Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HENRY SELICK: **NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS** (Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης)

Ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα......!

βαδίζει ο Χρόνος προς την "¶για Νύχτα", την Παραμονή Χριστουγέννων, την ...Christmas Eve, που λένε και στη Δύση.

Οι ανθρώπινες αγκαλίες διψάνε για ζεστασιά, οι καρδιές ριγούν, τα όνειρα φουντώνουν, τα στολίδια στα δέντρα αλλά κύρια στις καρδιές μας λάμπουν, κόσμοι παράξενοι, εικονικοί και πραγματικοί αναδεύονται μέσα μας σε ένα χορό Αναμνήσεων και συναισθημάτων...

Χριστούγεννα φίλες και φίλοι.........

και το CINEFIL δεν μπορεί να μείνει "έξω" από αυτή την συναισθηματική και βιωματική πανδαισία που συμβαίνει μέσα και τριγύρω μας....

alt

Πάμε λοιπόν μικροί και μεγάλοι.........άντρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια.......

χαμηλώστε τα φώτα, ανάψτε τα κεράκια ολόγυρά σας, ανοίξτε τις αγκαλιές σας ολόγυρα, σφίξτε στις παλάμες σας μικρά και μεγάλα χεράκια και ......φύγαμεεεεεε στο Χριστουγεννιάτικο Κινηματογραφικό μας ΑΦΙΕΡΩΜΑ:

alt

Τι έχουμε σήμερα ;;; χμμμμμμ........έχουμε Μουσική, μουσική υπέροχη, λυρική, συμφωνική, μουσική ψυχής και συναισθημάτων, έχουμε χρώματα, έχουμε animation, σχέδια, έχουμε χορό, έχουμε δύο κόσμους.....! ναι.....! δύο κόσμους εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, που όμως συγκλίνουν στην ίδια αγωνία, στην ίδια πηγή έμπνευσης....!

Δύο κόσμους: αυτόν του σκοταδιού, των παραδοσιακών Halloween, του εικονικού "τρόμου", των αστείων του "φόβου", του κόσμου του "παράταιρου"και του "μακάβριου" απ' τη μιά και του κόσμου των παιχνιδιών, των στολιδιών, των Χριστουγέννων, του ¶η-Βασίλη....

Από που έρχονται οι ....γιορτές ;;;; ποια συναισθήματα συγκλίνουν μέσα τους, το παράταιρο, το τρομακτικό, τα halloween του τρόμου μπορεί να γίνουν γεμάτα στολίδια ; μπορούν άραγε να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα ;;

Υπάρχει "κάτι" που θα τους δώσει έμπνευση στη μοναξιά τους ; υπάρχει κάτι που θα ζεστάνει την καρδιά τους ; και το κυριότερο ; υπάρχει αυτό το "κάτι" που θα τα κάνει, όλα τούτα τα παράταιρα πλασματάκια του "τρόμου" αποδεκτά ;

Όλα τούτα θα "ΚΡΙΘΟΥΝ" μια ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ.....!!!!

Ένας ...."ΕΦΙΑΛΤΗΣ" ακριβώς πριν τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.....

Φίλες και Φίλοι...........

εξαιρετικά αφιερωμένη σε όλους σας μια από τις 10 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ για τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ από καταβολής Κινηματογράφου...


"NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS"


"ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ"


alt

Όταν στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ Συναντιούνται δημιουργικά οι:

Ο Μεγαλύτερος Καρτουνίστας Κινηματογραφικός δημιουργός, ο TIM BURTON, ένας ανυπέρβλητος Μουσικός, ο DANY ELFMANN, ένας εξαίρετος εμπνευσμένος Σκηνοθέτης, ο HENRY SELICK, μια γλυκύτατη Παραγωγός όπως η DENISE DE NOVI, ε........τότε δεν μπορεί παρά να δημιουργηθεί από τα βάθρα του ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ANIMATION που δεν είναι άλλο από το έργο που συγκίνησε και συγκινεί εκατομμύρια θεατές, και που έχει αφήσει το δικό του ανεξίτηλο στίγμα στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

alt

Πως γίνεται αλήθεια να "παντρευτούν" και να σμίξουν δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι μέσα στο "δάσος" της ζωής ;;;

Ο Κόσμος των "σκιών" και των "τερατόμορφων νεκρών πλασμάτων" με τον κόσμο των Χριστουγεννιάτικων πλασμάτων και του ¶η-Βασίλη.....

Κι όμως..........πάμε να το δούμε.......

Πρεμιέρα:  25 ΝΟΕΜΒΡΗ 1994


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ


Συγγραφή-Σενάριο: ΤΙΜ ΒURTON & MALCOLM MCDOWELL

SCREENPLAY: CAROLINE THOMPSON

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  HENRY SELICK

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  TIM BURTON, DENISE DI NOVI, DANY ELFMAN, CATHELINE GAVIN

ΜΟΥΣΙΚΗ: DANY ELFMAN

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: PETE KOZACHIK

SPECIAL EFFECTS: MYLES MURPHY, LORETTA WEEKS

Για την παραγωγή δούλεψε και εργάστηκε μια τεράστια ομάδα ANIMATEURS

alt

ΕΠΑΙΞΑΝ οι:

CHRIS SARANDON στη φωνή του JACK SKELLINGTON

CATHERINE O' HARA στη φωνή της SALLY SOCK

WILLIAM HICKEY στη φωνή του DR. FRINKLESTEIN

GLENN SHADIX στη φωνή του ΔΗΜΑΡΧΟΥ

PAUL REUBENS στη φωνή του LOCK

KEN PAGE στη φωνή του OOGIE BOOGIE

DANY ELFMAN στο τραγούδι

GREG PROOPS στη φωνή του ΑΡΛΕΚΙΝΟΥ

EDWARD IVORY στη φωνή του ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ

alt

Ο "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ" είναι η ιστορία ενός ανθρώπου, εν προκειμένω, ευάλωτου, άσχημου, καταδικασμένου στον κόσμο του τρόμου και του σκοταδιού, που αγωνίζεται να υπερβεί τα όρια της μοναξιάς, που γυρεύει την πραγματική του θέση μέσα στη ζωή.

Είναι ο αγώνας και η υπαρξιακή αγωνία της ανθρώπινης οντότητας να αναζητήσει την ΕΥΤΥΧΙΑ σε ένα κόσμο ΣΚΛΗΡΟ, ΓΚΡΙΖΟ,τον οποίο εύστοχα αναπαριστά ο κόσμος των HALLOWEEN,.

Το μέσο του ταξιδιού προς την αυτογνωσία ; μα να είναι κανείς ο ΕΑΥΤΟΣ του....! απλά, ήρεμα, γαλήνια, χωρίς συμβιασμούς.

Τι λέτε ;;; πως το βλέπετε για ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ;;

alt

ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Η Ταινία γυρίστηκε από τον δεξιοτέχνη HENRY SELICK σε ένα πρωτοποριακό ANIMATION που βασίζεται στην τεχνική STOP MOTION. Δηλαδή είναι κάτι σαν πραγματικό κουκλοθέατρο, με τους χαρακτήρες να είναι σχεδιασμένοι και στην πραγματική τους διάσταση. Δεν μιλάμε για χάρτινους χαρακτήρες σχεδίων αλλά για πραγματικά "αγαλματάκια", που κινούνται σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ με φόντο, ντεκόρ και φωτισμό, κάτι πραγματικά υπέροχο βγάζοντας και την τελευταία λεπτομέρεια πάνω στην Οθόνη.

ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Οι χαρακτήρες του κόσμου των HALLOWEEN είναι μεν "τρομακτικοί" αλλά μέσα ακριβώς στο δικό τους παράταιρο και σκιερό αναδύουν μια μοναδική γοητεία, γλυκύτητα και αγάπη.

Ο Ανάπηρος τρελο-επιστήμονας DR. FRINKLESTEIN (Καρικατούρα του FRANKESTEIN) είναι ο ...δημιουργός των χαρακτήρων, που από το ...ανοιχτό του κρανίο αναδύονται και ξεπηδούν ιδέες και ...μορφές.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ στο έργο ο JACK SKELLINGTON, μια απίθανη, λεπτή παράξενη φιγούρα, ο Βασιλιάς των Κολοκυθών, ο ρομαντικός και ευαίσθητος JACK που το κοκκαλιάρικο και σκελετωμένο κορμί του προσομοιάζει άνετα στο στυλ και στη χάρη του FRED ASTAIRE.

Μοναχικός, ρομαντικός, κάποια στιγμή, βαριέται απελπιστικά και πνίγεται στη μοναξιά του κόσμου του αναζητώντας μια άλλη διέξοδο στο δάσος του χωριού του.

Μια διέξοδο που του δίνει ο "ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" στον οποίο περνά μέσα από έναν Κορμό δέντρου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μας έβαλε στο δικό του κόσμο.

SALLY είναι το .....έτερον ήμισυ....! η Γυναικεία παρουσία στο δίδυμο της φύσης "αρσενικό-θηλυκό".


Η SALLY λοιπόν, παίρνει "ζωή" και ύπαρξη με τη γλυκύτατη φωνή της MARY O'HARA, (μην εκπλήσσεστε....! έπαιζε τη Μητέρα του παιδιού θαύματος στην θρυλική ταινία "ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"....)

Ερωτεύεται, ζει στην αγωνία και στη σκιά ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, που δεν τολμά να εκφράσει, να διεκδικήσει, που ποτίζεται στη πίκρα του ανεκπλήρωτου και του "μακάρι να συμβεί" και που στο τέλος φτάνει στην κορύφωση με το σμίξιμο με τον αγαπημένο της....

alt

Αντιλαμβάνομαι ότι για τον συγγραφέα, παραγωγό, δημιουργό TIM BURTON δεν χρειάζεστε ....συστάσεις.....!

ΜΟΡΦΗ Μοναδική στον Κινηματογράφο του "παράταιρου", του gothic, του συναισθηματισμού με έναν νατουραλιστικό και μοναδικό τρόπο έκφρασης, στην κυριολεξία δάσκαλο του cartoon.

"ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ", "SLEEPY HOLLOW", "BATMAN", "ΝΕΚΡΗ ΝΥΦΗ", "SWEENY TODD"....πόσα ακόμα θέλετε να μνημονεύσουμε, το έχουμε ήδη κάνει σε ξέχωρο αφιέρωμα.

alt


alt


alt

TIM BURTON με τις εξαίσιες κούκλες του φιλμ.... 


ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ


Ένα από τα μεγαλύτερα "επιτεύγματα" της ταινίας είναι η καθιέρωση και η αναγνωρισιμότητά της μέσα από την υπέροχη Μουσική του μεγάλου DANY ELFMAN, που εδώ όχι μόνο περιορίζεται στα εξέχοντα μουσικά και συνθετικά του καθήκοντα αλλά τραγουδάει σημαντικά κομμάτια και στιγμές του έργου αναδεικνύοντας μια ακόμα μεγάλη πτυχή του ταλέντου του.

Όλη η ΜΟΥΣΙΚΗ του "NIGHTMARE BEFORE CHTISTMAS" γίνεται ένα ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ BEST SELLER.

Συγκεκριμένα τραγούδια από αυτό όπως το τρυφερό και μοναδικό "SALLY'S SONG" αλλά και το"JACK'S LAMENT" θεωρούνται κορυφαία στο συγκεκριμένο είδος του gothic παραμυθιού.

Τα τραγούδια και η μουσική της ταινίας όπως και τα χορευτικά της, γίνονται  τραγούδια που τραγοδιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και μεγάλους rock καλλιτέχνες όπως είναι η AMY LEE από τους EVANENCES.

Οι στίχοι των τραγουδιών απλά ανθρώπινοι, γεμάτοι συναισθήματα που εναλάσσονται στο απόγειο και στο βύθισμα κάθε έκφρασης.

alt

Μια "βολτα" στο story της Ταινίας......


Ο Βασιλιάς της Κολοκύθας, στον κόσμου του HALLOWEENTOWN, του τρόμου και του φόβου, αναζητά ένα διαφορετικό όνειρο, έναν καλύτερο κόσμο για να εκφράσει τον ίδιο και το χωριό του....

Ζώντας τον Κόσμο του CHRISTMASTOWN, ονειρικά ο JACK αντιλαμβάνεται το φως και τη διαφορετικότητά του και το μεγάλο του στοίχημα είναι να φτιάξουν και οι ίδιοι τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

Και όχι μόνο αυτό αλλά ο ίδιος ο JACK θέλει να δώσει χαρά, θέλει να γίνει ο ίδιος "ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ"που θα κινήσει στον ουρανό για να μοιράσει δώρα και χαρά στα παιδιά....

alt

Όμως τα παιχνίδια και τα δώρα που ξέρουν να φτιάχνουν εκεί στην HALLOWEENTOWN είναιγεμάτα τρόμο και φόβο και παρά τις καλές τους προθέσεις μονάχα ανάλογα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν.

Ο Μεγάλος μύθος εδώ του FRANKESTEIN ζωντανεύει ξανά και τα ΜΕΓΙΣΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ της ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ζωντανεύουν μπροστά μας.

Το "ΑΣΧΗΜΟ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟ.......Δυστυχώς είναι πάντα "παντρεμένο" στην φιλοσοφική αισθητική των ανθρώπων με το "ΚΑΚΟ".

Έτσι ο δύσμοιρος JACK το μόνο που προκαλεί στον απλό κόσμο και στα παιδιά του CHRISTMASTOWN είναι ένας ανείπωτος ΤΡΟΜΟΣ, ΦΟΒΟΣ, ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ......!

Το αποτέλεσμα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ για τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στα οποία καλείται να δώσει τη λύτρωση ο ίδιος ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ αφού βέβαια λευτερώνεται από τον JACK και τη SALLY...


Το φινάλε της ταινίας το χρωστά στο κοινό του αλλά και στην κοινή, περί δικαίου αίσθηση, οφείλει να είναι ΛΥΤΡΩΤΙΚΟ και ΚΑΘΑΡΤΙΚΟ.

Ο JACK επιστρέφει στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟ, εκεί........στα τρομερά και φρικιαστικά HALLOWEEN, όπου ξαναβρίσκει τη δύναμη και την έμπνευση να σχεδιάσει ήδη την επόμενη "δική τους" γιορτή, του δικού τους κόσμου, που όμως ο ΑΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ, αλλά πετώντας με το έλκυθρό του αφήνει τη δική του ΕΥΧΗ σε ένα κόσμο που τελικά ΑΞΙΖΕΙ....

Ο JACK βρίσκει και συναντά τη μορφή που ΠΑΝΤΑ τον ΑΓΑΠΟΥΣΕ......

Η SALLY είναι εκεί........στο ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟ αλλά ΛΑΜΠΕΡΟ ΦΩΣ του ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ, δική του, ερωτευμένη, ψυχούλα γλυκιά με την "αποκρουστικότητά" της να ξεχειλίζει από έρωτα κάτι που με μοναδικό τρόπο οι συντελεστές της ταινίας δίνουν.

alt


alt


ΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ-ΤΟ ΝΤΕΚΟΡ

Η Ταινία με τους δημιουργούς της σε καλλιτεχνική έξαψη, δίνουν απαράμιλλης αισθητικής χρώμα και ντεκόρ.

Στον κόσμο του HALLOWEEN και γενικά στην ταινία κυριαρχεί το σκούρο χρώμα με την αρμονική συνύπαρξη γαλάζιου-μαύρου.

Οι λεπτομέρειες απίστευτες, κάθε χαρακτήρας και "μορφή" που εμφανίζεται στην ταινία έχει τη δική του οντότητα και είναι φτιαγμένος με τρομερό μεράκι και έμπνευση. Ο TIM BURTON σε όλο του το δημιουργικό κρεσέντο δίνει τον καλύτερο "ειδικό" εαυτό του.


alt


alt

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η Ταινία έχει Πέντε (5) διεθνή Κινηματογραφικά βραβεία και Έξι (6) ακόμα υποψηφιότητες.

Υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ Καλύτερης μουσικής, OSCAR Καλύτερων οπτικών effects,

Καλύτερη ταινίας Φαντασίας για το 1994 από την Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA

Δύο βραβεία ANNIE καλύτερης σκηνοθεσίας, Βραβείο καλύτερης παιδικής ταινίας ΗΠΑ


alt


Έτσι λοιπόν μέσα σε όλο αυτόν τον ...παραλογισμό αλλά και την αντιφατική συνύπαρξη δύο κόσμων που τόσα παράταιρα προβλήματα δημιουργεί ο ένας στον άλλον, κάπου εκεί ανάμεσα, δεν μπορεί να απουσιάζει ο ΕΡΩΤΑΣ.....

Η Τρυφερή, άδολη, μοναδική ΑΓΑΠΗ, όπως αυτή ζεί στην καρδιά της γλυκύτατης SALLY που πάντα είναι η σιωπηρή, διακριτική σκιά του αγαπημένου της, του JACK....

Ενός αγαπημένου, που μοιράζεται στωικά μαζί του, υποφέροντας, αγωνίες, τρόμο, φόβο, αποτυχία την ΑΓΑΠΗ της για αυτόν...

Μια ΑΓΑΠΗ που πλημμυρίζει ομορφιά και λυρισμό δοσμένα στο

ΘΡΥΛΙΚΟ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΣΑΛΛΥ

"Νιώθω κάτι στον αέρα......σαν να πλησιάζει τραγωδία

αν και θέλω να είμαι στο πλαί του

δεν μπορώ να διώξω μακριά το προαίσθημα που έχω.

Το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμα.

Μήπως θα προσέξει καν τα αισθήματά μου για αυτόν ;

θα δει τι σημαίνει για μένα ;

Νομίζω ότι δεν πρόκειται....!

Τι θα απογίνει ο αγαπημένος μου φίλος ;

που θα μας οδηγήσουν οι πράξεις του ;

αν και θάθελα να συμμετέχω στον ενθουσιασμό του πλήθους,

όσο κι αν προσπαθώ δεν διαρκεί

θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε μαζί ;

Όχι δεν το νομίζω....! ποτέ δεν θα συμβεί.....!

γιατί δεν είμαι αυτή που θέλει.....

***********************


Ναι.....Σάλλυ.......έτσι λες, έτσι στενοχωριέσαι.....!

έτσι δακρύζεις......όμως......όμως δες......! δες το φινάλε κορίτσι μου, δες το....! εκεί ψηλά.....! κάτω από το λαμπερό φως του φεγγαριού,

μια ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ με εκείνον κοντά σου.......να ψιθυρίζετε:


"Αγαπημένη μου Φίλη αν δεν έχεις αντίρρηση...

θέλω να καθήσω δίπλα σου, μαζί σου....

να ατενίζουμε τα αστέρια.....!

και να καθόμαστε μαζί.....

τώρα και για πάντα.....!

γιατί.....είναι απλούστατο, το βλέπει καθένας

Γεννηθήκαμε για νάμαστε μαζί......!


....and sit together now and forever

for it is plain as anyone can see

we' re simply meant to be.....


alt

Ας ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ λοιπόν..........

τη γλυκιά SALLY στο μελαγχολικό της τραγούδι


Το επίσης θρυλικό 

JACK'S LAMENTΤο γλυκό τραγούδι πλέον του JACK & SALLY'STον έκπληκτο JACK να τραγουδάει με τη φωνή του υπέροχου DANY ELFMAN το θρυλικό

"WHAT'S THIS"Και εδώ το χαρακτηριστικό μουσικό υπέροχο κλείσιμο της ταινίας....
Αφεθήκαμε λοιπόν στη μαγεία, την αντιφατικότητα και την έκφραση του

"ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ"

Αφεθήκαμε σε δύο διαφορετικούς κόσμους, στην προσπάθεια των "ριγμένων", των "άσχημων", των "τρομακτικών" να έχουν το δικαίωμα των ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ κάτι σαν τους απόκληρους της ζωής.....

Είδαμε την "αποτυχία" της αποδοχής τους από τον κόσμο των ισορροπιών........είδαμε όμως συνάμα και τη δύναμη των συναισθημάτων τους, και πάνω απ όλα μια ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ τον ΘΡΙΑΜΒΟ, τι άλλο

της ....ΑΓΑΠΗΣ.....


Αγαπημένες Φίλες και Φίλοι μου......
το CINEFIL σας εύχεται με την μοναδική αυτή ταινία


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑΑΣΤΕΡΙΑ του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Μέρος 4ο)

Φίλες και Φίλοι
σήμερα θα συναντήσουμε πάλι το θέμα μας με τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, συνεχίζοντας το μεγάλο μας αφιέρωμα στον κύκλο αυτό νέων και παλιότερων Ηθοποιών που "κρατάνε" ακόμα ζωντανό τον Κινηματογράφο μας στις όποιες φυσικά δημιουργίες του.

Πάμε λοιπόν σήμερα στο 4ο μέρος του σχετικού μας αφιερώματος με κυρίως πλέον ΝΕΟΥΣ σχετικά ηθοποιούς που έχουν τη δική τους παρουσία και έργο στις Μεγάλες Οθόνες.

ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ

alt


Ο ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ είναι ένας ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, που τα τελευταία χρόνια δουλεύει και προσφέρει στον Ελληνικό Κινηματογράφο μέσα από την πληθωρική και πολύ αξιόλογη παρουσία του.

Γεννημένος στις 6 Οκτώβρη 1974 στη ΛΑΡΙΣΑ τον τράβηξε αμέσως στα νεαρά του χρόνια ο χώρος του θεάτρου και του Κινηματογράφου.

alt


ΣΠΟΥΔΑΣΕ Υποκριτική στο θεατρικό εργαστήρι "ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ", στην ΑΝΩΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΑΛΕΞΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ "ΙΑΣΜΟΣ" και επίσης στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΑΓΩΝ.

Έχει κάνει επίσης ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ καθώς και σπουδές ΚΙΘΑΡΑΣ στο ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Είναι ακόμα τελειόφοιτος του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.

Με το χώρο της Τέχνης αποφάσισε να ασχοληθεί στα 22 του χρόνια, στο τέλος των σπουδών του στο Πολυτεχνείο και έκτοτε ο χώρος τον κέρδισε οριστικά.

alt


alt


Η Καριέρα του ξεκινάει το 1997 όπου με την Ομάδα χορού "ΑΙΡΕΣΙΣ" συμμετέχει στην θεατρική παράσταση "ΚΑΡΜΕΝ" καθώς και στην "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" του Γ. ΜΠΑΓΟΥΡΔΗ.

Οι εμφανίσεις του αγγίζου όλο το χώρο της Υποκριτικής: ΘΕΑΤΡΟ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, από την οποία όπως είναι φυσικό καταξιώνεται και στο ευρύτερο κοινό.

Το 2003 στο ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ παίζει στην παράσταση του ΣΤΑΜΑΤΗ ΦΑΣΟΥΛΗ "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΕΥΓΕΙ" και συνεργάζεται και με το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ, με την εξαίρετη αρρενωπή και γλυκύτατη έκφραση ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ σε 8 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

 

 • 1999 "ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ" του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΗ είναι η πρώτη του ταινία
alt

 

 • 2002 "ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΩ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΥΣ ΣΟΥ" Αστυνομική ταινία τουΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ 
alt


alt


 

 • 2002  "Η ΦΟΥΣΚΑ"  του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ με τη ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ και ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
alt


alt


 

 • 2002  "ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ"  Εξαίρετη Ερωτική ταινία της ΛΑΓΙΑΣ ΓΟΥΡΓΙΟΥ με την ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
alt


alt


 

 • 2003  "ΟΞΥΓΟΝΟ" του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ σε σενάριο ΜΙΧΑΛΗ ΡΕΠΠΑ 
alt

 

 • 2005  "ΛΙΟΥΜΠΗ" της ΛΑΓΙΑΣ ΓΙΟΥΡΓΟΥ ξανά
 • 2009 "ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ" ευχάριστη comedy του DONALD PETRIE
 • 2012 "ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ" του NICK AGIASHVILI

alt


alt


altΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ


alt


Η Πανέμορφη γλυκύτατη ΗΘΟΠΟΙΟΣ μας, έχει δώσει και εκείνη με τη σειρά της το στίγμα της στον σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο.

Γεννημένη στις 1 Οκτώβρη 1974 στην ΑΘΗΝΑ, σπόυδασε ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ στο Αμερικάνικο Κολλέγιο. Δούλεψε σαν αεροσυνοδός για λίγο και στη συνέχεια σπούδασε στην ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ "ΙΑΣΜΟΣ" του ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.


alt


alt


Έχει πλούσια συμμετοχή στο ΘΕΑΤΡΟ με 13 παραστάσεις, εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή στην Τηλεόραση όπως είναι φυσικό σε πάρα πολλές σειρές από το 1999 έως και σήμερα

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Έχει συμμετοχή σε 10 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ. Με πρώτη της συμμετοχή το 2000 στην "ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΕΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

alt


alt


Ακολουθούν οι ταινίες της:

2001 "ΑΙΩΝΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ" του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ με τον ΑΙΜΙΛΙΟ ΧΕΙΛΑΚΗ

2002 "Η ΦΟΥΣΚΑ" του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ με τον ΑΛΕΞΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ

2003 "Η ΛΙΖΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ" του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ

alt


Ακολουθούν τα:

2005 "Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ" του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΥ όπου παίζει με τον ίδιο και τη ΦΑΙΗ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

2006 "ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΑΚΟΜΑ" του ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ με τους ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΟΠΟΥΛΟ, ΦΑΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ

2006 "ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ" του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ με τους ΣΠΥΡΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, ΜΑΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΟΥ

2009 "ΠΕΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ" του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗ με τους ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΦΑΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ

alt


alt


alt


alt


Και η φιλμογραφία της κλείνει με τα:

2010 "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑ"  του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΡΑΒΑ

2012 "ΑΝ" του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗ

alt


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


alt


Ένας εξαίρετος και σημαντικός ΗΘΟΠΟΙΟΣ της νεώτερης γενιάς του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, με πολύ σημαντικές και ποιοτικές παρουσίες.

Γεννήθηκε στην ΑΘΗΝΑ και το 1983 αποφοίτησε από τη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ με άριστα.

Οι ΣΠΟΥΔΕΣ του περιλαμβάνουν ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΦΙΑΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ στο ΕΘΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ και ΜΑΘΗΜΑΤΑ JAZZ ΧΟΡΟΤ με την CATE HOLDEN.

Έχει σεμινάρια ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ με τον J. WALTER, Καθηγητή στο ACTOR'S STUDIO και τέλος ο ίδιος, από το 1996, ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΞΗ στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ "ΙΑΣΜΟΣ" του ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟΥ, στις "ΡΟΕΣ", στη ΣΧΟΛΗ ΤΡΑΓΚΑ και στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΑΓΩΝ.

alt


Μιλάμε δηλαδή για έναν ΗΘΟΠΟΙΟ με ΤΕΡΑΣΤΙΑ για τα χρόνια του ΥΠΟΔΟΜΗ και ΠΟΙΟΤΗΤΑ. 

Οι ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ του και μόνο εμφανίσεις είναι πάρα πολλές, και εκεί έχει ρίξει το μεγάλο του βάρος.

Έχει ερμηνεύσει και ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ και επίσης όλο το φάσμα του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

alt


Επίσης είναι ευρύτερα γνωστός και στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ με την συμμετοχή του σε 6 τηλεοπτικές σειρές.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Συμμετοχή του στον Κινηματογράφο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλούσια.

Έχει συμμετάσχει σε 4 ταινίες

1986 "ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ" του ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

1994 "ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ" Υπέροχη ταινία της ΛΟΥΚΙΑΣ ΡΙΚΑΚΗ με τη ΘΕΜΗ ΜΠΑΖΑΚΑ και ΓΙΩΡΓΟ ΧΩΡΑΦΑ

1999 "ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ" της ΛΟΥΚΙΑΣ ΡΙΚΑΚΗ με την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΠΗΡΙΔΟΥ

2003 "ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΣ ΑΝΑΒΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ" της ΙΣΑΒΕΛΛΑΣ ΜΑΥΡΑΚΗ με τις ΘΑΛΕΙΑ ΜΑΤΙΚΑ και ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ

alt


alt


alt


alt


alt


ΒΙΚΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

alt


Μια γλυκύτατη και πανέμορφη αλλά συνάμα και εξαιρετική νεαρή ΗΘΟΠΟΙΟΣ που έχει ξεκινήσει και εκείνη με τη σειρά της τα πρώτα της βήματα στον σύγχρονο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Γεννήθηκε στις 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1982 και έγινε γνωστή, που αλλού, στην τηλεόραση με την τηλεοπτική σειρά "ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΜΟΝΟ" του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗ αναδεικνύοντας το ταλέντο της.

Έχει πάρα πολλές και σημαντικές παρουσίες στην Τηλεόραση, σε ποιοτικές δουλείες "1ΟΗ ΕΝΤΟΛΗ", "ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ"

altalt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Φιλμογραφία της σημαδεύει 4 Κινηματογραφικές ταινίες.

2006 "ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ" του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

2008 "ΜΙΚΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ" Αστυνομική ταινία του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

2001 Η Μεγάλη της επιτυχία με την εξαίρετη ταινία του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗ "ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ" πλάι στους ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΖΟ, ΑΝΤΙΝΟΟ ΑΛΜΠΑΝΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ. Ταινία που ανέδειξε και την καλύτερη μέχρι τώρα συμμετοχή της.

2014 "ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ" του ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt
ΑΛΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ

alt


Εδώ, ένας από τους πλέον ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ "ΩΡΙΜΟΥΣ" ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ μας του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου με πολύ μεγάλη και σημαντική διαδρομή.

alt


Τα προσωπικά του βιογραφικά στοιχεία δεν είναι ....ευρέως γνωστά στο πλατύ κοινό αλλά ο εξαίρετος Ηθοποιός μας από τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είναι καλύτερο που έχει μιλήσει και προσφέρει μέσα από τη σκηνική του παρουσία.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Πολύ μεγάλη φιλμογραφία με συνολικά 22 Κινηματογραφικές ταινίες, ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός, από το 1978 στην ταινία του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ "1922" και κλείνει, μέχρι σήμερα,  το 2013 στην ταινία του ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΙΑΝΟΥ "ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ".

Ιδιαίτερα ΜΕΓΑΛΕΣ οι εμφανίσεις του στις ταινίες:

2010 "ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ" του ΝΙΚΟΥ ΤΖΗΜΑ

2004 "ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

1999 "ΘΗΛΥΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ

1993 "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ" του ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΕΡΒΟΥ

1987 "ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ" του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ

1987 "120 ΝΤΕΣΙΜΠΕΛΛ" του ΝΙΚΟΥ ΒΑΦΕΑ

1983 "ΓΛΥΚΕΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ" του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

1979 "ΤΑ ΚΟΥΡΕΛΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΑΚΟΜΑ" του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

1978 "ΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ" του ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ


alt


alt


alt


alt


alt


alt


Βλέπουμε δηλαδή ότι ο ΑΛΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ έχει σημαδέψει στην κυριολεξία με το πέρασμά του, όλη τη διαδρομή του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου, από το τέλος του 1970 μέχρι σήμερα, προσφορά ασύγκριτης σημαντικότητας για τα καλλιτεχνικά μας δρώμενα.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ


alt


Μία ακόμα μεστή, ποιοτική και γλυκύτατη παρουσία στο χώρο του Κινηματογράφου μας.

Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΛΑΝΤΗ, γεννήθηκε στις 28 ΜΑΡΤΗ 1973 στην ΑΘΗΝΑ. 

Σπούδασε Υποκριτική στην ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ και ήρθε σε κόντρα επιλογής με την οικογένειά της για να επιλέξει το δρόμο της τέχνης.


alt


Η Καριέρα της ξεκίνησε στο ΘΕΑΤΡΟ και συγκεκριμένα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ στο οποίο και έλαβε μέρος με πολλές σημαντικές θεατρικές παραστάσεις.

Έγινε ευρέως γνωστή στην Τηλεόραση με τη συμμετοχή της σε πολλές αξιόλογες σειρές


alt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Έχει συμμετοχή στον Κινηματογράφο σε 5 ταινίες

2005 "ΜΕΤΑΞΥ ΦΙΛΩΝ" του ΝΙΚΟΥ ΖΑΠΑΤΙΝΑ

2006 "ΣΤΑ ΟΡΙΑ" του ΣΑΒΒΑ ΚΑΡΥΔΑ με τον ΤΑΣΟ ΝΟΥΣΣΙΑ και ΓΙΩΡΓΟ ΚΕΝΤΡΟ

2006 "ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΑΚΟΜΑ" του ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ με τον ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟ

2010 "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ" του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΡΑΒΒΑ

2010 "180 ΜΟΙΡΕΣ" του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


alt


alt


altaltaltalt


alt


alt


GEORGE CLOONEY: Λάμψη, Γοητεία και Τέχνη

alt


Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι

σήμερα στο CINEFIL, στα πλαίσια του συνήθους αφιερώματός μας στον Ηθοποιό του Μήνα, θα σταθούμε σε έναν ΜΕΓΑΛΟ ΗΘΟΠΟΙΟ, σε μια σημαντική Μορφή του σύγχρονου Κινηματογράφου, γεμάτη ΤΕΧΝΗ, ΓΟΗΤΕΙΑ αλλά και μια έντονη ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.

Θα κάνουμε μια παρουσίαση σε έναν Ηθοποιό που το πέρασμά του, με την επιτρεπόμενη ...λογοτεχνική άδεια της υπερβολής, αφήνει ...ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΟΥΣ ΓΟΗΤΕΙΑΣ και ΑΙΣΘΗΣΙΑΣΜΟΥ στον ....Γυναικείο Πληθυσμό.....

Πάμε λοιπόν άμεσα στον εξαίρετο:


GEORGE CLOONEY


alt


O GEORGE TIMOTHY CLOONEY γεννήθηκε στις 6 ΜΑΗ 1961 στο LEXINGTON, KENTUCKY, USA

Οι γονείς του, η NINA BRUCE, Μητέρα του, πρώην λαμπερή παρουσία στο χώρο της ομορφιάς και ο NICK CLOONEY, πρώην άνθρωπος της τηλεόρασης, παρουσιαστής και διοργανωτής σε game show.

O Νεαρός CLOONEY πέρασε τα περισσότερα χρόνια της νιότης του στο OHIO & KENTUCKY και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο AUGUSTA HIGH SCHOOL.

¶νθρωπος ενεργός της άθλησης ο ίδιος, στο basket & baseball έπαιξε στους CINCINATTI REDS αλλά δεν προχώρησε σε επαγγελματική καρριέρα.

Η Ξαδέλφη του τον πήρε σε ένα μικρό ρόλο σε ένα φιλμ και έτσι ο CLOONEY ξεκίνησε να φλερτάρει με την Υποκριτική.

alt


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ


Στην περίοδο 1984-85, ξεκινούν οι πρώτες του εμφανίσεις στην ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ "E/R".

Η Πληθωρική του παρουσία, και το εξαίρετο υποκριτικό του ταλέντο, κέντρισαν αμέσως την προσοχή και έτσι ξεκίνησε την συνεχόμενη τηλεοπτική του εμφάνιση. 

Η Πρώτη του μικρή Κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1987, σε ένα το πολύ μέτριο θρίλλερ τρόμου του ANDRE SZOTS  "GRIZZLY II".

Η Κύρια τότε δουλειά του ήταν στη σειρά "E/R" Παρ' όλα αυτά ξεκίνησε τις πρώτες σημαντικές του Κινηματογραφικές εμφανίσεις:

Το 1996 έρχεται η ΠΡΩΤΗ του ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ στην οποία και πρωταγωνιστεί. Είναι το Αστυνομικό φιλμ δράσης του ROBERT RODRIGUEZ  "ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ ΩΣ ΤΗΝ ΑΥΓΗ" 

Πρωταγωνιστεί μαζί με τους QUENTIN TARANTINO (Τον διάσημο Σκηνοθέτη....), HARVEY KEITEL, JULIETTE LEWIS, SALMA HAYEK

alt


alt


Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, μια ακόμα σπουδαία ταινία, η Ρομαντική Αισθηματική COMEDY του MICHAEL HOFFFMAN  

"ONE FINE DAY"

με την μεγάλη MICHELLE PFEIFFER

alt


alt


altalt

 


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Από εκεί πλέον ο GEORGE CLOONEY αρχίζει να ξεχωρίζει και οι ταινίες και οι εμφανίσεις του είναι εντυπωσιακές όπως εξ ίσου και σημαντικές.

Μια σειρά ταινιών αναδεικνύουν την Υποκριτική και την Προσωπικότητά του.

Το 1992 πρωταγωνιστεί σε ένα μέτριο φιλμ του JOEL SCHUMACHER  "BATMAN & ROBIN" με τους UMA THERMAN, ARNOLD SCHWATGENEGGER, CHRIS O'DONNEL


Αλλά η μέτρια αυτή παρένθεση δίνει τη θέση της σε ΘΡΙΑΜΒΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ σε τρεις κατά σειρά Μεγάλες ταινίες:

 • 1998 "OUT OF SIGHT" Το ρομαντικό αστυνομικό συναισθηματικό δράμα του STEVEN SODERBERGH με τους JENNIFER LOPEZ, VING RHAMES.
 • 1998 Το συγκλονιστικό ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΡΑΜΑ του TERENCE MALLICK  "ΛΕΠΤΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" στο πλάι πολλών ηθοποιών όπως οι NICK NOLTE, JIM CAVIEZEL, SEAN PINN, BEN CHAPLIN, JOHN CUSACK.
 • 1999 Η COMEDY περιπέτειας και δράσης του DAVID RUSSELL "ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΗΡΩΕΣ" με τους MARK WAHLBERG, ICE CUBE.

alt

alt

alt

alt

alt

Η αρχή της νέας χιλιετίας, του 2000, τον βρίσκει πλέον να συνεχίζει τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις σε μια σειρά από ταινίες, με πιο σπουδαίες τις:

 • 2000  "Ω ΑΔΕΛΦΕ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ" Την εξαίρετη αστυνομική comedy των ΑΔΕΛΦΩΝ COEN με τους JOHN TURTURRO, TIM BLAKE NELSON
 • 2000 "Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ", τη δραματική περιπέτεια του WOLFANG PETERSEN με τους MARK WAHLBERG, DIANE LANE
 • 2001  "Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΤΕΚΑ"  το εγκληματικό αστυνομικό θρίλλερ του STEVEN SODERBERGH με τους BRAD PITT, JULIA ROBERTS. Μια ταινία με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ που οδήγησε τους δημιουργούς της να την συνεχίσουν με τις ταινίες:
 • 2004  "Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ" 
 • 2007 "Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑΤΡΙΩΝ"  με τους ίδιους ερμηνευτές εκτός από την JULIA ROBERTS που δεν ήταν στην τελευταια ταινία στην οποία προστέθηκε ο MATT DAMON
alt

alt


alt
 

alt


alt
altalt

alt
alt


alt


Το 2002 ο GEORGE CLOONEY κάνει το ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ του σαν ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Σκηνοθετεί την ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ με στοιχεία κωμωδίας του τηλεοπτικού παραγωγού CUCK BARRIS στην ταινία:

"ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ"


alt


Αυτή είναι η ΑΡΧΗ στην εταιρεία:  SECTION EIGHT PRODUCTIONS που ίδρυσε με τον σκηνοθέτη STEVEN SODERBERGH.

Η Εταιρεία αυτή έδωσε και άλλα αξιόλογα φιλμς όπως:

το 2005 το δραματικό θρίλλερ του STEPHEN GAGHAN  "SYRIANA" με τους MATT DAMON, AMANDA PEET, μια πραγματικά υπέροχη ταινία που δίνει στον μεγάλο ηθοποιό το 2006 OSCAR Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ και ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ επίσης για Α΄ΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ.

Το 2005 ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ  "ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ", μια πραγματικά συγκλονιστική ταινία πάνω στο Μαύρο φασιστικό πέπλο του ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ στις ΗΠΑ, όπου υποδύεται τον Δημοσιογράφο EDWARD MURROW που αγωνίζεται να ξεσκεπάσει τις μηχανορραφίες του σκοτεινού Φασίστα Γερουσιαστή MCCARTHY

Η Ταινία του ήταν υποψήφια για 6 βραβεία OSCAR με τον ίδιο πλέον να έχει κορυφώσει και τον σκεπτικιστικό του ρόλο μέσα στα παρασκήνια του HOLLYWOOD.

alt


alt


alt


alt


alt


alt


Στο "FRED FRIENDLY" πραγματικά ο GEORGE CLOONEY είναι απλά συγκλονιστικός ίσως στο ύψιστο επίπεδο καλλιτεχνικής του ωριμότητας και δημιουργίας.

Το 2006 η "SECTION EIGHT" κλείνει, ο SODERBERGH μπορεί απερίσπαστα να συνεχίζει να σκηνοθετεί και ο CLOONEY ιδρύδει μια νέα ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ "SMOKEHOUSE PRODUCTIONS" με τον φίλο και επαγγελματικό του συνεργάτη GRANT HESLOV.

H Συνεργασία αυτή έδωσε ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ στις οποίες ο μεγάλος ηθοποιός πραγματικά έλαμψε:


 • 2007  "MICHAEL CLAYTON"  Αστυνομικό δράμα μυστηρίου του TONY GILROY με την TILDA SWINTON που κερδίζει OSCAR ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ.
 • 2008  "ΚΑΥΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ" μια Αστυνομική κωμωδία των ΑΔΕΛΦΩΝ COEN με τους BRAD PITT, FRANCES MCDORMAND
 • 2009  "ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΚΟΙΤΟΥΝ ΕΠΙΜΟΝΑ ΚΑΤΣΙΚΕΣ" πολεμική κωμωδία του GRANT HESLOV με τους EWAN MCGREGOR, KEVIN SPACEY
 • 2009  "FANTASTIC MR.FOX"  ένα πανέμορφο animation περιπέτειας του WES ANDERSON
 • 2009  "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ" ένα υπέροχο δράμα του JASON REITMAN με την VERA FARMIGA, ANNA KENDRICK, ταινία που είναι υποψήφια για Επτά συνολικά Βραβεία.
 • 2011 η Τελευταία του μεγάλη ταινία στο ρομαντικό δράμα του ALEXANDER PAYNE  "ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ"

alt

alt


alt


alt


alt
alt


alt


alt


alt


alt


O GEORGE CLOONEY σαν ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ


Ο Μεγάλος ηθοποιός και άνθρωπος της τέχνης δεν είναι απλά ένας μεγάλος star που περιορίζεται σε αυτό το ρόλο.

Ο GEORGE CLOONEY είναι ένας άνθρωπος με έντονη ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.

Δεν είναι από εκείνους που "κάθονται" επάνω στη φήμη και στις δάφνες που του προσφέρει η καριέρα του αλλά παρεμβαίνει, μιλάει, λειτουργεί, "εκτίθεται". Παίρνει μέρος το 2008 σαν αντιπρόσωπος της ΕΙΡΗΝΗΣ του ΟΗΕ, οργανώνει τον τηλεμαραθώνιο για την ΑΪΤΗ για την καταστροφή του 2010 και τον Μάρτη 2012 συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από την πρεσβεία του ΣΟΥΔΑΝ στην Ουάσινγκτων.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Παντρεύτηκε το 1989 την Ηθοποιό TALIA BALSAM από το 1989 ως το 1993. Μετά το διαζύγιό τους, ο ίδιος ...ορκίστηκε να μην παντρευτεί ξανά. Οι καλές του φίλες MICHELLE PFEIFFER & NICOLE KIDMAN στοιχημάτισαν μαζί του 10.000 $ ότι θα μπορούσε να κάνει παιδί μετά τα ...40 του και του έστειλαν το ...τσεκ μετά τα γεννέθλιά του. Εκείνος επέστρεψε τα χρήματα και στοιχημάτισε το ...διπλάσιο για την ηλικία των 50 ότι θα παρέμενε εργένης. Και έτσι πραγματικά τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, έναν πιστό ...Εργένη, που όμως "καίει" πραγματικά καρδιές με την απαράμμιλη ΓΟΗΤΕΙΑ του.....

alt


alt


alt


alt


alt


alt


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

 • ΣΑΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: 5 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • ΣΑΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: 6 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • ΣΑΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: 29 ΤΑΙΝΙΕΣ
 • ΣΑΝ ΗΘΟΠΟΙΟΣ: 72 ΤΑΙΝΙΕΣ
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ του GEORGE CLOONEY είναι πολύ υψηλή και μέχρι τώρα στην πορεία του όπως είπαμε έχει συνολικά τιμηθεί με:
73 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, αριθμός τεράστιος και εκτυφλωτικός πραγματικά, όπου ανάμεσά τους έχουν κορυφαία θέση ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛΣ (OSCAR, GOLDEN GLOBES, EMMY, BAFTA...)
και ακόμα 122 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ πάντα σε ύψιστο επίπεδο, γεγονός που αναδεικνύει την ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ του στο χώρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

alt

Ένας Ηθοποιός και όχι μόνο.......!
που δεν δίστασε ποτέ του να μας χαρίσει το άπλετο και ασυναγώνιστο χαμόγελό του αντάμα με την επιβλητική του εμφάνιση και σκηνική οντότητα....

alt

alt

alt

alt

altFRANC CAPRA: **ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ** Χριστουγεννιάτικο μήνυμα ζωής και αισιοδοξίας

Φίλες και Φίλοι

πάντα αυτές τις γιορτινές, τουλάχιστον στις καρδιές μας, μέρες, παρά το γκρίζο περιτύλιγμα στο οποίο οι άρχοντες μας τις κλείνουν, έχουμε την ανάγκη να καταφύγουμε σε κάποιο, ανάμεσα στα άλλα, εικαστικό καλλιτεχνικό ΜΗΝΥΜΑ διαφυγής.

Πάντα, κάθε Χριστούγεννα, για λόγους πολλούς, ο άνθρωπος "ξεφεύγει", πεταρίζει συναισθηματικά, απλώνεται ονειρικά, δημιουργεί με τις αισθήσεις του και προσπαθεί να βιώσει πράγματα.

Μια ολάκερη "ορχήστρα συναισθημάτων" μπαίνει σε κίνηση, συνθέτει, εκτελεί και το αποτέλεσμα λειτουργεί επάνω μας καθαρτικά και με θετική ενέργεια..

Κάθε Χριστούγεννα, διαλέγω κάποιες επιλεγμένες Κινηματογραφικές δημιουργίες, που το πέρασμά τους, άφησε τη δική τους ανεξίτηλη σφραγίδα στον ψυχισμό εκείνων που είχαν την τύχη να τις δούν.

Και τις προκρίνω, απόλυτα, για εκείνους που δεν τις είδαν.

alt

Ξεκινάω λοιπόν σήμερα με μια ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ μιας ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, που θα μας ταξιδέψει πάρα πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές που οι περισσότεροι από εμας δεν έχουμε ζήσει...

Κάπου λοιπόν στο τέλος του 1946 και συγκεκριμένα στις 7 Γενάρη 1947, ανεβαίνει στους Κινηματογράφους μια ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ που 66 χρόνια αργότερα, σήμερα, εξακολουθεί να θεωρείται ίσως η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ πάνω στα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, στην ατμόσφαιρα που αυτά αναδύουν, στα αισθήματα που προάγουν.

Ένας ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ο ΙΤΑΛΟΣ FRANC CAPRA φέρνει στο φως την ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ:

"ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ"

("IT'S A WONDERFUL LIFE")

alt

Ένα ΑΣΠΡΟΜΑΥΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ που ακόμα και σήμερα δεν είναι απλά μια Κινηματογραφική καλή ταινία αλλά ένα ΥΨΙΣΤΟ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ, ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ.

Πάμε λοιπόν σιγά σιγά να ξεφυλλίσουμε την Ταινία και το Μύθο της....


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Το έργο βασίζεται στο ΔΙΗΓΗΜΑ του PHILIP VAN DOREN STERN   "ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ"  (THE GREATEST GIFT).

Πάνω στο ΣΕΝΑΡΙΟ χρειάστηκε να γίνει πολύ μεγάλη δουλειά με την βασική ΕΥΘΥΝΗ από τους:

ALBERT HACKETT & FRANCES GOODRICH

Επίσης δούλεψε για αυτό και ο DALTON TRUMBO o οποίος μετά πέρασε στη μαύρη λίστα των ΦΑΣΙΣΤΩΝ του ΜΑΚΑΡΘΥ

κάτω από την επίβλεψη του FRANK CAPRA.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  FRANK CAPRA

alt

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  JOSEPH BIROC, JOSEPH WALKER, VICTOR MILNER

ΜΟΥΣΙΚΗ:  ROY WEBB, DIMITRI TIOMKIN, LEITH STEVENS, ALFRED NEWMAN

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:  EDWARD STEVENSON

ΜΑΚΙΓΙΑΖ:   GORDON BAU

ΜΟΝΤΑΖ:  WILLIAM HORNBECK


alt

Στους Βασικούς ΡΟΛΟΥΣ οι:


JAMES STEWART στο ρόλο του GEORGE BAILEY

DONNA REED στο ρόλο της MARY HATCH

LIONEL BARRYMORE στο ρόλο του Κυρίου POTTER

HENRY TRAVERS στο ρόλο του CLARENCE

THOMAS MITCHELL στο ρόλο του Θείου BILLY

BEULAH BONDI στο ρόλο της Κυρίας BAILEY

FRANK FAYLEN στο ρόλο του ERNIE

GLORIA GRAHAME στο ρόλο τηςVIOLET

WARD BOND στο ρόλο του BERT


alt


alt


ΤΟ ΘΕΜΑ-ΥΠΟΘΕΣΗ


Ο Κεντρικός ήρωας στο έργο είναι ένας ΑΠΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ένας απλός καθημερινός άνθρωπος όπως όλοι μας. Χωρίς τίποτα "μεγαλόπρεπο" επάνω του, χωρίς κάτι ξέχωρο. Ο GEORGE BAILEYπου τον υποδύεται ένας ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ο JAMES STEWART (Έχουμε ήδη αφιέρωμα για αυτόν...), έχει αφιερώσει ολάκερη τη ζωή του και μαζί τα όνειρά του για μια ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ που ζει και αναπνέει ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ολάκερη η Πόλη είναι η ζωή του.....! το BEDFORD HALLS. Πάντα ποθούσε να ταξιδεύει αλλά ποτέ δεν είχε αυτή την ευκαιρία καθώς έπρεπε να εμποδίσει τον πλούσιο φιλάργυρο MR. POTTER από το να αποκτήσει τον έλεγχο ολάκερης της Πόλης.Όλα τούτα τον εμποδίζουν να λειτουργήσει μια επιχείρηση που την κληρονόμησε από τον γενναιόδωρο πατέρα του. Μια ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ο Θείος του BILLY, χάνει 8.000 $ που τα είχε για να τα καταθέσει στην τράπεζα. Ο POTTER βρίσκει τα χρήματα και τα κρατάει κρυφά από τον BILLY.  Καθώς η τράπεζα ερευνεί την απώλεια, ο GEORGE διαπιστώνει με τρόμο ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνος και θα σταλεί στη φυλακή με αποτέλεσμα να καταστραφεί η μικρή του επιχείρηση και τον άμεσο κίνδυνο ο POTTER να κάνει πράξη την επιθυμία του για την κυριαρχία της Πόλης. Τ πράγματα λοιπόν πάνε τραγικά άσχημα για τον ίδιο. Σκεφτόμενος τη γυναίκα του και τα μικρά παιδιά του αλλά και ότι θάταν καλύτερο για κείνους που τον αγαπούν να φύγει απ τη ζωή, αυτό τον οδηγεί στην ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ και στην ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ.

Εκεί, όμως, ένας ΑΓΓΕΛΟΣ, με το όνομα CLARENCE, μέσα στο  απόλυτο αυτό  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ εμφανίζεται στη ζωή του, έρχεται στη Γη για να τον βοηθήσει, τον ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ και του ΔΕΙΧΝΕΙ πως θα ήταν η ΠΟΛΗ και οι κάτοικοί της εαν αυτός ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΕΝΝΗΘΕΙ....

   

alt

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ


Η Ταινία θεωρείται και είναι ένα ΔΙΑΡΚΕΣ ΟΛΟΦΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΖΩΗΣ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ....!

Ίσως και όχι άδικα θεωρείται η ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΘΕΤΙΚΑ ΤΑΙΝΙΑ στον Κινηματογράφο

ο Ήρωας είναι ένας από εμάς....! ένας ΕΥΑΛΩΤΟΣ άνθρωπος, που παίζει και ακροβατεί, όπως όλοι μας ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, που πολλές φορές, όπως και εμείς, υποβιβάζει τα μικρά και ασήμαντα της ζωής, γεγονός που τον οδηγεί στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Ο GEORGE BAILEY δεν μένει στην "ιστορία" σαν ο ...μέγιστος ήρωας αλλά ο άνθρωπος που ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΓΥΡΩ του, με το χαμόγελό του, την παρουσία του, στους δικούς του ανθρώπους και στους γείτονές του.

ΤΑΙΝΙΑ ΥΨΙΣΤΗ για το ΜΗΝΥΜΑ της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, σε πόλεις συνανθρώπων και όχι ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ.

Σε γειτονιές αλληλέγγυων και ΟΧΙ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ. Ένα ύψιστο ΦΩΣ σε αυτό ακριβώς που βιώνουμε σήμερα στην πατρίδα μας.

Ένα ΧΑΣΤΟΥΚΙ στην ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ.

Ο GEORGE BAILEY, με την καταλυτική βοήθεια του ΑΓΓΕΛΟΥ, απελπισμένος όντας, κατορθώνει να ΔΕΙ, τί ακριβώς είναι για τους ΔΙΠΛΑΝΟΥΣ ΤΟΥ.....αντιλαμβάνεται με τρόπο σεμνό την ΑΞΙΑ του, την ΟΝΤΟΤΗΤΑ του, επαναξιολογεί την ΠΡΟΣΦΟΡΑ του και ΞΑΝΑΖΕΙ....!

Παλεύει τη ζωή του με ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΧΑΜΟΓΕΛΟ.....ένα μήνυμα ζωής για μας

Απλά, ταπεινά, ύψιστο, μεγαλειώδες και ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ....

alt

alt


alt


alt


ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΦΟΝΤΟ του FRANC CAPRA


O Μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης δίνει εδώ δύο βασικές του επιλογές που αναδεικνύουν την ταινία:

Μια εξαίρετη δυνατότητα ΑΦΗΓΗΣΗΣ και του τρόπου που την παρουσιάζει αφενός και αφετέρου την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΣΤΟΧΙΑ του στην ΕΠΙΛΟΓΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ.

"Κυνηγάει" το θέμα του με μοναδική ακρίβεια σε ένα εξαίρετο συναισθηματικά συνέχεια φορτισμένο φόντο.

Μια Πόλη χιονισμένη, γεμάτη φωτάκια, γεμάτη ανθρώπους, γεμάτη παρουσίες και έντονα αισθήματα.

"ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ"

Αυτό είναι το μότο που υπηρετεί και αναζητεί βιωματικά ο CAPRA, ερώτηση που ΟΛΟΙ έχουμε κάνει στον εαυτό μας όσον αφορά το μικρόκοσμο γύρω μας έτσι δεν είναι ;

Ο ΔΡΟΜΟΣ που επιλέγει ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ για να φτάσει στην ΚΑΘΑΡΣΗ μόνο εύκολος δεν είναι.....!

Από την ταινία ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ κάθε είδους "λαμπερή" και ψεύτικα δοσμένη "ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΑ" ...Χριστουγέννων....! Μήτε το κιτς περιβάλλον, μήτε γκλαμουριά, μήτε επιφανειακή και ψεύτικη προσέγγιση του ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, μήτε κρύα αστεία και χασκόγελα.

Η Κάθαρση και η ΛΥΤΡΩΣΗ του ήρωα στην ταινία γίνεται μέσα από μια γνωστική μαρτυρική πορεία ΠΟΝΟΥ, ΑΡΝΗΣΗΣ, ΣΤΕΡΗΣΗΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ και αυτολύπησης που πιθανά να οδηγήσει στην ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Εκτός αν......

εκτός αν δράσουμε καταλυτικά.....και όπως και στην πραγματικότητα η ζωή δεν είναι εύκολη έτσι και στην ταινία αυτό δεν γίνεται με τρόπο εύκολο και εύπεπτο.


alt


alt


alt


alt


alt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Όπως είπαμε παραπάνω, το δεύτερο ατού-σημείο κλειδί της μεγάλης επιτυχίας του σκηνοθέτη ήταν το ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ CAST.

Πριν αναλάβει ο CAPRA την ευθύνη της ταινίας υποψήφιος πρωταγωνιστής ήταν ο CARY GRANT. O CAPRA όμως άλλαξε την επιλογή και στη θέση του μεγάλου ηθοποιού επέλεξε μια άλλη τεράστια μορφή αυτή του

JAMES STEWART

alt

Απολυτα πειστικός ο μεγάλος Αμερικανός Ηθοποιός, γνωστός για την υποκριτική του δεινότητα, κατορθώνει να μετουσιώσει στην Οθόνη αυτό ακριβώς που είναι ο GEORGE BAILEY. Ένας απλός καθημερινός ευάλωτος άνθρωπος, γεμάτος αδυναμίες και "μαύρες τρύπες", με μεγάλες μεταλλάξεις μαύρου και φωτεινού στη σκέψη του.

O JAMES STEWART είναι απλά ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ και φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι είναι ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ τριών γιγάντων της σκηνοθεσίας: ALFRED CHICHCOCK, OTTO PREMINGER, FRANC CAPRA.

DONNA REED


alt


 

alt


Η Εκλεκτή Αμερικανίδα Ηθοποιός, στα 25 της ερμηνεύει με εξαίρετη γλυκύτητα και τρυφερότητα το ρόλο της ΣΥΖΥΓΟΥ του GEORGE.

Τρυφερή, εκφραστική, γεμάτη συναισθήματα που ξεχειλίζουν με τρόπο αρμονικό στο κοινό της.

LIONEL BARRYMORE στο ρόλο του MR. HENRY POTTER.

Εμβληματική μορφή στα 68 του χρόνια ο μεγάλος αυτός επίσης Αμερικανός ηθοποιός είναι εξαίρετος σαν παρουσία, μορφή, ερμηνεία σε ρόλο σημαντικό και "κόντρα" για την ταινία και το θέμα


alt


alt


Από κοντά και το υπόλοιπο cast των ΗΘΟΠΟΙΩΝ που κυριαρχούν οι THΟMAS MITCHELL, BEULAH BONDI, HENRY TRAVERS, FRANK FAYLEN, WARD BOND μαζί με πολλούς άλλους εξαίρετους ηθοποιούς σε μικρότερη εμφάνιση στην ταινία, η οποία χαρακτηρίζεται σαν ταινία με ΠΛΗΘΩΡΑ Δεύτερων ερμηνειών και παρουσιών στην πλοκή της και μάλιστα με ρόλο σημαντικό για την εξέλιξή της.


alt


alt


alt


alt

alt


alt


alt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η ΤΑΙΝΙΑ, όπως ήταν φυσικό, απόσπασε ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ εκείνη την εποχή από τους φορείς των ΔΙΕΘΝΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ.

 • ΥΠΟΨΗΦΙΑ για 5 OSCAR (ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, Α' ΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΣΕΝΑΡΙΟ)
 • ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 • 1949 ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΣΠΑΝΙΑΣ CINEMA WRITERS CIRCLE
 • ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ ΗΠΑ NATIONAL BOARD OF REVIEW 1947 & NATIONAL FILM PRESERVATION 1990

Το ότι η ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΗ ΤΑΙΝΙΑ δεν πήρε καμία από τις υποψηφιότητες στα OSCAR έγγειται στην ΑΤΥΧΙΑ της να πέσει εκείνη τη χρονιά στο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ του WILLIAM WYLER  "THE BEST YEARS OF OUR LIVES" που σάρωσε τα πάντα στο διάβα του.


altalt

Το "ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ" είναι ταινία που στην διαχρονικότητα και στην αξία της προσέθεσε διαρκώς φίλους και θαυμαστές, που ανάγκασε τους δημιουργούς και μετέπειτα διαχειριστές της να την επεξεργαστούν τεχνικά για να βελτιωθεί στους σύγχρονους καιρούς η προβλητικότητά της, ώστε να την απολαμάνουμε εμείς σήμερα.


alt


τι άλλο από εικόνα "ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ" μπορεί να ανδύει αυτή ακριβώς εικόνα ; τι μηνύματα μπορεί να περνάει παρά από τον ανθρωπινο θρίαμβο της ζωής και της συλλογικότητας, του πόσοΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ όταν λειτουργούμε δεμένα μέσα σε μια συγκροτημένη κοινωνία αξιών, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

alt


alt


alt


Έρχονται ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.........

Ίσως πάλι οι οθόνες των τηλεοράσεων γεμίσουν κλασικές "λαμπερές" Αμερικανιές που φαντάζουν απόλυτα ΚΕΝΕΣ και ΑΔΕΙΕΣ από αξίες και αισθήματα...

Για μένα το "ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ" είναι η ΠΡΩΤΗ μας ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ για τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

Μια ταινία ψυχογράφημα που την ΑΞΙΖΟΥΜΕ στον εαυτό μας, που τη χρωστάμε στη σκέψη μας, που την έχουμε ανάγκη, ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ, στην εποχή των γκρίζων λύκων που εφορμούν στις ζωές μας με αιμοδιψή διάθεση.

Για να μείνουμε ΟΡΘΙΟΙ, δίπλα στα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΩΤΑ των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, δίπλα σε εκείνη την ατμόσφαιρα που αναδεικνύει την ΑΞΙΑ τους, τον ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ, ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΑ.

ΔΕΙΤΕ την ΤΑΙΝΙΑ οπωσδήποτε αγαπημένες Φίλες και Φίλοι......!

αναζητείστε την με κάθε τρόπο..........

ΨΙΘΥΡΕΙΣΤΕ:  "Ναι.......Απόψε θα μιλήσουμε για μια ΥΠΕΡΟΧΗ ΖΩΗ......"  με ανοιχτές αγκαλιές και χαμόγελα...

alt
ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ: Στον παροξυσμό Τέχνης και Έρωτα...

alt


ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ


Αγαπητοί Συνοδοιπόροι του CINEFIL

σήμερα έχουμε την ύψιστη Τιμή να "φιλεξονούμε" στο χώρο μας ένα ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ και ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΔΥΜΟ που πραγματικά αποτελεί ένα από τα κορυφαία στον Κόσμο της Τέχνης του Θεάτρου και του Κινηματογράφου.

Δύο τεράστιες Μορφές που δέθηκαν μαζί σε μια μοιραία διαδρομή που την τύλιξε ο γαλάζιος ουρανός μα και τα γκρίζα σύννεφα της Υποκριτικής.

Δύο Ηθοποιοί που, τι ειρωνία, στο θεατρικό σανίδι και στο Κινηματογραφικό Κάδρο ασκούσαν Υποκριτική και Ερμηνεία, όμως στην ίδια την Προσωπική τους ζωή δέθηκαν με έναν ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟ ΕΡΩΤΑ που αποτέλεσε θα έλεγε κανείς "δρώμενο" στα παρασκήνια που ζούσαν και μεγαλουργούσαν.

Ειλικρινά πρέπει να είναι πραγματικά "μαγικό" να ερωτεύεσαι μέσα στη Σκηνή.....! είναι γεμάτο γοητεία και αισθησιασμό να παίζεις "κρυφτό" την ώρα της ερμηνείας...


alt

Τούτο το μικρό αφιέρωμα δεν έχει φυσικά σκοπό να περιγράψει ή να εξιστορήσει αναλυτικά την ΕΡΩΤΙΚΗ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ του θρυλικού αυτού ζευγαριού της Τέχνης μας.

Όχι ότι αυτή η εξιστόρηση δεν έχει χαρακτηριστικά "μυθικά" ή "μυθιστορηματικά" η ότι δεν αγγίζει με κανέναν τρόπο την ίδια την Ερμηνευτική τους καριέρα.

Απλά ο ΕΡΩΤΑΣ ΛΑΜΠΕΤΗ-ΧΟΡΝ είναι ένα Ξέχωρο Μεγάλο Κεφάλαιο, ΑΠΟΛΥΤΑ και ΣΕΒΑΣΤΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.....!

Ανήκει στην Ιστορία τους, στη ζωή τους, στα ΘΕΤΙΚΑ και ΑΡΝΗΤΙΚΑ των βιωμάτων τους.

Σε μας μένει το απαύγασμα αυτού του Ερωτικού Πάθους, όπως το ζήσαμε σαν Κοινό και κόσμος των παρασκηνίων, σαν ένα λαμπερό και εκτυφλωτικό φως, που λάμπει κάποτε ζεστά, τρυφερά κάποτε καυτά και εξουθενωτικά..

Σε μας μένει η ΤΕΧΝΗ τους.....! μια ΤΕΧΝΗ που είναι ποτισμένη στο ΕΡΩΤΙΚΟ τους ΠΑΘΟΣ.....!

Κάτι που φαίνεται, που δίνεται, που εισπράττεται από όλους μας....

alt


Σκοπός τούτου του ταπεινού αφιερώματος δεν είναι επίσης η Βιογραφία και η αναλυτική παρουσίαση της καλλιτεχνικής δουλειά των δύο αυτών μεγάλων Καλλιτεχνών, που άνετα θα λέγαμε ότι σημάδεψαν και παρηές του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Σκοπός μας είναι να δούμε την ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ τους ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ επί σκηνής με κάποιες άδολες ματιές σε εκείνη την παράλληλη μεγάλη φωτιά που αντάριαζε στη ζωή τους.

Να σταθούμε στις ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ που έκαναν μαζί και όπως αυτές έμειναν στην Ιστορία του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

alt

Για να πιάσουμε το κουβάρι λοιπόν λίγο στην αρχή του.......

Η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ σημάδεψαν τα Ελληνικά και όχι μόνο ΘΕΑΤΡΙΚΑ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, ως ΔΙΔΥΜΟ, στην αρχή της δεκαετίας του 1950 ως περίπου στο τέλος της.

Σαν ΔΙΔΥΜΟ επί σκηνής "οργίασαν" από το 1949 και έκλεισαν το 1959 στο ΘΕΑΤΡΙΚΟ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΟ.

Η Αρχή γίνεται με τον ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΘΙΑΣΟ που συγκροτουν οι δυό τους με τον ΜΕΓΑΛΟ ΗΘΟΠΟΙΟ μας και πρόωρα χαμένο ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΠΑ το 1952.

Πρωτύτερα είχαν συναντηθεί οι δυό τους στην ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  "ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ" του ΓΡΗΓΟΡΗ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ το 1949

 alt

Εκεί θα γνωριστούν καλλιτεχνικά και κάπου εκεί θα δεθούν μαζί στην ΤΕΧΝΗ.

Στην προσωπική τους ζωή η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ είναι ήδη παντρεμένη με τον ΜΑΡΙΟ ΠΛΩΡΙΤΗ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ ελεύθερος.

Η Καταγωγή τους, ταξικά, είναι εντελώς διαφορετική, με τον ΧΟΡΝ να έχει πλούσια Αστική αριστοκρατική καταγωγή σε αντίθεση με την ΕΛΛΗ που οι ρίζες της είναι "Επαρχιακές", γεγονός που έπαιξε και σοβαρό ρόλο στις κρίσιμες μεταξύ τους στιγμές στη συνέχεια.

Η Επόμενη καλλιτεχνική τους συνεργασία και συνεύρεση είναι πάλι στο ΘΕΑΤΡΟ στην Παραταση "ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ η ΕΥΤΥΧΙΑ" όπου και εκεί στα 1952 θα ξεκινήσουν τα ΠΡΩΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ ΣΚΙΡΤΗΜΑΤΑ μεταξύ τους γεμάτα ρομαντισμό και τρυφερότητα, ακόμα και επάνω στη σκηνή με χαρακτηριστικά μηνύματα..

Για τη συνέχεια η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τους είναι ΘΕΑΤΡΙΚΗ σε μεγάλες και επιτυχημένες ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

"ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ" του ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ, "ΑΓΑΠΟΥΛΑ" το 1953 όπου πλέον ο Έρωτας δηλώνει παρών....!

alt

Και κάπου εδώ ξεκινάει το ταξίδι τους, το μαγικό και λαμπερό στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, που έδωσε Μνημειώδεις συμμετοχές σε Ταινίες που άφησαν τη σφραγίδα του θρύλου στον Κινηματογράφο.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ είναι εκείνος ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ που παίρνει το δίδυμο ΛΑΜΠΕΤΗ-ΧΟΡΝ από το "χέρι", τους τραβάει από το θεατρικό σανίδι και τους ανοίγει την διάπλατη "λεωφόρο" της Μεγάλης Οθόνης, γεγονός που θα τους οδηγήσει στην ύψιστη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ στα Μεγάλα ΦΕΣΤΙΒΑΛΣ και ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.


1954  "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΞΥΠΝΗΜΑ"


Είναι η πρώτη Κινηματογραφική ταινία που συνυπάρχει το μεγάλο μας δίδυμο.

Σε ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ πρωταγωνιστούν στην γεμάτη φρεσκάδα και τρυφερότητα αυτή ταινία, μαζί με τους ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ και ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.


alt


alt


alt


alt


alt


Τα γυρίσματα της ταινίας γίνονται στο ΚΑΪΡΟ και η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ "νιώθοντας" ότι κάτι αλλάζει έντονα στον ερωτικό της κόσμο ζητάει από το σύζυγό της, ΜΑΡΙΟ ΠΛΩΡΙΤΗ, να την ακολουθήσει εκεί κάτι που ο ίδιος δεν κάνει.

Στα γυρίσματα της ταινίας το ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ των ΔΥΟ πρωταγωνιστών αφήνει "εποχή" και φτάνει σε σημείο να ..."προβληματίσει" ακόμα και τον κοινό τους φίλο ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ κάθε πρωί στα γυρίσματα συναντούσε τους δύο πρωταγωνιστές "εξουθενωμένους" στην κυριολεξία από το ασίγαστο ΕΡΩΤΙΚΟ τους πάθος, γεγονός που τον αναγκάζει να παρέμβει δραστικά σε σημέιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ με το να ...κοιμάται ο ίδιος στο δωμάτιο της ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ (!!!).

Πανέμορφο και ...χαρακτηριστικό ότι κάποιο βράδυ ο ...έρμος ο ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, εξουθενωμένος από την κούραση των γυρισμάτων αποκοιμάται και τον ξυπνούν οι .....ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ των δύο ΕΡΑΣΤΩΝ: ΧΟΡΝ-ΛΑΜΠΕΤΗΣ από το δπλανό ....δωμάτιο.

Η ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ γυρίζοντας στην ΑΘΗΝΑ ανακοινώνει πλέον ότι δεν είναι μαζί με τον ΜΑΡΙΟ ΠΛΩΡΙΤΗ.


alt


Το 1955 είναι η σειρά του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ σε ΠΑΡΑΓΩΓΗ της ΑΝΖΕΡΒΟΣ, να δώσει ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ με την

"ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ"

σε ΣΕΝΑΡΙΟ δικό του βασισμένο σε τέσσερις σπονδυλωτές διαφορετικες ιστορίες μαζί με τους:

ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ, ΙΛΥΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ, ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ, ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ, ΖΩΡΑ ΤΣΑΠΕΛΗ

Οι ΛΑΜΠΕΤΗ και ΧΟΡΝ "οργιάζουν" μεγαλουργώντας στο τελευταίο θέμα της ταινίας με τη σχέση ΖΩΓΡΑΦΟΥ και ΜΟΝΤΕΛΟΥ που έμεινε στην ιστορία και με το "Σ' ΑΓΑΠΩ" της ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ που έμελλε να συγκλονίσει με την μοναδική του έκφραση θεατές, κριτικούς, κινηματογραφιστές.

alt


alt


alt


alt


Ο ΕΡΩΤΑΣ των δύο πρωταγωνιστών πλέον, είναι φανερός, έντονος, δεν έχει να κρυφτεί από τις ...αδιάκριτες ματιές των οπερατέρ.

Η φλογερή τους Αγάπη εκφράζεται και ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ με τρόπο που ξεχειλίζει τρυφερότητα στην ΤΑΙΝΙΑ γεγονός που της δίνει χαρακτήρα συναισθηματικού ...ντοκυμανταίρ.

Αν σε όλα τούτα προσθέσεις τη μαγική ΜΟΥΣΙΚΗ του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ συγκροτείς μια από τις 20 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


alt


To 1956 έρχεται η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ στην οποία θα τους απολαύσουμε να δημιουργούν αλλά και να μεγαλουργούν ταυτόχρονα

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ πάλι γράφει και ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ το θρυλικό:

"ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ"

ταινία που τιμήθηκε με ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ και ήταν ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ την ίδια χρονιά.

Γυρισμένη στην ΥΔΡΑ η ταινία, με την ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ να είναι περισσότερο ΕΚΤΥΦΛΩΤΙΚΗ όσο ποτέ, ΕΞΑΝΑΓΚ¶ΖΟΝΤΑΣ τον ...Οπερατέρ να φιθυρίζει βλέποντάς την "Oh my God......!!!" και το ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ εκφραστικό, ερωτευμένο, μαγεμένο από εκείνη την μοναδική ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ και ΘΛΙΨΗ που έβγαζε η μορφή της ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ.


alt


alt


alt


Μαζί τους οι: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ, ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ, ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ

Στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ο μεγάλος WALTER LASSALY ενώ τη μουσικη γράφει ο μεγάλος ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ.


altalt

Η Ταινία αυτή δίνει στην Οθόνη μια τραγικότητα τόσο εμφανή που πραγματικά δύσκολα συναντάς και σπάνια στην Κινηματογραφική σκηνή.
Μια "παγερή" σιωπή είναι στιγμές που σε καθηλώνει, τα βλέμματα των ΧΟΡΝ-ΛΑΜΠΕΤΗ και η αργή, βασανιστική τους ανταπόκριση είναι τέτοια που σε κρατάνε καθηλωμένο προσμένοντας το επόμενο καθαρτικό βήμα που έρχεται κορυφώνοντας το δράμα.

ΜΕΓΑΛΕΣ πραγματικά ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ από το ΜΕΓΑΛΟ αυτό δίδυμό μας.....!

Αυτή θα είναι και η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ τους ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ στην οποία συναντιώνται.....
Το 1956 θα φύγει ΠΡΟΩΡΑ από τη ζωή ο κοινός τους κρίκος ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ και έχουν ήδη αρχίσει τα πρώτα ΣΥΝΝΕΦΑ και στην προσωπική τους σχέση, που βήμα το βήμα θα εξελιχθούν σε εμπόδια και σταδιακές ρήξεις που θα οδηγήσουν κάπου στα 1958 στον οριστικό χωρισμό μέσα από πολλά κύματα και παράλληλες εκρήξεις.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ βέβαια μετά το "ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ" συναντήθηκαν και άλλες φορές, όμως όλες στο ΘΕΑΤΡΟ με σημαντικές και μεγάλες δουλειές κάτω από τη σκιά της ΘΥΕΛΛΩΔΟΥΣ ΣΧΕΣΗΣ τους που αργόσβησε με την αναχώρηση της ΕΛΛΗΣ στην Αμερική...

alt


Στόχος μας ή και δικαίωμά μας εδώ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ να σταθούμε και να κρίνουμε εμείς τη σχέση τους.....με τίποτα άλλωστε.....!
 Είναι κομμάτι της ζωής τους.......που έκλεισε μαζί με τη  δική τους φυσική αναχώρηση από κοντά μας...

Εμείς ρουφάμε την ευωδία αυτής της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ που μετουσίωσε ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ που είναι πραγματικά ΚΡΙΜΑ που έδωσε μόνο ΤΡΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ στον Ελληνικό Κινηματογράφο αλλά περισσότερες ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ.

Εμείς θα ζούμε με την ΑΝΑΜΝΗΣΗ της ΜΟΡΦΗΣ τους, με το ΒΛΕΜΜΑ τους, με το πόσο ΖΩΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μπορεί να αναδείξει ένας ΕΡΩΤΑΣ στην ΤΕΧΝΗ....

Δύο "αταίριαστοι" κοινωνικά άνθρωποι, που κάποια στιγμή και χρόνια, ο έρωτας, απάλυνε τις διαφορετικές τους αφετηρίες και σκέψεις ζωής, που η Φύση τους στέρησε ίσως ένα φυσικό συνδετικό κρίκο που θα άλλαζε την πορεία τους (Ένα παιδί.......)."ΝΙΚΗΤΕΣ" από αυτήν την ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ είναι η ΤΕΧΝΗ.....! Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ.....!
Εμείς όλοι, το Κοινό, οι συντελεστές του Θεάτρου και Κινηματογράφου, οι απλοί άνθρωποι και θεατές των σκηνικών στιγμών τους...

ΕΜΕΙΣ θα μείνουμε στο αλησμόνητο   "Σ' ΑΓΑΠΩ" που σφράγισε για πάντα την καρδιά μας....

IRENE JACOB: Ένα πρόσωπο γεμάτο τρυφερότητα

alt


IRENE JACOB


Σήμερα φίλες και φίλοι, θα κάνουμε ένα αφιέρωμα σε μια ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΗΘΟΠΟΙΟ που αποτελεί ένα εκφραστικό κόσμημα στον

Σύγχρονο Κινηματογράφο.

Μια Ηθοποιό που η υποκριτική της δεινότητα έχει γράψει το δικό της προσωπικό πέρασμα σε δύσκολες εμφανίσεις και ταινίες απαιτήσεων.

Η Μούσα του Μεγάλου KRZYSTOF KIESLOWSKI είναι ένα πέρασμα που είναι γεμάτο ευαισθησία και απλό ρεαλισμό που σε αφοπλίζει.

alt

Η IRENE JACOB γεννήθηκε στις 15 Ιούλη 1966 στο SURENSES, HAUTS DE SEINE στη ΓΑΛΛΙΑ, ένα δυτικό προάστειο του ΠΑΡΙΣΙΟΥ.

Η Μικρότερη από τα τρία αδέλφια της οικογένειας μεγάλωσε σε υψηλά μορφωμένη οικογένεια και σε περιβάλλον ανάλογο. Ο Πατέρας της Φυσικός και η μητέρα της ψυχολόγος, ο ένας αδελφός της Μουσικός και τα άλλα δύο της επιστήμονες.

Στα 1969, η οικογένεια μετακόμισε στην ΓΕΝΕΥΗ, ΕΛΒΕΤΙΑΣ όπου πλέον και έζησε με την νεαρή JACOB να ξεκινάει το ενδιαφέρον της για τις Τέχνες.

"H Οικογένειά μου ήταν πολύ ντροπαλή με τα αισθήματα και ποτέ δεν μιλήσαμε για αυτά, αλλά στο τέλος καταλήξαμε να αναμιχθούμε λιγουλάκι. Αυτό έγινε κατά ένα λόγο καθώς η έλξη που ένιωσα για το θέατρο ήταν γιατί ήθελα να είμαι κοντύτερα σε ιστορίες που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν στη σχέση μου με την οικογένειά μου"

Η Πρώτη της Αγάπη στην υποκριτική ήταν ο θρυλικός CHARLIE CHAPLIN. Την μάγεψαν οι ταινίες του. Την γέμισαν συγκίνηση και γέλιο καθώς έλεγε η ίδια. Και αυτό ακριβώς εστίασε σε ένα φιλμ. Το ξύπνημα των αισθημάτων.

Το 1977, στην ηλικία μόλις των 11 έκανε μαθήματα στο ΩΔΕΙΟ ΓΕΝΕΥΗΣ  στη ΜΟΥΣΙΚΗ και κέρδισε βραβείο ξένων γλωσσών καθώς μιλούσε ΓΑΛΛΙΚΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ. Στη συνέχεια σπούδασε στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΛΟΝΔΙΝΟΥ. Το 1984 μετακινήθηκε στο ΠΑΡΙΣΙ όπου σπούδασε Υποκριτική στην ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ.


alt


Βλέπουμε λοιπόν ότι η Ηθοποιός με το γλυκύτατο και αφοπλιστικά αθώο χαμόγελο, ένα από τα πιο απλά, καθημερινά, αληθινά φωτεινά πρόσωπα του Κινηματογράφου με μια απαράμιλλη γοητεία, έχει πολύ μεγάλη υποδομή σπουδών και καλλιέργειας.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Συνολικά η Γαλλίδα Ηθοποιός έχει μέχρι σήμερα στο ενεργητικό της:

53 Κινηματογραφικές ταινίες, από το 1987 μέχρι το 2013

Το ντεμπούτο της ήτανε το 1987, σε ηλικά 21 ετών στην ταινία του LOUIS MALLE  "AU REVOIR, LES ENFANTS" παίζοντας μια δασκάλα του πιάνου. Σε τεσσερα χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους σε έξι Γαλλικές ταινίες.

Το 1991, είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ της και μια συνάντηση που θα σημαδέψει την ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ της ΚΑΡΙΕΡΑ.

Ο Μεγάλος Πολωνός σκηνοθέτης KRZYSTOF KIESLOWSKI την επιλέγει στο απόλυτο πρόσωπο στα μεγάλα του έργα:

"H ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΝΙΚΑ " Το δραματικό αριστουργηματικό ψυχογράφημα  μιας αλληγορικής ιστορίας δύο νεαρών γυναικών στην ΠΟΛΩΝΙΑ και ΓΑΛΛΙΑ τις οποίες υποδύθηκε η ίδια η IRENE JACOB.

H Εκπληκτική της ερμηνεία της έδωσε Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ και υποψήφια για Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ CEJAR


alt


alt


alt


alt


alt


alt

Η Φήμη της απογειώνεται και στο διατημα 1992-1993 δέχεται συνεχείς προτάσεις από το HOLYWOOD

Το 1994 μια ακόμα τεράστια ταινία ΤΡΙΛΟΓΙΑ  του KIESLOWSKI  "ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ"  (THREE COLORS) έρχεται να συνεχίσει τις μεγάλες εμφανίσεις της.

Στο "ΚΟΚΚΙΝΟ" πρωταγωνιστεί με τον μεγάλο JEAN LOUIS TRINTIGNANT, τον FREDERIQUE FEDER στο ρομαντικό αυτό δράμα μυστηρίου, που θριαμβεύει στα παγκόσμια φεστιβάλς.

Η IRENE κερδίζει ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ BAFTA & CESAR


alt


alt


alt


alt


altΑπό μια εσωστρέφεια της φύσης, η JACOB είχε την αξιοθαύμαστη ικανότητα να εκφράσει την συναισθηματική αναταραχή των χαρακτήρων με πολύ λίγα λόγια. Αυτό κορυφώθηκε στην ταινία αυτή του KIESLOWSKI και η JACOB περιγράφει την εμπειρία της με τον Πολωνό δημιουργό:

"Η Κάμερα του KIESLOWSKI μοιάζει σαν μικροσκόπιο.... o KRZYSTOF ήταν πάντα πολύ κοντά και πολύ ακριβής στις κατευθύνσεις του. Ήταν κάτι που δεν μπορούσε να το πεί πριν γίνει. Το έβλεπες, το ένιωθες να γίνεται στο γύρισμα. tτου άρεσε να το επαναλμβάνει λίγο πριν το κάνει..."

Ο Θρίαμβός της στο "ΚΟΚΚΙΝΟ" της έδωσε τερατια παγκόσμια αναγνώριση. Οι προσφορές από μεγάλες Αμερικάνικες εταιρείες παραγωγής έπεφταν βροχή. Η Ίδια όμως αποφάσισε να ξεκουραστεί και το έκανε 9 μήνες με ξεκούραση διαβάζοντας: ΤΟΛΣΤΟΪ, ΜΠΑΛΖΑΚ, ΣΙΝΓΚΕΡ και πολλές αυτοβιογραφίες.

Από το 1995 ως το 1999 εμφανίζεται και παίζει σε μια σειρά ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ταινιών με διαφορετικούς βαθμούς αποδοχής και κριτικής επιτυχίας.

Το 1995 είναι για εκείνη μια ΓΕΜΑΤΗ ΧΡΟΝΙΑ με ...έξι ταινίες (!!!)

"VICTORY" το ρομαντικό δράμα του MARK PEPLOE με τους WILLEM DAFOE, SAM NEILL

"BEYOND THE CLOUDS" ένα εξαίρετο ρομαντικό δράμα του μεγάλου MICHELANGELO ANTONIONI με τους FANNY ARDANT, CHIARA CASELLI

"OTHELLO" στη μεγάλη μεταφορά του έργου του ΣΑΙΞΠΗΡ από τον OLIVER PARKER ερμηνεύοντας την ΔΥΣΔΑΙΜΟΝΑ μαζί με τον LAURENCE FISHBURNE, KENETH BRANAGH


alt

alt

alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


alt


Από το 1997 ώς το 2000 έκανε αρκετές ταινίες από τις οποίες ξεχωρίζουν οι:

 

 • 1997 "INCOGNITO" Αστυνομικό θρίλλερ του JOHN BADHAM με τους JASON PATRIC, THOMAS LOCKYER
 • 1998  "U.S. MARSHALS" Αστυνομικό θρίλλερ περιπέτειας του STUART BAIRD με τους TOMMY LEE JONES, WESLEY SNIPES, ROBERT DOWNEY JR.
 • 1999 "THE BIG BRASS RING" το δράμα του GEORGE HICKENLOOPER με τους WILLIAM HURT
 • 1999  "HISTORY IS MADE AT NIGHT" μια ρομαντική comedy του LIKKA JARVI LATURI με τους BILL PULMAN & BRUNO KIRBY
alt


alt

alt

alt

alt

alt

alt

Η Αρχή του 2000 βρίσκει την IRENE JACOB να αφήνει σταδιακά τον Κινηματογράφο καθώς δεν έχει κάποια μεγάλη επιτυχία, εμφανίζεται σε κάποιες ανεξάρτητες Ευρωπαϊκές παραγωγές και ξαναζωντανεύει τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΡΑ της.

alt

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η IRENE JACOB έχει στο δικό της παλμαρέ ΤΡΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ και ΤΡΕΙΣ ακόμα ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ.

Ήδη αναφέραμε τα σημαντικά από αυτά με τα οποία τιμήθηκε σε ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.

Θεωρείται σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ με ένα ΚΟΡΥΦΑΙΟ πέρασμα ύψιστης ποιότητας στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ και κύρια ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Τον τελευταίο καιρό έχει "σιγήσει" και δεν την έχουμε θαυμάσει σε κάποια εμφάνισή της στη μεγάλη Οθόνη.

Η Παρουσία της, η απίστευτη απλότητα και ειλικρίνεια με την οποία ερμηνεύει τους ρόλους της, η εξαιρετική ομορφιά και λάμψη της, που μπορεί να μην την χαρακτηρίζει ως FEMME FATALE αλλά ως μια ΓΥΝΑΙΚΑ όμορφη, απόλυτα αισθησιακή, καθημερινή και συνάμα χαρακτηριστικά ΤΡΥΦΕΡΗ και ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ.

Μακάρι σύντομα να απολαύσουμε επόμενες εμφανίσεις της.

alt


alt


alt

JULES DASSIN: Ένας Σκηνοθέτης γεμάτος Ελλάδα....

Φίλες και φίλοι του CINEFIL

σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έναν ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

γεμάτο από ΕΛΛΑΔΑ.

Έναν άνθρωπο της Τέχνης και του Πνεύματος, γεμάτο καθάριο Ελληνικό Ουρανό, γεμάτο με το φως του Ελληνικού Λαού, έναν ΑΓΩΝΙΣΤΗ και ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ μαέστρο της Έβδομης Τέχνης.

Έναν ...ξένο που μοιάζει τόσο "δικός μας" σε όλα του. Στην εκρητικότητά του, στην αισθητική του, στην αγωνιστικότητα, στο πείσμα του. Έναν άνθρωπο που στάθηκε δίπλα στον Ελληνικό Λαό στις ώρες της Τυραννίας του και δεν δίστασε να πάρει θέση στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.

Κυρίες και Κύριοι, απόψε μιλάμε για τον


JULES DASSIN


alt

18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1911-31 ΜΑΡΤΗ 2008 (Έζησε γεμάτα 97 χρόνια)

ο JULES DASSIN γεννήθηκε στο MIDDLETOWN, CONNECTICUT, USA, Αμερικανός στην καταγωγή, έζησε πολλά χρόνια στη ΓΑΛΛΙΑ αλλά και στην ΕΛΛΑΔΑ που τον συνόδευσε και στην τελευταία του έξοδο.

Η Οικογένειά του ήταν ΡωσοΕβραϊκής καταγωγής μεταναστών στις ΗΠΑ με 8 παιδιά. Σε μικρή ηλικία έζησε στο HARLEM NEW YORK. Σχολείο έκανε στο BRONX αλλά με τα τόσα οικονομικά προβλήματα της πάμφτωχης οικογένειάς του δεν κατάφερε να το τελειώσει (!!!).

Ο Κόσμος της ΤΕΧΝΗΣ και του ΘΕΑΤΡΟΥ τον συνεπήρε από νεαρό και ήδη το 1936, σε ηλικία 25 ετών, ερμήνευε μικρούς ρόλους σε θεατρικές παραστάσεις καθώς και να γράφει ΣΕΝΑΡΙΑ σε ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ έργα.

Το 1940, στα 29 του χρόνια μετακόμισε στο HOLYWOOD όπου και ξεκίνησε τον μεγάλο του αγώνα στην ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ.

alt


ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ


Στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ κάνει σχεδόν τα ....πάντα:

 • 11 Ταινίες γράφει το ΘΕΜΑ και το ΣΕΝΑΡΙΟ
 • 6 Ταινίες κάνει την ΠΑΡΑΓΩΓΗ
 • 6 Ταινίες πάιζει σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ
 • 25 Ταινίες κάνει την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
alt


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Τα πρώτα του βήματα τα κάνει στην ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ δίπλα στον θρυλικό ALFRED HICHCOCK σαν ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ στην ταινία "ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΩ ΠΙΑ"  (MR AND MRS SMITH-1942) και η συνέχεια τον βρίσκει επίσης Βοηθό με τον MARC HELINGER με τον οποίο δημιουργεί δύο ταινίες

Η Καριέρα του στις ΗΠΑ

Το 1942 έρχεται η ΠΡΩΤΗ του ΤΑΙΝΙΑ:   "ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ" με τους:  CONRAD VEIDT, ANNA AYARS, FRANK REICHER

alt

alt

Από τότε και εξ αιτίας της ποιότητας του έργου του η πορεία είναι ΑΝΟΔΙΚΗ στην ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ.
Η Συνεργασία του με τις μεγάλες εταιρείες:  METRO GOLDWIN MAYERS & UNIVERSAL ανοίγει το δρόμο σε ΕΞΑΙΡΕΤΑ FILMS NOIR.
Μεγάλες ταινίες που ξεχωρίζουν όπως οι:
 • "REUNION IN FRANCE" 1942 Πολεμικό δράμα με τους JOAN CROWFORD, JOHN WAYNE, PHILIP DORN
 • "THE CANTERVILLE CHOST" 1944 Εξαίρετη Κωμωδία φαντασίας με τους:  CHARLES LAUGHTON, ROBERT YOUNG, MARGARET O' BRIEN
 • "BRUTE FORCE" 1947 Ένα αριστουργηματικό αστυνομικό film noir με τους BURT LANCASTER, HUME CRONYN, CHARLES BICKFORD
 • "NAKED CITY" 1948 Ένα εξαίρετο επίσης αστυνομικό film noir με τους BARRY FITZERALD, HOWARD DUFF, DOROTHY HART
 • "NIGHT AND THE CITY" Το 1950 έρχεται η κορύφωση με αυτό το αριστούργημα που τον καθιερώνει στο είδος των films noir με τους:  RICHARD WIDMARK, GIENE TIERNEY, GOOGIE WITHERS
Ο DASSIN μπάινει στο μάτι για τα καλά των "χαφιέδων" του HOLYWOOD και ο ΕΛΙΑΣ ΚΑΖΑΝ τον κατηγορεί ευθέως για ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ με αποτέλεσμα να μπει στις "ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ" του συστημικού HOLYWOOD και η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ Εποχή του ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ στις ΗΠΑ τον οδηγεί στο να βρει ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ στη ΓΑΛΛΙΑ και αργότερα στην ΕΛΛΑΔΑ.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt
Το 1952, η ΜΠΕΤΤΥ ΝΤΕΪΒΙΣ προσλαμβάνει τον ΝΤΑΣΣΕΝ για κάνει την σκηνοθεσία στο musical "TWO'S COMPANY" στο BROADWAY παρά το έντονο παρασκήνιο εναντίον του σαν Αριστερού. Το θεατρικό δεν πήγε καλά μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ΝΤΕΪΒΙΣ αρρώστησε και οι παραστάσεις αναβλήθηκαν. Έτσι, άνεργος και κυνηγημένος ο DASSIN αναγκάζεται πλέον να διαφύγει στην ΕΥΡΩΠΗ μαζί με την οικογένειά του
alt

Ο JULES DASSIN στην ΕΥΡΩΠΗ

στην Ευρώπη, ο μεγάλος δημιουργός θα ξεκινήσει μια ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ που θα τον οδηγήσει στα ύψιστα επίπεδα αναγνώρισης και καταξίωσης στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Το 1955 έρχεται το δραματικό αστυνομικό "RIFIFI", το οποίο κερδίζει ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ και άλλα ακόμα 4 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ με τους:  JEAN SERVAIS, CARL MOHNER, ROBERT MANUEL

alt

alt

alt

Στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, στις 18 ΜΑΗ, γνωρίζεται με την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, η οποία αντιπροσώπευε στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ μαζί με τον ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ τη συμμετοχή της ταινίας "ΣΤΕΛΛΑ".
Ο ΕΡΩΤΑΣ είναι κεραυνοβόλος μεταξύ τους, μέσα σε μια σχέση που ξεκίνησε γεμάτη πάθος και έρωτα και συνέχισε έτσι κατά θαυμαστό τρόπο μέχρι το τέλος, κάτι σπάνιο για τον καλλιτεχνικό αλλά και ανθρώπινο χώρο.

Από εδώ και πέρα ο JULES DASSIN δένεται πέρα από το ανθρώπινο και με το καλλιτεχνικό με την ΜΕΛΙΝΑ με την οποία ξεκινούν το μεγάλο τους δρόμο σε ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

Έτσι το 1957, ο DASSIN μετακομίζει πλέον στην Ελλάδα και γυρίζει την ταινία "HE WHO MUST DIE"  (CELUI QUI DOIT MOURIR) που αποτελεί μια συγκλονιστική μεταφορά στον Κινηματογράφο του μεγάλου έργου του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ  "Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ" με τους:  JEAN SERVAIS, CARL MOHNER, GREGOIRE ASLAN, ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

alt


alt


Το 1959 γυρίζει την ταινία  "LA LEGGE" (ΘΗΛΥΚΟΣ ΔΑΙΜΩΝ), ένα εξαίρετο δράμα με τεράστια ονόματα του Κινηματογράφου:

GINA LolLOBRIGIDA, MARCELLO MASTROIANNI, PIERRE BRACEUR

alt

alt


alt

Μάλιστα αυτήν την ταινία ο DASSIN αργότερα θα την θεωρήσει εξαιρετικά ...δύσκολη καθώς η ....ζήλεια της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ για την LolO ήταν παροιμιώδης.......

Η Συνέχεια είναι εξ ίσου πλέον μεγαλειώδης για τον δημιουργό.

Το 1960 γίνεται το μεγάλο "μπαμ" με την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ  "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ".

Η Λάμψη της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ πλάι σε ένα σύνολο τεράστιων ηθοποιών στο Λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ απογειώνει την ταινία σε παγκόσμια πρωτοφανή επιτυχία με ένα OSCAR Καλύτερης Μουσικής για τον μεγάλο ΜΑΝΟ, τρεις υποψηφιότητες OSCAR για ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ και μια ακόμα ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ ΒΡΑΒΕΙΟ.

Στο πλάι της ΜΕΛΙΝΑΣ ποιον να πρωτοθυμηθείς:  ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ, ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΜΗΤΣΟΣ ΛΥΓΙΖΟΣ, όλακερο σχεδον το Ελληνικό Σινεμά της εποχής.

alt

alt

alt

alt

alt

Το 1962 έρχεται η συγκλονιστική "ΦΑΙΔΡΑ", η μεταφορά στην μεγάλη Οθόνη της κλασικής τραγωδίας του ΕΥΡΥΠΙΔΗ "ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ" από την  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ.

Ταινία που συγκλόνισε με μεγάλους ηθοποιούς:  ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ANTHONY PERKINS, RAF VALLONE, ELIZABETH ERCY, ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ

Μοναδική η μουσική του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ αυτή τη φορά.

Ταινία υποψήφια για OSCAR, ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ, BAFTA

alt

alt

alt

Ακολουθούν δύο ακόμα μεγάλες ταινίες του:

 • 1963  "ΤΟΠ ΚΑΠΙ" η μεγάλη Αστυνομική comedy περιπέτειας με τους:  PETER USTINOV, ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, MAXIMILLIAN SCHELL, OSCAR Καλύτερου υποστηρικτικού ρόλου για τον PETER USTINOV, DAVID DI DONATELLO ΒΡΑΒΕΙΟ για την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ και 4 υποψηφιότητες ακόμα
 • 1966 "10:30 ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΒΡΑΔΥ"  Ένα εξαίρετο δράμα με τους ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ROMY SCHNEIDER, PETER FINCH
alt

alt

alt

alt

Το 1967, ο JULES DASSIN, παίρνει τη γλυκιά του "εκδίκηση" στις ΗΠΑ, επιστρέφοντας με την ΜΕΛΙΝΑ στο BROADWAY, NEW YORK ανεβάζοντας μια θεατρική μεταφορά του "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ"  "ILIA DARLING", με ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

JULES DASSIN και η ΧΟΥΝΤΑ του 1967

Η 21 Απρίλη 1967 βρίσκει το ζευγάρι στις ΗΠΑ. Έντονα πολιτικοποιημένοι και οι δύο μένουν στο ΠΑΡΙΣΙ μέχρι το 1974 και από εκεί οργανώνουν την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ της διασποράς.
Πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, σε θεατρικές παραστάσεις και το 1974 γυρίζει τη "ΔΟΚΙΜΗ" ένα συγκλονιστικό documentair με τους ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ-ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΟΥΚΑΚΗ και τον μεγάλο LAURENCE OLIVIER.

alt

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δυό μέρες μετά τη πτώση της ΧΟΥΝΤΑΣ, ο JULES DASSIN με την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ επιστρέφουν στην ΑΘΗΝΑ και ξεκινάνε πάλι το μεγάλο καλλιτεχνικό τους δρόμο.

Εδώ θα σκηνοθετήσει σημαντικές και ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

"ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ",  "ΓΛΥΚΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ",  "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΣΠΑΡΑΓΜΩΝ",  "Ο ΓΛΑΡΟΣ",  "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ"

Στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ο DASSIN επιστρέφει το 1978 με το δράμα του:   "ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" με την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ELLEN BURSTYN, ΑΝΔΡΕΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ

alt

alt

Η Ταινία ήταν υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ και ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΩΝ καλύτερης σκηνοθεσίας.

Tελευταία του ταινία το 1980 με το ερωτικό δράμα "CIRCLE OF TWO" με μεγάλους ηθοποιούς, RICHARD BURTON, TATUM O' NEAL, NORMA DELL' AGNESE

alt

alt

alt

Ο JULES DASSIN στην προσωπική του ζωή είχε ένα πρώτο γάμο με την Βιολονίστα BEATRICE LAUNER και έκαναν τρία παιδιά, τον διάσημο τραγουδιστή JOE DASSIN που χάθηκε πρόωρα, την ηθοποιό JULIE DASSIN και τη μουσικοσυνθέτρια RICKIE DASSIN έχοντας και τρία εγγόνια.


ο JULES DASSIN έμεινε μαζί με τη λατρεμένη του ΜΕΛΙΝΑ ως το τέλος............

μια υπέροχη φλογερή σχέση που τους ένωσε μέχρι το θάνατο. Πλήρης ημερών ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ έφυγε από τη ζωή στις 31 Μάρτη 2008 στα 97 του χρόνια και τάφηκε αγκαλιά με τη ΜΕΛΙΝΑ που λάτρεψε στο Κοινό τους έσχατο Σπίτι..

Αγάπησε και λάτρεψε την Ελλάδα, την ιστορία της, το ΛΑΟ της.
Πάλαιψε για αυτόν, αγωνίστηκε για αυτόν, ανάδειξε τις αρετές του, τα πάθη του, τον έρωτά του, τα όνειρά του, ενθάρρυνε τις ελπίδες του και τα βάσανά του.
Δεν σταματούσε στιγμή να διαλαλεί στα Διεθνή Φόρουμς για την ΑΞΙΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ και του ΛΑΪΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ένας πιονέρος της ΤΕΧΝΗΣ και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ένας άνθρωπος που σε πιάνει ΔΕΟΣ αν αναλογιστείς με ποιες ΜΟΡΦΕΣ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ συνεργάστηκε βήμα το βήμα και σε ποιους δρόμους βάδισε..

Ήταν ο JULES DASSIN που τον νιώθαμε έντονα δίπλα μας, ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟ και ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ Συνοδοιπόρο.

Ένας ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ γεμάτος από το Φως και το χρώμα του Ελληνικού Ουρανού και των αιώνιων λαϊκών Πόθων...

 
alt

alt

alt

alt

alt

 

JULES DASSIN: **ΦΑΙΔΡΑ** Στα Ανίερα Μονοπάτια του Έρωτα....

**ΕΡΩΤΑΣ**


Ένα ποτάμι λάβας που δεν πορεύεται στα ποτάμια της λογικής και τις νόρμες των ανθρώπων....

μια δύναμη ζωής που δεν λογάται φυλακισμένη σε νόμους, σε διατάξεις, σε "πρέπει" και "διότι"

ΕΡΩΤΑΣ.......¶ναρχος......βαθύς......ανατρεπτικός.....επαναστάτης.....

μα συνάμαι και ΑΝΙΕΡΟΣ όταν αντιμάχεται τα οικοδομήματα των ανθρώπων και τα "νομικά" τους φτιασίδια..

Φίλες και Φίλοι

το CINEFIL έχει την Τιμή αλλά και το ρίγος με δέος μαζί να σας παρουσιάσει μία από τις πιο

ΕΡΩΤΙΚΕΣ και ΑΙΣΘΑΝΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


JULES DASSIN"ΦΑΙΔΡΑ"


Ένα Βίαιο Δράμα μιας Ανίερης Αγάπης.......


alt

Το θέμα:


Ένας Μεγαλοεφοπλιστής παντρεύεται την πανέμορφη και εκρηκτική ΦΑΙΔΡΑ. Μια γυναίκα γεμάτη φωτιά και ερωτισμό ηλιακά πολύ νεώτερή του. Ο Γιός του, ΑΛΕΞΗΣ, συναντά τη ΦΑΙΔΡΑ και τότε......η ΑΝΑΒΙΩΣΗ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΡΥΛΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ του ΕΥΡΥΠΙΔΗ ξανακυλάει βήμα το βήμα.....

Ο ΑΛΕΞΗΣ και η ΦΑΙΔΡΑ ερωτεύονται παράφορα και με πάθος......Ο Δρόμος στην "ΑΝΙΕΡΗ" κατά τις νόρμες των ανθρώπων σχέση ανοίγει διάπλατα μαζί με τους ασκούς του Αιόλου και τις πύλες της Κόλασης....

Βλέπεις......ο Έρωτας δεν χωράει πρωθύστερες σχέσεις και νομικές πράξεις, τις σαρώνει στο διάβα του. Όμως.......η δύναμη της επιβολής και του κοινωνικού status οδηγεί τους δύο Εραστές στον κατήφορο του ¶δη μοιραία για όλους....


alt

alt

Το συγγραφικό βάθρο της Ταινίας


Ο Μεγάλος κλασικός δραματουργός και τραγωδός ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ γράφει τον δεύτερο "ΙΠΠΟΛΥΤΟ"

Εκεί η δεύτερη γυναίκα του ΘΗΣΕΑ, η ΦΑΙΔΡΑ, ερωτεύεται το ΓΙΟ του ΙΠΠΟΛΥΤΟ από τον πρώτο του γάμο με την Αμαζόνα ΑΝΤΙΟΠΗ.

Ο ΙΙΠΟΛΥΤΟΣ αποκρούει τον έρωτά της διαισθανόμενος το αδιέξοδο γεγονός που οδηγεί τη ΦΑΙΔΡΑ στην ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ.

Το γράμμα που αφήνει πίσω της η ΦΑΔΙΡΑ αναφέροντας του λόγους της αυτοκτονίας της γίνεται ΘΗΛΙΑ στο λαιμό του ΙΠΠΟΛΥΤΟΥ καθώς ο ΘΗΣΕΑΣ τον θεωρεί συνυπεύθυνο για το θάνατό της και τον καταράζεται. Ο ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ στην τραγική του φυγή πέφτει από το άρμα του και ακολουθεί τη ΦΑΙΔΡΑ στον άλλο κόσμο..........

Η Κορύφωση και η Κάθαρση της Ευρυπίδιας τραγωδίας....

Η Σημαντική διαφορά της ταινίας από την τραγωδία του Ευριπίδη είναι μονάχα ότι εδώ ο έρωτας του νεαρού προς τη ΦΑΙΔΡΑ είναι ΑΜΟΙΒΑΙΟΣ και όχι μονομερής.

alt

alt

O ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ JULES DASSIN παίρνει κυριολεκτικά από το χέρι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ, τους δίνει ζωή, τους εμφυσά το ΑΝΙΕΡΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ, βουτάει απόλυτα στις βαθύτατες εμπνεύσεις τους δημιουργικά και καλλιτεχνικά και σε μια ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ δίνει ένα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ που συγκίνησε το παγκόσμιο στερέωμα της έβδομης Τέχνης.

Η Ταινία κάνει ΠΡΕΜΙΕΡΑ τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ του 1962 καθώς έχει γυριστεί σε:

CHELSEA, LONDON. ALFA STUDIOS ATHENS, ΥΔΡΑ, ΠΑΡΙΣΙ, ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΠΕΙΡΑΙΑ, STUDIO DE BOULOGNE

alt

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


ΣΕΝΑΡΙΟ:  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ


alt


alt


Η Εξαίρετη αυτή Συγγραφέας, έχοντας στο ενεργητικό της και το σενάριο της "ΜΑΓΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ" του Κούνδουρου, το εξαίρετο Μυθιστόρημά της "ΤΑ ΨΑΘΙΝΑ ΚΑΠΕΛΑ" (1946), "ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ", "Ο ΑΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" κλπ μεταφέρει στην Οθόνη την ΤΡΑΓΩΔΙΑ του ΕΥΡΥΠΙΔΗ δίνοντάς της σάρκα και ψυχή σε μια παράλληλη σύγχρονη ιστορία.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:  MARGOT CAPELIER

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  JULES DASSIN

ΜΟΝΤΑΖ:  ROGER DWAYER

ΜΟΥΣΙΚΗ:  ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ: JOHAN SEBASTIAN BACH

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  JACQUES NATTEAU

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  ΘΕΩΝΗ ALDREDGE


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ στο ρόλο της ΦΑΙΔΡΑΣ

ANTHONY PERKINS στο ρόλο του ΑΛΕΞΗ

RAF VALLONE στο ρόλο του Εφοπλιστή ΘΑΝΟΥ ΚΥΡΙΛΗ

ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ στο ρόλο του ΚΑΡΟΥΣΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ στο ρόλο του Εφοπλιστή Ανδρέα

ELIZABETH ERCY στο ρόλο της ΕΡΣΗΣ

ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ στο ρόλο της ΑΝΝΑΣ

ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ στο ρόλο της ΑΡΙΑΔΝΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΙΑΣ στο ρόλο του FELERE

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΚΟΒΙΤΣ στο ρόλο του ΣΤΑΥΡΟΥ

alt

alt


ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ και ΥΠΟΒΑΘΡΟ της ΤΑΙΝΙΑΣ


Ελλάδα 1963: Η Αστική τάξη, βασισμένη πάνω στην υπερκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού καθώς και το τεράστιο κύμα της Ξενητειάς, αναδεικνύει το ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ της ΚΕΦΑΛΑΙΟ αδηφάγο, επεκτατικό και αδίστακτο.

Ο Πειραιάς γίνεται κέντρο ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που οδηγεί σε ίλλιγγο προκλητικής ζωής, ασυδοσίας και ματαιοδοξίας των μεγάλων πρωταγωνιστών της.

Η Γνωστή παράλληλη ρήξη των Οικογενειών ΩΝΑΣΗ και ΝΙΑΡΧΟΥ εκείνη την εποχή είναι παροιμιώδης στο ποιος θα γίνει πιο ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ. Τα ΣΚΑΝΔΑΛΑ στην προσωπική τους ζωή καθίστανται για τους κύκλους αυτούς ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ και ΑΞΙΑΣ.

Στην ταινία αυτό είναι ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΟ παντού.....! Στον τρόπο με τον οποίο συγγενείς εφοπλιστές δεν διστάζουν να συγκρουστούν ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ παρά το ότι συνδέονται οικογενειακά. Προκαλούν με τον πλούτο τους την Κοινωνία, κάτι που φαίνεται στα ΕΓΚΑΙΝΙΑ του S/S FAIDRA και σε ότι ακολουθεί.

Μέσα σε αυτό το περίγραμμα, μια ΓΥΝΑΙΚΑ, βιώνει τον ΤΡΟΜΟ του "σκεύους πολυτελείας" από τον ΠΑΜΠΛΟΥΤΟ ΣΥΖΥΓΟ της, που την ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΚΤΗΤΙΚΑ, αλλά δεν διστάζει να την έχει μόνιμα σε "δεύτερο πλάνο" μετά από τις BUSINESS που για αυτόν είναι όρος ύπαρξης.

Η ΚΤΗΤΙΚΟΤΗΤΑ έχει περάσει στην ΦΑΙΔΡΑ σαν ΓΥΝΑΙΚΑ, που όταν ΕΡΩΤΕΥΘΕΙ πραγματικά, όταν το πάθος του έρωτα την κατακτήσει, ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ μπροστά σε ΤΙΠΟΤΑ.....! Βήμα το βήμα παίρνει χαρακτηριστικά "ΜΑΙΝΑΔΑΣ" και "ΜΗΔΕΙΑΣ" σκορπώντας γύρω της την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και τον ΟΛΕΘΡΟ.


ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ


Η Ερμηνευτική παρουσία της μεγάλης ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ προκαλεί ίλιγγο πάθους και δέους στην κυριολεξία...

Το απύθμενο εκφραστικό της πάθος, που με μοναδικό τρόπο αυτή η ερμηνευτική Ιέρεια του Έρωτα έβγαζε στην Οθόνη δίνει στην ταινία ένα χρώμα που σαρώνει κάθε αίσθημα και φραγμό λογικής.

Τα απαστράπτοντα μάτια της, το ερωτικό της πάθος, η κίνησή της, η φωνή της, το όλο της "είναι" και "φαίνεσθαι" είναι ένας ΥΜΝΟΣ στον ΕΡΩΤΑ πραγματικά.

Με τον τρόπο που ΕΚΕΙΝΗ μοναδικά ΓΝΩΡΙΖΕΙ να δίνει και να βιώνει, μας μεταδίδει μια ΦΑΙΔΡΑ που δεν διστάζει να αφεθεί στην ΕΡΩΤΙΚΗ ΔΙΝΗ, στο ΠΑΘΟΣ, στην ΗΔΟΝΗ και στην ΚΑΘΑΡΤΙΚΗ ΤΡΑΓΙΚΗ ΦΥΓΗ.

Η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ έχει μια απαράμιλλη υποκριτική δυνατότητα να αλλάζει μορφές στην ερωτική πορεία σαν ΓΥΝΑΙΚΑ: Επιβλητική, γοητευτική, παιχνιδιάρα, απίστευτα Αισθησιακή την ώρα της κορύφωσης, Οργισμένη όταν χάνει το αντικείμενο του έρωτά της, Παραλογισμένη, Επικίνδυνη και συνάμα καταστροφική, ερμηνευτικά δεν έχει σε τίποτα απολύτως να μειωθεί μπροστά στις Θρυλικές Γυναίκες του Κινηματογράφου.

Τι να πει κανείς για αυτή τη θρυλική ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΘΕΑ της ΤΕΧΝΗΣ.

alt


alt

alt

Ο ANTHONY PERKINS πραγματικός "ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ" σαν ΑΛΕΞΗΣ.....!

ΚΑΘΑΡΗ ΑΝΤΡΙΚΗ ΦΙΓΟΥΡΑ βγαλμένη μέσα από τα βάθια της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ....

Υποκριτικά ασύλληπτος, ερωτικά μοναδικός ο μεγάλος αυτός Ηθοποιός ξέρει να δηλώνει "ΠΑΡΩΝ"  όποτε οι μεγάλες Κινηματογραφικές δημιουργίες τον καλούσαν. Μοναδικό γαλήνιο βλέμμα, με μια απέριττη θλίψη, με μια ανδροπεπέστατη ομορφιά σαν αρχαίος μικρός Θεός.

alt

alt

RAF VALLONE, τι να πει κανείς για ένα φτασμένο σταρ του Κινηματογράφου. Εδώ απλά στο ρόλο του ΘΑΝΟΥ για μια ακόμα φορά πιστοποιεί αυτό που πραγματικά ήταν. Ένας ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ.

Στο ρόλο του ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΚΥΡΙΛΗ, ο VALLONE πραγματικά είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ.....! ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ.....! Κυριευμένος απόλυτα από το μένος του πλούτου, της Κοινωνικής πρόκλησης, του πλουτισμού που αδίστακτα πορεύεται ισοπεδωτικά και διαλυτικά, κρατάει βαθιά μέσα του τη λειτουργία του σαν ΑΝΤΡΑΣ, σαν ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ άντρας που δεν αντιλαμβάνεται όμως τη ΧΡΥΣΗ ΦΥΛΑΚΗ στην οποία τυλίγει πνιγηρά τη ΦΑΙΔΡΑ.

Η Απίστευτη έκρηξή του στο τέλος, απέναντι μάλιστα στο ίδιο το ΠΑΙΔΙ του, παίρνει πλέον χαρακτηριστικά ΟΙΔΙΠΟΔΑ ή ΚΡΕΟΝΤΑ, αρχαίου τραγικού τιμωρού, που ο πληγωμένος εγωισμός του και η κατάρρευση του συναισθηματικού status πάνω στο οποίο στεκόνταν τον οδηγεί στα ΑΚΡΑ.


ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ


Στον εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της ΑΝΝΑΣ, της ΓΥΝΑΙΚΑΣ που είναι απόλυτα δίπλα στην ΦΑΙΔΡΑ παντού....!

Η Μεγάλη αυτή Ηθοποιός και συνάμα ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΕΑΜ ΘΕΑΤΡΟΥ), έχει εδώ στη "ΦΑΙΔΡΑ" ένα ρόλο ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ εντελώς ομιχλώδους, που κινείται σε πολλά ερωτηματικά. Τι είναι για την ΦΑΙΔΡΑ ; Φίλη ; Ο ¶νθρωπος που τη συνοδεύει παντού ; ακόμα και στο τέλος ; η μήπως ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ; κάτι πιο προχωρημένο ; Ο ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ το αφήνει να αιωρείται καθώς δύο σκηνές με την ΦΑΙΔΡΑ οι δυό τους έχουν απόλυτα ερωτικά υπονοούμενα...

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ είναι απίστευτη ερμηνευτικά και σημαδεύει την ταινία σαν ένα ΠΡΟΣΩΠΟ εντελώς ΕΞΩ από το σάπιο αυτό μεγαλοαστικό περιβάλλον

alt

alt


Η ELIZABETH ERCY στο ρόλο της νεαρής, ελκυστικής και απαστράπτουσας ΕΡΣΗΣ καθίστανται η "περόνη" της χειροβομβίδας που θα πυροδοτήσει την τελική έκρηξη και την τραγική κάθαρση στην ταινία.

alt


alt


Η Πανέμορφη Γερμανίδα Ηθοποιός, στη ΦΑΙΔΡΑ κάνει το υποκριτικό της ντεμπούτο και πραγματικά δηλώνει εξ αρχής την μετέπειτα σημαντική της πορεία. Ερμηνευτικά, η νεαρή Γυναίκα, που διψάει για έρωτα, για ζωή, που θέλει να ζήσει, καλομαθημένη παντελώς ως κόρη εφοπλιστών, μπαίνει ανάμεσα στην ΦΑΙΔΡΑ και στον ΑΛΕΞΗ, με τρόπο τόσο ορμητικό που δεν αντιλαμβάνεται τη φωτιά που πυροδοτεί.


ΑΠΑΝΤΕΣ οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ, σημαντικοί και καταξιωμένοι, ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ, ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΚΟΒΙΤΣ, ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΙΑΣ, παρά το ότι η ταινία είναι ΑΓΓΛΟΦΩΝΗ στέκονται απόλυτα φυσικά στην απόδοση και ερμηνεία. Κύρια οι τρεις πρώτοι, έχοντας ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ στην ταινία, ιδίως οι ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ και ΖΩΡ ΣΑΡΡΗ είναι αυτό που πάντα ήταν....ΜΕΓΑΛΟΙ Ερμηνευτές πραγματικά


Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ σε μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ γράφει μια ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΣΥΛΛΗΠΤΗΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ

Το "Αστέρι μου φεγγάρι μου" γίνεται ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ που μένει άσβηστος φάρος ερωτικού πάθους ως τώρα...

Η Μουσική ντύνει και συνοδεύει την τραγικότητα του έργου σε κάθε του βήμα μαζί με το κλασικό υπόβαθρο του BACH στο οποίο αρέσκεται ο ΑΛΕΞΗΣ στην τελευταία σκηνή της "Εξόδου" του.Η ΘΕΩΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ ALDREDGE

alt

alt

κάνει μια αξεπέραστη ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ γεγονός που αναγνωρίζεται στα Διεθνή φόρουμ του Κινηματογράφου όπως θα δούμε στη συνέχεια κερδίζοντας ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ OSCAR...!


alt

alt

alt


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η Ταινία μπαίνει στα ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ με πολύ μεγάλη αναγνωρισιμότητα και καταξιώνεται σύντομα σε πολύ ψηλό επίπεδο

 

 • 1963 Υποψήφια για OSCAR ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ για την ΘΕΩΝΗ ALDREDGE
 • 1963 Υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ Καλύτερης ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ για την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
 • 1963 Υποψήφια για BAFTA ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 • 1963 Υποψήφια για BAFTA ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ για την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
 • 1962 ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΡΥΣΗ ΧΑΡΥΒΔΙΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ TAORMINA για τον JULES DASSIN
alt


alt


alt


alt


Στιγμές της ταινίας......


 

 • Κάπου στο μέσο η αλησμόνητη ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ανάμεσα στους δύο πλέον "ανίερους" εραστές ίσως σε μια από τις ΠΛΕΟΝ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

Το Αναμμένο τζάκι, οι Βυζαντικές εικόνες, η καταρρακτώδης βροχή έξω, τα παράθυρα που χτυπούν, και η απαράμιλλου ερωτισμού μουσική του μεγάλου ΜΙΚΗ 

 

 • Η ερωτευμένη γυναίκα επαναστατεί. Σε μια τελική σκηνή, όπου οι μαυροφορεμένες γυναίκες και μητέρες ενός βυθισμένου πλοίου με το όνομα s/s phaedra παραταγμένες στο διάδρομο έξω από το γραφείο του Θάνου, μετατρέπονται στα χέρια του Dassin και της Λυμπεράκη σε αρχαίο χορό, η Φαίδρα ομολογεί τα πάντα στον άνδρα της.

 • Το τέλος:   
Το παιχνίδι έχει τελειώσει. Ο Αλέξης συνομολογεί με τη σειρά του την αλήθεια. Το πατρικό χέρι του συνθλίβει το πρόσωπο, και η Φαίδρα τη ψυχή.

Και οι δύο πρωταγωνιστές οδηγούνται σε έναν τραγικό θάνατο με ομοιότητες από την ζωή των μεγαλύτερων εφοπλιστικών οικογενειών της Ελλάδας. Ο Ιππόλυτος-Αλέξης βουτάει στο κενό, το άρμα-Aston Martin συνθλίβεται στα βράχια κάποιου απόκρημνου δρόμου, ενώ η Φαίδρα επιλέγει την αυτοκτονία.

Απίστευτη η τελευταία σκηνή, ύψιστη έμπνευση του DASSIN και της ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Κλειδώνει τα πορτάκια σε μια βυζαντική εικόνα ώστε να μην αντικρύσουν οι Θεοί την ύβρι της και σφαλίζει με μια μαύρη ταινία ύπνου τα μεγάλα της μάτια έχοντας πρώτα φιλίσει στο στόμα την μοναδική ως το τέλος δική της Γυναίκα, την ΑΝΝΑ.....

Στην τελευταία σκηνή, ο εκπρόσωπος της εταιρείας του Θάνου εμφανίζεται για να αναγγείλει στον χορό τους νεκρούς του s/s phaedra. Με υπόκρουση την φωνή του εφιαλτικού αγγέλου-γραμματέα κάποιοι μεταφέρουν το φέρετρο με το σώμα του Αλέξη προς το σπίτι του πατέρα του.

Ειλικρινά, στον σύγχρονο Κινηματογράφο σπάνια έχουμε ζήσει ανάλογη τραγική ένταση και σημειολογία όπως εδώ στη "ΦΑΙΔΡΑ" 

Αστέρι μου, φεγγάρι μου, της άνοιξης κλωνάρι μου
κοντά σου θά `ρθω πάλι, κοντά σου θά `ρθω μιαν αυγή
για να σου πάρω ένα φιλί και να με πάρεις πάλι.

Αγάπη μου, αγάπη μου, η νύχτα θα μας πάρει, 
τ' άστρα κι ο ουρανός, το κρύο το φεγγάρι.

Θα σ' αγαπώ, θα ζω μες στο τραγούδι
θα μ' αγαπάς, θα ζεις με τα πουλιά
θα σ' αγαπώ, θα γίνουμε τραγούδι
θα μ' αγαπάς, θα γίνουμε πουλιά.

Ο ποταμός είναι ρηχός
κι ο ωκεανός είναι μικρός
να πάρουν τον καημό μου.

Να διώξουνε τα μάτια σου
να πνίξουνε τους όρκους σου
από το λογισμό μου.


Η Μοναδική ερωτική σκηνή στον απόηχο της μουσικής του ΜΙΚΗ.....

Τρανή απόδειξη του πόσο ερωτική μπορεί να είναι μια σκηνή χωρίς ίχνος γυμνού......
Το παιχνίδι της φωτιάς, της βροχής και του αγέρα μαζί μετα κορμιά στη δίνη του έρωτα, ο JULES DASSIN στην κυριολεξία ζωγραφίζει σκηνοθετικά και καλλιτεχνικά.

alt

Η "ΦΑΙΔΡΑ" είναι μια Κινηματογραφική ταινία ΥΜΝΟΣ στο ΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ....

Μια ταινία που φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει εύκολα αποδεκτή στο κλασικό Holywood κοινό συνηθισμένο στο εύπεπτο και "ομαλό".

Η "ΦΑΙΔΡΑ" είναι μια ταινία δύσκολη, βαθύτατη, τραγική, ίσως αφήνει το θεατή με την ψυχολογία της "ήττας" καθώς ο Έρωτας δείχνει να συνθλίβεται στον ανθρώπινο αστικό καθωσπρεπισμό.

Το "ΠΡΕΠΕΙ" στο φινάλε ισοπεδώνει το "ΘΕΛΩ", η "ΑΝΙΕΡΗ" Ερωτική παραβατικότητα "τιμωρείται" από τους ΝΟΜΟΥΣ των ΑΝΘΡΩΠΩΝ, δεν παύει όμως να αναδεικνύει την  αθάνατη αιώνια άναρχη δύναμη και φλόγα του ΕΡΩΤΑ που, ως ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ δεν μπορεί να ...μην είναι ένα ΠΑΙΧΝΙΔΙ με τη ΦΩΤΙΑ, μια ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ του ΤΡΟΜΟΥ, ένα ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ με άπειρες και απρόβλεπτες εκφάνσεις..... 
Από τις ταινίες που πραγματικά ΚΟΣΜΟΥΝ τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και είναι ΑΚΡΩΣ ΤΙΜΗΤΙΚΟ που στους συντελεστές της κυριαρχούν ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ και ΗΘΟΠΟΙΟΙ.

Μια ταινία που κραυγάζει ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ.....

Δείτε την εδώ.............
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1963

alt


Συνεχίζουμε αγαπητές Φίλες και Φίλοι, το ταξίδι και την περιήγησή μας πίσω στις μεγάλες διοργανώσεις

του Κινηματογραφικού ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.


Σήμερα θα κάνουμε τον 4ο μας σταθμό, στα 1963.


Το φεστιβάλ της χρονιάς αυτής διοργανώθηκε στις 16-22 Σεπτέμβρη 1963, στον Κινηματογράφο "ΟΛΥΜΠΙΟΝ"


ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ


ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ:  Ακαδημαϊκός

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πρόεδρος της ΔΕΘ

ΛΟΥΛΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΚΟΥ: Σκηνοθέτης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ: Σκηνοθέτης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΝΟΥΤΟΣ:  Διευθυντής Γραμμάτων Θεάτρου και Κινηματογράφου Υπουργείου Παιδείας

ΣΟΛΩΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Διευθυντής Ωδείου Θεσσαλονίκης

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κριτικός Κινηματογράφου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ:  Κριτικός Κινηματογράφου

ΣΠΥΡΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ: Κινηματογραφικός επιχειρηματίας

ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εκπρόσωπος Υπουργείου Βιομηχανίας

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΝΕΣΗΣ:  Κυβερνητικός επίτροπος

Βλέπουμε και πάλι το βάθος της ποιότητας της Κριτικής επιτροπής του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και την βαρύτητα που έδινε η διοργάνωση.


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ


Η Ταινία που σαρώνει τα βραβεία στο 4ο αυτό φεστιβάλ είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ


"ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΡΟΔΙΤΕΣ"


Σε σενάριο: ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ-ΚΩΣΤΑ ΣΦΗΚΑ

Κινηματογράφιση:  GIOVANNI VARRIANO

Μοντάζ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΟΥΛΗΣ

Μουσική:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Με τους:

ΤΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΕΛΕΝΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΡΩΤΑ, ΑΝΕΣΤΗ ΒΛΑΧΟ, ΖΑΝΝΙΝΟ

Ένα από τα ΕΡΩΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


ΕΞΙ (6) ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ από τη μεγάλη αυτή ταινία:

 

 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
 • ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ
alt


alt


alt


alt


alt


Η Ταινία ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ και στον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΩΡΟ με ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΚΤΟ σε ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ καθώς και ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ αναδεικνύοντας τη δύναμη και την αξία της. Μια πολύ μεγάλη στιγμή για τον Ελληνικό Ερωτικό Κινηματογράφο

Ιδιαίτερεα εντυπωσιακό και ερωτικό το τολμηρό γυμνό της ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΡΩΤΑ καθώς και η έξοχη ερμηνεία των ΕΛΕΝΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ και ΤΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.

Στα γυρίσματα σημειοτέον συνεργάστηκε ο μεγάλος ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣΗ Επόμενη Ταινία που διακρίθηκε στην διοργάνωση του 1963 ήταν η ΕΡΩΤΙΚΗ COMEDY του ΜΑΝΩΛΗ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ σε ΣΕΝΑΡΙΟ του ίδιου:

"ΕΝΑΣ ΝΤΕΛΙΚΑΝΗΣ"


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: ΔΗΜΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΟΝΤΑΖ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΟΥΛΗΣ

Η Ταίνια αποσπά:  ΠΕΝΤΕ ΒΡΑΒΕΙΑ (5):

 

 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ στην ΙΛΥΑ ΛΙΒΥΚΟΥ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
 • ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

altalt


alt


alt


Έπαιξαν οι:

ΑΛΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ, ΙΛΥΑ ΛΙΒΥΚΟΥ, ΚΛΕΩ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

ΑΛΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΕΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

με πραγματικά εξαίρετες ερμηνείες


alt


alt


alt

Η Τρίτη ταινία που διέπρεψε στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ εκείνης της χρονιάς ήταν το Εξαίρετο Δράμα του
ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
σε ΣΕΝΑΡΙΟ δικό του και του JOHN NORMAN

"ΑΔΕΛΦΟΣ ΑΝΝΑ"

Μια δύσκολη και εξαίρετη ταινία, που πραγματικά ξεχώρισε με το θέμα της, τις ερμηνείες της και το φόντο της

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΣΟΥΝ συγκεντρώνει ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ:

 • Α΄ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
 • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ Α΄ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΑΝΑΛΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
ΜΟΝΤΑΖ:  ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Στο πλάι του ΠΕΤΡΟΥ ΦΥΣΣΟΥΝ έλαμψαν με τις ερμηνείες τους οι:

ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ,  ΒΥΡΩΝ ΠΑΛΛΗΣ, ΜΗΤΣΟΣ ΛΥΓΙΖΟΣ,  ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΚΑΡΟΛΟΥ

alt

alt


alt

alt

alt

alt

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Στις ταινίες μικρού μήκους είχαμε τις εξής διακρίσεις:

"Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ"    ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
"ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ"  ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Στη διοργάνωση ήταν ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ για βράβευση οι παρακάτω τανίες:

 • "ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ Η ΝΥΧΤΑ" το δράμα του ΣΤΕΛΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ σε ΣΕΝΑΡΙΟ:  ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ με τους:
ΠΕΤΡΟ ΦΥΣΣΟΥΝ, ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ, ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ, ΑΝΔΡΕΑ ΝΤΟΥΖΟ, ΕΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
 • Η Υπέροχη ΚΩΜΩΔΙΑ του ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ"ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ" σε σενάριο δικό του με τον ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟ να γράφει ιστορία, μαζί με τους ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΚΑ, ΜΑΡΙΚΑ ΝΕΖΕΡ, ΝΙΚΟ ΡΙΖΟ, ΘΑΝΟ ΜΥΛΩΝΑ, ΝΤΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΗ.
 • Το εξαίρετο δράμα του ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ σε σενάριο ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ    "ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ" με συγκλονιστικές ερμηνείες από τους ΓΙΩΡΓΟ ΦΟΥΝΤΑ, ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ
alt

alt

alt


alt

alt

alt

alt

alt

ΞΕΝΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ του 1963 προβλήθηκαν εκτός συναγωνισμού και δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στις παρακάτω ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ:

 • "IL SORPASSO"  DINO RISI  (Ο ΦΑΝΦΑΡΟΝΟΣ) με τους:  VITTORIO GASSMAN, CATHERINE SPAAK, JEAN LOUIS TRINTIGNANT
 • "ΔΥΟ ΗΜΙΧΡΟΝΑ ΣΤΗ ΚΟΛΑΣΗ" του ZOLTAN FABRI  (ΟΥΓΓΑΡΙΑ)
alt

alt

alt

alt

alt


alt

alt

Το κοινό συμμετοχής στις προβολές δέχτηκε με ΘΕΡΜΗ ΜΕΓΑΛΗ και ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΕ τις "ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΡΟΔΙΤΕΣ" καθώς και τον "ΑΔΕΛΦΟ ΑΝΝΑ"
ενώ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΕ "ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ"

ΙΟΡΔΑΝΗ και ΖΑΧΑΡΙΑ ΑΝΑΝΙΑΔΗ: *12410 και 1 Τριαντάφυλλα*

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2013-17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973


40 ΧΡΟΝΙΑ........ΜΝΗΜΗΣ.....ΑΞΙΑΣ....ΑΓΩΝΑ.....ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΣ....

alt


alt


altΤο CINEFIL σαν ελάχιστο Φόρο Τιμής στην Μεγάλη Επέτειο της Λαϊκής Εξέγερσης του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

παραθέτει μια ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION που πραγματικά συγκλονίζει:

Οφείλω να πω ότι την ΠΗΓΗ της ΤΑΙΝΙΑΣ αυτής την οφείλω στο Ιστολόγιο:

http://womaninblogs2.blogspot.gr/

καθώς ήταν ΕΜΠΝΕΥΣΗ και ΕΡΕΘΙΣΜΑ της δημιουργού του, και την οποία νιώθω την ανάγκη να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ για το ότι μας έφερε "κοντά" σε αυτή τη δημιουργία

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ:  ΙΟΡΔΑΝΗΣ και ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΟΛΓΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

ANIMATION:  ΙΟΡΔΑΝΗΣ και ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΜΒΟΥΖΕΛΗΣ

ΦΩΝΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΤΖΟΣ...........η ΓΑΤΑ
ΘΑΝΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ.............ο ΝΕΑΡΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:   ΕΡΤ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ:   2010

Ιορδάνης Ανανιάδης

Ο Ιορδάνης Ανανιάδης γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική, διακόσμηση και διαφήμιση. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το κινούμενο σχέδιο.

 Το 1966 δημιουργεί τα πρώτα διαφημιστικά φιλμάκια κινούμενων σχεδίων.

 Το 1971 εμφανίζεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την, δεκάλεπτης διάρκειας, ταινία του «Πανδαισία». Βραβεύεται πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων

alt


alt


Έχει γυρίσει τις ταινίες: «Ζάχος ο Μαζόχας», «Κύκλος», «Τρύπα», «Αδάμ», «Εμείς οι Έλληνες», «Overground», «Μην πετάξεις τίποτα», «12410 και ένα τριαντάφυλλα» καθώς και 150 διαφημιστικά φιλμ. Το όνομά του αναφέρεται στο βιβλίο της παγκόσμιας ιστορίας κινούμενου σχεδίου «Cartoons» (εκδ. «Libbey»).


alt

Πραγματικά το Ελληνικό Animation σε μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, γεμάτη ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, γεμάτη ΕΚΦΡΑΣΗ και πάνω από όλα ΕΜΠΝΕΥΣΗ...

Πραγματικά όταν θέλουμε το Μπορούμε....!!!