Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JULES DASSIN: **ΦΑΙΔΡΑ** Στα Ανίερα Μονοπάτια του Έρωτα....

**ΕΡΩΤΑΣ**


Ένα ποτάμι λάβας που δεν πορεύεται στα ποτάμια της λογικής και τις νόρμες των ανθρώπων....

μια δύναμη ζωής που δεν λογάται φυλακισμένη σε νόμους, σε διατάξεις, σε "πρέπει" και "διότι"

ΕΡΩΤΑΣ.......Άναρχος......βαθύς......ανατρεπτικός.....επαναστάτης.....

μα συνάμαι και ΑΝΙΕΡΟΣ όταν αντιμάχεται τα οικοδομήματα των ανθρώπων και τα "νομικά" τους φτιασίδια..

Φίλες και Φίλοι

το CINEFIL έχει την Τιμή αλλά και το ρίγος με δέος μαζί να σας παρουσιάσει μία από τις πιο

ΕΡΩΤΙΚΕΣ και ΑΙΣΘΑΝΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


JULES DASSIN"ΦΑΙΔΡΑ"


Ένα Βίαιο Δράμα μιας Ανίερης Αγάπης.......


alt

Το θέμα:


Ένας Μεγαλοεφοπλιστής παντρεύεται την πανέμορφη και εκρηκτική ΦΑΙΔΡΑ. Μια γυναίκα γεμάτη φωτιά και ερωτισμό ηλιακά πολύ νεώτερή του. Ο Γιός του, ΑΛΕΞΗΣ, συναντά τη ΦΑΙΔΡΑ και τότε......η ΑΝΑΒΙΩΣΗ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ του ΕΥΡΥΠΙΔΗ ξανακυλάει βήμα το βήμα.....

Ο ΑΛΕΞΗΣ και η ΦΑΙΔΡΑ ερωτεύονται παράφορα και με πάθος......Ο Δρόμος στην "ΑΝΙΕΡΗ" κατά τις νόρμες των ανθρώπων σχέση ανοίγει διάπλατα μαζί με τους ασκούς του Αιόλου και τις πύλες της Κόλασης....

Βλέπεις......ο Έρωτας δεν χωράει πρωθύστερες σχέσεις και νομικές πράξεις, τις σαρώνει στο διάβα του. Όμως.......η δύναμη της επιβολής και του κοινωνικού status οδηγεί τους δύο Εραστές στον κατήφορο του Άδη μοιραία για όλους....


alt

alt

Το συγγραφικό βάθρο της Ταινίας


Ο Μεγάλος κλασικός δραματουργός και τραγωδός ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ γράφει τον δεύτερο "ΙΠΠΟΛΥΤΟ"

Εκεί η δεύτερη γυναίκα του ΘΗΣΕΑ, η ΦΑΙΔΡΑ, ερωτεύεται το ΓΙΟ του ΙΠΠΟΛΥΤΟ από τον πρώτο του γάμο με την Αμαζόνα ΑΝΤΙΟΠΗ.

Ο ΙΙΠΟΛΥΤΟΣ αποκρούει τον έρωτά της διαισθανόμενος το αδιέξοδο γεγονός που οδηγεί τη ΦΑΙΔΡΑ στην ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ.

Το γράμμα που αφήνει πίσω της η ΦΑΔΙΡΑ αναφέροντας του λόγους της αυτοκτονίας της γίνεται ΘΗΛΙΑ στο λαιμό του ΙΠΠΟΛΥΤΟΥ καθώς ο ΘΗΣΕΑΣ τον θεωρεί συνυπεύθυνο για το θάνατό της και τον καταράζεται. Ο ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ στην τραγική του φυγή πέφτει από το άρμα του και ακολουθεί τη ΦΑΙΔΡΑ στον άλλο κόσμο..........

Η Κορύφωση και η Κάθαρση της Ευρυπίδιας τραγωδίας....

Η Σημαντική διαφορά της ταινίας από την τραγωδία του Ευριπίδη είναι μονάχα ότι εδώ ο έρωτας του νεαρού προς τη ΦΑΙΔΡΑ είναι ΑΜΟΙΒΑΙΟΣ και όχι μονομερής.

alt

alt

O ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ JULES DASSIN παίρνει κυριολεκτικά από το χέρι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ, τους δίνει ζωή, τους εμφυσά το ΑΝΙΕΡΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ, βουτάει απόλυτα στις βαθύτατες εμπνεύσεις τους δημιουργικά και καλλιτεχνικά και σε μια ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ δίνει ένα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ που συγκίνησε το παγκόσμιο στερέωμα της έβδομης Τέχνης.

Η Ταινία κάνει ΠΡΕΜΙΕΡΑ τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ του 1962 καθώς έχει γυριστεί σε:

CHELSEA, LONDON. ALFA STUDIOS ATHENS, ΥΔΡΑ, ΠΑΡΙΣΙ, ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΠΕΙΡΑΙΑ, STUDIO DE BOULOGNE

alt

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΣΕΝΑΡΙΟ:  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ


alt


alt


Η Εξαίρετη αυτή Συγγραφέας, έχοντας στο ενεργητικό της και το σενάριο της "ΜΑΓΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ" του Κούνδουρου, το εξαίρετο Μυθιστόρημά της "ΤΑ ΨΑΘΙΝΑ ΚΑΠΕΛΑ" (1946), "ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ", "Ο ΑΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" κλπ μεταφέρει στην Οθόνη την ΤΡΑΓΩΔΙΑ του ΕΥΡΥΠΙΔΗ δίνοντάς της σάρκα και ψυχή σε μια παράλληλη σύγχρονη ιστορία.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:  MARGOT CAPELIER

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  JULES DASSIN

ΜΟΝΤΑΖ:  ROGER DWAYER

ΜΟΥΣΙΚΗ:  ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ: JOHAN SEBASTIAN BACH

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  JACQUES NATTEAU

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  ΘΕΩΝΗ ALDREDGE


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ στο ρόλο της ΦΑΙΔΡΑΣ

ANTHONY PERKINS στο ρόλο του ΑΛΕΞΗ

RAF VALLONE στο ρόλο του Εφοπλιστή ΘΑΝΟΥ ΚΥΡΙΛΗ

ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ στο ρόλο του ΚΑΡΟΥΣΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ στο ρόλο του Εφοπλιστή Ανδρέα

ELIZABETH ERCY στο ρόλο της ΕΡΣΗΣ

ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ στο ρόλο της ΑΝΝΑΣ

ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ στο ρόλο της ΑΡΙΑΔΝΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΙΑΣ στο ρόλο του FELERE

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΚΟΒΙΤΣ στο ρόλο του ΣΤΑΥΡΟΥ

alt

alt


ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ και ΥΠΟΒΑΘΡΟ της ΤΑΙΝΙΑΣ


Ελλάδα 1963: Η Αστική τάξη, βασισμένη πάνω στην υπερκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού καθώς και το τεράστιο κύμα της Ξενητειάς, αναδεικνύει το ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ της ΚΕΦΑΛΑΙΟ αδηφάγο, επεκτατικό και αδίστακτο.

Ο Πειραιάς γίνεται κέντρο ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που οδηγεί σε ίλλιγγο προκλητικής ζωής, ασυδοσίας και ματαιοδοξίας των μεγάλων πρωταγωνιστών της.

Η Γνωστή παράλληλη ρήξη των Οικογενειών ΩΝΑΣΗ και ΝΙΑΡΧΟΥ εκείνη την εποχή είναι παροιμιώδης στο ποιος θα γίνει πιο ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ. Τα ΣΚΑΝΔΑΛΑ στην προσωπική τους ζωή καθίστανται για τους κύκλους αυτούς ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ και ΑΞΙΑΣ.

Στην ταινία αυτό είναι ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΟ παντού.....! Στον τρόπο με τον οποίο συγγενείς εφοπλιστές δεν διστάζουν να συγκρουστούν ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ παρά το ότι συνδέονται οικογενειακά. Προκαλούν με τον πλούτο τους την Κοινωνία, κάτι που φαίνεται στα ΕΓΚΑΙΝΙΑ του S/S FAIDRA και σε ότι ακολουθεί.

Μέσα σε αυτό το περίγραμμα, μια ΓΥΝΑΙΚΑ, βιώνει τον ΤΡΟΜΟ του "σκεύους πολυτελείας" από τον ΠΑΜΠΛΟΥΤΟ ΣΥΖΥΓΟ της, που την ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΚΤΗΤΙΚΑ, αλλά δεν διστάζει να την έχει μόνιμα σε "δεύτερο πλάνο" μετά από τις BUSINESS που για αυτόν είναι όρος ύπαρξης.

Η ΚΤΗΤΙΚΟΤΗΤΑ έχει περάσει στην ΦΑΙΔΡΑ σαν ΓΥΝΑΙΚΑ, που όταν ΕΡΩΤΕΥΘΕΙ πραγματικά, όταν το πάθος του έρωτα την κατακτήσει, ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ μπροστά σε ΤΙΠΟΤΑ.....! Βήμα το βήμα παίρνει χαρακτηριστικά "ΜΑΙΝΑΔΑΣ" και "ΜΗΔΕΙΑΣ" σκορπώντας γύρω της την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και τον ΟΛΕΘΡΟ.


ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ


Η Ερμηνευτική παρουσία της μεγάλης ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ προκαλεί ίλιγγο πάθους και δέους στην κυριολεξία...

Το απύθμενο εκφραστικό της πάθος, που με μοναδικό τρόπο αυτή η ερμηνευτική Ιέρεια του Έρωτα έβγαζε στην Οθόνη δίνει στην ταινία ένα χρώμα που σαρώνει κάθε αίσθημα και φραγμό λογικής.

Τα απαστράπτοντα μάτια της, το ερωτικό της πάθος, η κίνησή της, η φωνή της, το όλο της "είναι" και "φαίνεσθαι" είναι ένας ΥΜΝΟΣ στον ΕΡΩΤΑ πραγματικά.

Με τον τρόπο που ΕΚΕΙΝΗ μοναδικά ΓΝΩΡΙΖΕΙ να δίνει και να βιώνει, μας μεταδίδει μια ΦΑΙΔΡΑ που δεν διστάζει να αφεθεί στην ΕΡΩΤΙΚΗ ΔΙΝΗ, στο ΠΑΘΟΣ, στην ΗΔΟΝΗ και στην ΚΑΘΑΡΤΙΚΗ ΤΡΑΓΙΚΗ ΦΥΓΗ.

Η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ έχει μια απαράμιλλη υποκριτική δυνατότητα να αλλάζει μορφές στην ερωτική πορεία σαν ΓΥΝΑΙΚΑ: Επιβλητική, γοητευτική, παιχνιδιάρα, απίστευτα Αισθησιακή την ώρα της κορύφωσης, Οργισμένη όταν χάνει το αντικείμενο του έρωτά της, Παραλογισμένη, Επικίνδυνη και συνάμα καταστροφική, ερμηνευτικά δεν έχει σε τίποτα απολύτως να μειωθεί μπροστά στις Θρυλικές Γυναίκες του Κινηματογράφου.

Τι να πει κανείς για αυτή τη θρυλική ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΘΕΑ της ΤΕΧΝΗΣ.

alt


alt

alt

Ο ANTHONY PERKINS πραγματικός "ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ" σαν ΑΛΕΞΗΣ.....!

ΚΑΘΑΡΗ ΑΝΤΡΙΚΗ ΦΙΓΟΥΡΑ βγαλμένη μέσα από τα βάθια της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ....

Υποκριτικά ασύλληπτος, ερωτικά μοναδικός ο μεγάλος αυτός Ηθοποιός ξέρει να δηλώνει "ΠΑΡΩΝ"  όποτε οι μεγάλες Κινηματογραφικές δημιουργίες τον καλούσαν. Μοναδικό γαλήνιο βλέμμα, με μια απέριττη θλίψη, με μια ανδροπεπέστατη ομορφιά σαν αρχαίος μικρός Θεός.

alt

alt

RAF VALLONE, τι να πει κανείς για ένα φτασμένο σταρ του Κινηματογράφου. Εδώ απλά στο ρόλο του ΘΑΝΟΥ για μια ακόμα φορά πιστοποιεί αυτό που πραγματικά ήταν. Ένας ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ.

Στο ρόλο του ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΚΥΡΙΛΗ, ο VALLONE πραγματικά είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ.....! ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ.....! Κυριευμένος απόλυτα από το μένος του πλούτου, της Κοινωνικής πρόκλησης, του πλουτισμού που αδίστακτα πορεύεται ισοπεδωτικά και διαλυτικά, κρατάει βαθιά μέσα του τη λειτουργία του σαν ΑΝΤΡΑΣ, σαν ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ άντρας που δεν αντιλαμβάνεται όμως τη ΧΡΥΣΗ ΦΥΛΑΚΗ στην οποία τυλίγει πνιγηρά τη ΦΑΙΔΡΑ.

Η Απίστευτη έκρηξή του στο τέλος, απέναντι μάλιστα στο ίδιο το ΠΑΙΔΙ του, παίρνει πλέον χαρακτηριστικά ΟΙΔΙΠΟΔΑ ή ΚΡΕΟΝΤΑ, αρχαίου τραγικού τιμωρού, που ο πληγωμένος εγωισμός του και η κατάρρευση του συναισθηματικού status πάνω στο οποίο στεκόνταν τον οδηγεί στα ΑΚΡΑ.


ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ


Στον εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της ΑΝΝΑΣ, της ΓΥΝΑΙΚΑΣ που είναι απόλυτα δίπλα στην ΦΑΙΔΡΑ παντού....!

Η Μεγάλη αυτή Ηθοποιός και συνάμα ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΕΑΜ ΘΕΑΤΡΟΥ), έχει εδώ στη "ΦΑΙΔΡΑ" ένα ρόλο ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ εντελώς ομιχλώδους, που κινείται σε πολλά ερωτηματικά. Τι είναι για την ΦΑΙΔΡΑ ; Φίλη ; Ο Άνθρωπος που τη συνοδεύει παντού ; ακόμα και στο τέλος ; η μήπως ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ; κάτι πιο προχωρημένο ; Ο ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ το αφήνει να αιωρείται καθώς δύο σκηνές με την ΦΑΙΔΡΑ οι δυό τους έχουν απόλυτα ερωτικά υπονοούμενα...

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ είναι απίστευτη ερμηνευτικά και σημαδεύει την ταινία σαν ένα ΠΡΟΣΩΠΟ εντελώς ΕΞΩ από το σάπιο αυτό μεγαλοαστικό περιβάλλον

alt

alt


Η ELIZABETH ERCY στο ρόλο της νεαρής, ελκυστικής και απαστράπτουσας ΕΡΣΗΣ καθίστανται η "περόνη" της χειροβομβίδας που θα πυροδοτήσει την τελική έκρηξη και την τραγική κάθαρση στην ταινία.

alt


alt


Η Πανέμορφη Γερμανίδα Ηθοποιός, στη ΦΑΙΔΡΑ κάνει το υποκριτικό της ντεμπούτο και πραγματικά δηλώνει εξ αρχής την μετέπειτα σημαντική της πορεία. Ερμηνευτικά, η νεαρή Γυναίκα, που διψάει για έρωτα, για ζωή, που θέλει να ζήσει, καλομαθημένη παντελώς ως κόρη εφοπλιστών, μπαίνει ανάμεσα στην ΦΑΙΔΡΑ και στον ΑΛΕΞΗ, με τρόπο τόσο ορμητικό που δεν αντιλαμβάνεται τη φωτιά που πυροδοτεί.


ΑΠΑΝΤΕΣ οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ, σημαντικοί και καταξιωμένοι, ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ, ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΚΟΒΙΤΣ, ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΙΑΣ, παρά το ότι η ταινία είναι ΑΓΓΛΟΦΩΝΗ στέκονται απόλυτα φυσικά στην απόδοση και ερμηνεία. Κύρια οι τρεις πρώτοι, έχοντας ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ στην ταινία, ιδίως οι ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ και ΖΩΡ ΣΑΡΡΗ είναι αυτό που πάντα ήταν....ΜΕΓΑΛΟΙ Ερμηνευτές πραγματικά


Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ σε μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ γράφει μια ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΣΥΛΛΗΠΤΗΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ

Το "Αστέρι μου φεγγάρι μου" γίνεται ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ που μένει άσβηστος φάρος ερωτικού πάθους ως τώρα...

Η Μουσική ντύνει και συνοδεύει την τραγικότητα του έργου σε κάθε του βήμα μαζί με το κλασικό υπόβαθρο του BACH στο οποίο αρέσκεται ο ΑΛΕΞΗΣ στην τελευταία σκηνή της "Εξόδου" του.Η ΘΕΩΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ ALDREDGE

alt

alt

κάνει μια αξεπέραστη ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ γεγονός που αναγνωρίζεται στα Διεθνή φόρουμ του Κινηματογράφου όπως θα δούμε στη συνέχεια κερδίζοντας ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ OSCAR...!


alt

alt

alt


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η Ταινία μπαίνει στα ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ με πολύ μεγάλη αναγνωρισιμότητα και καταξιώνεται σύντομα σε πολύ ψηλό επίπεδο

 

 • 1963 Υποψήφια για OSCAR ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ για την ΘΕΩΝΗ ALDREDGE
 • 1963 Υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ Καλύτερης ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ για την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
 • 1963 Υποψήφια για BAFTA ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 • 1963 Υποψήφια για BAFTA ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ για την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
 • 1962 ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΡΥΣΗ ΧΑΡΥΒΔΙΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ TAORMINA για τον JULES DASSIN
alt


alt


alt


alt


Στιγμές της ταινίας......


 

 • Κάπου στο μέσο η αλησμόνητη ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ανάμεσα στους δύο πλέον "ανίερους" εραστές ίσως σε μια από τις ΠΛΕΟΝ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Το Αναμμένο τζάκι, οι Βυζαντικές εικόνες, η καταρρακτώδης βροχή έξω, τα παράθυρα που χτυπούν, και η απαράμιλλου ερωτισμού μουσική του μεγάλου ΜΙΚΗ 

 

 • Η ερωτευμένη γυναίκα επαναστατεί. Σε μια τελική σκηνή, όπου οι μαυροφορεμένες γυναίκες και μητέρες ενός βυθισμένου πλοίου με το όνομα s/s phaedra παραταγμένες στο διάδρομο έξω από το γραφείο του Θάνου, μετατρέπονται στα χέρια του Dassin και της Λυμπεράκη σε αρχαίο χορό, η Φαίδρα ομολογεί τα πάντα στον άνδρα της.

 • Το τέλος:   
Το παιχνίδι έχει τελειώσει. Ο Αλέξης συνομολογεί με τη σειρά του την αλήθεια. Το πατρικό χέρι του συνθλίβει το πρόσωπο, και η Φαίδρα τη ψυχή.

Και οι δύο πρωταγωνιστές οδηγούνται σε έναν τραγικό θάνατο με ομοιότητες από την ζωή των μεγαλύτερων εφοπλιστικών οικογενειών της Ελλάδας. Ο Ιππόλυτος-Αλέξης βουτάει στο κενό, το άρμα-Aston Martin συνθλίβεται στα βράχια κάποιου απόκρημνου δρόμου, ενώ η Φαίδρα επιλέγει την αυτοκτονία.

Απίστευτη η τελευταία σκηνή, ύψιστη έμπνευση του DASSIN και της ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Κλειδώνει τα πορτάκια σε μια βυζαντική εικόνα ώστε να μην αντικρύσουν οι Θεοί την ύβρι της και σφαλίζει με μια μαύρη ταινία ύπνου τα μεγάλα της μάτια έχοντας πρώτα φιλίσει στο στόμα την μοναδική ως το τέλος δική της Γυναίκα, την ΑΝΝΑ.....

Στην τελευταία σκηνή, ο εκπρόσωπος της εταιρείας του Θάνου εμφανίζεται για να αναγγείλει στον χορό τους νεκρούς του s/s phaedra. Με υπόκρουση την φωνή του εφιαλτικού αγγέλου-γραμματέα κάποιοι μεταφέρουν το φέρετρο με το σώμα του Αλέξη προς το σπίτι του πατέρα του.

Ειλικρινά, στον σύγχρονο Κινηματογράφο σπάνια έχουμε ζήσει ανάλογη τραγική ένταση και σημειολογία όπως εδώ στη "ΦΑΙΔΡΑ" 

Αστέρι μου, φεγγάρι μου, της άνοιξης κλωνάρι μου
κοντά σου θά `ρθω πάλι, κοντά σου θά `ρθω μιαν αυγή
για να σου πάρω ένα φιλί και να με πάρεις πάλι.

Αγάπη μου, αγάπη μου, η νύχτα θα μας πάρει, 
τ' άστρα κι ο ουρανός, το κρύο το φεγγάρι.

Θα σ' αγαπώ, θα ζω μες στο τραγούδι
θα μ' αγαπάς, θα ζεις με τα πουλιά
θα σ' αγαπώ, θα γίνουμε τραγούδι
θα μ' αγαπάς, θα γίνουμε πουλιά.

Ο ποταμός είναι ρηχός
κι ο ωκεανός είναι μικρός
να πάρουν τον καημό μου.

Να διώξουνε τα μάτια σου
να πνίξουνε τους όρκους σου
από το λογισμό μου.


Η Μοναδική ερωτική σκηνή στον απόηχο της μουσικής του ΜΙΚΗ.....

Τρανή απόδειξη του πόσο ερωτική μπορεί να είναι μια σκηνή χωρίς ίχνος γυμνού......
Το παιχνίδι της φωτιάς, της βροχής και του αγέρα μαζί μετα κορμιά στη δίνη του έρωτα, ο JULES DASSIN στην κυριολεξία ζωγραφίζει σκηνοθετικά και καλλιτεχνικά.

alt

Η "ΦΑΙΔΡΑ" είναι μια Κινηματογραφική ταινία ΥΜΝΟΣ στο ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ....

Μια ταινία που φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει εύκολα αποδεκτή στο κλασικό Holywood κοινό συνηθισμένο στο εύπεπτο και "ομαλό".

Η "ΦΑΙΔΡΑ" είναι μια ταινία δύσκολη, βαθύτατη, τραγική, ίσως αφήνει το θεατή με την ψυχολογία της "ήττας" καθώς ο Έρωτας δείχνει να συνθλίβεται στον ανθρώπινο αστικό καθωσπρεπισμό.

Το "ΠΡΕΠΕΙ" στο φινάλε ισοπεδώνει το "ΘΕΛΩ", η "ΑΝΙΕΡΗ" Ερωτική παραβατικότητα "τιμωρείται" από τους ΝΟΜΟΥΣ των ΑΝΘΡΩΠΩΝ, δεν παύει όμως να αναδεικνύει την  αθάνατη αιώνια άναρχη δύναμη και φλόγα του ΕΡΩΤΑ που, ως ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ δεν μπορεί να ...μην είναι ένα ΠΑΙΧΝΙΔΙ με τη ΦΩΤΙΑ, μια ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ του ΤΡΟΜΟΥ, ένα ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ με άπειρες και απρόβλεπτες εκφάνσεις..... 
Από τις ταινίες που πραγματικά ΚΟΣΜΟΥΝ τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και είναι ΑΚΡΩΣ ΤΙΜΗΤΙΚΟ που στους συντελεστές της κυριαρχούν ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ και ΗΘΟΠΟΙΟΙ.

Μια ταινία που κραυγάζει ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ.....

Δείτε την εδώ.............
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1963

alt


Συνεχίζουμε αγαπητές Φίλες και Φίλοι, το ταξίδι και την περιήγησή μας πίσω στις μεγάλες διοργανώσεις

του Κινηματογραφικού ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.


Σήμερα θα κάνουμε τον 4ο μας σταθμό, στα 1963.


Το φεστιβάλ της χρονιάς αυτής διοργανώθηκε στις 16-22 Σεπτέμβρη 1963, στον Κινηματογράφο "ΟΛΥΜΠΙΟΝ"


ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ


ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ:  Ακαδημαϊκός

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πρόεδρος της ΔΕΘ

ΛΟΥΛΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΚΟΥ: Σκηνοθέτης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ: Σκηνοθέτης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΝΟΥΤΟΣ:  Διευθυντής Γραμμάτων Θεάτρου και Κινηματογράφου Υπουργείου Παιδείας

ΣΟΛΩΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Διευθυντής Ωδείου Θεσσαλονίκης

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κριτικός Κινηματογράφου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ:  Κριτικός Κινηματογράφου

ΣΠΥΡΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ: Κινηματογραφικός επιχειρηματίας

ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εκπρόσωπος Υπουργείου Βιομηχανίας

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΝΕΣΗΣ:  Κυβερνητικός επίτροπος

Βλέπουμε και πάλι το βάθος της ποιότητας της Κριτικής επιτροπής του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και την βαρύτητα που έδινε η διοργάνωση.


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ


Η Ταινία που σαρώνει τα βραβεία στο 4ο αυτό φεστιβάλ είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ


"ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΡΟΔΙΤΕΣ"


Σε σενάριο: ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ-ΚΩΣΤΑ ΣΦΗΚΑ

Κινηματογράφιση:  GIOVANNI VARRIANO

Μοντάζ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΟΥΛΗΣ

Μουσική:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Με τους:

ΤΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΕΛΕΝΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΡΩΤΑ, ΑΝΕΣΤΗ ΒΛΑΧΟ, ΖΑΝΝΙΝΟ

Ένα από τα ΕΡΩΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


ΕΞΙ (6) ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ από τη μεγάλη αυτή ταινία:

 

 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
 • ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ
alt


alt


alt


alt


alt


Η Ταινία ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ και στον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΩΡΟ με ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΚΤΟ σε ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ καθώς και ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ αναδεικνύοντας τη δύναμη και την αξία της. Μια πολύ μεγάλη στιγμή για τον Ελληνικό Ερωτικό Κινηματογράφο

Ιδιαίτερεα εντυπωσιακό και ερωτικό το τολμηρό γυμνό της ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΡΩΤΑ καθώς και η έξοχη ερμηνεία των ΕΛΕΝΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ και ΤΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.

Στα γυρίσματα σημειοτέον συνεργάστηκε ο μεγάλος ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣΗ Επόμενη Ταινία που διακρίθηκε στην διοργάνωση του 1963 ήταν η ΕΡΩΤΙΚΗ COMEDY του ΜΑΝΩΛΗ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ σε ΣΕΝΑΡΙΟ του ίδιου:

"ΕΝΑΣ ΝΤΕΛΙΚΑΝΗΣ"


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: ΔΗΜΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΟΝΤΑΖ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΟΥΛΗΣ

Η Ταίνια αποσπά:  ΠΕΝΤΕ ΒΡΑΒΕΙΑ (5):

 

 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ στην ΙΛΥΑ ΛΙΒΥΚΟΥ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
 • ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

altalt


alt


alt


Έπαιξαν οι:

ΑΛΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ, ΙΛΥΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, ΚΛΕΩ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

ΑΛΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΕΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

με πραγματικά εξαίρετες ερμηνείες


alt


alt


alt

Η Τρίτη ταινία που διέπρεψε στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ εκείνης της χρονιάς ήταν το Εξαίρετο Δράμα του
ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
σε ΣΕΝΑΡΙΟ δικό του και του JOHN NORMAN

"ΑΔΕΛΦΟΣ ΑΝΝΑ"

Μια δύσκολη και εξαίρετη ταινία, που πραγματικά ξεχώρισε με το θέμα της, τις ερμηνείες της και το φόντο της

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΣΟΥΝ συγκεντρώνει ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ:

 • Α΄ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ Α΄ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΑΝΑΛΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
ΜΟΝΤΑΖ:  ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Στο πλάι του ΠΕΤΡΟΥ ΦΥΣΣΟΥΝ έλαμψαν με τις ερμηνείες τους οι:

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ,  ΒΥΡΩΝ ΠΑΛΛΗΣ, ΜΗΤΣΟΣ ΛΥΓΙΖΟΣ,  ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΚΑΡΟΛΟΥ

alt

alt


alt

alt

alt

alt

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Στις ταινίες μικρού μήκους είχαμε τις εξής διακρίσεις:

"Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ"    ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
"ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ"  ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Στη διοργάνωση ήταν ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ για βράβευση οι παρακάτω τανίες:

 • "ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ Η ΝΥΧΤΑ" το δράμα του ΣΤΕΛΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ σε ΣΕΝΑΡΙΟ:  ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ με τους:
ΠΕΤΡΟ ΦΥΣΣΟΥΝ, ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ, ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ, ΑΝΔΡΕΑ ΝΤΟΥΖΟ, ΕΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
 • Η Υπέροχη ΚΩΜΩΔΙΑ του ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ"ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ" σε σενάριο δικό του με τον ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟ να γράφει ιστορία, μαζί με τους ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΚΑ, ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ, ΝΙΚΟ ΡΙΖΟ, ΘΑΝΟ ΜΥΛΩΝΑ, ΝΤΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΗ.
 • Το εξαίρετο δράμα του ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ σε σενάριο ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ    "ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ" με συγκλονιστικές ερμηνείες από τους ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΝΤΑ, ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ
alt

alt

alt


alt

alt

alt

alt

alt

ΞΕΝΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ του 1963 προβλήθηκαν εκτός συναγωνισμού και δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στις παρακάτω ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ:

 • "IL SORPASSO"  DINO RISI  (Ο ΦΑΝΦΑΡΟΝΟΣ) με τους:  VITTORIO GASSMAN, CATHERINE SPAAK, JEAN LOUIS TRINTIGNANT
 • "ΔΥΟ ΗΜΙΧΡΟΝΑ ΣΤΗ ΚΟΛΑΣΗ" του ZOLTAN FABRI  (ΟΥΓΓΑΡΙΑ)
alt

alt

alt

alt

alt


alt

alt

Το κοινό συμμετοχής στις προβολές δέχτηκε με ΘΕΡΜΗ ΜΕΓΑΛΗ και ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΕ τις "ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΡΟΔΙΤΕΣ" καθώς και τον "ΑΔΕΛΦΟ ΑΝΝΑ"
ενώ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΕ "ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ"

ΙΟΡΔΑΝΗ και ΖΑΧΑΡΙΑ ΑΝΑΝΙΑΔΗ: *12410 και 1 Τριαντάφυλλα*

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2013-17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973


40 ΧΡΟΝΙΑ........ΜΝΗΜΗΣ.....ΑΞΙΑΣ....ΑΓΩΝΑ.....ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΣ....

alt


alt


altΤο CINEFIL σαν ελάχιστο Φόρο Τιμής στην Μεγάλη Επέτειο της Λαϊκής Εξέγερσης του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

παραθέτει μια ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION που πραγματικά συγκλονίζει:

Οφείλω να πω ότι την ΠΗΓΗ της ΤΑΙΝΙΑΣ αυτής την οφείλω στο Ιστολόγιο:

http://womaninblogs2.blogspot.gr/

καθώς ήταν ΕΜΠΝΕΥΣΗ και ΕΡΕΘΙΣΜΑ της δημιουργού του, και την οποία νιώθω την ανάγκη να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ για το ότι μας έφερε "κοντά" σε αυτή τη δημιουργία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ:  ΙΟΡΔΑΝΗΣ και ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΟΛΓΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

ANIMATION:  ΙΟΡΔΑΝΗΣ και ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΜΒΟΥΖΕΛΗΣ

ΦΩΝΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΤΖΟΣ...........η ΓΑΤΑ
ΘΑΝΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ.............ο ΝΕΑΡΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:   ΕΡΤ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ:   2010

Ιορδάνης Ανανιάδης

Ο Ιορδάνης Ανανιάδης γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική, διακόσμηση και διαφήμιση. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το κινούμενο σχέδιο.

 Το 1966 δημιουργεί τα πρώτα διαφημιστικά φιλμάκια κινούμενων σχεδίων.

 Το 1971 εμφανίζεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την, δεκάλεπτης διάρκειας, ταινία του «Πανδαισία». Βραβεύεται πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων

alt


alt


Έχει γυρίσει τις ταινίες: «Ζάχος ο Μαζόχας», «Κύκλος», «Τρύπα», «Αδάμ», «Εμείς οι Έλληνες», «Overground», «Μην πετάξεις τίποτα», «12410 και ένα τριαντάφυλλα» καθώς και 150 διαφημιστικά φιλμ. Το όνομά του αναφέρεται στο βιβλίο της παγκόσμιας ιστορίας κινούμενου σχεδίου «Cartoons» (εκδ. «Libbey»).


alt

Πραγματικά το Ελληνικό Animation σε μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, γεμάτη ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, γεμάτη ΕΚΦΡΑΣΗ και πάνω από όλα ΕΜΠΝΕΥΣΗ...

Πραγματικά όταν θέλουμε το Μπορούμε....!!!

Όταν ο Κινηματογράφος συνάντησε την AGATHA CHRISTIE

alt


η


AGATHA CHRISTIE


στον  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Γυναίκα-Θρύλο της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας που η λάμψη του έργου της φωτίζει αέναα το διάβα του χρόνου....

Τι να πρωτοδεις, να διαβάσεις, να ξεκινήσεις ένα κουβάρι για τη μορφή και τη δημιουργία της χωρίς να σε πιάσει ...κρίση πανικού για το μέγεθος αυτής της οντότητας....

Τι να πρωτοθαυμάσεις από μια Γυναίκα που οι Ήρωές της απέκτησαν τέτοια δύναμη ύπαρξης που "ζουν" ακόμα και σήμερα ανάμεσά μας, γεμίζουν τις σκέψεις μας, υπάρχουν δίπλα μας, είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι και δεν κατάφερε μήτε να τους αγγίξει το πέρασμα του χρόνου....


alt


Η Παρούσα ανάρτηση δεν έχει το νόημα ενός αφιερώματος στην AGATHA CHRISTIE.

Άλλωστε κάτι τέτοιο κινείται στο χώρο ενός Λογοτεχνικού Ιστολογίου και επίσης θα ήταν ένα εγχείρημα που περιέχει τεράστιο βαθμό δυσκολίας τη στιγμή που η προσωπικότητας της μεγάλης συγγραφέως δεν μπορεί να κλειστεί εύκολα σε έναν μικρό χώρο.

Το νόημα εδώ της συγκεκριμένης παρουσίασης είναι να μιλήσουμε για την ΜΕΤΑΦΟΡΑ του έργου της AGATHA στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Να δούμε δηλαδή τις προσπάθειες που έγιναν από ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ για να προσπαθήσουν να μεταφέρουν στη Μεγάλη Οθόνη κάποια από τα χαρακτηριστικά της έργα.

Θα κάνουμε λοιπόν μια ΧΡΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ στο χρόνο προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε αυτές τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ κατά τις οποίες ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ "συνάντησε" το έργο της AGATHA CHRISTIE.

alt


Παρά το ότι η Μεγάλη συγγραφεας, έζησε και κορύφωσε το έργο της μέσα σε μια συντηρητική Βρεττανική κοινωνία και ιδεολογικά και ταξικά, το όλο έργο της κάνει πολύ σοβαρές ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ πάνω στο θέμα αυτό.

Οι "ΕΝΟΧΕΣ" και το "ΚΑΚΟ" στο έργο της AGATHA ουδέποτε ταυτίστηκαν ταξικά με τη φτώχια, την ένδεια και το κοινωνικό περιθώριο.

Η Πηγή του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ και η γενεσιουργός του αιτία ουδέποτε περιορίστηκαν σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα τα οποία στιγματίστηκαν ή περιθωριοποιήθηκαν όπως το συναντάμε ενίοτε σε άπειρες ανάλογες προσεγγίσεις.

"ΤΟ ΚΑΚΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ"

ήταν ένα από τα πλέον συγκλονιστικά της ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, ισοπεδώνοντας κάθε υποψία ρατσιμού στην απόδοση ενοχών.

Οι ΕΝΟΧΟΙ στα ΠΕΡΙΠΛΟΚΑ και πολλές φορές ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ της AGATHA CHRISTIE ανήκαν κύρα ΤΑΞΙΚΑ στην ΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ και μάλιστα σε ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΙΚΟΥΣ Κοινωνικούς χώρους.

Εκεί δηλαδή που τα κίνητρα αναμιγνύονταν με τη Νομή της εξουσίας και  των συμφερόντων

Σίγουρα ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝ είναι και το ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ, αναμφίβολα. Ένα πάθος που η δράση του παρασύρει και εκτρέπεται σε επιθετικές και αρρωστημένες μορφές κτητικότητας αλλά και εκεί πάλι δεν "δεσμεύει" την ενοχή με τη φτώχια.

Στα παραπάνω πλαίσια λοιπόν πάμε σιγά-σιγά να δούμε πως ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ προσέγγισε το έργο της μεγάλης Λογοτέχνιδος.

********************************************************************************

Το έργο που προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ήταν το θρυλικό έργο της

"AND THEN THERE WERE NONE"

("ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ")

Γραμμένο το Μάη του 1939

alt


1945  "AND THEN THERE WERE NONE"    RENE CLAIR


Ο μεγάλος Γάλλος δημιουργός είναι ο πρώτος που κάνει το ΤΟΛΜΗΜΑ να μεταφέρει το θρυλικό έργο της AGATHA στον Κινηματογράφο.

Σε μια ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΗ συγκλονιστική ταινία 97' προσπαθεί να δώσει το όλο τόλμημα του έργου στον Κινηματογράφο.

alt


Συντελεστές:

ΣΕΝΑΡΙΟ: DUDLEY NICHOLS

ΜΟΥΣΙΚΗ:  MARIO CASTENUOVO TEDESCO

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: LUCIEN ANDRIOT

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  RENET HUBERT

Στις ερμηνείες ήταν ένα συγκλονιστικό καστ Ηθοποιών μεγάλων μορφών της εποχής όπως:

BARRY FITZGERALD στο ρόλο του ΔΙΚΑΣΤΗ FRANCIS QUINNCANNON

WALTER HUSTON στο ρόλο του DR. EDWARD ARMSTRONG

LOUIS HAYWARD στο ρόλο του PHILIP LOMBARD

ROLAND YOUNG στο ρόλο του DETECTIVE WILLIAM HENRY BLORE

JUNE DUPREZ στο ρόλο της VERA

MISHA AUER στο ρόλο του PRINCE NIKITA

C.AUBREY SMITH στο ρόλο του ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ SIR JOHN MANDRAKE

JUDITH ANDERSON στο ρόλο της EMILY BRENT

RICHARD HAYDN στο ρόλο του THOMAS ROGERS

QUEENIE LEONARD στο ρόλο της ETHEL ROGERS

HARRY THURSTON στο ρόλο του FRED NARRACOT

Η Ταινία ήταν καθαρά παραγωγή HOLYWOOD σε εσωτερικό χώρο studio και δυστυχώς το φινάλε του έργου έχει ΑΛΛΑΧΘΕΙ ΡΙΖΙΚΑ σε σχέση με το τρομακτικό φινάλε του Βιβλίου για λόγους παρεξηγημένης εμπορικής "αισθητικής"


alt


alt


alt1965  "AND THERE WERE NONE"  GEORGE POLLOCK


Η Δεύτερη μεταφορά στην μεγάλη Οθόνη του κλασικού συγκεκριμένου αριστουργήματος της AGATHA ήταν απο τον Άγγλο σκηνοθέτη αρκετά χρόνια μετά.

Παρά τη σημαντική του προσπάθεια δεν κατάφερε να σταθεί στο μεγάλο ύψος των απαιτήσεων της μεταφοράς αυτής αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του συγκεκριμένου έργου.

Συντελεστές

HUGH O' BRIAN στο ρόλο του HUGH LOMARD

LEO GENN στο ρόλο του SIR JOHN MANDRAKE

STANLEY HOLLOWAY στο ρόλο του DETECTIVE

WILFRID HYDE WHITE στο ρόλο του ΔΙΚΑΣΤΗ

DENNIS PRICE στο ρόλο του DR EDWARD ARMSTRONG

SHIRLEY EATON στο ρόλο της ANN CLYDE

DALIAH LAVI στο ρόλο της ILONA BERGEN

alt


alt


1974  "TEN LITTLE INDIANS"  PETER COLLINSON

Η τρίτη και τελευταία μεταφορά στη Μεγάλη Οθόνη του Μυθιστορήματος από τον Άγγλο σκηνοθέτη

Σε μια απόπειρα που δεν έφτασε σε μεγάλα επίπεδα δημιουργίας παρ' όλα αυτά αριθμείται και αυτή στον Κινηματογράφο

Έπαιξαν οι:

CHARLES AZNAVOUR σε εμφάνιση έκπληξη στο ρόλο του MICHEL RAVEN
MARIA ROHM στο ρόλο της ELSA MARTINO
ADOLFO CELI στο ρόλο του στρατηγού ANDRE SALVE
STEPHAN AUDRAN στο ρόλο της ILONA MORGAN
RICHARD ATTENBOROUGH στο ρόλο του ΔΙΚΑΣΤΗ CANNON
HERBERT LOM στο ρόλο του DR. ARMSTRONG
ELKE SOMMER στο ρόλο της VERA CLYDE
OLIVER REED στο ρόλο του HUGH LOMBARD

Εδώ όπως βλέπουμε έχει γίνει σημαντική επέμβαση στο σενάριο με αλλαγή ορισμένων από τα ονόματα των χαρακτήρων του έργου.

alt

alt

alt

alt


Το επόμενο έργο που συναντάμε σε δύο ανεβάσματα στον Κινηματογράφο είναι το αριστούργημα  "ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ"


1957  "ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ"   του μεγάλου BILLY WILDER

("WITNESS FOR THE PROSECUTION")

Θεωρείται και είναι ένα από τα ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ αντάξιο να σταθεί δίπλα στο βιβλίο της AGATHA CHRISTIE γεγονός σπάνιο για τον Κινηματογράφο.

Μαυρόασπρη ταινία 116' που κόστισε τότε 3 εκατομ $ συγκέντρωσε ένα ΘΡΥΛΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ για να το ερμηνεύσουν

Στο σενάριο ήταν ο ίδιος ο BILLY WILDER

ΜΟΥΣΙΚΗ:  MATTY MALNECK
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  RUSSELL HARLAN
Κρατείστε τις ....ανάσες σας για το κάστ των Ηθοποιών

TYRONE POWER στο ρόλο του LEONARD VOLE
MARLENE DIETRICH στο ρόλο της CHRISTINE HELM

CHARLES LAUGHTON στο ρόλο του SIR WILFRID ROBARTS
ELSA LANCHASTER στο ρόλο της MISS PLIMSOLL
JOHN WILLIAMS στο ρόλο του BROGAN MOORE
HENRY DANIELL στο όλο του MAYHEW

Η Ταινία συγκλόνισε, ήταν ΥΠΟΨΗΦΙΑ για 6 ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR, πήρε ΒΡΑΒΕΙΑ: ΧΡΥΣΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ, DAVID DONATELLO FESTIVAL και θεωρείται μια από τις καλύτερες αναδείξεις των έργων της AGATHA CHRISTIE στον Κινηματογράφο

Οι ερμηνείες των δύο κορυφαίων ρόλων θεωρούνταιρ ρεσιτάλ ηθοποιίας από δυο θρυλικές μορφές της Ιστορίας του Κινηματογράφου TYRON POWER-MARLENE DIETRICH

alt

alt

altalt

alt

alt


Το 1982 έρχεται η δεύτερη εκδοχή του συγκεκριμένου έργου

1982  "WITNESS FOR THE PROSECUTION" του ALAN GIBSON

Μια νεώτερη προσέγγιση του μεγάλου έργου, φυσικά δεν θα μπορούσε καν να αγγίξει τη δύναμη της πρώτης εκδοχής αλλά και αυτό το έργο έχει τη δική του γοητεία, δύναμη και ποιότητα έκφρασης.

Έκπληξη η εμφάνιση της μεγάλης DEBORRAH KERR στο ρόλο της Νοσοκόμας PLIMSOLL
Επίσης του μεγάλου RALPH RICHARDSON στο ρόλο του SIR WILFRED ROBARTS

Στους ρόλους των δύο πρωταγωνιστών οι:

BEAU BRIDGES σαν LEONARD VOLE
DIANA RIGG σαν CHRISTINE VOLE

DONALD PLEASENCE στο ρόλο του MR. MYERS
WENDY HILLER στο ρόλο της JANET MACKENZIE

alt
alt

alt

Μια εξαίρετη και αυτή δημιουργία, με άριστες ερμηνείες, ταινία που στάθηκε και αυτή απόλυτα επάξια στο πνεύμα και στο φόντο του έργου.


1961  "MURDER SHE SAID"   GEORGE POLLOCK

Εδώ για πρώτη φορά στην Οθόνη περνάει η Ηρωίδα της συγγραφέως, η κλασική ώριμη MISS MARPLE, μια χαρακτηριστική Βρεταννική φιγούρα της πανέμορφης επαρχίας, σε δράση.
Μια μορφή που κυριαρχούσε στο έργο της AGATHA.

Η Ταινία είναι εξαίρετη και από τότε διαμορφώνει συγκεκριμένο team Ηθοποιών και συντελεστών.

O DAVID OSBORN έχει γράψει ένα εξαίρετο σενάριο

η MARGARET RUTHERFORD ξεκινάει να υποδύεται πλέον την MISS MARPLE

Έπαιξαν ακόμα οι εξαίρετοι και μεγάλοι Ηθοποιοί:

ARTHUR KENNEDY στο ρόλο του DR. QUIMPER
MURIEL PAVLOW στο ρόλο της EMMA
JAMES ROBERTSON JUSTICE στο ρόλο του ACKENTHORPE

alt

alt

alt

alt
1963  "MURDER AT THE GALLOP"    GEORGE POLLOCK


Ο Άγγλος Σκηνοθέτης δημιουργεί στη συνέχεια ένα εξαίρετο έργο πάνω στο βιβλίο της AGATHA CHRISTIE  "AFTER THE FUNERAL" με την κλασική και αυτή τη φορά ηρωίδα την MISS MARPLE

Το ΣΕΝΑΡΙΟ ήταν του JAMES CAVANAGH ο οποίος έκανε μια εξαίρετη δουλειά με απόλυτο σεβασμό πάνω στο έργο και μάλιστα τιμήθηκε με Υποψηφιότητα ΒΡΑΒΕΙΟΥ EDGAR ALLAN POE

Έπαιξαν οι:

MARGARET RUTHERFORD στο ρόλο της MISS MARPLE
STINGER DAVIS στο ρόλο του MR. STINGER
ROBERT MORLEY στο ρόλο του HECTOR ENDERBYalt

alt

η Κλασική ηρωίδα της AGATHA CHRISTIE MISS MARPLE για πρώτη φορά ενσαρκώνεται στην Οθόνη με εξαιρετική επιτυχία και απόδοση από την MARGARET RUTHERFORD

alt

alt


1964  "MURDER MOST FOUL"    GEORGE POLLOCK

Η Τρίτη ταινία του Σκηνοθέτη αυτή τη φορά σε διασκευή του DAVID PURSHALL & JACK SEDDON πάνω στη νουβέλα της AGATHA CHRISTIE  "MRS. MCGINTY'S DEAD" συνεχίζοντας πάνω στην MISS MARPLE με την ίδια μεγάλη επιτυχία

Η MARGARET RUTHERFORD συνεχίζει απτόητη

Στο πλάι της όπως και στις προηγούμενες ταινίες στο ρόλο του ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ CRADDOCK Ο Εξαίρετος ηθοποιός CHARLES "BUD" TINGWELL

alt

alt

alt1974  "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣΣ"  SIDNEY LUMET

(MURDER ON THE ORIENT EXPRESS)

Ο Διάσημος Αμερικάνος σκηνοθέτης, σε ένα εξαίσιο σενάριο του PAUL DEHN δίνει στον Κινηματογράφο μια Αριστουργηματική ταινία, σημαίνοντας στην κυριολεξία "ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ" σε ολάκερο το ...HOLLYWOOD.

Αποδίδοντας με θαυμάσιο και πιστό τρόπο το κλασικό αυτό αριστούργημα της AGATHA CHRISTIE δίνει στον Κινηματογράφο μια δημιουργία που παρέμεινε έκτοτε ΚΛΑΣΙΚΗ και ανεπανάληπτη.

Η Ταινία ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ στα διεθνή φεστιβάλς, κερδίζοντας 3 ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR, Καλύτερου υποστηρικτικού ρόλου για την INGRID BERGMAN, A' ANTΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ στον ALBERT FINNEY (POIROT), Καλύτερο σενάριο στον PAUL DEHN.

6 ΒΡΑΒΕΙΑ BAFTA:  ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ (JOHN GIELGUD), KAΛΥΤΕΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡ. ΡΟΛΟΣ (INGRID BERGMAN), Α' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ALBERT FINNEY, ART DIRECTION ΒΡΑΒΕΙΟ TONY WALTON, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ GEOFFREY UNSWORTH

Για να δούμε τον μακρύ κατάλογο των Ηθοποιών που έπαιξαν στο έργο για να μας προκληθεί ένας απίστευτος ίλιγγος από το μέγεθος των ονομάτων που πλαισίωσαν την ταινία:

ALBERT FINNEY:  HERCULE POIROT

LAUREN BACALL:  MRS. HUBBARD
MARTIN BALSAM:  BIANCHI
INGRID BERGMAN:  GRETA
JACQUELLINE BISSET:  COUNTESS ANDRENYI
JEANE PIERRE CASELL:  PIERRE
SEAN CONNERY:  COLONEL ARBUTHNOT
JOHN GIELGUD:  BEDDOES
WENDY HILLER:  PRINCESS DRAGOMIROFF
ANTHONY PERKINS:  MCQUEEN
VANESSA REDGRAVE:  MARY DEBENHAM
RACHEL ROBERTS:  HILDEGARDE
RICHARD WIDMARK:  RACHETT
MICHAEL YORK:  COUNT ANDRENYI
COLIN BLAKELY:  HARDMAN

Σπάνια σε ΚΙνηματογραφική δημιουργία παρατηρείται τέτοια συνύπαρξη ανάλογης εμβέλειας ερμηνευτών.

Η Ταινία είναι 128'

alt


alt

alt


alt


alt

alt
1978  "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΝΕΙΛΟ"   JOHN GUILLERMIN


Είναι η σειρά, μετά τον επιβλητικό ALBERT FINNEY, ένας άλλος ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΘΡΥΛΟΣ του 20ου αιώνα, να αρχίζει να υποδύεται τον κλασικό HERCULE POIROT, τον μοναδικό ήρωα της AGATHA CHRISTIE
O PETER USTINOV θα είναι ο επόμενος POIROT που θα μαγέψει τη μεγάλη οθόνη με δύο ΕΞΑΙΡΕΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ.

Το κλασικό ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΝΕΙΛΟ είναι μια ταινία πραγματικά κόσμημα της Κινηματογραφίας και εξαίρετης απόδοσης στην Οθόνη της ατμόσφαιρας της AGATHA CHRISTIE

Το εξαιρετικό ΠΑΡΑΔΟΞΟ είναι ότι ο PETER USTINOV, κατά δήλωσή του, μέχρι τότε, ουδέποτε είχε διαβάσει μυθιστόρημα της μεγάλης δημιουργού....!!! αλλά ο Άγγλος σκηνοθέτης κατάφερε και τον ενέταξε στο κλίμα του ήρωα της συγγραφέως. Όχι βέβαια στο βαθμό που ο μεγάλος ALBERT FINNEY κατάφερε αλλά ο USTINOV ήταν περισσότερο "αποδεκτός" και με περισσότερο χιούμορ.

Η Ταινία τιμήθηκε το 1979 με OSCAR καλύτερης ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ του ANTHONY POWELL καθώς επίσης και με πολλές υποψηφιότητες για BAFTA και ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ.

Το ΣΕΝΑΡΙΟ ήταν του ANTHONY SHAFFER με εξαίρετο σεβασμό στο έργο

Η ΜΟΥΣΙΚΗ του μεγάλου NINO ROTA
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  JACK CARDIFF

Ένα υπέροχο καστ Ηθοποιών πλαισίωσαν το έργο με άριστη παρουσία και ερμηνείες

PETER UNSTINOV:   HERCULE POIROT

JANE BIRKIN στο ρόλο της LOUISE BOURGET
BETTE DAVIS στο ρόλο της MRS. VAN SCHUYLER
MIA FARROW στο ρόλο της JACQUELINNE DE BELEFORT
JON FINCH στο ρόλο του MR.FERGUSON
OLIVIA HUSSEY στο ρόλο της ROSALIE OTTERBORNE
GEORGE KENNEDY στο ρόλο του ANDREW PENNINGTON
ANGELA LANSBURY στο ρόλο της MRS. SALOME OTTERBORNE
SIMON MAC CORKINDALE στο ρόλο του SIMON DOYLE
DAVID NIVEN στο ρόλο του COLONEL RACE
MAGGIE SMITH στο ρόλο της MISS BOWERS

alt


alt


alt

alt

alt


alt


alt


1980  "MIRROR CRACK'D"   GUY HAMILTON

(ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΕΙΔΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ)  Η Δεκαετία του 1980 θα δώσει πολλές σπουδαίες και μεγάλες Κινηματογραφικές παραγωγές πάνω στο έργο της AGATHA CHRISTIE

Ο Γάλλος σκηνοθέτης διαλέγει ένα εξαίρετο δράμα να ανεβάσει στη μεγάλη οθόνη, με εξαίρετη επιτυχία και σεβασμό στη δομή του έργου.

Οι δημιουργίες επανέρχονται στην θρυλική MISS MARPLE την οποία πλέον υποδύεται η ANGELA LANSBURY

Στο ΣΕΝΑΡΙΟ του JONATHAN HALES ανεβαίνει η σχετική ταινία με εκπληκτικές ερμηνείες και υπέροχο φόντο 

ΜΟΥΣΙΚΗ:  JOHN CAMERON
KΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  CHRISTOPHER CHALLIS
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:  PHILISS DALTON

Ερμήνευσαν οι:

ANGELA LANSBURY as MISS MARPLE

GERADLINE CHAPLIN as ELLA ZIELINSKY
TONY CURTIS as MARTIN FENN
EDWARD FOX as INSPECTOR CRADDOCK
ROCK HUDSON as JASON RUDD
KIM NOVAK as LolA BREWSTER
ELIZABETH TAYLOR as MARINA RUDD

Αναφερόμαστε δηλαδή σε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ που έδωσαν το δικό τους στίγμα σε μια εξαίρετη παραγωγή

alt


alt


alt


alt


alt1982  "ΔΥΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ"   GUY HAMILTON

(EVIL UNDER THE SUN)

ο HAMILTON συνεχίζει τις δημιουργίες του πάνω στην AGATHA CHRISTIE και το 1982 δίνει μια Αριστουργηματική ταινία, που πραγματικά και αυτή αποδίδει τα πρέποντα στο εξαίρετο αυτό μυθιστόρημα της μεγάλης δημιουργού.

Αυτή τη φορά κεντρικός ήρωας είναι ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΩ και ο PETER USTINOV παίρνει πάλι τη σκυτάλη πρωταγωνιστώντας στην ταινία πλαισιομένους από ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ που πραγματικά λάμπουν.

Φόντο οι ακτές της Δαλματίας στις οποίες και εκτιλίσσεται η ταινία.

Το σενάριο είναι και εδώ του ANTHONY SHAFFER
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  CHRISTOPHER CHALLIS
ΜΟΥΣΙΚΗ:  JOHN DALBY
COSTUME DESIGN:  ROSEMARY BURROWS

Έπαιξαν οι:

PETER USTINOV as HERCULE POIROT

COLIN BLAKELY as SIR HORACE BLATT
JANE BIRKIN as CHRISTINE REDFERN
NICHOLAS CLAY as PATRICK REDFERN
MAGGIE SMITH as DAPHNE CASTLE
RODDY MCDOWALL as REX BREWSTER
SYLVIA MILES as MYRA GARDENER
JAMES MASON as ODELL GARDENER
DIANA RIGG as ARENA MARSHALL
DENNIS QUILLEY as KENNETH MARSHALL

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Η Ταινία ήταν το 1983 ΥΠΟΨΗΦΙΑ για ΒΡΑΒΕΙΟ EDGAR ALLAN POE Καλύτερου σεναρίου1984  "ΑΘΩΟΣ ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ"    DESMOND DAVIS

"ORDEAL BY INNOCENCE"

Ένας ακόμα Άγγλος σκηνοθέτης, αναλαμβάνει να δώσει ένα ακόμα έργο της AGATHA στον Κινηματογράφο πάνω σε ΣΕΝΑΡΙΟ του ALEXANDER STUART

Η ΜΟΥΣΙΚΗ είναι έκπληξη του μεγάλου DAVE BRUBECK

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  BILLY WILLIAMS
COSTUME DESIGN:  ZWENDA EVANS

Επιτυχημένη εκδοχή με επιβλητική την παρουσία ενός μεγάλου ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΔΥΜΟΥ

DONALD SUTHERLAND & FAYE DUNAWAY

στους δύο βασικούς ρόλους του ζεύγους ARTHUR & RACHEL ARGYLE σε μια εξαίρετη απόδοση καθώς η εμπειρία και η ιστορία τους εγγυήθηκε.
Μαζί τους οι:  CHRISTOPHER PLUMMER στο ρόλο του LEO ARGYLE
SARAH MILES as MARY DURANT
IAN MCSHANE as PHILP DURANT
DIANA QUICK as GWENDA VAUGHAN
ANNETTE CROSBIE as KIRSTEN LINDSTROM

alt

alt

alt


alt1985   "THIRTEEN AT DINNER"   LOU ANTONIO

Μια ακόμα επιβλητική εμφάνιση του PETER USTINOV ως ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΩ στο εξαίρετο αυτό Φιλμ του Αμερικάνου σκηνοθέτη σε ΣΕΝΑΡΙΟ:  ROD BROWNING

Η Ταινία κύρια γυρίστηκε για την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και ήταν μια πολύ καλή μεταφορά του σχετικού μυθιστορήματος της AGATHA στη μεγάλη Οθόνη

Στο έργο εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Εξαίρετος Ηθοποιός  DAVID SUCHET στο ρόλο του ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ JAPP, ο οποίος αργότερα ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ως ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟΣ "ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΩ" σε μια τεράστια ΠΑΡΑΓΩΓΗ που θα ξεκινήσει το BBC.

ΜΟΥΣΙΚΗ:  JOHN ADDISON
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  CURTIS CLARK
COSTUME DESIGN:  JANE ROBINSON

Στις ερμηνείες είναι οι:

FAYE DUNAWAY, η μεγάλη αυτή Ηθοποιός εδώ σε διπλό ρόλο ως JANE WILINSON & CARLOTTA ADAMS

JONATHAN CECIL as CAPTAIN HUSTINGS κλασική και αυτή μορφή στα μυθιστορήματα της AGATHA CHRISTIE
BILL NIGHY as RONALD MUSH

alt

alt


alt


alt1988   "APPOINTMENT WITH DEATH"    MICHAEL WINNER

Ένας ακόμα Άγγλος σκηνοθέτης εδώ αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει το τελευταίο έργο της AGATHA CHRISTIE, που κατά σύμπτωση, θα είναι και η τελευταία Κινηματογραφική ταινία βασισμένη σε έργο της.

Με σχετική απειρία ο WINNER δεν καταφέρνει να δώσει το κάτι παραπάνω στην ταινία αυτή ενώ εμφανίζονται πλέον και αρκετά "κουρασμένοι" έως κορεσμένοι και οι πρωταγωνιστές.

Η Ταινία είναι γυρισμένη στην ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ σε ΣΕΝΑΡΙΟ:  ANTHONY SHAFFER
ΜΟΥΣΙΚΗ:  PINO DONAGGIO
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  DAVID GURFINKEL

Το βασικό ερμηνευτικό δίδυμο είναι με τους PETER USTINOV στην τελευταία του εμφάνιση σαν ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΩ και την LAUREN BACALL στο ρόλο της LADY WESTHOLM

CARRIE FISHER as NADYNE BOINTON
JOHN GIELGUD as COLONEL CARBURY
PIPER LAURIE as EMILY BOINTON
JENNY SEAGROVE as DR. SARAH KING
DAVID SOUL as JEFFERSON COPE
NICHOLAS GUEST as LENNOX BOINTON

alt

alt

alt

altΤο έργο της  AGATHA CHRISTIE
συνεχίστηκε με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ κάτω από αρκετές σημαντικές και ποιοτικές παραγωγές.
Η Πλέον χαρακτηριστική είναι αυτή του BBC που σε μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ απέδωσε σχεδόν ΟΛΑ τα βιβλία της μεγάλης συγγραφέως στην ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ σε έργα που πραγματικά θα ζήλευε κάθε ποιοτικός δημιουργός.

Σε αυτήν την κολλοσιαία παραγωγή επίκεντρο ερμηνείας είναι ο εξαίρετος Άγγλος Ηθοποιός DAVID SUCHET γεννημένος το 1946, που με μοναδικό τρόπο ενσαρκώνει πλέον το θρυλικό ήρωα HERCULE POIROT καθώς και άλλοι εκλεκτοί ηθοποιοί που συμπληρώνουν το καστ των μόνιμων χαρακτήρων της AGATHA.

alt

alt

alt

alt

alt

Αυτό, αγαπητές Φίλες και Φίλοι είναι το αποτέλεσμα της "συναντησης" του Κινηματογράφου με το έργο της
AGATHA CHRISTIE.

Μια "συνάντηση", που δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει, καθώς απαιτεί ΣΕΝΑΡΙΟ και ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ απόλυτα ταυτισμένο με το πνεύμα και τη γραφή της συγγραφέως, ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ που να έχουν μελετήσει σε βάθος και κατανοήσει του χαρακτήρες και τις μορφές των ηρώων της.

Πολλές από αυτές τις "συναντήσεις" ήταν το τέλειο ταίριασμα. Ταίριαξαν άριστα στο βιβλίο που μετέφεραν και το αποτέλεσμα ήταν να αφήσουν εποχή και ιστορία. Κάποιες άλλες ήταν αρκετά καλές που και αυτές έχουν τη δική τους σημαντικότητα. Μερικές, ευτυχώς ελάχιστες είτε δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων είτε, το χειρότερο πιστεύω, διαστρέβλωσαν σημαντικά σημεία του έργου και του βιβλίου για λόγους καθαρά εμπορικούς, γεγονός που συνιστά προσβολή του έργου για το οποίο μόχθησαν.

Σε κάθε περίπτωση, το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ της AGATHA CHRISTE είναι για πάντα εδώ, κοντά μας, δίπλα μας, αθάνατο, ζωντανό, ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης για κάθε υποψήφιο δημιουργό και άνθρωπο της Τέχνης, λειτουργώντας ως ευγενές κάλεσμα συνάντησης....

alt

ΣΙΝΕ **ΑΛΚΥΟΝΙΣ** ΚΥΨΕΛΗ ΤΕΧΝΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

altΣινέ "ΑΛΚΥΟΝΙΣ"Ένας Κινηματογραφικός και Πολιτιστικός Χώρος που σημάδεψε τα Καλλιτεχνικά, Πολιτιστικά και Πολιτικά Δρώμενα του τόπου μας....

Ο Κινηματογραφικός Χώρος που σημάδεψε τη Λαϊκή πνευματική και Πολιτική Αντίσταση του Λαού μας στη Χούντα, μετά από χρόνια, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ στην Πόλη που μεγάλωσε και μεγαλούργησε...

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ "ΑΛΚΥΟΝΙΣ", χώρος μακριά και ΑΠΕΝΑΝΤΙ από τα ΕΜΠΟΡΙΚΑ και ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΑ πρύποτα και ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ στερεότυπα μπαίνει σε φάση να λειτουργήσει ξανά.

alt


Η φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία ανήκει στη NEWSTAR, που υπερασπίζεται εδώ και χρόνια ένα διαφορετικό και ανεξάρτητο σινεμά, γεγονός που ταιριάζει απόλυτα με το αρχικό όραμα της Αλκυονίδας και το ρόλο που επιτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια και πρόκειται να ξαναδιαδραματίσει: μια εναλλακτική πρόταση διανομής, όπου η αίθουσα τίθεται στην υπηρεσία των δημιουργών.

 Για να επαναφέρει δείγματα υψηλής αισθητικής στο κοινό και ελεύθερης γραφής στους δημιουργούς. Για να επιστρέψει στην πόλη αυτό που της λείπει: την ελευθερία μιας διαφορετικής έκφρασης και ενός χώρου που θα την προβάλλει.


alt


Με βάση λοιπόν αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, νομίζω είναι ΚΑΘΗΚΟΝ μας να μιλήσουμε για την ΙΣΤΟΡΙΑ της

ΑΛΚΥΟΝΙΔΟΣ, της αίθουσας αυτής που αποτελεί ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΡΥΛΟ στα ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ μας πράγματα.

Για να ξετυλίξουμε λοιπόν πίσω το κουβάρι της ιστορίας......

alt


Η "ΑΛΚΥΟΝΙΣ" άνοιξε το ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ του 1968, εν μέσω ΧΟΥΝΤΑΣ σε ένα κεντρικό σημαντικό σημείο του κέντρου στην ΑΘΗΝΑ, στην Οδό ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42, κοντά στη ΒΙΚΤΩΡΙΑ.


Η ΣΗΜΑΣΙΑ του ΧΩΡΟΥ


Η Περιοχή είναι στη γειτονιά της ΑΣΟΕΕ, δίπλα στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ και στη ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ "ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ".

Αυτό σημαίνει ότι ζει και αναπνέει μέσα στην ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ με δεκάδες Φοιτητικά καφέ δίπλα της. Αυτό σημαίνει ότι είναι στην καρδιά του προβληματισμού, των διαλογισμών και στο επίκεντρο των ριζοσπαστικών εξελίξεων στη Πόλη. Ακριβώς εκεί δηλαδή που χτυπάει η "καρδιά της αμφισβήτησης"


ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ


Η Ίδρυση και το τεχνικό της μέρος οφείλεται στον Πολιτικό Μηχανικό ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΙΔΕΡΗ και η Διεύθυνση στο φίλο του, Οικονομολόγο ΜΙΜΗ ΜΑΝΩΛΑΚΟ.

Υπεύθυνος επιλογής ταινιών ήταν ο Δημοσιογράφος και Κριτικός Κινηματογράφου της εφημερίδας "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ", ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.


alt


Η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" με την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της και η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της τράβηξε σαν μαγνήτης ένα ΝΕΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ που ρουφούσε σαν σφουγγάρι τις μεγάλες επιλογές της:


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΠΙΛΟΓΕΣ


Τα δύο πρώτα χρόνια προβλήθηκαν στην αίθουσα:

ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ, ΦΕΛΛΙΝΙ, ΓΚΟΝΤΑΡ, ΤΡΥΦΟ, ΡΟΖΙ, ΠΑΖΟΛΙΝΙ, ΝΤΡΑΓΕΡ, ΒΙΣΚΟΝΤΙ

Ολάκερη η αφρόκρεμα της τρομερής εκείνης ριζοσπαστικής και προοδευτικής εποχής Σκηνοθετών του Ευρωπαϊκού Κινηματογραφικού γίγνεσθαι.

Η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" έριξε όλο της το βάρος στις ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ, με βάρος στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ σφραγίζοντας διεργασίες μιας ολάκερης περιόδου.

Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ και ΑΠΟΨΗ σε μια ολάκερη γενιά θεατών.

Ο Κινηματογράφος, προχωράει στη συνέχεια σε ΕΙΣΑΓΩΓΗ άμεσα ταινιών που είναι αποκλεισμένες από τα ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ και ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ και τις προβάλλει ΚΑΤ' ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ στην Ελλάδα, κάτι που συνετέλεσε στην εκτόξευσή της στα ύψη της δημοτικότητας.


alt


Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ Κινηματογραφικό Κοινό έρχεται σε επαφή με δημιουργίες όπως:

 • "ΙΒΑΝ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ" και "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΕΦΣΚΙ" του ΣΕΡΓΚΕΪ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ
 • "ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ" και "Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ" του ΜΙΚΛΟΣ ΓΙΑΝΤΣΟ
 • "ΤΕΛΕΤΗ" του ΝΑΓΚΙΣΑ ΟΣΙΜΑ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ στην "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ"


Η Δεκαετία του 1960-70 βρίσκει τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ σε πλήρη και χρυσή ακμή με την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ του και ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ του πλευρά να κάνει άλματα.

Έτσι από την "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" περνούν ταινίες που σημαδεύουν την εποχή:

 • "ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ" του ΡΟΒ. ΜΑΝΘΟΥΛΗ
 • "ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ" του ΑΛΕΞΗ ΔΑΜΙΑΝΟΥ
 • "ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ" του ΠΕΤΡΟΥ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ
 • "ΕΚΔΡΟΜΗ" του ΤΑΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
 • "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ
πέντε ταινίες σταθμός που φυσικά βρήκαν "στέγη" στην "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" με μεγάλη αποδοχή.

Η ΧΟΥΝΤΑ έχει σταματήσει αυτή την εξέλιξη αλλά η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" σαν ένα μικρό "Κούγκι" συνεχίζει να προβάλλει ανάλογα θέματα.

Το 1970 ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ γυρίζει την "ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ", ταινία σταθμός την εποχή αυτή και το 1971 για ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ κατ' ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ στην "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" με τεράστια επιτυχία

alt


altΗ "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" στη ΧΟΥΝΤΑ 1970-1974


Την περίοδο αυτή η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" ζει μέρες μεγάλες και στιγμές ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ

Προβάλλονται κατά συρροή ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΕΣ και ΞΕΝΕΣ που συνιστούν "ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ" με ανοιχτές πλέον πολιτικές πράξεις ενάντια στη τυραννία.

 • "ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ" του Κ. ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
 • "ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 36" του ΘΩΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
 • "ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ" του Θ.ΡΕΝΤΖΗ-Ν.ΖΕΡΒΟΥalt

Επίσης προβλήθηκε η ταινία του ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ  "Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ", κομμένη δύο φορές από τη λογοκρισία καθώς είχε ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ μονάχα για την "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ"

ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΜΑ της ταινίας ήταν το θρυλικό "ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ" του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ με τη στεντόρεια φωνή του ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ. Το τραγούδι πέρασε στα χείλη εκατοντάδων θεατών που δονούσαν την αίθουσα σε κλίμα πλέον ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ.


ΟΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ της "ΑΛΚΥΟΝΙΔΟΣ"


Οι Κυριακάτικες προβολές τα πρωινά στον Ιστορικό Κινηματογράφο ήταν μια ΠΑΡΑΔΟΣΗ που άφησε εποχή και όνομα σε ολάκερη την Ευρώπη.

Προβάλλονταν ΣΠΑΝΙΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ που δεν μπορούσες εύκολα να συναντήσεις με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα μεγαλύτερος πόλος έλξης και από το εξωτερικό.

Συνοδία τις Κυριακές αυτές σαν σχολιαστής και αναλυτής ήταν η μεγάλη φιγούρα του "ΔΑΣΚΑΛΟΥ"  ΒΑΣΙΛΗ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ.

Ακόμα μεγάλη ήταν και η παρουσία της επίσης μεγάλης μορφής του Κινηματογραφόυ, του ΝΙΚΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

alt


Η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" στην ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο Ιστορικός Κινηματογράφος επέκτεινε τη ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της, με την πτώση της Χούντας, στον ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ, ΜΠΟΥΝΤΟΒΚΙΝ, ΝΤΟΒΖΕΝΚΟ

Η Προβολή της ταινίας του τελευταίου "Η ΓΗ" μόλις την πρώτη βδομάδα έκοψε 15.000 εισητήρια (!!!), όπως αντιλαμβάνεστε αριθμός σοκ για την εποχή.

alt

Ακόμα έγιναν αφιερώματα στους: ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ αλλά και στους Σοβιετικούς νεώτερης γενιάς: ΝΤΟΝΣΚΟΪ, ΚΟΖΝΙΤΣΕΦ, ΡΟΜ

Παράλληλα συνεχίζονταν οι προβολές κλασικών και πρωτοποριακών ταινιών από όλο το κόσμο.

Μάλιστα έγιναν ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ σε: WESTERN, ΕΛΙΑ ΚΑΖΑΝ καθώς και στο FILM NOIR.

H "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" ξεκίνησε συνεργασία με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΠΕΚΚ) , δούλεψε τότε με τον Κριτικό Κινηματογράφου ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΛΕΒΕΝΤΑΚΟ και στις αρχές του 1980 ανέλαβε τις επιλογές ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, απόφοιτο τότε της ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ.


ΤΑ ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΑ ΔΡΩΜΕΝΑ του 1980


Στις ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ του χώρου ήταν στην δεκαετία του 1980, η καθιέρωση μιας ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΑΣ σειράς ΠΡΟΒΟΛΩΝ ταινιών με κύριο θέμα τον ΕΡΩΤΙΣΜΟ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και όχι μόνο. Η Ιδέα ήταν του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΛΔΑΤΟΥ, αγκαλιάστηκε με τρομερή αποδοχή από τον κόσμο, 100άδες θεατές συνωστίζονταν στα στενά εκεί γύρω για να προλάβει τις προβολές, αλλά σταμάτησε κάπως επεισοδιακά με την παρέμβαση της ....Αστυνομίας και τη διακοπή της.

alt


Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ του 1990: ο ΜΑΡΑΣΜΟΣ


Το 1990 βρίσκει τον Κινηματογράφο πλέον για τα καλά σε φάση μαρασμού και παρακμής καθώς το ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ και η Ευτέλεια της επερχόμενης LIFE STYLE αλλάζουν άρδην συνειδήσεις και συνήθειες του κοινού.

Το κέντρο της Οδού Πατησίων παίρνει την κατιούσα, η αγορά κλονίζεται εκεί, το Φοιτητικό Κίνημα επίσης κατηφορίζει.
Στα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ παρατηρείται έντονη ΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΔΙΑΝΟΜΗΣ, απόλυτος έλεγχος του ΘΕΑΜΑΤΟΣ από μονοπώλια που προωθούν την ΠΑΡΑΚΜΗ και την Αμερικανιά.

Οι ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ παραδοσιακές Αθηναϊκές άιθουσες δέχονται απανωτά πλήγματα καθώς όλα προετοιμάζουν την ΕΙΣΒΟΛΗ των χώρων MULTIPLEX, VILLAGE CINEMAS και όλων εκείνων των Υπο-προϊόντων που κατέκλυσαν την αγορά θεάματος.

Οι Κινηματογράφοι έκλεισαν, στη θέση τους ξεπήδησαν ...super market και εμπορικά κέντρα.

Κάπου εκεί η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" κλείνει.......! αναστέλλει τη λειτουργία της σαν Κινηματογράφος σφραγίζοντας πίσω της μια ολάκερη εποχή .

alt


Η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" ΣΗΜΕΡΑ


Η NEW STAR με διευθυντή τον ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟ ΚΟΣΣΥΒΑΚΗ αναλαμβάνει σήμερα το δύσκολο εγχείρημα να ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ΞΑΝΑ την "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" στα παλιά της βήματα όσο φυσικά αυτό είναι δυνατόν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, στον "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" (3/11/2013), σχεδιάζει να γίνει ο χώρος:

"ΒΗΜΑ" για ΕΘΝΙΚΕΣ Κινηματογραφίες, με έμφαση σε Έλληνες δημιουργούς, σε μικρού μήκους ταινίες, σε ντοκυμανταίρ, σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος. Αφιερώσεις σε ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.

Σχεδιάζεται ΠΡΟΣΒΑΣΗ με ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ για ΑΝΕΡΓΟΥΣ, πολύ φτηνά καθώς και το ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ.

Η Προσπάθεια αυτή με σημείο αναφοράς την "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" γίνεται σε συνεργασία με τις αίθουσες:

"ΤΡΙΑΝΟΝ",  "ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ι-ΙΙ"

*************************************************
Αυτή ήταν η ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κινηματογράφου "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ"

Μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ και ΠΡΟΣΦΟΡΑ στα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ της κοινωνίας μας
Ένας ζωντανός χώρος γεμάτος ΦΩΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Ένα ζωντανό μελίσσι παραγωγής πολιτισμού

Τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές γκριζάρισαν, ο φετινός χειμώνας θα είναι πιότερο βαρύς και καταθλιπτικός. Γεγονός που καθιστά αναγκαία την παρουσία ενός ΦΑΡΟΥ για να γίνει πάλι το ξεκίνημα της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΑΣΗΣ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

Μακάρι να πετύχει το εγχείρημα, στο οποίο ευχόμαστε ολόψυχα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Η "ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ" μακάρι να φέρει το ΦΩΣ και τη ΖΕΣΤΑΣΙΑ του ονόματός της και της παράδοσής της...

ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Στον απόηχο μιας Μεγάλης Αναχώρησης

ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ


alt

26 Νοέμβρη 1927-30 Οκτώβρη 2013

Η Μεγάλη αυλαία στη σκηνή της ζωής του Νίκου Φώσκολου έκλεισε στα 88 του χρόνια.

Μια σκηνή που κρατήθηκε ορθάνοιχτη για τρεις ολάκερες δεκαετίες, ήρθε δυστυχώς η φυσική της ώρα να κλείσει οριστικά αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο έργο και προσφορά για το οποίο θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες και μέρες ολάκερες.

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ ήταν από τους δημιουργούς που είχε, όπως όλοι φυσικά οι δημόσια δρώντες καλλιτέχνες, τα "συν" και τα "πλήν" του. Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ του, η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του και κύρια η ενασχόλησή του με την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και μάλιστα την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ τα τελευταία χρόνια, είναι στο αντικείμενο έντονης κριτικής και αντίθεσης.

Φυσικά είναι προσωπικές του επιλογές δικαιωματικές. Αυτό επίσης είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ την ΜΕΓΑΛΗ του ΠΡΟΣΦΟΡΑ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, προσφορά που έχει να κάνει τόσο με τη ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, δηλαδή το ΣΕΝΑΡΙΟ, όσο και με τηΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ.

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ λειτούργησε καλλιτεχνικά σε μια ΔΥΣΚΟΛΗ και ΣΚΟΤΕΙΝΗ εποχή κύρια. Στην εποχή της ΧΟΥΝΤΑΣ.

Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που διάλεξε να δουλέψει μέσα στο δοσμένο καλλιτεχνικό πλαίσιο, όφειλε να "ακροβατήσει" ανάμεσα σε δρόμους ώστε να δώσει με ακρίβεια το μήνυμα το οποίο πάντα ήθελε να περάσει.

alt

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Μεγάλωσε σε μια πολύ φτωχή οικογένεια. Το σπίτι τους ήταν όλο κι όλο ένα δωμάτιο χτισμένο με πλίνθους. Η μάνα του η κυρία Εριφύλη ήταν πολίτισσα. Ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας.
Όταν ήταν μικρός ο πατέρας του τον έστελνε στους παππούδες να ζητήσει λεφτά για να πάρουν ψωμί. Ντρεπόταν πολύ. Αυτό τον σημάδεψε και όπως συνήθιζε ο ίδιος να λέει του δημιούργησε ανασφάλεια, δεν το ξεπέρασε ποτέ.
Στα έντεκα του χρόνια έπιασε δουλειά σε ένα ξυλουργείο και με τα λεφτά που έβγαζε αγόραζε βιβλία. Το πρώτο που διάβασε ήταν ''Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα'' του Ευγένιου Ο Νηλ. Τον γοήτευε και τον τρόμαξε ταυτόχρονα. Μετά διάβασε και άλλους θεατρικούς συγγραφείς και έτσι απέκτησε μόρφωση και μια βαθειά θεατρική παιδεία.Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ σπούδασε ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ αλλά το μεγάλο του μεράκι ήταν το ΓΡΑΨΙΜΟ και μάλιστα στην ηλικία των 17 ετών ήδη έγραφε με επιτυχία έργα δραματικά και ιστορικά με ραδιοφωνικό περιεχόμενο.

Η Αγάπη του ήταν στο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ με το οποίο και ξεκίνησε γράφοντας τις "ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" που για ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ αποτέλεσε ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ με καθολική τότε αποδοχή.

Επίσης στα νεανικά του χρόνια δούλεψε και σαν ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ πάνω σε θέματα ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στις εφημερίδες "ΕΜΠΡΟΣ", "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ".

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ στο ΘΕΑΤΡΟ

Η Πρώτες του δημιουργίες ξεκινάνε στις αρχές του 1960 πρώτα με το ΘΕΑΤΡΟ.

ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ το 1960 το ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ", το οποίο στα 1961 μετατρέπεται από τον ΕΡΡΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ σε ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ FILM NOIR ίσως από τα καλύτερα του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Συνεχίζει να γράφει σημαντικά ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα:

"ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ", "ΜΑΡΚΗΣΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ",  "ΣΚΕΨΟΥ ΠΡΙΝ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ",  "ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙ",  "ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ" βάζοντας στη συνέχεια τις βάσεις για να γράψει το ΣΕΝΑΡΙΟ σε ορισμένες από τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, οι οποίες μάλιστα ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΔΙΕΘΝΩΣ.

alt

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ στο ΣΕΝΑΡΙΟ

Ο Μεγάλος δημιουργός διακρίθηκε σε ύψιστο επίπεδο για τη συγγραφή κάποιων από τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ του κλασικού Ελληνικού Κινηματογράφου.

Τα ΣΕΝΑΡΙΑ των ταινιών αυτών, που πραγματικά αποτελούν στολίδια στην Κινηματογραφική μας ιστορία, φέρουν τη δική του ΓΡΑΦΙΔΑ και ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Γράφει το ΣΕΝΑΡΙΟ στις ταινίες:

"ΟΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ" του ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

"ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ" του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

"ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ" του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Ταινίες που αποσπούν ΕΞΙ ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ οι δύο πρώτες ενώ η δεύτερη ΤΡΙΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ.

Το 1966 γράφει το ΣΕΝΑΡΙΟ στη  θρυλική ταινία του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ "ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ" ταινία που ήταν υποψήφια για ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ OSCAR.

alt

Eπίσης γράφει το ΣΕΝΑΡΙΟ σε ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ από τις οποίες σταχυολογούμε μερικές που πραγματικά ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ:

 • 1962  "ΟΡΓΗ" του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
 • 1963  "ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ" του ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ
 • 1964  "Ο ΚΡΑΧΤΗΣ"  του ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ
 • 1965  "ΒΡΩΜΙΚΗ ΠΟΛΗ" του ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ
 • 1966  "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ" του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
 • 1966  "ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ" του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
 • 1966  "ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ" του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ
 • 1968  "ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ"  του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ
alt


Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ στην ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ


Εδώ κάπου στα 1967 ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ συναντά την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ.

Έχοντας πλέον δώσει στον Κινηματογράφο το Σενάριο πολλών μικρών αριστουργημάτων, νιώθει έτοιμος να περάσει στην ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ.

Και έτσι ξεκινάει το μεγάλο και λαμπερό καλλιτεχνικό αυτό γαϊτανάκι, αυτή η αλυσίδα δημιουργίας πλέον ΤΑΙΝΙΩΝ στις οποίες, πολλές από αυτές έχει γράψει και το ΣΕΝΑΡΙΟ και φυσικά ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ.

Η Αρχή γίνεται το 1967 με το δράμα "ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ" με τους ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ, ΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΜΕΜΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

alt

Το 1968 έρχεται το δικαστικό δράμα "Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ" με τους ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ, ΝΙΚΟ ΓΑΛΑΝΟ, ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

alt

Είναι πλέον προφανές ότι ο μεγάλος δημιουργός έχει ανοίξει για τα καλά τα "φτερά" του απελευθερώνοντας αστείρευτες πηγές έμπνευσης και δύναμης δημιουργίας.

Η Συνεργασία του με την αφρόκρεμα των Ηθοποιών της εποχής εκείνης του δίνει τη δυνατότητα, μαζί με το παραγωγικό δυναμικό της FINOS FILMS, να στήσει και δημιουργήσει πάμπολλα αθάνατα αριστουργήματα.

 • 1968  "ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΙΜΑ"  Δράμα εποχής τσιφλικιών με τους ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ, ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ, ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΛΑΚΗ ΚΟΜΝΗΝΟ, ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΗ
 • 1969  "ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑ" ένα λυρικότατο ανθρώπινο δράμα στις παρυφές του Λιμανιού της φτώχειας, των παθών και της προσδοκίας με τους ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΝΙΚΟ ΓΑΛΑΝΟ, ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ, ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΓΣΗ, ΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

alt

alt

Το 1970 μπαίνει για αυτόν με "ΧΡΥΣΟ ΤΡΟΠΟ" καθώς οι ταινίες που γράφει και σκηνοθετεί μετατρέπονται σε "λαϊκά προσκηνύματα" από χιλιάδες θεατές στους Κινηματογράφους της εποχής εδραιώνοντας την αποδοχή του στο απλό Ελληνικό Κοινό.

 • 1970  "ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΝΑΤΑΣΣΑ" η πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών, καλά δομημένη και δοσμένη με τους ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ, ΚΑΚΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ και αμέτρητο επιτελείο ηθοποιών
 • 1970  "ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ", Ναυτικό Κοινωνικό δράμα που άφησε εποχή με τους ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ, ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΝΙΚΟ ΓΑΛΑΝΟ
 • 1970 "ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ". Ένα συγκλονιστικό δικαστικό δράμα με τους ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ, ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ


alt

alt

alt

alt

alt

Η Χρυσή αλυσίδα της επιτυχίας συνεχίζεται για το 1971 όπου ξεχωρίζουν οι:

 • "ΚΑΤΑΧΡΗΣΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ" κοινωνικό ανθρώπινο δράμα με τους ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ, ΜΠΕΤΤΥ ΛΙΒΑΝΟΥ, ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ
 • "ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥΣ" με τους ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ, ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΚΑΡΟΛΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ, ΖΩΡΑ ΤΣΑΠΕΛΗ
alt

alt

alt

Το 1972 σκηνοθετεί το Κοινωνικό εξαίρετο δράμα "ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ" με σαφείς αντιπολεμικές αλλά και αποκαλυπτικές αιχμές για το ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ με τους ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ, ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ, ΝΙΚΟ ΔΑΔΙΝΟΠΟΥΛΟ και δεκάδες άλλους ηθοποιούς.

Ενώ το 1973 γράφει το ΣΕΝΑΡΙΟ στο πολύ καλό Πολεμικό δράμα "ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ" που σκηνοθέτησε ο ΤΑΚΗΣ ΒΟΥΓΚΟΥΚΛΑΚΗΣ

alt

alt

Εκεί κάπου σταματάει η μεγάλη ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ της δημιουργίας του ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ μαζί με τον οργασμό που διέκρινε τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ της εποχής.

Η Δεκαετία του 1980 βρίσκει τον Κινηματογράφο μπροστά σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, παρακμής και μαρασμού, αλλά παρ' όλα αυτά ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ εξακολουθεί να δηλώνει ΠΑΡΩΝ με μερικές πολύ αξιόλογες ταινίες του.

Το 1980 σκηνοθετεί την Αστυνομική ταινία "ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ" με τους ΟΛΓΑ ΚΑΡΛΑΤΟΥ, ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ, ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΝΤΑ, ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΕΣΚΕΝΑΖΥ, το 1981 δίνει το Πολεμικό μουσικοχορευτικό "ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΝΕΛΛΥ" με τους ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ, ΔΑΝΗ ΚΑΤΡΑΝΙΔΗ, ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ, ΚΑΙΤΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΤΙΝΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ

ενώ το 1981 ταρακουνάει εκ νέου τα νερά του εμπορικού Κινηματογράφου με το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ  "17 ΣΦΑΙΡΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΓΓΕΛΟ" στη μνήμη της Ηρωίδας της ΕΠΟΝ  ΗΡΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ με τους:  ΜΑΙΡΗ ΒΙΔΑΛΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΝΤΑ, ΝΙΚΟ ΑΠΕΡΓΗ, ΕΡΡΙΚΑ ΜΠΡΟΓΙΕΡ, ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ


alt

alt

alt

alt

alt

alt


Ακολουθούν τρεις ακόμα ταινίες του για να κλείσει ο μεγάλος του κύκλος στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ο οποίος πλέον αδυνατούσε να είναι ο χώρος μαζικής έκφρασης και αναγνωρισιμότητας με αυτόν του παρελθόντος.

 • 1982  "ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΡΑΙΝΟ"  Σενάριο σε σκηνοθεσία του ΤΑΚΗ ΣΙΜΟΝΕΤΑΤΟΥ
 • 1982  "ΑΓΡΙΑ ΝΙΑΤΑ"
 • 1983  "ΘΥΡΑ 7: Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ" πατώντας πάνω στην τραγωδία της ΘΥΡΑΣ 7 που όμως ήταν ΑΤΥΧΕΣΤΑΤΗ και προκάλεσε την ΟΡΓΗ και τη Δικαστική αντίδραση των οικογενειών των θυμάτων

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ, όπως προκύπτει από το χρονικό μας πέρασμα στο χώρο του Κινηματογράφου μας, συνεργάστηκε και ανέδειξε την Υποκριτική δύναμη ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ.
Δούλεψε με δεκάδες μεγάλες μορφές του Κινηματογράφου μας, μερικές από τις οποίες ήταν στο μόνιμο κάστ των επιλογών του:

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ, ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΖΩΡΑΣ ΤΣΑΠΕΛΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, κατά κύριο λόγο και ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ, ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ κατά δεύτερο.


alt

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο δημιουργός των χρυσών επιτυχιών έστρεψε νωρίς την προσοχή του στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, από νωρίς το 1971, διακρίνοντας τη δύναμη της διεισδυτικότητάς της.
Παρά τις επιφυλάξεις των αρχών και της ιδεολογίας και του καλύμματος που προσέφερε στο καθεστώς της ΧΟΥΝΤΑΣ, ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ προκαλεί ΣΟΚ στο τηλεοπτικό κοινό με τον "ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ", ο οποίος κατά τις προβολές του "νεκρώνει" τις γειτονιές σε ολάκερη την Ελλάδα και συνεχίζει με καλά ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ όπως:

"ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ",  "ΚΡΑΥΓΗ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ",  "ΡΩΜΑΝΟΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ" κεντρίζοντας την προσοχή και την Τιμή της ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ μας με σχετική βράβευση.

Η Δεκαετία του 1990 τον βρίσκει να σαρώνει κάθε εμπορικότητα στην ιδιωτική τηλεόραση με τα σήριαλ που έτυχαν μεγάλης τηλεθέασης όπως:  "ΛΑΜΨΗ",  "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΖΩΗ".

ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ του ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ
και η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του

Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ θεωρείται ο σκηνοθέτης που έγραψε σταθερή "σχολή" πάνω στους ανθρώπινους χαρακτήρες που υποδύονταν οι πρωταγωνιστές του στις ταινίες του και τα έργα του

Το περίγραμμα της θεματολογίας του ήταν η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ, οι ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ και ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΘΕΣΜΟΙ, αλλά και ο ΕΝΑΣ που ξεχωρίζει, που δίνει αδέκαστος τη ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΧΗ, με άνισους όρους μέχρι τη λάμψη της αλήθειας.

Το μοτίβο αυτό το συναντάμε σε ΟΛΕΣ τις ΜΕΓΑΛΕΣ του ΤΑΙΝΙΕΣ

Αυτό όμως το ΘΕΜΑ, που έχει ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ και background το αφήνω για να το εξετάσουμε σε επόμενη ανάρτησή μας για τον ΝΙΚΟ ΦΩΣΚΟΛΟ


alt


Είχε πει με σαφήνεια και προφητική διορατικότητα:«Η κοινωνία μας σ' ένα μεγάλο μέρος της έχει βυθιστεί σε ένα "καθετοποιημένο" ενυδρείο διαφθοράς» είχε πει σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ το 1999, ερωτώμενος κατά πόσο η πολιτική πραγματικότητα ξεπερνά και τα δικά του ακόμη σενάρια...

«Το 1965 στην ταινία μου "Κοινωνία ώρα μηδέν", την οποία γνωρίζει όλη η Ελλάδα, έβαλα έναν σκάρτο πολιτικό την ώρα ακριβώς που τράβαγε στον λαό τις μεγάλες κορόνες για "ηθική" και "δικαιοσύνη", να λέει στον Κούρκουλο, που ήταν γαμπρός του και ανυποχώρητα έντιμος, να πάρει τα εκατομμύρια που του έδιναν κάποιοι "διαπλεκόμενοι" της εποχής για να θάψει ένα έγκλημα εις βάρος του λαού. "Αυτή είναι η πραγματικότητα" του είπε. "Τη συνείδησή μας, για τη ζωή μας. Πάρτα!". Φαίνεται πως ως ένα σημείο ήταν μια εφιαλτική ενόραση. Το μέλλον ήταν γραφτό να την επαληθεύσει.»
Αυτός ήταν, με ελάχιστα λόγια, και τεράστιο έργο, ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ.....

Ένας άνθρωπος της Τέχνης που είχε τα κότσια και τη δύναμη να σπάσει τη φτώχια και τη μιζέρια της παιδικής του ηλικίας, να αγαπήσει το Βιβλίο, το πνεύμα, να αναδείξει την εσωτερική του δύναμη και έμπνευση στο γράψιμο και στην έκφραση, να σπουδάσει.

   Από τους τυχερούς πραγματικά εκείνος ανθρώπους αλλά και ικανούς συνάμα, που κατάφεραν και έκαναν το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ του ΟΝΕΙΡΟ ΠΡΑΞΗ.....!  με πάθος, συνέπεια, δύναμη.     Σίγουρα οι συγκυρίες και το παραγωγικό δυναμικό της εποχής του τον στήριξαν και τον βοήθησαν τα μέγιστα στο να τα καταφέρει καθώς συνάντησε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ στη χρυσή του εποχή, το παραγωγικό δυναμικό της FINOS FILMS στα πόδια του, την πρώτη εποχή "παρθένα" της Ελληνικής τηλεόρασης. 

    Σε όλα τούτα προσέθεσε τη δική του ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΙΝΕΛΛΙΑ με τρόπο γεμάτο ΣΕΒΑΣΜΟ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.

Έχουμε πολλά να πούμε και στη συνέχεια για το ΝΙΚΟ ΦΩΣΚΟΛΟ αλλά προς το παρόν ΑΠΟΤΙΟΥΜΕ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ στη ΜΝΗΜΗ του.

Καλό ταξίδι στο μεγάλο δημιουργό......


alt

Η Μεγάλη Βελούδινη ΑΥΛΑΙΑ έπεσε στη ζωή του............

Χειροκροτούμε τη σεμνή και διακριτική του αποχώρηση............

ΩΡΑ ΚΑΛΗ......

alt
ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: EDGAR ALLAN POE

Φίλες και Φίλοι

συνεχίζοντας την περιήγησή μας στο λαμπερό κόσμο των ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ και ΒΡΑΒΕΙΩΝ,

σήμερα θα κάνουμε σταθμό σε ένα πολύ ΣΠΟΥΔΑΙΟ, ΟΝΟΜΑΣΤΟ, θα έλεγε κανείς SPECIFIC ΞΑΚΟΥΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Κινηματογράφου με πολύ μεγάλη Ιστορία και βαριά παράδοση.


ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ EDGAR ALLAN POE

alt

Όπως αντιλαμβάνεστε άμεσα το Διεθνές αυτό Φεστιβάλ είναι συνδεδεμένο με το όνομα και τη δημιουργία του θρυλικού συγγραφέα του "παράξενου και του τρομακτικού", του EDGAR ALLAN POE

Του μεγάλου αυτού λογοτέχνη, που ταυτίστηκε με την "σκοτεινή ρομαντική λογοτεχνία", κάνοντας την λεγόμενη "ελεγεία του θανάτου" σε ολάκερο το μεγάλο του έργο.


alt

Δεμένος άρρηκτα με το "σκοτεινό" αντικείμενο της λογοτεχνίας ο μεγάλος αυτός Λυρικός του λόγου και της ποίησης δεν μπορούσε να μην έχει τους συνεχιστές του, τους θαυμαστές του, να εδραιώσει αυτό που λέμε τη "ΣΧΟΛΗ" του στη ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.

Αυτό οδήγησε στην :  MYSTERY WRITERS OF AMERICA

alt

Το MYSTERY WRITERS OF AMERICA είναι ένας οργανισμός συγγραφέων ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ και ΤΡΟΜΟΥ που είχε έδρα στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.
Ιδρύθηκε το 1945 από τους:  CLAYTON RAWSON, ANTHONY BOUCHER, LAWRENCE TREAT & BRETT HALLIDAY.

Ήταν μια ομάδα πρωτοβουλίας συγγραφέων πάνω στο ανάλογο ύφος του μεγάλου εμπνευστή, που καθιέρωσε και τα σχετικά:

EDWARD AWARD

alt

Έτσι καθιερώθηκαν τα ΒΡΑΒΕΙΑ EDGAR στους συγγραφείς μυστηρίου κάθε χρόνου καθώς επίσης και το κλασικό "RAVEN AWARD"  (ΚΟΡΑΚΙ), με σύμβολο το κλασικό κοράκι του Πόε.
Τα σχετικά παραπάνω ΒΡΑΒΕΙΑ απέκτησαν μέγιστη ισχύ και επιρροή πάνω στους λογοτέχνες του είδους αυτού.

alt

Ο Κινηματογράφος δεν θα μπορούσε να λείψει από την επισήμανση του ανάλογου είδους λογοτεχνίας και έτσι θεσμοθετήθηκαν τα σχετικά ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ EDGAR ALLAN POE

Στα βραβείο αυτά έχουν "παρελάσει" τεράστιες Κινηματογραφικές μορφές που σφράγισαν τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξης του θεσμού

ΟΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ των ΒΡΑΒΕΙΩΝ της ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

για να ρίξουμε μια ματιά στα επί μέρους βραβεία της διοργάνωσης που αφορούν ειδικά στον Κινηματογράφο:

 •  ΚαλύτεροΤηλεοπτική Σειρά (από το  1952)
 •  Βραβείο καλύτερου ΣΕΝΑΡΙΟΥ (από το  1946)
 •  Βραβείο καλύτερης Ταινίας( από το1950)
 • Ειδικό Βραβείο EDGAR (από το 1949)
 • Βραβείο στη μνήμη του Robert L. Fish Memorial για ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ταινία Μυστηρίου (από το  1984)
 • Raven Award (από το  1953)
 • Grand Master Βραβείο (από το  1955)
 • Ellery Queen Βραβείο (από το  1983)
 • Mary Higgins Clark Βραβείο (από το  2001)
 • Καλύτερο Ραδιοφωνικό Δράμα (1946-1960)
 • Outstanding Mystery Criticism (1946-1967)
 • Βραβείο καλύτερης Ξένης ταινίας (1949-1966)


alt

Στα Βραβεία EDGAR ALLAN POE έχουν "παρελάσει" πολλά και μεγάλα, όπως είπαμε, ονόματα του Παγκόσμιου Κινηματογράφου όλες αυτές τις δεκαετίες.
Σταχυολογούμε μερικά ονόματα ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ και ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ  που ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΑΝ με τα έργα τους:

RAYMOND CHADLER,  HENRY HATHAWAY ("CALL NORTHSIDE 777"), MEL DINELLI ("ΕΙΔΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ"),  MICHAEL WILSON ("FIVE FINGERS"),  JOHN MICHAEL HAYES ("ΣΙΩΠΗΡΟΣ ΜΑΡΤΥΣ"),  REGINALD ROSE ("ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΕΝΟΡΚΟΙ"), ALFRED HICHCOCK ("ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ", "ΨΥΧΩ"), ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ ("Ζ"),  ΑΝΤΗΟΝΥ SHAFER  ("SLEUTH"), ROBERT TOWNE ("CHINATOWN"),  JAMES GRADY ("ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΝΔΩΡΑ"),  ERNEST LEHMAN  ("FAMILY PLOT"),  DENNIS POTTER ("GORKY PARK"),  TED TALLY  ("H ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ"),  QUENTIN TARANTINO  ("PULP FICTION'),  CHRISTOPHER MCQUARRIEE  ("ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ"),   

alt


http://theedgars.com

Αυτή είναι η επίσημη Ιστοσελίδα της διοργάνωσης για όσους θελουν να εντριφύσουν περισσότερο.


alt


Μια εξάιρετη λοιπόν και πολύ ατμοσφαιρική διοργάνωση ενός φεστιβάλ με πολύ έντονο χρώμα που συνδυάζει τον αποκρυφισμό και το μυστήριο του μεγάλου δραματουργού με το λυρισμό του αλλά και το σκοτάδι του.ΑΣΤΕΡΙΑ του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Μέρος 3ο): Οι ...ΩΡΙΜΟΙ

ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ


Μέρος 3ο  (Οι ..."ΩΡΙΜΟΙ")


Φίλες και Φίλοι, έχοντας περιδιαβεί ήδη σε δύο προηγούμενα μέρη τον "θησαυρό" των ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ που παρεμβαίνουν στα Κινηματογραφικά μας δρώμενα κύρια από τη δεκαετία του 1980 και εντεύθεν, σήμερα συνεχίζουμε την αναφορά αυτή με το 3ο  μέρος.


Ξανατονίζουμε ότι η ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΔΕΙΑ του σημερινού Ελληνικού Κινηματογράφου στέρησε από αυτούς τους εξαίρετους Ηθοποιούς τη δυνατότητα να δείξουν μαζικά το μεγάλο του ΤΑΛΕΝΤΟ, το οποίο παρουσιάζεται αφειδώς στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Πάμε λοιπόν στη σημερινή μας αναφορά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ

alt

18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1956

Μια από τις σπουδαιότερες και μεγαλύτερες μορφές του Ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου στην σύγχρονη εποχή ο Πειραιώτης Ηθοποιός μας, σημαδεύει με τη μεγάλη του διαδρομή τα εικαστικά δρώμενα στην Ελληνική τέχνη

Η Καλλιτεχνική του διαδρομή ξεκινάει στα 1977, στα 21 του χρόνια στο "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘΕΑΤΡΟ". Ακολουθεί μια μεγάλη ανοδική πορεία τόσο στο θέατρο όσο και στον Κινηματογράφο.

Το 1986 θα ιδρύσει τη δική του θεατρική του ομάδα, το "ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ" και το 1996 ίδρυσε τη δική του ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.

alt

Στο ΘΕΑΤΡΟ η διαδρομή του είναι μεγάλη και οι εμφανίσεις του σε ΚΛΑΣΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ και στο ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ έχουν τα δικά τους σημεία αναφοράς

Έχει ερμηνεύσει όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΤΡΑΓΩΔΟΥΣ, Αριστοφάνη, έχει ερμηνεύσει ανάμεσα σε άλλα:
ΤΣΕΧΩΦ, ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΥ, ΙΦΕΝ, ΓΚΟΓΚΟΛ, ΣΑΙΞΠΗΡ


alt

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Συμμετοχή του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΜΟΥΛΗ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ξεκινάει το 1981, στην ταινία του ΓΙΑΝΝΗ ΦΑΦΟΥΤΗ  "ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ" γνωστή και ως "Ο ΛΗΣΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ"
και κλείνει μέχρι σήμερα το 2011 στην ταινία του ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ "ΟΙ ΙΠΠΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ"

Έχει συμμετάσχει συνολικά σε 14 ταινίες ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι:

1984 "ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ",  1986  "ΕΝ ΠΛΩ", 1986 "ΝΟΚ ΑΟΥΤ",  2006 "ΛΙΣΤΑ ΓΑΜΟΥ"

alt

alt


alt

alt

Μεγάλες ήταν και είναι οι εμφανίσεις του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΜΟΥΛΗ σε αξιόλογες σειρές στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τι να πρωτοθυμηθεί κανεις:  Από τη συγκλονιστική "ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ" του 1980, "ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ" 1990,  "ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΣΟΦΙΑ"  1991, "ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ"  1995, "ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ"  2007

Η Συμμετοχή του στη σειρά "ΑΣΤΟΦΕΓΓΙΑ" ήταν ένα συγκλονιστικό και μεγάλο βήμα στην καριέρα του για να καταξιωθεί στο Ελληνικό Κοινό.

altΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

alt

Κωνσταντινούπολη 13 Οκτώβρη 1951

Μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ στα καλλιτεχνικά μας πράγματα ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, με απείρως μεγάλη διαδρομή τόσο στο ΘΕΑΤΡΟ, όσο και στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

Πολύ μεγάλο υποκριτικό ταλέντο έχοντας ερμηνεύσει μια μεγάλη γκάμα τύπων ρόλων και προσώπων.

Το 1964 ήρθε στην ΑΘΗΝΑ σαν ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ και τελείωσε το 8ο Γυμνάσιο αρρένων.

Σπούδασε στη ΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ αλλά εγκατέλειψε το 1971

Από εκεί και πέρα άνοιξε για αυτόν ο δρόμος της ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ.

alt

Η Πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση ήταν στο ΘΕΑΤΡΟ με την ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ στο έργο "ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ" ενώ και εκείνος καθιερώθηκε στο Ελληνικό κοινό με το συγκλονιστικό σήριαλ "Η ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ"

alt


Έχει εργαστεί επίσης και σαν ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ και ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ καθώς και έχει διδάξει σε ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ και ΣΕΝΑΡΙΟΥ.

Στις 15/8/2009 ΤΙΜΗΘΗΚΕ με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΤΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΟΚΑΡΝΟ πολύ σημαντική διάκριση για τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Επίσης το Σεπτέμβρη 2011 Αποσπά το "ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΚΟΧΥΛΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΝΤΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ" στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ SAN SEBASTIAN.

alt


alt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Η Συμμετοχή του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΥ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ και χαρακτηριστική της εξαίρετης ποιότητάς του.

Το ΜΕΓΑΛΟ "ΜΠΑΜ" στον Κινηματογράφο έρχεται το 1980 με τη συγκλονιστική ταινία του ΠΑΥΛΟΥ ΤΑΣΣΙΟΥ  "ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ" στην οποία και πρωταγωνιστεί αφήνοντας πολύ μεγάλη απήχηση στο Κοινό.

alt


alt


Ακολουθούν οι ταινίες:  1982  "ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ" του ΠΑΥΛΟΥ ΤΑΣΣΙΟΥ και 1983  "ΡΕΒΑΝΣ" του ΝΙΚΟΥ ΒΕΡΓΙΤΣΗ, ταινία που σάρωσε τα Βραβεία ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,  στις οποίες απογειώνεται σαν Ηθοποιός συνεχίζοντας την καταξίωσή του στον Ποιοτικό Κινηματογράφο


alt


alt


alt

alt


Ακολουθούν πολλές ταινίες στις οποίες συμμετέχει και πρωταγωνιστεί, ανάμεσα στις οποίες:

1987 "ΑΡΧΑΓΕΛΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ"  του ΝΙΚΟΥ ΒΕΡΓΙΤΣΗ

1999 "ΘΗΛΥΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ"  του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ

2001 "ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ" του ΜΙΧΑΛΗ ΡΕΠΠΑ

alt

alt


Το 2001 σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο ίδιος στο "ΣΤΑΚΑ ΜΑΝ"

alt


Συνολικά συμμετέχει σε 27 ταινίες στον Κινηματογράφο με τελευταία το 2012 στην ταινία του ROBERT BUDINA  "AGON"

alt


Επίσης εξαίρετη είναι και η παρουσία του σε μεγάλες σειρές στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

"ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ"

alt


alt
ΜΙΡΚΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


alt


Μια ακόμα εμβληματική μορφή του σύχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου και γενικά της τέχνης της Υποκριτικής.

Γεννημένη στην ΑΘΗΝΑ η γλυκύτατη Μίρκα είναι απόφοιτος της ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ.

Από το 1986-1988 Δίδαξε στη σχολή και από το 1997 μέχρι και σήμερα διδάσκει στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ "ΙΑΣΜΟΣ"

alt


ΗΘΟΠΟΙΟΣ με ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΑΛΕΝΤΟ το οποίο έχει αναδείξει πλουσιοπάροχα με συμμετοχή σε ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΘΙΑΣΟΥΣ:

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΘΙΑΣΟΣ ΜΠΕΤΤΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, ΘΙΑΣΟΣ ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΙΣΚΟΥ, ΘΙΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΦΕΡΤΗ-Ξ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΘΕΑΤΡΟ κ.λ.π. με θεατρικά έργα που θεωρούνται κλασικά στην παγκόσμια σκηνή

alt


Στο Ελληνικό Κοινό μπήκε μαζικά από τη συμμετοχή της σε αξιόλογες σειρές της ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ:

"ΓΑΛΗΝΗ",  "ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ",  "ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ" στη πρώτη χρυσή εποχή,   "ΜΗ ΜΟΥ ΓΥΡΝΑΣ ΤΗ ΠΛΑΤΗ",  "ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΧΑΡΙΤΕΣ", "ΕΛΛΑΣ ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ",  "ΟΙ ΣΤΑΒΛΟΙ ΤΗΣ ΕΡΙΕΤΤΑΣ ΖΑΪΜΗ" κ.λ.π.

alt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Συμμετοχή της στον Κινηματογράφο δεν είναι ανάλογη με αυτήν του ΘΕΑΤΡΟΥ πλην όμως σε όσες ταινίες συμμετείχε άφησε τη δική της σφραγίδα και ρόλο

Έχει 9 ταινίες

Από το 1971 στην "ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟ" του ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ως το 2010 στο "ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ" του ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ

Ξεχώρισε σε μια ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΡΕΣΙΤΑΛ στο ιστορικό πολιτικό δράμα του ΝΙΚΟΥ ΤΖΗΜΑ "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ" στο ρόλο της ΕΛΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Οι άλλες συμμετοχές της είναι οι:

1981 "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ"

1999 "SAFE SEX"

2001 "ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ"

2003 "ΟΞΥΓΟΝΟ"

2004 "P20-R20"


alt


alt

alt


alt


alt

Η ΜΙΡΚΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ έχει το πλούσιο ταλέντο να μπορεί άνετα να συνδυάσει κωμικούς αλλά και συνάμα και δραματικούς χαρακτήρες στον Κινηματογράφο με εξαίρετη επιτυχία.

altΘΕΜΙΣ ΜΠΑΖΑΚΑ


alt


Μια ακόμα εξαίρετη Ηθοποιός ενός μεγάλου ποιοτικού κύκλου μας

η ΘΕΜΙΣ είναι γεννημένη στις 3 ΜΑΡΤΗ 1957 στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και διαπρέπει από πολύ νωρίς στο χώρο του ΘΕΑΤΡΟΥ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Φοίτησε στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του Κ.Θ.Β.Ε. και όλα τούτα τα χρόνια της σπουδαίας της θητείας υπηρετεί με μεγάλη συνέπεια και ποιότητα την Υποκριτική.

Έζησε στην Ν.ΥΟΡΚΗ για πέντε χρόνια και παρακολούθησε το ACTOR'S STUDIO για 4 χρόνια εμπλουτίζοντας τις γνώσεις της.

alt

Η ΘΕΜΙΣ ΜΠΑΖΑΚΑ θεωρείται και είναι Ηθοποιός με έντονο και χαρακτηριστικό "εσωτερικό βάθος" αναδεικνύοντας τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής στις ερμηνείες της.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ στη μεγάλη καριέρα της, η ταινία του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ  "ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ", που της χαρίζει το ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ όπως επίσης και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ VALENCIA και ΕΥΦΗΜΟ ΜΝΕΙΑ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ.

Διακρίσεις ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ που αναγνωρίζουν το κύρος και την ποιότητά της.


alt


Η Συνέχεια επίσης είναι εξόχως εντυπωσιακή και για τη συμμετοχή της στο "ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ" του ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ αποσπά ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

alt

και για την ταινία του ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΑ  "ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ"

alt


Επίσης εξαίρετη είναι η συμμετοχή της στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ μέσα από σπουδαίες τηλεοπτικές σειρές όπως: "Μινόρε της Αυγής, "Απών", "Γυναίκες"και απέσπασε Βραβείο Α γυναικείου ρόλου στα τηλεοπτικά βραβεία για το σήριαλ «Σαν αδελφές» του Νίκου Κουτελιδάκη.


alt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Φιλμογραφία της είναι πολύ μεγάλη και ξεκινάει το 1980 με την μεγάλη του ΠΑΥΛΟΥ ΤΑΣΣΙΟΥ ταινία "ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ" και τελειώνει μέχρι στιγμής το 2012 στην ταινία "WILD DUCK"  του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΚΑΡΙΔΗ

Έχει συμμετάσχει σε 28 ταινίες, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για την εποχή

Ξεχωρίζουν οι ταινίες:

"ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ", "ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ", "ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ", "ΑΠΟΥΣΙΕΣ", "Η ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΝΕΑ", "ΗΣΥΧΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ",  "ΝΗΣΟΣ" και άλλες πολλέςalt


alt

alt


altΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΙΑΒΑΤΗ


Μια κλασική "ΏΡΙΜΗ" μορφή στον σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο.

Εξαιρετικά αναγνωρίσιμη Ηθοποιός όχι με τόσες πολλές Κινηματογραφικές εμφανίσεις αλλά έντονη ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

Η Παρουσία της στη σκηνή δεν είχε ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, δεν απέδωσε δηλαδή Α' ΓΥΝΕΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ στη σκηνή αλλά διέπρεψε στο λεγόμενο Β΄ και ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΡΟΛΟ.

alt


Στην τηλεόραση η δουλειά της είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ και με ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Στο ΘΕΑΤΡΟ επίσης χωρίς καμία αμφιβολία.

Στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ έχει 8 συμμετοχές σε ταινίες:

1963 "ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ", 1964 "Η ΑΣΤΕΦΑΝΩΤΗ" με απλές συμμετοχές

1979 "ΕΝΑ ΓΕΛΑΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ", 1981 "ΠΟΛΙΤΕΣ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ",  1981 "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ",  1981 "Ο ΚΩΤΣΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ",  1981 "ΑΓΡΙΕΣ ΚΟΤΕΣ",  1991 "ΗΣΥΧΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ"


alt


alt


Η Επιτυχια της στην τηλεοπτική σειρά των ΡΗΓΑ-ΡΕΠΠΑ "ΔΥΟ ΞΕΝΟΙ" απογείωσαν την επιτυχία και αναγνωρισιμότητά της στο Ελληνικό Κοινό αναδεικνύοντας περίτρανα την ποιότητά της

alt
ΝΙΚΗΤΑΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ


alt


Από τις πλέον ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στον σύγχρονο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και ΘΕΑΤΡΟ

Γεννημένος το 1938 στην ΑΘΗΝΑ ο μεγάλος μας Ηθοποιός κουβαλάει μαζί του ένα εξαιρετικά παράξενο σημάδι. Ενώ ηλικιακά ανήκει στο χώρο των κλασικών Ελλήνων Ηθοποιών, η χρυσή του περίοδος είναι τώρα στις μέρες μας και αυτό αναδεικνύει την τρομερή του ΔΙΑΡΚΕΙΑ και ΠΡΟΣΦΟΡΑ.

Σπούδασε στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.

Οι πρώτες του εμφανίσεις είναι στο ΘΕΑΤΡΟ, αρχής γενομένης το 1962 ενώ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ξεκινάει 11 χρόνια αργότερα, το 1973, στην ταινία του ΠΑΥΛΟΥ ΤΑΣΣΙΟΥ  "ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ"

alt


Συμμετείχε στο Κ.Θ.Β.Ε., στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΠΥΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ και σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΘΙΑΣΟΥΣ.

Το 1973 ΤΙΜΑΤΑΙ με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΤΙΝΑΣ ΠΑΞΙΝΟΥ και με το ΒΡΑΒΕΙΟ Α΄ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ "ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ" το 1997.

Συμμετέσχει στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, στην ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΟΣΧΑΣ 1980 και ΣΕΟΥΛ 1988 άκρως τιμητική διάκριση για Έλληνα καλλιτέχνη.


alt

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ του ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ είναι καθοριστική για τα πολιτιστικά μας δρώμενα.

Το 1997 ιδρύει την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΕΠΙΛΟΓΗ"

Από το 2004 είναι ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ του Κ.Θ.Β.Ε., όντας ο 3ος Ηθοποιός μετά τους ΜΙΝΩΤΗ, ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ σε αυτή τη θέση και ο μοναδικός με 2η συνεχή τριετή θητεία. Το 2009 παραιτείται μην αντέχοντας την ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ του θεάτρου.

alt

46  ολάκερα χρόνια παντρεμένος με την ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΙΑΒΑΤΗ

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ είναι επισης ΤΕΡΑΣΤΙΑ με δεκάδες σειρές στις οποίες εμφανίζεται

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Από το 1973 μέχρι το 2012 συμμετέχει σε 19 Κινηματογραφικές ταινίες

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι:

1973 "ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ",  1975 "ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΡΙΔΑΣ",  1978 "ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ",  1980 "ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ",  1980 "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ",  1984 "ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ",  1987 "ΒΑΡΙΕΤΕ", 1991 "ΙΣΗΜΕΡΙΑ"

alt

"ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΡΙΔΑΣ" του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

alt

"ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ" του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

alt

"ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΕΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ με την ΜΠΕΤΤΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

alt

"ΑΠΟΥΣΙΕΣ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ με την ΠΕΝΥ ΖΟΥΝΗ

alt

"Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ" του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ

alt


ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

alt

Με τον μεγάλο αυτό Ηθοποιό μας που έχει μακρά θητεία στον Ελληνικό Κινηματογράφο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά διακρίνεται και αναγνωρίζεται ιδιαίτερα στις τελευταίες δεκαετίες, θα κλείσουμε το 3ο μέρος του αφιερώματός μας στους νεώτερους Ηθοποιούς μας.

Γεννημένος το 1945 ο Αντώνης Αντωνίου, Ηθοποιός και Σκηνοθέτης, έχει πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλά Κινηματογραφικά έργα, πολλές παραστάσεις στο ΘΕΑΤΡΟ, επίσης ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ και ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

altΠρωτοεμφανίσθηκε το 1960 στην ταινία του ΘΟΔΩΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ "Ένα κορίτσι σε περιμένει".

Το 1964 εμφανίζεται στην εξαίρετη Αστυνομική ταινία του ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ  "ΚΡΑΥΓΗ"

Η Δεκαετία του 1970, τον βρίσκει να συμμετέχει σε πάρα πολλές και σημαντικές ταινίες του Κινηματογράφου μας.

Το 1978 πρωταγωνιστεί στην εξαίρετη ταινία του ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ "ΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ"

alt

Το 1978 επίσης πρωταγωνιστεί στην ταινία του ΘΟΔΩΡΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥ  "ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΒΟΥΖΑ" με τον ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ, ΑΝΝΑ ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΗ και άλλους εξαίρετους ηθοποιούς.

Το 1979 έρχεται η σειρά της "ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ", μια εξαίρετης ταινίας του ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΦΕΑ με τον ΜΗΝΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ και την ΝΕΛΛΥ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

Η Δεκαετία του 1980 τον βρίσκει να ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ με την θρυλική "ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ" του ΠΑΥΛΟΥ ΤΑΣΣΙΟΥ στο ρόλο του ΝΙΚΟΥ ΚΟΕΜΤΖΗ, ταινία που τον απογείωσε ερμηνευτικά και καταξιωτικά.

alt

alt

alt

Και πάλι ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ το 1980 με την Πολιτικο-κοινωνική "ΘΑΝΑΣΗ ΣΦΙΞΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ" πάλι με τον ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ-ΑΝΝΑ ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΗ

Το 1995 παίζει στην εξαίρετη ταινία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ" με τους ΑΛΕΚΟ ΣΥΣΣΟΒΙΤΗ, ΚΑΡΥΟΦΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ, ΒΑΛΕΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

alt

Το 2011 είναι η μέχρι σήμερα, τελευταία συμμετοχή του στην ταινία του ΝΙΚΟΥ ΤΖΗΜΑ "ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ"

Η Συνολική του ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ αποτελείται από 26 συνολικά Κινηματογραφικές ταινίες.

altALFRED HICHCOCK: Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ στην ταινία *ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ*

alt

Το έργο του μεγάλου αυτού Δημιουργού, Σκηνοθέτη αλλά συνάμα και Ψυχαναλυτή του Κινηματογράφου

δεν περιορίζεται απλά στα όρια μιας Κινηματογραφικής δημιουργίας με ότι αυτό την περιβάλλει.

Ο Μεγάλος αυτός άνθρωπος της Τέχνης και του Πνεύματος, δεν υπήρξε μονάχα ιεροφάντης της Κάμερας και της 7ης Τέχνης

Ήταν και ένας τεράστιος ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗΣ

Δεν υπήρξε ταινία του που να μην ήταν μια συγκεκριμένη ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΗ πάνω στο συνειδητό και ασυνείδητο.

Δεν υπήρξε ταινία που να μην είχε ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ κατά ...ριπάς


Ο ALFRED HITCHCOCK ήταν πάρα πολλά πράγματα:

Σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και επίσης μεγάλος ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗΣ.

Σήμερα θα ήθελα να σταθούμε σε ένα ΚΛΑΣΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ του.

Να ψάξουμε βαθιά μέσα στις ερμηνείες και στον αποκρυφισμό του.

Να δούμε τα ΣΥΜΒΟΛΑ που χρησιμοποιεί, τις κινήσεις τους, τη λειτουργία τους, τις παρεμβάσεις τους.


alt

ALFRED HITCHCOCK:   "ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ"   


Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ της ΤΑΙΝΙΑΣ

To 1963, ο μεγάλος Άγγλος δημιουργός, δίνει στο φως ένα από τα μεγαλύτερα Κινηματογραφικά του αριστουργήματα.

Ένα έργο, ίσως το απόλυτα ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ του, βασισμένο στο κλασικό Βιβλίο της ΔΑΦΝΗΣ ΝΤΥ ΜΩΡΙΕ διασκευασμένο σε Σενάριο από τον EVAN HUNTER

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:


Πρεμιέρα: 30 Μάη 1963

ART DEPARTEMENT: HAROLD MICHELSON

MAKE UP DEPARTMENT: VIGRINA DARCY & HOWARD SMIT

FILM EDITING: GEORGE TOMASINI

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  ROBERT BURKS

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  ALFTED HITCHCOCK


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ:


TIPPI HEDREN στο ρόλο της MELANIE DANIELS

ROD TAYLOR στο ρόλο του MITCH BRENNER

SUZANNE PIESHETTE στο ρόλο της ANNIE HAYWORTH

JESICCA TANDY στο ρόλο της Μητέρας LYDIA BRENNER

VERONICA CARTWRIGHT στο ρόλο της δασκάλας του χωριού CATHY BRENNER

ETTHEL GRIFFIES στο ρόλο της Ορνιθολόγου Mrs. BUNDY


alt

alt

alt


Τα δρώντα πρόσωπα:

ένα συγκεκριμένο ΤΡΙΟ που συναντάται στις ανθρώπινες σχέσεις και δομές:

Μια ΓΥΝΑΙΚΑ και ένας ΑΝΤΡΑΣ, ΣΥΖΥΓΙΚΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ

Η ΜΗΤΕΡΑ του Άντρα

Ο Παράγοντας ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ:

ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ

Το περιβάλλον πλοκής

Mondego Bay: Ένα μικρό, ειδυλλιακό παραλιακό χωριό. Η γοητευτική MELANIE DANIELS με τον σύζυγό της MITCH BRENNER ταξιδεύουν στο εξοχικό σπίτι του. Εκεί συναντούν την κάτοικό του και Μητέρα του: LYDIA

Το γεγονός

Η Άφιξη του νεαρού ζευγαριού συνοδεύεται από μια "ανεξήγητη" και οξύτατη ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ των ΠΟΥΛΙΩΝ της περιοχής, επιθετικότητα που προχωράει σε απίστευτα ύψη και ανεξέλεγκτη κατάσταση, που παίρνει χαρακτήρα πλέον ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Σημείο "κλειδί" για το έργο:  Η έκδηλη ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΑ της ΜΑΝΑΣ προς τη ΝΥΦΗ

alt

alt

alt

Σας άφησα, σκόπιμα, να πάρετε μια φωτογραφική "ανάσα" για να πάμε στα ΒΑΘΥΤΕΡΑ της ΤΑΙΝΙΑΣ.

Στην ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ της σημασία

Ο ALFRED HITCHCOCK ήταν από τους σκηνοθέτες που "βασάνιζαν" σκεπτικά "επώδυνα" τον θεατή του με στόχο να ενεργοποιηθεί μια σειρά αντανακλαστικών του στη ΣΚΕΨΗ, ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ, ΕΞΗΓΗΣΗ.

Το έργο του, ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ, βυθίζεται στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής και των ανθρώπινων σχέσεων που διαπλέκονται μέσα σε αυτά.

Παράλληλα όμως ο μεγάλος δημιουργός ήταν και λάτρης της ψευδαίσθησης των θεατών του.

ΔΥΣΚΟΛΑ εως ΠΟΤΕ δεν έδινε ΛΥΣΗ αλλά άφηνε το θεατή να χαράξει το δικό του δρόμο αναζήτησης.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στα "ΠΟΥΛΙΑ"

Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, στο CINE.GR, λέει χαρακτηριστικά:

«Μια ταινία για τη φύση, και για το πόσο σκληρή μπορεί να αποδειχθεί όταν παίζεις μαζί της». Θα μπορούσε να είναι η ερμηνεία του Alfred Hitchcock για την πιο αινιγματική δουλειά του, αλλά αυτή η προσέγγιση είναι απλά μια ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΛΟΦΑ.

Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο σε αυτό το ταξίδι της νεαρής Μέλανι Ντάνιελς στο Bodega Bay, όπου θα καταφτάσει σαγηνευμένη από τον δικηγόρο Μιτς.

Το ζευγάρι των ερωτο-πουλιών, η επίθεση του γλάρου, η ζηλόφθονη Άννι και η μητέρα της, η μοιραία σχολική γιορτή ...

Τα πουλιά» είναι ένα όχημα πολλαπλών μεταφορών, που δίνουν στους προφανείς φροϋδικούς συμβολισμούς μια μεταφυσική-θρησκευτική απόχρωση -ορθά έχει επισημανθεί, εξάλλου, ότι είναι αδύνατο να αξιολογηθεί αποκομμένο από το υπόλοιπο χιτσκοκικό οικοδόμημα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια εντελώς ιδιότυπη ταινία καταστροφής, ένα πρωτόγνωρο (εν έτει 1963 και για τα δεδομένα του «λαϊκού σινεμά») οπτικό σοκ, που επιτυγχάνεται μέσω μιας συγκλονιστικής στρατηγικής στο μοντάζ"

alt

Όμως αγαπητές φίλες και φίλοι, τα "ΠΟΥΛΙΑ" δεν είναι ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ.....!

Είναι μια ταινία που ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ το ΟΙΔΙΠΟΔΕΙΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ σε όλο του το σκληρό μεγαλείο.....!

Η Σκληρή ΜΗΤΕΡΑ που στέκεται ΑΝΑΜΕΣΑ στο νεαρό ζευγάρι, κλασική "μάχη-πόλεμος" ανάμεσα σε ΠΕΘΕΡΑ-ΝΥΦΗ, πόλεμος και μάχη που φτάνει σε ακραία χαρακτηριστικά.

Ο Ερχομός της MELANIE στο χωριό, ο έρωτάς του με τον Γιό της LYDIA, ξεσηκώνει την έντονη αντίθεσή της.

Τα "ΠΟΥΛΙΑ" ξεκινούν την ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ τους, αμέσως με την έναρξη αυτής της σύγκρουσης, την οποία και ακολουθούν φτάνοντας πλέον σε χαρακτηριστικά "ΟΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ"

Όσο η αντίθεση μεγαλώνει, τόσο τα ΠΟΥΛΙΑ γίνονται "αλλόκοτα" αιμοβόρα και επιθετικά με στόχο πλέον την καταστροφή που ξεκινάει σαν εστία στο συγκεκριμένο σπίτι και αγκαλιάζει τη Πόλη ολάκερη.

Το έργο θυμίζει πάρα πολύ το ΟΙΔΙΠΟΔΕΙΟ ΣΤΙΓΜΑ του "ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ" όπου το στίγμα της ΑΙΜΟΜΙΞΙΑΣ μολύνει ολάκερη τη ΘΗΒΑ και αναζητεί ΚΑΘΑΡΣΗ.

Η ΚΑΘΑΡΣΗ στα "ΠΟΥΛΙΑ", δείτε το, έρχεται ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ, όταν η LYDIA, η MANA, "ΓΛΥΚΑΙΝΕΙ" τη στάση της απέναντι στη ΝΥΦΗ της, εν μέσω της κορύφωσης της τραγωδίας μέσα στο σπίτι τους, βλέποντάς της σχεδόν σε ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ.

Εκεί, στο σημείο αυτό, τα ΠΟΥΛΙΑ πλέον ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΑ την ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ τους, παραμένουν εκεί, παρόντα, ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ, αλλά σταματούν, μέχρι τελικά τον ΛΥΤΡΩΜΟ.


alt

Δεν είναι πρώτη φορά που ο μεγάλος δάσκαλος "παίζει" με το ΟΙΔΙΠΟΔΙΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ στο όλο Κινηματογραφικό του έργο.

Θα έλεγε κανείς ότι τόσο αυτό όσο και οι παρεπόμενες συνέπειες του, ο Ψυχολογικός και σεξουαλικός ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ είναι ΠΑΡΟΝΤΑ σε όλα τα κλασικά του αριστουργήματα:

"ΨΥΧΩ", "REAR WINDOW", "NORTH BY NORTHWEST", "TO CATCH A THIEF" είναι ταινίες που δουλεύουν πάρα πολύ πάνω στην ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ, το ΟΙΔΙΠΟΔΕΙΟ και φυσικά την ψυχανάλυση.

alt

alt

ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΡΟΣ από

"ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ"

Θα ήταν κρίμα και σαφής έλλειψη, πέραν της ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ της θρυλικής αυτής ταινίας να μην στεκόμασταν λιγάκι και στο καθαρά Κινηματογραφικό και Σκηνοθετικό μέρος της.

Η Ταινία θεωρείται από τις τελευταίες ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ του HITCHCOCK και μάλιστα θεματικά προανήγγειλαν το λεγόμενο "ΣΙΝΕΜΑ της ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ και του ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ" που μεσουράνησε στη δεκαετία του 1970.

Η Ταινία χρησιμοποιεί πρωτοποριακά σκηνοθετικά ευρήματα και μέσα: TECHNICOLOR, Οπτικά εφφέ μαζικά και πρωτοποριακά, λαμπερή παραγωγή, με την κλασική πλέον για τον HITCHCOCK κλιμάκωση προς τα πάνω του SUSPENCE.

Ο Τρόπος, ο συγκεκριμένος που γυρίστηκε η ταινία, με τη δοσμένη χρήση της κάμερας, πλέον ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ σε όλες τις Κινηματογραφικές σχολές του κόσμου

Όσο για τις ερμηνείες των ηθοποιών είναι πραγματικά, όπως σε όλα τα έργα του μεγάλου σκηνοθέτη, πραγματικά άψογες, στο ύψος των περιστάσεων, με όλο τον εσωτερικό κόσμο στο φως.

**********

Στην ταινία έγιναν και άλλες απόπειρες ερμηνείας με παραθρησκευτική προσέγγιση αλλά αν εκτιμήσει κανείς το όλο έργο και τις αντιλήψεις του HITCHCOCK θα δεί ότι εύκολα καταρρίπονται.

Σαν κλείσιμο λοιπόν θεωρούμε ότι "ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ" ήταν μια έρπουσα πλήν όμως σαφέστατη προσέγγιση πάνω στο "ΟΙΔΙΠΟΔΕΙΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ" και ειδικότερα στις επιδράσεις που αυτό ασκεί σαν "στίγμα" στις σχέσεις των ανθρώπων μέσα στον άμεσο πυρήνα της Οικογένειας.

Το "τριο": ΓΙΟΣ-ΜΑΝΑ-ΓΥΝΑΙΚΑ συμπλέκεται σε άρρωστες καταστάσεις που εν δυνάμει μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες και το ντόμινο της καταστροφής να είναι ανυπολόγιστο.

Αυτό έδειξε με σαφήνεια ο μεγάλος ΜΑΙΤΡ του ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ με την εικόνα ενός άκακου πλάσματους, του ΠΟΥΛΙΟΥ, να μεταβάλλεται σε ΤΡΟΜΕΡΟ ΟΠΛΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, όταν αυτό βιώνει μια νοσηρή κατάσταση μέσα στη φύση και στις σχέσεις.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι η Ταινία ήταν Υποψήφια για OSCAR 1964 Καλύτερων οπτικών Εφφέ, είχε 3 διεθνή Βραβεία και 4 ακόμα Υποψηφιότητες.....δείγμα της μεγάλης της και παγκόσμιας αποδοχής της, ανανγωρισιμότητα όμως που απόκτησε στη συνέχεια, ωριμάζοντας στις συνειδήσεις του κοινού και των ειδικών σαν το παλιό καλό κρασί......

alt

alt

alt

alt


Δείτε μια από τις πιο δραματικές σκηνές της τελικής επίθεσης των πουλιών στην Melanie Daniels μέσα στο σπίτι. Η μουσική που ακούγεται είναι γραμμένη το 1992 από τον MARC PARELLA, παίζεται από την ARIZONA STATE UNIVERSITY SHYPHONY ORCHESTRA σε διεύθυνση του HENRY CHARLES SMITH
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL

επανερχόμαστε στο χώρο της Μουσικής για τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και μάλιστα στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στο χώρο των Ελλήνων Μουσουργών που έδωσαν τη Μουσική τους έμπνευση και πνοή σε Ελληνικές ταινίες.

Σήμερα θα σταθούμε σε έναν Έλληνα Μουσικοσυνθέτη γεμάτο Λυρισμό, ρομαντική έκφραση και ένα πολύ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ για τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Κυρίες και Κύριοι


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ


alt


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ είναι εκείνος ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ που στο χώρο του Κινηματογράφου έδωσε καθαρά το δικό του προσωπικό στίγμα.

Το στίγμα που γενικά τον χαρακτηρίζει σαν Μουσικοσυνθέτη είναι ένα λυρικό ρομαντικό άρωμα με στοιχεία κλασικής μουσικής, άκουσμα που το περνάει και στις Κινηματογραφικές στιγμές.


alt


Γεννημένος στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στης 19 Γενάρη 1942

Μεγάλες Μουσικές σπουδές στο ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, στο ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και στη συνέχεια στο ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ.

Η Αγάπη του για τη μουσική δεν τον σταματούσε και οι δρόμοι του τον οδήγησαν στο ΠΑΡΙΣΙ όπου ειδικεύτηκε στη ΣΥΝΘΕΣΗ και στην ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ.

Το 1970, σε ηλικία 28 ετών ξεκινάει η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ του στο χώρο της ΜΟΥΣΙΚΗΣ, που τον οδηγεί σε μεγάλες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής και έργα που θα χαράξουν τα μουσικά δρώμενα στο Ελληνικό τραγούδι.

alt

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ για τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


Η Πρώτη μουσική δουλειά του για τον Κινηματογράφο ξεκινάει το 1971 με το έργο του ΤΑΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ "Σ' ΑΓΑΠΩ" με την ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ-ΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ

και κλείνει μέχρι τώρα το 2000 με τη μουσική στην ταινία του ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ  "ΠΑΜΠΤΩΧΟΙ Α.Ε."

Έχει γράψει τη μουσική για συνολιά 29 ταινίες, με μερικές από τις οποίες να ξεχωρίζουν για την μεγάλη βαρύτητα και αναγνωρισιμότητά τους στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Αναφέρουμε τις πιο χαρακτηριστικές:


 • 1972  ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ "ΜΕ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ"
 • 1972 ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ "ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ"
 • 1972 ΤΑΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ "Η ΑΛΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΩΡ"
 • 1973 ΤΑΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ "ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ"
 • 1973 ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ "Ο ΒΑΛΤΟΣ"
 • 1974 ΕΡΡΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ "ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΑΡΚΑ"
 • 1974 ΕΡΡΙΚΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ "ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ"
 • 1975 ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ "ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΒΑΣΟΥΛΑ"
 • 1976 ΕΡΡΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ "ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ"
 • 1979 ΑΝΔΡΕΑ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ "ΕΝΑ ΓΕΛΑΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ"
 • 1983 ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ "ΓΛΥΚΕΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ"
 • 1986 ΠΑΥΛΟΥ ΤΑΣΙΟΥ "ΝΟΚ ΑΟΥΤ"
alt

alt

Η Μουσική του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΥ σε κάποιες από τις παραπάνω ταινίες ήταν πραγματικά ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ και προσέφερε το προσωπικό του στίγμα στην τελική τους διαμόρφωση.

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μικρή επιλογή από χαρακτηριστικά αποσπάσματα της μουσικής Κινηματογραφικής δημιουργίας, που άφησαν το στίγμα του για πάντα.
Από την Μεγάλη ταινία του ΕΡΡΙΚΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ "ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ" με τη φωνή του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣυγκλονιστική λυρική μουσική στην ταινία του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ "ΓΛΥΚΕΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ", που θεωρείται μια από τα διαμάντια του Ελληνικού Κινηματογράφου.Από την ταινία "ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ"  δύο πολύ καλά τραγούδια, ειδικά το πρώτο ζεϊμπέκικο με τον ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ, χαρακτηριστική γεμάτη πάθος στιγμή στην ταινία.Από την ταινία "ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΑΡΚΑ"
Από τη συγκλονιστική ταινία του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ  "Ο ΒΑΛΤΟΣ", ακούμε το "ΗΛΙΕ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ" με τη φωνή της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΓΑΛΑΝΗ. Μια συγκλονιστική μουσική δημιουργία από τον ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟ.Από το συγκλονιστικό "ΓΕΛΑΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ" του ΑΝΔΡΕΑ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ πάλι με τη φωνή της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΓΑΛΑΝΗ
Με τη φωνή της ΡΕΝΑΣ ΚΟΥΜΙΩΤΗ στην εμφαντική ταινία του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ  "ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΒΑΣΟΥΛΑ"Η Μουσική των τίτλων, πανέμορφη μουσική, στην ταινία του ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ  "ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ" πραγματικά αξέχαστη. Ίσως ένα από τα καλύτερα μουσικά θέματα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΥ.
Στο "ΝΟΚ ΑΟΥΤ" του ΠΑΥΛΟΥ ΤΑΣΙΟΥ με τη φωνή του Αξέχαστου ΠΑΥΛΟΥ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥΟρχηστικό από την ταινία του ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ  "ΜΕ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ"Λυρικότατο και βαθύ μουσικό θέμα από την υπέροχη ταινία του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ  "ΠΡΩΙΝΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ" 1987

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ πέρα από τα αρκετά κονσέρτα που έχει δώσει σην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε βαρυσήμαντα μουσικά δρώμενα, έχει τιμηθεί με:

 • 1975  ΧΡΥΣΟ ΔΙΣΚΟ
 • ΧΡΥΣΗ ΝΟΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ INTERNATIONAL PHONOGRAM
 • B' BΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗΣ 10ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
 • 1980 ΒΡΑΒΕΙΟ "ROSE D' OR" για το τραγούδι "ΟΤΑΝ ΓΥΡΩ ΝΥΧΤΩΝΕΙ"
Επίσης ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ είχε πολύ μεγάλες Μουσικές δημιουργίες για ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ που ξεχώρισαν για την ποιότητά τους όπως:

"Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΖΩΝ ΑΥΛΑΚΙΩΤΗ", "ΤΜΗΜΑ ΗΘΩΝ", "ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΣΟΦΙΑ",  "ΑΓΓΙΓΜΑ ΨΥΧΗΣ", "ΣΥΝΟΡΑ ΑΓΑΠΗΣ", "ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ"Αυτός είναι σε μια μικρή παρουσίαση ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ

Ένας μεγάλος μουσικός μας, ένας συνθέτης που έδωσε μικρά και μεγάλα αριστουργήματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο, συμβάλλοντας με το ρομαντισμό, την έξοχη λυρικότητα που τον διακρίνει στις πολύ μεγάλες στιγμές του.

Ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την Ελληνική Τέχνη....

alt