίνησε αυτή η ιστορία ήταν η συνειδητοποίηση ότι η φύση προστατεύει τα πλάσματά της, ακόμα κι αυτά που θεωρούμε αδικημένα. Ο Χρήστος χάνει την όρασή του, αλλά κερδίζει μια ιδιαίτερη ακουστική ευαισθησία που τον καθιστά ικανό να μετέχει στο μυστήριο της ζωής και τους εσωτερικούς ρυθμούς της φύσης και που μεταφράζεται σε εξαίσια δημιουργική μουσική έμπνευση - η μοναδική, ίσως, γέφυρα επικοινωνίας του με τον κόσμο.

Η πολυεπίπεδη σχέση του παιδιού με τον γερο-φαροφύλακα (μουσικός προς μουσικό, "πατέρας" με "γιο", δάσκαλος και μαθητής, κλπ.) δημιουργεί μεταξύ τους μια "συνενοχή στο όνειρο" που εξοργίζει την ρεαλίστρια μητέρα του Χρήστου, η οποία λόγω της δύσκολης καθημερινής πραγματικότητας αδυνατεί να αφουγκραστεί τις ανησυχίες του γιου της.

Η καταλυτική παρουσία της νεοδιόριστης δασκάλας Μαρίας που αγκαλιάζει με το ενδιαφέρον της την ιδιόρρυθμη περίπτωση του μικρού βιολιστή, γεφυρώνει το όνειρο με την πραγματικότητα, ανοίγοντάς του ορίζοντες, όπου το παιδί θα μπορέσει να ξετυλίξει και να αναδείξει το ιδιαίτερό του χάρισμα.

Στην ιστορία, λοιπόν, η έννοια της έλλειψης και του υποκατάστατου, του κενού και της συμπλήρωσής του που εμφανίζονται επανειλημμένα, τη μεγαλύτερη σημασία αποκτά η κατανόηση ότι τους κανόνες του παιχνιδιού τους φτιάχνουμε τελικά εμείς οι άνθρωποι, που αν και όντα πεπερασμένα μπορούμε τουλάχιστον να διαλέξουμε την ποιότητα των ορίων μας. Το φως που σβήνει, λοιπόν, δεν είναι ένα τέλος, αλλά μια καινούργια αρχή σε έναν καινούργιο κόσμο.


alt


alt


Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΟΥΡΟΣ κάνει μια σκηνοθεσία θα την χαρακτήριζε κανείς απλή, κλασική, με μοντάζ αργών τόνων, με έμφαση σε κάποια πολύ κοντινά πλάνα κύρια του μικρού που χαρακτηρίζουν και την έκφραση της ψυχής του.

Πολλές φορές οι γωνιές λήψεις του είναι πραγματικά απρόβλεπτες και πολύ ευρηματικές. Ο ΝΤΟΥΡΟΣ "παίζει" πάρα πολύ όμορφα και αρμονικά με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον και δένει με μοναδικό τρόπο τους ανθρώπινους χαρακτήρες με το Νησί.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΡΑΚΟΣ είναι στιγμές που "οργιάζει" με τη φύση και η φωτογραφία του αποκτά χαρακτηριστικά μιας μαγικής σειρά ζωγραφικής. Τα κάδρα του είναι μοναδικά, το χρώμα και το φως συγκλονιστικό ειδικά το φως του Φάρου.

Η Στιγμή που το πρόσωπο του ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ φωτίζεται στο φάρο στη στιγμή του αποχαιρετισμού στον μικρό με τη δασκάλα στο καράβι είναι συγκλονιστική.

Προσωπικά πιστεύω ότι η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ του ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΚΟΥΛΑΡΑΚΟΥ είναι άξια να ανέβει πολύ ψηλά επίπεδα βράβευσης και αναγνώρισης σε αυτό το φιλμ.


alt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ των ΗΘΟΠΟΙΩΝ


Για τον ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ δεν χρειάζεται κανείς να προσθέσει ίχνος λέξης για τον μεγάλο αυτό ΙΕΡΟΦΑΝΤΗ της ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ στον τόπο μας.

Είναι συγκλονιστικός, ανθρώπινος, διατηρεί, παρά τα χρόνια του, ένα μοναδικό εκφραστικό βλέμμα στα πανέμορφα μάτια του, ένα άγγιγμα λες ψυχής στην ταινία που σου μεταδίδει τη γαλήνη του, την ηρεμία και τον ανθρώπινο στοχασμό του.

Πραγματικά ΜΕΓΑΛΟΣ.....! Απλός και μεγάλος όσο ακριβώς επιβάλλει η προσωπικότητα που κουβαλάει.

alt


ο Νεαρός ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΓΟΛΟΣΙΝΣΚΙ είναι εκπληκτικός.....!


alt


Για όσους δεν γνωρίζουν, ανάμεσά τους ήμουνα και εγώ φυσικά, ο μικρός Βλαδίμηρος Γολοσίνσκι πριν επιλεχθεί να πρωταγωνιστήσει στην ταινία, ήταν πλανόδιος μουσικός και έπαιζε βιολί με τη μητέρα του σε ταβέρνες - ένα πολύ σκληρό νυχτοκάματο για ένα ανήλικο παιδί και μια μόνη στη ζωή γυναίκα - για να μπορέσει να επιβιώσει.

Αυτό συνυπογράφει τα ΠΑΝΤΑ σε μια ΕΡΜΗΝΕΙΑ θα έλεγε κανείς ΖΩΗΣ.....!!!

Μην απορεί κανείς για την αλήθεια που βγάζει ο νεαρός στην ταινία....! είναι κάτι που "ξέρει"....! είναι το βίωμα του λεύτερου μουσικού που το έχει ζήσει....! είναι ο αγώνας μιας ζωής που την έχει δώσει με σκληρότητα...

Αφοπλιστικά συγκλονιστικός.....! και μακάρι να μπορούσε να δώσει και μια σειρά πράγματα στη συνέχεια.


alt


Η ΒΙΚΥ ΒΟΛΙΩΤΗ στο ρόλο της δασκάλας είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ....!


alt


ένα όμορφο πρόσωπο, καθάριο, με ζωγραφισμένο ένα αληθινό και λεύτερο χαμόγελο, ερμηνεύει όμορφα, χωρίς εξάρσεις με αρμονία και ωριμότητα την νεαρή δασκάλα που θα πάρει το μικρό ΧΡΗΣΤΟ από το χέρι για να τον οδηγήσει σε έναν καινούργιο δρόμο μακριά από τα συρματοπλέγματα που το κρατούσαν μέχρι τώρα δεμένο σπάζοντας φόβους και αναστολές.


alt


alt


η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΑΖΛΙΔΟΥ


στο ρόλο της Μητέρας, μεστή, όπως ακριβώς της πρέπει ένας τέτοιος ρόλος, δίνει άψογα τις αναστολές της, τις ενοχές της, τις έντονες προκαταλήψεις και τις νευρώσεις της που εμποδίζουν να δει καθαρά το κόσμο κάτω από το βλέμμα του νεαρού παιδιού της.

Δεν είναι δα "πρωτάρα" η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΑΖΛΙΔΟΥ σε ρόλους υψηλών απαιτήσεων, την έχουμε δει και στο τηλεοπτικό αριστούργημα "Η  ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ" στο ρόλο της ψυχοκόρης του Αλεξανδράκη.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του ΦΩΝΤΑ, του νέου συντρόφου της Ελένης, πάρα πολύ καλός.

Όπως ακριβώς τον ξέρουμε, απλό, ανθρώπινο, καθημερινό.


Η ΜΟΥΣΙΚΗ της ΤΑΙΝΙΑΣ


ότι και να πει κανείς για τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, τον τεράστιο αυτό ΜΟΥΣΟΥΡΓΟ μας, θα είναι λίγο.

Σε όποια στιγμή και αν τον έχουμε συναντήσει, στην "ΡΕΒΑΝΣ", στον "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΓΓΕΛΟ", στο ¨ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ", στον "ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ", τώρα εδώ, σε μια ακόμα μουσική δημιουργία συγκλονιστική.

Ο ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ φτιάχνει μια μουσική με σημείο αναφοράς το ΒΙΟΛΙ. Δεμένο με την νησιώτικη παράδοση και την Βυζαντινή μελωδία.

Δίπλα του όπως και στο "ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ" η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ, μια εκπληκτική καλλιτέχνιδα με τη φωνή της, ερμηνεύει το τραγούδι των τίτλων στην ταινία, κορυφώνοντας μια μουσική δημιουργία αντάξια της Μουσικής σύνθεσης.


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η Ταινία του ΒΑΣΙΛΗ ΝΤΟΥΡΟΥ δεν άφησε ασυγκίνητα πολλά και σημαντικά Κινηματογραφικά φεστιβάλ και ήταν λογικό.

Προσωπικά πιστεύω ότι άξιζε ακόμα μεγαλύτερης προβολής και προώθησης στους χώρους αυτούς.

Για να δούμε τις διακρίσεις της:

 • Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Σικάγο, 2000, προβολή
 • Βραβείο Καλύτερων Σκηνικών, Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Σινεμά, Lecce, 2001
 • Βραβείο Καλύτερων Σκηνικών, Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Golden Knight, 2001
 • Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 2000, διαγωνιστικό τμήμα
 • Chicago International Children's Film Festival, ΗΠΑ, 2000
 • Συμμετοχή στο Φεστιβάλ BRETIGNY, 2002
 • Συμμετοχή στο 2ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου στο Παρίσι, 2002
 • Greek Film Festival (Antipodes), Αυστραλία, 2006, προβολή
 • Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Βανκούβερ, 2007, προβολή
 • Εβδομάδα Κινηματογράφου, Στρασβούργο, 2008, προβολή
 • Cine Odyssee, Στρασβούργο, 2008, προβολή
 • Week of Greek Cinema, 2008, Βουλγαρία, προβολή

alt

Τελικά φίλες και φίλοι......

ο Σύγχρονος Ελληνικός Κινηματογράφος, αξίζει της προσοχής μας....! της αγάπης μας....! έχει να δώσει πάρα πολλά πράγματα, έχει ήδη προσφέρει αρκετά σημαντικά και μεγάλα και γενικά, αν είχε τη στήριξη που δικαιούται, τώρα θα μιλάγαμε για πολλά και άκρως σημαντικά πράγματα σε διεθνές επίπεδο.

ΠΗΓΕΣ (Αναφορές και Φωτογραφικό υλικό)

 • Ιστολόγιο "Περασμένα ναι, Ξεχασμένα όχι" της Μαργαρίτας,  http://elegantgypsy1.blogspot.gr/ 
 • CINEMA NEWS.GR
 • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Εδώ μπορείτε να δείτε όλη την ταινία:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ OSCAR 2014: ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Φίλες και Φίλοι,
Ξημερώνοντας Καθαρή Δευτέρα 3 Μάρτη, στις πρώτες πρωινές ώρες θα έχουμε και την 
86η τελετή της απονομής των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ,
των γνωστών OSCAR

alt

Μια βραδιά που η Βιομηχανία του θεάματος στις ΗΠΑ, δίνει, όπως κάθε χρόνο, τεράστια βαρύτητα στην προβολή, στην εμπορικότητα και στην βιομηχανία του Κινηματογραφικού κέρδους.

Παράλληλα, όπως έχουμε ξαναπεί, μέσα από το Φεστιβάλ αυτό υπάρχει και η μεγάλη ευκαιρία να προβληθεί η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΧΝΗ.

Μια από τις πλέον ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ είναι το


OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ για φέτος το 2014


alt


Όπως κάθε χρόνο, Πέντε ΤΑΙΝΙΕΣ από τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, έχουν επιλεχθεί στην ΤΕΛΙΚΗ αυτή φάση για να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ το ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ.

Θα ήθελα να κάνουμε μια αναφορά στις υποψηφιότητες αυτές, μια μικρή αν θέλετε παρουσίαση,

με την άμεση βοήθεια του:  www.oneman.gr που θα είναι ένας από τους δικτυακούς τόπους που θα μεταδώσουν ζωντανά τη μεγάλη τελετή σε μορφή blog.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ξεχώρισε φέτος η ΑΚΑΔΗΜΙΑ και θα διεκδικήσουν το μεγάλο τρόπαιο, στο οποίο έφτασαν, όπως ήδη έχουμε πει, ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ."Η ΤΕΛΕΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ"  ["LA GRANDE BELEZZA"]


Εκπροσωπώντας τον θρυλικό ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, η δραματική comedy του

PAOLO SORRENTINO με δικό του ΣΕΝΑΡΙΟ, έρχεται να διεκδικήσει το μεγάλο βραβείο.

ΜΟΥΣΙΚΗ: LELE MARHITELLI

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: MUCA BIGAZZI

Παίζουν οι:

TONI SERVILLO, CARLO VERDONE, SABRINA FERILLI, CARLO BUCCIROSSO


alt

alt


alt

ΤΟ ΘΕΜΑ:

Ο καλοζωισμένος μποέμ κύριος Jep Gambardella που μένει (και παρτάρει) ακριβώς απέναντι από το Κολοσσαίο και κάποτε (κάποτε τύπου 40 χρόνια πριν) έγραψε ένα πολύ πετυχημένο μυθιστόρημα είναι σε μια παρατεταμένη φάση περισυλλογής και ζυγίσματος των επιλογών του. Ακούγεται βαθύ, είναι βαθύ. Στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να βρει έμπνευση, θα αποτύχει σε πρώτο επίπεδο, αλλά θα επιτύχει σε δεύτερο. Την επιτυχία θα τη γνωρίσει ασυναίσθητα, μπορεί να μην το καταλάβει και ποτέ, γυρνώντας στα σοκάκια της Ρώμης και αλληλεπιδρώντας με ζωντανά φαντάσματα του παρελθόντος.


alt


altΠολύ δυνατή υποψηφιότητα με εξαίρετη φωτογραφία, κλασικό Ιταλικό ρυθμό, με φόντο τη σύγχρονη ΡΩΜΗ στα φαντάσματα του μεγάλου ιστορικού παρελθόντος."ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ"  ["THE HUNT"] του μεγάλου ΔΑΝΟΥ δημιουργού THOMAS VINTERBERG

Σε ΣΕΝΑΡΙΟ δικό του και του TOBIAS LINDHOLM

alt

Εδώ έχουμε μια βαριά ταινία με όλο το "βαρύ πυροβολικό" του μεγάλου ΔΑΝΟΥ δημιουργού, ενός από τους εκφραστές της ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ  "ΔΟΓΜΑ 95"

ΜΟΥΣΙΚΗ: NIKOLAJ EGELUND
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: CHARLOTTE BRUUS, CHRISTENSEN

Πρωταγωνιστεί ο εκπληκτικός MADDS MIKELSEN που και πέρυσι ήταν υποψήφιος για την ίδια κατηγορία στην ταινία "A ROYAL AFFAIR"
Παίζουν επίσης οι:  THOMAS BO LARSEN, ANNIKA WEDDERKOPP, LASSE FOLGESTROM, SUSSE WOLD

alt

alt

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Lucas, ένας μοναχικός χωρισμένος μεσήλικας που παλεύει να ρίξει γέφυρες στη σχέση με το γιο του, δουλεύει σε έναν τοπικό παιδικό σταθμό. Όταν η κόρη του καλύτερού του φίλου, Theo, και μαθήτρια του Lucas στο σταθμό, τον κατηγορήσει ότι της έδειξε τα γεννητικά του όργανα, θα ξεκινήσει μια άδικη κόλαση για τον ίδιο. Ο εξοστρακισμός του από τη μικρή κοινότητα θα πάρει απρόσμενες διαστάσεις όταν όλο αυτό αρχίσει να μεταφράζεται σε βία εναντίον του.

Συγκλονιστικό πραγματικά θέμα, ευαίσθητο και δοσμένο με εξαίρετο τρόπο.

alt


Μια εξαίρετη υποψηφιότητα πραγματικά σε ένα μοτίβο βαρύ από τον ΔΑΝΕΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ιδιαίτερα δοκιμασμένο σε καυτά κοινωνικά θέματα και ζητήματα
"ΡΑΓΙΣΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ"   ["THE BROKEN CIRCLE BREAKDON"]

Η Εκπροσώπηση του ΒΕΛΓΙΟΥ με τον σκηνοθέτη FELIX VAN GROENINGEN
σε ένα ΜΟΥΣΙΚΟ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ που πραγματικά συγκλονίζει.

alt


Εκπληκτική η ΜΟΥΣΙΚΗ του BJORN ERRIKSON
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  RUMPEN IMPENS
ΣΕΝΑΡΙΟ:  CARL JOOS, FELIX VAN GROENINGEN

Εξαίρετες οι ερμηνείες των:

JOHAN HELDENBERGH, VEERLE BAATENS, NELL CATTRYSSE

alt

alt


alt

ΤΟ ΘΕΜΑ

Όταν η μικρή κόρη του όχι και πιο συνηθισμένου ζευγαριού αρρωστήσει σοβαρά, η Ελίζ και ο Ντιντιέ θα δουν τη σχέση τους να περνά από μια βαθιά κρίση και θα βιώσουν έναν -αντισυμβατικό- γάμο σε ελεύθερη πτώση.

Η ερμηνεία: Η Βελγίδα Veerle Baetens στο ρόλο της Ελίζ κουβαλάει στις (γεμάτες τατουάζ) πλάτες της όλη τη δραματουργία της ταινίας. Από τις σπάνιες φορές που ένας χαρακτήρας με μετρημένους διαλόγους, λέει ΤΟΣΑ πολλά και τόσο διαπεραστικά με τις σιωπές του.
alt"OMAR"  του ΗΑΝΥ ΑΒU-ASSAD

Εδώ πάμε σε ένα συγκλονιστικό ανθρώπινο δράμα με σαφείς πολιτικές διαστάσεις με άξονα αναφοράς την κατεχόμενη ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ.

Ο Ισραηλινός δημιουργός είναι ένας εξαιρετικός ριζοσπατης προοδευτικός δημιουργός, που αυτή τη φορά προσθέτει μια ακόμα εξαίρετη δημιουργία του με φόντο τον καθημερινό τρόμο ζωής των ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ στα εδάφη της ζωής τους.

alt


alt

alt

ΣΕΝΑΡΙΟ:  HANY ABU-ASSAD
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  ΕΗΑΒ ΑSSAI

Έξοχες ερμηνείες από τους:

ESSAM ABU AABED
FOAD ABED EIHADI

alt


alt


H ιστορία: Ερωτευμένος με τη Νάντια, ο Ομάρ δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να πηδάει καθημερινά πάνω από το τείχος που χωρίζει την πόλη του στη μέση και να ακούει τις σφαίρες των σκοπών να σφυρίζουν δίπλα απ' το αυτί του. Όταν συλληφθεί από τη στρατιωτική αστυνομία για μια αντιστασιακή πράξη, ο έρωτας για τη Νάντια και η αγάπη-ανάγκη για την ελευθερία της πατρίδας του θα δώσουν σκληρή μάχη μέσα του. Μια μάχη που σε κανένα σημείο της ταινίας δεν είναι πρόδηλο από ποιον θα κερδηθεί, όταν ο Ομάρ θα δεχτεί να παίξει το ρόλο του πληροφοριοδότη των Ισραηλινών για να ξαναδεί τη Νάντια από κοντά.

Η ερμηνεία: Ο Adam Bakri θαρρείς ότι διαλέχτηκε από τους δρόμους της Παλαιστίνης ως άλλη μια φιγούρα ενός νεαρού αγωνιστή, που με όλες τις ευαισθησίες για τον τόπο και τη γυναίκα που αγαπά με ίσως την πιο αγνή αγάπη που είδαμε τελευταία στο σινεμά, θα βασανιστεί με έννοιες όπως η προδοσία. Είτε της πατρίδας είτε των συναισθημάτων του.


alt

"THE MISSING PICTURE"  του RITHY PANH

Η Εκπροσώπηση της ΑΣΙΑΣ, αυτή τη φορά με μια ΕΚΠΛΗΞΗ από την ΚΑΜΠΟΤΖΗ με την Ντοκουνεταρίστικη ταινία του RITHY PANH 

alt

alt

alt

Το ντοκιμαντέρ του Panh είναι πρώτα απ' όλα μια επιλογή-έκπληξη. Μετά από αυτό, είναι η προσπάθεια του σκηνοθέτη να απεικονίσει την παιδική του ηλικία όταν η Καμπότζη καταλήφθηκε από τον στρατό των Ερυθρών Χμερ. Ο Panh θα μιλήσει για το θάνατο πολλών συγγενών στα στρατόπεδα εργασίας, θα μιλήσει για βασανιστήρια, φυλακίσεις και τα αδιέξοδα ενός απολυταρχικού καθεστώτος. Στο τέλος, η εικόνα που λείπει, όπως λέει και ο τίτλος της ταινίας, είναι η αλήθεια που αναζητεί ο σκηνοθέτης. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών, οι ήρωες, τα τοπία και οι σκηνές είναι βγαλμένα από ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ. 

Μια πραγματικά ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ με πρωτοποριακή παρουσίαση, ένα παράξενο έργο τέχνης πραγματικά. Εκπληκτικό σαν σύλληψη και έκφραση ΤΕΧΝΗΣ.

altΞημερώματα φίλες και φίλες θα ξέρουμε ποια από τις Πέντε υπέροχες αυτές ταινίες τελικά θα κρατήσει το ΧΡΥΣΟ ΑΓΑΛΜΑΤΑΚΙ της ύψιστης διάκρισης.

Και οι ΠΕΝΤΕ ανέβηκαν το σκαλί της δημιουργίας και της ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Απομένει τώρα η επιλογή...

AND THE WINNER is ............................Ο Ελληνικός Κινηματογράφος και τα Βραβεία OSCAR

altΤο βράδυ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 2 ΜΑΡΤΗ, παραμονή μάλιστα της ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ, το HOLLYWOOD βάζει τα "καλά" του και έχουμε την τελική 86η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ των ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ και ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.

Τα γνωστά σε όλους δηλαδή OSCAR. Μια διαδικασία που, γνωρίζουμε όλοι ότι η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ της πλευρά και το θέμα MARKETING και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ είναι πολύ πιο πάνω από την ίδια την ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΥΣΙΑ.

Αυτό φυσικά ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ τη ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΑ των ΒΡΑΒΕΙΩΝ αυτών απλά οφείλουμε να γνωρίζουμε όλες τις πτυχές που διέπουν το δρόμο προς το ...κόκκινο χαλί της απονομής


alt


Εμείς εδώ θα σταθούμε σε κάτι άλλο πιο άμεσο με τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Με ευκαιρία της επερχόμενης ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ θα ήθελα να κάνουμε μια ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ στο τι έχει κάνει ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ σε σχέση με τα ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR

Θα κάνουμε αναφορά στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ που πέρασαν και διάβηκαν το κόκκινο χαλί των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΥΤΩΝ.

Η "Ανάμιξη" του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ με τα ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR μπορούμε να πούμε ότι είναι ΔΥΟ ΤΥΠΩΝ:

 • ΑΜΕΣΗ:  Υπό την έννοια ότι αναφερόμαστε σε ΑΜΙΓΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, για ΤΑΙΝΙΑ που γυρίστηκε στην πατρίδα μας από Έλληνες δημιουργούς και βγήκε στην Αμερικάνικη Ακαδημία για διάκριση, και
 • ΕΜΜΕΣΗ: Εδώ μιλάμε για ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ και ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ δηλαδή: ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ και άλλους, οι οποίοι έφτασαν στο ύψιστο σημείο διάκρισης αλλά με ΞΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ εκτός Ελλάδας
Για πάμε λοιπόν:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Στην πολύ μεγάλη πραγματικά αυτή κατηγορία διάκρισης, ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ έχει να επιδείξει

ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ:

 

 • 1962  "ΗΛΕΚΤΡΑ"  του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
alt

Η Τεράστια δημιουργία του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ με τους ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΦΕΡΤΗ, ΑΛΕΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΤΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΘΕΑΝΩ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΝΟΤΗ ΠΕΡΓΙΑΛΗ φτάνει στις υποψηφιότητες για OSCAR 

alt


Η ΜΟΥΣΙΚΗ του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ του WALTER LASSALY έδωσαν το δικό του συγκλονιστικό στίγμα στη μεγάλη αυτή δημιουργία.

 

 • 1963  "KOKKINA ΦΑΝΑΡΙΑ" του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 
το συγκλονιστικό ΣΕΝΑΡΙΟ του ΑΛΕΚΟΥ ΓΑΛΑΝΟΥ σε μια πραγματικά ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ με ένα μπουκέτο μεγάλων ηθοποιών και ερμηνειών από τους:

ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΝΤΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ, ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ, ΝΟΤΗ ΠΕΡΓΙΑΛΗ, ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΛΑΔΙΚΟΥ, ΗΡΩ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ 


alt


alt


alt


alt


Μια ταινία με θέμα, πλοκή, δράση, ατμόσφαιρα, χαρακτήρες που συγκλόνισαν πραγματικά παγκόσμια τον Κινηματογράφο, έφτασε και εκείνη στην ύψιστη αυτή διάκριση.

Τι να πει κανείς για τη ΜΟΥΣΙΚΗ του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ 

 

 •  1965  "ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ" επίσης του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 
Το συγκλονιστικό κοινωνικό δράμα σε σενάριο ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ βασισμένου πάνω στο τεράστιο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ανάδειξε για μια ακόμα φορά τη δύναμη και την αίγλη του Ελληνικού Κινηματογράφου φτάνοντας δυο χρόνια μετά το 1963 σε μια ακόμα ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ για ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ


alt


alt


Μια σειρά συγκλονιστικών ερμηνειών από μεγάλους ηθοποιούς ανέδειξαν τη δύναμη του έργου:

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ, ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΛΗΣ, ΦΑΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ, ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΖΕΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

altalt


alt

Συγκλονιστική η ΜΟΥΣΙΚΗ του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ και η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ.

 • 1977  "ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ"

Για δεύτερη φορά και ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ διαβαίνει στη διάκριση της υποψηφιότητας για OSCAR ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ με μια ακόμα μεταφορά στον Κινηματογράφο της ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ του ΕΥΡΥΠΙΔΗ.

alt


Μεγάλη παραγωγή της UNITED ARTISTS παρακαλώ με συγκλονιστικές ερμηνείες από ένα τεράστιο καστ Ηθοποιών:

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΑΠΑΜΟΣΧΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ, ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

alt


altalt

Την επιβλητική ΜΟΥΣΙΚΗ είχε γράψει ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ και την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ είχε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ με τα κοστούμια ο μεγάλος ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 


alt

Πραγματικά μια ακόμα τεράστια ταινία για το εκτόπισμα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 • 2010  "ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ"

Πέρασαν ολάκερα 33 χρόνια για να φτάσει ξανά ο σύγχρονος πλέον ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ σε μια ακόμα ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ.

Ένας νέος σκηνοθέτης, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ, σε σενάριο δικό του και του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ δημιουργούν ένα εξαιρετο δράμα με τους

ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΕΡΓΙΟΓΛΟΥ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, MICHELE VALLEY, ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΣΣΑΛΗ, ΜΑΡΙΑ ΤΣΩΝΗ

alt

alt


alt


Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ήταν του ΘΥΜΙΟΥ ΜΠΑΚΑΤΑΚΗ

alt


ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ

Για να δούμε τώρα τις άλλες κατηγορίες πάνω στις οποίες ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ πήρε κάποια διάκριση στα OSCAR η ήταν ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ για αυτό

 • 1964  "ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ"
Μια ακόμα μεγάλη δημιουργία του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ σε σενάριο του ίδιου πάνω στο ομώνυμο έργο του μεγάλου ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ είναι η ταινία που κερδίζει:

ΤΡΙΑ OSCAR:  
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ στον WALTER LASSALY
 • ΒΡΑΒΕIO ART DIRECTION-SET DECORATION  (ΣΚΗΝΙΚΑ) στο ΒΑΣΙΛΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ στην LILA KEDROVA
καθώς επίσης και ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ για

 •  ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ Α΄ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ANTHONY QUINN
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

alt


alt

Στην ταινία είχαμε εξαίρετες ερμηνείες με κύρια τον μεγάλο ANTHONY QUINN και τους
ALAN BATES, ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ, LILA KEDROVA, ΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ, ΣΩΤΗΡΗ ΜΟΥΣΤΑΚΑ, ΤΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Στη ΜΟΥΣΙΚΗ πάλι ο μεγάλος ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 

Μιλάμε δηλαδή για μια ταινία που απέσπασε ΘΡΙΑΜΒΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ στα ΒΡΑΒΕΙΑ 

alt

 • 1944  "ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ" η μεγάλη δημιουργία του SAM WOOD
H Mορφή Θρύλος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ
κερδίζει συντριπτικά OSCAR ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ στην ταινία στο πλάι των:

GARY COOPER, INGRID BERGMAN, AKIM TAMIROFF

alt

alt


alt


alt

 • 1960  "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ"  
Ο Μεγάλος μας ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ  τιμάται με OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  στην τεράστια αυτή ταινία του
JULES DASSIN

alt

altalt


alt


Το "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ" έχει ΤΡΕΙΣ ακόμα υποψηφιότητες για OSCAR:

 • ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ για Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ
 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ για τον JULES DASSIN
 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ για την ΘΕΩΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ ALDREDGE

alt


ΘΕΩΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ-ALDREDGE

Είναι η έξοχη ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ μας, η οποία έχει ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ στα ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR

 • YΠΟΨΗΦΙΑ για ΒΡΑΒΕΙΟ, όπως είπαμε στο "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ"
 • 1962  "ΦΑΙΔΡΑ"  η μεγάλη ταινία του JULES DASSIN στην οποία η ΘΕΩΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ ALDREDGE είναι για μια ακόμα φορά ΥΠΟΨΗΦΙΑ
 • 1974  "ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΓΚΑΤΣΜΠΥ" του JACK CLAYTON στην οποία ταινία, ΚΕΡΔΙΖΕΙ πλέον το OSCAR ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
alt


alt

alt

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ

alt

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ είναι ένας ακόμα Έλληνας της λεγόμενης πνευματικής και καλλιτεχνικής μας διασποράς, που οι δημιουργίες και το έργο του δεν άφησαν ασυγκίνητη την ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Δύο φορές ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός του Εξωτερικού, με αμιγώς ΞΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ και ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ έφτασε στην ύψιστη Τιμή βράβευσης.

 • Το 1982 κερδίζει OSCAR καλύτερου ΣΕΝΑΡΙΟΥ για την ταινία του "Ο ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ", το πολύκροτο πολιτικό Φιλμ που διέπρεψε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με τους: JACK LEMMON, SISSY SPACEK, MELANIE MAYRON
 • Το 1969 κερδίζει ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ το θρυλικό επίσης Πολιτικό θρίλλερ του "Ζ" το οποίο συγκίνησε και δημιούργησε τεράστιες συγκινήσεις στο εξωτερικό πάνω στην Δολοφονία του ΛΑΜΠΡΑΚΗ.
alt
Η Τελευταία αναφορά μεγάλης διάκρισης ΕΛΛΗΝΩΝ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στα ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR
ανήκει στον μεγάλο μας ΜΟΥΣΙΚΟ, τον
ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ο οποίος το 1981 κερδίζει Α' ΒΡΑΒΕΙΟ OSCAR SOUNDTRACK για την ταινία "ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ"  του HUGH HUDSON

alt


alt


Αναφερθήκαμε φίλες και φίλοι σε όλο το "ταξίδι" του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, άμεσα και έμμεσα, στην διαδρομή των μεγάλων ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ OSCAR της ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ.

Η Περήφανη αυτή διαδρομή, πιστεύουμε παρ' όλα αυτά ότι ΑΔΙΚΕΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, καθώς, είτε λόγω γλώσσας, είτε λόγω γενικότερων αγκυλώσεων των επιτροπών βράβευσης, είτε έλλειψης των λεγόμενων "πλάγιων" μέσων επηρεασμού και marketing των Ελληνικών δημιουργιών, που δεν είχαν τα οικονομικά μέσα να προβληθούν και να προμοταριστούν, έμειναν σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ σε σχέση με πολύ χειρότερου επιπέδου βραβευμένες ταινίες.

Όπως θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, η διαδρομή των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ στα ΜΕΓΑΛΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ήταν απείρως ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ και ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ καθώς η Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική κουλτούρα είναι παντελώς διαφορετική από τα αντίστοιχα μέτρα και σταθμά του HOLLYWOOD.DARREN ARONOFSKY: "ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ" (REQUIEM FOR A DREAM)

Φίλες και Φίλοι
σήμερα θα ταξιδέψουμε σε ένα ακόμα κλασικό Κινηματογραφικό αριστούργημα του σύγχρονου Παγκόσμιου Κινηματογράφου.
Σε μια ακόμα ταινία σταθμό θα την χαρακτήριζε κανείς άνετα χωρίς δισταγμό απέναντι στα ζητήματα που θίγει, στις αναζητήσεις που δημιουργεί, στα θέματα που βάζει.

Μια ταινία που ένας ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ δίνει και καταθέτει τη δική του χαρακτηριστική σφραγίδα στο ΣΟΚ που δημιουργεί.

Ένα φιλμ που οι συντελεστές του και φυσικά οι Ηθοποιοί που κλήθηκαν να το "υπηρετήσουν" έδωσαν την τελευταία ικμάδα της μεγάλης τους Τέχνης.

Πάμε λοιπόν......

DARREN ARONOFSKY


"Αποχαιρετισμός για Ένα Όνειρο"


[ "REQUIEM FOR A DREAM" ]


alt

Ο DARREN ARONOFSKY, ο μεγάλος αυτός δραματουργός και σκηνοθέτης, γνωστός για τις αμιγώς ψυχολογικές του προσεγγίσεις σε ανθρώπινους χαρακτήρες ("Ο ΠΑΛΑΙΣΤΗΣ", "ΠΙ", "ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ", "Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ"), καταπιάνεται με ένα τεράστιο θέμα σε όλο του το πλάτος δημιουργώντας μια ταινία που ΣΟΚΑΡΕΙ για την ΩΜΟΤΗΤΑ και την ΑΛΗΘΕΙΑ της.

ΕΘΙΣΜΟΣ και ΕΞΑΡΤΗΣΗ: Οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη οντότητα.

Ο ARONOFSKY δεν αστειεύεται φίλες και φίλοι......! και όταν αποφασίζει να αναδείξει μια πραγματικότητα δεν διστάζει να κατέβει τα σκαλιά του "τρόμου" μέχρι τέλους........!

Κινηματογραφιστής για "ψαγμένους" και προβληματισμένους θεατές και κοινό έτοιμο να ψάξει, να δει, να αναζητήσει, να κουραστεί, να θελήσει να φτάσει ως τα έσχατα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής όπως το έκανε και στον "ΜΑΥΡΟ ΚΥΚΝΟ" όπως και στο "ΠΙ" 

alt


alt


Πρεμιέρα στην Ελλάδα:  18 Μάη 2001

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Βασισμένο στο Βιβλίο του Αμερικάνου συγγραφέα HUBERT SELBY JR. (1928-2004)

Σενάριο:  DARREN ARONOFSKY

Σκηνοθεσία:  DARREN ARONOFSKY

Μουσική:  CLINT MANSELL

Κινηματογράφιση:  MATTHEW LIBATIQUE

Film editing:  JAY RABINOWITZ

Ενδυματολογία:  LAURA JEAN SHANNON

Σχεδιασμός παραγωγής:  JAMES CHINLUND

alt


alt

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ELLEN BURSTYN στο ρόλο της SARAH GOLDFARB

JARED LETO στο ρόλο του HARRY GOLDFARB

JENNIFER CONNELLY στο ρόλο της MARION SILVER

MARLON WAYANS στο ρόλο του TYRON LOVE

CHRISTOPHER MCDONALD στο ρόλο του TAPPY TIBBONS

alt

alt

ΤΟ ΘΕΜΑ της ΤΑΙΝΙΑΣ

ΕΘΙΣΜΟΣ και ΕΞΑΡΤΗΣΗ, Ο ρόλος των Υποκατάστατων στην Ανθρώπινη εξόντωση

Αυτό είναι το τεράστιο θέμα που ανοίγει πρωταρχικά ο HUBERT SELBY στο Βιβλίο του και στην συνέχεια επεξεργάζεται εικαστικά ο DARREN ARONOFSKY.
Ένα θέμα που δεν απασχολεί μονάχα τη νέα γενιά αλλά και ΟΛΕΣ τις Ηλικιακές βαθμίδες.

Και όταν μιλάμε για το ΤΟΞΙΚΟ φαινόμενο του εθισμού δεν αναφερόμαστε μονάχα στον ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΘΙΣΜΟ αλλά κύρια στον ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ που εκείνος είναι που ανοίγει τις "κερκόπορτες" στην ΧΗΜΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ.

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ και η ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ:

Και οι δύο, για τους δικούς τους λόγους είναι ΠΛΑΣΤΕΣ ΟΝΕΙΡΩΝ.... Ναι, πλάστες ονείρων με διαφορετικίες αφετηρίες
Η Νέα γενιά για το αύριο, για το μέλλον, τα σχέδιά της, τους έρωτές της, τις χαρές, τις απολαύσεις στις οποίες ένα κοινωνικό σύστημα τους καλλιεργεί. Το "εύκολο", η "αρπαχτή", το "βόλεμα", η "γρήγορη ευδαιμονία".

Από την άλλη η Μέση Ηλικία με εμφανή τα πρώτα μεγάλα μηνύματα ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, στα οποία καραδοκεί η ΑΠΟΓΝΩΣΗ για τη ΜΟΝΑΞΙΑ, την ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΟ, το ΘΑΝΑΤΟ, εν ολίγοις για την έκδηλη αγωνία να φύγει από την ασημαντότητα του "τίποτα" και να αποκτήσει έστω και λίγο, τη ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ, την ΑΠΟΔΟΧΗ, τη ΛΑΜΨΗ του ΚΟΙΝΟΥ.

Σε μια κοινωνία "τηλεοπτική", που το επιτυχημένο ταυτίζεται με το λαμπερό show, εκεί που σε ένα καθημερινό τηλεοπτικό πλατώ προβάλλεται ο "ΝΙΚΗΤΗΣ".
"WE' VE GOT A WINNER".......Έχουμε Νικήτη......!!!! ναι.....! έχουμε Νικητή αλλαλάζει υστερικά το κοινό στο τηλεοπτικό show, εξιτάροντας τη φαντασία της μέσης ηλικίας....

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ της ηλικιωμένης Μητέρας στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, είναι ένα τεράστιο φαινόμενο που το συναντάμε στις ΜΑΝΑΔΕΣ μας, στους ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ μας των 60+, σε όλους τους ανθρώπους εκείνους που για αυτούς το ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ είναι ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΕΘΙΣΜΟΣ.

Από την άλλη ο ΕΘΙΣΜΟΣ και η ΕΞΑΡΤΗΣΗ της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ από τα ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ και το όλο σύστημα και ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ που πλέκεται γύρω τους θίγεται εδώ με απόλυτο τρόπο μπροστά στα ΕΝΤΡΟΜΑ μάτια μας. Όλα στην αρχή ξεκινάνε με την χαρακτηριστική ΑΦΕΛΕΙΑ της νεαρής ηλικίας. Ένα επιπόλαιο χαμόγελο στη λογική "Εντάξει....μια απερισκεψία είναι.......όλα θα φτιάξουν.....όλα θα ξαναγίνουν όπως πρώτα...."
Όμως η κατάληξη έρχεται με γεωμετρική πρόοδο σε έναν κολασμένο εφιάλτη που οδηγεί την ανθρώπινη προσωπικότητα στον απόλυτο βιολογικό και ψυχολογικό εξευτελισμό και στην τελική εξόντωση.

Ο ARONOFSKY ξετινάζει τον ΕΘΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ της ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ και της υστερικής έως και άρρωστης επιρροής της πάνω σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα.
Αναδεικνύει το ρόλο των REALITY SHOWS, όπου μέσα από το καλογυαλισμένο και "αθώο" τους φινίρισμα στην κυριολεξία "ξεσκίζουν" τις σάρκες μιας ευάλωτης ανθρώπινης ύπαρξης που, ως σύγχρονος ΦΑΟΥΣΤ ξεπουλάει τη ψυχή του στον "Τηλεοπτικό δαίμονα" για να εξασφαλίσει λίγα λεπτά αναγνωρισιμότητας και προβολής.

alt

alt


alt


alt


alt


alt

Η ΥΠΟΘΕΣΗ του ΕΡΓΟΥ

H SARAH GOLDFRAB είναι μια αξιοπρεπέστατη καθημερινή Γυναίκα στα 60 και της χρόνια...Ζει μόνη στην Νέα Υόρκη, έχοντας χάσει τον άντρα της εδώ και χρόνια. Στήριγμα της ζωής της ο νεαρός γιός της HARRY. O Νεαρός γλυκύτατος HARRY περνά την καθημερινότητά του με τον νεαρό Μαύρο φίλο του TYRONE LOVE. 
Οι δυό τους πλέκουν το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΝΕΙΡΟ πάνω στο "ευκολο", στο "φευγάτο", στη λογική της αρπαχτής στιγμής.

Η SARAH ζει στην καθημερινότητά της με τις φίλες της, την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ μοναδική αχώριστη συντροφιά της και τις επισκέψεις του γιού της, του οποίου προσπαθεί να συμμαζέψει τις ...ατασθαλίες. 
Καθημερινή της συντροφιά ένα Τηλεοπτικό reality.  Kάποια στιγμή παίρνει μια ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ να συμμετάσχει σε μια τέτοια παράσταση και στην κυριολεξία χτίζει όλη της την καθημερινότητα στο ΟΝΕΙΡΟ αυτό.
Δοκιμάζει το παλιό της ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΟΡΕΜΑ, ξεχασμένο, γοητευτικό εδώ και χρόνια αλλά με ...τρόμο ανακαλύπτει ότι δεν της κάνει... Στόχος της πλέον να αδυνατίσει.....να προλάβει τις μέρες...να ζήσει το όνειρό της.....τη συμμετοχή της στην τηλεόραση....
Το όνειρό της μετατρέπεται σε βίωμα, σε άγος, σε άγχος, σε τρόμο καθώς τα μέσα αδυνατίσματος που ακολουθεί την οδηγούν σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή ψυχολογικά και σωματικά....

Από την άλλη ο γιος της ο HARRY ζει το δικό του ΕΡΩΤΑ με την πανέμορφη MARION SILVER, μια σχεδιάστρια ρούχων. Μαζί χτίζουν τα όνειρα για το δικό τους αύριο. Όνειρα όμως που περνάνε στο χαλαρό από τον ευκολο κόσμο του "φτιαξίματος", της τεχνητής "απογείωσης", της μετατροπής τους σε βαποράκια σκόνης.......

Ο Δρόμος δεν έχει επιστροφή για κανέναν...........

"Όλα θα φτιάξουν......όλα θα γίνουν όπως πριν.....θα δεις......"

alt

alt

H ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ του DARREN ARONOFSKY

Ο Μεγάλος Αμερικάνος δραματουργός και σκηνοθέτης, "δεν αστειεύεται" με την τεχνική του και την αισθητική του.....!

Θέλοντας να "μιλήσει" με το δικό του ΩΜΟ, ΑΛΗΘΙΝΟ και ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ τρόπο στο Κοινό του στήνει μια "ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΗ" σκηνοθεσία που πραγματικά δεν παντρεύεται εύκολα με τα καθιερωμένα κλισέ του είδους.

Το ΜΟΝΤΑΖ του είναι πραγματικά ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ, ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ και ιδιαίτερα ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ.

Τα ΜΕΣΑ που χρησιμοποιεί είναι πολύ πρωτόγνορα και ευρηματικά για να αναδείξει αυτό ακριβώς που θέλει. Την ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ των ηρώων του.

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ του φόρμα έχει δύο σημαντικά θέματα που ακουμπά:

 • Η ΚΙΝΗΣΗ
 • Η ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Η Κάμερα του ARONOFSKY κινείται με ιδιαίτερη ταχύτητα. Τα πλάνα του "τρέχουν" πολλές φορές για να αναδείξουν το πέρασμα του χρόνου, τα κυκλικά του πλάνα και τα travelling είναι εκπληκτικά αισθητικά καθώς αναδεικνύουν την σύγχιση και επικεντρώνουν στα πρόσωπά του.

Οι ήρωές του βρίσκονται πολύ συχνά σε κίνηση, σε πανικό, σε υπερένταση, σε αμόκ, γεγονός που αποδίδεται με απίστευτες λήψεις, με πραγματικά ανεπανάλητπες γωνίες λήψης, με μεθόδους που δύσκολα συναντάς στο μοντάζ.

Από την άλλη η κάμερα του ARONOFSKY έχει ένα "αδηφάγο" χαρακτήρα.....! Τα ΓΚΡΟ ΠΛΑΝ του είναι ΣΥΝΕΧΗ και ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ.....! Δεν είναι τυχαίο ότι ολάκερη η Οθόνη γεμίζει άπειρες φορές από ...ΠΡΟΣΩΠΑ...
Και εκεί, φορτώνει με απέραντη δυσκολία τους ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ καθώς τους "εκθέτει" στα απόλυτα μάτια του θεατή που στην κυριολεξία "ρουφάει" κάθε εκατοστό του προσώπου, της έκφρασης, της συναισθηματικής αντίδρασης.

Μέσα από το ΓΚΡΟ ΠΛΑΝ ο θεατής "διαβάζει" την ψυχολογία του ήρωα στην ταινία, αντιλαμβάνεται τη διεργασία στην ψυχή τους, νιώθει την αγωνία τους, τον ιδρώτα, το γέλιο, το κλάμα, την ελπίδα, την απογοήτευση, την αυταπάτη, το τρόμο...

Η Σκηνοθετική αυτή μέθοδος βαθμιαία εντείνεται στην ταινία ώσπου κορυφώνεται σε σημείο "αποκάλυψης" πραγματικά...

alt


alt

alt

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ των ΡΟΛΩΝ

ELLEN BURSTYN στο ρόλο της SARAH GOLDFARB

Η 68χρονη τότε Αμερικανίδα Ηθοποιός (την έχουμε δει ήδη στον θρυλικό "ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ") είναι ανθρώπινα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ.
Η Ερμηνεία που δίνει στο ρόλο της Γυναίκας που αναζητά το δικό της ΟΝΕΙΡΟ σε κάτι που θα την βγάλει από το τίποτα, πραγματικά δεν περιγράφεται.

Έχοντας κερδίσει Υποψηφιότητα για OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ στην ταινία, δυστυχώς δεν της δόθηκε, επίσης Υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ Α' Γυναικείου ρόλου, πολλά ακόμα  Α' Βραβεία Γυναικείου ρόλου, κερδίζει την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ.

Η Υποκριτική του προσώπου της, των εκφράσεών της, της ομιλίας της, της κίνησής της, όχι απλά σε καθηλώνει, όχι απλά σε κάνει να νιώθεις να θέλεις να χωθείς στον καναπέ σου, στο κάθισμά σου, στο δικό σου σκοτάδι, όχι απλά να αναρωτιέσαι πόσο ακόμα ; πόσο ;;; 

alt

alt

ΠΡΟΣΕΞΤΕ τα λόγια της, τον κόσμο της, στο διάλογό της με το παιδί της το HARRY:

-Μαμά πρέπει να κόψεις τα χάπια δεν είναι καλά....!

-μα πως δεν είναι ; αφού έχασα 12 κιλά.....!

-μα θέλεις στ' αλήθεια να καταντήσεις πρεζόνι ;;

-τι λές τώρα ; βγάζω αφρούς απ το στόμα ;;

-τα χάπια δεν είναι καλά Μαμά.....! πίστεψέ με....

-Μα σχεδόν μπορώ να φορέσω το Κόκκινο φόρεμά μου Χάρρυ......! αυτό που φορούσα στην αποφοίτησή σου.....άρεσε τόσο στον πατέρα σου......! θυμάμαι πως με κοίταζε σαν το φορούσα....

-τόση φασαρία για ένα κόκκινο φόρεμα ;

-θα φορέσω το κόκκινο....! ωωωωωω μα δεν το ξέρεις ;; θα βγω στην Τηλεόραση, πήρα και ένα έντυπο πρόσκληση......!

-με δουλεύεις τώρα ;;;

-σου λέω θα λάβω μέρος σε τηλεοπτικό παιχνίδι.....! θα με καμαρώσεις στην οθόνη......με κόκκινο φόρεμα και χρυσές γόβες....

-Μαμά, θα σε σκοτώσουν τα χάπια πριν εμφανιστείς στην τηλεόραση.....!

-Είμαι κάποια τώρα Χάρρυ, όλοι με συμπαθούν........εκατομμύρια θα με δούν και όλοι θα με συμπαθήσουν.......θα τους πως για σένα και τον πατέρα σου, πόσο καλός ήταν με μας θυμάσαι ; Είναι ένας λόγος να σηκωθείς το πρωί......! λόγος να χάσεις βάρος, να φορέσεις κόκκινο φόρεμα......λόγος για να χαμογελάς......σου φτιάχνει το αύριο......τι έχω Χάρρυ ;; στρώνω το κρεβάτι, πλένω τα πιάτα.............γιατί να το κάνω ; έτσι κι αλλιώς είμαι μόνη.....! Ο Πατέρας σου έχει φύγει....τώρα έφυγες και εσύ....! δεν έχω κανέναν να τον φροντίζω......τι έχω Χάρρυ ;; Είμαι μόνη.....! είμαι Γριά........!

-έχεις φίλες μάνα.......!!

-Ωωωω δεν είναι το ίδιο.....! δεν με χρειάζονται.....! μου αρέσει όπως νιώθω......μου αρέσει να σκέφτομαι την τηλεόραση, το κόκκινο φόρεμα εσένα και τον πατέρα σου.....τώρα όταν είμαι στον ήλιο χαμογελώ......!


alt

Μια Ηθοποιός, μια ερμηνεία, ένας σταθμός ζωής. Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα ένιωθε η HELLEN μετά από αυτήν την ερμηνεία ειλικρινά.....

JARED LETO στο ρόλο του γιου HARRY GOLDFARB

O 29χρονος τότε Αμερικανός ηθοποιός, φύση απόλυτα καλλιτεχνική καθώς εκτός από ηθοποιός ήταν και μουσικός σε διάφορες μπάντες, ερμηνεύει τον νεαρό HARRY με τρόπο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ......!

Το "αγνό", "καθαρό" νεανικό του πρόσωπο, η αληθινή γεμάτη φρεσκάδα και νεανική τρυφερότητα, έκφρασή του, τα συναισθήματά του, οι αγωνίες, οι φυγές και οι εφιάλτες του, ο έρωτάς του, βιώνεται υποκριτικά με τρόπο πανέμορφο, αληθινό.
Χωρίς ίχνος "βεντετισμού" στην ερμηνεία του σου δίνει ένα γλυκό προσωπο σκορπώντας αισθήματα συμπάθειας. Σαν να ήταν ο δικός μας γιός, φίλος, αδελφός....

alt


alt

alt

JENNIFER CONNELLY στο ρόλο της MARION SILVER

Ωωωωωω μια ακόμα νεαρή Αμερικανίδα Ηθοποιός, στα 30 της τότε, που η συγκλονιστική της ερμηνεία στην ταινία εδώ της άνοιξε τα φτερά της δημιουργίας τα επόμενα χρόνια σε μερικές εξαίρετες δημιουργίες.

Η Νεαρή και ερωτευμένη MARION, γλυκύτατη, αθώα, αφελής, αφήνεται στον ίδιο δρόμο της εύκολης "φάσης" και της τεχνητής "απογείωσης" με τον αγαπημένο της.
Και η ψυχούλα της ξεκινά το ταξίδι στον Άδη και στον εφιάλτη της εξάρτησης χωρίς γυρισμό.

Βλέπουμε με ερμηνεία που καθηλώνει, που συγκινεί πραγματικά, την CONNELLY να μαρτυρά τους μετασχηματισμούς στην ψυχοσύνθεσή της, στην συμπεριφορά της μέσα από την εξάρτησή της και τον εθισμό της στα ναρκωτικά και συμμεριζόμαστε τη προσωπική της κόλαση στην, χωρίς προηγούμενο, πορεία αυτοεξεφτελισμού της.alt

alt

alt

MARLON WAYANS στο ρόλο του TYRONE LOVE

28 χρονος Αμερικάνος ηθοποιός, που τον απολαύσαμε στη συνέχεια σε πολλές από τις ταινίες της σειράς "SCARY MOVIES".

Στο ρόλο του νεαρού αδελφικού κολλητού φίλου του HARRY ο νεαρός WAYANS είναι απλός, εξαιρετικός, εκφραστικός. Απλά καθημερινός χωρίς να υπερβαίνει τα καθημερινά και τα ρεαλιστικά 

alt

alt

alt


alt

Η ΜΟΥΣΙΚΗ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Τη μουσική της ταινίας έχει γράψει ο Άγγλος συνθέτης CLINT MANSELL.
Γεννημένος το 1963 στο COVENTRY.
Τη μουσική στην ταινία ερμηνεύει το KRONOS QUARTET.

alt

Η Μουσική της ταινίας, αυτή η συγκλονιστική μουσική έμπνευση που απλώθηκε στα πέρατα της μουσικής και Κινηματογραφικής σκηνής, πραγματικά στάθηκε το εφαλτήριο για να αναδειχθεί η συνθετική δημιουργία του MANSELL κοντά στον συνεργάτη του τον ARONOFSKY.

Το κλασικό μουσικό μοτίβο της ταινίας έχει τεράστια αναγνωρισιμότητα, έχει μπει ακουστικά, συναισθηματικά και μουσικά σε κάθε σχεδόν σπίτι καθώς δύσκολα συναντάς σύγχρονο μουσικό ακροατή και σινεφίλ που να μην ξέρει τη συγκλονιστική αυτή μουσική δημιουργία.

alt
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Το "ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ" ήταν έργο που δημιούργησε ζητήματα στα διεθνή φόρουμ του Κινηματογράφου.
Μπορεί η ταινία να μην τιμήθηκε με τα λεγόμενα κορυφαία "πρώτης γραμμής" Κινηματογραφικά φεστιβάλ, αλλά στον κόσμο των απανταχού ΣΙΝΕΦΙΛ η ταινία απέκτησε ιδιαίτερη ταυτότητα και παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, ικανή να την περάσει στα αριστουργήματα του σύγχρονου Κινηματογράφου.

Τιμήθηκε με 27 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και 36 υποψηφιότητες, μεγάλος και σημαντικός αριθμός.

Ανάμεσά τους: Βραβείο AFI Καλύτερης ταινίας της χρονιάς, Βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου Φεστιβαλ Στοκχόλμης, Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας Φεστιβαλ VALLADOLID 


Έχουμε "ΝΙΚΗΤΗ" λοιπόν........! έχουμε "Νικητή" που προκύπτει από "χτισμένα" όνειρα, που η ζωή αποδεικνύει, ότι πατάνε πάνω σε αξίες που συμπαρασύρουν τους ακολουθητές τους σε ένα δρόμο γεμάτο βάραθρα και χωρίς επιστροφή...altalt
Αλήθεια..........έχουμε άραγε σκεφτεί, εμείς, οι Σύγχρονοι χρήστες του ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, αν ....διαφέρουμε σε κάτι από την ....SARAH GOLDFARB στον βαθμό εξάρτησης και υστερίας απέναντί του ;;; 
Στη θέση της Τηλεόρασης για δοκιμάστε να βάλετε λίγο τον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή και το Διαδίκτυο.....!!!!!

Ναι....ναι.....για κάντε το........!!!!!! Τρομάξατε ;;;;;   ....πως είπατε ;;;;;

χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα......


alt
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ: Ωδή σε μια Ιέρεια της Τέχνης

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥalt


ΩΔΗ σε μια ΙΕΡΕΙΑ του ΘΕΑΤΡΟΥ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ....


Κλείσανε τρεις μήνες από την 12η του Νοέμβρη του 2013, που η γλυκύτατη φωνή της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΒΑΛΑΚΟΥ, αυτή η φωνή γεμάτη βάθος, γεμάτη ανθρωπιά, γεμάτη συναίσθημα, μια φωνή που όσο εξωτερική δύναμη έλειπε από την έκφρασή της τόσο εσωτερική πληρότητα Τέχνης ξεχείλιζε...

Η Φυγή της μεγάλης μας αυτής ηθοποιού έρχεται και αυτή να προστίθεται σταδιακά στον μεγάλο αυτό κατάλογο των Κλασικών εκείνων Μορφών του Κινηματογράφου και Θεάτρου μας που βιολογικά παύουν να βρίσκονται πλέον κοντά μας.

Από τις σημαντικότερες Μορφές λοιπόν της Υποκριτικής Τέχνης η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ τίμησε με τρόπο απέραντο, πλούσιο, δημιουργικό τόσο το Ελληνικό Θέατρο όσο και τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Θαρρώ δεν χωράει αμφιβολία της αξίας του να θεωρήσουμε ΧΡΕΟΣ μιας μικρής ταπεινής αναφοράς στο Κινηματογραφικό της διάβα όλα αυτά τα χρόνια...


alt

ΒΑΣΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ γεννήθηκε το 1930 στην ΚΑΒΑΛΑ και ήρθε στην ΑΘΗΝΑ με την οικογένειά της το 1946.

Η Αγάπη της για την τέχνη της υποκριτικής φούντωσε μέσα της από τα πολύ νεανικά της χρόνια που κατά τις δύο τελευταίες τάξεις του εξατάξιου Γυμνασίου τότε φοίτησε στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΒΑΣΙΛΗ ΡΩΤΑ "ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ".

Το 1949, στα 19 της, ξεκινάει τις εμφανίσεις της στο "ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ" του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΒΕΑΚΗ στο ρόλο της "Τριανταφυλλιάς" στο έργο "ΝΥΦΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ" του ΝΟΤΗ ΠΕΡΓΙΑΛΗ.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν αμέσως την υποδομή του υποκρκτικού της ταλέντου και της τεράστιας θέλησής της να ανέβει τα σκαλιά του ΘΕΑΤΡΟΥ.

alt


Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ της ΔΙΑΔΡΟΜΗ


Η Εκτόξευση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΒΑΛΑΚΟΥ στα ύψη του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ είναι ραγδαία και καταιγιστική.

Ενδεικτικά αναφέρουμε στοιχεία της ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ της:

Στα χρόνια 1951-52, στα 22 της χρόνια, καθιερώνεται πλέον ως ΕΝΖΕΝΥ στο Θέατρο συμμετέχοντας σε μεγάλους θιάσους:

Θιασος Κατερίνας, Θίασος ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ-ΑΡΩΝΗ-ΧΑΤΣΙΣΚΟΥ.

Στη συνέχεια προσλαμβάνεται στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, το οποίο και τιμά με ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ και ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ πάνω σε πρωτεύοντες ρόλους.

alt

Στα 1956 πρωταγωνιστεί στον ΘΙΑΣΟ ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΣΟΥΡΗ στο ρόλο της ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ στο ομώνυμο έργο και στη συνέχεια στο Κ.Θ.Β.Ε. και άλλους μεγάλους θιάσους.

Το 1958, στα 28 της μόλις χρόνια, συγκροτεί το δικό της ΘΙΑΣΟ (!!!).

Οι ρόλοι της είναι πάνω από 120, γεγονός συγκλονιστικό της υποκριτικής της δύναμης και προσφοράς με ρόλους όπως:

ΜΑΡΙΑ ΣΤΙΟΥΑΡΤ, ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ, ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ, ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΝΟΡΑ, ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ, ΒΕΑΤΡΙΚΗ, ΑΡΕΤΟΥΣΑ.

Συγκλονιστική είναι η παρουσία της στο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ στο οποίο υποδύεται τις:

ΗΛΕΚΤΡΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ, ΑΓΑΥΗ, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΜΗΔΕΙΑ.

Αντιλαμβανόμαστε το φως της υποκριτικής της μεγάλης μας σύγχρονης Ιέρειας της Τέχνης μας.


alt


 alt

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ της τα τελευταία χρόνια

Τα τελευταία χρόνια προσέφερε το μέγιστο της αξίας και της Τέχνης της ως

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ στην περίοδο 1982-2007

Επίσης είχε ιδιαίτερα αξιόλογες εμφανίσεις στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Εμφανίστηκε σε πέντε τηλεοπτικές σειρές, αρχής γενομένης το 1976 στις "ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΑΠΗΣ"  (ΥΕΝΕΔ)

1985 "ΟΔΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ" (ΕΡΤ)

1987 "ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ" (ΕΡΤ)

2000 "ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ" (ΜΕΓΚΑ)

2005 "ΞΕΝΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ" (ΑΝΤ1)


alt


alt


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


Αφήνουμε τελευταία τη συμμετοχή και το έργο της μεγάλης μας ηθοποιού και δασκάλας στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ μιας και είναι ο κύριος χώρος του ενδιαφέροντός μας

η ΓΝΩΡΙΜΙΑ της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΒΑΛΑΚΟΥ με τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ έγινε το 1953, στα 23 της χρόνια.

Κατά της διάρκεια της παράστασης "ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ" , φορώντας ακόμα το κοστούμι του ρόλου, ο Μεγάλος μας ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, γοητευμένος από την ερμηνεία της, την οδηγεί στον μεγάλο ΦΙΝΟ όπου εκεί ξεκινάει την έισοδό της στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ με την ταινία του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ  "ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ" όπου και παίζει στο πλάι των ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ, ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ, ΑΛΕΚΑΣ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ


alt

Ακολουθούν τρεις ταινίες:

 

 • 1954 "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΑΚΙΕΣ"  του ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
 • 1955 "Η ΓΚΟΛΦΩ" του ΟΡΕΣΤΗ ΛΑΣΚΟΥ όπου έχει και τον πρώτο της ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ μαζι με τους ΓΙΩΡΓΟ ΓΛΗΝΟ, ΝΙΚΟ ΚΑΖΗ, ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ
 • 1957  "ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ" του ΦΙΛΙΠΠΑ ΦΥΛΑΚΤΟΥ με τον ΝΤΙΝΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ


alt

Το 1957 έρχεται μια ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ με το Αισθηματικό δράμα του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ σε σενάριο ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ δίπλα στον υπέροχο ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ

"ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ"


alt

Οι δυό τους συγκροτούν ένα συγκλονιστικό εκφραστικό δίδυμο ΠΑΤΕΡΑ-ΚΟΡΗΣ σε ρόλους που ξεχειλίζουν ανθρωπιά και συναίσθημα.


Η Δημιουργία της συνεχίζεται με δύο ακόμα ταινίες:

 

 • 1957  "Η ΜΟΙΡΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ" του ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ δίπλα στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΥΡΑΤ
 • 1959  "ΚΡΥΣΤΑΛΛΩ" του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ένα ακόμα κλασικό βουκολικό δράμα με τους ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΚΚΑΒΑ
alt


alt

Το 1961 έρχεται μια απο τις καλύτερες ερμηνείες της στον Κινηματογράφο. Στην ταινία του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ σε δικό του σενάριο, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ πρωταγωνιστεί με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ στα:

"ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ"

alt


alt


Μια συγκλονιστική ταινία, που έχει μείνει στη μνήμη όλων μας σαν μιας από τις πλέον γλυκόπικρες δημιουργίες στον Ελληνικό Κινηματογράφο, ντυμένης στη μαγική μουσική του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ.

Από κοντά: ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΑΣΙΩΤΗΣ


alt


alt


Ένα πραγματικό ΡΕΣΙΤΑΛ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ από τη μεγάλη μας ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟ.....

 

 • 1961  "ΦΛΟΓΕΡΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ" του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ένα ακόμα βουκολικό δράμα δίπλα στους ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ και ΚΩΣΤΑ ΚΑΚΚΑΒΑ

alt

 

 • 1962  "ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ" δράμα του ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ μαζί με τον ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗ και τους ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΥ, ΜΙΡΑΝΤΑ ΜΥΡΑΤ
 • 1962  "Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ" του ΝΕΣΤΩΡΑ ΜΑΤΣΑ
 • 1962  "ΔΥΟ ΜΑΝΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ" του ΟΡΕΣΤΗ ΛΑΣΚΟΥ με την ΜΠΕΑΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
 • 1963  "ΑΘΩΑ Η ΕΝΟΧΗ" του ΝΕΣΤΩΡΑ ΜΑΤΣΑ με τον ΝΙΚΟ ΤΖΟΓΙΑ και ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
 • 1965 "Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ" του ΝΕΣΤΩΡΑ ΜΑΤΣΑ με τον ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ
Εκεί έκλεισε και ο κύκλος της στον ΚΛΑΣΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ με συμμετοχή σε 14 ταινίες

alt


altΗ Θητεία της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΒΑΛΑΚΟΥ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ κλείνει με την εμφάνισή της σε ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ στην σύγχρονη εποχή μας:

 

 • 1982  "ΤΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΛΕΩΝΟΡΑΣ" του ΝΤΙΝΟΥ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ όπου παίζει με τους ΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, ΜΠΕΤΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, ΓΚΕΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
 • 1994  "ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ" του ΠΕΤΡΟΥ ΖΟΥΛΙΑ με τους ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΑΧΤΣΟΓΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ

alt


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η Μεγάλη μας ηθοποιός έχει τιμηθεί με:

 

 • 1958 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ για την ερμηνεία της ως ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ
 • 1999 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ για την προσφορά της στο ΘΕΑΤΡΟ και στην ΤΕΧΝΗ
 • 2001 Υποψήφια για το ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ
 • 2002 ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΓΜΑΤΟΣ της ΤΙΜΗΣ από τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 • 2002 Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ στη σειρά "ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ"
 • 2003 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ για την παράσταση "Η ΤΡΕΛΛΗ ΤΟΥ ΣΑΓΙΟ"
Επίσης στην γεννέτειρά της, την ΚΑΒΑΛΑ, εδώ και χρόνια λειτουργεί προς τιμήν της το ΘΕΑΤΡΟ "ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ"


alt


Ξέρουμε ότι ο κόσμος της ΤΕΧΝΗΣ έχει το δικό του τρόπο να εκφράζεται, σε όλες τις μορφές των ανθρώπινων στιγμών.

Η ΣΚΗΝΗ του ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ της ΑΝΝΑΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ προς την σωρό της εξόδου της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΒΑΛΑΚΟΥ τα λέει στην κυριολεξία όλα, για το πως, αυτοί οι σιωπηροί ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ της ΤΕΧΝΗΣ, αντιλαμβάνονται τις ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ


alt

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ, θα μείνει Ιέρεια Τέχνης στο χώρο της για την πατρίδα και το Λαό μας,

Ένα χαμόγελο γλυκύτατο, μια καρδιά γεμάτη ανθρωπιά, συναίσθημα. Μια εκφραστική δεινότητα που ήταν γεμάτη πάθος ψυχής.

Μια φωνή που πάντα θα θυμόμαστε, χαρακτηριστική, αργή, γεμάτη ευγένεια, ήθος και συναίσθημα...
ALEXANDER PAYNE: Ένας "δικός μας" Σκηνοθέτης στο Κινηματογραφικό Στερέωμα

Σήμερα φίλες και φίλοι

θα συνεχίσουμε την Κινηματογραφική μας "βόλτα" στον όμορφο και δημιουργικό κόσμο των ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ.

Στο κόσμο δηλαδή των δημιουργών, σε αυτούς, που με το μυαλό, το συναίσθημα, την Τέχνη και τις εμπνεύσεις, φτάνουμε εμείς να απολαμβάνουμε το τελικό δημιούργημα στη μεγάλη οθόνη..

Σας παρουσιάζουμε σήμερα λοιπόν, έναν "ΔΙΚΟ ΜΑΣ" Σκηνοθέτη, που στις φλέβες του ρέει Ελληνική ρίζα, αίμα και πηγή έμπνευσης.

Φίλες και Φίλοι, ο εκλεκτός 


ALEXANDER PAYNE


alt


Θεωρείται ένας από τους πλέον εκφραστικούς, ρομαντικούς και δημιουργικούς Σκηνοθέτες του καιρού μας στο σύγχρονο Κινηματογράφο, έχοντας δώσει ταινίες με ύψιστη ανθρωπιά, με ανάδειξη ανθρώπινων χαρακτήρων....


ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Το πραγματικό όνομα του ALEXANDER PAYNE είναι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Γεννήθηκε στις 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 1961, στην ΟΜΑΧΑ των ΗΠΑ από ΕλληνοΑμερικάνους γονείς.

Η Καταγωγή της οικογένειάς του είναι από την ΑΧΑΪΑ, όπου ο παππούς του, μετανάστης ων, από το ΔΙΑΚΟΦΤΟ, κίνησε το μακρύ δρόμο της ξενητειάς και της ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, για να βρει ένα καινούργιο όνειρο στην Οικογένειά του.

Τη Μέση εκπαίδευση ο ALEXANDER την πήρε στο CREIGHTON SCHOOL και στη συνέχεια στον ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ όπου και σπούδασε ΙΣΤΟΡΙΑ και ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

Έκανε μεταπτυχιακό στην ΣΑΛΑΜΑΝΚΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ και το 1990 η κλίση και το μεράκι του να εκφραστεί τον οδήγησαν στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ. Σπούδασε ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ UCLA.

alt


Στην Προσωπική του ζωή, στις 1 Γενάρη 2003 παντρεύτηκε την ΚορεατοΚαναδή Ηθοποιό ΣΑΝΤΡΑ Ο αλλά χώρισαν στις 21 Δεκέμβρη 2006. 

Οι σκηνοθετικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο τον οδήγησαν να εμφανιστεί με τις ταινίες του στο SUNDANCE FILM FESTIVAL , όπου από εκεί οδηγήθηκε στην εταιρεία παραγωγής MIRAMAX.

O ALEXANDER PAYNE στον τομέα της Σκηνοθετικής του δουλειάς, προτιμά έναν έντονο συγκεντρωτισμό στον έλεγχο της παραγωγής από το στάδιο των SCRIPT μέχρι την ΕΡΜΗΝΕΙΑ των ηθοποιών.

Στις άλλες του δραστηριότητες, σαν χόμπυ, έχει ένα χαρακτηριστικό πάθος με την ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ. Τα τελευταία χρόνια έχει ένα μεγάλο ιστορικό αρχείο ταινιών στο SCOTTSBLUFF της ΝΕΜΠΡΑΣΚΑ.


alt


Θα το έλεγε κανείς "πρόκληση της μοίρας" αν έλεγε ότι η μικρή πόλη της OMAHA στην NEBRASKA, από την οποία κατάγεται ο PAYNE, διατηρεί μια απίστευτη παράδοση δημιουργίας μεγάλων μορφών στην ΤΕΧΝΗ που ανάμεσά τους είναι οι:

HENRY FONDA, MARLON BRANDO, FRED ASTAIRE, MONTGOMERY CLIFT, NICK NOLTE.....

πραγματικά τουλάχιστον εντυπωσιακό.....!

Ο PAYNE είναι μέλος του συμβουλίου της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ και ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ από το 2005 (ACADEMY OF MOTION PICTURE ARTS & SCIENCES)

Αγαπημένοι του σκηνοθέτες θεωρούνται οι:  AKIRA KUROSAWA, LUIS BUNUEL, HAL ASHBY, MARTIN SCORSESE, SERGIO LEONE.

alt


Το ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΕΜΑ του ALEXANDER PAYNE είναι η μελέτη των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ με ρυθμό αργό, εσωτερικό, παρατηρητικό.

Στα πλαίσια αυτά έλεγε:   "Θέλω όλα μου τα Φιλμς να ανήκουν σε μένα. Υπάρχει ένα ακροατήριο εκεί έξω για "ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ" , αργές, περισσότερο παρατηρητικές, περισσότερο ανθρώπινα φιλμς και πραγματικά αξίζει να δημιουργηθούν. Να γιατί ενθαρύννω νέους καλλιτέχνες να το κάνουν"

Συνεχίζει επίσης να διακηρύττει:

"Ελπίδα μου είναι να μπούμε σε μια εποχή όπου η ΑΞΙΑ μιας ταινίας να βασίζεται στην εγγύτητα προς την πραγματική ζωή παρά σε απόσταση από αυτήν. Για να το κάνεις αυτό έχεις ανάγκη από πρωταγωνιστές ηθοποιούς που το πιστεύουν και οι ίδιοι. 

Όταν σκηνοθετώ δεν με ενδιαφέρει ποιος τυχόν star είναι απέναντί μου. Έχω έναν ηθοποιό που παίρνει μέρος σε όλο αυτό. Εγώ προσφέρω το ρόλο, το γύρισμα, δεν προσφέρω ή δεν υπηρετώ την καριέρα κανενός....! Ελπίζω ότι, 20 λεπτά μετά, ίσως το ακροατήριο, το κοινό να ξεχάσει ότι βλέπει τον GEORGE CLOONEY ή τον JACK NICHOLSON αλλά απλά να βλέπει τον χαρακτήρα που υποδύονται.

Μια από τις μεγάλες προσφορές του Κινηματογράφου ή η αξία του έγγυται στην ικανότητά του όχι απλά να καταγράφει ή να συλλαμβάνει μια πραγματικότητα αλλά να πιάνει και να δημιουργεί όνειρα. 

Οι βουβές ταινίες διακρίθηκαν απ την αρχή για την ικανότητά τους να αγκαλιάζουν την παραξενιά της πραγματικής ζωής και των ονείρων αλλά και σε συνδυασμό και των δύο δεν νομίζω να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στις ομιλούσες ταινίες σαν πληρέστερη ανθρώπινη εμπειρία..."

alt


alt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Ο "Πατριώτης" μας στην Φιλμογραφική του δουλειά έχει ΤΡΙΠΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ και δημιουργία:

 

 • ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  12 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:  11 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ:  12 ΤΑΙΝΙΕΣ

Η Σκηνοθετική του δουλειά ξεκινάει το 1985 με την ταινία μικρού μήκους  "CARMEN" 

Το 1991 παρουσιάζει την COMEDY   "THE PASSION OF MARTIN" 

Στα 1996 έρχεται η ΠΡΩΤΗ του ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ με την δραματική COMEDY  "CITIZEN RUTH"
με τους:  LAURA DERN, SWOOSIE KURTZ, KURTWOOD SMITH, MARY KAY PLACE

alt


alt


Η Ταινία κερδίζει ΤΡΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ:  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΟΝΑΧΟΥ και ΜΟΝΤΡΕΑΛ και ο ALEXANDER PAYNE καταξιώνεται διεθνώς.

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, το 1999 παρουσιάζει το "ELECTION" με τους:

MATTHEW BRODERICK, REESE WITHERSPOON, CHRIS KLEIN, JESICCA CAMPBELL

alt


alt


Η Ταινία είναι υποψήφια για 2 OSCAR ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΣΕΝΑΡΙΟΥ. Κερδίζει 22 ΒΡΑΒΕΙΑ εντός, εκτός ΗΠΑ

Ο ALEXANDER PAYNE συνεχίζει να ανεβαίνει επίπεδα δημιουργίας και το 2002 φτάνει σε μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σκηνοθετώντας αλλά και γράφοντας παράλληλα επίσης τη δραματική comedy   "ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΜΙΝΤ"

Πρωταγωνιστεί ο μεγάλος JACK NICHOLSON με την KATTHY BATES, HOPE DAVIS καιο τους DERMOT MULRONEYalt


alt


Η ΤΑΙΝΙΑ έχει πολύ μεγάλη επιτυχία με 34 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και 35 ακόμα υποψηφιότητες ανάμεσά τους 2 OSCAR

Έχει τιμηθεί με ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ, ήταν υποψήφια και στις ΚΑΝΝΕΣ


Το 2004 τα επίπεδα επιτυχίας ανεβαίνουν, ο PAYNE συνεχίζει στο μοτίβο των τρυφερών καθημερινών ανθρώπινων χαρακτήρων που αναδεικνύει η δραματική comedy. Σειρά τώρα έχει το "ΠΛΑΓΙΩΣ" 

Μια εξαίρετη ταινία με τους:  PAUL GIAMATTI, THOMAS CHURCH, VIRGINIA MADSEN, SANDRA OH

alt


alt


alt


Η Ταινία κερδίζει OSCAR ΣΕΝΑΡΙΟΥ καθώς επίσης και .....107 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 39 υποψηφιότητες.

Ξεζωρίζουν βραβεία BAFTA, LONDON CRITICS FILM FESTIVAL, ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ.

Το 2006, πάντα στο ίδιο είδος, έχουμε το "PARIS, JE T' AIME"

JULIETTE BINOCHE, LEONOR WATLING, LUDIVINE SAGNIER

altalt


Η Ταινία κερδίζει Α' ΒΡΑΒΕΙΟ GOLDEN TRAILER AWARDS


Το 2011 έρχεται μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ δημιουργίας για τον υπέροχο και τρυφερά ανθρώπινο ALEXANDER PAYNE.

Aνεβάζει το έργο "ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ" , ένα εξαίρετο ανθρώπινο δράμα, με τον Εκπληκτικά συγκλονιστικό GEORGE CLOONEY. Κοντά του μεγαλουργεί η SHAILENE WOODLEY καθώς και οι :  AMARA MILLER, NICK KRAUSE, BEAU BRIDGES, alt


alt


Η Ταινία κερδίζει δύο OSCAR: Καλύτερο σενάριο και ταινίας της χρονιάς. Στο σύνολό της 52 διεθνή βραβεία και ακόμα 82 υποψηφιότητες.....αριθμός που αναδεικνύει με μεγαλόπρεπο τρόπο την αποδοχή της από το κοινό και τα φεστιβαλικά φόρουμς.


alt


Το 2013 έρχεται η μέχρι τώρα τελευταία δημιουργία του εξαίρετου σκηνοθέτη.

Αυτή τη φορά μια δραματική περιπέτεια:  "NEBRASKA"  με τους:  BRUCE DERN, WILL FORTE, JUNE SQUIBB

Εξαιρετική ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΗ ταινία που παίχτηκε και στην τελετή λήξης του 54ου φεστιβάλ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, μάλιστα πάει και για ΥΠΟΨΗΦΙΑ για OSCAR. Ένα εξαίρετο ROAD MOVIE


alt


alt


Το Φιλμ ανακηρύχτηκε ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ για τη χρονιά 2013 από το ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (AFI). Έχει ήδη προταθεί για τρείς διακρίσεις στα BAFTA, Πέντε υποψηφιότητες για ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ και ακόμα έξι υποψηφιότητες για OSCAR. Aντιλαμβανόμαστε το ειδικό βάρος λοιπόν του έργου. Ένα ακόμα αισθητικό και ανθρώπινο αριστούργημα για τον Σκηνοθέτη "μας"


alt


ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

του ALEXANDER PAYNE

Ο PAYNE έχει κάνει πλέον "σχολή" σε ανάλογες "γλυκόπικρες" τέτοιες comedy που επίκεντρο έχουν το ταξίδι του ΑΝΘΡΩΠΟΥ στην αφύπνιση της ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ. Ο Κινηματογραφικός του κόσμος είναι πάντα απόλυτα ρεαλιστικός, αληθινός, απλός, βγαλμένος μέσα απ την πραγματικότητα. Ποτέ του δεν έπλασε "ήρωες" και "πρότυπα". Ποτέ του δεν δημιούργησε ήρωες, χαρακτήρες ακλόνητους και σαγηνευτικούς γεμάτους φτιασίδωμα. 

Αυτή είναι η ΜΕΓΑΛΗ του ΠΡΟΣΦΟΡΑ στο κόσμο της ΤΕΧΝΗΣ και γενικά στην φιλοσοφία των ανθρώπων.

Ο Εξαιρετικά τρυφερός ανθρώπινος αλλά συνάμα τρομερά εκφραστικός ανθρώπινος πόνος και η προσέγγιση των βιωμάτων ζωής είναι το μεγαλείο του και η προσφορά του.


alt


ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


O ALEXANDER PAYNE έχει, προσωπικά βραβευθεί με 73 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 72 υποψηφιότητες στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Αριθμός ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ για το σχετικά σύντομο μέχρι τώρα πέρασμά του από την Έβδομη Τέχνη.

Αυτό, από μόνο του, αναδεικνύει τη προσφορά του.

Στα βραβεία του ....παρευρίσκονται:  2 OSCAR, 2 ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ, 1 BAFTA, 1 AFI....


alt


Αυτός φίλες και φίλοι, είναι ο πατριώτης μας ALEXANDER PAYNE, που μεσουρανεί στο Κινηματογραφικό στερέωμα τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας το Μεσογειακό του ανθρώπινο ταμπεραμέντο σε απλό, λιτό και εκφραστικό ανθρώπινο μεγαλείο.

Ένας σκηνοθέτης "χαμηλών τόνων", με έμφαση στο ανθρώπινο συναίσθημα και τις σχέσεις μέσα στη ζωή μας.


Ένας δημιουργός, που δείχνει να έχει πάρα πολλά να δώσει στον Κινηματογράφο, σε όλα του τα επίπεδα και που κάθε φορά στην κυριολεξία μας εκπλήσσει θετικά στο διάβα του.....
Το Ηλεκτρονικό Περιοδικό μας: e-Magazine Έκδοση του CINEFIL

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

σήμερα δοκιμάζω κάτι ....διαφορετικό, το οποίο έχω τη χαρά και την Τιμή να σας το ανακοινώσω από εδώ.

Είναι κάτι που σε πρώτη φάση είναι καθαρά ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ και θα δώ αν θα το συνεχίσω στο μέλλον.

Γινόμαστε λοιπόν ......"ΕΚΔΟΤΕΣ"......!!!

Και μιας και ο χώρος μας είναι το Διαδίκτυο, μιλάμε για ....Ηλεκτρονικούς Εκδότες.

Σήμερα λοιπόν βγαίνει στον "αέρα" του διαδικτύου ένα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ "ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ", το CINEFIL

Θα έχει ΜΗΝΙΑΙΑ έκδοση, φυσικά σημείο αναφοράς του ο Κινηματογράφος.

Θα το βρείτε στην παρακάτω Ηλεκτρονική διεύθυνση:Για να πάρουμε μια ....εικονική του γεύση:


alt


Θέλω να πω ότι το e-magazine θα είναι ΑΝΟΙΧΤΟ σε κάθε Φίλο ή Φίλη θέλουν να ανεβάσουν κάποιο δικό τους θέμα η οποιαδήποτε παρέμβαση.
Είναι εντελώς απλό. Μπορείτε να μου κοινοποιήσετε το κείμενο ή την παρέμβασή σας με e-mail και να ανέβει στην επόμενη έκδοση.

alt


Το "ξεφύλλισμα" του περιοδικού μέσα από τη σελίδα ISSUU είναι ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ-ΑΠΛΗ και προσφέρει ΑΠΕΙΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ, στη μελέτη σε απλή μορφή αλλά και ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ που καθιστά το διάβασμα πολύ πιο εύκολο.

alt

Ενοείται ότι θέλω να σας ευχαριστήσω για την μέχρι σήμερα ΑΓΑΠΗ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΣΤΗΡΙΞΗ και τη συνεχή μας βόλτα εδώ μαζί...

Κάθε παρατήρησή σας δεκτή σε οτιδήποτε προκαλέσει την απορία ή την ανάγκη για επεξήγηση.

Πάμε λοιπόν για το ....ξεφύλλισμα......"AMERICAN BEAUTY" Το Υπαρξιακό και Κοινωνικό Δράμα του SAM MENDES

Έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από τότε που ο Άγγλος Σκηνοθέτης, τότε στα 34 του χρόνια,

SAM MENDES

alt


alt

πήρε το υπέροχο Σενάριο του 42 χρονου τότε, Αμερικάνου Συγγραφέα ALAN BALL


alt


και έδωσε στον Κινηματογράφο ένα ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, που θεωρείται πλέον ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ ΔΡΑΜΑ πάνω στον σύγχρονο Κινηματογράφο.

Μια ταινία, φίλες και φίλοι, που βουτάει στα βαθιά όχι μονάχα της Αμερικάνικης κοινωνίας και του λεγόμενου "Αμερικάνικου ονείρου" της τρέχουσας εποχής, αλλά γενικά πραγματοποιεί μια σοκαριστική ΤΟΜΗ πάνω στη σημερινή μεσοαστική ΔΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

Κυρίες και Κύριοι, έχω την Τιμή να σας παρουσιάσω ένα μεγάλο Κινηματογραφικό ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, που στο τέλος του 20ου Κινηματογραφικού αιώνα, "σάρωσε" στο πέρασμά του, τα Κινηματογραφικά δρώμενα αλλά και έβαλε παντελώς ΓΥΜΝΗ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ, ΩΜΗ, τη σαθρότητα των σημερινών Ανθρώπινων Οικογενειακών σχέσεων."AMERICAN BEAUTY"alt


-Χρειάζομαι έναν Πατέρα υπόδειγμα....! Όχι ένα χαζό αγόρι που ζαχαρώνει κάθε φίλη μου....! Είναι αξιοθρήνητος....! Κάποιος πρέπει να τον απαλλάξει απ τη δυστυχία του...

-Θες να τον σκοτώσω για χάρη σου ;

-Ναι....! θα το έκανες ;

alt


Αυτοί  είναι οι BURNHAMS........


alt


altalt


-Το όνομά μου είναι LESTER BURNHAM., Αυτή είναι η γειτονιά μου, αυτός είναι ο δρόμος μου. Αυτή είναι η ζωή μου... Είμαι 42 ετών και σε ένα χρόνο θα πεθάνω....!  Φυσικά αυτό δεν το ξέρω ακόμα....αλλά κατά κάποιο τρόπο είμαι ήδη νεκρός....!

Κοιτάξτε με......! αυνανίζομαι στο ντουζ......! Αυτό είναι το κορύφωμα της μέρας μου. Από εδώ και πέρα μόνο κατηφόρα...


alt


-Αυτή είναι η Γυναίκα μου η CAROLYN....! Κοιτάξτε πόσο ταιριάζει η ψαλίδα που κρατάει με τα τσόκαρά της. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Μόνο που τη βλέπω πεθαίνω από κούραση......Δεν ήταν πάντα έτσι, κάποτε ήτανε ευτυχισμένη......! Κάποτε ήμασταν ευτυχισμένοι.....


alt


-Αυτή είναι η μοναχοκόρη μας, η JANE. Η JANE είναι μια απόλυτα τυπική περίπτωση teenager. Οργισμένη, ανασφαλής, μπερδεμένη....! Θα της έλεγα ότι όλα αυτά περνάνε. Αλλά δεν θέλω να της πω ψέμματα.....!

Η Γυναίκα μου και η Κόρη μου με θεωρούν χαμένο από χέρι. Και .....έχουν δίκιο.....! έχω χάσει κάτι. Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό. Αλλά ξέρω ότι δεν ένιωθα πάντα τόσο ...ναρκωμένος. Αλλά ξέρετε κάτι ; Ποτέ δεν είναι αργά για να το ξαναβρώ....


alt


Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑΜΠΩΝΕΙ.......ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.....!!!

Η "ΕΠΙΤΥΧΙΑ" και η ΑΓΟΡΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ.....ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...!!!

Κοιτάξτε καλύτερα......!!!

Αυτή η ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ μιας κάμερας, στο χέρι του RICKY FITTS  (WES BENTLEY), του νεαρού γείτονα των BURNHAMS, ο οποίος και καταγράφει σχεδόν τα ...πάντα. Μικές, προσωπικές, απόκρυφες και απλές στιγμές των ανθρώπων που εστιάζει το ενδιαφέρον του ολόγυρά του είναι αυτό ακριβώς το ......"ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ"  (LOOK CLOSER....!!!)


alt


alt


ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Ένα κλασικό μεσοαστικό Αμερικάνικο Σπίτι στα όμορφα προάστεια μιας Πόλης. Μια Οικογένεια, προτεραιότητες στην έννοια και στη φιλοσοφία της Καριέρας. Ένα ολόχρυσο περιτύλιγμα μιας "φούσκας" ευτυχίας και ...όλα καλά ;

Κοιτάξτε καλύτερα.......!!

Εδώ ο SAM MENDES αρπάζει τη γραφή του ALAN BALL και την κάμερα ανά χείρας και ξεκινά τη μαρτυρική διαδικασία ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ.....! Της καθόδου στα άδυτα, στα απόκρυφα, στα απωθημένα, στα καταπιεσμένα, στα ανύπαρκτα, στα νεκρά..

Εξωτερικά επικρατεί Ησυχία, Τάξη και Ασφάλεια......κάπου όμως στα κατάβαθα ο ορίζοντας μαυρίζει και η καταιγίδα έρχεται καταλυτική.

O Πατέρας σε υπαρξιακή κρίση ταυτότητας αναζητά τη χαμένη του ταυτότητα και νιότη. Η Μητέρα βρίσκει νόημα ζωής μονάχα στις Πωλήσεις και στην καριέρα της, η Έφηβη Κόρη έχοντας χάσει κάθε ιδέα για τους γονείς της ερωτεύεται τον τρυφερό, ρομαντικό και παράξενο γιο του Φασίστα απόκρυφου Στρατιωτικού γείτονα, αντιλαμβάνεστε σε τι "καζάνι" πατάμε.

Πόσο δε όταν ο ...Μπαμπάς ερωτεύεται σφοδρά τη συμμαθήτρια της κόρης του στο κολλέγιο, μια λαμπερή ύπαρξη, με ύφος και στυλ ....Lolitas....

Άλλά είπαμε...!  Προσοχή.....η εξωτερική εικόνα είναι πάντα θαμπή...Κοιτάξτε καλύτερα.....!


alt


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ της ΤΑΙΝΙΑΣ


Πρεμιέρα:  18 Φλεβάρη 2000 (Ελλάδα)

ΜΟΥΣΙΚΗ:  THOMAS NEWMAN

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  CONRAD HALL

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  JULIE WEISS

DECORATION:  JAN BERGSTROM

ART DIRECTION:  DAVID LAZAN


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ:


KEVIN SPACEY στο ρόλο του LESTER BURNHAM

ANNETTE BENNING στο ρόλο της CAROLYN BURNHAM

THORA BIRCH στο ρόλο της JANE BURNHAM

WES BENTLEY στο ρόλο του RICKY FITTS

MENA SUVARI στο ρόλο της ANGELA HAYES

CHRIS COOPER στο ρόλο του Συνταγματάρχη FRANK FITTS

PETER GALLAGHER στο ρόλο του BUDDY KANE

ALLISON JANNEY στο ρόλο της BARBARA FITTS


alt


ΣΚΕΨΕΙΣ πάνω στο ΘΕΜΑ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Ο ALAN BALL με την Κάμερα του SAM MENDES ανοιγουν βήμα το βήμα την καλά σφαλισμένη πόρτα του "ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ" και εισέρχονται με τρόπο μερικές φορές βίαιο, ωμό και σοκαριστικό στον κόσμο του "ΕΙΝΑΙ".

Στην μια πλευρά ΑΛΗΘΕΙΑΣ που χαρακτηρίζει αυτό που λέμε "ΜΕΣΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΣΟΑΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ".

Μια βουτιά που κάνει τον θεατή, ειδικά μια συγκεκριμένη κατηγορία θεατών, που "ταιριάζουν" στα ηλικιακά και κοινωνικά αυτά πρότυπα να αρχίσουν να "παγώνουν" από τα επιφανειακά κωμικά και ανάλαφρα στοιχεία και να αρχίζουν να νιώθουν το κόμπο να σφίγγει γύρω τους.

Κοιτάξτε καλύτερα.......!

Η Ιδεοληψία της ΚΑΡΙΕΡΑΣ και της ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, αρχές που στο Αγγλοσαξωνικό πρότυπο ζωής και όχι μόνο δυστυχώς μεγαλουργούν και καθορίζουν συνειδήσεις, εδώ στην κυριολεξία καταρρακώνεται....

Νεκροί κατ' ουσίαν γάμοι, πεθαμένες σχέσεις, καμένες προσωπικότητες, απλές συγκατοικήσεις από ουσιαστικές συμβιώσεις, φοβικές αντιλήψεις, αλλά το κυριότερο φίλες και φίλοι, ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ....! ένας τρόμος να εκφράσεις αυτό που στα κατάβαθά σου θέλεις και επιθυμείς και αυτό είναι ολοφάνερο στους πρωταγωνιστές της ταινίας.

Μια Γυναίκα-Μητέρα που πρώτα απ΄όλα υποφέρει και η ίδια, που όπως με τρόμο ομολογεί την ώρα της κρίσης, έχει και εκείνη σεξουαλικά απωθημένα, στα οποία δυστυχώς ουδέποτε έδωσε τη δέουσα σημασία καθώς την περίμεναν οι ....πωλήσεις και η επαγγελματική αναρρίχηση.

Ο Άντρας που έχει παραιτηθεί από τα πάντα, που έχει υποσκάψει την ίδια του την οντότητα, που νιώθει και είναι ήδη νεκρός καθώς ομολογεί..

Αλλά η κάμερα του MENDES σαρώνει τα πάντα.......! δεν σταματά μονάχα στην κύρια οικογένεια των BURNHAMS.

Πηγαίνει ....δίπλα ....! στους γείτονες....! για να μπήξει το "μαχαίρι" της και εκεί χωρίς οίκτο. Σε μια οικογένεια ενός φασίστα Συνταγματάρχη που καμαρώνει για τη συλλογή των όπλων του και τα αναμνηστικά του Χίτλερ, που έχει τον μοναχογιό του δίκην νεοσύλλεκτου στο σπίτι, που τον έχει στείλει στο ψυχιατρείο,

Που αντιμετωπίζει τη Γυναίκα του σαν να ...μην υπάρχει καν στο σπίτι, σαν να μην έχει και εκείνη τις δικές της ανάγκες.

Ένας τύπος που δεν θέλει καν να ακούσει για τους σιχαμένους Ομοφυλόφιλους "πούστηδες" που μολύνουν την κοινωνία μέχρι που..........μέχρι που...............αλλά....Κοιτάξτε καλύτερα......!

Αλλά η κάμερα σταματημό δεν έχει.....

Έχουμε και τα νέα παιδιά.....εκείνα που τώρα ανοίγουν τα φτερά τους.....που παίζουν σε ένα κόσμο με "μπάφους", που αναζητούν πρότυπο ΓΥΝΑΙΚΑΣ τη Λολίτα που αναζητά ένα επιτυχημένο αύριο δεχόμενη το ρόλο μιας οιωνεί συγκεκαλυμένης "πόρνης" που πρόστυχα και χωρίς αναστολές σκανάρει τις όποιες ανθρώπινες σχέσεις....

Όμως αυτές οι επιφανειακά "δήθεν απελευθερωμένες" κάτω από το ροζ ευτελές περίβλημα της σωματικής τους γύμνιας, μόλις κάνουν να ξεκουμπώσουν το μπούστο από το πανέμορφο στήθος τους, τότε τα πανέμορφα κόκκινα λουλούδια που ξεχύνονται και κατακλύζουν το χώρο, τι να είναι άραγε ;;;; μήπως αυτή η συγκλονιστική σκηνή σε οδηγεί σε κάποια ακόμα ανατροπή ;;;

Κοιτάξτε καλύτερα.....!!!


alt


Και η σκηνή της ...έκρηξης.....ναι μιας έκρηξης.....μια νύχτα βασανιστικών φαντασιώσεων, στο συζυγικό κρεβάτι...

-Τι κάνεις ;

-Τίποτα.........

-Αυνανιζόσουν ;; ναι....! αυνανιζόσουν.....!

-Εντάξει.....σκότωσέ με.....! την έπαιζα......! μάλιστα.....! έπαιζα το πουλί μου.....!

-Αηδία.....!!!

-Ω......συγγνώμη αλλά ξέρεις συμβαίνει να έχω αίμα να τρέχει στις φλέβες μου....!

-Και εγώ το ίδιο.....!

-Ναι ;;; αλλά μονάχα εγώ δείχνω να κάνω κάτι για αυτό.....!

-Λέστερ αρνούμαι να ζω έτσι....αυτό δεν είναι γάμος....!

-Δεν είναι γάμος εδώ και χρόνια....! και εσύ ήσουν όλο χαρά που δεν μιλούσα μα τώρα άλλαξα.....! τώρα την ...πάιζω όταν ερεθίζομαι γιατί εσύ δεν βοηθάς καθόλου...

-Νομίζεις ότι μόνο εσύ έχεις σεξουαλικά απωθημένα ;

-Τότε έλα μωρό μου είμαι έτοιμος....!

-Μη μου κολλάς Κύριε,ξέρεις ότι μπορώ να πάρω διαζύγιο σε χρόνο μηδέν..

-Με ποιά αιτία ;; δεν είμαι μέθυσος....! δεν ξενοπηδάω...! δεν σε χτυπάω....! ούτε καν σε αγγίζω, από τότε που σαφώς έδειξες ότι δεν με θεωρείς καν απαραίτητο. Αλλά εγώ σε στήριξα....! Ο Νόμος λέει οτι δικαιούμαι τα μισά απ όσα έχεις τώρα.

-...........................

-Λοιπόν, για αυτό κλείσε το φως πριν ξανακοιμηθείς...!!

"Είναι ωραίο να βλέπεις ότι μπορείς να ξαφνιάζεις τον εαυτό σου....και αναρωτιέσαι τι άλλο ξεχασμένο μπορείς να κάνεις..."


"Επιτυχία" λοιπόν.....! τι ωραία λέξη.....! τι είδωλο....τι φετιχ για μια μεσοαστική κοινωνική τάξη.....!

για να δούμε το περιτύλιγμα σε έναν και μοναδικό διάλογο:

-Χωρίζουμε με τη Γυναίκα μου, πιστεύει ότι με απασχολεί μονάχα η καρριέρα μου...λες και η φιλοδοξία είναι κάτι σαν μειονέκτημα. Επωφελήθηκε όμως από τη ζωή που της πρόσφερε η επιτυχία μου.....!

-Δείχνατε τόσο ευτυχισμένοι προχθές στο πάρτυ......

-Πες με τρελό, αλλά η φιλοσοφία μου για να είσαι ευτυχισμένος είναι να προβάλεις συνεχώς μια εικόνα επιτυχίας"


Ο Αντιπροσωπευτικός διάλογος "αξιών" ανάμεσα στον BUDDY, εμπορικό συνεργάτη της CAROLYN  και την ίδια ....εντυπωσιασμένη τόσο που το επόμενο διάστημα να ζει το ...σεξουαλικό της απωθημένο μαζί του..


alt


alt


-Πως είναι η JANE ;

-Τι θέλεις να πεις ;

-Θέλω να πω.......πως είναι η ζωή της ; είναι ευτυχισμένη ; είναι δυστυχισμένη ; θα ήθελα καιρό να ξέρω αλλά ποτέ δεν θέλει να μου πει τίποτα....

-Είναι πραγματικά ευτυχισμένη...νομίζει πως είναι ερωτευμένη

-Μπράβο της.....

-Εσύ πως είσαι ;

-Πάει πολύς καιρός από τότε που κάποιος με ρώτησε για αυτό.......είμαι υπέροχα.....! είμαι υπέροχα.......""Η Ζωή σου όλη λένε ότι περνάει μπροστά στα μάτια σου μια στιγμή πριν πεθάνεις........πρώτα απ' όλα αυτή η στιγμή κάθε άλλο παρά στιγμή  είναι.....! συνεχίζεται για πάντα.......σαν ωκεανός χρόνου.....για μένα ήταν μια νύχτα στην κατασκήνωση προσκόπων, που έβλεπα τα πεφτάστερα, τα κίτρινα φύλλα των δέντρων που έπεφταν στο δρόμο μας, τα χέρια της γιαγιάς μου και το δέρμα της που έμοιαζε με χαρτί, και η πρώτη μου φορά που είδα το ολοκαίνουργιο firebird του ξαδέλφου μου του Τόνυ, Και η JANE......ναι η JANE.....και η CAROLYN.....Μπορούσα να τσαντιστώ πολύ με αυτό που μου συνέβη, μα ........πως να θυμώσεις όταν υπάρχει τόση ομορφιά στον κόσμο.....συχνά νιώθω ότι τη βλέπω όλη μαζί και δεν την αντέχω, γεμάτη η καρδιά μου σαν μπαλόνι έτοιμο να σκάσει, και μετά θυμάμαι να χαλαρώσω, και παύω να προσπαθώ να κρατηθώ από αυτήν.....και μετά κυλάει μέσα μου σαν βροχή....και δεν νιώθω τίποτα άλλα παρά μονάχα ευγνωμοσύνη.........για κάθε χαζή στιγμή της μικρής ζωής μου..

Είμαι σίγουρος ότι δεν καταλαβαίνετε τι λέω.....αλλά μην ανησυχείτε....μια μέρα θα καταλάβετε....."


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


KEVIN SPACEY σε Α' ΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ σαν LESTER BURNHAM


alt

Ο Αμερικάνος Ηθοποιός εδώ πραγματικά σε ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΖΩΗΣ......!!! Δεν έχουμε δει τον μεγάλο αυτό Ηθοποιό σε τέτοια επίπεδα ερμηνείας, συναισθηματικής έντασης και απλότητας.

Απόλυτα δικαιωματικά η ερμηνεία αυτή, σταθμός στην καριέρα του, τον οδηγεί σε OSCAR Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ, σε ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΧΡΥΣΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ, σε BAFTA ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ για το LONDON CRITICS FILM FESTIVAL, ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΞΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ για το ΡΩΣΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ και τόσα μα τόσα άλλα βραβεία...

Ο ρόλος του στην πορεία εξέλιξης της ταινίας "βαραίνει" όλο και περισσότερο. Συναισθηματικά στην αρχή, βρίσκει τη διέξοδο να εκφραστεί με μοναδικό τρόπο έχοντας κάνει αποφασιστικά τη δική του "επανάσταση" τονίζοντας την παρουσία της οντότητάς του σαν άνθρωπος.

Τι να πρωτοπείς για την ερμηνεία του SPACEY ; Γλυκός, οργισμένος, ερωτευμένος, εκστασιασμένος από την νεαρή συμμαθήτρια της κόρης του, ξαναγίνεται άντρας, ξανανιώθει την ερωτική φλόγα να φουντώνει και να κυλάει μέσα του.

Εκπληκτικός στην ερμηνεία του στον απελπισμένο του αγώνα να επαναπροσεγγίσει ερωτικά τη Γυναίκα του....

Γλυκύτατος και στωικός για να παρακαλέσει μονάχα τη ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑ. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ στη στιγμή της ερωτικής επαφής με την ANGELA, μιας επαφής που ξεκινάει για να μην πραγματοποιηθεί ποτέ......!!

altalt


alt


alt


Η Στιγμή που ρωτάει για την ευτυχία της Κόρης του τη στενή της φίλη και παίρνει την απάντηση ότι είναι ευτυχισμένη, ο KEVIN SPACEY σας κάνει να μην τη λησμονήσετε ποτέ......!  τέτοια "εσωτερική" συναισθηματική απόδοση σε ένα και μοναδικό πρόσωπο δύσκολα πραγματικά βλέπεις.


ANNETTE BENING


στο Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ σαν CAROLYN BURNHAM

Γεννημένη το 1958 η Αμερικανίδα Ηθοποιός εδώ στο ρόλο της Συζύγου, Γυναίκας και Μητέρας κερδίζει επάξια με την εμφάνιση και ερμηνεία της:

OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ, Υποψηφιότητα ΧΡΥΣΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ, ΒΡΑΒΕΙΟ BAFTA Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ κάποια ενδεικτικά από τα "παράσημά" της σε ένα εξαιρετικά δύσκολο ρόλο που τον αποδίδει με απόλυτη επιτυχία.

Η Υστερική της προσωπικότητα και η πλήρης αφοσίωσή της στην ιδεοληψία του "λαμπερού" και του "επιτυχημένου", η ζωή της μονάχα ως "πωλήτρια" πολυτελών κατοικιών της έχει αφαιρέσει βήμα το βήμα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της ΓΥΝΑΙΚΑΣ και ΜΗΤΕΡΑΣ.

alt


alt


Η Εξωτερική της λαμπερή εμφάνιση δεν της δίνει την αναγκαία εσωτερική της γαλήνη....

Βήμα το βήμα, μετράει σοβαρές ήττες στην προσωπική της ζωή. Αντιλαμβάνεται τραγικά ότι ο σύζυγός της αναζητά την ερωτική ηδονή στον αυνανισμό, διαβλέπει το κενό τους, αντιλαμβάνεται και νιώθει και η ίδια την ανάγκη να ξανανιώσει την ερωτική ηδονή και τη βρίσκει στο νέο "είδωλό" της, έναν "εξαίρετο" ...star των πωλήσεων και εραστή μάλλον της καριέρας παρά της ίδιας...

Ο "KING" των ...πωλήσεων μπορεί να κάνει έρωτα καλά αλλά αφήνει την CAROLYN εντελώς ακάλυπτη στο τέλος...


alt


alt


"Χάνει" την κόρη της, υφίσταται ήττα και απώλεια και σαν ΜΗΤΕΡΑ και όταν ξανανιώθει το σπίρτο της ΗΔΟΝΗΣ από την προσέγγιση του ΣΥΖΥΓΟΥ της, τη κρίσιμη στιγμή .......φοβάται μήπως η μπύρα  που κρατάει ο άντρας της ....καταστρέψει τον ακριβό της καναπέ...

Είναι ερμηνευτικά όμορφη, είναι εκδηλωτική, λαμπερή, γίνεται "εμπορική" γιατί έτσι "πρέπει" αλλά σταδιακά αναδύει τη ΘΛΙΨΗ που βασιλεύει μέσα της ώς τη στιγμή που αποφασίζει να "ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ"........

Κραδαίνοντας λοιπόν ένα όπλο, στα έσχατα της ήττας της ουρλιάζει  "ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ....ΘΥΜΑ......ΛΕΣΤΕΡ.....ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΘΥΜΑ......" οδεύοντας σε μια ίσως ακόμα μεγαλύτερη.......

Είπαμε:     ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.....!


alt


alt


THORA BIRCH

στο ρόλο της νεαρής κόρης JANE BURNHAM

Γεννημένη το 1982 η Αμερικανίδα γλυκύτατη Ηθοποιός, στο ρόλο της έφηβης νεαρής Κόρης, είναι αφοπλιστικά εκπληκτική....!

alt

Ο Συνδυασμός του εφηβικού με το γνήσια εκφρασμένο ερωτικό κινείται ερμηνευτικά σε πολύ υψηλά όρια για την νεαρή ηθοποιό.

Μια "κακομαθημένη" έφηβη μιας πλούσιας μεσοαστικής Οικογένειας, με όλα τα υλικά καλούδια στα χέρια της αλλά με ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ των γονιών της στη ζωή της, αναζητά ένα ΣΤΗΡΙΓΜΑ.....! Αναζητά έναν ΧΑΜΕΝΟ ΠΑΤΕΡΑ σαν υπόδειγμα που δεν βλέπει.

alt


alt


Αν και η ίδια έχει άμεση συμβολή στην "ισοπέδωσή" του αυτό ακριβώς το στιβαρό και συγκροτημένο πειθαρχικό υπόβαθρο το αναζητά με πάθος.

alt

alt

Η Ανάγκη της να υποκαταστήσει αυτό που της λείπει από τους γονείς της, το βρίσκει συναισθηματικά κατά πρώτον και ερωτικά κατά δεύτερον στον νεαρό γείτονά της RICKY FITTS, που γίνεται για αυτήν ο νέος της "φάρος" και σημείο αναφοράς της ζωής της.

Γλυκύτατη, εκφραστική, στιγμές στην ταινία ψυχρή, ίσως υπέρμετρα σκληρή από την άγνοιά της να δει πιο βαθιά, λογικό άλλωστε.

Η THORA BIRCH κατορθώνει και κλείνει με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ την νεαρή JANE....

altΗ Συγκλονιστική της ερμηνεία της δίνει ΒΡΑΒΕΙΟ BAFTA ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ στην ταινία, και επίσης πολλά ακόμα βραβεία στην ηλικία μόλις τότε των 17 ετών.....!


WES BENTLEY


στο ρόλο του νεαρού RICKY FITTS


alt


alt


Γεννημένος το 1978 ο Αμερικάνος νεαρός εδώ υποδέυται τον νεαρό γείτονα RICKY FITTS, τον άνθρωπο που θα εμπνεύσει, δώσει αγάπη, έρωτα και τρυφερότητα.

Τα λαμπερά του μάτια, η εξτρεμιστικά "παρανοΪκή" του εμφάνιση και αυτό το συγκλονιστικό του βλέμμα είναι σημείο κλειδί και σύμβολου για την ταινία.

Με την κάμερά του ανά χείρας, στις δύσκολες και κρίσιμες ώρες, είναι αυτός που συμβολίζει το "ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ" σε όλο το δημιούργημα.

Αναλύει, παρατηρεί, ένα άγρυπνο μάτι, χαμένο στο δικό του κόσμο, "φευγάτος" εντελώς αλλά συνάμα τόσο μα τόσο τρυφερός μέσα στην εκφραστική του σκληρότητα.


altalt

Η Σκηνή της περιγραφής του βίντεο με το κομμάτι του χάτρινου σκουπιδιού στη δίνη του αγέρα είναι όλα τα λεφτά καθώς και το παντελώς εξώκοσμο βλέμμα με το οποίο αποδίδει ύστατο χαιρετισμό στον "πεθερό" του LESTER έχοντας καταλάβει στην ουσία το πόσο ευτυχισμένος φεύγει...

Κερδίζει Υποψηφιότητα για BAFTA βραβείο υποστηρικτικού ρόλου, παίρνει ΒΡΑΒΕΙΟ SCREEN ACTORS GUILD Υποστηρικτικού ρόλου, και δεκάδες άλλα βραβεία για την εμφάνισή του.

MENA SUVARI

στο ρόλο της νεαρής ANGELA HAYES

Γεννημένη στα 1979 στις ΗΠΑ η πανέμορφη και λαμπερή Ηθοποιός εδώ σε ένα ρόλο "διπλό" που καθηλώνει με τη δυνατότητά της να τον δώσει και να τον εκφράσει.


alt


alt


Η Μία της όψη αυτής της "χαζής" και "πρόστυχης" νεαρής μαθήτριας που αναζητά με υπαρξιακό άγχος το ρόλο της ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΛΟΛΙΤΑΣ στις σχέσεις της και τα πρότυπά της.

Μια νεαρή που που η ερμηνευτική της στοχεύει να δώσει την νεαρή που υπαρξιακά δεν θέλει με τίποτα να είναι μια "συνηθισμένη" κατά την άποψή της έφηβη. Μια "αβγαλτη".....!  Στην παρέα της και στην κολλητή της JAΝΕ εμφανίζεται αδίστακτη νυμοφανής νεαρή που "τα κάνει όλα", που "τα θέλει όλα" και "δεν διστάζει για τίποτα".

"Την πέφτει" ωμά και στα ίσια στον πατέρα της φίλης της τον LESTER, τον μαγεύει, τον ανασταίνει ερωτικά φαντασιακά.....

Αυτό είναι το ένα της πρόσωπο, το εξωτερικό.....!


alt


alt


Αλλά ....είπαμε:     ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ......!!!

Κάτω από το ένδυμα της πρόστυχης Λολίτας κρύβεται κάτι άλλο.....!!!! κάτι εκπληκτικό, κάτι συγκλονιστικό, κάτι τόσο μα τόσο τρυφερό που μας αποκαλύπτεται με τρόπο που ερμηνευτικά η SUVARI το δίνει συγκλονιστικά ερμηνευτικά στο φινάλε......

Το άλλο της πρόσωπο.....! η μεγάλη της αλήθεια που με τόσο ....κόπο και τρόπο έκρυβε........αυτή η μεγάλη και πανάκριβη αλήθεια βγαίνει με ένα τρόπο που σε κάνει να την κλείσεις στην αγκαλιά σου για πάντα ναι.....! για πάντα...


altBAFTA ΒΡΑΒΕΙΟ Υποστηρικτικού ρόλου για την εξαίρετη Αμερικανίδα.....! SCREEN ACTORS GUILD ΒΡΑΒΕΙΟ επίσης.

CHRIS COOPER

στο ρόλο του Συνταγματάρχη FRANK FITTS

Γεννημένος το 1951 ο εξαίρετος Αμερικάνος επίσης ηθοποιος, ωωωωωω, ναι....! μας δίνει εδώ μια συγκλονιστική ερμηνεία με πρωτοφανές πάθος, ορμή, έκφραση.


alt


Είναι στρατιωτικός καρριέρας, Συνταγματάρχης, Φασίστας, νοσταλγός του Χίτλερ, οικογενειάρχης με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο που λειτουργεί μέσα στο ίδιο του το σπίτι, στη συμπεριφορά του απέναντι στη γυναίκα του αλλά κύρια εδώ στο έργο τονίζεται ο ρόλος και η λειτουργία του σαν Πατέρας.


alt


Ο CHRIS COOPER εδώ στην ταινία είναι η απόλυτα ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ που ολόγυρά του ανατρέπεται το σύμπαν ακόμα και το ίδιο το προσωπικό του οικοδόμημα.

Ομοφοβικός μέχρι υστερίας, εκφράζεται με μίσος για τους "πούστηδες" που κατέκλυσαν την κοινωνία, περνάει την άποψή αυτή στον ίδιο του το γιό, αδιαφορεί παντελώς για τη γυναίκα του, αγαπάει και λατρεύει τα όπλα του...

Τον παρατηρούμε να διαβαίνει το δικό του δρόμο μαρτυρίου, παρακολουθώντας το γιό του, που κάτι τον χαλάει στη συμπεριφορά του αλλά και στην περιστασιακή "ανεξήγητη" για αυτόν σχέση που έχει με τον γείτονά του LESTER..


alt


Ο CHRIS COOPER στο ρόλο του ΠΑΤΕΡΑ ΑΦΕΝΤΗ κατρακυλάει στην άβυσσο καθώς γίνεται ο ίδιος καταλύτης στην εξέλιξη του έργου, αναζητώντας στον LESTER τον ....πιθανό, κατά φαντασία του, εραστή του γιού του.......

εκτός αν.........εκτός αν..........αλλά..........τίποτα δεν είναι όπως ...φαίνεται....

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ......!!!!!

Η Στιγμή της αλήθειας δεν την αντέχει ο CHRIS........δεν την αντέχει ο Αδέκαστος συνταγματάρχης FITTS και ο τρόμος μπροστά στην αποκάλυψη καθίσταται .......ανεξέλεγκτος.....


alt


alt


Η Ερμηνεία του CHRIS COOPER είναι για δύσκολα πράγματα και καλά κρυμένα αισθήματα. Είναι συγκλονιστικός και στο τέλος δεν ξέρεις αν είναι ο άνθρωπος που σου προκαλεί Τρόμο και Δέος ή πραγματικά Οίκτο......

PETER GALLAGHER

στο ρόλο του BUDDY KANE

Γεννημένος το 1955 ο επίσης εξαίρετος Αμερικάνος ηθοποιός εδώ υποδύεται τον "αστέρα" των πωλήσεων και εκφραστή της καριέρας και της εξωτερικής επιτυχίας των ανθρώπων.


alt

alt


alt


Πραγματικά όμορφος, γοητευτικός σαν άντρας, με όλα εκείνα τα λαμπερά εξωτερικά στοιχεία που του δίνουν τον αέρα να κερδίζει τις εντυπώσεις και να αιχμαλωτίζει τις Γυναίκες που αρέσκονται στο "φαίνεσθαι".

Εξαίρετη ερμηνεία γεμάτη αληθοφάνεια και έκφραση από τον PETER GALLAGHER, είναι αυτός που θα αιχμαλωτίσει το βλέμμα αλλά θα τραβήξει επάνω του σαν μαγνήτη υπαρξιακά και ερωτικά την CAROLYN που στον άντρα αυτό ξαναζεί σεξουαλικά τα απωθημένα της αλλά την ύστατη ώρα και στιγμή που θα αναζητήσει το κάτι παραπάνω συναντά και εκεί την απόγνωση......

ALLISON JANNEY

στο ρόλο της BARBARA FITTS συζύγου του Συνταγματάρχη και μητέρας του RICKY

H εξαίρετη Αμερικανίδα ηθοποιός γεννημένη το 1959 εδώ, παρά την φαινομενική της σιωπή στο έργο, είναι μια τραγική ευνουχισμένη παντελώς Μητέρα και Γυναίκα, που ζώντας στη σκιά του αφέντη στρατιωτικού συζύγου, στερείται κάθε είδους αυτόνομης ύπαρξης.

Δεν μιλάει, δεν εκφράζεται, δεν έχει καν το δικαίωμα να δει κάτι δικό της στην τηλεόραση, δέχεται παθητικά τα πάντα, υπομένει τα θέλω του συζύγου της και φτάνει στο μαρτυρικό αποχαιρετισμό του γιού της.


altalt


alt


Μια ερμηνεία στωικά "σιωπηρή" και μαρτυρικά καπιεσμένη.....που εντείνει το συναισθηματικό σφίξιμο στον θεατή.

Πραγματικά υπέροχη

Η ΜΟΥΣΙΚΗ

O Συνθέτης της ταινίας, Αμερικάνος THOMAS NEWMAN, δεν είναι μήτε χθεσινός μήτε περαστικός από τον Κινηματογράφο.

Έχει  γράψει τη Μουσική στην ταινία "ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΕΜΟ", αργότερα στο "WALL-E" το 2008, καθώς και στο άκρως εμπορικό και πανέμορφο μουσικά "SKYFALL" το 2012

Το 1999 στο "AMERICAN DREAM" φτιάχνει μια μουσική που γενικά δεν συνηθίζεται αφενός, αλλά και που στα "καυτά σημεία" έντασης και κορύφωσης της ταινίας είναι συγκλονιστικά μελωδική και απαλή.

Έχοντας έναν ρυθμό παράξενο στα ξεκινήματά της, σε πάει στο αποθεωτικό φινάλε με ένα τρόπο συγκλονιστικό..Σε ένα τρόπο που συμβάλλει μουσικά σε μια μακρινή απαλή "σιωπηρή" μουσική που αναδεικνύει αυτό που γίνεται στο κόσμο των ανθρώπων.

Η Μουσική του στην ταινία γίνεται Υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ. Κερδίζει το BMI FILM AND TV AWARDS,


alt


ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ.......

Το φινάλε του "AMERICAN BEAUTY" επερχεται σαν Κάθαρση ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ..

Η Ατις και η Λύτρωση καταφτάνει με ένα τρόπο απίστευτα συνθετικό, δοσμένο μέσα από ένα σκηνοθετικό σκηνικό puzzle όπου οι σκηνές, εντελώς χωριστές και παράλληλες, ενώνονται στην κορύφωση και επικεντρώνονται εκεί που τα ΠΡΟΣΩΠΑ πλέον αποκαθάρονται, όπου η ΑΛΗΘΕΙΑ λάμπει, όπου ΟΛΟΙ Γίνονται αυτό που πραγματικά ΕΙΝΑΙ και όχι αυτό που ...ήθελαν να είναι και να φαίνονται...

Αλλά όπως πάντα στην ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ο κεντρικός ήρωας φτάνει στην κορύφωση μέσα από ένα τραγικό δρόμο για αυτόν αλλά και για τους άλλους γύρω του.....

Οι εναλλαγές στους χαρακτήρες την ώρα της ύστατης κρίσης σε κάνει να "μην πιστεύεις" όσα βλέπεις, να μην φαντάζεσαι τι κρύβονταν πίσω και κάτω από "καλά κρυμμένα μυστικά"....


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Το "AMERICAN BEAUTY" στον κόσμο των Κινηματογραφικών forums και Festivals πέρασε σαν μια "καταιγίδα" Τέχνης....!

Ο Γενικότερος καλλιτεχνικός αλλά μαζί και κοινωνικός θόρυβος που προκάλεσε έκανε πάταγο....!

96 (Ενενήντα έξι......δεν διαβάσατε λάθος..) ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ και 74 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ....

Πως είπατε ;;;; και να πείτε ότι η ταινία είχε ..καθεστωτική αβάντα ; δεν θα το έλεγα καθώς τράβαγε τα άσχημα και τα άθλια κάτω από το χαλί της πολυτελούς Δυτικής οικογένειας.

Τι να προσπαθούμε τώρα να αριθμούμε από όλα αυτά τα βραβεία. Δεν υπήρξε συντελεστής της Κινηματογραφικής αυτής δημιουργίας που να μην βραβεύθηκε κάπου.

 

 • 5 OSCAR : ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, Α' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

 • 2 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ OSCAR : Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

 • 3 ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ:  ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ, ΣΕΝΑΡΙΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

 • 6 ΒΡΑΒΕΙΑ BAFTA (ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, Α' ΑΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ, EDITING, KAΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

 • 7 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ BAFTA

 • BΡΑΒΕΙΟ CESAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

 • ΒΡΑΒΕΙΟ LION ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 • ΒΡΑΒΕΙΟ DAVID DONATELLO ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Αυτή Φίλες και Φίλοι είναι η "ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ".......

Το "AMERICAN BEAUTY"

Ένα ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ, ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ.....

Ένα δράμα που σου δίνει μια λύτρωση και ένα σκληρό μάθημα στα τελευταία λόγια του KEVIN SPACEY θωρώντας αφ' υψηλού την όλη ζωή του...

"....πως να θυμώσεις όταν υπάρχει τόση ομορφιά στον κόσμο.....συχνά νιώθω ότι τη βλέπω όλη μαζί και δεν την αντέχω. Γεμάτη η καρδιά μου σαν μπαλόνι έτοιμο να σκάσει, και μετά θυμάμαι να χαλαρώσω, και παύω να προσπαθώ να κρατηθώ από αυτήν.....και μετά κυλάει μέσα μου σαν βροχή....και δεν νιώθω τίποτα άλλα παρά μονάχα ευγνωμοσύνη.........για κάθε χαζή στιγμή της μικρής ζωής μου..

Είμαι σίγουρος ότι δεν καταλαβαίνετε τι λέω.....αλλά μην ανησυχείτε....μια μέρα θα καταλάβετε....."1948-1960: οι ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ σε ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,
ας πιάσουμε πάλι σήμερα το γαϊτανάκι της .....αριθμητικής και της στατιστικής για τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Το Φθινόπωρο είχαμε ανεβάσει ένα θέμα με τα 20 Κορυφαία σε ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ φιλμ του Ελληνικού Κινηματογράφου

εδώ:    Είχαμε τονίσει τότε ότι είναι παντελώς άνισο και δεν έχει ουδεμία αντικειμενικότητα να συγκρίνεις το Κινηματογραφικό κοινό του 1960 με αυτό του 1970, του 1980 και εντεύθεν..

Τα κριτήρια είναι εντελώς διαφορετικά και δεν μπορείς να συγκρίνεις την εμπορική συμπεριφορά ενός κοινού στα 1960 με αυτά του 1980. Μήτε πληθυσμιακά, μήτε κοινωνικά, μήτε αισθητικά.
Και είναι λογικό καθώς κάθε φορά, κάθε ας πούμε περίοδο, φωτογραφίζουμε εντελώς διαφορετικές κοινωνίες, ερεθίσματα, τεχνοτροπίες και στο κάτω-κάτω γούστα και καλλιτεχνικά πρότυπα.

Για να είμαστε λοιπόν συγκεκριμένοι οφείλουμε να πούμε ότι το "εν δυνάμει" Κινηματογραφικό κοινό του 1950-60 δεν είχε την ίδια δυνατότητα πρόσβασης στον Κινηματογράφο με το κοινό του 1970-80.

Σήμερα λοιπόν θα σταθούμε στην ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 1948-1960 

Θα δούμε ποιες ήταν οι Κινηματογραφικές ταινίες και δημιουργίες που συγκίνησαν περισσότερο εκείνη την εποχή σαν ΠΡΟΒΟΛΕΣ από τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Τα στοιχεία που θα παραθέσουμε αναφέρονται σε ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ στις ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ και όχι γενικότερα σε όλη την Ελλάδα.

Πάμε λοιπόν να δούμε τις TOP 10 πιο "Εμπορικές" ταινίες εκείνης της περιόδουΝο. 10


"Η ΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ"  1957  142.459 εισητήρια

Η Θρυλική κωμωδία του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ σε σενάριο δικό του
με τους εκπληκτικούς:

ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

alt


alt

Η γλυκιά αυτή ηθογραφία εκείνης της εποχής με το εφεύρημα του αλάνθαστου ......κανατιού ως μέσο ...προξενιού και συνάντησης, άρεσε και αγαπήθηκε από το κοινό εκείνης της εποχής με το δίδυμο των μεγάλων πρωταγωνιστών να είναι απίστευτοι και απολαυστικοί.

alt


alt


Νο. 9


"ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΟΥΝ"  1951  148.300 εισητήρια

Και πάλι ο εκλεκτός μας Σκηνοθέτης και δημιουργός ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ συγκεντρώνει επάνω του τα βλέμματα του κοινού στον γλυκύτατη αυτή αισθηματική δημιουργία με πολύ τρυφερές ερμηνείες.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ, ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ, ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΥΤΑ, ΚΟΥΛΗΣ ΣΤΟΛΙΓΚΑΣ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

alt


alt

Για τη χρονιά που γυρίστηκε η ταινία και προβλήθηκε, στα 1951, μια πολύ δύσκολη περίοδο, η αποδοχή της από το Κοινό θεωρείται πολύ μεγάλη ΕΠΙΤΥΧΙΑ πραγματικά για μια ταινία που σήμερα ειδικά δεν μας είναι ευρέως γνωστή.

alt

alt
Νο. 8

"ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ"  1952   151.058 εισητήρια

Και εδώ πάμε σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, στην αυγή της δεκαετίας που παρατηρούμε με μια επίσης ταινία που έμεινε θρυλική για τον Κινηματογράφο μας.

Και η τρίτη αυτή ταινία επίσης δημιουργία του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ σε δικό του διασκευασμένου σενάριου πάνω στο αρχέτυπο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Εδώ το μεγάλο μας καλλιτεχνικό ζευγάρι:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ, ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ σε μια μεγάλη επιτυχία ενός έργου που επαναλήφθηκε αργότερα.
Μαζί τους οι:  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ, ΚΑΙΤΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΙΡΗ ΛΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

alt


alt


alt

Ερμηνείες που πραγματικά έμειναν "σχολείο" ηθοποιίας με ένα σενάριο που γεμίζει φρεσκάδα, αγωνία, ανατροπές....


Νο. 7

"Η ΑΓΝΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ"  1952  165.475 εισητήρια

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950, τελικά αποδεικνύονται "χρυσά" στο θέμα των εμπορικών επιτυχιών στον Κινηματογράφο μας.

Εδώ έχουμε ένα από τα κορυφαία "μελό" του Ελληνικού Κινηματογράφου, που πραγματικά συγκίνησε και άφησε εποχή στον Κινηματογράφο μας.

alt

Ένας άλλος μεγάλος του Κινηματογράφου μας, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ, γράφει και σκηνοθετεί μια ταινία γεμάτη συναίσθημα, πόνο και στιγμές έντονης ανθρώπινης φόρτισης.

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ συμβάλλει με τη δική του υπέροχη μουσική στην αποδοχή της ταινίας.

Συγκλονιστική η ερμηνεία της ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ σε ένα ρόλο σταθμό της για τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Δίπλα της ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ και οι:  ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ, ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΣΙΟΣ
alt


alt


Νο. 6

"ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ"   1951  178.562 εισητήρια

Οι επιτυχίες του 1951 συνεχίζονται κατά ....ριπάς και αυτή τη φορά με μια ακόμα ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ σε σενάριο ΚΙΜΩΝΟΣ ΣΠΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Συντελεστές που δεν είναι ευρέως γνωστοί στον μετέπειτα Κινηματογράφο μας.

alt

Η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ "εισβάλλει" στο Κινηματογραφικό κοινό με τρόπο που εκείνη μοναδικά και αισθαντικά γνωρίζει, στην Δραματική αυτή ταινία στο απόηχο του μεγάλου πολέμου. 

Δίπλα της οι: ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΙΣΚΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΧΑΛΚΟΥΣΗ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ

alt
Νο. 5

"ΤΟ ΣΩΦΕΡΑΚΙ"   1953   190.589 εισητήρια

Εδώ πάμε σε μια ταινία που κάνει το δικό της ποιοτικό "άλμα" στην αποδοχή στο Κοινό.

Μιλάμε για μια ταινία γεμάτη ένα γλυκύτατο ανθρώπινο ΧΙΟΥΜΟΡ που συνδυάζει έντονα ΚΩΜΙΚΑ στοιχεία δοσμένα με απαράμιλλο τρυφερό τρόπο.

Δημιουργός ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ σε σενάριο επίσης δικό του.

alt

Ο ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ μεγαλουργεί στην κυριολεξία στο όλο έργο έχοντας τα ερμηνευτικά πρωτεία σαν το ...θρυλικό σωφεράκι.

Δίπλα του η εξαίρετη ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ και μαζί τους οι:

alt

ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ, ΛΕΛΑ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, ΘΑΝΟΣ ΤΖΕΝΕΡΑΛΗΣ, ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ, ΕΛΣΑ ΡΙΖΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΒΟΥΣΙΑΝΟΣ

alt

Οι ατάκες του ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ απερίγραπτες.......!!!! η αίσθηση του χιούμορ του δεν έχει προηγούμενο, το στυλ του γράφει ιστορία. Οι εικόνες της ΑΘΗΝΑΣ εκείνης της εποχής πραγματικά θυμίζουν πολλά κάτι σαν ζωγραφιά.

alt


alt


Για παράδειγμα δείτε εδώ την ....λεωφόρο ΣΥΓΓΡΟΥ στις εικόνες της ταινίας....!!! για να αντιληφθείτε το ...ιστορικό της σήμερα μέγεθος..Νο. 4

"ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ"   1951  194.493 εισητήρια

Εδώ ξαναγυρίζουμε πάλι στα 1951 με μια ταινία που επίσης σε εμάς σήμερα δεν είναι ευρώς γνωστή από τις λεγόμενες "κλασικές" αλλά διαπιστώνουμε ότι είχε ευρύτατη αποδοχή από το κοινό.

Μια δημιουργία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΕΡΒΟΥ σε σενάριο ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

alt


Μια πρωτότυπη σύλληψη σεναριακά για την εποχή που αγαπήθηκε πάρα πολύ από το κοινό καθώς περιγράφει τις περιπέτειες μιας νεαρής κοπέλας που για να βρει δουλειά σαν σωφέρ μεταμφιέζεται σε ...άντρα.

alt

alt

Στον κεντρικό ρόλο η γλυκύτατη ZINET ΛΑΚΑΖ

πλάι της οι: ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΙΣΚΟΣ, ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΜΑΡΩ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ, ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Μια πολύ τρυφερή κομεντί που αγαπήθηκε και σαν θέμα και σαν ερμηνεία

Νο. 3

"ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ"   1955  208.410 Εισητήρια

Μπαίνοντας στην πρώτη τριάδα των πιο εμπορικών ταινιών 1948-1960, βλέπουμε ότι η ΘΡΥΛΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ σπάει το φράγμα των 200.000 εισητηρίων, 

alt


Το μεγάλο ζευγάρι του Κινηματογράφου και της Τέχνης μας: ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ αιχμαλωτίζει το κοινό, τις καρδιές μας, τα συναισθήματά μας κερδίζοντας την μεγάλη αγάπη του κοινού της εποχής αλλά και των μετέπειτα χρόνων.

alt

alt

Από τις σκηνές παρελαύνουν και λάμπουν μεγάλοι, τεράστιοι ηθοποιοί όπως οι:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ, ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΡΑΤ, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ, ΖΩΡΑΣ ΤΣΑΠΕΛΗΣ, ένα επιτελείο που προκαλεί ίλιγγο ερμηνευτικό πραγματικά σε μία από τις θεωρούμενες καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου.

alt


alt


alt


altΝο. 2

"ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ' ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ"  1959  239.530 εισητήρια

ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ πανταχού παρών......!!!! σε μια γελαστή, γεμάτη φρεσκάδα αλλά και άπειρα αιχμηρότατα, όπως το συνήθιζε, ο μεγάλος δημιουργός Ταξικά κοινωνικά μηνύματα, κωμωδία που σάρωσε για την εποχή της και όχι μόνο.

Εκείνη την περίοδο για μια δεκαετία έμεινε 2η σε εμπορικότητα και φυσικά αποτελεί ένα είδος "MUST" στα Κινηματογραφικά μας δρώμενα.

alt

alt


alt

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ και ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ δένουν έναν εκπληκτικό δίδυμο ερμηνείας, ο καθένας με διαφορετικά μηνύματα και περάσματα.

Μαζί τους ένα τεράστιο επιτελείο εξέχοντων Ηθοποιών μας που ακόμα και σήμερα έμειναν "ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ" άνθρωποι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΡΒΙΗΛΙΔΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΟΡΙΔΗΣ, ΜΑΡΙΚΑ ΚΡΕΒΒΑΤΑ, ΜΕΛΠΩ ΖΑΡΟΚΩΣΤΑ και τόσοι μα τόσοι άλλοι

alt

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ σε μια ανάλαφρη μουσική ενδυμασία φτιάχνει αυτό που αρμόζει ακριβώς στο κλίμα της ταινίας

Ενώ οι διάλογοι του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ και τον ...εντεταλμένο Γυμνασιάρχη "Βεβαίως-Βεβαίως"...ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΑΓΑΝΕΑ για το ρόλο του εκπαιδευτικού και όχι του εμπόρου έχουν μείνει ιστορία......! όπως επίσης το "μπάσιμο" του καθηγητή στην κακομαθημένη πλούσια νεαρή μαθήτρια, δείγμα της προσωπικότητας του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ.

altΣτην ΚΟΡΥΦΗ

Νο. 1

Μια ταινία θρύλος που σημάδεψε ιστορικά την εμφάνιση ενός ΜΕΓΑΛΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ μας, θεατρικά αλλά και κινηματογραφικά.

"Ο ΜΕΘΥΣΤΑΚΑΣ"   1950    304.438 Εισητήρια (!!!)

αριθμός ρεκόρ απλησίαστο για την δεκαετία 1948-1960 που καμία ταινία δεν κατάφερε να προσεγγίσει......!

Δημιούργημα του ανθρώπου που η τρυφερότητά του έμεινε χαρακτηριστική στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ  σε δικό του σενάριο

alt


alt

Σε ΜΟΝΤΑΖ του ίδιου του ΦΙΛΟΠΟΙΜΕΝΑ ΦΙΝΟΥ (!!!), δια χειρός του, σε Κινηματογράφιση του JOSEPH HEPP, Μουσική του ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΔΗ και με τη φωνή του ΦΩΤΗ ΠΟΛΥΜΕΡΗ να γεμίζει τα στενά της ΠΛΑΚΑΣ απογειώνοντας αισθητικά την ταινία

Ο "ΜΕΘΥΣΤΑΚΑΣ" ανέδειξε έναν ΗΘΟΠΟΙΟ ΘΡΥΛΟ για τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, τον μεγάλο 

ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ

alt

σε ένα ρόλο-πρότυπο που κανείς δεν μπόρεσε να ακολουθήσει στις δεκαετίες, σε μια ερμηνεία σχεδόν ΤΑΥΤΙΣΗΣ που δύσκολα συναντάς σε ερμηνείες.

alt

Πλάι του στην ταινία οι:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ, ΜΠΙΛΛΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ, ΚΑΤΙΑ ΛΙΝΤΑ, ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΤΖΕΝΕΡΑΛΗΣ, ΡΑΛΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Μια μελό Ηθογραφία εποχής βασισμένη στην ταινία-χαρακτήρα που μπορεί να μην είναι η κορυφαία στιγμή του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, παρ΄όλα αυτά σημάδεψε το έργο του για την αγάπη του κοινού

alt


alt


alt


alt
Φίλες και Φίλοι,
ταξιδέψαμε μαζί σε πολύ παλιά χρόνια, στα πρώτα δόκιμα χρόνια του Ελληνικού Κινηματογράφου, της δεκαετίας 1950-60, τότε που μπήκαν οι στέρεες βάσεις του μετέπειτα οικοδομήματος.

Είδαμε τις 10 πιο εμπορικές ταινίες της εποχής για τη χρονιά που προβλήθηκαν σε Αθήνα-Πειραιά για να έχουμε μια "φωτογράφιση" των προτιμήσεων και των τάσεων του κοινού εκείνης της εποχής.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι άλλες ταινίες και δημιουργίες που ακουλουθούν και έπονται των αναφερομένων στερούνται της δικής τους ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ή ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ στα δρώμενα του Κινηματογράφου μας.

Κάθε άλλο μάλιστα.....!!

Ταινίες όπως "ΣΤΕΛΛΑ", "ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ", "Ο ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΤ'", "Ο ΔΡΑΚΟΣ", "Η ΚΑΦΕΤΖΟΥ" και τόσες μα τόσες άλλες, που εκείνο το timing δεν είχαν την εμπορική ανταπόκριση του κοινού ενώ στη συνέχεια εξακοντίστηκαν στο στερέωμα, δεν σημαίνει ότι υστερούν ποιοτικά σαν δημιουργίες και εμπνεύσεις.

Άλλωστε αγαπητές Φίλες και Φίλοι, η εμπορική ή όχι επιτυχία, μια δεδομένη στιγμή δεν κλείνει το κύκλο μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας καθώς εκείνη διαχέεται στη πορεία του χρόνου με την επιρροή της.

Σας ευχαριστώ για την σημερινή μας ...στατιστική αλλά και αναμνηστική βόλτα γεμάτη αναμνήσεις.....