Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

GEORGE CLOONEY: "ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ και ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ" η Μαχόμενη Δημοσιογραφία

"Ίσως δυσαρεστήσω κάποιους απόψε, όταν τελειώσω μερικοί μπορεί να με κατηγορήσουν ότι λερώνω την ίδια μου τη φωλιά και η ένωση ίσως κατηγορηθεί ότι έχει φιλοξενήσει αιρετικές και επικίνδυνες ιδέες.

Αλλά η περίτεχνη δομή δικτύων, διαφημιστών και χορηγών δεν θα ταρακουνηθεί μήτε θα αλλάξει.

Επιθυμία μου είναι να πω σε εσας τους ρεπόρτερ τι συμβαίνει στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Κι αν ότι πω είναι υπεύθυνο, εγώ και μόνον εγώ έχω την ευθύνη που το είπα.

Η ιστορία μας είναι αυτό που κάνουμε. Αν υπάρξουν ιστορικοί σε 50 ή 100 χρόνια και αν υπάρχουν αρχεία από εκπομπές των τριών δικτύων, θα βρουν καταγεγραμμένα μαυρόασπρα ή έγχρωμα, στοιχεία παρακμής φυγής και απομόνωσης από τις πραγματικότητες του κόσμου που ζούμε.

Είμαστε τώρα εύποροι, παχείς άνετοι και μακάριοι. Έχουμε έμφυτη αλλεργία σε δυσάρεστα ή ενοχλητικά νέα. Τα μαζικά μας μέσα αυτό αντανακλούν. Και αν δεν αναγνωρίζουμε ότι η TV χρησιμοποιείται κυρίως για να μας εξαπατά και μας αποπροσανατολίζει, τότε η ΤV,

ΟΙ παραγωγοί, οι θεατές και οι εργάτες της ίσως δουν, πολύ αργά, μια διαφορετική εικόνα ...."Φίλες και Φίλοι, το CINEFIL έχει την άποψη-και δεν είναι καθόλου τυχαία μα τυχαία επιλογή-ότι η ταινία που θα "δείτε" εδώ σήμερα είναι ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ που λειτουργεί προς πάρα πολλές κατευθύνσεις:

 • Επειδή στις μέρες μας, στην πατρίδα μας, ζούμε υπό ένα Εμετικό καθεστώς "δημοσιογραφίας" που είναι απόλυτα και υστερικά εντεταλμένη να ΥΠΗΡΕΤΕΙ τα πλέον χυδαία και σκοτεινά συμφέροντα μια πολιτικής ελίτ που λιμαίνεται την Κοινωνία δίκην αδηφάγου όρνιου,
 • Επειδή στις μέρες μας οι "αξίες" και ο τρόπος που λειτουργεί αυτή η "δημοσιογραφική" καμαρίλα έχει ξεπεράσει κάθε έννοια στοιχειώδους ανθρωπισμού και ευπρέπειας
 • Επειδή στις μέρες μας το αυγό του φιδιού σέρνεται στην κοινωνία ως απέλπιδα λύση της άρχουσας κάστας
για αυτούς ακριβώς του λόγους διάλεξα αυτήν την ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ για να ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ.

Κυρίες και Κύριοι

σας παρουσιάζω την Συγκλονιστική Ταινία ενός μεγάλου πλέον δημιουργού της Έβδομης Τέχνης, που επάξια στέκεται όχι μονάχα σαν Hθοποιός αλλά πλέον και σαν ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ και ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣGEORGE CLOONEY"GOOD NIGHT AND GOOD LUCK"("ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ και ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ")Μια ταινία που απευθύνεται στους ιδιαίτερα απαιτητικούς θεατές ενός Κινηματογράφου που δεν διασκεδάζει απλά ή αρέσκεται στις εντυπώσεις και στις κλασικές ...."Αμερικανιές".


Ενός Κινηματογράφου, που το ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΟ φόντο του, σε υψηλότατα καλλιτεχνικά κινηματογραφικά standards, απαιτεί θεατές με άποψη, με στόχο, με ιστορική κατάρτιση, με σκεπτικισμό και φυσικά δίνει όπως είπαμε απλά μαθήματα δημοσιογραφίας που καλό θα ήταν οι ....εδώ "προύχοντες" των τηλεοπτικών "παραθύρων" να κάνουν τον κόπο (τι ...προσδοκίες έχω ε......) να μελετήσουν καλά.


alt


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


ΠΡΕΜΙΕΡΑ στην ΕΛΛΑΔΑ: 5 ΓΕΝΑΡΗ 2006 (Παραγωγής 2005 στις ΗΠΑ)


ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ-ΣΕΝΑΡΙΟ: GEORGE CLOONEY & GRANT HESLOV

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: GEORGE CLOONEY


ΜΟΥΣΙΚΗ: JIM PAPOULIS

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ROBERT ELSWIT

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: LOUISE FROGLEY


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


DAVID STRATHAIRN στο ρόλο του Δημοσιογράφου EDWARD R. MURROW


alt


GEORGE CLOONEY στο ρόλο του Δημοσιογράφου FRED FRIENDLY


JEFF DANIELS στο ρόλο του SIG MICHELSON

ALEX BORSTEIN στο ρόλο της NATALIE

ROSE ABDOO στο ρόλο της MILI LERNER

PATRICIA CLARKSON στο ρόλο της δημοσιογράφου SHIRLEY WHERSHBA

ROBERT DOWNEY JR. στο ρόλο του δημοσιογράφου JOE WERSHBA

RAY WISE στο ρόλο του δημοσιογράφου DON HOLLENBECK

FRANK LANGELLA στο ρόλο του διευθυντή του CBS


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ της ΤΑΙΝΙΑΣ


Η Σκοτεινή δεκαετία του 1950 στις ΗΠΑ είναι το ιστορικό περίγραμμα μέσα στο οποίο κινείτα η ταινία.

Αναφερόμαστε σε μια απόλυτα ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ εποχή που η Αμερικάνικη κοινωνία βούλιαζε μέσα στον ΚΡΥΦΟ ΦΑΣΙΣΜΟ της ΔΙΩΞΗΣ κάθε ικμάδας διαφορετικής άποψης που θα μπορούσε να αποτελέσει οιωνεί κίνδυνο για την εξουσία των παρασκηνιών.


Η Εποχή και οι γκρίζες μέρες που στις ΗΠΑ ΔΕΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝ οι ΠΡΟΕΔΡΟΙ και οι θεσμοί αλλά οι ΠΕΡΙΦΗΜΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ και ΕΠΙΒΕΛΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ μέσα στις οποίες κρίνοντας από το πως ...ντύνονταν οι άνθρωποι μέχρι του ποιους συναντούσαν, ποιους παντρεύονταν, με ποιον μιλούσαν πολιτικά.


Είναι η ΕΠΟΧΗ του ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΜΑΚΑΡΘΥ πάνω στα Χριστιανοφασιστικά πρότυπα (τι μας ...θυμίζει άραγε....), εποχή και πολιτική που έμεινε στην ιστορία σαν ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΣ.


alt

alt


alt

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Το θέμα της ταινίας έχει καθαρά ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ πραγματικών γεγονότων αλλά και προσώπων.

Το περιβάλλον είναι στο μεγάλο Αμερικάνικο ειδησεογραφικό κανάλι CBS NEWS.

Είμαστε στις 9 Μάρτη 1954: Παρακολουθούμε το τηλεοπτικό πρόγραμμα "SEE IT NOW" που για 5 χρόνια ήταν στην κορυφή της ειδησεογραφίας στις ΗΠΑ.


Εκεί ο κεντρικός παρουσιαστής EDWARD MURROW (DAVID STRATHAIRN) και ο στενός του συνεργάτης FRED FRIENDLY αναδεικνύουν στην πρώτη είδηση ένα θέμα που αφορά, τι άλλο, τις προγραφές μιας ομάδας υπαλλήλων του Υπουργείου εξωτερικών ως ....Φιλοκομμουνιστές.


Ο Πόλεμος με τον ΜΑΚΑΡΘΥ μόλις ξεκινάει για τους δημοσιογράφους, τους συντελεστές αλλά και το ίδιο το κανάλι.

Τα κλασικά όπλα της εξουσίας βγαίνουν σε πρώτη διάταξη: οι εκβιασμοί στην ιδιοκτησία του σταθμού, οι πιέσεις, οι ωμότητες στις διώξεις που οδήγησαν στην αυτοκτονία του λαμπρού δημοσιογράφου DON HOLLENBECK.

Το επιτελείο των δημοσιογράφων θα δώσει τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΧΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, ΗΘΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ μέχρι τέλους αψηφώντας τα πάντα μέχρι που η ΤΕΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΙΚΗ είναι για αυτούς το επιστέγασμα του αγώνα τους.


altalt


ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ


O GEORGE CLOONEY "φωνάζει" στην κυριολεξία "ΠΑΡΩΝ" και σαν σκηνοθέτης στο HOLLYWOOD δίνοτας μια ταινία "εκτός συστήματος" πάνω στην περίοδο του ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ, που μέχρι πριν δεν είχε και τις καλύτερες επιτυχίες και μεταφέροντας την δημιουργία αυτή εκτός ΗΠΑ, στις ΚΑΝΝΕΣ, παρά τα πρώτα διστακτικά σχόλια, στη συνέχεια ΚΑΤΑΞΙΩΝΕΤΑΙ, ΣΑΡΩΝΕΙ κριτικές, απόψεις και φυσικά, όπως θα δούμε στη συνέχεια, και τα βραβεία.


Γράφει κατ΄αρχήν την ταινία μαζί με τον GRANT HESLOV και στη συνέχεια την σκηνοθετεί. Το κόστος παραγωγής δεν είναι μεγάλο, γύρω στα 7,5 εκατομμύρια $.


Το ΦΙΛΜ είναι ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΟ και εξαρετικά ατμοσφαιρικό.


Ο ΧΩΡΟΣ δράσης είναι φυσικά τα STUDIO του καναλιού, γεγονός που καθιστά την σκηνοθεσία ακόμα δυσκολότερη για να μπορέσει να δείξει την έκδηλη αγωνία από το στήσιμο της εκπομπής, τα παρασκήνια, τις ίντριγκες, τα live των εκπομπών αλλά και τις περιρρέουσες εξελίξεις.


ο GEORGE CLOONEY χρησιμοποιεί μια σκηνοθετική φόρμα ταχύτατου ρυθμού, ταχύτατες εναλλαγές εικόνας, πολύ κοντινά πλάνα, έντονα zoom, που καδράρουν πάνω στα μουσκεμένα από την αγωνία πρόσωπα των συντελεστών της παραγωγής.


Παράλληλα σκηνοθετικά έχει μια απίστευτη μαυρόασπρη decor ατμόσφαιρα, μέσα στο jazz bar αλλά και στις ελάχιστες προσωπικές στιγμές των πρωταγωνιστών που επικεντρώνονται κύρια στο ζευγάρι WERSHBA, το οποίο αν και παντρεμένο, εξαναγκάζεται να έχει στο κανάλι το γάμο του κρυφό καθώς η εργοδοσία το .....απαγόρευε (!!!!)


Συγκλονιστική είναι η σκηνοθετική απόδοση του δημοσιογράφου DON HOLLENBECK, που η προσωπική του αγωνιστική στάση τον κατατάσσει στα "κόκκινα" κατάστιχα του ΜΑΚΑΡΘΥ, με αποτέλεσμα ο φακός να παρακολουθεί με έκδηλη συγκίνηση το προσωπικό του δράμα μέχρι την αυτοκτονία του.


Ο Φωτισμός συγκλονιστικός. Ένα συνεχές παιχνίδι σκιών και φωτός σε καθηλώνει με μαγικό πραγματικά τρόπο κάνοντάς σε να αντιληφθείς την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ και ΒΑΘΟΣ ενός ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟΥ ΦΙΛΜ.
alt


Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


"GOOD NIGHT AND GOOD LUCK" είναι το σταθερό μότο του EDWARD MURROW πάντα στο κλείσιμο των εκπομπών του. Με το "ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ και ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ" αποχαιρετούσε πάντα το κοινό του στην εκπομπή του, γεγονός που καθιέρωσε τη φράση με τη δική της ιστορία, δίνοντάς της μάλιστα και καθαρά ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΝΟ ιδιαίτερα στο "καλή τύχη".


alt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


DAVID STRATHΑΙRN


Στο ρόλο του δημοσιογράφου EDWARD R. MURROW ο 64 χρονος σήμερα Αμερικάνος ηθοποιός αποδεικνύει ξεκάθαρα ένα πράγμα:

Δεν δίνει την συγκλονιστική ποιότητα σε έναν ηθοποιό η ονομαστική καταξίωση....!

Ο STRATHΑΙRN δεν είναι ευρέως γνωστός στο κινηματογραφικό κοινό παρά τις ...111 συμμετοχές του σε ταινίες....!


Εδώ όμως σαν ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ, ως το ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ της ταινίας είναι απλά, σαφώς ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ....!


Ερμηνεία ζωής για τον ίδιο αποτυπώνοντας, σε κάθε είδους πλάνο κάθε εφυούς σκηνοθετικής σύλληψης, την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ του.


Που να σταθείς πραγματικά στην ερμηνεία του ; στην αγωνία του, στο άγχος του, στο πάθος, στο πείσμα του ; στην εκφραστική του δεινότητα όπου υποδύεται λες και το ζει σε πολλαπλάσιο επίπεδο στο είναι του...


alt


GEORGE CLOONEY


Στο ρόλο του δημοσιογράφου FRED FRIENDLY ο CLOONEY δεν έχει πρόβλημα να επαναλάβει μια ακόμα υπέροχη ερμηνεία του.

Χωρίς εδώ να είναι το κεντρικό πρόσωπο. Σε ρόλο Β' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ είναι αυτό που ξέρουμε. Η Ωριμότητά του συγκλονίζει. Είναι απλός, σαφής, γεμάτος συναισθήματα, γεμάτος αγωνία, γεμάτος δύναμη και ζωή πάνω στο αντικείμενό του.

Οι στιγμές που ζει στηρίζοντας τον αγώνα του συναδέλφου του μαζί με όλο το επιτελείο τους είναι γεμάτος ανθρωπιά, μεγαλείο και πραγματικά μεγάλες στιγμές.

Ερμηνευτικά μας εντυπωσιάζει στις στιγμές της live προβολής με ολοφάνερη την αγωνία στο πρόσωπό του τη στιγμή που τα γεγονότα τρέχουν ....on air


altFRANK LANGELLA


Ο Εξαίρετος Αμερικάνος βετεράνος ηθοποιός, σήμερα στα 76 του χρόνια, ερμηνεύει εδώ το ρόλο του διευθυντή του CBS, WILLIAM PALEY.


alt


Επιβλητικός όσο τίποτα, έχει μια έξοχη ερμηνεία σε ένα ρόλο δύσκολο σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στους δημοσιογράφους του και τις αφόρητες πιέσεις της εξουσίας που τον οδηγούν στο να προσπαθεί να τους σταματήσει.


Χωρίς ακρότητες στην ερμηνεία του αποδίδει αυτό ακριβώς που πρέπει και είναι. Βλοσυρός, σκεπτικός και ιδιαίτερα αγχωμένος. Ξέρει ότι δεν έχει δίκιο στο να πιέζει αλλά δεν μπορεί παρά να υπηρετήσει το σύστημα


alt


RAY WISE 


στο ρόλο του δημοσιογράφου DON HOLLENBECK επίσης ο σοβαρός Αμερικάνος Ηθοποιός γεννημένος το 1947, αποδίδει με υπέροχο τρόπο τον "μάρτυρα" δημοσιογράφου που εξωθήθηκε στην αυτοκτονία από το ΜΑΚΑΡΘΙΚΟ σύστημα.


alt


O WISE ερμηνεύει με ιδιαίτερη εσωτερική πίεση και ψυχισμό την ένταση και τον ωμό πόλεμο που υφίσταται από το σύστημα, με τη στάμπα του "αριστερού" δημοσιογράφου. Στέκεται αλύγιστος, γεμάτος αξιοπρέπεια και μια αξιοθαύμαστη στωικότητα φτάνει στο τέλος χωρίς να ενοχλήσει η να προκαλέσει θόρυβο.


alt


Πραγματικά συγκινητική ερμηνεία που καθηλώνει και τραβά συναισθηματικά στα άκρα τη προσοχή μας


alt


JEFF DANIELS


στο ρόλο του SIG MICHELSON. O Βρεταννός ηθοποιός γεννημένος στα 1955, έχει εδώ μια πολύ καλή παρουσία σαν στέλεχος μέσα στο σταθμό. 


altPATRICIA CLARKSON & ROBERT DOWNEY JR.


Αναφέρονται μαζί γιατί παράλληλα κινούνται οι ρόλοι τους στην ταινία, όπως ήδη αναφέραμε σαν Ζεύγος WESHBA.


Η PATRICIA CLARKSON, γεννημένη το 1959 στις ΗΠΑ, εξαίρετα γνωστή επίσης στις δυο γνωστές ταινίες "ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΙΛΙ" και "SHUTTER ISLAND" 


O επίσης Αμερικανός ROBERT DOWNEY JR. ο νεώτερος, γεννημένος το 1965.


altaltΟι ερμηνείες τους είναι χάρη οφθαλμών.....! πραγματικά ένα "παράνομο" .....επίσημο παντρεμένο ζευγάρι, για τις ορέξεις της εργοδοσίας πρέπει να φαίνεται "ξένο" στον εργασιακό τους χώρο. Η Προσπάθεια είναι τεράστια αλλά το ...άγρυπνο μάτι τόσο του ΜΑΚΑΡΘΥ όσο και των τοποτηρητών του στη δουλειά τους αποκαλύπτει.

Ερμηνείες πολύ ανθρώπινες, ειδικότερα στις στιγμές που είτε ...βγάζουν τις βέρες τους για να πάνε στη ..δουλειά είτε στην απόφασή τους να στηρίξουν το γάμο τους χάνοντας τη δουλειά τους....

Εκπληκτικοί


ALEX BORSTEIN & ROSE ABDOO


Αμερικανίδες και οι δύο, η πρώτη γεννημένη το 1971, η δεύτερη το 1962


στους ρόλους των NATALIE & MILI LERNER


alt


¶νετες, εκφραστικές στους ρόλους τους, ένα κομμάτι και αυτές στο όλο επιτελείο των ανθρώπων που παλεύουν μέσα στο κανάλι.


Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Η Μουσική της ταινίας είναι του JIM PAPOULIS


alt


Ένας εξαίρετος πολυταξιδεμένος Μουσικοσυνθέτης έχοντας αφιερώσει όλη του τη δουλειά σε μουσικές του κόσμου.


Σε μια μαυρόασπρη ταινία του 1950 ο Συνθέτης δίνει μια συγκλονιστική μουσική, καθαρά JAZZ.


alt


Εδώ βλέπουμε την DIANNE REEVES που υποδύεται την τραγουδίστρια στο εξαίρετο JAZZ BAR στο οποίο εκτυλίσσονται οι μικρές εξωτερικές "αποδράσεις" του δημοσιογραφικού επιτελείου της ταινίας.

Μουσική εκπληκτική, ατμοσφαιρική, στο συγκεκριμένο είδος. 


alt


Εδώ βλέπουμε την φυσιολογική της φωτογραφία της JAZZ εξαίρετης τραγουδίστριας, που είχαμε τη χαρά να την δουν οι τυχεροί του GAZARTE στις 3/11/2012 σε εμφάνισή της.


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Το "GOOD NIGHT AND GOOD LUCK" έτυχε πολύ μεγάλης, θα έλεγε κανείς, θριαμβικής αποδοχής από το κοινό και τις φεστιβαλικές και κριτικές επιτροπές Κινηματογράφου σε όλο το κόσμο.


Μέσα σε 8 χρόνια ύπαρξης και προβολής έχει τιμηθεί με:


41 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ (!!!) και ακόμα 65 υποψηφιότητες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν μαζικά 6 Υποψηφιότητες για OSCAR (TAINIA THΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΒΡΑΒΕΙΟ Α΄ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ και ART DIRECTION)


Στα μεγάλα του ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ξεχωρίζουν:


 • ΠΕΝΤΕ (5) ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ:  ΣΕΝΑΡΙΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ AFI USA, ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2006
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ BRATISLAVA
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ BROADCASTING FILM CRITICS ASSOCIATION
 • EUROPEAN FILMS AWARD ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ 2005
 • SAN JORDI ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
alt


alt

alt


Αυτό φίλες και φίλοι είναι το "ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ"

Μια ταινία ντοκουμέντο ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας, επαγγελματικής συνείδησης και λεύτερης σκέψης
Μια ταινία που δείχνει ολοφάνερα ότι ακόμα και σε χαλεπούς και γκρίζους καιρούς η ανθρώπινη λεύτερη φωνή δεν μπορεί να πνιγεί και να αφανισθεί, παρά τις μύχιες προσπάθειες της καθεστυκίας τάξης.
Eπίσης σε όποιο χώρο και περιβάλλον δουλεύει κανείς, εαν αληθινά το θέλει, μπορεί να διατηρήσει την περηφάνεια του, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά του ως άνθρωπος και επαγγελματίας, ειδικά αυτό στο χώρο παραγωγής ειδήσεων και επηρεασμού της κοινής γνώμης, κάτι που μετράει τρανά στις μέρες μας και δυστυχώς, ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ στην πατρίδα μας.

Αφού, μέσα σε συνθήκες ΥΣΤΕΡΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, μεγαλουργούντος του ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ, το κατάφεραν ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ με αγώνα, ιδρώτα και πάθος σε αστικά μέσα ενημέρωσης, τότε οι "δικοί" μας οφείλουν το λιγότερο να ...ντρέπονται.

alt

Κλείνουμε με τα λόγια του EDWARD MURROW στην ομιλία του στην Ένωση Αμερικανών δημοσιογράφων.....λόγια που λένε πάρα πολλά για ...πολλά....!"...¶ρχισα λέγοντας οτι η ιστορία μας είναι αυτό που κάνουμε, αν συνεχίσουμε όπως είμαστε η ιστορία θα μας εκδικηθεί. και η τιμωρία δεν θα αργήσει να πέσει επάνω μας.


ας μην ξεχνάμε την αξία των ιδεών και της πληροφόρησης, ας πούμε ότι ένα βράδυ μιας δεδομένης Κυριακής η ώρα του ΕΝΤ ΣΑΛΛΙΒΑΝ να δοθεί σε μια επισκόπηση της Αμερικανικής παιδείας. Και μια άλλη Κυριακή η ώρα του ΣΤΗΒ ΑΛΛΕΝ να δοθεί σε μελέτη της πολιτικής μας στην Μ.Ανατολή.


Θα ζημιωθούν τα μέσα και οι χορηγοί τους ; οι μέτοχοι θα ξεσηκωθούν γεμάτοι οργή ; απλώς μερικά εκατομμύρια άνθρωποι θα ενημερωθούν για θέματα που που ίσως καθορίσουν το μέλλον της χώρας και ως εκ τούτου το μέλλον των εταιρειών.


Σε όσους λένε «δεν θα το δουν οι άνθρωποι γιατί είναι αδιάφοροι και απομονωμένοι» απαντω «και αυτή είναι η γνώμη ενός ρεπόρτερ ότι υπάρχουν στοιχεία που αντικρούουν αυτή τη δήλωση»


Αλλά και αν έχουν δίκιο τι έχουν να χάσουν ; γιατί αν έχουν δίκιο και αυτό το εργαλείο είναι μόνο για να ψυχαγωγεί και να απομονώνει, τότε η ΤΙΒΙ θα σβήσει και όλη η πάλη θα πάει χαμένη.

Το εργαλείο αυτό μπορεί να διδάξει ως και να εμπνεύσει αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν ο άνθρωπος το χρησιμοποιήσει ως προς το σκοπό αυτό.

Αλλιώς είναι μόνο σύρματα και φώτα μέσα σε ένα κουτί..."


alt


Ας παρακολουθήσουμε τον περίφημο λόγο του EDWARD MURROW δια συγκλονιστικής παρουσίας, ντεκόρ, φόντου και σκιών DAVID STRATHAIRN

Καληνύχτα σας και Καλή Τύχη......


"ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΕΡΩΤΕΣ" στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

"Έρωτα εσύ, με περισσή

όταν λαβώνεις δύναμη

μηδ' όνομα καλό απο σέ

μηδ' αρετή μπορεί να βγει..


Μα...μετρημένο αν πορευτεί

η Κύπριδα, άλλη σαν αυτή Θεά

δεν έχει νοστιμιά.


Ω Δέσποινά μου, απάνω μου

με το χρυσό δοξάρι σου

μη ρίξεις την αφεύγατη

σαγίτα, πού 'χει την αιχμή

βαμμένη στην αποθυμιά"


Τα ποιητικά και ερωτικά τούτα λόγια του Παντελή Πρεβελάκη με την ανυπέρβλητη μουσική του "Μεγάλου Ερωτικού" ενός μεγάλου Ερωτικού καλλιτέχνη, του Μάνου, έρχονται να μας θυμίσουν, τη δύναμη και τη φωτιά του ΕΡΩΤΑ...


Και γνωρίζουμε Φίλες και Φίλοι ότι ο ΕΡΩΤΑΣ είναι ΤΕΧΝΗ....!!!


ΤΕΧΝΗ δημιουργική, τέχνη εικαστική, εκφραστική, δημιουργική και ζωογόνα.

Αλλά κάθε πηγή ζωής και δημιουργίας εμπεριέχει και το στοιχείο της αντίδρασης...


Είναι το ΜΟΙΡΑΙΟ εκείνο που περικλείει στο διάβα του, στη δύναμη της φωτιάς του.


Ο Έρωτας, σαν πηγή έμπνευσης ΤΕΧΝΗΣ, δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστο τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ...


Και, ειδικότερα, τον Ελληνικό Κινηματογράφο....


alt


Θέλω να πάμε ένα όμορφο ταξίδι στο διάβα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Να σταθούμε, σε κάποιους ΜΟΙΡΑΙΟΥΣ ΕΡΩΤΕΣ που σημάδεψαν καλλιτεχνικά, εκφραστικά, ερμηνευτικά αλλά και φιλολογικά τα Κινηματογραφικά καρέ του.


Πάμε λοιπόν σε ερωτικά ζευγάρια που σημάδεψαν σχέσεις γεμάτες φωτιά, πάθος, έκφραση, ερωτισμό αλλά οι ανθρώπινες νόρμες τις οδήγησαν σε άβατα αδιέξοδα και όπως τόχει η φωτιά να δίνει ζωή έτσι δυστυχώς παίρνει κιόλας....


Η ακροβασία του Έρωτα με τα ακραία ανθρώπινα όρια είναι πολλές φορές δυσδιάκριτη....


1962  "ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ"


Ο Αγώνας και το όνειρο μιας νεαρής Γυναίκας για να σπάσει τα δεσμά μιας μίζερης και καταθλιπτικής ζωής συναντά στη μορφή ενός ¶ντρα, τον άνθρωπο και το βίωμα που θα πυροδοτήσει την ελπίδα, το όνειρο και την προσδοκία για ένα Μεγάλο Ταξίδι σε έναν άλλο όμορφο κόσμο ανθρωπιάς και ζωής.

Ο ΕΡΩΤΑΣ γεννιέται σαν φλόγα και πλάθει τα μονοπάτια και τις στράτες του ταξιδιού.

Ο Κόσμος των ανθρώπων όμως έρχεται αδυσώπητος να μετατρέψει το Ταξίδι από όνειρο σε Εφιάλτη....


Το αδιέξοδο οδηγεί στο Θάνατο......

Ο Μοιραίος έρωτας δίνει την καθαρτική τραγική λύση...


alt


 


Ο Μεγάλος μας σκηνοθέτης ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ παίρνει στα μαγικά του χέρια το έργο του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΚΟΥΦΑ και φτιάχνει μια λυρικότατη νατουραλιστική μαυρόασπρη ταινία με την υπέροχη Φωτογραφία του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΡΥΔΗ-ΦΟΥΞ και τη Μουσική του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ.


Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ και η ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ συγκροτούν ένα ΜΟΙΡΑΙΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ με λιτή και απέριττη έκφραση.

Πλάι τους συγκλονιστικοί οι:  ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ, ΣΜΑΡΩ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ, ΤΖΟΛΥ ΓΑΡΜΠΗ, ΛΙΛΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΕΖΟΣ


alt1964  "ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΖΩΗ"


Μπορεί ο ΕΡΩΤΑΣ να γιατρέψει το ΘΑΝΑΤΟ ; μπορεί η ζωογόνα δύναμή του να γιατρέψει τη πληγή στο σώμα και την ασθένεια ;; μπορεί να δώσει κίνητρο υπέρβασης  στην αδυναμία της φύσης ;

Μπορεί η υφή της Αγάπης να γαληνέψει μια καρδιά αγριμιού και αχαλίνωτης επιθετικότητας άραγε ;


¶ραγε ο ΕΡΩΤΑΣ, η δύναμη που απαιτεί στην ένωση ψυχών και σωμάτων είναι ζωή ή κατώφλι για το θάνατο ;;


Η κακομαθημένη, αχαλίνωτα επιθετική ΚΑΤΕΡΙΝΑ ζει στο κατώφλι του θανάτου...

Στο πρόσωπο του ΣΤΕΦΑΝΟΥ συναντά για ΠΡΩΤΗ φορά τη γαλήνη που δίνει ο ΕΡΩΤΑΣ και η ΑΓΑΠΗ...


Και εκεί που ΘΕΛΕΙ να αλλάξει βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο γεγονότα: την ανίατη ασθένειά της και το ερωτικό της αδιέξοδο...

Και τότε η ΔΙΨΑ για ΖΩΗ γίνεται με μιας το πέρασμα στο ΤΕΛΟΣ μέσα από τον ΕΡΩΤΙΚΟ ΟΡΓΑΣΜΟ...


alt


Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ σε σενάριο δικό του και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΗ δίνει μια έξοχη πικρή ταινία για έναν ΜΟΙΡΑΙΟ ΕΡΩΤΑ που σταμάτησε ακριβώς στο ξεκίνημά του...


Σε φωτογραφία του GIOVANNI VARRIANO και Μουσική του μεγάλου ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΝΙΣΗ γεννιέται μια έξοχη μαυρόασπρη ταινία:


Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ και η ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ πρωταγωνιστούν με όλες τους τις αισθήσεις στο Μοιραίο έρωτα που τους ενώνει αλλά και τους χωρίζει συνάμα.


Μαζί τους εκπληκτικοί οι: ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ, ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ, ΕΛΛΗ ΦΩΤΙΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΙΡΗ ΛΑΛΟΠΟΥΛΟΥ


altalt


Η Τελευταία σκηνή της ταινίας είναι συγκλονιστική.......

Η Ολοκλήρωση του Έρωτα οδηγεί την ΚΑΤΕΡΙΝΑ (ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ) να τον νιώσει σε όλο το απόλυτο μεγαλείο του σωματικά αλλά συνάμα ψυχικά σπαρακτικά και αυτή η κορύφωση σημαδεύεται από την τελική της "αναχώρηση" άδικα και τραγικά από μια ζωή που ουδέποτε στην ουσία έζησε, με τις μαγικές αυτές στιγμές να είναι όλη της η ζωή......

Η Κραυγή του ονόματός της από τον ΣΤΕΦΑΝΟ (ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ) είναι το επιστέγασμα


1965  "ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ"


Ο μεγάλος ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ, σε ένα ρεσιτάλ λυρισμού και ευαισθησίας, γράφει και σκηνοθετεί ένα υπέροχο ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ.


Σε μια ταινία που είχε επίσημη συμμετοχή στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1965, η ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ και ο εκπληκτικός ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ στη σκιά των:


ΜΑΝΟΥ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΤΑΣΣΩΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑ  και άλλων εξαίρετων Ηθοποιών ζουν έναν ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΕΡΩΤΑ σε ένα από τα σπονδυλωτά επεισόδια της ταινίας που περιγράφει τη ζωή μιας νεαρής όμορφης Γυναίκας στο κόσμο. Αντικείμενο εκμετάλλευσης από ένα φαλλοκρατικό σύστημα σε μια υστερικά συντηρητική κοινωνία η νεαρή Γυναίκα γνωρίζει την κτηνωδία της αγροτικής κοινωνίας, αυτής των μικροαστών και αυτής των Μεγαλοαστών.

Ο Έρωτας που γνωρίζει στο πλάι του ΛΕΥΤΕΡΗ ΒΟΥΡΝΑ, την οδηγεί ένα βήμα από τη δραπέτευση από την ευτυχία.....

Οι δυό τους συγκροτούν ένα υπέροχο ερωτικό μοιραίο ζευγάρι, κυνηγημένο από τον Μεγαλοαστό σύζυγο (ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ) και το αξιακό του σύστημα.

Ο ΕΡΩΤΑΣ τους συνθλίβεται στις πέτρες των αδιεξόδων......

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ και εδώ δίνει την τραγική λύση (Wink 


alt


alt


Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ στο ΜΟΝΤΑΖ, ο ΠΑΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ, ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ στη ΜΟΥΣΙΚΗ και η ...ΦΙΝΟΣ στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ, κλείνουν τον κύκλο μιας συγκλονιστικής ταινίας που το τραγικό της φινάλε αποκτά απόλυτα Noir χαρακτηριστικά.


alt


Η ερμηνεία των δύο τραγικών εραστών από τη ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ και τον ΛΕΥΤΕΡΗ ΒΟΥΡΝΑ, αναδύουν έναν ερωτισμό που ξεχειλίζει ανθρωπιά και τρυφερότητα, σε μια κορύφωση των ονείρων, των ελπίδων αλλά συνάμα και των αδιεξόδων στη σχέση τους...


1955  "ΣΤΕΛΛΑ"   ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


alt


ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ


Στέλλα και Μίλτος


Ίσως στο πλέον τραγικό ερωτικό ζευγάρι του Ελληνικού Κινηματογράφου.


Με το "θαυματουργό" χέρι του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, τη Μουσική του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, το ανυπέρβλητο σενάριο του ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ, την Κινηματογράφιση του ΚΩΣΤΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, ο Ελληνικός Κινηματογράφος αναδύει ένα χαρακτηριστικό Ερωτικό μοιραίο ζευγάρι, βγαλμένο λες μέσα από Αρχαία Τραγωδία.


alt


Η Λεύτερη, ανυπόταχτη, ατίθαση ΣΤΕΛΛΑ ζεί το μέγιστο έρωτά της με έναν παθιασμένο άντρα, που δεν λογάει από συναινέσεις και έκφραση του άλλου μέρους.

Θα αγαπηθούν  μέχρι τέλους, στα όρια του πάθους. Ο ΕΡΩΤΑΣ για την ανυπόταχτη ΣΤΕΛΛΑ θα γίνει βραχνάς στα ίδια της τα βήματα.

Προκαλεί την ίδια της την τύχη, ακροβατεί σε επικίνδυνα μονοπάτια σκορπώντας γύρω της στον αντρικό πληθυσμό ρίγη ηδονών χωρίς η ίδια να λογαριάζει το κόστος, μέχρι την ύστατη στιγμή που έρχεται η ώρα της ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ μιας ερωτικής σχέσης που η ίδια επιλέγει να σκοτώσει αδυνατώντας να συνυπογράψει το πρόωρο ψυχολογικό της θάνατο.


ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δρώμενα, έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο βάρος και μεγαλείο της.


alt


ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ και ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ συγκροτούν ένα ανυπέρβλητο ΕΡΩΤΙΚΟ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ και ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ που βάζει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στον Κινηματογράφο.


alt1969  "ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑ"


 Ο ΟΡΦΕΑΣ και η ΠΕΡΣΑ.....

Ένας απλός μπρούσκος, μονοκόμματος άνθρωπος του νόμου, λιμενικός με μια απίστευτα όμορφη και σαγηνευτική γυναίκα του Λιμανιού.

Του λιμανιού των ΠΌΘΩΝ, των ΕΡΩΤΩΝ, των ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ, φυσικά των ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ...


alt


Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ γράφει και σκηνοθετεί ένα εξαίρετο ποιητικό και λυρικό ερωτικό δράμα με τις σπονδυλωτές παράλληλες ιστορίες των μορφών που ζουν και κινούνται στον μικρόκοσμο μιας φτωχικής γειτονιάς του Λιμανιού.


Εξαίρετος ΝΑΤΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ, μαυρόασπρη ταινία γεμάτη ατμόσφαιρα, έρωτα, πάθος, έκφραση.


alt


alt


Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ και η ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ δένουν σε μια εξαίρετη χημεία δύο αντίθετων απόλυτα χαρακτήρων που ο ΕΡΩΤΑΣ τους παρασύρει σε μονοπάτια κόλασης και φωτιάς.


Εκείνος, ένας μονοκόματος ανέκφραστος εξωτερικά άντρας που δεν έχει ζήσει ποτέ του το ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΑ, εκείνη μια ατίθαση κλασική γυναίκα του Λιμανιού, μια πανέμορφη γοργόνα που έμαθε να "παίζει" με τα αντρικά αισθήματα, φιλάρεσκη αλλά συνάμα και φλογερή, ερωτική.


Όταν οι δυο τους δεθούν σε μια ΜΟΙΡΑΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ, εκείνη δεν έχει αντιληφθεί που την οδηγούν τα παιχνίδια της παρασύροντας στον όλεθρο και τη καταστροφή εκείνον αλλά στο τέλος και τους δύο μαζί στο χαμό.


Εξαίρετη ταινία γεμάτη ατμόσφαιρα, στη μουσική του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ των ΝΙΚΟΥ ΓΑΡΔΕΛΗ-ΜΑΡΚΟΥ ΖΕΡΒΑ και τις εκπληκτικές παράλληλες ερμηνείες των:


ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ, ΝΙΚΟΥ ΓΑΛΑΝΟΥ, ΝΟΡΑΣ ΒΑΛΣΑΜΗ, ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ.


1964  "ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ"


alt


Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ και η ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ "συναντιώνται" ερμηνευτικά ξανά σε ένα Λυρικό Ερωτικό Ποίημα πραγματικά του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ.

Δεν θα είναι η πρώτη μήτε η τελευταία φορά που το μεγάλο μας ερμηνευτικό δίδυμο δένει ερωτικά σε μια ΜΟΙΡΑΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ.


Εδώ, η ΛΕΝΑ (ΚΑΡΕΖΗ) με τον ΑΛΕΞΗ (ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ) βιώνουν το ξεκίνημα μιας ερωτικής καταιγίδας που ξεκινάει ομαλά, ήρεμα, σαν μικρή συννεφιά στην προβληματική ζωή τους.

Εκείνη κλασική σύζυγος ενός μεγαλύτερου άντρα, στη ρουτίνα μιας αποστεωμένης ερωτικά ζωής, Μητέρα και Θεία, εκείνος λεύτερος, ερωτικός, γοητευτικός.


alt


Η Ερωτική τους καταιγίδα θα αφήσει πίσω της τα μεγάλα και αγιάτρευτα τραύματά της......μια ακόμα ΜΟΙΡΑΙΑ κατάληξη ενός "ανίερου" κατά τους ανθρώπους ερωτικού πάθους.


Η Ταινία έτυχε πολύ μεγάλης αποδοχής από το κοινό, αγαπήθηκε, γράφτηκε από τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΚΟΥΦΑ, με κινηματογράφιση του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ, μουσική του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ.


alt


Οι ερμηνείες των ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ-ΤΖΕΝΗΣ ΚΑΡΕΖΗ πραγματικά στο ύψος των δικών τους συγκλονιστικών ερμηνειών ψυχής, παραδίδοντας μαθήματα υποκριτικής αλλά κύρια έκφρασης 

Δίπλα τους οι: ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΗΝΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ, ΤΖΕΝΗ ΡΟΥΣΣΕΑ, ΒΥΡΩΝ ΠΑΛΛΗΣ, ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΑΔΙΑ.


alt


 1956  "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ"


Η ΜΑΡΙΝΑ και ο ΠΑΥΛΟΣ.......

Ένα νησί γεμάτο ποίηση και ομορφιά, η ΥΔΡΑ, μια Κοινωνία κλειστή, συντηρητική, αμείλικτη. Ικανή να σκοτώσει κάθε σκέψη που πεταρίζει έξω από τα στάτους και τα πρότυπα της κατεστημένης ηθικής.

Η Χήρα Μάνα (ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ) που βάλλεται πανταχόθεν, δίκην "πόρνης", καθώς η ντόπια κοινωνία της αρνείται κάθε ερωτικό δικαίωμα μετά το θάνατο του συζύγου της.


altΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ. 

η ΜΑΡΙΝΑ και ο ΠΑΥΛΟΣ, συγκροτούν ένα ερωτευμένο ζευγάρι που προσπαθεί να αρθρώσει ένα μονάκριβο ερωτικό σκίρτημα ανάμεσα σε ένα χορό αποκρουστικής καταπίεσης που παίρνει χαρακτηριστικά Αρχαίου Χορικού, που εμποδίζει, δικάζει, απαγορεύει, λοιδωρεί και στο τέλος παρασύρει στο τρόμο τα πάντα γύρω του.


alt


Ο ΠΑΥΛΟΣ και η ΜΑΡΙΝΑ είναι ένα ακόμα ΜΟΙΡΑΙΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΖΕΥΓΑΡΙ στον Ελληνικό Κινηματογράφο, που η μαγεία του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ σε δικό του σενάριο δίνει μια ακόμα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΗΘΟΓΡΑΦΙΑ στο χώρο της τέχνης.


Ο WALTER LASSALY ζωγραφίζει με τη Φωτογραφία και την Κινηματογράφισή του, ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ γράφει μια μουσική αργή, που δένει απόλυτα με την αποπνικτική ατμόσφαιρα του νησιού.


Ένας ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ που πάει να επιβιώσει, να εκφραστεί, να σπάσει τη ΣΙΩΠΗ που αγκαλιάζει τα πάντα στο Νησί.


alt


Η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ σε ερμηνείες ζωής εκθαμβωτικές, εκφραστικές, γεμάτες έρωτα, έναν έρωτα βουτηγμένο στην απελπισία, στο ανεκπλήρωτο, σε έναν έρωτα μοιραία καταδικασμένο να πονέσει από την ανθρώπινη επιπόλαιη ματαιότητα, που για ένα κακόγουστο αστείο, οδηγεί το Νησί σε ανείπωτη τραγωδία και την ίδια την ερωτική σχέση της Μαρίνας και του Παύλου να διαβεί τη Κόλαση.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ, ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ πλαισιώνουν ένα υπέροχο ερμηνευτικό σύνολο.


1972   "ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ"


Το μεγάλο ερμηνευτικό και καλλιτεχνικό δίδυμο ΚΑΡΕΖΗ-ΚΑΖΑΚΟΣ γράφει και σκηνοθετεί ένα ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ γεμάτο ποίηση και ανθρώπινη ευαισθησία, στις παρυφές μεγάλων προβληματισμών για την ΤΕΧΝΗ, το ρόλο της πάνω στην ανθρώπινη προσωπικότητα και τη διαμόρφωσή της.


alt


Δύο Δίδυμες αδελφές, η ΕΙΡΗΝΗ και η ΜΠΕΤΤΥ (ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ) και ένας άντρας, ο ΠΕΤΡΟΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ) .


Ένας ΕΡΩΤΑΣ που ανδρώνεται στο παιχνίδισμα ανάμεσα σε τρία πρόσωπα που ακροβατούν στα παράξενα παιχνίδια που στήνει η ομοιότητα αλλά και τα πρότυπα χαρακτήρα κάθε γυναίκας.


alt


alt


Ο Γοητευτικός Πέτρος παντρεύεται τη γεμάτη ζωή και εξωτερικότητα ΜΠΕΤΤΥ αλλά αντιλαμβάνεται ότι αγαπάει την αδελφή της ΕΙΡΗΝΗ, τη Γυναίκα καλλιτέχνη, τη Γυναίκα της βαθιάς και εκφραστικής μοναχικής ψυχής.


Και ο μοιραίος αυτός ΕΡΩΤΑΣ, ανθεί την ώρα που δεν έπρεπε, την ώρα του ΘΑΝΑΤΟΥ. 


Έχει δικαίωμα να ζήσει τον έρωτά της ; γιατί ένα ερωτικό συναίσθημα καθίσταται μοιραία απαγορευμένο, μιαρό και καταδικάζεται στην παντοτινή απώθηση ;

Και όταν αυτό αδράχτει την θανάσιμη ευκαιρία να δραπετεύσει, να εκφραστεί, να ζήσει, τότε έρχεται αντιμέτωπο με μια εφιαλτική πραγματικότητα που το αναγκάζει να πάρει την απόφαση της "φυγής"..


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ντύνει την υπέροχη αυτή ταινία με μια από τις καλύτερες ταινίες για τον κινηματογράφο.


Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ με την ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ είναι συγκλονιστικοί όπως πάντα. Σε διπλό μάλιστα ρόλο η ΤΖΕΝΗ ξεχωρίζει στο να δώσει δύο διαφορετικούς χαρακτήρες Γυναικών.

Δίπλα τους οι: ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ, ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ


1968  "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΜΙΑΝ ΑΓΝΩΣΤΗ"


Εδώ ο έρωτας ντύνεται με πάθος........εδώ ο έρωτας βρίσκει την αρχέτυπη έκφρασή του σε ένα ερωτικό σμίξιμο παράταιρο, "παράνομο" και συνάμα αδιέξοδο.


Η Χριστίνα, μια πανέμορφη Γυναίκα γεμάτη ζωή, γεμάτη ανεκπλήρωτο ερωτικό πόθο, παντρεμένη με έναν μεγαλύτερο σύζυγο, δικαστή, άρα άνθρωπο a priori συντηρητικό, καναλιζαρισμένο, με ζωή συγκεκριμένη και καθορισμένη, ζει τη δική της ατέλειωτη μοναξιά.


Η Ζωή, πάντα στα γνωστά της παιχνίδια, τη φέρνει τυχαία δίπλα στο αντίθετο άκρο..... Ένας ζωγράφος, ο ΑΛΕΞΗΣ, ένας άντρας στον αντίποδα του συζυγικού προτύπου με το οποίο ζει, αρρενωπός, ατίθασος, εκφραστικός, της δίνει αυτό που αδυνατούσε να ζήσει.

Την ερωτική φωτιά.


alt


alt


Ο Μεγάλος ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ πάνω σε ένα πανέμορφο σενάριο του ΠΑΝΟΥ ΚΟΝΤΕΛΛΗ στήνει μια υπέροχη ταινία πάνω στον ερωτικό πόθο και στα αδιέξοδά του.


Ταινία μαυρόασπρη, γεμάτη μιαν ανυπέρβλητη εκφραστική σιωπή, γεμάτη εκρήξεις ανά στιγμές, γεμάτη εσωτερικό κόσμο, με την Κινηματογράφιση του μεγάλου ΝΙΚΟΥ ΓΑΡΔΕΛΗ και τη Μουσική του ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΟΝΤΗ.


ΕΛΕΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛ στο ρόλο της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ. Είναι συγκλονιστική....! είναι εκπληκτική.

Κερδίζει μακράν το Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ σε μια ερμηνεία ζωής που την κερδίζει επάξια με έναν ερωτισμό και έκφραση που σε καθηλώνει.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΛΗΣ, σε ρόλο που δεν έχουμε συνηθίσει. Δίνει την εικόνα του καλλιτέχνη εραστή, που παρασύρεται στη δίνη ενός κτητικού έρωτα που δεν έχει άλλη επιλογή από τη σύγκρουση και τη ρήξη.


alt


alt


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΡΑΤ δίνει το δικό του ρεσιτάλ σε Β' Αντρικό ρόλο πλαισιούμενος από τους:

ΑΝΝ ΛΟΜΠΕΡΓΚ, ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ, ΝΕΛΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟ


Όταν ο έρωτας της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ και του ΑΛΕΞΗ αποκτά πλέον κτητικά χαρακτηριστικά τότε παύει να είναι αγάπη, παύει να είναι έρωτας, παύει να δίνει και δημιουργεί.

Ο Κόσμος της ηδονής και των ονειρικών στιγμών μετατρέπεται σε άρνηση, σε κτήση, σε ιδιοκτησία, σε παραλογισμό και οδηγεί που αλλού, στο ΜΟΙΡΑΙΟ ΤΕΛΟΣ....


Η Χριστίνα δίνει τη λύση σκοτώνοντας τον εραστή της όταν αυτός μετατρέπεται σε αδίστακτο εκβιαστή.....Το ερωτικό όνειρο γίνεται εφιάλτης...


Ανοίγει τη ψυχή της, το ημερολόγιό της, να εκφραστεί, να μιλήσει.


1964  "ΕΓΩΙΣΜΟΣ"


Είναι η στιγμή που ο ΕΡΩΤΑΣ αγκαλιάζεται φονικά και γεμάτος δηλητήριο με ένα ανυπερβλητο πληγωμένο άρρωστο "ΕΓΩ".

Τότε που το "ΕΓΩ" χρησιμοποιεί τον ΕΡΩΤΑ σε μια μορφή ακραίας καταστροφής για να επιβάλλει τα δικά του απωθημένα "θέλω", τις δικές του "ρεβανς".


Ποιος άλλος ; ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ, γράφει και σκηνοθετεί μια εξαίρετη τολμηρή ταινία πάνω στα μοτίβα που έπαιζε ο ίδιος στα δάχτυλα.


alt


Η ΜΑΡΙΑ (ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ), μια σκληρή και ατίθαση νεαρή Γυναίκα, έρχεται σε μετωπική ρήξη με την αδελφή της ΑΛΙΚΗ (ΤΖΕΝΗ ΡΟΥΣΣΕΑ) και βουλιάζει στον άμεσο επιθετικό και καταστροφικό εγωισμό που χρησιμοποιεί τον ΕΡΩΤΑ για να κερδίσει ερωτικά σαν κτήμα και όργανό της τον αρραβωνιαστικό της αδελφής της, ΚΩΣΤΑ (ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ).


 


alt


alt


Στο ΜΟΝΤΑΖ ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ, στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ οι ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ και ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, στη ΜΟΥΣΙΚΗ ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ


Οι ερμηνείες των ΣΠΥΡΟΥ ΦΩΚΑ και ΖΩΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗ είναι απλά συγκλονιστικές.

Η Ζωή ερμηνεύει ως το τέλος γεμάτη από τη φλόγα που τη διακρίνει εκφραστικά την εγωπαθή γυναίκα "δηλητήριο", ενώ ο Μεγάλος ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ τον απόλυτα ερωτευμένο άντρα, που οδηγείται στην καταστροφή για αυτό που αγαπά.


Ένας ακόμα ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ στη φλόγα της ζωής..


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ, ΤΖΕΝΗ ΡΟΥΣΣΕΑ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ πλαισιώνουν τους εξαίρετους λοιπούς ρόλους.


altalt1964  "ΛΟΛΑ"


Η Ερωτική ιστορία της ΛΟΛΑΣ, μιας γοητευτικής Γυναίκας του Καμπαρέ και του ΑΡΗ, ενός "λεβέντη" της Τρούμπας, στις παρυφές του μικρόκοσμου και της ατμόσφαιρας του υποκόσμου της εποχής δοσμένου με ένα απίστευτο ποιητικό τρόπο, στήνει το ΚΑΛΥΤΕΡΟ FILM NOIR του Ελληνικού Κινηματογράφου.


alt


Ο ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ είναι ο συγκλονιστικός δημιουργός μιας ταινίας που βάζει στο κέντρο μια ΜΟΙΡΑΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ που τινάζει στον αέρα το κόσμο της τρούμπας, που ζώντας ακρότητες, συγκρούσεις, περιπετειες, ανατροπές φτάνει στη ΘΕΤΙΚΗ ΛΥΤΡΩΣΗ.


Μια ερωτική σχέση που ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ με την ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ απλά γράφουν ....Ιστορία....!


alt


alt


Ένα ερωτικό μοιραίο ζευγάρι που το αφήσαμε στο τέλος, γιατί είναι εκείνο που διαβαίνοντας το δικό του Γολγοθά, το δικό του μαρτυρικό δρόμο της λύτρωσης και της κάθαρσης, κατορθώνει να περάσει απέναντι, στον κόσμο της ελπίδας και της απελευθέρωσης....

Δίπλα τους, συγκλονιστικές ερμηνείες Β' ΡΟΛΩΝ που άφησαν εποχή από τους:

ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΕΡΒΟ-ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

(Απλά ανυπέρβλητοι)

ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΔΙΑΝΕΛΛΟ, ΝΙΚΟ ΦΕΡΜΑ, ΧΡΗΣΤΟ ΔΟΞΑΡΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, ΘΕΟΔΩΡΟ ΕΞΑΡΧΟ


Ο ¶ρης και η Λόλα.......το ζευγάρι των .."παρανόμων" που γυρεύει και κερδίζει μέσα από τον Έρωτα, τη δική τους λευτεριά, τη δική τους δικαιοσύνη και το δικαίωμα στο αύριο της ζωής τους.


Να που ένας ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ μπορεί να συνδεθεί και με τη ΖΩΗ......με το ΦΩΣ.....με τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.....


Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

θαρρώ σας έδωσα μερικές από τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ των ΜΟΙΡΑΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΠΑΘΩΝ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.


Ένα μικρό απάνθισμα όσων μας έχουν τόσα χρόνια καθηλώσει εικαστικά, φιλολογικά και καλλιτεχνικά....


Αυτό δηλαδή που ο Κινηματογράφος μας, στις μεγάλες του στιγμές, τίμησε με το παραπάνω, δίνοντάς του την αξία που άπλετα δικαιούται.....


 SHAILENE WOODLEY: Ορμητικά και Λαμπερά στο Κινηματογραφικό Στερέωμα

Φίλες και Φίλοι

στα πλαίσια της παρουσίασης εδώ στο CINEFIL "πορτραίτων" ΝΕΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ,

σήμερα παίρνει τη σκυτάλη μια ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΝΕΑΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, που ήδη έχει μαγέψει το κριτικό κοινό και τους φίλους του Κινηματογράφου.

Κυρίες και Κύριοι, σας παρουσιάζουμε την:


SHILENE WOODLEY
Γεννημένη στις 15 ΝΟΕΜΒΡΗ 1991 στο SIMI VALLEY, CALIFORNIA, USA

σήμερα διανύει τα 23 της χρόνια, φορτωμένη με τις πολύ μεγάλες μέχρι σήμερα επιτυχίες της, τη λάμψη της Νιότης και το τεράστιο υποκριτικό της ταλέντο, γεγονός που μας έχει κάνει να την αγαπήσουμε, να την θεωρήσουμε ως ένα από τα γλυκύτερα νεανικά πρόσωπα της Κινηματογραφικής τέχνης στις μέρες μας.


alt

Η Μητέρα της LORI, είναι συμβουλος σε σχολείο μέσης εκπαίδευσης και ο πατέρας της LONNIE είναι στέλεχος επίσης της εκπαίδευσης.

Έχει ακόμα έναν νεαρό αδελφό, τον TANNER.

H ΚΑΡΙΕΡΑ της SHILENE ξεκινάει μόλις στα 4 της χρόνια (!!!) στο χώρο του παιδικού modeling. Στα 15 της χρόνια οι γονείς της χωρίζουν και η ίδια αντιμετωπίζει με την υγεία της πρόβλημα σκωλίωσης.

Έκτοτε ξεκίνησε σκληρό αγώνα να θεραπεύσει το πρόβλημά της. Πριν ξεκινήσει την πρώτης εμφάνιση στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, αφού τελείωσε το Γυμνάσιο στη γεννέτειρά της, μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Ν. ΥΟΡΚΗΣ για σπουδές εσωτερικού σχεδίου. 


 altalt


ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ της ΚΑΡΙΕΡΑΣ της

Το 2002, σε ηλικία 11 μόλις ετών, κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ στις σειρές: "WITHOUT A TRACE" & "THE DISTRICT".

Το εξαίρετο ταλέντο της κέντρισε την προσοχή των διοργανώσεων και γίνεται ΥΠΟΨΗΦΙΑ για τοYOUNG ARTIST AWARD (YAA) στην κατηγορία "ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ" και στην κατηγορία "ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ" για το ρόλο της στο "A PLACE CALLED HOME" υποδύοντας την CALIFORNIA FORD.

Στις επίσης πρώτες τηλεοπτικές της εμφανίσεις παίζει την KAITLIN COOPER στο "O.C." και εμφανίζεται σαν FELICITY MERRIMAN στην σειρα:  "FELICITY: AN AMERICAN GIRL ADVENTURE" για τον οποίο ρόλο πάλι καθίσταται ΥΠΟΨΗΦΙΑ για ΝΕΑΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ.

Η Καριέρα της στην τηλεόραση συνεχίζεται ανοδικά με τη συμμετοχή της στις σειρές:

"CROSSING JORDAN",  "EVERYBODY LOVES RAYMOND",  "MY NAME IS EARL",  "CSI", "CLOSE TO HOME"

alt

Το 2007 είναι μια εξαίρετη χρονιά για την αναγνωρισιμότητά της καθώς πέραν από τη συμμετοχή της στην εξαίρετη σειρά "CSI" εμφανίζεται και στην πασίγνωστη σειρά "COLD CASE" στο ρόλο της SARAH GUNDEN μόλις στα 16 της χρόνια....!!!


alt


alt

Επίσης πολύ γνωστή και άκρως επιτυχημένη είναι η συμμετοχή της στη σειρά ABC FAMILY   "THE SECRET LIFE OF AN AMERICAN TEENAGER" στο ρόλο της AMY JUERGENS, μια νεαρή 15χρονη εφηβη που ξαφνικά ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος. Μια ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ πραγματικά ερμηνεία που αναδεικνύει περαιτέρω το ταλέντο της. Το 2011 θα είναι για την νεαρή SHAILENE έτος σταθμός στην μέχρι τώρα καριέρα της:

Η ΠΡΩΤΗ της ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ σε θέση μάλιστα παρακαλώ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ.

Ο Σκηνοθέτης ALEXANDER PAYNE, την επιλέγει σαν ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ του στην συγκλονιστική ταινία του:

"ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ"  


alt


alt

Στο πλάι του GEORGE CLOONEY μαζί με την μικρή AMARA MILLER και τον επίσης νεαρό NICK KRAUSE, η SHAILENE WOODLEY πραγματικά αφήνει ΑΦΩΝΟ το Κινηματογραφικό κοινό με μια ερμηνεία ζωής και έκφρασης.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ που της δίνει αμέσως ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ (!!!) καθώς και 12 ΒΡΑΒΕΙΑ(!!!) γεγονός πρωτοφανές για πρωτοεμφανιζόμενο Ηθοποιό του Κινηματογράφου.

Το ΚΟΙΝΟ την αποθεώνει και θεωρείται η πιο όμορφη και σημαντική ΝΕΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ για το 2012.

Η Ίδια επίσης θεωρείται ΕΝΑ από τα 55 ΠΡΟΣΩΠΑ "YOUNG HOLLYWOOD ISSUE" του περιοδικού NYLON MAGAZINE.

alt


alt


To 2013 έρχεται η επόμενη μεγάλη της επιτυχία. Πρωταγωνιστεί στο ρόλο της AIMEE στην ρομαντική δραματική comedy του JAMES PONSOLDT  "THE SPECACULAR NOW" μαζί με τον MILES TELLER

alt

alt


alt


alt


Το 2014 έρχεται η επόμενη εμφάνισή της. Είναι η σειρά για ένα ΘΡΙΛΛΕΡ αυτή τη φορά. Πρωταγωνιστεί μαζί με την EVA GREEN & CHRISTOPHER MELONI στο δραματικό θρίλλερ του GREGG ARAKI   "WHITE BIRD IN A BLIZZARD"

Ένα ανεξάρτητο φίλμ που υποδύεται μια νεαρή γυναίκα της οποίας η ζωή παρασύρεται στην μυστηριώδη εξαφάνιση της μητέρας της. 

alt


alt


alt

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ


Τα επόμενα Κινηματογραφικά σχέδια-βήματα για την Εξαίρετη νεαρή Αμερικανίδα είναι ήδη έτοιμα.

Μέσα στο 2014 έχουν προγραμματιστεί οι εξής συμμετοχές της στις ταινίες που αναφέρονται:


"DIVERGENT"

Η Ρομαντική περιπέτεια δράσης του NEIL BURGER θα βρεί την SHAILENE να πρωταγωνιστεί με τον THEO JAMES και την KATE WINSLET

Το φιλμ αναμένεται για το ΜΑΡΤΗ του 2014


alt


alt


"THE FAULT IN OUR STARS"

Ο JOSH BOONE γυρίζει στη μεγάλη οθόνη την ομώνυμη Νουβέλα του JOHN GREEN στην οποία η SHAILENE WOODLEY θα πρωταγωνιστεί στο ρόλο της HAZEL GRACE με τους ANSEL ELGOT, NAT WOLFF, WILLEM DAFOE, LARA DERN

Ένα πραγματικά έξοχο ερωτικό δράμα. Ο Συγγραφέας αναφέρει για την WOODLEY: "Υπήρχαν πολλές όμορφες ακροάσεις για το ρόλο της HAZEL αλλά η μεγάλη αγάπη της SHAILENE για το βιβλίο και η κατανόηση που έδειξε για την κύρια ηρωίδα με ξεσήκωσε πραγματικά".

Το φιλμ θα ανέβει σε πρεμιέρα τον Ιούνη του 2014.


alt


alt


alt

Επίσης υπάρχουν ακόμα δύο ταινίες για το 2015 και 2016 στις οποίες καλείται να παίξει τον πρωτεύοντα γυναικείο ρόλο.

Και οι δυο είναι βασισμένες σε Νουβέλες της VERONICA ROTH

 

 • 2015  "INSURGENT" Ρομαντική ταινίδα δράσης επιστημονικής φαντασίας 
 • 2016 "ALLEGIANT" επίσης ανάλογης κατηγορίας.
alt

Αυτό ειναι λοιπόν το ΕΞΑΙΡΕΤΟ και ΛΑΜΠΕΡΟ ποιοτικό κορίτσι που έχει μπεί "φουριόζα" και με εκπληκτικό τρόπο στον Κόσμο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ όχι μονάσα στα στενά όρια του HOLLYWOOD αλλά έχει κερδίσει κοινό, διοργανώσεις και κριτικούς σε ολάκερο τον κόσμο.
Ευχόμαστε νεαρά παιδιά, μορφές φρεσκάδας και έκφρασης να αναδεικνύονται και να στολίζουν τον κόσμο της ΤΕΧΝΗΣ.

alt

alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Το να κατέχεις 17 ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα να έχεις 27 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣστην Ηλικία αυτή, τότε δεν νομίζω να χρειαζόμαστε καλύτερη πιστοποίηση για την Αξία και το υπόβαθρο της Νεαρής Ηθοποιού.

Στα βραβεία της κοσμούν ανάμεσα σε όλα:

Υποψηφιότητα για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ 2012 στους "ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ" καλύτερης Ηθοποιού Υποστηρικτικού ρόλου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2012 για καλύτερη ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Γυναικείας Ηθοποιού

ΒΡΑΒΕΙΟ WOLYWOOD FILM FESTIVAL 2011 στην ταινία "ΑΠΟΓΟΝΟΙ"

BΡΑΒΕΙΟ MTV 2012 για την ταινία "ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ"


Ένα νεαρό κορίτσι που πράγματι έχει πάρα μα πάρα πολλά να προσφέρει αν συνεχίσει στο ίδιο σοβαρό μοτίβο. 
ALEXANDER PAYNE: **ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ** (THE DESCENDANTS)

Λένε αγαπητές φίλες και φίλοι πολλές φορές ότι ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ έχει μια τάση να
μεγαλοποιεί και να δραματοποιεί τα ανθρωπινα συναισθήματα.
Να ανεβάζει τις εντάσεις, τις αντιθέσεις της ζωής σε μεγάλους εκφραστικούς τόνους για να μπορέσει να "κερδίσει" και να διεισδύσει στην ανθρώπινη ψυχολογία.

Αυτό είναι ένα μέρος Κινηματογραφικής αντίληψης και δραματουργίας.
Υπάρχει όμως και ο αντίλογος: Η Δραματουργία που παρουσιάζει την ανθρώπινη ζωή όπως είναι απόλυτα ρεαλιστικά, με τις συγκρούσεις των συναισθημάτων χωρίς "κραυγές" και εκφραστικές υπερβολές. Αναδεικνύοντας την συνύπαρξη στη ζωή μας αντίθετων συναισθημάτων που πολλές φορές μέσα στην τραγικότητά μας, μας μεταβάλλει σε γραφικές καρικατούρες της ίδιας της ζωής.

Μια τέτοια ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ θα "δούμε" μαζί εδώ στο CINEFIL απόψε.
Ένα "μικρό" ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, που πραγματικά δίνει με ανάγλυφο τρόπο αυτό που είπαμε πριν.
Το ανθρώπινο δράμα όπως είναι στη ζωή....! ανακατεμένο με τον Πόνο, τη Θλίψη, το Θάνατο, τη Χαρά, το Γραφικό, το σοβαρό.


ALEXANDER PAYNE

alt"ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ"


"THE DESCENDANTS"


alt


Μια Ιστορία βγαλμένη μέσα από την εξαίρετη Νουβέλλα του KAUI HART HEMMINGS

"ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ" Αμερικάνος Σκηνοθέτης, με καθαρά Ελληνικές ρίζες μεταναστών, (θα κάνουμε αφιέρωμα ξεχωριστό στον εξαίρετο αυτό δημιουργό), χτίζει πάνω στην ανθρώπινη νουβέλλα, μια ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑ, γεμάτη ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, έντονο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟ.

Μια ταινία, που λειτουργεί σαν "σχολείο" σκέψης και τρόπου ζωής και αντίληψης, που αντανακλά όλες τις απλές και μεγάλες στιγμές των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους.

Μια Κινηματογραφική δημιουργία που όχι μονάχα ξεχώρισε, όχι μονάχα τιμήθηκε σε ύψιστο βαθμό, αλλά μπορεί να αποτελέσει αξιακό πρότυπο για όλους μας.

Ένα σύνολο ερμηνειών με επικεφαλής ένα συγκλονιστικό δίδυμο, του "δοκιμασμένου" και "φτασμένου" GEORGE CLOONEY και της Συγκλονιστικής νεαρής Γυναικείας αποκάλυψης που ακούει στο όνομα: SHAILLENE WOODLEY, που "απογείωσαν" την ταινία εκεί που της αξίζει.


alt

alt


ΤΟ ΑΞΙΑΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ του ΘΕΜΑΤΟΣ της ΤΑΙΝΙΑΣ


Δυτικός τρόπος ζωής. ΗΠΑ, κέντρο του καπιταλισμού και των αξιών του. ΧΑΒΑΗ. Ονειρικός τόπος πάντα επιφανειακά δοσμένος σαν τόπος "τουριστικού ονείρου" και πεδίο επιχειρηματικών άγριων συμφερόντων επένδυσης Γης.

Με λίγα λόγια σημερινός Δυτικός τρόπος ζωής: ¶νθρωποι βουτηγμένοι στην καριέρα, στις ατέλειωτες ώρες εργασίας σε ένα ματαιόδοκο κυνήγι συμφερόντων. Ώριμοι άντρες και γυναίκες με οικογένεια, έχοντας ένα απίστευτο κενό ανάμεσά τους, έχοντας ξεχάσει το πως είναι να μιλάνε, να αγαπάνε, να κάνουν έρωτα, να αφουγκράζονται την οικογένειά τους.

Παιδιά, νεαροί έφηβοι και μικρότερα, κακοκαμαθημένα, "φευγάτα" σε κόσμους εξάρτησης, ανέξοδων ρήξεων, απονεκρωμένα συναισθηματικά.

Ένας δηλαδή ανθρώπινος ΙΣΤΟΣ παντελώς διαλυμένος που, ............ένα "ΚΑΤΙ" , αυτό το "ΚΑΤΙ" που παραμονεύει στη ζωή μας αναπάντεχα και λειτουργεί ως ΔΙΑΛΥΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ όλου αυτού του ΨΕΥΤΙΚΟΥ και ΧΑΡΤΙΝΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ πάνω στο οποίο θαρρούμε πως πατάμε στέρεα.

Αυτοί είναι οι "ΑΠΟΓΟΝΟΙ"


alt

ΤΟ ΘΕΜΑ

ΧΑΒΑΗ: "Παραδεισένιος" επιφανειακά και ψεύτικα κόσμος και κοινωνία, που τα μεγάλα συμφέροντα του real estate προσπαθούν να καταστρέψουν κάθε φυσική γωνιά του για να αναδείξουν τουριστικά συγκροτήματα.

Ο MATT KING (GEORGE CLOONEY) και η οικογένειά του, η γυναίκα του ELIZABETH (PATRICIA HASTIE) και οι δύο νεαρές τους κόρες:  ALEXANDRA  (SHAILLENE WOODLEY) & SCOTTIE (AMARA MILLER) είναι απόγονοι κληρονομικά μιας τεράστιας έκτασης Γης στη ΧΑΒΑΗ, την οποία κάποιος συνεταιρισμός προσπαθεί να διαπραγματευθεί με επενδυτικές εταιρείες για "ανοικοδόμηση" και "αξιοποίηση".

Οικογένεια σχεδόν επί της ουσίας διαλυμμένη και ξεκομμένη μεταξύ τους ψυχικά και ουσιαστικά.

Ένα τραγικό γεγόνος, ένα ατύχημα της συζύγου του αναγκάζει τον MATT να βρεθεί μπροστά σε μια ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΑΛΛΑΓΗ στη ζωή του, που μπροστά του ανοίγει εφιάλτες, δράμα, αποκαλύψεις, και τον βάζει σε μια πορεία κάθαρσης και λύτρωσης αναθεωρώντας τα πάντα στη ζωή του.

Ανακαλύπτει, με υπαρξιακό τρόμο,  ότι η Γυναίκα του είχε εξωσυζυγική σχέση, προσπαθεί να διαχειριστεί το θανάσιμο ατύχημά της, τη φθίνουσα τραγική της πορεία και ξεκινάει να ΧΤΙΖΕΙ ΞΑΝΑ τη χαμένη του ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, με τα παιδιά του, μέσα από μια προσπάθεια ανθρώπινη με όλα τα χαρακτηριστικά της απόγνωσης, της ανάμιξης συναισθημάτων χαράς, λυπης, απειρίας, γραφικότητας, αξιοπρέπειας και πάντα με τη ΣΚΙΑ του ΘΑΝΑΤΟΥ να επικρέμεται ανίκητος τιμητής στο διάβα τους.


alt

Πρεμιέρα:  26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 στην ΕΛΛΑΔΑ


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΣΕΝΑΡΙΟ:  ALEXANDER PAYNE, NAT FAXON, JIM RASH

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  ALEXANDER PAYNE

ΜΟΝΤΑΖ:  KEVIN TENT

KOΣΤΟΥΜΙΑ:  WENDY CHUCK

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  PHEDON PAPAMICHAIL

ΜΟΥΣΙΚΗ:  EUGENE KULIKOV

alt


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


GEORGE CLOONEY στο ρόλο του MATT KING

SHAILENE WOODLEY στο ρόλο της κόρης του, ALEXANDRA KING

AMARA MILLER στο ρόλο της μικρής κόρης, SCOTTIE KING

NICK KRAUSE στο ρόλο του SID, νεαρού αγοριού της ALEXANDRA

PATRICIA HASTIE στο ρόλο της ELIZABETH KING

KIM GENNAULA στο ρόλο της σχολικής συμβούλου

BEAU BRIDGES στο ρόλο του εξαδέλφου HUGH

MATTHEW LILLARD στο ρόλο του BRIAN SPEER

JUDY GREER στο ρόλο της JULIE SPEER

alt


Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ


Ο ALEXANDER PAYNE, κουβαλώντας ήδη στις κινηματογραφικές του "αποσκευές" τρία εξαίρετα έργα:  "ELECTION" 1999, "ABOUT SCHMIDT" 2002 & "SIDEWAYS" 2004 έρχεται τώρα να ταράξει τα νερά για μια ακόμα φορά.

Αγαπημένο του θέμα η ΑΦΥΠΝΙΣΗ της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ για τον Ελληνο-Αμερικάνο σκηνοθέτη, που εδώ σαν ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗ στην υπέροχη φωτογραφία έχει έναν ακόμα "δικό μας" άνθρωπο, τον ΦΑΙΔΩΝΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ.

Οι κόσμοι του PAYNE δεν είναι κινηματογραφικά υπερτονισμένοι και εξιδανικευμένοι. Είναι οι απλοί ανθρώπινοι κόσμοι που συναντάς δίπλα σου.

Το σκηνοθετικό φόντο της ταινίας, η "παραδεισένια" ΧΑΒΑΗ, σε ξεγελάει εύκολα αν μείνεις στο επιφανειακό και στο "φαίνεσθαι".

Εκεί όμως αναδύονται οι άνθρωποι, απλοί, ενταγμένοι, ενσωματωμένοι και η ταινία κατορθώνει να δώσει με τρόπο πολύ πειστικό στοιχεία "ΚΩΜΙΚΑ", με ένα αυθόρμητο ΓΕΛΙΟ που ξυπνάει απ τις μεταβολές της ζωής, τον καθημερινό της αγώνα αλλά συνάμα εκεί που ΓΕΛΑΣ στο αμεσως επόμενο ΚΑΡΕ μπορεί να νιώθεις τη θλίψη να σε παγώνει, να σε πνίγει, να νιώθεις το δάκρυ να κυλάει στα μάτια σου. Και ο PAYNE, μέσα από την Κινηματογραφική απόδοση της υπέροχης αυτής Νουβέλλας σε κάνει ΣΥΜΜΕΤΟΧΟ του ΑΓΩΝΑ να ΣΩΘΕΙ μια οικογένεια και να ξαναβρίσκει αυτές τις αξίες που διέπουν την ανθρωπιά.

Στο ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΦΟΝΤΟ έρχεται και η ΛΥΤΡΩΣΗ του MATT απέναντι στις αξίες που έτρεφε τόσο καιρό για έννοιες και απόψεις που κυβέρναγαν το κόσμο του: "ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", "ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ", "ΚΕΡΔΟΣ", "ΣΥΜΦΕΡΟΝ" και να το οδηγούν στη μεγάλη ΑΝΑΤΡΟΠΗ.


alt


altalt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


GEORGE CLOONEY


alt


Ερμηνεία σταθμός στην Κινηματογραφική "ζωή" του μεγάλου αυτού Ηθοποιού. Βγάζοντας προς τα έξω, λυτρωμένος από Hollywood-ιανά πρότυπα "γοητείας" και "ομορφιάς" φανερώνει το τεράστιο βάθος της Υποκριτικής του δύναμης και έκφρασης.

Μια ερμηνεία που περικλείει, ΑΝΘΡΩΠΙΑ στο απόλυτο μεγαλείο του χωρίς κραυγαλέες εξάρσεις και κραυγές.

Το γέλιο του, τα πάθη του, η καθημερινότητά του, ο ΘΡΗΝΟΣ του γίνονται με ένα τόσο ΔΩΡΙΚΟ τρόπο που θυμίζει μοιραίο ήρωα Αρχαίας τραγωδίας.

Ώριμος άντρας, σε συνθήκες κατήφορου της αγαπημένης του γυναίκας στο θάνατο, μαθαίνει για την εξωσυζυγική της σχέση, γεγονός που τον διαλύει στην αρχή καθώς δεν ξέρει πως να το αντιμετωπίσει, δεν ξέρει "πως" του συνέβη, όντας βυθισμένος τόσα χρόνια στις δικές του αυταπάτες, προσπαθεί να φτάσει στην αλήθεια και στον "αντεραστή" του τη στιγμή που η γυναίκα του πεθαίνει, όχι για να τον ....εκδικηθεί εγωιστικά αλλά σαν άνθρωπος βαθύτατα να μάθει, να ψάξει τι ήταν εκείνο που βίωσε η αγαπημένη του. Οι ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που γυρεύει δεν μπορούν να του δοθούν από την άμεσα ενδιαφερόμενη, το έτερό του ήμισυ.

Βυθίζεται ερμηνευτικά σε ένα υπαρξιακό ΑΓΧΟΣ, ΑΠΩΛΕΙΑ, ο κόσμος συντρίβεται γύρω του και εκείνος γυρεύει κάπου να πιαστεί, στη ΚΟΡΗ του, στα παραμελημένα ΠΑΙΔΙΑ του.

Η Γυναικά του για αυτόν είναι το ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ της ζωής του, και οι δραματικές του εκφορές συναντούν ανθρώπινα το γραφικό, το κωμικό, όπως δηλαδή τα πλάθει και τα δημιουργεί η ζωή.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΖΩΗΣ για τον GEORGE CLOONEY που, αντάξια, του έδωσε ΜΕΓΑΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ πραγματικά σε αυτό που απέδωσε.


SHAILENE WOODLEY


Γεννημένη παρακαλώ στις 15/11/1991, μόλις στα 23 χρόνια (!!!) η νεαρή Αμερικανίδα Ηθοποιός είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ στον Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ στην ταινία.

Στέκεται δίπλα στο μεγάλο GEORGE CLOONEY όχι απλά επάξια αλλά τον "κοντράρει" υποκριτικά στα ίσια μην έχοντας να υστερήσει σε τίποτα.

Εδώ φυσικά μετράει και το υπόβαθρο και η ΔΙΑΘΕΣΗ του ήδη μεγάλου και έμπειρου ηθοποιού στην ταινία, εν προκειμένω του CLOONEY, που δεν έχει το κόμπλεξ άλλων αστέρων να εμποδίσουν τα "μικρά ονόματα" των συμπρωταγωνιστών του να φανούν.

Ο CLOONEY όχι μονάχα στέκεται εμπόδιο στα νέα παιδιά στην ταινία αλλά τα ΣΤΗΡΙΖΕΙ με τρόπο απόλυτο.

alt

alt


Η WOODLEY τολμάει σε βαθμό να την θαυμάζεις....! Λεύτερη, αυθόρμητη, έφηβη, άναρχη και επαναστατημένη, πολλές φορές αθυρόστομη και απλά ρεαλιστική βγάζοντας προς τα έξω τα απελπισμένα μοναχικά 20 της χρόνια στην ταινία. Σταδιακά τη βλέπεις να ανεβάζει δραματικές στροφές και τόνους. Συγκλονιστική η σκηνή μέσα στη πισίνα, ο θρήνος της, όταν ο πατέρας της ανακοινώνει για τον επερχόμενο θάνατος της μητέρας της. Σκηνή συγκλονιστική πραγματικά.


alt


alt


alt


AMARA MILLER

Στο ρόλο της μικρούλας SCOTIE, δεύτερης κόρης του MAT η νεαρότατη Αμερικανίδα αφήνει κόσμο, θεατές, συντελεστές και κριτικούς άφωνους με το επίπεδο ερμηνείας της.

ΒΡΑΒΕΙΟ PHOENIX FILMS CRITIC SOCIETY για νεαρό Υποστηρικτικό ρόλο στην ταινία για την απίστευτη παιδούλα που αναδεικνύει μια πρώιμη υποκριτική ωριμότητα που θα ζήλευε φτασμένος ηθοποιός.


alt

alt


alt


NICK KRAUSE

Γεννημένος στο AUSTIN TEXAS o νεαρός ηθοποιος, στο ρόλο του SID, του νεαρού αγοριού της ALEXANDRA, συμπληρώνει ένα εκπληκτικό ΤΡΙΟ ΝΕΑΡΟΤΑΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ στη μεγάλη ταινία.


alt

alt


alt


Εδώ βλέπουμε όλους τους συντελεστές της ταινίας, τον Σκηνοθέτη ALEXANDER PAYNE και τα ....παιδιά του στην ταινία, μικρά και μεγάλα.

Ο NICK KRAUSE είναι γλυκύτατος. Αναδύει μια νεαρή αφέλεια, ίδιο της ηλικίας που υποδύεται, μια αγνότητα, μια επιφανειακή αναίδεια, που στη διάρκεια της ταινίας μετατρέπεται και αποκαλύπεται σε μια μοναχική μελαγχολία γεμάτη ευαισθησίες και σκέψεις.

Ο Διάλογός του με τον GEORGE CLOONEY και το άνοιγμα που κάνει στο ..."BOSS", στον ...Μπαμπά της αγαπημένης του, δίνει μια εικόνα της ψυχούλας του και του κόσμου του.

MATTHEW LILLARD & JUDY GREER

Το εξαίρετο ζευγάρι των επίσης Αμερικανών Ηθοποιών, που στην ταινία ερμηνεύουν αντίστοιχα τον BRIAN SPEER & JULIA SPEER

Εξαιρετικοί και οι δύο πραγματικά, και ο MATTHEW με τον πλήρη αιφνιδιασμό του στην αποκάλυψη της σχέσης του με την ELIZABETH αλλά κύρια η JUDY GREER, η οποία έχει μεγαλύτερο χρόνο στην ταινία σαν συμμετοχή και λειτουργία.

Συγκινητική, συνάμα ανθρώπινη. Δείγμα εξαίρετης ερμηνείας και ανθρώπινης εντελώς συμπεριφοράς η σκηνή της απόδοσης τιμής στην κωματώδη αντεράστριά της, σε μια σκηνή που ξεχειλίζει συναισθήματα και αντιφάσεις.


alt


alt


alt


alt


BEAU BRIDGES

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον εξαίρετο Αμερικάνο ηθοποιό με το τεράστιο πέρασμα στο κόσμο του Κινηματογράφου.

Εδώ ερμηνεύει τον εξάδελφο του ΜΑΤ, τον HUGH, ο οποίος περιμένει σαν σκοπό ζωής την πώληση της έκτασης σε επενδυτή για να πιάσουν την "οικονομική" αρπαχτή της ζωής τους. Τα στενά όνειρα ενός επαρχιώτη ανθρώπου, που βρίσκεται μπροστά στο απίθανο χρήμα, καραδοκώντας να το ζήσει.


alt


alt


alt


ROBERT FORSTER

Ο Αμερικάνος βετεράνος ηθοποιός, γεννημένος το 1941, εδώ έχει μια εξαίρετη ερμηνεία στο ρόλο του ΠΕΘΕΡΟΥ του ΜΑΤ, SCOTT THORSON.

Τραχύς, επιθετικός, "αγριεμένος" συναισθηματικά σαν ο τραγικός πατέρας που βιώνει τον αργό θάνατο της μονάκριβης αλλά και καλομαθημένης κόρης του, είναι εκπληκτικός, βουβός, γεμάτος μια ανείπωτη οργή και πίκρα, την οποία δεν ξέρει με ποιο τρόπο μπορεί να την εκφράσει. Γίνεται πρόδηλα άδικος, επιθετικός, αγνώμων, ζει στις αυταπάτες για το κορίτσι του, δεν ξέρει την αλήθεια.


alt


alt


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


"ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ" έχουν "ζωή" μονάχα 2 χρόνων από το 2011.

Παρ' όλα αυτά ο ερχομός τους στον Κινηματογραφικό κόσμο προκάλεσε "θόρυβο" στο ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΟ κινηματογραφικό στερέωμα και αμέσως προσέλκυσε τα φώτα των διακρίσεων και των βραβείων σε βαθμό που άνετα κάποιος χαρακτηρίζει ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ.

Μια ταινία που "σαρώνει" με τέτοιο τρόπο τα Κινηματογραφικά βραβεία διεθνώς δεν περνάει απαρατήρητη.

51 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ  (!!!)

82 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ (!!!)

Τι να πει τώρα κανείς.....

 

 • OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
 • Υποψηφιότητα για  4 OSCAR (Kαλύτερης ταινίας, Α' Αντρικού ρόλου, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο editing)
 • ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ για τον GEORGE CLOONEY
 • ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ καλύτερης ταινίας
 • Υποψήφια για 3 ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ:  Καλύτερου Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ, Σεναρίου, Σκηνοθεσίας
 • Υποφήφια για 3 BAFTA ΒΡΑΒΕΙΑ: Α' ΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ, ΣΕΝΑΡΙΟ, ΤΑΙΝΙΑ
 • ΒΡΑΒΕΙΑ AFI ΤΑΙΝΙΑ της ΧΡΟΝΙΑΣ
 • BROADCAST FILM CRITICS ASSOCIATION 3 ΒΡΑΒΕΙΑ (ΤΑΙΝΙΑΣ, ΚΑΣΤ ΗΘΟΠΟΙΩΝ, Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ)
 • HOLLYWOOD FILM FESTIVAL: ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ GEORGE CLOONEY
Αναφέραμε μερικές από τις πλέον σημαντικές διακρίσεις της ταινίας.

alt


"ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ" είναι μια, ανάμεσα στα τόσα άλλα, ταινία που σε κάθε της σκηνή λες και κυριαρχεί κάποιος βουβός πόνος, που συνέχεια γυρεύει τρόπο να εκφραστεί και να εκτονωθεί. Κάπου συνεχώς πνίγεται, κάπου συνθλίβεται ανάμεσα στις συμπληγάδες της αναγκαιότητας και της συγκυρίας.

Μια ταινία που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι πραγματεία προς διδαχή για τα θέμαΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ που βάζει απλόχερα για κουβέντα, για διάλογο, που σε κάνει να γυρίζεις το κεφάλι δίπλα στα μέλη της οικογένειας σου σαν να θέλεις να κάνεις απολογισμό, έλεγο, κουβέντα.

Είναι μια ταινία εξαιρετικά βασανιστικών χαμηλών εκφραστικών τόνων, το νιώθεις αυτό. Δεν θα συναντήσεις κραυγές, φωνές, οδυρμούς, ρήξεις, και συναισθηματικά "αστραπόβροντα".

Όλα τα νιώθεις αργά, υποχθόνια, στο βάθος ενός κόμπου στο λαιμό που κορυφώνεται στιγμή τη στιγμή χωρίς ίχνος μελό υπερβολής.

Ακόμα και η ύστατη σκηνή αποχαιρετισμού της νεκρής συζύγου-μητέρας-κόρης είναι τρομακτικά "βουβή" τόσο που θέλεις να φωνάξεις......!

και .....λυτρωτικά σαν έρχεται το φινάλε, πόσο μα πόσο όμορφα νιώθεις στην τελευταία όμορφη, απόλυτα απλή και ανθρώπινη στιγμή της ένωσης, της τρυφερότητας......


alt


alt

alt


alt


Η Εικόνα του ύστατου αποχαιρετισμού σε όλο της το ανθρώπινο συναισθματικό και εκφραστικό μεγαλείο.

Ο GEORGE CLOONEY σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας

"Αντίο Ελίζαμπεθ.............Αντίο Αγάπη μου.....Φίλη μου.....Πόνε μου......Χαρά μου.....Αντίο....αντίο...αντίο...."

στον ήχο μιας εξαιρετικά διακριτικής μουσικής χωρίς εξάρσεις, σε μια εκκωφαντική σιωπή....

Ακολουθεί η Αλεξάνδρα, η μεγάλη του κόρη........κουρνιάζει στην αγκαλιά του Πατέρα και μετά του αγοριού της και ύστερα ο ύστατος αποχαιρετισμός για τη Μικρή Scottie.......O πανέμορφος ουρανός της Χαβάης, τα καταπράσινα τοπία.....τα λουλούδια....στέκουν εκεί σιωπηρά, ο μεγάλος παρθένος κόλπος που έτρεφε τα όνειρα και τις προσδοκίες, η απέραντη θάλασσα.....η βάρκα καταμεσής στη θάλασσα.......Πατέρας, κόρες και μια τεφροδόχος.......απομεινάρι μιας άλλοτε ζωής που έδωσε ζωή και στους τρεις τους.......κάθε ένας και ένα απόθεμα στης θάλασσας το νερό.....αιώνια στάχτη εκείνης.....

Πρώτη φορά πραγματικά παρακολουθώ τέτοια συναισθηματική ένταση κλεισμένη σε τέτοια σιωπή και σε τέτοια διακριτικότητα βλεμμάτων, προσώπων και εκφράσεων.......ΤΟ ΜΟΝΤΑΖ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: Θεωρίες-Σχολές

Αγαπητές φίλες και φίλοι, σήμερα έχουμε .....ΘΕΩΡΙΑ...!!!
Αφήνουμε τις συγκεκριμένες Κινηματογραφικές προβολές και αναφορές και πάμε να κάνουμε ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ σε θέματα γενικά και ειδικά που αφορούν το ΜΟΝΤΑΖ.

«Το νόημα μιας και μόνο νότας σ΄ έναν μουσικό σκοπό, το νόημα μιας και μόνο λέξης μέσα σε μια πρόταση, αποκαλύπτονται μόνο μέσα από το σύνολό τους, την ολότητα του μουσικού σκοπού ή της πρότασης. Το ίδιο ισχύει για τη θέση και το ρόλο ενός πλάνου μέσα στο όλο σώμα μιας κινηματογραφικής ταινίας.» 

(Μπέλα Μπάλαζ, Η Θεωρία του Φιλμ).

Γνωρίζουμε πολύ καλά αγαπητές Φίλες και Φίλοι του CINEFIL ότι στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ μια από τις θεμελιώδεις διαφορές του με την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ είναι η γενικότερη ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ του, μια από τις οποίες είναι το ΜΟΝΤΑΖ.

 alt


Κάθε πλάνο, κάθε εικόνα μέσα σε μια Κινηματογραφική δημιουργία καθορίζει την ολότητά του, αυτήν δηλαδή που εμείς, ως θεατές τελικά εισπράττουμε.

Και αυτό είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ PUZZLE ΤΕΧΝΗΣ μέσα στο οποίο η διεργασία του ΜΟΝΤΑΖ, όπως έχουμε ξαναπεί εδώ, είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ.

alt


Η ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ του ΜΟΝΤΑΖ λοιπόν είναι αυτή που δίνει στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ το ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΙΔΙΑΖΟΝ χαρακτηριστικό ειδοποιούς διαφοράς.

Το ΜΟΝΤΑΖ λοιπόν, η διαμόρφωση της αλληλουχίας αυτού που εμείς βλέπουμε, είναι ΕΚΕΙΝΟ που καθορίζει την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ "ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" (κατά την κλασική άποψη των υποστηρικτών ύπαρξής του) ή την ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ (κατά την άποψη εκείνων που το αποκρούουν).


Οι ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΕΣ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ήταν οι μορφές της ΜΕΓΑΛΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ του ΦΟΡΜΑΛΙΣΜΟΥ με τις γιγάντιες μορφές των:

ΣΕΡΚΕΪ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ-ΛΕΒ ΚΟΥΛΕΣΟΦ-ΒΣΕΒΟΛΟΝΤ ΠΟΥΝΤΟΒΚΙΝ-ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΩΦ

alt


alt
alt


Οι ΓΙΓΑΝΤΙΕΣ αυτές μορφές Τέχνης, γέννημα-θρέμα της ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1917, ήταν οι διαμορφωτές της τέχνης και της ιδεολογίας του ΜΟΝΤΑΖ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Στην "αντίπερα" όχθη των εκ πεποιθήσεως "εχθρών" του μοντάζ σαν εργαλείου παραχάραξης του ρεαλισμού φέρονται στα νεώτερα χρόνια οι:

ΑΝΤΡΕ ΜΠΑΖΕΝ και ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΥ

alt


alt

Από την άλλη πλευρά:

«Το μοντάζ είναι μια εκφραστική, αισθητική και τεχνική διαδικασία, βασική και απαραίτητη προϋπόθεση της αισθητικής της τέχνης του κινηματογράφου (όντας φορέας του ρυθμού)» μας λέει ο δικός μας Τάκης Δαυλόπουλος


Για να σταθούμε επεξηγηματικά σε κάποιους όρους τεχνικούς που τους συναντάμε μπροστά μας αλλά κύρια η συνάντησή μας μαζί τους γίνεται πάντα ως ΘΕΑΤΕΣ:


 • ΒΑΘΟΣ ΠΕΔΙΟΥ:
Είναι ο χώρος που μεσολαβεί από το πιο κοντινό ως το πιο μακρινό αντικείμενο που φαίνονται με ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ στο φακό της κινηματογραφικής κάμερας. Αν αυτός είναι μεγάλος μιλάμε για ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΟΣ ΠΕΔΙΟΥ ενώ αν είναι μικρός μιλάμε για ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΟΣ ΠΕΔΙΟΥ.
 • ΣΚΗΝΗ:
Είναι μια σειρά από πλάνα που έχουν μια σαφή ΕΝΟΤΗΤΑ μεταξύ τους τόπου και χρόνου πιθανά και προσώπων. Αν αλλάξει ο χώρος ή ο χρόνος αλλάζει και η σκηνή
 • ΣΕΚΑΝΣ:
Ένα σύνολο πλάνων και σκηνών που έχουν όμως μια ενότητα δράσης καθορίζει μια ΣΕΚΑΝΣ. Στη λογοτεχνία θα τον λέγαμε "ΔΙΗΓΗΜΑΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ" ή αλλιώς "ΚΕΦΑΛΑΙΟ"
 • ΠΛΑΝΟ-ΣΕΚΑΝΣ:
Εδώ έχουμε ένα πλάνο μοναδικό μεγάλης διάρκειας που ταυτίζεται με όλη τη συγκεκριμένη σεκάνς, τον ίδιο δλδ αφηγηματικό κύκλο.


ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΟΖΟΥΚΙΝ

Το συγκεκριμένο αυτό Κινηματογραφικό ΠΕΙΡΑΜΑ, (του οποίου την ύπαρξη ορισμένοι αμφισβητούν), το οποίο έγινε από τον ΛΕΒ ΚΟΥΛΕΣΩΦ αναδεικνύει πρόδηλα την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΜΗ του ΜΟΝΤΑΖ σε μια ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ.

Πήρε λοιπόν ο ΚΟΥΛΕΣΟΦ το ακίνητο και ανέκφραστο πρόσωπο του Ηθοποιού της εποχής του ΜΟΖΟΥΚΙΝ και ΤΡΙΑ ΠΛΑΝΑ με την εξής σειρά

 1)       Ένα πιάτο αχνιστής σούπας.

2)       Το πρόσωπο του Μοζούκιν (ακίνητο και ανέκφραστο).

3)       Το πτώμα μιας γυναίκας.

4)       Το ακίνητο πρόσωπο του Μοζούκιν.

5)       Ένα μωρό σε μία κούνια.

6)       Το ίδιο πρόσωπο του Μοζούκιν.

Το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ήταν μόλις προβληθεί συνεχόμενα η προηγούμενη σειρά να δημιουργήσει στους θεατές την εντύπωση ότι ο ΜΟΖΟΥΚΙΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΚΦΡΑΣΗ και ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ανάλογα με τα ερεθίσματα των αντικειμένων που υποτίθεται ότι έβλεπε.

Η ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ του ΜΟΝΤΑΖ λοιπόν είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ.

ΟΡΙΣΜΟΣ όρου ΜΟΝΤΑΖ:

Ας δώσουμε έναν ορισμό του όρου, σύμφωνα με τον Γ. ΔΙΖΙΚΙΡΙΚΗ, Θεωρητικό Κινηματογράφου και Σκηνοθέτη

alt

"Το μοντάζ είναι μια τεχνική και καλλιτεχνική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία όλα τα μέρη του έργου που γυρίστηκαν τμηματικά στο στούντιο η και αλλού, όχι με την χρονολογική τους σειρά όπως την προέβλεπε το σενάριο για λόγους οργανωτικούς και οικονομικούς ανασυνθέτονται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις τάξης και διάρκειας, δημιουργώντας, με την συνδρομή των υπόλοιπων κινηματογραφικών εκφραστικών μέσων, την κινηματογραφική εικόνα, έκφραση του προσωπικού οράματος  του σκηνοθέτη το οποίο υλοποιεί με την αποφασιστική συνεργασία μιας ομάδας καλλιτεχνών και τεχνικών"

alt


Πάμε τώρα στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάζουμε την ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΙΟΠΕΛΑ στο θέμα της:

"ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟΥ ΜΟΝΤΑΖ"

και περιγραμματικά συνθέτουμε τα εξής σημαντικά:

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ του ΣΕΡΓΚΕΪ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ για το ΜΟΝΤΑΖ

Με βάση το έργο του μεγάλου Κινηματογραφιστή

"ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΦΟΡΜΑ"   (Dialectical approach to a film form)


alt


H  τέχνη είναι μια διαρκής αντίθεση: 

- ως προς την κοινωνική της αποστολή, γιατί οφείλει να διακυρήσει τις αντιθέσεις της ύπαρξης 

- ως προς την φύση της, γιατι η φύση της είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην φυσική ύπαρξη και της δημιουργική τάση και 

- ως προς την μεθοδολογία της. 

  

Στον κινηματογράφο αυτή η διέγερση των αντιθέσεων και η παραποίηση των ακριβών πνευματικών εννοιών, επιτυγχάνεται μέσω δύο (όχι απαραίτητα συνδεόμενων) πλάνων, τα οποία όταν αντιπαραθέτονται, δημιουργούν μια νέα συναισθηματική κατασταση στον θεατή. Μια χρησιμη εξίσωση για αυτο το 

διαλεκτικό μοντάζ (αυτό που ο Eisenstein αποκαλεί 'montage of attractions') είναι η εξής: 

Θέση + Αντίθεση = Σύνθεση


alt


O ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ διαιρεί το μοντάζ σε ΠΕΝΤΕ (5) επί μέρους ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

 1. ΜΕΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΑΖ:  Στο μετρικό μονταζ οι λήψεις ενώνονται σύμφωνα με το μήκος τους, σε ένα σχέδιο-φόρμουλα που ανταποκρίνεται σε ένα μέτρο μουσικής. Με το απόλυτο μήκος του κομματιού ήδη καθορισμένο, το περιεχόμενο της λήψης συντάσσεται έτσι ωστε να ταιριάζει απόλυτα.
 2. ΡΥΘΜΙΚΟ ΜΟΝΤΑΖ:  Εδώ το γεγονός που βλέπουμε μέσα σε ένα κάδρο έχει την ίδια βαρύτητα με το σύνολο της λήψης.  Για παράδειγμα στο έργο "Odessa steps sequence" μέσα στο ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΟΤΕΜΚΙΝ , δεν είναι μόνο το σύνολο της κάθε λήψης που δημιουργεί ένταση αλλά και το αργό, ρυθμικό χτύπημα των ποδιών των στρατιωτών, που όντας ασυγχρόνιστο με τον γρήγορο ρυθμό συνολικού μονταζ του πλάνου, παραβιάζει όλες τις μετρικές απαιτήσεις. 
 3. ΤΟΝΙΚΟ ΜΟΝΤΑΖ:  Το τονικό μοντάζ αντιπροσωπεύει ένα επίπεδο πάνω από το ρυθμικό μοντάζ και προκαλείται από τον συναισθηματικό τόνο μίας συγκεκριμένης ακολουθίας. Έτσι, για παράδειγμα, στην νεκρώσιμη ακολουθία του Vakulnichuk στο Potemkin, βλέπουμε το κάθε πλάνο να διαρκεί 5 ή 6 δευτερόλεπτα. Μέ το αργό της βήμα, η ακολουθία λειτουργεί ως τομή, καταλαγιάζοντας την βία της προηγούμενης σκηνής (προηγούμενο παράδειγμα) και προετοιμάζοντας τον θεατή για την επόμενη σκηνή που είναι ο βίαιος ξεσηκωμός των πολιτών. Η κίνηση του νερού, η αιώρηση των πουλιών, η ταλάντωση των καικιών, όλα συνισφέρουν στον ρυθμό της ακολουθίας. 
 4. ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟ ΜΟΝΤΑΖ:  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα intellectual μοντάζ βρίσκεται σε μια σκηνή της ταινίας "Οκτώβρης", όπου μοντάρονται εικόνες των οποίων το κοινό στοιχείο είναι η σύνδεσή τους με την έννοια του Θεού. Τα κομμάτια αυτά συναρμολογήθηκαν σύμφωνα με μια καθοδική διανοητική πορεία προς τις ρίζες της έννοιας του Θεού, η οποία εξαναγκάζει τον θεατή να υποβληθεί σε αυτή την διανοητική διαδιακασία. Με λίγα λόγια εδώ το ΜΟΝΤΑΖ κατευθύνει διαλεκτικά τον θεατή σε μια συγκεκριμένη σκέψη.
 5. ΜΟΝΤΑΖ ΘΕΑΣΗΣ:  (MONTAGE OF ATTRACTIONS) Εδώ έχουμε μεταφορικό παραλληλισμό του γεγονότος που έπεται με κάποιο άλλο συναφούς σημασίας. Για παράδειγμα μια ομάδα πατριωτών πρόκειται να σφαγιαστεί και στο επόμενο καρέ υπογραμμίζεται το γεγονός με την παρουσίαση μιας σφαγής ζώων. Η πρόσθεση εικόνων που δεν ανήκουν στο διηγούμενο γεγονός ενισχύει το νόημα και διευκολύνει την κατανόηση. 

ΑΛΛΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ περί ΜΟΝΤΑΖ

 1. ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΜΟΝΤΑΖ:  Λανσάρεται από τον GRIFFITH στις ταινίες του σαν μορφή διήγησης που ξεπερνάει την αδυναμία να παρουσιαστούν ταυτόχρονα δύο η περισσότερα γεγονότα με την εξέλιξή  Για παράδειγμα, η σχέση ανάμεσα στον κυνηγό και τον κυνηγημένο μοντάρεται παρουσιάζοντας εναλλάξ μια τον ένα και μια τον άλλο. Και οι εικόνες του καταδικασμένου σε θάνατο που ανεβαίνει αργά στην λαιμητόμο, εναλλάσονται με εκείνες του ταχυδρόμου που μεταφέρει το έγγραφο με την παραχώρηση χάρης. Το παράλληλο μοντάζ είναι δυναμικό και δραματικό. Η δομή του φαίνεται να επιμηκύνει τον αντιλαμβανόμενο χρόνο. Φαίνεται αυτό που συμβαίνει στην κατάσταση Α ταυτόχρονα με αυτό που συμβαίνει στην κατάσταση Β. 

 alt

2. ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΟ ΜΟΝΤΑΖ:  Το χρησιμοποιεί ο AHEL GANCE το  1922 στην ταινία "LA ROUE". Έγινε διάσημο από την σκηνή της εκτόξευσης μιας ατμομηχανής με τρελή ταχύτητα, όπου η δυναμική αίσθηση εντείνεται με την ακολουθία πλάνων όλο και πιο σύντομων. Mε λίγα λόγια οι σκηνές επιταχύνονται με το χρόνο συνεχώς. 

alt


alt


3. ΑΟΡΑΤΟ ΜΟΝΤΑΖ 

 Κυριαρχεί στο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ 1930-40. 

 Η διαίρεση σε πλάνα δεν έχει άλλο σκοπό από την ανάλυση του συμβάντος, σύμφωνα με της υλική και δραματουργική λογική της σκηνής. Το πνεύμα του θεατή διαχωρίζει φυσικά τις οπτικές γωνίες που προσφέρονται από τον σκηνοθέτη, αφού εξαρτώνται από την γεωγραφία της δράσης και την μετακίνηση του δραματουργικού ενδιαφέροντος. 


ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ του ΜΟΝΤΑΖ

Στην ιστορία του ΚΙνηματογράφου έχουμε γενικά δύο τεχνικές για την παραγωγή του ΜΟΝΤΑΖ

 • ΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΜΟΝΤΑΖ που αναφέρονταν στην παλιότερη εποχή της μηχανικής επεξεργασίας του φιλμ και του ήχου σε μαγνητικές ταινίες με τη βοήθεια της μονταζιέρας. Η λειτουργία και ο συγχρονισμός επιτυγχάνονταν με μηχανική χρήση της μηχανής
 • ΤΟ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΜΟΝΤΑΖ αναφέρεται στην ψηφιακή εποχή της πληροφορικής και των υπολογιστών όπου εδώ έχουμε συγχρονισμό εικόνας και ήχου και άλλου υλικού με ηλεκτρονικό τρόπο με τη βοήθεια προγραμμάτων επεξεργασίας φιλμ-βίντεο.

alt


Φίλες και φίλοι, έχω την εντύπωση ότι σας ΚΟΥΡΑΣΑ.....! Ναι, το διαισθάνομαι, αλλά πιστεύω το θέμα να πλουτίσει τις γνώσεις όλων μας πάνω στις τεχνικές και στην ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, αποτέλεσμα δουλειάς μιας ολάκερης ομάδας ειδικών πάνω στο αντικείμενο, για τη δική μας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ.Πηγες:ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗ: **ΑΝ**

"...Όλοι μας δεν έχουμε αναρωτηθεί πως θα ήταν η ζωή μας αν συναντούσαμε το μεγάλο έρωτα ;
όλοι δεν έχουμε σκεφτεί άραγε πόσο τυχαία συμβαίνουν όλα ;
το κάθε λεπτό λοιπόν, η κάθε στιγμή, η κάθε μικρή απόφαση μπορεί να αλλάξει το παν στη ζωή μας.

-Εγώ δεν πιστεύω στη μοίρα....

-Αχ.... , μια ερωτική ιστορία σε όλες τις εποχές, σε όλες τις ηλικίες, τι πιο απλο....!
-Η Αλήθεια είναι ότι το πιο απλό.....είναι και το πιο δύσκολο......"Πόσες φορές στη ζωή μας έχουμε σταθεί σε αυτό το "ΑΝ"........
Το έχετε αναρωτηθεί ;; το έχετε σκεφτεί ;
πόσες φορές αυτό το κρίσιμο "ΑΝ" έχει σκοντάψει στο λογισμό μας, στην απορία μας, στην έντασή μας.....
πόσες φορές έχουμε ξετυλίξει το κουβάρι μιας ρότας ζωής με βάση Υποθέσεις, σκέψεις, με βάσει κάποιο "ΑΝ"

Φίλες και Φίλοι, στα πλαίσια του ταξιδιού μας στον ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, θα σταθούμε σήμερα σε μια 
πολύ πρόσφατη ταινία, που αποτελεί ένα μικρό "δοκίμιο" πάνω σε αυτό το "ΑΝ' που τρέχει και διαπερνά συνέχεια τη ζωή μας.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗ"ΑΝ"


alt

Πρεμιέρα:  29 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ κάνει εδώ την Πρώτη του Κινηματογραφική Σκηνοθετική, Σεναριακή και Υποκριτική παρουσία σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο.
Πολλοί έχουν κατά νού τον ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ δημιουργό και ερμηνευτή, με τα γνωστά του σταθερά σημεία αναφοράς, που σίγουρα έχουν προκαλέσει εκ διαμέτρου κριτικές παρεμβάσεις και θεωρήσεις της δουλειάς του.

Το "ΑΝ"  ("WHAT IF") εδώ είναι κάτι εντελώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, κάτι που ο κάθε θεατής αξίζει να το δει χωρίς να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τον "τηλεοπτικό" Παπακαλιάτη και τη θεματογραφία του.

alt

Η Ταινία, δείγμα ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΣ και ΣΟΒΑΡΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου των ημερών μας, στέκεται πάνω στο ΘΕΜΕΛΙΑΚΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που αναφέραμε, στο υπαρξιακό "Τι θα γινόταν .....Αν"

Βασίζεται σε ένα ανάλογο θέμα της Εξαίρετης ταινίας του PETER HOWITT  "ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ"  ("SLIDING DOOR"), το 1998, με το υπέροχο ζευγάρι τότε:  GWYNETH PALTROW-JOHN HANNAH

alt

OI ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο-Σκηνοθεσία:  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ

Βοηθός σκηνοθέτη: ΑΡΣΕΝΗΣ ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ:  ΣΤΕΛΛΑ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ
Ενδυματολογία:  ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟΔΗΜΑ
Μουσική:  ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
Κινηματογράφιση:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΘΑΝΑΣΗΣ

alt


Ερμηνείες

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ στο ρόλο του Δημήτρη
ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ στο ρόλο της Χριστίνας

ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ στο ρόλο της Ελενίτσας
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στο ρόλο του Αντωνάκη

ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ στο ρόλο της Μαρίας
ΦΑΝΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ στο ρόλο του Γιώργου

ΘΕΜΙΣ ΜΠΑΖΑΚΑ στο ρόλο της Μητέρας του Δημήτρη

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του Βασίλη
ΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ στο ρόλο του Μπαρμαν
ΑΚΥΛΑΣ ΚΑΡΑΖΗΣΗΣ στο ρόλο του Παραγωγού
ΤΑΣΟΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ στο ρόλο του Γιάννη

alt

ΤΟ ΘΕΜΑ

"Αν σε γνώριζα όλα θα ήταν αλλιώς....
Αν με άντεχα θα ήταν καλύτερα..."

είναι μια δεύτερη οπτική του Υπότιτλου της ταινίας.

Μια θεώρηση της ανθρώπινης ερωτικής σχέσης δοσμένης με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο "διπλό"τρόπο.
Μια "παράλληλη" πορεία μιας ερωτικής σχέσης σε δύο διαφορετικές εκδοχές στο "ΑΝ" της ζωής που αναφέραμε.

Ο Δημήτρης και η Χριστίνα είναι δύο νέα παιδιά, βουτηγμένα στη σημερινή κοινωνία της κρίσης και των προβλημάτων. Η Ζωή τους συναντιέται με τρόπο διπλό ένα βράδυ κάτω από μια συγκυρία και εκεί ξεκινάει η σχέση τους. Παράλληλα όμως πως θα ήταν η ζωή τους ΑΝ η εξέλιξη των γεγονότων εκείνης της βραδιάς που γέννησε τη σχέση τους ήταν εντελώς διαφορετική ; 
Εντελώς δραματικά διαφορετική εξέλιξη, μια αποκλίνουσα πορεία, που κάποια στιγμή έρχεται με πραγματικά εξαίρετο και υπέροχο τρόπο σεναριακά και σκηνοθετικά να "συναντηθεί" και στο τέλος να ενοποιηθεί.

ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ

Ο ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ, εφυέστατα, βάζει στην ταινία ΑΦΗΓΗΤΕΣ και συνάμα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ένα "γνωστό" και απόλυτα οικείο ΖΕΥΓΑΡΙ από το ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

Από τη θρυλική ταινία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ   "Η ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ" , 45 ολάκερα χρόνια μετά, ξεπηδά το ζευγάρι του ΑΝΤΩΝΑΚΗ και της ΕΛΕΝΙΤΣΑΣ, με τους ίδιους ερμηνευτές, να λειτουργούν σαν "ΓΕΦΥΡΑ" ανάμεσα στις δύο γενιές ερωτικών συντρόφων και ανθρώπων. Δίνουν τη δική τους σκυτάλη στην τρέχουσα γενιά με έναν τρόπο ΜΟΝΑΔΙΚΟ ομολογουμένως, καίριο και καταλυτικό.

Και το πιο εφυέστατο, από τον ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗ που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, το σεναριακό του "δαιμόνιο", η σημερινή εποχή ξαναγυρνά οικονομικά στα προβλήματα της εποχής του 1960 πισωγυρίζοντας ανθρώπους και ψυχές.

alt

ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΦΟΝΤΟ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Ο ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ και οι δημιουργοί της ταινίας κάνουν, όχι τυχαία, μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, για το ΧΩΡΟ του δράματος:

Η ΠΛΑΚΑ.....!!!  Τι πιο ποιητικό, ερωτικό, καλλιτεχνικό μέρος, με κάθε της στενό γεμάτο αναμνήσεις. Με χώρους και σπίτια, λες και μοιάζουν βγαλμένα από Πίνακες ζωγραφικής και ακουαρέλλες των καλλιτεχνών του δρόμου.
Στον περίγυρο έχουν γίνει από την παραγωγή εξαίρετες παρεμβάσεις χώρου που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονιή προσωπικότητα του χώρου δράματος.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΣΚΑΛΟΘΑΝΑΣΗ είναι εξαιρετική πραγματικά.....!

Η Σκηνοθεσία είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ. Δεν κουράζει, έχει την ταχύτητα και τη δράση που απαιτείται να ανεβάσει "στροφές" όταν πρέπει, έχει τη τέχνη, ίσως μερικές φορές να έχει την life style υπερβολή, κύρια στις ιδιαίτερες ερωτικές σκηνές, που ναι μεν είναι εξαίρετα αισθησιακές αλλά φανερώνουν μια κάποια "στημένη" προσπάθεια έκφρασης.
Ο ρυθμός πολλές φορές είναι τόσο αναπάντεχος με το στοιχείο του "ΑΝ" γινόταν αυτό η το άλλο να σοκάρει το θεατή υπαρξιακά.

Οι αντιθέσεις μέσα στους χώρους, στην πλοκή της ιστορίας, δοσμένες με υπέροχο τρόπο, κύρια στον πλούσιο χώρο του Ξενοδοχείου, με τους "γυαλινους" ψυχικά ανθρώπους να προσπαθούν να ανασάνουν τη δική τους "ψευτιά", να βιώσουν το δικό τους "κενό". 

alt

alt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ σε ένα ρόλο "διπλό" του Δημήτρη στις διαφορετικές εκδοχές της εξέλιξης της ζωής του.
Γνωστός και δοκιμασμένος ο νεαρός ταλαντούχος Ηθοποιός αλλά και συνάμα δημιουργός είναι πολύ καλός στην ερμηνεία του εδώ.
Πολλές φορές βέβαια παρασύρεται στα γνωστά του "τηλεοπτικά" δρώμενα με την αδόκιμη ταχύτητα λόγου και έκφρασης κύρια σε σημεία έντασης, που δεν βοηθούν υποκριτικά. Στην αντίθετη περίπτωση της ηρεμίας, της γαλήνης και της σκέψης είναι εξαίρετος και ιδιαίτερα εκφραστικός.

alt


alt

ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

Εκπληκτική η νεαρή Ηθοποιός.....! σε δύο εντελώς διαφορετικές εκδοχές. Οι εναλλαγές των συναισθημάτων της δίνονται με εξαιρετικό τρόπο.
Γλυκιά, τρυφερή, ερωτική, αισθησιακή, κορίτσι, γυναίκα, μητέρα, οργισμένη, απελπισμένη, αινιγματική...
Γυναικείος πρώτος ρόλος που υπόσχεται πολλά και εκπλήσσει θετικά για τις παρακαταθήκες του μέλλοντος
Η Νεαρή μας Ηθοποιός "φωνάζει" αναμφισβήτητα ότι έχει πάρα πολλά πράγματα να δώσει ερμηνευτικά και σκηνικά και μακάρι να υπάρχει και συνέχεια παραγωγής στη δουλειά της.

alt


alt


alt

ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν χρειάζεται νομίζω συστάσεις η σκηνική παρουσία δύο εκ των κλασικών εμβληματικών μορφών του Ελληνικού Κινηματογράφου. Η Παρουσία τους στην ταινία είναι σημείο κλειδί και αναφοράς. Είναι η σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν. Η γέφυρα των γενεών με τα προβλήματα και τις ενοράσεις τους. Το "πάντρεμα" του Αντωνάκη και της Ελενίτσας που έρχονται από τα παλιά στα καινούργια είναι εξαιρετική σεναριακή έμπνευση πραγματικά και ερμηνεία φυσικά άψογη.

alt

alt

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ των άλλων ΗΘΟΠΟΙΩΝ πραγματικά ΕΞΑΙΡΕΤΟ.....!!!

Από που να ξεκινήσει κανείς ;
Από το συγκλονιστικά "χαμένο" ζευγάρι 

ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ-ΦΑΝΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Σκηνοθετική και στυλίστικη εμφάνιση και των δύο εκπληκτικά ατμοσφαιρική, αναδεικνύουν απλά και ρεαλιστικά με εμφαντικό και γεμάτο συναίσθημα τρόπο το επιφανειακά "λαμπερό" αλλά μαζί και απελπιστικά "μοναχικό κενό" της σχέσης τους αλλά και των συμπεριφορών τους ως τρόπος ζωής τους. 

alt


alt


alt


altalt

Η ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ απίστευτα γοητευτική και αινιγματική στην ταινία δίνει στην κυριολεξίαΡΕΣΙΤΑΛ ΓΟΗΤΕΙΑΣ.....!  Επιβλητική, "σιωπηρή" με βλέμμα και έκφραση που σκοτώνει αλλά και οΦΑΝΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ στο πέρασμά του συγκλονιστικός....! 

Ο Δίαλογος που ακολυθεί μετάξυ του και του Δημήτρη (Παπακαλιάτης) στην συνάντησή τους πραγματικά ταράζει με τις τρομακτικές αλήθειες που βγάζει πάνω στις σχέσεις και τα βιώματα των ανθρώπων.

-Καλή χρονιά
-Καλή χρονιά
-Είναι λίγο αργά ε ;
-πολύ.....!
-Είσαι ο Δημήτρης ;
-Ναι....γνωριζόμαστε ; συγγνώμη έχω πιει λίγο και δεν......
-Ξέρεις ότι μου έχεις διαλύσει τη ζωή ; ............με τη Μαρία είμαστε από εκείνα τα ζευγάρια που όταν τα δει κανείς λεει «Α.....ωραίο ζευγάρι...!»,  έχουμε το σπίτι μας, τα παιδιά μας, τις δουλείες μας......τα αυτοκίνητά μας....είμαστε επιτυχημένοι....μας ζηλεύουν όλοι....! .......................15 χρόνια....! ξέρεις τι είναι 15 χρόνια ;; 
-Όχι....
-Σε γουστάρει πολύ....! 
-Δεν θα πρέπει τότε να σε χωρίσει
-Με τη Μαρία είμαστε συνένοχοι.......
-και τότε γιατί να σούχω χαλάσει τη ζωή ;
-Γιατί εξ αιτίας σου....έπρεπε να σκέφτομαι πόσο ψεύτης και δειλός είμαι για να ανέχομαι όλη αυτή την κατάσταση.....μόνο και μόνο επειδή δεν έχω τα αρχίδια να μείνω μόνος μου....ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να ζεις μ' αυτή την ιδέα κάθε μέρα ;     σε παρακαλώ ασχολήσου με κάτι άλλο.....κι άφησέ με εμένα στη συνήθειά μου....
-Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή αυτή, Τρίτη Πέμπτη Σάββατο εσύ, ........έτσι τη γνώρισα, ......τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν θα ξαναφύγει..
-το θέμα δεν είναι αν φεύγει κανείς....αλλά να γυρίζει..

Είναι ένας διάλογος, τον οποίο ο ΦΑΝΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ αποδίδει με απόδοση και έκφρασης ψυχής πραγματικά, συγκλονιστικός μέσα στην ερημιά και απόγνωσή του.

Η ΘΕΜΙΣ ΜΠΑΖΑΚΑ στο ρόλο της "χαμένης" Μητέρας του Δημήτρη βάζει τη δική της ποιοτική υπογραφή στην παρουσία της στην ταινία ενώ ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ και αυτός γλυκύτατος, απλός, αληθινός και πραγματικός στο δικό του πέρασμα.

alt

Ο ΑΚΥΛΑΣ ΚΑΡΑΖΗΣΗΣ, ηθοποιός μεγάλου "βεληνεκούς" και εμπειρίας είναι επίσης σαφής, απόλυτος, συγκεκριμένος και αυτό ακριβώς που πρέπει να είναι στο ρόλο του Παραγωγού ταινιών.

alt


altalt

Η ΜΟΥΣΙΚΗ 

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ συνθέτει μια πολύ καλή αισθητικά και συναισθηματικά μουσική, που κορυφώνεται με το όμορφο ομώνυμο τραγούδι που θα συνοδεύει την ταινία χαρακτηριστικά.

Η γενικότερη Μουσική επιμέλεια είναι πολύ καλή, πάντα προσεγμένες οι γενικότερες δουλειές του Παπακαλιάτη στο θέμα αυτό, εδώ συνεχίζονται και βελτιώνονται.

alt


alt

ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.....

Χαρακτηριστική παρουσία στο φόντο της ταινίας, το πέρασμα του Λατερνατζή.....με τις όποιες του χρονικές μεταλλάξεις, μένει εκεί να δώσει το δικό του στίγμα στην εξελιξη της ταινίας.

Οι σκηνές των δύο συντρόφων στον έρημο δρόμο της Αθήνας, δείγμα της ερήμωσης, του κενού, της κρίσης...

Η Σκηνή με τη διμοιρία των ΜΑΤ που τρέχουν έξω στο διάβα του Δημήτρη, έρχεται σαν ένα σημάδι του τι συμβαίνει στο χωρόχρονο έξω από το δικό του μικρόκοσμο.

Αν....κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ταινίας έχετε κατά νου τον τηλεοπτικό Παπακαλιάτη, προσπαθείστε να τον αφήσετε έξω.....! Ουδεμία σχέση έχει η δημιουργία αυτής της ταινίας με τα τηλεοπτικά δρώμενα και θαρρώ αξίζει να πάρει τα δίκαια "εύσημά" μας.

alt

Πολλές φορές φίλες και φίλοι, έχουμε όλοι αναρωτηθεί αν όλα αυτά που ζούμε και βιώνουμε είναι καθορισμένα εξ αρχής, είναι δηλαδή αυτό που λέμε "μοιραία" να συμβούν ή τελικά αν όλα μα όλα έχουν να κάνουν με τις ΔΙΚΕΣ μας επιλογές στις αποφάσεις της ζωής μας.
Δύσκολο το ερώτημα και εξ ίσου δύσκολη και η απάντηση. Κανείς δεν γνωρίζει, δεν το μπορεί άλλωστε να ξέρει πως θάταν η ζωή του ΑΝ είχε κάποιες διαφορετικές επιλογές

Το Κινηματογραφικό "ΑΝ" είναι μια εξαίρετη δουλειά πάνω σε αυτό το βασανιστικό ερώτημα. Και σαν δοκίμιο σκέψης και σαν Κινηματογραφική αισθητική δημιουργία και σαν μελέτη των ανθρώπινων ερωτικών σχέσεων μέσα στην "νεκρή" εποχή που ζούμε.

alt

[Η Εικόνα είναι δημιούργημα της ΝΤΕΜΗΣ ΚΑΪΑ  www.athensvoice.gr]

Πάμε Θέατρο ; Στέφανου Κακαβούλη "Ο ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ"

Φίλες και Φίλοι

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

alt

Ελπίζω και εύχομαι το 2014 να είναι για μας συλλογικά, το Λαό και την πατρίδα μας, έτος ανάτασης, συνείδησης και γιατί όχι Λευτεριάς...

Το CINEFIL ξεκινάει την καινούργια χρονιά, στα γνωστά του μονοπάτια στην Έβδομη Τέχνη και τον κόσμο της...

Στράτες που περπατάμε τώρα χρόνια τέσσερα με τη δική σας στήριξη, αγάπη και συμμετοχή...

Φέτος λέω να ξεκινήσουμε τα θέματα της χρονιάς με κάτι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ....!

Τι λέτε ; Πάμε ΘΕΑΤΡΟ ; 

Ναι..........ΘΕΑΤΡΟ.....! είμαι σίγουρος ότι θα σας αρέσει.....! άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το ΘΕΑΤΡΟ είναι η πρωτογενής μήτρα της Υποκριτικής, εκεί που ξεκινάνε όλα και γεννιούντα όλα.....!

Ναι....ναι....πάμε λοιπόν......χμμμμμμ....'Όοοοοοχι δεν θα πάμε σε κάποια "λαμπερή" και μεγάλη Θεατρική άιθουσα....

Ίσως και να μην την ξέρετε....χμμμ...δεν θα σας παραστήσω τον ειδικό, μήτε εγώ την ήξερα, απλά ακουστά είχα το όνομά της στον κατάλογο των θεάτρων της Αθήνας.

Είναι μια από τις ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ που δεν "φημίζεται" για το μέγεθος και τα μέσα της... Είναι μια από τις ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ που όπως λέμε, μέσα την "Δωρική" της αυστηρή λιτότητα λειτουργούν ως τα ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ μέσα στα οποία γεννιούνται πράγματα:  ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΘΕΜΑΤΑ, ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. Ξεκινάνε το δρόμο τους ΝΕΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ, "διδάσκουν" κάποιοι ήδη φτασμένοι, έμπειροι, καταξιωμένοι και λειτουργούν ως ένα είδος "ΜΕΝΤΟΡΑ" της θεατρικής τέχνης και υποκριτικής ολόγυρά τους.

Εν ολίγοις Φίλες και Φίλοι, ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΕΧΝΗΣ...

Θα πάμε λοιπόν στο:  ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ


alt


alt


Εκεί λοιπόν, με την ευτυχή συγκυρία κάποιων φίλων, βρέθηκα σε μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΥ και ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Μην τα πολυλογώ.......πάμε....φύγαμε......Θα "δούμε" την παράσταση του


ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗ


alt"Ο ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ"


alt

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα και Σκηνοθέτη του έργου:

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗΣ είναι γεννημένος στις 12/6/1977 στο Σίδνεϋ Αυστραλίας.

Στις σπουδές του εντάσσονται η Σκηνοθεσία και η Δραματική Σχολή Αρμένη.

Στο χώρο της Τέχνης δεν είναι "χθεσινός". Στις δουλειές του ανήκουν αρκετά πράγματα, ανάμεσα στα οποία είναι:

8 Θεατρικές παραστάσεις σαν Ηθοποιός

3 Κινηματογραφικές εμφανίσεις (2002-2004)

6 Σκηνοθεσίες στον Κινηματογράφο σε διάφορες παραγωγές

4 Θεατρικές σκηνοθεσίεςΑΚΑΛΕΣΤΟΣ λοιπόν..........

Ένας απρόσκλητος Επισκέπτης που εισβάλλει από το απροσδόκητο, από το πουθενά. Μια εν δυνάμει σκεπτικιστική "βόμβα" στην ψυχολογία ενός φτασμένου και καταξιωμένου ώριμου Ποιητή, που εξακολουθεί ακόμα να παλεύει με τα σκοτάδια του, τις αναμνήσεις και τα βιώματά του...

Ένας ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ λοιπόν, στα μάτια ενός νεαρού, γεμάτου φωτιά, πάθος για δημιουργία, ονειρευτή της ποίησης, πυροδοτεί μια ΑΝΕΛΕΗΤΗ αυτοκριτική στον κρυμμένο ελιτισμό του κόσμου των πνευματικών ανθρώπων, τους οδηγεί σε ερωτήματα, σε ανασύνθεση, σε απολογισμό της πορείας τους και σε τελική ανασύνταξη απόψεων.

alt


alt


alt


ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο "ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ", δημιούργημα σκέψης και έκφρασης του Νεαρού συγγραφέα ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗ, δεν είναι από τις παραστάσεις που θα αποκαλούσαμε "εύπεπτες" και "βατές".

Είναι ένα θέμα και μια παράσταση που βάζει ΖΗΤΗΜΑΤΑ. Και τα ζητήματα που βάζει είναι ΜΕΓΑΛΑ και ΚΑΥΤΑ ειδικά στην εποχή των ρήξεων και της κοινωνικής φωτιάς.

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗΣ τολμάει.....! και τολμάει αυτό που λέμε "χοντρά"....! Σε μια εποχή που ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ του τόπου είναι .....προς ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ από μια νιρβάνα απουσίας στα κοινωνικά δρώμενα της αντίστσσης και της Κοινωνικής παρέμβασης 

Είναι άκρως σημαντικό το ότι ένας νεαρός, ηλικιακά, συγγραφέας, με μοναδικό τρόπο, μπαίνει με τρομερή διεισδυτικότητα στο ζήτημα, λες και τρέχει στο χρόνο μπροστά, στον ενήλικο κόσμο ενός Ποιητή πρότυπου για τη νέα γενιά. Και το δίνει αυτό το βίωμα με τρόπο άκρως πειστικό και συγκροτημένο.


alt


alt


Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΔΟΜΗ του ΕΡΓΟΥ


Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗΣ δίνει σκηνοθετικά μια φόρμα που είναι εξαιρετικά πρωτότυπη, δύσκολη νοηματικά και απαιτεί ιδιαίτερη συγκέντρωση προσοχής για να "μπεις στο βίωμά" της.

Το έργο εξελίσσεται στο περισσότερο χρόνο του σε "ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ".

Το παρελθόν και το παρόν

Δύο αδέλφια, άντρας και γυναίκα, σε μια σχέση τριβής, ρήξεων, έντασης και χωρισμού. ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ στη σχέση τους, η "φυγή" της ΜΑΝΑΣ. Ο Θάνατος της είναι η θρυαλλίδα που "ανατινάζει" τη σχέση των δύο αδελφών. Ο Ένας, "κολλημένος" δεμένος στο άρμα και στη μνήμη της μένει ΕΚΕΙ....! Παγώνει συναισθηματικά το χρόνο ταμένος να την "υπηρετεί" στη Μνήμη της, στα "ΘΕΛΩ" της.

Η Αδελφή, θέλει και δικαιούται να ζήσει....! να φτερουγίσει απ τη μιζέρια, το σκοτάδι, τον εγκλεισμό. Να ερωτευθεί, να αγαπήσει, να γίνει ΜΗΤΕΡΑ, να απλώσει τα φτερά της.

ΡΗΞΗ.....! ΧΩΡΙΣΜΟΣ......Ο Αδελφός της βρίσκει στην ΠΟΙΗΣΗ το δικό του "ΛΙΜΑΝΙ" απ το οποίο ξεκινάει το δικό του κόσμο, Γράφει, γράφει, γράφει.........μανιακά και υστερικά ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της αναγνώρισης και της συγγραφής....

Εκεί το ΠΑΡΕΛΘΟΝ συναντά στην παράσταση διαλεκτικά το ΠΑΡΟΝ....

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ, ώριμος πλέον φτασμένος ποιητής, θα κάνει τα MΑΡΤΥΡΙΚΑ FLASH BACK της μνήμης του εξ αιτίας του ΑΚΑΛΕΣΤΟΥ..

Η ΔΙΚΗ του παρουσία, αγωνία υπαρξιακή να γίνει ποιητής θα οδηγήσουν τον φτασμένο Ποιητή να "επαναστατήσει", να δει αρνητικά και απωθητικά στην αρχή το ξεκίνημα του νεαρού, να τον προειδοποιήσει για τους κινδύνους, να ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΕΙ τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΥΣΙΕΣ από τα Κοινωνικά δρώμενα και να καταδείξει με ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ την ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ μιας Κοινωνικά "ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΗΣ" ΠΟΙΗΣΗΣ που ομφαλοσκοπεί στα μίζερα τεκταινόμενα και προσωπικά αδιέξοδα του "ΕΓΩ" προσπερνώντας με τρόπο απαθή το "ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ" ολόγυρα.

Ειλικρινά πιο σαφή ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΑ και ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΑ καλλιτεχνική προσέγγιση του θέματος του ρόλου της Τέχνης και των πνευματικών ανθρώπων θα τολμούσα να πω, δεν θα περίμενα να δω.

alt


alt

Ενδεικτικό της έντασης της Αυτοκριτικής που βιώνει ο Ποιητής είναι οι στιγμές που αναρωτιέται για τη δική του στάση, την προσωπική, την ώρα που η Κοινωνική φωτιά αντάριαζε τις εξελίξεις, ένιωθε την ενοχή της δικής του αποξένωσης από όλα τούτα που σημάδεψαν τη ζωή του συνόλου γύρω του...


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ της ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΓΔΑΝΗΣ

ΦΩΤΙΣΜΟΣ:  ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΤΣΗΣ

ΣΚΗΝΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:   ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΟΛΙΔΗ


ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΛΕΠΛΗΣ στο ρόλο του φτασμένου Ποιητή

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΙΟΣΟΓΛΟΥ στο ρόλο του νεαρού Ποιητή

ΔΑΝΑΗ ΚΑΛΑΧΩΡΑ στο ρόλο της νεαρής Αδελφής 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του "ΑΚΑΛΕΣΤΟΥ" νεαρού


alt


alt


alt


alt


alt

Η Φωτογραφία αυτή αντανακλά μία από τις πλέον συγκλονιστικές στιγμές του έργου, εκεί που οι δύο "ΧΡΟΝΟΙ" συναντιούνται.

Εκεί που το ΠΑΡΟΝ "βρίσκει" το ΠΑΡΕΛΘΟΝ σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι κόσμοι και τα μελλούμενα, πραγματικά συγκλονιστική και εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή στην παράσταση.


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΛΕΠΛΗΣ

Τι να πει κανείς για έναν εξαίρετο ηθοποιό που στην παράσταση λειτουργεί ως ο μέντορας των γύρω του. Συστάσεις για τον Γιώργο Χαλεπλή είναι απολύτως περιττές. Ηθοποιός χρόνια με περάσματα σημαντικά στο "βαρύ" θέατρο αλλά και στην Τηλεόραση (4 νομίζω τηλεοπτικές σειρές), με μεγάλη προσφορά στη τέχνη.

Ερμηνεία ζωής στο έργο.....! οι εκρήξεις των συναισθημάτων του πραγματικά προκαλούν δέος και συγκίνηση. Τα ξεσπάσματά του, οι επιστροφές στο παρελθόν, οι αναμνήσεις, το κληροδότημα της δικής του σκέψης πάνω στην Ποίηση, η αγωνία του για κάθε εκκολαπτόμενο νέο Ποιητή και λογοτέχνη, οι παρακαταθήκες που θέλει να του αφήσει, τους κινδύνους που του επισημαίνει, όλα τούτα ερμηνεύονται με τρόπο πραγματικά καθηλωτικό για το θεατή. Ο Τρόπος που ασκεί και εκφράζει την αυτοκριτική του απέναντι στον ελιτισμό της τέχνης εκρηκτικός και αφοπλιστικός.....!

Υπάρχουν στιγμές που πραγματικά απολαμβάνεις.


alt

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΙΟΣΟΓΛΟΥ στο ρόλο του νεαρού αδελφού

Πολύ δυνατή και εκφραστική η ερμηνεία και η παρουσία του νεαρού Ηθοποιού, που και αυτός τον τελευταίο καιρό έχει σημαντική και σταθερή παρουσία στο Θέατρο.

Δύσκολος ο ρόλος ενός αδελφού, με ψυχολογικές νευρώσεις, υστερίες πολλές φορές, συναισθηματικές αγκυλώσεις και προσκολήσεις στο άρρωστο παρελθόν. ¶νθρωπος δεμένος με τη Μητέρα του, στην προσπάθεια της αδελφής του να στήσει το δικό της δρόμο ζωής, επαναστατεί, απογοητεύεται, ηττάται και ο κόσμος της Ποίησης είναι εκείνος που πλέον τον τραβά κοντά του για πάντα.

Τα ξεσπάσματα του Κιοσόγλου και η δύναμη της υποκριτικής του με μεγάλο βάθος. Δοκιμασμένος πλέον ο Κιοσόγλου στο θεατρικό σανίδι εγγυάται τη δύναμη της έκφρασής του.

ΔΑΝΑΗ ΚΑΛΑΧΩΡΑ

Πολύπλευρο και ανερχόμενο ταλέντο στο χώρο του Θεάτρου, καθώς λένε τα δρώμενά της για την εξαιρετικής Μεσογειακής ομορφιάς παρουσία της. Ηθοποιός που έχει τολμήσει εμφανίσεις σε ρόλους που έχουν τα δικά τους "άβατα". ("ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΦΟΝ ΚΑΝΤ")

Απόφοιτος της Σχολής Κιμούλη, με σπουδές στο χορό και στο τραγούδι, από το χώρο της Φιλοσοφικής παρακαλώ, η νεαρή Ηθοποιός είναι στιγμές που σου φέρνει κόμπο στο λαιμό στην παράσταση. Προσωπικά στη σκηνή του εναγκαλισμού της με τον ώριμο ηλικιακά πλέον αδελφό της (Γ. Χαλεπλής), ένιωσα κάποια δάκρυα να προσπαθούν να δραπετεύσουν συναισθηματικά από μέσα μου.

Εκφράζει με απόλυτη αληθοφάνεια και συγκινητική έκφραση τη θέλησή της να ζήσει, να δραπετεύσει από ένα αρρωστημένο και σκοτεινό δωμάτιο ζωής που την τραβάει ο αδελφός της.Πραγματικά εξαίρετη.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ 

Στον καταλυτικό ρόλο του νεαρού "ακάλεστου", ο νεαρός Ηθοποιός, δεύτερη φορά εγώ που έχω τη χαρά να  τον βλέπω, (DREAMVILLE η πρώτη του συμμετοχή), διαπιστώνεις χωρίς δεύτερη σκέψη ότι ο νεαρός έχει κάνει υποκριτικά και εκφραστικά αλματα.

Ορμητικός, ασυγκράτητος, αποφασισμένος, εκφράζει με απόλυτη αληθοφάνεια τη δύναμη και τον αυθορμητισμό της ηλικίας του.

Τα όνειρά του και η αγάπη του για την ποίηση, βγαίνουν από μέσα του με πάθος. Το βλέπεις, στο δίνει να το αντιληφθείς. Αναδύει μια έντονη "αγνότητα" και στις στιγμές που γίνεται εκστατικός αντιλαμβάνεσαι ότι ο "μικρός" τολμάει......! με υποκριτικό "θράσος" που υπόσχεται πολλά και που ευχόμαστε να τα δώσει στη συνέχεια.

alt


alt


Ο "ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ" φίλες και φίλοι είναι ένα μικρό δοκίμιο πάνω στο ρόλο της Τέχνης, συγκεκριμένα της ποίησης πάνω στις Κοινωνικές σχέσεις, στο τρόπο που αλληλεπιδρά πάνω στους ανθρώπους, στον τρόπο που ακολουθεί τα βήματα της κοινωνικής εξέλιξης.

Σε ένα χώρο, όπως είπα, "ταπεινό", απλό και λιτό, που φαίνεται σαν καθαρό θεατρικό εργαστήρι, αντιλαμβάνεσαι απόλυτα αυτό που ζουν και εκφράζουν οι συντελεστές της παράστασης.

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κάτι, όντας λάτρης της σημασίας του μουσικού χαλιού στην παράσταση, θα ήθελα πιο έντονη την μουσική παρουσία, που μάλιστα σε στιγμές κρίσιμες, οΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΓΔΑΝΗΣ της "ανεβάζει συναισθηματικά επίπεδα" αναδεικνύοντας τη δύναμή της.

Ο Φωτισμός θεατρικός, απόλυτα επιβλητικός και "στοχευμένος" στην επισήμανση του κόσμου των πρωταγωνιστών.

Τα σκηνικά, όπως είπαμε, αυστηρά λιτά, προσαρμοσμένα στη συνολική εικόνα του θεάτρου με τα ανάλογα μέσα. Σκηνικό δηλαδή που δυσκολεύει πιο πολύ τον Ηθοποιό καθώς τα μάτια του θεατή στοχεύουν απόλυτα επάνω του μην έχοντας το βαρύ και εντυπωσιακό σκηνικό να "παίξουν" οπτικά.

altΝομίζω λοιπόν ότι ο "ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ" είναι μια ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ που αξίζει να την δει κανείς ξέροντας καλά ότι το τέλος της θα ξεκινήσει μέσα του μια έντονη διεργασία και σκέψη για το ρόλο των πνευματικών ανθρώπων μέσα στην Κοινωνία, για τους δικούς τους δρόμους και αναζητήσεις.
Στην εποχή μας, μια παράσταση, ένα έργο Τέχνης που βάζει τη σκέψη και τις αισθήσεις σε κίνηση, ανησυχία, αναζήτηση, προσμονή και συνάμα συγκίνηση.

[Οι φωτογραφίες των ΘΟΔΩΡΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΟΥΤΣΗ είναι δανεισμένες από την προσωπική σελίδα στο facebook της Φίλης Νίκης Γεωργίου, την οποία και ευχαριστώ θερμά] 


CINEFIL: @@@***2014 ΕΥΧΕΣ για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ***@@@

alt


Πρωτοχρονιάτικη ....ΡΕΒΕΓΙΟΝ στο CINEFIL....

Φίλες και Φίλοι
Ένας ολάκρος χρόνος κλείνει πίσω μας.....
μια δύσκολη και επώδυνη χρονιά, το 2013, μπαίνει σταδιακά στην ιστορία κουβαλώντας πάνω του τα βάρη, τις υποχρεώσεις, τις χαρές και τυς λύπες, τις ελπίδες και τα όνειρα, τις απογοητεύσεις και τα ξεπουλήματα μιας ολάκερης περιόδου.

Συνεχίζοντας εδώ την περπατησιά μας, κλεισαμε ένα ακόμα χρόνο, στην ύπαρξη τουCINEFIL....

To "μαυρόασπρο" είναι το χρώμα που χαρακτηρίζει το Noir στον Κινηματογράφο.....
μια μέρα σαν αυτή, ένα γεγονός σαν τούτο, του αποχαιρετισμού του παλιού χρόνου και του ερχομού του καινούργιου, καλό θα ήταν να προσθέταμε λίγο ΧΡΩΜΑ στη σκέψη μας και στην Υποδοχή του....

Ξέρω.......τα βήματα είναι δύσκολα και ο ανήφορος μεγάλος αλλά αξίζει έστω και για λίγο, σε τούτη την αλλαγή, να σκεφτούμε λίγο φωτεινά και χαρούμενα...

alt

Πάμε λοιπόν να στήσουμε εδώ το ΔΙΚΟ ΜΑΣ "ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ" στο CINEFIL

Με παραπομπές σε ταινίες εποχής, σε ταινίες που μας κάνουν να νιώθουμε Παιδιά, σε στιγμές όμορφες, με εικόνες, βίντεο και τραγούδια.

Πάμε λοιπόν σε μια Μαγική ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ που μάγεψε μικρούς και μεγάλους με το θέμα και την εικόνα της.

ROBERT ZEMECKIS   "THE POLAR EXPRESS"  (ΤΟ ΠΟΛΙΚΟ ΕΞΠΡΕΣΣ)  2004
Μια ταινία, με ιδιαίτερα προχωρημένη και πρωτότυπη τεχνολογία με την animation μετατροπή των Ηθοποιών και συγκεκριμένα με τον TOM HANKS στον κεντρικό ρόλο.

Θέμα γλυκύτατο, εικόνα απίστευτα μαγική, γεμάτη χρώματα, θετική αύρα και εξαίρετη μουσική....


alt


Ας Αφεθούμε γλυκά στο πανέμορφο τραγούδι της ταινίας, το "BELIEVE" τραγουδισμένο με τη φωνή του JOSH GROBAN.


Πάμε τώρα αρκετά πιο πίσω στα χρόνια και συγκεκριμένα στο 1985 όπου εκεί θα συναντήσουμε έναν
άλλο .......ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗ στην όμορφη και γλυκιά ταινία του JEANNOT SZWARC

"SANTA CLAUS" με τον DUDLEY MOORE

alt

alt

alt

Μια γλυκύτατη ταινία, με θέμα έναν κατασκευαστή παιχνιδιών, που ξαφνικά με τρόπο όμορφο και μαγικό ταξιδεύοντας στον Βόρειο Πόλο γνωρίζει έναν διαφορετικό κόσμο, το κόσμο των ξωτικών και εκεί γίνεται ο ίδιος .....ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ...

Ακόμα πιο πίσω στα 1970, ένα ακόμα γλυκύτατο και κλασικό ANIMATION FILM κάνει τη δική του παρουσία.
Δημιούργημα των σκηνοθετών:
JULES BASS & ARTHUR RANKIN JR.

"SANTA CLAUS IS COMING TO TOWN"

alt

alt

alt

Στην ταινία "παίζουν" με τις φωνές τους οι:   FRED ASTAIRE, MICKEY ROONEY, KEENAN WYNN 

Για να ακούσουμε τη φωνή του μεγάλου FRED ASTAIRE σε γλυκό απόσπασμα της ταινίας....

Χοχοχοχοχοχοχοχοχο.......το ταξίδι μας συνεχίζεται πίσω στο χρόνο στην Αναζήτηση του ...Κινηματογραφικού Αη-Βασίλη..

Φτάνουμε, που αλλού ; μα στον κόσμο του θρυλικού WALT DISNEY......

1932 λοιπόν.....! ναι και ο θρυλικός MICKEY με την παρέα του αναδεικνύει το:

"SANTA'S WORKSHOP"  του WILFRED JACKSONalt

alt

alt

Ιστορική πραγματικά ταινία, που μας θυμίζει με τρόπο αθεράπευτα ρομαντικό τα ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ της εποχής.....


"A MUPPETS CHRISTMAS LETTER TO SANTA"

Το 2008 τώρα, η ....ασυναγώνιστη κομπανία των MUPPETS σε ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του KIRK THATCHERδίνει ένα γλυκύτατο Φιλμ γεμάτο από τις αγαπημένες κούκλες, μουσική και πολύ ....αγωνία.
Ο Γκόνζο ετοιμάζει τρία γράμματα στον ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗ. Όμως συζητά με τον ΚΕΡΜΙΤ και τους φίλους τους να παραδώσουν τα γράμματα ιδιοχείρως στο ....Βόρειο Πόλο.
Και έτσι ξεκινάει το ...μαγικό ταξίδι και η ...περιπέτεια...!

alt

alt

alt


Σειρά για Μουσική τώρα και μάλιστα ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ...

Με τη φωνή της MARIAH CAREY ένα γλυκύτατο και τρυφερό video animation....Δείτε τώρα αγαπητοί Φίλοι ένα μικρό γλυκύτατο Φιλμάκι animation του Aaron James Erimez
με θέμα τον ¶η-Βασίλη και τις ....περιπέτειές του....κάτω από ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Φίλες και Φίλοι
θέλω από εδώ να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την εκφρασμένη αγάπη σας σε τούτο εδώ το χώρο.

Το CINEFIL θα συνεχίσει να κάνει μαζί σας τον περίπατό του στον όμορφο, λαμπερό και συναισθηματικό κόσμο του Κινηματογράφου με όσο το δυνατόν πιο πλατιές επιλογές.

Θέλω, από καρδιάς, να σας ΕΥΧΗΘΩ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ για το 2014

Και όπως έχει δηλώσει μια καλή Φίλη εδώ, μια ΧΡΟΝΙΑ με περισσότερες και ποιοτικότερεςΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ για να πορευτούμε στις προκλήσεις και μάχες που έχουμε μπροστά μας.


ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣalt

ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗ: **ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ**

-Γύρισα κ. Υπολοχαγέ....!
-Γιατί γύρισες ;
-γιατί ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΣ.....ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ....ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ....!
-Ερωτεύτηκες ποτέ Λαζάρου ;
-Μια φορά
-ήταν αληθινή αγάπη ;
-Νομίζω ναι....!
-Ξεφτιλίστικες ποτέ Λαζάρου ; αυτό ζητάει ο γαμημένος ο Έρωτας, την ξεφτίλα...!  δεν χόρεψες τανγκό
-Αν ο έρωτας που ζείτε είναι αληθινός τότε ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΕΨΕΤΕ...!
............................................
................................................
-Θα χορέψετε κ. Υπολοχαγέ....! δεν έχουμε άλλο χρόνο, αύριο είναι η γιορτή. Είστε έτοιμος......χορεύετε.....!
-ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΕΝΑ ΤΑΝΓΚΟ ΛΑΖΑΡΟΥ ; ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ;
-Κάπου εκεί.....
-όλα αυτά για το τίποτα.....! 
-ΜΗΝ ΤΟ ΛΕΤΕ ΑΥΤΟ....! έστω και για δυό λεπτά θα μπορείτε να έχετε ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ....!

*************************************************

Φίλες και φίλοι, πάρα πολλές φορές στη ζωή μας, μέσα στην μικρότητα της καθημερινότητας, φερόμαστε με τρόπο πρόστυχο απέναντι στη ΣΤΙΓΜΗ.....!
Απέναντι σε μια ΣΤΙΓΜΗ που μέσα στον ελάχιστο χρόνο της ΚΡΥΒΕΙ τα ΠΑΝΤΑ.....!
Ο ¶νθρωπος φέρεται αλλαζονικά απέναντι στην μικρότητα του χρόνου.....κάτι που ΠΛΗΡΩΝΕΙ με τρόπο οδυνηρό στη ζωή του.

Τα ΜΕΓΑΛΑ και ΤΡΑΝΑ πράγματα, η αναζήτηση της ποθητής ΕΥΤΥΧΙΑΣ περνάνε μέσα από την ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ της ΣΤΙΓΜΗΣ..
Μιας ΣΤΙΓΜΗΣ που για αυτήν μπορεί να ονειρευόμαστε χρόνια, μπορεί να κάνουμε σχέδια χρόνια, μπορεί να την φαντασιωνόμαστε χρόνια...

Κυρίες και Κύριοι, το CINEFIL έχει την Τιμή να δίνει σε εσας μια ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ του ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ με τεράστια μηνύματα πάνω σε όλα τούτα.

alt

Σε ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του εξαίρετου ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗ

βασισμένο στο υπέροχο μυθιστόρημα του ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ

alt


"ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ"

Σε ΣΕΝΑΡΙΟ:  ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΑΣΣΗ

"........Το να ΧΟΡΕΨΕΙ κανείς δεν είναι τόσο στο να ξέρει αλλά στο να το θελήσει πραγματικά....."

alt


Φίλες και Φίλοι, ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, στην περίπτωση αυτή κραυγάζει τι πραγματικά μπορεί να κάνει, να μεγαλουργήσει, αν συναντηθούν άνθρωποι και συντελεστές δημιουργίας που το θέλουν, το αγαπούν, εμπνευσμένα, με διάθεση, με ποιότητα.

Το ΚΟΙΝΟ αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη και ανταποκρίθηκε με 10άδες χιλιάδες εισητήρια από την πρώτη στιγμή της προβολής του

Μια δημιουργία στην οποία οι συντελεστές, άπαντες, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους πραγματικά για να φτάσει σε μας μια πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ στον σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο.


alt


Πρεμιέρα της ταινίας:  1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2011

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μιλήσαμε ήδη για το Βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία καθώς και για το Σενάριο και την Σκηνοθεσία

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΑΡΑΚΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ:  ΓΙΑΝΝΟΣ ΑΙΟΛΟΥ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ:  ΙΩΑΝΝΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ
ΜΟΝΤΑΖ: ΛΑΜΠΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΔΙΑΝΟΜΗ  ΡΟΛΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΖΟΣ στο ρόλο του Αντισυνταγματάρχη ΜΑΝΩΛΗ ΛΟΓΓΟΥ
ΒΙΚΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ στο ρόλο της ΖΩΗΣ ΛΟΓΓΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ στο ρόλο του Υπολοχαγού ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗ
ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ στο ρόλο του Στρατιώτη ΛΑΖΑΡΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ στο ρόλο της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΙΣΒΟΣ στο ρόλο του Ταγματάρχη ΝΟΤΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ στο ρόλο του στρατιώτη ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΦΟΙΒΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ στο ρόλο του στρατιώτη ΜΠΑΛΑΣΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στο ρόλο του ΓΙΑΤΡΟΥ

alt

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ-ΧΩΡΟΣ-ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΝΤΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΕΒΡΟΣ 1970

Στρατόπεδο παραμεθόριας ζώνης
Βροχή.............ατέλειωτη βροχή.......αυτή η άρρωστη βροχή που δείχνει ασταμάτητη πάνω ψηλά στον Έβρο....
Ένα μικρό χωριό κοντά στο στρατόπεδο, εκεί ολόγυρα που ζει και αναπνέει η Οικογένεια του Διοικητή του Τάγματος.
ΧΟΥΝΤΑ: Καρδιά της χούντας, με το κοινωνικό-πολιτικό σκηνικό υστερικά συντηρητικό. Στρατός: ενταγμένος στις λογικές και στους παραλογισμούς της Χούντας, ισοπέδωση της προσωπικότητας, εμμονές που μετατρέπονται σε γραφικές.
Κοινωνικός συντηρητισμός σε όλο του το μεγαλείο: Η Φούστα να μετριέται....οι γυναικείοι ώμοι να μην είναι σε καμία περίπτωση γυμνοί. Η Γυναίκα, σύζυγος στρατιωτικού αξιωματικού, πειθήνιο όργανο στις επιλογές του, στον τρόπο ζωής του, στα "πρέπει" και "θέλω" του Στρατού.
Μέσα σε αυτό το αυστηρά ψευτο-ηθικό περίγραμμα συντηρητισμού καλείται να επιβιώσει μια όμορφη νεαρή ΓΥΝΑΙΚΑ-ΣΥΖΥΓΟΣ και ΜΗΤΕΡΑ στο πλάι του ΔΙΟΙΚΗΤΗ του ΤΑΓΜΑΤΟΣ, μέσα σε μια Κοινωνία που κινείται γύρω από τα δρώμενα του στρατοπέδου και της μικρής Λέσχης Αξιωματικών με το φαρμάκι των "σχολίων" να κρέμεται επί κεφαλής κάθε ίχνους ονείρου και προσωπικής ζωής.ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ του ΕΡΓΟΥ

ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Αντισυνταγματάρχης ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΟΓΓΟΣ

Κλασικός στρατιωτικός καριέρας. Ενταγμένος πλήρως στη λογική του στρατού και του χουντικού πνεύματος της εποχής. Ακολουθεί με τη θέλησή του τις επαγγελματικές και κοινωνικές επιταγές του συγκεκριμένου τρόπου ζωής, αγαπά την οικογένειά του με το δικό του τρόπο, πάντα με τη λογική της "ιδιοκτησίας", και των δικών του όρων ζωής.
Η Σχέση του με τη Γυναίκα του στην κυριολεξία "νεκρή", επιφανειακή, χωρίς τρυφερότητα, χωρίς κάτι ξέχωρο, χωρίς τη γοητεία της σημασίας της ζωής.

Η Γυναίκα του ΖΩΗ ΛΟΓΓΟΥ

Μια πανέμορφη Γυναίκα, αρκετά νεώτερή του, στην κυριολεξία μια "ευνουχισμένη" γυναίκα, υπομένοντας με μεγάλο κόστος ζωής τη δύσκολη ζωή ενός στρατιωτικού στην παραμεθόριο αλλά βουτηγμένη και η ίδια στον στρατοκρατικό συντηρητισμό του περιβάλλοντός της. Πνίγεται, υποφέρει, μοναδικό της στήριγμα η μικρή της κόρη

Ο Υπολοχαγός ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

Ένας όμορφος γοητευτικός άντρας σε Δύο όψεις: Αψύς, σκληρός, αδέκαστος, κλασικός "καραβανάς", σκληρός με τους στρατιώτες του, μόνος. Απ την άλλη παράξενα τρυφερός, με έναν "πρωτόγονο" ερωτισμό μέσα του, μοναδικός του φίλος το πιστό σκυλί του με το οποίο έχει μια πολύ κλειστή σχέση. Μέσα στο ψυχικό του κόσμο είναι φυλακισμένη μια τεράστια τρυφερότητα, ένας ανθρωπισμός που γυρεύει τρόπο να εκφραστεί. Ένας τρόπος που τον απελευθερώνει ο κρυφός και απίστευτος ΕΡΩΤΑΣ που νιώθει για την σύζυγο του Διοικητή του. Μια φαντασίωση που εκφράζεται στα απύθμενα βάθη της καρδιάς του και γυρεύει διέξοδο να εκφραστεί έστω και για ....μια στιγμή.

Ο Στρατιώτης ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

Το τρίτο αντρικό πρόσωπο κλειδί στη βασική ιστορία. Ένα παιδί νεαρό με όλα τα προβλήματα μιας ετοιμοθάνατης μητέρας απ την οποία ζει μακριά της. Μορφωμένος, πολιτικός επιστήμονας με σπουδές φιλοσοφίας. Ένα, στην ουσία, "ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ" για τον κόσμο του ΧΟΥΝΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ και την στρατοκρατική νοοτροπία.
Γοητευτικός, εκφραστικός, καλλιτέχνης, γνώστης του χορού και της μουσικής ζει μέσα στην απίστευτη μοναξιά, και στον ΤΡΟΜΟ να μην ΕΚΦΡΑΣΕΙ ή να ΜΗΝ ΧΑΡΕΙ ΠΟΤΕ αυτό το "ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟ" και "ΒΡΩΜΙΚΟ" για την εποχή ΕΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, το οποίο βλέπει με τρόμο να έρχεται, να θεριεύει και να κορυφώνεται ΕΚΕΙ ακριβώς στη ζωή του.

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η Αχώριστη σκιά και μόνιμη συγκάτοικος της Οικογένειας ΛΟΓΓΟΥ. Γυναίκα μεσήλικας, "κόβει" το μάτι της για τα τεκταινόμενα ολόγυρά της και κύρια μέσα στον εσωτερικό κόσμο της Κυρίας της, της ΖΩΗΣ.

alt


alt

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

"Αλήθειες που κρύβονται σε απύθμενα βάθη και ΕΡΩΤΕΣ που θα φανερωθούν σε έναν μόνο Χορό"

αυτό όπως σωστά διαβάζουμε είναι το θέμα πάνω στο οποίο εξελίσσεται το δράμα της ταινίας.

Έρχονται ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στο ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΒΑΤΗ στον ΕΒΡΟ και η διοίκηση ετοιμάζεται να δώσει την καθιερωμένη ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ μέσα στα αυστηρά στρατοκρατικά αλλά και χουντικά πλαίσια της εποχής.
Ο Υπολοχαγός Καραμανίδης όμως ζει και αναπνέει μονάχα για ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ. Το αγρίμι που κρύβει η ψυχή του θέλει μονάχα ένα πράμα:  Να χορέψει με τον κρυφό του έρωτα, τη μέρα της γιορτής, την ΖΩΗ, τη σύζυγο του Διοικητή του.

Όμως ο χορός είναι κάτι παντελώς ξένο με τις αξίες και τη ζωή του. Εκεί ζητάει τη βοήθεια του Στρατιώτη ΛΑΖΑΡΟΥ, που η συγκρότησή του ξεχωρίζει στο στρατόπεδο εμφαντικά.

Η Γνωριγμία τους και το ξεκίνημα της "διδασκαλίας", μέσα στο περίγραμμα των γεγονότων που τρέχουν στη ζωή τους και στο στρατόπεδο θα ΚΟΡΥΦΩΘΕΙ με ένα ΤΑΝΓΚΟ... Το ΤΑΝΓΚΟ των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Τη μέρα που στην κυριολεξία θα γίνει αφορμή καταλύτης για να ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΖΩΗ και των ΤΡΙΩΝ τους για ΠΑΝΤΑ...

alt

ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΜΟΤΙΒΟ

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗΣ δεν είναι "χθεσινός" στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Έχοντας πίσω του μια τεράστια θητεία στα χρυσά χρόνια της κλασικής εποχής, ως ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ σε πολύ μεγάλες ταινίες όπως οι:  "Ο ΣΠΑΓΓΟΡΑΜΕΝΟΣ", "ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ", "ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ", "Η ΚΟΜΜΗΣΑ ΤΗΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ", "ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ", "ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 36", έρχεται το 2011 να δώσει τον καλύτερο εαυτό του σκηνοθετικά και δημιουργικά μαζί με τον άριστο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΚΟΥΛΑΡΑΚΟ και τους άλλους συντελεστές.
Ατμόσφαιρα γεμάτη βαρύ μελαγχολικό φόντο, το περιβάλλον της βροχής, τα χρώματα, η άριστη μουσική που συνοδεύει την ταινία διακριτικά με την πρέπουσα κορύφωση.
Διάλογοι άψογοι, ελεύθεροι, χαλαροί και ρεαλιστικοί χωρίς ίχνος υπερβολής δίνουν το σκηνοθετικό και δημιουργικό περίγραμμα της ταινίας.
Η Δομη της ταινίας στέκεται σε ένα κλασικό χρονικό FLASH BACK που καταλήγει στο σκηνοθετικό ξεδίπλωμα του φιλμ με την επαναφορά σε πραγματικό χρόνο, όπου εκεί μας περιμένουν μεγάλες ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ και ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΦΟΡΤΙΣΕΙΣ.

Στο φινάλε της ταινίας ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, φαντάζομαι και ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, δεν έχω διαβάσει το βιβλίο του Ξανθούλη, αφήνει πράγματα σε "ΑΙΧΜΕΣ" και ερωτήματα για την τυχόν ύπαρξη ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ που αφήνονται παντελώς να ΑΙΩΡΟΥΝΤΑΙ στην κρίση του θεατή, γεγονός που οξύνει την συναισθηματική ομίχλη και φόρτιση.
Η Κορύφωση της ταινίας είναι σκηνοθετικά άψογη, το τανγκό εξελισσεται σαν συναισθηματική καταιγίδα, το travelling στην κάμερα είναι υπέροχο με την αίσθηση ότι θεατές και χορευτές "πετούν" στην κυριολεξία στον εκφραστικό τους κόσμο.

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΖΟΣ

alt

Η Μεγάλη εμπειρία, στόφα και δυνατότητα του εξαίρετου Ηθοποιού μας φαίνεται στην ταινία.
Έχοντας ο ίδιος μια μοναδική ικανότητα προσαρμογής σε ρόλους παντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας ο καθένας δίνει εδώ με τρόπο απόλυτα ρεαλιστικό τον κλασικό στρατιωτικό διοικητή καριέρας με την ανάλογη νοοτροπία και τρόπο.

"Ο ρόλος μου είναι κλασσικό παράδειγμα ενός συντηρητικού αξιωματικού, σε μια άλλη εποχή, πολύ μακριά από την δική μας. Σαν αίσθημα βέβαια, δεν είναι τόσο μακριά. Αυτοί οι άνθρωποι υποδύονται πολλές φορές τους αυστηρούς, στην πλευρά της δουλειάς τους. Στο σπίτι τους, όμως, έχουν μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Αυτό έχει και ο δικός μου χαρακτήρας", θα πει ο ίδιος για τη συμμετοχή του.

alt


ΒΙΚΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 

Πανέμορφη ερμηνεία από μια εξ ίσου πανέμορφη νεαρή Γυναίκα και πολλά υποσχόμενη νεαρή Ηθοποιό μας.
Τα ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ και ΛΑΜΨΗΣ, ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ της ΜΑΤΙΑ, ο τρόπος που εκφράζει τα συναισθήματά της μέσα από αυτά είναι μοναδικός και πραγματικά μπορεί να είναι αφετηρία μεγάλων ερμηνειών στο μέλλον.

alt

Το βλέμμα της τη στιγμή που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Υπολοχαγού για χορό είναι ίσως από τα ΠΙΟ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ χωρίς ίχνος υπερβολής, βγάζει από μέσα της τη "δίψα" της έκφρασης για ζωή και τρυφερότητα σαν να ζει τη στιγμή του ονείρου.

alt

"Η Ζωή είναι μια μελαγχολική φιγούρα μέσα στην ταινία. Έχει παντρευτεί σε νεαρή ηλικία, έχει ένα παιδί, της έχει περάσει ο έρωτας, έχει αρχίσει και κουράζεται, δεν βρίσκει κανένα ενδιαφέρον στη ζωή της ... περιμένει αυτή την πολυπόθητη μετάθεση. Μέχρι που της έρχεται ένας δίσκος τανγκό.

Τα γυρίσματα ήταν μια πολύ κουραστική διαδικασία, αλλά παράλληλα και μια φοβερή εμπειρία. Εκεί, σε αυτές τις καταστάσεις, ανακαλύπτεις τις δυνάμεις σου" αναφέρει η ίδια.


alt


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ

Ερμηνεία σταθμός θα την χαρακτήριζα για τον νέο Ηθοποιό μας που στην ταινία αναδεικνύει μια απίστευτη δύναμη υποκριτικής και συναισθημάτων.

Εξωτερικά τα πανέμορφα μάτια και βλέμμα του, το "αγρίμι" που κρύβεται μέσα του, ο "πρωτόγονος" μα τόσο δυνατός ερωτισμός και συναισθήματά του αναδεικνύονται με τρόπο που φωνάζει για ποιότητα.


alt


"Τόσο το βιβλίο, όσο και το σενάριο του Βαγγέλη Νάση έχει ολοκληρωμένους χαρακτήρες.Το Τανγκό των Χριστουγέννων είναι μια ταινία που έχει σενάριο, έχει φωτογραφία, έχει μουσική, έχει δυνατά πράγματα. Πιστεύω πως η ιστορία της ταινίας θα μιλήσει στον κόσμο. Είναι μια ταινία που μιλάει για τον έρωτα" λέει ο ίδιος.


altalt


ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ


Εδώ έχουμε την έκπληξη.....! την ευχάριστη έκπληξη ενός νεαρού Ηθοποιού που ταράζει με την ερμηνεία του τα "λιμνάζοντα νερά" σε κόσμους βαλτώδεις στην τέχνη μας. Ερμηνευτικά εξαίρετος φτάνει σε σημεία να υπερβαίνει τον εαυτό του κατά πολύ. Δυνατή ερμηνεία, πάθος, δοσμένα με απόλυτα ισορροπημένο τρόπο, έκφραση που υπόσχεται πάρα πολλά πράγματα.

Ο Τρόπος με τον οποίο εκφράζει τα μύχια συναισθήματά του, που κινούνται σε θανάσιμα όρια της τότε άρχουσας ηθικής είναι σε στιγμές πραγματικά συγκλονιστικά.


alt


Ο Ίδιος λέει:    "Ο Λάζαρος Λαζάρου είναι ένας φαντάρος στον Έβρο τελείως έξω από τα νερά του. Μια καλλιτεχνική φύση που προσπαθεί να βρει διεξόδους μέσα σε αυτό το τόσο αυστηρό κλίμα για να μπορέσει να επιβιώσει.

Τα γυρίσματα της ταινίας ήταν τα πιο δύσκολα γυρίσματα που έχω κάνει. Το ότι έπρεπε να είμαι στον Έβρο, να βρέχει καταρρακτωδώς και να υποκρίνομαι πως όλα είναι εντάξει και φυσιολογικά, ήταν δύσκολο.

Όσο για την ταινία, τι να πρωτοπώ. Το αποτέλεσμα είναι πάνω από τις προσδοκίες μας. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που είμαι μέρος αυτής της τόσο σημαντικής κινηματογραφικής δουλειάς"


altalt


ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ


Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ και ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΙΣΒΑΣ είναι πραγματικά πολύ καλοί.....! αυθεντικοί, σε παράπλευρες ερμηνείες πολύ σημαντικές για τα δρώμενα της ταινίας, συμμετέχουν με τη δική τους αποφασιστικότητα και υποκριτική στο γενικό σύνολο των ερμηνειών.


Τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ του ΧΟΡΟΥ....


altaltalt


Στο τανγκό ο βηματισμός αποτελεί θεμέλιο για κάθε βήμα. Τα βασικά βήματα είναι 5 και γίνονται σε 8 χτύπους της μουσικής. Ο ρυθμός είναι αργός - αργός - γρήγορος - γρήγορος - αργός. Τα αργά βήματα γίνονται σε 2 χτύπους της μουσικής ενώ τα γρήγορα σε έναν.

Το τανγκό χορεύεται με τα δύο σώματα να βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Το αριστερό χέρι του άντρα κρατάει το δεξί χέρι της γυναίκας. Το δεξί χέρι του άντρα ακουμπά στην πλάτη της γυναίκας, στη βάση της σπονδυλικής της στήλης. Το αριστερό χέρι της γυναίκας ακουμπά στον ώμο του άντρα.Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Η Μουσική της ταινίας είναι από τον Μουσικοσυνθέτη ΓΙΑΝΝΟ ΑΙΟΛΟΥ. Ένας εξαίρετος μουσικοσυνθέτης από τη Λάρισα είναι η 5η του ταινία με την οποία ντύνει μουσικά.


Η Μουσική ακολουθεί το μελαγχολικό μοτίβο της ταινίας και εκτελείται παρακαλώ από την ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ της ΣΟΦΙΑΣ με 44 μουσικούς.


Το τανγκό, για το οποίο γίνεται η μείζονα αναφορά είναι το θρυλικό TANGO NOTTURNO


Το τραγούδι των τίτλων τέλους είναι εξαίσιο πραγματικά σαν μουσική εκφραστική κορύφωση στο όλο θέμα.

Σε στίχους της γλυκύτατης ΕΛΕΝΗΣ ΖΙΩΓΑ ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ με την εκφραστική του δεινότητα τραγουδά το "ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ"
Τ


Όλα τα χρόνια που σ΄αγαπούσα........

η γεμάτη συναισθήματα και μια απέραντη μελαγχολία μουσική του ΓΙΑΝΝΟΥ ΑΙΟΛΟΥ, δίνει στην ταινία πραγματικά το άρωμα εκείνο του ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΥ, του ΑΤΕΛΟΥΣ, της ΣΧΕΣΗΣ που ξεκινησε, που έζησε τη στιγμή, όχι φυσικά για όλους, αλλά έμεινε στη μέση, έμεινε στη στιγμή, στη στιγμή για την οποία δυο άνθρωποι πόνεσαν, δοκιμάστηκαν, δούλεψαν, υπέφεραν, ίσως εξεφτιλίστηκαν για να ζήσουν εκείνα τα 2 μαγικά ατελέσφορα λεπτά......

Για τον Υπολοχαγό Στέφανο Καραμανίδη η στιγμή κατακτιέται......! για κείνον είναι ο δικός του θρίαμβος....! η λύτρωσή του, η λευτεριά του, η στιγμή που η φαντασίωση γίνεται πράξη, που το ανεκπλήρωτο γίνεται γεγονός.
Συνηθισμένος στα ελάχιστα, ολιγαρκής, αγνός, άφθορος, του αρκεί εκείνη η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ....

Για τη ΖΩΗ, η γκρίζα και μελαγχολική σαν τον καιρό και τη φύση του Έβρου ζωή της, για μια στιγμή γεμίζει άρωμα, γεμίζει ανάσα, γεμίζει δάκρυα. Ζει, ξανανιώθει ερωτεύσιμη, ξαναζεί σαν ΑΝΘΡΩΠΟΣ, σαν ΓΥΝΑΙΚΑ...

Για τον Στρατιώτη ΛΑΖΑΡΟΥ τα κρυφά και "παραβατικά" του αισθήματα τον καίνει στην κυριολεξία. Το κόστος να ζήσει τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΗ είναι για κείνον ΤΕΡΑΣΤΙΟ.....το πληρώνει, το διαλέγει να το πληρώσει στο ακέραιο για να ζήσει τη δική του στιγμή, μια στιγμή απόλυτα ρομαντική, απόλυτα ίσως "Πλατωνική".

Τρεις άνθρωποι......δυό άντρες και μια Γυναίκα.......
στην αποθέωση της σημασίας ΜΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ στη ζωή τους......ΜΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ που τους άλλαξε για πάντα...


alt


Φίλες και Φίλοι............
η σημασία των στιγμών στη ζωή μας είναι τεράστια. Πολύ πιο σημαντική από αυτό που πιστεύουμε.
Τις ξεπερνάμε με την ψευδαίσθηση της υπεροχής, με την αίσθηση της πολυτέλειας του χρόνου που υπάρχει και των ευκαιριών που θα δοθούν στη συνέχεια....

Κανείς όμως να μην είναι σίγουρος σε αυτή την ματαιόδοξη επανάπαυση....
¶πειροι άνθρωποι έδωσαν τα πάντα για μια στιγμή.....
για μια στιγμή που θα κρατούσε για πάντα....HENRY SELICK: **NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS** (Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης)

Ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα......!

βαδίζει ο Χρόνος προς την "¶για Νύχτα", την Παραμονή Χριστουγέννων, την ...Christmas Eve, που λένε και στη Δύση.

Οι ανθρώπινες αγκαλίες διψάνε για ζεστασιά, οι καρδιές ριγούν, τα όνειρα φουντώνουν, τα στολίδια στα δέντρα αλλά κύρια στις καρδιές μας λάμπουν, κόσμοι παράξενοι, εικονικοί και πραγματικοί αναδεύονται μέσα μας σε ένα χορό Αναμνήσεων και συναισθημάτων...

Χριστούγεννα φίλες και φίλοι.........

και το CINEFIL δεν μπορεί να μείνει "έξω" από αυτή την συναισθηματική και βιωματική πανδαισία που συμβαίνει μέσα και τριγύρω μας....

alt

Πάμε λοιπόν μικροί και μεγάλοι.........άντρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια.......

χαμηλώστε τα φώτα, ανάψτε τα κεράκια ολόγυρά σας, ανοίξτε τις αγκαλιές σας ολόγυρα, σφίξτε στις παλάμες σας μικρά και μεγάλα χεράκια και ......φύγαμεεεεεε στο Χριστουγεννιάτικο Κινηματογραφικό μας ΑΦΙΕΡΩΜΑ:

alt

Τι έχουμε σήμερα ;;; χμμμμμμ........έχουμε Μουσική, μουσική υπέροχη, λυρική, συμφωνική, μουσική ψυχής και συναισθημάτων, έχουμε χρώματα, έχουμε animation, σχέδια, έχουμε χορό, έχουμε δύο κόσμους.....! ναι.....! δύο κόσμους εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, που όμως συγκλίνουν στην ίδια αγωνία, στην ίδια πηγή έμπνευσης....!

Δύο κόσμους: αυτόν του σκοταδιού, των παραδοσιακών Halloween, του εικονικού "τρόμου", των αστείων του "φόβου", του κόσμου του "παράταιρου"και του "μακάβριου" απ' τη μιά και του κόσμου των παιχνιδιών, των στολιδιών, των Χριστουγέννων, του ¶η-Βασίλη....

Από που έρχονται οι ....γιορτές ;;;; ποια συναισθήματα συγκλίνουν μέσα τους, το παράταιρο, το τρομακτικό, τα halloween του τρόμου μπορεί να γίνουν γεμάτα στολίδια ; μπορούν άραγε να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα ;;

Υπάρχει "κάτι" που θα τους δώσει έμπνευση στη μοναξιά τους ; υπάρχει κάτι που θα ζεστάνει την καρδιά τους ; και το κυριότερο ; υπάρχει αυτό το "κάτι" που θα τα κάνει, όλα τούτα τα παράταιρα πλασματάκια του "τρόμου" αποδεκτά ;

Όλα τούτα θα "ΚΡΙΘΟΥΝ" μια ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ.....!!!!

Ένας ...."ΕΦΙΑΛΤΗΣ" ακριβώς πριν τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.....

Φίλες και Φίλοι...........

εξαιρετικά αφιερωμένη σε όλους σας μια από τις 10 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ για τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ από καταβολής Κινηματογράφου...


"NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS"


"ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ"


alt

Όταν στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ Συναντιούνται δημιουργικά οι:

Ο Μεγαλύτερος Καρτουνίστας Κινηματογραφικός δημιουργός, ο TIM BURTON, ένας ανυπέρβλητος Μουσικός, ο DANY ELFMANN, ένας εξαίρετος εμπνευσμένος Σκηνοθέτης, ο HENRY SELICK, μια γλυκύτατη Παραγωγός όπως η DENISE DE NOVI, ε........τότε δεν μπορεί παρά να δημιουργηθεί από τα βάθρα του ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ANIMATION που δεν είναι άλλο από το έργο που συγκίνησε και συγκινεί εκατομμύρια θεατές, και που έχει αφήσει το δικό του ανεξίτηλο στίγμα στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

alt

Πως γίνεται αλήθεια να "παντρευτούν" και να σμίξουν δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι μέσα στο "δάσος" της ζωής ;;;

Ο Κόσμος των "σκιών" και των "τερατόμορφων νεκρών πλασμάτων" με τον κόσμο των Χριστουγεννιάτικων πλασμάτων και του ¶η-Βασίλη.....

Κι όμως..........πάμε να το δούμε.......

Πρεμιέρα:  25 ΝΟΕΜΒΡΗ 1994


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ


Συγγραφή-Σενάριο: ΤΙΜ ΒURTON & MALCOLM MCDOWELL

SCREENPLAY: CAROLINE THOMPSON

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  HENRY SELICK

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  TIM BURTON, DENISE DI NOVI, DANY ELFMAN, CATHELINE GAVIN

ΜΟΥΣΙΚΗ: DANY ELFMAN

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: PETE KOZACHIK

SPECIAL EFFECTS: MYLES MURPHY, LORETTA WEEKS

Για την παραγωγή δούλεψε και εργάστηκε μια τεράστια ομάδα ANIMATEURS

alt

ΕΠΑΙΞΑΝ οι:

CHRIS SARANDON στη φωνή του JACK SKELLINGTON

CATHERINE O' HARA στη φωνή της SALLY SOCK

WILLIAM HICKEY στη φωνή του DR. FRINKLESTEIN

GLENN SHADIX στη φωνή του ΔΗΜΑΡΧΟΥ

PAUL REUBENS στη φωνή του LOCK

KEN PAGE στη φωνή του OOGIE BOOGIE

DANY ELFMAN στο τραγούδι

GREG PROOPS στη φωνή του ΑΡΛΕΚΙΝΟΥ

EDWARD IVORY στη φωνή του ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ

alt

Ο "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ" είναι η ιστορία ενός ανθρώπου, εν προκειμένω, ευάλωτου, άσχημου, καταδικασμένου στον κόσμο του τρόμου και του σκοταδιού, που αγωνίζεται να υπερβεί τα όρια της μοναξιάς, που γυρεύει την πραγματική του θέση μέσα στη ζωή.

Είναι ο αγώνας και η υπαρξιακή αγωνία της ανθρώπινης οντότητας να αναζητήσει την ΕΥΤΥΧΙΑ σε ένα κόσμο ΣΚΛΗΡΟ, ΓΚΡΙΖΟ,τον οποίο εύστοχα αναπαριστά ο κόσμος των HALLOWEEN,.

Το μέσο του ταξιδιού προς την αυτογνωσία ; μα να είναι κανείς ο ΕΑΥΤΟΣ του....! απλά, ήρεμα, γαλήνια, χωρίς συμβιασμούς.

Τι λέτε ;;; πως το βλέπετε για ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ;;

alt

ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Η Ταινία γυρίστηκε από τον δεξιοτέχνη HENRY SELICK σε ένα πρωτοποριακό ANIMATION που βασίζεται στην τεχνική STOP MOTION. Δηλαδή είναι κάτι σαν πραγματικό κουκλοθέατρο, με τους χαρακτήρες να είναι σχεδιασμένοι και στην πραγματική τους διάσταση. Δεν μιλάμε για χάρτινους χαρακτήρες σχεδίων αλλά για πραγματικά "αγαλματάκια", που κινούνται σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ με φόντο, ντεκόρ και φωτισμό, κάτι πραγματικά υπέροχο βγάζοντας και την τελευταία λεπτομέρεια πάνω στην Οθόνη.

ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Οι χαρακτήρες του κόσμου των HALLOWEEN είναι μεν "τρομακτικοί" αλλά μέσα ακριβώς στο δικό τους παράταιρο και σκιερό αναδύουν μια μοναδική γοητεία, γλυκύτητα και αγάπη.

Ο Ανάπηρος τρελο-επιστήμονας DR. FRINKLESTEIN (Καρικατούρα του FRANKESTEIN) είναι ο ...δημιουργός των χαρακτήρων, που από το ...ανοιχτό του κρανίο αναδύονται και ξεπηδούν ιδέες και ...μορφές.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ στο έργο ο JACK SKELLINGTON, μια απίθανη, λεπτή παράξενη φιγούρα, ο Βασιλιάς των Κολοκυθών, ο ρομαντικός και ευαίσθητος JACK που το κοκκαλιάρικο και σκελετωμένο κορμί του προσομοιάζει άνετα στο στυλ και στη χάρη του FRED ASTAIRE.

Μοναχικός, ρομαντικός, κάποια στιγμή, βαριέται απελπιστικά και πνίγεται στη μοναξιά του κόσμου του αναζητώντας μια άλλη διέξοδο στο δάσος του χωριού του.

Μια διέξοδο που του δίνει ο "ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" στον οποίο περνά μέσα από έναν Κορμό δέντρου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μας έβαλε στο δικό του κόσμο.

SALLY είναι το .....έτερον ήμισυ....! η Γυναικεία παρουσία στο δίδυμο της φύσης "αρσενικό-θηλυκό".


Η SALLY λοιπόν, παίρνει "ζωή" και ύπαρξη με τη γλυκύτατη φωνή της MARY O'HARA, (μην εκπλήσσεστε....! έπαιζε τη Μητέρα του παιδιού θαύματος στην θρυλική ταινία "ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"....)

Ερωτεύεται, ζει στην αγωνία και στη σκιά ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, που δεν τολμά να εκφράσει, να διεκδικήσει, που ποτίζεται στη πίκρα του ανεκπλήρωτου και του "μακάρι να συμβεί" και που στο τέλος φτάνει στην κορύφωση με το σμίξιμο με τον αγαπημένο της....

alt

Αντιλαμβάνομαι ότι για τον συγγραφέα, παραγωγό, δημιουργό TIM BURTON δεν χρειάζεστε ....συστάσεις.....!

ΜΟΡΦΗ Μοναδική στον Κινηματογράφο του "παράταιρου", του gothic, του συναισθηματισμού με έναν νατουραλιστικό και μοναδικό τρόπο έκφρασης, στην κυριολεξία δάσκαλο του cartoon.

"ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ", "SLEEPY HOLLOW", "BATMAN", "ΝΕΚΡΗ ΝΥΦΗ", "SWEENY TODD"....πόσα ακόμα θέλετε να μνημονεύσουμε, το έχουμε ήδη κάνει σε ξέχωρο αφιέρωμα.

alt


alt


alt

TIM BURTON με τις εξαίσιες κούκλες του φιλμ.... 


ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ


Ένα από τα μεγαλύτερα "επιτεύγματα" της ταινίας είναι η καθιέρωση και η αναγνωρισιμότητά της μέσα από την υπέροχη Μουσική του μεγάλου DANY ELFMAN, που εδώ όχι μόνο περιορίζεται στα εξέχοντα μουσικά και συνθετικά του καθήκοντα αλλά τραγουδάει σημαντικά κομμάτια και στιγμές του έργου αναδεικνύοντας μια ακόμα μεγάλη πτυχή του ταλέντου του.

Όλη η ΜΟΥΣΙΚΗ του "NIGHTMARE BEFORE CHTISTMAS" γίνεται ένα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ BEST SELLER.

Συγκεκριμένα τραγούδια από αυτό όπως το τρυφερό και μοναδικό "SALLY'S SONG" αλλά και το"JACK'S LAMENT" θεωρούνται κορυφαία στο συγκεκριμένο είδος του gothic παραμυθιού.

Τα τραγούδια και η μουσική της ταινίας όπως και τα χορευτικά της, γίνονται  τραγούδια που τραγοδιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και μεγάλους rock καλλιτέχνες όπως είναι η AMY LEE από τους EVANENCES.

Οι στίχοι των τραγουδιών απλά ανθρώπινοι, γεμάτοι συναισθήματα που εναλάσσονται στο απόγειο και στο βύθισμα κάθε έκφρασης.

alt

Μια "βολτα" στο story της Ταινίας......


Ο Βασιλιάς της Κολοκύθας, στον κόσμου του HALLOWEENTOWN, του τρόμου και του φόβου, αναζητά ένα διαφορετικό όνειρο, έναν καλύτερο κόσμο για να εκφράσει τον ίδιο και το χωριό του....

Ζώντας τον Κόσμο του CHRISTMASTOWN, ονειρικά ο JACK αντιλαμβάνεται το φως και τη διαφορετικότητά του και το μεγάλο του στοίχημα είναι να φτιάξουν και οι ίδιοι τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

Και όχι μόνο αυτό αλλά ο ίδιος ο JACK θέλει να δώσει χαρά, θέλει να γίνει ο ίδιος "ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ"που θα κινήσει στον ουρανό για να μοιράσει δώρα και χαρά στα παιδιά....

alt

Όμως τα παιχνίδια και τα δώρα που ξέρουν να φτιάχνουν εκεί στην HALLOWEENTOWN είναιγεμάτα τρόμο και φόβο και παρά τις καλές τους προθέσεις μονάχα ανάλογα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν.

Ο Μεγάλος μύθος εδώ του FRANKESTEIN ζωντανεύει ξανά και τα ΜΕΓΙΣΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ της ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ζωντανεύουν μπροστά μας.

Το "ΑΣΧΗΜΟ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ.......Δυστυχώς είναι πάντα "παντρεμένο" στην φιλοσοφική αισθητική των ανθρώπων με το "ΚΑΚΟ".

Έτσι ο δύσμοιρος JACK το μόνο που προκαλεί στον απλό κόσμο και στα παιδιά του CHRISTMASTOWN είναι ένας ανείπωτος ΤΡΟΜΟΣ, ΦΟΒΟΣ, ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ......!

Το αποτέλεσμα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ για τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στα οποία καλείται να δώσει τη λύτρωση ο ίδιος ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ αφού βέβαια λευτερώνεται από τον JACK και τη SALLY...


Το φινάλε της ταινίας το χρωστά στο κοινό του αλλά και στην κοινή, περί δικαίου αίσθηση, οφείλει να είναι ΛΥΤΡΩΤΙΚΟ και ΚΑΘΑΡΤΙΚΟ.

Ο JACK επιστρέφει στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟ, εκεί........στα τρομερά και φρικιαστικά HALLOWEEN, όπου ξαναβρίσκει τη δύναμη και την έμπνευση να σχεδιάσει ήδη την επόμενη "δική τους" γιορτή, του δικού τους κόσμου, που όμως ο ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ, αλλά πετώντας με το έλκυθρό του αφήνει τη δική του ΕΥΧΗ σε ένα κόσμο που τελικά ΑΞΙΖΕΙ....

Ο JACK βρίσκει και συναντά τη μορφή που ΠΑΝΤΑ τον ΑΓΑΠΟΥΣΕ......

Η SALLY είναι εκεί........στο ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟ αλλά ΛΑΜΠΕΡΟ ΦΩΣ του ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ, δική του, ερωτευμένη, ψυχούλα γλυκιά με την "αποκρουστικότητά" της να ξεχειλίζει από έρωτα κάτι που με μοναδικό τρόπο οι συντελεστές της ταινίας δίνουν.

alt


alt


ΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ-ΤΟ ΝΤΕΚΟΡ

Η Ταινία με τους δημιουργούς της σε καλλιτεχνική έξαψη, δίνουν απαράμιλλης αισθητικής χρώμα και ντεκόρ.

Στον κόσμο του HALLOWEEN και γενικά στην ταινία κυριαρχεί το σκούρο χρώμα με την αρμονική συνύπαρξη γαλάζιου-μαύρου.

Οι λεπτομέρειες απίστευτες, κάθε χαρακτήρας και "μορφή" που εμφανίζεται στην ταινία έχει τη δική του οντότητα και είναι φτιαγμένος με τρομερό μεράκι και έμπνευση. Ο TIM BURTON σε όλο του το δημιουργικό κρεσέντο δίνει τον καλύτερο "ειδικό" εαυτό του.


alt


alt

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η Ταινία έχει Πέντε (5) διεθνή Κινηματογραφικά βραβεία και Έξι (6) ακόμα υποψηφιότητες.

Υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ Καλύτερης μουσικής, OSCAR Καλύτερων οπτικών effects,

Καλύτερη ταινίας Φαντασίας για το 1994 από την Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA

Δύο βραβεία ANNIE καλύτερης σκηνοθεσίας, Βραβείο καλύτερης παιδικής ταινίας ΗΠΑ


alt


Έτσι λοιπόν μέσα σε όλο αυτόν τον ...παραλογισμό αλλά και την αντιφατική συνύπαρξη δύο κόσμων που τόσα παράταιρα προβλήματα δημιουργεί ο ένας στον άλλον, κάπου εκεί ανάμεσα, δεν μπορεί να απουσιάζει ο ΕΡΩΤΑΣ.....

Η Τρυφερή, άδολη, μοναδική ΑΓΑΠΗ, όπως αυτή ζεί στην καρδιά της γλυκύτατης SALLY που πάντα είναι η σιωπηρή, διακριτική σκιά του αγαπημένου της, του JACK....

Ενός αγαπημένου, που μοιράζεται στωικά μαζί του, υποφέροντας, αγωνίες, τρόμο, φόβο, αποτυχία την ΑΓΑΠΗ της για αυτόν...

Μια ΑΓΑΠΗ που πλημμυρίζει ομορφιά και λυρισμό δοσμένα στο

ΘΡΥΛΙΚΟ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΣΑΛΛΥ

"Νιώθω κάτι στον αέρα......σαν να πλησιάζει τραγωδία

αν και θέλω να είμαι στο πλαί του

δεν μπορώ να διώξω μακριά το προαίσθημα που έχω.

Το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμα.

Μήπως θα προσέξει καν τα αισθήματά μου για αυτόν ;

θα δει τι σημαίνει για μένα ;

Νομίζω ότι δεν πρόκειται....!

Τι θα απογίνει ο αγαπημένος μου φίλος ;

που θα μας οδηγήσουν οι πράξεις του ;

αν και θάθελα να συμμετέχω στον ενθουσιασμό του πλήθους,

όσο κι αν προσπαθώ δεν διαρκεί

θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε μαζί ;

Όχι δεν το νομίζω....! ποτέ δεν θα συμβεί.....!

γιατί δεν είμαι αυτή που θέλει.....

***********************


Ναι.....Σάλλυ.......έτσι λες, έτσι στενοχωριέσαι.....!

έτσι δακρύζεις......όμως......όμως δες......! δες το φινάλε κορίτσι μου, δες το....! εκεί ψηλά.....! κάτω από το λαμπερό φως του φεγγαριού,

μια ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ με εκείνον κοντά σου.......να ψιθυρίζετε:


"Αγαπημένη μου Φίλη αν δεν έχεις αντίρρηση...

θέλω να καθήσω δίπλα σου, μαζί σου....

να ατενίζουμε τα αστέρια.....!

και να καθόμαστε μαζί.....

τώρα και για πάντα.....!

γιατί.....είναι απλούστατο, το βλέπει καθένας

Γεννηθήκαμε για νάμαστε μαζί......!


....and sit together now and forever

for it is plain as anyone can see

we' re simply meant to be.....


alt

Ας ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ λοιπόν..........

τη γλυκιά SALLY στο μελαγχολικό της τραγούδι


Το επίσης θρυλικό 

JACK'S LAMENTΤο γλυκό τραγούδι πλέον του JACK & SALLY'STον έκπληκτο JACK να τραγουδάει με τη φωνή του υπέροχου DANY ELFMAN το θρυλικό

"WHAT'S THIS"Και εδώ το χαρακτηριστικό μουσικό υπέροχο κλείσιμο της ταινίας....
Αφεθήκαμε λοιπόν στη μαγεία, την αντιφατικότητα και την έκφραση του

"ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ"

Αφεθήκαμε σε δύο διαφορετικούς κόσμους, στην προσπάθεια των "ριγμένων", των "άσχημων", των "τρομακτικών" να έχουν το δικαίωμα των ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ κάτι σαν τους απόκληρους της ζωής.....

Είδαμε την "αποτυχία" της αποδοχής τους από τον κόσμο των ισορροπιών........είδαμε όμως συνάμα και τη δύναμη των συναισθημάτων τους, και πάνω απ όλα μια ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ τον ΘΡΙΑΜΒΟ, τι άλλο

της ....ΑΓΑΠΗΣ.....


Αγαπημένες Φίλες και Φίλοι μου......
το CINEFIL σας εύχεται με την μοναδική αυτή ταινία


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ