Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ": "Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΕΔΟΥΣΑΣ""

Φίλες και Φίλοι

Σήμερα δεν έχει Κινηματογράφο. Σήμερα θα κάτσουμε σπίτι. Σήμερα θα ανοίξουμε την Τηλεόραση και θα θυμηθούμε μια παλιά τηλεοπτική Σειρά, πιστεύω από τις καλύτερες που είδαμε ποτέ. 

Τηλεόραση λοιπόν....


Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σας εκμυστηρευτώ ότι δεν έχω ηρεμία από τη στιγμή που είδα αυτά τα δύο μέρη ενός συγκεκριμένου επεισοδίου της σειράς.

Ναι, δεν έχω ηρεμία. Είμαι πολύ φορτισμένος συναισθηματικά. Νιώθω μια τεράστια παρόρμηση να γράψω αυτό που κάνω τώρα, δεν μπορούσα καν να κοιμηθώ...


Πάμε λοιπόν..... Πάμε σε μια στυλίστικη Vintage ατμόσφαιρα τέλους του 1957...

Οι Κύριοι μπορείτε να φορέσετε τα tweed κοστούμια σας, να φορέσετε τα Καπέλα σας, Fedora ή Trilby, ότι προτιμάτε... Εγώ το έκανα κιόλας, φόρεσα το Μαύρο Trilby μου, έβαλα VAT 69, ξέρετε το Whiskey των ...Ελληνικών noir, μέχρι και την πίπα μου ανέσυρα στην επιφάνεια, την έβαλα στο στόμα, χωρίς καπνό φυσικά. Τώρα, δεν ξέρω ακριβώς γιατί η Γυναίκα μου και η μεγάλη μου Κόρη, που βλέπαμε παρέα το έργο, αλληλοκοιτάζονταν ....παρατηρώντας με Smile

Οι Κυρίες μπορείτε να φορέσετε τις τουαλέτες σας, τα φορέματά σας, να τονίσετε τον αισθησιασμό και ερωτισμό σας, το ταπεραμέντο σας....


alt


Δεν ξέρω πόσοι από εσάς θυμάστε ή βλέπατε την γνωστή καταξιωμένη τηλεοπτική σειρά


"ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ"


Η Σειρά είναι πνευματικό δημιούργημα δύο πολύ μεγάλων ανθρώπων στο χώρο της σεναριακής συγγραφής, οι:


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ,  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ


Κάπου στα 2008 λοιπόν θα πάμε σε μια συγκεκριμένη ιστορία να την δούμε και είναι:


"Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΕΔΟΥΣΑΣ"


alt


Πρόκειται για ένα καθαρό Αστυνομικό Film Noir κλειστού θεατρικού χώρου, που σε κρατάει σε μια συνεχή αγωνία, δεμένη με το απαράμιλλο χιούμορ των δημιουργών του, την συγκλονιστική ερμηνεία των Ηθοποιών του και την απίστευτη κορύφωση και κάθαρση στο τέλος.


alt


ΑΘΗΝΑ 1957


Ο Λαός μας προσπαθεί να γλύψει τις πληγές του Εμφυλίου και της τρομοκρατίας των νικητών. Η Αθήνα πνίγεται από το πρώτο μεγάλο κύμα αστυφιλίας. Ο Εθνάρχης Καραμανλής κυβερνά με το γνωστό κράτος της Δεξιάς. Τα νεοκλασικά γκρεμίζονται στην Πόλη, ισοπεδώνεται κάθε έννοια πολεοδομικής αρχής, χαράζονται δρόμοι, λεωφόροι, χτίζονται και δηλητηριάζονται με τα απόβλητα της βιομηχανικής άναρχης "ανάπτυξης" τα ποτάμια, μπαζώνονται τα ρέματα, ξηλώνεται το Τραμ.

Νέα τζάκια μεγαλο-επιχειρηματιών εμφανίζονται στα κοσμικά στέκια της Πόλης. Παλιοί προδότες της κατοχής, δοσίλογοι με ξεπλυμένο μαύρο και ματωμένο χρήμα, άνθρωποι της νύχτας, συγκροτούν το νέο κοινωνικό στρώμα των Νεόπλουτων Μεγαλοεπενδυτών.

Κάποιοι από αυτούς βαφτίζονται "εθνικοί κατασκευαστές", τα πρώτα μεγάλα ξενοδοχεία εμφανίζονται στην Αθήνα.


Εκεί, στην παραλία και το "CONTE DEL MARE", το πολυτελέστατο Ξενοδοχείο στην χορηγία του οποίου συνέβαλε ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΛΥΤΑΣ, κρατώντας για λογαριασμό του την πιο πολυτελή σουίτα του ξενοδοχείου, το περιβόητο "Κόκκινο δωμάτιο"


alt


ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 1957 προς 1958


Ας δούμε τι ακριβώς έχουμε σε αυτή την απαστράπτουσα βραδιά στο CONTE DEL MARE


alt


Σαν φτάνουν ένας-ένας οι καλεσμένοι...


Τι μπορεί να ενώνει σε μια βραδιά σαν αυτή, ένα πολυτελές ρεβεγιόν, οκτώ διαφορετικούς ανθρώπους:

Τον Γιάννη Βερύκιο, Δεξιό καραμπινάτο επιχειρηματία, την Μάγια Καστελάνου, την διάσημη Ηθοποιό του θεάτρου και Κινηματογράφου, τον γοητευτικό Χριστόφορο Προβατά, εραστή της και ζιγκολό, τον Αντώνη Παριανό, διάσημο τραγουδιστή της εποχής, τον Ρίγγα, νεαρό δηλωμένο ενεργό αριστερό, την Λαμπρινή, μια επαρχιώτισσα μεσοαστή με την πανέμορφη νεαρή της κόρη την Αλεξάνδρα και τέλος τον όμορφο νεαρό ανερχόμενης φήμης Πολεοδόμο Γρηγοριάδη ;


alt


Συνεκτικός κρίκος της βραδιάς, φυσικά ο Πέτρος Πλυτάς με την προκλητική του παρουσία, εν είδη εγκαινίων της σουίτας.


alt


Και τι αλήθεια θα συμβεί σαν ο Πλυτάς βρεθεί, ακριβώς στην αλλαγή του χρόνου, άγρια δολοφονημένος στη σουίτα του ξενοδοχείου ; στο "Κόκκινο δωμάτιο"


Καταλύτης και κορυφαία μορφή σε ολάκερο το έργο, ας μου επιτραπεί ο όρος καθώς η ένωση των δύο μερών-επεισοδίων, συγκροτεί άμεσα μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική ταινία, έλεγα λοιπόν, καταλύτης ο Αστυνόμος ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΣΑΜΟΛΑΔΑΣ, που αποτελεί και τον απόλυτο πρωταγωνιστή αυτής της ιστορίας, ο οποίος θα δράσει και ως θρυαλλίδα που θα πορευτεί στο δύσκολο δρόμο της αλήθειας, της αποκάλυψης του εγκλήματος αλλά και της τέλειας ανατροπής.alt


Ας δούμε, φίλες και φίλοι τους

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

των δύο επεισοδίων


Η Σειρά παίχτηκε στο MEGA CHANELL


Το Σενάριο είπαμε ότι το έγραψαν δύο απίστευτα χαρισματικοί άνθρωποι: ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ & ΦΑΙΗ ΤΖΑΝΕΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ:  ΛΙΑ ΑΣΒΕΣΤΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:  ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ

STYLING:  ΝΙΝΕΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ και ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΚΑ 

ΤΗΛΕΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  ΝΙΚΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ  ΕΨΙΛΟΝ ΑΕ


alt


Αυτό λοιπόν είναι το πολιτικό, κοινωνιολογικό, θεματικό υπόβαθρο της "ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΜΕΔΟΥΣΑΣ"

Και εδώ θα πω δύο ειδικές παρατηρήσεις:

1) Το Styling σε τέτοια θέματα εποχής, η διακόσμηση, το ντεκόρ, παίζουν κορυφαίο ρόλο στην υπέροχη εικόνα του έργου. Οι δύο στυλίστριες έκαναν εκπληκτική δουλειά και έχουμε καιρό να δούμε θέμα και ατμόσφαιρα εποχής vintage στην Ελληνική Οθόνη.


2) Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Μουσική επιμέλεια του έργου, απόλυτα πετυχημένη στην δημιουργία της ανάλογης ατμόσφαιρας


alt


Και ήρθε η ώρα να περάσουμε στο κομμάτι της άμεσης υλοποίησης αυτού του συγκλονιστικού ΣΕΝΑΡΙΟΥ, που θα πω παρακάτω, τις πηγές του.

Ήρθε η ώρα λοιπόν για τις 


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


alt


Ο Εν λόγω Κύριος, ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, στο ρόλο του Αστυνόμου ΙΕΡΟΚΛΗ ΣΑΜΟΛΑΔΑ, είναι και ο απόλυτος πρωταγωνιστής του έργου.

Ειλικρινά είναι μια από τις μεγαλύτερες ερμηνείες που έχω δει για τον μεγάλο αυτό ηθοποιό, ο οποίος έχει ένα τρομερό, ανάμεσα στα άλλα, προτέρημα.

Ξέρει να συνδυάζει το τραγικό με το χαμόγελο, έχει τον τρόπο με ένα χαμόγελό του να πει ίσως το πιο αυστηρό, το πιο σαφές, το πιο τραγικό πράγμα στον συνομιλητή του. Και δεν μιλάω για το "χαζοχαρούμενο" χαμόγελο. Μιλάω για το χαμόγελο της έκφρασης που διαθέτει γεμάτο αλήθεια.


alt


Ο Αντώνης Καφετζόπουλος λοιπόν, πανταχού παρών σε όλη την ιστορία, παραμονεύει σε κάθε γωνιά, σε κάθε καρέ, σε κάθε διάλογο και κρυφό μορφασμό. Παρατηρεί, καταγράφει, αποκωδικοποιεί, ανοίγει δρόμους και βαδίζει στην αλήθεια.

Ένας Ηρακλής Πουαρώ ίδιας μεθόδου, αναλυτικός, παρατηρητικός, ένας Μπέκας ίδιας σχολής και τρόπων, με απόλυτα δικό του το ύφος, το χαμόγελο και τη καλώς εννοούμενη "τρέλα".


alt


Και σαν έρθει η ώρα της κρίσης, η ώρα των αποφάσεων, των προτεραιοτήτων, έχει στο μανίκι του τις απίστευτες ανατροπές, αυτές που τον κάνουν απόλυτα ξεχωριστό από τους άλλους αναφερθέντες "ήρωες"

Ερμηνεία για σεμινάριο Ηθοποιίας


Ας πάμε αναλυτικά στις άλλες ερμηνείες ξεκινώντας από τις "μόνιμες" όλης της σειράς:


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ στο ρόλο του receptionist ΜΙΛΤΟΥ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ στο ρόλο της Αρχικαμαριέρας ΜΑΡΩΣ

ΦΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ στο ρόλο του Barman

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ στο ρόλο του Receptionist Υποδοχής


alt


ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ στο ρόλο του ΠΕΤΡΟΥ ΠΛΥΤΑ


alt


Ο Εξαίρετος αυτός ηθοποιός μας, τα τελευταία χρόνια, λόγω του επιβλητικού του παρουσιαστικού έχει διαπρέψει στην κυριολεξία σε πολλούς κόντρα ρόλους ή σε ρόλους σκοτεινούς, αμφιλεγόμενους.

Εδώ, με την μοναδική του υποκριτική ικανότητα, ερμηνεύει τον "άνθρωπο του κακού". Τον άνθρωπο του υποκόσμου, που έχει "πλυθεί" και έχει "καθαγιαστεί" στα μάτια της καθωσπρέπει κοινωνίας στην οποία και έχει ενσωματωθεί πλήρως.


Προχωράμε τώρα στους ερμηνευτές των Οκτώ σημαντικών ρόλων της υπόθεσης:


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ στο ρόλο της ΜΑΓΙΑΣ ΚΑΣΤΕΛΑΝΟΥ


alt


Ώριμη όσο ποτέ πια, γοητευτική, λαμπερή, εξαίρετη ερμηνεία από την Ηθοποιό μας που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί με επιτυχία σε πολλές εμφανίσεις.

Σαγηνευτική, επιθετική, τρυφερή, ανθρώπινη, σκοτεινή, δραματική. Όλες οι μεταπτώσεις στην εξαίρετη ερμηνεία τηςΜΑΡΤΣΕΛΟ ΛΕΚΟΜΤ στο ρόλο του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΡΟΒΑΤΑ


alt


Ο Νεαρός γοητευτικότατος Ελληνο-Γαλλο-Γερμανός Ηθοποιός, και αυτός από τα πρόσωπα κλειδιά του έργου, στο ρόλο του νεαρού εραστή της Μάγιας και εν γένει πολυτελούς ζιγκολό της νυχτερινής ζωής. Στυλ μοναδικό, γοητεία απαράμιλλη, ερωτεύσιμος όσο λίγοι.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΑΡΔΑΝΗΣ στο ρόλο του ΒΕΡΥΚΙΟΥ


alt


Ένα, κατά την ταπεινή μου άποψη, από τα βαριά χαρτιά της Ελληνικής υποκριτικής στο θέμα συγκεκριμένων ρόλων. Επιβλητικός, κυρίαρχη προσωπικότητα, εμφάνιση που σαγηνεύει, πότε ανοιχτός, πότε ένα αίνιγμα στο απόλυτο. Εδώ θα ερμηνεύσει τον Επιχειρηματία με τις δεξιές πολιτικές δράσεις και απόψεις


ΝΑΤΑΣΑ ΤΣΑΚΑΡΙΣΙΑΝΟΥ στο ρόλο της Λαμπρινής


alt


Εδώ και αν έχουμε εντυπωσιακές μεταπτώσεις στην ερμηνεία και ανατροπές. Η Κλασική μεσοαστή επαρχιώτισσα του 1957, με τον μανδύα του "Κατινισμού" που έρχεται αφενός να τακτοποιήσει το ...αυθαίρετο σπίτι της με ρουσφέτι και αφετέρου να παντρολογήσει-ξεπουλήσει την πανέμορφη κόρη της ακόμα και στα χέρια του Πλυτά. Η Ανατροπή στο σενάριο της υπόθεσης σε αφήνει άφωνο με την ερμηνεία της.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΝΤΕΣΗ στο ρόλο της νεαρής ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ


alt


Η Όμορφη νεαντική παρουσία της λαμπερής βραδιάς. Το ερωτικό "μήλο της έριδας" για πολύ κόσμο. Καλή και ζεστή ερμηνεία της νεαρής Ηθοποιού.


ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΤΣΗΣ στο ρόλο του τραγουδιστή ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΡΙΑΝΟΥ


alt


Ένας πραγματικά γοητευτικός νεαρός, με παρουσία και σκηνικό "εκτόπισμα", αποδίδει και εδώ πολύ καλά το ρόλο του όπως και πολλούς άλλους στη συγκεκριμένη σειρά.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του αριστερού ΔΡΙΓΓΑ


alt


Ακόμα μια "βαριά" παρουσία στο έργο. Επιβλητικός, σιωπηρός, με πολλά κρυμμένα χαρακτηριστικά ως δρων κομμουνιστής εκείνης της σκοτεινής εποχής, άψογος στο ρόλο και ερμηνεία του.


ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΙΧΕΛΗΣ στο ρόλο του Πολεοδόμου ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ


alt


Δεν έχουμε να ξεχωρίσουμε και εδώ σε κάτι επίσης από μια ακόμα έξοχη ερμηνεία του νεαρού Ηθοποιού. 


Επίσης στους λοιπούς ρόλους εμφανίζονται οι:


ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ως Σακαφλιάς, Γ.Γ. του Υπουργείου εσωτερικών

ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ ως ΤΖΕΝΗ ΣΑΚΑΦΛΙΑ σύζυγος

ΠΑΡΘΕΝΑ ΧΟΡΟΖΙΔΟΥ ως ΝΑΝΑ η τραγουδίστρια


alt


ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ως ΑΡΗΣ ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ, ο μπράβος του Πλυτά


alt


Επίσης ως GUEST στο έργο εμφανίζεται και ο γνωστός δημοσιογράφος ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ στο ρόλο του δημοσιογράφου που έρχεται να μελετήσει τα γενόμενα του Ξενοδοχείου.


Και τώρα είναι ώρα να αναφερθώ στην πηγή της έμπνευσης του Σεναρίου της

"ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΜΕΔΟΥΣΑΣ"


Δεν ξέρω πόσοι και ποιοι φίλες και φίλοι έχουν είτε διαβάσει είτε δει στον Κινηματογράφο το θρυλικό έργο της μεγάλης AGATHA CHRISTIE

"ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ORIENT EXPRESS"


Και εδώ είναι αυτό που ανέφερα στην αρχή της παρουσίασης. Δεν είναι μήτε κακό μήτε πνευματική κλοπή να δανειστούμε την βασική έμπνευση ενός φτασμένου συγγραφέα και πάνω της να γράψουμε κάτι παντελώς δικό μας, παντελώς ξεχωριστό, καινούργιο, με άλλες αναφορές και κίνητρα δημιούργημα.


Και αυτό ακριβώς κάνουν εδώ, με μοναδική συγκλονιστική μαεστρία, οι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ και ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ δημιουργώντας ένα συγκλονιστικό τηλεοπτικό Κινηματογραφικό έργο.


altalt


Το όλο έργο είναι ντυμένο σε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα εποχής, που κάθε της στολίδι, κάθε της ντεκόρ, κάθε ενδυματολογική της πινελιά, διακοσμητική νοοτροπία είναι και ένα έργο τέχνης.


Δεν ξέρω γιατί αλλά το έργο αυτό συνολικά, θεωρώ ότι εγκληματεί κατά του εαυτού του ως θέμα τέχνης αν κλειστεί στα αυστηρά τηλεοπτικά μέτρα. Κάλλιστα συγκροτεί μια βαρβάτη υπέροχη κινηματογραφική ταινία στην ένωση των δύο μερών.

Από την άλλη σκέφτεσαι μοιραία και λες ότι μέσα από την τηλεόραση μπήκε σε απείρως περισσότερα σπίτια, μάτια, καρδιές απ ότι αντίστοιχα θα το έκανε μέσα από τον Κινηματογράφο.

Παρ' ολα αυτά, το αριστούργημα αυτό, που το φινάλε του με βρήκε δακρυσμένο, για μένα ήταν μια υπέροχη εμπειρία.


Για όσους θέλουν υπάρχουν και τα δύο μέρη στο you tube για να τα δείτε.


altaltΣας το συνιστώ με ανεπιφύλακτη την προσωπική μου υπογραφή, ειδικά για τους εραστές των αστυνομικών noir μυθιστορημάτων.Η ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

altΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ


Το να γράψει κανείς για την Μεγάλη αυτή Ιέρεια της Ελληνικής υποκριτικής σκηνής είναι αφάνταστα δύσκολο.

Η ¶ννα Συνοδινού ήταν από τα πρόσωπα εκείνα που το πέρασμά τους σημαδεύεται από την παρουσία τους.

Στο μεγάλο "Πάνθεο" των Ελλήνων και Ελληνίδων Ηθοποιών που θεωρούνται "μορφές" στο είδος η συμμετοχή της είναι δεδομένη.


alt


21 ΝΟΕΜΒΡΗ 1927-7 ΓΕΝΑΡΗ 2016


Γεννήθηκε στο Λουτράκι της Κορινθίας και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, πλήρης ημερών και δημιουργιάς


Η Μεγάλη μας Ηθοποιός ήταν καθιερωμένη και ιδιαίτερα καταξιωμένη κύρια μέσα στο χώρο του Ελληνικού ΘΕΑΤΡΟΥ.

Ο Ελληνικός ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, θα έλεγε κανείς, στερήθηκε της μαζικής της παρουσίας καθώς την χαρήκαμε στην Μεγάλη Οθόνη μονάχα σε έξι (6) Κινηματογραφικές ταινίες, που λόγω του μικρού τους αριθμού, καθίστανται κατά κάποιο τρόπο "συλλεκτικές" για την Κινηματογραφική της σταδιοδρομία


alt


Η ¶ννα Συνοδινού ήταν το όγδοο παιδί (!!!) της οικογένειάς της με καταγωγή από την Αμοργό.

Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα και φοίτησε στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ στα 1947-1949 σε μια θυελλώδη εποχή.

Πήρε τα πρώτα της βήματα, μάζεψε θεατρικές εμπειρίες και μοιράστηκε στιγμές στη σκηνή με τεράστια ονόματα του Ελληνικού θεάτρου.

Ξεκίνησε την μεγάλη της καριέρα το 1948 στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στο έργο "ΣΙΡΑΝΟ ΝΤΕ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ" του Έντμοντ Ροστάν, σε σκηνοθεσία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΝΤΗΡΗ.

Ακολούθησαν συνεργασίες της με τους:  ΝΤΙΝΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ, ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ, ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΙΣΚΟ τους οποίους συνάντησε κατά βάση στο θέατρο ενώ οι δύο πρώτοι θριάμβευσαν στον Κινηματογράφο.


alt


Στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ γίνεται μόνιμο μέλος από το 1956 έως το 1964 θητεύοντας στο πλάι των:  ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ, ΑΛΕΞΗ ΜΙΝΩΤΗ,  ΘΑΝΟΥ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΥ με μεγάλες θεατρικές διακρίσεις με το βραβείο της "ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ".


Παντρεύτηκε το 1956 τον αθλητή του τριπλούν και έμπορο ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ο οποίος πέθανε το 2009.


Η Αριστερή και ριζοσπαστική κουλτούρα της ¶ννας Συνοδινού έπεσε πάνω στην εχθρότητα της Χούντας, η οποία και διέκοψε βίαια κάθε καλλιτεχνική της δραστηριότητα. Έκλεισε το θέατρό της του Λυκαβηττού και απαγόρευσε την έξοδό της στο εξωτερικό. Η ¶ννα Συνοδινού εργάστηκε στο διάστημα αυτό ως δακτυλογράφος στην εμπορική εταιρεία του άντρα της.


Το 1972 επανήλθε στο Θέατρο ως Ηλέκτρα στο Ηρώδειο, ανασυγκρότησε την "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ" με τον ΘΑΝΟ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟ και συνέχισε τις εμφανίσεις της μέχρι το 1975 και στο Κ.Θ.Β.Ε.


alt


Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ


Η πρώτη εμφάνιση της μεγάλης μας ηθοποιού ξεκινά το 1954 όπου πρωταγωνιστεί σε Α' Γυναικείο ρόλο στην κωμωδία του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ  

"ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ Ο ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΣ"

μαζί με τον ΝΤΙΝΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ, τον ΒΥΡΩΝΑ ΠΑΛΛΗ και την ΤΖΟΛΥ ΓΑΡΜΠΗ


alt


alt


Η δεύτερη συμμετοχή έρχεται το 1956 στην Κωμωδία του ΙΩΝΑ ΝΤΑΪΦΑ 

 "ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ" 

όπου πρωταγωνιστεί με τους:  ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟ, ΝΙΚΟ ΚΑΖΗ,  ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΥΡΑΤ, ΣΤΑΥΡΟ ΞΕΝΙΔΗ


alt


altΗ Τρίτη της συμμετοχή είναι η συγκλονιστική ταινία του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, σε Σενάριο ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ  

"Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ"

 κορυφαία ερμηνευτική στιγμή για την ίδια.

Στο πλάι των:  ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΧΑΛΗ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ,  ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ σημαδεύει με την παρουσία της μια συγκλονιστική και λατρεμένη ταινία


altaltalt


Οι μεγάλες εμφανίσεις συνεχίζονται το 1962, αυτή τη φορά με μεταφορά στον Κινηματογράφο Αρχαίου δράματος.

O TED ZARPAS σκηνοθετεί την "ΗΛΕΚΤΡΑ" του Σοφοκλή και η ¶ννα Συνοδινού ερμηνεύει με απαράμιλλη ερμηνεία την Ηλέκτρα στο πλάι του ΘΑΝΟΥ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, της ΚΑΚΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΝΑΚΗ


alt


alt


Το έργο ήταν η αντίστοιχη μεταφορά του Θεατρικού έργου, στο οποίοι έπαιξε το αντίστοιχο ερμηνευτικό δίδυμο το 1961.


Η Τελευταία στιγμή της ¶ννας Συνοδινού στον Κινηματογράφο, είναι το 1962 αυτή τη φορά σε μια Ξένη παραγωγή.


Ο Διάσημος Σκηνοθέτης RUDOLPH MATE σκηνοθετεί το:

"ΟΙ 300 ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ"


Η ¶ννα Συνοδινού ερμηνεύει την Γοργώ, ενώ στο ρόλο του Λεωνίδα είναι ο RICHARD EGAN.


alt


alt


Αυτή ήταν η μικρή δυστυχώς παρουσία της ¶ννας Συνοδινού στον Κινηματογράφο.

Ήταν από εκείνες τις Ηθοποιούς, που στη ζωή τους δεν θέλησαν να αποχωριστούν τη μεγάλη τους αγάπη, που δεν ήταν άλλη από το Θεατρικό σανίδι, στο οποίο και επέστρεψε δριμύτερη.


Από το 1974 και μετά τίμησε με την σεμνή της παρουσία την Ελληνική πολιτική σκηνή, σε μια προσωπική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος υπερέβει την ιδεολογική αντιπαλότητα που είχε με τις απόψεις της.


Είναι καθ' όλα σίγουρο ότι αν συνέχιζε στον Κινηματογράφο, θα στόλιζε με την παρουσία της περισσότερο το χώρο αλλά παρέμεινε πιστή στις ιδέες της τεχνοτροπίας της θεατρικά μέχρι το τέλος.


alt

WIM WENDERS: "ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΦΙΛΟΣ"

alt


Φίλες και Φίλοι

η PATRICIA HIGHSMITH, είναι μια από τις λατρεμένες μου εμβληματικές μορφές στο

χώρο της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας.

Το έργο της τεράστιο και ιστορικό φιγουράρει και αυτό δίπλα στο έργο άλλων μορφών του συγκεκριμένου είδους.

Ο Ήρωάς της, σε μια ιστορική Πενταλογία, είναι ο TOM RIPLEY, μια αμφιλεγόμενη μορφή Αμερικάνου που βρίσκεται μόνιμα μπλεγμένος σε διάφορες περιπέτειες με το χώρο του υπόκοσμου.


alt


Το "Παιχνίδι του RIPLEY" ένα από τα κλασικά της αριστουργήματα, γράφτηκε το 1974 και εκδόθηκε σε παγκόσμια πρώτη το 1974 στο Λονδίνο.


Λίγα χρόνια αργότερα, το εκπληκτικό αυτό μυθιστόρημα μεταφέρεται στον Κινηματογράφο από έναν πολύ μεγάλο Κινηματογραφικό δημιουργό, που έχει γράψει τη δική του σχολή πάνω στην Κινηματογραφία


WIM WENDERS"ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΦΙΛΟΣ"(DER AMERIKANISCHE FREUND)altΜια Κινηματογραφική μεταφορά που γενικά σέβεται τη δουλειά της συγγραφέως, πατάει σε μεγάλο βαθμό πάνω στην ιστορία της και ακολουθεί την ατμόσφαιρά της.

Φυσικά έχουμε τις κλασικές αλλαγές που πάντα, δυστυχώς, συνοδεύουν ανάλογες μεταφορές λογοτεχνικών έργων στη μεγάλη οθόνη αλλά το αποτέλεσμα σε γενικό βαθμό είναι μια ΕΞΑΙΡΕΤΗ ταινία που παραμένει συλλεκτική για το είδος της.


alt


ΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ


Ο WIM WENDERS, ο μεγάλος αυτός σύγχρονος Γερμανός δημιουργός, στήνει μια σύνθεση δύο κάδρων, δύο διαφορετικών κόσμων.

Αυτόν της Αμερικής, του κόσμου της, των ανθρώπων της, των αντιλήψεων και των αξιών που εκφράζουν και από την άλλη αυτόν της Κεντρικής Ευρώπης και δη της Γερμανίας.

Ο TOM RIPLEY είναι ο άναρχα λεύτερος τυχοδιώκτης, που κινείται στα όρια του νόμου, με τις δικές του αξίες και αντιλήψεις περί παρανομίας και ηθικής. Αυτός ο χαρακτήρας έρχεται να συναντήσει με τον JONATHAN ZIMMERMANN, έναν βιοτέχνη της κορνίζας, του κάδρου και του πολιτισμού κάτω από ομιχλώδης και σκοτεινές συνθήκες.

Κεντρική ιδέα η ΦΙΛΙΑ. Η αξία που συναντά ο RIPLEY σε έναν άλλον από το δικό του κόσμο, σε μια Γερμανία ενοχική, τραυματισμένη, υποταγμένη στις νόρμες και τον εθνικό διχασμό της δεκαετίας του 1970.


Με βάση αυτό το υπόβαθρο, ο WENDERS φτιάχνει ένα υπέροχο υπαρξιακό δράμα, που πατάει στα χνάρια του έργου της PATRICIA HIGHSMITH σε μια πλοκή που βήμα το βήμα σε γεμίζει άγχος, σε κάνει να φορτώνεσαι με μια τρομακτική αγωνία για την εξέλιξη κάτω από το πρωτότυπο παιχνίδι που η άλλη γωνιά του Ατλαντικού έχει στήσει στον απλό JONATHAN


alt


alt


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  WIM WENDERS


ΜΟΥΣΙΚΗ: JURGEN KNIEPER


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  ROBBY MULLER


ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  ISOLDE NIST


FILM EDITING:  PETER PRZYGODDA


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


DENNIS HOPPER στο ρόλο του TOM RIPLEY


BRUNO GANZ στο ρόλο του JONATHAN JIMMERMANN


LISA KREUZER στο ρόλο της MARIANNE ZIMMERMANN


GERALD BLAIN στο ρόλο του RAOUL MINOT


NICHOLAS RAY στο ρόλο του DERWATT


HEINZ JOACHIM KLEIN στο ρόλο του DR. GABRIEL


ANDREAS DEDECKE στο ρόλο του μικρού DANIEL


alt


ΤΟ ΘΕΜΑ


O JONATHAN ZIMMERMANN, βιοτέχνης ενός μικρού ατελιέ με κορνίζες στο Αμβούργο. Ζει με τη Γυναίκα του MARIANNE και τον νεαρό γιο τους. Πάσχει από οξεία μυελογενή λευχαιμία και οι πιθανότητες να ζήσει είναι περιορισμένες ως προς το χρόνο. Τον προσεγγίζει στο ατελιέ ένας ταλαντούχος έμπορος τέχνης και αμφιλεγόμενος Αμερικάνος, ο TOM RIPLEY, γνωρίζοντας την κατάστασή του, τον πείθει έμμεσα μέσω του Αμερικάνου RAOUL MINOT να δολοφονήσει έναν Ιταλό Μαφιόζο στο Παρίσι έναντι μεγάλης αμοιβής, η οποία θα εξασφαλίσει το μέλλον της οικογένειάς του.

Η Αποδοχή της πρότασης του MINOT εισάγει τον JONATHAN σε έναν άγνωστο για αυτόν κύκλο αίματος, εξαπάτησης με απρόβλεπτες εξελίξεις που συμπαρασύρουν τα πάντα στη ζωή του.


alt


ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΦΟΝΤΟ


Τα χρώματα του WIM WENDERS και η Φωτογραφία του ROBBY MULLER είναι πανέμορφα.

Το λιμάνι του Αμβούργου αναδεικνύει μια ανέλπιστη ομορφιά, λουσμένη στα φώτα του δειλινού, σε μια παράξενη ηρεμία σαν να κρύβει πολλά.


alt


Ο Ρυθμός της ταινίας δεν είναι γρήγορος. Ακολουθεί έναν κανονικό ρυθμό, που τις κατάλληλες στιγμές αυξάνει. Ένα μόνιμο άγχος γεμίζει σταδιακά τα πάντα. 

Έχουμε μια κλειστοφοβική σκηνοθεσία, μια σκοτεινή φωτογραφία, που όμως έχει διαλείμματα με πολύ χρώμα. Πολύ καλό μοντάζ που αναδεικνύει το ψυχογράφημα των ηρώων του.


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


alt


DENNIS HOPPER


alt


Ο Εξαίρετος Αμερικάνος Ηθοποιός είναι πραγματικά μοναδικός στο ρόλο του Τεξάνου TOM RIPLEY. Ενός Εμπόρου τέχνης, με σκοτεινό παρελθόν, με πράξεις τυχοδιωκτικές αλλά κινούμενες σε μια άλλη ηθική δεοντολογία.


alt


Η Μετάλλαξη των συμπεριφορών του DENNIS HOPPER στην ερμηνεία του ως RIPLEY τον κάνει να συναντήσει τη Φιλία...! να ζήσει εντελώς αυθόρμητα και ξαφνικά την ανθρώπινη φιλία, την οποία φτάνει ως το τέλος. Μια ερμηνεία δραματική, συγκινητική, επιβλητική.


BRUNO GANZ


Γεννημένος το 1961 ο γνωστός Ελβετός Ηθοποιός. εδώ στο ρόλο του JONATHAN JIMMERMANN του απλού βιοτέχνη οικογενειάρχη, που ξαφνικά στη ζωή του αλλάζουν τα πάντα σε έναν εφιάλτη που δεν λογάριασε ποτέ


alt


Ερμηνεία άψογη. Είναι στιγμές που νιώθεις να συμπάσχεις με αυτόν τον άνθρωπο σε αυτό που ζει. Βλέπεις το βλέμμα του, την πάλη που γίνεται μέσα του, τα αδιέξοδα, τους φόβους.

Εξαιρετικός


alt


LISA KRAUZER


Η Γερμανίδα Ηθοποιός ερμηνεύει εδώ την MARIANNA ZIMMERMANN, τη σύζυγο του JONATHAN.


alt


Ερμηνεία από αυτές που κάποιος χαρακτηρίζει "σιωπηρή". Παρακολουθεί τη πορεία του άντρα της. Σοκάρεται σαν αντιλαμβάνεται που έχει εμπλακεί. Αντιδρά, οδηγεί την οικογένειά της σε ρήξη. Αλλά είναι εκεί τελικά, αντιλαμβανόμενη το ότι μπορεί να βοηθήσει, να σώσει.

Όλες αυτές οι μετατροπές αποδίδονται με πολύ καλό τρόπο σε μια ερμηνεία άψογη.


alt


Μπορεί η KRAUZER να μην έχει αυτό το φινετσάτο το Αμερικάνικο ή το Ιταλικό. Μπορεί να μην μεταδίδει καυτό ερωτισμό αλλά πρώτα απ' όλα είναι Γυναίκα και Μητέρα, έχει τη δύναμη του εσωτερικού της κόσμου να δηλώνει φωναχτά "παρών"


alt


GERALD BLAIN 


Ο Γάλλος ηθοποιός στο ρόλο του RAOUL MINOT, του ανθρώπου που πιέζει και σπρώχνει τον JONATHAN στην παρανομία, μετατρέποντάς τον σε εκτελεστή ενάντια στη Μαφία.


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Οι διακρίσεις της ταινίας ήταν σημαντικές στα παγκόσμια Κινηματογραφικά δρώμενα.


6 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 3 Υποψηφιότητες


Ανάμεσά τους:


Τρία βραβεία Γερμανικού φεστιβάλ Κινηματογράφου , Βραβείο SAN JORDI FESTIVAL ερμηνείας για τον BRUNO GANZ.

Υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα Βενετίας


altalt


Ένα ακόμα σχόλιο για την υπέροχη Μουσική της ταινίας από τον JURGEN KNIEPER

Ακολουθεί με τρόπο άψογο το κλίμα της ταινίας ιδιαίτερα προς το μεγάλο φινάλε.


alt


Μια εξαιρετική δραματική ταινία από αυτές που ξεχωρίζουν στο είδος της.

Ένας WENDERS που δημιουργεί κάνοντας και τέχνη και Κοινωνιολογία.

Ένα θέμα από εκείνα της μεγάλης συγγραφέως, PATRICIA HIGHSMITH, που σε ταράζουν.

Χαρακτήρες που σε εκπλήσσουν, καταστάσεις που σε σοκάρουν για το πόσο ξαφνικά και απλά μπορεί η καθημερινή απλή σου ζωή να μετατραπεί σε έναν ζοφερό εφιάλτη.


altaltalt

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Φίλες και Φίλοι

στο 2ο θέμα της νέας μας χρονιάς αλλάζουμε λίγο χώρο.

Έχουμε καιρό να μιλήσουμε για ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ FESTIVALS.

Να κάνουμε δηλαδή μια στάση στις διοργανώσεις εκείνες που έχουν αντικείμενό τους τον Κινηματογράφο, την ανάδειξη της παραγωγής του και των συντελεστών του.


Σήμερα λοιπόν θα σταθούμε σε ένα Κινηματογραφικό FESTIVAL "εντός των τοιχών".

Μέσα δηλαδή στην Πατρίδα μας.


Πάμε λοιπόν να δούμε και να πούμε λίγα λόγια για το


ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


"ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ"


ATHENS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL


(A.I.F.F.)


όπως είναι καταξιωμένο στην Διεθνή γλώσσα των αντίστοιχων διοργανώσεων


alt


Στην επίσημη ιστοσελίδα του εδώ:μπορούμε να αντλήσουμε όσες πληροφορίες και στοιχεία μας ενδιαφέρουν να πλουτίσουμε τη γνώση μας


alt


Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια γενικά πράγματα για τη διοργάνωση και να έχουμε μια σφαιρική ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΑ


Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας με την επωνυμία "ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ" ιδρύθηκε από την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία:  ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ του 1995 και έκτοτε συνεχίζει τη λειτουργία του αδιάκοπα με μεγάλη επιτυχία.


Σκοπός του είναι να αναδείξει τον Ποιοτικό ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και τις καλύτερες ταινίες της κάθε σαιζόν. 

Έτσι το Ελληνικό Κοινό μπορεί να γνωρίσει τον Ανεξαρτητο Αμερικάνικο, Ευρωπαϊκό και γενικά Παγκόσμιο Κινηματογράφο.


alt


ΤΟ ΚΟΙΝΟ του ΦΕΣΤΙΒΑΛ


Οι στατιστικές της διοργάνωσης αναδεικνύουν ότι αυτό αποτελεί πόλο έλξης για ένα δυναμικό κοινό ως εξής:


ΗΛΙΚΙΑΚΑ:  Το 42% είναι νέοι 17-24 ετών, το 55% είναι στην ομάδα 25-44 ετών

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΦΥΛΟΥ:  Το 64% είναι άντρες και το 36% γυναίκες

ΜΟΡΦΩΣΗ: Το 67% είναι τριτοβάθμιας γνώσης

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:  Το 6% είναι κάτοικοι εκτός Αθήνας που έρχονται αποκλειστικά για τη διοργάνωση και τις προβολές της


altΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ του FESTIVAL


Το FESTIVAL χωρίζεται στα εξής τμήματα:


 • ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ:   Εδώ επιλέγονται οι ταινίες με συγκεκριμένα κριτήρια, ταινίες που αποτελούν τις πρώτες τρεις δημιουργίες ενός Σκηνοθέτη και επίσης είναι Πανελλήνια πρεμιέρα. Σκοπός είναι να αναδειχθεί το καινούργιο ταλέντο.
 • ΜΟΥΣΙΚΗ και ΦΙΛΜ-ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ: Πολύ δημοφιλές τμήμα. Εδώ αναζητούνται μουσικές τάσεις καινούργιες σε ετερόκλητα είδη. Επίσης τιμώνται μεγάλες πτυχές της μουσικής ιστορίας. Εδώ εντάσσονται και τα καλύτερα ντοκυμανταίρ της χρονιάς. Συνδυασμός δηλαδή Μουσικής και Κινηματογράφου.
 • ΠΑΝΟΡΑΜΑ: Εδώ έχουμε τα ...πάντα από τον παγκόσμιο Κινηματογράφο. Επιλογή ταινιών από κάθε γωνιά της Γης που έχουν διακριθεί σε διάφορα μεγάλα φεστιβάλ και νέες ανακαλύψεις. 
 • ΕΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ-ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ: Εδώ έχουμε το τμήμα με τις ταινίες ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ Ελληνικής παραγωγής.
 • ΜΟΥΣΙΚΗ και ΦΙΛΜ Εκτός Διαγωνισμού:  Οι δημιουργίες που είναι αξιόλογες αλλά δεν πληρούν τους διαγωνιστικούς όρους.
 • ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:  Η Ανάδειξη της πραγματικότητας μέσα από τα σχετικά φιλμ του είδους
 • ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ:  Εδώ έχουμε δημιουργίες ταινιών πολύ τολμηρές, με ταλέντο και φαντασία. Ταινίες ακραίες σε θεματολογία, μορφή και θα τις χαρακτήριζε κανείς πειραματικές.
 • ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ: Εδώ έχουμε μια πρόσκληση στο κοινό των ξενύχτηδων. Μεταμεσονύχτιες προβολές ταινιών τρόμου, ρετρό, Ασιατικές, Αμερικάνικες. Ένα ιδιαίτερο χρώμα στο φεστιβάλ.
 • ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ:  Εδώ έχουμε τις μεγάλες πρεμιέρες των ταινιών εκείνων που θα δούμε την ερχόμενη σαιζόν. Μεγάλες δημιουργίες, υποψήφιες για βραβεία και μεγάλη εμπορική αναγνώριση.
 • ΜΙΚΡΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ:   Επιλογή των καλύτερων ταινιών Μικρού μήκους ή animation που έχουν βραβευθεί στα μεγάλα φεστιβάλ.
 • ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ:  Κάθε χρόνο προβάλλονται και γίνονται αφιερώματα σε κλασικές ταινίες που αποτελούν ιστορία στον Κινηματογράφο. Επίσης γίνονται αφιερώματα σε ανερχόμενους δημιουργούς και σε δημιουργούς άγνωστους στο ευρύ Ελληνικό Κοινό.


alt


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ του ΦΕΣΤΙΒΑΛ


Για να ρίξουμε μια ματιά στα ΒΡΑΒΕΙΑ που έχει θεσμοθετήσει το Φεστιβάλ


 • "ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ" Απονέμεται στον Σκηνοθέτη της πιο τεχνικά και αισθητικά άρτιας ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος.
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ της ΠΟΛΗΣ των ΑΘΗΝΩΝ:   Αναμνηστική πλακέτα στην ταινία με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε στο πρώτο βραβείο
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ:  Τιμητική πλακέτα στην ταινία που επιλέγει το κοινό του φεστιβάλ με τις καθημερινές του ψηφοφορίες
 • ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ:  Είναι μια σειρά βραβείων σε τρεις κατηγορίες για την καλύτερη ταινία, Σκηνοθεσία και Σενάριο των νέων κινηματογραφιστών
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:  Στον καλύτερο Έλληνα σκηνοθέτη της χρονιάς που πέρασε από την προηγούμενη διοργάνωση για νέα εμφάνιση
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΑΝΤΡΑ-ΓΥΝΑΙΚΑ:  Πρώτη συμμετοχή σε ταινία στην περίοδο ενός έτουςaltΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ του ΦΕΣΤΙΒΑΛ


Την διοργάνωση έχει η Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών σε συνεργασία με το περιοδικό "CINEMA"

Πρόεδρος είναι η Μαρία Μπόμπολα


Αυτό Φίλες και Φίλοι είναι το Προφίλ του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών "ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ" που διοργανώνεται με επιτυχία, κάθε Φθινόπωρο, τα τελευταία χρόνια σε κεντρικούς Κινηματογράφους των Αθηνών προσπαθώντας και αυτό με τη σειρά του να ενώσει τις "δυνάμεις" του στην Προβολή της Κινηματογραφίας και της τέχνης της στα καλλιτεχνικά δρώμενα.

BILLY WILDER: "Η ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ" (THE APARTMENT)

Το είδος της Κινηματογραφικής COMEDY, δηλαδή της κλασικής

Αισθηματικής κωμωδίας, θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο σε όλα τα επίπεδα σύλληψης και

παρουσίασής του.

Τόσο σε επίπεδο Σεναρίου, τόσο σε επίπεδο Σκηνοθεσίας, τόσο σε επίπεδο Θέματος, όσο επίσης και σε επίπεδο Ερμηνειών από τους Ηθοποιούς.


Ο Μεγάλος Κινηματογραφικός δημιουργός BILLY WILDER, όπως έχουμε παρουσιάσει και 

εδώ:  Billy Wilder: Ο Θρυλικός σκηνοθέτης των μεγάλων comedies

είναι ο κατ' εξοχή μαίτρ του συγκεκριμένου αυτού είδους της δραματικής ή αισθηματικής κωμωδίας στον κλασικό Αμερικάνικο Κινηματογράφο.


Θα ξεκινήσουμε λοιπόν, φίλες και φίλοι, το 2016 με μια ξακουστή, υπέροχη

ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ, που η τεράστια επιτυχία της ενέπνευσε ολάκερες γενιές θεατρικών και κινηματογραφικών συγγραφέων


alt


BILLY WILDER"Η ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ"


(THE APARTEMENT)


Πρεμιέρα:  16 Σεπτέμβρη 1960 στη Γαλλία


alt


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΣΕΝΑΡΙΟ:  BILLY WILDER & I.A.L. DIAMOND

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  BILLY WILDER


ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  FORREST BUTLER & IRENE CAINE

SET DECORATION:  EDWARD BOYLE

ART DIRECTION:  ALEXANDRE TRAUNER

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  JOSEPHE LASHELLE

ΜΟΥΣΙΚΗ:  ADOLPH DEUTSH


altalt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


JACK LEMMON στο ρόλο του C.C. BAXTER

SHIRLEY MACLEINE στο ρόλο της FRANK KUBELIK


FRED MACMURREY στο ρόλο του JEFF SHELDRAKE


RAY WALSTON στο ρόλο του JOE DOBISCH

JACK KRUSCHEN στο ρόλο του γιατρού DREYFUSS

DAVID LEWIS στο ρόλο του AL KIRKEBY

HOPE HOLIDAY στο ρόλο της Miss MARGIE MACDOUGALL

JOAN SHAWLEE στο ρόλο της SYLVIA

NAOMI STEVENS στο ρόλο της Mrs. MILDRED DREYFUSS

EDIE ADAMS στο ρόλο της Miss OLSEN


alt


ΤΟ ΘΕΜΑ


Ο Κοινωνικός και εργασιακός περίγυρος μιας σύγχρονης Αμερικάνικης Ασφαλιστικής εταιρείας.

Ένας κλασικός ουρανοξύστης στην Νέα Υόρκη, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι-υπάλληλοι, ταξινομημένοι σαν μικρά ομοιόμορφα ποντικάκια δουλεύουν χωρίς χώρο, χωρίς ανάσα, στιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο προσπαθώντας είτε να επιβιώσουν είτε να ανελιχθούν χρησιμοποιώντας τα πάντα.

Από το κλασικό γλύψιμο μέχρι την σεξουαλική εξάρτηση.

Εικόνες επιχείρησης, από το μακρινό 1960, που κουμπώνουν απόλυτα με τις σημερινές εικόνες τραπεζικών ή άλλων εταιρειών υπηρεσιών που στο μόνο που διαφέρουν είναι ο αριθμός των απασχολούμενων "ποντικιών".


Σε αυτόν τον μύθο επίσης της δήθεν σεξουαλικής απελευθέρωσης, η Αμερικανίδα σύζυγος είναι ένα απλό ντεκόρ για να μεγαλώνει τα παιδιά στο σπίτι και ερωμένη στην γκαρσονιέρα και στο ξενοδοχείο για να του ικανοποιεί τις ηδονικές ανάγκες του άντρα της.


Ένας άκρως καταγγελτικός BILLY WILDER, για την δήθεν σεξουαλική απελευθέρωση του 1960, για την δήθεν "αξιοκρατία" του ...ιδιωτικού τομέα, η οποία περνάει από τα βίτσια, τα ραντεβού και τις ηδονές του εκάστοτε προϊστάμενου έως γενικού διευθυντή.


Και μέσα σε αυτήν την τραγικότητα, αυτός ο μεγάλος συγγραφέας και σκηνοθέτης, κατορθώνει να βγάλει και χιούμορ, και γέλιο, και γκάφες, και κωμωδία.

¶λλωστε αυτό δεν είναι το είδος της COMEDY ;

Ένας κλαυσίγελος όπως η ίδια η ζωή.


alt


Η ΥΠΟΘΕΣΗ της "ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑΣ"


Ο C.C.BAXTER είναι ένας γλυκύτατος απλός υπάλληλος μιας τεράστιας ασφαλιστικής εταιρείας.

Εργένης, όμορφος, άτσαλος, αφελής, προσπαθεί να "καλοπιάσει" τους προϊσταμένους του στην Εταιρεία για να διεκδικήσει έναν ...υψηλότερο όροφο στην επιχείρηση, μετατρέποντας τη ενοικιαζόμενη γκαρσονιέρα του σε μέρος συνάντησης ερωτικών ραντεβού των συναδέλφων του.

Η Ζωή του μετατρέπεται σε ένα κωμικοτραγικό μαρτύριο μην μπορώντας να εξασφαλίσει την ιδιωτική του ηρεμία, μετατρέποντάς τον περισσότερο σαν ...ατζέντη ερωτικών παράνομων ραντεβού παρά υπάλληλου ασφαλιστικής.

Όμως αυτό του αποφέρει την μικρή επαγγελματική του ανέλιξη μέχρι που συναντά την γοητευτική FRAN KUBELIK, το κορίτσι του ασανσέρ. Ένα κορίτσι που θα καταστεί καταλύτης της ζωής του.

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, ο "λαμπερός" JEFF SHELDRAKE αντιλαμβάνεται την ιστορία με την γκαρσονιέρα και καλεί τον BAXTER να την .....χρησιμοποιήσει και ο ίδιος για την ερωμένη του, οδηγώντας τον τρομοκρατημένο BAXTER πλέον σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.

Η Ζωή όμως, Ο ΕΡΩΤΑΣ πάνω απ όλα, το κλασικό μπλέξιμο μιας ΚΩΜΩΔΙΑΣ θα οδηγήσει σε ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ και ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.


alt


Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ


Ο BILLY WILDER δίνει στην "ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ" έναν ρυθμό που ολοένα αποκτά στοιχεία μπερδέματος, αγωνίας, αδιεξόδων, τρελών καταστάσεων.

Διαχειρίζεται με μοναδικό τρόπο τα εμφανή πλην όμως κρυφά ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της ιστορίας του, την λούζει στο χιούμορ, διαλύει τον παλμό της εποχής, περνάει "γενεές δεκατέσσερις" τις αρχές της Αμερικάνικης κοινωνίας του 1960 και στήνει ένα σενάριο και φυσικά σκηνοθετικό ρυθμό που διαπραγματεύεται πάρα πολλά και σημαντικά πράγματα.


O BILLY WIDLER έχει στόχο μεν να περιγράψει έστω και κωμικά τα στοιχεία μιας εφιαλτικής κοινωνίας αλλά από την άλλη δίνει στον ΕΡΩΤΑ τη δύναμη ΚΡΙΤΗ και ΡΥΘΜΙΣΤΗ των πάντων.


alt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Η "ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ" αναδεικνύει δύο τεράστιες μορφές Ηθοποιών στο βασικό πρωταγωνιστικό δίδυμο.

Δεν είναι άλλες από τον ανεπανάληπτο  JACK LEMMON, που έχει και το ρόλο του C.C.BAXTER.

Στα 35 του χρόνια τότε ο μεγάλος Ηθοποιός, έχει έναν από τους μεγαλύτερους ίσως και τον καλύτερο ρόλο της λαμπρής του καριέρας.


alt


Γλυκύτατος, τρομαγμένος, με το ....χρυσό κλειδί του δικού του διαμερίσματος ανά χείρας σε έναν ...πλειστηριασμό ραντεβού. Αντιμέτωπος με τα σχόλια, τις παρατηρήσεις, τη γκρίνια των γειτόνων του, οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι είναι ένας ακόρεστος εραστής.

Ένας απλός άνθρωπος, που όμως, η αληθινή αγάπη, ο Έρωτας, θα τον μετατρέψει στον άνθρωπο με τη στιβαρή ακλόνητη προσωπικότητα που θα έρθει η στιγμή που θα πάρει τις μεγάλες του αποφάσεις.


Η Ανεπανάληπτη SHIRLEY MACLEINE στην άνοδο της μεγάλης της καριέρας, ερμηνεύοντας την γλυκύτατη ερωτεύσιμη FRAN KUBELIK


alt


Στα 26 της χρόνια τότε, ερμηνεύει μια γλυκύτατη υπάλληλο, η οποία πέφτει θύμα των ορέξεων αλλά και των όμορφων παραμυθιών που πλέκει το μεγάλο αφεντικό, που, όπως όλα σχεδόν τα μεγάλα αφεντικά, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να παίζει επαίσχυντα με το κορμί της και τη συντροφιά της.

Υπέροχη ερμηνεία, άλλοτε τραγική, άλλοτε γλυκιά, άλλοτε χαριτωμένη, από μια τεράστια Ηθοποιό.


O FRED MACMURREY στο ρόλο του γοητευτικού ισχυρού και πανούργου μεγάλου στελέχους της εταιρείας, του JEFF SHELDRAKE.


alt


Παραδομένος και βολεμένος στις "αρχές" και συνήθειες του κόσμου του, μια χαρά με τη γυναίκα μου βολεμένος, μια χαρά και με την ερωμένη να περνάω την ώρα μου πουλώντας της έρωτα και μεγάλα όνειρα. Εξαίρετη ερμηνεία από τον μεγάλο ηθοποιό, που άλλωστε έχει κεκτημένα τα μεγάλα και ακριβά του διαπιστευτήρια από προηγούμενες μεγάλες ερμηνείες του.


alt


Όλες επίσης οι άλλες ερμηνείες των υποστηρικτικών ρόλων είναι εξαίρετες με τα ονόματα των ηθοποιών που ήδη αναφέραμε.

Προσωπικά θεωρώ ότι ξεχωρίζει η ερμηνεία του 38χρονου τότε Καναδού JACK KRUSCHEN στο ρόλο του Dr. Dreyfuss, που ....απελπισμένος βρίσκεται αντιμέτωπος με τα αναπάντεχα δρώμενα στην γκαρσονιέρα του, κατ' εκτίμηση ανεξάντλητου εραστή, γείτονά του.


alt


Κάλλιστα για να κάνουμε τις αντίστοιχες μεταφορές και συγκρίσεις, το έχει και εμφανισιακά άλλωστε, θα έλεγα ότι είναι ο δικός μας ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ. Εξαίρετος με ταπεινή έκφραση


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η "ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ" δικαιωματικά έτυχε σαρωτικής παγκόσμιας αναγνώρισης και διάκρισης από τα Κινηματογραφικά Φεστιβάλς και διοργανώσεις.


Συνολικά έχει τιμηθεί με 19 Διεθνή Βραβεία και ακόμα 8 Υποψηφιότητες.


Αναλυτικά θα πούμε ότι η ταινία ήταν Υποψήφια για ΟΚΤΩ (Cool OSCAR με τα οποία τιμήθηκε με ΠΕΝΤΕ (5) από αυτά:
 • OSCAR Σκηνοθεσίας για τον Billy Wilder, Σεναρίου για τους δύο σεναριογράφους, Φωτογραφίας, Art direction & Decoration, Film Editing
 • ΥΠΟΨΗΦΙΑ OSCAR Καλύτερου Α' Αντρικού & Γυναικείου ρόλου, Υποστηρικτικού ρόλου για τον JACK KRUSCHEN, Κινηματογράφιση και Ήχος
 • ΤΡΕΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΗΠΑ (Α' Αντρικός & Γυναικείος ρόλος και Φωτογραφία)
 • ΤΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ BAFTA (Καλύτερη ταινία, Α' Αντρικός και Γυναικείος ρόλος)
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ για την SHIRLEY MACLEINE

alt


alt


Η "ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ" λοιπόν αγαπητές φίλες και φίλοι, θεωρείται και είναι μια από τις καλύτερες ταινίες που ανέδειξε ο Κινηματογράφος και ξεχωρίζει τόσο συλλογικά όσο και ειδικότερα σε κάθε συντελεστή.


Κάλλιστα δίπλα μας θα μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια "γκαρσονιέρα" που αποτελεί και το "πεδίο μάχης" ενός ιδιότυπου αγώνα που δίνει η προσπάθεια ανέλιξης στη ζωή μας, η αναζήτηση προσωπικών μας στιγμών ευτυχίας, η εκμετάλλευση του έρωτα, η εμπορευματοποίησή του.


altalt


Η "ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ" είναι μια ταινία που οφείλετε στον εαυτό να την δείτε.

Και για να την απολαύστε γελώντας και ίσως κάπου-κάπου κρυφοδακρύζοντας σκεπτόμενοι.

Και για να αφεθείτε στο χιούμορ της αλλά και στη φρεσκάδα της.

Θαρρώ ότι καλύτερο για ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΑΙΝΙΩΝ μέσα στο 2016...


Προλάβετε να την δείτε με Ελληνικούς υπότιτλους ελεύθερα εδώ:

CINEFIL: 2016 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ

alt


Φίλες και Φίλοι

μια ακόμα χρονιά γέρνει στο κάλεσμα του χρόνου.

Μια χρονιά που και αυτή προστίθεται στις τελευταίες γκρίζες χρονιές που επέλεξαν και επέβαλαν οι άρχοντες στον τόπο, στο Λαό και στην Κοινωνία μας.


Παρ' όλα αυτά, ο άνθρωπος, πλάσμα δημιουργικό σαν θέλει, θετικό σαν το αποφασίσει, αγωνιστικό και ανατρεπτικό σαν το πιστέψει, είναι εκείνος που κρατάει στο χέρι του τα κλειδιά της Ιστορίας και των Ονείρων του.


alt


Περάσαμε μαζί εδώ μια ολάκερη χρονιά. 

Το 2015 στάθηκε ιδιαίτερα γόνιμο και δημιουργικό για το CINEFIL.

Mε οδηγό και συμπαραστάτη τη δική σας αγάπη, συμμετοχή και παρουσία,

Δεκάδες θέματα ανέβηκαν στη χρονιά που πέρασε.

Κάποια από αυτά γνώρισαν το δικό σας ξέχωρο ενδιαφέρον με την αναγνωσιμότητά τους να αποδεικνύει του λόγου το αληθές:


 • ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ "ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ"
 • "Ο ΚΥΡ ΓΙΩΡΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ" ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΟΥ ΦΙΝΟΥ
 • ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ
 • MEL GIBSON:  "ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ"
 • ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ: Η ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ...ΑΣΧΗΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
 • ΠΟΠΗ ΛΑΖΟΥ: Ο ΠΙΟ ΓΛΥΚΟΣ ...ΓΕΡΜΑΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ COMEDY
 • LAURA ANTONELLI: ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
 • ADELE EXARCHOPOULOS: ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
 • ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΡΟΛΟΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ, το 11ο ΜΕΡΟΣ
 • ΛΙΛΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ: ΑΥΛΑΙΑ

Ενδεικτικά κάποιες αναρτήσεις που μέσα στο 2015 κράτησαν ψηλά το ενδιαφέρον σας από άποψη ανάγνωσης.


alt


Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, για αυτό το όμορφο ταξίδι και μέσα στο 2015.

Χωρίς εσάς όλα τούτα κενά περιεχομένου.


Μπροστά μας ξεκινάει μια καινούργια χρονιά.


2016


alt


Να διατηρήσουμε το πάθος μας για ζωή. Την αγάπη μας για Τέχνη.

Την Αλληλεγγύη μας στον ¶νθρωπο.

Να συνεχίσουμε το όμορφο ταξίδι στον κόσμο της Έβδομης Τέχνης


Να ευχηθώ ολόψυχα σε όλες και όλους


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


2016 Όνειρα


Μια μεστή Κινηματογραφική Χρονιά, τη συνέχεια του ταξιδιού μας στον ονειρικό κόσμο της Μεγάλης Οθόνης.


alt


Ευχές για όλες και όλους λοιπόν...


altΚΑΛΑ ...ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στο CINEFIL

Φίλες και Φίλοι,

Μικροί και Μεγάλοι...

Σημαίνουν σε λίγο τα Φετινά μας Χριστούγεννα

Μια μέρα και ένα βίωμα ξεχωριστό, που πρέπει να είναι μεγάλο και φωτεινό για μια σειρά λόγους, που λίγο ή πολύ όλοι κατανοούμε μέσα μας.


alt


Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος το CINEFIL σας δίνει το δικό του Χριστουγεννιάτικο Θέμα, που φυσικά δεν είναι άλλο από Κινηματογραφικές ταινίες με γιορτινή άμεση ή έμμεση αναφορά.

Τα φετινά λοιπόν Χριστούγεννα διάλεξα για σας δύο Ταινίες.

Και για να μην έχετε παράπονο στέκονται η μία απέναντι από την άλλη χρονολογικά καθώς τις χωρίζει αυτό που ονομάζουμε χρόνος.


Ελάτε λοιπόν παρέα, γιορτινά, ζεστά, ανθρώπινα, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με δύο ταινίες:


"NOEL"   του 2004


"MIRACLE ON 34th STREET" του 1947


Δύο ταινίες λοιπόν εξαίρετες, γεμάτες ανθρωπιά, αισθήματα που σημαδεύουν δύο κατ΄αντιδιαστολή χρονικές περιόδους.

Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε από τα νεώτερα χρόνια.

Απολαύστε τες και Καλή σας Διασκέδαση


@@@@@@@@@@@@@@@@@@


"NOEL"


31 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2004


alt


Η Πρώτη μας επιλογή για τα Χριστούγεννα είναι μια βαθιά ανθρώπινη, απλή, τρυφερή ιστορία με φόντο τα Χριστούγεννα στην Νέα Υόρκη.


Πάνω στο Σενάριο του:  DAVID HUBBARD


σε ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του ΙταλοΑμερικάνου CHAZZ PALMINTERI


alt


στήνεται μια τρυφερή ανθρώπινη ιστορία την παραμονή των Χριστουγέννων.


Όλοι οι δρόμοι της Νέας Υόρκης είναι στολισμένη και η Πόλη έχει φορέσει τα γιορτινά της για να υποδεχτεί τη μεγάλη γιορτή. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς κρύβουν οι άνθρωποι που βηματίζουν πάνω κάτω στους δρόμους και τα σοκάκια της.

Έτσι με αυτό το όμορφο φόντο θα παρακολουθήσουμε τις Ιστορίες ΤΡΙΩΝ διαφορετικών Ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δική τους σκληρή καθημερινότητα.


alt


 • H ROSE COLLINS, μια επιτυχημένη εκδότρια, ώριμη όμορφη γυναίκα, θέλει να περάσει τις γιορτές στο Νοσοκομείο δίπλα στην κατατονική κατάκοιτη Μητέρα της που πάσχει από Αλτσχάϊμερ.
 • Ο MIKE RILEY, νεαρός αστυφύλακας σχεδιάζει να περάσει τις γιορτές με την όμορφη αρραβωνιαστικά του, την NINA VASQUEZ αλλά η παθολογική του ζήλια προκαλεί μεγάλα θέματα στη σχέση τους.
 • Ο Μικροαπατεώνας JULES CALVERT, αναπολεί τα Χριστούγεννα των παιδικών του χρόνων, προσπαθώντας να το αναβιώσει. 

Οι δρόμοι αυτών των ανθρώπων θα συναντηθούν και μια σύντομη επαφή τους, θα οδηγήσει στον καθένα στην ανακάλυψη της αλήθειας για να βρουν την πολυπόθητη κάθαρση στα αδιέξοδα της ζωής τους.


altΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Στο καστ των ερμηνειών είναι αξιόλογοι Ηθοποιοί, που ο καθένας αφήνει το δικό του προσωπικό στίγμα, αταίριαστοι στην αρχή, αρμονικά συνθετικά στη συνέχεια όμως


SUSAN SARANDON στο ρόλο της ROSE COLLINS


PENELOPE CRUZ  στο ρόλο της NINA VASQUEZ


PAUL WALKER στο ρόλο του MIKE RILEY


ALAN ARKIN στο ρόλο του ARTIE


MARCUS THOMAS στο ρόλο του JULES CALVERT


DANIEL SUNJATA στο ρόλο του MARCO


CHAZZ PALMINTERI στο ρόλο του ARIZONA


JOHN DOMAN στο ρόλο του DR. BARON


Καταλυτικός και λαμπερός ο ROBIN WILLIAMS σε ένα ρόλο μικρό αλλά κλειδί, αυτόν του Ιερέα CAHRLY BOYD


alt


ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΜΟΥΣΙΚΗ:  ALAN MENKEN


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  RUSSELL CARPENTER


ART DIRECTION:  ANDRE CHAMBERLAND


ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  RENEE APRIL


alt


Το "NOEL" θα μπορούσε να πει κανείς άνετα ότι ναι μεν δεν είναι αυτό που ονομάζουμε "βαρύ κινηματογραφικό χαρτί", με εκπλήξεις, ανατροπές αλλά είναι ένα απλό, ρεαλιστικό, βύθισμα στον απλό καθημερινό κόσμο ανθρώπων μιας κλασικής μεγαλούπολης.

¶νετα θα έλεγε κανείς ότι παραδίδει μαθήματα Ευσπλαχνίας και Υπομονής όσο και Ανθρωπιάς θα πρόσθετα.


alt


alt


Η Ματιά του Σκηνοθέτη CHAZZ PALMINTERI έχει μια σαφέστατη γλυκιά μελαγχολική διάθεση.

Σαν όλη η Πόλη φεγγοβολεί και σαν έρχεται η μεγάλη νύχτα της γιορτής, η νύχτα των Χριστουγέννων, η κάμερά του εμβαθύνει στην άλλη ματιά των ανθρώπων. Όχι στη γιορτινή αλλά στην προβληματική καθημερινότητα της ζωής τους, είτε αφορά αδιέξοδα στις σχέσεις τους, είτε μυστήρια που τους αναζητούν, είτε κρίσιμες στροφές στις αποφάσεις τους.


Η Πρόσκαιρη συνάντησή τους μέσα στην διαπλοκή των ιστοριών θα τους φέρει έτσι που τα αδιέξοδα να πέσουν, νέοι δρόμοι να φανούν, όχι με το κλασικό πανηγυριτζίδικο happy end που θα περίμενε κανείς αλλά με ένα νέο δύσκολο δρόμο που έχουν να διαβούν με καλύτερες όμως προοπτικές σαφώς.


altalt


Οι ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ των Ηθοποιών είναι εξαιρετικές.


Κορυφαία η ερμηνεία της μεγάλης SUZAN SARANDON σε ρόλο που θα έλεγε κανείς "διευθύνει" το τιμόνι της ταινίας. Γυναίκα, μόνη, γοητευτική, φορτωμένη προβλήματα, δίνει μια υπέροχη ερμηνεία στην ROSE. Με αξιοπρέπεια, με συγκρατημένη συγκίνηση, με εσωτερικό πάθος. Μοναδική...!


H PENELOPE CRUZ, όμορφη, λαμπερή, νέα, γεμάτη πάθος, ενθουσιασμό, πειστική. Αγαπάει αλλά συνάμα δεν διαπραγματεύεται τη λευτεριά της. 

Ο PAUL WALKER, ο νεαρός αστυνομικός, πολύ καλός στο ρόλο του, χωρίς τις περιττές "Αμερικανιές", μεστός και ώριμος.

Ο ALAN ARKIN σε ένα παράξενο και ιδιαίτερο ρόλο εξαίρετα πειστικός και αυτός και θα λέγαμε συγκινητικός.

Ο ROBBIN WILLIAMS, τι να πει κανείς για τον μεγάλο αυτό Ηθοποιό, μεγάλος έστω και από μια μικρή εμφάνιση ως guest θα λέγαμε. Συγκλονιστικός και καθοριστικός.

Μαζί και οι λοιποί:  MARCUS THOMAS, JOHN DOMAN και οι άλλες συμμετοχές


altalt


Μια απλή, ανθρώπινη, γεμάτη συναισθήματα ταινία με φόντο μια όμορφη στολισμένη Χριστουγεννιάτικη Νέα Υόρκη


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Σειρά για να κλείσουν τα φετινά μας Κινηματογραφικά Χριστούγεννα είναι τώρα να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο.

Σε μια ταινία που ενσάρκωσε ένα όμορφο όνειρο στη Μεγάλη Οθόνη


Στις 2 Μάη 1947, η VALENTINE DAVIES γράφει και ο

GEORGE SEATON κάνει το Σενάριο και Σκηνοθετεί το:"ΘΑΥΜΑ στην 34η ΛΕΩΦΟΡΟ"("MIRACLE ON 34th STREET)


alt


Το διαχρονικό θέμα της όμορφης Ιστορίας του ¶η-Βασίλη ξαναζωντανεύει στην τρυφερή αυτή Κινηματογραφική δημιουργία, που είναι γεμάτη από την παιδική και ανθρώπινη αθωότητα ή αν θέλετε αφέλεια να αφεθεί κανείς στην πίστη, στο όνειρο, να του δώσει χαρακτηριστικά οντότητας πραγματικής, να το κάνει να είναι.


alt


Ένας συμπαθέστατος Γεράκος, ο KRIS KRINGLE, προσλαμβάνεται σε ένα μεγάλο Κατάστημα πώλησης παιχνιδιών τις μέρες των Χριστουγέννων για να αναπαραστήσει τον ¶η-Βασίλη, από την DORIS WALKER.

H μικρή κόρη της, η SUSAN είναι από τα παιδιά που η Μητέρα της, χωρισμένη, μεγαλώνει χωρίς την πίστη στον ¶η-Βασίλη και γενικά στον κόσμο των παραμυθιών.

Ο Γεράκος, με την παρουσία του και αυτό που μεταδίδει στους επισκέπτες του μαγαζιού δίνει πολύ μεγάλη έκταση στην αγάπη που αποκτά μέσα στον κόσμο, προκαλώντας το μένος ενός μισερού ψυχίατρου, ο οποίος τον παραπέμπει ως ψυχοπαθή στο Δικαστήριο ζητώντας μέτρα εναντίον του.

Δικηγόρος υπεράσπισης αναλαμβάνει ο φίλος της DORIS, FRED GAILEY.

Η Δίκη παίρνει τα χαρακτηριστικά της παραδοχής ή όχι του ότι ο KRIS KRINGLE είναι τελικά ο ¶η-Βασίλης ή όχι.


alt


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Εκτός του Σεναρίου και της Σκηνοθεσίας συνεργάστηκαν οι:


ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  WILLIAM PERLBERG


ΜΟΥΣΙΚΗ:  CYRIL MOCKRIDGE


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  LLOYD AHERN & CHARLES CLARKE


ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  KAY NELSON


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


MAUREEN O' HARA στο ρόλο της DORIS WALKER


EDMUND GWENN στο ρόλο του KRIS KRINGLE


JOHN PAYNE στο ρόλο του FRED GAILEY


Ερμηνεία έκπληξη στο ρόλο της μικρής SUSAN WALKER η NATALIE WOOD

Το παιδί θαύμα, που αυτή του η ερμηνεία, άνοιξε διάπλατα τον μετέπειτα μεγάλο δρόμο της φημισμένης Ηθοποιού


GENE LOCKHART στο ρόλο του Δικαστή HENRY HARPER


alt


Στην ταινία μπαίνουν όπως αναμένεται θέματα σχετικά με την πίστη των ανθρώπων, με τη σύγκρουση λογικής και φαντασίας, με την εμπορευματοποίηση της γιορτής των Χριστουγέννων και την μετατροπή της γιορτής σε χώρο άκρατης σύγκρουσης των μεγάλων εταιρειών παιχνιδιών και συμφερόντων.


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Καταλυτική η παρουσία του επιβλητικού "γέροντα", του EDMUND GWENN στο ρόλο του ¶η-Βασίλη. Μορφή εμβληματική γεμάτη αφελή ανθρωπιά και αξίες ανθρωπισμού.


Η MAUREEN O' HARA εξαιρετική στο ρόλο της ορθολογικής μητέρας, που όμως μετατρέπει τη μικρή της κόρη σε "πρόωρα" και αφύσικα προσγειωμένη ύπαρξη στην πεζή πραγματικότητα, στερώντας της το όνειρο και την δημιουργική απελευθερωτική φαντασία.


Ο JOHN PAYNE πολύ καλός στο ρόλο του Δικηγόρου και φίλου, από την αρχή δεκτικός στον κόσμο του Γεράκου, γίνεται ο ίδιος μεσολαβητής για την αναγνώρισή του.


Τι να πει κανείς για την NATALIE WOOD...! Παιδί θαύμα στην κυριολεξία, ερμηνεύει μόλις στα 9 της χρόνια έναν γεμάτο και καθοριστικό ρόλο.


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η Ταινία, την εποχή της, γνώρισε μεγάλες διακρίσεις και βραβεύσεις.

Τιμήθηκε με 7 Διεθνή Βραβεία και ακόμα 1 Υποψηφιότητα.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν 3 OSCAR:  Σενάριο για την VALENTINE DAVIES, Σκηνοθεσία για τον GEORGE SEATON και Υποστηρικτικού ρόλου για τον EDMUND GWENN

Τιμήθηκε ακόμα με 2 ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΗΠΑ:  (Σενάριο για τον GEORGE SEATON & Υποστηρικτικό ρόλο για τον EDMUND GWENN)

Επίσης καλύτερο Σενάριο διασκευή για τον GEORGE SEATON στο Φεστιβάλ του LOCARNO 1948


alt


Ένα φιλμ που, παρά τα πολλά χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του, διατηρεί ακόμα στις μέρες μας, την αγνότητα, παιδική αφέλεια, τρυφερότητα και ανθρωπιά που από τότε το διέκρινε.

Μια γλυκιά ταινία για τις μέρες μας, που ειδικά στο μέρος της Δίκης, ακούγονται και πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και καταστάσεις.


alt


Μια ταινία που μπορεί σίγουρα να μην φτάνει στα μεγάλα και πανάκριβα ζητήματα που θίγει το "IT'S A WONDERFUL WORLD" του FRANK CAPRA, επίσης Χριστουγεννιάτικη ταινία, παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να βλέπετε όμορφα και τρυφερά τις μέρες αυτές, διατηρώντας την διάκρισή της ως μια από τις πιο κλασικές Χριστουγεννιάτικες ταινίες στον Κινηματογράφο.


altalt


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Αυτές, φίλες και φίλοι, ήταν οι δύο Κινηματογραφικές μας αφιερώσεις για τα φετινά Χριστούγεννα στο CINEFIL.


Να ευχηθώ σε όλες και όλους


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Να είστε καλά, γεμάτοι υγεία, να ονειρεύεστε, να αγωνίζεστε και να ζείτε κάθε στιγμή της ζωής ως υπέρτατη αξία της.ΘΡΥΛΙΚΑ FILM NOIR: "ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ" του GEORGE MARSHALL & RAYMOND CHANDLER

Φίλες και Φίλοι

πριν λίγες μέρες μιλώντας για το Κλασικό Film Noir

προχωρήσαμε στην πρώτη παρουσίαση των τριών βασικών κατηγοριών του, 

σύμφωνα με την ανάλυση-προσέγγιση του Αλέξη Δερμεντζόγλου.Σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα από τα πλέον κλασικά και θρυλικά Film Noir εκείνης της εποχής, που ανήκει στην δεύτερη κατηγορία αυτήν της "Νέας συμφωνίας"


Ένα έργο, δημιούργημα εξαίρετης γραφής από έναν κλασικό συγγραφέα του Αστυνομικού είδους της εποχής, τον εξαίρετο


RAYMOND CHANDLER


alt


Σε Σκηνοθεσία του:


GEORGE MARSHALL"Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ"(THE BLUE DAHLIA)


alt


Από τους συλλεκτικούς θησαυρούς της Έβδομης τέχνης στο συγκεκριμένο είδος, μια ταινία που ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρά της, τις ερμηνείες της αλλά και τα μηνύματά της, που φυσικά εντάσσονται στην κατηγορία που αναφέραμε


alt


Πρεμιέρα:  19 ΑΠΡΙΛΗ 1946 στις ΗΠΑ


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Σενάριο:  RAYMOND CHANDLER 


Σκηνοθεσία:  GEORGE MARSHALL


Κινηματογράφιση:  LIONEL LINDON


Μουσική:  VICTOR YOUNG


Casting:  ROBERT MAYO


Ενδυματολογία:  EDITH HEAD


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


ALAN LADD στο ρόλο του JOHNNY MORRISON


VERONICA LAKE στο ρόλο της JOYCE HARWOOD


WILLIAM BENDIX στο ρόλο του BUZZ HANCHEK


HOWARD DA SILVA στο ρόλο του EDDIE HARWOOD


DORIS DOWLING στο ρόλο της HELEN MORRISON


TOM POWERS στο ρόλο του Capt. HEDRICKSON


HUGH BEAUMONT στο ρόλο του GEORGE COPELAND


WILL RIGHT στο ρόλο του "DAD" NEWELL


HOWARD FREEMANN στο ρόλο του CORELLI


alt

DORIS DOWLING-HOWARD DA SILVA

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ


Η Συγκεκριμένη κατηγορία του FILM NOIR (Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ), δεν είναι τίποτα άλλο από το

NEW DEAL στον κόσμο και την Κοινωνία των ΗΠΑ αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το τέλος του δεν σηματοδοτεί μονάχα μια νέα αρχή στην Οικονομία και στην Κοινωνία αλλά διαγράφει και μια νέα "συμφωνία" στις σχέσεις των ανθρώπων και στη διαπλοκή τους.

Το κλίμα μιας σάπιας παρηκμασμένης προπολεμικής κοινωνίας, το οποίο διαπερνάει απόλυτα τις ανθρώπινες σχέσεις και τους χαρακτήρες, έρχεται αμέσως μετά τον Πόλεμο να ξεκαθαρίσει το "καλό" από το "κακό" και να επιβάλλει την Κάθαρση.


Στις ανθρώπινες σχέσεις είτε ερωτικές είτε προσωπικές είτε επαγγελματικές, η κάθαρση αυτή κορυφώνεται με το "ξεκαθάρισμα" ρόλων, στάσεων ζωής, συμπεριφορών και ερωτικών σχέσεων.


Οι "κακοί" διολισθαίνουν στην καταστροφή, το "καλό" καθαίρεται και αναδεικνύεται μέσα από το καινούργιο που γεννιέται.


Εκεί απόλυτα εντάσσεται και η "ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ"


alt


ΤΟ ΘΕΜΑ


Ο RAYMOND CHANDLER είναι ο κλασικός συγγραφέας εκείνης της εποχής των "αντι-ηρώων" που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε ένα σάπιο περιβάλλον βουτηγμένο στο αλκοόλ, στη Βία, στο πιστόλι και στις διαλυμένες ερωτικές σχέσεις.


Μοναδικός συγγραφέας στήνει και εδώ ακόμα μια φορά το "θησαυρό" του.


Ο Σκηνοθέτης GEORGE MARSHALL, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΑΛΕΞΗ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ:

"Καταφρονεμένος επαγγελματίας σκηνοθέτης, πέτυχε μια τέτοια λειτουργική απόδοση αυτού του άλλου, που έρπει υπόγεια είτε ως επικίνδυνο φίδι είτε ως παραβατική επιθυμία. Ο Μεγάλος MICHELANGELO ANTONIONI, λάτρης και αυτός του Noir, μετέφερε στην περιβόητη ΝΥΧΤΑ του, ατόφια στοιχεία από την ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ"


alt


Η "ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ" είναι μια εφιαλτική ίντριγκα,με σημείο αναφορά το νυχτερινό κέντρο με το συγκεκριμένο όνομα, που δίνει και τον τίτλο στην ταινία.


Ο Αντυπολοχαγός Johnny Morrison, απόμαχος πια, μετά το τέλος του πολέμου επιστρέφει στο σπίτι του έχοντας βρεθεί με δύο συμμαχητές και φίλους του, τον πληγωμένο από τις μάχες Buzz και τον George. Εκεί βρίσκει το σπίτι του να ζει την ατμόσφαιρα ενός πάρτυ και την Γυναίκα του Helen στην αγκαλιά του εραστή της Eddie, ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου "ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ".

Η Γυναίκα του είναι αλκοολική, έχοντας χάσει το παιδί της, παραδέχεται την ευθύνη της για αυτό προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση του Johnny ο οποίος απειλεί ότι θα την σκοτώσει.

Αργότερα η Helen βρίσκεται νεκρή στο διαμέρισμά τους και εκεί ο άντρας της ο Johnny χρήζεται και βασικός ύποπτος σε μια πορεία αποκάλυψης της αλήθειας, που οδηγεί στην γνωριμία του με την σύζυγο του αντεραστή του, την Joyce, γνωριμία που αναμένεται να είναι καταλυτική για την πορεία στην αλήθεια.


alt


Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ


Ο GEORGE MARSHALL στο έργο ακολουθεί ένα βαρύ και σκοτεινό Γοτθικό ύφος ανάλογο αυτού του OTTO PREMINGER. Φυσικά στο έργο κυριαρχεί το σκοτάδι, η εξπρεσσιονιστική διάθεση κάτι που φωτογραφίζει ποιοτικές αναφορές στον FRITZ LANG.

Όλο το φιλμ κινείται σε έναν σκοτεινό κόσμο, σε ένα ταξίδι μέσα στη νύχτα και στην ατμόσφαιρα της βροχής, καθώς σιγά-σιγά έρχεται η αυγή.

Όλα είναι ερεθισμένα, παράξενα, υπνωτισμένα. 

Η Παρουσία της "ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ", η VERONICA LAKE, καταλυτική στο ρόλο της.

Παντού συμπτώσεις, ανατροπές, ίντριγκες, σκοτάδια.

Η "ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ" είναι ένα φιλμ βουτηγμένο στην Αμαρτία, την οποία φροντίζει και αγωνίζεται σταδιακά να καθάρει και να απενεχοποιήσει.

Η Κίνηση της κάμερας του MARSHALL είναι προσεκτική, χειρίζεται το υλικό του με σεβασμό και λεπτότητα. Ταξιδεύει με τους ήρωες του CHANDLER 


alt


alt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Η Ταινία σημαδεύεται στην κυριολεξία από ένα ερμηνευτικό δίδυμο που είναι συγκλονιστικό


Ο ALAN LADD στο ρόλο του JOHNNY MORRISON


Στα 33 του χρόνια, ο διάσημος Αμερικάνος ηθοποιός, και πρόωρα χαμένος


alt


Μια ερμηνεία συγκλονιστική, βγαλμένη μέσα από μια πληγωμένη καρδιά, που αναζητά την αλήθεια και το φως σε έναν νέο κόσμο, που προσπαθεί να οικοδομήσει, έχοντας επιστρέψει στην απόλυτη καταστροφή.

Η Γυναίκα του αλκοολική στην αγκαλιά ενός άλλου άντρα. Το παιδί τους χαμένο από δική της παρεκτροπή στο ποτό. Η Ίδια δολοφονημένη και εκείνος να αγωνίζεται να περισώσει το παρόν του και ίσως το μέλλον του.


alt


altΕρμηνεία χωρίς ακρότητες και εκρήξεις, με πολλά βουβά στοιχεία, με ένα βλέμμα στο οποίο είναι ζωγραφισμένη η καθαρή "αθωότητα" και σιγουριά.


Κοντά του η εκτυφλωτική VERONICA LAKE, η 24χρονη τότε και μετέπειτα αδικοχαμένη Ηθοποιός,  στο ρόλο της JOYCE HARWOOD, της γυναίκας του αντεραστή του.


alt


alt


altΗ Κλασική "Μοιραία Γυναίκα" στις ιστορίες του Noir.

Πανέμορφη, απαστράπτουσα, γλυκιά, δεν είναι ο ρόλος της αυτό που αποκαλούμε "Femme fatale" αλλά μια νεαρή Γυναίκα που γυρεύει τη δική της ισορροπία, το δικό της αύριο σε μια διαλυμένη συζυγική ζωή και βρίσκει στο δρόμο τον άντρα της ερωμένης του συζύγου της.

Αυτό που αποκαλέσαμε ένα φιλμ γεμάτο "αμαρτία" και παρεκτροπή.


DORIS DOWLING 


Η 23χρονη τότε Αμερικανίδα Ηθοποιός

Η ¶λλη μοιραία Γυναίκα της "Γαλάζιας Ντάλιας"

Η αλκοολική και άπιστη σύζυγος, η Helen Morrison


alt


alt


Εξαίρετη ερμηνεία της Ηθοποιού, που σε θέση Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ είναι εκπληκτική.

Μια στην ουσία κατεστραμμένη γυναίκα, έχει προκαλέσει το θάνατο του παιδιού τους, έμμεσα, οδηγώντας μεθυσμένη, έχει διαλύσει το σπιτικό της και διολισθαίνει στην κάθαρση, που είναι η δολοφονία της.


alt


WILLIAM BENDIX


Ο 40χρονος τότε Αμερικάνος ηθοποιός, στο ρόλο του BUZZ WANCHEK, φίλου του Johnny, ενός πληγωμένου γίγαντα με ψυχή μικρού παιδιού. Ένας άνθρωπος, πιστός, αφοσιωμένος στη φιλία και στις ανθρώπινες σχέσεις, υπομένει τα προβλήματα του φίλου του, κάποια στιγμή δεχόμενος και το στίγμα του πιθανού ενόχου της δολοφονίας.

¶ψογη ερμηνεία γεμάτη ψυχή και εσωτερική δύναμη που δίνουν στον Buzz την εικόνα ενός ανθρώπου στα όρια της ψυχοπάθειας.


alt


HOWARD DA SILVA


Ο 37χρονος Αμερικάνος Ηθοποιός, από αυτούς που κατέστρεψε την καριέρα ο Φασιστικός κόσμος του Μακάρθυ και της παρέας του, έχει στην ταινία τον καθ' ύλην "κόντρα ρόλο", αυτόν του

Eddie Harwood, ιδιοκτήτη της "Γαλάζιας Ντάλιας" και εραστή της Helen.


alt


Επιβλητική εμφάνιση με την ανάλογη ατμόσφαιρα στο ύφος του, ως άνθρωπος επαγγελματίας των κέντρων της νύχτας. Ερμηνεύει άψογα τον άνθρωπο του σκοτεινού παρασκηνίου.


altTOM POWERS & DON COSTELLO


στους ρόλους του Αστυνόμου Cpt. Hedrickson & Υποδιοικητή αντίστοιχα


alt


WILL WRIGHT


Ο 52χρονος Αμερικάνος Ηθοποιός, ερμηνεύει με μοναδική αληθοφάνεια τον ψυχρό NEWELL τον επιστάτη ασφαλείας του συγκροτήματος που έμενε η Helen Morrison.


altΣε ρόλους υποστηρικτικούς οι δύο Ηθοποιοί έχουν αξιόλογη εμφάνιση και παρουσία με την ανάλογη ατμόσφαιρα και το επιβαλλόμενο ύφος.


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Παρά το ότι στο πέρασμα του χρόνου η ταινία θεωρείται χαρακτηριστικά συλλεκτική στην ιστορία των Film Noir εποχής του κλασικού Αμερικάνικου Κινηματογράφου, στην εποχή της είχε μονάχα τη διάκριση του να είναι Υποψήφια για OSCAR ΣΕΝΑΡΙΟΥ για τον μεγάλο RAYMOND CHANDLER.


alt


Κατά πως λέει λοιπόν ο Αλέξης Δερμεντζόγλου στο βιβλίο του "Στις Ομίχλες του Noir"

Η "ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ" είναι μια δημιουργία που σε όλη της τη διάρκεια έχει πολύ υψηλό πυρετό, καταγράφοντας το μετά μιας ταραγμένης εποχής του πολέμου. 

Μια σειρά υποσχέσεων για μια νέα ζωή. Μια νέα αλήθεια. 

Η Ταινία κυνηγάει την κάθαρση από τους "αμαρτωλούς" και έκλυτους και δείχνει το δρόμο που η νέα κοινωνία μπορεί να δομηθεί ανάμεσα σε κάποιες "ραγισμένες καρδιές".

Το φιλμ και το βιβλίο ακροβατεί ανάμεσα στον συντηρητισμό βρισκόμενο στην κόψη του ξυραφιού.

Στο τέλος όμως κατορθώνει να γύρει στην θετική υπέρβαση, με μια ελπίδα που έχει πάρα πολλά ματωμένα ίχνη και το αλκοόλ να ρέει άφθονο όπως πάντα άλλωστε στον Raymond Chandler.


altalt
Η ΔΑΦΝΗ ΝΤΥ ΜΩΡΙΕ (DAPHNE DU MAURIER) στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

alt


Φίλες και Φίλοι

σήμερα στο CINEFIL θα "φιλοξενήσουμε" μια θρυλική Γυναίκα Λογοτέχνιδα και Συγγραφέα.

Μια Γυναίκα που το πέρασμά της από την παγκόσμια σύγχρονη λογοτεχνία του 20ου αιώνα ήταν καταλυτική σε ένα συγκεκριμένο είδος.

Στο είδος που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στο φάσμα του παράξενου, ίσως με πολλές πινελιές του ψυχολογικού θρίλερ.

Τα έργα της ήταν χαρακτηριστικά για το Μυστήριο, τις Εμμονές που κυριαρχούσαν στην προσωπικότητά της και στη διαρκή αγωνία που ξεχειλίζει από παντού.

Δύσκολα τέτοιο ύφος και ατμόσφαιρα συναντά κανείς σε γυναικεία πέννα. 

Η βασανιστική εμμονή που οδηγεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις, το μυστήριο που απλώνει παντού το φόβο ίσως και τον τρόμο στα όρια του θρίλερ. Κάποια μεγάλα μυστικά που αιωρούνται απειλητικά για τους πάντες ολόγυρα.

Μια μοναδική ομιχλώδης ατμόσφαιρα έδωσε στην συγγραφέα τον θρυλικό αυτό κλασικό τίτλο.


altDAPHNE DU MAURIER


Η Δάφνη ντυ Μωριέ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1907 αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της το πέρασε στην Κορνουάλη. 

Ο Πατέρας της ήταν ο γνωστός Ηθοποιός Gerald du Maurier και ο Παππούς της ο διάσημος σκιτσογράφος και συγγραφέας George Du Maurier.

Παντρεύτηκε έναν στρατηγό, έκαναν μαζί τρία παιδιά και πέθανε στην Κορνουάλη το 1989, σε ηλικία 82 ετών.

Το συγγραφικό της δαιμόνιο ξεκίνησε πολύ νωρίς στα 24 της χρόνια όπου το 1931 κυκλοφορεί το πρώτο της μυθιστόρημα "Το αξιαγάπητο πνεύμα".


Τριάντα τέσσερα (34) βιβλία είναι το έργο της.


alt


Η Υποβλητική ατμόσφαιρα του έργου της Δάφνης ντυ Μωριέρ δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο.

Το ύφος της ταίριαζε απόλυτα με ανάλογες ταινίες που είχαν απόλυτα χαρακτηριστικά του ψυχολογικού και όχι μόνο θρίλερ.

Και τούτο γιατί σε μεγάλο μέρος του έργου της διαπραγματεύεται μη ρεαλιστικές καταστάσεις.

Αυτό το κομμάτι θα δούμε σήμερα εδώ.

Την μεταφορά συγκεκριμένων έργων της στον Κινηματογράφο, κύρια στην κλασική εποχή, μεταφορές που ανέδειξαν θρυλικές ταινίες που άφησαν εποχή μένοντας συλλεκτικοί θησαυροί στην μεγάλη Οθόνη.


alt


Θα παρακολουθήσουμε λοιπόν τα έργα της που έγιναν Κινηματογραφικά δημιουργήματα κατά χρονική σειρά.

Να πούμε επίσης ότι πάρα πολλά της έργα ανέβηκαν και σε αντίστοιχες επιτυχημένες ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ παραγωγές.


1939  "Η ΤΑΒΕΡΝΑ JAMAICA"   (JAMAICA INN)


alt


alt


Ο Μεγάλος ALFRED HITCHCOCK ανεβάζει στον Κινηματογράφο την πρώτη ταινία με θέμα Βιβλίο της DAUPHNE DU MAURIER

Το Σενάριο έκανε η JOAN HARRISON


Πρωταγωνίστησαν οι:


CHARLES LAUGHTON,  MAUREEN O' HARA, HORACE HODGES


alt


alt


"Μια νεαρή Γυναίκα στην Κορνουάλη στα 1819, αντιλαμβάνεται ότι ζει κοντά με μια συμμορία, η οποία έβγαζε κέρδη από ναυάγια που γίνονται εκεί κοντά"


alt


Μια συγκλονιστική κλειστοφοβική ταινία, με σημείο αναφοράς μια ταβέρνα, μένει συλλεκτική πλέον στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο.


1940  "ΡΕΒΕΚΚΑ"  


alt


Πάλι ο μεγάλος ALFRED HITCHCOCK μεταφέρει στον Κινηματογράφο, ένα άλλο αριστούργημα της Δάφνης ντυ Μωριέ, το ψυχολογικό θρίλερ που σφράγισε την ιστορία του είδους αλλά και

τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο


Το Σενάριο έκανε ο ROBERT SHERWOOD

και πρωταγωνίστησαν τεράστιες μορφές του Σινεμά της εποχής εκείνης


LAURENCE OLIVIER,  JOAN FONTAINE,  JUDITH ANDERSON

GEORGE SANDERS


alt


alt


Η Ταινία τιμήθηκε με δύο OSCAR (Φωτογραφίας και Κινηματογράφισης), επίσης ήταν υποψήφια για ακόμα δέκα βραβεία


Ένα ανεπανάληπτο αριστούργημα. 

"Ο Maxim de Winters φέρνει στον πύργο του, τη δεύτερη σύζυγό του, την Mrs. Winters, μια απλή όμορφη κοπέλα, η οποία ζει στη σκιά και στον εφιάλτη της πρώτης Κυρίας Winters, η οποία δηλώνει πανταχού παρούσα μέσα από την αφοσιωμένη παρανοητικά Κυρία Danvers"


alt


1946  "FRENCHMAN'S GREEK"


Σε σκηνοθεσία του MITCHELL LEISEN

με το Σενάριο του TALBOT JENNINGS

γυρίζεται μια ακόμα ιστορία της μεγάλης συγγραφέως


alt


Στην ταινία πρωταγωνίστησαν οι:


JOAN FONTAINE,  ARTURO DE CORDOVA,  BASIL RATHBONE


"Μια Αγγλίδα Λαίδη ερωτεύεται τρελά έναν Πειρατή και εκεί αρχίζουν όλα...."


altalt


Η ταινία βραβεύτηκε με OSCAR ART DECORATION εκείνη τη χρονιά.


alt1946  "ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣΑΜΕ"  (THE YEARS BETWEEN)


Το Σενάριο έκανε ο MURIEL BOX

και την Σκηνοθεσία ο COMPTON BENNETT


Μια εξαίρετη ταινία πάνω στο αντίστοιχο βιβλίο της.


altalt


Στις ερμηνείες ήταν οι:


MICHAEL REDGRAVE,  VALERIE HOBSON,  FLORA ROBSON


Η Παραγωγή ήταν από τη Μεγάλη Βρεταννία


1947  "HUNGRY HILL"  


Το Σενάριο εδώ έκανε ο σπουδαίος TERENCE YOUNG

και την Σκηνοθεσία ο BRIAN DESMOND HURST


alt


alt


Πρωταγωνίστησαν στην Κινηματογραφική μεταφορά οι:


MARGARET LOCKWOOD,  DENNIS PRICE,  CECIL PARKER


alt


"Το βιβλίο και κατ' επέκταση και το έργο πραγματεύεται την Ιστορία μιας Απάτης, η οποία

χωρίζει δύο Ιρλανδέζικες οικογένειες για πάνω από 50 χρόνια"


alt1954  "Η ΞΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ ΡΑΧΗΛ"  (MY COUSIN RACHEL)


Το Σενάριο εδώ έκανε ο NUNNALLY JOHNSON

Την Σκηνοθεσία ο HENRY KOSTER


alt


Στην ταινία πρωταγωνιστούσε ένα εξαίρετο καστ ηθοποιών όπως οι:


OLIVIA DE HAVILLAND,  RICHARD BURTON,  AUDREY DALTON


alt


Η Ταινία ήταν υποψήφια για 4 OSCAR και ο RICHARD BURTON τιμήθηκε με ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ καλύτερα υποσχόμενου ηθοποιού.


alt


"Ένας νεαρός άντρας σχεδιάζει την εκδίκησή του απέναντι σε μια Γυναίκα την οποία πιστεύει ότι δολοφόνησε τον εξάδελφό του. Τα σχέδιά του όμως ανατρέπονται άρδην σαν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την αινιγματική και ελκυστική ομορφιά της"


1959  "THE SCAPEGOAT"


Εδώ το Σενάριο και την Σκηνοθεσία έκανε ο ROBERT HAMER


altΣτην εξαίρετη αυτή ταινία πρωταγωνίστησαν οι:


ALEC GUINNESS,  BETTE DAVIS,  NICOLE MAUREY


alt


"Ένας Γάλλος σχεδιάζει να δολοφονήσει τη Γυναίκα του και εμπλέκει έναν ¶γγλο δάσκαλο με τον οποίο μοιάζει αρκετά"


alt


1963  "ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ"


Το εξαίρετο μοναδικό αριστούργημά της, στο οποίο έδωσε πνοή και εικόνα ο μεγάλος

ALFRED HITCHCOCK δημιουργώντας μια από τις πλέον ιστορικές και κλασικές

ταινίες του ψυχολογικού θρίλερ


alt


Το θέμα της ταινίας συνηγορεί στο να δημιουργηθεί στη μεγάλη Οθόνη με τη βοήθεια του μεγάλου δάσκαλου ένα κλασικό αριστούργημα, που ακόμα και σήμερα θεωρείται μοναδικό στο είδος του.


alt


Πρωταγωνίστησαν οι:  ROD TAYLOR,  TIPPI HEDREN,  SUZANNE PLESHETTE


alt


"Μια απελευθερωμένη νεαρή Αμερικανίδα σχετίζεται με τον νεαρό της φίλο και έρχονται σε μια μικρή πόλη στην Βόρεια Καλιφόρνια. Το ζευγάρι φιλοξενείται στο σπίτι του άντρα, όπου εκεί δεσπόζει η κεντρική μορφή της Μητέρας του, η οποία έχει αποφασιστικό λόγο και ρόλο τις σχέσεις του γιού της. Το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα σε κινηματογραφική μεταφορά και απόδοση με τη μορφή του μιάσματος να το φέρει μια μαζική επίθεση Πουλιών στη μικρή Πόλη"


alt


Η Ταινία τιμήθηκε με Χρυσή σφαίρα ΗΠΑ και είχε συνολικά 2 διεθνή βραβεία και ακόμα 5 υποψηφιότητες ανάμεσά τους και OSCAR ειδικών εφφέ.


Θεωρείται Κινηματογραφικά μια κλασική αριστουργηματική συλλεκτική ταινία στην ιστορία του Κινηματογράφου.Και ο μεγάλος κύκλος των Κινηματογραφικών μεταφορών της μεγάλης δημιουργού κλείνει το 

1971 με την ταινία  "ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΖΕΙΣ ΤΩΡΑ"  (DON'T LOOK NOW)


alt


Το ΣΕΝΑΡΙΟ ήταν του ALAN SCOTT

Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του NICOLAS ROEG


Έπαιξαν οι:  JULIE CHRISTIE,  DONALD SUTHERLAND,  HILARY MASON


altalt"Ένα παντρεμένο ζευγάρι θρηνεί τον πρόσφατο θάνατο της νεαρής τους κόρης. Σαν βρίσκονται στη Βενετία, αντιμετωπίζουν δύο ηλικιωμένες αδελφές, η μια εκ των οποίων φέρνει μια προειδοποίηση από τα παλιά..."


Η Ταινία κέρδισε ένα Βραβείο BAFTA Κινηματογράφισης και είχε ακόμα 8 υποψηφιότητες


alt


alt


alt


@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Αυτή, φίλες και φίλοι, είναι η μεταφορά έργων της μεγάλης συγγραφέως και δραματουργού με την παράξενη, μερικές φορές απόκοσμη θεματολογία, της DAPHNE DU MAURIER.

Τα χαρακτηριστικά του απόκοσμου θρίλερ πάντα κοσμούσαν το έργο της και η ατμόσφαιρα μυστηρίου που τα χαρακτήριζε έχει μείνει στην Ιστορία.Το 1969 τιμήθηκε με τον Τίτλο της ΛΑΙΔΗΣ


(DBE, Dame Commander of the Order of the British Empire).


Η Δάφνη ντη Μωριέ έφυγε από τη ζωή το 1989 στο Κιλμαρθ της Κορνουάλης σε ηλικία 82 ετών

αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο συγγραφικό έργο, που η μεταφορά μέρους του στον Κινηματογράφο, το έκανε πιο οικείο και αναγνωρίσιμο στο ευρύ κοινό.

Από τις πιο εμπνευσμένες συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας σε ένα εξαίρετα δύσκολο είδος.


altaltalt  


ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΜΠΕΤΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL

Υπάρχουν αμέτρητες μορφές Ελλήνων Ηθοποιών, αντρών και γυναικών, που μας συγκινούν, που ασκούν πάνω μας την ιδιαίτερη επιρροή της προσωπικότητάς τους, που έχουν προσφέρει το δικό τους κεφάλαιο ο καθένας στο οικοδόμημα του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Σήμερα θα κάνω μια προσωπική αναφορά σε μια Γυναίκα Ηθοποιό μας, που επιτρέψτε μου να πω,

λατρεύω και σαν καλλιτέχνιδα και σαν Γυναίκα και σαν πρότυπο προσωπικότητας όπως αυτό το ζήσαμε στην Κινηματογραφική της διαδρομή.


ΜΠΕΤΥ ΛΙΒΑΝΟΥ


alt


Ανέκαθεν, ομολογώ, η Μπέτυ Λιβανού, ασκούσε επάνω μου μια ιδιαίτερη γοητεία και έλξη.

Το πρότυπο της καλλιτεχνικής της προσωπικότητας, Γυναίκα δυναμική, γοητευτική, ερωτική και αισθησιακή πάρα πολλές φορές, γυναίκα που μπορούσε να κρατήσει το "τιμόνι" και την επιρροή της πάνω σε έναν άντρα.


Αυτά ήταν τα μέτρα που έδωσαν στη μορφή της Ελληνίδας Ηθοποιού το άστρο της.


alt


Ένα πλεονέκτημα για αυτήν ήταν ότι η παρουσία της στο χώρο του Θεάτρου και Κινηματογράφου αποτέλεσε ένα είδος "γέφυρας" ανάμεσα στους δύο κόσμους του Κλασικού Ελληνικού Κινηματογράφου και αυτό του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου και μάλιστα με εκπληκτική επιτυχία.


alt


Η Μπέτυ Λιβανού, γεννήθηκε στην Αθήνα και μάλιστα στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος το 1951 και το πραγματικό της όνομα είναι

ΜΠΕΤΥ ΤΡΑΤΑ.

Ακολούθησε σπουδές Υποκριτικής και σπούδασε στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ.

Είναι παντρεμένη με τον εξαίρετο Σκηνοθέτη ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟ με τον οποίο έχουν δύο κόρες. Την επίσης Ηθοποιό Μαργαρίτα Πανουσοπούλου και τη Δέσποινα.

Σήμερα η Μπέτυ Λιβανού ζει στο σπιτικό τους στην Παιανία Αττικής..


alt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Η Μπέτυ Λιβανού έχει μια εξαίρετη διαδρομή τόσο στον Κινηματογράφο, όσο και στο Θέατρο αλλά και στην Τηλεόραση τα τελευταία χρόνια.

Η Φιλμογραφία της ξεκινάει το 1966 στο δράμα του ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΤΣΙΜΗΤΣΟΥΛΙΑ  "ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ" και τελειώνει, μέχρι στιγμής, το 2010 στο επίσης δράμα του ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΡΚΙΔΗ "ΣΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ"

Συνολικά 26 Κινηματογραφικές ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζουμε:


Το 1971 έχει μια ιδιαίτερη αισθησιακή ερωτική παρουσία στο δράμα του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ "ΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ" με τον ΧΡΗΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ και την ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΚΑΡΟΛΟΥ


altalt


alt


Το 1971 είναι μια απίστευτα παραγωγική χρονιά για την ΜΠΕΤΥ ΛΙΒΑΝΟΥ καθώς εκτός της παραπάνω ταινίας εμφανίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία και στις:


"ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΠΟΠΟΛΑΡΟΣ" επίσης του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ


Έχει μια συγκλονιστική ερμηνεία στο αστυνομικό δράμα του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΣΙΩΛΗ  "ΚΑΤΑΧΡΗΣΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ" στο πλάι του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ


Στην comedy του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ  "ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΓΑΜΠΡΟΣ" με την ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ


alt


alt


Το 1972 πρωταγωνιστεί με τον ΝΙΚΟ ΓΑΛΑΝΟ σε μια εξαίρετη και δυνατή ταινία του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ  "Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ"


alt


alt


Το 1973 στην εξαίρετη comedy του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ επίσης "ΕΙΚΟΣΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ" στο πλάι του ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ


alt


alt


Στο τέλος της δεκαετίας του 1970, συγκεκριμένα στα 1979, η ΜΠΕΤΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ξεκινάει την εντυπωσιακή νέα ποιοτική της στροφή στον ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.


Το 1979 πρωταγωνιστεί στην ταινία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ  "ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ" με την ΑΛΕΚΑ ΠΑΪΖΗ και τον ΣΤΑΥΡΟ ΞΕΝΙΔΗ.


ενώ την ίδια χρονιά έχει δύο ακόμα πολύ μεγάλες επιτυχίες στα:


"Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ" του ΑΝΤΡΕΑ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ με τον αλησμόνητο ΠΑΥΛΟ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟ


"ΕΝΑ ΓΕΛΑΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ" του ίδιου Σκηνοθέτη πάνω στο εξαίρετο βιβλίο του ΦΡΕΝΤΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ μαζί με τους ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟ


alt


alt


alt


Το 1981 σειρά έχουν "ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ" του σκηνοθέτη ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ με τον ΑΡΗ ΡΕΤΣΟ, ταινία με εξαίρετη επιτυχία


alt


Το 1983 πρωταγωνιστεί στο εξαίρετο "ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ" του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΟΞΙΑΔΗ με τον ΓΙΑΝΝΗ ΦΕΡΤΗ


και το 1984 έρχεται μια ακόμα πολύ μεγάλη της εμφάνιση που συζητήθηκε, στο αισθηματικό δράμα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΕΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ  "ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ" με τον ΑΝΤΩΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟ και ΝΙΚΗΤΑ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ


alt


Το 1985 ξεχωρίζει στο δράμα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ  "ΜΑΝΙΑ" στο πλάι του ΑΡΗ ΡΕΤΣΟΥ


και το 1989 επίσης στου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ  "Μ' ΑΓΑΠΑΣ" με τον ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗ


alt


alt


Ακολουθούν:


1992  "ΤΟ ΠΕΘΑΜΕΝΟ ΛΙΚΕΡ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΥΠΙΔΗ με τον ΣΠΥΡΟ ΦΩΚΑ


1993  "Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ" του ΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ με τον ΜΗΝΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ και ΑΚΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ


1995  "Ο ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΣ ΤΟΥ WYOMING" του ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΝΔΑΡΕ με τους ΒΙΚΥ ΒΟΛΙΩΤΗ, ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΛΟΓΟΘΕΤΗ


alt


alt


Η Δεκαετία του 2000 ξεκινάει με:


2001 "Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ" της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ


2001  "ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ με τον αλησμόνητο ΜΗΝΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ


2002  "ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ" του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ με τους ΓΙΑΝΝΗ ΦΕΡΤΗ και ΧΡΗΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ


alt


Η Εξαίρετη Ηθοποιός μας έχει εμφανιστεί και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές που μπορεί να θεωρηθούν με πολύ καλή ποιότητα.


Αναφέρουμε τις:


"Ο ΓΗΤΕΥΤΗΣ",  "Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ",  "ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ",  "ΒΑΜΜΕΝΟΣ ΗΛΙΟΣ",  "ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΚΡΑΣΙ"


alt


Αυτή φίλες και φίλοι είναι η ΜΠΕΤΤΥ ΛΙΒΑΝΟΥ.

Μια πολύ σημαντική παρουσία στο χώρο της Τέχνης της υποκριτικής που κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να την θεωρήσει "σύνδεσμο" ανάμεσα σε δύο μεταβατικές εποχές του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Εδώ, απίστευτα ερωτική, στο trailer του "ΞΑΦΝΙΚΟΥ ΕΡΩΤΑ"alt