Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ του FILM NOIR

alt


FILM NOIR


Μια ολάκερη τέχνη... Μια ολάκερη σχολή σκέψης, έκφρασης...

Για να πάμε σήμερα εκ νέου να ιχνηλατίσουμε πάνω στον ψυχολογικό αλλά και κοινωνιολογικό κόσμο του Film Noir.

Να δούμε την εποχή, τις κοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν στην ανάπτυξη αυτής της κίνησης στο χώρο του Κινηματογράφου.


Είμαστε κάπου στα 1929 στις ΗΠΑ. Ο Απόηχος της οικονομικής καταστροφής της Χρηματιστηριακής κρίσης έχει ισοπεδώσει τα πάντα: Ανθρώπινες σχέσεις, ηθική, αισθητική, τρόπο ζωής, το πολιτικό σύστημα, τις συναλλαγές, τις αξίες.

Μια Κοινωνία που χτίστηκε πάνω στην αξία του DEALING, στην αξία του PROMOTION, μια κοινωνία που στερείτο από κάθε στοιχείο ανθρωπισμού, αλληλεγγύης, αξιών όμοιες με τις στοιχειώδεις που ανέδειξε η Γαλλική Επανάσταση στην Ευρώπη, βγαίνει έρπουσα από τον μηδενισμό των ...μετοχών και των ανθρώπων.


Έτσι γεννιέται το NOIR...! και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ανηλεές σκοτάδι που αγκαλιάζει κάθε καρέ Κινηματογραφικό στις ανάλογες ταινίες.


altΠΡΟΣΕΞΤΕ τους ΣΥΝΕΙΡΜΟΥΣ:


 • Αδιέξοδο, Ανεργία, Εξαθλίωση, Απελπισία
 • Εξαγορά, Συμβιβασμός, Συναλλαγή, Σωτηρία με κάθε κόστος

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο:  "Ο Άνθρωπος είναι ένα ΤΙΠΟΤΑ. Η Επιτυχία είναι το ΠΑΝ"

Κλασικό μότο και "αξία" του Αγγλοσαξωνικού καπιταλισμού ακόμα και στις μέρες μας. Άρα η οδός προς την επιτυχία μεταχειρίζεται κάθε "οπλοστάσιο" κυρίως αθέμιτο και βρώμικο.

Ακόμα και με τη δολοφονία της ανθρώπινης ζωής.


Έτσι γεννιέται το NOIR και έτσι σφυρηλατείται πρώτα η NOIR ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και στη συνέχεια αυτή μεταφέρεται στην Οθόνη του Κινηματογράφου.


RAYMOND CHANDLER,  JAMES CAIN,  DASHIELL HAMMETT,  και τόσοι άλλοι συγγραφείς, οι πρώτοι συγγραφείς της NOIR εποχής μοιάζουν περισσότερο σαν Κοινωνιογράφοι παρά σαν συγγραφείς αστυνομικού διηγήματος.


Τα έργα αυτά, συγκροτούν το Οικοδόμημα της NOIR ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ και μετά το υλικό του FILM NOIR


Όμως ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους:


Κυνισμός, Μηδενισμός, έργα σκοτεινά, έργα που ασχολούνται τον άνθρωπο στο χώρο του υπόκοσμου, έργα μαύρα, που αποκαλύπτουν την παραμόρφωση του ανθρώπου και τον εξευτελισμό του "Εγώ".


altΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ των ΗΡΩΩΝ του FILM NOIR


Προσέξτε εδώ μια διαφορά απόλυτη: Οι ήρωες της Αγκάθα Κρίστι, του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ π.χ. ο Πουαρώ, η Μιςς Μάρπλ, ο Σέρλοκ Χολμς, είναι πρόσωπα "καθαρά", πρόσωπα "καθώς πρέπει", πρόσωπα κοινωνικά αποδεκτά στο status.


Η Προσωπικότητα όμως των Ηρώων του Noir κινείται στο απόλυτα αντίθετο:

Άνθρωποι, ιδιωτικοί ή δημόσιοι αστυνομικοί, που ζουν μόνοι, δεν εμπιστεύονται κανέναν, έχουν δικούς τους παράταιρους κώδικες τιμής και αρχών, πολλές φορές είναι αμφιλεγόμενης ηθικής και παρελθόντος.

Είναι δηλαδή αυτό που λέμε "Αντι-Ήρωες"


Οι ήρωες αυτοί μοιάζουν αρκετά με τους εγκληματίες ή τους διεφθαρμένους εκπρόσωπους των αρχών, η διαχωριστική γραμμή που τους χωρίζει από αυτό που κυνηγούν είναι πολύ λεπτή και πολλές φορές ακαθόριστη.


Κάπου μέσα εκεί υπάρχει και το πρωταγωνιστικό σύνηθες ζευγάρι, Άντρας-Γυναίκα, να βρει και να νιώσει τον έρωτα, τη ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής όλο αυτό ανάμεσα σε έναν εφιαλτικό και αποκρουστικό κόσμο.


Κάπου εκεί υπάρχει ο Εγκληματίας, άτομο με σκοτεινή ψυχολογία, πολύπλευρη και μια επίσης "μοιραία" Γυναίκα, μια Femme Fatale, καταλύτης, σκληρή, "αμαρτωλή", απειλητική για τα συνήθη μέτρα.


altΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ στο FILM NOIR


H Noir λογοτεχνία και σχολή Κινηματογραφικής τέχνης, κάνει οξύτατη κριτική στον Αμερικάνικο καπιταλισμό της χρηματιστηριακής θηριωδίας. Αποκαλύπτει, ξεγυμνώνει, κάνει φύλλο-φτερό τις αρχές και το οικοδόμημά του. 


Το θέμα είναι το "μετά", στην πρόταση, στην εναλλακτική λύση. Εκεί έχουμε το αδιέξοδο. Εκεί έχουμε τη λογική "έτσι έχουν τα πράγματα" και με αυτή την αρχή οφείλουμε να συμβιώσουμε. 


Έτσι προκύπτει και το αντίστοιχο Κινηματογραφικό φόντο: Η Ομίχλη, η σκιά, το γκρίζο, το παιχνίδι των σκιών.

Υπάρχουν ερωτήματα αν το FILM NOIR υπερασπίζεται έμμεσα το σύστημα ή αν το ανατρέπει. Υπάρχουν ερωτήματα αν έχει έναν λανθάνοντα Μισυγυνισμό


Επίσης ως σκέψη noir αξιών: Όπως την απόκτηση ταυτότητας μέσω του πλούτου, την ευμάρεια ως όνειρο, το φλέρτ με την παραβατικότητα για την διεκδίκηση της υλικής άνεσης, τη λατρεία του ωραίου, το μίσος για το διαφορετικό, το πάθος για κάθε τι που λάμπει εξωτερικά.


altΣύμφωνα με την θεμελιακή προσέγγιση του ΑΛΕΞΗ ΔΕΡΕΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ, ενός εξάιρετου Κινηματογραφικού αναλυτήτο film noir θα χωριστεί σε ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ μέσα στα οποία θα ταξινομηθούν οι ήρωές του και τα βιώματά τους.


Πάμε να τα δούμε, να τα αριθμήσουμε, να δώσουμε τους πρώτους ορισμούς και να κλείσουμε εδώ το μέρος αυτό, σύμφωνα με την προσέγγιση και μελέτη του Αλέξη Δερμεντζόγλου


 1. Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ
 2. Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
 3. ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΘΕΑΤΡΙΝΟΙ
 4. ΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΕΣ
 5. ΟΙ ΕΚΤΡΟΠΕΣ

altΠριν κλείσουμε να δώσουμε τους ανάλογους ΟΡΙΣΜΟΥΣ-ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ κάθε κατηγορίας:


 1. Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ:  Εδώ έχουμε τους κεντρικούς ήρωες των ταινιών αυτών, στο τέλος να αποσύρονται από την κεντρική σκηνή. Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσοστό 90% όπου οι κεντρικοί ήρωες σκοτώνονται ή εξαφανίζονται. Απόρροια της βιολογικής τους απόσυρσης έρχεται και η πλήρης κοινωνική, προσωπική, ψυχολογική διαγραφή
 2. Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ:  Μετά το θανατηφόρο κραχ του 1929, πολιτικά αναστένεται στις ΗΠΑ το λεγόμενο NEW DEAL με ενσαρκωτή τον Φρανκλίνο Ρουζβελτ. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε το μεγάλο καθαρτήριο της κρίσης και έδωσε στον καπιταλισμό την ώθηση και την ανάγκη να πάμε σε μια νέα κοινωνική συμφωνία με στηρίγματα και ισορροπία. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ αυτό το βλέπουμε με τους κεντρικούς ήρωες να βουλιάζουν στην καταστροφή όμως την ύστατη στιγμή ενώ κάποιοι αποσύρονται, οι υπόλοιποι καταλήγουν σε μια νέα συμφωνία, σε ένα νέο άτυπο happy end. Με λίγα λόγια οι κακοί πεθαίνουν, οι καλοί τα βρίσκουν μεταξύ τους. Συμβιβασμός.
 3. ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΘΕΑΤΡΙΝΟΙ:  Εδώ έχουμε τους ήρωες που "λάμπουν". Οι παιχνιδιάρηδες, οι χιουμορίστες, οι τζογαδόροι. Μια ξεχωριστή θέση υπάρχει για αυτούς στο είδος αυτό του noir. 
 4. ΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΕΣ:  Εδώ έχουμε τους ήρωες που αμφισβητούν το σύστημα και την καθεστυκία τάξη. Που αμφισβητούν τους θεσμούς, την κοινωνία, τους ρόλους. Εδώ μιλάμε για εν δυνάμει κοινωνικούς επαναστάτες και τη δράση τους.
 5. ΟΙ ΕΚΤΡΟΠΕΣ:  Εδώ έχουμε τις δράσεις εκείνες και τα πρόσωπα που λειτουργούν σε υποθέσεις σκοτεινές, ανορθόδοξες, σε υποθέσεις με ίντριγκα και διαπλοκή. Εδώ το Noir εμπλέκεται και με άλλα Κινηματογραφικά είδη: Κλασικό δράμα, πολεμικό δράμα, ρομαντικό δράμα. Οι ήρωες εκτρέπονται σε υποθέσεις εκτός ορίων.

alt


Αυτές, φίλες και φίλοι, είναι οι κατά, Δερμετζόγλου, πέντε κατηγορίες του FILM NOIR, και νομίζω απηχούν και την πραγματικότητα.

Σε επόμενα μέρη θα έχουμε την ευκαιρία πλέον, να σταθούμε σε κάθε κατηγορία αναλυτικότερα και να δούμε και κάποιες αντιπροσωπευτικές μεγάλες ταινίες από αυτές.


Το ταξίδι μας σε έναν Κινηματογραφικό κόσμο που η ηλικία του βαστάει 60 και παραπάνω χρόνια αλλά εξακολουθεί να μιλάει με την ίδια επιβλητική και αισθητική δύναμη που το έκανε πάντα.


alt


alt


alt

Βιβλιογραφία:

 • Αλέξης Δερμεντζόλγου "Στις Ομίχλες του Νουαρ"


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Δείτε το "ΗΔΥΠΟΤΟΝ"  


O BILLY WILDER σκηνοθετεί AGATHA CHRISTIE: "ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ"

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL

Σήμερα θα επανέλθουμε στον κόσμο της μεγάλης δραματουργού 


AGATHA CHRISTIE


Σήμερα θα σταθούμε σε μια διαφορετική της συγγραφική δημιουργία, ίσως το πλέον λατρεμένο και εμβληματικό ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ Κινηματογραφικό Δράμα, που άνοιξε το δρόμο σε ανάλογες παραγωγές.


Δια χειρός του μεγάλου Σκηνοθέτη


BILLY WILDER


"ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ"


(WITNESS FOR THE PROSECUTION)


alt


Πρεμιέρα:  6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1958 στις ΗΠΑ


Δια χειρός λοιπόν AGATHA CHRISTIE. Αυτή τη φορά κάτι διαφορετικό από την συγγραφική "Βασίλισσα του Εγκλήματος".

Αυτή τη φορά ο Ηρακλής Πουαρώ λείπει όπως επίσης και η Miss Marple.

Αυτή τη φορά έχουμε κάτι παντελώς διαφορετικό.

Η Αγγλίδα συγγραφέας πάντα σε κάθε της έργο, παρά την συντηρητική της θεώρηση στα πράγματα, είχε την τόλμη και τη δύναμη να κρίνει αυστηρά τα κοινωνικά και πολιτικά-θεσμικά δρώμενα της Βρετανικής Τάξης.

Τούτη τη φορά λοιπόν ο "Μάρτυς κατηγορίας" έρχεται να σταθεί σε έναν βασικό Αγγλικό Νόμο του Ποινικού δικαίου που λέει ότι:  "Εαν κάποιος δικαστεί για ένα αδίκημα και κριθεί αθώος τότε δημιουργείται δεδικασμένο και δεν μπορεί να κριθεί ξανά"


alt


H Agatha Christie λοιπόν έχει ήδη διασκευάσει το αρχικό της μυθιστόρημα σε ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ, ο ίδιος ο BILLY WILDER αναλαμβάνει το Σενάριο, μαζί με τους

HARRY KURNITZ και σε ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του μεγάλου αυτού Σκηνοθέτη έχουμε τον 

Κινηματογραφικό "Μάρτυρα Κατηγορίας".


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΜΟΥΣΙΚΗ:  MATTY MALNECK

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  EDITH HEAD,  JOE KING,  ADELE PARMENTER

ART DEPARTEMENT:  STANLEY DETLIE

DECORATION:  HOWARD BRISTOL

ART DIRECTION:  ALEXANDRE TRAUNER

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  RUSSELL HARLAN


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


TYRONE POWER στο ρόλο του κατηγορούμενου LEONARD VOLE


MARLENE DIETRICH στο ρόλο της συζύγου του CHRISTINE VOLE


CHARLES LAUGHTON στο ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης SIR WILFRID ROBERTS


ELSA LANCHESTER στο ρόλο της νοσοκόμου MISS PLIMSOLL


JOHN WILLIAMS στο ρόλο του βοηθού συνηγόρου BROGAN-MOORE


HENRY DANIELL στο ρόλο του MAYHEW


IAN WOLFE στο ρόλο του CARTER


FRANCIS COMPTON στο ρόλο του Προέδρου του Δικαστηρίου


NORMA VARDEN στο ρόλο της EMILY FRENCH


UNA O' CONNOR στο ρόλο της βοηθού της JANET MACKENZIE


altΟ "ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ" είναι στην κυριολεξία ένα μοναδικό συγγραφικό αριστούργημα πάνω στο δικαστικό δράμα. Φέρει φαρδιά πλατιά την απίστευτη πλοκή της γραφής, της σύλληψης και των ανατροπών της AGATHA CHRISTIE και αναδεικνύει κρυμμένα μυστικά που έρχονται στο φως μέσα στην αίθουσα ενός δικαστηρίου με τρόπο που ο ανύποπτος αναγνώστης αλλά και θεατής δεν υπολογίζει καν.


ΤΟ ΘΕΜΑ


Ο Νεαρός και γοητευτικός LEONARD VOLE εμφανίζεται στον φημισμένο μεγαλοδικηγόρο SIR WILFRID ROBERTS μέσω ενός γνωστού του δικηγόρου ζητώντας από τον πρώτο να αναλάβει την υπεράσπισή του στην Υπόθεση δολοφονίας της ώριμης EMILY FRENCH, για την οποία και κατηγορείται και συλλαμβάνεται από την Αστυνομία, αφού το θύμα τον έχει ορίσει κληρονόμο του περιουσίας 80.000 λιρών.

Ο Κλονισμένος στην υγεία με πρόσφατο καρδιακό επεισόδιο συνήγορος SIR WILFRID ROBERTS, "κυνηγημένος" νοσηλευτικά από την υστερική του νοσηλεύτρια MISS PLIMSOLL στην αρχή μεταφέρει την υπόθεση σε φίλο του συνήγορο αλλά όταν γνωρίζει την Σύζυγο του κατηγορούμενου, την εντυπωσιακή Γερμανίδα CHRISTINE VOLE, αναλαμβάνει αποκλειστικά την εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Ο LEONARD VOLE, δεν έχει άλλοθι παρά αυτό της συζύγου του η οποία είναι και η Μοναδική μάρτυς υπεράσπισης που υπάρχει.

Τι συμβαίνει όμως όταν στο Εμβρόντητο δικαστήριο η εμφαντική CHRISTINE VOLE καλείται από την Πολιτική αγωγή ως ...ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ και μάλιστα συντριπτική κατά του συζύγου της ;


alt


alt


Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ της ΤΑΙΝΙΑΣ-Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ


Ο BILLY WILDER, ο μεγάλος αυτός σκηνοθέτης, κάνει μια σκηνοθεσία αντάξια του έργου και της ατμόσφαιρας της μεγάλης συγγραφέως.

Από τις πλέον πιστές και αυθεντικές μεταφορές έργου της Agatha Christie στον Κινηματογράφο.

Μια μαυρόασπρη ταινία, γεμάτη φλεγματικό Βρετανικό χιούμορ, εκφρασμένο από τον απίστευτο Ηθοποιό που ακούει στο όνομα CHARLES LAUGHTON.

Μια ταινία βουτηγμένη μέσα στα δικαστικά δρώμενα κατά βάση μιας δικαστικής αίθουσας και ενός δικηγορικού γραφείου, με θεατρική δομή, που κρατάει  το πάθος και την αγωνία του θεατή σε ρυθμό γεωμετρικής προόδου.

Ένα δικηγορικό γραφείο που μοιάζει περισσότερο με γκαλερί τέχνης παρά με γραφείο, μια αίθουσα δικαστηρίου βαρύτατη όπως στην πραγματικότητα είναι, κλασικό Αγγλικό δικαστήριο με την παραδοσιακή του εμφάνιση και τρόπο λειτουργίας δοσμένα με άψογη ματιά από τον WILDER.


alt


alt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Προσωπικά πιστεύω ότι το κλειδί του έργου, όσον αφορά της ερμηνείες, το έχει ο τεράστιος αυτός Άγγλος Ηθοποιός και πρόωρα χαμένος στα 63 του χρόνια, CHARLES LAUGHTON στο ρόλο του Συνηγόρου SIR WILFRID ROBERTS.


alt


Ερμηνευτικός ογκόλιθος πραγματικά, απίστευτη αίσθηση κλασικού Βρετανικού χιούμορ, αντανακλαστικά σκέψης και αισθήσεων μοναδικά για τον σωματικό του "όγκο", εφυής στην ερμηνεία του ως συνήγορος υπεράσπισης, λες και έχει ως τρόπο ζωής τα δικαστικά έδρανα, σε σημείο που σε κάποιο βαθμό θεωρείς όντως ότι παρακολουθείς ντοκυμανταίρ και όχι κινηματογραφική ταινία.

Τα κρυμμένα του και απαγορευμένα του πούρα, το θερμός της σοκολάτας που περιείχε ...brandy, οι κρυφοί αναπτήρες και τα ευρηματικά τρυκ του για να ξεγελάσει την νοσηλεύτριά του είναι απίθανα και συνθέτουν μια εξαίρετη εικόνα.


Ο TYRONE POWER ως LEONARD VOLE


alt


Μια από τις θρυλικές μορφές Ζεν Πρεμιέ του παγκόσμιου Κινηματογράφου, Τον είχαμε συνηθίσει χρόνια σε ρόλους και τύπους του κλασικού "ελαφρού" γόη, του άντρα που μαγνητίζει και μέχρι εκεί.

Ο Ρόλος όμως εδώ, που ο BILLY WILDER δίνει στον μεγάλο Ηθοποιό, που είναι δυστυχώς ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ στην καριέρα του, καθώς ο TYRONE POWER φεύγει από τη ζωή το 1958 στα ...44 του χρόνια, είναι ρόλος ζωής....!

Συγκλονιστική ερμηνεία που κορυφώνεται στα δρώμενα της δικαστικής αίθουσας, ερμηνεία που σφραγίζει τη ζωή του TYRONE POWER.


alt


H MARLENE DIETRICH στο ρόλο της CHRISTINE VOLE


H Γερμανίδα "Θεά", στην ταινία είναι ήδη στα 56 της χρόνια και μοιάζει εμφανισιακά άνετα με 30άρα.....

Η Προσωπικότητά της στην ερμηνεία της είναι καθοριστική και υπέροχη.

Έχει ένα παγωμένο βλέμμα, ένα πρόσωπο κλειστό, που μέσα του κρύβονται άγνωστα συναισθήματα, ανυπολόγιστο θυμικό, που θα έρθει στην επιφάνεια προς το τέλος του έργου προκαλώντας σοκ.


alt


alt


Η Κατάθεση της MARLENE DIETRICH στην αίθουσα του δικαστηρίου και η αντιπαράθεσή της με τον Συνήγορο ROBERTS αφήνουν ιστορία. Εκεί θα δούμε την έκρηξή της, το πάθος της, τις αλήθειες της, το ψυχρό και κρύο αίμα που κρύβει μέσα της ΑΛΛΑ....

προς το φινάλε του έργου θα συναντήσουμε μια DIETRICH μια άλλη γυναίκα, ένα άλλο πλάσμα, κάτι απρόσμενο, κάτι μοναδικό.


Η ELSA LANCHESTER στο ρόλο της νοσηλεύτριας MISS PLIMSOLL


Η Γλυκύτατη και κλασική Αγγλίδα Ηθοποιός γεννημένη το 1902 σε μια μοναδική της ερμηνεία.

Εδώ, είναι η υστερική νοσηλεύτρια του WILFRID ROBERTS, και φυσικά έναν ρόλο που τον ξέρει καθώς ήταν και πραγματική σύζυγος του CHARLES LAUGHTON (!!!).


alt


Πιεστική, αγχωτική, ακόμα και στις στιγμές της αγωνίας της δίκης εκείνη η προσοχή της στον ασθενή της και την στήριξή του. Παρ' όλα αυτά χαριτωμένη με μια Αγγλοσαξωνική χαρακτηριστική τρυφερότητα στο φέρσιμό της.


NORMA VARDEN στο ρόλο της EMILY FRENCH


Μία από τις πλέον κλασικές Αγγλικές Γυναίκες ηθοποιούς του περασμένου αιώνα, αποδίδει εδώ με απόλυτη σαφήνεια την ελεύθερη ώριμη Κυρία, η οποία πέφτει στην γοητεία του LEONARD VOLE, παρασύρεται από την μαεστρία του και τη νιότη του να "πουλάει" πράγματα χρήσιμα στην κουζίνα μιας νοικοκυράς, πλασιέ γαρ, παρά τον περιορισμένο της ρόλο, δεν περνάει καθόλου απαρατήρητη καθώς η παρουσία της θεματικά και ερμηνευτικά είναι σημαντική


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Ο "ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ" ήταν Υποψήφιος για Έξι βραβεία OSCAR (!!!): Σκηνοθεσία, Film editing, Φωτογραφία, Ηχογράφηση ήχου, Ερμηνείας για τον Charles Laughton, Ερμηνεία Υποστηρικτικού ρόλου στην Elsa Lanchester


Δυστυχώς δεν πήρε κανένα από αυτά καθώς έπεσε με την προβολή του πολεμικού δράματος "Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΒΑΪ" που εκείνη την περίοδο ακούμπησε στο κλίμα του "πατριωτισμού" και του εθνικού.


Γενικά η ταινία έχει 3 Διεθνή βραβεία και ακόμα 9 Υποψηφιότητες.


altalt


Αυτός, φίλες και φίλοι, είναι ο θρυλικός "ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ".


Μια ταινία σφραγίδα στο είδος αυτό του Κινηματογράφου, ένα δικαστικό δράμα που το φινάλε του θεωρείται ένα από τα πέντε καλύτερα δρώμενα στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο.

Και ακολουθώντας την παράκληση του σκηνοθέτη στους τίτλους τέλους της ταινίας, όσοι γνωρίζουν καλό θα είναι να μην μιλήσουν για το κλείσιμο του έργου...


Αφεθείτε λοιπόν στον κόσμο του Μάρτυρα κατηγορίας, μια μετατροπή που γεμίζει ερωτηματικά και αφήνει άφωνους τους θεατές. Η Υπεράσπιση γίνεται Κατηγορία και μάλιστα καταπέλτης.


alt


alt


alt

Η ΕΝΝΟΙΑ του ΧΩΡΟΥ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Αγαπητές Αναγνώστριες και Αναγνώστες,

σήμερα στο CINEFIL θα ασχοληθούμε με την ίδια την 

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ του Κινηματογράφου, καλύπτοντας θεωρητικά ένα ζήτημα σημαντικό στη δομή του.


Θα μιλήσουμε για την έννοιαΟ ΧΩΡΟΣ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟalt


ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ του ΟΡΙΣΜΟΥ του ΧΩΡΟΥ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


Όταν βλέπουμε μια Κινηματογραφική ταινία, έχουμε μπροστά στην Οθόνη και στα μάτια μας, την εικόνα ενός χώρου που οριοθετείται από τα πλαίσια που μας δίνει η συγκεκριμένη εικόνα.

Για παράδειγμα στην ανωτέρω φωτογραφία "ΧΩΡΟΣ" καλείται αυτό ακριβώς που περιλαμβάνεται στην ανωτέρω εικόνα μας.


Αυτό αποτελεί και τον λεγόμενο:  ΦΙΛΜΙΚΟ ΧΩΡΟ

Εκεί δηλαδή που φιλμογραφείται το θέμα μας.


Όμως η Κινηματογραφική κάμερα και κατ΄επέκταση η Κινηματογραφική ταινία δεν μένουν ακίνητα.

Δεν έχουμε προβολή ακίνητων slights αλλά συνεχή κίνηση μέσα σε διάφορους χώρους.
ΤΑ ΕΙΔΗ των ΧΩΡΩΝ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟalt


Οι ΧΩΡΟΙ λοιπόν που υπάρχουν σε μια κινηματογραφική ταινία είναι Δύο:


 • Ο ΧΩΡΟΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ  (ΟΝ ΧΩΡΟΣ)
 • Ο ΧΩΡΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ  (OFF ΧΩΡΟΣ)

 

Για να σταθούμε λίγο αναλυτικότερα πως ορίζονται και πως αλληλοεπηρεάζονται αυτοί οι δύο χώροι στην ταινία.


Ο ΧΩΡΟΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ


Μιλάμε για τον χώρο που είναι μέσα στο Οπτικό μας πεδίο, δηλαδή ότι ακριβώς βλέπει το μάτι τη δεδομένη στιγμή στην Οθόνη.

Για παράδειγμα, στην ανωτέρω φωτογραφία, ο χώρος εντός κάδρου είναι η συγκεκριμένη παρέα των πέντε φίλων καθισμένων στο συγκεκριμένο τραπέζι με ότι προβάλλεται πίσω τους.


Στην Κινηματογραφική ορολογία λέγεται και "ON Χώρος"


Ο ΧΩΡΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ


Είναι ο χώρος που δεν βρίσκεται μέσα στο Οπτικό μας πεδίο την δεδομένη στιγμή, δεν μπορούμε να τον δούμε, αλλά φυσικά εξυπακούεται ότι υφίσταται αντικειμενικά η ύπαρξή του.


Στην Κινηματογραφική ορολογία λέγεται και "OFF Χώρος"


Για παράδειγμα στην ανωτέρω εικόνα, ο χώρος εκτός κάδρου προφανώς θα είναι ο χώρος του υπόλοιπου μαγαζιού στο οποίο πίνουν καφέ οι γνωστοί μας ήρωες και εντός του θα συμβαίνουν διάφορα δρώμενα, εκτός θέασής μας.


Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ-Η ΣΧΕΣΗ ΕΝΤΟΣ-ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΟΥ


Πάμε να προβάλλουμε δύο εικόνες πολύ κοντινά καρέ.

Είναι η υπέροχη ταινία του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΜΑΛΗ "ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ", ένα υπέροχο ψυχολογικό θρίλερ. 


alt


Ο Πέτρος Φυσσούν συνομιλεί με την Άννυ Πασπάτη στο σπίτι του πρώτου.

Το "ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ" πεδίο είναι σαφές και συγκεκριμένο και οριοθετείται με σαφήνεια. Ο Θεατής υποθέτει ότι εκτός ορίων βρίσκεται η σκάλα αριστερά και ο λοιπός χώρος δεξιά της Πασπάτυ κλπ.


Πάμε στο σχεδόν αμέσως επόμενο καρέ


alt


Εδώ το πρώην "εκτός χώρου" πεδίο γίνεται "εντός χώρου".

Ο Πέτρος Φυσσούν έχει αποχωρήσει από το πλάνο, ανεβαίνει πάνω στις σκάλες, εμείς πλέον ακολουθούμε νοερά την κίνησή του ενώ στο "εντός χώρου" πεδίο προβάλλει μόνο η Άννυ Πασπάτυ στη βάση της σκάλας.


Συνεπώς η ΚΙΝΗΣΗ της ΚΑΜΕΡΑΣ τι κάνει ; ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΙ τους χώρους από ΕΝΤΟΣ σε ΕΚΤΟΣ.

Έχουμε δηλαδή μια συνεχή ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ των ΧΩΡΩΝ, μια σχέση, που στα χέρια του ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ μετατρέπεται σε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ για το πως θα τα συσχετίσει ο ίδιος.


Ο ΕΚΤΟΣ ΠΕΔΙΟ ΧΩΡΟΣ-ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ


Πάμε σε ένα άλλο πλάνο από την συγκεκριμένη πάλι ταινία:


alt


Επί πεδίου ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ έχουμε ένα μέρος του σαλονιού, το τζάκι, το νεαρό ζευγάρι που μόλις έχει κάνει έρωτα.


Ο ΕΚΤΟΣ ΠΕΔΙΟΥ ΧΩΡΟΣ διαρείται σε ΕΞΙ ΤΜΗΜΑΤΑ:


Ποια είναι αυτά ; Μα οι πιθανές προβολές των τεσσάρων πλευρών του ανωτέρω κάδρου, τι μπορεί να υπάρχει δηλαδή πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά του εντός πεδίου χώρου.

Το ΠΕΜΠΤΟ τμήμα είναι αυτό που είναι ΠΙΣΩ από την κάμερα, δηλαδή τι βρίσκεται στην "πλάτη του θεατή" και το ΕΚΤΟ τμήμα είναι τι βρίσκεται ΠΙΣΩ από το ΝΤΕΚΟΡ μπροστά.

Εν προκειμένω τι είναι πίσω από το τζάκι ; άλλο δωμάτιο ; ή ο εξωτερικός χώρος του σπιτιού ;


Άρα εδώ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο ΘΕΑΤΗΣ να ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ με τη ΦΑΝΤΑΣΙΑ του στην διαμόρφωση του OFF ΧΩΡΟΥ για να τον συνδέσει με τον ΧΩΡΟ ΕΝΤΟΣ ΠΕΔΙΟΥ αρμονικά.


Πάμε στο αμέσως επόμενο παράδειγμα


Από την ταινία "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ" του ΕΡΡΙΚΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ


alt


Ο ΘΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ περπατάει τη νύχτα στον διάδρομο του μεγάλου σπιτιού. Έξω η καταιγίδα μαίνεται. Οι σκιές χορεύουν. Ότι βλέπουμε είναι ο ΧΩΡΟΣ ΕΝΤΟΣ ΠΕΔΙΟΥ.

Όμως από τα δεξιά μας ακούγεται η φωνή του Ταξίαρχου Μόρτον ο οποίος φωνάζει τη ΛΙΖΑ τη γυναίκα του.

Το ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΕΔΙΟ σχηματίζεται στην φαντασία μας ως ή υπάρξη του ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΜΟΡΤΟΝ μέσα στο δωμάτιό του να φωνάζει την γυναίκα του με τον Μυλωνά εδώ να τον ακούει.


Ο Σκηνοθέτης χρησιμοποιεί το ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΕΔΙΟ για να μας υποδηλώσει ότι πίσω από την συγκεκριμένη πόρτα βρίσκεται ο ταξίαρχος που καλεί τη γυναίκα του και υπάρχει μάρτυρας στο γεγονός αυτό.


Πάμε στο επόμενο πλάνο. 


alt


Ο Θάνος Μυλωνάς συνεχίζει τον νυχτερινό του ...περίπατο ετοιμαζόμενος να μπεί στην πόρτα δεξιά του αλλά κάτι του τραβά την προσοχή αριστερά.

Έχουμε την παράλληλη ύπαρξη ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΕΔΙΟΥ σε δύο δρώντα τμήματα:


1) Δεξιά η πόρτα στην οποία ετοιμάζεται να μπεί, και

2) Αριστερά κάποια άλλη πόρτα που ανοίγει.


Ο Θεατής φαντάζεται στον ΕΚΤΟΣ ΠΕΔΙΟΥ ΧΩΡΟ την πιθανή ύπαρξη δύο προσώπων. Τα πρόσωπα αποκαλύπτονται στο επόμενο κάδρο, όπου εξ δεξιών, ο ΕΚΤΟΣ ΠΕΔΙΟΥ ΧΩΡΟΣ μετατρέπεται σε ΕΝΤΟΣ


alt


Εδώ έχουμε το νέο μας ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΕΔΙΟ που είναι η Βέρα Σιμωνίδου, η οποία και περιμένει τον Θάνο Μυλωνά. 

Η Αλληλεπίδραση των δύο χώρων ΕΝΤΟΣ-ΕΚΤΟΣ είναι προφανής.


Και εδώ το άλλο τμήμα του προηγούμενου ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΕΔΙΟΥ που μετατρέπεται τώρα σε ΕΝΤΟΣ και αυτό.


alt


Τώρα αντιλαμβανόμαστε τι τράβηξε την προσοχή του Θάνου Μυλωνά προηγουμένως. Το άνοιγμα μιας αντίθετης πόρτας που μπαίνει πλέον ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ, η εμφάνιση ενός νέου προσώπου, της Έλενας Μόρτον, η οποία και καλεί τον Μυλωνά στο δωμάτιό της.


Η Βέρα Σιμωνίδου, τώρα μένει ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΟΥ με τον θεατή να βάζει τη φαντασία του σε κίνηση τι ακριβώς συνέβη στην νεαρή που περίμενε την ματαιωθείσα επίσκεψη.


Το πιο κοινό χρησιμοποιούμενο ΜΕΣΟ ορισμού του OFF ΧΩΡΟΥ είναι η ΕΙΣΟΔΟΣ και η ΕΞΟΔΟΣ των Ηθοποιών από το κάδρο όπως ακριβώς το είδαμε πιο πάνω.


Πάμε τώρα να δούμε μια διαλεκτική σειρά ΕΝΤΟΣ-ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΩΝ και το πως αυτές επιδρούν στην ταινία και στη σημασία των όσων συμβαίνουν.


alt


Η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Χρήστος Τσαγανέας και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ συνομιλούν στο τραπέζι για τον διαπραχθέντα φόνο. Το ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΕΔΙΟ είναι σαφές. Το ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΕΔΙΟ επίσης αφήνεται στη φαντασία του θεατή να σχηματιστεί. 


alt


Ένας απότομος θόρυβος από το δεξιό τμήμα του ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΕΔΙΟ μας τραβάει αμέσω την προσοχή να υποθέσουμε ότι κάτι συμβαίνει εκτός χώρου. Η Φαντασία και τα αντανακλαστικά μπαίνουν σε κίνηση μέχρι οι δύο χώροι να αλλάξουν και ο ΕΚΤΟΣ  να γίνει ΕΝΤΟΣ στο αμέσως επόμενο κάρδο.


Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ σηκώνεται άμεσα να δει τι συμβαίνει και ...


alt


συναντά πλέον στο νέο ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΕΔΙΟ την ΕΛΕΝΑ ΜΑΒΙΛΗ η οποία μαζεύει τα βιβλία που έχουν πέσει.

Εδώ ο θεατής με την σχέση αυτή των χώρων καταλαβαίνει, μέσω του σκηνοθέτη, ότι η Έλενα Μαβίλη έχει ακούσει την προηγούμενη συνομιλία των τριών, κάτι που πιθανά αποτελεί γεγονός για το puzzle της σκέψης μας.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ στον ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ του OFF ΧΩΡΟΥ


Ένας άλλος σημαντικός ορισμός του ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΟΥ πεδίου, εκτός του προηγούμενου είναι το ΒΛΕΜΜΑ των ΗΘΟΠΟΙΩΝ.

Αν το βλέμμα του Ηθοποιού ΕΝΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ αλλάξει απότομα σε κάθε τυχούσα κατεύθυνση , τότε άμεσα το τμήμα του OFF ΧΩΡΟΥ προς το οποίο κοιτάζει ο Ηθοποιός αποκτά ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΗΜΑΣΙΑ καθώς ο θεατής αρχίζει να διερωτάται "τι ακριβώς κοιτάζει ο ηθοποιός".

Με αυτόν τον τρόπο ο Σκηνοθέτης τραβάει την προσοχή του θεατή από αυτόν καθ' εαυτόν τον Ηθοποιό και τον ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΟ προς τα δρώμενα ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΟΥ.


Η ΜΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ η ΠΡΟΣΩΠΩΝ για τον ΟΡΙΣΜΟ του OFF ΧΩΡΟΥ


Πάμε τώρα σε έναν άλλο τρόπο καθορισμού.


alt


To ENTOΣ ΧΩΡΟΥ πεδίο μας είναι με σαφήνεια ορισμένο στο συγκεκριμένο κάδρο.

Υποθέστε ότι στην αμέσως επόμενη σκηνή από αριστερά ένα χέρι σιγά-σιγά μπαίνει στο κάδρο και κινείται να πιάσει το πιστόλι.


Μέχρι τώρα πιστεύουμε ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχει κανείς. Τα αντικείμενα είναι μόνα τους στο τραπέζι. Η Κίνηση όμως του χεριού προς το πιστόλι αυτόματα αρχίζει να καθορίζει τον OFF XΩΡΟ, να του δίνει μεγάλη σημασία για να επεξεργάζεται τάχιστα ο νους του θεατή ποιο είναι αυτό το χέρι που κινείται να πιάσει το πιστόλι. Με λίγα λόγια άμεσα η βαρύτητα πέφτει στον OFF ΧΩΡΟ που τραβάει την προσοχή μας.


Ας την δούμε και πιο κάτω αυτήν την περίπτωση, εκ νέου από το έργο του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΜΑΛΗ  "ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ"


alt


Από τα δεξιά του ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΕΔΙΟΥ "εισβάλλει" αργά ο σκοτεινός όγκος ενός προσώπου, ενώ πάνω αριστερά ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ κινείτο ο Πέτρος Φυσσούν.

Αμέσως το ενδιαφέρον του θεατή επικεντρώνεται στον ορισμό που θα δοθεί στον μέχρι τώρα OFF XΩΡΟ. Η Σκοτεινή φιγούρα του ανθρώπου με τον αναπτήρα φωτίζεται με τη φλόγα και αμέσως διαγράφονται τα χαρακτηριστικά του Βασίλη Διαμαντόπουλου.

Ο μέχρι τώρα OFF ΧΩΡΟΣ καθορίστηκε από την μερική είσοδο στο πλάνο ενός σκοτεινού όγκου και της φλόγας του αναπτήρα.


Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν είδαμε τον OFF ΧΩΡΟ, που παραμένει στα πλαίσια της φαντασίας του θεατή. Είδαμε τα έξη του τμήματα και είδαμε τους τρόπους που ο OFF ΧΩΡΟΣ μπαίνει στην οπτική μας ΕΝΤΟΣ ΠΕΔΙΟΥ.


ΠΡΟΣΕΞΤΕ τώρα την επόμενη σκηνή


alt


ΕΝΤΟΣ ΠΕΔΙΟΥ έχουμε την πρωταγωνίστρια να δέχεται άμεσα την εν δυνάμει απειλή αριστερά της.

Η Σκιά με το πιστόλι καθορίζει τον OFF ΧΩΡΟ, ο σκηνοθέτης αμέσως στρέφει με την εικόνα αυτήν την προσοχή του θεατή στη σκιά, στην προέλευσή της και στην πιθανή της ενέργεια.

Επίσης το βλέμμα της Ηθοποιού πίσω της καθορίζει τον OFF ΧΩΡΟ.

Όλα τα βλέμματα και η προσοχή πέφτει εκεί.


alt


Ένα ακόμα παράδειγμα εδώ....!


Ο Θεατής δεν γνωρίζει ποιος είναι πίσω από την απειλή με αποτέλεσμα να οξύνεται η φαντασία και η αγωνία.  ΑΝ ο σκηνοθέτης τώρα δώσει φως στην εμφανιζόμενη σκιά και ο θεατής δει ποιος ακριβώς είναι πίσω από την Ηθοποιό με το πιστόλι τότε ο OFF ΧΩΡΟΣ γίνεται ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ "ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ".

Ο Θεατής αιφνιδιάζεται πλήρως, ίσως να μην προσμένει καν την ταυτότητα που αποκαλύπτει ο "δράστης" και έτσι ο Σκηνοθέτης καταφέρνει την απόλυτη κορύφωση της αγωνίας μπροστά στην κάθαρση.

Αν ο OFF ΧΩΡΟΣ εξακολουθήσει να μείνει στην σκιά ή να εξαφανιστεί τότε ο OFF ΧΩΡΟΣ εξακολουθεί να μένει "ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ".


Είδαμε ένα σκηνοθετικό λοιπόν εύρημα στην διαλεκτική της χρήσης των ΧΩΡΩΝ στην ταινία μας.


Στην ταινία "ΑΚΡΩΣ ΤΡΕΛΛΟ και ΑΠΟΡΡΗΤΟ", κάπου ο σκηνοθέτης ο JERRY ZUCKER παίζει με τους ΕΝΤΟΣ-ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΟ με μοναδική μαεστρία στην σκηνή όπου ο ήρωας προσπαθεί έρποντας να περάσει ένα συρματόπλεγμα για να μπει στο εχθρικό στρατόπεδο.

Άξαφνα από τον OFF ΧΩΡΟ εισβάλλει ένα ζευγάρι μπότες και το βλέμμα του Ηθοποιού σηκώνεται στον όγκο τους που γεμίζουν όλο το κάδρο. Ένα βλέμμα με τρόμο μεταφέρει την προσοχή μας στον OFF ΧΩΡΟ.

Η Κάμερα κινείται ανερχόμενη στο μήκος με τις μπότες στον φανταστικό off χώρο. Εκεί ανακαλύπτουμε ότι ο χώρος γίνεται αναδρομικά συγκεκριμένος καθώς διαπιστώνουμε στο πλάνο ότι έχουμε μπροστά μας δύο σκέτες μπότες χωρίς απειλή.....!!! μια έκδηλη προηγούμενη αγωνία εκτονώνεται στη στιγμή με το σκηνοθετικό αυτό παιχνίδι των χώρων.


ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ που ΕΠΙΔΡΟΥΝ στη ΣΧΕΣΗ των ΧΩΡΩΝ


Τα παιχνίδια με τους χώρους στον Κινηματογράφο "πατάνε" σε δύο πολύ συγκεκριμένα ψυχολογικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας:


 • Η ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ και η ΑΝΑΓΚΗ της ΓΝΩΣΗΣ για το χώρο που δεν ξέρουμε, και
 • Ο ΦΟΒΟΣ που προκαλεί το άγνωστο, το μη ορατό, το ανεξέλεγκτο.


Τα δύο παραπάνω δημιουργούν την επιθυμία να κινηθούμε στον OFF ΧΩΡΟ κάθε φορά που ο Σκηνοθέτης τον Κινητοποιεί κρατώντας όμως την διαχείρισή του ...βασανιστικά κρυφή.


altDAVID LYNCH  "MULHOLLAND DRIVE" Τι είναι αυτό ακριβώς στον ΟFF ΧΩΡΟ που προκαλεί τρόμο και αγωνία στα βλέμματα των δύο Γυναικών ; ένα κλασικό παιχνίδισμα των χώρων ως σκηνοθετικό εργαλείο αγωνίας.


alt


 Στην ίδια ταινία: Ο DAVID LYNCH χρησιμοποιεί τον off χώρο με την είσοδο του χεριού από το κάτω τμήμα του για να οξύνει την περιέργειά μας. Ποιας γυναίκας είναι το χέρι που σπρώχνει την Γυναίκα του Εντός χώρου πλάνου ;


ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΕΔΙΟ


Τι σημαίνει "ΚΕΝΟ ΠΕΔΙΟ" στην φιλμογραφία ;


Είναι το λεγόμενο "ΑΔΕΙΟ ΚΑΔΡΟ", δηλαδή μια εικόνα που βλέπουμε στην ταινία, χωρίς την παρουσία προσώπων και χωρίς καμία δράση.

Αυτό ονομάζεται "Κενό πεδίο" και είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας που επιδρά στη σχέση του ON & OFF ΧΩΡΟΥ.


alt


Εδώ λοιπόν στο συγκεκριμένο κάδρο, που δεν υπάρχουν πρόσωπα, δεν υπάρχει κίνηση, η εικόνα έχει παγιωθεί στο σπίτι που βλέπουμε, το καρέ "παγώνει" για κάποιο χρονικό διάστημα.

Εδώ δημιουργείται το λεγόμενο "ΚΕΝΟ ΠΕΔΙΟ". 

Εδώ τώρα πιθανά να επιδράσει κάποιος OFF Θόρυβος στον ΧΩΡΟ ΕΚΤΟΣ ΠΕΔΙΟΥ, ακαθόριστος, που μας γεμίζει έκδηλη αγωνία μέχρι να περάσουμε στο επόμενο πλάνο που θα μας φανερωθεί η πηγή του συγκεκριμένου θορύβου.


Ο Σκηνοθέτης που δούλεψε με μοναδική μαεστρία το "ΚΕΝΟ ΠΕΔΙΟ" με τα άδεια κάδρα είναι παλιά ο μεγάλος Ιάπωνας YASUJIRO OZU. Επίσης και ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ είναι λάτρης αυτής της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας και την δούλεψε πολύ στα κενά κάδρα του.


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


Αυτή είναι φίλες και φίλοι, η λειτουργία και η διαλεκτική σχέση των ΧΩΡΩΝ στον 

Κινηματογράφο.

Θαρρώ πήρατε μια ιδέα για τον τρόπο λειτουργίας τους, τις τεχνοτροπίες, τη σημασία, τις δυνατότητες που δίνει στον Σκηνοθέτη και να κατανοήσατε σημαντικά κομμάτια της φιλμικής δημιουργίας.


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^


Πηγή-Βιβλιογραφία:  Γιώργος Κορμικιάρης 

(http://anima3dproductions-posts.blogspot.gr/)ΕΡΡΙΚΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ-ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ: "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ"

"Να μην ακούω τα φοβερά του βήματα,

του κάκου όμως,

όταν σωπαίνουν τα κύμβαλα

ο θάνατος χτυπάει με λόγχη..."Φίλες και Φίλοι

Καλωσορίσατε  στην μαυρόασπρη ατμόσφαιρα Ελληνικού Film Noir 


Ένας πραγματικός "θησαυρός", μια ταινία που κατά την προσωπική μου ταπεινή γνώμη, την θεωρώ ίσως το καλύτερο film noir του Ελληνικού κλασικού Κινηματογράφου.


Ο Μεγάλος ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ, ξέρουμε ότι εκτός από σεναριογράφος και σκηνοθέτης υπήρξε και ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ.


Ανάμεσα στα έργα του, δύο από αυτά, έχουν καθαρά τον χαρακτήρα του αστυνομικού δράματος:


 • 1959  "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ"
 • 1961  "ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ"

Το πρώτο από τα δύο αυτά θεατρικά έργα, είχε την "ευλογία" να γίνει και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ


Σε ΣΕΝΑΡΙΟ των ΕΡΡΙΚΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ και Γ. ΝΟΤΑ

και ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ


ΕΡΡΙΚΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ


Σήμερα θα μπούμε στο μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα ασπρόμαυρο ατμοσφαιρικό παχινίδισμα των σκιών και των φόβων"Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ"Πρεμιέρα:  9 ΑΠΡΙΛΗ 1961


alt


ΤΟ ΦΟΝΤΟ της ΤΑΙΝΙΑΣ"Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ" είναι μια κλασική αριστουργηματική ταινία, με κάθε έμφαση το λέω, κλειστοφοβικού τύπου, ένα αστυνομικό θρίλερ που όλα εκτυλίσσονται σε κλειστό χώρο.

Παρόμοιο με την "ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ" και τους "ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΝΕΓΡΟΥΣ" της Agatha Christie.


Έχουμε πάνω απ όλα το χώρο. Το GRAY HILL

Ένα μεγάλο κλασικό σπίτι, μια σμικρογραφία Αγγλικού πύργου, λογικό μιας και ο χώρος δράσης είναι η Λευκωσία, η Κύπρος δηλαδή με τις απόλυτες επιρροές της Αγγλικής κατοχής τότε.

Ένα χώρο στολισμένο βαριά με την κλασική επίπλωση και διακόσμηση που δίνει στην ταινία την άκρως επιβλητική ατμόσφαιρα που χρειάζεται.


Έχουμε το γεγονός, το φόνο. Έχουμε τη διαρκή απειλή του θανάτου να αιωρείται πάνω από τους ήρωες, έχουμε τα πρόσωπα κλεισμένα σε ένα μεγάλο κλασικό σπίτι εποχής, παραδομένα στον τρόμο, στην αγωνία, έχουμε τον κλασικό Detective με τη Βοηθό του, που αναζητούν την αλήθεια.


alt


Έχουμε ακόμα καλά κρυμμένα μυστικά που διαμορφώνουν καταστάσεις, πάθη, ενοχές, που έρχονται στο φως επιδρώντας καταλυτικά στην τελική κάθαρση.

Έχουμε ανθρώπινους χαρακτήρες, παντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, πολλές φορές ασύμβατους, που συζούν αυτήν την ιστορία.

Έχουμε ζευγάρια που προσπαθούν να σταθούν στις μυλόπετρες καταστάσεων της ζωής.

Έχουμε, όπως θα δούμε, μια μοναδική Μουσική υπόκρουση, άκρως αναγκαία για το ντύσιμο της ταινίας, ένα Μουσικό θέμα για πιάνο, που προκαλεί ανατριχίλα και αναπαράγεται με διάφορο τρόπο όπως και η γενικότερη ηχητική κάλυψη.alt


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  FINOS FILMS


KINHMATOΓΡΑΦΙΣΗ:  ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΟΝΤΑΖ:  ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ:  ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ:  ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

ΜΑΚΙΓΙΑΖ:  ΝΙΚΟΣ ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΟΣ


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ στο ρόλο του Εγκληματολόγου ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΗ


alt


ΝΕΛΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ στο ρόλο της ΕΛΕΝΑΣ ΜΟΡΤΟΝ


altΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ στο ρόλο της ΛΙΖΑΣ ΜΟΡΤΟΝ 


alt


ΜΕΛΠΩ ΖΑΡΟΚΩΣΤΑ στο ρόλο της ΑΛΙΚΗΣ ΡΟΣΕΤΗ, βοηθού του Εγκληματολόγου Χριστοφή


alt


ΘΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ στο ρόλο του ΑΛΕΞΗ ΜΑΥΡΙΔΗ


alt


ΑΝΝΑ ΤΑΡΗ στο ρόλο της ΒΕΡΑΣ ΣΙΜΩΝΙΔΟΥ 


alt


ΕΛΕΝΗ ΜΑΒΙΛΗ στο ρόλο της ΣΑΡΑΣ BROWN


alt


ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ στο ρόλο του ΓΙΑΤΡΟΥ


alt


ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΦΟΞ


alt


ΒΑΣΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΔΗΣ στο ρόλο του ΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ


alt


ΝΙΚΟΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ στο ρόλο του ΚΑΡΑΛΗ


alt


ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ στο ρόλο του ΚΗΠΟΥΡΟΥ


ΤΟ ΘΕΜΑ


Στην έπαυλη Gray Hill, ένα βράδυ δολοφονείται ο ιδιοκτήτης της Άγγλος απόστρατος Ταξίαρχος Μόρτον.

Ύποπτοι φέρονται οι κάτοικοι της έπαυλης. Η Κόρη του Έλενα Μόρτον, ο μέλλοντας μνηστήρας της Αλέξης Μαυρίδης, η δεύτερη γυναίκα του Λίζα, η ανηψιά της Βέρα Σιμωνίδου, ο Γιατρός του και το Βοηθητικό προσωπικό.

Την Εξιχνίαση του εγκλήματος αναλαμβάνει ο Επιθεωρητής Φόξ και ο βοηθός του Αστυνόμος Πετρίδης.

Όμως την ώρα της ανάκρισης καταφτάνει ο Εγκληματολόγος και detective Τηλέμαχος Χριστοφής με τη βοηθό του Αλίκη Ροσέτη, οι οποίοι και αρχίζουν να δουλεύουν στην εξιχνίαση της σκοτεινής υπόθεσης παίρνοντας κατ' ουσίαν την κατάσταση στα χέρια τους.

Επίσης εκεί καταφτάνει και ο τέως Λοχαγός Καραλής, που μισούσε θανάσιμα τον νεκρό με αποτέλεσμα να συλληφθεί ως βασικός ύποπτος.

Τα πράγματα περιπλέκονται και τα βαριά μυστικά αρχίζουν να βγαίνουν στο φως.

Οι ανατροπές είναι καθοριστικές και το φινάλε παντελώς απρόσμενο...


alt


ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΦΟΝΤΟ


Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ, όταν γύριζε το έργο, ήταν ήδη 2 χρόνια στο θέμα της πρώτης σκηνοθεσίας. "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ" ήταν το πρώτο του film noir και το τελευταίο στο είδος που γύρισε.

Η Ταινία "φωνάζει" για μια σκηνοθεσία ενός δημιουργού που έχει πίσω του μεγάλη εμπειρία από το ανάλογο είδος και το ότι αυτό δεν συμβαίνει φανερώνει το μεράκι με το οποίο ο Θαλασσινός έντυσε το έργο.


Μαυρόασπρη ταινία, που με την βοήθεια αυτού του "δαίμονα" της Κινηματογραφίας, του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ αποκτά μια φωτογραφία που σχεδόν κάθε της καρέ είναι να το απομονώσεις και να το αναδείξεις σε εικόνα.

Τα παιχνίδια με το φως και τις σκιές είναι από τα καλύτερα του Ελληνικού κλασικού και όχι μόνο Κινηματογράφου.

Τα πλάνα είναι καθηλωτικά και μιλάνε στην ψυχή του θεατή.

Είναι χαρακτηριστικό το ΠΛΟΝΖΕ πλάνο μπροστά στο Πιάνο στο μεγάλο σαλόνι, όταν η Έλενα Μόρτον (ΝΕΛΛΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ) παίζει το χαρακτηριστικό μελαγχολικό της κομμάτι.

Ο Κινηματογραφικός φακός "επιβλέπει" αφ' υψηλού το χώρο, την ώρα που προσέρχονται όλοι οι ένοικοι-ύποπτοι του σπιτιού, ισοπεδωμένοι σε μια απόλυτη ασημαντότητα που επιβάλλει το πλάνο.


alt


Η ΜΟΥΣΙΚΗ


Ο ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ έχει γράψει τη μουσική της ταινίας.

Απόλυτα και αρμονικά δεμένη με το ύφος και το στυλ της ταινίας ακολουθεί τόσο το πανέμορφο μουσικό μελαγχολικό θέμα όσο και η ηχητική κάλυψη όλης της ταινίας η οποία συμβάλλει στην ατμόσφαιρα θρίλερ που παρακολουθούμε.

Εμπνευσμένη δουλειά από τον Μουσουργό μας από τα καλύτερα μουσικά θέματα στον Κινηματογράφο


alt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Το επιτελείο των Ηθοποιών που ερμηνεύουν τους ρόλους στο "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ", είναι λες διαλεγμένο εμπνευσμένα έναν προς έναν. Είτε σε πρωταγωνιστικό ρόλο είτε στους υποστηρικτικούς ρόλους.

Ερμηνείες υπέροχες, αντάξιες της μεγάλης ποιότητας των καλλιτεχνών που τις εκτελεί.


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, έχοντας τον ρόλο συνδετικού πρωταγωνιστικού κρίκου ανάμεσα σε όλους, ως ο Εγκληματολόγος Χριστοφής, είναι εξαίρετος. Μέσα στο επιβαλόμενο στυλ, δαιμόνιος, δραστήριος, εφυής, ένας μεγάλος ηθοποιός που εκείνη την περίοδο στην κυριολεξία κένταγε με ρόλους μεγάλους.


Η ΝΕΛΛΥ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ως Έλενα Μόρτον, επίσης πρωταγωνιστικό πρόσωπο, δίνει μια πολύ δυνατή ψυχική ερμηνεία. Αυτή η ζωγραφισμένη θλίψη στα μάτια της, στην επιβλητική της παρουσία σαν Γυναίκα είναι συναρπαστική.


Ο ΘΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, πλέον δεν εκπλήσσει κανέναν με την εμπειρία του πάνω ακριβώς σε τέτοιους ρόλους μέσα στα Ελληνικά αστυνομικά film noir της εποχής. Το παγωμένο πολλές φορές βλέμμα και παρουσιαστικό του ταιριάζει απόλυτα με την παρουσία του.


Η ΑΝΝΑ ΤΑΡΗ, μια γλυκύτατη Ηθοποιός, και αυτή κλασική noir φιγούρα εδώ, μια εξαίρετη παρουσία, δυνατή ερμηνεία, βάθος και αίνιγμα στην μορφή και την ερμηνεία της, μια Ηθοποιός που για άγνωστους λόγους χάθηκε από το προσκήνιο.


Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, δεν θέλει συστάσεις. Απόλυτα συμβατός με την προσωπικότητά του εδώ ο ρόλος του σκληρού Επιθεωρητή Φοξ. Υπηρεσιακός και δυναμικός.


Η ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ έχει κεντρικό ρόλο στο έργο, ως δεύτερη κ. Μόρτον. Η Αξία της ως ηθοποιού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Εδώ σε μια ακόμα εμφάνιση ξεχωρίζει για την έκφραση του ψυχικού της κόσμου και τη δυνατότητα των μεταπτώσεών της.


Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, σε μια ακόμα κλασική του εμφάνιση, υποστηρικτική αυτή τη φορά, σε αστυνομική ταινία του κλασικού Ελληνικού Σινεμά.


Η ΕΛΕΝΗ ΜΑΒΙΛΗ στο ρόλο της Σάρας. Εμφάνιση έκπληξη και αυτή σε υποστηρικτικό ρόλο.


Η ΜΕΛΠΩ ΖΑΡΟΚΩΣΤΑ ως Αλίκη Ροσέτη, βοηθός του Εγκληματολόγου Χριστοφή. Η Νεαρή και γλυκύτατη τότε ηθοποιός είναι άψογη, γεμάτη σπιρτάδα, φρεσκάδα, ομορφιά. Μια πολύ πειστική εμφάνιση σε ταινία που δεν μας έχει συνηθίσει.


Ο ΒΑΣΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΔΗΣ ως Αστυνόμος Πετρίδης, εκείνη την εποχή ήταν στο ξεκίνημα της μεγάλης του καριέρας. Άψογος. Πολύ φωτεινή παρουσία.


Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ ως απόστρατος λοχαγός Καραλής, πολύ δυνατός. Έξοχη ερμηνεία, δύναμη εκφραστική, συμμετοχή με πάθος.


alt


Η Ταινία έκοψε για πρώτη Προβολή 43658 εισιτήρια κατέχοντας την 11η θέση στις 58 ταινίες εκείνης της χρονιάς.

Μια ταινία πραγματικά συλλεκτική στο είδος της καθώς δεν υπάρχει ανάλογη ταινία στον Ελληνικό Κινηματογράφο, αστυνομικού θρίλερ noir "κλειστοφοβικού κύκλου".


alt


alt


alt


alt


Φίλες και φίλοι

ταξιδέψαμε μαζί σε μια, κατ' εμέ, συγκλονιστική ταινία, από τις καλύτερες που έχουν ανέβει στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Για όσους φίλους και φίλες θέλουν να βυθιστούν στο παιχνίδισμα των σκιών της, στο γεμάτο αγωνία σκοτάδι της ας την απολαύσουν ως έναν άφθαρτο κινηματογραφικό θησαυρό.Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΩ στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Αγαπημένες Φίλες και Φίλοι

επανερχόμαστε σε ένα αγαπημένο θέμα. Αυτό του κόσμου της 


AGATHA CHRISTIE


alt


Σε προηγούμενο θέμα είχαμε παρουσιάσει την MISS MΑRPLE, την κλασική ηρωίδα της μεγάλης συγγραφέως, όπως αυτή δόθηκε στον παγκόσμιο Κινηματογράφο.

Μπορείτε να θυμηθείτε την ανάρτηση αυτή εδώ:
Σήμερα σειρά έχει ο Μεγάλος Ήρωας της παγκόσμιας δραματουργού, ο Θρυλικός:


ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΩ 


(HERCULES POIROT)


O Ιδιόρρυθμος Βέλγος ιδιωτικός detective,  που συνοδεύει την συντριπτική πλειοψηφία των έργων της Agatha Christie.


alt


Η Προσέγγιση της ίδιας της δημιουργού του στον ήρωά της είναι απίστευτα λεπτομερής, σαφέστατη, καλύπτει κάθε μεγάλη και μικρή λεπτομέρεια τόσο της εξωτερικής του μορφής όσο και του ψυχικού του κόσμου μαζί με τα πρότυπα συμπεριφοράς που τον συνοδεύουν.


Έτσι η αντίστοιχη μεταφορά του ήρωα στην Οθόνη του Κινηματογράφου δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση αλλά απαιτεί τόσο τεράστια δουλειά προετοιμασίας του Ηθοποιού που θα τον ανελάμβανε όσο και αντίστοιχη υποδομή από τους συντελεστές του έργου. Σκηνοθέτη, κινηματογραφιστή, ενδυματολόγο, μακιγιάζ κλπ.


Στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, υπήρξαν, μέχρι τώρα, ΤΡΕΙΣ (3) ΗΘΟΠΟΙΟΙ που ενσάρκωσαν το ρόλο του διάσημου detective.


Θα τους παρουσιάσουμε κατά χρονολογική σειρά:


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


PETER USTINOV


Μια από τις μεγαλύτερες μορφές του παγκόσμιου Κινηματογράφου, υπήρξε ο πρώτος Ηθοποιός που ενσάρκωσε τον ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΩ στον Κινηματογράφο.

Είναι ο Ηθοποιός εκείνος που ερμήνευσε τον μεγάλο και ιδιόρρυθμο detective με τρόπο συγκλονιστικό, απόλυτα ταυτισμένο με το δημιούργημα της Agatha Christie.


"Διαβασμένος" απόλυτα στο πετσί του ρόλου του, ταυτισμένος με τον ήρωα που παίζει στις ταινίες που πρωταγωνίστησε ήταν πραγματικά μεγάλος...!


alt


Αναλυτικά λοιπόν τον είδαμε στα:


1978  "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ"  (DEATH ON THE NILE)


με Σκηνοθεσία του Άγγλου JOHN GUILLERMIN και Σεναριακή απόδοση του ANTHONY SHAFFER έχουμε ένα υπέροχο Κινηματογραφικό δράμα πάνω στα χνάρια του πρωτότυπου βιβλίου της AGATHA CHRISTIE


alt


Ο PETER USTINOV κυριαρχεί με τη φυσιογνωμία και την παρουσία του μαζί με ένα σύνολο πολύ μεγάλων ηθοποιών δίνοντας στο έργο κλασική ιστορική αξία.


Τον συνοδεύουν οι:  JANE BIRKIN, BETTE DAVIS, DAVID NIVEN,  LOIS CHILES, MIA FARROW,  JOHN FINCH,  OLIVIA HUSSEY,  GEORGE KENNEDY,  ANGELA LANSBURY,  SIMON MACCRKINDALE, MAGGIE SMITH


alt


O PETER USTINOV για την ερμηνεία του βραβεύτηκε με ΒΡΑΒΕΙΟ BAFTA 


1982  "ΔΥΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΟΝ ΗΛΙΟ"  (EVIL UNDER THE SUN)


Ο Γάλλος Σκηνοθέτης GUY HAMILTON σε Σενάριο του ANTHONY SHAFFER ξανα, φέρνει στον Κινηματογράφο ένα ακόμα μεγάλο έργο της διάσημης συγγραφέως, με αρκετές βέβαια αλλαγές και σε ουσιαστικό επίπεδο.


alt


O PETER USTINOV δεσπόζει ξανά στην 2η εμφάνισή του ως POIROT με μια εμφάνιση απόλυτα άψογη από κάθε άποψη μπαίνοντας πλέον στο πετσί του ρόλου και της προσωπικότητας του Βέλγου detective.


Στην υπέροχη επίσης αυτή ταινία, δείγμα μεγάλης δημιουργίας, εμφανίζονται κοντά του οι:  COLIN BLAKELY,  JANE BIRKIN,  NICHOLAS CLAY,  MAGGIE SMITH,  RODDY MCDOWALL,  SYLVIA MILES,  JAMES MASON


alt1986  "ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΦΕΡΕΤΡΟ"  (DEAD MAN'S FOLLY)


Λίγα χρόνια αργότερα έρχεται στην Οθόνη η τρίτη εμφάνιση του PETER USTINOV σαν Ηρακλής Πουαρώ.

Ο Άγγλος CLIVE DONNER σκηνοθετεί το Σενάριο του ROD BROWNING, σε μια επίσης εξαίρετη ταινία.


alt


Ακόμα πιο ώριμος και έμπειρος στο ρόλο ο PETER USTINOV δίνει έναν ακόμα "Πουαρώ" στις ακριβείς απαιτήσεις του έργου της AGATHA CHRISTIE.


Κοντά του οι:  JEAN STAPLETON,  CONSTANCE CUMMINGS,  TIM PIGGOT-SMITH

Η Συγκεκριμένη παραγωγή δημιουργήθηκε για Τηλεοπτική Κινηματογραφική προβολή.


alt1988  "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ"  (APPOINTMENT WITH DEATH)


Αυτή είναι η τέταρτη και τελευταία εμφάνιση του μεγάλου PETER USTINOV ως HERCULES POIROT.

O Άγγλος Σκηνοθέτης MICHAEL WINNER δημιουργεί πάνω στο σενάριο πάλι του ANTHONY SHAFFER μια αντάξια του επιπέδου ταινία 


alt


Δίπλα στον USTINOV στην συγκεκριμένη ταινία ήταν επίσης μεγάλα ερμηνευτικά ονόματα:


LAUREN BACALL,  CARRIE FISHER,  JOHN GIELGUD,  PIPER LAURIE


altΑυτές ήταν οι εμφανίσεις του μεγάλου PETER USTINOV ως HERCULES POIROT στη μεγάλη οθόνη ανοίγοντας το δρόμο για δύο ακόμα μεγάλους ηθοποιούς.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ALBERT FINNEY


Ο Μεγάλος Σαιξπηρικός Άγγλος Ηθοποιός ήταν ο δεύτερος και  ο πιο "σύντομος" Ηθοποιός που μετέφερε στον Κινηματογράφο το ρόλο του Ηρακλή Πουαρώ.


1974  "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ORIENT EXPRESS"


Μια μεγάλη σκηνοθετική δημιουργία του μεγάλου Αμερικάνου σκηνοθέτη SIDNEY LUMET σε Σενάριο του PAUL DEHN


alt


Ο ALBERT FINNEY ερμηνεύει τον Ηρακλή Πουαρώ ανάμεσα σε ένα επιτελείο "γενικής επιστράτευσης" τεραστίων ονομάτων του παγκόσμιου Κινηματογράφου


LAUREN BACALL,  MARTIN BALSAM,  INGRID BERGMAN,  JAQUELINE BISSET,  JEAN PIERRE CASELL,  SEAN CONNERY, ANTHONY PERKINS,  VANESSA REDGRAVE,  RACHEL ROBERTS,  RICHARD WIDMARK,  COLIN BLAKELY


alt


O ALBERT FINNEY είναι πραγματικά υπέροχος στο ρόλο του Poirot και μάλιστα είναι Υποψήφιος για OSCAR Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ.


Δεν συνέχισε την ερμηνεία του πάνω σε άλλες ταινίες με θεματολογία τον ήρωα της Agatha και έτσι δεν γνωρίζουμε την αντίστοιχη επιρροή που θα είχε.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


DAVID SUCHET


alt


Ο Γεννημένος το 1946 Άγγλος Ηθοποιός DAVID SUCHET μένει να γίνει ο κατ' εξοχήν ταυτισμένος Ηθοποιός με τον ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΩ.


Είναι ο Ηθοποιός εκείνος, που ενσαρκώνει τον θρυλικό ήρωα σε μια τεράστια υπέροχη παραγωγή του BBC με το όνομα


"AGATHA CHRISTIE'S POIROT"


alt


Μια παραγωγή που ξεκίνησε το 1989 και ολοκληρώθηκε το 2013. Για 24 ολάκερα χρόνια ο μεγάλος αυτός Ηθοποιός δούλεψε πάνω σε ένα τεράστιο έργο με πάρα πολλούς συντελεστές για να γίνει αυτή η παραγωγή, που θεωρείται η μεγαλύτερη και πολυτιμότερη παρουσίαση του έργου της AGATHA CHRISTIE στη Μεγάλη Οθόνη σε μια Τηλεοπτική Κινηματογραφική προβολή.


alt


Φανταστείτε για το 1/4 ενός αιώνα να υποδύεστε το ρόλο ενός συγκεκριμένου ανθρώπου.

Δεν υπήρξε καλύτερη ταύτιση στην ιστορία της Υποκριτικής ενός Ηθοποιού με έναν ρόλο από αυτόν του DAVID SUCHET.


alt


Προφανώς ο DAVID SUCHET να απέκτησε σαφέστατη ψυχολογική "ταύτιση" με την προσωπικότητα και το στυλ του ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΩ.

Δεν είναι λίγα 24 χρόνια δημιουργίας. Φανταστείτε το.....!


alt@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Σταθήκαμε αγαπητές Φίλες και Φίλοι σε τρεις Ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον 

ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΩ

στον Κινηματογράφο δίνοντας σάρκα και οστά στο πνευματικό δημιούργημα της AGATHA CHRISTIE.

Ένα ήρωα που θα αποτελεί στους αιώνες σημείο συγγραφικής αναφοράς πάνω στο Αστυνομικό ψυχολογικό μυθιστόρημα


-----------------------------------------


Υ.Γ. Δεσμεύομαι για ένα ειδικό αφιέρωμα στον DAVID SUCHET πάνω στη δουλειά του στο θέμα αυτό στο άμεσο μέλλον γιατί πιστεύω πραγματικά το αξίζει.


ΜΕΓΑΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

Φίλες και Φίλοι

ταξιδέψαμε ήδη σε κάποια Θρυλικά Κινηματογραφικά Ζευγάρια του Αμερικάνικου

Κινηματογράφου, που πέρασαν στην ιστορία αφήνοντας πίσω του καθοριστική τη σφραγίδα τους.


Τι θα λέγατε αν το σημερινό μας αφιέρωμα άνοιγε το Βιβλίο του Ελληνικού Κινηματογράφου για να σταθούμε σε κάποια αντίστοιχα Μεγάλα Ζευγάρια στο Ελληνικό Κινηματογραφικό δράμα ;


Οι επιλογές λοιπόν που έκανα προσπάθησα να είναι ενδεικτικές αν και είναι προσωπικές.

Παρ' όλα αυτά θεωρώ αυτά τα ζευγάρια ως πολύ μεγάλα ταιριάσματα σε μια Κινηματογραφική Ταινία και άφησαν τη δική του εποχή στο Ελληνικό Σινεμά.


Πάμε λοιπόν, χαλαρώστε και πάμε να απολαύσουμε....


@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ - ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗalt


στο κλασικό αριστούργημα του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ  "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ"  (1956)


Ο Μεγάλος μας Σκηνοθέτης δημιουργεί μια συγκλονιστική ταινία στην Ύδρα γεμάτη από τα αδιέξοδα, την πίεση μιας αγάπης ανάμεσα στο κοινωνικό μοτίβο.


alt


Οι δύο μεγάλοι μας Ηθοποιοί, ως ΠΑΥΛΟΣ και ΜΑΡΙΝΑ, συγκροτούν ένα εκθαμβωτικό ερμηνευτικό δίδυμο, που σπάει τα όρια του Ελληνικού Σινεμά και θριαμβεύει στην Ευρώπη.

Εκείνη γεμάτη από μια μελαγχολία που ζωγραφίζει τα υπέροχα μάτια της, εκείνος εκφραστικός, ερωτευμένος όσο ποτέ μαζί της.


alt


Ποτέ άλλοτε ο ανθρώπινος ψυχικός πόνος, η πίκρα μιας ανεκπλήρωτης αγάπης δεν είχε την ύψιστη έκφραση όσο αυτή που φώλιασε στην ερμηνεία του Χορν και της Λαμπέτη στην ταινία αυτή.

Συγκλονιστικοί όσο ποτέ....


alt


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ - ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ


alt


Πίσω στα 1955, ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ σκηνοθετεί την "ΣΤΕΛΛΑ".

Ένα ερωτικό ανθρώπινο δράμα που και αυτό άνοιξε τα φτερά της δόξας και της καταξίωσης του

Ελληνικού Κινηματογράφου.


Ο Γιώργος Φούντας, ο ΜΙΛΤΟΣ, το σκληροτράχηλο ντόμπρο αγόρι και η ΣΤΕΛΛΑ, η ατίθαση, λεύτερη αμαζόνα, που η μοίρα και ο Έρωτας τους φέρνει κοντά τόσο πολύ που η φωτιά που γεννιέται στα σωθικά τους γίνεται λάβα καταστροφής και χαμού


alt


Ερμηνείες ανυπέρβλητης ποιότητας για δύο πολύ μεγάλες μορφές του Κινηματογράφου μας.

Το καθάριο αψύ χαμόγελο του Φούντα στα φλογερά απίστευτα μάτια της λαμπάδας μας, της Μελίνας μας.


alt


Ένας Έρωτας που προσπαθεί να σταθεί, να θεριέψει τα κλαδιά του ανάμεσα σε δύο αντίθετες δυνατές ψυχές. Η Ατίθαση Στέλλα, η Γυναίκα που δεν ανέχεται το χρυσό κλουβί, που δεν βολεύεται στον κλασικό ρόλο της συζύγου, η Γυναίκα αναρχικό πουλί και ο Μίλτος, ο αψύς άντρας που αγαπά απόλυτα, που θέλει τη Γυναίκα του κτήμα του, δική του.

Οι δύο τους συγκρούονται με διακύβευμα το Θάνατο, την αυτοκαταστροφή σε δρόμους ατέρμονες.


alt


Μια ταινία ανάμεσα στις Δέκα καλύτερες του Ελληνικού Κινηματογράφου


@@@@@@@@@@@@@@@@


ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ - ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ


alt


Σε ένα από τα καλύτερα film noir του Ελληνικού Κινηματογράφου, ο ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ στην "ΛΟΛΑ" το 1964


Ένα Μεγάλο ζευγάρι από δύο κορυφαίους Ηθοποιούς που έγραψαν ιστορία με τις ερμηνείες του στην κορυφαία αυτή ταινία


alt


Εκείνος είναι ο Άρης, το πρώτο μαχαίρι της Τρούμπας, βγαίνει απ τη φυλακή ριγμένος και δοσμένος για να την συναντήσει ξανά, εκείνη, τη Λόλα, την πρώτη φωνή στο Καμπαρέ που εδρεύει η σπείρα που τον οδήγησε στη φυλακή.

Ένας Έρωτας μετουσιώνεται σε φυγή προς τη ζωή, προς τη λευτεριά από τα δίχτυα του υπόκοσμου


alt


Κούρκουλος και Καρέζη ξεχειλίζουν από πάθος, από εκφραστική δύναμη και πάθος σε ένα ίσως από τα πιο κλασικά ζευγάρια του Ελληνικού Δραματικού Κινηματογράφου.


alt


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ - ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ


alt


Στο αριστούργημα του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ  "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ" (195Cool σε σενάριο ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ

Δύο μεγάλες μορφές της Ελληνικής Υποκριτικής, ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ και η ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ, συναντιώνται σε ένα ζευγάρι που συγκλονίζει στην γκρίζα και συνάμα εξαίρετα διδακτική αυτή ταινία του μεγάλου ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ.


alt


Ο ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ, από τις μεγαλύτερες μορφές Ηθοποιών στην Ελλάδα, ως Γιώργος Παυλίδης, ένας άντρας από το μακρινό παρελθόν έρχεται να συγκλονίσει τον ερωτικό κόσμο της Μαντώς, για να τις θυμίσει τον πρώτο της έρωτα στην κατοχή.


alt


Ερμηνείες υπόδειγμα υποκριτικής χαρισματικών ανθρώπων της Τέχνης σε μια ταινία που σκιάστηκε επίσης από την παρουσία ενός ακόμα θρύλου της τέχνης, του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΑ.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ στο αγαπημένο του θέμα, αυτό της Κατοχής και των όσων άφησε πίσω της


alt


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ - ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ


alt


Στην συγκλονιστική ταινία του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ  "ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ" (1963)

Μια ταινία υποψήφια OSCAR ξενόγλωσσης ταινίας, συγκροτεί ανάμεσα στα άλλα, ένα τεράστιο ζευγάρι. Αυτό του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ και της ΤΖΕΝΗΣ ΚΑΡΕΖΗ


alt


Μια ερωτική συνάντηση και ιστορία γεμάτη ζεστασιά ανάμεσα στην τραβηγμένη ασχήμια της ζωής. Τα Κόκκινα φανάρια βγάζουν τη δική τους αγνότητα, φανερώνουν τη δική τους αλήθεια, ζωγραφίζουν το δικό τους έρωτα.

Ένα τέτοιο ζευγάρι είναι ο Πέτρος με την Ελένη, που σμίγουν ερωτικά έξω από τον κόσμο της βρωμιάς, στις δικές τους στιγμές ερχόμενοι στην κρίσιμη ώρα της αλήθειας και της αποκάλυψης


alt


Ερμηνείες ζωής για τους δύο φτασμένους καλλιτέχνες μας


@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ - ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ


alt


Στο εξαίρετο Κοινωνικό δράμα "ΕΓΩΙΣΜΟΣ" του μεγάλου μας ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ  (1964)


altΟ Εξαίρετος πρωταγωνιστής μας εκείνης της εποχής, ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ μαζί με την εκκολαπτόμενη τότε ραγδαία ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, συγκροτούν ένα "κόντρα" ζευγάρι σε μια ταινία που αναδεικνύει ως που μπορεί να φτάσει η καταστροφική μανία της εγωπάθειας στον άνθρωπο και με ποιες συνέπειες


alt


Η Μαρία, μια κακομαθημένη νεαρή, έρχεται σε αντιδικία με τη μεγαλύτερη αδελφή της. Ο Άκρατος εγωισμός της την οδηγεί να πλέξει στα δίχτυα της τον ίδιο τον άντρα της αδελφής της τον Κώστα οδηγώντας τον στην καταστροφή μαζί με την ίδια την οικογένειά του.


Ερμηνείες πολύ καλές, πρότυπα συμπεριφοράς χτυπητά και μοιραία, ανθρώπινα πάθη γεμάτα αδιέξοδα.

Λάσκαρη και Φωκάς αναδεικνύουν όλα εκείνα τα άρρωστα στοιχεία ενός ζευγαριού που υπηρέτησε την εγωπάθεια.


alt


@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ - ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ


alt


Ένα εξαίρετης ευαισθησίας ερωτικό δράμα του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ 


 "ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ"  (1964)


Για μια ακόμα φορά το δίδυμο ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ-ΚΑΡΕΖΗ συγκροτεί ένα ζευγάρι, που στην κυριολεξία παραδίδει μαθήματα υποκριτικής ευαισθησίας και λυρισμού


alt


Η Λένα, παντρεμένη με έναν άντρα πολύ μεγαλύτερό της, γνωρίζεται με τον Αλέξη, έναν γοητευτικό άντρα αρραβωνιασμένο με την ανηψιά της τη Μάρω.

Ανάμεσά τους γεννιέται ένας μεγάλος έρωτας, γεμάτος λυρισμό και ευαισθησία που όμως διέπεται από μοιραία αδιέξοδα.


alt


Οι ερμηνείες είναι εξαίρετες δύο μεγάλων ηθοποιών, που η ένταση των συναισθημάτων τους, κορυφώνεται αναδεικνύοντας όμως παράλληλα και την αδυναμία να υπερβεί μια αγάπη

τον κοινωνικό περίγυρο και τις υποχρεώσεις του.


alt


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ - ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ


alt


Στο αριστούργημα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ  "ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ" 1955


Μια σπονδυλωτή ταινία, ύμνος στον λυρισμό και στο συναίσθημα, ανάμεσα στα άλλα, αναδεικνύει ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι, που μένει σαν μουσειακή ανάμνηση ευαισθησίας.

Χόρν και Λαμπέτη, οι δύο αυτοί ερωτευμένοι κήρυκες της τέχνης δίνουν στην ταινία αυτή ένα ρεσιτάλ ευαισθησίας


alt


Στο δικό τους θέμα, Εκείνος, ο Παύλος, ένας ζωγράφος, πιστός στα ιδανικά και στις αξίες τόσο της τέχνης του όσο και της μεγάλης του αγάπης για την Αλίκη, που ξεκινάει μαζί του αλλά στην πορεία

αλλάζει ζωή, επιλογές, αξίες, χωρίς να πάψει στην ουσία να τον αγαπά, έχοντας όμως συμβιβαστεί με τα όνειρά της.


alt


Οι ερμηνείες των δύο μεγάλων μας ηθοποιών είναι παραδειγματική για την εκφραστική της δύναμη.

Ένα μάθημα τέχνης και αισθημάτων μαζί σε ένα συνταίριασμα που καθηλώνει απόλυτα.


alt


Ο Γιώργος Τζαβέλλας στην ταινία κάνει δουλειά που μπαίνει στις χρυσές δημιουργίες του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ - ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ


alt


Στο ερωτικό δράμα του εξαίρετου ΠΑΝΟΥ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗ  "ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ"  (196Cool


Ο Μεγάλος ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, εδώ στο ρόλο ενός άντρα που ζει για χρόνια στη σκιά εκείνης της Γυναίκας που λατρεύει από παιδί, αφοσιωμένος στις επιθυμίες της, με εμμονή στα όνειρα και στις επιθυμίες της. Εκείνης.......μιας Γυναίκας που τον έχει του χεριού της, υποτακτικό της, βολικό σε κάθε της θέληση.


alt


Ο Πέτρος Μαντάς και η Ειρήνη Κατακουζηνού...

Ο Μικρός "Τσάκαλος" που γίνεται άντρας πάντα στη σκιά της, έτοιμος να την υπηρετήσει, λες και ο έρωτάς του για εκείνη είναι μόνιμα ο προορισμός στη ζωή του. Και εκείνη, μια ξεπεσμένη αριστοκράτισσα, που τον αρνείται, τον απορρίπτει ακόμα και στις μεγάλες τους στιγμές...


altaltΔύο πολύ μεγάλοι μας Ηθοποιοί, με διαφορετικά ταιριάσματα, δένουν εδώ σε ένα ζευγάρι που ξεχωρίζει για τις αντιθέσεις του αλλά ενώνεται από αυτές μέσα από μια βασανιστική πορεία προς την αλήθεια.

Ερμηνείες συγκλονιστικές για μια ακόμα φορά.


@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ - ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ


altΣε ένα από τα κλασικά κορυφαία ερωτικά δράματα του μεγάλου μας ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ  


"ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ"  (1965)


Η Δραματική ιστορία της Μαρίας, στο πέρασμα της ζωής της, μέχρι να ανακαλύψει το μεγάλο έρωτα της ζωής της, το Γιώργο.


alt


Ταινία εξαίρετης και λεπτής συναισθηματικής υφής. Γεμάτη συναισθήματα, ερωτική αναζήτηση μα συνάμα και τα αδιέξοδα στην ολοκλήρωσή τους

ΒΟΥΡΝΑΣ και ΛΑΣΚΑΡΗ συγκροτούν ένα υπέροχο ζευγάρι, που είναι λουσμένο σε μια ερωτική γλυκιά μελαγχολία τόσο λεπτή που πραγματικά σοκάρει.

Ερμηνείες που οι δύο μεγάλοι μας ηθοποιοί τις δίνουν απλόχερα χωρίς δισταγμό


alt


Ο Έρωτας που τους τυλίγει γυρεύει να ζήσει....μα συναντά το τείχος των ανθρώπων, το "πρέπει", την αντίληψη της ιδιοκτησίας των ανθρώπων και των καρδιών τους. Και δυστυχώς συντρίβεται μέσα στο θάνατο και την καταστροφή. Είναι στιγμές που η σιωπή στα βλέμματα των πρωταγωνιστών μαγεύει.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΠΕΤΥ ΛΙΒΑΝΟΥ


alt


Στο εξαίρετο φιλμ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΕΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ  "ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ"  (1984)


Ένα ζευγάρι, που στον απόηχο του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, σε μια ταινία γεμάτη λυρισμό και απλότητα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.


alt


Μια ερωτική ιστορία δύο ώριμων ανθρώπων. Η Ελένη, μια δασκάλα χορού και ο Γρηγόρης, επιτυχημένος οικονομολόγος, συναντιούνται στη Λισαββώνα για να ζήσουν αυτό που λεύτερα τους δίνουν οι αισθήσεις και τα συναισθήματά τους.

Ένα ζευγάρι που ξεχωρίζει για την ωριμότητά τους, κάτι που το ερμηνεύουν δίνοντας ένα ακόμα δυνατότετο ερωτισμό στην επαφή τους και στα περπατήματά τους.


alt


Ερμηνείες από δύο εξαίρετους ηθοποιούς μας, στην ωριμότητά τους, σε ένα σκηνοθετικό περιβάλλον πανέμορφο, ανθρώπινο εκφραστικό.


alt


Η ΜΠΕΤΤΥ ΛΙΒΑΝΟΥ είναι ώριμη και απίστευτα ερωτική δίνοντας τα συναισθήματά της με τρόπο που εντυπωσιάζει. Και ο  ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ εξαιρετικός στην ερμηνεία του.

Ένα ζευγάρι που ξεχωρίζει.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ - ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ


alt


O ΝΙΚΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ στο άριστο δράμα του με έντονα τα στοιχεία του ρομαντικού κινηματογράφου με εξπρεσσιονιστικά στοιχεία 


 "ΠΕΘΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑ"  (1969)


αναδεικνύει ένα ακόμα εκπληκτικό ερμηνευτικό ζευγάρι στο Ελληνικό Κινηματογραφικό δράμα.

Δύο μεγάλοι μας Ηθοποιοί, με αντίθετες καταβολές και αναφορές, συναντιώνται σε μια

εξαίρετη συνύπαρξη που φανερώνει τη δύναμη που έχει κάθε Ηθοποιός να δώσει και να ανατρέψει τα στερεότυπα που έχουν αναπτυχθεί για αυτόν.


alt


Η Μικρή Ταβέρνα δίπλα σε ένα λαϊκό καρνάγιο στο μεγάλο Λιμάνι είναι ο γεννεσιουργός χώρος ενός έρωτα, ενός πόθου που θα δημιουργηθεί κάτω από τις πλέον αντίξοες και αντιφατικές συνθήκες.

Εκείνος, ο Ορφέας, ένας αψύς Λιμενοφύλακας, και εκείνη, η Πέρσα, μια ατίθαση, πλανεύτρα Γυναίκα του μαγαζιού, θα ενωθούν σε ένα μοιραίο δρόμο παράφορης σχέσης αλλά καταστροφής.


alt


Η Μοιραία Γυναίκα, η Γυναίκα που πέφτει, σαν κατάρα, στο δρόμο ενός απλού νεαρού παιδιού, που ζει τη δική του νεκρή καθημερινότητα, και τον παρασύρει στη συγκυρία του ολέθρου, σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή, συμπαρασύροντας και την ίδια στον αφανισμό.


Αλήθεια θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ένα τέτοιο ζευγάρι ερμηνευτικό ερωτικό ;

Μια ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ σε μια ερμηνεία, κατά την άποψή μου, η καλύτερη της καριέρας της και ένας ΚΑΖΑΚΟΣ, στο να δίνεται και να εκφράζεται με κάθε εκατοστό της ύπαρξής του.

Συγκλονιστικοί και οι δύο.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ


alt


Στην ξεχωριστή ταινία του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ  "ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ" (1961)


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ και η ιέρεια του Κινηματογράφου μας ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ, σμίγουν σε ένα ζευγάρωμα μιας πολύ ανθρώπινης και ξεχωριστής ταινίας.

Μιας ταινίας που, παρά το ότι είναι ιδιαίτερα μελαγχολική, βαρύθυμη και πικρή, αντανακλά ένα πολύ αληθινό κομμάτι της ζωής μας


alt


Ο Κώστας και η Λίζα είναι απλοί άνθρωποι της καθημερινότητάς μας. Δουλεύουν ως γραμματέας εκείνος και εκείνη ως δακτυλογράφος σε μια αντιπροσωπεία. 

Και οι δύο σαν άνθρωποι έχουν τα δικά τους ξέχωρα όνειρα, μικρά η μεγάλα.

Όμως η ζωή έχει τα δικά της ισοπεδωτικά σχέδια, που στο διάβα ανατρέπει κάθε ξεπέταγμα των δύο νέων ανθρώπων.


alt


Η πορεία του χρόνου μπορεί να τσακίζει τα όνειρα, όμως τους φέρνει κοντά σε μια διαφορετική σχέση, σε ένα αλλιώτικο δέσιμο, που δεν έχει το ερωτικό πάθος, έχει όμως το σεβασμό, την ανθρώπινη στήριξη, το συναίσθημα.

Οι ερμηνείες του ζευγαριού των μεγάλων Ηθοποιών μας είναι συγκλονιστικές.

Ένα σφίξιμο στο συναίσθημα αναδεικνύει τον τεράστιο εσωτερικό τους κόσμο.

Ένα ζευγάρι που άφησε τη δική του σφραγίδαalt


@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ - ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ


alt


Στο Κοινωνικό δράμα του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ  "Η ΜΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ"  (1973)


Ο Μεγάλος μας σκηνοθέτης, παίρνει το εξαίρετο σενάριο του ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΥ και στήνει μια πολύ δυνατή Κοινωνική ταινία.

Το ζευγάρι που αναδεικνύεται από τους δύο μεγάλους μας Ηθοποιούς είναι κάτι το τελείως διαφορετικό από τα κλασικά ερωτικά ταιριάσματα


alt


Η Μαρία, είναι η κωφάλαλη κόρη του Μπάρμπα Λάμπρου στο χωριό συνοδευόμενη από όλα τα αντιδραστικά και συντηρητικά στερεότυπα της Ελληνικής επαρχίας.

Ο Νέος δάσκαλος του χωριού, ο Γρηγόρης, στέκει δίπλα της ξεκινώντας να την εντάξει στην κοινωνική ζωή μαθαίνοντάς την τη σχετική γλώσσα.


alt


To ζευγάρι ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ-ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ είναι υπέροχο στην ερμηνεία τους αποδίδοντας με πλήρη ωριμότητα ένα πολύ δύσκολο συνταίριασμα που απέναντί του έχει όλα τα κοινωνικά στερεότυπα.

Κινηματογραφικό ζευγάρι που αν και κινούμενο έξω από τα κλασικά ερωτικά προφίλ κατορθώνει να φωνάξει δυνατά και με εκκωφαντικό τρόπο ότι οι άνθρωποι με αδυναμίες και αναπηρίες σωματικές έχουν το δικό τους απόλυτο δικαίωμα να ζήσουν και να ερωτευθούν.


alt


Ένας Αλεξανδράκης συγκλονιστικός κοντά σε μια Αλίκη ώριμη και εκφραστική.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΑΛΕΚΟΣ ΣΥΣΣΟΒΙΤΗΣ - ΚΑΡΥΟΦΙΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ


alt


Ο Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος δημιουργεί το δικό του συγκλονιστικό ζευγάρι στο υπέροχο ερωτικό ανθρώπινο δράμα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ   "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ"  (1995)


Ο ΑΛΕΚΟΣ ΣΥΣΣΟΒΙΤΗΣ, στον πρώτο του ρόλο στον Κινηματογράφο, λες και έχει πίσω του χρόνια εμπειρίας και ωριμότητας. 

Η ΚΑΡΥΟΦΙΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ, με τον ερωτικό "δαίμονα" στην μοναδική της έκφραση στα μάτια


alt


Και οι δυό τους σμίγουν ερμηνευτικά αλλά και ρολικά σε μια ταινία πραγματικά συγκλονιστική για τη δύναμη του ερωτικού πάθους, για το ακυβέρνητο της ζωής μας κάτω από τις επιρροές του, για τα τραγικά του αδιέξοδα.


Ο Λευτέρης, ένας επαγγελματίας δύτης, ξαναβρίσκει την νεανική του αγάπη, την Όλγα, παντρεμένη φαρμακοποιό σε μία επαρχιακή πόλη.

Το ερωτικό τους πάθος ξαναφουντώνει τη στιγμή που πατάει πάνω σε ένα τεράστιο και συνάμα ηφαιστειακό μυστικό.


alt


Ερμηνείες υπέροχες πραγματικά. Ένα ζευγάρι γεμάτο πάθος, γεμάτο έρωτα, γεμάτο αισθησιασμό και ηδονικές εκφράσεις. Οι ρόλοι και οι καταστάσεις που θα κληθούν να ερμηνεύσουν οι δύο πρωταγωνιστές είναι από αυτά που σοκάρει με το υπόβαθρό του.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Θα κλείσουμε το αφιέρωμά μας σε δύο χαρακτηριστικά Ζευγάρια στο Ελληνικό Κινηματογραφικό Δράμα με αναφορά στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο, που δίνει και αυτός με τρόπο εκκωφαντικό το παρών του.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ


alt


Στο ατμοσφαιρικό και μυστηριακό ερωτικό δράμα με έντονα τα στοιχεία του αστυνομικού film noir, του ΣΤΕΛΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ  "Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ"  (2011)


Ο Ώριμος ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ και η εκρηκτική νεαρή Ηθοποιός ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ ενώνονται και συγκροτούν ένα ζευγάρι που ίσως είναι από τα καλύτερα του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου


alt


Μια νεαρή ιστορικός της Τέχνης, η Άννα, ετοιμάζει τιμητικό αφιέρωμα στην διάσημη ζωγράφο Μαρία Δήμου. Την στηρίζει με τη συνεργασία του ο σύντροφος της Δήμου, ο Άγγελος.

Ο Θάνατος της ζωγράφου καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, Αυτοκτονία ; δολοφονία ;.

Ο Αγαπημένος της ζωγράφου, ο Άγγελος ξεκινάει να ξετυλίγει το κουβάρι με τα μεγάλα μυστικά.


alt


Ένα έργο από τα λεγόμενα "δύσκολα" με πολλά μυστήρια, ανατροπές, ατμόσφαιρες noir και ένα ζευγάρι που στην εξέλιξη της ταινίας θα φανεί αντάξιο να την υπηρετήσει τόσο υποκριτικά όσο και

αισθητικά με την αύρα της ερμηνείας τους. 

Η Θυελλώδης σχέση που συναντάται πάντα ανάμεσα σε καλλιτεχνικές ανήσυχες ψυχές είναι και εδώ παρούσα σε όλη της την ένταση.


alt


Εξαίρετες πραγματικά ερμηνείες


@@@@@@@@@@@@@@@@@


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ - ΒΙΚΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


alt


Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗΣ το 2011 σκηνοθετεί το υπέροχο ερωτικό δράμα


"ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ"


Μια ταινία με έντονα, υπέροχα συναισθήματα, δύσκολες αναφορές, αρκετή δόση ανατροπών και απρόσμενης εξέλιξης.

Το ζευγάρι των ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ και ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ μπορεί να "ενώνεται" στην κορύφωση της ταινίας, παραμένει όμως ένα από τα καλύτερα σημεία αναφοράς του Σύγχρονου Κινηματογράφου μας.


alt


Αλήθειες που κρύβονται και ένας μεγάλος έρωτας που θα φανεί σε έναν χορό...

σε ένα Τανγκό Χριστουγέννων ανάμεσα στον Υπολοχαγό Στέφανο Καραμανίδη και την Ζωή, την νεαρή σύζυγο  του Διοικητή Μανώλη Λόγγου.


Ερμηνείες ψυχής από το νεαρό ζευγάρι, κύρια από τον Γιάννη Στάνκογλου, που είναι συγκλονιστικός στον τρόπο που βιώνει τον κρυφό του έρωτα για την πανέμορφη σαν κάδρο Ζωή.


alt

 

Ένας έρωτας μπορεί να εκδηλωθεί με άπειρους τρόπους. Ένας από αυτούς, ίσως φαντάζει πολύ ρομαντικό ναι, είναι και ένας χορός. Ένα τανγκό, την εποχή που τύλιγε τα σώματα των ζευγαριών με έκφραση έρωτα και αισθησιασμού.


Έτσι και εδώ στο ζευγάρι, το τανγκό θα λειτουργήσει ως κορυφαία στιγμή ερωτικής έκφρασης και αποκάλυψης.


Πραγματικό ρεσιτάλ εσωτερικής ευαισθησίας από τους δύο ηθοποιούς. Ίσως άνισα το βάρος πέφτει στον άντρα.


alt


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Φίλες και Φίλοι

σταθήκαμε ενδεικτικά σε κάποια Πολύ Μεγάλα Ζευγάρια στον Ελληνικό Δραματικό Κινηματογράφο.

Άντρες και Γυναίκες Ηθοποιοί, που έγραψαν ιστορία σε ερμηνευτικά δίδυμα ανάμεσα σε ταινίες που σημάδεψαν την ιστορία του Κινηματογράφου μας.


Φυσικά και υπάρχουν και άλλα, φυσικά υπάρχουν και τα αντίστοιχα ζευγάρια στην Ελληνική Κωμωδία και COMEDY, εξ ίσου τεράστια, εξ ίσου σημαντικά, εξ ίσου ιστορικά.

Σε επόμενο αφιέρωμά μας νομίζω θα τους χαρίσουμε αυτό που τους αξίζει.


Εμείς εδώ κλείνουμε, με τις εικόνες στη Μνήμη να ζωντανεύουν ανάμεσα σε αμέτρητες και σημαντικές Κινηματογραφικές στιγμές.


Φυσικά και μπορείτε στα τυχόν σχόλιά σας να εκφράσετε τις δικές σας προτιμήσεις εν είδη κάποιας άτυπης ψηφοφορίας.
ΘΡΥΛΙΚΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ στην ΙΣΤΟΡΙΑ του ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Φίλες και Φίλοι

είναι γνωστό ότι η Τέχνη της Υποκριτικής, τόσο στο Θεατρικό σανίδι όσο και στην Οθόνη του

Κινηματογράφου, βασίζεται κύρια στην δομή του κλασικού 

ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ στις ερμηνείες.


Ανέκαθεν στον Κινηματογράφο, το κλασικό ζευγάρι των πρωταγωνιστών, και πιο συγκεκριμένα,

οι ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΤΡΙΚΟΣ και ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ κρατούσαν τα σκήπτρα και έγραψαν την Ιστορία του Κινηματογράφου, αυτή καθ' εαυτή.


Φυσικά, στα κλασικά αυτά ζευγάρια ΑΝΤΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΑ θα συναντήσουμε και κάποια διαφορετικά, σε συγκεκριμένα είδη ταινιών, που δεν είναι υποχρεωτικά άντρας ή γυναίκα αλλά μπορεί να είναι δύο άτομα του ίδιου φύλου.


Θα σας ταξιδέψω λοιπόν φίλες και φίλοι σήμερα σε ΘΡΥΛΙΚΑ τέτοια ΖΕΥΓΑΡΙΑ που μέσα από συγκεκριμένες ταινίες σημάδεψαν την Ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου στο χρονικό της διάβα.


Χαλαρώστε λοιπόν, και αφήστε τις αναμνήσεις να σας οδηγήσουν....


@@@@@@@@@@@@@@@


GARY GRANT - INGRID BERGMAN


altστο "ΥΠΟΘΕΣΙΣ ΝΟΤΟΡΙΟΥΣ" του μεγάλου ALFRED HICHCOCK (1946)


Το τεράστιο αυτό δίδυμο Ηθοποιών εδώ, σε ένα κλασικό αριστουργηματικό θρίλερ, ερμηνεύουν τον Devlin και εκείνη την Alicia Huberman 


alt


Μια υπόθεση παρακολούθησης τέως Γερμανών Ναζί φέρνει κοντά το μεγάλο αυτό ζευγάρι, που

το πάθος φουντώνει ανάμεσά τους δίνοντας μια φλογερή σχέση με την εκρηκτική αντανάκλαση στα κινηματογραφικά καρέ.


alt


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


HUMPHREY BOGART - INGRID BERGMAN


alt


στην Θρυλικά "CASABLANCA" του MICHAEL CURTIZ (1942)


Ένα φίλμ που μένει στους συλλεκτικούς θησαυρούς του παγκόσμιου Κινηματογράφου.


alt


Και ένα ερμηνευτικό δίδυμο δύο πολύ μεγάλων μορφών της Έβδομης Τέχνης.

Εκείνος ως RICK και Εκείνη ως Ilsa Lund σε ένα ειδύλλιο στους χώρους της

φωτιάς, του παρασκηνίου, των αδιεξόδων, 


alt


Ο HUMPHREY BOGART κερδίζει το OSCAR Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ στην ταινία ενώ και η INGRID είναι όπως πάντα απαστράπτουσα στην εμφάνισή της με αυτήν την γλυκιά μελαγχολία που πάντα ήταν ζωγραφισμένη στο μαγικό της πρόσωπο.


alt


Ταινία μαγική σε μια ατμόσφαιρα που ο CURTIZ της δίνει χαρακτηριστικά γεμάτα ομίχλη και ένταση.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@


LAURENCE OLIVIER - JOAN FONTAINE


alt


στο θρυλικό ψυχολογικό θρίλερ του ALFRED HICHCOCK (1940)  "ΡΕΒΕΚΚΑ"


Μια συγκλονιστική ταινία, που σημαδεύεται από την ερμηνεία ενός κολοσσού της τέχνης και μιας συγκλονιστικής ηθοποιού που έχει το δικό της πάτημα στον Κινηματογράφο


alt


Εκείνος ως MAXIM DE WINTER και Εκείνη ως η "δεύτερη" Mrs. WINTER

ζουν ένα γάμο πάνω στα ερείπια και στην ψυχολογική επίδραση που άφησε πίσω της η

Πρώτη Κυρία WINTER


alt


Και οι δυό τους είναι Υποψήφιοι για OSCAR Α' Αντρικού και Γυναικείου ρόλου

Σε ερμηνείες που καθηλώνουν και γίνονται αλησμόνητες μπαίνοντας στα βιβλία της ιστορίας του Κινηματογράφου


alt


Ο Μεγάλος δραματουργός ο HICHCOCK πατώντας στο υπέροχο μυθιστόρημα της DAPHNE DU MAURIER γυρίζει μια συγκλονιστική ταινία αναδεικνύοντας το ζευγάρι των WINTERS ως συλλεκτικό θησαυρό στην ιστορία.


@@@@@@@@@@@@@@@@@


FRED ASTAIRE - GINGER ROGERS


alt


στην Αξέχαστη δημιουργία "TOP HAT" του MARK SANDRICH πίσω στα 1935


Η Θρυλική Μουσική ρομαντική comedy που πραγματικά άφησε εποχή συγκρότησε στην Μεγάλη Οθόνη ένα από τα πιο πανέμορφα, αεράτα και χορευτικά ζευγάρια από δύο τεράστιους ηθοποιούς


alt


Ένας Αμερικάνος Χορευτής έρχεται στην Βρεταννία και γνωρίζεται με ένα μοντέλο.

Η Σχέση τους περνάει σε διάφορα στάδια και πλέον παίρνει την κατεύθυνση της ερωτικής σχέσης.


alt


Ένα εξαίρετο ζευγάρι, ο μεγάλος χορευτής και μια απαστράπτουσα σταρ του Hollywood έρχονται να συγκροτήσουν το αξέχαστο αυτό ζευγάρι


@@@@@@@@@@@@@@@@@@


SPENCER TRACY - KATHARINE HEPBURN


alt


Στην εξαίρετη "ADAM'S RIB" δραματική ρομαντική comedy του GEORGE CUKOR  (1949) 


Ποιος άραγε δεν γνωρίζει για τον Μεγάλο Έρωτα της Αμερικανίδας θρυλικής Ηθοποιού KATHARINE HEPBURN ; Ο Μεγάλος Ηθοποιός SPENCER TRACY ήταν ο μεγάλος και

συνάμα παράνομος έρωτάς της που κράτησε για πάντα πολλές δεκαετίες μέχρι το θάνατό του.


alt


O Adam & η Amanda Bonner είναι σύζυγοι και δικηγόροι στο επάγγελμα.

Τι γίνεται όμως όταν μετατρέπονται σε ....αντίδικους σε μια υπόθεση δολοφονίας του συζύγου από τη γυναίκα του ;


alt


Εξαίρετες ερμηνείες, ιδιαίτερη πλοκή, ένα εκπληκτικό ζευγάρι στο χώρο τόσο της ζωής όσο και του Κινηματογράφου.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


HUMPHREY BOGART - LAUREN BACALL


alt


Στο Αστυνομικό δραματικό Film Noir του JOHN HUSTON   "KEY LARGO"  (194Cool


Ο Μεγάλος Ηθοποιός συγκροτεί ένα ακόμα συγκλονιστικό ζευγάρι με μια μεγάλη επίσης Κυρία του Hollywood


alt


Ένας άντρας επισκέπτεται τους φίλους του σε ένα ξενοδοχείο και διαπιστώνει την ύπαρξη ενός Γκανγκστερ, που ελέγχει τα πάντα εκεί. Στο φόντο ενός τυφώνα που φτάνει από στιγμή σε στιγμή η μεγάλη σύγκρουση δεν αργεί να γίνει


altΣτο μεγάλο ζευγάρι BOGART- BACALL πρωταγωνιστεί και ο μεγάλος "κακός" EDWARD ROBINSON

Ένα πραγματικά μεγάλο δίδυμο σε μια ταινία συλλεκτική


@@@@@@@@@@@@@@@@


CLARK GABLE - VIVIEN LEIGH


alt


Στο θρυλικό έπος του VICTOR FLEMING  "ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ"  (1939)


Εντάξει.....!!!!! τι να πει και τι να θυμηθεί κανείς από το ζευγάρι του θρύλου....

Από μια ταινία που η αναγνωρισιμότητά της και η αναφοράς της έχει πλέον Μουσειακό χαρακτήρα


alt


O RHETT BUTLER και η SCARLET O' HARA

Ένα Κινηματογραφικό ζευγάρι με μυθιστορηματικά χαρακτηριστικά στην ιστορία του

Κινηματογράφου

Υποψήφιοι και οι δύο για OSCAR Α' ΡΟΛΩΝ, το πήρε η VIVIEN LEIGH

Ένα ζευγάρι μυθικό πλέον για όλους τους ΣΙΝΕΦΙΛ ανά τον κόσμο.


alt


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


CARY GRANT - DEBORAH KERR


alt


στο συγκλονιστικό ρομαντικό δράμα του LEO MC CAREY   "ΜΕΓΑΛΕ ΜΟΥ ΕΡΩΤΑ"   (AN AFFAIR TO REMEMBER)   (1957)


Ο μεγάλος CARY GRANT συναντιέται αυτή τη φορά με μια άλλη θέα του Hollywood, την DEBORAH KERR

To αποτέλεσμα είναι γεμάτο συναίσθημα, έρωτα, λυρισμό και ερμηνείες που αφήνουν εποχή


alt


Μετά την "CASABLANCA" το "ΜΕΓΑΛΕ ΜΟΥ ΕΡΩΤΑ" θεωρείται η επόμενη θρυλική ερωτική ταινία που αναδεικνύει τον ρομαντισμό και οι δύο πρωταγωνιστές δίνουν ένα ζευγάρι που μετατρέπεται σε θησαυρό στο χρόνο με την ωριμότητά τους.


alt


Το απρόοπτο, ο έρωτας, το πάθος, ο ρομαντισμός, η μοίρα και τα απρόοπτά της, όλα αυτά που θα συνωμοτήσουν ενάντια στην αγάπη δύο ανθρώπων, αλλά η δύναμή τους θα τα υπερνικήσει.


alt@@@@@@@@@@@@@@@@@


DANA ANDREWS - GENE TIERNEY


alt


Στο συγκλονιστικό αστυνομικό film noir του OTTO PREMINGER  "LAURA" (1944)


alt


Εντάξει....... τι να πει κανείς για αυτό το ζευγάρι που υπερβαίνει τη "φυσική" ροή των πραγμάτων.

Όταν ο Detective Mark McPherson ερωτεύεται μια οπτασία, ένα Πορτραίτο, αυτό της μυθικής Laura, ακολουθεί μια συνύπαρξη που οδηγεί σε έναν έρωτα ανάμεσα στην κόλαση και στο θάνατο


alt


Ο DANA ANDREWS είναι ο χαρακτηριστικός τύπος του Αμερικάνικου noir της εποχής ενώ η GENE TIERNEY μια ονειρική Γυναίκα, μια εξαίρετη ηθοποιός.

Το σμίξιμό τους στην ταινία του μεγάλου PREMINGER είναι γεμάτος σκοτεινή Ποίηση στο έργο αυτό


alt


@@@@@@@@@@@@@@


RICHARD BURTON - ELIZABETH TAYLOR


alt


Σειρά έχει ένα θρυλικό ιστορικό βιογραφικό δράμα των JOHN MANKIEWICZ & ROUBEN MAMOULIAN   "CLEOPATRA"  (1963)


Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι εκείνο που έχει μείνει για το φως του και την καλλιτεχνική του σφραγίδα και στη ζωή και στον κινηματογράφο


alt


Ο Μυθικός έρωτας του Μάρκου Αντώνιου με την βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα και το ιστορικό δράμα που πλέκεται στη σχέση τους δημιουργεί αυτό το μεγάλο Κινηματογραφικό ζευγάρι


alt


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@CHRISTOPHER PLUMMER - JULIE ANDREWS


alt


Στο θρυλικό δραματικό οικογενειακό δράμα του ROBERT WISE  "Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ"  (THE SOUND OF MUSIC)  (1965)


Ένα ακόμα δίδυμο στη ζωή γίνεται ζευγάρι στον Κινηματογράφο σε μια ταινία γεμάτη μουσική, ρομαντισμό, τρυφερότητα που άφησε εποχή και παίχτηκε σε δεκάδες χώρες σε διαφορετικές παραγωγές.


alt


Μια όμορφη γκουβερνάντα με το υπέροχο τραγούδι της μπαίνει σε ένα πολύτεκνο σπίτι και εκεί μοιράζει την ευτυχία με το τραγούδι της.

Ταινία με βάση τη ψυχή των παιδιών, ανάλογη με αυτήν της MARY POPPINS, αναδεικνύει το ζευγάρι αυτό των ηθοποιών με τρόπο ιστορικό.


alt


Ανάμεσα στα δεκάδες βραβεία της ταινίας ξεχωρίζει και το OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ για την JULIE ANDREWS.


@@@@@@@@@@@@@@@@@


JAMES STEWART - KIM NOVAK


alt


Για μια ακόμα φορά, μια ιστορική ταινία του ALFRED HICHCOCK, αναδεικνύει ένα συγκλονιστικό ζευγάρι στην ταινία   "VERTIGO: ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ"  (195Cool


alt


O JAMES STEWART, αυτός ο εκπληκτικός και μεγάλος Ηθοποιός, στο ρόλο του τέως αστυνόμου John Ferguson και η εκθαμβωτική KIM NOVAK στο ρόλο της Madeleine Ester φτιάχνουν ένα ζευγάρι πάθους και έντασης που μένει και αυτό στο χρόνο της ιστορίας


alt


Ο Αστυνομικός, έχοντας ένα ατύχημα στο τέλος της καριέρας του πάσχει από σοβαρή υψοφοβία. Οι περίεργες όμως διαδρομές της γυναίκας του τον αναγκάζουν να επανέλθει στη δράση αντιμέτωπος κατά πρόσωπο με τους φόβους του.


alt


Οι ερμηνείες είναι σε επίπεδα μαθημάτων υποκριτικής και ύφους.... Πραγματικά συγκλονιστικές.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


GLENN FORD - RITA HAYWORTH


alt


Η αλησμόνητη "GILDA", το ρομαντικό, δραματικό, film noir του CHARLES VIDOR, στα 1946 μας περιμένει για να αναδείξει ένα ακόμα ζευγάρι, που ήταν και στη ζωή για μεγάλο διάστημα.


alt


Σοκ και ....Δέος από ένα ζευγάρι που προκαλεί ανατριχίλα στις Οθόνες των Κινηματογράφων..

Η Μεγάλη ανατρεπτική Ντίβα, η RITA HAYWORTH ως GILDA και ο εξαίρετος Αμερικάνος ηθοποιός εκείνης της εποχής GLENN FORD ως JOHNNY FARRELL


alt


Ο Μικροαπατεώνας χαρτοπαίχτης JOHNNY FARRELL φτάνει στο BUENOS AIRES και γίνεται το δεξί χέρι του ιδιοκτήτη ενός παράνομου καζίνο, του BALLIN MUNDSON.

Όλα αλλάζουν δραματικά όταν ο MUNDSON επιστρέφει από ένα ταξίδι με την γυναίκα του, την γοητευτική GILDA......Όλα αρχίζουν ξαφνικά.


Ο Έρωτας κάνει την εμφάνισή του με τρόπο που θα συγκροτήσει ένα τρίγωνο της φωτιάς...


alt


Η RITA HAYWORTH ταυτίστηκε στην ιστορία του Κινηματογράφου ως GILDA στο πέρασμα του χρόνου, μετά από αυτό το χαρακτηριστικό δίδυμο.

"Δεν υπήρξε ποτέ Γυναίκα σαν την Gilda...."


@@@@@@@@@@@@@@@@


JACK LEMMON - SHIRLEY MACLEINE


alt


Στην δραματική ρομαντική comedy του BILLY WILDER  "Η ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ"  (THE APARTEMENT)  (1960)


Ένα διαφορετικό περίφημο ζευγάρι συγκροτείται εδώ στην υπέροχη και γλυκύτατη αυτή comedy του μεγάλου σκηνοθέτη. Ένα ζευγάρι, που δεν φημίζεται για τον βίαιο ερωτισμό του, τα πάθη, και την έντασή του.


alt


Δύο μεγάλοι Ηθοποιοί ίσως στις καλύτερες στιγμές τους.

Αυτός, ως C.C.BAXTER, εκείνη ως FRAN KUBELIK

Ένας μοναχικός και απλός χαμηλόμισθος υπάλληλος σε μια μεγάλη πόλη, την Ν.Υόρκη, προσπαθεί να αυξήσει τα εισοδήματά του. Πως ; μα προσφέροντας την ....γκαρσονιέρα του σε τέσσερις μεγάλους διευθυντές να στεγάσουν εκεί τις παράνομες ερωτικές τους σχέσεις. Εκεί θα γνωριστεί με την όμορφη κοπέλα που δουλεύει ως χειρίστρια του ασανσέρ της εταιρείας και το ...ειδύλλιο ξεκινά.


alt


Το ζευγάρι ήταν υποψήφιοι για OSCAR Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ και ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ, βραβείο που το κατέκτησαν επάξια και οι δύο στις ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ αποθεούμενοι για μια έξοχη ερμηνεία.


alt


@@@@@@@@@@@@@@@@@DUSTIN HOFFMAN - ANNE BANCROFT


alt


Μια ακόμα δραματική ρομαντική comedy αναδεικνύει ένα πολύ μεγάλο και χαρακτηριστικό ζευγάρι στον Κινηματογράφο.

Στον   "ΠΡΩΤΑΡΗ"  (1967)  (THE GRADUATE) του MIKE NIKHOLS δύο πολύ μεγάλα ονόματα δημιουργούν ένα ζευγάρι που πλέκει τη δική του ιστορία.


alt


O BEN BRADDOCK είναι ένας αγχώδης νεαρός απόφοιτος του κολεγίου που κάνει ερωτική σχέση με μια φλογερή παντρεμένη Γυναίκα, την Mrs. ROBINSON, φυσικά αρκετά χρόνια μεγαλύτερή του.

Μυείται στον έρωτα αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν αφάνταστα όταν ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι σταδιακά είναι ερωτευμένος με την κόρη της ELAINE (KATHARINE ROSS)


alt


Οι δύο εξαίρετοι Ηθοποιοί φτιάχνουν μια σχέση γεμάτη φωτιά, με πρωτοβουλία φυσικά της

Mrs. Robinson που οδηγεί τον άβγαλτο πρωτάρη νεαρό Ben στον μαγικό κόσμο του έρωτα.


altΚαι οι δύο στο ζευγάρι των Ηθοποιών τιμάται με ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ για την ερμηνεία τους με τον DUSTIN HOFFMAN να κάνει εκείνη την εποχή τα πρώτα του μεγάλα βήματα στον Κινηματογράφο.


Ποιος δεν θυμάται τις κλασικές μπαλάντες των PAUL SIMON & ART GARFUNKEL  "SOUND OF SILENCE" & "MRS. ROBINSON" ; και τα δύο αυτά τραγούδια που σημάδεψαν τα νεανικά μας χρόνια ακούγονται συνοδεύοντας τον έρωτα του ζευγαριού που αναφέρουμε.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@


ROBERT REDFORD - BARBRA SREISAND


alt


Ο Μεγάλος SYDNEY POLLACK γυρίζει ένα υπέροχο ρομαντικό δράμα που μαγνητίζει και γεμίζει τρυφερότητα τον κόσμο των Σινεφίλ ανά τον κόσμο


"ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ"  1973  (THE WAY WE WERE)


alt


Ένας τεράστιος Ηθοποιός γεμάτος γοητεία και τέχνη και μια θαυμάσια τραγουδίστρια που συνόδεψε τις τρυφερές μας στιγμές κάνουν ένα υπέροχο ταίριασμα σε μια ταινία που γράφει τη δική της ρομαντική ιστορία.


Δύο συμφοιτητές, ο HUBBELL και η KATIE, γνωρίζονται και ερωτεύονται στην δεκαετία του 1930 παρά τις διαφορές τους. Η KATIE είναι ριζοσπαστική, προοδευτική και πολιτικοποιημένη σε αντίθεση με τον HUBBELL που είναι παντελώς αδιάφορος για τα πολιτικά.

Και οι δύο ζουν μια μεγάλη ιστορία αγάπης. Χωρίζουν και ξανασυναντιώνται κατά τη διάρκεια του Πολέμου όπου και παντρεύονται.

Δεν υπάρχει όμως happy end στην ταινία καθώς οι διαφορές τους είναι καθοριστικές για να παραμείνουν μαζί παρά τον έρωτά τους.


alt


Μια ταινία με εμφανή πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία που μπαίνουν ανάμεσα στον έρωτα δύο ανθρώπων. Σε μια τέτοια ταινία ήταν ...αδιανόητο εκείνη την εποχή να λείψει ο ROBERT REDFORD.


O Έρωτας λοιπόν δεν αρκεί για την ευτυχία δύο ανθρώπων με διαφορετικές αξίες...


alt


Η BARBRA STREISAND είναι υποψήφια για άπειρα μεγάλα βραβεία κερδίζοντας και πολλά με την έξοχη ερμηνεία της χωρίς αυτό να σημαίνει την ελλειμματική παρουσία του μεγάλου ROBERT REDFORD


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


MICHAEL DOUGLAS - SHARON STONE


alt


O PAUL VERHOEVEN δημιουργεί το 1992 το απόλυτο ερωτικό θρίλερ


"ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ"   (BASIC INSTICT)


Μια ταινία που αποθεώνει το ερωτικό πάθος στην θυελλώδη ηδονική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του Detective Nick Curran και της συγγραφέως Catherine Tramell


alt


Ο VERHOEVEN στήνει μια σχέση σε ένα θυελλώδες ερωτικό ζευγάρι που στον Κινηματογράφο αφήνει τη δική του ιστορία φορτωμένη πάθος, ηδονή, ακραία αναζήτηση ψυχολογικών σκοτεινών κύκλων.

Η SHARON STONE αρπάζει την ευκαιρία της ζωής της δημιουργώντας το πρότυπο της femme fatale των επόμενων χρόνων.


alt


Η Υπόθεση απίστευτα σκοτεινή και ασαφής, ενός detective που αναζητά την σκληρή δολοφόνο που σκοτώνει εν ώρα ερωτικού οργασμού με ύποπτη μια νεαρή συγγραφέα με έκλυτο ερωτισμό, την οποία προσεγγίζει με αποτέλεσμα όμως να πέσει στα δικά της δίχτυα του πάθους.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Θα κλείσουμε την παράθεση των ζευγαριών που άφησαν τη δική τους ιστορία με ένα ακόμα συγκλονιστικό δίδυμο


JAMES STEWART - DONNA REED


altO Μεγάλος σκηνοθέτης FRANK CAPRA δίνει το 1946 το συγκλονιστικό δράμα "IT'S A WONDERFUL LIFE", μια από τις καλύτερες και πιο ανθρώπινες ταινίες που αναδεικνύουν τη δύναμη της ανθρώπινης αλληλεγγύης και ζεστασιάς.


alt


Ο Μεγάλος JAMES STEWART μαζί με την αληθινά υπέροχη DONA REED δημιουργούν ένα αντρόγυνο, ένα ζευγάρι δεμένο στη δίνη της ζωής. Ο GEORGE BAILEY και η MARY HATCH, αντιμετωπίζουν με απίστευτη δύναμη, ανθρωπισμό, μια δύσκολη τεράστια δοκιμασία που θα φέρει στα πρόθυρα της καταστροφής την ίδια την οικογένεια αλλά και τους ίδιους μαζί.


alt


Ο GEORGE BAILEY έχει αφιερώσει ολάκερη τη ζωή του να σώσει μια μικρή Πόλη και τους κατοίκους της από τα δόντια του μεγαλοσχήμονα Mr. Potter.

Όταν τα πράγματα πάνε άσχημα για αυτόν αποφασίζει να δώσει ένα τέλος στη ζωή του.

Όμως ένας άγγελος τον αποτρέπει δείχνοντάς του τι αποτελεί ο ίδιος για τους κατοίκους της πόλης.

Στο πλάι του αγόγγυστα η εκπληκτική Γυναίκα του, που μοιράζεται την αγωνία του και στέκει αρωγός και μαχητής δίπλα στις δύσκολες στιγμές του.


alt


Συγκλονιστικές ερμηνείες από ένα ζευγάρι που γράφει τη δική του ιστορία των απλών αγωνιζόμενων ανθρώπων, ανάμεσα στις 50 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Φίλες και Φίλοι, διάλεξα για σας, δεκαοκτώ (1Cool Ιστορικά ζευγάρια που σημάδεψαν την 

Ιστορία του Αμερικάνικου Κινηματογράφου στο πέρασμά του.

Κάποια ζευγάρια, που συνδέθηκαν με το Σινεμά, που έμειναν μέσα στη μνήμη μας σαν κάτι ξεχωριστό, σαν ένα σημείο αναφοράς το καθένα.

Για να μας θυμίζουν την εκφραστική δύναμη στο ταίριασμα της έκφρασης....


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

alt


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ


Αν ένας άνθρωπος του γραπτού λόγου έχει συνδεθεί με αυτό που κλασικά ονομάζουμε ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ αλλά και ΚΩΜΩΔΙΑ ΗΘΩΝ αυτός δεν είναι άλλος από τον μεγάλο

ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ


Μορφή της μαχόμενης Δημοσιογραφίας της καθημερινής ζωής, ήταν ο άνθρωπος που έκανε το καθημερινό ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ μέρος της ζωής του αλλά κομμάτι και της καθημερινότητας των αναγνωστών του.


Γεννημένος τον Οκτώβρη του 1907 στην ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ του ΠΟΝΤΟΥ ήρθε στην Αθήνα με τη φωτιά της Μικρασιατικής καταστροφής το 1923.


Εδώ σπουδάζει και έκτοτε ολάκερη η ζωή του είναι αφιερωμένη στην ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, στην ΕΥΘΥΜΟΓΡΑΦΙΑ και φυσικά ως εκ τούτου στο ΘΕΑΤΡΟ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ καθώς μεγάλο κομμάτι από το έργο του μεταφέρθηκε εκεί.


alt


Το 1925 ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του παρουσία στο "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ"

Το 1935 γράφει στα "ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ" στιγμιότυπα από τη ζωή των δικαστηρίων.

Το 1937 ανέλαβε το χρονογράφημα στην ίδια εφημερίδα που μετά την κατοχή παίρνει το σημερινό της όνομα "ΤΑ ΝΕΑ"


Από το 1940 και μετά ξεκινάει η μεγάλη του συγγραφή θεατρικών έργων, που αποτελούσαν τομή και σάρωση συγκεκριμένων ανθρώπινων χαρακτήρων, ηθών και συμπεριφορών.


Η Δουλειά του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ πάνω στους ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ άνετα

θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ" καθώς και "ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ" συγκεκριμένων συμπεριφορών του ανθρώπου μέσα στη πλοκή της ζωής του.


Κατέχοντας το χιούμορ σε απίστευτο βαθμό ωριμότητας καταπιάνεται με όλες τις "χτυπητές" περιπτώσεις ανθρώπινων προτύπων συμπεριφοράς:


 • Με τον άνθρωπο "γκρινιάρη", το κλασικό Ελληνικό ....στραβόξυλο
 • Με τον απλό αφελή και βλάκα ανθρωπάκο, που γίνεται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης στη ζωή του.
 • Με τον άντρα αδελφό στην κλασική Ελληνική οικογένεια που "οφείλει" να είναι ο τιμητής της ...ηθικής και της "προστασίας"
 • Με τον άνθρωπο που το μόνο του ενδιαφέρον και σκοπός είναι ο Εαυτούλης του και όλα που γυρίζουν ολόγυρά του
 • Με τον άνθρωπο που δεν ...χορταίνει τη βουλιμία της ζωής του με τίποτα και δεν ικανοποιείται με τίποτα μπροστά τη ματαιοδοξία του.
 • Με τους ανθρώπους που αλλάζουν ιδεολογίες και αξίες ζωής ανάλογα το συμφέρον της τσέπης τους και το βόλεμά της.
 • Με τον άνθρωπο "μπαγαμπόντη", που επιβιώνει παντού με την πονηριά του, τα ψεμματάκια του, που ανεβοκατεβαίνουν σαν καμπύλες μαθηματικών ανάλογα την περίσταση

Όλοι αυτοί οι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ λοιπόν και τα ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ και ΗΘΩΝ, από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ, ήταν αδύνατον να αφήσουν αδιάφορο τόσο το ΘΕΑΤΡΟ, όσο φυσικά και τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


alt


Έτσι, πολύ μεγάλος αριθμός από το έργο του μεταφέρεται στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και θριαμβεύει στην κυριολεξία γράφοντας ολάκερη σχολή, αφήνοντας παρακαταθήκη.


Επίσης ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ πλουτίζει από το μεγάλο του έργο και οι Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί σκύβουν με σεβασμό στη δημιουργία του δίνοντας ταινίες που άφησαν ιστορία στην Μεγάλη Οθόνη μπαίνοντας σε κάθε σπίτι λειτουργώντας όχι μονάχα σαν εργαλείο χιούμορ και κωμωδίας αλλά και σαν ολάκερη ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ακτινογραφία συμπεριφορών και ηθών.


Σήμερα θα δούμε, τα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ εκείνα έργα που δημιουργήθηκαν πάνω ακριβώς στο έργο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ με σειρά χρονολογική.


Πάμε λοιπόν.....


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


1948  "ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ"


Είναι το πρώτο έργο και μάλιστα από τα κλασικά του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ που ανεβαίνει στον Κινηματογράφο.

Το ΣΕΝΑΡΙΟ είναι του ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ με εξαίρετο σεβασμό στο έργο του συγγραφέα και η

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του ΤΑΚΗ ΜΟΥΖΕΝΙΔΗ.


altalt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ ως ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ ως ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ως ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΣ

ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ,


Παραγωγή της ΜΕΓΑ ΦΙΛΜ


Είναι η πιο παλιά ταινία με θέμα το ιστορικό έργο του Δημήτρη Ψαθά.

Χαμένη στο χρόνο πίσω η "ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ" παρουσιάζει με τρόπο ανάγλυφο στον Κινηματογράφο την κεντρική ηρωίδα αλλά και τα πρόσωπα ολόγυρά της.

Εντυπωσιακή πραγματικά στην ταινία η Συγκέντρωση τόσο μεγάλων ονομάτων Ηθοποιών στην ερμηνεία των ρόλων.


alt


alt


Η Μεγάλη μας Ηθοποιός, ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ, ήταν εκπληκτική στο ρόλο της.

Το ίδιο καστ που μετέφερε την ταινία στον Κινηματογράφο, την είχε ήδη παίξει και στο ΘΕΑΤΡΟ με τεράστια επιτυχία.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


1952  "ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ"


Σε ΣΕΝΑΡΙΟ και ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ανεβαίνει στον Κινηματογράφο, σε πρώτη δημιουργία, το υπέροχο θεατρικό του μεγάλου μας συγγραφέα.


Μια κλασική Κωμωδία Χαρακτήρα, που πραγματικά αναδεικνύει έναν χαρακτηριστικό τύπο Έλληνα καθημερινού πολίτη


alt


Η Παραγωγή ήταν της ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ

 με συντελεστές:


Κινηματογράφιση:  ΤΖΑΝΗΣ ΑΛΙΦΕΡΗΣ

Μουσική:  ΘΕΜΗΣ ΜΟΡΟΣ

Μοντάζ:  ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΕΝΤΖΟΣ


Στο ρόλο του κύριου χαρακτήρα του έργου, του Νικόλα Μαρουλή ο μεγάλος μας Ηθοποιός

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κοντά του σε υπέροχες ερμηνείες οι:


ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ ως Ουρανία Μαρουλή

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ως Σταθούλα

ΛΙΑΝΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ως Καίτη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ ως Πέτρος Μαρκόπουλος

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ ως Κώστας Παναγιώτου

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΤΟΠΟΔΗΣ ως Περικλής

ΘΑΝΟΣ ΤΖΕΝΕΡΑΛΗΣ ως Αστυνομικός


alt


alt


Ταινία με πολύ μεγάλα ονόματα και εξαίρετες ερμηνείες

Η Ταινία έκοψε 74107 εισιτήρια και έμεινε στην 5η θέση από 22 ταινίες της περιόδου


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


1959  "ΝΑ ΠΕΘΕΡΟΣ, ΝΑ ΜΑΛΑΜΑ"


Εδώ ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ καταπιάνεται με μια άλλη φιγούρα-μορφή στην Ελληνική Οικογένεια.

Αυτόν του Πεθερού και του ρόλου του


Ο Δημήτρης Ψαθάς, σε αυτήν την εξαίρετη κωμωδία, στήνει μια απρόσμενη "παγίδα" και συνάμα ξεκαρδιστική στον καλόβολο πλην όμως "Μπερμπάντη" μέλλοντα Γαμπρό του κ. Ανδρέα και  της κόρης του Μαίρης.

Ο Αριστείδης  λοιπόν, έχει κανονίσει ...πονηρό ερωτικό και φυσικά ....παράνομο ραντεβού με την ζουμερή γειτόνισσα την Μπέτυ ενώ έχει προφασιστεί ραντεβού με τον ....Μητροπολίτη.

Για κακή του τύχη όμως πέφτει πάνω στον μέλλοντα ....πεθερό του, τον οποίο δεν γνωρίζει και τη στιγμή που βρίσκεται με την ζουμερή Μπέτη γίνονται ...μαλλιά κουβάρια...


alt


Το ΣΕΝΑΡΙΟ το έκαναν οι:  ΜΑΡΙΟΣ ΝΟΥΣΙΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ έκανε ο ΜΑΡΙΟΣ ΝΟΥΣΙΑΣ

Την ΠΑΡΑΓΩΓΗ ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Τη ΜΟΥΣΙΚΗ ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ


alt


Στις εξαίρετες ερμηνείες ήταν οι:


ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του γαμπρού ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του Πεθερού ΑΝΤΡΕΑ ΝΤΕΛΗ

ΚΑΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΗ στο ρόλο της Νύφης ΜΑΙΡΗΣ ΝΤΕΛΗ

ΤΖΟΛΥ ΓΑΡΜΠΗ στο ρόλο της ΛΟΥΚΙΑΣ ΝΤΕΛΗ

ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ στο ρόλο της ΜΠΕΤΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ στο ρόλο του ΜΕΝΕΛΑΟΥ


Η Ταινία έκοψε 11230 εισιτήρια ερχόμενη στην 46η θέση από 52 ταινίες της χρονιάς.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


1959  "ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ"


Αυτή τη φορά σειρά έχει ο κλασικός χαρακτήρας του Βλάκα και του αφελή στον κοινωνικό μας περίγυρο.

Ο Δημήτρης Ψαθάς είναι και εδώ εκπληκτικός έχοντας ήδη δημιουργήσει μια τεράστια θεατρική επιτυχία, σειρά έχει ο Κινηματογράφος να την ...αναλάβει


altalt


Το ΣΕΝΑΡΙΟ και την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ έχει κάνει ο μεγάλος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ


Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΡΡΗ

Το ΜΟΝΤΑΖ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΡΥΔΗ-ΦΟΥΞ

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ του ΔΗΜΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ


Εδώ έχουμε τον κλασικό αφελή ΘΩΜΑ που για χάρη της εκθαμβωτικής και ζουμερής Ουρανίας, εξωθείται να φτάσει στο ....έγκλημα για να βγάλει από τη μέση τον ....επανακάμψαντα σύζυγό της Σωτήρη που παριστάνει τον ...πνιγμένο για να εισπράξει τα ασφάλιστρα ζωής....

Ο Δημήτρης Ψαθάς σκιαγραφεί τον κλασικό αφελή μέσο ανθρωπάκο, που γίνεται έρμαιο της δολοπλοκίας που αναπτύσσεται γύρω του. Ένα συμπαθητικό θύμα ενός κόσμου που προσπαθεί να επιβιώσει στην μπαγαμποντιά.


alt


Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ερμηνεύει με τρόπο που άφησε εποχή τον ΚουτοΘωμά, τον αφελή βλάκα του έργου

Στις άλλες ερμηνείες εξαίρετοι οι:


ΡΙΚΑ ΔΙΑΛΥΝΑ ως ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΡΑΜΑΟΥΝΑ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ως ΣΩΤΗΡΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ ως ΤΟΝΥ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ ως ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΜΑΟΥΝΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ ως δικηγόρος ΠΕΡΛΕΠΕΣ

ΑΛΕΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ως ΑΝΘΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ ως ΦΩΤΗΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ως Πρόεδρος Δικαστηρίου


alt


altalt


Η Ταινία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία με 82876 εισιτήρια ερχόμενη στην 6 από 52 ταινίες εκείνης της χρονιάς.


alt


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


1961  "ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ"


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ συνεχίζει στον ....πλάνο κόσμο της Πολιτικής...

Αναζητώντας τον "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟ" εκείνο χαρακτήρα του ανθρώπου, που είναι

ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΨΕΥΤΗΣ

Σε τέτοιο βαθμό, που αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο σε κάθε λογής διαπλοκές και δημαγωγίες ενός πολιτικού παράγοντα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική του ζωή.


alt


Και εδώ την Κινηματογραφική μεταφορά αναλαμβάνει ο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ

κάνοντας και το ΣΕΝΑΡΙΟ και την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ.


Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ είναι του μεγάλου ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΛΑΒΡΑΝΟΥ

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ


alt


Ο ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

είναι υπέροχος άλλη μια φορά σε τέτοιο ρόλο, ερμηνεύοντας τον ....ΨΕΥΤΟΘΟΔΩΡΟ....


Κοντά του οι:

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ ως βουλευτής ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΦΕΡΕΚΗΣ

ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ως ΤΖΕΝΗ ΦΕΡΕΚΗ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ως ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ

ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ως ΠΙΤΣΑ ΚΙΤΣΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ ως ΒΡΑΣΙΔΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ως ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ

ΠΟΠΗ ΛΑΖΟΥ ως ΖΩΖΩ


alt


alt


Ο Βουλευτής ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΦΕΡΕΚΗΣ γνωρίζει με επεισοδιακό τρόπο τον ΘΟΔΩΡΟ ΠΑΡΛΑ, τον οποίο και αποφασίζει να προσλάβει ως ....επαγγελματικό σύμβουλο, απόλυτα εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που πλασάρει τα τεράστια ψέμματά του ως αλήθειες.

Όμως η ανάμιξη του ....ΨΕΥΤΟΘΟΔΩΡΟΥ δεν περιορίζεται μονάχα στα επαγγελματικά του Βουλευτή αλλά απλώνεται ακόμα και στην ίδια του την προσωπική ζωή ως και τη Γυναίκα του.


altalt


Το ΘΕΜΑ της ταινίας ιδιαίτερα επίκαιρο πάντα και πολύ "πιασάρικο".

Οι ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ των ηθοποιών άριστες, πως θα μπορούσε άλλωστε αλλιώς από αυτά τα ονόματα.


alt


Πολύ μεγάλη εισπρακτική επιτυχία για την ταινία με 69451 εισιτήρια, στην 6η θέση από της 52 εκείνης της χρονιάς.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


1962  "Ο ΑΤΣΙΔΑΣ"


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ συνεχίζει να "ραπίζει" την Ηθογραφία της Ελληνικής Κοινωνίας εκείνης της εποχής.

Αυτή τη φορά σειρά έχει το "σκανάρισμα" μιας μέσης Ελληνικής Οικογένειας και της δομής της.

Ο Ρόλος του ΑΔΕΛΦΟΥ γίνεται η κεντρική ιδέα εδώ του Δημήτρη Ψαθά, όπου καυτηριάζει με τον

γνωστό του απαράμιλλο χιουμοριστικό τρόμο τον προκάτ ρόλο του "σκληρού-προστάτη" αδελφού, ο οποίος αναλαμβάνει ...εργολαβικά τον ρόλο του υπασπιστή της Τιμής της ...αδελφής.


alt


alt


Βέβαια ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ δεν αφήνει σε ....χλωρό κλαρί ολάκερη την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και τους ρόλους που αυτή υπηρετεί προασπίζοντας με τρόπο εξώφθαλμο τα "καλά και συμφέροντα" αλλάζοντας απόψεις από το ένα άκρο στο άλλο χωρίς την παραμικρή αναστολή


alt


Για μια ακόμα φορά ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ αναλαμβάνει ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ φέρνοντας σε άριστο πέρας την Κινηματογραφική μεταφορά του έργου του συγγραφέα.


Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ είναι της FINOS FILMS

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Το ΜΟΝΤΑΖ του ΠΕΤΡΟΥ ΛΥΚΑ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΛΑΒΡΑΝΟΥ


alt


Ο ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ στην ταινία ....επωμίζεται το ρόλο του ....δύσμοιρου ΑΔΕΛΦΟΥ

Τον ακολουθούν με άριστη ερμηνεία οι:


ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ στο ρόλο της αδελφής του ΑΝΝΑ ΚΑΡΟΥΖΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ στο ρόλο του πατέρα ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ

ΤΖΟΛΥ ΓΑΡΜΠΗ  στο ρόλο της Μητέρας ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ στο ρόλο του έτερου ...αδελφού ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΥΡΟΦΡΥΔΗ

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ στο ρόλο της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΥΡΟΦΡΥΔΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ στο ρόλο του ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΑ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ στο ρόλο του ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΠΟΥΛΑΚΗ


altalt


Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ έχει σχέση με την ΒΟΥΛΑ ΜΑΥΡΟΦΡΥΔΗ. Έλα όμως που για κακή του τύχη η Βούλα έχει ....Αδελφό τον σκληρό και άκαμπτο ΓΡΗΓΟΡΗ που απειλεί ...Θεούς και δαίμονες ως σκιά τον έντρομο Αλέκο για να αποκαταστήσει την ....τιμή της θιχθείσας αδελφής του.

Ο Δύσμοιρος ΑΛΕΚΟΣ όμως έχει και αυτός αδελφή, την όμορφη ΑΝΝΑ, της οποίας επίσης την .....τιμή τον καλεί ο σκληρός και συντηρητικός πατέρας του να ....υπερασπιστεί έναντι του επίδοξου εραστή της.

Τα ΑΔΕΛΦΙΑ μπλέκονται στο κλασικό γαϊτανάκι του ...κυνηγού Τιμής σε απίστευτες μεταπτώσεις και ατελείωτο χιούμορ μέσα από το οποίο ο Δημήτρης Ψαθάς κάνει φύλλο και φτερό την ψευτοηθική της μέσης κοινωνίας.


alt


"Ο ΑΤΣΙΔΑΣ" έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία εισπρακτικά, έκοψε 69414 εισιτήρια και ήρθε στην 5η θέση από 68 ταινίες της περιόδου.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


1962  "ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ"


Ένα ακόμα χαρακτηριστικό θεατρικό έργο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ ανεβαίνει στον Κινηματογράφο.

Εδώ σειρά έχει η "Θρησκευτική πίστη", που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης των επιτήδειων για την πραγμάτωση των δικών τους υπόγειων βλέψεων και συμφερόντων.

Ο Απλός κοσμάκης, γίνεται αντικείμενο θρησκολαγνείας, και έτσι μπροστά του παρουσιάζονται τα κλασικά, κατά περιόδους, "ΘΑΥΜΑΤΑ" τα οποία φυσικά κρύβουν εκείνους που τα έστησαν για να πλασάρουν τις επιδιώξεις τους.


alt


Εδώ ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ κάνει το δικό του τόλμημα.

Γράφει το ΣΕΝΑΡΙΟ και κάνει και την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ της ταινίας στον Κινηματογράφο


Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ είναι των:  ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, ΣΥΡΑΚΟΥ ΔΑΝΑΛΗ

Το ΜΟΝΤΑΖ είναι του ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ γράφει τη ΜΟΥΣΙΚΗ


alt


alt


Ο ΙΛΑΡΙΟΣ έχει ένα όμορφο Κτήμα στο ΙΕΡΟΧΩΡΙ που είναι γεμάτο μετάλλευμα.

Ένας Ελληνοαμερικάνος ....επενδυτής θέλει να το αποκτήσει κοψοχρονιά για να το εκμεταλλευτεί (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει....). Συνομωτεί λοιπόν με τον Κοσμά, ο οποίος εμφανίζεται ως ....Ιεροκύρηκας που θα εμφανίσει το χωράφι του Ιλάριου ως τόπο ΙΕΡΟ του Αγίου Βαλαντίου.

Μια σειρά "ΘΑΥΜΑΤΑ" θα ωθήσει τους κατοίκους να πουλήσουν τα κτήματά τους ώσπου....


alt


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ερμηνεύει τον ΙΛΑΡΙΟ, κεντρικό πρόσωπο του έργου


Κοντά του οι:


ΓΚΕΛΛΥ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ως ΜΙΝΑ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ ως ΕΝΩΜΟΤΑΡΧΗΣ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ως μυστικός Αστυνομικός

ΒΥΡΩΝ ΠΑΛΛΗΣ ως ΚΟΣΜΑΣ ΣΑΛΤΑΡΙΔΗΣ

ΜΑΡΙΚΑ ΚΡΕΒΒΑΤΑ ως ΔΑΝΑΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ως ΤΖΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ως Αστυφύλακας


alt


Η Ταινία, παρά το εξαίρετο θέμα της και σάτυρά της,  δεν πήγε πολύ καλά εισπρακτικά. Έκοψε 22676 εισιτήρια στην 33η θέση από τις 88 ταινίες της περιόδου.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


1964  "Ο ΕΑΥΤΟΥΛΗΣ ΜΟΥ"


Εδώ περνάμε σε μια ακόμα ..παθογένεια του ανθρώπινου χαρακτήρα.

Ο Δημήτρης Ψαθάς μας δίνει τον άνθρωπο που νοιάζεται για τον "εαυτούλη" του.

Χαρακτηριστική περίπτωση ανθρώπου που όλος ο κόσμος ....περιστρέφεται γύρω από τις δικές του επιδιώξεις και συμφέροντα


alt


Αυτή τη φορά σειρά έχει ένας μεγάλος μας δημιουργός ο

ΟΡΕΣΤΗΣ ΛΑΣΚΟΣ

να γράψει το ΣΕΝΑΡΙΟ και την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του επίσης θεατρικού έργου του ΨΑΘΑ.


ΠΑΡΑΓΩΓΗ της ΝΟΒΑΚ ΦΙΛΜΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ του ΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

ΜΟΝΤΑΖ της ΙΣΜΗΝΗΣ ΠΟΛΙΤΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΟΥΡΑΜΠΑ


alt


Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ είναι εκείνος που αναλαμβάνει, φυσικά με τη δέουσα επιτυχία και τον αέρα που τον διακρίνει, να μεταφέρει τον χαρακτήρα του εαυτούλη του Ψαθά στον Κινηματογράφο, στο ρόλο του ΓΙΑΓΚΟΥ ΑΓΓΕΛΗ


Κοντά του οι:


ΜΠΕΑΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ως ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

ΑΝΝΑ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ ως ΛΙΛΗ

ΜΙΡΑΝΤΑ ΜΥΡΑΤ ως ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ως ΑΛΕΞΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ως ΝΙΚΟΛΑΟΥ


altalt


Ο Εργοστασιάρχης Γιάγκος Αγγελής, θέλει να αλλάξει τη ζωή και να απαλλαγεί από τη γυναίκα του την Ελένη αλλά και την ερωμένη του Λίλη. Παράλληλα βοηθάει τη χήρα Παπαγεωργίου στην ανέγερση αδριάντα του συζύγου της με στόχο όμως να βάλλει στο χέρι την περιουσία της..

Και εκεί ξεδιπλώνεται η δράση τόσο του "εαυτούλη" όσο και των λοιπών προσώπων στην πλοκή.


alt


Η Ταινία έκοψε 80053 εισιτήρια και πήρε την 52η θέση στις 92 ταινίες της περιόδου.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


1965  "ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ"


Ένα από τα πλέον κλασικά αριστουργήματα του Δημήτρη Ψαθά θα έχει την ίδια τεράστια επιτυχία που είχε και στο θέατρο και εδώ στον Κινηματογράφο


alt


Με τη σφραγίδα της FINOS FILMS

o ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ

επανέρχεται δριμύς με ΨΑΘΑ γράφοντας το ΣΕΝΑΡΙΟ και φυσικά ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝΤΑΣ

με εξαίρετη επιτυχία


alt


Αυτή τη φορά το διαπεραστικό και κριτικό "μάτι" του Δημήτρη Ψαθά, διεισδύει

ασυγκράτητο στον κόσμο των Οργανισμών

Εκεί στις κορυφές της διοίκησης, στη διαχείριση, στα λογιστικά και οικονομικά πεπραγμένα, εκεί που ψήνεται η κατάχρηση, η κλεψιά, η εκμετάλλευση.


Πληγή ανοιχτή των μεγάλων Ελληνικών δημόσιων οργανισμών η οικονομική του διαχείριση, γίνεται αντικείμενο καταγραφής από τον Ψαθά, που πλάθει ολόγυρα στην διοίκηση ενός τέτοιου οργανισμού μια σειρά κλασικές φιγούρες που δρουν και λειτουργούν με το δικό τους τρόπο.


alt


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ κάνει ο ΠΑΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ


Ο ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ επανέρχεται δριμύς στην ερμηνεία κεντρικών ηρώων του Ψαθά, εδώ αυτή τη φορά του ...αδέκαστου λογιστή ΤΙΜΟΛΕΟΝΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

Ρολος στον οποίο είναι εκπληκτικός και χαρισματικός


Κοντά του οι εκπληκτικοί:


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ως Πρόεδρος Σόλων Καραλέων

ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ως σύζυγος Λία Καραλέοντος

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ ως Αντώνης Παπαδόπουλος

ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΛΑΤΗΣ ως Αστυνόμος


alt


Ο Επιρρεπής στη ...λυτρωτική δύναμη του κρασιού λογιστής ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΛΑΜΠΡΟΥ ανακαλύπτει στα βιβλία ενός μεγάλου οργανισμού μια προφανή απάτη κατ' εξακολούθηση.

Ο Πρόεδρος του οργανισμού, ΣΟΛΩΝ ΚΑΡΑΛΕΩΝ, ασκεί τα καθήκοντά του παντελώς ανύποπτος για τα δρώμενα στα οικονομικά του παρασκήνια, έχοντας όμως τη Γυναίκα του ΛΙΑ να γνωρίζει τη κλοπή που κάνει ο αδελφός της ΑΝΤΩΝΗΣ εδώ και καιρό.

Ο ΤΙΜΟΛΕΩΝ ....εισβάλλει στο σπίτι του Στρατηγού Προέδρου απειλώντας να τα κάνει όλα ....γης μαδιάμ και εκεί ξεκινούν τα πάντα....


altalt@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


1965  "H ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ"


Θριάμβων συνέχεια. 

Αυτή τη φορά ο μεγάλος μας συγγραφέας μπαίνει μέσα στο κλασικό μέσο Ελληνικό Σπίτι μιας τυπικής και εύπορης Ελληνικής Οικογένειας στα μέσα της δεκαετίας του 1960

Η Κριτική του ηθογραφική κωμική ματιά επικεντρώνεται σε ένα πάθος που ρήμαξε στην κυριολεξία χιλιάδες τέτοια σπίτια διαλύοντας οικογένειες.

Τι άλλο ; μα φυσικά το ....ΧΑΡΤΙ.....!

Και φυσικά η ...ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ, Κυρία του σπιτιού, η οποία εκείνη την εποχή ...επενδύει τον ελεύθερο προσωπικό της χρόνο στις φιγούρες της τράπουλας των οποίων η επιρροή γίνεται πάθος και εξάρτηση.


altalt


Και πάλι η FINOS FILMS αγκαλιάζει την παραγωγή στον Κινηματογράφο του έργου του Δημήτρη Ψαθά, που είχε πριν αποθεωθεί στα θεατρικά πλατώ.


Και αυτή τη φορά ο μοναδικός ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ στο ΣΕΝΑΡΙΟ και στην ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

δημιουργώντας μια ταινία που άφησε ιστορία στον Ελληνικό Κινηματογράφο


Στο ΜΟΝΤΑΖ ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ

Στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ο ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Στη ΜΟΥΣΙΚΗ ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ


alt


Η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της, κατοχυρώνεται ως η "αιώνια" χαρτοπαίχτρα ΑΛΕΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ


Δίπλα της ένα επιτελείο από τους μεγαλύτερους Ηθοποιούς μας:


ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ως ΑΝΤΡΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ ως ΛΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

ΧΛΟΗ ΛΙΑΣΚΟΥ ως ΝΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ ως ΜΑΡΙΓΩ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΡΑΣΙΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ως ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΛΙΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ως ΛΕΛΕ

ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ ως ΒΑΓΓΟΣ ΚΑΨΟΥΡΗΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ως ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

ΡΑΦΑΗΛ ΝΤΕΝΟΓΙΑΣ ως ΔΙΚΑΣΤΗΣ


altalt


Ο ΑΝΤΡΕΑΣ έχει απελπιστεί από το χαρτοπαιχτικό πάθος της γυναίκας του ΑΛΕΚΑΣ στην πολυκατοικία και αποφασίζει να δράσει με το όπλο τη ζήλειας χρησιμοποιώντας την γοητευτική ΛΕΛΕ για να αποσπάσει την προσοχή της γυναίκας του από την καταστροφή του χαρτιού.

Εκεί πλέκονται μια σειρά τρελές καταστάσεις μέσα και γύρω στην οικογένεια αλλά και στο περίγυρο μέχρι την ...τελική έκβαση.


alt
alt


Η Ταινία σάρωσε με 534085 εισιτήρια σημειώνοντας τεράστια επιτυχία ερχόμενη στην 3η θέση της περιόδου εκείνης.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


1967  "Ο ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ"


Σειρά έχει τώρα για τον Δημήτρη Ψαθά ένας άλλος χαρακτήρας και πρότυπο συμπεριφοράς 

του καθημερινού μας ανθρώπου.

Όλοι μας έχουμε βιώσει εκείνον τον συνάνθρωπό μας, που ζώντας μέσα στην αφόρητη μιζέρια και στην στέρηση, μέσα από μια σειρά συγκυρίες απαγκιστρώνεται και κάνει τα βήματα στη ζωή του.

Όμως τα βήματα αυτά αποκτούν χαρακτηριστικά ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ, ΕΓΩΠΑΘΕΙΑΣ, μιας συμπεριφοράς που πλέον αναζητά να "καταπιεί" τα πάντα.....!

Αυτός λοιπόν είναι ο "ΑΧΟΡΤΑΓΟ" που ο Δημήτρης Ψαθάς παρουσιάζει στο έργο του.


alt


Αυτή τη φορά ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΟΝΤΑΝΑΡΗΣ αναλαμβάνει και γράφει το ΣΕΝΑΡΙΟ της μεταφοράς του έργου στον Κινηματογράφο και ο

ΝΤΙΜΗΣ ΔΑΔΗΡΑΣ την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ


Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ είναι του ΟΜΗΡΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗ

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ και το ΜΟΝΤΑΖ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΡΥΔΗ-ΦΟΥΞ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΟΥΡΑΜΠΑ


alt


alt


Στις ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ σειρά έχει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ να πάρει τη σκυτάλη σε μια συγκλονιστική εμφάνιση, ερμηνεύοντας με όλη του την ψυχή, απόλυτα το ρόλο του απλού ανθρωπάκου που από επαίτης αναρριχάται σε πολιτικό παράγοντα χωρίς να μένει ικανοποιημένος ποτέ....!


alt


ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ ως ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΙΝΑΛΕΟΣ (Ο Δημήτρης Ψαθάς πάντα δίνει στα επώνυμα αυτών των ηρώων του έναν χαρακτηριστικό τίτλο για να υποδηλώσει τον χαρακτήρα τους)


ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ ως ΛΕΝΑ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ως ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗΣ

ΒΕΡΑ ΚΡΟΥΣΚΑ ως ΝΤΙΝΑ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΖΑΝ ως ΚΙΜΩΝ

ΜΑΙΡΗ ΛΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ως ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΑΜΠΑΝΤΑΗ

ΝΑΣΟΣ ΚΕΔΡΑΚΑΣ ως ΜΑΝΩΛΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ ως ΤΟΝΥ


altalt


Κάθε έργο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ είναι και μια ολάκερη ακτινογραφία συμπεριφοράς ανθρώπινων χαρακτήρων.

Ένα ολάκερο δίδαγμα βγαίνει μέσα από κάθε του ταινία, όπως ακριβώς και εδώ.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


1969  "ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ"


Εδώ ο ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ φτιάχνει το ΣΕΝΑΡΙΟ και ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΛΑΣΚΟΣ κάνει την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ στην επόμενη έκδοση του κλασικού έργου του ΨΑΘΑ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


alt


ΜΟΝΤΑΖ έχει ο ΣΥΡΑΚΟΣ ΔΑΝΑΛΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ έχει κάνει ο ΠΑΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ


Στο "ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ" του ΟΡΕΣΤΗ ΛΑΣΚΟΥ δεσπόζει καταλυτικά η μεγάλη μορφή και ερμηνεία του ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΩΝΑΚΗ ως ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΟΥΛΗ και παραμένει αξεπέραστη.
η ερμηνεία του είναι πραγματικά απίστευτη δίνοντας στο ρόλο μια πλήρη ταύτιση.

Ένας ρόλος που τον δίνει ακριβώς όπως τον φαντάζεται καποιος, όπως δηλαδή είναι φυσικό με τρομερή αληθοφάνεια.


alt


Κοντά του οι:


ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ, εκπληκτικός πραγματικά, ως ΠΕΡΙΚΛΗΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΟΥΛΑΚΗ ως ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΑΡΟΥΛΗ

ΣΟΦΙΑ ΡΟΥΜΠΟΥ ως ΚΑΙΤΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ ως ΚΩΣΤΑΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ ως ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ ως ΑΜΑΛΙΑ

ΣΥΜΟΝΗ ΞΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ως ΣΤΑΘΟΥΛΑ


alt


Ο Νίκος Μαρουλής είναι ένας κλασικός γκρινιάρης, που με τα πάντα γκρινιάζει και αρπάζεται.

Όμως τα ερωτικά καμώματα και παιχνιδίσματα της νεαρής ανηψιάς του Καίτης με δύο νεαρούς, τον κάνουν έξω φρενών. 

Πάνω σε αυτά τα ευτράπελα και με τη βοήθεια της γυναίκας του Ουρανίας προσπαθούν να βρουν

μια κατάσταση ισορροπίαςalt


Η Ταινία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία με 262945 εισιτήρια στην Α' Προβολή της γράφοντας τη δική της ιστορία.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


1969  "ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ"


Εδώ σειρά έχει η σχέση του ανθρώπου με το χρήμα και πόσο αυτό αλλάζει και παραμορφώνει τον άνθρωπο.

Ναι......ακόμα και μια διαμορφωμένη αριστερή ιδεολογικά προσωπικότητα σαν τον Μάνο Αποστόλου, που έχοντας απέναντί του σε διαρκή αμάχη τον Βασίλη Βασιλάκη, πορεύονται. 

Μέχρι που η ρημάδα η ζωή, σωστός καταλύτης, έρχεται να τα ισοπεδώσει όλα τούτα και να καταδείξει το ρόλο του χρήματος και του ταξικού συμφέροντος σε όλες μας τις συμπεριφορές.

Ένα λαχείο που το αρνείται ο Βασίλης γίνεται μοιραίο να το κερδίσει ο ιδεολογικός του αντίπαλος ο Μάνος, ο οποίος συνάμα φλερτάρει και την αδελφή του την Ντίνα.

Εκεί θα αλλάξουν όλα.......


alt


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ θα γράψει ένα ακόμα ΣΕΝΑΡΙΟ άριστο με τη μεταφορά του έργου του Ψαθά και φυσικά θα ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΣΕΙ και την ταινία όπως και τόσες άλλες με τεράστια επιτυχία.


alt


Η Παραγωγή είναι της FINOS FILMS

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ του ΝΙΚΟΥ ΓΑΡΔΕΛΗ

Στο ΜΟΝΤΑΖ ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ

Στη ΜΟΥΣΙΚΗ ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ


altΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

είναι το μεγάλο αστέρι στο έργο.....!

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ, ο συντηρητικός, ο δεξιός, ο αυστηρός και αντιδραστικός, που σαν καλό και

υπάκουο ανθρωπάκι δέχεται την προσβολή και την ...απόλυση από την εργοδότριά του.


Ο Μεγάλος μας ηθοποιός ερμηνεύει ένα τραγικό συνάμα και κωμικό πρόσωπο της διπλανής μας πόρτας.

Τον άνθρωπο, που σαν αποφασίζει να κάνει τη δική του επανάσταση, την κάνει και την υπηρετεί μέχρι τέλους, οδηγούμενος στην ...τρέλα όταν οι άλλοι, οι συνεπείς αριστεροί γύρω του, μεταλλάσσονται κάτω από το άρωμα του χρήματος.


Δίπλα στον μεγάλο μας ηθοποιό υπέροχοι οι:


ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ως ΜΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΕΛΕΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ως ΝΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ως ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

ΤΑΣΣΩ ΚΑΒΒΑΔΙΑ ως Κυρία ΦΑΡΛΑΚΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ως Ποιητής ΦΑΝΦΑΡΑΣ


alt


alt201084 τα εισιτήρια που έκοψε η ταινία, στην 35η θέση από τις 108 ταινίες της περιόδου.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@


2010  "ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ"


Η Τελευταία μεταφορά έργου του Ψαθά στον Κινηματογράφο ήταν η επανάληψη της μεγάλης επιτυχίας του 1961 , αυτή τη φορά στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο


Ο ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ γράφει και σκηνοθετεί αυτήν την μεταφορά με εξαίρετη επιτυχία καθώς σέβεται απόλυτα το κλασικό έργο αλλά κάνει και τις σύγχρονες αναγκαίες αναφορές του στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.


altalt


Την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ έκανε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΓΥΡΟΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

το ΜΟΝΤΑΖ η ΑΓΓΕΛΑ ΔΕΣΠΟΤΙΔΟΥ

Τη ΜΟΥΣΙΚΗ οι ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ και ΝΑΣΣΟΣ ΣΩΠΥΛΗΣ


Η Υπόθεση και τα πρόσωπα δεν αλλάζουν, όλα παραμένουν τα ίδια με υπέροχο τρόπο προσαρμοσμένα στην σύγχρονη πολιτική μας μιζέρια


alt


Στις ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ο ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ είναι εξαιρετικός ως ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΦΕΡΕΚΗΣ


Κοντά του οι:


ΖΕΤΑ ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΙΑ ως ΤΖΕΝΗ ΦΕΡΕΚΗ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ως ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΛΑΣ

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ ΔΑΔΑΚΑΡΙΔΗΣ ως ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ ως ΚΟΥΛΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ως ΚΑΡΑΜΠΕΚΟΣ

ΚΛΕΝΑ ΡΕΝΕΣΗ ως ΣΤΕΛΛΑ

ΠΑΥΛΟΣ ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ως ΑΓΗΣ


altalt
@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Αυτός λοιπόν Φίλες και Φίλοι ήταν ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ στον Ελληνικό Κινηματογράφο μέχρι τις μέρες μας.

Ο Μεγάλος μας συγγραφέας, μέσα από το τεράστιο έργο του, έδωσε θησαυρούς τόσο στο Θέατρο όσο και στον Κινηματογράφο.

Οι μεγάλοι Κινηματογραφιστές και οι δεκάδες Ηθοποιοί που έπαιξαν τους χαρακτήρες που δημιούργησε μας έδωσαν τη δυνατότητα να έρθουμε πολύ κοντά στο έργο του, στο χιούμορ του,

στην καυστική σάτιρα των ηθών και των χαρακτήρων πάντα δοσμένα με το απαράμιλλο χαμόγελό του και την ευστροφία του.

Ένα έργο παρακαταθήκη για όλους μας στο διάβα του χρόνου.


alt

LANA TURNER: Η ΕΚΘΑΜΒΩΤΙΚΗ ΝΕΡΑΪΔΑ του HOLLYWOOD

alt


Είναι στιγμές που τα πινέλα ενός ζωγράφου μένουν καθηλωμένα στην παλέτα του...


είναι οι στιγμές εκείνες που ο καλλιτέχνης των χρωμάτων και των αποχρώσεων μένει σιωπηρός, εκστασιασμένος μπροστά στο πορτραίτο που ο ζωγράφος της Φύσης έπλασε με τα χρώματα της ζωής...


είναι οι στιγμές που δεν έχεις κάτι να πεις σαν απέναντί σου θωρρείς το πρόσωπο μιας

ΓΥΝΑΙΚΑΣ.


Ναι......μιας ΓΥΝΑΙΚΑΣ με το πρώτο γράμμα "κεφαλαίο".....!

μιας Γυναίκας που ο ζωγράφος της Φύσης δεν αρκέστηκε μονάχα στην εξωτερική

αισθητική του "κάδρου" του.....αλλά πήγε πιο μέσα.....

Έφτασε στην πηγαία της Τέχνη, στην Υποκριτική της, στη θέση της στην 

Κινηματογραφία....


alt


Λες και το έκανε ...επίτηδες.....! να μας αποδείξει περίτρανα ότι ένας άνθρωπος, 

μια Γυναίκα, μπορεί να είναι Εκθαμβωτική, μπορεί να είναι Πανέμορφη,

μπορεί να είναι Ερωτική, γεμάτη Ηδονικό Πόθο, αλλά μπορεί να είναι και

ΜΕΓΑΛΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ...


Κυρίες και Κύριοι


Έχουμε απέναντί μας το ...κάδρο της LANA TURNERaltΌπως λέει ο Τάσος Τεργιάκης:


"Όσες φωτογραφίες και να δούμε της Lana, κάθε φορά είναι και διαφορετική.

Κάτι σαν χαμαιλεόντας. Ένα θύμα, μια πραγματική FEMME FATALE μέσα στα πιο

τραγικά σκάνδαλα του Hollywood.

Ευαίσθητη και συνάμα ριψοκίνδυνη στις σχέσεις της με άντρες. Τεράστια καριέρα, πολυτάραχη ζωή, οκτώ γάμοι (...), αλκοόλ, και η κόρη της να σκοτώνει μπροστά της τον γκάνγκστερ εραστή της..."


Τι άλλο να ζητήσει κανείς σε μια από τις τεράστιες Γυναίκες που ανέδειξε ο Αμερικάνικος Κινηματογράφος. Κάτι σαν μυθιστόρημα δηλαδή.


alt


Αν και ...1.60 μ. ύψος θεωρείται ένα από τα Μεγαλύτερα Ερωτικά Σύμβολα στον Κινηματογράφο.


Παρούσα σε δεκάδες μεγάλες Κινηματογραφικές στιγμές του κλασικού Αμερικάνικου Κινηματογράφου.


Το ότι ήταν η Πρωταγωνίστρια στα:


"OI ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ"


"DR. JEKYL & MR. HYDE"


"Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΧΤΥΠΑ ΠΑΝΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ"


τα λέει νομίζω όλα.....!!!

σε τρεις ταινίες που σημάδεψαν τον Κινηματογράφο στη χρυσή του εκείνη περίοδο.


altJULIA JEAN MILDRED FRANCES TURNER


Γεννημένη στις 8 ΦΛΕΒΑΡΗ 1921 στο Wallace, Idaho, ΗΠΑ


Έφυγε στις 29 ΙΟΥΝΗ 1995 στο Century City, California, ΗΠΑ

σε ηλικία 74 ετών


Ψευδώνυμο:  Sweater Girl &  Judy


ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Μοναχοκόρη νεαρών γονιών. Του John Virgil Turner ένας ανθρακωρύχος από το Montogomery, Alabama, πατέρας της στα 18 του χρόνια και της Mildred Frances Cowan από το Lamar, Arkansas, μητέρα στα ...16 της χρόνια.


Η Κατάσταση της οικογένειάς της δεν ήταν η καλύτερη, σύντομα χώρισαν και ο μεν Πατέρας της δολοφονήθηκε από ληστεία στα 1930 ενώ με τη μητέρα της στα 10 της χρόνια αναγκάστηκε, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας της να μετακομίσουν στο Los Angeles το 1931.


Μεγάλα προβλήματα φτώχιας, πολλές φορές αναγκασμένη η μικρή να ζει εδώ και εκεί με τη Μητέρα της να δουλεύει έως και 80 ώρες τη βδομάδα για να ζήσουν.alt


ΤΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ


Στα 16 της χρόνια φοιτά στο Hollywood High School.

Εκεί έπεσε στο μάτι του William Wilkerson, εκδότη του περιοδικού "THE HOLLYWOOD REPORTER", ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά και την παρουσία της.

Την πρότεινε μάλιστα στον ατζέντη νέων ταλέντων, τον Zeppo Marx.

Το γραφείο του τελευταίου την πρότεινε στον Σκηνοθέτη MERVYN LEROY και έτσι βρέθηκε να έχει την πρώτη της Κινηματογραφική εμφάνιση στο film noir

"THEY WON'T FORGET" το 1937, σε Ηλικία 16 μόλις ετών.altalt


Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, η εξωτερική ωριμότητα της LANA στα 16 της ήταν απίστευτη.

Μάλιστα η εμφάνισή της με το κλασικό πουλόβερ της έδωσε και το μόνιμο πλέον ψευδώνυμο


"THE SWEATER GIRL"   (Το κορίτσι με το πουλόβερ)


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ


Στο τέλος του 1937, υπογράφει ένα συμβόλαιο με την METRO GOLDWYN MAYER, αξίας 400 $ τη βδομάδα.

Στη συνέχεια ο Επικεφαλής του studio της MGM την τράβηξε σε συνεργασία μαζί τους.


Άρχισε να έχει τις μετέπειτα εμφανίσεις της στα:

"THE SEA-WOLF" με τον CLARK GABLE και στο "LOVE FINDS ANDY HARDY" με τον MICKEY ROONEY το 1938.

Η Ιδιαίτερα αισθησιακή γεμάτη φρεσκάδα εμφάνιση έπεισε τον LOUIS MAYER ότι η LANA θα είναι η επόμενη JEAN HARLOW, το μεγάλο σύμβολο του Σεξ, που είχε πεθάνει 6 μήνες πριν την συνεργασία της LANA με την MGM.


alt


alt


H ΠΕΡΙΟΔΟΣ των ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ


Η Συνεργασία της LANA TURNER με τον LOUIS MAYER ήταν καταλυτική για την απογείωση της καριέρας της. Πρωταγωνίστησε σε μια σειρά ταινιών, με την νεανική της φρεσκάδα, στην περίοδο τέλους 1930 αρχής 1940.


 • 1938  "DRAMATIC SCHOOL"  το ρομαντικό δράμα του ROBERT SINCLAIR 
 • 1939  "THESE GLAMOUR GIRLS" η δραματική comedy του S. SYLVAN SIMON
 • 1939  "DANCING CO-ED" τη ρομαντική comedy επίσης του S. SYLVAN SIMON


alt


altalt


altaltΗ Δεκαετία 1940-1950


Η LANA TURNER, στα 20 της χρόνια, έχει ωριμάσει πλέον σε μια συγκλονιστική εξωτερική ομορφιά αλλά και αρτιότητα στις ερμηνείες της.

Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, γίνεται ένα δημοφιλές PIN-UP GIRL σε ταινίες της εποχής:


 • 1941  "JOHNNY EAGER" το film noir του MERVYN LEROY δίπλα στον ROBERT TAYLOR
 • 1943  "SLIGHTLY DANGEROUS" η ρομαντική comedy του WESLEY RUGGLES


alt


alt
alt


alt


Σε ηλικία εδώ 22 ετών και το πρότυπο της λαμπερής αισθησιακής star είναι ήδη εκθαμβωτικό μπροστά στα μάτια μας....Στο μεταξύ, το 1941, στα 20 της χρόνια παρακαλώ, έχει την καλλιτεχνική ευλογία να το πει κανείς, να πρωταγωνιστήσει μαζί με τους:  SPENCER TRACY & INGRID BERGMAN στο θρυλικό αριστούργημα του VICTOR FLEMING


"DOCTOR JEKYL AND MR. HYDE"


μια ταινία που θεωρείται συλλεκτικής αξίας στην Κινηματογραφική ιστορία.


alt


alt


alt


Ήταν και τότε η εποχή που υπήρχαν σχόλια για τις σχέσεις της με τον CLARK GABLE με τον οποίο συνεργάστηκαν πάρα πολύ σε ταινίες.


Το 1946 έρχεται μια ακόμα εμφάνισή της, συγκλονιστική, που θα γράψει μοναδική Ιστορία και θα αποτελέσει και αυτή έναν συλλεκτικό θησαυρό Τέχνης.


Ο Σκηνοθέτης TAY GARNETT σκηνοθετεί ένα από τα κλασικότερα film noir στην ιστορία του

Κινηματογράφου, το:


"Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΧΤΥΠΑ ΠΑΝΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ"

(THE POSTMAN ALWAYS RING TWICE)


με τους:  JOHN GARFIELD, CECIL KELLAWAY


Η Ερμηνεία της LANA TURNER ήταν συγκλονιστική. Ντυμένη στα λευκά καθίσταται ένα διαχρονικό και εκθαμβωτικό σύμβολο του παράνομου ερωτισμού, που μένει στις εμμονές μας, στα απωθημένα μας...


alt
altalt


alt


Ήταν και ο πρώτος ρόλος FEMME FATALE στην καριέρα της.

Πολλές Κινηματογραφικές κριτικές πηγές τον θεωρούν ως το ρόλο της ζωής της.


Έναν χρόνο αργότερα αναπληρώνει την KATHARINE HEPBURN στο Ιστορικό δράμα του VICTORE SAVILLE  "GREEN DOLRHIN STREET".

Για το ρόλο αυτό σκούρυνε τα ξανθά της μαλλιά και έχασε και αρκετό βάρος.


altalt


Το 1948 έρχεται, ανάμεσα στα άλλα, μια ακόμα ταινία που θεωρείται ιστορικά κλασική.

Πρωταγωνιστεί στο ιστορικό δράμα περιπέτειας του GEORGE SIDNEY 

"ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ"

με την GENE KELLY, JUNE ALLYSON, VAN HEFLIN, ANGELA LANSBURY


alt


alt


alt


Η Δεκαετία του 1950


Η νέα δεκαετία βρίσκει την μεγάλη Ηθοποιό στα 30 της χρόνια, ήδη έχοντας πίσω της τεράστιες επιτυχίες.

Η Καλλιτεχνική της δημιουργία συνεχίζεται χωρίς σταματημό


1952  "THE BAD AND THE BEAUTIFUL" το ρομαντικό δράμα του VINCENTE MINNELLI με τους KIRK DOUGLAS, WALTER PIDGEON


1954  "BETRAYED" το ρομαντικό ιστορικό δράμα του GOTTFRIED REINHARDT με τους CLARK GABLE, VICTOR MATURE


1955  "THE SEA CHASE" το πολεμικό δράμα του JOHN FARROW με τους JOHN WAYNE, DAVID FARRAR


1956  "DIANE" ιστορικό ρομαντικό δράμα του DAVID MILLER με τους ROGER MOORE, PEDRO ARMENDARIZ


Αυτή ακριβώς την εποχή η MGM ανανεώνει το συμβόλαιό της με την LANA TURNER σε μια εποχή που η εισβολή της τηλεόρασης αρχίζει να κόβει κόσμο από τον Κινηματογράφο.


alt


alt


alt


altaltaltalt


Το 1957 έχει μια ακόμα τεράστια επιτυχία. Ο MARK ROBSON μεταφέρει στον Κινηματογράφο, σε σεναριακή διασκευή, το βραβευμένο μυθιστόρημα του GRACE METALIOUS

"PEYTON PLACE"

και η LANA TURNER είναι εκπληκτική θέτοντας υποψηφιότητα για Α΄Γυναικείο ρόλο στα OSCAR


altalt


Το 1958 ξεσπάει το μεγάλο σκάνδαλο με τη δολοφονία του γκάνγκστερ Stompanato από την ίδια τη κόρη της, γεγονός που απειλεί συθέμελα την καριέρα της.


  Παρ' όλα αυτά το 1959 έχει μια μεγάλη παρουσία στο ρομαντικό δράμα του DOUGLAS SIRK

"IMITATION OF LIFE"  ταινία που έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία και βραβεύτηκε.altalt


Η Δεκαετία του 1960


Η νέα δεκαετία βρίσκει πλέον την LANA TURNER ώριμη και γοητευτική 40άρα.

Το 1961 την απολαμβάνουμε στο πλάι του BOB HOPE, στη ρομαντική comedy του JACK ARNOLD  "BUTCHELOR IN PARIS".


Επίσης το 1961 στο δράμα του JOHN STURGES  "BY LOVE POSSESSED"


1960  "PORTRAIT IN BLACK" το εξαίρετο θρίλερ του MICHAEL GORDON με τους ANTHONY QUINN & RICHARD BASEHART


Τελευταία πολύ μεγάλη εμφάνιση εκείνης της περιόδου το 1966 στο δράμα του DAVID LOWELL RICH  "MADAME X" με τους JOHN FORSYTHE, RICARDO MONTALBAN


altaltaltalt


 

alt


alt


Οι εμφανίσεις στην τηλεόραση


Οι δεκαετίες 1970-1980 βρίσκουν τη μεγάλη Ηθοποιό να έχει πάρα πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις σε διάφορους ρόλους, "FALCON CREST", "THE LOVE BOAT".

Έτσι φτάνει στο γέρμα της μια τεράστια απαστράπτουσα καριέρα και προσφορά στον κόσμο του

Κινηματογράφου.


ΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Η LANA TURNER στο όλο αυτό διάστημα έπαιξε σε 59 ταινίες μαζί με τις σειρές της τηλεόρασης.

Τελευταία της εμφάνιση στην σειρά "THE LOVE BOAT" (ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ) το 1985.

Τελευταία της Κινηματογραφική ταινία το 1980 στην κωμωδία τρόμου των RICHARD SHORR, HERBERT STROCK  "WITCHE'S BREW"


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η Μεγάλη Ηθοποιός στο διάβα της κατέχει 4 Διεθνή βραβεία Κινηματογράφου και ακόμα 5 υποψηφιότητες.

Στις βραβεύσεις είναι :  Βραβείο DAVID DONATELLO (MADAME Devil, SAN SEBASTIAN INTERNATIONAL FILM.

Επίσης έχει κερδίσει το περιβόητο ΑΣΤΡΟ στο HALL OF FAME BLVD στο HOLLYWOOD.

Στις 25/10/1981 βραβεύεται για την προσφορά της στο ΣΙΝΕΜΑ από την Κοινότητα Κινηματογραφίας στις ΗΠΑ.

Το 1994 παίρνει το DONOSTIA LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD.


alt


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΖΩΗΣ


Οι μεγάλες προσωπικότητες του χώρου του Θεάματος, όπως ο Κινηματογράφος και ειδικά αν το πρόσωπο αυτό είναι και Γυναίκα σαν την LANA TURNER, τότε η προσωπική της ζωή είναι μια μεγάλη μυθιστορηματική θύελλα.

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς παρά μονάχα γενικόλογα.

Η TURNER υπέφερε από κατάθλιψη στο μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής της.

Η Ίδια ομολόγησε στην αυτοβιογραφία της ότι είχε δύο Αποβολές και τρεις φορές έφερε στο φως νεκρά παιδιά.

Επίσης για ένα μεγάλο διάστημα ήταν αλκοολική και το 1951 προσπάθησε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες της μετά τον 4ο αποτυχημένο της γάμο.

Όμως το πάλεψε σκληρά, σταμάτησε κάθε επαφή με το ποτό, έφτιαξε το υπέροχο σώμα της, στάθηκε επάξια στα πόδια της και μάλιστα στα 1980 έγινε και θρησκευόμενη Καθολική.


Η Μεγάλη ηθοποιός φημίζονταν στα παρασκήνια του Hollywood για την έντονη ερωτική της ζωή και τις πολλές της σχέσεις. Η Ίδια συνήθισε να λέει και να εξομολογείται ότι το Σεξ, αν και το έζησε πληθωρικά στη ζωή της, δεν ήταν ...σημαντικό για αυτήν τόσο παρά το ότι έφερε τον τίτλο "Σύμβολο του σεξ". Μια δήλωση πραγματικά αντιφατική.


Δήλωνε πάντα ότι ήθελε να είναι αισθησιακή, ερωτική αλλά όχι φτηνή και "πρόχειρη" στον έρωτα.

Αγαπούσε την τρυφερή αγκαλιά και τις όμορφες σχέσεις που πάντα προσπαθούσε να κάνει.


alt


altΤΟ ΤΕΛΟΣ


H LANA TURNER υπήρξε πάντα μια βαριά καπνίστρια. Τον Μάη του 1992, στα 71 της χρόνια, διαγνώστηκε με Καρκίνο στον Φάρυγγα. Σταμάτησε αμέσως το κάπνισμα και τον Φεβρουάριο του 1993 είχε κερδίσει μια μεγάλη μάχη απέναντι στη Νόσο.

Δυστυχώς τον Ιούλη του 1994 η ασθένεια την χτύπησε ξανά.

Έφυγε ήρεμη στο σπίτι της στα 74 της χρόνια και η σωρός της αποτεφρώθηκε στον τόπο κατοικίας της.


ΠΊΣΩ της έμεινε η Τεράστια προσφορά της στον Κινηματογράφο, η ομορφιά ψυχής και σώματος αλλά το σπουδαιότερο για εκείνη, η Μονάκριβη κόρη της CHERYL CRANE.


Σε όλους εμάς άφησε πίσω της προσφορά το τεράστιο έργο της

και την ομορφιά της να ανατριχιάζει κάθε εκατοστό του σώματός μας αντρών και γυναικών ομολογουμένως....


alt
alt


"Η Αλήθεια με την Ευτυχία είναι ότι δεν σ' αφήνει να μεγαλώσεις αληθινά και να δυναμώσεις. Μόνο η Δυστυχία είναι εκείνη που το καταφέρνει. Είμαι λοιπόν στ' αλήθεια ευγνώμων στη ζωή μου, που το κρεββάτι μου είναι στρωμένο με τριαντάφυλλα και αγκάθια μαζί. Είχα μια προνομιακή, δημιουργική, συναρπαστική ζωή, και πιστεύω πως τα κομμάτια που ήταν λιγότερο χαρούμενα, με προετοίμαζαν, με δοκίμαζαν, με δυνάμωναν..."


LANA TURNERalt

BILLY WILDER Ο Θρυλικός Σκηνοθέτης των μεγάλων Comedy

Φίλες και Φίλοι

Σήμερα θα συνεχίσουμε το ...διάβασμά μας στον κόσμο των Παγκόσμιων Σκηνοθετών του

Κινηματογράφου.

Στους δημιουργούς εκείνους που στάθηκαν πρωτοπόροι στην Κινηματογραφική τέχνη και με τη δουλειά τους στόλισαν την Έβδομη Τέχνη


Θα ταξιδέψουμε λοιπόν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στην "Μέκκα" του Κινηματογράφου,

στο HOLLYWOOD για να συναντήσουμε έναν θρυλικό Σκηνοθέτη και δημιουργό.


BILLY WILDER


altΓεννήθηκε στις 22 Ιούνη 1906 στην SUCHA, τότε επικράτεια της ΑυστροΟυγγαρίας και σήμερα στην επικράτεια της Πολωνίας.

Έφυγε στις 27 Μάρτη 2002 στο Los Angeles, σε ηλικία 96 ετών, πλήρης ημερών.


Υπήρξε μια Μεγάλη μορφή και Προσωπικότητα στο χώρο του Παγκόσμιου Κινηματογράφου.

Η Δουλειά και προσφορά του απλώνεται από το χώρο της ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, του ΣΕΝΑΡΙΟΥ, του ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ, της ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ.


Μια τεράστια καριέρα που κράτησε μισό αιώνα....!


Άνετα θεωρείται ένας από τους πλέον "προχωρημένους" και ιδιοφυιείς Σκηνοθέτες της "χρυσής" εποχής του Hollywood και αυτό το οφείλει στο ευρύ του έργο, που δεν ακολούθησε τις κλασικές συντεταγμένες της εποχής.


Αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της προσωπικότητας ήταν η δημιουργία του, το 1960


"Η ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ"  (THE APARTEMENT)


την οποία έγραψε και Σκηνοθέτησε ο ίδιος με πρωταγωνιστές τους:

JACK LEMMON, SHIRLEY MACLEINE, FRED MACMURREY


και για την οποία βραβεύτηκε με ΤΡΙΑ (3) OSCAR:


ΣΕΝΑΡΙΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


γεγονός που το έχουν καταφέρει μόλις πέντε (5) καλλιτέχνες στην ιστορία του Κινηματογράφου


altalt


alt


ΒΑΣΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Ο BILLY WILDER, Εβραϊκής καταγωγής, ξεκίνησε με όνειρο την Δικηγορία.

Όμως ο κόσμος της Δημοσιογραφίας τον κέρδισε και έτσι εγκατέλειψε την άσκηση της δικηγορίας δουλεύοντας ως ρεπόρτερ σε Βιεννέζικη εφημερίδα.

Στη συνέχεια πήγε στο Βερολίνο όπου και εργάστηκε στις μεγαλύτερες εφημερίδες της πόλης.

Στα 1929 στα 23 του χρόνια, έγραψε τα πρώτα του Σενάρια και για τέσσερα χρόνια έδωσε αρκετά έργα υλικό για τον Γερμανικό Κινηματογράφο.

Η Επικράτηση των Ναζί και του Χίτλερ στην εξουσία, τον οδήγησε στο δρόμο της προσφυγιάς στο Παρίσι και στη συνέχεια στις ΗΠΑ.

Το πρόβλημά του εκεί ήταν το ότι δεν μιλούσε Αγγλικά γεγονός που τον οδήγησε να τα σπουδάσει σε συνθήκες πίεσης και χρόνου, συγκατοικώντας και έχοντας τη βοήθεια του μεγάλου

PETER LORRE.

Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη δουλειά του στον Αμερικάνικο Κινηματογράφο


altΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ


Το 1934, στο Παρίσι, κάνει το Κινηματογραφικό του ντεμπούτο, γράφοντας και σκηνοθετώντας την δραματική ρομαντική comedy  "MAUVAISE GRAINE"  ("Ο ΚΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ")

με τους:  DANIELLE DARRIEUX, PIERRE MINGAND, RAYMOND GALLE


alt


alt


alt


Το 1939 ξεκινάει η λαμπερή του διαδρομή στο Hollywood καθώς συμμετέχει στη γραφή του σεναρίου της ρομαντικής comedy του ERNST LUBITSCH  "NINOTCHKA"

με την θρυλική GRETA GARBO και τους MELVYN DOUGLAS, INA CLAIRE


alt


alt


Η Πρώτη του Σκηνοθετική απόπειρα έρχεται το 1942, στην ρομαντική comedy


"THE MAJOR AND THE MINOR"  (ΥΠΕΦΥΣΙΚΗ ΜΠΕΜΠΕΚΑ)

με τους:  GINGER ROGERS, RAY MILLAND, RITA JOHNSON


ταινία που διακρίθηκε πολύ και αγαπήθηκε από το κοινό.


alt


alt


ΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ


Ο Μεγάλος δημιουργός σε όλη την τεράστια διαδρομή του καταγράφει συνοπτικά: • 79 Ταινίες γράφει το ΣΕΝΑΡΙΟ
 • 27 Ταινίες κάνει την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
 • 14 Ταινίες κάνει την ΠΑΡΑΓΩΓΗ


Ένα τεράστιο έργο, που ξεκινάει, όπως είπαμε, στα 1934 και τελειώνει το 1981 όπου και σκηνοθετεί την Κωμωδία  "BUDDY BUDDY" με τους:  JACK LEMMON, WALTER MATTHAU,  PAULA PRENTISS


altaltΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Θα σταθούμε σε κάποιες από τις μεγάλες στιγμές του BILLY WILDER, που σημάδεψαν τη δουλειά του και συνάμα τον Κινηματογράφο της εποχής του.


Στα 1944, έρχεται μια εκπληκτική ταινία, το πρώτο του FILM NOIR

"DOUBLE IDEMNITY"  (ΔΙΠΛΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ)

με τους:  FRED MACMURREY,  BARBARA STANWYCK, EDWARD ROBINSON

ταινία που τον οδήγησε στην ΠΡΩΤΗ του ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ για OSCAR ΣΗΝΟΘΕΣΙΑΣ.


alt


alt


alt


alt


Το 1945 έρχεται η πρώτη του μεγάλη διάκριση στα Βραβεία OSCAR


Σκηνοθετεί το υπέροχο Δράμα  "THE LOST WEEKEND"  με τους:

RAY MILLAND, JANE WYMAN, PHILLIP TERRY

ταινία για την οποία τιμάται με OSCAR Σκηνοθεσίας και OSCAR καλύτερης διασκευής Σεναρίου


altalt


alt


Το 1950 έρχεται ένα μεγάλο του επίσης αριστούργημα αυτή τη φορά.

Μια ταινία που έμεινε ΘΡΥΛΙΚΗ στον Κινηματογράφο.


Μιλάμε για το δραματικό film noir  "SUNSET BOULEVARD"  ("Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ")

με τους:  WILLIAM HOLDEN,  GLORIA SWANSON,  ERICH VON STROHEIM

ταινία βραβευμένη με τρία OSCAR και δεκάδες άλλα παγκόσμια βραβεία.


alt


altalt


Η Δεκαετία του 1950 βρίσκει τον BILLY WILDER να στρέφεται εκ νέου στο είδος της ΚΩΜΩΔΙΑΣ.

Έτσι λοιπόν γράφει και σκηνοθετεί αρκετές, με κάποιες από αυτές να γίνονται τεράστια επιτυχία και να παραμένουν καταξιωμένες στην ιστορία του Κινηματογράφου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:


 • 1954  "SABRINA" με τους:  HUMPHREY BOGART, AUDREY HEPBURN,  WILLIAM HOLDEN, ταινία με ένα (1) βραβείο OSCAR Ενδυματολογίας
 • 1955 "ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΓΟΥΡΑΣ"  (THE SEVEN YEAR ITCH), ταινία ιστορική πλέον με τους:  MARYLIN MONROE,  TOM EWELL,  EVELYN KEYES

 • 1955 "ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΑΥΤΟ" (SOME LIKE IT HOT), μια ακόμα ταινία θρύλος με τους:  MARYLIN MONROE, TONY KURTIS, JACK LEMMON, ταινία με ένα OSCAR και δεκάδες άλλα βραβείαaltalt


alt


altalt


alt


alt


altalt


Το 1957, κατά την προσωπική μου άποψη, δίνει στον Κινηματογράφο μια από τις πλέον Συγκλονιστικές δημιουργίες που έκτοτε παραμένουν ανάμεσα στις 50-100 καλύτερες ταινίες στην ιστορία της έβδομης τέχνης.


Μεταφέρει στον Κινηματογράφο, γράφοντας το Σενάριο και φυσικά σκηνοθετώντας, το κλασικό αριστούργημα της AGATHA CHRISTIE


"ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ"   (WITNESS FOR THE PROSECUTION)


με ένα ανυπέρβλητο καστ ηθοποιών:  TYRONE POWER, MARLENE DIETRICH, CHARLES LAUGHTON


alt


altalt


alt


Η Ταινία αυτή αποτελεί ύμνο στον παγκόσμιο κινηματογράφο και οι ερμηνείες της παραμένουν ως εκπαιδευτική ύλη για επίδοξους ηθοποιούς υψηλής στάθμης.
Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ του 1960


Ο BILLY WILDER συνεχίζει το μεγάλο του έργο χωρίς σταματημό δίνοντας πολύ μεγάλες στιγμές στις μεγάλες αίθουσες προβολής.


Το 1961 δίνει την υπέροχη Κωμωδία "ONE TWO THREE" με τους:  JAMES CAGNEY,  HORST BUCCHOLZ, PAMELA TIFFIN


Το 1963 επίσης την Κωμωδία  "IRMA LA DOUCE"  με τους:  JACK LEMMON,  SIRLEY MACLEINE, LOU JACOBI


Το 1964 την ρομαντική comedy "KISS ME STUPID"  με τους:  DEAN MARTIN,  KIM NOVAK, RAY WALSTON


Το 1966 επίσης την ρομαντική comedy  "THE FORTUNE COOKIE"  με τους:  JACK LEMMON, WALTER MATTHAU,  RON RICH


alt


alt


altalt


alt


altaltalt


ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ της ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ


Τα χρόνια περνούν, ο μεγάλος δημιουργός έχει δώσει ήδη ένα τεράστιο αναγνωρίσιμο και καταξιωμένο έργο στις προηγούμενες δεκαετίες.

Η Δεκαετία του 1970, τον βρίσκει πλέον να δουλεύει πιο χαλαρά με τάσεις σταδιακής απόσυρσης


Το 1970 Σκηνοθετεί και κάνει τη διασκευή του σεναρίου στην κλασική θρυλική ταινία του ARTHUR CONAN DOYLE   "ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ του SCHERLOCK HOLMES"

με τους ROBERT STEPHENS, CHRISTOPHER LEE, COLIN BLAKELY


altalt


Μια ταινία δημιουργία με ιδιαίτερη κλασική αξία για το είδος της.


Το 1972 μια ακόμα εξαίρετη ρομαντική comedy, το είδος που παίζει στα δάχτυλά του, το

"AVANTI"

με τους:  JACK LEMMON, JULIET MILLS, CLIVE REVILL


ταινία που τιμήθηκε με ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ Α' Αντρικού ρόλου και Υποψηφιότητα για Σκηνοθεσία


alt


alt


alt


Ακολουθούν ακόμα τρεις (3) ταινίες στο κλείσιμο της δεκαετίας με πολύ μεγάλη επιτυχία:


Το 1974 επίσης μια ρομαντική comedy, το "THE FRONT PAGE" με τους:  JACK LEMMON,  WALTER MATTHAU, SUSAN SARANDON, ταινία υποψήφια για 3 χρυσές σφαίρες.


Το 1978 το ρομαντικό δράμα "FEDORA"  με τους:  WILLIAM HOLDEN,  MARTHE KELLER, HILDEGARD KNEFF με βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο.


και τέλος, όπως έχουμε προαναφέρει, η τελευταία του ταινία το 1981 "BUDDY BUDDY" για να κλείσει ένα τεράστιος κύκλος δημιουργίας 50 ολάκερων χρόνων


altalt


alt


alt


Η Τελευταία του αριστουργηματική δημιουργία 


alt


altΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


altΗ Πορεία του BILLY WILDER στα παγκόσμια φεστιβαλικά δρώμενα του Κινηματογράφου είναι σαρωτική και θριαμβευτική όχι μονάχα για τον ίδιο προσωπικά αλλά και τους Ηθοποιούς που συνεργάστηκαν στα έργα του.


Αρχίζοντας από αυτό να πούμε ότι Δεκατέσσερις (14) από τους ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ που σκηνοθέτησε ο ίδιος, προτάθηκαν για ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR

Πολλοί από αυτούς τα κατέκτησαν κιόλας δίνοντας ανάγλυφα το επίπεδο καταξίωσης των ταινιών του.


Για τον ίδιο προσωπικά έχουμε:


40 ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ και

55 Υποψηφιότητες επίσης


Στον Ιλιγγιώδη αυτό αριθμό των βραβεύσεών του φιγουράρουν:


 • 6 ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR, αριθμός πραγματικά σαρωτικός.....
 • 3 ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΗΠΑ
 • 2 ΒΡΑΒΕΙΑ BAFTA
 • 1 ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ
 • 1 ΒΡΑΒΕΙΟ DAVID DI DONATELLO
 • 2 ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
 • 1 ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
 • 1 ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Τι να προσθέσει κανείς σε αυτόν τον κατάλογο......κάθε σχόλιο είναι πραγματικά περιττό. 
Ο BILLY WILDER καταξιώθηκε, αγαπήθηκε και αναγνωρίστηκε στα πέρατα του παγκόσμιου Κινηματογράφου. 


alt

Επίσης, τιμής ένεκεν, για την προσφορά του τιμήθηκε το 1988 με το

IRVING G. THALBERG MEMORIAL AWARD

και το 1993 με το ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ των ΤΕΧΝΩΝ 


altΑυτός ήταν φίλες και φίλοι ο BILLY WILDER

Μια μεγάλη μορφή της Τέχνης που την υπηρέτησε ψυχή τε και σώματι σε όλη του τη ζωή.


Ένας κινηματογραφιστής που δεν δίστασε να διαπραγματευτεί εξαιρετικά αμφιλεγόμενα και απλησίαστα θέματα για την εποχή του, θέματα ταμπού, ιδιαίτερα, γεγονός που μεγάλωσε τα όρια του "αποδεκτού" στον Αμερικάνικο Κινηματογράφο και συντέλεσαν τόσο στην ανάπτυξή του αλλά όσο και στην αφύπνιση συνειδήσεων και κοινού.
altaltalt