Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DARREN ARONOFSKY: "ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ" (REQUIEM FOR A DREAM)

Φίλες και Φίλοι
σήμερα θα ταξιδέψουμε σε ένα ακόμα κλασικό Κινηματογραφικό αριστούργημα του σύγχρονου Παγκόσμιου Κινηματογράφου.
Σε μια ακόμα ταινία σταθμό θα την χαρακτήριζε κανείς άνετα χωρίς δισταγμό απέναντι στα ζητήματα που θίγει, στις αναζητήσεις που δημιουργεί, στα θέματα που βάζει.

Μια ταινία που ένας ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ δίνει και καταθέτει τη δική του χαρακτηριστική σφραγίδα στο ΣΟΚ που δημιουργεί.

Ένα φιλμ που οι συντελεστές του και φυσικά οι Ηθοποιοί που κλήθηκαν να το "υπηρετήσουν" έδωσαν την τελευταία ικμάδα της μεγάλης τους Τέχνης.

Πάμε λοιπόν......

DARREN ARONOFSKY


"Αποχαιρετισμός για Ένα Όνειρο"


[ "REQUIEM FOR A DREAM" ]


alt

Ο DARREN ARONOFSKY, ο μεγάλος αυτός δραματουργός και σκηνοθέτης, γνωστός για τις αμιγώς ψυχολογικές του προσεγγίσεις σε ανθρώπινους χαρακτήρες ("Ο ΠΑΛΑΙΣΤΗΣ", "ΠΙ", "ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ", "Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ"), καταπιάνεται με ένα τεράστιο θέμα σε όλο του το πλάτος δημιουργώντας μια ταινία που ΣΟΚΑΡΕΙ για την ΩΜΟΤΗΤΑ και την ΑΛΗΘΕΙΑ της.

ΕΘΙΣΜΟΣ και ΕΞΑΡΤΗΣΗ: Οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη οντότητα.

Ο ARONOFSKY δεν αστειεύεται φίλες και φίλοι......! και όταν αποφασίζει να αναδείξει μια πραγματικότητα δεν διστάζει να κατέβει τα σκαλιά του "τρόμου" μέχρι τέλους........!

Κινηματογραφιστής για "ψαγμένους" και προβληματισμένους θεατές και κοινό έτοιμο να ψάξει, να δει, να αναζητήσει, να κουραστεί, να θελήσει να φτάσει ως τα έσχατα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής όπως το έκανε και στον "ΜΑΥΡΟ ΚΥΚΝΟ" όπως και στο "ΠΙ" 

alt


alt


Πρεμιέρα στην Ελλάδα:  18 Μάη 2001

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Βασισμένο στο Βιβλίο του Αμερικάνου συγγραφέα HUBERT SELBY JR. (1928-2004)

Σενάριο:  DARREN ARONOFSKY

Σκηνοθεσία:  DARREN ARONOFSKY

Μουσική:  CLINT MANSELL

Κινηματογράφιση:  MATTHEW LIBATIQUE

Film editing:  JAY RABINOWITZ

Ενδυματολογία:  LAURA JEAN SHANNON

Σχεδιασμός παραγωγής:  JAMES CHINLUND

alt


alt

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ELLEN BURSTYN στο ρόλο της SARAH GOLDFARB

JARED LETO στο ρόλο του HARRY GOLDFARB

JENNIFER CONNELLY στο ρόλο της MARION SILVER

MARLON WAYANS στο ρόλο του TYRON LOVE

CHRISTOPHER MCDONALD στο ρόλο του TAPPY TIBBONS

alt

alt

ΤΟ ΘΕΜΑ της ΤΑΙΝΙΑΣ

ΕΘΙΣΜΟΣ και ΕΞΑΡΤΗΣΗ, Ο ρόλος των Υποκατάστατων στην Ανθρώπινη εξόντωση

Αυτό είναι το τεράστιο θέμα που ανοίγει πρωταρχικά ο HUBERT SELBY στο Βιβλίο του και στην συνέχεια επεξεργάζεται εικαστικά ο DARREN ARONOFSKY.
Ένα θέμα που δεν απασχολεί μονάχα τη νέα γενιά αλλά και ΟΛΕΣ τις Ηλικιακές βαθμίδες.

Και όταν μιλάμε για το ΤΟΞΙΚΟ φαινόμενο του εθισμού δεν αναφερόμαστε μονάχα στον ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΘΙΣΜΟ αλλά κύρια στον ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ που εκείνος είναι που ανοίγει τις "κερκόπορτες" στην ΧΗΜΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ.

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ και η ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ:

Και οι δύο, για τους δικούς τους λόγους είναι ΠΛΑΣΤΕΣ ΟΝΕΙΡΩΝ.... Ναι, πλάστες ονείρων με διαφορετικίες αφετηρίες
Η Νέα γενιά για το αύριο, για το μέλλον, τα σχέδιά της, τους έρωτές της, τις χαρές, τις απολαύσεις στις οποίες ένα κοινωνικό σύστημα τους καλλιεργεί. Το "εύκολο", η "αρπαχτή", το "βόλεμα", η "γρήγορη ευδαιμονία".

Από την άλλη η Μέση Ηλικία με εμφανή τα πρώτα μεγάλα μηνύματα ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, στα οποία καραδοκεί η ΑΠΟΓΝΩΣΗ για τη ΜΟΝΑΞΙΑ, την ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΟ, το ΘΑΝΑΤΟ, εν ολίγοις για την έκδηλη αγωνία να φύγει από την ασημαντότητα του "τίποτα" και να αποκτήσει έστω και λίγο, τη ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ, την ΑΠΟΔΟΧΗ, τη ΛΑΜΨΗ του ΚΟΙΝΟΥ.

Σε μια κοινωνία "τηλεοπτική", που το επιτυχημένο ταυτίζεται με το λαμπερό show, εκεί που σε ένα καθημερινό τηλεοπτικό πλατώ προβάλλεται ο "ΝΙΚΗΤΗΣ".
"WE' VE GOT A WINNER".......Έχουμε Νικήτη......!!!! ναι.....! έχουμε Νικητή αλλαλάζει υστερικά το κοινό στο τηλεοπτικό show, εξιτάροντας τη φαντασία της μέσης ηλικίας....

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ της ηλικιωμένης Μητέρας στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, είναι ένα τεράστιο φαινόμενο που το συναντάμε στις ΜΑΝΑΔΕΣ μας, στους ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ μας των 60+, σε όλους τους ανθρώπους εκείνους που για αυτούς το ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ είναι ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΕΘΙΣΜΟΣ.

Από την άλλη ο ΕΘΙΣΜΟΣ και η ΕΞΑΡΤΗΣΗ της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ από τα ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ και το όλο σύστημα και ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ που πλέκεται γύρω τους θίγεται εδώ με απόλυτο τρόπο μπροστά στα ΕΝΤΡΟΜΑ μάτια μας. Όλα στην αρχή ξεκινάνε με την χαρακτηριστική ΑΦΕΛΕΙΑ της νεαρής ηλικίας. Ένα επιπόλαιο χαμόγελο στη λογική "Εντάξει....μια απερισκεψία είναι.......όλα θα φτιάξουν.....όλα θα ξαναγίνουν όπως πρώτα...."
Όμως η κατάληξη έρχεται με γεωμετρική πρόοδο σε έναν κολασμένο εφιάλτη που οδηγεί την ανθρώπινη προσωπικότητα στον απόλυτο βιολογικό και ψυχολογικό εξευτελισμό και στην τελική εξόντωση.

Ο ARONOFSKY ξετινάζει τον ΕΘΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ της ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ και της υστερικής έως και άρρωστης επιρροής της πάνω σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα.
Αναδεικνύει το ρόλο των REALITY SHOWS, όπου μέσα από το καλογυαλισμένο και "αθώο" τους φινίρισμα στην κυριολεξία "ξεσκίζουν" τις σάρκες μιας ευάλωτης ανθρώπινης ύπαρξης που, ως σύγχρονος ΦΑΟΥΣΤ ξεπουλάει τη ψυχή του στον "Τηλεοπτικό δαίμονα" για να εξασφαλίσει λίγα λεπτά αναγνωρισιμότητας και προβολής.

alt

alt


alt


alt


alt


alt

Η ΥΠΟΘΕΣΗ του ΕΡΓΟΥ

H SARAH GOLDFRAB είναι μια αξιοπρεπέστατη καθημερινή Γυναίκα στα 60 και της χρόνια...Ζει μόνη στην Νέα Υόρκη, έχοντας χάσει τον άντρα της εδώ και χρόνια. Στήριγμα της ζωής της ο νεαρός γιός της HARRY. O Νεαρός γλυκύτατος HARRY περνά την καθημερινότητά του με τον νεαρό Μαύρο φίλο του TYRONE LOVE. 
Οι δυό τους πλέκουν το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΝΕΙΡΟ πάνω στο "ευκολο", στο "φευγάτο", στη λογική της αρπαχτής στιγμής.

Η SARAH ζει στην καθημερινότητά της με τις φίλες της, την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ μοναδική αχώριστη συντροφιά της και τις επισκέψεις του γιού της, του οποίου προσπαθεί να συμμαζέψει τις ...ατασθαλίες. 
Καθημερινή της συντροφιά ένα Τηλεοπτικό reality.  Kάποια στιγμή παίρνει μια ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ να συμμετάσχει σε μια τέτοια παράσταση και στην κυριολεξία χτίζει όλη της την καθημερινότητα στο ΟΝΕΙΡΟ αυτό.
Δοκιμάζει το παλιό της ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΟΡΕΜΑ, ξεχασμένο, γοητευτικό εδώ και χρόνια αλλά με ...τρόμο ανακαλύπτει ότι δεν της κάνει... Στόχος της πλέον να αδυνατίσει.....να προλάβει τις μέρες...να ζήσει το όνειρό της.....τη συμμετοχή της στην τηλεόραση....
Το όνειρό της μετατρέπεται σε βίωμα, σε άγος, σε άγχος, σε τρόμο καθώς τα μέσα αδυνατίσματος που ακολουθεί την οδηγούν σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή ψυχολογικά και σωματικά....

Από την άλλη ο γιος της ο HARRY ζει το δικό του ΕΡΩΤΑ με την πανέμορφη MARION SILVER, μια σχεδιάστρια ρούχων. Μαζί χτίζουν τα όνειρα για το δικό τους αύριο. Όνειρα όμως που περνάνε στο χαλαρό από τον ευκολο κόσμο του "φτιαξίματος", της τεχνητής "απογείωσης", της μετατροπής τους σε βαποράκια σκόνης.......

Ο Δρόμος δεν έχει επιστροφή για κανέναν...........

"Όλα θα φτιάξουν......όλα θα γίνουν όπως πριν.....θα δεις......"

alt

alt

H ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ του DARREN ARONOFSKY

Ο Μεγάλος Αμερικάνος δραματουργός και σκηνοθέτης, "δεν αστειεύεται" με την τεχνική του και την αισθητική του.....!

Θέλοντας να "μιλήσει" με το δικό του ΩΜΟ, ΑΛΗΘΙΝΟ και ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ τρόπο στο Κοινό του στήνει μια "ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΗ" σκηνοθεσία που πραγματικά δεν παντρεύεται εύκολα με τα καθιερωμένα κλισέ του είδους.

Το ΜΟΝΤΑΖ του είναι πραγματικά ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ, ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ και ιδιαίτερα ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ.

Τα ΜΕΣΑ που χρησιμοποιεί είναι πολύ πρωτόγνορα και ευρηματικά για να αναδείξει αυτό ακριβώς που θέλει. Την ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ των ηρώων του.

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ του φόρμα έχει δύο σημαντικά θέματα που ακουμπά:

 • Η ΚΙΝΗΣΗ
 • Η ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Η Κάμερα του ARONOFSKY κινείται με ιδιαίτερη ταχύτητα. Τα πλάνα του "τρέχουν" πολλές φορές για να αναδείξουν το πέρασμα του χρόνου, τα κυκλικά του πλάνα και τα travelling είναι εκπληκτικά αισθητικά καθώς αναδεικνύουν την σύγχιση και επικεντρώνουν στα πρόσωπά του.

Οι ήρωές του βρίσκονται πολύ συχνά σε κίνηση, σε πανικό, σε υπερένταση, σε αμόκ, γεγονός που αποδίδεται με απίστευτες λήψεις, με πραγματικά ανεπανάλητπες γωνίες λήψης, με μεθόδους που δύσκολα συναντάς στο μοντάζ.

Από την άλλη η κάμερα του ARONOFSKY έχει ένα "αδηφάγο" χαρακτήρα.....! Τα ΓΚΡΟ ΠΛΑΝ του είναι ΣΥΝΕΧΗ και ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ.....! Δεν είναι τυχαίο ότι ολάκερη η Οθόνη γεμίζει άπειρες φορές από ...ΠΡΟΣΩΠΑ...
Και εκεί, φορτώνει με απέραντη δυσκολία τους ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ καθώς τους "εκθέτει" στα απόλυτα μάτια του θεατή που στην κυριολεξία "ρουφάει" κάθε εκατοστό του προσώπου, της έκφρασης, της συναισθηματικής αντίδρασης.

Μέσα από το ΓΚΡΟ ΠΛΑΝ ο θεατής "διαβάζει" την ψυχολογία του ήρωα στην ταινία, αντιλαμβάνεται τη διεργασία στην ψυχή τους, νιώθει την αγωνία τους, τον ιδρώτα, το γέλιο, το κλάμα, την ελπίδα, την απογοήτευση, την αυταπάτη, το τρόμο...

Η Σκηνοθετική αυτή μέθοδος βαθμιαία εντείνεται στην ταινία ώσπου κορυφώνεται σε σημείο "αποκάλυψης" πραγματικά...

alt


alt

alt

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ των ΡΟΛΩΝ

ELLEN BURSTYN στο ρόλο της SARAH GOLDFARB

Η 68χρονη τότε Αμερικανίδα Ηθοποιός (την έχουμε δει ήδη στον θρυλικό "ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ") είναι ανθρώπινα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ.
Η Ερμηνεία που δίνει στο ρόλο της Γυναίκας που αναζητά το δικό της ΟΝΕΙΡΟ σε κάτι που θα την βγάλει από το τίποτα, πραγματικά δεν περιγράφεται.

Έχοντας κερδίσει Υποψηφιότητα για OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ στην ταινία, δυστυχώς δεν της δόθηκε, επίσης Υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ Α' Γυναικείου ρόλου, πολλά ακόμα  Α' Βραβεία Γυναικείου ρόλου, κερδίζει την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ.

Η Υποκριτική του προσώπου της, των εκφράσεών της, της ομιλίας της, της κίνησής της, όχι απλά σε καθηλώνει, όχι απλά σε κάνει να νιώθεις να θέλεις να χωθείς στον καναπέ σου, στο κάθισμά σου, στο δικό σου σκοτάδι, όχι απλά να αναρωτιέσαι πόσο ακόμα ; πόσο ;;; 

alt

alt

ΠΡΟΣΕΞΤΕ τα λόγια της, τον κόσμο της, στο διάλογό της με το παιδί της το HARRY:

-Μαμά πρέπει να κόψεις τα χάπια δεν είναι καλά....!

-μα πως δεν είναι ; αφού έχασα 12 κιλά.....!

-μα θέλεις στ' αλήθεια να καταντήσεις πρεζόνι ;;

-τι λές τώρα ; βγάζω αφρούς απ το στόμα ;;

-τα χάπια δεν είναι καλά Μαμά.....! πίστεψέ με....

-Μα σχεδόν μπορώ να φορέσω το Κόκκινο φόρεμά μου Χάρρυ......! αυτό που φορούσα στην αποφοίτησή σου.....άρεσε τόσο στον πατέρα σου......! θυμάμαι πως με κοίταζε σαν το φορούσα....

-τόση φασαρία για ένα κόκκινο φόρεμα ;

-θα φορέσω το κόκκινο....! ωωωωωω μα δεν το ξέρεις ;; θα βγω στην Τηλεόραση, πήρα και ένα έντυπο πρόσκληση......!

-με δουλεύεις τώρα ;;;

-σου λέω θα λάβω μέρος σε τηλεοπτικό παιχνίδι.....! θα με καμαρώσεις στην οθόνη......με κόκκινο φόρεμα και χρυσές γόβες....

-Μαμά, θα σε σκοτώσουν τα χάπια πριν εμφανιστείς στην τηλεόραση.....!

-Είμαι κάποια τώρα Χάρρυ, όλοι με συμπαθούν........εκατομμύρια θα με δούν και όλοι θα με συμπαθήσουν.......θα τους πως για σένα και τον πατέρα σου, πόσο καλός ήταν με μας θυμάσαι ; Είναι ένας λόγος να σηκωθείς το πρωί......! λόγος να χάσεις βάρος, να φορέσεις κόκκινο φόρεμα......λόγος για να χαμογελάς......σου φτιάχνει το αύριο......τι έχω Χάρρυ ;; στρώνω το κρεβάτι, πλένω τα πιάτα.............γιατί να το κάνω ; έτσι κι αλλιώς είμαι μόνη.....! Ο Πατέρας σου έχει φύγει....τώρα έφυγες και εσύ....! δεν έχω κανέναν να τον φροντίζω......τι έχω Χάρρυ ;; Είμαι μόνη.....! είμαι Γριά........!

-έχεις φίλες μάνα.......!!

-Ωωωω δεν είναι το ίδιο.....! δεν με χρειάζονται.....! μου αρέσει όπως νιώθω......μου αρέσει να σκέφτομαι την τηλεόραση, το κόκκινο φόρεμα εσένα και τον πατέρα σου.....τώρα όταν είμαι στον ήλιο χαμογελώ......!


alt

Μια Ηθοποιός, μια ερμηνεία, ένας σταθμός ζωής. Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα ένιωθε η HELLEN μετά από αυτήν την ερμηνεία ειλικρινά.....

JARED LETO στο ρόλο του γιου HARRY GOLDFARB

O 29χρονος τότε Αμερικανός ηθοποιός, φύση απόλυτα καλλιτεχνική καθώς εκτός από ηθοποιός ήταν και μουσικός σε διάφορες μπάντες, ερμηνεύει τον νεαρό HARRY με τρόπο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ......!

Το "αγνό", "καθαρό" νεανικό του πρόσωπο, η αληθινή γεμάτη φρεσκάδα και νεανική τρυφερότητα, έκφρασή του, τα συναισθήματά του, οι αγωνίες, οι φυγές και οι εφιάλτες του, ο έρωτάς του, βιώνεται υποκριτικά με τρόπο πανέμορφο, αληθινό.
Χωρίς ίχνος "βεντετισμού" στην ερμηνεία του σου δίνει ένα γλυκό προσωπο σκορπώντας αισθήματα συμπάθειας. Σαν να ήταν ο δικός μας γιός, φίλος, αδελφός....

alt


alt

alt

JENNIFER CONNELLY στο ρόλο της MARION SILVER

Ωωωωωω μια ακόμα νεαρή Αμερικανίδα Ηθοποιός, στα 30 της τότε, που η συγκλονιστική της ερμηνεία στην ταινία εδώ της άνοιξε τα φτερά της δημιουργίας τα επόμενα χρόνια σε μερικές εξαίρετες δημιουργίες.

Η Νεαρή και ερωτευμένη MARION, γλυκύτατη, αθώα, αφελής, αφήνεται στον ίδιο δρόμο της εύκολης "φάσης" και της τεχνητής "απογείωσης" με τον αγαπημένο της.
Και η ψυχούλα της ξεκινά το ταξίδι στον Άδη και στον εφιάλτη της εξάρτησης χωρίς γυρισμό.

Βλέπουμε με ερμηνεία που καθηλώνει, που συγκινεί πραγματικά, την CONNELLY να μαρτυρά τους μετασχηματισμούς στην ψυχοσύνθεσή της, στην συμπεριφορά της μέσα από την εξάρτησή της και τον εθισμό της στα ναρκωτικά και συμμεριζόμαστε τη προσωπική της κόλαση στην, χωρίς προηγούμενο, πορεία αυτοεξεφτελισμού της.alt

alt

alt

MARLON WAYANS στο ρόλο του TYRONE LOVE

28 χρονος Αμερικάνος ηθοποιός, που τον απολαύσαμε στη συνέχεια σε πολλές από τις ταινίες της σειράς "SCARY MOVIES".

Στο ρόλο του νεαρού αδελφικού κολλητού φίλου του HARRY ο νεαρός WAYANS είναι απλός, εξαιρετικός, εκφραστικός. Απλά καθημερινός χωρίς να υπερβαίνει τα καθημερινά και τα ρεαλιστικά 

alt

alt

alt


alt

Η ΜΟΥΣΙΚΗ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Τη μουσική της ταινίας έχει γράψει ο Άγγλος συνθέτης CLINT MANSELL.
Γεννημένος το 1963 στο COVENTRY.
Τη μουσική στην ταινία ερμηνεύει το KRONOS QUARTET.

alt

Η Μουσική της ταινίας, αυτή η συγκλονιστική μουσική έμπνευση που απλώθηκε στα πέρατα της μουσικής και Κινηματογραφικής σκηνής, πραγματικά στάθηκε το εφαλτήριο για να αναδειχθεί η συνθετική δημιουργία του MANSELL κοντά στον συνεργάτη του τον ARONOFSKY.

Το κλασικό μουσικό μοτίβο της ταινίας έχει τεράστια αναγνωρισιμότητα, έχει μπει ακουστικά, συναισθηματικά και μουσικά σε κάθε σχεδόν σπίτι καθώς δύσκολα συναντάς σύγχρονο μουσικό ακροατή και σινεφίλ που να μην ξέρει τη συγκλονιστική αυτή μουσική δημιουργία.

alt
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Το "ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ" ήταν έργο που δημιούργησε ζητήματα στα διεθνή φόρουμ του Κινηματογράφου.
Μπορεί η ταινία να μην τιμήθηκε με τα λεγόμενα κορυφαία "πρώτης γραμμής" Κινηματογραφικά φεστιβάλ, αλλά στον κόσμο των απανταχού ΣΙΝΕΦΙΛ η ταινία απέκτησε ιδιαίτερη ταυτότητα και παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, ικανή να την περάσει στα αριστουργήματα του σύγχρονου Κινηματογράφου.

Τιμήθηκε με 27 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και 36 υποψηφιότητες, μεγάλος και σημαντικός αριθμός.

Ανάμεσά τους: Βραβείο AFI Καλύτερης ταινίας της χρονιάς, Βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου Φεστιβαλ Στοκχόλμης, Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας Φεστιβαλ VALLADOLID 


Έχουμε "ΝΙΚΗΤΗ" λοιπόν........! έχουμε "Νικητή" που προκύπτει από "χτισμένα" όνειρα, που η ζωή αποδεικνύει, ότι πατάνε πάνω σε αξίες που συμπαρασύρουν τους ακολουθητές τους σε ένα δρόμο γεμάτο βάραθρα και χωρίς επιστροφή...altalt
Αλήθεια..........έχουμε άραγε σκεφτεί, εμείς, οι Σύγχρονοι χρήστες του ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, αν ....διαφέρουμε σε κάτι από την ....SARAH GOLDFARB στον βαθμό εξάρτησης και υστερίας απέναντί του ;;; 
Στη θέση της Τηλεόρασης για δοκιμάστε να βάλετε λίγο τον Ηλεκτρονικό σας Υπολογιστή και το Διαδίκτυο.....!!!!!

Ναι....ναι.....για κάντε το........!!!!!! Τρομάξατε ;;;;;   ....πως είπατε ;;;;;

χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα......


alt
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ: Ωδή σε μια Ιέρεια της Τέχνης

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥalt


ΩΔΗ σε μια ΙΕΡΕΙΑ του ΘΕΑΤΡΟΥ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ....


Κλείσανε τρεις μήνες από την 12η του Νοέμβρη του 2013, που η γλυκύτατη φωνή της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΒΑΛΑΚΟΥ, αυτή η φωνή γεμάτη βάθος, γεμάτη ανθρωπιά, γεμάτη συναίσθημα, μια φωνή που όσο εξωτερική δύναμη έλειπε από την έκφρασή της τόσο εσωτερική πληρότητα Τέχνης ξεχείλιζε...

Η Φυγή της μεγάλης μας αυτής ηθοποιού έρχεται και αυτή να προστίθεται σταδιακά στον μεγάλο αυτό κατάλογο των Κλασικών εκείνων Μορφών του Κινηματογράφου και Θεάτρου μας που βιολογικά παύουν να βρίσκονται πλέον κοντά μας.

Από τις σημαντικότερες Μορφές λοιπόν της Υποκριτικής Τέχνης η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ τίμησε με τρόπο απέραντο, πλούσιο, δημιουργικό τόσο το Ελληνικό Θέατρο όσο και τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Θαρρώ δεν χωράει αμφιβολία της αξίας του να θεωρήσουμε ΧΡΕΟΣ μιας μικρής ταπεινής αναφοράς στο Κινηματογραφικό της διάβα όλα αυτά τα χρόνια...


alt

ΒΑΣΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ γεννήθηκε το 1930 στην ΚΑΒΑΛΑ και ήρθε στην ΑΘΗΝΑ με την οικογένειά της το 1946.

Η Αγάπη της για την τέχνη της υποκριτικής φούντωσε μέσα της από τα πολύ νεανικά της χρόνια που κατά τις δύο τελευταίες τάξεις του εξατάξιου Γυμνασίου τότε φοίτησε στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΒΑΣΙΛΗ ΡΩΤΑ "ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ".

Το 1949, στα 19 της, ξεκινάει τις εμφανίσεις της στο "ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ" του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΒΕΑΚΗ στο ρόλο της "Τριανταφυλλιάς" στο έργο "ΝΥΦΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ" του ΝΟΤΗ ΠΕΡΓΙΑΛΗ.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν αμέσως την υποδομή του υποκρκτικού της ταλέντου και της τεράστιας θέλησής της να ανέβει τα σκαλιά του ΘΕΑΤΡΟΥ.

alt


Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ της ΔΙΑΔΡΟΜΗ


Η Εκτόξευση της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΒΑΛΑΚΟΥ στα ύψη του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ είναι ραγδαία και καταιγιστική.

Ενδεικτικά αναφέρουμε στοιχεία της ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ της:

Στα χρόνια 1951-52, στα 22 της χρόνια, καθιερώνεται πλέον ως ΕΝΖΕΝΥ στο Θέατρο συμμετέχοντας σε μεγάλους θιάσους:

Θιασος Κατερίνας, Θίασος ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ-ΑΡΩΝΗ-ΧΑΤΣΙΣΚΟΥ.

Στη συνέχεια προσλαμβάνεται στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, το οποίο και τιμά με ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ και ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ πάνω σε πρωτεύοντες ρόλους.

alt

Στα 1956 πρωταγωνιστεί στον ΘΙΑΣΟ ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΣΟΥΡΗ στο ρόλο της ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ στο ομώνυμο έργο και στη συνέχεια στο Κ.Θ.Β.Ε. και άλλους μεγάλους θιάσους.

Το 1958, στα 28 της μόλις χρόνια, συγκροτεί το δικό της ΘΙΑΣΟ (!!!).

Οι ρόλοι της είναι πάνω από 120, γεγονός συγκλονιστικό της υποκριτικής της δύναμης και προσφοράς με ρόλους όπως:

ΜΑΡΙΑ ΣΤΙΟΥΑΡΤ, ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ, ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ, ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΝΟΡΑ, ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ, ΒΕΑΤΡΙΚΗ, ΑΡΕΤΟΥΣΑ.

Συγκλονιστική είναι η παρουσία της στο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ στο οποίο υποδύεται τις:

ΗΛΕΚΤΡΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ, ΑΓΑΥΗ, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΜΗΔΕΙΑ.

Αντιλαμβανόμαστε το φως της υποκριτικής της μεγάλης μας σύγχρονης Ιέρειας της Τέχνης μας.


alt


 alt

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ της τα τελευταία χρόνια

Τα τελευταία χρόνια προσέφερε το μέγιστο της αξίας και της Τέχνης της ως

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ στην περίοδο 1982-2007

Επίσης είχε ιδιαίτερα αξιόλογες εμφανίσεις στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Εμφανίστηκε σε πέντε τηλεοπτικές σειρές, αρχής γενομένης το 1976 στις "ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΑΠΗΣ"  (ΥΕΝΕΔ)

1985 "ΟΔΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ" (ΕΡΤ)

1987 "ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ" (ΕΡΤ)

2000 "ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ" (ΜΕΓΚΑ)

2005 "ΞΕΝΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ" (ΑΝΤ1)


alt


alt


Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


Αφήνουμε τελευταία τη συμμετοχή και το έργο της μεγάλης μας ηθοποιού και δασκάλας στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ μιας και είναι ο κύριος χώρος του ενδιαφέροντός μας

η ΓΝΩΡΙΜΙΑ της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΒΑΛΑΚΟΥ με τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ έγινε το 1953, στα 23 της χρόνια.

Κατά της διάρκεια της παράστασης "ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ" , φορώντας ακόμα το κοστούμι του ρόλου, ο Μεγάλος μας ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, γοητευμένος από την ερμηνεία της, την οδηγεί στον μεγάλο ΦΙΝΟ όπου εκεί ξεκινάει την έισοδό της στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ με την ταινία του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ  "ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ" όπου και παίζει στο πλάι των ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ, ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ, ΑΛΕΚΑΣ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ


alt

Ακολουθούν τρεις ταινίες:

 

 • 1954 "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΑΚΙΕΣ"  του ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
 • 1955 "Η ΓΚΟΛΦΩ" του ΟΡΕΣΤΗ ΛΑΣΚΟΥ όπου έχει και τον πρώτο της ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ μαζι με τους ΓΙΩΡΓΟ ΓΛΗΝΟ, ΝΙΚΟ ΚΑΖΗ, ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ
 • 1957  "ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ" του ΦΙΛΙΠΠΑ ΦΥΛΑΚΤΟΥ με τον ΝΤΙΝΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ


alt

Το 1957 έρχεται μια ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ με το Αισθηματικό δράμα του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ σε σενάριο ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ δίπλα στον υπέροχο ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ

"ΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ"


alt

Οι δυό τους συγκροτούν ένα συγκλονιστικό εκφραστικό δίδυμο ΠΑΤΕΡΑ-ΚΟΡΗΣ σε ρόλους που ξεχειλίζουν ανθρωπιά και συναίσθημα.


Η Δημιουργία της συνεχίζεται με δύο ακόμα ταινίες:

 

 • 1957  "Η ΜΟΙΡΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ" του ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ δίπλα στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΥΡΑΤ
 • 1959  "ΚΡΥΣΤΑΛΛΩ" του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ένα ακόμα κλασικό βουκολικό δράμα με τους ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΚΚΑΒΑ
alt


alt

Το 1961 έρχεται μια απο τις καλύτερες ερμηνείες της στον Κινηματογράφο. Στην ταινία του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ σε δικό του σενάριο, η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ πρωταγωνιστεί με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ στα:

"ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ"

alt


alt


Μια συγκλονιστική ταινία, που έχει μείνει στη μνήμη όλων μας σαν μιας από τις πλέον γλυκόπικρες δημιουργίες στον Ελληνικό Κινηματογράφο, ντυμένης στη μαγική μουσική του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ.

Από κοντά: ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΑΣΙΩΤΗΣ


alt


alt


Ένα πραγματικό ΡΕΣΙΤΑΛ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ από τη μεγάλη μας ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟ.....

 

 • 1961  "ΦΛΟΓΕΡΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ" του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ένα ακόμα βουκολικό δράμα δίπλα στους ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ και ΚΩΣΤΑ ΚΑΚΚΑΒΑ

alt

 

 • 1962  "ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ" δράμα του ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ μαζί με τον ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗ και τους ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΥ, ΜΙΡΑΝΤΑ ΜΥΡΑΤ
 • 1962  "Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ" του ΝΕΣΤΩΡΑ ΜΑΤΣΑ
 • 1962  "ΔΥΟ ΜΑΝΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ" του ΟΡΕΣΤΗ ΛΑΣΚΟΥ με την ΜΠΕΑΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
 • 1963  "ΑΘΩΑ Η ΕΝΟΧΗ" του ΝΕΣΤΩΡΑ ΜΑΤΣΑ με τον ΝΙΚΟ ΤΖΟΓΙΑ και ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
 • 1965 "Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ" του ΝΕΣΤΩΡΑ ΜΑΤΣΑ με τον ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ
Εκεί έκλεισε και ο κύκλος της στον ΚΛΑΣΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ με συμμετοχή σε 14 ταινίες

alt


altΗ Θητεία της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΒΑΛΑΚΟΥ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ κλείνει με την εμφάνισή της σε ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ στην σύγχρονη εποχή μας:

 

 • 1982  "ΤΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΛΕΩΝΟΡΑΣ" του ΝΤΙΝΟΥ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ όπου παίζει με τους ΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ, ΜΠΕΤΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, ΓΚΕΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
 • 1994  "ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ" του ΠΕΤΡΟΥ ΖΟΥΛΙΑ με τους ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΑΧΤΣΟΓΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ

alt


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η Μεγάλη μας ηθοποιός έχει τιμηθεί με:

 

 • 1958 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ για την ερμηνεία της ως ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ
 • 1999 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ για την προσφορά της στο ΘΕΑΤΡΟ και στην ΤΕΧΝΗ
 • 2001 Υποψήφια για το ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ
 • 2002 ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΓΜΑΤΟΣ της ΤΙΜΗΣ από τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 • 2002 Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ στη σειρά "ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ"
 • 2003 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ για την παράσταση "Η ΤΡΕΛΛΗ ΤΟΥ ΣΑΓΙΟ"
Επίσης στην γεννέτειρά της, την ΚΑΒΑΛΑ, εδώ και χρόνια λειτουργεί προς τιμήν της το ΘΕΑΤΡΟ "ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ"


alt


Ξέρουμε ότι ο κόσμος της ΤΕΧΝΗΣ έχει το δικό του τρόπο να εκφράζεται, σε όλες τις μορφές των ανθρώπινων στιγμών.

Η ΣΚΗΝΗ του ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ της ΑΝΝΑΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ προς την σωρό της εξόδου της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΒΑΛΑΚΟΥ τα λέει στην κυριολεξία όλα, για το πως, αυτοί οι σιωπηροί ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ της ΤΕΧΝΗΣ, αντιλαμβάνονται τις ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ


alt

Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ, θα μείνει Ιέρεια Τέχνης στο χώρο της για την πατρίδα και το Λαό μας,

Ένα χαμόγελο γλυκύτατο, μια καρδιά γεμάτη ανθρωπιά, συναίσθημα. Μια εκφραστική δεινότητα που ήταν γεμάτη πάθος ψυχής.

Μια φωνή που πάντα θα θυμόμαστε, χαρακτηριστική, αργή, γεμάτη ευγένεια, ήθος και συναίσθημα...
ALEXANDER PAYNE: Ένας "δικός μας" Σκηνοθέτης στο Κινηματογραφικό Στερέωμα

Σήμερα φίλες και φίλοι

θα συνεχίσουμε την Κινηματογραφική μας "βόλτα" στον όμορφο και δημιουργικό κόσμο των ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ.

Στο κόσμο δηλαδή των δημιουργών, σε αυτούς, που με το μυαλό, το συναίσθημα, την Τέχνη και τις εμπνεύσεις, φτάνουμε εμείς να απολαμβάνουμε το τελικό δημιούργημα στη μεγάλη οθόνη..

Σας παρουσιάζουμε σήμερα λοιπόν, έναν "ΔΙΚΟ ΜΑΣ" Σκηνοθέτη, που στις φλέβες του ρέει Ελληνική ρίζα, αίμα και πηγή έμπνευσης.

Φίλες και Φίλοι, ο εκλεκτός 


ALEXANDER PAYNE


alt


Θεωρείται ένας από τους πλέον εκφραστικούς, ρομαντικούς και δημιουργικούς Σκηνοθέτες του καιρού μας στο σύγχρονο Κινηματογράφο, έχοντας δώσει ταινίες με ύψιστη ανθρωπιά, με ανάδειξη ανθρώπινων χαρακτήρων....


ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Το πραγματικό όνομα του ALEXANDER PAYNE είναι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Γεννήθηκε στις 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 1961, στην ΟΜΑΧΑ των ΗΠΑ από ΕλληνοΑμερικάνους γονείς.

Η Καταγωγή της οικογένειάς του είναι από την ΑΧΑΪΑ, όπου ο παππούς του, μετανάστης ων, από το ΔΙΑΚΟΦΤΟ, κίνησε το μακρύ δρόμο της ξενητειάς και της ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, για να βρει ένα καινούργιο όνειρο στην Οικογένειά του.

Τη Μέση εκπαίδευση ο ALEXANDER την πήρε στο CREIGHTON SCHOOL και στη συνέχεια στον ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ όπου και σπούδασε ΙΣΤΟΡΙΑ και ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

Έκανε μεταπτυχιακό στην ΣΑΛΑΜΑΝΚΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ και το 1990 η κλίση και το μεράκι του να εκφραστεί τον οδήγησαν στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ. Σπούδασε ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ UCLA.

alt


Στην Προσωπική του ζωή, στις 1 Γενάρη 2003 παντρεύτηκε την ΚορεατοΚαναδή Ηθοποιό ΣΑΝΤΡΑ Ο αλλά χώρισαν στις 21 Δεκέμβρη 2006. 

Οι σκηνοθετικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο τον οδήγησαν να εμφανιστεί με τις ταινίες του στο SUNDANCE FILM FESTIVAL , όπου από εκεί οδηγήθηκε στην εταιρεία παραγωγής MIRAMAX.

O ALEXANDER PAYNE στον τομέα της Σκηνοθετικής του δουλειάς, προτιμά έναν έντονο συγκεντρωτισμό στον έλεγχο της παραγωγής από το στάδιο των SCRIPT μέχρι την ΕΡΜΗΝΕΙΑ των ηθοποιών.

Στις άλλες του δραστηριότητες, σαν χόμπυ, έχει ένα χαρακτηριστικό πάθος με την ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ. Τα τελευταία χρόνια έχει ένα μεγάλο ιστορικό αρχείο ταινιών στο SCOTTSBLUFF της ΝΕΜΠΡΑΣΚΑ.


alt


Θα το έλεγε κανείς "πρόκληση της μοίρας" αν έλεγε ότι η μικρή πόλη της OMAHA στην NEBRASKA, από την οποία κατάγεται ο PAYNE, διατηρεί μια απίστευτη παράδοση δημιουργίας μεγάλων μορφών στην ΤΕΧΝΗ που ανάμεσά τους είναι οι:

HENRY FONDA, MARLON BRANDO, FRED ASTAIRE, MONTGOMERY CLIFT, NICK NOLTE.....

πραγματικά τουλάχιστον εντυπωσιακό.....!

Ο PAYNE είναι μέλος του συμβουλίου της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ και ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ από το 2005 (ACADEMY OF MOTION PICTURE ARTS & SCIENCES)

Αγαπημένοι του σκηνοθέτες θεωρούνται οι:  AKIRA KUROSAWA, LUIS BUNUEL, HAL ASHBY, MARTIN SCORSESE, SERGIO LEONE.

alt


Το ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΕΜΑ του ALEXANDER PAYNE είναι η μελέτη των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ με ρυθμό αργό, εσωτερικό, παρατηρητικό.

Στα πλαίσια αυτά έλεγε:   "Θέλω όλα μου τα Φιλμς να ανήκουν σε μένα. Υπάρχει ένα ακροατήριο εκεί έξω για "ΕΝΤΕΧΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ" , αργές, περισσότερο παρατηρητικές, περισσότερο ανθρώπινα φιλμς και πραγματικά αξίζει να δημιουργηθούν. Να γιατί ενθαρύννω νέους καλλιτέχνες να το κάνουν"

Συνεχίζει επίσης να διακηρύττει:

"Ελπίδα μου είναι να μπούμε σε μια εποχή όπου η ΑΞΙΑ μιας ταινίας να βασίζεται στην εγγύτητα προς την πραγματική ζωή παρά σε απόσταση από αυτήν. Για να το κάνεις αυτό έχεις ανάγκη από πρωταγωνιστές ηθοποιούς που το πιστεύουν και οι ίδιοι. 

Όταν σκηνοθετώ δεν με ενδιαφέρει ποιος τυχόν star είναι απέναντί μου. Έχω έναν ηθοποιό που παίρνει μέρος σε όλο αυτό. Εγώ προσφέρω το ρόλο, το γύρισμα, δεν προσφέρω ή δεν υπηρετώ την καριέρα κανενός....! Ελπίζω ότι, 20 λεπτά μετά, ίσως το ακροατήριο, το κοινό να ξεχάσει ότι βλέπει τον GEORGE CLOONEY ή τον JACK NICHOLSON αλλά απλά να βλέπει τον χαρακτήρα που υποδύονται.

Μια από τις μεγάλες προσφορές του Κινηματογράφου ή η αξία του έγγυται στην ικανότητά του όχι απλά να καταγράφει ή να συλλαμβάνει μια πραγματικότητα αλλά να πιάνει και να δημιουργεί όνειρα. 

Οι βουβές ταινίες διακρίθηκαν απ την αρχή για την ικανότητά τους να αγκαλιάζουν την παραξενιά της πραγματικής ζωής και των ονείρων αλλά και σε συνδυασμό και των δύο δεν νομίζω να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στις ομιλούσες ταινίες σαν πληρέστερη ανθρώπινη εμπειρία..."

alt


alt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Ο "Πατριώτης" μας στην Φιλμογραφική του δουλειά έχει ΤΡΙΠΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ και δημιουργία:

 

 • ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  12 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:  11 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ:  12 ΤΑΙΝΙΕΣ

Η Σκηνοθετική του δουλειά ξεκινάει το 1985 με την ταινία μικρού μήκους  "CARMEN" 

Το 1991 παρουσιάζει την COMEDY   "THE PASSION OF MARTIN" 

Στα 1996 έρχεται η ΠΡΩΤΗ του ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ με την δραματική COMEDY  "CITIZEN RUTH"
με τους:  LAURA DERN, SWOOSIE KURTZ, KURTWOOD SMITH, MARY KAY PLACE

alt


alt


Η Ταινία κερδίζει ΤΡΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ:  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΟΝΑΧΟΥ και ΜΟΝΤΡΕΑΛ και ο ALEXANDER PAYNE καταξιώνεται διεθνώς.

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, το 1999 παρουσιάζει το "ELECTION" με τους:

MATTHEW BRODERICK, REESE WITHERSPOON, CHRIS KLEIN, JESICCA CAMPBELL

alt


alt


Η Ταινία είναι υποψήφια για 2 OSCAR ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΣΕΝΑΡΙΟΥ. Κερδίζει 22 ΒΡΑΒΕΙΑ εντός, εκτός ΗΠΑ

Ο ALEXANDER PAYNE συνεχίζει να ανεβαίνει επίπεδα δημιουργίας και το 2002 φτάνει σε μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σκηνοθετώντας αλλά και γράφοντας παράλληλα επίσης τη δραματική comedy   "ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΜΙΝΤ"

Πρωταγωνιστεί ο μεγάλος JACK NICHOLSON με την KATTHY BATES, HOPE DAVIS καιο τους DERMOT MULRONEYalt


alt


Η ΤΑΙΝΙΑ έχει πολύ μεγάλη επιτυχία με 34 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και 35 ακόμα υποψηφιότητες ανάμεσά τους 2 OSCAR

Έχει τιμηθεί με ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ, ήταν υποψήφια και στις ΚΑΝΝΕΣ


Το 2004 τα επίπεδα επιτυχίας ανεβαίνουν, ο PAYNE συνεχίζει στο μοτίβο των τρυφερών καθημερινών ανθρώπινων χαρακτήρων που αναδεικνύει η δραματική comedy. Σειρά τώρα έχει το "ΠΛΑΓΙΩΣ" 

Μια εξαίρετη ταινία με τους:  PAUL GIAMATTI, THOMAS CHURCH, VIRGINIA MADSEN, SANDRA OH

alt


alt


alt


Η Ταινία κερδίζει OSCAR ΣΕΝΑΡΙΟΥ καθώς επίσης και .....107 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 39 υποψηφιότητες.

Ξεζωρίζουν βραβεία BAFTA, LONDON CRITICS FILM FESTIVAL, ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ.

Το 2006, πάντα στο ίδιο είδος, έχουμε το "PARIS, JE T' AIME"

JULIETTE BINOCHE, LEONOR WATLING, LUDIVINE SAGNIER

altalt


Η Ταινία κερδίζει Α' ΒΡΑΒΕΙΟ GOLDEN TRAILER AWARDS


Το 2011 έρχεται μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ δημιουργίας για τον υπέροχο και τρυφερά ανθρώπινο ALEXANDER PAYNE.

Aνεβάζει το έργο "ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ" , ένα εξαίρετο ανθρώπινο δράμα, με τον Εκπληκτικά συγκλονιστικό GEORGE CLOONEY. Κοντά του μεγαλουργεί η SHAILENE WOODLEY καθώς και οι :  AMARA MILLER, NICK KRAUSE, BEAU BRIDGES, alt


alt


Η Ταινία κερδίζει δύο OSCAR: Καλύτερο σενάριο και ταινίας της χρονιάς. Στο σύνολό της 52 διεθνή βραβεία και ακόμα 82 υποψηφιότητες.....αριθμός που αναδεικνύει με μεγαλόπρεπο τρόπο την αποδοχή της από το κοινό και τα φεστιβαλικά φόρουμς.


alt


Το 2013 έρχεται η μέχρι τώρα τελευταία δημιουργία του εξαίρετου σκηνοθέτη.

Αυτή τη φορά μια δραματική περιπέτεια:  "NEBRASKA"  με τους:  BRUCE DERN, WILL FORTE, JUNE SQUIBB

Εξαιρετική ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΗ ταινία που παίχτηκε και στην τελετή λήξης του 54ου φεστιβάλ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, μάλιστα πάει και για ΥΠΟΨΗΦΙΑ για OSCAR. Ένα εξαίρετο ROAD MOVIE


alt


alt


Το Φιλμ ανακηρύχτηκε ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ για τη χρονιά 2013 από το ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (AFI). Έχει ήδη προταθεί για τρείς διακρίσεις στα BAFTA, Πέντε υποψηφιότητες για ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ και ακόμα έξι υποψηφιότητες για OSCAR. Aντιλαμβανόμαστε το ειδικό βάρος λοιπόν του έργου. Ένα ακόμα αισθητικό και ανθρώπινο αριστούργημα για τον Σκηνοθέτη "μας"


alt


ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

του ALEXANDER PAYNE

Ο PAYNE έχει κάνει πλέον "σχολή" σε ανάλογες "γλυκόπικρες" τέτοιες comedy που επίκεντρο έχουν το ταξίδι του ΑΝΘΡΩΠΟΥ στην αφύπνιση της ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ. Ο Κινηματογραφικός του κόσμος είναι πάντα απόλυτα ρεαλιστικός, αληθινός, απλός, βγαλμένος μέσα απ την πραγματικότητα. Ποτέ του δεν έπλασε "ήρωες" και "πρότυπα". Ποτέ του δεν δημιούργησε ήρωες, χαρακτήρες ακλόνητους και σαγηνευτικούς γεμάτους φτιασίδωμα. 

Αυτή είναι η ΜΕΓΑΛΗ του ΠΡΟΣΦΟΡΑ στο κόσμο της ΤΕΧΝΗΣ και γενικά στην φιλοσοφία των ανθρώπων.

Ο Εξαιρετικά τρυφερός ανθρώπινος αλλά συνάμα τρομερά εκφραστικός ανθρώπινος πόνος και η προσέγγιση των βιωμάτων ζωής είναι το μεγαλείο του και η προσφορά του.


alt


ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


O ALEXANDER PAYNE έχει, προσωπικά βραβευθεί με 73 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 72 υποψηφιότητες στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Αριθμός ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ για το σχετικά σύντομο μέχρι τώρα πέρασμά του από την Έβδομη Τέχνη.

Αυτό, από μόνο του, αναδεικνύει τη προσφορά του.

Στα βραβεία του ....παρευρίσκονται:  2 OSCAR, 2 ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ, 1 BAFTA, 1 AFI....


alt


Αυτός φίλες και φίλοι, είναι ο πατριώτης μας ALEXANDER PAYNE, που μεσουρανεί στο Κινηματογραφικό στερέωμα τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας το Μεσογειακό του ανθρώπινο ταμπεραμέντο σε απλό, λιτό και εκφραστικό ανθρώπινο μεγαλείο.

Ένας σκηνοθέτης "χαμηλών τόνων", με έμφαση στο ανθρώπινο συναίσθημα και τις σχέσεις μέσα στη ζωή μας.


Ένας δημιουργός, που δείχνει να έχει πάρα πολλά να δώσει στον Κινηματογράφο, σε όλα του τα επίπεδα και που κάθε φορά στην κυριολεξία μας εκπλήσσει θετικά στο διάβα του.....
Το Ηλεκτρονικό Περιοδικό μας: e-Magazine Έκδοση του CINEFIL

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

σήμερα δοκιμάζω κάτι ....διαφορετικό, το οποίο έχω τη χαρά και την Τιμή να σας το ανακοινώσω από εδώ.

Είναι κάτι που σε πρώτη φάση είναι καθαρά ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ και θα δώ αν θα το συνεχίσω στο μέλλον.

Γινόμαστε λοιπόν ......"ΕΚΔΟΤΕΣ"......!!!

Και μιας και ο χώρος μας είναι το Διαδίκτυο, μιλάμε για ....Ηλεκτρονικούς Εκδότες.

Σήμερα λοιπόν βγαίνει στον "αέρα" του διαδικτύου ένα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ "ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ", το CINEFIL

Θα έχει ΜΗΝΙΑΙΑ έκδοση, φυσικά σημείο αναφοράς του ο Κινηματογράφος.

Θα το βρείτε στην παρακάτω Ηλεκτρονική διεύθυνση:Για να πάρουμε μια ....εικονική του γεύση:


alt


Θέλω να πω ότι το e-magazine θα είναι ΑΝΟΙΧΤΟ σε κάθε Φίλο ή Φίλη θέλουν να ανεβάσουν κάποιο δικό τους θέμα η οποιαδήποτε παρέμβαση.
Είναι εντελώς απλό. Μπορείτε να μου κοινοποιήσετε το κείμενο ή την παρέμβασή σας με e-mail και να ανέβει στην επόμενη έκδοση.

alt


Το "ξεφύλλισμα" του περιοδικού μέσα από τη σελίδα ISSUU είναι ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ-ΑΠΛΗ και προσφέρει ΑΠΕΙΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ, στη μελέτη σε απλή μορφή αλλά και ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ που καθιστά το διάβασμα πολύ πιο εύκολο.

alt

Ενοείται ότι θέλω να σας ευχαριστήσω για την μέχρι σήμερα ΑΓΑΠΗ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΣΤΗΡΙΞΗ και τη συνεχή μας βόλτα εδώ μαζί...

Κάθε παρατήρησή σας δεκτή σε οτιδήποτε προκαλέσει την απορία ή την ανάγκη για επεξήγηση.

Πάμε λοιπόν για το ....ξεφύλλισμα......"AMERICAN BEAUTY" Το Υπαρξιακό και Κοινωνικό Δράμα του SAM MENDES

Έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από τότε που ο Άγγλος Σκηνοθέτης, τότε στα 34 του χρόνια,

SAM MENDES

alt


alt

πήρε το υπέροχο Σενάριο του 42 χρονου τότε, Αμερικάνου Συγγραφέα ALAN BALL


alt


και έδωσε στον Κινηματογράφο ένα ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, που θεωρείται πλέον ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ ΔΡΑΜΑ πάνω στον σύγχρονο Κινηματογράφο.

Μια ταινία, φίλες και φίλοι, που βουτάει στα βαθιά όχι μονάχα της Αμερικάνικης κοινωνίας και του λεγόμενου "Αμερικάνικου ονείρου" της τρέχουσας εποχής, αλλά γενικά πραγματοποιεί μια σοκαριστική ΤΟΜΗ πάνω στη σημερινή μεσοαστική ΔΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

Κυρίες και Κύριοι, έχω την Τιμή να σας παρουσιάσω ένα μεγάλο Κινηματογραφικό ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, που στο τέλος του 20ου Κινηματογραφικού αιώνα, "σάρωσε" στο πέρασμά του, τα Κινηματογραφικά δρώμενα αλλά και έβαλε παντελώς ΓΥΜΝΗ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ, ΩΜΗ, τη σαθρότητα των σημερινών Ανθρώπινων Οικογενειακών σχέσεων."AMERICAN BEAUTY"alt


-Χρειάζομαι έναν Πατέρα υπόδειγμα....! Όχι ένα χαζό αγόρι που ζαχαρώνει κάθε φίλη μου....! Είναι αξιοθρήνητος....! Κάποιος πρέπει να τον απαλλάξει απ τη δυστυχία του...

-Θες να τον σκοτώσω για χάρη σου ;

-Ναι....! θα το έκανες ;

alt


Αυτοί  είναι οι BURNHAMS........


alt


altalt


-Το όνομά μου είναι LESTER BURNHAM., Αυτή είναι η γειτονιά μου, αυτός είναι ο δρόμος μου. Αυτή είναι η ζωή μου... Είμαι 42 ετών και σε ένα χρόνο θα πεθάνω....!  Φυσικά αυτό δεν το ξέρω ακόμα....αλλά κατά κάποιο τρόπο είμαι ήδη νεκρός....!

Κοιτάξτε με......! αυνανίζομαι στο ντουζ......! Αυτό είναι το κορύφωμα της μέρας μου. Από εδώ και πέρα μόνο κατηφόρα...


alt


-Αυτή είναι η Γυναίκα μου η CAROLYN....! Κοιτάξτε πόσο ταιριάζει η ψαλίδα που κρατάει με τα τσόκαρά της. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Μόνο που τη βλέπω πεθαίνω από κούραση......Δεν ήταν πάντα έτσι, κάποτε ήτανε ευτυχισμένη......! Κάποτε ήμασταν ευτυχισμένοι.....


alt


-Αυτή είναι η μοναχοκόρη μας, η JANE. Η JANE είναι μια απόλυτα τυπική περίπτωση teenager. Οργισμένη, ανασφαλής, μπερδεμένη....! Θα της έλεγα ότι όλα αυτά περνάνε. Αλλά δεν θέλω να της πω ψέμματα.....!

Η Γυναίκα μου και η Κόρη μου με θεωρούν χαμένο από χέρι. Και .....έχουν δίκιο.....! έχω χάσει κάτι. Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό. Αλλά ξέρω ότι δεν ένιωθα πάντα τόσο ...ναρκωμένος. Αλλά ξέρετε κάτι ; Ποτέ δεν είναι αργά για να το ξαναβρώ....


alt


Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑΜΠΩΝΕΙ.......ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.....!!!

Η "ΕΠΙΤΥΧΙΑ" και η ΑΓΟΡΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ.....ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...!!!

Κοιτάξτε καλύτερα......!!!

Αυτή η ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ μιας κάμερας, στο χέρι του RICKY FITTS  (WES BENTLEY), του νεαρού γείτονα των BURNHAMS, ο οποίος και καταγράφει σχεδόν τα ...πάντα. Μικές, προσωπικές, απόκρυφες και απλές στιγμές των ανθρώπων που εστιάζει το ενδιαφέρον του ολόγυρά του είναι αυτό ακριβώς το ......"ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ"  (LOOK CLOSER....!!!)


alt


alt


ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Ένα κλασικό μεσοαστικό Αμερικάνικο Σπίτι στα όμορφα προάστεια μιας Πόλης. Μια Οικογένεια, προτεραιότητες στην έννοια και στη φιλοσοφία της Καριέρας. Ένα ολόχρυσο περιτύλιγμα μιας "φούσκας" ευτυχίας και ...όλα καλά ;

Κοιτάξτε καλύτερα.......!!

Εδώ ο SAM MENDES αρπάζει τη γραφή του ALAN BALL και την κάμερα ανά χείρας και ξεκινά τη μαρτυρική διαδικασία ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ.....! Της καθόδου στα άδυτα, στα απόκρυφα, στα απωθημένα, στα καταπιεσμένα, στα ανύπαρκτα, στα νεκρά..

Εξωτερικά επικρατεί Ησυχία, Τάξη και Ασφάλεια......κάπου όμως στα κατάβαθα ο ορίζοντας μαυρίζει και η καταιγίδα έρχεται καταλυτική.

O Πατέρας σε υπαρξιακή κρίση ταυτότητας αναζητά τη χαμένη του ταυτότητα και νιότη. Η Μητέρα βρίσκει νόημα ζωής μονάχα στις Πωλήσεις και στην καριέρα της, η Έφηβη Κόρη έχοντας χάσει κάθε ιδέα για τους γονείς της ερωτεύεται τον τρυφερό, ρομαντικό και παράξενο γιο του Φασίστα απόκρυφου Στρατιωτικού γείτονα, αντιλαμβάνεστε σε τι "καζάνι" πατάμε.

Πόσο δε όταν ο ...Μπαμπάς ερωτεύεται σφοδρά τη συμμαθήτρια της κόρης του στο κολλέγιο, μια λαμπερή ύπαρξη, με ύφος και στυλ ....Lolitas....

Άλλά είπαμε...!  Προσοχή.....η εξωτερική εικόνα είναι πάντα θαμπή...Κοιτάξτε καλύτερα.....!


alt


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ της ΤΑΙΝΙΑΣ


Πρεμιέρα:  18 Φλεβάρη 2000 (Ελλάδα)

ΜΟΥΣΙΚΗ:  THOMAS NEWMAN

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  CONRAD HALL

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  JULIE WEISS

DECORATION:  JAN BERGSTROM

ART DIRECTION:  DAVID LAZAN


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ:


KEVIN SPACEY στο ρόλο του LESTER BURNHAM

ANNETTE BENNING στο ρόλο της CAROLYN BURNHAM

THORA BIRCH στο ρόλο της JANE BURNHAM

WES BENTLEY στο ρόλο του RICKY FITTS

MENA SUVARI στο ρόλο της ANGELA HAYES

CHRIS COOPER στο ρόλο του Συνταγματάρχη FRANK FITTS

PETER GALLAGHER στο ρόλο του BUDDY KANE

ALLISON JANNEY στο ρόλο της BARBARA FITTS


alt


ΣΚΕΨΕΙΣ πάνω στο ΘΕΜΑ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Ο ALAN BALL με την Κάμερα του SAM MENDES ανοιγουν βήμα το βήμα την καλά σφαλισμένη πόρτα του "ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ" και εισέρχονται με τρόπο μερικές φορές βίαιο, ωμό και σοκαριστικό στον κόσμο του "ΕΙΝΑΙ".

Στην μια πλευρά ΑΛΗΘΕΙΑΣ που χαρακτηρίζει αυτό που λέμε "ΜΕΣΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΣΟΑΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ".

Μια βουτιά που κάνει τον θεατή, ειδικά μια συγκεκριμένη κατηγορία θεατών, που "ταιριάζουν" στα ηλικιακά και κοινωνικά αυτά πρότυπα να αρχίσουν να "παγώνουν" από τα επιφανειακά κωμικά και ανάλαφρα στοιχεία και να αρχίζουν να νιώθουν το κόμπο να σφίγγει γύρω τους.

Κοιτάξτε καλύτερα.......!

Η Ιδεοληψία της ΚΑΡΙΕΡΑΣ και της ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, αρχές που στο Αγγλοσαξωνικό πρότυπο ζωής και όχι μόνο δυστυχώς μεγαλουργούν και καθορίζουν συνειδήσεις, εδώ στην κυριολεξία καταρρακώνεται....

Νεκροί κατ' ουσίαν γάμοι, πεθαμένες σχέσεις, καμένες προσωπικότητες, απλές συγκατοικήσεις από ουσιαστικές συμβιώσεις, φοβικές αντιλήψεις, αλλά το κυριότερο φίλες και φίλοι, ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ....! ένας τρόμος να εκφράσεις αυτό που στα κατάβαθά σου θέλεις και επιθυμείς και αυτό είναι ολοφάνερο στους πρωταγωνιστές της ταινίας.

Μια Γυναίκα-Μητέρα που πρώτα απ΄όλα υποφέρει και η ίδια, που όπως με τρόμο ομολογεί την ώρα της κρίσης, έχει και εκείνη σεξουαλικά απωθημένα, στα οποία δυστυχώς ουδέποτε έδωσε τη δέουσα σημασία καθώς την περίμεναν οι ....πωλήσεις και η επαγγελματική αναρρίχηση.

Ο Άντρας που έχει παραιτηθεί από τα πάντα, που έχει υποσκάψει την ίδια του την οντότητα, που νιώθει και είναι ήδη νεκρός καθώς ομολογεί..

Αλλά η κάμερα του MENDES σαρώνει τα πάντα.......! δεν σταματά μονάχα στην κύρια οικογένεια των BURNHAMS.

Πηγαίνει ....δίπλα ....! στους γείτονες....! για να μπήξει το "μαχαίρι" της και εκεί χωρίς οίκτο. Σε μια οικογένεια ενός φασίστα Συνταγματάρχη που καμαρώνει για τη συλλογή των όπλων του και τα αναμνηστικά του Χίτλερ, που έχει τον μοναχογιό του δίκην νεοσύλλεκτου στο σπίτι, που τον έχει στείλει στο ψυχιατρείο,

Που αντιμετωπίζει τη Γυναίκα του σαν να ...μην υπάρχει καν στο σπίτι, σαν να μην έχει και εκείνη τις δικές της ανάγκες.

Ένας τύπος που δεν θέλει καν να ακούσει για τους σιχαμένους Ομοφυλόφιλους "πούστηδες" που μολύνουν την κοινωνία μέχρι που..........μέχρι που...............αλλά....Κοιτάξτε καλύτερα......!

Αλλά η κάμερα σταματημό δεν έχει.....

Έχουμε και τα νέα παιδιά.....εκείνα που τώρα ανοίγουν τα φτερά τους.....που παίζουν σε ένα κόσμο με "μπάφους", που αναζητούν πρότυπο ΓΥΝΑΙΚΑΣ τη Λολίτα που αναζητά ένα επιτυχημένο αύριο δεχόμενη το ρόλο μιας οιωνεί συγκεκαλυμένης "πόρνης" που πρόστυχα και χωρίς αναστολές σκανάρει τις όποιες ανθρώπινες σχέσεις....

Όμως αυτές οι επιφανειακά "δήθεν απελευθερωμένες" κάτω από το ροζ ευτελές περίβλημα της σωματικής τους γύμνιας, μόλις κάνουν να ξεκουμπώσουν το μπούστο από το πανέμορφο στήθος τους, τότε τα πανέμορφα κόκκινα λουλούδια που ξεχύνονται και κατακλύζουν το χώρο, τι να είναι άραγε ;;;; μήπως αυτή η συγκλονιστική σκηνή σε οδηγεί σε κάποια ακόμα ανατροπή ;;;

Κοιτάξτε καλύτερα.....!!!


alt


Και η σκηνή της ...έκρηξης.....ναι μιας έκρηξης.....μια νύχτα βασανιστικών φαντασιώσεων, στο συζυγικό κρεβάτι...

-Τι κάνεις ;

-Τίποτα.........

-Αυνανιζόσουν ;; ναι....! αυνανιζόσουν.....!

-Εντάξει.....σκότωσέ με.....! την έπαιζα......! μάλιστα.....! έπαιζα το πουλί μου.....!

-Αηδία.....!!!

-Ω......συγγνώμη αλλά ξέρεις συμβαίνει να έχω αίμα να τρέχει στις φλέβες μου....!

-Και εγώ το ίδιο.....!

-Ναι ;;; αλλά μονάχα εγώ δείχνω να κάνω κάτι για αυτό.....!

-Λέστερ αρνούμαι να ζω έτσι....αυτό δεν είναι γάμος....!

-Δεν είναι γάμος εδώ και χρόνια....! και εσύ ήσουν όλο χαρά που δεν μιλούσα μα τώρα άλλαξα.....! τώρα την ...πάιζω όταν ερεθίζομαι γιατί εσύ δεν βοηθάς καθόλου...

-Νομίζεις ότι μόνο εσύ έχεις σεξουαλικά απωθημένα ;

-Τότε έλα μωρό μου είμαι έτοιμος....!

-Μη μου κολλάς Κύριε,ξέρεις ότι μπορώ να πάρω διαζύγιο σε χρόνο μηδέν..

-Με ποιά αιτία ;; δεν είμαι μέθυσος....! δεν ξενοπηδάω...! δεν σε χτυπάω....! ούτε καν σε αγγίζω, από τότε που σαφώς έδειξες ότι δεν με θεωρείς καν απαραίτητο. Αλλά εγώ σε στήριξα....! Ο Νόμος λέει οτι δικαιούμαι τα μισά απ όσα έχεις τώρα.

-...........................

-Λοιπόν, για αυτό κλείσε το φως πριν ξανακοιμηθείς...!!

"Είναι ωραίο να βλέπεις ότι μπορείς να ξαφνιάζεις τον εαυτό σου....και αναρωτιέσαι τι άλλο ξεχασμένο μπορείς να κάνεις..."


"Επιτυχία" λοιπόν.....! τι ωραία λέξη.....! τι είδωλο....τι φετιχ για μια μεσοαστική κοινωνική τάξη.....!

για να δούμε το περιτύλιγμα σε έναν και μοναδικό διάλογο:

-Χωρίζουμε με τη Γυναίκα μου, πιστεύει ότι με απασχολεί μονάχα η καρριέρα μου...λες και η φιλοδοξία είναι κάτι σαν μειονέκτημα. Επωφελήθηκε όμως από τη ζωή που της πρόσφερε η επιτυχία μου.....!

-Δείχνατε τόσο ευτυχισμένοι προχθές στο πάρτυ......

-Πες με τρελό, αλλά η φιλοσοφία μου για να είσαι ευτυχισμένος είναι να προβάλεις συνεχώς μια εικόνα επιτυχίας"


Ο Αντιπροσωπευτικός διάλογος "αξιών" ανάμεσα στον BUDDY, εμπορικό συνεργάτη της CAROLYN  και την ίδια ....εντυπωσιασμένη τόσο που το επόμενο διάστημα να ζει το ...σεξουαλικό της απωθημένο μαζί του..


alt


alt


-Πως είναι η JANE ;

-Τι θέλεις να πεις ;

-Θέλω να πω.......πως είναι η ζωή της ; είναι ευτυχισμένη ; είναι δυστυχισμένη ; θα ήθελα καιρό να ξέρω αλλά ποτέ δεν θέλει να μου πει τίποτα....

-Είναι πραγματικά ευτυχισμένη...νομίζει πως είναι ερωτευμένη

-Μπράβο της.....

-Εσύ πως είσαι ;

-Πάει πολύς καιρός από τότε που κάποιος με ρώτησε για αυτό.......είμαι υπέροχα.....! είμαι υπέροχα.......""Η Ζωή σου όλη λένε ότι περνάει μπροστά στα μάτια σου μια στιγμή πριν πεθάνεις........πρώτα απ' όλα αυτή η στιγμή κάθε άλλο παρά στιγμή  είναι.....! συνεχίζεται για πάντα.......σαν ωκεανός χρόνου.....για μένα ήταν μια νύχτα στην κατασκήνωση προσκόπων, που έβλεπα τα πεφτάστερα, τα κίτρινα φύλλα των δέντρων που έπεφταν στο δρόμο μας, τα χέρια της γιαγιάς μου και το δέρμα της που έμοιαζε με χαρτί, και η πρώτη μου φορά που είδα το ολοκαίνουργιο firebird του ξαδέλφου μου του Τόνυ, Και η JANE......ναι η JANE.....και η CAROLYN.....Μπορούσα να τσαντιστώ πολύ με αυτό που μου συνέβη, μα ........πως να θυμώσεις όταν υπάρχει τόση ομορφιά στον κόσμο.....συχνά νιώθω ότι τη βλέπω όλη μαζί και δεν την αντέχω, γεμάτη η καρδιά μου σαν μπαλόνι έτοιμο να σκάσει, και μετά θυμάμαι να χαλαρώσω, και παύω να προσπαθώ να κρατηθώ από αυτήν.....και μετά κυλάει μέσα μου σαν βροχή....και δεν νιώθω τίποτα άλλα παρά μονάχα ευγνωμοσύνη.........για κάθε χαζή στιγμή της μικρής ζωής μου..

Είμαι σίγουρος ότι δεν καταλαβαίνετε τι λέω.....αλλά μην ανησυχείτε....μια μέρα θα καταλάβετε....."


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


KEVIN SPACEY σε Α' ΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ σαν LESTER BURNHAM


alt

Ο Αμερικάνος Ηθοποιός εδώ πραγματικά σε ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΖΩΗΣ......!!! Δεν έχουμε δει τον μεγάλο αυτό Ηθοποιό σε τέτοια επίπεδα ερμηνείας, συναισθηματικής έντασης και απλότητας.

Απόλυτα δικαιωματικά η ερμηνεία αυτή, σταθμός στην καριέρα του, τον οδηγεί σε OSCAR Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ, σε ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΧΡΥΣΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ, σε BAFTA ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ για το LONDON CRITICS FILM FESTIVAL, ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΞΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ για το ΡΩΣΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ και τόσα μα τόσα άλλα βραβεία...

Ο ρόλος του στην πορεία εξέλιξης της ταινίας "βαραίνει" όλο και περισσότερο. Συναισθηματικά στην αρχή, βρίσκει τη διέξοδο να εκφραστεί με μοναδικό τρόπο έχοντας κάνει αποφασιστικά τη δική του "επανάσταση" τονίζοντας την παρουσία της οντότητάς του σαν άνθρωπος.

Τι να πρωτοπείς για την ερμηνεία του SPACEY ; Γλυκός, οργισμένος, ερωτευμένος, εκστασιασμένος από την νεαρή συμμαθήτρια της κόρης του, ξαναγίνεται άντρας, ξανανιώθει την ερωτική φλόγα να φουντώνει και να κυλάει μέσα του.

Εκπληκτικός στην ερμηνεία του στον απελπισμένο του αγώνα να επαναπροσεγγίσει ερωτικά τη Γυναίκα του....

Γλυκύτατος και στωικός για να παρακαλέσει μονάχα τη ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑ. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ στη στιγμή της ερωτικής επαφής με την ANGELA, μιας επαφής που ξεκινάει για να μην πραγματοποιηθεί ποτέ......!!

altalt


alt


alt


Η Στιγμή που ρωτάει για την ευτυχία της Κόρης του τη στενή της φίλη και παίρνει την απάντηση ότι είναι ευτυχισμένη, ο KEVIN SPACEY σας κάνει να μην τη λησμονήσετε ποτέ......!  τέτοια "εσωτερική" συναισθηματική απόδοση σε ένα και μοναδικό πρόσωπο δύσκολα πραγματικά βλέπεις.


ANNETTE BENING


στο Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ σαν CAROLYN BURNHAM

Γεννημένη το 1958 η Αμερικανίδα Ηθοποιός εδώ στο ρόλο της Συζύγου, Γυναίκας και Μητέρας κερδίζει επάξια με την εμφάνιση και ερμηνεία της:

OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ, Υποψηφιότητα ΧΡΥΣΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ, ΒΡΑΒΕΙΟ BAFTA Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ κάποια ενδεικτικά από τα "παράσημά" της σε ένα εξαιρετικά δύσκολο ρόλο που τον αποδίδει με απόλυτη επιτυχία.

Η Υστερική της προσωπικότητα και η πλήρης αφοσίωσή της στην ιδεοληψία του "λαμπερού" και του "επιτυχημένου", η ζωή της μονάχα ως "πωλήτρια" πολυτελών κατοικιών της έχει αφαιρέσει βήμα το βήμα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της ΓΥΝΑΙΚΑΣ και ΜΗΤΕΡΑΣ.

alt


alt


Η Εξωτερική της λαμπερή εμφάνιση δεν της δίνει την αναγκαία εσωτερική της γαλήνη....

Βήμα το βήμα, μετράει σοβαρές ήττες στην προσωπική της ζωή. Αντιλαμβάνεται τραγικά ότι ο σύζυγός της αναζητά την ερωτική ηδονή στον αυνανισμό, διαβλέπει το κενό τους, αντιλαμβάνεται και νιώθει και η ίδια την ανάγκη να ξανανιώσει την ερωτική ηδονή και τη βρίσκει στο νέο "είδωλό" της, έναν "εξαίρετο" ...star των πωλήσεων και εραστή μάλλον της καριέρας παρά της ίδιας...

Ο "KING" των ...πωλήσεων μπορεί να κάνει έρωτα καλά αλλά αφήνει την CAROLYN εντελώς ακάλυπτη στο τέλος...


alt


alt


"Χάνει" την κόρη της, υφίσταται ήττα και απώλεια και σαν ΜΗΤΕΡΑ και όταν ξανανιώθει το σπίρτο της ΗΔΟΝΗΣ από την προσέγγιση του ΣΥΖΥΓΟΥ της, τη κρίσιμη στιγμή .......φοβάται μήπως η μπύρα  που κρατάει ο άντρας της ....καταστρέψει τον ακριβό της καναπέ...

Είναι ερμηνευτικά όμορφη, είναι εκδηλωτική, λαμπερή, γίνεται "εμπορική" γιατί έτσι "πρέπει" αλλά σταδιακά αναδύει τη ΘΛΙΨΗ που βασιλεύει μέσα της ώς τη στιγμή που αποφασίζει να "ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ"........

Κραδαίνοντας λοιπόν ένα όπλο, στα έσχατα της ήττας της ουρλιάζει  "ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ....ΘΥΜΑ......ΛΕΣΤΕΡ.....ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΘΥΜΑ......" οδεύοντας σε μια ίσως ακόμα μεγαλύτερη.......

Είπαμε:     ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.....!


alt


alt


THORA BIRCH

στο ρόλο της νεαρής κόρης JANE BURNHAM

Γεννημένη το 1982 η Αμερικανίδα γλυκύτατη Ηθοποιός, στο ρόλο της έφηβης νεαρής Κόρης, είναι αφοπλιστικά εκπληκτική....!

alt

Ο Συνδυασμός του εφηβικού με το γνήσια εκφρασμένο ερωτικό κινείται ερμηνευτικά σε πολύ υψηλά όρια για την νεαρή ηθοποιό.

Μια "κακομαθημένη" έφηβη μιας πλούσιας μεσοαστικής Οικογένειας, με όλα τα υλικά καλούδια στα χέρια της αλλά με ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ των γονιών της στη ζωή της, αναζητά ένα ΣΤΗΡΙΓΜΑ.....! Αναζητά έναν ΧΑΜΕΝΟ ΠΑΤΕΡΑ σαν υπόδειγμα που δεν βλέπει.

alt


alt


Αν και η ίδια έχει άμεση συμβολή στην "ισοπέδωσή" του αυτό ακριβώς το στιβαρό και συγκροτημένο πειθαρχικό υπόβαθρο το αναζητά με πάθος.

alt

alt

Η Ανάγκη της να υποκαταστήσει αυτό που της λείπει από τους γονείς της, το βρίσκει συναισθηματικά κατά πρώτον και ερωτικά κατά δεύτερον στον νεαρό γείτονά της RICKY FITTS, που γίνεται για αυτήν ο νέος της "φάρος" και σημείο αναφοράς της ζωής της.

Γλυκύτατη, εκφραστική, στιγμές στην ταινία ψυχρή, ίσως υπέρμετρα σκληρή από την άγνοιά της να δει πιο βαθιά, λογικό άλλωστε.

Η THORA BIRCH κατορθώνει και κλείνει με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ την νεαρή JANE....

altΗ Συγκλονιστική της ερμηνεία της δίνει ΒΡΑΒΕΙΟ BAFTA ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ στην ταινία, και επίσης πολλά ακόμα βραβεία στην ηλικία μόλις τότε των 17 ετών.....!


WES BENTLEY


στο ρόλο του νεαρού RICKY FITTS


alt


alt


Γεννημένος το 1978 ο Αμερικάνος νεαρός εδώ υποδέυται τον νεαρό γείτονα RICKY FITTS, τον άνθρωπο που θα εμπνεύσει, δώσει αγάπη, έρωτα και τρυφερότητα.

Τα λαμπερά του μάτια, η εξτρεμιστικά "παρανοΪκή" του εμφάνιση και αυτό το συγκλονιστικό του βλέμμα είναι σημείο κλειδί και σύμβολου για την ταινία.

Με την κάμερά του ανά χείρας, στις δύσκολες και κρίσιμες ώρες, είναι αυτός που συμβολίζει το "ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ" σε όλο το δημιούργημα.

Αναλύει, παρατηρεί, ένα άγρυπνο μάτι, χαμένο στο δικό του κόσμο, "φευγάτος" εντελώς αλλά συνάμα τόσο μα τόσο τρυφερός μέσα στην εκφραστική του σκληρότητα.


altalt

Η Σκηνή της περιγραφής του βίντεο με το κομμάτι του χάτρινου σκουπιδιού στη δίνη του αγέρα είναι όλα τα λεφτά καθώς και το παντελώς εξώκοσμο βλέμμα με το οποίο αποδίδει ύστατο χαιρετισμό στον "πεθερό" του LESTER έχοντας καταλάβει στην ουσία το πόσο ευτυχισμένος φεύγει...

Κερδίζει Υποψηφιότητα για BAFTA βραβείο υποστηρικτικού ρόλου, παίρνει ΒΡΑΒΕΙΟ SCREEN ACTORS GUILD Υποστηρικτικού ρόλου, και δεκάδες άλλα βραβεία για την εμφάνισή του.

MENA SUVARI

στο ρόλο της νεαρής ANGELA HAYES

Γεννημένη στα 1979 στις ΗΠΑ η πανέμορφη και λαμπερή Ηθοποιός εδώ σε ένα ρόλο "διπλό" που καθηλώνει με τη δυνατότητά της να τον δώσει και να τον εκφράσει.


alt


alt


Η Μία της όψη αυτής της "χαζής" και "πρόστυχης" νεαρής μαθήτριας που αναζητά με υπαρξιακό άγχος το ρόλο της ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΛΟΛΙΤΑΣ στις σχέσεις της και τα πρότυπά της.

Μια νεαρή που που η ερμηνευτική της στοχεύει να δώσει την νεαρή που υπαρξιακά δεν θέλει με τίποτα να είναι μια "συνηθισμένη" κατά την άποψή της έφηβη. Μια "αβγαλτη".....!  Στην παρέα της και στην κολλητή της JAΝΕ εμφανίζεται αδίστακτη νυμοφανής νεαρή που "τα κάνει όλα", που "τα θέλει όλα" και "δεν διστάζει για τίποτα".

"Την πέφτει" ωμά και στα ίσια στον πατέρα της φίλης της τον LESTER, τον μαγεύει, τον ανασταίνει ερωτικά φαντασιακά.....

Αυτό είναι το ένα της πρόσωπο, το εξωτερικό.....!


alt


alt


Αλλά ....είπαμε:     ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ......!!!

Κάτω από το ένδυμα της πρόστυχης Λολίτας κρύβεται κάτι άλλο.....!!!! κάτι εκπληκτικό, κάτι συγκλονιστικό, κάτι τόσο μα τόσο τρυφερό που μας αποκαλύπτεται με τρόπο που ερμηνευτικά η SUVARI το δίνει συγκλονιστικά ερμηνευτικά στο φινάλε......

Το άλλο της πρόσωπο.....! η μεγάλη της αλήθεια που με τόσο ....κόπο και τρόπο έκρυβε........αυτή η μεγάλη και πανάκριβη αλήθεια βγαίνει με ένα τρόπο που σε κάνει να την κλείσεις στην αγκαλιά σου για πάντα ναι.....! για πάντα...


altBAFTA ΒΡΑΒΕΙΟ Υποστηρικτικού ρόλου για την εξαίρετη Αμερικανίδα.....! SCREEN ACTORS GUILD ΒΡΑΒΕΙΟ επίσης.

CHRIS COOPER

στο ρόλο του Συνταγματάρχη FRANK FITTS

Γεννημένος το 1951 ο εξαίρετος Αμερικάνος επίσης ηθοποιος, ωωωωωω, ναι....! μας δίνει εδώ μια συγκλονιστική ερμηνεία με πρωτοφανές πάθος, ορμή, έκφραση.


alt


Είναι στρατιωτικός καρριέρας, Συνταγματάρχης, Φασίστας, νοσταλγός του Χίτλερ, οικογενειάρχης με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο που λειτουργεί μέσα στο ίδιο του το σπίτι, στη συμπεριφορά του απέναντι στη γυναίκα του αλλά κύρια εδώ στο έργο τονίζεται ο ρόλος και η λειτουργία του σαν Πατέρας.


alt


Ο CHRIS COOPER εδώ στην ταινία είναι η απόλυτα ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ που ολόγυρά του ανατρέπεται το σύμπαν ακόμα και το ίδιο το προσωπικό του οικοδόμημα.

Ομοφοβικός μέχρι υστερίας, εκφράζεται με μίσος για τους "πούστηδες" που κατέκλυσαν την κοινωνία, περνάει την άποψή αυτή στον ίδιο του το γιό, αδιαφορεί παντελώς για τη γυναίκα του, αγαπάει και λατρεύει τα όπλα του...

Τον παρατηρούμε να διαβαίνει το δικό του δρόμο μαρτυρίου, παρακολουθώντας το γιό του, που κάτι τον χαλάει στη συμπεριφορά του αλλά και στην περιστασιακή "ανεξήγητη" για αυτόν σχέση που έχει με τον γείτονά του LESTER..


alt


Ο CHRIS COOPER στο ρόλο του ΠΑΤΕΡΑ ΑΦΕΝΤΗ κατρακυλάει στην άβυσσο καθώς γίνεται ο ίδιος καταλύτης στην εξέλιξη του έργου, αναζητώντας στον LESTER τον ....πιθανό, κατά φαντασία του, εραστή του γιού του.......

εκτός αν.........εκτός αν..........αλλά..........τίποτα δεν είναι όπως ...φαίνεται....

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ......!!!!!

Η Στιγμή της αλήθειας δεν την αντέχει ο CHRIS........δεν την αντέχει ο Αδέκαστος συνταγματάρχης FITTS και ο τρόμος μπροστά στην αποκάλυψη καθίσταται .......ανεξέλεγκτος.....


alt


alt


Η Ερμηνεία του CHRIS COOPER είναι για δύσκολα πράγματα και καλά κρυμένα αισθήματα. Είναι συγκλονιστικός και στο τέλος δεν ξέρεις αν είναι ο άνθρωπος που σου προκαλεί Τρόμο και Δέος ή πραγματικά Οίκτο......

PETER GALLAGHER

στο ρόλο του BUDDY KANE

Γεννημένος το 1955 ο επίσης εξαίρετος Αμερικάνος ηθοποιός εδώ υποδύεται τον "αστέρα" των πωλήσεων και εκφραστή της καριέρας και της εξωτερικής επιτυχίας των ανθρώπων.


alt

alt


alt


Πραγματικά όμορφος, γοητευτικός σαν άντρας, με όλα εκείνα τα λαμπερά εξωτερικά στοιχεία που του δίνουν τον αέρα να κερδίζει τις εντυπώσεις και να αιχμαλωτίζει τις Γυναίκες που αρέσκονται στο "φαίνεσθαι".

Εξαίρετη ερμηνεία γεμάτη αληθοφάνεια και έκφραση από τον PETER GALLAGHER, είναι αυτός που θα αιχμαλωτίσει το βλέμμα αλλά θα τραβήξει επάνω του σαν μαγνήτη υπαρξιακά και ερωτικά την CAROLYN που στον άντρα αυτό ξαναζεί σεξουαλικά τα απωθημένα της αλλά την ύστατη ώρα και στιγμή που θα αναζητήσει το κάτι παραπάνω συναντά και εκεί την απόγνωση......

ALLISON JANNEY

στο ρόλο της BARBARA FITTS συζύγου του Συνταγματάρχη και μητέρας του RICKY

H εξαίρετη Αμερικανίδα ηθοποιός γεννημένη το 1959 εδώ, παρά την φαινομενική της σιωπή στο έργο, είναι μια τραγική ευνουχισμένη παντελώς Μητέρα και Γυναίκα, που ζώντας στη σκιά του αφέντη στρατιωτικού συζύγου, στερείται κάθε είδους αυτόνομης ύπαρξης.

Δεν μιλάει, δεν εκφράζεται, δεν έχει καν το δικαίωμα να δει κάτι δικό της στην τηλεόραση, δέχεται παθητικά τα πάντα, υπομένει τα θέλω του συζύγου της και φτάνει στο μαρτυρικό αποχαιρετισμό του γιού της.


altalt


alt


Μια ερμηνεία στωικά "σιωπηρή" και μαρτυρικά καπιεσμένη.....που εντείνει το συναισθηματικό σφίξιμο στον θεατή.

Πραγματικά υπέροχη

Η ΜΟΥΣΙΚΗ

O Συνθέτης της ταινίας, Αμερικάνος THOMAS NEWMAN, δεν είναι μήτε χθεσινός μήτε περαστικός από τον Κινηματογράφο.

Έχει  γράψει τη Μουσική στην ταινία "ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΕΜΟ", αργότερα στο "WALL-E" το 2008, καθώς και στο άκρως εμπορικό και πανέμορφο μουσικά "SKYFALL" το 2012

Το 1999 στο "AMERICAN DREAM" φτιάχνει μια μουσική που γενικά δεν συνηθίζεται αφενός, αλλά και που στα "καυτά σημεία" έντασης και κορύφωσης της ταινίας είναι συγκλονιστικά μελωδική και απαλή.

Έχοντας έναν ρυθμό παράξενο στα ξεκινήματά της, σε πάει στο αποθεωτικό φινάλε με ένα τρόπο συγκλονιστικό..Σε ένα τρόπο που συμβάλλει μουσικά σε μια μακρινή απαλή "σιωπηρή" μουσική που αναδεικνύει αυτό που γίνεται στο κόσμο των ανθρώπων.

Η Μουσική του στην ταινία γίνεται Υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ. Κερδίζει το BMI FILM AND TV AWARDS,


alt


ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ.......

Το φινάλε του "AMERICAN BEAUTY" επερχεται σαν Κάθαρση ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ..

Η Ατις και η Λύτρωση καταφτάνει με ένα τρόπο απίστευτα συνθετικό, δοσμένο μέσα από ένα σκηνοθετικό σκηνικό puzzle όπου οι σκηνές, εντελώς χωριστές και παράλληλες, ενώνονται στην κορύφωση και επικεντρώνονται εκεί που τα ΠΡΟΣΩΠΑ πλέον αποκαθάρονται, όπου η ΑΛΗΘΕΙΑ λάμπει, όπου ΟΛΟΙ Γίνονται αυτό που πραγματικά ΕΙΝΑΙ και όχι αυτό που ...ήθελαν να είναι και να φαίνονται...

Αλλά όπως πάντα στην ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ο κεντρικός ήρωας φτάνει στην κορύφωση μέσα από ένα τραγικό δρόμο για αυτόν αλλά και για τους άλλους γύρω του.....

Οι εναλλαγές στους χαρακτήρες την ώρα της ύστατης κρίσης σε κάνει να "μην πιστεύεις" όσα βλέπεις, να μην φαντάζεσαι τι κρύβονταν πίσω και κάτω από "καλά κρυμμένα μυστικά"....


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Το "AMERICAN BEAUTY" στον κόσμο των Κινηματογραφικών forums και Festivals πέρασε σαν μια "καταιγίδα" Τέχνης....!

Ο Γενικότερος καλλιτεχνικός αλλά μαζί και κοινωνικός θόρυβος που προκάλεσε έκανε πάταγο....!

96 (Ενενήντα έξι......δεν διαβάσατε λάθος..) ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ και 74 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ....

Πως είπατε ;;;; και να πείτε ότι η ταινία είχε ..καθεστωτική αβάντα ; δεν θα το έλεγα καθώς τράβαγε τα άσχημα και τα άθλια κάτω από το χαλί της πολυτελούς Δυτικής οικογένειας.

Τι να προσπαθούμε τώρα να αριθμούμε από όλα αυτά τα βραβεία. Δεν υπήρξε συντελεστής της Κινηματογραφικής αυτής δημιουργίας που να μην βραβεύθηκε κάπου.

 

 • 5 OSCAR : ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, Α' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

 • 2 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ OSCAR : Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

 • 3 ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ:  ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ, ΣΕΝΑΡΙΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

 • 6 ΒΡΑΒΕΙΑ BAFTA (ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, Α' ΑΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ, EDITING, KAΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

 • 7 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ BAFTA

 • BΡΑΒΕΙΟ CESAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

 • ΒΡΑΒΕΙΟ LION ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 • ΒΡΑΒΕΙΟ DAVID DONATELLO ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Αυτή Φίλες και Φίλοι είναι η "ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ".......

Το "AMERICAN BEAUTY"

Ένα ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ, ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ.....

Ένα δράμα που σου δίνει μια λύτρωση και ένα σκληρό μάθημα στα τελευταία λόγια του KEVIN SPACEY θωρώντας αφ' υψηλού την όλη ζωή του...

"....πως να θυμώσεις όταν υπάρχει τόση ομορφιά στον κόσμο.....συχνά νιώθω ότι τη βλέπω όλη μαζί και δεν την αντέχω. Γεμάτη η καρδιά μου σαν μπαλόνι έτοιμο να σκάσει, και μετά θυμάμαι να χαλαρώσω, και παύω να προσπαθώ να κρατηθώ από αυτήν.....και μετά κυλάει μέσα μου σαν βροχή....και δεν νιώθω τίποτα άλλα παρά μονάχα ευγνωμοσύνη.........για κάθε χαζή στιγμή της μικρής ζωής μου..

Είμαι σίγουρος ότι δεν καταλαβαίνετε τι λέω.....αλλά μην ανησυχείτε....μια μέρα θα καταλάβετε....."1948-1960: οι ΔΕΚΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ σε ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,
ας πιάσουμε πάλι σήμερα το γαϊτανάκι της .....αριθμητικής και της στατιστικής για τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Το Φθινόπωρο είχαμε ανεβάσει ένα θέμα με τα 20 Κορυφαία σε ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ φιλμ του Ελληνικού Κινηματογράφου

εδώ:    Είχαμε τονίσει τότε ότι είναι παντελώς άνισο και δεν έχει ουδεμία αντικειμενικότητα να συγκρίνεις το Κινηματογραφικό κοινό του 1960 με αυτό του 1970, του 1980 και εντεύθεν..

Τα κριτήρια είναι εντελώς διαφορετικά και δεν μπορείς να συγκρίνεις την εμπορική συμπεριφορά ενός κοινού στα 1960 με αυτά του 1980. Μήτε πληθυσμιακά, μήτε κοινωνικά, μήτε αισθητικά.
Και είναι λογικό καθώς κάθε φορά, κάθε ας πούμε περίοδο, φωτογραφίζουμε εντελώς διαφορετικές κοινωνίες, ερεθίσματα, τεχνοτροπίες και στο κάτω-κάτω γούστα και καλλιτεχνικά πρότυπα.

Για να είμαστε λοιπόν συγκεκριμένοι οφείλουμε να πούμε ότι το "εν δυνάμει" Κινηματογραφικό κοινό του 1950-60 δεν είχε την ίδια δυνατότητα πρόσβασης στον Κινηματογράφο με το κοινό του 1970-80.

Σήμερα λοιπόν θα σταθούμε στην ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 1948-1960 

Θα δούμε ποιες ήταν οι Κινηματογραφικές ταινίες και δημιουργίες που συγκίνησαν περισσότερο εκείνη την εποχή σαν ΠΡΟΒΟΛΕΣ από τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Τα στοιχεία που θα παραθέσουμε αναφέρονται σε ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ στις ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ και όχι γενικότερα σε όλη την Ελλάδα.

Πάμε λοιπόν να δούμε τις TOP 10 πιο "Εμπορικές" ταινίες εκείνης της περιόδουΝο. 10


"Η ΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ"  1957  142.459 εισητήρια

Η Θρυλική κωμωδία του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ σε σενάριο δικό του
με τους εκπληκτικούς:

ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

alt


alt

Η γλυκιά αυτή ηθογραφία εκείνης της εποχής με το εφεύρημα του αλάνθαστου ......κανατιού ως μέσο ...προξενιού και συνάντησης, άρεσε και αγαπήθηκε από το κοινό εκείνης της εποχής με το δίδυμο των μεγάλων πρωταγωνιστών να είναι απίστευτοι και απολαυστικοί.

alt


alt


Νο. 9


"ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΟΥΝ"  1951  148.300 εισητήρια

Και πάλι ο εκλεκτός μας Σκηνοθέτης και δημιουργός ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ συγκεντρώνει επάνω του τα βλέμματα του κοινού στον γλυκύτατη αυτή αισθηματική δημιουργία με πολύ τρυφερές ερμηνείες.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ, ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ, ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΥΤΑ, ΚΟΥΛΗΣ ΣΤΟΛΙΓΚΑΣ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

alt


alt

Για τη χρονιά που γυρίστηκε η ταινία και προβλήθηκε, στα 1951, μια πολύ δύσκολη περίοδο, η αποδοχή της από το Κοινό θεωρείται πολύ μεγάλη ΕΠΙΤΥΧΙΑ πραγματικά για μια ταινία που σήμερα ειδικά δεν μας είναι ευρέως γνωστή.

alt

alt
Νο. 8

"ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ"  1952   151.058 εισητήρια

Και εδώ πάμε σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, στην αυγή της δεκαετίας που παρατηρούμε με μια επίσης ταινία που έμεινε θρυλική για τον Κινηματογράφο μας.

Και η τρίτη αυτή ταινία επίσης δημιουργία του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ σε δικό του διασκευασμένου σενάριου πάνω στο αρχέτυπο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Εδώ το μεγάλο μας καλλιτεχνικό ζευγάρι:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ, ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ σε μια μεγάλη επιτυχία ενός έργου που επαναλήφθηκε αργότερα.
Μαζί τους οι:  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ, ΚΑΙΤΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΙΡΗ ΛΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

alt


alt


alt

Ερμηνείες που πραγματικά έμειναν "σχολείο" ηθοποιίας με ένα σενάριο που γεμίζει φρεσκάδα, αγωνία, ανατροπές....


Νο. 7

"Η ΑΓΝΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ"  1952  165.475 εισητήρια

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1950, τελικά αποδεικνύονται "χρυσά" στο θέμα των εμπορικών επιτυχιών στον Κινηματογράφο μας.

Εδώ έχουμε ένα από τα κορυφαία "μελό" του Ελληνικού Κινηματογράφου, που πραγματικά συγκίνησε και άφησε εποχή στον Κινηματογράφο μας.

alt

Ένας άλλος μεγάλος του Κινηματογράφου μας, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ, γράφει και σκηνοθετεί μια ταινία γεμάτη συναίσθημα, πόνο και στιγμές έντονης ανθρώπινης φόρτισης.

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ συμβάλλει με τη δική του υπέροχη μουσική στην αποδοχή της ταινίας.

Συγκλονιστική η ερμηνεία της ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ σε ένα ρόλο σταθμό της για τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Δίπλα της ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ και οι:  ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ, ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΣΙΟΣ
alt


alt


Νο. 6

"ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ"   1951  178.562 εισητήρια

Οι επιτυχίες του 1951 συνεχίζονται κατά ....ριπάς και αυτή τη φορά με μια ακόμα ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ σε σενάριο ΚΙΜΩΝΟΣ ΣΠΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Συντελεστές που δεν είναι ευρέως γνωστοί στον μετέπειτα Κινηματογράφο μας.

alt

Η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ "εισβάλλει" στο Κινηματογραφικό κοινό με τρόπο που εκείνη μοναδικά και αισθαντικά γνωρίζει, στην Δραματική αυτή ταινία στο απόηχο του μεγάλου πολέμου. 

Δίπλα της οι: ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΙΣΚΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΧΑΛΚΟΥΣΗ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ

alt
Νο. 5

"ΤΟ ΣΩΦΕΡΑΚΙ"   1953   190.589 εισητήρια

Εδώ πάμε σε μια ταινία που κάνει το δικό της ποιοτικό "άλμα" στην αποδοχή στο Κοινό.

Μιλάμε για μια ταινία γεμάτη ένα γλυκύτατο ανθρώπινο ΧΙΟΥΜΟΡ που συνδυάζει έντονα ΚΩΜΙΚΑ στοιχεία δοσμένα με απαράμιλλο τρυφερό τρόπο.

Δημιουργός ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ σε σενάριο επίσης δικό του.

alt

Ο ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ μεγαλουργεί στην κυριολεξία στο όλο έργο έχοντας τα ερμηνευτικά πρωτεία σαν το ...θρυλικό σωφεράκι.

Δίπλα του η εξαίρετη ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ και μαζί τους οι:

alt

ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ, ΛΕΛΑ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, ΘΑΝΟΣ ΤΖΕΝΕΡΑΛΗΣ, ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ, ΕΛΣΑ ΡΙΖΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΒΟΥΣΙΑΝΟΣ

alt

Οι ατάκες του ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ απερίγραπτες.......!!!! η αίσθηση του χιούμορ του δεν έχει προηγούμενο, το στυλ του γράφει ιστορία. Οι εικόνες της ΑΘΗΝΑΣ εκείνης της εποχής πραγματικά θυμίζουν πολλά κάτι σαν ζωγραφιά.

alt


alt


Για παράδειγμα δείτε εδώ την ....λεωφόρο ΣΥΓΓΡΟΥ στις εικόνες της ταινίας....!!! για να αντιληφθείτε το ...ιστορικό της σήμερα μέγεθος..Νο. 4

"ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ"   1951  194.493 εισητήρια

Εδώ ξαναγυρίζουμε πάλι στα 1951 με μια ταινία που επίσης σε εμάς σήμερα δεν είναι ευρώς γνωστή από τις λεγόμενες "κλασικές" αλλά διαπιστώνουμε ότι είχε ευρύτατη αποδοχή από το κοινό.

Μια δημιουργία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΕΡΒΟΥ σε σενάριο ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

alt


Μια πρωτότυπη σύλληψη σεναριακά για την εποχή που αγαπήθηκε πάρα πολύ από το κοινό καθώς περιγράφει τις περιπέτειες μιας νεαρής κοπέλας που για να βρει δουλειά σαν σωφέρ μεταμφιέζεται σε ...άντρα.

alt

alt

Στον κεντρικό ρόλο η γλυκύτατη ZINET ΛΑΚΑΖ

πλάι της οι: ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΙΣΚΟΣ, ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΜΑΡΩ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ, ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Μια πολύ τρυφερή κομεντί που αγαπήθηκε και σαν θέμα και σαν ερμηνεία

Νο. 3

"ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ"   1955  208.410 Εισητήρια

Μπαίνοντας στην πρώτη τριάδα των πιο εμπορικών ταινιών 1948-1960, βλέπουμε ότι η ΘΡΥΛΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ σπάει το φράγμα των 200.000 εισητηρίων, 

alt


Το μεγάλο ζευγάρι του Κινηματογράφου και της Τέχνης μας: ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ αιχμαλωτίζει το κοινό, τις καρδιές μας, τα συναισθήματά μας κερδίζοντας την μεγάλη αγάπη του κοινού της εποχής αλλά και των μετέπειτα χρόνων.

alt

alt

Από τις σκηνές παρελαύνουν και λάμπουν μεγάλοι, τεράστιοι ηθοποιοί όπως οι:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ, ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΡΑΤ, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ, ΖΩΡΑΣ ΤΣΑΠΕΛΗΣ, ένα επιτελείο που προκαλεί ίλιγγο ερμηνευτικό πραγματικά σε μία από τις θεωρούμενες καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου.

alt


alt


alt


altΝο. 2

"ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ' ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ"  1959  239.530 εισητήρια

ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ πανταχού παρών......!!!! σε μια γελαστή, γεμάτη φρεσκάδα αλλά και άπειρα αιχμηρότατα, όπως το συνήθιζε, ο μεγάλος δημιουργός Ταξικά κοινωνικά μηνύματα, κωμωδία που σάρωσε για την εποχή της και όχι μόνο.

Εκείνη την περίοδο για μια δεκαετία έμεινε 2η σε εμπορικότητα και φυσικά αποτελεί ένα είδος "MUST" στα Κινηματογραφικά μας δρώμενα.

alt

alt


alt

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ και ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ δένουν έναν εκπληκτικό δίδυμο ερμηνείας, ο καθένας με διαφορετικά μηνύματα και περάσματα.

Μαζί τους ένα τεράστιο επιτελείο εξέχοντων Ηθοποιών μας που ακόμα και σήμερα έμειναν "ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ" άνθρωποι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΡΒΙΗΛΙΔΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΟΡΙΔΗΣ, ΜΑΡΙΚΑ ΚΡΕΒΒΑΤΑ, ΜΕΛΠΩ ΖΑΡΟΚΩΣΤΑ και τόσοι μα τόσοι άλλοι

alt

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ σε μια ανάλαφρη μουσική ενδυμασία φτιάχνει αυτό που αρμόζει ακριβώς στο κλίμα της ταινίας

Ενώ οι διάλογοι του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ και τον ...εντεταλμένο Γυμνασιάρχη "Βεβαίως-Βεβαίως"...ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΑΓΑΝΕΑ για το ρόλο του εκπαιδευτικού και όχι του εμπόρου έχουν μείνει ιστορία......! όπως επίσης το "μπάσιμο" του καθηγητή στην κακομαθημένη πλούσια νεαρή μαθήτρια, δείγμα της προσωπικότητας του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ.

altΣτην ΚΟΡΥΦΗ

Νο. 1

Μια ταινία θρύλος που σημάδεψε ιστορικά την εμφάνιση ενός ΜΕΓΑΛΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ μας, θεατρικά αλλά και κινηματογραφικά.

"Ο ΜΕΘΥΣΤΑΚΑΣ"   1950    304.438 Εισητήρια (!!!)

αριθμός ρεκόρ απλησίαστο για την δεκαετία 1948-1960 που καμία ταινία δεν κατάφερε να προσεγγίσει......!

Δημιούργημα του ανθρώπου που η τρυφερότητά του έμεινε χαρακτηριστική στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ  σε δικό του σενάριο

alt


alt

Σε ΜΟΝΤΑΖ του ίδιου του ΦΙΛΟΠΟΙΜΕΝΑ ΦΙΝΟΥ (!!!), δια χειρός του, σε Κινηματογράφιση του JOSEPH HEPP, Μουσική του ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΔΗ και με τη φωνή του ΦΩΤΗ ΠΟΛΥΜΕΡΗ να γεμίζει τα στενά της ΠΛΑΚΑΣ απογειώνοντας αισθητικά την ταινία

Ο "ΜΕΘΥΣΤΑΚΑΣ" ανέδειξε έναν ΗΘΟΠΟΙΟ ΘΡΥΛΟ για τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, τον μεγάλο 

ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ

alt

σε ένα ρόλο-πρότυπο που κανείς δεν μπόρεσε να ακολουθήσει στις δεκαετίες, σε μια ερμηνεία σχεδόν ΤΑΥΤΙΣΗΣ που δύσκολα συναντάς σε ερμηνείες.

alt

Πλάι του στην ταινία οι:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ, ΜΠΙΛΛΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ, ΚΑΤΙΑ ΛΙΝΤΑ, ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΤΖΕΝΕΡΑΛΗΣ, ΡΑΛΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Μια μελό Ηθογραφία εποχής βασισμένη στην ταινία-χαρακτήρα που μπορεί να μην είναι η κορυφαία στιγμή του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, παρ΄όλα αυτά σημάδεψε το έργο του για την αγάπη του κοινού

alt


alt


alt


alt
Φίλες και Φίλοι,
ταξιδέψαμε μαζί σε πολύ παλιά χρόνια, στα πρώτα δόκιμα χρόνια του Ελληνικού Κινηματογράφου, της δεκαετίας 1950-60, τότε που μπήκαν οι στέρεες βάσεις του μετέπειτα οικοδομήματος.

Είδαμε τις 10 πιο εμπορικές ταινίες της εποχής για τη χρονιά που προβλήθηκαν σε Αθήνα-Πειραιά για να έχουμε μια "φωτογράφιση" των προτιμήσεων και των τάσεων του κοινού εκείνης της εποχής.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι άλλες ταινίες και δημιουργίες που ακουλουθούν και έπονται των αναφερομένων στερούνται της δικής τους ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ή ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ στα δρώμενα του Κινηματογράφου μας.

Κάθε άλλο μάλιστα.....!!

Ταινίες όπως "ΣΤΕΛΛΑ", "ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ", "Ο ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΤ'", "Ο ΔΡΑΚΟΣ", "Η ΚΑΦΕΤΖΟΥ" και τόσες μα τόσες άλλες, που εκείνο το timing δεν είχαν την εμπορική ανταπόκριση του κοινού ενώ στη συνέχεια εξακοντίστηκαν στο στερέωμα, δεν σημαίνει ότι υστερούν ποιοτικά σαν δημιουργίες και εμπνεύσεις.

Άλλωστε αγαπητές Φίλες και Φίλοι, η εμπορική ή όχι επιτυχία, μια δεδομένη στιγμή δεν κλείνει το κύκλο μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας καθώς εκείνη διαχέεται στη πορεία του χρόνου με την επιρροή της.

Σας ευχαριστώ για την σημερινή μας ...στατιστική αλλά και αναμνηστική βόλτα γεμάτη αναμνήσεις.....

GEORGE CLOONEY: "ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ και ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ" η Μαχόμενη Δημοσιογραφία

"Ίσως δυσαρεστήσω κάποιους απόψε, όταν τελειώσω μερικοί μπορεί να με κατηγορήσουν ότι λερώνω την ίδια μου τη φωλιά και η ένωση ίσως κατηγορηθεί ότι έχει φιλοξενήσει αιρετικές και επικίνδυνες ιδέες.

Αλλά η περίτεχνη δομή δικτύων, διαφημιστών και χορηγών δεν θα ταρακουνηθεί μήτε θα αλλάξει.

Επιθυμία μου είναι να πω σε εσας τους ρεπόρτερ τι συμβαίνει στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Κι αν ότι πω είναι υπεύθυνο, εγώ και μόνον εγώ έχω την ευθύνη που το είπα.

Η ιστορία μας είναι αυτό που κάνουμε. Αν υπάρξουν ιστορικοί σε 50 ή 100 χρόνια και αν υπάρχουν αρχεία από εκπομπές των τριών δικτύων, θα βρουν καταγεγραμμένα μαυρόασπρα ή έγχρωμα, στοιχεία παρακμής φυγής και απομόνωσης από τις πραγματικότητες του κόσμου που ζούμε.

Είμαστε τώρα εύποροι, παχείς άνετοι και μακάριοι. Έχουμε έμφυτη αλλεργία σε δυσάρεστα ή ενοχλητικά νέα. Τα μαζικά μας μέσα αυτό αντανακλούν. Και αν δεν αναγνωρίζουμε ότι η TV χρησιμοποιείται κυρίως για να μας εξαπατά και μας αποπροσανατολίζει, τότε η ΤV,

ΟΙ παραγωγοί, οι θεατές και οι εργάτες της ίσως δουν, πολύ αργά, μια διαφορετική εικόνα ...."Φίλες και Φίλοι, το CINEFIL έχει την άποψη-και δεν είναι καθόλου τυχαία μα τυχαία επιλογή-ότι η ταινία που θα "δείτε" εδώ σήμερα είναι ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ που λειτουργεί προς πάρα πολλές κατευθύνσεις:

 • Επειδή στις μέρες μας, στην πατρίδα μας, ζούμε υπό ένα Εμετικό καθεστώς "δημοσιογραφίας" που είναι απόλυτα και υστερικά εντεταλμένη να ΥΠΗΡΕΤΕΙ τα πλέον χυδαία και σκοτεινά συμφέροντα μια πολιτικής ελίτ που λιμαίνεται την Κοινωνία δίκην αδηφάγου όρνιου,
 • Επειδή στις μέρες μας οι "αξίες" και ο τρόπος που λειτουργεί αυτή η "δημοσιογραφική" καμαρίλα έχει ξεπεράσει κάθε έννοια στοιχειώδους ανθρωπισμού και ευπρέπειας
 • Επειδή στις μέρες μας το αυγό του φιδιού σέρνεται στην κοινωνία ως απέλπιδα λύση της άρχουσας κάστας
για αυτούς ακριβώς του λόγους διάλεξα αυτήν την ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ για να ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ.

Κυρίες και Κύριοι

σας παρουσιάζω την Συγκλονιστική Ταινία ενός μεγάλου πλέον δημιουργού της Έβδομης Τέχνης, που επάξια στέκεται όχι μονάχα σαν Hθοποιός αλλά πλέον και σαν ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ και ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣGEORGE CLOONEY"GOOD NIGHT AND GOOD LUCK"("ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ και ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ")Μια ταινία που απευθύνεται στους ιδιαίτερα απαιτητικούς θεατές ενός Κινηματογράφου που δεν διασκεδάζει απλά ή αρέσκεται στις εντυπώσεις και στις κλασικές ...."Αμερικανιές".


Ενός Κινηματογράφου, που το ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΟ φόντο του, σε υψηλότατα καλλιτεχνικά κινηματογραφικά standards, απαιτεί θεατές με άποψη, με στόχο, με ιστορική κατάρτιση, με σκεπτικισμό και φυσικά δίνει όπως είπαμε απλά μαθήματα δημοσιογραφίας που καλό θα ήταν οι ....εδώ "προύχοντες" των τηλεοπτικών "παραθύρων" να κάνουν τον κόπο (τι ...προσδοκίες έχω ε......) να μελετήσουν καλά.


alt


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


ΠΡΕΜΙΕΡΑ στην ΕΛΛΑΔΑ: 5 ΓΕΝΑΡΗ 2006 (Παραγωγής 2005 στις ΗΠΑ)


ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ-ΣΕΝΑΡΙΟ: GEORGE CLOONEY & GRANT HESLOV

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: GEORGE CLOONEY


ΜΟΥΣΙΚΗ: JIM PAPOULIS

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ROBERT ELSWIT

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: LOUISE FROGLEY


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


DAVID STRATHAIRN στο ρόλο του Δημοσιογράφου EDWARD R. MURROW


alt


GEORGE CLOONEY στο ρόλο του Δημοσιογράφου FRED FRIENDLY


JEFF DANIELS στο ρόλο του SIG MICHELSON

ALEX BORSTEIN στο ρόλο της NATALIE

ROSE ABDOO στο ρόλο της MILI LERNER

PATRICIA CLARKSON στο ρόλο της δημοσιογράφου SHIRLEY WHERSHBA

ROBERT DOWNEY JR. στο ρόλο του δημοσιογράφου JOE WERSHBA

RAY WISE στο ρόλο του δημοσιογράφου DON HOLLENBECK

FRANK LANGELLA στο ρόλο του διευθυντή του CBS


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ της ΤΑΙΝΙΑΣ


Η Σκοτεινή δεκαετία του 1950 στις ΗΠΑ είναι το ιστορικό περίγραμμα μέσα στο οποίο κινείτα η ταινία.

Αναφερόμαστε σε μια απόλυτα ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ εποχή που η Αμερικάνικη κοινωνία βούλιαζε μέσα στον ΚΡΥΦΟ ΦΑΣΙΣΜΟ της ΔΙΩΞΗΣ κάθε ικμάδας διαφορετικής άποψης που θα μπορούσε να αποτελέσει οιωνεί κίνδυνο για την εξουσία των παρασκηνιών.


Η Εποχή και οι γκρίζες μέρες που στις ΗΠΑ ΔΕΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝ οι ΠΡΟΕΔΡΟΙ και οι θεσμοί αλλά οι ΠΕΡΙΦΗΜΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ και ΕΠΙΒΕΛΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ μέσα στις οποίες κρίνοντας από το πως ...ντύνονταν οι άνθρωποι μέχρι του ποιους συναντούσαν, ποιους παντρεύονταν, με ποιον μιλούσαν πολιτικά.


Είναι η ΕΠΟΧΗ του ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΜΑΚΑΡΘΥ πάνω στα Χριστιανοφασιστικά πρότυπα (τι μας ...θυμίζει άραγε....), εποχή και πολιτική που έμεινε στην ιστορία σαν ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΣ.


alt

alt


alt

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Το θέμα της ταινίας έχει καθαρά ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ πραγματικών γεγονότων αλλά και προσώπων.

Το περιβάλλον είναι στο μεγάλο Αμερικάνικο ειδησεογραφικό κανάλι CBS NEWS.

Είμαστε στις 9 Μάρτη 1954: Παρακολουθούμε το τηλεοπτικό πρόγραμμα "SEE IT NOW" που για 5 χρόνια ήταν στην κορυφή της ειδησεογραφίας στις ΗΠΑ.


Εκεί ο κεντρικός παρουσιαστής EDWARD MURROW (DAVID STRATHAIRN) και ο στενός του συνεργάτης FRED FRIENDLY αναδεικνύουν στην πρώτη είδηση ένα θέμα που αφορά, τι άλλο, τις προγραφές μιας ομάδας υπαλλήλων του Υπουργείου εξωτερικών ως ....Φιλοκομμουνιστές.


Ο Πόλεμος με τον ΜΑΚΑΡΘΥ μόλις ξεκινάει για τους δημοσιογράφους, τους συντελεστές αλλά και το ίδιο το κανάλι.

Τα κλασικά όπλα της εξουσίας βγαίνουν σε πρώτη διάταξη: οι εκβιασμοί στην ιδιοκτησία του σταθμού, οι πιέσεις, οι ωμότητες στις διώξεις που οδήγησαν στην αυτοκτονία του λαμπρού δημοσιογράφου DON HOLLENBECK.

Το επιτελείο των δημοσιογράφων θα δώσει τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΧΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, ΗΘΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ μέχρι τέλους αψηφώντας τα πάντα μέχρι που η ΤΕΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΙΚΗ είναι για αυτούς το επιστέγασμα του αγώνα τους.


altalt


ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ


O GEORGE CLOONEY "φωνάζει" στην κυριολεξία "ΠΑΡΩΝ" και σαν σκηνοθέτης στο HOLLYWOOD δίνοτας μια ταινία "εκτός συστήματος" πάνω στην περίοδο του ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ, που μέχρι πριν δεν είχε και τις καλύτερες επιτυχίες και μεταφέροντας την δημιουργία αυτή εκτός ΗΠΑ, στις ΚΑΝΝΕΣ, παρά τα πρώτα διστακτικά σχόλια, στη συνέχεια ΚΑΤΑΞΙΩΝΕΤΑΙ, ΣΑΡΩΝΕΙ κριτικές, απόψεις και φυσικά, όπως θα δούμε στη συνέχεια, και τα βραβεία.


Γράφει κατ΄αρχήν την ταινία μαζί με τον GRANT HESLOV και στη συνέχεια την σκηνοθετεί. Το κόστος παραγωγής δεν είναι μεγάλο, γύρω στα 7,5 εκατομμύρια $.


Το ΦΙΛΜ είναι ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΟ και εξαρετικά ατμοσφαιρικό.


Ο ΧΩΡΟΣ δράσης είναι φυσικά τα STUDIO του καναλιού, γεγονός που καθιστά την σκηνοθεσία ακόμα δυσκολότερη για να μπορέσει να δείξει την έκδηλη αγωνία από το στήσιμο της εκπομπής, τα παρασκήνια, τις ίντριγκες, τα live των εκπομπών αλλά και τις περιρρέουσες εξελίξεις.


ο GEORGE CLOONEY χρησιμοποιεί μια σκηνοθετική φόρμα ταχύτατου ρυθμού, ταχύτατες εναλλαγές εικόνας, πολύ κοντινά πλάνα, έντονα zoom, που καδράρουν πάνω στα μουσκεμένα από την αγωνία πρόσωπα των συντελεστών της παραγωγής.


Παράλληλα σκηνοθετικά έχει μια απίστευτη μαυρόασπρη decor ατμόσφαιρα, μέσα στο jazz bar αλλά και στις ελάχιστες προσωπικές στιγμές των πρωταγωνιστών που επικεντρώνονται κύρια στο ζευγάρι WERSHBA, το οποίο αν και παντρεμένο, εξαναγκάζεται να έχει στο κανάλι το γάμο του κρυφό καθώς η εργοδοσία το .....απαγόρευε (!!!!)


Συγκλονιστική είναι η σκηνοθετική απόδοση του δημοσιογράφου DON HOLLENBECK, που η προσωπική του αγωνιστική στάση τον κατατάσσει στα "κόκκινα" κατάστιχα του ΜΑΚΑΡΘΥ, με αποτέλεσμα ο φακός να παρακολουθεί με έκδηλη συγκίνηση το προσωπικό του δράμα μέχρι την αυτοκτονία του.


Ο Φωτισμός συγκλονιστικός. Ένα συνεχές παιχνίδι σκιών και φωτός σε καθηλώνει με μαγικό πραγματικά τρόπο κάνοντάς σε να αντιληφθείς την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ και ΒΑΘΟΣ ενός ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟΥ ΦΙΛΜ.
alt


Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


"GOOD NIGHT AND GOOD LUCK" είναι το σταθερό μότο του EDWARD MURROW πάντα στο κλείσιμο των εκπομπών του. Με το "ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ και ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ" αποχαιρετούσε πάντα το κοινό του στην εκπομπή του, γεγονός που καθιέρωσε τη φράση με τη δική της ιστορία, δίνοντάς της μάλιστα και καθαρά ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΝΟ ιδιαίτερα στο "καλή τύχη".


alt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


DAVID STRATHΑΙRN


Στο ρόλο του δημοσιογράφου EDWARD R. MURROW ο 64 χρονος σήμερα Αμερικάνος ηθοποιός αποδεικνύει ξεκάθαρα ένα πράγμα:

Δεν δίνει την συγκλονιστική ποιότητα σε έναν ηθοποιό η ονομαστική καταξίωση....!

Ο STRATHΑΙRN δεν είναι ευρέως γνωστός στο κινηματογραφικό κοινό παρά τις ...111 συμμετοχές του σε ταινίες....!


Εδώ όμως σαν ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ, ως το ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ της ταινίας είναι απλά, σαφώς ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ....!


Ερμηνεία ζωής για τον ίδιο αποτυπώνοντας, σε κάθε είδους πλάνο κάθε εφυούς σκηνοθετικής σύλληψης, την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ του.


Που να σταθείς πραγματικά στην ερμηνεία του ; στην αγωνία του, στο άγχος του, στο πάθος, στο πείσμα του ; στην εκφραστική του δεινότητα όπου υποδύεται λες και το ζει σε πολλαπλάσιο επίπεδο στο είναι του...


alt


GEORGE CLOONEY


Στο ρόλο του δημοσιογράφου FRED FRIENDLY ο CLOONEY δεν έχει πρόβλημα να επαναλάβει μια ακόμα υπέροχη ερμηνεία του.

Χωρίς εδώ να είναι το κεντρικό πρόσωπο. Σε ρόλο Β' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ είναι αυτό που ξέρουμε. Η Ωριμότητά του συγκλονίζει. Είναι απλός, σαφής, γεμάτος συναισθήματα, γεμάτος αγωνία, γεμάτος δύναμη και ζωή πάνω στο αντικείμενό του.

Οι στιγμές που ζει στηρίζοντας τον αγώνα του συναδέλφου του μαζί με όλο το επιτελείο τους είναι γεμάτος ανθρωπιά, μεγαλείο και πραγματικά μεγάλες στιγμές.

Ερμηνευτικά μας εντυπωσιάζει στις στιγμές της live προβολής με ολοφάνερη την αγωνία στο πρόσωπό του τη στιγμή που τα γεγονότα τρέχουν ....on air


altFRANK LANGELLA


Ο Εξαίρετος Αμερικάνος βετεράνος ηθοποιός, σήμερα στα 76 του χρόνια, ερμηνεύει εδώ το ρόλο του διευθυντή του CBS, WILLIAM PALEY.


alt


Επιβλητικός όσο τίποτα, έχει μια έξοχη ερμηνεία σε ένα ρόλο δύσκολο σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στους δημοσιογράφους του και τις αφόρητες πιέσεις της εξουσίας που τον οδηγούν στο να προσπαθεί να τους σταματήσει.


Χωρίς ακρότητες στην ερμηνεία του αποδίδει αυτό ακριβώς που πρέπει και είναι. Βλοσυρός, σκεπτικός και ιδιαίτερα αγχωμένος. Ξέρει ότι δεν έχει δίκιο στο να πιέζει αλλά δεν μπορεί παρά να υπηρετήσει το σύστημα


alt


RAY WISE 


στο ρόλο του δημοσιογράφου DON HOLLENBECK επίσης ο σοβαρός Αμερικάνος Ηθοποιός γεννημένος το 1947, αποδίδει με υπέροχο τρόπο τον "μάρτυρα" δημοσιογράφου που εξωθήθηκε στην αυτοκτονία από το ΜΑΚΑΡΘΙΚΟ σύστημα.


alt


O WISE ερμηνεύει με ιδιαίτερη εσωτερική πίεση και ψυχισμό την ένταση και τον ωμό πόλεμο που υφίσταται από το σύστημα, με τη στάμπα του "αριστερού" δημοσιογράφου. Στέκεται αλύγιστος, γεμάτος αξιοπρέπεια και μια αξιοθαύμαστη στωικότητα φτάνει στο τέλος χωρίς να ενοχλήσει η να προκαλέσει θόρυβο.


alt


Πραγματικά συγκινητική ερμηνεία που καθηλώνει και τραβά συναισθηματικά στα άκρα τη προσοχή μας


alt


JEFF DANIELS


στο ρόλο του SIG MICHELSON. O Βρεταννός ηθοποιός γεννημένος στα 1955, έχει εδώ μια πολύ καλή παρουσία σαν στέλεχος μέσα στο σταθμό. 


altPATRICIA CLARKSON & ROBERT DOWNEY JR.


Αναφέρονται μαζί γιατί παράλληλα κινούνται οι ρόλοι τους στην ταινία, όπως ήδη αναφέραμε σαν Ζεύγος WESHBA.


Η PATRICIA CLARKSON, γεννημένη το 1959 στις ΗΠΑ, εξαίρετα γνωστή επίσης στις δυο γνωστές ταινίες "ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΙΛΙ" και "SHUTTER ISLAND" 


O επίσης Αμερικανός ROBERT DOWNEY JR. ο νεώτερος, γεννημένος το 1965.


altaltΟι ερμηνείες τους είναι χάρη οφθαλμών.....! πραγματικά ένα "παράνομο" .....επίσημο παντρεμένο ζευγάρι, για τις ορέξεις της εργοδοσίας πρέπει να φαίνεται "ξένο" στον εργασιακό τους χώρο. Η Προσπάθεια είναι τεράστια αλλά το ...άγρυπνο μάτι τόσο του ΜΑΚΑΡΘΥ όσο και των τοποτηρητών του στη δουλειά τους αποκαλύπτει.

Ερμηνείες πολύ ανθρώπινες, ειδικότερα στις στιγμές που είτε ...βγάζουν τις βέρες τους για να πάνε στη ..δουλειά είτε στην απόφασή τους να στηρίξουν το γάμο τους χάνοντας τη δουλειά τους....

Εκπληκτικοί


ALEX BORSTEIN & ROSE ABDOO


Αμερικανίδες και οι δύο, η πρώτη γεννημένη το 1971, η δεύτερη το 1962


στους ρόλους των NATALIE & MILI LERNER


alt


Άνετες, εκφραστικές στους ρόλους τους, ένα κομμάτι και αυτές στο όλο επιτελείο των ανθρώπων που παλεύουν μέσα στο κανάλι.


Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Η Μουσική της ταινίας είναι του JIM PAPOULIS


alt


Ένας εξαίρετος πολυταξιδεμένος Μουσικοσυνθέτης έχοντας αφιερώσει όλη του τη δουλειά σε μουσικές του κόσμου.


Σε μια μαυρόασπρη ταινία του 1950 ο Συνθέτης δίνει μια συγκλονιστική μουσική, καθαρά JAZZ.


alt


Εδώ βλέπουμε την DIANNE REEVES που υποδύεται την τραγουδίστρια στο εξαίρετο JAZZ BAR στο οποίο εκτυλίσσονται οι μικρές εξωτερικές "αποδράσεις" του δημοσιογραφικού επιτελείου της ταινίας.

Μουσική εκπληκτική, ατμοσφαιρική, στο συγκεκριμένο είδος. 


alt


Εδώ βλέπουμε την φυσιολογική της φωτογραφία της JAZZ εξαίρετης τραγουδίστριας, που είχαμε τη χαρά να την δουν οι τυχεροί του GAZARTE στις 3/11/2012 σε εμφάνισή της.


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Το "GOOD NIGHT AND GOOD LUCK" έτυχε πολύ μεγάλης, θα έλεγε κανείς, θριαμβικής αποδοχής από το κοινό και τις φεστιβαλικές και κριτικές επιτροπές Κινηματογράφου σε όλο το κόσμο.


Μέσα σε 8 χρόνια ύπαρξης και προβολής έχει τιμηθεί με:


41 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ (!!!) και ακόμα 65 υποψηφιότητες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν μαζικά 6 Υποψηφιότητες για OSCAR (TAINIA THΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΒΡΑΒΕΙΟ Α΄ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ και ART DIRECTION)


Στα μεγάλα του ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ξεχωρίζουν:


 • ΠΕΝΤΕ (5) ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ:  ΣΕΝΑΡΙΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ AFI USA, ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2006
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ BRATISLAVA
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ BROADCASTING FILM CRITICS ASSOCIATION
 • EUROPEAN FILMS AWARD ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ 2005
 • SAN JORDI ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
alt


alt

alt


Αυτό φίλες και φίλοι είναι το "ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ"

Μια ταινία ντοκουμέντο ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας, επαγγελματικής συνείδησης και λεύτερης σκέψης
Μια ταινία που δείχνει ολοφάνερα ότι ακόμα και σε χαλεπούς και γκρίζους καιρούς η ανθρώπινη λεύτερη φωνή δεν μπορεί να πνιγεί και να αφανισθεί, παρά τις μύχιες προσπάθειες της καθεστυκίας τάξης.
Eπίσης σε όποιο χώρο και περιβάλλον δουλεύει κανείς, εαν αληθινά το θέλει, μπορεί να διατηρήσει την περηφάνεια του, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά του ως άνθρωπος και επαγγελματίας, ειδικά αυτό στο χώρο παραγωγής ειδήσεων και επηρεασμού της κοινής γνώμης, κάτι που μετράει τρανά στις μέρες μας και δυστυχώς, ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ στην πατρίδα μας.

Αφού, μέσα σε συνθήκες ΥΣΤΕΡΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, μεγαλουργούντος του ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ, το κατάφεραν ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ με αγώνα, ιδρώτα και πάθος σε αστικά μέσα ενημέρωσης, τότε οι "δικοί" μας οφείλουν το λιγότερο να ...ντρέπονται.

alt

Κλείνουμε με τα λόγια του EDWARD MURROW στην ομιλία του στην Ένωση Αμερικανών δημοσιογράφων.....λόγια που λένε πάρα πολλά για ...πολλά....!"...Άρχισα λέγοντας οτι η ιστορία μας είναι αυτό που κάνουμε, αν συνεχίσουμε όπως είμαστε η ιστορία θα μας εκδικηθεί. και η τιμωρία δεν θα αργήσει να πέσει επάνω μας.


ας μην ξεχνάμε την αξία των ιδεών και της πληροφόρησης, ας πούμε ότι ένα βράδυ μιας δεδομένης Κυριακής η ώρα του ΕΝΤ ΣΑΛΛΙΒΑΝ να δοθεί σε μια επισκόπηση της Αμερικανικής παιδείας. Και μια άλλη Κυριακή η ώρα του ΣΤΗΒ ΑΛΛΕΝ να δοθεί σε μελέτη της πολιτικής μας στην Μ.Ανατολή.


Θα ζημιωθούν τα μέσα και οι χορηγοί τους ; οι μέτοχοι θα ξεσηκωθούν γεμάτοι οργή ; απλώς μερικά εκατομμύρια άνθρωποι θα ενημερωθούν για θέματα που που ίσως καθορίσουν το μέλλον της χώρας και ως εκ τούτου το μέλλον των εταιρειών.


Σε όσους λένε «δεν θα το δουν οι άνθρωποι γιατί είναι αδιάφοροι και απομονωμένοι» απαντω «και αυτή είναι η γνώμη ενός ρεπόρτερ ότι υπάρχουν στοιχεία που αντικρούουν αυτή τη δήλωση»


Αλλά και αν έχουν δίκιο τι έχουν να χάσουν ; γιατί αν έχουν δίκιο και αυτό το εργαλείο είναι μόνο για να ψυχαγωγεί και να απομονώνει, τότε η ΤΙΒΙ θα σβήσει και όλη η πάλη θα πάει χαμένη.

Το εργαλείο αυτό μπορεί να διδάξει ως και να εμπνεύσει αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν ο άνθρωπος το χρησιμοποιήσει ως προς το σκοπό αυτό.

Αλλιώς είναι μόνο σύρματα και φώτα μέσα σε ένα κουτί..."


alt


Ας παρακολουθήσουμε τον περίφημο λόγο του EDWARD MURROW δια συγκλονιστικής παρουσίας, ντεκόρ, φόντου και σκιών DAVID STRATHAIRN

Καληνύχτα σας και Καλή Τύχη......


"ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΕΡΩΤΕΣ" στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

"Έρωτα εσύ, με περισσή

όταν λαβώνεις δύναμη

μηδ' όνομα καλό απο σέ

μηδ' αρετή μπορεί να βγει..


Μα...μετρημένο αν πορευτεί

η Κύπριδα, άλλη σαν αυτή Θεά

δεν έχει νοστιμιά.


Ω Δέσποινά μου, απάνω μου

με το χρυσό δοξάρι σου

μη ρίξεις την αφεύγατη

σαγίτα, πού 'χει την αιχμή

βαμμένη στην αποθυμιά"


Τα ποιητικά και ερωτικά τούτα λόγια του Παντελή Πρεβελάκη με την ανυπέρβλητη μουσική του "Μεγάλου Ερωτικού" ενός μεγάλου Ερωτικού καλλιτέχνη, του Μάνου, έρχονται να μας θυμίσουν, τη δύναμη και τη φωτιά του ΕΡΩΤΑ...


Και γνωρίζουμε Φίλες και Φίλοι ότι ο ΕΡΩΤΑΣ είναι ΤΕΧΝΗ....!!!


ΤΕΧΝΗ δημιουργική, τέχνη εικαστική, εκφραστική, δημιουργική και ζωογόνα.

Αλλά κάθε πηγή ζωής και δημιουργίας εμπεριέχει και το στοιχείο της αντίδρασης...


Είναι το ΜΟΙΡΑΙΟ εκείνο που περικλείει στο διάβα του, στη δύναμη της φωτιάς του.


Ο Έρωτας, σαν πηγή έμπνευσης ΤΕΧΝΗΣ, δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστο τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ...


Και, ειδικότερα, τον Ελληνικό Κινηματογράφο....


alt


Θέλω να πάμε ένα όμορφο ταξίδι στο διάβα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Να σταθούμε, σε κάποιους ΜΟΙΡΑΙΟΥΣ ΕΡΩΤΕΣ που σημάδεψαν καλλιτεχνικά, εκφραστικά, ερμηνευτικά αλλά και φιλολογικά τα Κινηματογραφικά καρέ του.


Πάμε λοιπόν σε ερωτικά ζευγάρια που σημάδεψαν σχέσεις γεμάτες φωτιά, πάθος, έκφραση, ερωτισμό αλλά οι ανθρώπινες νόρμες τις οδήγησαν σε άβατα αδιέξοδα και όπως τόχει η φωτιά να δίνει ζωή έτσι δυστυχώς παίρνει κιόλας....


Η ακροβασία του Έρωτα με τα ακραία ανθρώπινα όρια είναι πολλές φορές δυσδιάκριτη....


1962  "ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ"


Ο Αγώνας και το όνειρο μιας νεαρής Γυναίκας για να σπάσει τα δεσμά μιας μίζερης και καταθλιπτικής ζωής συναντά στη μορφή ενός Άντρα, τον άνθρωπο και το βίωμα που θα πυροδοτήσει την ελπίδα, το όνειρο και την προσδοκία για ένα Μεγάλο Ταξίδι σε έναν άλλο όμορφο κόσμο ανθρωπιάς και ζωής.

Ο ΕΡΩΤΑΣ γεννιέται σαν φλόγα και πλάθει τα μονοπάτια και τις στράτες του ταξιδιού.

Ο Κόσμος των ανθρώπων όμως έρχεται αδυσώπητος να μετατρέψει το Ταξίδι από όνειρο σε Εφιάλτη....


Το αδιέξοδο οδηγεί στο Θάνατο......

Ο Μοιραίος έρωτας δίνει την καθαρτική τραγική λύση...


alt


 


Ο Μεγάλος μας σκηνοθέτης ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ παίρνει στα μαγικά του χέρια το έργο του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΚΟΥΦΑ και φτιάχνει μια λυρικότατη νατουραλιστική μαυρόασπρη ταινία με την υπέροχη Φωτογραφία του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΡΥΔΗ-ΦΟΥΞ και τη Μουσική του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ.


Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ και η ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ συγκροτούν ένα ΜΟΙΡΑΙΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ με λιτή και απέριττη έκφραση.

Πλάι τους συγκλονιστικοί οι:  ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ, ΣΜΑΡΩ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ, ΤΖΟΛΥ ΓΑΡΜΠΗ, ΛΙΛΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΕΖΟΣ


alt1964  "ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΖΩΗ"


Μπορεί ο ΕΡΩΤΑΣ να γιατρέψει το ΘΑΝΑΤΟ ; μπορεί η ζωογόνα δύναμή του να γιατρέψει τη πληγή στο σώμα και την ασθένεια ;; μπορεί να δώσει κίνητρο υπέρβασης  στην αδυναμία της φύσης ;

Μπορεί η υφή της Αγάπης να γαληνέψει μια καρδιά αγριμιού και αχαλίνωτης επιθετικότητας άραγε ;


Άραγε ο ΕΡΩΤΑΣ, η δύναμη που απαιτεί στην ένωση ψυχών και σωμάτων είναι ζωή ή κατώφλι για το θάνατο ;;


Η κακομαθημένη, αχαλίνωτα επιθετική ΚΑΤΕΡΙΝΑ ζει στο κατώφλι του θανάτου...

Στο πρόσωπο του ΣΤΕΦΑΝΟΥ συναντά για ΠΡΩΤΗ φορά τη γαλήνη που δίνει ο ΕΡΩΤΑΣ και η ΑΓΑΠΗ...


Και εκεί που ΘΕΛΕΙ να αλλάξει βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο γεγονότα: την ανίατη ασθένειά της και το ερωτικό της αδιέξοδο...

Και τότε η ΔΙΨΑ για ΖΩΗ γίνεται με μιας το πέρασμα στο ΤΕΛΟΣ μέσα από τον ΕΡΩΤΙΚΟ ΟΡΓΑΣΜΟ...


alt


Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ σε σενάριο δικό του και του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΗ δίνει μια έξοχη πικρή ταινία για έναν ΜΟΙΡΑΙΟ ΕΡΩΤΑ που σταμάτησε ακριβώς στο ξεκίνημά του...


Σε φωτογραφία του GIOVANNI VARRIANO και Μουσική του μεγάλου ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΝΙΣΗ γεννιέται μια έξοχη μαυρόασπρη ταινία:


Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ και η ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ πρωταγωνιστούν με όλες τους τις αισθήσεις στο Μοιραίο έρωτα που τους ενώνει αλλά και τους χωρίζει συνάμα.


Μαζί τους εκπληκτικοί οι: ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΛΙΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΡΑΣ, ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ, ΕΛΛΗ ΦΩΤΙΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΙΡΗ ΛΑΛΟΠΟΥΛΟΥ


altalt


Η Τελευταία σκηνή της ταινίας είναι συγκλονιστική.......

Η Ολοκλήρωση του Έρωτα οδηγεί την ΚΑΤΕΡΙΝΑ (ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ) να τον νιώσει σε όλο το απόλυτο μεγαλείο του σωματικά αλλά συνάμα ψυχικά σπαρακτικά και αυτή η κορύφωση σημαδεύεται από την τελική της "αναχώρηση" άδικα και τραγικά από μια ζωή που ουδέποτε στην ουσία έζησε, με τις μαγικές αυτές στιγμές να είναι όλη της η ζωή......

Η Κραυγή του ονόματός της από τον ΣΤΕΦΑΝΟ (ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ) είναι το επιστέγασμα


1965  "ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ"


Ο μεγάλος ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ, σε ένα ρεσιτάλ λυρισμού και ευαισθησίας, γράφει και σκηνοθετεί ένα υπέροχο ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ.


Σε μια ταινία που είχε επίσημη συμμετοχή στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1965, η ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ και ο εκπληκτικός ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ στη σκιά των:


ΜΑΝΟΥ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΤΑΣΣΩΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑ  και άλλων εξαίρετων Ηθοποιών ζουν έναν ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΕΡΩΤΑ σε ένα από τα σπονδυλωτά επεισόδια της ταινίας που περιγράφει τη ζωή μιας νεαρής όμορφης Γυναίκας στο κόσμο. Αντικείμενο εκμετάλλευσης από ένα φαλλοκρατικό σύστημα σε μια υστερικά συντηρητική κοινωνία η νεαρή Γυναίκα γνωρίζει την κτηνωδία της αγροτικής κοινωνίας, αυτής των μικροαστών και αυτής των Μεγαλοαστών.

Ο Έρωτας που γνωρίζει στο πλάι του ΛΕΥΤΕΡΗ ΒΟΥΡΝΑ, την οδηγεί ένα βήμα από τη δραπέτευση από την ευτυχία.....

Οι δυό τους συγκροτούν ένα υπέροχο ερωτικό μοιραίο ζευγάρι, κυνηγημένο από τον Μεγαλοαστό σύζυγο (ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ) και το αξιακό του σύστημα.

Ο ΕΡΩΤΑΣ τους συνθλίβεται στις πέτρες των αδιεξόδων......

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ και εδώ δίνει την τραγική λύση (Wink 


alt


alt


Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ στο ΜΟΝΤΑΖ, ο ΠΑΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ, ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ στη ΜΟΥΣΙΚΗ και η ...ΦΙΝΟΣ στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ, κλείνουν τον κύκλο μιας συγκλονιστικής ταινίας που το τραγικό της φινάλε αποκτά απόλυτα Noir χαρακτηριστικά.


alt


Η ερμηνεία των δύο τραγικών εραστών από τη ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ και τον ΛΕΥΤΕΡΗ ΒΟΥΡΝΑ, αναδύουν έναν ερωτισμό που ξεχειλίζει ανθρωπιά και τρυφερότητα, σε μια κορύφωση των ονείρων, των ελπίδων αλλά συνάμα και των αδιεξόδων στη σχέση τους...


1955  "ΣΤΕΛΛΑ"   ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ


alt


ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ


Στέλλα και Μίλτος


Ίσως στο πλέον τραγικό ερωτικό ζευγάρι του Ελληνικού Κινηματογράφου.


Με το "θαυματουργό" χέρι του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, τη Μουσική του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, το ανυπέρβλητο σενάριο του ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ, την Κινηματογράφιση του ΚΩΣΤΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, ο Ελληνικός Κινηματογράφος αναδύει ένα χαρακτηριστικό Ερωτικό μοιραίο ζευγάρι, βγαλμένο λες μέσα από Αρχαία Τραγωδία.


alt


Η Λεύτερη, ανυπόταχτη, ατίθαση ΣΤΕΛΛΑ ζεί το μέγιστο έρωτά της με έναν παθιασμένο άντρα, που δεν λογάει από συναινέσεις και έκφραση του άλλου μέρους.

Θα αγαπηθούν  μέχρι τέλους, στα όρια του πάθους. Ο ΕΡΩΤΑΣ για την ανυπόταχτη ΣΤΕΛΛΑ θα γίνει βραχνάς στα ίδια της τα βήματα.

Προκαλεί την ίδια της την τύχη, ακροβατεί σε επικίνδυνα μονοπάτια σκορπώντας γύρω της στον αντρικό πληθυσμό ρίγη ηδονών χωρίς η ίδια να λογαριάζει το κόστος, μέχρι την ύστατη στιγμή που έρχεται η ώρα της ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ μιας ερωτικής σχέσης που η ίδια επιλέγει να σκοτώσει αδυνατώντας να συνυπογράψει το πρόωρο ψυχολογικό της θάνατο.


ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δρώμενα, έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο βάρος και μεγαλείο της.


alt


ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ και ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ συγκροτούν ένα ανυπέρβλητο ΕΡΩΤΙΚΟ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ και ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ που βάζει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στον Κινηματογράφο.


alt1969  "ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑ"


 Ο ΟΡΦΕΑΣ και η ΠΕΡΣΑ.....

Ένας απλός μπρούσκος, μονοκόμματος άνθρωπος του νόμου, λιμενικός με μια απίστευτα όμορφη και σαγηνευτική γυναίκα του Λιμανιού.

Του λιμανιού των ΠΌΘΩΝ, των ΕΡΩΤΩΝ, των ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ, φυσικά των ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ...


alt


Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ γράφει και σκηνοθετεί ένα εξαίρετο ποιητικό και λυρικό ερωτικό δράμα με τις σπονδυλωτές παράλληλες ιστορίες των μορφών που ζουν και κινούνται στον μικρόκοσμο μιας φτωχικής γειτονιάς του Λιμανιού.


Εξαίρετος ΝΑΤΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ, μαυρόασπρη ταινία γεμάτη ατμόσφαιρα, έρωτα, πάθος, έκφραση.


alt


alt


Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ και η ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ δένουν σε μια εξαίρετη χημεία δύο αντίθετων απόλυτα χαρακτήρων που ο ΕΡΩΤΑΣ τους παρασύρει σε μονοπάτια κόλασης και φωτιάς.


Εκείνος, ένας μονοκόματος ανέκφραστος εξωτερικά άντρας που δεν έχει ζήσει ποτέ του το ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΑ, εκείνη μια ατίθαση κλασική γυναίκα του Λιμανιού, μια πανέμορφη γοργόνα που έμαθε να "παίζει" με τα αντρικά αισθήματα, φιλάρεσκη αλλά συνάμα και φλογερή, ερωτική.


Όταν οι δυο τους δεθούν σε μια ΜΟΙΡΑΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ, εκείνη δεν έχει αντιληφθεί που την οδηγούν τα παιχνίδια της παρασύροντας στον όλεθρο και τη καταστροφή εκείνον αλλά στο τέλος και τους δύο μαζί στο χαμό.


Εξαίρετη ταινία γεμάτη ατμόσφαιρα, στη μουσική του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ των ΝΙΚΟΥ ΓΑΡΔΕΛΗ-ΜΑΡΚΟΥ ΖΕΡΒΑ και τις εκπληκτικές παράλληλες ερμηνείες των:


ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ, ΝΙΚΟΥ ΓΑΛΑΝΟΥ, ΝΟΡΑΣ ΒΑΛΣΑΜΗ, ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ.


1964  "ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ"


alt


Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ και η ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ "συναντιώνται" ερμηνευτικά ξανά σε ένα Λυρικό Ερωτικό Ποίημα πραγματικά του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ.

Δεν θα είναι η πρώτη μήτε η τελευταία φορά που το μεγάλο μας ερμηνευτικό δίδυμο δένει ερωτικά σε μια ΜΟΙΡΑΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ.


Εδώ, η ΛΕΝΑ (ΚΑΡΕΖΗ) με τον ΑΛΕΞΗ (ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ) βιώνουν το ξεκίνημα μιας ερωτικής καταιγίδας που ξεκινάει ομαλά, ήρεμα, σαν μικρή συννεφιά στην προβληματική ζωή τους.

Εκείνη κλασική σύζυγος ενός μεγαλύτερου άντρα, στη ρουτίνα μιας αποστεωμένης ερωτικά ζωής, Μητέρα και Θεία, εκείνος λεύτερος, ερωτικός, γοητευτικός.


alt


Η Ερωτική τους καταιγίδα θα αφήσει πίσω της τα μεγάλα και αγιάτρευτα τραύματά της......μια ακόμα ΜΟΙΡΑΙΑ κατάληξη ενός "ανίερου" κατά τους ανθρώπους ερωτικού πάθους.


Η Ταινία έτυχε πολύ μεγάλης αποδοχής από το κοινό, αγαπήθηκε, γράφτηκε από τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΚΟΥΦΑ, με κινηματογράφιση του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ, μουσική του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ.


alt


Οι ερμηνείες των ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ-ΤΖΕΝΗΣ ΚΑΡΕΖΗ πραγματικά στο ύψος των δικών τους συγκλονιστικών ερμηνειών ψυχής, παραδίδοντας μαθήματα υποκριτικής αλλά κύρια έκφρασης 

Δίπλα τους οι: ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΗΝΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ, ΤΖΕΝΗ ΡΟΥΣΣΕΑ, ΒΥΡΩΝ ΠΑΛΛΗΣ, ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΑΔΙΑ.


alt


 1956  "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ"


Η ΜΑΡΙΝΑ και ο ΠΑΥΛΟΣ.......

Ένα νησί γεμάτο ποίηση και ομορφιά, η ΥΔΡΑ, μια Κοινωνία κλειστή, συντηρητική, αμείλικτη. Ικανή να σκοτώσει κάθε σκέψη που πεταρίζει έξω από τα στάτους και τα πρότυπα της κατεστημένης ηθικής.

Η Χήρα Μάνα (ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ) που βάλλεται πανταχόθεν, δίκην "πόρνης", καθώς η ντόπια κοινωνία της αρνείται κάθε ερωτικό δικαίωμα μετά το θάνατο του συζύγου της.


altΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ. 

η ΜΑΡΙΝΑ και ο ΠΑΥΛΟΣ, συγκροτούν ένα ερωτευμένο ζευγάρι που προσπαθεί να αρθρώσει ένα μονάκριβο ερωτικό σκίρτημα ανάμεσα σε ένα χορό αποκρουστικής καταπίεσης που παίρνει χαρακτηριστικά Αρχαίου Χορικού, που εμποδίζει, δικάζει, απαγορεύει, λοιδωρεί και στο τέλος παρασύρει στο τρόμο τα πάντα γύρω του.


alt


Ο ΠΑΥΛΟΣ και η ΜΑΡΙΝΑ είναι ένα ακόμα ΜΟΙΡΑΙΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΖΕΥΓΑΡΙ στον Ελληνικό Κινηματογράφο, που η μαγεία του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ σε δικό του σενάριο δίνει μια ακόμα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΗΘΟΓΡΑΦΙΑ στο χώρο της τέχνης.


Ο WALTER LASSALY ζωγραφίζει με τη Φωτογραφία και την Κινηματογράφισή του, ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ γράφει μια μουσική αργή, που δένει απόλυτα με την αποπνικτική ατμόσφαιρα του νησιού.


Ένας ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ που πάει να επιβιώσει, να εκφραστεί, να σπάσει τη ΣΙΩΠΗ που αγκαλιάζει τα πάντα στο Νησί.


alt


Η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ σε ερμηνείες ζωής εκθαμβωτικές, εκφραστικές, γεμάτες έρωτα, έναν έρωτα βουτηγμένο στην απελπισία, στο ανεκπλήρωτο, σε έναν έρωτα μοιραία καταδικασμένο να πονέσει από την ανθρώπινη επιπόλαιη ματαιότητα, που για ένα κακόγουστο αστείο, οδηγεί το Νησί σε ανείπωτη τραγωδία και την ίδια την ερωτική σχέση της Μαρίνας και του Παύλου να διαβεί τη Κόλαση.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ, ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ πλαισιώνουν ένα υπέροχο ερμηνευτικό σύνολο.


1972   "ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ"


Το μεγάλο ερμηνευτικό και καλλιτεχνικό δίδυμο ΚΑΡΕΖΗ-ΚΑΖΑΚΟΣ γράφει και σκηνοθετεί ένα ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ γεμάτο ποίηση και ανθρώπινη ευαισθησία, στις παρυφές μεγάλων προβληματισμών για την ΤΕΧΝΗ, το ρόλο της πάνω στην ανθρώπινη προσωπικότητα και τη διαμόρφωσή της.


alt


Δύο Δίδυμες αδελφές, η ΕΙΡΗΝΗ και η ΜΠΕΤΤΥ (ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ) και ένας άντρας, ο ΠΕΤΡΟΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ) .


Ένας ΕΡΩΤΑΣ που ανδρώνεται στο παιχνίδισμα ανάμεσα σε τρία πρόσωπα που ακροβατούν στα παράξενα παιχνίδια που στήνει η ομοιότητα αλλά και τα πρότυπα χαρακτήρα κάθε γυναίκας.


alt


alt


Ο Γοητευτικός Πέτρος παντρεύεται τη γεμάτη ζωή και εξωτερικότητα ΜΠΕΤΤΥ αλλά αντιλαμβάνεται ότι αγαπάει την αδελφή της ΕΙΡΗΝΗ, τη Γυναίκα καλλιτέχνη, τη Γυναίκα της βαθιάς και εκφραστικής μοναχικής ψυχής.


Και ο μοιραίος αυτός ΕΡΩΤΑΣ, ανθεί την ώρα που δεν έπρεπε, την ώρα του ΘΑΝΑΤΟΥ. 


Έχει δικαίωμα να ζήσει τον έρωτά της ; γιατί ένα ερωτικό συναίσθημα καθίσταται μοιραία απαγορευμένο, μιαρό και καταδικάζεται στην παντοτινή απώθηση ;

Και όταν αυτό αδράχτει την θανάσιμη ευκαιρία να δραπετεύσει, να εκφραστεί, να ζήσει, τότε έρχεται αντιμέτωπο με μια εφιαλτική πραγματικότητα που το αναγκάζει να πάρει την απόφαση της "φυγής"..


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ντύνει την υπέροχη αυτή ταινία με μια από τις καλύτερες ταινίες για τον κινηματογράφο.


Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ με την ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ είναι συγκλονιστικοί όπως πάντα. Σε διπλό μάλιστα ρόλο η ΤΖΕΝΗ ξεχωρίζει στο να δώσει δύο διαφορετικούς χαρακτήρες Γυναικών.

Δίπλα τους οι: ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ, ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ


1968  "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΜΙΑΝ ΑΓΝΩΣΤΗ"


Εδώ ο έρωτας ντύνεται με πάθος........εδώ ο έρωτας βρίσκει την αρχέτυπη έκφρασή του σε ένα ερωτικό σμίξιμο παράταιρο, "παράνομο" και συνάμα αδιέξοδο.


Η Χριστίνα, μια πανέμορφη Γυναίκα γεμάτη ζωή, γεμάτη ανεκπλήρωτο ερωτικό πόθο, παντρεμένη με έναν μεγαλύτερο σύζυγο, δικαστή, άρα άνθρωπο a priori συντηρητικό, καναλιζαρισμένο, με ζωή συγκεκριμένη και καθορισμένη, ζει τη δική της ατέλειωτη μοναξιά.


Η Ζωή, πάντα στα γνωστά της παιχνίδια, τη φέρνει τυχαία δίπλα στο αντίθετο άκρο..... Ένας ζωγράφος, ο ΑΛΕΞΗΣ, ένας άντρας στον αντίποδα του συζυγικού προτύπου με το οποίο ζει, αρρενωπός, ατίθασος, εκφραστικός, της δίνει αυτό που αδυνατούσε να ζήσει.

Την ερωτική φωτιά.


alt


alt


Ο Μεγάλος ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ πάνω σε ένα πανέμορφο σενάριο του ΠΑΝΟΥ ΚΟΝΤΕΛΛΗ στήνει μια υπέροχη ταινία πάνω στον ερωτικό πόθο και στα αδιέξοδά του.


Ταινία μαυρόασπρη, γεμάτη μιαν ανυπέρβλητη εκφραστική σιωπή, γεμάτη εκρήξεις ανά στιγμές, γεμάτη εσωτερικό κόσμο, με την Κινηματογράφιση του μεγάλου ΝΙΚΟΥ ΓΑΡΔΕΛΗ και τη Μουσική του ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΟΝΤΗ.


ΕΛΕΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛ στο ρόλο της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ. Είναι συγκλονιστική....! είναι εκπληκτική.

Κερδίζει μακράν το Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ σε μια ερμηνεία ζωής που την κερδίζει επάξια με έναν ερωτισμό και έκφραση που σε καθηλώνει.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΛΗΣ, σε ρόλο που δεν έχουμε συνηθίσει. Δίνει την εικόνα του καλλιτέχνη εραστή, που παρασύρεται στη δίνη ενός κτητικού έρωτα που δεν έχει άλλη επιλογή από τη σύγκρουση και τη ρήξη.


alt


alt


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΡΑΤ δίνει το δικό του ρεσιτάλ σε Β' Αντρικό ρόλο πλαισιούμενος από τους:

ΑΝΝ ΛΟΜΠΕΡΓΚ, ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ, ΝΕΛΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟ


Όταν ο έρωτας της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ και του ΑΛΕΞΗ αποκτά πλέον κτητικά χαρακτηριστικά τότε παύει να είναι αγάπη, παύει να είναι έρωτας, παύει να δίνει και δημιουργεί.

Ο Κόσμος της ηδονής και των ονειρικών στιγμών μετατρέπεται σε άρνηση, σε κτήση, σε ιδιοκτησία, σε παραλογισμό και οδηγεί που αλλού, στο ΜΟΙΡΑΙΟ ΤΕΛΟΣ....


Η Χριστίνα δίνει τη λύση σκοτώνοντας τον εραστή της όταν αυτός μετατρέπεται σε αδίστακτο εκβιαστή.....Το ερωτικό όνειρο γίνεται εφιάλτης...


Ανοίγει τη ψυχή της, το ημερολόγιό της, να εκφραστεί, να μιλήσει.


1964  "ΕΓΩΙΣΜΟΣ"


Είναι η στιγμή που ο ΕΡΩΤΑΣ αγκαλιάζεται φονικά και γεμάτος δηλητήριο με ένα ανυπερβλητο πληγωμένο άρρωστο "ΕΓΩ".

Τότε που το "ΕΓΩ" χρησιμοποιεί τον ΕΡΩΤΑ σε μια μορφή ακραίας καταστροφής για να επιβάλλει τα δικά του απωθημένα "θέλω", τις δικές του "ρεβανς".


Ποιος άλλος ; ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ, γράφει και σκηνοθετεί μια εξαίρετη τολμηρή ταινία πάνω στα μοτίβα που έπαιζε ο ίδιος στα δάχτυλα.


alt


Η ΜΑΡΙΑ (ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ), μια σκληρή και ατίθαση νεαρή Γυναίκα, έρχεται σε μετωπική ρήξη με την αδελφή της ΑΛΙΚΗ (ΤΖΕΝΗ ΡΟΥΣΣΕΑ) και βουλιάζει στον άμεσο επιθετικό και καταστροφικό εγωισμό που χρησιμοποιεί τον ΕΡΩΤΑ για να κερδίσει ερωτικά σαν κτήμα και όργανό της τον αρραβωνιαστικό της αδελφής της, ΚΩΣΤΑ (ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ).


 


alt


alt


Στο ΜΟΝΤΑΖ ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ, στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ οι ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ και ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, στη ΜΟΥΣΙΚΗ ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ


Οι ερμηνείες των ΣΠΥΡΟΥ ΦΩΚΑ και ΖΩΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗ είναι απλά συγκλονιστικές.

Η Ζωή ερμηνεύει ως το τέλος γεμάτη από τη φλόγα που τη διακρίνει εκφραστικά την εγωπαθή γυναίκα "δηλητήριο", ενώ ο Μεγάλος ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ τον απόλυτα ερωτευμένο άντρα, που οδηγείται στην καταστροφή για αυτό που αγαπά.


Ένας ακόμα ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ στη φλόγα της ζωής..


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ, ΤΖΕΝΗ ΡΟΥΣΣΕΑ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ πλαισιώνουν τους εξαίρετους λοιπούς ρόλους.


altalt1964  "ΛΟΛΑ"


Η Ερωτική ιστορία της ΛΟΛΑΣ, μιας γοητευτικής Γυναίκας του Καμπαρέ και του ΑΡΗ, ενός "λεβέντη" της Τρούμπας, στις παρυφές του μικρόκοσμου και της ατμόσφαιρας του υποκόσμου της εποχής δοσμένου με ένα απίστευτο ποιητικό τρόπο, στήνει το ΚΑΛΥΤΕΡΟ FILM NOIR του Ελληνικού Κινηματογράφου.


alt


Ο ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ είναι ο συγκλονιστικός δημιουργός μιας ταινίας που βάζει στο κέντρο μια ΜΟΙΡΑΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ που τινάζει στον αέρα το κόσμο της τρούμπας, που ζώντας ακρότητες, συγκρούσεις, περιπετειες, ανατροπές φτάνει στη ΘΕΤΙΚΗ ΛΥΤΡΩΣΗ.


Μια ερωτική σχέση που ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ με την ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ απλά γράφουν ....Ιστορία....!


alt


alt


Ένα ερωτικό μοιραίο ζευγάρι που το αφήσαμε στο τέλος, γιατί είναι εκείνο που διαβαίνοντας το δικό του Γολγοθά, το δικό του μαρτυρικό δρόμο της λύτρωσης και της κάθαρσης, κατορθώνει να περάσει απέναντι, στον κόσμο της ελπίδας και της απελευθέρωσης....

Δίπλα τους, συγκλονιστικές ερμηνείες Β' ΡΟΛΩΝ που άφησαν εποχή από τους:

ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΕΡΒΟ-ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

(Απλά ανυπέρβλητοι)

ΣΠΥΡΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΔΙΑΝΕΛΛΟ, ΝΙΚΟ ΦΕΡΜΑ, ΧΡΗΣΤΟ ΔΟΞΑΡΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, ΘΕΟΔΩΡΟ ΕΞΑΡΧΟ


Ο Άρης και η Λόλα.......το ζευγάρι των .."παρανόμων" που γυρεύει και κερδίζει μέσα από τον Έρωτα, τη δική τους λευτεριά, τη δική τους δικαιοσύνη και το δικαίωμα στο αύριο της ζωής τους.


Να που ένας ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ μπορεί να συνδεθεί και με τη ΖΩΗ......με το ΦΩΣ.....με τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.....


Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

θαρρώ σας έδωσα μερικές από τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ των ΜΟΙΡΑΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΠΑΘΩΝ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.


Ένα μικρό απάνθισμα όσων μας έχουν τόσα χρόνια καθηλώσει εικαστικά, φιλολογικά και καλλιτεχνικά....


Αυτό δηλαδή που ο Κινηματογράφος μας, στις μεγάλες του στιγμές, τίμησε με το παραπάνω, δίνοντάς του την αξία που άπλετα δικαιούται.....


 SHAILENE WOODLEY: Ορμητικά και Λαμπερά στο Κινηματογραφικό Στερέωμα

Φίλες και Φίλοι

στα πλαίσια της παρουσίασης εδώ στο CINEFIL "πορτραίτων" ΝΕΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ,

σήμερα παίρνει τη σκυτάλη μια ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΝΕΑΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, που ήδη έχει μαγέψει το κριτικό κοινό και τους φίλους του Κινηματογράφου.

Κυρίες και Κύριοι, σας παρουσιάζουμε την:


SHILENE WOODLEY
Γεννημένη στις 15 ΝΟΕΜΒΡΗ 1991 στο SIMI VALLEY, CALIFORNIA, USA

σήμερα διανύει τα 23 της χρόνια, φορτωμένη με τις πολύ μεγάλες μέχρι σήμερα επιτυχίες της, τη λάμψη της Νιότης και το τεράστιο υποκριτικό της ταλέντο, γεγονός που μας έχει κάνει να την αγαπήσουμε, να την θεωρήσουμε ως ένα από τα γλυκύτερα νεανικά πρόσωπα της Κινηματογραφικής τέχνης στις μέρες μας.


alt

Η Μητέρα της LORI, είναι συμβουλος σε σχολείο μέσης εκπαίδευσης και ο πατέρας της LONNIE είναι στέλεχος επίσης της εκπαίδευσης.

Έχει ακόμα έναν νεαρό αδελφό, τον TANNER.

H ΚΑΡΙΕΡΑ της SHILENE ξεκινάει μόλις στα 4 της χρόνια (!!!) στο χώρο του παιδικού modeling. Στα 15 της χρόνια οι γονείς της χωρίζουν και η ίδια αντιμετωπίζει με την υγεία της πρόβλημα σκωλίωσης.

Έκτοτε ξεκίνησε σκληρό αγώνα να θεραπεύσει το πρόβλημά της. Πριν ξεκινήσει την πρώτης εμφάνιση στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, αφού τελείωσε το Γυμνάσιο στη γεννέτειρά της, μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Ν. ΥΟΡΚΗΣ για σπουδές εσωτερικού σχεδίου. 


 altalt


ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ της ΚΑΡΙΕΡΑΣ της

Το 2002, σε ηλικία 11 μόλις ετών, κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ στις σειρές: "WITHOUT A TRACE" & "THE DISTRICT".

Το εξαίρετο ταλέντο της κέντρισε την προσοχή των διοργανώσεων και γίνεται ΥΠΟΨΗΦΙΑ για τοYOUNG ARTIST AWARD (YAA) στην κατηγορία "ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ" και στην κατηγορία "ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ" για το ρόλο της στο "A PLACE CALLED HOME" υποδύοντας την CALIFORNIA FORD.

Στις επίσης πρώτες τηλεοπτικές της εμφανίσεις παίζει την KAITLIN COOPER στο "O.C." και εμφανίζεται σαν FELICITY MERRIMAN στην σειρα:  "FELICITY: AN AMERICAN GIRL ADVENTURE" για τον οποίο ρόλο πάλι καθίσταται ΥΠΟΨΗΦΙΑ για ΝΕΑΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ.

Η Καριέρα της στην τηλεόραση συνεχίζεται ανοδικά με τη συμμετοχή της στις σειρές:

"CROSSING JORDAN",  "EVERYBODY LOVES RAYMOND",  "MY NAME IS EARL",  "CSI", "CLOSE TO HOME"

alt

Το 2007 είναι μια εξαίρετη χρονιά για την αναγνωρισιμότητά της καθώς πέραν από τη συμμετοχή της στην εξαίρετη σειρά "CSI" εμφανίζεται και στην πασίγνωστη σειρά "COLD CASE" στο ρόλο της SARAH GUNDEN μόλις στα 16 της χρόνια....!!!


alt


alt

Επίσης πολύ γνωστή και άκρως επιτυχημένη είναι η συμμετοχή της στη σειρά ABC FAMILY   "THE SECRET LIFE OF AN AMERICAN TEENAGER" στο ρόλο της AMY JUERGENS, μια νεαρή 15χρονη εφηβη που ξαφνικά ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος. Μια ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ πραγματικά ερμηνεία που αναδεικνύει περαιτέρω το ταλέντο της. Το 2011 θα είναι για την νεαρή SHAILENE έτος σταθμός στην μέχρι τώρα καριέρα της:

Η ΠΡΩΤΗ της ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ σε θέση μάλιστα παρακαλώ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ.

Ο Σκηνοθέτης ALEXANDER PAYNE, την επιλέγει σαν ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ του στην συγκλονιστική ταινία του:

"ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ"  


alt


alt

Στο πλάι του GEORGE CLOONEY μαζί με την μικρή AMARA MILLER και τον επίσης νεαρό NICK KRAUSE, η SHAILENE WOODLEY πραγματικά αφήνει ΑΦΩΝΟ το Κινηματογραφικό κοινό με μια ερμηνεία ζωής και έκφρασης.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ που της δίνει αμέσως ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ (!!!) καθώς και 12 ΒΡΑΒΕΙΑ(!!!) γεγονός πρωτοφανές για πρωτοεμφανιζόμενο Ηθοποιό του Κινηματογράφου.

Το ΚΟΙΝΟ την αποθεώνει και θεωρείται η πιο όμορφη και σημαντική ΝΕΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ για το 2012.

Η Ίδια επίσης θεωρείται ΕΝΑ από τα 55 ΠΡΟΣΩΠΑ "YOUNG HOLLYWOOD ISSUE" του περιοδικού NYLON MAGAZINE.

alt


alt


To 2013 έρχεται η επόμενη μεγάλη της επιτυχία. Πρωταγωνιστεί στο ρόλο της AIMEE στην ρομαντική δραματική comedy του JAMES PONSOLDT  "THE SPECACULAR NOW" μαζί με τον MILES TELLER

alt

alt


alt


alt


Το 2014 έρχεται η επόμενη εμφάνισή της. Είναι η σειρά για ένα ΘΡΙΛΛΕΡ αυτή τη φορά. Πρωταγωνιστεί μαζί με την EVA GREEN & CHRISTOPHER MELONI στο δραματικό θρίλλερ του GREGG ARAKI   "WHITE BIRD IN A BLIZZARD"

Ένα ανεξάρτητο φίλμ που υποδύεται μια νεαρή γυναίκα της οποίας η ζωή παρασύρεται στην μυστηριώδη εξαφάνιση της μητέρας της. 

alt


alt


alt

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ


Τα επόμενα Κινηματογραφικά σχέδια-βήματα για την Εξαίρετη νεαρή Αμερικανίδα είναι ήδη έτοιμα.

Μέσα στο 2014 έχουν προγραμματιστεί οι εξής συμμετοχές της στις ταινίες που αναφέρονται:


"DIVERGENT"

Η Ρομαντική περιπέτεια δράσης του NEIL BURGER θα βρεί την SHAILENE να πρωταγωνιστεί με τον THEO JAMES και την KATE WINSLET

Το φιλμ αναμένεται για το ΜΑΡΤΗ του 2014


alt


alt


"THE FAULT IN OUR STARS"

Ο JOSH BOONE γυρίζει στη μεγάλη οθόνη την ομώνυμη Νουβέλα του JOHN GREEN στην οποία η SHAILENE WOODLEY θα πρωταγωνιστεί στο ρόλο της HAZEL GRACE με τους ANSEL ELGOT, NAT WOLFF, WILLEM DAFOE, LARA DERN

Ένα πραγματικά έξοχο ερωτικό δράμα. Ο Συγγραφέας αναφέρει για την WOODLEY: "Υπήρχαν πολλές όμορφες ακροάσεις για το ρόλο της HAZEL αλλά η μεγάλη αγάπη της SHAILENE για το βιβλίο και η κατανόηση που έδειξε για την κύρια ηρωίδα με ξεσήκωσε πραγματικά".

Το φιλμ θα ανέβει σε πρεμιέρα τον Ιούνη του 2014.


alt


alt


alt

Επίσης υπάρχουν ακόμα δύο ταινίες για το 2015 και 2016 στις οποίες καλείται να παίξει τον πρωτεύοντα γυναικείο ρόλο.

Και οι δυο είναι βασισμένες σε Νουβέλες της VERONICA ROTH

 

 • 2015  "INSURGENT" Ρομαντική ταινίδα δράσης επιστημονικής φαντασίας 
 • 2016 "ALLEGIANT" επίσης ανάλογης κατηγορίας.
alt

Αυτό ειναι λοιπόν το ΕΞΑΙΡΕΤΟ και ΛΑΜΠΕΡΟ ποιοτικό κορίτσι που έχει μπεί "φουριόζα" και με εκπληκτικό τρόπο στον Κόσμο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ όχι μονάσα στα στενά όρια του HOLLYWOOD αλλά έχει κερδίσει κοινό, διοργανώσεις και κριτικούς σε ολάκερο τον κόσμο.
Ευχόμαστε νεαρά παιδιά, μορφές φρεσκάδας και έκφρασης να αναδεικνύονται και να στολίζουν τον κόσμο της ΤΕΧΝΗΣ.

alt

alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Το να κατέχεις 17 ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα να έχεις 27 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣστην Ηλικία αυτή, τότε δεν νομίζω να χρειαζόμαστε καλύτερη πιστοποίηση για την Αξία και το υπόβαθρο της Νεαρής Ηθοποιού.

Στα βραβεία της κοσμούν ανάμεσα σε όλα:

Υποψηφιότητα για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ 2012 στους "ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ" καλύτερης Ηθοποιού Υποστηρικτικού ρόλου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2012 για καλύτερη ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Γυναικείας Ηθοποιού

ΒΡΑΒΕΙΟ WOLYWOOD FILM FESTIVAL 2011 στην ταινία "ΑΠΟΓΟΝΟΙ"

BΡΑΒΕΙΟ MTV 2012 για την ταινία "ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ"


Ένα νεαρό κορίτσι που πράγματι έχει πάρα μα πάρα πολλά να προσφέρει αν συνεχίσει στο ίδιο σοβαρό μοτίβο. 
ALEXANDER PAYNE: **ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ** (THE DESCENDANTS)

Λένε αγαπητές φίλες και φίλοι πολλές φορές ότι ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ έχει μια τάση να
μεγαλοποιεί και να δραματοποιεί τα ανθρωπινα συναισθήματα.
Να ανεβάζει τις εντάσεις, τις αντιθέσεις της ζωής σε μεγάλους εκφραστικούς τόνους για να μπορέσει να "κερδίσει" και να διεισδύσει στην ανθρώπινη ψυχολογία.

Αυτό είναι ένα μέρος Κινηματογραφικής αντίληψης και δραματουργίας.
Υπάρχει όμως και ο αντίλογος: Η Δραματουργία που παρουσιάζει την ανθρώπινη ζωή όπως είναι απόλυτα ρεαλιστικά, με τις συγκρούσεις των συναισθημάτων χωρίς "κραυγές" και εκφραστικές υπερβολές. Αναδεικνύοντας την συνύπαρξη στη ζωή μας αντίθετων συναισθημάτων που πολλές φορές μέσα στην τραγικότητά μας, μας μεταβάλλει σε γραφικές καρικατούρες της ίδιας της ζωής.

Μια τέτοια ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ θα "δούμε" μαζί εδώ στο CINEFIL απόψε.
Ένα "μικρό" ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, που πραγματικά δίνει με ανάγλυφο τρόπο αυτό που είπαμε πριν.
Το ανθρώπινο δράμα όπως είναι στη ζωή....! ανακατεμένο με τον Πόνο, τη Θλίψη, το Θάνατο, τη Χαρά, το Γραφικό, το σοβαρό.


ALEXANDER PAYNE

alt"ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ"


"THE DESCENDANTS"


alt


Μια Ιστορία βγαλμένη μέσα από την εξαίρετη Νουβέλλα του KAUI HART HEMMINGS

"ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ" Αμερικάνος Σκηνοθέτης, με καθαρά Ελληνικές ρίζες μεταναστών, (θα κάνουμε αφιέρωμα ξεχωριστό στον εξαίρετο αυτό δημιουργό), χτίζει πάνω στην ανθρώπινη νουβέλλα, μια ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑ, γεμάτη ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, έντονο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟ.

Μια ταινία, που λειτουργεί σαν "σχολείο" σκέψης και τρόπου ζωής και αντίληψης, που αντανακλά όλες τις απλές και μεγάλες στιγμές των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους.

Μια Κινηματογραφική δημιουργία που όχι μονάχα ξεχώρισε, όχι μονάχα τιμήθηκε σε ύψιστο βαθμό, αλλά μπορεί να αποτελέσει αξιακό πρότυπο για όλους μας.

Ένα σύνολο ερμηνειών με επικεφαλής ένα συγκλονιστικό δίδυμο, του "δοκιμασμένου" και "φτασμένου" GEORGE CLOONEY και της Συγκλονιστικής νεαρής Γυναικείας αποκάλυψης που ακούει στο όνομα: SHAILLENE WOODLEY, που "απογείωσαν" την ταινία εκεί που της αξίζει.


alt

alt


ΤΟ ΑΞΙΑΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ του ΘΕΜΑΤΟΣ της ΤΑΙΝΙΑΣ


Δυτικός τρόπος ζωής. ΗΠΑ, κέντρο του καπιταλισμού και των αξιών του. ΧΑΒΑΗ. Ονειρικός τόπος πάντα επιφανειακά δοσμένος σαν τόπος "τουριστικού ονείρου" και πεδίο επιχειρηματικών άγριων συμφερόντων επένδυσης Γης.

Με λίγα λόγια σημερινός Δυτικός τρόπος ζωής: Άνθρωποι βουτηγμένοι στην καριέρα, στις ατέλειωτες ώρες εργασίας σε ένα ματαιόδοκο κυνήγι συμφερόντων. Ώριμοι άντρες και γυναίκες με οικογένεια, έχοντας ένα απίστευτο κενό ανάμεσά τους, έχοντας ξεχάσει το πως είναι να μιλάνε, να αγαπάνε, να κάνουν έρωτα, να αφουγκράζονται την οικογένειά τους.

Παιδιά, νεαροί έφηβοι και μικρότερα, κακοκαμαθημένα, "φευγάτα" σε κόσμους εξάρτησης, ανέξοδων ρήξεων, απονεκρωμένα συναισθηματικά.

Ένας δηλαδή ανθρώπινος ΙΣΤΟΣ παντελώς διαλυμένος που, ............ένα "ΚΑΤΙ" , αυτό το "ΚΑΤΙ" που παραμονεύει στη ζωή μας αναπάντεχα και λειτουργεί ως ΔΙΑΛΥΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ όλου αυτού του ΨΕΥΤΙΚΟΥ και ΧΑΡΤΙΝΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ πάνω στο οποίο θαρρούμε πως πατάμε στέρεα.

Αυτοί είναι οι "ΑΠΟΓΟΝΟΙ"


alt

ΤΟ ΘΕΜΑ

ΧΑΒΑΗ: "Παραδεισένιος" επιφανειακά και ψεύτικα κόσμος και κοινωνία, που τα μεγάλα συμφέροντα του real estate προσπαθούν να καταστρέψουν κάθε φυσική γωνιά του για να αναδείξουν τουριστικά συγκροτήματα.

Ο MATT KING (GEORGE CLOONEY) και η οικογένειά του, η γυναίκα του ELIZABETH (PATRICIA HASTIE) και οι δύο νεαρές τους κόρες:  ALEXANDRA  (SHAILLENE WOODLEY) & SCOTTIE (AMARA MILLER) είναι απόγονοι κληρονομικά μιας τεράστιας έκτασης Γης στη ΧΑΒΑΗ, την οποία κάποιος συνεταιρισμός προσπαθεί να διαπραγματευθεί με επενδυτικές εταιρείες για "ανοικοδόμηση" και "αξιοποίηση".

Οικογένεια σχεδόν επί της ουσίας διαλυμμένη και ξεκομμένη μεταξύ τους ψυχικά και ουσιαστικά.

Ένα τραγικό γεγόνος, ένα ατύχημα της συζύγου του αναγκάζει τον MATT να βρεθεί μπροστά σε μια ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΑΛΛΑΓΗ στη ζωή του, που μπροστά του ανοίγει εφιάλτες, δράμα, αποκαλύψεις, και τον βάζει σε μια πορεία κάθαρσης και λύτρωσης αναθεωρώντας τα πάντα στη ζωή του.

Ανακαλύπτει, με υπαρξιακό τρόμο,  ότι η Γυναίκα του είχε εξωσυζυγική σχέση, προσπαθεί να διαχειριστεί το θανάσιμο ατύχημά της, τη φθίνουσα τραγική της πορεία και ξεκινάει να ΧΤΙΖΕΙ ΞΑΝΑ τη χαμένη του ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, με τα παιδιά του, μέσα από μια προσπάθεια ανθρώπινη με όλα τα χαρακτηριστικά της απόγνωσης, της ανάμιξης συναισθημάτων χαράς, λυπης, απειρίας, γραφικότητας, αξιοπρέπειας και πάντα με τη ΣΚΙΑ του ΘΑΝΑΤΟΥ να επικρέμεται ανίκητος τιμητής στο διάβα τους.


alt

Πρεμιέρα:  26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 στην ΕΛΛΑΔΑ


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΣΕΝΑΡΙΟ:  ALEXANDER PAYNE, NAT FAXON, JIM RASH

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  ALEXANDER PAYNE

ΜΟΝΤΑΖ:  KEVIN TENT

KOΣΤΟΥΜΙΑ:  WENDY CHUCK

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  PHEDON PAPAMICHAIL

ΜΟΥΣΙΚΗ:  EUGENE KULIKOV

alt


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


GEORGE CLOONEY στο ρόλο του MATT KING

SHAILENE WOODLEY στο ρόλο της κόρης του, ALEXANDRA KING

AMARA MILLER στο ρόλο της μικρής κόρης, SCOTTIE KING

NICK KRAUSE στο ρόλο του SID, νεαρού αγοριού της ALEXANDRA

PATRICIA HASTIE στο ρόλο της ELIZABETH KING

KIM GENNAULA στο ρόλο της σχολικής συμβούλου

BEAU BRIDGES στο ρόλο του εξαδέλφου HUGH

MATTHEW LILLARD στο ρόλο του BRIAN SPEER

JUDY GREER στο ρόλο της JULIE SPEER

alt


Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ


Ο ALEXANDER PAYNE, κουβαλώντας ήδη στις κινηματογραφικές του "αποσκευές" τρία εξαίρετα έργα:  "ELECTION" 1999, "ABOUT SCHMIDT" 2002 & "SIDEWAYS" 2004 έρχεται τώρα να ταράξει τα νερά για μια ακόμα φορά.

Αγαπημένο του θέμα η ΑΦΥΠΝΙΣΗ της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ για τον Ελληνο-Αμερικάνο σκηνοθέτη, που εδώ σαν ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗ στην υπέροχη φωτογραφία έχει έναν ακόμα "δικό μας" άνθρωπο, τον ΦΑΙΔΩΝΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ.

Οι κόσμοι του PAYNE δεν είναι κινηματογραφικά υπερτονισμένοι και εξιδανικευμένοι. Είναι οι απλοί ανθρώπινοι κόσμοι που συναντάς δίπλα σου.

Το σκηνοθετικό φόντο της ταινίας, η "παραδεισένια" ΧΑΒΑΗ, σε ξεγελάει εύκολα αν μείνεις στο επιφανειακό και στο "φαίνεσθαι".

Εκεί όμως αναδύονται οι άνθρωποι, απλοί, ενταγμένοι, ενσωματωμένοι και η ταινία κατορθώνει να δώσει με τρόπο πολύ πειστικό στοιχεία "ΚΩΜΙΚΑ", με ένα αυθόρμητο ΓΕΛΙΟ που ξυπνάει απ τις μεταβολές της ζωής, τον καθημερινό της αγώνα αλλά συνάμα εκεί που ΓΕΛΑΣ στο αμεσως επόμενο ΚΑΡΕ μπορεί να νιώθεις τη θλίψη να σε παγώνει, να σε πνίγει, να νιώθεις το δάκρυ να κυλάει στα μάτια σου. Και ο PAYNE, μέσα από την Κινηματογραφική απόδοση της υπέροχης αυτής Νουβέλλας σε κάνει ΣΥΜΜΕΤΟΧΟ του ΑΓΩΝΑ να ΣΩΘΕΙ μια οικογένεια και να ξαναβρίσκει αυτές τις αξίες που διέπουν την ανθρωπιά.

Στο ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΦΟΝΤΟ έρχεται και η ΛΥΤΡΩΣΗ του MATT απέναντι στις αξίες που έτρεφε τόσο καιρό για έννοιες και απόψεις που κυβέρναγαν το κόσμο του: "ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", "ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ", "ΚΕΡΔΟΣ", "ΣΥΜΦΕΡΟΝ" και να το οδηγούν στη μεγάλη ΑΝΑΤΡΟΠΗ.


alt


altalt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


GEORGE CLOONEY


alt


Ερμηνεία σταθμός στην Κινηματογραφική "ζωή" του μεγάλου αυτού Ηθοποιού. Βγάζοντας προς τα έξω, λυτρωμένος από Hollywood-ιανά πρότυπα "γοητείας" και "ομορφιάς" φανερώνει το τεράστιο βάθος της Υποκριτικής του δύναμης και έκφρασης.

Μια ερμηνεία που περικλείει, ΑΝΘΡΩΠΙΑ στο απόλυτο μεγαλείο του χωρίς κραυγαλέες εξάρσεις και κραυγές.

Το γέλιο του, τα πάθη του, η καθημερινότητά του, ο ΘΡΗΝΟΣ του γίνονται με ένα τόσο ΔΩΡΙΚΟ τρόπο που θυμίζει μοιραίο ήρωα Αρχαίας τραγωδίας.

Ώριμος άντρας, σε συνθήκες κατήφορου της αγαπημένης του γυναίκας στο θάνατο, μαθαίνει για την εξωσυζυγική της σχέση, γεγονός που τον διαλύει στην αρχή καθώς δεν ξέρει πως να το αντιμετωπίσει, δεν ξέρει "πως" του συνέβη, όντας βυθισμένος τόσα χρόνια στις δικές του αυταπάτες, προσπαθεί να φτάσει στην αλήθεια και στον "αντεραστή" του τη στιγμή που η γυναίκα του πεθαίνει, όχι για να τον ....εκδικηθεί εγωιστικά αλλά σαν άνθρωπος βαθύτατα να μάθει, να ψάξει τι ήταν εκείνο που βίωσε η αγαπημένη του. Οι ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που γυρεύει δεν μπορούν να του δοθούν από την άμεσα ενδιαφερόμενη, το έτερό του ήμισυ.

Βυθίζεται ερμηνευτικά σε ένα υπαρξιακό ΑΓΧΟΣ, ΑΠΩΛΕΙΑ, ο κόσμος συντρίβεται γύρω του και εκείνος γυρεύει κάπου να πιαστεί, στη ΚΟΡΗ του, στα παραμελημένα ΠΑΙΔΙΑ του.

Η Γυναικά του για αυτόν είναι το ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ της ζωής του, και οι δραματικές του εκφορές συναντούν ανθρώπινα το γραφικό, το κωμικό, όπως δηλαδή τα πλάθει και τα δημιουργεί η ζωή.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΖΩΗΣ για τον GEORGE CLOONEY που, αντάξια, του έδωσε ΜΕΓΑΛΑ ΒΡΑΒΕΙΑ πραγματικά σε αυτό που απέδωσε.


SHAILENE WOODLEY


Γεννημένη παρακαλώ στις 15/11/1991, μόλις στα 23 χρόνια (!!!) η νεαρή Αμερικανίδα Ηθοποιός είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ στον Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ στην ταινία.

Στέκεται δίπλα στο μεγάλο GEORGE CLOONEY όχι απλά επάξια αλλά τον "κοντράρει" υποκριτικά στα ίσια μην έχοντας να υστερήσει σε τίποτα.

Εδώ φυσικά μετράει και το υπόβαθρο και η ΔΙΑΘΕΣΗ του ήδη μεγάλου και έμπειρου ηθοποιού στην ταινία, εν προκειμένω του CLOONEY, που δεν έχει το κόμπλεξ άλλων αστέρων να εμποδίσουν τα "μικρά ονόματα" των συμπρωταγωνιστών του να φανούν.

Ο CLOONEY όχι μονάχα στέκεται εμπόδιο στα νέα παιδιά στην ταινία αλλά τα ΣΤΗΡΙΖΕΙ με τρόπο απόλυτο.

alt

alt


Η WOODLEY τολμάει σε βαθμό να την θαυμάζεις....! Λεύτερη, αυθόρμητη, έφηβη, άναρχη και επαναστατημένη, πολλές φορές αθυρόστομη και απλά ρεαλιστική βγάζοντας προς τα έξω τα απελπισμένα μοναχικά 20 της χρόνια στην ταινία. Σταδιακά τη βλέπεις να ανεβάζει δραματικές στροφές και τόνους. Συγκλονιστική η σκηνή μέσα στη πισίνα, ο θρήνος της, όταν ο πατέρας της ανακοινώνει για τον επερχόμενο θάνατος της μητέρας της. Σκηνή συγκλονιστική πραγματικά.


alt


alt


alt


AMARA MILLER

Στο ρόλο της μικρούλας SCOTIE, δεύτερης κόρης του MAT η νεαρότατη Αμερικανίδα αφήνει κόσμο, θεατές, συντελεστές και κριτικούς άφωνους με το επίπεδο ερμηνείας της.

ΒΡΑΒΕΙΟ PHOENIX FILMS CRITIC SOCIETY για νεαρό Υποστηρικτικό ρόλο στην ταινία για την απίστευτη παιδούλα που αναδεικνύει μια πρώιμη υποκριτική ωριμότητα που θα ζήλευε φτασμένος ηθοποιός.


alt

alt


alt


NICK KRAUSE

Γεννημένος στο AUSTIN TEXAS o νεαρός ηθοποιος, στο ρόλο του SID, του νεαρού αγοριού της ALEXANDRA, συμπληρώνει ένα εκπληκτικό ΤΡΙΟ ΝΕΑΡΟΤΑΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ στη μεγάλη ταινία.


alt

alt


alt


Εδώ βλέπουμε όλους τους συντελεστές της ταινίας, τον Σκηνοθέτη ALEXANDER PAYNE και τα ....παιδιά του στην ταινία, μικρά και μεγάλα.

Ο NICK KRAUSE είναι γλυκύτατος. Αναδύει μια νεαρή αφέλεια, ίδιο της ηλικίας που υποδύεται, μια αγνότητα, μια επιφανειακή αναίδεια, που στη διάρκεια της ταινίας μετατρέπεται και αποκαλύπεται σε μια μοναχική μελαγχολία γεμάτη ευαισθησίες και σκέψεις.

Ο Διάλογός του με τον GEORGE CLOONEY και το άνοιγμα που κάνει στο ..."BOSS", στον ...Μπαμπά της αγαπημένης του, δίνει μια εικόνα της ψυχούλας του και του κόσμου του.

MATTHEW LILLARD & JUDY GREER

Το εξαίρετο ζευγάρι των επίσης Αμερικανών Ηθοποιών, που στην ταινία ερμηνεύουν αντίστοιχα τον BRIAN SPEER & JULIA SPEER

Εξαιρετικοί και οι δύο πραγματικά, και ο MATTHEW με τον πλήρη αιφνιδιασμό του στην αποκάλυψη της σχέσης του με την ELIZABETH αλλά κύρια η JUDY GREER, η οποία έχει μεγαλύτερο χρόνο στην ταινία σαν συμμετοχή και λειτουργία.

Συγκινητική, συνάμα ανθρώπινη. Δείγμα εξαίρετης ερμηνείας και ανθρώπινης εντελώς συμπεριφοράς η σκηνή της απόδοσης τιμής στην κωματώδη αντεράστριά της, σε μια σκηνή που ξεχειλίζει συναισθήματα και αντιφάσεις.


alt


alt


alt


alt


BEAU BRIDGES

Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον εξαίρετο Αμερικάνο ηθοποιό με το τεράστιο πέρασμα στο κόσμο του Κινηματογράφου.

Εδώ ερμηνεύει τον εξάδελφο του ΜΑΤ, τον HUGH, ο οποίος περιμένει σαν σκοπό ζωής την πώληση της έκτασης σε επενδυτή για να πιάσουν την "οικονομική" αρπαχτή της ζωής τους. Τα στενά όνειρα ενός επαρχιώτη ανθρώπου, που βρίσκεται μπροστά στο απίθανο χρήμα, καραδοκώντας να το ζήσει.


alt


alt


alt


ROBERT FORSTER

Ο Αμερικάνος βετεράνος ηθοποιός, γεννημένος το 1941, εδώ έχει μια εξαίρετη ερμηνεία στο ρόλο του ΠΕΘΕΡΟΥ του ΜΑΤ, SCOTT THORSON.

Τραχύς, επιθετικός, "αγριεμένος" συναισθηματικά σαν ο τραγικός πατέρας που βιώνει τον αργό θάνατο της μονάκριβης αλλά και καλομαθημένης κόρης του, είναι εκπληκτικός, βουβός, γεμάτος μια ανείπωτη οργή και πίκρα, την οποία δεν ξέρει με ποιο τρόπο μπορεί να την εκφράσει. Γίνεται πρόδηλα άδικος, επιθετικός, αγνώμων, ζει στις αυταπάτες για το κορίτσι του, δεν ξέρει την αλήθεια.


alt


alt


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


"ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ" έχουν "ζωή" μονάχα 2 χρόνων από το 2011.

Παρ' όλα αυτά ο ερχομός τους στον Κινηματογραφικό κόσμο προκάλεσε "θόρυβο" στο ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΟ κινηματογραφικό στερέωμα και αμέσως προσέλκυσε τα φώτα των διακρίσεων και των βραβείων σε βαθμό που άνετα κάποιος χαρακτηρίζει ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ.

Μια ταινία που "σαρώνει" με τέτοιο τρόπο τα Κινηματογραφικά βραβεία διεθνώς δεν περνάει απαρατήρητη.

51 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ  (!!!)

82 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ (!!!)

Τι να πει τώρα κανείς.....

 

 • OSCAR ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
 • Υποψηφιότητα για  4 OSCAR (Kαλύτερης ταινίας, Α' Αντρικού ρόλου, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο editing)
 • ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ για τον GEORGE CLOONEY
 • ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ καλύτερης ταινίας
 • Υποψήφια για 3 ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ:  Καλύτερου Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ, Σεναρίου, Σκηνοθεσίας
 • Υποφήφια για 3 BAFTA ΒΡΑΒΕΙΑ: Α' ΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ, ΣΕΝΑΡΙΟ, ΤΑΙΝΙΑ
 • ΒΡΑΒΕΙΑ AFI ΤΑΙΝΙΑ της ΧΡΟΝΙΑΣ
 • BROADCAST FILM CRITICS ASSOCIATION 3 ΒΡΑΒΕΙΑ (ΤΑΙΝΙΑΣ, ΚΑΣΤ ΗΘΟΠΟΙΩΝ, Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ)
 • HOLLYWOOD FILM FESTIVAL: ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ GEORGE CLOONEY
Αναφέραμε μερικές από τις πλέον σημαντικές διακρίσεις της ταινίας.

alt


"ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ" είναι μια, ανάμεσα στα τόσα άλλα, ταινία που σε κάθε της σκηνή λες και κυριαρχεί κάποιος βουβός πόνος, που συνέχεια γυρεύει τρόπο να εκφραστεί και να εκτονωθεί. Κάπου συνεχώς πνίγεται, κάπου συνθλίβεται ανάμεσα στις συμπληγάδες της αναγκαιότητας και της συγκυρίας.

Μια ταινία που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι πραγματεία προς διδαχή για τα θέμαΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ που βάζει απλόχερα για κουβέντα, για διάλογο, που σε κάνει να γυρίζεις το κεφάλι δίπλα στα μέλη της οικογένειας σου σαν να θέλεις να κάνεις απολογισμό, έλεγο, κουβέντα.

Είναι μια ταινία εξαιρετικά βασανιστικών χαμηλών εκφραστικών τόνων, το νιώθεις αυτό. Δεν θα συναντήσεις κραυγές, φωνές, οδυρμούς, ρήξεις, και συναισθηματικά "αστραπόβροντα".

Όλα τα νιώθεις αργά, υποχθόνια, στο βάθος ενός κόμπου στο λαιμό που κορυφώνεται στιγμή τη στιγμή χωρίς ίχνος μελό υπερβολής.

Ακόμα και η ύστατη σκηνή αποχαιρετισμού της νεκρής συζύγου-μητέρας-κόρης είναι τρομακτικά "βουβή" τόσο που θέλεις να φωνάξεις......!

και .....λυτρωτικά σαν έρχεται το φινάλε, πόσο μα πόσο όμορφα νιώθεις στην τελευταία όμορφη, απόλυτα απλή και ανθρώπινη στιγμή της ένωσης, της τρυφερότητας......


alt


alt

alt


alt


Η Εικόνα του ύστατου αποχαιρετισμού σε όλο της το ανθρώπινο συναισθματικό και εκφραστικό μεγαλείο.

Ο GEORGE CLOONEY σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας

"Αντίο Ελίζαμπεθ.............Αντίο Αγάπη μου.....Φίλη μου.....Πόνε μου......Χαρά μου.....Αντίο....αντίο...αντίο...."

στον ήχο μιας εξαιρετικά διακριτικής μουσικής χωρίς εξάρσεις, σε μια εκκωφαντική σιωπή....

Ακολουθεί η Αλεξάνδρα, η μεγάλη του κόρη........κουρνιάζει στην αγκαλιά του Πατέρα και μετά του αγοριού της και ύστερα ο ύστατος αποχαιρετισμός για τη Μικρή Scottie.......O πανέμορφος ουρανός της Χαβάης, τα καταπράσινα τοπία.....τα λουλούδια....στέκουν εκεί σιωπηρά, ο μεγάλος παρθένος κόλπος που έτρεφε τα όνειρα και τις προσδοκίες, η απέραντη θάλασσα.....η βάρκα καταμεσής στη θάλασσα.......Πατέρας, κόρες και μια τεφροδόχος.......απομεινάρι μιας άλλοτε ζωής που έδωσε ζωή και στους τρεις τους.......κάθε ένας και ένα απόθεμα στης θάλασσας το νερό.....αιώνια στάχτη εκείνης.....

Πρώτη φορά πραγματικά παρακολουθώ τέτοια συναισθηματική ένταση κλεισμένη σε τέτοια σιωπή και σε τέτοια διακριτικότητα βλεμμάτων, προσώπων και εκφράσεων.......