Cinefil Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ....

Φίλες και Φίλοι......
είχα ξεκινήσει να ετοιμάζω για παρουσίαση ενός θέματος πάνω στις

ΑΠΟΝΟΜΕΣ των ΒΡΑΒΕΙΩΝ  


του 67ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ των ΚΑΝΝΩΝ που μόλις έγιναν.


Είχα ξεκινήσει την εργασία μου, μέσα στη νύχτα έχοντας συμπληρώσει δουλειά δύο ωρών και πλέον....
Καποια στιγμή λοιπόν, κατά τα συνήθη, πάτησα να γίνει "ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ" της μέχρι τώρα εργασίας για να διασφαλίσω το θέμα στο "πρόχειρο" υπό το φόβο τυχόντος προβλήματος.
Όμως .......φευ.....λογάριαζα "ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ".


Η Επαναφόρτωση της σελίδας μου αποκάλυψε στα εμβρόντητα μάτια μου ότι η εργασία είχε φορτωθεί κατά το 1/3 ίσως και λιγότερο......
Το σοκ είναι κάτι παραπάνω από .....εμφανές και επειδή ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας.......
με κάθε σεβασμό, το ΠΑΡΑΤΑΩ εδώ το θέμα και δυστυχώς ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΩ......!!!!

Δεν ξέρω τίνος είναι ευθύνη......! ειλικρινά.....! και δεν ξέρω αν έχει και σημασία....
απλά την τυχούσα επόμενη φορά ξέρω ότι θα προσπαθήσω να μη γράψω την αρχική εργασία εδώ στον pathfinder.....
Συγγνώμη για το παρόν ...μήνυμα αλλά είμαι πολύ στενοχωρημένος και θέλω κάπου να ...μοιραστώ το ...πάθημά μου.
Καλή μας συνέχεια....


"ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ" : Το συγκλονιστικό Ψυχολογικό θρίλερ του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΜΑΛΗ

Φίλες και φίλοι του CINEFIL....

λένε χαρακτηριστικά ότι πολλές φορές σαν ψάχνεις στα "κελάρια" της δημιουργίας πάντα εκεί κατοικούν ανάμεσα στη λήθη και την παραμέληση θησαυροί τέχνης...

Η Επιμονή της Συζύγου μου σε τέτοιες Κινηματογραφικές αναζητήσεις, την οδήγησε να "ανακαλύψει" παντελώς ξεχασμένο και πεταμένο στη λήθη ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ και εξαίρετα ΣΠΑΝΙΟ

συλλεκτικό Κινηματογραφικό αριστούργημα του σχετικά πρόσφατου Ελληνικού Κινηματογράφου.


Μια ταινία μια δημιουργία με το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕΡΑΚΙ ενός ΑΓΝΩΣΤΟΥ σκηνοθέτη, που με ΠΕΝΙΧΡΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΣΑ, με ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ δημιούργησε μια


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ 


Έχοντας λοιπόν το προνόμιο να μάθω και να δω  αυτήν την ταινία, μέσα από την πρόταση της συζύγου μου, σας την καταθέτω με κάποιες παραμέτρους που πρέπει να σας πω:


  • Για την ταινία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ (!!!)
  • Για πρώτη φορά σήμερα σας παρουσιάζω ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ από τη συγκεκριμένη ταινία, υλικό σε ...."πρεμιέρα" που λέμε, μετά από προσωπική επεξεργασία που έκανα στο μοναδικό βίντεο που σώζεται για την ταινία ελεύθερο στο διαδίκτυο.
  • Την ταινία μπορείτε να την δείτε ολόκληρη στον σύνδεσμο που θα σας παρουσιάσω στο τέλος της παρουσίασης (όχι σε καλή τεχνική ποιότητα αλλά αυτό δεν έχει, πιστέψτε με, την παραμικρή σημασία).

Κυρίες και Κύριοι, σας καλωσορίζω στον κόσμο του


ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΜΑΛΗ


"ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ"


altΜπορεί η ταινία αυτή να μην είχε την ΠΡΟΒΟΛΗ που της ΑΞΙΖΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ είχε όμως την ΕΥΛΟΓΙΑ να παίζει σε αυτήν ένα καστ ΗΘΟΠΟΙΩΝ που τιμά την ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου


alt


Πάμε λοιπόν να ξετυλίξουμε το κουβάρι:


ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  1983


Σενάριο:  ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΜΑΛΗΣ & ΜΑΡΩ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Παραγωγή:  ΜΟΥΒΙΟΛΑ, ΓΚΡΕΚΑ ΦΙΛΜ


Κινηματογράφιση:  ΑΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μουσική:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ


alt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΣΟΥΝ στο ρόλο του γιατρού ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΟΦΟΥ

ΑΝΝΥ ΠΑΣΠΑΤΗ στο ρόλο της συζύγου του ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του Υπαστυνόμου ΛΟΥΚΑ ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ


ΒΥΡΩΝ ΠΑΛΛΗΣ στο ρόλο του προέδρου του Δικαστηρίου

ΕΛΕΝΗ ΦΙΛΙΝΗ στο ρόλο της Δικηγόρου ΜΑΡΙΝΑΣ ΝΟΜΙΚΟΥ

ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΡΚΑΔΗΣ στο ρόλο του Εισαγγελέα της έδρας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΛΗΣ στο ρόλο του δεύτερου συνηγόρου υπεράσπισης


Αντιλαμβάνεστε από τη σύνθεση των ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ πάνω σε τι "κολοσσούς" της υποκριτικής πέφτουμε.


alt


alt


ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Ο Ελληνικός Κινηματογράφος από το 1961 έδωσε μια σειρά κλασικών Αστυνομικών ταινιών θρίλερ στο χώρο του FILM NOIR, που αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα και τα οποία ήδη έχουμε παρουσιάσει σε δυο διαφορετικά μέρη.


ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ, λοιπόν, που όμως θεωρείται σπάνιο για τον Κινηματογράφο μας και σε αυτήν την τεχνοτροπία ξεχώριζε μέχρι τώρα ο κλασικός "ΕΦΙΑΛΤΗΣ" του ΕΡΡΙΚΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ το 1961.


22 χρόνια μετά έρχεται το αμιγώς δεύτερο καθαρό Ψυχολογικό θρίλερ για τον Ελληνικό Κινηματογράφο.


Το ύφος της ταινίας είναι απόλυτα "συμβατό" με τις κλασικές Κινηματογραφικές προσεγγίσεις του ALFRED HICHCOCK, του απόλυτου άρχοντα στο είδος αυτό.

Το χρώμα, ο φωτισμός, η φωτογραφία, τα πλάνα, η μεθοδολογία, όλα παραπέμπουν στη μεγάλη σχολή του.


altalt


ΤΟ ΘΕΜΑ


Ένας γιατρός (Πέτρος Φυσούν) κατηγορείται από μια φοιτήτρια της ιατρικής (Άννυ Πασπάτη) ότι την κακοποίησε. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο γιατρός αρνείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Όταν η δικηγόρος του (Ελένη Φιλίνη) ερευνά την υπόθεση σε βάθος, αποκαλύπτεται ότι η φοιτήτρια είχε υποστεί νευρικό κλονισμό στο παρελθόν και ότι ο γιατρός τη γνώρισε κατά την αποθεραπεία της σε κλινική, όπου ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν. Μετά την αθώωσή του, ο γιατρός έρχεται αντιμέτωπος με έναν Αστυνομικό, τον Λουκά Χαρίδημο  (Βασίλης Διαμαντόπουλος), ο οποίος ξετυλίγει ένα παντελώς διαφορετικό "κουβάρι" από αυτό το "φαίνεσθαι" στην εξέλιξη των πραγμάτων

Οι ανατροπές είναι πλέον συγκλονιστικές, ο θεατής στο δεύτερο αυτό μέρος του έργου βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ανελέητο ψυχογράφημα που θα πάρει απόλυτες και διαλυτικές διαστάσεις κάθαρσης μέχρι την ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ που επέρχεται όπως στην Αρχαία τραγωδία.


alt


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


Το "ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ" βασίζει την συγκλονιστική του υφή στις ερμηνείες των ΗΘΟΠΟΙΩΝ του.

Ερμηνείες που συναντάς στις μεγάλες στιγμές του Κινηματογράφου μας.

Σε πολύ δύσκολους ρόλους και μεταπτώσεις.


ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΣΟΥΝ


alt


alt


Στο ρόλο του Ψυχίατρου Στέφανου Σοφού, ο μεγάλος μας Ηθοποιός είναι ο απόλυτος "άρχοντας".

Ανέκαθεν ο ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΣΟΥΝ ήταν "μαιτρ" σε ερμηνείες ρόλων με ιδιάζουσα ψυχολογική φόρτιση. Η Ιδιαίτερη προσωπικότητά του, έδινε ένα κύρος ξεχωριστό.

Ερμηνεία με βάθος, με συναίσθημα, με έκφραση. Βήμα το βήμα "ανοίγεται" φτάνοντας στην τελική κάθαρση, όπου εκεί ξανοίγει με δέος τον ψυχολογικό του κόσμο, τα τραγικά του αδιέξοδα.

Η Κάμερα του Σκηνοθέτη τον παρακολουθεί καρέ-καρέ, εικόνα-εικόνα, στους φιλοσοφικούς διαλόγους με τον Υπαστυνόμο Χαρίδημο σε μια σύγκρουση ανελέητη μέχρι τέλους.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


altalt


Τι να πει τώρα κανείς για τον μεγάλο αυτό άνθρωπο της Τέχνης.....! ξέρουμε ότι κάθε του υποκριτική στιγμή είναι σχολείο, είναι σημείο αναφοράς.

Ο Μεγάλος ηθοποιός εδώ, ως Υπαστυνόμος Χαρίδημος, εμφανίζεται ως ο ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ στην όλη ταινία. Η Μορφή που θα συνταράξει τα πάντα. Η εμφάνιση και δράση του εισβάλλει στα βάθη της ιστορίας που παρακολουθούμε στον εσωτερικό ψυχικό κόσμο του ΓΙΑΤΡΟΥ και της Γυναίκας του.

Ατιμέλητος, απλός, εκφραστικός όπως πάντα ήταν.


ΑΝΝΥ ΠΑΣΠΑΤΗ


altalt


Στο ρόλο της ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ συγκλονιστική.

Δεν νομίζω να έχω ξαναδεί τη χαρισματική αυτή Ηθοποιό σε τέτοιου επιπέδου εμφάνιση.

Είναι στιγμές που εξωτερικά αναδύει μια Αναγεννησιακή ομορφιά που σε καθηλώνει.

Ερμηνευτικά δίνει με άψογο τρόπο την εικόνα της Νευρωτικής γυναίκας με τον σκοτεινό εσωτερικό κόσμο.


ΒΥΡΩΝ ΠΑΛΛΗΣ


alt


Ο Μεγάλος Ηθοποιός δεν θα μπορούσε να μην είναι τέλειος σε ένα ρόλο που του πάει "γάντι". Αυτόν του Προέδρου του Δικαστηρίου. Δίνει με σαφήνεια την εικόνα που πρέπει. Δικαστής αλλά και άνθρωπος τις στιγμές που πρέπει. Η Συμβολή του καθοριστική στην ταινία


ΕΛΕΝΗ ΦΙΛΙΝΗ


alt


Στο ρόλο της νεαρής δικηγόρου ΜΑΡΙΝΑΣ ΝΟΜΙΚΟΥ η νεαρή ηθοποιός στέκεται καλά εκφραστικά. Στο δικαστήριο βέβαια ξεφεύγει σε κάποιες διαλεκτικές υπερβολές που όμως δεν ξεφεύγουν και δεν χαλάνε τη συνολική πολύ καλή εικόνα που δίνει στο έργο.


ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΡΚΑΔΗΣ


Στο ρόλο του εισαγγελέα ο γνωστός καλός ηθοποιός δίνει και αυτός επ' ακριβώς την εικόνα και το ρόλο του συγκεκριμένου λειτουργού. 


ΣΤΙΓΜΕΣ της ΤΑΙΝΙΑΣ


Υπαστυνόμος Χαρίδημος:  σε λίγο θα δεις ότι είμαστε ένα πράμα εμείς οι δυό. Σαν ένας άνθρωπος που βλέπει το είδωλό του στο καθρέφτη. Όλοι μας έχουμε ένα είδωλο. Μόνο που δεν ξέρουμε αν το αγαπάμε ή το μισούμε. Γεννήθηκε χωρίς μορφή, διάσταση και σχήμα και απλώθηκε στο άπειρο. Ζούσε στο φόβο γιατί σκεφτότανε με τη σκέψη του μεγάλου σαν μικρός. Βίαζε γιατί ζήλευε την αγνότητα. Έκλεβε γιατί δεν σεβότανε αυτό που είχε. Και σκότωνε γιατί μισούσε την ύπαρξή του. Χιλιάδες γίνηκε κομμάτια και σκορπίστηκε κι έτσι κομματιασμένο συνεχίζει ναι συνεχίζει αν και το ξέρει πως μια μέρα θα πεθάνει. Όταν οι έννοιες των αντιθέτων θα χαθούν στη συμφωνία των ανθρώπων. Αυτό είναι το τέρας του εγκλήματος γιατρέ.....! 


***********************************************


altalt

-Γιατρός: Θα σου φανεί παράξενο αλλά παρ' όλα αυτά χάρηκα που σε γνώρισα

-Υπαστυνόμος:  Και βέβαια χάρηκες....! γιατί γνώρισες τη σκιά σου....ω ναι.....είναι παράξενο πράγμα η σκιά γιατρέ.....! μοιάζει με την ένοχη σκέψη, για αυτό είναι πάντα μαύρη.....! κοίτα.....! κοίτα.....! όταν πηγαίνεις προς το φως και θέλεις να την αποφύγεις, αυτή τρέχει από πίσω σου σαν πειρασμός....! αν θες να την πιάσεις, αυτή σε τραβάει βαθιά στα σκοτάδια......! μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να απαλλαγείς από τη σκιά σου. Να σταθείς κάτω απ το φως.....! τότε έχει χαθεί.....! είναι κάτω απ τα πόδια σου. Την πατάς.....!

-Γιατρός: κάτω απ το φώς....... ή να σβήσεις το φως.....


**************************************************


alt


alt


Συγκλονιστικοί πραγματικά διάλογοι......


altaltΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ


Ο ΜΑΜΑΛΗΣ κάνει ευρεία χρήση του flash back, λογικό άλλωστε, μιλάμε για το πρώτο μέρος της ταινίας που εκτυλίσσεται στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Εκεί ξετυλίγεται το πρώτο κουβάρι της ιστορίας και ο θεατής αποκτά τις πρώτες εντυπώσεις.

Ο Σκηνοθέτης απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή του θεατή και την εστιάζει πάνω σε καρέ εικόνων που δεν είναι καθόλου τυχαία και σε προετοιμάζουν για τις ανατροπές που ακολουθούν.

Οι χώροι που γυρίζεται το δεύτερο μέρος της ταινίας, τα ερείπια ενός εργοστασίου, δεν είναι καθόλου τυχαίοι. Οι εναλλαγές σκότους και φωτός, οι σκιάσεις, οι εμφανίσεις των προσώπων του Γιατρού και του Αστυνόμου δεν είναι τυχαίες και οδηγούν στην κορύφωση του γρίφου, του δράματος, της πλοκής του και της τελικής κάθαρσης.alt


alt
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Ο Γιώργος Χατζηνάσιος είναι ο άνθρωπος που έχει "ντύσει" μουσικά με τη δημιουργία του το "ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ".

Η Μουσική έμπνευση του Μουσουργού μας είναι γνωστή και δοκιμασμένη για την ποιότητά της.

Εδώ στην ταινία, σε ένα αμιγώς ψυχολογικό θρίλερ, σε ένα καθαρό ψυχογράφημα, η μουσική του είναι τέλεια ανάλογη. Αγχωτική, παράξενη, παράταιρη, με έντονη χρήση του πιάνου, συντελεί άψογα στην παρουσίαση και αφομείωση του κλίματος στην ταινία.


altaltalt


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


Η Ταινία ανέβηκε στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ το 1983.

Αλλά είχε την "ατυχία" να πέσει πάνω σε τρία "τεράστια" φιλμς:  "ΓΛΥΚΕΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ", "ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ", "ΡΕΒΑΝΣ", τα οποία μοιράστηκαν τα βραβεία.

Παρ' όλα αυτά το φιλμ "έχασε" όχι στο συγκλονιστικό θέμα, και τις ερμηνείες των ηθοποιών αλλά "πλήρωσε" τα πενιχρά τεχνικά μέσα στο γύρισμα και στην παραγωγή.


Όμως η συγκεκριμένη ταινία έχει ΑΔΙΚΗΘΕΙ κατάφορα......! και από τα media τα οποία την έχουν παντελώς αγνοήσει, και από την ίδια την παραγωγή της που δεν κατάφερε να την προωθήσει και από το κοινό όταν προβλήθηκε.


****************************************


altaltalt


Σαν τελικό συμπέρασμα φίλες και φίλοι, θαρρώ προσπάθησα να σας βάλω στον κόσμο του "ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ".....

Από το μόλις δεύτερο φιλμ του Ελληνικού Κινηματογράφου που κατοχυρώνει την ύπαρξη του Ψυχολογικού θρίλερ στον τόπο μας. Ένα αριστούργημα σκέψης, με άριστη δομή, ένα έργο ποιότητας που αξίζει να αφεθείς στους φιλοσοφικούς και ψυχολογικούς του διαλόγους.

Μια ατμόσφαιρα καταδιωκτική ψυχωτική ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος της. Ερμηνείες που προσφέρονται για "μάθημα υποκριτικής", μια μουσική "στοιχειωμένη", ένα ντεκόρ ανάλογο, απίστευτης σύγχυσης, σκοτεινών βυθίσεων και εναλλαγών φωτός-σκότους.

Μια ταινία που θα "τιμήσει" το χρόνο που θα αφιερώσετε για αυτή πραγματικά.....!


Η ....Ψήφος μου για αυτήν αλλά και τους λάτρεις του είδους είναι .....δαγκωτή....!Δείτε την όλη εδώ στην μοναδική αυτή σπάνια πηγή:
ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ you tube


"Η Τέχνη σου γιατρέ είναι να δουλεύεις ...χωρίς μάρτυρες.....αλλά....δεν λογάριασες εμένα....!!!"Η Τέχνη της Αφίσας στον Κλασικό Κινηματογράφο (Μέρος 1ο)

Καλησπέρα σε όλους και όλες τις Φίλες....

Σήμερα έχουμε ΕΙΚΟΝΑ.....!

Σήμερα έχουμε ΤΕΧΝΗ....!


Μια ΤΕΧΝΗ γεμάτη εικαστική έκφραση βγαλμένη από τις πρώτες μέρες εκείνες της ΓΕΝΕΣΗΣ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ...


Σήμερα, καθώς βλέπετε, η εξέλιξη της τεχνολογίας και κύρια η ανάδειξη των ψηφιακών εικαστικών μέσων (ψηφιακή εικόνα και βίντεο) έχουν δώσει την ΠΡΟΒΟΛΗ μιας ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ έναν τρόπο απόλυτα εικονικό που απλά αναπαριστά διάφορα επιλεγμένα καρέ του φιλμ.


Τα χρόνια όμως του ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στις απαρχές του 20ου αιώνα,

τα ψηφιακά και εικονικά μέσα ήταν από ανύπαρκτα έως ελάχιστα.

Η προβολή μιας ταινίας ήταν και αυτή ΤΕΧΝΗ.....!!!


Η ΑΦΙΣΑ προβολής μιας Κινηματογραφικής ταινίας ήταν μια απαράμιλλη ΤΕΧΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ....!


Στην ιστορία και την αισθητική του Κινηματογράφου τα κλασικά του χρόνια, έμειναν ΕΡΓΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ οι ΑΦΙΣΕΣ που προέβαλαν τα κινηματογραφικά έργα.


Θα κάνουμε λοιπόν σήμερα, χαλαρά, ξεκούραστα, νοσταλγικά, ένα ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ διαδρομής στην τέχνη της ΑΦΙΣΑΣ στον ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.


Βάλτε μουσικούλα, καφεδάκι, ποτάκι ή ότι άλλο προτιμάτε και πάμε να ανασύρουμε ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ "ΧΡΥΣΕΣ" ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ


alt


"ΜΑΡΤΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ"  (1957) ΗΠΑ

Το ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ της AGATHA KRISTIE δοσμένο στη μεγάλη Οθόνη από τον Θρυλικό BILLY WILDER σε μια συγκλονιστική ταινία.


TYRONE POWER, MARLENE DIETRICH, CHARLES LAUGHTON

έδωσαν ρεσιτάλ ερμηνείας.


alt"LAURA"  (1944)  ΗΠΑ


Ο μεγάλος δραματουργός OTTO PREMINGER, δίνει ένα συγκλονιστικό δραματικό film noir

Έπαιξαν οι:  CLIFTON WEBB, VINCENT PRICE, JUDITH ANDERSON


alt


"ΟΚΤΩΜΙΣΥ"   (1963)     ΙΤΑΛΙΑ


Ένας άλλος Κινηματογραφικός θρύλος, ο FEDERICO FELLINI δημιουργεί το κλασικό δράμα φαντασίας "8 1/2" και γράφει ιστορία στον κινηματογράφο


Λάμπουν οι:  MARCELLO MASTROIANNI, CLAUDIA CARDINALE, ANOUK AIMEE, SANDRA MILO


alt


"LE QUAI DES BRUMES"    (ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΙΣΚΙΩΝ)  1938 ΓΑΛΛΙΑ


Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ συγκλονίζει.....!

ο MARCEL CARNE δίνει στην ιστορία ένα αθάνατο αριστούργημα  δραματικό αστυνομικό film noir

Συγκλονίζει ο JEAN GABIN, η MICHEL SIMON & η MICHELE MORGAN.

σε ένα φιλμ που διδάσκεται σαν ολάκερη σχολή Κινηματογράφου


alt


"VERTIGO"  (ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ)  1958 ΗΠΑ


Η Ώρα του θρυλικού ALFRED HITCHCOCK, του μεγάλου δάσκαλου του θρίλλερ.

Μια από τις συγκλονιστικές του ταινίες με το τεράστιο ερμηνευτικό δίδυμο των


JAMES STEWART & KIM NOVAK

σε ερμηνείες ζωής


alt


"MR. SMITH GOES TO WASHINGTON"  1939  ΗΠΑ


Ένας θρυλικός Σκηνοθέτης του Κινηματογράφου, ο FRANK CAPRA, σκηνοθετεί το Δράμα που ανέδειξε μεγάλες ερμηνευτικές και καλλιτεχνικές γραμμές.


Πάλι ο μεγάλος JAMES STEWART δίπλα στην JEAN ARTHUR και τον CLAUDE RAINSalt


"ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΤΕΛΛΑ"  1944 ΗΠΑ


Μια ακόμα μεγάλη ταινία του FRANK CAPRA. Μια αστυνομική comedy που έγραψε τη δική της λαμπερή ιστορία στον Κινηματογράφο


Με τους:  CARY GRANT, PRISCILLA LANE, RAYMOND MASSEYalt


"GOODBYE AGAIN"  1961  ΓΑΛΛΙΑ


Ο κλασικός μεγάλος δημιουργός ANATOLE LITVAK δίνει ένα συγκλονιστικό ρομαντικό δράμα στο οποίο λάμπουν τεράστιες μορφές με τις ερμηνείες τους:


INGRID BERGMAN, YVES MONTAND, ANTHONY PERKINS


alt


"ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΕΦΣΚΥ"  1938  ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Εδώ συναντάμε τον ζωντανό θρύλο και έναν από τους βασικούς δημιουργούς του Κινηματογράφου, τον μεγάλο Σοβιετικό SERGHEI EISENSTEIN


Το ιστορικό αυτό του αριστούργημα μένει σταθμός στην έβδομη τέχνη ως μνημείο αισθητικής, μοντάζ και κινηματογραφίας.


NIKOLAI CHERKASOV, NIKOLAI OKHLOPKOV, ANDREI ABRIKOSOV


alt"ANGELS WITH DIRTY FACES"  1938  ΗΠΑ


Κλασικό εγκληματικό FILM NOIR του Αμερικάνικου Κινηματογράφου, ιστορικό αριστούργημα.

Δημιουργός ο MICHAEL CURTIZ


Ιστορικές και ανεπανάληπτες ερμηνείες από τους:  JAMES CAGNEY, PAT O' BRIEN και τον νέο τότε αστέρα HUMPHREY BOGART


alt"FAUST"  1926  ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Θα βυθιστούμε στις πρώτες ιστορικές στιγμές του παγκόσμιου Κινηματογράφου.

Τότε που η έβδομη τέχνη ήταν ακόμα σε φάση δημιουργίας.

Τότε που η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ συναντούσε τον Κινηματογράφο.


Ο Θρυλικός ΓΕΡΜΑΝΟΣ Σκηνοθέτης FRIEDRICH MURNAU σκηνοθετεί το κλασικό αριστούργημα του ΓΚΑΙΤΕ σε μια βωβή ελεγεία πάνω στην ανθρώπινη φιλοσοφία.


Έπαιξαν για την ιστορία οι:  EMIL JANNINGS, GOSTA EKMAN, CAMILLA HORNalt


Και θα κλείσουμε την περπατησιά της μνήμης μας με ένα από τα πιο ΠΟΛΥΤΡΑΓΟΥΔΙΣΜΕΝΑ και ΠΑΙΓΜΕΝΑ ιστορικά συγγραφικά έργα που μεγαλούργησαν στο ΘΕΑΤΡΟ και στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.


"ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ"  1951  ΗΠΑ


Το αριστούργημα του TENNESSEE WILLIAMS δοσμένο στον Κινηματογράφο από τον

ELIA KASAN


Δίδαξαν ερμηνείες ζωής το δίδυμο:

VIVIEN LEIGH & MARLON BRANDO

πλαισιωμένοι από την KIM HUNTER


Φίλες και φίλοι,

ευελπιστώ να χαρήκατε εικαστικά αυτό το μοναδικό ταξίδι αισθητικής και μνήμης στον κόσμο που

η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ αγκάλιαζε στοργικά τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

σε μια συνύπαρξη στήριξης και έκφρασης...


Συνεχίζεται..............67o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ: Mια ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ στο τι ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ

alt


Στην τελική ευθεία όλα για την μεγάλη ΕΝΑΡΞΗ των ΕΡΓΑΣΙΩΝ του

67ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ των ΚΑΝΝΩΝ.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι πόρτες του ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ στον κόσμο του Κινηματογράφου,

ανοίγει τις εργασίες του την ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΗ 2014.

Ήδη από τώρα έχουν δημιουργηθεί οι πρώτες προσδοκίες, έχουν συγκροτηθεί οι πρώτες εκτιμήσεις και συμπεράσματα και έχουν ανοίξει τα πρώτα επίπεδα των φαβορί για τα βραβεία.

Πάντα όμως οι ανατροπές καραδοκούν όπως σε κάθε διοργάνωση.

Με το άρθρο αυτό, θα προσπαθήσουμε να σταθούμε στις πρώτες ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ των συμμετοχών και κάποιων σημαντικών γεγονότων που συνοδεύουν.

Η Βάση της παρουσίασής μας ανήκει στην 

ΛΗΔΑ ΓΑΛΑΝΟΥ

με την συγκοτημένη της παρουσίαση στην "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" (Φύλλο Σαββάτου 10/5/2014)

alt


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του ΦΕΣΤΙΒΑΛ


alt


Νέος ΠΡΟΕΔΡΟΣ της επιτροπής φεστιβάλ ΚΑΝΝΩΝ είναι ο 

PIERRE LESCURE

Διακεκριμένος Γάλλος δημοσιογράφος, παραγωγός και διευθυντής του μεγάλλου καναλιού CANAL + στο διάστημα 1984-2002.

Η Ανάδειξή του ως επικεφαλής της επιτροπής ρίχνει περισσότερο ΒΑΡΟΣ στο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ παρά στην κλασική κοσμοπολίτικη παρασιτική γκλαμουριά που φτάνει και περισσεύει σε ανάλογες διοργανώσεις.


Πάμε τώρα να σταθούμε σε κάποιες εμφανίσεις ΤΑΙΝΙΩΝ που διεκδικούν κάτι εξαιρετικά σημαντικό στην παρουσίασή τους:


"GRACE OF MONACO"  


H Θρυλική μορφή της GRACE KELLY "επιστρέφει" στο μέρος που δοξάστηκε με την Μεγάλη ταινία του

OLIVIER DAHAN σε ένα εξαίρετο βιογραφικό δράμα

Η Μεγάλη NICOLE KIDMAN αναλαμβάνει το υποκριτικό και όχι μόνο βάρος να "εκπροσωπήσει" τη μεγάλη αυτή παρουσία στο χώρο της τέχνης. 

Πολύ μεγάλο το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ πίσω απ την ταινία.alt


alt


Οι ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ της ταινίας Αδελφοί Γουάιντστιν ήθελα διαφορετικό φινάλε στο φιλμ καθώς το Παλάτι του Μονακό μιλάει για ανακρίβειες στην ταινία αλλά το Φεστιβάλ δηλώνει ότι θα σεβαστεί απόλυτα την επιλογή του σκηνοθέτη.

Δίπλα στην απαστράπτουσα NICOLE KIDMAN, ο TIM ROTH στο ρόλο του Πρίγκηπα Ρενιέ.


alt


alt


Δείτε και εδώ την αναπαράσταση των δύο προσώπων. Αριστερά η GRACE KELLY και δεξιά η NICOLE KIDMAN ως ...GRACE KELLY στην ταινία.


Στις ΚΑΝΝΕΣ θα έχουμε επίσης ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ μιας ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

"XENIA" του ΠΑΝΟΥ ΚΟΥΤΡΑ

Το δράμα του Έλληνα σκηνοθέτη θα προβληθεί στο ΤΜΗΜΑ "ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ" του φεστιβάλ, εκεί που πριν λίγα χρόνια παίχτηκε και διακρίθηκε και ο "ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ" του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ.

alt


alt


Το δυνατό αυτό δράμα αναφέρεται στην Οδύσσεια δύο νεαρών Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, που αναζητούν τον Έλληνα πατέρα τους..

Πρωταγωνιστούν οι:  ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΥΛΙ, ΝΙΚΟΣ GELIA, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ, ΜΑΡΙΣΣΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ


alt


alt


Ο DAVID CRONENBERG στην κυριολεξία βάζει "φωτιά" στα αστέρια.....

Ένας από τους σύγχρονους μεγάλους σκηνοθέτες εμφανίζεται με ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

"MAPS TO THE STARS"

Μια ιστορία ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗΣ της Χολυγουντιανής αίγλης και γκλαμουριάς, γεγονός φυσικά που είναι από μόνο του ΣΟΚ στο star system του Κινηματογράφου.

alt


alt


Πρωταγωνιστούν οι:  CARRIE FISCHER, JULIANNE MOORE, ROBERT PATTINSON

HOLYWOOD on ....fire λοιπόν με πολύ δυνατό καστ ηθοποιών όπως αντιλαμβάνεστε και τον Σκηνοθέτη να υπόσχεται ένα ΒΙΑΙΟ, ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΡΑΜΑ.


alt


alt


alt


Ένα πολύ δυνατό "χαρτί" στην φετινή διοργάνωση είναι το Δράμα του ΤΟΥΡΚΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

NURI BILGE CEYLAN

"WINTER SLEEP"

Το 2011 ο Τούρκος σκηνοθέτης είχε κερδίσει το βραβείο της επιτροπής για το έργο "ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ" και τώρα επανέρχεται δριμύτερος με μια μεγάλη σε διάρκεια ταινία ( 3 1/2 ώρες) για να καθηλώσει το Κινηματογραφικό κοινό.


alt


alt


alt


Παίζουν οι:  HALUK BILGINER, MELISA SOZEN, DEMET AKBAG.

Η Ταινία κατεβαίνει με μεγάλες προσδοκίες για διάκριση και όλοι την περιμένουν με μεγάλη αναμονή.


alt


H Επόμενη δημιουργία που κεντρίζει την προσοχή του φεστιβάλ είναι ένα εξαίρετο δράμα του Άγγλου σκηνοθέτη

KEN LOACH

"JIMMY'S HALL"

Μια ταινία με ΕΝΤΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ καθώς στην ταινία αφηγείται την ιστορία του JAMES GRALTON, ενός Κομμουνιστή αγωνιστή που το 1920 αντισάθηκε στην υστερία του Καθολικισμού και κυνηγήθηκε άγρια για την αίθουσα τέχνης που λειτουργούσε σε μια πόλη στην ΙΡΛΑΝΔΙΑ.


alt


alt


alt


Η Ταινία είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο καθώς θα είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑΙΝΙΑ του 78χρονου πλέον σκηνοθέτη KEN LOACH κατά δήλωσή του.

Παίζουν οι:  BARRY WARD, SIMONE KIRBY, ANDREW SCOTT

Εξαίρετη και συγκλονιστική η παρουσία των πρωταγωνιστών της ταινίας....!


alt


alt


Ο JEAN-LUC GODARD επιστρέφει στον τόπο που μεγαλούργησε.....!!!

Πεισματικά αρνούμενος να περάσει στο σωματείο των "ξωμάχων" του Κινηματογράφου, ο 84χρονος παρακαλώ (!!!) θρυλικός σκηνοθέτης επιστρέφει και δίνει το παρών με μια 3D Ταινία, το δράμα:

"ADIEU AU LANGAGE"

Να δούμε τι έχει να δώσει ακόμα ο μεγάλος σκηνοθέτης σε αυτήν την ταινία με φιλοσοφικό περιεχόμενο

alt


alt


alt


alt


Πρωταγωνιστούν οι:  KAMEL ABDELI, DIMITRI BASIL, ZOE BRUNEAU


alt


alt


Ένας νεαρός ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ κάνει το ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ του στις ΚΑΝΝΕΣ αλλά και στον Κινηματογράφο

με το δράμα του:

"THE DISAPPEARANCE OF ELEANOR RIGBY"

Μια συναισθηματική ιστορία έρωτα και χωρισμού της ELEANOR και του RIGBY που υποδύονται εξαιρετικά οι:

JAMES MCAVOY, RYAN EGGOLD, JESSICA CHASTAIN


alt


alt


alt


Η Ταινία παρουσιάζει ένα πρωτότυπο πείραμα με εξαιρετικό ενδιαφέρον:

Εκτυλίσσεται δύο φορές: Από την οπτική γωνία της ΓΥΝΑΙΚΑΣ και από την οπτική γωνία του ΑΝΤΡΑ.

Αναμένεται η τελική εντύπωση.

alt


alt


Κλείνουμε τις αναφορές μας με το θρίλλερ φαντασίας του Άγγλου Σκηνοθέτη

RYAN GOSLING

"LOST RIVER"

Η Ταινία θα παρουσιαστεί στο τμήμα "ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ" και είναι ένα μεταμοντέρνο παραμύθι φαντασίας.


alt


Ο .....Σέξυ φλεγόμενος, κατά τα λεγόμενα, σκηνοθέτης δίνει μια καλή ταινία και ....ξεσηκώνει τον γυναικείο πληθυσμό με την παρουσία του.

alt


alt


alt


Παίζουν οι:  CHRISTINA HENDRICKS με την κλασική απαστράπτουσα παρουσία της


alt


alt


και οι: SAOIRSE RONAN & MATT SMITH

alt


alt


Αυτές είναι λοιπόν οι βασικές πρώτες επισημάνσεις πάνω στις ταινίες που αναμένεται να κλέψουν το φως της δημοσιότητας στο επερχόμενο 67ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ σε λίγες μέρες.

Το δημοσίευμα της ΛΗΔΑΣ ΓΑΛΑΝΟΥ ήταν εξαίρετος οδηγός για να "βουτήξουμε" στο θέμα από την άρτια, όπως αναφέραμε, παρουσίασή του στην "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ".

Εν αναμονή λοιπών των ....κόκκινων χαλιών και των φώτων των προβολέων.....
ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ: ANATOLE LITVAK, Ο ΙΠΠΟΤΗΣ του HOLLYWOOD

Αγαπητοί συνοδοιπόροι εδώ των Κινηματογραφικών διαδρομών μας...

Στη μεγάλη Κινηματογραφική διαδρομή του 20ου αιώνα, η Έβδομη Τέχνη σημαδεύτηκε, όπως γνωρίζουμε, από την παρουσία και τη δημιουργική τέχνη μεγάλων ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ που άφησαν το δικό τους όνομα και στίγμα στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ "Γίγνεσθαι".

Σήμερα θα σταθούμε σε έναν τέτοιο μεγάλο δημιουργό που το πέρασμά του από τον χώρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ήταν πολύ μεγάλο και έδωσε έργα που είναι μέχρι σήμερα αξέχαστα

Φίλες και Φίλοι, ο:


ANATOLE LITVAK


alt


Ένας δημιουργός που το έργο και το όνομά του συνδυάστηκαν με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ στο χώρο της Τέχνης του Κινηματογράφου όπως θα δούμε στη συνέχεια.


Γεννήθηκε στις 21 Μάη 1902 στο ΚΙΕΒΟ της ΡΩΣΙΑΣ και πέθανε στις 15 Δεκέμβρη 1974, σε Ηλικία 72 ετών, στη ΓΑΛΛΙΑ.


alt


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το πλήρες του όνομα ήταν MIKHAIL ANATOL LITVAK. Η Οικογένειά του ήταν Εβραϊκής καταγωγής.

Με έντονες καλλιτεχνικές προσβάσεις λόγω οικογένειας από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια δούλεψε σε ένα θέατρο τότε στην ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ και πήρε μαθήματα υποκριτικής όπως επίσης σπούδασε και σε ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.

Μετά την μεγάλη ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1917, ο LITVAK δούλεψε στα NORDKINO STUDIOS στο ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ και ξεκίνησε σαν ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ σε εννέα (9) ταινίες τότε του ΒΩΒΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, στον οποίο η περίφημη ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ήταν πρωτοπόρα.

Για πολιτικούς όμως και ιδεολογικούς λόγους έφυγε από την ΕΣΣΔ και πήγε στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ στα 1923.

alt


Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ του ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ στην ΕΥΡΩΠΗ


Η Καλλιτεχνική "δράση" του LITVAK στην Ευρώπη περιορίζεται στο διάστημα 1925-1930 πριν την επικράτηση του Φασισμού στη Γερμανία. Η Άνοδος των Ναζί στην εξουσία τον βρίσκει φυγάδα στη ΓΑΛΛΙΑ πριν βέβαια την εισβολή των Γερμανών εκεί το 1940.

Ο Ιστορικός του Κινηματογράφου RONALD BOWERS γράφει για τον LITVAK ότι έγινε ειδικός και ξακουστός στο να χρησιμοποιεί στα φιλμς του τοπικές τεχνικές λήψεις και εφφέ με χαρακτήρα documentair.

Έγινε επίσης γνωστός για την έμφαση που έδινε πάνω στα Ηχητικά εφφέ και στους διαλόγους.

Το ΠΑΡΙΣΙ έγινε η αγαπημένη του Πόλη στην Κινηματογραφία καθώς εκεί σκηνοθέτησε και γύρισε 13 από τα 37 συνολικά του έργα.

Μάλιστα ο MAX OPHULS που δούλεψε μαζί του εκεί στην Πόλη, έγινε στη συνέχεια αναγνωρισμένος σκηνοθέτης.

Στις 15 ΜΑΗ 1931 ξεκινάει επίσημα η πρώτη του Σκηνοθετική Ευρωπαϊκή δουλειά με την Μουσική ταινία:

"DOLLY MACHT KARRIERE"

και φτάνει το 1936 στην καταξιωμένη μεγάλη του ταινία, το Ρομαντικό δράμα:  "MAYERLING" με την οποία πλέον κατακτά την παγκόσμια αναγνώριση καθώς η ταινία ήταν εξαιρετική. Μάλιστα οι κριτικοί την αποκάλεσαν "Μία από τις πιο όμορφες ερωτικές ιστορίες του Κινηματογράφου", "Μια ρομαντική τραγωδία από τις καλύτερες που έχουμε δει".

Η Αμερικανίδα συγγραφέας LINCOLN KIRSTEIN θεώρησε ότι η ταινία έγινε ένα είδος σταθερής αναφοράς στα ρομαντικά φιλμς στην ιστορία του Κινηματογράφου.

Έπαιξαν οι:  CHARLES BOYER, DANIELLE DARRIEUX, MARTHE REGNIER


alt


alt


alt


Η Ταινία πήρε 2 διεθνή τότε Κινηματογραφικά βραβεία, της Ακαδημίας Κινηματογράφου των ΗΠΑ, πρόδρομος των OSCAR, ως καλύτερη ξένη ταινία και Βραβείο του NYFCC φεστιβάλ επίσης σαν καλύτερη ξένη ταινία. Ακόμα ήταν υποψήφια για το μεγάλο βραβείο του Φεστιβαλ Βενετίας.

ΤΟ HOLLYWOOD και ο Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Η Καθολική παγκόσμια επιτυχία του "MAYERLING" αποτέλεσε και μια ανοιχτή πρόσκληση για τον LITVAK από το HOLLYWOOD με μια επίσημη πρόταση για 4ετές συμβόλαιο από την WARNER BROS.
O LITVAK αποδέχτηκε το συμβόλαιο και έτσι ξεκίνησε μια ΛΑΜΠΕΡΗ ΚΑΡΙΕΡΑ παίρνοντας πλέον θέση σαν ένας από τους ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ στην μετά του 1930 εποχή.

alt

Η Εποχή του εκείνη χαρακτηρίζεται από μια σειρά ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ όπως:

1937 "TOVARICH" Μια εκπληκτική κωμωδία που χαρακτήριζε τις αξίες της κατεστραμμένης Ρωσικής αριστοκρατίας. Έπαιξαν οι:  CLAUDETTE COLBERT, CHARLES BOYER, BASIL RATHBONE, ANITA LOUISE

alt

alt

1939  "CONFESSIONS OF A NAZI SPY" 

Ένα εξαίρετο πολεμικό κατασκοπευτικό δράμα με πρωταγωνιστή τον μεγάλο EDWARD ROBINSON και τους GEORGE SANDERS, FRANCIS LEDERER
Η Ταινία πήρε ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ Αμερικάνικου Κινηματογράφου καλύτερης ταινίας. Το φιλμ χρησιμοποίησε πρωτοποριακές τεχνικές με το "χέρι" του LITVAK με βάση την πραγματική ροή επικαίρων μετάξύ του ανταγωνισμού ΗΠΑ-ΝΑΖΙ.
alt

alt


1940  "CITY OF CONQUEST" 

Μια ακόμα εξαίρετη δραματική μουσική ταινία εγκλήματος με τον μεγάλο:  JAMES CAGNEY και σε υποστηρικτικό ρόλο τότε τον ELIAS KAZAN πριν γίνει ο μεγάλος δημιουργός και αυτός.  Επίσης πρωταγωνίστησε η ANN SHERIDAN.

alt

alt

alt

Ένα συγκλονιστικό πραγματικά film noir με έναν ηθοποιό που ήταν μαιτρ του είδους σε δύσκολους χαρακτήρες.


1940  "ALL THIS AND HEAVEN TOO"

Και αυτό ένα εξαίρετο ρομαντικό δράμα, ειδικότητα του LITVAK, υποψήφιο για Τρία OSCAR , με την εκπληκτική BETTE DAVIS, CHARLES BOYER, JEFFREY LYNN

alt

alt

alt

altΣτα χρόνια εκείνα ο LITVAK αποκτά την Αμερικανική Υπηκοότητα και ονομάζεται στην αρχή του μεγάλου πολέμου Αντισυνταγματάρχης.

Με το φίλο του, τον μεγάλο σκηνοθέτη FRANK CAPRA, ενώνονται για να κάνουν την πολεμική σειρά "WHY WE FIGHT" η οποία στο σύνολό της είχε και χαρακτήρα ροής επικαίρων.

Στα χρόνια του μεγάλου πολέμου έδωσε ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ όπως τα:

"THE BATTLE OF RUSSIA", "OPERATION TITANIC" (1943)

"WAR COMES TO AMERICA"  (1945)

"PRELUDE TO WAR"  (1942), το οποίο κέρδισε και το OSCAR καλύτερου ντοκυμανταίρ για το 1942.

Εξ αιτίας του ότι ο LITVAK μιλούσε εκτός της ΡΩΣΙΚΗΣ και ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ και ΓΑΛΛΙΚΑ ήταν εκείνος που είχε την εποπτεία της ταινίας "D-DAY NORMANDY LANDING".

Η ένταξή του οργανικά στο στρατό του έδωσε την δυνατότητα να βοηθάει στην παραγωγή σειράς ανάλογων ταινιών.

Μάλιστα ο FRANK KAPRA τον αποκαλούσε "Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΟΥ HOLLYWOOD"

Το τέλος του πολέμου, το 1945, τον βρίσκει Συνταγματάρχη με ειδικές τιμές από τις Κυβερνήσεις της ΒΡΕΤΑΝΝΙΑΣ, ΗΠΑ και ΓΑΛΛΙΑΣ περιλαμβανομένων του Μεταλλίου της ΛΕΓΕΩΝΟΣ της ΤΙΜΗΣ και του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

alt


alt


Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Ο ANATOLE LITVAK επανέρχεται δριμύτερος στην μεταπολεμική περίοδο στη δημιουργία ταινιών το

1948 με το εκπληκτικό του δράμα "THE SNAKE PIT"

Tαινία που τιμήθηκε με OSCAR ήχου και ήταν ο ίδιος υποψήφιος σαν καλύτερος σκηνοθέτης και Υποψήφια για καλύτερο Σενάριο και Μουσική.

Έλαμψε η OLIVIA DE HAVILLAND με τους MARK STEVENS & LEO GENN

Για να προετοιμάσει ο LITVAK την DE HAVILLAND για το ρόλο της σαν νοσηλεύτρια, πέρασαν μαζί μήνες παρατηρώντας ασθενείς μέσα σε νοσοκομεία.

alt
alt


alt


alt


Το 1948 δίνει ακόμα ένα αριστούργημα στο film noir

"SORRY, WRONG NUMBER"

με την εκπληκτική BARBARA STANWYCK, Υποψήφια για OSCAR ερμηνείας, τον μεγάλο BURT LANCASTER, και την ANN RICHARDS

alt


alt


alt


alt


alt


alt


1951  "DECISION BEFORE DAWN"

Πολεμικό δράμα ΥΠΟΨΗΦΙΟ για 2 OSCAR με τους RICHARD BASEHART & GARY MERRILL

altalt


Η ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ του ΕΠΟΧΗ


Μετά τα μέσα του 1950 ο ANATOLE LITVAK επιστρέφει στην ΕΥΡΩΠΗ.

Το 1956 στο ΠΑΡΙΣΙ δίνει μια ακόμα έξοχη και μεγάλη ταινία

"ANASTASIA"

Ένα βιογραφικό ιστορικό δράμα για την μυστηριώδη ζωή της Δούκισσας Αναστασίας.

Το καστ της ταινίας ήταν οι συγκλονιστικοί:  INGRID BERGMAN, YUL BRYNNER, HELEN HAYES

Η INGRID BERGMAN κέρδισε το OSCAR καλύτερης ερμηνείας και ο κριτικός MICHAEL BARSON αποκάλεσε την ταινία αυτή την καλύτερη ταινία του LITVAK της δεκαετίας του 1950.


alt


alt


alt


Το 1961 έρχεται μια ακόμα εκπληκτική δημιουργία του με το ρομαντικό δράμα

"GOODBYE AGAIN" βασισμένο στη Νουβέλλα της FRANCOISE SAGAN

INGRID BERGMAN, ANTHONY PERKINS, YVES MONTAND συνθέτουν ένα συγκλονιστικό τρίο ερμηνευτών και απογειώνουν την ταινία με τρία διεθνή βραβεία.alt

alt

alt

Πριν τον θάνατό του, σχετικά πρόωρα, ο LITVAK δίνει δύο ακόμα ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ:

1967  Το Ιστορικό θρυλικό δράμα "Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ"

Μια επιβλητική ταινία με συγκλονιστικές ερμηνείες από τους PETER O' TOOLE, DONALD PLEASENCE, OMAR SHARIF, TOM COURTENAY, JOANNA PETTET

alt

alt

alt

και ο μεγάλος κύκλος κλείνει το 1970 με το δράμα

"THE LADY IN THE CAR WITH GLASSES AND A GUN"

Ένα εξαίρετο θρίλλερ με τους SAMANTHA EGGAR, OLIVER REED & JOHN MCENERY

alt

alt

alt

Το 1937 ο ANATOLE LITVAK παντρεύτηκε την Αμερικανίδα Ηθοποιό MIRIAM HOPKINS, γάμος που κράτησε μόλις 2 χρόνια.
Στην συνέχεια παντρεύτηκε με την SOPHIE STEUR μοντέλο με την οποία και παρέμεινε μαζί μέχρι το θάνατό του.

alt

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

3 Διεθνή βραβεία και 8 ακόμα Υποψηφιότητες κοσμούν τη μεγάλη διαδρομή του ANATOLE LITVAK στο μεγάλο δρόμο της Κινηματογραφικής τέχνης

Προς τιμήν του έχει αποδοθεί το κλασικό ΑΣΤΡΟ στο HOLLYWOOD WALK OF FAME για τη μεγάλη του προσφορά στον Κινηματογράφο.

Ένας μεγάλος δημιουργός, ένας Σκηνοθέτης που συνεργάστηκε με τεράστια ονόματα στο χώρο της Τέχνης
δίνοντας έργα που πλέον χαρακτηρίζονται κλασικά αριστουργήματα.


alt

alt


alt


 


YVES MONTAND: ΕΝΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΘΡΥΛΟΣ


alt


Ήταν η 9η του Νοέμβρη του 1991 στη Γαλλία.....

Ο Μεγάλος Γάλλος Σκηνοθέτης JEAN JACQUES BEINEIX περιγράφει χαρακτηριστικά με κομένη την ανάσα:

"Είχαμε τα γυρίσματα της ταινίας THE ISLAND OF PACHYDERMS.....την έσχατη μέρα......έπειτα από ένα τελευταίο γύρισμα... Ήταν η έσχατη Νύχτα και καναμε κάποιες διορθώσεις στα γυρίσματα. Ολοκλήρωσε όπως πάντα με μοναδικό τρόπο ότι έκανε και ύστερα ...έφυγε...πέθανε....! Και, ως τι ειρωνία.....το φιλμ μιλάει για την ιστορία ενός ηλικιωμένου άντρα που πεθαίνει από καρδιακή προσβολή.....ακριβώς δηλαδή ότι έγινε και σε εκείνον...!!!..."

Ο Μεγάλος Ηθοποιός, ερμηνευτής, άνθρωπος της Τέχνης, ο απαράμιλλος αγωνιστής των αδυνάτων και των κατατρεγμένων,

μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΟΡΦΗ ΘΡΥΛΟΣ στο χώρο του Παγκόσμιου Κινηματογράφου για τον 20ο αιώνα,

ο παντοτινός πεισματάρης Αριστερός Διανοούμενος, έφυγε μόλις στα 70 του χρόνια στο "πεδίο της σκηνής", που πάντα την τίμησε με το ήθος και την παρουσία του.


YVES MONTAND


13 Οκτώβρη 1921-9 Νοέμβρη 1991

Η Γη του Παρισιού, στο Κοιμητήριο του PERE LACHAISE αγκάλιασε το σώμα του μεγάλου Ηθοποιού δίπλα ακριβώς στην ίδια αγκαλιά της πρώτης του συζύγου, της επίσης θρυλικής SIMONE SIGNORET

alt

Ακολουθούμε τα λόγια του μεγάλου ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ στην αναδρομή του για κείνη την άξαφνη αναχώρηση:

«Η Γαλλία πένθησε τον Ιβ Μοντάν σχεδόν σαν έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι είχε κάποτε ψιθυριστεί πως ο ίδιος είχε τέτοιες βλέψεις -που ο ίδιος, πάλι, τις είχε διαψεύσει κατηγορηματικά- είναι άσχετο, νομίζω, με την έκταση που πήρε στα mass media ο θάνατός του. 

Πρώτα πρώτα ήταν ξαφνικός: καμιά αρρώστια, κανένας ψίθυρος δεν τον είχε προετοιμάσει. Κι αυτό σοκάρισε, γι' αυτό βρέθηκαν όλοι ανέτοιμοι μπροστά στην ξαφνική αποχώρησή του από τη σκηνή.  Ο Μοντάν έπεσε πάνω στο "γύρισμα" της ταινίας του Beineix, σχεδόν στο τέλος της ταινίας. Βούτηξε σε παγωμένες λίμνες, στο πεδίο της μάχης..."


alt

Ξεκινήσαμε "ανάποδα" για να κάνουμε την σεπτή μας αναφορά στον μεγάλο αλλά συνάμα και απίστευτα Γοητευτικό YVES MONTAND, στον άνθρωπο που συνδέθηκε με τον σύγχρονο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ δεμένος και παρών με όλες τις αριστερές και προοδευτικές δημιουργίες.

Ένας ηθοποιός δεμένος και με την πατρίδα μας, στα δύσβατα σκοτεινά χρόνια της Αμερικανοκίνητης ΧΟΥΝΤΑΣ, όπου με την συνεργασία του με τον ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟ αλλά μετά και τον ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ έδωσε αριστουργήματα.


alt


Το να προσπαθήσει κάποιος να δώσει μια πλήρη εικόνα του YVES MONTAND σε ένα και μοναδικό αφιέρωμα θαρρώ είναι αδύνατο.

Ο Όγκος και η διάρκεια του έργου του δεν ...προσφέρεται για περιλήψεις.

Συνεπώς θα προσπαθήσω να σταθώ περιγραμματικά και αυστηρά στις πιο σημαντικές του στιγμές για να κάνω ένα στοιχειώδες αφιέρωμα στην πορεία του μεγάλου καλλιτέχνη.


alt

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο IVO LIVI, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είναι ΙΤΑΛΟΣ και γεννήθηκε στο MONSUMMANO TERME της ΤΟΣΚΑΝΗΣ.

Οι γονείς του GIOVANNI & GIUESEPPINA. Ο πατέρας του κατασκευαστής ...σκουπών Κομμουνιστής στις πολιτικές απόψεις ενώ η μητέρα του καθολική. Η Οικογένεια LIVI αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γη τους το 1923 και να αναζητήσει δεύτερη πατρίδα στη ΓΑΛΛΙΑ το 1923 μετά από άγριο κυνήγι των Ιταλών φασιστών.

Ο Νεαρός MONTAND μεγάλωσε στη ΜΑΣΑΛΛΙΑ, δούλεψε στο μπαρμπέρικο της αδελφής του και αργότερα σαν Λιμενεργάτης.


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ


Η πρώτη του επαφή με την τέχνη ξεκίνησε το 1944 στη Λεύτερη Γαλλία, σαν ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ καθώς είχ έξοχη φωνή. Είχε την τύχη να τον ανακαλύψει η μεγάλη EDITH PIAF στο ΠΑΡΙΣΙ και στη συνέχεια έγινε μέρος της δικής της ομάδας.


alt

 Ο YVES MONTAND γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση με δύο βασικές ιδιότητες, άρρηκτα συνυφασμένες με τον Κινηματογράφο:

Τραγουδιστής και Ηθοποιός. Η Φιλμογραφία του αποτελείται από 61 Κινηματογραφικές ταινίες, πολλές από τις οποίες αποτελούν σημεία σταθμό στον παγκόσμιο Κινηματογράφο. Επίσης έχει γράψει τη ΜΟΥΣΙΚΗ σε 20 Κινηματογραφικά έργα γεγονός που αναδεικνύει και τη μουσική του πλευρά.

Τα τραγούδια του για την πόλη του ΠΑΡΙΣΙΟΥ έγιναν στο διάβα του χρόνου κλασικά....! Στο περίφημο BRUNO COQUATRIX PARIS OLYMPIA MUSIC HALL γνώρισε τεράστιες στιγμές φήμης και αναγνώρισης με ζωντανές συναυλίες και ερμηνείες.

alt

Το 1951 παντρεύτηκε με την διάσημη Ηθοποιό και άνθρωπο της Τέχνης SIMONE SIGNORET με την οποία συμπρωταγωνίστησε σε πάρα πολλές ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Ο Γάμος τους ήταν από εκείνος που χαρακτηρίζονται δημιουργικούς, ήρεμους και αρμονικούς μέχρι το θάνατο της SIMONE το 1985.

Παρ' όλα αυτά ο έντονα γοητευτικός YVES MONTAND είχε τις "παράλληλες" ερωτικές του σχέσεις, τις οποίες δεν έκρυψε:

Αξιοσημείωτη ήταν η σχέση του με την MARILYN MONROE με την οποία επαιξε σε ένα από τα τελευταία της φιλμ, το "LET'S MAKE LOVE".


alt

alt


alt

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο MONTAND έπαιξε σε μια σειρά Αμερικάνικων ταινιών καθ' όσο καιρό βρίσκονταν στο BROADWAY.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Ο YVES MONTAND, έχει και ένα....ρεκόρ προσωπικής ζωής... Ευτύχησε να γίνει ΠΑΤΕΡΑΣ του μοναδικού του παιδιού, του VALENTIN, το 1988, στα ...67 του χρόνια παρακαλώ (!!!), τρία μόλις χρόνια δυστυχώς πριν πεθάνει, από την δεύτερη Γυναίκα του, την CAROLE AMIEL.


alt


alt

Πέρα από αυτό, ένα ακόμα συγκλονιστικό γεγονός ήρθε να ταράξει τη Γαλλική κοινωνία καθώς μια Γυναίκα υποστήριξε και κατηγόρησε ότι έχει παιδί, μια κόρη, με τον διάσημο Ηθοποιό. Η Υπόθεση τράβηξε στα δικαστήρια ζητώντας δείγμα DNA από τον ίδιο, ο οποίος και το αρνήθηκε. Η Γυναίκα επέμενε μετά το θάνατό του και σε διεθνές επίπεδο κέρδισε το δικαίωμα να ζητήσει την ΕΚΤΑΦΗ του θανόντος MONTAND για εξέταση δείγματος. Το αποτέλεσμα όμως ήταν ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ για την ίδια καθώς η κόρη της δεν είχε βιολογική σχέση με τον ηθοποιό.

Ο MONTAND και η SIGNORET είχαν ένα σπίτι στο AUTHEUIL-AUTHOUILLET στην ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ, προς τιμήν του οποίου, δόθηκε και το όνομα της κεντρικής οδού του χωριού.


alt

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Σαν μουσικός και τραγουδιστής ο διάσημος ηθοποιός είχε ένα τεράστιο έργο:

27 Μουσικά έργα κοσμούν το πέρασμά του, από το 1952 μέχρι το 2011 όπου εκδόθηκε σε δισκογραφία τελευταία του έργα

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Φιλμογραφία του ξεκινάει το 1946, με το δράμα μυστηρίου και φαντασίας του MARCEL CERNE:  "LES PORTES DE LA NUIT", στο οποίο και πρωταγωνιστεί με τους:  PIERRE BRASSEUR, SERGE REGGIANI

alt

alt

Το 1953 πρωταγωνιστεί στο εξαίρετο βραβευμένο θρίλλερ του HENRI-GEORGES CLOUZOT  "LE SALAIR DE LA PEUR"  (THE WAGES OF FEAR) με τους CHARLES VANEL & PETER VAN EYCK


alt


alt

Το 1957 στο πλάι της μεγάλης SYLVANA MANGANO πρωταγωνιστεί στο δράμα των GIUSEPPE DE SANTIS & LEOPOLDO SAVONA "UOMINI E LUPI"  (ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ)

alt

alt

Το 1961 πρωταγωνιστεί δίπλα στην επίσης διάσημη GINA GINA LolLOBRIGIDA στο δράμα του

"δικού μας" JULES DASSIN   "LA LEGGE" ακόμα με τον PIERRE BRASSUER & MARCELLO MASTROIANNI


alt

Η Δεκαετία του 1960 τον βρίσκει να ανεβάζει επίπεδα συνεχώς σε μια ανερχόμενη καριέρα και έργο

Το 1961 πρωταγωνιστεί μαζί με την θρυλική INGRID BERGMAN στο ρομαντικό δράμα του ANATOLE LITVAK  "GOODBYE AGAIN"

μαζί και με τον μεγάλο ANTHONY PERKINS, ο οποίος και διακρίθηκε για την συγκλονιστική του ερμηνεία.

alt

alt

Το 1965 έχει την πρώτη του μεγάλη δημιουργία με τον ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ. Πρωταγωνιστεί στο θρίλλερ μυστηρίου

"COMPARTIMENT TUEURS" το οποίο και κερδίζει ΒΡΑΒΕΙΟ EDGAR ALAN POE για την σκηνοθεσία του. Μαζί του η SIMONE SIGNORET, CATHERINE ALLEGRET, JACQUES PERRIN.

alt


alt

Το 1966 στο πολεμικό δράμα του Υποψήφιου για OSCAR JORGE SEMPRUN  "LA GUERRE EST FINIE" μαζί με τους:

INGRID THULIN, GENEVIEVE BUJOLD


alt


alt


alt

Μετά από συνεχόμενες εξαίρετες ταινίες σταματάμε στο 1968, όπου σειρά έχει ένας άλλος μεγάλος Σκηνοθέτης, ο ANDRE DELVAUX και το δράμα μυστηρίου  "UN SOIR, UN TRAIN" όπου ο μεγάλος Ηθοποιός πρωταγωνιστή με μία ακόμα μεγάλη ηθοποιό, την ANOUK AIMEE


alt


alt

Η Δεκαετία του 1960, κλείνει το 1969 με το διεθνές αριστούργημα του ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ

"Ζ" πάνω στο βιβλίο του ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ, ταινία πάνω στην υπόθεση της δολοφονίας ΛΑΜΠΡΑΚΗ.

Στο ρόλο του μεγάλου αγωνιστή ο YVES MONTAND με τους JEAN LOUIS TRINTIGNANT & ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΠΑ, ταινία που έγινε θρύλος στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο με πάρα πολλές διεθνείς βραβεύσεις


alt


alt


alt

Η Δεκαετία του 1970 ξεκινάει με τον καλύτερο τρόπο, πάλι με τον ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ, στο δραματικό θρίλλερ

"L' AVEU"

με τους SIMONE SIGNORET & GABRIELLE FERZETTI


alt


alt


Οι μεγάλες εμφανίσεις συνεχίζονται και στο αστυνομικό θρίλλερ του JEAN PIERRE MELVILLE  "LE CERCLE ROUGE"  με μια πλειάδα μεγάλω ηθοποιοών, των: ALAIN DELON, BOURVIL, GIAN MARIA VOLONTE


altalt

Το 1972 κερδίζει στο DAVID DI DONATELLO FESTIVAL το βραβείο του καλύτερου ξένου ηθοποιού στο ρομαντικό δράμα του CLAUDE SAUTET  "CESAR ET ROSALIE" με την ROMY SCHNEIDER & SAMI FREY


alt


alt

Το 1972 έρχεται ένας ακόμα θρίαμβος, στο πολιτικό θρίλλερ του ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ

"ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ"

Πολυβραβευμένη ταινία με τους RENATO SALVATORI & O.E. HASSE


alt


alt


Το 1974 έρχεται μια ακόμα μεγάλη ταινία, πάλι του CLAUDE SATEUT, το δράμα  "VINCENT, FRANCOIS, PAUL ET LES AUTRES"

με τους MICHELLE PICCOLI, JERARD DEPARTIERE & SERGE REGGIANI


alt


alt


Το 1975 έρχεται η σειρά μια ακόμα μεγάλης ηθοποιού να σταθεί στο πλάι του MONTAND. Στη δραματική comedy του JEAN PAUL RAPPENEAU  "LE SAUVAGE" πρωταγωνιστεί με την μεγάλη CATHERINE DENEUVE


alt


alt

Το 1979 ένα ακόμα εξαίρετο δράμα του ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ του προσφέρει μια εξαίρετη ερμηνεία μαζί με την λαμπερή ROMY SCHNEIDER & RAMOLLO VALLI, στην ταινία  "CLAIR DE FEMME"


alt


alt

Η Δεκαετία του 1980 ξεκινάει το 1981 με το αστυνομικό δράμα του ALAIN CORNEAU  "LE CHOIX DES ARMES"

Ένα εκπληκτικό τρίο με τους GERARD DEPARDIEU & CATHERINE DENEUVE

alt


alt

Το 1986, σειρά έχει ένα πολυβραβευμένο αριστούργημα του CLAUDE BERRI, το δράμα

"JEAN DE FLORRETE"

GERARD DEPARDIEU & DANIEL AUTEUIL

πολλά βραβεία το έργο αυτό, για τον MONTAND και τους άλλους συντελεστές.


alt


alt

Την ίδια χρονιά, ο ίδιος σκηνοθέτης, δίνει ένα ακόμα εξαίρετο αριστουργηματικό φιλμ,

το "MANON DE SOURCES"

O MONTAND πρωταγωνιστεί με την EMANNUELLE BEART και τον DANIEL AUTEUIL


alt


alt

Το 1992 ήταν η τελευταία του ταινία, όπως ήδη αναφέραμε, στα τελειώματα της οποίας και πέθανε.

Ήταν το δράμα του JEAN JACQUES BEINEIX  "L'ILE AUX PACHYDERMES"

με τους OLIVIER MARTINEZ & SEKKOU SALL

alt


Εδώ κλείνει το μεγάλο, τεράστιο Κινηματογραφικό ταξίδι του YVES MONTAND

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ

Έξι (6) ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και 4 υποψηφιότητες κοσμούν προσωπικά το παλμαρέ του.

Ανάμεσά τους: Ένα ΒΡΑΒΕΙΟ GRAMMY το 1962 για τη Μουσική του στη σειρά YVES MONTAND ON BROADWAY, ΒΡΑΒΕΙΟ BAMBI, ΒΡΑΒΕΙΟ DAVID DI DONATELLO, TAORMINA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL


alt

Διαβάζουμε για τον μεγάλο Καλλιτέχνη

Διά χειρός Βασίλη Βασιλικού:

Κείμενο "ΓΙΑ ΤΟΝ YVES MONTAND"  (Eφημερίδα της Καβάλας "ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ")

Πηγή: Δημήτρης Γκιώνης, εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"


"Με τους κατατρεγμένους

Ο υψηλός επαγγελματισμός του στάθηκε ίσως και η αφορμή του θανάτου του. 

Τον θυμάμαι, λίγο πριν από το γύρισμα του "Ζ", να με ρωτά με επιμονή λεπτομέρειες για το physique του Γρηγόρη Λαμπράκη, για τον τρόπο που περπατούσε, ακόμα και για το αν συνήθιζε να φορά πουκάμισα με ψηλό ή χαμηλό κολάρο. Ο άνθρωπος ήταν περφεξιονιστής.

 Ο Μοντάν με τη σύζυγό του, τη Σιμόν Σινιορέ, αποτελούσε για το χώρο του θεάματος ό,τι ήταν για το χώρο της λογοτεχνίας το ζεύγος Σιμόν ντε Μποβουάρ - Σαρτρ. Οι απανταχού κατατρεγμένοι έβρισκαν σ' αυτούς τους δύο (Σινιορέ - Μοντάν) έναν πιο πολύ από πρόθυμο, θα έλεγα, υποστηρικτή τους.

 Περιστοιχισμένοι από ανθρώπους σαν τον Regis Debray, τον Jorge Semprun, τον Chris Marker, τον Frederik Rossif (τον σκηνοθέτη του "Mourir a Madrid"), οι δυο τους, ο Ιβ και η Σιμόν, διαδήλωναν έμπρακτα και θεωρητικά την αντίθεσή τους σε κάθε λογής καταπίεση, είτε ήταν στην Ελλάδα των συνταγματαρχών, είτε στην Τσεχοσλοβακία των σοβιετικών τανκς, είτε στη Χιλή, είτε στο Βιετνάμ, είτε πάλι στο Βιετνάμ, όταν το ίδιο, απελευθερωμένο πια από την αμερικανική πανούκλα, καταπίεζε τους αντιφρονούντες του. 

Στο σπίτι τους, στην πλατεία Dauphine, κατοίκησαν κατά καιρούς Ελληνες, Ανατολικοί, τριτοκοσμικοί και boat-people, εξόριστοι. Η Σιμόνη ήταν ο εγκέφαλος, ο Ιβ, σαν άνδρας, το πρακτικό σκέλος. Αλλά δύσκολα τους ξεχώριζες, στην πολιτική τους σύμφυση, πού σταματούσε ο ένας και πού άρχιζε ο άλλος.

Η Σιμόνη πέθανε στην αρχή της περεστρόικα, το 1985, ο Ιβ στο τέλος της, το 1991. Ετσι, το τέλος μιας εποχής, που αρχίζει με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και φτάνει ώς την ουσιαστική άλωση του Λένινγκραντ (με τη μετονομασία του σε Αγία Πετρούπολη), είναι πραγματικό γεγονός. Ο Μοντάν καλύπτει, με τα τραγούδια του και με τις ταινίες του, ένα μεγάλο μέρος αυτής της πεντηκονταετίας».

alt


alt


alt


alt

Ας τον απολαύσουμε τώρα σε κάποιες μεγάλες Μουσικές του στιγμές.

Εδώ τον ακούμε μαγεμένοι στο ΘΕΑΤΡΟ OLYMPIA PARIS σε μια μοναδική ζωντανή ερμηνεία στο

"LES FEUILLES MORTES"και εδώ σε πρώτη εκτέλεση μέσα στα πρώτα του Νιάτα, το 1951Εδώ τον ακούμε και βλέπουμε στο ιστορικό τραγούδι "BELLA CIAO"Και εδώ στο ατμοσφαιρικό:  "LE CABARET DE LA DERNIERE CHANCE"
Αυτό ήταν φίλες και φίλοι το βαρύ πέρασμα του μεγάλου YVES MONTAND από το χώρο της ΜΟΥΣΙΚΗΣ, του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
αλλά και των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

Μια μορφή που πάντα ενέπνευσε και τίμησε το χώρο της Τέχνης και της Υποκριτικής με το ήθος και την παρουσία του.
alt

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι
Καλημέρα και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.....

***ΜΑΗΣ***

Μεγάλη μέρα παγκόσμιου συμβόλου σήμερα

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

alt

Μέρα, που της Γης οι κολασμένοι, οι άνθρωποι του μόχθου και της παραγωγής, έχοντας πάει η ζωή τους, δεκαετίες πίσω σε κείνα τα πρωτογενή συνθήματα της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ του ΣΙΚΑΓΟ που το 8ΩΡΟ έμπαινε σαν ΒΑΣΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ζωής για την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ.

Σύνθημα που ΣΗΜΕΡΑ γίνεται όχι απλά ΕΠΙΚΑΙΡΟ αλλά ΖΩΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ για να υπάρξουμε σαν άνθρωποι, με το δικαίωμα στη δημιουργία και τον ελεύθερο χρόνο μας.alt

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, αναπόσπαστος χώρος της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ Ανθρώπινης έκφρασης ΤΕΧΝΗΣ

δεν θα μπορούσε να μείνει έξω και πάνω από την ιστορική Μνήμη των ΑΓΩΝΩΝ της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.

Βέβαια πάνω ακριβώς στο ιστορικό θέμα της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ, δηλαδή στα γεγονότα του ΣΙΚΑΓΟ, δεν έχει γυρισθεί κάποια ταινία.

Όμως, έχουμε στο Κινηματογραφικό στερέωμα, μια τεράστια σειρά ταινιών πάνω στους αγώνες των εργατών παλιές και νέες.

Θα κάνουμε ένα ιστορικό ταξίδι για να σταθούμε σε κάποιες ΜΕΓΑΛΕΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ που στάθηκαν πάνω κύρια στα ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ όχι τόσο με σημείο αναφορά την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ αλλά γενικότερα τον αγώνα της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.

Η Επιλογή των ταινιών ανήκει στον ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ μέσα από την Ιστοσελίδα:

www.cinemainfo.gr


Πάμε λοιπόν με τη βοήθεια των επιλογών του ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ να σταθούμε στις αναφορές αυτές

1925  "ΑΠΕΡΓΙΑ"  (STACHKA)  του ΣΕΡΚΕΪ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ

Ο Μεγάλος θρύλος του Παγκόσμιου Κινηματογράφου, ο Σοβιετικός δημιουργός είναι από τους πρώτους που δίνει στην Ανθρωπότητα και στην Τέχνη, παράλληλα με τα άλλα του αριστουργήματα, και ένα έργο πάνω στην ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η "ΑΠΕΡΓΙΑ" θεωρείται Κινηματογραφικό "Ευαγγέλιο" για κάθε άνθρωπο ΣΙΝΕΦΙΛ που θέλει να κατοχυρώσει κάποιες "βάσεις" πάνω στις Κινηματογραφικές του αναφορές


alt


alt


alt


Μαυρόασπρο πρωτογενές κινηματογραφικό αριστούργημα του ΒΩΒΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ όπως και όλες οι δημιουργίες της εποχής εκείνης.

Διαβάζουμε από την κριτική της ΤΖΙΑΣ ΓΙΟΒΑΝΗ στον "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" (21/11/2013)

..Η Οχτωβριανή Επανάσταση λειτούργησε σαν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους Σοβιετικούς κινηματογραφιστές που στα μέσα της δεκαετίας του '20 δημιούργησαν τη μοναδική, σημαντικότατη, στιλιστική κατεύθυνση στην ιστορία του κινηματογράφου, που δομείται πάνω σε ρητές προπαγανδιστικές προθέσεις!

Η «ΑΠΕΡΓΙΑ» -πρώτη, μεγάλου μήκους, βωβή, ταινία του πιονιέρου του σύγχρονου κινηματογράφου Σεργκέι Αϊζενστάιν- άφησε παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα μια χούφτα ταινίες που στο διηνεκές, θα κατατάσσονται μεταξύ των ύψιστων αισθητικών επιτευγμάτων του σινεμά - συνιστά ένα διακριτό πολιτικό φιλμ, από πλευράς Ιστορίας, Αισθητικής και Θεωρίας. Στόχος -θεωρητικός και πρακτικός- ο έλεγχος των ψυχικών και πνευματικών διαδικασιών στο θεατή, με τρόπο που η επίδραση της ταινίας να ταυτίζεται με το στόχο που ο σκηνοθέτης προκαθόρισε, στόχος που με τη σειρά του, ταυτίζεται με την αναγκαιότητα της επανάστασης και την εδραίωσή της στις συνειδήσεις των εργατικών, φτωχών λαϊκών στρωμάτων της αχανούς χώρας των μπολσεβίκων.."


Στην «ΑΠΕΡΓΙΑ» η αφήγηση είναι συλλογική, ο σκηνοθέτης προτάσσει το θέμα της συλλογικότητας, οι απεργοί της φάμπρικας πρέπει να ιδωθούν σαν ένα σώμα. Η ταινία μας καλεί να ακούσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις διακηρύξεις του δημιουργού της για τον κινηματογράφο σα σύνθεση τέχνης και επιστήμης.

Η «ΑΠΕΡΓΙΑ» δεν αποτελεί απλό πείραμα στην προσέγγιση αυτής της σύνθεσης αλλά, ολόκληρο πειραματικό εργαστήρι, γράφει ο Αμερικανός ιστορικός του κινηματογράφου και σκηνοθέτης Jay Leyda το 1960.

Παίζουν: Ηθοποιοί του θεατρικού εργαστηρίου της ΠΡΟΛΕΤΚΟΥΛΤ


alt


alt


Οι φωτογραφίες είναι από το ιστολόγιο "ΜΠΟΤΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ"


Εκτός του μεγάλου EISENSTEIN την ταινία έγραψαν και οι:  GRIGORI ALEKSANDROV, ILYA KRAVCHUNOVSKY, VALERIAN PLETNEV1948  "Η ΓΗ ΤΡΕΜΕΙ"  LUCHINO VISCONTI  (LA TERRA TREMA)

Αρκετά χρόνια μετά, ένα άλλο μοναδικό αριστούργημα έρχεται να δονήσει για τα καλά τις εργατικές συνειδήσεις και τους αγώνες τους μέσα από το χώρο της Τέχνης.

Ο Μεγάλος Ιταλός δημιουργός δίνει μια ταινία σταθμό στην ιστορία του Κινηματογράφου

Μας λέει ο Γιάννης Φραγκούλης πάνω στο θέμα:

"Μετά από 23 χρόνια, το 1948, ο Λουκίνο Βισκόντι (Luchino Visconti) παίρνει την ανάθεση να κάνει μια ταινία για τις εργατικές τάξεις της Νότιας Ιταλίας.
 Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας που του έδωσε αυτή την εντολή σίγουρα δεν είχε σκεφτεί ένα έργο σαν τη «Γη τρέμει», που έκανε ο μετρ του ιταλικού κινηματογράφου.

 Ο Βισκόντι έχοντας κάνει την πρώτη νεορεαλιστική ταινία, το «Ossessione», το 1943, θα κάνει, 5 χρόνια αργότερα, την ταινία με την οποία θα περάσουμε στον ποιητικό ρεαλισμό.

Κινηματογραφεί απόλυτα ρεαλιστικά μια οικογένεια ψαράδων που πλουτίζουν, ζουν την ουτοπία του πλουτοκράτη, μέχρι να ξεπέσουν οικονομικά και κοινωνικά. Με πολύ απλά πλάνα, σε μια ταινία γεμάτη σύμβολα που παραπέμπουν στο φασισμό που, πριν λίγα χρόνια, είχε περάσει από την Ιταλία και το σημάδι του ήταν ακόμη νωπό στις συνειδήσεις των ανθρώπων, μας οδηγεί σε παραλληλισμούς για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα, καταλήγοντας, ουσιαστικά, στο «Κεφάλαιο», του Μαρξ

Αυτή η ταινία αποκρυσταλλώνει την ουσία της μαρξιστικής ιδεολογίας, χρησιμοποιώντας τις αντιθέσεις έτσι όπως, φιλοσοφικά, τις είχε ορίσει ο Μαρξ και ο Χέγκελ. Το αριστούργημα αυτό ακόμη και σήμερα καθηλώνει το θεατή. Χωρίς να ηθικολογεί ούτε μια στιγμή, χωρίς να καθοδηγεί το πνεύμα του θεατή, τον αναγκάζει να σκεφτεί τον εαυτό του, τη δική του κοινωνική θέση και το που τοποθετεί ο ίδιος τον εαυτό του μέσα στον ταξικό αγώνα. Δεν έχουμε βίαιες συγκρούσεις, όμως αυτή η κατάπτωση είναι μια πολύ πιο έντονη βουβή βία."

alt


alt
alt

Η Ταινία κερδίζει το ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 1948

Έπαιξαν ανάμεσα σε πάρα πολλούς ηθοποιούς οι:

LUCHINO VISCONTI, ANTONIO PIETRANGELI, ANTONIO ARCIDIACONO

Η Μουσική ήταν του WILLY FERRERO
Η Κινηματογράφιση του G.R ALDO

altalt
1954  "ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ"  HERBERT BIBERMAN

Μέσα στη φασίζουσα τρομοκρατία του ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ στις ΗΠΑ ο μεγάλος αυτός ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ δεν διστάζει να δώσει στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ μια ακόμα ΤΑΙΝΙΑ ΘΡΥΛΟ για τα ιστορικά δρώμενα του Κινηματογράφου

Μας λέει ο Γιάννης Φραγκούλης:

"Για μια απεργία μιλά η ταινία του Χέμπερτ Μπίμπερμαν (Herbert J. Biberman), το «Αλάτι της γης», το 1954. 

Είναι η εποχή του Μακαρθρισμού και ο Μπίμπερμαν, μαζί με άλλους, έχει πέσει σε δυσμένεια γιατί είχε αρνηθεί να υπογράψει και να συμπλεύσει με τον Μακάρθρουρ, είχε κατηγορηθεί ότι ήταν κομμουνιστής. 

Έχει φτιαχτεί η ομάδα των «Δέκα του Χόλιγουντ», από πίσω της κρύβονταν και άλλοι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι που είχαν, για τους ίδιους λόγους, αποκλειστεί από τα κινηματογραφικά στούντιο. Παράγουν αυτή την ταινία, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μπίμπερμαν, με σεναριογράφους τον Μίκαελ Μπίμπερμαν (Michael Biberman) και τον Μίκαελ Ουίλσον (Michael Wilson). 

Είμαστε σε ένα ορυχείο ψευδαργύρου, στο Νέο Μεξικό. Οι Μεξικάνοι και Αμερικάνοι εργάτες δουλεύουν σκληρά βιώνοντας την καταπίεση κάθε μέρα και περισσότερο. Οι γυναίκες τους θα τους πείσουν να κάνουν απεργία, ενώ αυτοί έχουν αντίθετη γνώμη.

 Εδώ ο Μπίμπερμαν αποδίδει φόρο τιμής στο φεμινισμό.

 Με καταπληκτικές σκηνές αποδίδεται η απεργία, παθητικά, αργά, έτσι που να βιώσουμε αυτό το βάρος της καταπίεσης. Η νίκη των εργατών θα έρθει σα σωτηρία, τόσο για αυτούς όσο και για εμάς, τους θεατές. 

Πολύ όμορφα σκηνοθετημένη ταινία, κρατά κάποια σημεία από το Χόλιγουντ, ειδικά τις θεαματικές σκηνές, που, μέσα στο όλο ιδεολογικό πλαίσιο της, παίρνουν μια εντελώς διαφορετική σημασία, η ομορφιά τους τονίζει τον απάνθρωπο χαρακτήρα της σύγχρονης δουλείας των αφεντικών τους.

Η ταινία υποστηρίχθηκε, σαν παραγωγή, από τη Διεθνή Ένωση των Εργατών στα Ορυχεία και αυτός ήταν ένας επιπρόσθετος λόγος για να απαγορευτεί στις ΗΠΑ. Πάντως, τόσο η σκηνοθεσία όσο και το σενάριο μας φέρνουν πίσω στο νεορεαλισμό, έτσι μπορούμε να συσχετίσουμε αυτή την ταινία με την «Γη τρέμει» και ότι προηγήθηκε αυτής.

alt

alt


alt


alt


Έπαιξαν οι:  JUAN CHACON, ROSAURA REVUELTAS, WILL GEER, DAVID WOLFE, MERVIN WILLIAMS, DAVID SARVIS

Η Μουσική ήταν του μεγάλου SOL KAPLAN , η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ των STANLEY MEREDITH & LEONARD STARK

Ένα κλασικό μαυρόασπρο αριστούργημα που πραγματικά κοσμεί την ΙΣΤΟΡΙΑ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ2001 "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ"  ("L' EMPLOI DU TEMPS") του LAURENT CANTET

Ο Γιάννης Φραγκούλης γράφει για την επιλογή του αυτή:

"Πολλά χρόνια μετά, θα έλεγε κανείς ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει. Αν θέλαμε να είμαστε πιο ακριβείς, θα λέγαμε ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα οπισθοχώρησης.

 Η απεργία είναι κάτι κακό και από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα δεν υπολογίζονται στην υποστήριξή τους.

 Στην ταινία «Ελεύθερος ωραρίου», του Λοράν Καντέτ (Laurent Cantet), το 2001, βλέπουμε ένα στέλεχος μιας επιχείρησης που χάνει τη δουλειά του. Δεν έχει το κουράγιο να το πει ούτε στην οικογένειά του, στους γονείς και στη γυναίκα του. Κάθε μέρα πηγαίνει στα γραφεία του ΟΗΕ, όπου παριστάνει τον εργαζόμενο. Δεν ελπίζει πουθενά, δεν μπορεί και δε θέλει να βρει βοήθεια από κανένα. Όταν γίνεται γνωστή η ιστορία του, τότε η οικογένειά του θα αντιδράσει και αυτός, αναζητώντας την αξιοπρέπειά του, θα φύγει κυνηγημένος.

 Η απελπισία που ο Καντέτ θέλει να μας δώσει είναι πολύ μεγάλη. Δεν άφησε ασυγκίνητες τις Κριτικές Επιτροπές στο Φεστιβάλ της Βενετίας, το 2001, και της Διεθνής Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου, την ίδια χρονιά.

Όμως η αλήθεια είναι πιο σκληρή από ότι αυτή στην ταινία του Καντέτ. Κάθε μέρα βλέπουμε οι αντιθέσεις να οξύνονται. Οι αντιδράσεις είναι όλο και λιγότερες. Αφήνεται το πεδίο ελεύθερο για όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Αν βέβαια προσθέσουμε σε αυτό και τους οικονομικούς μετανάστες, τότε έχουμε μια τρομαχτική, ρεαλιστική εικόνα.
Δε θα ήταν υπερβολή αν θα λέγαμε ότι οδεύουμε προς ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα, ο οποίος μπορεί να φέρει αυτό το μεσαίωνα στην ίδια την κοινωνία, στην οικογένεια, σαν κοινωνική συνισταμένη πλέον.
Συνθήκες που η «φαντασία» ενός σεναριογράφου δεν μπορεί να περιγράψει ξετυλίγονται κάθε μέρα μπροστά στα μάτια μας. Εξαθλιωμένοι συνάνθρωποί μας που δεν ελπίζουν σε κανένα Γιάννη Αγιάννη είναι σε χειρότερη μοίρα από αυτούς του Ουγκό, σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε να πούμε ότι αυτή η ταινία του Καντέτ ωραιοποιεί τις κοινωνικές καταστάσεις, ότι το «Αλάτι της γης» μας μιλά για ένα στόχο που πρέπει να κατακτήσουμε, ότι η «Γη τρέμει» περιγράφει ακριβώς την πραγματικότητα που ζούμε, το 2008" 

   (Σκεφτείτε το άρθρο του γράφτηκε το 2008, τι έχει γίνει ΣΗΜΕΡΑ στα 2014...!!!)

alt

alt

alt


Η Ταινία ήταν μια ΓΑΛΛΙΚΗ παραγωγή του Γάλλου σκηνοθέτη και δημιουργού LAURENT CANTET

Το ΣΕΝΑΡΙΟ ήταν του ROBIN CAMPILLO και του ίδιου του CANTET

Έπαιξαν οι :  AURELIEN RECOING, KARIN VIARD στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

Η Ταινία τιμήθηκε με 6 διεθνή βραβεία και ακόμα 2 υποψηφιότητεςΦίλες και Φίλοι,
θαρρώ ήταν μια αντιπροσωπευτική αναφορά-πέρασμα πάνω σε κάποιες ταινίες που σημαδεύουν τους ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ μέσα στη διαδρομή του παγκόσμιου Κινηματογράφου.

Ενός θέματος που ΣΗΜΕΡΑ παραμένει ΕΠΙΚΑΙΡΟ, ΑΝΑΓΚΑΙΟ, ΖΩΝΤΑΝΟ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ όσο ποτέ άλλωστε τα τελευταία χρόνια..

Σας ευχαριστώ για τη διαδρομή:

alt

alt


alt

ΑΝΑΣΕΣ ΓΕΛΙΟΥ: ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ: "ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ"

Καιρός για γέλιο Φίλες και Φίλοι.....
καιρός για πολλά και αβίαστα χαμόγελα. 

Καιρός να κάνουμε μια ....στάση σε μια από τις .....all time classic υπέροχες Κινηματογραφικές δημιουργίες ενός μεγάλου μας δημιουργού.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ.

Ήταν η αυγή της χρυσής δεκαετίας του Ελληνικού Κινηματογράφου, ήταν το τέλος του 1962 και η αρχή του 1963 όπου ο μεγάλος μας δημιουργός ξεκινάει τον τεράστιο Κινηματογραφικό του "Μαραθώνιο" με το ΠΡΩΤΟ από τα ΔΕΚΑΤΡΙΑ (13) συνολικά MUSICALS με τα οποία πλούτισε με μια τεράστια κληρονομιά τον ΚΙνηματογράφο μας.

Πάμε λοιπόν να γελάσουμε:

ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ"ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ"alt

alt

Το πρώτο λοιπόν της μεγάλης σειράς των κλασικών musicals του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ

Μια πανέμορφη ταινία γεμάτη από τη φρεσκάδα, το ατελείωτο και ευρηματικό χιούμορ όλων των συντελεστών του, τις περίφημες ατάκες του, που κλασικά έμειναν αθάνατες στο πέρασμα των χρόνων, την όμορφη μουσική της, το φως και το χρώμα της.

Μια ταινία που, με τον τρόπο της, σε γεμίζει με μια αίσθηση γλυκύτητας, σε πλυμμηρίζει χαμόγελο, σε κάνει να αλλάζεις ψυχολογία προς το άμεσα καλύτερο..

Στο δίνει αυτό ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ στους διαλόγους και στο ρυθμό της ταινίας, στο δίνει χωρίς σταματημό.

Και φυσικά χωρίς τους ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ που πλαισιώνουν την ταινία κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον.


alt

alt

ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  10 ΓΕΝΑΡΗ 1963

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΠΑΥΛΟΣ ΤΑΣΣΙΟΣ
ΜΟΝΤΑΖ: ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
Δ/ΝΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του ΛΑΚΗ ΑΓΓΕΛΟΥ
ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ στο ρόλο της ΕΥΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ
ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ στο ρόλο της ΡΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ
ΧΛΟΗ ΛΙΑΣΚΟΥ στο ρόλο της ΕΥΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ στο ρόλο του ΚΛΕΟΠΑ
ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ στο ρόλο της ΛΕΛΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ στο ρόλο του ΘΟΔΩΡΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΚΑΣ στο ρόλο του κ. ΑΓΓΕΛΟΥ
ΤΖΟΛΥ ΓΑΡΜΠΗ στο ρόλο της κ. ΑΓΓΕΛΟΥ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ στο ρόλο του ΓΙΩΡΓΟΥ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ στο ρόλο του ΦΑΙΔΩΝΑ

ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ, ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΛΑΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ

alt

alt

alt

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Λάκης ταλαιπωρεί την αρραβωνιαστικιά του, γιατί οι αρχές του δεν του επιτρέπουν να την παντρευτεί προτού αποκαταστήσει τις τρεις αδελφές του. Οι δύο μικρότερες αδελφές θα γνωρίσουν δύο νεαρούς και θα τους ερωτευτούν. Η μεγαλύτερη όμως, αγαπά κάποιον κρυφά απο τον αδερφό της, και απορρίπτει κάθε μνηστήρα που της παρουσιάζουν. Ο Λάκης πιέζεται αφόρητα από τους τέσσερις αδελφούς της αγαπημένης του, και, έτσι, ξετυλίγεται μια σειρά από ξεκαρδιστικά συμβάντα.....
Τα συμβάντα είναι απανωτά, το γέλιο ξέφρενο, και η ταλαιπωρία του ΝΤΙΝΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ να .....παντρέψει την αδελφή του ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ οδηγεί σε καταστάσεις πραγματικά ξεκαρδιστικές, με διάφορες ατάκες που έχουν μείνει στην ιστορία....

alt


alt


Η ταινία είχε πολύ μεγάλη Εμπορική επιτυχία καθώς ήρθε ΠΡΩΤΗ εισπρακτικά, ανάμεσα σε 82 ελληνικές ταινίες της χρονιάς εκείνης.

Το "ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ" αποτέλεσε την Πρώτη συνεργασία της Ρένας Βλαχοπούλου με τον Γιάννη Δαλιανίδη και την Finos Film. Αρχικά ο Φίνος ήταν διστακτικός στο να δοθεί ο ρόλος στην Ρένα Βλαχοπούλου, αλλά χάρη στην επιμονή του Δαλιανίδη δέχτηκε και στην πορεία μαγεύτηκε και ο ίδιος από το ταλέντο της. Επισης το συγκεκριμένο cast της ταινίας εξακολούθησε σαν σκελετό να παραμένει το ίδιο και σε επόμενες δημιουργίες του Σκηνοθέτη μας.

Γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ στο Βιβλίο του "Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πρόσωπα και εγώ"

"Από νεαρός θαύμαζα τη Βλαχοπούλου, να λοιπόν που ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσω το μεγάλο μου όνειρο: Μια μουσική ταινία με τη Ρένα. Τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη βασίλισσα της Τζαζ. Δύο ταινίες που είχε κάνει ως τότε δεν είχαν επιτυχία και εκεί πάνω πάτησε ο Φίνος.
-Αποκλείεται....!
-Μα γιατί βρε Φίφη μου (τότε τον αποκαλούσα έτσι....) ;
-Γιατί είναι αντιεμπορική......!
-Μα εγώ δεν θα την αφήσω μόνη. Θα είναι μαζί της ο Ηλιόπουλος θα είναι και καινούργια αστέρια. Η Ζωίτσα, ο Βουτσάς, Ο Βουλγαρίδης και η Μάρθα Καραγιάννη. Υπάρχει πιο δυνατός θίασος ;; Α.....ξέχασα....! και η Χλόη Λιάσκου...!
-Τέλος πάντων.......
Τέλος πάντων.....έτσι γυρίστηκε το "ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ"Ο τίτλος της ταινίας αποτελεί παράφραση της γνωστής Αμερικάνικης κωμωδίας του Billy Wilder με πρωταγωνιστές τους Marilyn Monroe, Tony Curtis και Jack Lemmon "
Μερικοί το Προτιμούν Καυτό".

alt

alt

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Τι να πει, από που να ξεκινήσει, που να επικεντρώσει κανείς στις εκπληκτικές ερμηνείες των Ηθοποιών της ταινίας.
Θα ήταν εντελώς άδικο να περιοριστείς σε κάποιες από αυτές καθώς όλοι οι ερμηνευτές, πρωταγωνιστές, δευτεραγωνιστές και περιφερειακοί ρόλοι ήταν απίστευτοι....

Ο ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ένας πραγματικά απίστευτος ηθοποιός, που το ταλέντο και η υποκριτική του ξεχωρίζει. Είναι ικανός να γεμίσει μια ταινία μόνος του....Οι σκηνές με τα αδέλφια της ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, τους γιατρούς, όταν τον εξετάζουν είναι ......ισοπεδωτικές σε γέλιο...

Η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ είναι ένας ερμηνευτικός "χείμαρρος".......!!! ο ααυθορμητισμός της είναι τέτοιος που δίνει στην ταινία στιγμές έναν ρυθμό που σε απογειώνει...

Οι δυό τους συγκροτούν ένα ερμηνευτικό δίδυμο που δίνει υπέροχο χρώμα στην ταινία.

Οι άλλοι ρόλοι, τα νεαρά παιδιά:  
ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΧΛΟΗ ΛΙΑΣΚΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ
δίνουν το δικό τους εξαίρετο, ανάλαφρο χρώμα στην ταινία.Μια ανάσα φρεσκάδας που συμπληρώνει όλο το φιλμ  συνολικά.

altalt

alt


alt

Για να πάμε να θυμηθούμε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της ταινίας........
είναι καιρός να χαμογελάσουμε και εμείς......παρέα με την υπέροχη συντροφιά του

"ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ"Στη μαγική ρομαντική μουσική του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, ακούγεται το υπέροχο τραγούδι "Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΝΥΤΑ" με τη φωνή εδώ του ΠΑΛΙΔΗ που ντουμπλάρει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ...Οι ....χορευτικές ονειροπολήσεις των ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ-ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗ, ο αισθησιακός αποκαλυπτικός χορός της πανέμορφης ΖΩΙΤΣΑΣ....

Και εδώ.......μια από τις κορυφαίες ατάκες του Ελληνικού ΚΙνηματογράφου...
Η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ...σοκάρει τον Υποψήφιο Γαμπρό με τις .......επιδόσεις της στους άντρες......
Απίστευτη .....αριθμητική.....!!!!
ΤΟ "ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ" άγαπήθηκε όπως είπαμε πάρα πολύ από το 
Ελληνικό Κοινό.
Η Ταινία έκοψε στην πρώτη της προβολή 212.247 εισητήρια, αριθμός πολύ μεγάλος για όλη εκείνη τη χρυσή σειρά των ετών.

Ήταν το πρώτο MUSICAL στον Ελληνικό ΚΙνηματογράφο, στα HOLLYWOOD-ιανά πρότυπα μεταφερόμενα στην πατρίδα μας από έναν 
ευφυέστατο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ και ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟ που, εκτός των άλλων, ανέδειξε και μια σειρά νέους Ηθοποιούς.

Ας την απολαύσουμε λοιπόν όπως και όπου μπορούμε.....

ABDELLATIF KECHICHE: "Η ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE" ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΚΑΝΝΩΝ 2013

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και πάλι.
Το ΠΑΣΧΑ πλέον πέρασε, εύχομαι σε όλες και όλους τις καλύτερες ευχές.
Η Άνοιξη φουντώνει και το άρωμα της Φύσης γεμίζει τις ανάσες μας.
Η Επιστροφή στα δικτυακά Κινηματογραφικά μας δρώμενα μας βρίσκει μπροστά σε ένα ΜΕΓΑΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Κατ΄εμέ το ΚΟΡΥΦΑΙΟ στον Κόσμο του Κινηματογράφου


alt

14 έως 24 ΜΑΗ 2014

έχουμε το 67ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ των ΚΑΝΝΩΝ που θα σημαδέψει και τα φετινά Κινηματογραφικά μας δρώμενα

alt

Ο Κόσμος του Κινηματογράφου έχει στραμένο το βλέμα του στην λαμπερή διοργάνωση που πλέον έχει μπεί στο τελικό της στάδιο.

Εμείς εδώ, θα κάνουμε ένα flash back στην περυσινή ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ και στην ΤΑΙΝΙΑ

που κέρδισε επάξια τον ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2013

Φίλες και Φίλοι σας παρουσιάζουμε την Ταινία του

ABDELLATIF KECHICHE


"Η ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE"


("BLUE IS THE WARMEST COLOR")


alt

Ο Γνωστός ΤΥΝΗΣΙΟΣ 54χρονος Σκηνοθέτης ABDELLATIF KECHICHE, γνωστός για τα προηγούμενα έργα του:

  • 2007 "THE SECRET OF THE GRAIN"
  • 2010 "ΜΑΥΡΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ"
έρχεται να δώσει πέρυσι μια ΤΑΙΝΙΑ που, όπως και να το κάνεις, ήταν ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ για το θέμα της και τη σημειολογία της.

Όπως και στις προηγούμενες ταινίες του, το ΣΕΝΑΡΙΟ το έχει ΓΡΑΨΕΙ η

GHALIA LACROIX

καταθέτοντας μια πολύ μεγάλη και δύσκολη "βουτιά" στον ερωτικό κόσμο μιας Νεαρής κοπέλας, μη διστάζοντας να φέρει στην επιφάνεια ορέξεις και φαντασιώσεις καλά κρυμένες, κατεστημένα "παραβατικές" και έντονα διαφορετικές.

alt

Τόσο η συγγραφέας αλλά κύρια ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ αναβιώνοντας πλήρως τη σχολή της

NOUVELLE VAGUE κατορθώνει να διαβάσει με τρόπο έντονο και να εκφράσει επίσης ανάγλυφα

τον οργασμικό κόσμο αναζήτησης του ΕΡΩΤΑ μέσα από τη Μύηση δύο νεαρών κοριτσιών.

Σίγουρα οι "καθεστωτικοί" του έρωτα θα νιώσουν "άβολα" καθώς οι δημιουργοί της ταινίας "ξέρουν", όπως και πολύς κόσμος,  ότι πολλά από τα πρώτα εφηβικά-νεανικά ερωτικά σκιρτήματα πατούσαν πάνω στην "ασφάλεια" και στη "σιγουριά" που έδινη μια Ομφυλοφιλική σχέση.

Επίσης οι δημιουργοί της ταινίας, είναι έντονα και απόλυτα ερωτικοί και δεν διστάζουν να το εκφράσουν σκηνικά αυτό. 

Στη "ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE" δήθεν "ψευτοηθικές" αναστολές δεν έχουν θέση.... Ο Θεατής που θεωρεί την απόλυτη ερωτική σκηνή, το τόλμημα, την υπέρβαση, τον ύμνο και την παραδοχή στη ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ ως "παράβαση", ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ.....!

Όταν ο Έφηβος αναζητά να προσεγγίσει τον ερωτισμό, δεν ξέρει από κανόνες.. Σίγουρα κρέμονται πάνω στο κεφάλι του τα "ΟΧΙ", τα "ΜΗ" και οι "ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ" της ....ηθικής κοινωνίας των ...μεγαλυτέρων αλλά η ΚΙΝΗΣΗ του ΕΡΩΤΙΚΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΔΕΝ ΧΑΛΙΝΑΓΩΓΕΙΤΑΙ με τέτοιες αξίες και όσοι τις μετέρχονται το μόνο που δημιουργούν είναι ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ και ΝΕΥΡΩΣΕΙΣ.


Ο ΔΡΟΜΟΣ στην ΕΡΩΤΙΚΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ και στην ΑΡΜΟΝΙΑ περνάει μέσα από πολλά κύματα....από ανατροπές, από διαφορετικά βιώματα μέχρι να μπουνατσάρει ο ερωτικός καιρός μέσα μας και να αρμενίσουμε ώριμα και συνειδητά στο πέλαγος της ζωής...alt

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η Νεαρή ADELE, μαθήτρια στην Εφηβική αναστάτωση των 15 της χρόνων, έχει τη συνάντησή της με τον κόσμο των πρώτων ερωτικών ανησυχιών. Τα πρώτα της ερωτικά βήματα είναι με έναν Νεαρό αλλά η πορεία της αλλάζει όταν συναντιέται με μια όμορφη εξωσχολική γοητευτική κοπέλλα την ΕΜΜΑ με χαρακτηριστικό γνώρισμα τα μπλε μαλλιά της.

Η ADELE θα νιώσει με την ΕΜΜΑ τα πρώτα βήματα στον κόσμο των Ερωτικών Ηδονών και εκεί θα νιώσει με τρόπο έντονο τον πρώτο Οργασμό στη ζωή της. Η Σχέση τους περνάει από το είδος εκείνο της σχέσης της "ΠΡΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ", με όλα τα γνωρίσματα της ανωριμότητας, με πορεία στη Φθορά και στην Ρήξη όπου εκεί πλέον θα δώσει τη θέση της στην επερχόμενη Ωριμότητα.

alt


alt


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Για το ΣΕΝΑΡΙΟ και την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ήδη μιλήσαμε πάνω στην ταινία

ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  31 ΟΚΤΩΒΡΗ 2013

JULIE MAROH ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  SOFIAN EL FANI

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  SYLVIE LETELLIER

MAKE UP:  PIERRE OLIVIER PERSIN

ΜΟΥΣΙΚΗ:  JEAN PAUL HURIER & ELISE LOGUERN


altalt


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


LEA SEYROUX στο ρόλο της ΕΜΜΑ

ADELE EXARCHOPOULOS στο ρόλο της ADELE

SALIM KECHIOUCHE στο ρόλο του SAMIR

AVRELIEN RECOING στο ρόλο του ΠΑΤΕΡΑ της ADELE

CATHERINE SALEE στο ρόλο της ΜΗΤΕΡΑΣ της ADELE


alt

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

O ABDELLATIF KECHICHE πατάει έντονα πάνω στις δύο τεχνικές τόσο του μεγάλου INGMAR BERGMAN εστιάζοντας πολύ στα πρόσωπα των δύο κύριων πρωταγωνιστών. Το ΓΚΡΟ ΠΛΑΝ είναι έντονο και φυσιολογικά εξηγήσιμο για να αποδώσει τις αυστηρές προσωπικές στιγμές που δίνει στα πρόσωπα των δύο κοριτσιών ο κόσμος της Ηδονής και του έρωτά τους.

Τα δύο κορίτσια εμφανίζονται "καθαρά" στα πλάνα, χωρίς παρεμβάσεις βαψίματος και μαγκιγιάζ, όπως ακριβώς είναι και στην πραγματική τους ζωή. Οι σκηνές είναι τόσο αληθοφανείς που ο Σκηνοθέτης δεν διστάζει να εμφανίσει στη σκηνή και την έκκριση των υγρών της μήτης της ADELE τονίζοντάς μας την αληθοφάνεια και αγνότητα της πρώτης Νιότης.

Ο ΦΑΚΟΣ την παρακολουθεί πολύ στενά, στην κυριολεξία την "πολιορκεί" σε κάθε προσωπική της στιγμή.

Επίσης ο ABDELLATIF KECHICHE αναβιώνει έντονα στην ταινία το κλίμα και την αντίληψη της NOUVELLE VAGUE.

Οι ερωτικές σκηνές του οργασμού που έχουν τα δύο κορίτσια είναι παρατεταμένες και με πολύ δυνατά εκφραστικά στοιχεία για να είναι όπως και είναι αληθοφανείς.

Ο Εστιασμός εκεί δεν γίνεται τυχαία για να αναπαρασταθεί η κορύφωση αυτού που "προσμένει" η ADELE και ο ερχομός του στην επαφή τους.


altalt


Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η Ταινία είναι εξαρετικά τολμηρή ως προς το θέμα και ως προς τον ΕΡΩΤΙΣΜΟ.

Επίσης δεν διστάζει να βυθιστεί μέσα στον ΝΕΑΝΙΚΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ των εφήβων των πρώτων φαντασιώσεων και των πρώτων επαφών.

Οι ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, όπω αναφέραμε, είναι πολύ αληθοφανείς, έντονες και απόλυα ρεαλιστικές, αναδύουν ένα άρωμα ερωτισμού και παρά τη τόλμη τους σε καμία περίπτωση δεν κρίνονται "πορνογραφικές".

Ο Φακός του KECHICHE ακολουθεί την ADELE, σχεδόν τρεις ολάκερες ώρες, στις αναζητήσεις της, στον κόσμο της, στην επώδυνη διαπίστωση ότι μυείται στον Οργασμό μέσα από μια Ομοφυλόφιλη επαφή, καθώς η Φύση δεν κάνει διακρίσεις πάνω στο "σωστό" και "παραβατικό" παρά έχει μονάχα να δώσει και να προσφέρει απλόχερα.

Ο Θεατής δένεται ένα με τις δύο πρωταγωνίστριες, βιώνει τα βήματά τους, αντιλαμβάνεται την ηδονή που νιώθουν.

Το πιθανό μήνυμα που θέλει να δώσει το θέμα της ταινίας είναι ότι η ΕΡΩΤΙΚΗ ΦΥΣΗ δεν μπαίνει στην "νομικίστικη" αντιπαράθεση straight & homoerotic επαφής αλλά αφήνεται στην ίδια την ερωτική Φύση να προσφέρει ηδονές.


altalt

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Η ADELE EXARCHOPOULOS, η νεαρή ΓΑΛΛΙΔΑ ηθοποιός με Ελληνικές ρίζες, μόλις στα 19 της χρόνια (!!!),  είναι συγκλονιστικά αφοπλιστική στην ερμηνεία της πάνω στην ADELE.

Aπίστευτα φυσική, ειλικρινής, αυθόρμητη, συγκινητική στις εκφράσεις και τα συναισθήματά της, δεν σου δίνει την εικόνα μιας επαγγελματία Ηθοποιού που υποδύεται έναν δύσκολο ρόλο αλλά πράγματι ένα νεαρό κορίτσι που ζει την ίδια την πραγματικότητα της ζωής της.

Και φυσικά να παραδεχτούμε ότι ο εν δυνάμει ερωτισμός της ξεχειλίζει πραγματικά από κάθε ικμάδα της.


alt


alt

Η LEA SEYDOUX στο ρόλο της πιο "μυημένης" ΕΜΜΑΣ

η 29 χρονη Γαλλίδα πανέμορφη Ηθοποιός είναι σαφώς πιο έμπειρη πάνω στην Υποκριτική και έχει τη δυνατότητα να αποδώσει ένα δύσκολο και τολμηρό ρόλο της Ομοφυλόφιλης Γυναίκας που θα "τραβήξει" με τη γοητεία της την νεαρή ADELE.


alt


alt

alt

Eκφραστικά δυνατή, τρυφερή, πραγματικά μια ερμηνεία συγκλονιστική και αφοπλιστική που δένει διαλεκτικά όμορφα με την συμπρωταγωνίστριά της στην ταινία.
Αξίζει πραγματικά ειδική αναφορά στην ερμηνεία της καθώς κερδίζει τον κάθε θεατή από τη στιγμή που εμφανίζεται σαν να τον μαγνητίζει και αυτόν.ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

"Η ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE" ήταν ταινία που μαγνήτισε τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο με όλες τις παραμέτρους της.

Συνολικά έχει τιμηθεί ήδη στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα της "ζωής" της με:

45 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 35 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Όπως αντιλαμβάνεστε αποδοχή καθολική και απόλυτη από το χώρο του Κινηματογράφου

Στις βραβεύσεις της ξεχωρίζουν:

όπως ήδη αναφέραμε ο ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2013 και συνολικά ΤΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ
Καλύτερης σκηνοθεσίας στον ABDELLATIF KECHICHE και για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ η καλύτερη ερμηνεία απονέμεται σε ΔΥΟ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ:  ADELE EXARCHOPOULOS & LEA SEYDOUX

Επισης στη συνέχεια ξεχωρίζουν δεκάδες ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ σε όλο το κόσμο ΕΥΡΩΠΗ και ΑΜΕΡΙΚΗ.

alt


alt


alt

Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μουσική της ταινίας δοσμένη από τους δύο δημιουργούς της είναι προσασμοσμένη στα νεανικά "θέλω" των πρωταγωνιστών της και αυτό είναι λογικό.

Κλείνοντας την αναφορά μας στην "ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE" θα λέγαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο και έντονο ΔΡΑΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ, με έντονα τα στοιχεία της ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ, ένα θέμα απλοΪκό, μια ρεαλιστική προσέγγιση της καθημερινότητας των νέων ανθρώπων αλλά και μια ΟΜΟΡΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ.

Η Ροή των συναισθημάτων θετικών και αρνητικών είναι έντονη και αφήνει τη δική της σφραγίδα σε ολάκερη τη δημιουργία.Αν πιστεύετε ότι ο Έρωτας δεν γνωρίζει από νόρμες και προκατ κανόνες η "ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE" είναι ενα μικρό αισθητικό και αισθησιακό δοκίμιο πάνω σε αυτό το θέμα, αν νιώθετε συγκίνηση πάνω στα πρώτα νεανικά εφηβικά ερωτικά σκιρτήματα και είστε ριζοσπαστικοί και απόλυτα δεκτικοί στη φύση τους και στο άπλαστο και άναρχο της ερωτικής διάθεσης τότε η ταινία είναι πραγματικά μια σημαντική προσφορά πάνω σε αυτό.ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ και ΟΝΕΙΡΩΝ : ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Μεγάλη Βδομάδα αδέλφια........

Πάθη........Άγια Πάθη.......

μαζί με αυτά και τα μικρά και μεγάλα Ανθρώπινα Πάθη....

Ο Γολγοθάς των απλών εκείνων ανθρώπων του μόχθου και του κάματου της ζωής......

Η Σταύρωση των ονείρων, της ζωής, το πνίξιμο της ανάσας,

η Ύβρις πάνω στη δημιουργία και στην Αγάπη....


alt


Μια σειρά ατέλειωτη και μαρτυρική με ΣΤΑΥΡΟΥΣ από ανθρώπους, ελπίδες, όνειρα, ζωή....


alt

Και Ω.......ναι......οι ΣΤΑΥΡΩΤΗΔΕΣ πάντα οι ίδιοι......!!!!

Οι ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ και οι ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ Υποκριτές και Εξουσιάζοντες......

οι Χρυσοποίκιλτοι ΠΡΟΥΧΟΝΤΕΣ......που διψάνε για αίμα κάθε φορά...

alt


ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ

Οι πόνοι της Παναγίας

Πού να σε κρύψω, γιόκα μου, να μη σε φτάνουν οι κακοί;

Σε ποιο νησί του Ωκεανού, σε ποια κορφήν ερημική;

Δε θα σε μάθω να μιλάς και τ' άδικο φωνάξεις.

Ξαίρω πως θάχεις την καρδιά τόσο καλή, τόσο γλυκή,

που με τα βρόχια της οργής ταχιά θενά σπαράξεις.

Συ θάχεις μάτια γαλανά, θάχεις κορμάκι τρυφερό,

θα σε φυλάω από ματιά κακή κι' από κακόν καιρό,

από το πρώτο ξάφνισμα της ξυπνημένης νιότης.

Δεν είσαι συ για μαχητές, δεν είσαι συ για το σταυρό.

Εσύ νοικοκερόπουλο, όχι σκλάβος ή προδότης.

Τη νύχτα θα σηκώνομαι κι' αγάλια θα νυχοπατώ,

να σκύβω, την ανάσα σου ν' ακώ, πουλάκι μου ζεστό,

να σου τοιμάζω στη φωτιά γάλα και χαμομήλι

κ' ύστερ' απ' το παράθυρο με καρδιοχτύπι θα κοιτώ,

που θα πηγαίνεις στο σκολειό με πλάκα και κοντύλι. . .

Κι' αν κάποτε τα φρένα σου μ' αλήθεια, φως της αστραπής,

χτυπήσει ο Κύρης τ' ουρανού, παιδάκι μου, να μη την πης.

Θεριά οι άνθρωποι, δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν.

Δεν είν' αλήθεια πιο χρυσή σαν την αλήθεια της σιωπής.

Χίλιες φορές, να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν.


 
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

το CINEFIL σήμερα στο κλίμα των ημερών

σας παρουσίαζει επιλεγμένα μέρη από τη ΜΟΥΣΙΚΗ της Συγκλονιστικής ταινίας του

MEL GIBSON

"ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ"


alt


Ο Μεγάλος Μουσουργός JOHN DEBNEY

καταθέτει κάθε ικμάδα της μεγάλης του Μουσικής έμπνευσης και έκφρασης πάνω στο Θείο Δράμα δίνοντας

διαχρονικά ίσως την πλέον ανυπέρβλητη μουσική δημιουργία στον κινηματογράφο πάνω στο θέμα

Φίλες και Φίλοι

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ......

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΤΗ

στις Ελπίδες, στα Όνειρα, στο Πάθος, στη ΖΩΗ.